Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1 Ärende 6

2

3

4

5

6 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och resterande nämnder från år 2017 KS/2011:79 Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår Kommunstyrelsen att föreslå Kommunfullmäktige besluta att Alternativ A som förordas av förvaltningen av kostnads- och effektivitetsskäl: 1. Kommunfullmäktige och de tre nämnderna inför digital distribution av sammanträdeshandlingar till ledamöter och ersättare från och med år Investeringskostnaden beräknas bli ca 330 tkr som genererar kapitalkostnader i tre år (cirka 115 tkr/år). Driftkostnader för trafikavgifter och 4G beräknas vara cirka 140 tkr per år. Förändringarna arbetas in i budgeten för Kommunfullmäktiges och nämndernas läsplattor byts ut med jämna intervall vart tredje till fjärde år för att säkerställa driftsäkerheten, varför frågan aktualiseras i budgetarbetet inför år Utbytesplanen synkroniseras med mandatperioder från och med mandatperioden 2019 så att nyvalda förtroendevalda får ny utrustning. 4. Försöket med digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och nämnderna utvärderas i samband med budgetarbetet inför år TJÄNSTESKRIVELSE Eller Alternativ B: 1. Utbildningsnämnden, bygg- och miljönämnden och vård- och omsorgsnämnden inför digital distribution av sammanträdeshandlingar till ledamöter och ersättare från och med år Kommunfullmäktige inför digital distribution av sammanträdeshandlingar till de ledamöter och ersättare som så önskar från och med år De ledamöter i kommunfullmäktige som istället för läsplatta efterfrågar pappersutskick kontaktar förvaltningen senast den 30 juni Vid varje ny mandatperiod får ledamöter i fullmäktige välja mellan digital distribution och pappersutskick. De ledamöter som efterfrågar pappersutskick kontaktar förvaltningen efter valet Investeringskostnaden beräknas bli ca 250 tkr som genererar kapitalkostnader i tre år (cirka 90 tkr/år). Driftkostnader för trafikavgifter och 4G beräknas vara cirka 100 tkr per år. Det tillkommer även kostnader för pappersutskick på ca 90 tkr per år. Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (4)

7 Siffrorna varierar beroende på hur många som väljer pappersutskick. Förändringarna arbetas in i budgeten för Kommunfullmäktiges och nämndernas läsplattor byts ut med jämna intervall vart tredje till fjärde år för att säkerställa driftsäkerheten, varför frågan aktualiseras i budgetarbetet inför år Utbytesplanen synkroniseras med mandatperioder från och med mandatperioden 2019 så att nyvalda förtroendevalda får ny utrustning. 6. Försöket med digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och nämnderna utvärderas i samband med budgetarbetet inför år Frågan prövas om tiden är mogen för att införa digital distribution till alla i fullmäktige inför nästa mandatperiod Sammanfattning av ärendet Kommunfullmäktige beslutade , 17 att ge förvaltningen i uppdrag att utreda frågan om digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och resterande nämnder. Utredningen ska återredovisas till kommunfullmäktige senast den 22 maj Frågan har aktualiserats i och med införandet av ny version av ärendehanteringssystem och förslag om utbyte av äldre läsplattor till kommunstyrelsen för digital distribution av sammanträdeshandlingar. Läsplattor behöver bytas ut med jämna intervall för optimal, snabb och effektiv digital distribution av sammanträdeshandlingar. Några av fördelarna med digital distribution av sammanträdeshandlingar som har utretts i samband med utredning av digital distribution till kommunfullmäktige och resterande nämnder: Personalen som tidigare kopierade handlingarna till kommunstyrelsen och skickade ut dem har fått mer tid för att arbeta med mer kvalificerade arbetsuppgifter. Pappersförbrukning och portokostnader har minskat. Digitala utskick minskar pappersförbrukning, utsläpp för transporter och kan minska påverkan på miljön. Handlingarna är tillgängliga för ledamöterna omgående när de har publicerats i appen. Kortare ledtider. Användarna har tillgång till handlingarna även utanför sin ordinarie postadress. Handlingarna finns tillgängliga för alla att läsa på kommunens hemsida. Digital distribution utesluter risken för fel version och eventuella fel kan korrigeras snabbare. TJÄNSTESKRIVELSE Det är en fördel att handlingar också publiceras på hemsidan vilket ökar tillgängligheten för både politiker och medborgare och fungerar som backupsystem. Förvaltningen föreslår att kommunfullmäktige och de tre nämnderna inför digital distribution av sammanträdeshandlingar till ledamöter och ersättare samt revisionen från och med år Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (4)

8 Rapport Protokollsutdrag Kommunfullmäktiges sammanträde , 17 Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser Investeringsbudget Ekonomiska konsekvenser i investeringskostnader beräknas bli cirka 330 tkr som genererar kapitalkostnader i tre år (cirka 115 tkr/år). Kapitalkostnader för återstående avskrivningstid av läsplattor beräknas till ca 115 tkr år 1, 113 tkr år 2 och 112 tkr år 3. Inköp av t.ex. 70 ipads Air med wifi och 4G cellular och 16 GB minne kostar cirka 4400 kronor styck. Fodral inklusive tangentbord kostar ca 300 kr styck, d.v.s. 21 tkr totalt. Total budget för 70 läsplattor till kommunfullmäktige, nämndernas ledamöter och ersättare samt revisionen beräknas bli ca 258 tkr år 2017, 255 tkr år 2018 och 254 tkr år 2019 med sedvanlig treårig avskrivningstid. Det kan tillkomma kostnader vid eventuella inköp av extra tangentbord, extra fodral eller dylik utrustning. Driftbudget Driftkostnader för trafikavgifter och 4G beräknas vara cirka 140 tkr per år (ca 2000 kr per person och år). Förändringarna arbetas in i budgeten för TJÄNSTESKRIVELSE Om kommunfullmäktige beslutar enligt alternativ B tillkommer även kostnader för pappersutskick på ca 90 tkr per år, beroende på hur många som väljer pappersutskick. Detta på grund av maskinkostnad inklusive reparation och service, porto, papper, klickkostnad, färgkopior, A3 för kartor och arbetskostnader för utskick. Barnkonventionskonsekvenser Beslutet medför inga konsekvenser utifrån barnperspektivet. Utbildningsnämndens handlingar kommer att börja publiceras på hemsidan vilket ökar barns och ungas möjlighet att få ta del av handlingar som berör dem. Ola Edström Kommundirektör Thomas Jansson Kanslichef Beslutet expedieras till Kommunfullmäktige Förvaltningsledningsgrupp Nämndsekreterare Utbildningsnämnd, bygg- och miljönämnd och vård- och omsorgsnämnd Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (4)

9 Ekonomiavdelning IT-enhet Kundcenter Akten TJÄNSTESKRIVELSE Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (4)

10 RAPPORT Kommunstyrelsen Utredning Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och resterande nämnder KS/2011:79 Ärendet Förvaltningen förordar alternativ A utifrån såväl effektivitets- som kostnadsskäl. Med alternativ B ökar kostnaderna för att administrera både digitala och pappersutskick samtidigt, vilket medför merarbete och inte ger samma effektivitetsoch samordningsvinster som en övergång till digitala utskick till alla nämnder samtidigt. Genom ett samlat inköp av läsplattor samtidigt till alla nämnder, kommunfullmäktige och nya läsplattor till kommunstyrelsen minskar kostnaderna för inköp. Det medför även enhetliga rutiner för utskick och besparingar i lönekostnader för kommunanställda och minskad administration. Vid extrautskick och rättelser finns risk att de ledamöter som har valt pappersutskick drabbas och får handlingarna senare eller fel version, jämfört med om alla har digital distribution och får handlingarna snabbt och rättelser slår igenom direkt på läsplattan. En annan fördel är minskade transporter och miljöskäl. SKRIVELSE Förvaltningen gör ett samlat inköp av läsplattor, fodral och tangentbord till kommunfullmäktige och alla nämnder och kommunstyrelse och revisionen samtidigt för att sänka kostnaderna genom avrop på SKL Kommentus ramavtal. Förvaltningen köper in t.ex. 70 ipads Air med wifi och 4G cellular och 16 GB minne för cirka 4400 kronor styck. Fodral inklusive tangentbord kostar ca 300 kr styck. Kostnaderna är högre för Samsungs läsplattor och andra modeller för digital distribution av sammanträdeshandlingar. Det är lättare för användarna att fortsätta använda samma sorts läsplatta som kommunstyrelsen har idag. Läsplattor delas ut under hösten och används samtidigt som pappersutskick innan skarpt införande av digital distribution av sammanträdeshandlingar från och med år Det är angeläget ur ett demokratiperspektiv att både kommunfullmäktiges och nämndernas ledamöter och ersättare och förvaltningen har tagit del av samma handlingar för beredningsprocess och beslut. Nämndernas ordförande har läsplattor för insyn i kommunstyrelsen. Det införs digital distribution av handlingar till fullmäktige och de tre nämnderna, men av kostnadsskäl inte till övriga såsom valnämnd, överförmyndare och arvodesberedning. Krisledningsnämnden utgörs av KSAU som redan har läsplattor. Revisionen föreslås få läsplattor för insyn i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnder. Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (4)

11 Användarna skriver på en ansvarsförbindelse om att läsplattorna är arbetsverktyg som ska användas för uppdraget och återlämnas om man slutar. Lagringskapaciteten kan försämras om användaren laddar hem egna appar, varför användaren endast ska ladda hem appen LexMeeting i Appstore. Som användare kan man t.ex. anteckna i LexMeeting eller programmet Anteckningar. Läsplattor delas ut till både ledamöter och ersättare för att öka tillgänglighet och delaktighet och ge ersättarna samma möjligheter till deltagande och demokrativinster. Förslag till genomförande De ledamöter som har behov av hjälpmedel till läsplattan ansöker hos förvaltningen, t.ex. vid behov av tangentbord, annat fodral än det sedvanliga, program för anteckningar eller läsplatta med en större läsyta. SKRIVELSE Det behövs utbildningar för förtroendevalda vid flera tillfällen om hur läsplattorna används och hur man söker och gör anteckningar. Det ska tas fram en processbeskrivning över flödet. IT-support är tillgänglig under de första sammanträdena och vid eventuella problem. Förvaltningen kontaktar leverantören för att säkerställa driftsäkerheten. Det behövs god internetuppkoppling och gott om lagringsutrymme på läsplattan för att få snabb och effektiv nedladdning av handlingar. Appen LexMeeting och operativsystem IOS behöver uppgraderas av användaren till den senaste versionen på läsplattan. Det behövs ett backupsystem på hemsidan. Om man laddar hem handlingarna till läsplattan i appen har man tillgång till handlingarna även offline vid eventuella problem med uppkoppling. Handlingarna är även tillgängliga på hemsidan på läsplatta, dator eller mobil. Förvaltningen tar vid behov med några exemplar i papper till sammanträdet. Nämndernas kallelse, handlingar och protokoll ska också börja läggas ut på hemsidan, vilket fungerar som ett backupsystem. Idag läggs kallelse och protokoll ut för utbildningsnämnden (men inte handlingar), men för bygg- och miljönämnden och vård- och omsorgsnämnden endast kallelse och inte protokoll och handlingar. Förvaltningen säkerställer att handlingarna som publiceras på hemsidan följer Personuppgiftslagen. Utifrån Offentlighets- och sekretesslagen undantas vård- och omsorgsnämndens handlingar från publicering på hemsidan. När handlingar som innehåller uppgifter som omfattas av sekretess skickas ut till vård- och omsorgsnämndens läsplattor får nämnden ett sms med verifieringskod för att säkerställa säkerheten. Det finns önskemål om att man ska slippa logga in varje gång, men leverantören menar att det är för att obehöriga inte ska få åtkomst till innehållet. Vid borttappad eller trasig läsplatta kontaktas förvaltningen för att spärra SIM-kort och få en ny. Om användaren har varit oaktsam bekostar förvaltningen inte en ny läsplatta. Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (4)

12 Vid utskick får ledamöterna ett e-postmeddelande med kallelse och meddelande om att de kan ladda ner handlingarna. Handlingarna publiceras på hemsidan några dagar senare för att ge förtroendevalda möjlighet till inläsning. Nämndsekreteraren skapar ett digitalt sammanträde i appen LexMeeting för presidium och skickar ut förslag till nämndkallelse och de preliminära handlingarna. Efter presidiet skapas ett nytt digitalt nämndsammanträde med upprättade handlingar. Efter sammanträdet skickas protokollet ut till det digitala sammanträdet och publiceras på hemsidan. Handlingarna lagras i appen i läsplattan i 2 år och därefter får politikern spara ner dem eller ta del av äldre handlingar på kommunens hemsida. Ekonomisk kalkyl för pappersutskick Förvaltningen har utgått från underlaget i den ekonomiska kalkylen vid beslut om införande av digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen och uppdaterat siffrorna för utskick till kommunfullmäktige och nämnder utifrån dagens lönekostnader, prisuppräkning osv. Pappersutskick till kommunfullmäktige beräknas kosta ca kr per år, beräknat på 9 utskick i ca 55 exemplar per sammanträde (ca kr per sammanträde). I utskickskostnaden ingår kostnader för: lönekostnad för personal inklusive arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, maskinkostnad inklusive reparation och service för hyra av kopiator, klickkostnad, portokostnad, papperskostnad, A3 för kartor osv. Klickkostnad för färgkopia är ca 51 öre per kopia och 12 öre för svartvit kopia. Kalkylen bygger på dubbelsidigt utskick och att ca 75 % av utskicket är svartvitt och 25 % i färg. Antalet ledamöter och ersättare i fullmäktige är 50 personer, varav 17 sitter i kommunstyrelsen eller är nämndordförande och har läsplattor för digital distribution av handlingar till kommunstyrelsen. Handlingarna trycks i några överexemplar för att delas ut till kundcenter, förvaltning, revision och till åhörare vid sammanträdet. SKRIVELSE Total kostnad för pappersutskick till nämnderna beräknas till ca kr per år beräknat på 9 utskick per nämnd och år. Total kostnad för pappersutskick till fullmäktige och nämnder beräknas till kr per år, vilket är ungefär samma kostnad som för digital distribution. Kalkylen bygger på att kopiatorn inte krånglar vid utskicket och att det inte förekommer extrautskick eller rättelser som genererar ökade kostnader. Det förekommer även extrainkallade sammanträden eller att nämndsammanträden ställs in vilket kan sänka kostnaderna. De flesta nämnderna har pappersutskick av nämndhandlingar men inte av protokoll eller utskick till ordförandeberedning eller presidium. Det ska upphandlas ny kopiator så kostnaderna för kopiering kan komma att ändras. Kopiatorn för nämndutskick är reserverad för tryck och kopiering av handlingar till kommunfullmäktige och nämnderna. Pappersutskick till bygg och miljönämnden beräknas kosta ca kr per år beräknat på 9 utskick i ca 20 exemplar per sammanträde, varav 10 postas till nämndens ledamöter och 2 ex till revisionen och resten till förvaltningen. Handlingarna är i färg och kartor i A3, vilket ökar kostnaderna något. Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (4)

13 Pappersutskick till utbildningsnämnden beräknas kosta ca kr per år beräknat på 9 utskick i färg i ca 15 exemplar per sammanträde, varav 10 postas till nämndens ledamöter. Pappersutskick till vård- och omsorgsnämnden beräknas kosta ca kr per år beräknat på 9 utskick i färg i ca 23 exemplar per sammanträde, varav 10 postas till nämndens ledamöter. I kostnaden ingår även utskick till sociala utskottet beräknat på 9 utskick i ca 11 ex per sammanträde. För sociala utskottet utgår inga kostnader för porto med anledning att handlingarna hämtas personligen av 3 ledamöter p.g.a. sekretess. Kalkyl för alternativ B Om kommunfullmäktige beslutar enligt alternativ B tillkommer även kostnader för pappersutskick på ca 90 tkr per år. Detta på grund av maskinkostnad inklusive reparation och service, porto, papper, klickkostnad, färgkopior och arbetskostnader för utskick. Kostnaderna varierar beroende på hur många som väljer pappersutskick: 1. Om 10 ledamöter/ersättare i kommunfullmäktige väljer pappersutskick beräknas kostnaden bli ca kr per år. 2. Om 20 ledamöter väljer pappersutskick beräknas kostnaden bli ca kr per år. 3. Om ledamöter väljer pappersutskick beräknas kostnaden bli ca kr per år för pappersutskick. Kostnaderna för inköp av läsplatta sjunker något i alternativ B, men det tillkommer kostnader för administration, att hyra en kopiator och arbetskostnad för sammanställning av utskick, utskrift, kopiering, sortering, häftning, frankering och att posta eller skicka med internpost. En stor del av kostnaderna för pappersutskick är maskinkostnad och arbetskostnad, medan porto och papperskostnader som varierar mer med antalet ledamöter utgör en mindre andel av totalkostnaderna. En fördel med digitalisering är att öka tillgängligheten och minska administrationen och frigöra arbetstid som kan användas till utredningar och andra arbetsuppgifter än att kopiera utskick. SKRIVELSE Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (4)

14

15

16

17

18 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och resterande nämnder KS/2011:79 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att 1. Ge förvaltningen i uppdrag att utreda frågan om Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och resterande nämnder. 2. Utredningen ska återredovisas till kommunfullmäktige senast den 22 juni TJÄNSTESKRIVELSE Sammanfattning av ärendet Kommunstyrelsen beslutade , 149 att genomföra ett pilotprojekt med digital distribution av sammanträdeshandlingar för kommunstyrelsen under våren På grund av det ekonomiska läget beslutade kommunstyrelsen , 147 att distribution av handlingar till övriga nämnder och kommunfullmäktige fortsätter som tidigare genom kopiering och distribution i pappersform under 2013 och att frågan skulle prövas i samband med budgetarbetet Frågan har aktualiserats i och med införandet av ny version av ärendehanteringssystem. Några av fördelarna med digital distribution av sammanträdeshandlingar som togs upp vid beslutet 2012, som skulle behövas utredas vidare i samband med utredning av digital distribution till kommunfullmäktige och resterande nämnder: Personalen som tidigare kopierade handlingarna till kommunstyrelsen och skickade ut dem har fått mer tid för att arbeta med mer kvalificerade arbetsuppgifter. Pappersförbrukning och portokostnader har minskat. Handlingarna är tillgängliga för ledamöterna omgående när de har publicerats i appen. Kortare ledtider. Användarna har tillgång till handlingarna även utanför sin ordinarie postadress. Handlingarna finns tillgängliga för alla att läsa på kommunens hemsida. Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (2)

19 Digital distribution utesluter risken för fel version och eventuella fel kan korrigeras snabbare. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Protokollsutdrag Kommunstyrelsens sammanträde , 147 Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser Ekonomiska konsekvenser kommer att redovisas i utredningen. Barnkonventionskonsekvenser Beslutet medför inga konsekvenser utifrån barnperspektivet. Ola Edström Kommundirektör Thomas Jansson Kanslichef TJÄNSTESKRIVELSE Beslutet expedieras till Kommunfullmäktige Ekonomichef Verksamhetsutvecklare IT Anders Eklund Akten Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: Nykvarn Telefon Fax (2)

20

21

22

23

24

25

26

27

Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och resterande nämnder från år 2017 KS/2011:79

Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige och resterande nämnder från år 2017 KS/2011:79 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-18 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Utredningsuppdrag Digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunfullmäktige

Läs mer

Utredningsuppdrag Utbyte av läsplattor för digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen KS/2011:79

Utredningsuppdrag Utbyte av läsplattor för digital distribution av sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen KS/2011:79 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-18 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Utredningsuppdrag Utbyte av läsplattor för digital distribution av sammanträdeshandlingar

Läs mer

Sammanträdesplan för 2018 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2017:245

Sammanträdesplan för 2018 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2017:245 2017-05-16 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Sammanträdesplan för 2018 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner

Läs mer

Sammanträdesplan för 2017 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2016:23

Sammanträdesplan för 2017 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2016:23 2016-04-18 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08 555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Sammanträdesplan för 2017 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen

Läs mer

Digitala Sammanträdeshandlingar till Ekerö kommuns förtroendevalda Dnr KS13/

Digitala Sammanträdeshandlingar till Ekerö kommuns förtroendevalda Dnr KS13/ 2013-09-30 rev. Ann-Cathrine Bergström Kanslichef 08 56039104 ann-cathrine.bergstrom@ekero.se Kommunstyrelsen Digitala Sammanträdeshandlingar till Ekerö kommuns förtroendevalda Dnr KS13/207-006 Förslag

Läs mer

Införande av ärendehanteringssystem LEX 2 KS/2015:19

Införande av ärendehanteringssystem LEX 2 KS/2015:19 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-01-08 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Införande av ärendehanteringssystem LEX 2 KS/2015:19 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunen följer årligen upp den verksamhet som utförare bedriver i kommunen.

Kommunen följer årligen upp den verksamhet som utförare bedriver i kommunen. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-05-16 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Nämndernas redovisning av program för uppföljning och insyn av verksamhet

Läs mer

Sammanträdesplan 2019 för Digitaliseringsutskottet KS/2018:429

Sammanträdesplan 2019 för Digitaliseringsutskottet KS/2018:429 TJÄNSTESKRIVELSE 20180925 Björn Bergérus Nämndsekreterare Telefon 08555 014 10 bjorn.bergerus@nykvarn.se Sammanträdesplan 2019 för Digitaliseringsutskottet /2018:429 Kommunstyrelsens digitaliseringsutskotts

Läs mer

Digitala sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Digitala sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Kanslichef Elisabet Olsson 0490-25 40 69 elisabet.olsson@vastervik.se 2017-11-14 Kommunstyrelsen Digitala sammanträdeshandlingar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Beslut om vallokaler för valdagen 9 september 2018 samt förtidsröstning för perioden 22 augusti till och med 9 september

Beslut om vallokaler för valdagen 9 september 2018 samt förtidsröstning för perioden 22 augusti till och med 9 september TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-11 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Beslut om vallokaler för valdagen 9 september 2018 samt

Läs mer

Förslag om övergång till digitalt utskick av socialnämndens och organisations- och föreningsutskottets möteshandlingar

Förslag om övergång till digitalt utskick av socialnämndens och organisations- och föreningsutskottets möteshandlingar Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-09-26 Handläggare Sigrún Andersdóttir Telefon: 08-508 25 119 Till Socialnämnden 2016-10-25 Förslag om övergång till digitalt

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9 KARLSTADS KOMMUN Ärende 9 Dnr KS-2012-378 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-06-30 Karin Holmgren, 064-640 10 12 karin. holmgren@karlstad.se Breddinförande

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Årlig uppräkning och förändrad rutin för årlig uppräkning av taxa för tillsyn och tillstånd LSO och LBE - Södertörns brandförsvarsförbund KS/2017:88

Årlig uppräkning och förändrad rutin för årlig uppräkning av taxa för tillsyn och tillstånd LSO och LBE - Södertörns brandförsvarsförbund KS/2017:88 JÄNEKRIVELE 2017-04-20 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef elefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Årlig uppräkning och förändrad rutin för årlig uppräkning av taxa för tillsyn och tillstånd

Läs mer

Övergång till digital distribution av nämndhandlingar för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Övergång till digital distribution av nämndhandlingar för miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Sida 1 (5) 2015-06-01 Handläggare Emily Tjäder Telefon: 08-508 28 741 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-06-16, p. 10 Övergång till digital distribution av nämndhandlingar

Läs mer

Utvärdering av övergång till digital ärendehantering för Kommunstyrelsen

Utvärdering av övergång till digital ärendehantering för Kommunstyrelsen Kommun kansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2015-02-25 Dnr KS 2015/0096 Utvärdering av övergång till digital ärendehantering för Kommunstyrelsen Sammanfattning Redovisning av enkätsvar skickad till Kommunstyrelsen

Läs mer

Rekommendation att publicera datamängder som öppna data (KSL/14/0114-4) KS/2014:413

Rekommendation att publicera datamängder som öppna data (KSL/14/0114-4) KS/2014:413 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-04-29 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Rekommendation att publicera datamängder som öppna data (KSL/14/0114-4) KS/2014:413 Förvaltningens

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 5

Kommunstyrelsen. Ärende 5 Kommunstyrelsen Ärende 5 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-11-02 1(2) Riktlinjer för digitala sammanträdeshandlingar

Läs mer

Uppräkning av programpriser för gymnasieskolan 2016 KS/2015:221

Uppräkning av programpriser för gymnasieskolan 2016 KS/2015:221 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-16 Kommunstyrelsen Anders Edin Controller/handläggare Telefon 08 555 010 35 anders.edin@nykvarn.se Uppräkning av programpriser för gymnasieskolan 2016 KS/2015:221 Förvaltningens

Läs mer

Utökad budgetram för överförmyndaren KS/2016:104

Utökad budgetram för överförmyndaren KS/2016:104 Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-23 Kommunstyrelsen Linda Olsson Utredare/Jurist Telefon 08 555 010 53 linda.olsson@nykvarn.se Utökad budgetram för överförmyndaren KS/2016:104 Förvaltningens förslag

Läs mer

KS/2017:68 - Ramförändring i budget 2017, Kundcenter

KS/2017:68 - Ramförändring i budget 2017, Kundcenter JÄNEKRIVELE 2017-02-02 Kommunstyrelsen Joakim tröberg Kundcenterchef elefon 08 555 011 10 joakim.stroberg@nykvarn.se K/2017:68 - Ramförändring i budget 2017, Kundcenter Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Förslag om övergång till digitala utskick av kulturnämndens möteshandlingar

Förslag om övergång till digitala utskick av kulturnämndens möteshandlingar KULTURFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA STABE N SID 1 (5) 2011-12-01 Handläggare: Mats Sylwan Telefon: 508 31 928 Till Kulturnämnden KuN 2011-12-13 Nr 15 Förslag om övergång till digitala utskick av kulturnämndens

Läs mer

Datum 2013-06-10 Dnr 1301185. Användande av läsplattor vid politiska sammanträden i Region Skåne

Datum 2013-06-10 Dnr 1301185. Användande av läsplattor vid politiska sammanträden i Region Skåne Regionstyrelsen Cecilia Eklund Bitr. Kanslidirektör 044-309 32 30 cecilia.eklund@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-06-10 Dnr 1301185 1 (7) Regionstyrelsen Användande av läsplattor vid politiska sammanträden

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Webbsändning av. kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Webbsändning av. kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-19 Kommunstyrelsen Sari Kyhälä Kommunikatör/Projektledare Telefon 08-555 011 19 Sari.kyhala@nykvarn.se kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 Webbsändning av Förvaltningens

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Webbsändning av. kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Webbsändning av. kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-19 Kommunstyrelsen Sari Kyhälä Kommunikatör/Projektledare Telefon 08-555 011 19 Sari.kyhala@nykvarn.se kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 Webbsändning av Förvaltningens

Läs mer

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna redovisningen av obesvarade motioner och medborgarförslag.

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna redovisningen av obesvarade motioner och medborgarförslag. PROTOKOLLSUTDRAG 2018-01-23 Kommunstyrelsen 8 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 109 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 Dnr KS/2017:509

Läs mer

Ändring av kommunstyrelsens respektive borgarrådsberedningens reglementen

Ändring av kommunstyrelsens respektive borgarrådsberedningens reglementen Utlåtande 2017:238 RI (Dnr 109-1555/2017) Övergång till digital hantering och digital distribution av sammanträdeshandlingar för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och borgarrådsberedningen (edok) Ändring

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Reglemente för valnämnden TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Reglemente för valnämnden TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-11 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se valnämnden KS/2017:13 Reglemente för Valnämndens förslag

Läs mer

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-06-03 Kommunstyrelsen Bengt Persson Utredare Telefon 08-555 010 08 bengt.persson@nykvarn.se Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 Förvaltningens förslag

Läs mer

Detaljplan för del av Nykvarn 10:6 (f.d Tennisbanan) Rättelse av plankarta KS/2011:309

Detaljplan för del av Nykvarn 10:6 (f.d Tennisbanan) Rättelse av plankarta KS/2011:309 2015-08-27 Kommunstyrelsen Sofia Cedergren Planarkitekt Telefon 08 555 014 73 sofia.cedergren@nykvarn.se Detaljplan för del av Nykvarn 10:6 (f.d Tennisbanan) Rättelse av plankarta KS/2011:309 Förvaltningens

Läs mer

Begäran om investeringsmedel för Kostenheten avseende Björkesta- och Turingeskolans tillagningskök och matsalar KS/2017:38

Begäran om investeringsmedel för Kostenheten avseende Björkesta- och Turingeskolans tillagningskök och matsalar KS/2017:38 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-04-19 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros Endrell Kommunsekreterare 08-55501003 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Begäran om investeringsmedel för Kostenheten avseende Björkesta- och

Läs mer

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta Ärende 8 Dnr VON-2012-249 Dpl 09 sid 1 (4) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Administrativa staben Tjänsteskrivelse 2012-07-31 Rakel Salomonsson, 054-540 55 51 rakel.salomonsson@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Övergång till digital ärendehantering för trafiknämnden

Övergång till digital ärendehantering för trafiknämnden Dnr Sida 1 (5) 2017-02-02 Handläggare Karin Dhakal 08-508 261 85 Till Trafiknämnden 2017-03-09 Övergång till digital ärendehantering för trafiknämnden Förslag till beslut 1. Trafiknämnden ersätter tryckta

Läs mer

Revision- Granskning av biståndsbedömning inom hemtjänsten

Revision- Granskning av biståndsbedömning inom hemtjänsten TJÄNSTESKRIVELSE TJÄNSTESKRIVELSE 2018-03-26 Vård- och omsorgsnämnden Harri Luukko Nämndsekreterare/utredare Telefon 08-555 010 62 harri.luukko@nykvarn.se Revision- Granskning av biståndsbedömning inom

Läs mer

Svar på medborgarförslag Inför elektroniska medborgarförslag som ett komplement till blanketter KS/2018:443

Svar på medborgarförslag Inför elektroniska medborgarförslag som ett komplement till blanketter KS/2018:443 TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-28 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 97 erika.nysater@nykvarn.se Svar på medborgarförslag Inför elektroniska medborgarförslag som ett komplement

Läs mer

SLUTREDOVISNING. Slutrapport - läsplattor till förtroendevalda 1(6) KS/2015:54. /Eget_Förvaltning/ Diarienummer. Datum

SLUTREDOVISNING. Slutrapport - läsplattor till förtroendevalda 1(6) KS/2015:54. /Eget_Förvaltning/ Diarienummer. Datum SLUTREDOVISNING 1(6) /Eget_Förvaltning/ Datum Diarienummer 2016-03-02 KS/2015:54 Handläggare Carina Stolt Slutrapport - läsplattor till förtroendevalda Postadress Besöksadress Telefon Internetadress Mjölby

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Reviderad taxa för tillsyn. enligt strålskyddslagstiftningen KS/2017:445 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen. Inte aktuellt.

TJÄNSTESKRIVELSE. Reviderad taxa för tillsyn. enligt strålskyddslagstiftningen KS/2017:445 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen. Inte aktuellt. JÄNSESKIVELSE 2017-11-08 Kommunstyrelsen Maria Frykegård Nämndsekreterare elefon:08-555 010 08 maria.frykegard@nykvarn.se enligt strålskyddslagstiftningen KS/2017:445 eviderad taxa för tillsyn Förvaltningens

Läs mer

Beslut om införande av digitala utskick av nämndens handlingar och inköp av läsplattor (ipads)

Beslut om införande av digitala utskick av nämndens handlingar och inköp av läsplattor (ipads) Arbetsmarknadsförvaltningen Administrativa enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-07 Handläggare Amanda Hernbäck Telefon: 08-508 35 511 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 maj 2015 Ärende 14 Beslut

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Tisdagen den 10 maj 2016 kl.13.30-18.40 i konferenssal Yngern, Nykvarns kommunhus. Ajournering kl.15.40-16.00, 16.30-16.35, 16.50-16.55, 17.40-17.45. Bob Wållberg

Läs mer

kommun - Re: Samlingshandling för KS/2014:273-Medborgarförslag, Scenen i Folkets Park, en ansiktslyftning-underrättelse

kommun - Re: Samlingshandling för KS/2014:273-Medborgarförslag, Scenen i Folkets Park, en ansiktslyftning-underrättelse Ärende 15 file:///c:/users/mr0915k/appdata/local/temp/xpgrpwise/571100e7nykvarnkomm... Sida 1 av 2 2016-04-18 kommun - Re: Samlingshandling för KS/2014:273-Medborgarförslag, Scenen i Folkets Park, en ansiktslyftning-underrättelse

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-01. Utveckling av digitala utskick i det virtuella arbetsrummet för politiker KS-2014/1144

PROTOKOLL 2014-12-01. Utveckling av digitala utskick i det virtuella arbetsrummet för politiker KS-2014/1144 Kommunstyrelsen 253 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Utveckling av digitala utskick i det virtuella arbetsrummet för politiker KS-2014/1144 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Granskning av utskick av digitala handlingar. Trelleborgs kommun

Granskning av utskick av digitala handlingar. Trelleborgs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Gabriella Fredriksson November 2014 Granskning av utskick av digitala handlingar Trelleborgs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15. Jan Eriksson, kommunchef Olof Borgmalm, nämndsekreterare.

Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15. Jan Eriksson, kommunchef Olof Borgmalm, nämndsekreterare. 1 Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15 Ledamöter Kristina Svensson Lotta Husberg

Läs mer

Åstorps kommuns. Nämndadministration. Beslutat av Kommunfullmäktige Dnr 2014/304

Åstorps kommuns. Nämndadministration. Beslutat av Kommunfullmäktige Dnr 2014/304 Åstorps kommuns Nämndadministration Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-12-15 218 Dnr 2014/304 2(8) Nämndadministration berör det fortlöpande arbetet som sker i anslutning till en nämnd. Nämnden är ett

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen 2014-04-09 8:15-10:00 Beslutande Kristina Svensson Lotta Husberg Veronica Almroth Lars-Åke Gustavsson Sven Olsson Övriga deltagande Se sidan 2 Utses att

Läs mer

Medborgarförslag om skollovsplats UN/2016:19

Medborgarförslag om skollovsplats UN/2016:19 TJÄNSTESKRIVELSE TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-09 Utbildningsnämnden Anders Edin Utredare/Handläggare Telefon 08-555 010 35 anders.edin@nykvarn.se Medborgarförslag om skollovsplats UN/2016:19 Förvaltningens

Läs mer

Digitala utskick till nämnderna

Digitala utskick till nämnderna 2012-04-12 1 (14) PM Samtliga nämnder Digitala utskick till nämnderna Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 2 INLEDNING OCH SYFTE... 2 ARBETSPROCESSEN... 2 KRAV PÅ DIGITALA HANDLINGAR... 3 KOSTNADER...

Läs mer

Digitala handlingar via Meetings i Örebro kommun

Digitala handlingar via Meetings i Örebro kommun Digitala handlingar via Meetings i Örebro kommun Mats Guldbrand mats.guldbrand@ 019-21 11 31 @guldbrandmats Dagens agenda Vision och bakgrund Förstudie och pilotprojekt Uppdrag Genomförande och implementering

Läs mer

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Reglemente för Krisledningsnämnd. Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år]

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Reglemente för Krisledningsnämnd. Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år] Reglemente för Krisledningsnämnd Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år] Ändringar införda till och med KF, [nr/år] Innehållsförteckning Reglemente för krisledningsnämnden...2 1 Krisledningsnämndens

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslaget bedöms ge viss kompensation för generella kostnads- och prisökningar.

Ekonomiska konsekvenser Förslaget bedöms ge viss kompensation för generella kostnads- och prisökningar. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-31 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Vård- och omsorgsnämnden KS/2017:498 Taxor och avgifter 2018 Förvaltningens förslag

Läs mer

Beslut om fastställande av ansvars- och uppdragsbeskrivningar för månadsarvoderade uppdrag i Nykvarns kommun KS/2017:87

Beslut om fastställande av ansvars- och uppdragsbeskrivningar för månadsarvoderade uppdrag i Nykvarns kommun KS/2017:87 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-03-07 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Beslut om fastställande av ansvars- och uppdragsbeskrivningar för månadsarvoderade

Läs mer

Plats och tid: Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 08.30

Plats och tid: Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 08.30 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 2016-06-14 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund 2016-06-22 kl 08.30 Ärenden: Enligt föredragningslistan Sida 1 Kommunstyrelsens

Läs mer

Utredning Återvinningscentral KS/2016:117

Utredning Återvinningscentral KS/2016:117 Ärende 15 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-01 Kommunstyrelsen Johan Dahlberg Avfallsansvarig Samhällsbyggnadsavdelningen 08-555 020 95 johan.dahlberg@nykvarn.se Utredning Återvinningscentral KS/2016:117 Förvaltningens

Läs mer

Här är lite av det vi ska titta på idag. Men framför allt så ska det finnas utrymme för er att fråga om det som ni har problem med!

Här är lite av det vi ska titta på idag. Men framför allt så ska det finnas utrymme för er att fråga om det som ni har problem med! 1 Här är lite av det vi ska titta på idag. Men framför allt så ska det finnas utrymme för er att fråga om det som ni har problem med! 2 För att du ska kunna använda din platta så behöver du ha någon sorts

Läs mer

E Sammanfattning av ärendet Styrelsen för Nykvarns Kommunkoncern AB har upprättat delårsbokslut för 2017, t o m augusti.

E Sammanfattning av ärendet Styrelsen för Nykvarns Kommunkoncern AB har upprättat delårsbokslut för 2017, t o m augusti. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-10 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Kommunkoncern AB KS/2017:408 Delårsrapport Nykvarns Förvaltningens förslag till

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Kommunstyrelsen 2015-03-02. Stihna Johansson Evertsson (C), ordförande Per Gröön (C)

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Kommunstyrelsen 2015-03-02. Stihna Johansson Evertsson (C), ordförande Per Gröön (C) HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Notariet, måndagen den 2 mars 2015 kl 17.30-18.20 Beslutande Övriga deltagande Stihna Johansson Evertsson (C), ordförande Per Gröön (C) Anders Svensson

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen 2017-12-29 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509

Läs mer

Övergång till digital nämndhantering för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Övergång till digital nämndhantering för miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2013-05-14 Handläggare Jonas Arnqvist Telefon: 08-508 28104 Till Miljö- och 2013-06-18, p. 8 Förvaltningens förslag till beslut 1. Tillhandahålla

Läs mer

Komunfullmäktige i Karlskoga har beslutat att surfplattor ska användas i sammanträdeshanteringen.

Komunfullmäktige i Karlskoga har beslutat att surfplattor ska användas i sammanträdeshanteringen. Komunfullmäktige i Karlskoga har beslutat att surfplattor ska användas i sammanträdeshanteringen. Alla ledamöter tilldelas en surfplatta vid uppdragets start. I uppdraget som förtroendevald ingår också

Läs mer

2015-10-13. att ge förvaltningen i uppdrag att projektera utbyggnationen av vatten- och avloppsledningar i Stensättra tomtområde.

2015-10-13. att ge förvaltningen i uppdrag att projektera utbyggnationen av vatten- och avloppsledningar i Stensättra tomtområde. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-13 Kommunstyrelsen Mikael Tjulin Projektledare Telefon 08 555 010 88 mikael.tjulin@nykvarn.se avlopp Stensättra KS/2014:357 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456

Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456 2018-10-08 Maria Frykegård Nämndsekreterare Telefon 08-555 010 08 maria.frykegard@nykvarn.se Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge

Läs mer

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371 TJÄNSTESKRIVELSE 2014-12-23 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Läs mer

1(6) Riktlinjer för digitala sammanträdeshandlingar och läsplattor till förtroendevalda. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för digitala sammanträdeshandlingar och läsplattor till förtroendevalda. Styrdokument 1(6) Riktlinjer för digitala sammanträdeshandlingar och läsplattor till förtroendevalda Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-12-14 150 Dokumentansvarig

Läs mer

Riktlinjer vid lån av surfplatta för förtroendevalda

Riktlinjer vid lån av surfplatta för förtroendevalda Riktlinjer vid lån av surfplatta för förtroendevalda Antagen av kommunstyrelsen 2017-05-24, 110 Namn: Jonna Sanfridsson Datum: 2017-05-30 Sammanfattning I Götene kommun läser förtroendevalda främst de

Läs mer

Taxor och avgifter 2019 Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:465

Taxor och avgifter 2019 Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:465 TJÄNSTESKRIVELSE 2018-10-08 Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Taxor och avgifter 2019 Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:465 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Avgift för kopior av allmänna handlingar m.m.

Avgift för kopior av allmänna handlingar m.m. Kommunfullmäktige Avgift för kopior av allmänna handlingar m.m. Omfattar: Ånge kommunkoncern Dokumentansvarig: Kommunkansliet Fastställd av: Kommunfullmäktige Fastställd när: 2017-10-23, 68, 2018-02-26,

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG

PROTOKOLLSUTDRAG PROOKOLLUDRAG 2018-02-20 Kommunstyrelsen 46 Ökad kostnad för byggnation av vattentorn K/2015:311 340 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige 1. besluta om utökat investeringsanslag

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger, kommunhuset i Skurup, 2016-11-16, kl. 18.00 18.15 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Justerade

Läs mer

Modernisera Kommunfullmäktige, svar på motion (MP), samt digitala sammanträdeshandlingar för Kommunfullmäktige

Modernisera Kommunfullmäktige, svar på motion (MP), samt digitala sammanträdeshandlingar för Kommunfullmäktige 1 (5) Kommunledningskontoret 2012-10-09 Dnr KS 2011-409 Karin Hjalmewik Kommunstyrelsen Modernisera Kommunfullmäktige, svar på motion (MP), samt digitala sammanträdeshandlingar för Kommunfullmäktige FÖRSLAG

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnd KS/2014:322

Reglemente för krisledningsnämnd KS/2014:322 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-14 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Reglemente för krisledningsnämnd KS/2014:322 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

88 Införande av e-post för förtroendevalda

88 Införande av e-post för förtroendevalda PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-03-21 1 (2) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/147 88 Införande av e-post för förtroendevalda Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad. TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-04 Kommunstyrelsen Bob Wållberg Kommunstyrelsens ordförande Telefon 08 555 010 06 bob.wallberg@nykvarn.se Konstgräs ett miljöproblem KS/2018:527 Majoritetens förslag till beslut

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. att anta avgifter för kopior av allmänna handlingar enligt tabell i tjänsteskrivelse 2015-11-06.

PROTOKOLL 2015-12-07. att anta avgifter för kopior av allmänna handlingar enligt tabell i tjänsteskrivelse 2015-11-06. Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 248 Avgift för kopior av allmänna handlingar KS-2015/637 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta avgifter för kopior av allmänna

Läs mer

Ärendet Av kommunallagen framgår att kommunstyrelsen ska ha uppsikt över kommunal

Ärendet Av kommunallagen framgår att kommunstyrelsen ska ha uppsikt över kommunal TJÄNSTESKRIVELSE 2017-03-03 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se KS/2017:100 Årsredovisning 2016 för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 2015-06-03 Kommunstyrelsen Bengt Persson Utredare Telefon 08-555 010 08 bengt.persson@nykvarn.se Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

3. Fyllnadsval efter Lars-Ingvar Ljungman som ordförande i Vellinge Stadsnät AB

3. Fyllnadsval efter Lars-Ingvar Ljungman som ordförande i Vellinge Stadsnät AB 2018-12-05 1 (29) Ek, Lena Enhetschef Sammanträdesdatum 2018-12-12 Plats Kommunhuset, Måkläppen Tid 18:00 På kommunfullmäktiges sammanträde kommer priser och stipendier att delas ut. Ärendelista 1. Upprop

Läs mer

Avtalet innehåller förslag på köpeskilling samt vad som händer om projektet förändras eller ej genomförs.

Avtalet innehåller förslag på köpeskilling samt vad som händer om projektet förändras eller ej genomförs. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-10 Kommunstyrelsen Stefan Sköldén Mark-exploateringsingenjör Telefon 08 555 010 74 stefan.skolden@nykvarn.se kv. Kaffebryggaren KS/2017:458 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Övergång till digital ärendehantering för exploateringsnämnden

Övergång till digital ärendehantering för exploateringsnämnden Dnr Sida 1 (5) 2013-09-02 Handläggare Ann-Charlotte Bergqvist 08-508 271 25 Till Exploateringsnämnden 2013-09-26 Övergång till digital ärendehantering för exploateringsnämnden Förslag till beslut 1. Tillhandahålla

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Handlingsplan för en ekonomi i. balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Handlingsplan för en ekonomi i. balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-04-27 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Reglemente för arvoden. och ersättningar i Nykvarns kommun KS/2015:443 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Reglemente för arvoden. och ersättningar i Nykvarns kommun KS/2015:443 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2015-12-17 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08 555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se och ersättningar i Nykvarns kommun KS/2015:443 Reglemente för arvoden Förvaltningens

Läs mer

Utgivare: Kommunstyrelsens sekretariat. Praktisk information till Järfällas politiker NOVEMBER 2014 PRAKTISK INFORMATION TILL JÄRFÄLLAPOLITIKER

Utgivare: Kommunstyrelsens sekretariat. Praktisk information till Järfällas politiker NOVEMBER 2014 PRAKTISK INFORMATION TILL JÄRFÄLLAPOLITIKER Utgivare: Kommunstyrelsens sekretariat Praktisk information till Järfällas politiker NOVEMBER 2014 PRAKTISK INFORMATION TILL JÄRFÄLLAPOLITIKER 1 Innehåll Allmän information 3 Taggar/passagekort 3 Larm

Läs mer

Förtroendevaldas tillgång till digitala handlingar

Förtroendevaldas tillgång till digitala handlingar Tjänsteskrivelse VARMDO KOMMUN 2014-04-07 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utvecklingsavdelningen Diarienummer 13KS/0607 Kommunstyrelsen Förtroendevaldas tillgång till digitala handlingar Förslag

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1 Kf 116/1995 Dnr Ks 2012/132 Dnr 1995.348-102 REGLEMENTE FÖR VALBEREDNINGSNÄMNDEN I TOMELILLA KOMMUN Utöver vad som sägs i kommunallagen för nämnder

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371 TJÄNSTESKRIVELSE 2014-12-23 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Läs mer

att överlämna årsredovisningen för Nykvarns Kommunkoncern AB till

att överlämna årsredovisningen för Nykvarns Kommunkoncern AB till TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-02 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se KS/2019:124 Förvaltningens förslag till beslut Årsredovisning 2018 för Kommunstyrelsen

Läs mer

ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31

ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31 ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31 Ärendehanteringsprojektet 2011-01-01 infördes en ny organisation i kommunen för såväl politiker som tjänstemän. Det innebär bland annat att samtliga kommunsekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren 14:00-15:20 ande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Rolf Eriksson (S) Ann-Britt Danielsson (M) Stefan Larsson (KD) Anna-Karin Johansson (C) Jan Holm (S) Alda

Läs mer

2015-07-08. att anta det framlagda förslaget till prisjustering med 3% höjning för VA-taxans brukningsavgift att gälla från och med 1 januari 2016.

2015-07-08. att anta det framlagda förslaget till prisjustering med 3% höjning för VA-taxans brukningsavgift att gälla från och med 1 januari 2016. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-08 Kommunstyrelsen Hans Tjulin VA-Ingenjör Telefon 08 555 014 75 hans.tjulin@nykvarn.se samt utökning av verksamhetsområde VA KS/2015:279 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Ramförändring för nyanställning till IT-enheten KS/2018:214 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Ramförändring för nyanställning till IT-enheten KS/2018:214 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen 2018-05-14 Toivo Tiedemann IT-chef Telefon 08-555 011 14 toivo.tiedemann@nykvarn.se Ramförändring för nyanställning till IT-enheten KS/2018:214 Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Tjänsteskrivelse Avgifter för föreningskopiering

Tjänsteskrivelse Avgifter för föreningskopiering KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2014-09-25 DNR KS 2014.364 ANDREAS FORSLUND SID 1/2 KOMMUNCONTROLLER ANDREAS.FORSLUND@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Avgifter för föreningskopiering Förslag till

Läs mer

Utvärdering av Meetings. 2 Hur väl tycker du att internetuppkopplingen fungerar inom följande nätverk?

Utvärdering av Meetings. 2 Hur väl tycker du att internetuppkopplingen fungerar inom följande nätverk? Utvärdering av Meetings Antal respondenter: 106 : Svarsfrekvens: 40,57 % 1 I vilket/vilka politiska organ har du uppdrag? I vilket/vilka politiska organ har du uppdrag? Kommunfullmäktige 33 (76,7%) Kommunstyrelsen

Läs mer

12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003

12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (59) 2018-02-26 Kf Ks 27 12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003 Gällande reglemente för den samordnade revisionen

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för tillbyggnad av Bojarskolan

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för tillbyggnad av Bojarskolan KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 7 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 139 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för tillbyggnad av Bojarskolan Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Riktlinje Användande av surfplatta, förtroendevalda

Riktlinje Användande av surfplatta, förtroendevalda Riktlinje Användande av surfplatta, förtroendevalda Fastställd av: Kommundirektören 2015-01-23 Revideras senast: 2016-12-31 Innehåll Riktlinje - Användande av surfplatta, förtroendevalda... 3 Omfattning...

Läs mer

Svar på Uppföljning - Granskning av kommunstyrelsens

Svar på Uppföljning - Granskning av kommunstyrelsens SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(2) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2018-04-10 73 Dnr 2018/000065 007 Svar på Uppföljning - Granskning av kommunstyrelsens investeringsplanering Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden (LS ) KS/2017:276

Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden (LS ) KS/2017:276 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-07-14 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden 2018-2022

Läs mer