Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden"

Transkript

1 6:1

2 6:2

3 6:3

4 6:4

5 6:5 Socialkontoret Dnr SN/2015: Administrativa enheten /6 Handläggare Charlotte Arnell Tel Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden Digital nämndhantering Digital nämndhantering är ett samlingsbegrepp för olika former av digitala arbetssätt inom ramen för arbetet med en kommunal nämnd, styrelse eller fullmäktigeförsamling. Många gånger är begreppet synonymt med elektroniska utskick av sammanträdeshandlingar. Det digitala inslaget varierar med allt från att sammanträdeshandlingar skickas med e-post, till en helt pappersfri hantering. I detta sammanhang inkluderar begreppet samtliga moment i arbetet med socialnämnden, både för förtroendevalda och tjänstemän, och inkluderar såväl administrativa moment som ärendeberedning. Bakgrund Under våren 2013 infördes digitala utskick av sammanträdeshandlingar i kommunstyrelsen med hjälp av Ipads och en webportal/applikation som heter Styrelsemöte.se. Även förvaltningens ledningsgrupp och kommunrevisionen började hantera sina sammanträden digitalt med samma verktyg som kommunstyrelsen. Tidigare erfarenheter Resultatet av införandet av digital nämndhantering för kommunstyrelsen blev mycket lyckat. För de förtroendevalda innebar det att utskicken nådde de förtroendevalda snabbare vilket medförde en längre inläsningstid. Verktygen i applikationen ( appen ) Styrelsemöte.se höjde kvalitén på nämndarbetet eftersom dokument blev mer lättillgängliga, det gick att markera och anteckna direkt i dokumenten och sedan omedelbart dela dessa med parti- och gruppkamrater. Arkivet i appen gjorde också att den förtroendevalde på sittande möte kunde komma åt äldre sammanträdeshandlingar eller protokoll, vilket ibland är nödvändigt. Den direkta åtkomsten till e-posten upplevdes också som kvalitetshöjande eftersom de förtroendevalda lättare kunde kommunicera med varandra och med förvaltningen, inför och även under sammanträden. Möjligheten att på ett och samma ställe komma åt ett sammanträdes utskickade handlingar, visade bildspel och protokoll upplevdes också som en stor förbättring av många förtroendevalda. Strängnäs kommun Nygatan Strängnäs Tel Fax kommunstyrelsen@strangnas.se Bankgiro

6 6:6 2/6 För förvaltningen innebar införandet framförallt en kraftigt förenklad beredningsprocess. De administrativa momenten tog betydligt kortare tid och processen förenklades. Kommunikationen med de förtroendevalda förenklades också eftersom de lättare nåddes via e-post och möten kunde bokas direkt i kalendern i läsplattan. Hur gör andra? Utan att ha gjort en fullständig kartläggning av alla Sveriges kommuners arbetssätt för nämndhantering kan man rimligen anta att alla idag har någon form av digitalt inslag i sin hantering av de politiska organen, men utformning och omfattning varierar stort. Några har fullt ut ett digitalt arbetssätt, några större kommuner har byggt egna mjukvarulösningar och appar, och andra har inte gjort mer än att man distribuerar sammanträdeshandlingar via e-post. Teknik Hårdvara Valen står mellan att inte förse förtroendevalda med något tekniskt hjälpmedel alls, förse förtroendevalda med bärbara datorer eller att förse de förtroendevalda med läsplattor. Det förstnämnda alternativet är inte direkt ett alternativ i den mån att det förutsätter en insats från varje enskild förtroendevald och innebär att kommunen snarare än att förenkla för de förtroendevalda i den mån det går, försvårar. Det innebär att man i sitt förtroendeuppdrag förutsätts kunna köpa en dator, eller vara tvingad att använda sin arbetsgivares dator eller läsplatta för att delta i nämndens arbete. Vissa kommuner har, åtminstone historiskt, valt att förse förtroendevalda med en bärbar dator. Fördelen med detta är självklart att det är ett mycket användbart verktyg för den förtroendevalda. Nackdelen är att datorer kräver relativt mycket IT-stöd för att fungera felfritt. Dessutom ger de, utifrån uppdraget att den förtroendevalda ska kunna ta del av nämndens arbete, en stor överkapacitet, vilket innebär att de är relativt dyra i förhållande till syftet. Utan att ha gjort en fullödig jämförande studie vågar jag säga att denna lösning idag är ovanlig bland landets kommuner. Den absolut vanligaste hårdvaran när det kommer till digital nämndhantering är läsplattan. Fördelarna jämfört med en bärbar dator är många. Utifrån syftet att delta i nämndens arbete är de tillräckligt bra, det vill säga de utgör ett lättanvänt verktyg som fyller behoven, utan att innebära alltför mycket överkapacitet. Enkelheten innebär också att de kräver mindre IT-stöd/support och är mer driftsäkra. Jämfört med datorn är de också mer tillgängliga. Tjänster i applikationer, mail och kalender är omedelbart tillgängligt direkt när man öppnar läsplattan, till skillnad från en dator.

7 6:7 3/6 När det kommer till val av läsplatta är skillnaden inte så stor som den var för några år sedan var Ipad i princip det enda gångbara alternativet för en kvalitativ digital nämndhantering, men idag finns det andra gångbara alternativ. Däremot är Ipad en erkänt lättanvänd, driftsäker läsplatta som dessutom håller högre kvalitet än många andra. I valet av läsplatta är det också viktigt att inte greppa över för mycket vad gäller teknisk kapacitet, utan återigen fokusera på syftet med läsplattan. Väljer man en för avancerad modell kan användarvänligheten och driftsäkerheten bli sämre, och då faller stora delar av poängen med det digitala arbetssättet. Mjukvara Val av mjukvara blir aktuell när en läsplatta används som hårdvara. Även med en läsplatta finns självklart valet att begränsa digitaliserandet av arbetssättet till att skicka sammanträdeshandlingar endast med e-post. Fördelen med detta är självklart att det är en billig lösning eftersom licenskostnad eller liknande för en annan distributionstjänst uteblir. Däremot är ett sådant tillvägagångssätt inte särskilt praktiskt för förtroendevalda eftersom det inte går att hålla handlingarna ordnade, eller bearbeta dem. Det tynger även ned e-postkontot som relativt snabbt kommer nå sitt tak för volym av lagrad data. Den tjänst som hittills använts i kommunen är Styrelsemöte.se, en tjänst som också många andra kommuner använder sig av. Fördelen med tjänsten är att den är plattformsoberoende, det vill säga den kan användas både på dator, läsplatta och en smart telefon. Den fungerar även oavsett systemlösning, det vill säga OSX, IOS, Windows, Android med flera. Strängnäs kommun har använt den sedan 2013, snart tre år, och har inte haft några driftavbrott under den tiden. Det är en viktig aspekt för funktionaliteten, så det är en stor fördel. Styrelsemöte.se har även en fullt utbyggd hantering för underskrift av beslut och hantering av sekretesskyddade handlingar. Det finns självklart flera andra liknande tjänster och på lång sikt behöver en mer fullskalig jämförelse göras. Dock är det Styrelsemöte.se som kommunstyrelsen kommer att fortsätta att använda i dagsläget och för att inte förtroendevalda som sitter i både socialnämnden och kommunstyrelsen ska vara tvungna att använda olika tjänster för att läsa sammanträdeshandlingar ska socialnämnden självklart använda sig av Styrelsemöte.se också. Infrastruktur Förutsättningen för digital nämndhantering är en dator/läsplatta med mobilt bredband och/eller möjlighet till trådlös wifi-uppkoppling. Det är möjligt att välja mellan att utrusta läsplattorna med mobilt bredband, och att inte göra det, vilket innebär att det krävs tillgång till ett trådläst nätverk för att få internet till läsplattan.

8 6:8 4/6 Fördelen med att endast ha en wifi-läsplatta är att man minskar den årliga driftskostnaden. För socialnämnden skulle det i dagsläget handla om cirka kronor per år. Nackdelen är att läsplattan blir mer begränsad i sin användning. Att utrusta läsplattorna med mobilt bredband medför en kostnad, men å andra sidan blir läsplattan ett mer användbart verktyg för den förtroendevalde och sannolikheten att den används så mycket som syftet är ökas. Att inte välja en modell med mobilt bredband innebär att den förtroendevalde måste befinna sig inom kommunens interna trådlösa nätverk eller ett privat för att t.ex. kunna ladda ned sammanträdeshandlingar. Med mobilt bredband ökas flexibiliteten. Ekonomisk kalkyl för socialnämnden Dagens kostnad, för en analog hantering av nämnden, utskottet och ordförandejouren, är främst kopplad till kostnad för tryck, papper och reseersättning för ordförande vid jour. I en fullt utvecklad digital nämndhantering ska detta ställas mot de digitala driftskostnaderna som utgörs av licenskostnad för Styrelsemöte.se och mobila bredbandsabonnemang till läsplattor. I ett första steg, där endast nämndens sammanträdeshandlingar skickas digitalt är kostnadsskillnaden mellan digital och analog hantering mycket liten. Det går inte att säga exakt hur stor skillnaden blir eftersom det inte går att få fram en exakt kostnad för tryck och porto idag. För båda finns även en fast kostnad till kommunens post och reprofunktion, och det är osäkert om den kommer att sänkas även om nämnden inför digital nämndhantering. I förlängningen, när både utskottet och ordförandejouren hanteras digitalt blir självklart kostnadsminskningen mer tydlig, men den kommer fortfarande att vara relativt liten. Den stora nytto- och ekonomiska vinsten ligger i minskningen av administrativ arbetstid, både vad gäller nämndadministrationen men också i kontakten med de förtroendevalda, eftersom den förenklas. Skillnaden varierar naturligtvis från månad till månad men generellt sett cirka 8 timmar per månad. Stor nyttovinst finns även för de förtroendevalda i minskade ledtider och ökad tillgänglighet.

9 6:9 5/6 Risker Ibland blir digital hantering av handingar endast hantering av inscannade handlingar och då går man miste om både den förbättrade läskvalitén och det minskade arbetet. Därför är det viktigt att inse att en digitaliserad hantering av nämnden innebär ett förändrat arbetssätt i förhållande till en analog hantering. Att förändra arbetssätt är betydligt svårare än att exempelvis börja använda nya tekniska verktyg, vilket innebär att en digitalisering, i ordets rätta bemärkelse, kan vara både prövande och ta tid. I takt med att digital nämndhantering används mer och mer behöver även infrastrukturen byggas ut, och detta kan vara, om inte ett hinder, så i alla fall en bromskloss. I kommunhuset, där de flesta sammanträden hålls, har det hittills inte varit några större problem vad gäller det trådlösa nätverket, även om det på sikt behöver byggas ut för att exempelvis klara att hela den politiska möteshanteringen är digital. Är läsplattorna utrustade med mobilt bredband är man åtminstone inte utelämnad till ett trådlöst nätverk, och då minskas risken att just detta blir ett hinder för funktionaliteten. Möjliga vinster Ökad kvalité på nämndarbetet Digitala utskick ger mer tillgängliga, och snabbare tillgängliga, sammanträdeshandlingar för den förtroendevalda. Det innebär att handlingarna kan skickas tidigare, och kompletteringar kan göras enklare, och det höjer kvalitén på beredningsprocesserna. Genom att förtroendevalda kan dela material för beredningen på ett enklare sätt än idag, ha tillgång till e-post och aktuella, men även, historiska sammanträdeshandlingar, på sittande sammanträde, och att e-post och kalendern på ett lättare sätt kan användas som de kommunikationsoch planeringsverktyg de är ökas kvalitén på nämndarbetet. Enklare vardag för förtroendevalda I läsplattan kan förtroendevalda ha alla sina förtroendeuppdrag i kommunen samlade, både sammanträdeshandlingar (genom appen Styrelsemöte.se eller kommunens intranät), den kommunala e-posten och kalendern. Kalendern kan enkelt synkas med den privata och/eller arbetes och för den som har en egen läsplatta redan kan Styrelsemöte.se enkelt installeras (eftersom tjänsten är plattformsoberoende) och e-post och kalender kan enkelt läggas till. Enklare och mindre tidskrävande administrativ hantering av nämnden Många arbetsmoment i anslutning till utskicket av sammanträdeshandlingar kan slopas eller förenklas med digital nämndhantering. Det blir också lättare för nämndsekreteraren att kommunicera med nämndens förtroendevalda eftersom fler använder sin kommunala e-post, och det underlättar arbetet. Ändringar och kompletteringar i sammanträdesutskick görs också enklare.

10 6:10 6/6 I ren arbetstid är uppskattningen att det handlar om cirka tio timmar per månad som sparas. Den andra vinsten, som inte kan räknas i timmar men i högre grad av trivsel och mindre stress är att eftersom hanteringen förenklas upplevs det administrativa arbetet som mindre betungande. Bättre beredningsprocess Beredningsprocessen blir både enklare och mer tidseffektiv när handlingar kan distribueras, bearbetas och delas endast med hjälp av läsplattan (att jämföra med exempelvis intranät där inloggning krävs och där alla filformat inte kan läsas). Enklare hantering av socialutskott och tjänstgörande ordförande (ordförandejour) Behovet av en kort beredningsprocess och korta ledtider är ännu större för socialutskott än för socialnämnden, och digital distribution av handlingar möjliggör detta. I dagsläget, när rutinen är att socialutskottets ledamöter hämtar sammanträdeshandlingarna i kommunhuset skulle en digital distribution dessutom eliminera det momentet. Om man utnyttjar möjligheten att skriva under beslut som tjänstgörande ordförande genom exempelvis Styrelsemöte.se blir även det uppdraget enklare att utföra eftersom jouren inte innebär att ordförande snabbt fysiskt måste kunna inställa sig på plats i exempelvis kommunhuset. Eftersom det är svårt att rekrytera ledamöter till socialutskottet, och ordförandejouren upplevs som ett betungande och praktiskt hindrande uppdrag, är det önskvärt att dessa två uppdrag förenklas för att göra uppdragen mer attraktiva. CHARLOTTE ARNELL Administrativ chef, socialkontoret

Rapporter till kommunstyrelsen

Rapporter till kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:650-101 2015-12-04 1/1 Handläggare Sofie Lagerfelt Fernström Tel. 0152-292 52 Kommunstyrelsen Rapporter till kommunstyrelsen 2015-12-16 Förslag till beslut

Läs mer

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta Ärende 8 Dnr VON-2012-249 Dpl 09 sid 1 (4) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Administrativa staben Tjänsteskrivelse 2012-07-31 Rakel Salomonsson, 054-540 55 51 rakel.salomonsson@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Beslut om införande av digitala utskick av nämndens handlingar och inköp av läsplattor (ipads)

Beslut om införande av digitala utskick av nämndens handlingar och inköp av läsplattor (ipads) Arbetsmarknadsförvaltningen Administrativa enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-07 Handläggare Amanda Hernbäck Telefon: 08-508 35 511 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 maj 2015 Ärende 14 Beslut

Läs mer

Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet

Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet Bilaga 6 Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet Personalen som deltog i projektet och därmed skulle omfattas av de nya arbetsrutinerna för testpersonerna, var det som arbetar

Läs mer

Införande av läsplattor för distribution och läsning av politiska handlingar

Införande av läsplattor för distribution och läsning av politiska handlingar MISSIV 1(2) 2012-04-10 LK11-0400 Landstingsstyrelsen Införande av läsplattor för distribution och läsning av politiska handlingar Bakgrund Önskemål om att digitalisera och effektivisera processerna kring

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 8

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 8 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 8 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Godkännande av avtal för mottagande av ensamkommande barn, samt delegering av beslut om framtida avtal

Godkännande av avtal för mottagande av ensamkommande barn, samt delegering av beslut om framtida avtal TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2015:801-723 Administrativa enheten 2016-01-15 1/6 Handläggare Charlotte Arnell Tel. 0152-291 66 Socialnämnden Godkännande av avtal för mottagande av ensamkommande

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-01. Utveckling av digitala utskick i det virtuella arbetsrummet för politiker KS-2014/1144

PROTOKOLL 2014-12-01. Utveckling av digitala utskick i det virtuella arbetsrummet för politiker KS-2014/1144 Kommunstyrelsen 253 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Utveckling av digitala utskick i det virtuella arbetsrummet för politiker KS-2014/1144 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Utbildnings- och informationsmaterial för pilot papperslös nämndhantering Sundbybergs stad våren 2012

Utbildnings- och informationsmaterial för pilot papperslös nämndhantering Sundbybergs stad våren 2012 SBG1000, v1.3, 2010-04-07 KOMMUNKONTORET 2012-03-02 1 (19) Utbildnings- och informationsmaterial för pilot papperslös nämndhantering Sundbybergs stad våren 2012 Om pilot papperslös nämndhantering sid 2

Läs mer

Övergång till digital nämndhantering för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Övergång till digital nämndhantering för miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2013-05-14 Handläggare Jonas Arnqvist Telefon: 08-508 28104 Till Miljö- och 2013-06-18, p. 8 Förvaltningens förslag till beslut 1. Tillhandahålla

Läs mer

Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9

Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9 Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9 2015 Monica Andersson, IT-pedagog 2015-12-29 Jag har kunnat få fler vänner genom att spela hemma, Att lära mig har blivit lättare och roligare, Jag kan ha

Läs mer

Vi bygger fiber till dig i sommar!

Vi bygger fiber till dig i sommar! Vi bygger fiber till dig i sommar! Vi kan med glädje meddela att vi under 2016 kommer bygga fiber där du har din fastighet och erbjuder dig att beställa. Ljusnet bjuder in till ett uppstartsmöte där vi

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Integrering mellan larmhanteringssystem och vård- och omsorgssystem

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Integrering mellan larmhanteringssystem och vård- och omsorgssystem Uppdragsidé 1 (5) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

Rapport skolutveckling och digitalisering

Rapport skolutveckling och digitalisering Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Elisabeth Jonsson Höök Ärendenr BUN 2016/360 GVN 2016/86 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 30 maj 2016 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden/ Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Genomförandeplan. för papperslösa sammanträden. i Piteå kommun

Genomförandeplan. för papperslösa sammanträden. i Piteå kommun Genomförandeplan för papperslösa sammanträden i Piteå kommun Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade den 28 januari 2013 att uppdra till kommunledningskontoret att ta fram ett förslag till genomförandeplan,

Läs mer

Telefonipolicy. Innehållsförteckning

Telefonipolicy. Innehållsförteckning 2012-09-12 Reviderad: 2014-07-15 Telefonipolicy Innehållsförteckning 1 Syfte och omfattning... 2 2 Vägen in till AcadeMedia... 2 2.1 Publicerade telefonnummer... 2 2.2 Svarsservice... 2 3 Kommunikation

Läs mer

Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel.

Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel. Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel. Man 29 år På grund av min sjukdom har min sociala värld minskat

Läs mer

Installation av Ecofont ett litet steg mot en stor lösning Motion av Mattias Ericson (v) (2009:24)

Installation av Ecofont ett litet steg mot en stor lösning Motion av Mattias Ericson (v) (2009:24) Utlåtande 2009: RI (Dnr 317-1348/2009) Installation av Ecofont ett litet steg mot en stor lösning Motion av Mattias Ericson (v) (2009:24) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande

Läs mer

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-10-01 KS 2015/0528 50044 Kommunfullmäktige Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9 KARLSTADS KOMMUN Ärende 9 Dnr KS-2012-378 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-06-30 Karin Holmgren, 064-640 10 12 karin. holmgren@karlstad.se Breddinförande

Läs mer

Rapport från enkät Digital kompetens lärare f-6

Rapport från enkät Digital kompetens lärare f-6 Rapport från enkät Digital kompetens lärare f-6 2015 Monica Andersson, IT-pedagog 2016-02-29 Vi försöker lära eleverna att arbeta med GAFE men det är ju mycket svårt då det ej finns datorer/ipads till

Läs mer

It-politik Fakta i korthet

It-politik Fakta i korthet På denna sida av datorn syns inte min dövblindhet. Tala i telefon är nästintill omöjligt, men tack vare hjälpprogram på min dator kan jag kommunicera obehindrat med min omvärld på annat sätt. Citat ur

Läs mer

Koncernchef Lars G. Nordströms anförande Posten Nordens årsstämma 14 april 2010

Koncernchef Lars G. Nordströms anförande Posten Nordens årsstämma 14 april 2010 Koncernchef Lars G. Nordströms anförande Posten Nordens årsstämma 14 april 2010 Bästa stämmodeltagare! 2009 var ett år då våra kunder var mer nöjda än någonsin det vet vi genom våra mätningar. Det var

Läs mer

Vad måste jag göra som idag har avtal med bredbandsbolaget? Bredband Vi har 500/50 bredband, vad är priserna för

Vad måste jag göra som idag har avtal med bredbandsbolaget? Bredband Vi har 500/50 bredband, vad är priserna för Kommentar eller fråga Svar Bredband Betalar idag mer än 100 Nu blir det ännu billigare. Bredband Bredband Om möjligt, önskvärt att det analoga finns kvar så kan man själv välja om man kopplar in det digitala

Läs mer

Kommentarer utbildning föreningar. Närvarokort. Grundföreskrifter. För sent inkommen ansökan

Kommentarer utbildning föreningar. Närvarokort. Grundföreskrifter. För sent inkommen ansökan Kommentarer utbildning föreningar Bild 5 Närvarokort - Närvarokorten (manuella eller digitala i IdrottOnline) är föreningens värdehandling och grunden för LOK-stödsansökan. - Föreningen måste vara noga

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät. www.stadsnat.karlstad.se

Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät. www.stadsnat.karlstad.se Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät www.stadsnat.karlstad.se Inledning Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät innebär att i stort sett få obegränsade

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Personalutskottet 2015-09-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Personalutskottet 2015-09-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Tingssalen, onsdagen den 9 september 2015 kl:08.00-12.15 Beslutande Mikael Jonnerby (C), ordförande Per Gröön (C), ledamot Carl-Axel Blom (S), v

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datum Diarienr 2013-05-08 646-2012 Socialnämnden i Halmstad kommun Box 230 301 06 Halmstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datainspektionens

Läs mer

ANGÅENDE REMISSEN OM INFÖRANDE AV GEMENSAM LÖSNING FÖR INLOGGNING TILL STADENS E-TJÄNSTER

ANGÅENDE REMISSEN OM INFÖRANDE AV GEMENSAM LÖSNING FÖR INLOGGNING TILL STADENS E-TJÄNSTER KOMMUNSTYRELSEN FINANSROTELN DNR: 034-2147/2008 DATUM: 2008-09-12 Till berörd remissinstans ANGÅENDE REMISSEN OM INFÖRANDE AV GEMENSAM LÖSNING FÖR INLOGGNING TILL STADENS E-TJÄNSTER Detta gäller remissvar

Läs mer

Svar på återremiss i ärendet om semesterförmåner för heltids- och deltidsengagerade förtroendevalda

Svar på återremiss i ärendet om semesterförmåner för heltids- och deltidsengagerade förtroendevalda Södertälje U kommun 2009-04-20 Persona lavdelningen Arvodesnämndens sekreterare Till Kommunstyrelsen Svar på återremiss i ärendet om semesterförmåner för heltids- och deltidsengagerade förtroendevalda

Läs mer

Bredbandsstrategi för Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-49

Bredbandsstrategi för Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-49 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-06-26 201 Bredbandsstrategi för. Dnr KS 2012-49 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Överförmyndarens uppdragsplan/ verksamhetsplan 2013. Uppdragsplanen/verksamhetsplanen fastställdes av överförmyndaren den 14 februari 2013.

Överförmyndarens uppdragsplan/ verksamhetsplan 2013. Uppdragsplanen/verksamhetsplanen fastställdes av överförmyndaren den 14 februari 2013. Verksamhetsplan 2013-02-14 Överförmyndarens uppdragsplan/ verksamhetsplan 2013 ÖFM-4/2013 2013.12 Uppdragsplanen/verksamhetsplanen fastställdes av överförmyndaren den 14 februari 2013. Kommunens övergripande

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget

Dokumenttyp. Namn på uppdraget Uppdragsidé 1 (5) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 Landstingsfullmäktiges arbetsordning Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 2014-10-29--30 14LS2977 2(14) ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND Utöver

Läs mer

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-1121 Landstingsstyrelsen Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Läs mer

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun Enkät rörande boende för äldre i s Kommun 2015-10-14 I din hand håller du just nu en enkät som vi vill att du skall fylla i. Enkäten är helt anonym och skall endast användas för att få fram önskemål om

Läs mer

Skriv in sökvägen sam.sll.se

Skriv in sökvägen sam.sll.se Lathund för SAM-användning SAM (Säker Anslutning Multiaccess) används när det är driftavbrott på kommunikationen till Stockholm och vi därför inte kan nå TakeCare. Det du bör göra är att först konstatera

Läs mer

Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn.

Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn. Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn.hagstrom@orebrolse Den information vi har är ofta kopplad till personer. Grundregeln

Läs mer

Mobila lösningar för socialtjänsten och hemsjukvården

Mobila lösningar för socialtjänsten och hemsjukvården Mobila lösningar för socialtjänsten och hemsjukvården Rapport: Vilka mobila lösningar integrerade med kommunernas verksamhetssystem finns på marknaden och hur ser funktionaliteten ut? 2016-05-17 Maricel

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige FÖRFATTNING 1.1 Antagen av Kommunfullmäktige 101/08 Arbetsordning för kommunfullmäktige Denna arbetsordning tillsammans med kommunallagen innehåller bestämmelser som styr kommunfullmäktiges arbete. Därutöver

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Sida 1/11 Arbetsordning för Kommunfullmäktige Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. 1 Antalet ledamöter Fullmäktige har

Läs mer

AVTAL 1 (6) 2 Avtalstid Avtalet gäller från och med utdelning till och med den 1 juni 2016.

AVTAL 1 (6) 2 Avtalstid Avtalet gäller från och med utdelning till och med den 1 juni 2016. AVTAL 1 (6) 2015-10-01 Avtal för användning av kommunens dator/ipad i hemmet åk 4 9 Bakgrund Alla användare i Sigtuna kommuns Skolnät ska använda all skolans IT-utrustning på ett ansvarsfullt sätt, oavsett

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Gemensamma nämnden FM 2016-03-02 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, Plan 1, Rum 111 15:00 Beslutande Leif Rülf Leif G Nilsson Gunnar Elvingsson Marcus Håkansson Fackliga

Läs mer

Ansökan om enskilda insatser LSS

Ansökan om enskilda insatser LSS Information Insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är till för personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Vem kan ansöka? Den som är i behov av insatser

Läs mer

Mycket utveckling lite intäkter

Mycket utveckling lite intäkter Mycket utveckling lite intäkter John-Erik Erikssons första uppgift hos Konftel var att dra igång samarbetet med Essex tekniker i Sundsvall. Målet var att följa rådet från Televerkets säljare; att bygga

Läs mer

Snabbintroduktion till Öppen Teknisk Plattform (ÖTP) för medborgare

Snabbintroduktion till Öppen Teknisk Plattform (ÖTP) för medborgare Utfärdad Sven-Håkan Olsson Godkänd av Dokumenttyp Snabbintroduktion Status Arbetsversion Identitet Se filnamn Version Till ÖTP 3.0. Se filnamn Sid 1 (6) Versionsdatum Se filnamn Snabbintroduktion till

Läs mer

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 61 ledamöter. Ordförande och vice ordförande

Läs mer

Smart schema och förenklad rapportering frigör värdefull assistanstid

Smart schema och förenklad rapportering frigör värdefull assistanstid Smart schema och förenklad rapportering frigör värdefull assistanstid Sammanfattning Med en komplett webbtjänst för administration av personlig assistans sparar stadsdelsförvaltningen i Stockholmsförorten

Läs mer

Alternativa Verktyg. 2016-05-19 Carina Forslund Stödenheten

Alternativa Verktyg. 2016-05-19 Carina Forslund Stödenheten Alternativa Verktyg 2016-05-19 Carina Forslund Stödenheten Innehåll Inläsningstjänst... 3 Legimus... 4 Rättstavning/talsyntes... 4 Talsyntes... 4 Taligenkänning... 5 Alternativa SMS... 5 Skanner/OCR...

Läs mer

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Trots att Alvar Bogren ofta föredrar att arbeta i bakgrunden så har han under många

Läs mer

Bredbandsstrategi - remissvar

Bredbandsstrategi - remissvar TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Dnr TSN/2016:120-032 2016-04-06 1/2 Handläggare Karolina Zander Tel. 0152-291 36 Teknik- och servicenämnden Bredbandsstrategi - remissvar Förslag till beslut

Läs mer

Lundens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Lundens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Lundens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 KIL1000, v1.1, 2014-01-31 Likabehandlingsplanen är ett levande dokument som utvärderas och revideras

Läs mer

4 proffstips för icloud

4 proffstips för icloud 4 proffstips för icloud 7 Använd icloud som Dropbox 7 Automatisk nedladdning av appar och musik 7 Radera onödiga ios-dokument icloud Smartare icloud Apples molntjänst icloud känns ibland lite för enkel

Läs mer

Stensdalens ordenshus, kl. 18.30-20.30, med ajournering för allmänhetens frågestund. Se bifogad sammanträdeslista (Bilaga Kf 75)

Stensdalens ordenshus, kl. 18.30-20.30, med ajournering för allmänhetens frågestund. Se bifogad sammanträdeslista (Bilaga Kf 75) Kommunfullmäktige 2015-03-31 1 (20) Plats och tid Stensdalens ordenshus, kl. 18.30-20.30, med ajournering för allmänhetens frågestund Beslutande Ledamöter Övriga deltagare Tjänstemän/övriga deltagare Se

Läs mer

Uppsala kommuns författningssamling

Uppsala kommuns författningssamling Uppsala kommuns författningssamling Arbetsordning för Uppsala kommunfullmäktige; antagen den 7 september 2015 Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 81 ledamöter. I vallagen (1997:157) finns bestämmelser

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Sollentuna Antagen av fullmäktige 1992-04-27, 38 Reviderad 1994-03-21, 28 Reviderad 2003-05-19, 65 Reviderad 2003-11-17, 142 ( 5 och 22) Reviderad 2006-02-06, 29

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23

Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23 Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23 Dokumentnamn Instruktion för e-post Dokumenttyp Instruktion Omfattar Kommunen Dokumentägare Dokumentansvarig Publicering Insidan Fastställd

Läs mer

Elevbarometer för den kommunala gymnasieskolan 2015

Elevbarometer för den kommunala gymnasieskolan 2015 1(8) Tjänsteskrivelse 2015-08-03 Diarienummer: UAN 2015/0329 Version: 1,0 Beslutsorgan: UAN Halmstad Utbildning Klas Jacobsson E-post: klas.jacobsson@halmstad.se Telefon: 0738-11 88 44 Elevbarometer för

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas mest konkurrenskraftiga

Läs mer

Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna

Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna KUN 2007-11-08, p 14 1 (8) Konstenheten Handläggare: Göran Rosander Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna 1 Förslag till

Läs mer

Olika inloggningsalternativ

Olika inloggningsalternativ Vad är Fronter? Fronter är en virtuell byggnad som är indelad i olika rum. Varje rum är utrustat med de verktyg som krävs för samarbete och lärande i just det rummet. Rummets ägare bjuder in deltagare

Läs mer

Penningpolitiken och Riksbankens kommunikation

Penningpolitiken och Riksbankens kommunikation ANFÖRANDE DATUM: 2007-10-08 TALARE: PLATS: Förste vice riksbankschef Irma Rosenberg Swedbank, Stockholm SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46 8 21 05 31

Läs mer

Delaktighet inom äldreomsorgen

Delaktighet inom äldreomsorgen Charlotte Roos Delaktighet inom äldreomsorgen Om att låta de äldre få behålla makten över sina liv Vårdförlaget Delaktighet 3.indd 3 09-07-23 08.13.28 I samma serie: Ola Polmé och Marie Hultén: Vanvård

Läs mer

Riktlinje för mobil användning av IT - remissvar

Riktlinje för mobil användning av IT - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-02-12 SN-2013/4961.156 KS-2013/1036.156 1 (3) HANDLÄGGARE Christina Ring 08-535 378 15 christina.ring@huddinge.se Socialnämnden Riktlinje för

Läs mer

Den äldre, digitala resenären

Den äldre, digitala resenären Den äldre, digitala resenären Resebranschen är en av de mest växande branscherna i världen. Digitaliseringen har dock gjort att branschen förändrats mycket under de senaste åren. Många resenärer agerar

Läs mer

Pris Bröllopsfotografering 2016

Pris Bröllopsfotografering 2016 Pris Bröllopsfotografering 2016 I alla paket ingår detta: *Rådgivning & planering. Finns möjlighet träffas vi. *Ett X antal högupplösta redigerade bilder på fil som ni själva kan använda till det ni vill,

Läs mer

Alternativa Verktyg. 2015-08-13 Carina Forslund Stödenheten

Alternativa Verktyg. 2015-08-13 Carina Forslund Stödenheten Alternativa Verktyg 2015-08-13 Carina Forslund Stödenheten Inlästa läromedel Inläsningstjänst Ladda ner och lyssna på inlästa läromedel direkt i mobilen eller surfplattan. (Du kan även lyssna via din dator.)

Läs mer

Hyltevägens förskola Fallstudie av informations- och kommunikationsteknologins inverkan i förskolan

Hyltevägens förskola Fallstudie av informations- och kommunikationsteknologins inverkan i förskolan Bild: Barnen gör skuggbilder vid filmduken innan de tittar på sin PowerPoint, som handlar om hur de hjälper till att bevara naturen. (Foto: Anna Klerfelt) Hyltevägens förskola Fallstudie av informations-

Läs mer

Ansökan om försäljning av fastighet Heby Morgongåva, 15:8

Ansökan om försäljning av fastighet Heby Morgongåva, 15:8 - KOMMUNSTYRELSEN - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12 Sammanträdesdatum 3 december 2013 Ks 243 Dnr 2013/230 107 Ansökan om försäljning av fastighet Heby Morgongåva, 15:8 Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige

Läs mer

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB Skicka svaren till remissvar@ framtidsjobb.nu eller Remissvar Socialdemokraterna, Slottsgatan 154, 602 20 Norrköping senast den 15 november Förord till

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2011-11-17

SOCIALNÄMNDEN 2011-11-17 K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2011-11-17 OBSERVERA DAG/DATUM! Tid och plats Kl 18.30 Frösundarummet, socialkontoret Vallentuna Kallade tjänstemän Övriga kallade Inga-Lill Björklund, Socialchef Elin Rundqvist,

Läs mer

Mobilanvändarundersökning

Mobilanvändarundersökning Mobilanvändarundersökning 2015 9 av 10 svenskar har en smart mobiltelefon men bara var tredje tycker mobilsajter är enkla att använda Från 2013 till 2015 har smarta mobiltelefoner fått sitt definitiva

Läs mer

Hej! Upphandlingen är avslutad den här gången, men det kommer fler upphandlingar inom området och jag välkomnar ditt intresse. Med vänlig hälsning

Hej! Upphandlingen är avslutad den här gången, men det kommer fler upphandlingar inom området och jag välkomnar ditt intresse. Med vänlig hälsning Kerstin Björkäng Wirehed Från: Tony Mufic Skickat: den 20 december 2013 09:07 Till: victor@supplychain.nu Kopia: Stig Hasselgård; Åsa Herbst; Kerstin Björkäng Wirehed Ämne: Re: SV: Frågor om datorer vid

Läs mer

Metoden. Om Pilotcirkel. Studiecirkel i kommunikation

Metoden. Om Pilotcirkel. Studiecirkel i kommunikation Metoden DIGIBOK är en metod för hur man kan arbeta med fysiska kommunikationsböcker och digitala samtalsstöd i form av applikationer till surfplattor. Målet med metoden är att tillhandahålla en fungerande

Läs mer

Förvaltningsberättelse 2015

Förvaltningsberättelse 2015 Barn- och utbildningsnämnden 1 (9) Förvaltningsberättelse 2015 Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 vxl E-post registrator_buf@gotland.se Bankgiro 339-8328

Läs mer

Allmänna bestämmelser för jönköpings kommuns nämnder Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder

Allmänna bestämmelser för jönköpings kommuns nämnder Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder Allmänna bestämmelser för kommunens nämnder Ks 2010:525 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Allmänna bestämmelser för jönköpings kommuns nämnder Ingår i Allmänna bestämmelser och

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

En introduktion till webbfakturan. den digitala tidsålderns faktura

En introduktion till webbfakturan. den digitala tidsålderns faktura En introduktion till webbfakturan den digitala tidsålderns faktura Sluta skicka börja dela! Varför skicka något när du kan dela det? I den här introduktionen tittar vi närmare på webbfakturan och de möjligheter

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS), avdelnings-

Läs mer

Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom

Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom Boksammanfattning Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom Tvärtom är skriven för dig som vill bli en vinnare i dina egna ögon, säger författaren Max Söderpalm

Läs mer

Framtidens bredband en prioriterad fråga för länen och regionerna?

Framtidens bredband en prioriterad fråga för länen och regionerna? Datum: 212-2-16 DISKUSSIONSMATERIAL Namn: Patrik Sandgren Patrik.sandgren@pts.se Framtidens bredband en prioriterad fråga för länen och regionerna? Sammanfattning: 16 av 22 län och regioner prioriterar

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-01-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (7) Karin Sundström Utredare 08-5782 95 09 karin.sundstrom@tyreso.se Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd UPPDRAGSBESKRIVNING 1 (12) Dnr: 2015:190 Valfrihetssystem inom boendestöd Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd Socialtjänsten Sociala avdelningen Postadress Besöksadress Telefon (vx)

Läs mer

Digitaliserade utbildningar

Digitaliserade utbildningar Digitaliserade utbildningar Uppdrag - Ge förslag på hur en modell för digitaliserade utbildningar kan utformas på gymnasial nivå inom GR. Modellen ska kunna användas för upplägg av både teoretiska kurser

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2012-02-14 Diarienummer Kommunledningskontoret Handläggare Gerd Olofsson 0910-73 59 68 Utvärdering av kommunsamarbetet 2011 Sammanfattning Som ett led i arbetet med att formulera mätbara

Läs mer

Läkarintyg för sjöfolk. Hur gå vidare?

Läkarintyg för sjöfolk. Hur gå vidare? LÄKARWEBB 1 (5) Fartygsoperativa enheten Handläggare, direkttelefon Johan Bagge, 011-19 13 86 Ert datum Er beteckning Läkare som är intresserade av systemet för digitalt läkarintyg Läkarintyg för sjöfolk.

Läs mer

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska Kom igång med din SMART Board Det praktiska Nu när ni fått er nya SMART Board på plats och ni vill börja använda den finns det ett par steg som man bör göra först för att få allt att fungera. I denna guide

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MILJÖFÖRVALTNINGEN

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MILJÖFÖRVALTNINGEN S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN SID 1 (9) 2007-12-20 DNR 9.3-17071/07 SSA 2007:16 Miljöförvaltningen Att: Håkan Andersson HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MILJÖFÖRVALTNINGEN Närvarande

Läs mer

Svar på medborgarförslag om lärarsekreterare till skolan

Svar på medborgarförslag om lärarsekreterare till skolan R SAlA!l il aga ~KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN ks 2015/45/1 l (l) 2015-03-02 DIARIENR' 2014/1095 SALll, KOMMUN Kommunstyrelsens förvartn1ng Ink. 2015-03- O 3 Diar!enr J Zrn4 1 l Svar på medborgarförslag om lärarsekreterare

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Åstorps kommuns Reglemente för överförmyndarnämnden Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-11-17 197 Dnr 2014/292 2(8) Innehåll 1 VERKSAMHETER... 3 2 NÄMNDSPECIFIKA UPPGIFTER:... 3 3 NÄMNDGEMENSAMMA UPPGIFTER:...

Läs mer

REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR BISTÅND, ARBETSMARKNAD OCH SOCIAL SERVICE

REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR BISTÅND, ARBETSMARKNAD OCH SOCIAL SERVICE REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR BISTÅND, ARBETSMARKNAD OCH SOCIAL SERVICE VERKSAMHET FÖR NÄMNDEN FÖR BISTÅND, ARBETSMARKNAD OCH SOCIAL SERVICE Övergripande uppgifter för nämnden för bistånd, arbetsmarknad och

Läs mer

Låt ipad bli fjärrkontroll för din Mac

Låt ipad bli fjärrkontroll för din Mac Låt ipad bli fjärrkontroll för din Mac 7 Använd ipad som fjärrkontroll 7 Perfekt för en Mac kopplad till tv:n 7 Fjärrstyr Macens program. ipad som fjärrkontroll låter dig styra både OS X-funktioner och

Läs mer