Rapport från möte nr 12 med kommissionens expertgrupp för tekniska pelaren i fjärde järnvägspaketet, 18 december 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från möte nr 12 med kommissionens expertgrupp för tekniska pelaren i fjärde järnvägspaketet, 18 december 2018"

Transkript

1 Rapport 1 (13) Datum Rapport från möte nr 12 med kommissionens expertgrupp för tekniska pelaren i fjärde järnvägspaketet, 18 december Opening of the meeting and adoption of the agenda - Draft Agenda-Expert Group Adobe Acrobat Document Keir Fitch från kommissionen hälsade välkommen och öppnade mötet. Agendan godkändes utan ändringar, men agendapunkterna togs ändå i annan turordning. Under övriga frågor önskade DE en diskussion om hantering av godkännande för GE-vagnar ( Go Everywhere ) vid senarelagd transponering och SE önskade en diskussion om tillämpningsområdet för TSDer/notifiering av nationella regler. Kommissionen informerade att det inte blir något expertgruppsmöte innan RISC januari, de vill istället nyttja hela tiden för RISC-möte, men de inbjuder alla observatörer att delta under den första dagen. 2 Latest developments on the 4RP Kommissionen har gått igenom ansökningarna för att ingå i överklagandenämnden (Board of Appeal) och tagit fram en lista över kvalificerade ansökande ( Detta utgör underlag för ERA MB att besluta om deltagare i nämnden. Deadline för att anmäla senarelagt transponeringsdatum av 4JVP till kommissionen var 16 december. Kommissionen har mottagit ett flertal anmälningar till spridda e-postadresser, anmälningar har skickats till byrån, Keir Fitch, Sian Prout och andra medarbetare på kommissionen. Kommissionen har sammanställt och redogör för listan över de MS som anmält senareläggning till 2020: AT BE CZ EE, har anmält 16 december 2019, men blir formellt 16 juni DK Transportstyrelsen Väg och järnväg Box Borlänge Besöksadress Jussi Björlings väg 19, Borlänge Telefon Robert Hellström Telefax transportstyrelsen.se jarnvag@transportstyrelsen.se Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg robert.hellstrom@transportstyrelsen.se

2 Datum 2 (13) DE HU IE LV LT LU PL PT SK ES SE UK För CH och NO gäller andra förutsättningar eftersom de är utanför EU. Kommissionen konstaterar att det är en långsammare transponering än vad de önskat. 4JVP är viktigt för att förenkla godkännande av internationella fordon, så detta är en besvikelse. Kommissionen är tydliga med att de förväntar sig att alla MS är klara till 16 juni Flera MS har sagt att de notifierat för säkerhets skull eftersom det finns osäkerhet kring tidplanerna. Kommissionen aviserar att de kommer att vidta åtgärder ifall MS inte hinner till 16 juni ECM Regulation - Item 03 - DV02EN03 - ECM Revision - Act TCs - Item 03 - DV02EN03 - ECM Revision - Annexes TCs - Item 03 - ECM Revision TCs 5 DEC vs 14 DEC - Item 03 - ECM Revision - Annex-v5(trch) (innehåller ändringar under mötet) Kommissionen redovisade förändringarna i förslaget genom att fladdra fram och tillbaka i Worddokumentet med spåra ändringar påslaget så att det var väldigt svårt att hänga med, se bilaga med spårade ändringar. En stor MS motsätter sig den obligatoriska utökningen och förordar istället frivillighet, med stöd av SE och flera andra MS. Obligatorisk certifiering kommer att bli betungande framför allt för mindre operatörer. Flera MS inkl. SE ifrågasätter mandatet för ERAs övervakning i artikel 8.

3 Datum 3 (13) Flera MS är kritiska till införandet av säkerhetskritiska komponenter, de anser att förslaget inte är tillräckligt moget i nuläget. Större delen av diskussionen kretsade kring tolkningar och missförstånd kopplat till artikel 5(9). Flera deltagare menade att de flesta företagen, oavsett storlek, redan outsourcat underhållet och att artikel 5(9) inte tillför något. Kommissionen förtydligade att avsikten med artikel 5(9) är att vara ett mycket begränsat undantag från kravet på certifiering för de operatörer som sköter underhållet av sina egna fordon. Kompromiss mellan att göra certifiering obligatorisk men ändå behålla möjligheten för de som utför eget underhåll. Vidare framfördes att antal detaljkommentarer och Kommissionen lovade att ladda upp versionen med ändringarna på CIRCABC, se bilaga. 4 Register of Infrastructure (RINF) - Item 03 - RINF EG 18 Dec - Item 04 - DV20EN03 - Regulation on RINF - Act with TC - Item 04 - DV20EN02 - Regulation on RINF - Annex with TC Kommissionen presenterade de senaste ändringarna i förslaget, se presentation. Microsoft PowerPoint En MS påtalar att ändring av rapporteringsintervall från var tredje månad till varje månad är en väsentlig ändring som gjorts utan konsekvensanalys och som inte redovisas i presentationen. Stor skillnad att gå från 3 till 12 ggr/år. Kommissionen påtalar att det står minst var tredje månad idag, men ambition är att ha ett operationellt register eftersom rollen för RINF är ändrat i och med ruttkompatibilitetskontrollen, det måste då vara korrekt information i registret. Visionen som anges i artikel 6 är uppdateringar ska ske utan fördröjning, men för att uppnå detta måste det först bli enklare att göra uppdateringar. Flera MS hade synpunkter på skrivningarna om MS ansvar för data i RINF. Kommissionen menar att IM har ansvaret för att fylla i data, men MS har till uppgift att övervaka att data är korrekt och att IM sköter sina åtaganden. En stor MS har problem med artikel 6(2) och kopplingen till linjeboken, önskar att detta stryks. Även tiden 2022 är problematisk, de förstår att kommissionen vill skapa en grund för detta, men att förslaget inte är moget ännu. De påtalar även att tre parametrar som tagits bort i senaste förslaget måste tillbaka, nämligen Umin, Umax och HABD localisation.

4 Datum 4 (13) Flera MS utrycker svårigheter med tidsramarna. En intresseorganisation vill ha tillbaka fyra borttagna parameterar, Umax, HABD, Generation of HABD, Localisation of HABD. Dessa behövs för deras medlemmar, togs bort i senaste utkastet. De föreslår också att flytta deadline till mars 2020 och efterfrågar tydligare definition av "without delay", de anser att det vore bättre att definiera en specifik tid och att det måste klargöras vad som avses. SE påtalar felaktig numrering i artiklarna 5 och 6. Vidare stödjer vi föregående talare om att tidsramarna är för korta. Gällande artikel 6(2) och information till linjeboken så krävs ytterligare studier och analyser, inte ett moget förslag i dagsläget, för många osäkerheter kring konsekvenserna. I likhet med tidigare talare vill vi ha tillbaka parametrarna localisation och TSI compliant för HABD (Hot Axle Box Detection). Vi är också bekymrade över RINFs utveckling och vart RINF är på väg. Det verkar gå från ett statiskt övergripande system till ett operationellt system med hög detaljeringsnivå, utan att man ordentligt utrett frågan. Det kommer att kräva flera dimensioner av data för att korrekt beskriva olika stadier i livscykeln, d.v.s. kunna beskriva den befintliga infrastrukturen såväl som kommande förändringar, vilket det nuvarande systemet inte stödjer Kommissionen kommer se över de efterfrågade parametrarna och även säkerställa konsistens med TSD OPE. En stor MS efterfrågar användningsfall för RINF, är det till för tillverkare? för operatörer och ruttkompatibilitet? Detta måste tydliggöras, sedan kan vi diskutera intervall för uppdateringar och de ekonomiska konsekvenserna. Innan vi förstår vad vi ska ha RINF till så kan vi inte diskutera tidsramar och intervall. Kommissionen svarar att det är tydligt i artikel 23 i IOD att RINF är till för ruttkompatibilitet. Även för de som upphandlar fordon för en rutt, så borde RINF vara till hjälp för att avgöra om fordonet kan köra där. Vad de avser att göra med RINF enligt artikel 6(2) är skilt från dagens användning. Idag finns andra system som duplicerar RINF, de vill gå mot en gemensam databas som beskriver järnvägsinfrastrukturen. Är i den riktningen de försöker gå. Artikel 6(2) utgår från att en kostnads/nyttoanalys först genomförs och sedan värdera detta, men i slutändan måste RINF bli ett mera tillgängligt och lättuppdaterat system. Finns idag flera olika system för linjeboken i Europa, sätter riktningen för vart vi vill gå. Som med många andra förslag så sätter de grunden för byrån eller kommissionen att arbeta vidare.

5 Datum 5 (13) Samma MS påpekar att ingen tillverkare kommer att kolla hela RINF där fordonet ska köra, de kommer att kolla i TSD och NTR. För ruttkompatibilitet och för RUs syften så måste de ha dagsfärsk data. Då gör det ingen skillnad om systemet uppdateras varje månad eller var tredje. Det spelar ingen roll hur ofta, det måste vara de förutsättningar som gäller vid det aktuella tillfället. De ser inte nyttan att gå från tre till en månad, ytterligare kostnad för IM, som i sin tur kommer att kräva mer pengar av MS. 5 OPE TSI - OPE TSI ExpGr Item 05 - ST07EN04 - OPE TSI LegalAct - Item 05 - ST07EN04 - OPE TSI Annex - Item 05 - draft_appendix_a_version_4_12 Microsoft PowerPoint Item 05 - Copy of Table of comments -TSIs package_ope_en02_v3 Microsoft Excel kalkylblad Kommissionen presenterade övergripande de senaste ändringarna i förslaget se presentation. En stor intresseorganisation uppskattar framdriften i arbetet men att det fortfarande är en bit kvar. De efterfrågare en tydlig åtskillnad mellan ruttkompatibilitet och tågklargörning. Om det sker via praktiska arrangemang eller i vägledningen har ingen betydelse, huvudsaken att det är tydligt, vilket det inte är idag. En stor MS tycker fortfarande att ruttkompatibilitet är för komplicerat och undrar hur en liten RU ska kunna hantera detta. Långa diskussioner om att flytta över delar från vägledningen till TSDn för att tydliggöra ruttkompatibilitetskontrollen. En MS vill ta bort kravet på stillastående vid skriftliga ordrar och tycker att detta borde kunna hanteras via RUs SMS, SE med flera stödjer förslaget. Det blev en fortsatt diskussion om reflextavlor kontra lyktor som slutsignal, flera MS vill behålla möjligheten att använda lyktor och förordar att man återgår till förslaget i ERAs rekommendation.

6 Datum 6 (13) En MS tycker att diskussionen om slutsignaler är snedvriden, låter som att det är stora klumpiga lyktor, men enligt deras uppfattning använder de flesta LED nu för tiden. De är oroade över förslaget att helt ta bort slutsignaler, finns idag inget annat sätt att indikera slutet på tåget. Vidare undrar de om man avser reflextavlor eller målade tavlor? Om det är reflextavlor borde det finnas en specifikation för dem. En stor intresseorganisation menar att en aspekt är helt förbisedd. Ett godståg kan även bestå av ett annat lok eller passagerarfordon på väg till verkstad. Även höghastighetståg till verkstad går som godståg, omöjligt att sätta en tavla på dessa. De Föreslår också att man återgår till gällande lydelse. En stor MS är fortfarande negativt inställd till att rensa bort nationella regler eftersom de bidrar till att upprätthålla säkerhetsnivån i MS. Förslaget med AMC, Acceptable Means of Compliance, går i rätt riktning, men krävs förtydliganden, hur är listan med AMC fylld? kan vi flytta nationella regler till AMC? vem kontrollerar dessa? Om de kommer från NTR, så måste de kontrolleras när NSA kontrollerar område för användning (area of operation). Kan inte kollas av ERA för SMS. Det går i rätt riktning, de kommer att titta på förslaget i detalj och återkomma. Kommissionen föreslår en mindre grupp för att ta fram nytt textförslag för övergångsbestämmelser, en stor MS anmälde sitt intresse att delta i arbetet. 6 4RP TSIs package - TSI package EG 18 Dec Microsoft PowerPoint LOC & PAS TSIs - Applicability and transition periods for Microsoft Excel placing in service of vehicles kalkylblad Presentation från kommissionen över senaste ändringarna i TSDer i TSDpaketet, se presentation. Kommissionen presenterade även en analys över de orättvisa effekter övergångsbestämmelser får vissa fordon, se bifogad Excelfil. 6.1 LOC&PAS En MS menar att referenser till nya direktivet i förordningar som är direkt tillämpliga gör att delar av direktivet blir direkt tillämplig även om MS inte transponerat. De föreslår att artikel 9(2) skrivs om så att referenser till det nya direktivet ska läsas som det gamla till dess att man transponerat. Kommissionen säger att de hittills inte sett detta som ett problem, men de kan diskutera med legal service, måste tillse att det fungerar.

7 Datum 7 (13) En MS menar att det nya datumet (2025) för det tidsbegränsade specialfallet för strömavtagare påverkar nationella införandeplaner för ENE och utbyte av kontaktledningssystemet. De vill ha tillbaka i enlighet med ERA rekommendation. Kommissionen menar att det är logiskt att tidsbegränsade specialfall har ett slutdatum. I det aktuella fallet så 2025 är en förlängning mot tidigare, kan fortsätta diskussionen bilateralt. En stor MS menar att kommissionen måste se över övergångsbestämmelser när ansvaret ändras från NSA till ERA. Kraven ändras i vilka fall TSD ska tillämpas och när det krävs godkännande. Detta är inte tydligt idag. De har gjort ett liknande arbete som kommissionen om övergångsbestämmelserna, men med andra slutsatser. De delar förslaget att ta bort ballastsprut. Ändringarna i 6.2.7a baseras på en gammal rekommendation, men är ännu inte stabilt nog att reglera, det fattas krav för t.ex. passageraralarm. Dessa krav kan inte ligga till grund för personvagnar som ska kopplas samman. För tabell 17 har de förslag för bättre reglering. Gällande BDC, bra att säkerhet nu är med, men vissa element är inte nödvändiga och de vill lägga till andra.7.1.4, utbyte av fordons area of use, inte heller stabilt nog att reglera nu, viktiga krav som kopplar fordonet till infrastrukturen som saknas, ta bort 7.1.4, se över och ta med i nästa revidering istället. Byrån svarar att 6.2.7a är frivilligt. Inte syftet att fullständigt fixa gränssnittet mellan passagerarvagnar. Efter diskussioner i arbetsgruppen så konstaterades att det inte var möjligt att få fram ett gemensamt gränssnitt för passageraralarm. Detta är inte tänkt att användas på samma sätt som bilaga C. Sektorn som ska använda var nöjda med arbetet, inte syftet att fullständigt specificera gränssnittet, men det betyder inte att resultatet inte är användbart. Gällande tabell 17 så har de en fortsatt diskussion även med UNIFE, ska revidera den förklarande texten. Samma med BDC, fortsatt diskussion med några MS. Gällande 7.1.4, förstår inte varför vi ska ta bort detta nu. Om fordonet inte påverkas av specialfall och öppna punkter finns ingen vits att ha olika godkännande i olika area of use, får ha en fortsatt diskussion för att förstå era problem. Samma MS tackar för förtydligande, men Rubriken säger att om man uppfyller kraven så får den användas i generell trafik. Det står inte att detta är frivilligt eller att 6.2.7a inte komplett och det tillkommer krav. Ger signal till tillverkaren att om ni uppfyller kraven får ni använda fritt. Nu säger ni att det kan användas fritt utan att passageraralarm och brandsäkerhet är harmoniserat. Liknande för 7.1.4, ni kan inte säga att fordonet får användas fritt, för vagnar i bilaga C så får de användas fritt. Antingen gör ni listan komplett eller ta bort ur TSD.

8 Datum 8 (13) En stor MS undrar var datumet 1 januari 2015 kommer ifrån när det gäller särskilda regler för fordon som saknar EG-kontrollförklaring. Texten i 4 punkten i är förvirrande, kan läsas som att den begränsar behovet av riskanalys för vissa ändringar, ta bort denna punkt. Vidare saknas ett specialfall för Running capability för Kanaltunneln. En MS har skickat sena kommentarer, så de förväntar sig inga svar nu. Men de delar tidigare fråga om datumet 1 januari De tycker att avsnittet i kap.7 om fordon som saknar kontrollförklaring är otydligt, och de har dessutom upptäckt behovet av ett nytt specialfall. Kommissionen svarar att 1 januari 2015 är datumet för nuvarande TSDs ikraftträdande, de kunde valt ett annat datum, men detta är deras förslag. Syftet är att hantera år gamla fordon där det saknar teknisk fil och att uppdatera till fullt TSD-kompatibla vore overkill, men att dessa övergångsbestämmelser ibland missbrukas. Frågor om specialfall får diskuteras vidare bilateralt. En MS har frågor om godkännande av OTM som verkar i flera MS. Normalt överensstämmer inte dess med TSD. Nu ska de godkännas av ERA fast det är NTR som gäller på området. Hur hanteras motstridiga krav i olika MS? När vi godkänner så återanvänder vi tidigare granskning, men om kraven är motstridiga, vilka gäller? Kommissionen har inte reflekterat över detta. Om regler står i strid med varandra så kan godkännande inte utfärdas, något vi måste fortsätta diskutera med MS. Byrån flikar in att detta gäller på fler områden än för OTM. Gällande att ta bort gamla artiklar där datumen redan passerats så tar man normalt bara bort sådan artiklar som ställer till problem, även om datumet passerats så kan det vara MS som inte uppfyllt detta, så kravet måste finnas kvar. En deltagare tycker att vi borde använda tillfället för att införa övervakning av kör och vilotider som ett krav i TSD LOC&PAS, dessutom vill de ha krav på toalett i godståg. Kommissionen har förståelse för kraven på arbetsvillkor, men att kraven är betydligt mer än vad vi kan få med i nuvarande revision, krävs en långsiktig diskussion.

9 Datum 9 (13) 6.2 CCS En deltagare efterfrågar status för rapporten om tillgänglighet för BL3 utrustningar? De föreslår även att ERA överväger att tekniskt utlåtande för att kunna godkänna fordon med BL2 under perioden januari till juni 2019, skulle fylla ut det legala glappet. Kommissionen svarar att rapporten ska vara tillgänglig på CIRCABC. Gällande det legala glappet, är det verkligen nödvändigt? Om det finns godkända undantag så gäller de. En MS påtalar att fotnoten i 2.2 bara gäller för ställverk, men detta är inte tillräckligt, ställverk är bara ett exempel på delar som inte omfattas av TSD. Kommissionen avser att besvara detta i samband med diskussionen om nationella regler och tillämpningsområde under övriga frågor. I kap 7 saknas fortfarande säkerhetspåverkande kriterier. Vi har tagit steg framåt med LOC&PAS, så vi borde ha samma angreppsätt även här. Gällande övergångsregeln så behöver vi ha en samlad diskussion om detta. Utöver de regler som finns krävs övergångsbestämmelser för pågående projekt. Kommissionen svarar att de har för avsikt att återkomma till övergångsbestämmelserna senare. (Not. Eftersom agendapunkterna inte togs i rätt ordning, se sista stycket under punkten 5 ovan för mer info) En MS säger att det är svårt att definiera liknande ESC för hela nätverket, det är olika versioner av ERTMS, olika lösningar och olika SRS. Ansvaret för att definiera kontrollerna borde inte enbart vara IMs, det är svårt att göra eftersom kontrollerna är beroende på olika tillverkare. Kommissionen menar att det måste finnas en ansvarig, och det är IM. Definitionen av ESC är en samling av kontroller som krävs för att köra på nätverket, det måste vara möjligt för IM att tillhandahålla. ESC en av de stora nyheterna, tanken är att BL3-fordon ska kunna köra överallt, men verkligheten stämmer inte med detta. Därför krävs ytterligare kontroller. Fundamentalt att vi kan definiera vilka tester som krävs. Viktigt att vi hittar sätt att få det att fungera. Flera deltagare protesterar mot borttagandet av radio infill och Euroloop. Radio infill kan öka säkerhetsnivån för L1 tack vara kontinuerlig övervakning och även Euroloop, dessa ingår i migreringsstrategin. Kommissionen har gjort dessa ändringar för att skapa tydlighet för operatörerna när de måste utrusta, nationella genomförandeplanerna är inte tillräckliga för detta. Förslag som ursprungligen lagts fram som optioner, men som idag utgör barriärer. De vill flagga att de inte vill ha optioner som

10 Datum 10 (13) utgör barriärer. Vill såklart inte störa er utrullning, men det visar tydligare för operatörerna om intentionerna. En stor MS kommer migrera till GSM-R voice 2024, för att göra detta måste vi installera GSM-R radio. Krävs nytt godkännande för att installera radio, så innebär det 6000 godkännanden. De ser inget värde att godkänna alla dessa. De ifrågasätter inte NoBos inblandning, men ifrågasätter NSAs inblandning. De stödjer föregående talare om problem med BL3, att ha en BL3 OBU räcker inte, krävs även integrering i fordonet, inget som kan göras på två veckor. Kommissionen konstaterar att det är fakta att installation av GSM-R kommer att kräva godkännande eftersom det är en väsentlig ändring på ett fordon. Deadline för BL2 har funnits sedan 2015, de köper inte argumentet att det är en ändring i sista minuten, nuvarande förslag är faktiskt en lättnad mot tidigare. Kommissionen vill gå mot BL3 så fort som möjligt. SE säger att vi haft ett konstruktivt bilateralt möte med Byrån och undrar när vi kan få ta del av ett nytt utkast? Kommissionen svarar att deadline för kommentarer är 7 januari och att de förhoppningsvis kan ha ett utkast framme till 9 januari. SE påtalar problemet med 2.2, att det rör sig om betydligt mer än ställverk, men vi återkommer till diskussionen om tillämpningsområde under övriga frågor. Ändring av marksystemet som inte kräver godkännande i kapitel 7 är inte i linje med artikel 18(6) i driftskompatibilitetsdirektivet. Sedan så anser vi fortfarande att gamla artiklar där datumet passerats borde tas bort, i alla fall den om ikraftträdande, blir otydlig med olika datum i akterna. Byrån svara att de kommer att ändra kapitel 7 så att texten överensstämmer med artikel 18(6). En deltagare har kommentarer om NoBos roll vid ESC. Gruppen som utvecklat processen anser att NoBo ska ha en liten roll, bara granska processen, men inte de tekniska detaljerna eller resultatet. En annan deltagare svarar att anmälda organ måste följa moduler och metodik i regelverket. Valet av modul definierar också arbetssättet. Kommissionen svara att ESC/RSC-resultat kan levereras även efter EGkontroll, så NoBo ska kontrollera processen men inte resultatet, de har fått förslag på ny skrivning som de ska kika på. Kommissionen säger att ERA har ett tekniskt dokument med ESC-tester som ska utföras. Kan göras vid godkännande men även efteråt. Vid ny

11 Datum 11 (13) version krävs en delmängd av testerna. Godkännandet reflekteras i ERATV vid ny version, inkl. uppdaterat EG-kontrollförklaring. Idén är att byrån, utifrån input från IM, ska hantera listan, om det är samma tester i flera MS så ska de slås samman till ett test, som kontrolleras av NoBo. En annan deltagare säger att det inte är en enkel uppgift att få till ett interoperabelt system. De använder Euroloop precis som tidigare talare, för att bli av med klass B system. Planerar att installera fler Euroloop när de behöver öka säkerhet eller kapacitet. Vad gäller migrering till en viss nivå så måste vi för OBU även ha FRMCS i åtanke, och det finns inte tillgängligt förrän Ändringar på fordon är kostsamma, även godkännande kostsamt. Borde kunna gruppera samman migrering till BL3 och FRMCS så att vi inte skapar för stor börda för aktörerna. Kommissionen är öppna för att diskutera en annan skrivning Euroloop. Men bad det gäller BL3 för nya fordon, så är det en deadline som funnits ett antal år. Ett förslag att fortsätta till 2025 är för långt. De vill ha en övergångsperiod som inte påverkar pågående projekt, men samtidigt når BL3 så fort som möjligt. Kommissione kan tänka sig ett par månaders förskjutning. 6.3 WAG, INF, ENE, SRT Inget särskilt att notera. 6.4 ERATV SE påtalar att tabell 2, 4.3.3, column "3. Freight wagons" borde vara "Y" för att överensstämma med ändringen i av parametern snow, ice and hail i TSD WAG. Kommissionen svara att de kommer att titta på detta och även säkerställa konsistens med alla TSD:er. En stor MS påtalar bristen att inte kunna förregistrerar id för en fordonstyp, kommissionen kommer att titta även på detta. 7 A.O.B. 7.1 GE-vehicles GE-vagnar är vagnar som får gå överallt. Nu när vissa MS går mot 2019 och vissa 2020 så finns en övergångsregel som hanterar att ERAs godkännande ska motsvara GE-vagnar i de MS som inte transponerat 4JVP. Men vad gäller för de som inte transponerat till 2019, kan de fortfarande utfärda godkännanden som gäller överallt? eller måste dessa fordon gå direkt till ERA baserat på PA VA och de nya TSDerna? De har inget problem med

12 Datum 12 (13) detta, men om en sökande ansöker om ett GE-fordon så måste vi godkänna enl. vår nationella lagstiftning. Vi måste ha en dialog med sökande om detta. En annan MS har en snarlik frågeställning efter en diskussion med en tillverkare. Om de i juni 2019 får en ansökan om fordon i överensstämmelse med typ, en GE-vagn. Kan de då utföra ett godkännande, trots att dessa är internationella, eller måste de ha ett godkännande från ERA? Kommissionen menar att det är klart att godkännande från byrån ska erkännas av MS som inte transponerat. Fordon som ska gå i flera MS måste gå till byrån för godkännande, detta gäller även för GE-vagnar mellan juni Den ursprungliga frågeställaren håller med om denna bedömning, men menar att någon borde skriva ner bedömningen och skicka till alla MS. Samma information måste även nå ut till alla keepers och tillverkare. Målet att ingen ska ansöka till dem under perioden 16 juni Kommissionen säger att byrån kommer att ta fram ett förslag som vi sedan får kommentera och sprida informationen till sektorn. 7.2 Scope of TSIs - Item 09 - Scope for national rules RISC (Presentation från RISC83) - NSA SE response to the Commission presentation Scope for national technical rules given at RISC 83 Adobe Acrobat Document Adobe Acrobat Document Med tanke på att det bara var några minuter kvar av mötestiden föreslog SE att frågan flyttas till RISC-mötet i januari 7.3 CER statement CER var förvånad över avsaknad av diskussion om TSD Buller, de gjorde följande uttalande: The Community of European Railway and Infrastructure Companies calls to make a clear distinction between the following three topics (although they are closely connected): 1. TSI Noise 2. Safety related issues with brake blocks 3. Common Occurrence Reporting, Safety Alerts, JNS and SAIT 1. TSI Noise

13 Datum 13 (13) CER encourages the European Commission and the Member States to fully acknowledge the work done by the respective ERA working party and the Agency 2. Safety related issues with brake blocks CER calls the European Commission and the Member States to acknowledge the reported problems with composite brake blocks under Nordic winter conditions and the potential impact on railway safety. CER calls to continue the examinations of this interrelation and expresses the strong need to find a sound solution in order to fully ensure safe operations. 3. Common Occurrence Reporting, Safety Alerts, JNS and SAIT Inevitably, the overall processes of common occurrence reporting does not yet fully function and needs significant improvement. CER is fully committed to contribute to further shape COR and contribute to JNS. 8 Conclusions, next steps and date of the next meeting End of the meeting Inget expertgruppsmöte före nästa RISC januari, men observatörer får delta under första dagen av RISC-mötet. Vid tangentbordet Robert Hellström Sten-Olov Södergård

RISC december, omröstning Certifiering av uh-ansvarig enhet (ECM)

RISC december, omröstning Certifiering av uh-ansvarig enhet (ECM) RISC 14-15 december, omröstning Certifiering av uh-ansvarig enhet (ECM) Säkerhetsdirektivet säger att certifiering av underhållsansvarig enhet för godsvagnar ska vara certifierad. JF behöver inte ny certifiering.

Läs mer

Rapport från möte nr 10 med kommissionens expertgrupp för tekniska pelaren i fjärde järnvägspaketet, 28 september 2018

Rapport från möte nr 10 med kommissionens expertgrupp för tekniska pelaren i fjärde järnvägspaketet, 28 september 2018 Rapport 1 (13) Datum Rapport från möte nr 10 med kommissionens expertgrupp för tekniska pelaren i fjärde järnvägspaketet, 28 september 2018 1 Opening of the meeting and adoption of the agenda - Item 01

Läs mer

RISC-möte oktober. Dagordning med 8 omröstningar och 26 informationspunkter ERTMS WG 21 oktober

RISC-möte oktober. Dagordning med 8 omröstningar och 26 informationspunkter ERTMS WG 21 oktober RISC-möte 19 20 oktober Dagordning med 8 omröstningar och 26 informationspunkter ERTMS WG 21 oktober TSD Drift konv. ändring Oslo Sundsvall TSD Drift bilaga P regler för märkning av fordon. Stängning av

Läs mer

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet)

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Krav på järnvägsfordon (och järnvägsinfrastruktur) - Tekniska krav - Process för godkännande Stefan Sollander Driftskompatibilitetsdirektiven 1830-1996

Läs mer

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet)

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Krav på järnvägsfordon (och järnvägsinfrastruktur) - Process för godkännande - Tekniska krav Stefan Sollander Driftskompatibilitetsdirektiven 1830-1996

Läs mer

Rapport 1 (22) Handläggare. Commission Expert Group on the technical pillar of the 4 th railway package, 14 th meeting

Rapport 1 (22) Handläggare. Commission Expert Group on the technical pillar of the 4 th railway package, 14 th meeting Rapport 1 (22) Datum 2019-07-01 Handläggare Robert Hellström Väg och järnväg Spårtrafik Spårtrafikregler Commission Expert Group on the technical pillar of the 4 th railway package, 14 th meeting Tid/Plats:

Läs mer

EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige. Annelie Jämte

EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige. Annelie Jämte EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige Annelie Jämte Hur styrs godkännandeprocessen? Driftskompatibilitetsdirektivet (EU) 2018/545 praktiska arrangemang i processen för godkännande av

Läs mer

RISC möten. 5 6 november och juni 2014

RISC möten. 5 6 november och juni 2014 RISC möten 5 6 november och 11 12 juni 2014 Beslut godkända i RISC i juni Ändrad TSD Trafikstyrning - Baseline 3 uppdaterade specifikationer, speciellt test-specar - Krav på tid mellan fel (MTBF) Öppen

Läs mer

EU-direktiv om driftskompatibilitet

EU-direktiv om driftskompatibilitet EU-direktiv om driftskompatibilitet Tekniska Specifikationer för Driftskompatibilitet (TSD) Sammanslagning av högh. och konv. TSD:er Stefan Sollander, Transportstyrelsen Tre olika tekniska regler gäller

Läs mer

Lastning och lastsäkring på järnväg

Lastning och lastsäkring på järnväg Lastning och lastsäkring på järnväg Harmoniserade regler i EU Harmoniserade regler ska: Underlätta gränsöverskridande trafik. Höja säkerheten. Höja kapaciteten. Stärka järnvägens konkurrenskraft. Regler

Läs mer

Transportstyrelsens bedömningar och ställningstaganden gällande samexistens mellan GSM-R och 4G

Transportstyrelsens bedömningar och ställningstaganden gällande samexistens mellan GSM-R och 4G Bedömning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens bedömningar och ställningstaganden gällande samexistens mellan GSM-R och 4G Innehåll TRANSPORTSTYRELSENS BEDÖMNINGAR OCH STÄLLNINGSTAGANDEN GÄLLANDE

Läs mer

RISC-mötets inledande dag utgjordes av ett förberedande möte där även sektorn fick delta i den slutliga beredningen av förslagen som

RISC-mötets inledande dag utgjordes av ett förberedande möte där även sektorn fick delta i den slutliga beredningen av förslagen som Rapport 1 (39) Datum Handläggare Robert Hellström, Sten-Olov Södergård Väg och järnväg Rapport från möte 84 i kommissionens kommitté för driftskompatibilitet och säkerhet inom järnväg, RISC#84 Kommitténs

Läs mer

2010-04-18 Gemensamberedning med

2010-04-18 Gemensamberedning med Ståndpunkt i EU-fråga Utkast/Arbetsutgåva Näringsdepartementet 2010-04-18 Gemensamberedning med Trafik Ståndpunkt i frågan om införandet av Infrastrukturregister enligt art 35 i Driftskompatibilitetsdirektivet

Läs mer

Under utveckling Röstad i RISC juli 2017, inväntar KOM antagande i mars 2018 (ev tidigare)

Under utveckling Röstad i RISC juli 2017, inväntar KOM antagande i mars 2018 (ev tidigare) Beskrivning StatusRättsakt Tidplan Framtagande av genomförandeakt för överklagningsinstans - Board of Appeal. Koppling fjärde järnvägspaketet - ERA:s nya roll Omröstning i RISC i januari 2018, antagande

Läs mer

I detta dokument återfinns agendan, bakgrundsupplysningar, instruktioner och rapport från mötet.

I detta dokument återfinns agendan, bakgrundsupplysningar, instruktioner och rapport från mötet. Mötesanteckning 1 (68) Datum Handläggare Robert Hellström, Sten-Olov Södergård Väg och järnväg Rapport och instruktion för möte 82 i kommissionens kommitté för driftskompatibilitet och säkerhet inom järnväg,

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Vestlund Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om upphävandet

Läs mer

COMMISSION DECISION on the recognition of training centres involved in the training of train drivers in conformity with directive 2007/59/EC

COMMISSION DECISION on the recognition of training centres involved in the training of train drivers in conformity with directive 2007/59/EC Lokförarkörkortet COMMISSION DECISION on the recognition of training centres involved in the training of train drivers in conformity with directive 2007/59/EC COMMISSION DECISION on the recognition of

Läs mer

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2016-04-06 N2016/02472/MRT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM n.registrator@regeringskansliet.se Synpunkter på delbetänkande

Läs mer

Europeiska järnvägsbyråns arbete fokus - säkerhet Cecilia Lind Regelsektionen

Europeiska järnvägsbyråns arbete fokus - säkerhet Cecilia Lind Regelsektionen Europeiska järnvägsbyråns arbete fokus - säkerhet Cecilia Lind Regelsektionen 11 november 2009 1 Agenda 1. ERAs mandat 2. Organisation 3. Från uppdrag till beslut 4. Resultat av säkerhetsenhetens arbete

Läs mer

Transportstyrelsens bedömningar och ställningstaganden gällande samexistens mellan GSM-R och 4G

Transportstyrelsens bedömningar och ställningstaganden gällande samexistens mellan GSM-R och 4G Bedömning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens bedömningar och ställningstaganden gällande samexistens mellan GSM-R och 4G Innehåll TRANSPORTSTYRELSENS BEDÖMNINGAR OCH STÄLLNINGSTAGANDEN GÄLLANDE

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 67/13

Europeiska unionens officiella tidning L 67/13 7.3.2007 Europeiska unionens officiella tidning L 67/13 KOMMISSIONENS BESLUT av den 6 mars 2007 om ändring av bilaga A till beslut 2006/679/EG när det gäller teknisk specifikation för driftskompatibilitet

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll för nationella regler för fordon och fasta installationer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll för nationella regler för fordon och fasta installationer Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning 2018-09-07 TSF 2018-105 Handläggare Birger Nordfjell Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 12.2.2019 om mallar för EG-försäkringar, EG-intyg samt EG-kontrollförklaringar och kontrollintyg

Läs mer

Swedish Medtech anser att när de föreslagna förändringarna ska analyseras bör man ställa sig tre frågor:

Swedish Medtech anser att när de föreslagna förändringarna ska analyseras bör man ställa sig tre frågor: Remissvar från Swedish Medtech med anledning av, Europaparlamentets och rådets förordning om medicintekniska produkter och om ändring av direktiv 2001/83/EG, förordning (EG) nr 178/2002 och förordning

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Fredrik Montell Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om

Läs mer

Vägledning Process för godkännande av integration mellan markanläggning och ombordsystem med ERTMS

Vägledning Process för godkännande av integration mellan markanläggning och ombordsystem med ERTMS Vägledning 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Vägledning Process för godkännande av integration mellan markanläggning och ombordsystem med ERTMS Transportstyrelsen Väg- och järnvägsavdelningen Box 267 781 23

Läs mer

RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring

RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2018/936 av den 29 juni 2018 om bemyndigande för medlemsstaterna att anta vissa undantag i enlighet med Europaparlamentets

Läs mer

Gemensamt säkerhetsintyg/ Single Safety Certificate (SSC) Säkerhetsstyrningssystem

Gemensamt säkerhetsintyg/ Single Safety Certificate (SSC) Säkerhetsstyrningssystem Gemensamt säkerhetsintyg/ Single Safety Certificate (SSC) Säkerhetsstyrningssystem Ansökningsprocess Nyheter - Fjärde järnvägspaketet Tekniska pelaren Folke Bark 2016-12-14 4:e järnvägspaketet -säkerhet

Läs mer

Vägledning. Vägledning för framtagande av insatskort för järnvägsoch spår- fordon. Dok.nr.: Version: Datum: TS JV 2011:

Vägledning. Vägledning för framtagande av insatskort för järnvägsoch spår- fordon. Dok.nr.: Version: Datum: TS JV 2011: Väg- och järnvägsavdelningen Vägledning Dok.nr.: Version: Datum: TS JV 2011:201 01 2011-04-19 Vägledning för framtagande av insatskort för järnvägsoch spår- fordon Transportstyrelsens vägledning framtagande

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Strömsöe Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Internationell utblick. Anneli Harlén

Internationell utblick. Anneli Harlén Internationell utblick Anneli Harlén anneli.harlen@havochvatten.se 55% av ytvattenförekomster i Europa har mindre än god ekologisk status / potential (rapportering 2010) 2016-03-17 Presentationsnamn Namn

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg; beslutade den 30 juni 2010. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 1 kap. 2 samt 2 kap. 14 b, 15 och 16 järnvägsförordningen

Läs mer

CC-seminarium Eurostop/Arlandastad Jonas Gavelin Transportstyrelsen /GAV 1

CC-seminarium Eurostop/Arlandastad Jonas Gavelin Transportstyrelsen /GAV 1 CC-seminarium 2012-11-13 Eurostop/Arlandastad Jonas Gavelin Transportstyrelsen 1 Innehåll Övergripande information om nya regler Regelstruktur Opt-out Gränssnitt OPS-regler Påverkan på kabinbesättningar

Läs mer

Vägledning. Dok. nr.: 411-b1 Version: 05 Datum: 2008-12-29. Granskning av järnvägsfordons samverkan med svensk järnvägsinfrastruktur

Vägledning. Dok. nr.: 411-b1 Version: 05 Datum: 2008-12-29. Granskning av järnvägsfordons samverkan med svensk järnvägsinfrastruktur Vägledning Dok. nr.: 411-b1 Version: 05 Datum: 2008-12-29 Granskning av järnvägsfordons samverkan med svensk järnvägsinfrastruktur REVISIONSINFORMATION Version Datum Beskrivning av ändring Skapad/ändrad

Läs mer

Konvergens. Vanliga frågor (FAQ) om den gemensamma praxisen CP 6. Grafiska återgivningar av en design

Konvergens. Vanliga frågor (FAQ) om den gemensamma praxisen CP 6. Grafiska återgivningar av en design SE Konvergens Vanliga frågor (FAQ) om den gemensamma praxisen CP 6. Grafiska återgivningar av en design A. ALLMÄNNA FRÅGOR 1. Vilka myndigheter kommer att genomföra den gemensamma praxisen? BG, BX, CY,

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon 8 Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna Ferner Skymning Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar

Läs mer

Övergång till EASA OPS Flygchef- och AM seminarium Eurostop Arlandastad

Övergång till EASA OPS Flygchef- och AM seminarium Eurostop Arlandastad Övergång till EASA OPS Flygchef- och AM seminarium 2011-12-01 Eurostop Arlandastad Jonas Gavelin Sektionen för EU-OPS verksamhet 1 Status för EASA-OPS På EASA Committee möte 2011-10-12 --14 enades man

Läs mer

Dok.nr.: Version: Datum: TSG 2011: Vägledning. Väg- och järnvägsavdelningen. Tillämpning av TSD vid godkännande av fordon

Dok.nr.: Version: Datum: TSG 2011: Vägledning. Väg- och järnvägsavdelningen. Tillämpning av TSD vid godkännande av fordon Väg- och järnvägsavdelningen Vägledning Dok.nr.: Version: Datum: TSG 2011:1101 03 2012-04-16 Tillämpning av TSD vid godkännande av fordon REVISIONSINFORMATION Version Datum Beskrivning av ändring Skapad/ändrad

Läs mer

RISC möten. 10 februari och 5 6 november 2014

RISC möten. 10 februari och 5 6 november 2014 RISC möten 10 februari och 5 6 november 2014 Beslut godkända i RISC i november Bromsblock i TSD Godsvagnar - Ny specifikation för bromsblock i TSD Godsvagnar (Kompositbromsblock) - Erfarenhetsdrift (modul

Läs mer

Tillämpning av gemensam säkerhetsmetod för riskvärdering och riskbedömning. Martin Fridleifer Annelie Jämte

Tillämpning av gemensam säkerhetsmetod för riskvärdering och riskbedömning. Martin Fridleifer Annelie Jämte Tillämpning av gemensam säkerhetsmetod för riskvärdering och riskbedömning Martin Fridleifer Annelie Jämte EU-rättslig reglering Säkerhetsdirektivet 2004/49/EG, artikel 6 Förordningen CSM-RA (EU) nr 402/2013

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (11)

Konsekvensutredning 1 (11) Konsekvensutredning 1 (11) Datum Handläggare Anders Sjöberg Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk specifikation

Läs mer

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: 033-17 77 31 E-post: per.hallstromer@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändring i Swedacs föreskrifter och allmänna råd (STAFS

Läs mer

Informationsmöte ang. införande av CSM för riskvärdering och riskbedömning. Heléne Jarefors Folke Bark

Informationsmöte ang. införande av CSM för riskvärdering och riskbedömning. Heléne Jarefors Folke Bark Informationsmöte ang. införande av CSM för riskvärdering och riskbedömning Heléne Jarefors Folke Bark Dagordning 1. Summering av innehållet i EG-förordning 352/2009 2. Kaffepaus 3. Exempel på tillämpningar

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 1 kap. 2, 2 kap. 37, 3 kap.

Läs mer

Seminarium om CCL och SMS Förordning (EU) nr 965/2012 OPS-CAT/Helikopter EASA-OPS

Seminarium om CCL och SMS Förordning (EU) nr 965/2012 OPS-CAT/Helikopter EASA-OPS Seminarium om CCL och SMS Förordning (EU) nr 965/2012 OPS-CAT/Helikopter EASA-OPS Radisson Blu Arlandia Hotel 2013-09-04 1 Välkommen Nödutgångar Tider Internet Toaletter Telefoner och datorer Kaffe Lunch

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 136/11

Europeiska unionens officiella tidning L 136/11 24.5.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 136/11 KOMMISSIONENS BESLUT av den 23 april 2008 om ändring av bilaga A till beslut 2006/679/EG om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende

Läs mer

Remissvar N/2013/6347TE Förslag från Europeiska kommissionen om det 4:e Järnvägspaketet

Remissvar N/2013/6347TE Förslag från Europeiska kommissionen om det 4:e Järnvägspaketet Hans Brändström/Ulf Andersson Näringsdepartementet SWEDTRAINs styrelse genom Magnus Davidsson Remissvar N/2013/6347TE Förslag från Europeiska kommissionen om det 4:e Järnvägspaketet SWEDTRAIN är branschföreningen

Läs mer

Vägledning för godkännande av lok utrustade med radiostyrningsfunktion

Vägledning för godkännande av lok utrustade med radiostyrningsfunktion Upprättad av Bernt Andersson Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg 1 (7) för godkännande av lok utrustade med radiostyrningsfunktion 2 (7) shistorik Beskrivning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter JvSFS 2005:1 Tillträde till järnvägsinfrastruktur och relaterade järnvägstjänster

Transportstyrelsens föreskrifter JvSFS 2005:1 Tillträde till järnvägsinfrastruktur och relaterade järnvägstjänster Remissammanställning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter JvSFS 2005:1 Tillträde till järnvägsinfrastruktur och relaterade järnvägstjänster Remissinstans EuroMaint 41 Kapitel Paragraf

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 3/6 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2017/6 av den 5 januari 2017 om den europeiska genomförandeplanen för det europeiska trafikstyrningssystemet för tåg EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:13) om ackreditering av organ som certifierar ledningssystem Ändring införd:

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

L 90/66 Europeiska unionens officiella tidning

L 90/66 Europeiska unionens officiella tidning L 90/66 Europeiska unionens officiella tidning 6.4.2018 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/545 av den 4 april 2018 om fastställande av praktiska arrangemang i processen för godkännande av järnvägsfordon

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.4.2018 C(2018) 1866 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 4.4.2018 om fastställande av praktiska arrangemang i processen för godkännande av järnvägsfordon

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 150/10 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2015/924 av den 8 juni 2015 om ändring av förordning (EU) nr 321/2013 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemet Rullande materiel godsvagnar

Läs mer

Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen

Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(6) Näringsdepartementet Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen har erhållit rubricerade remiss för yttrande och lämnar här följande synpunkter. Sammanfattning

Läs mer

Den 19 juni 2012 avkunnade EU-domstolen en dom i mål C-307/10, IP Translator, och gav följande svar på de ställda frågorna:

Den 19 juni 2012 avkunnade EU-domstolen en dom i mål C-307/10, IP Translator, och gav följande svar på de ställda frågorna: Officiellt meddelande om tillämpningen av IP Translator v1.2, 20 februari 2014 1 Den 19 juni 2012 avkunnade EU-domstolen en dom i mål C-307/10, IP Translator, och gav följande svar på de ställda frågorna:

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

SERA-direktivet 2012/34 Single European Railway Area Branschrådet

SERA-direktivet 2012/34 Single European Railway Area Branschrådet SERA-direktivet 2012/34 Single European Railway Area Branschrådet 2015-01-27 Susanne Karlsson Kommittén och andra forum SERAC Single European Railway Committee Arbetsgrupper som förbereder förslag till

Läs mer

Yttrande över Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag till föreskrifter om hantering av explosiva varor

Yttrande över Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag till föreskrifter om hantering av explosiva varor Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Inledning Detta är en information, utarbetad av SP, som kan användas som hjälpmedel för att sammanställa

Läs mer

Godkännandeprocessen med ERTMS/ETCS

Godkännandeprocessen med ERTMS/ETCS Godkännandeprocessen med ERTMS/ETCS Godkännandeprocessen Processen för godkännande att ta i bruk fordon och infrastruktur styrs av driftskompabilitetsdirektivet 2008/57/EU. Direktivet beskriver en process

Läs mer

PUBLIC 15701/17 1 DPG LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15701/17 LIMITE PV/CONS 77

PUBLIC 15701/17 1 DPG LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15701/17 LIMITE PV/CONS 77 Conseil UE Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15701/17 LIMITE PUBLIC PV/CONS 77 UTKAST TILL PROTOKOLL Ärende: 3588:e mötet i Europeiska unionens råd (allmänna frågor) i Bryssel

Läs mer

Seminarium om CCL och SMS Förordning (EU) nr 965/2012 OPS-CAT/Flygplan EASA-OPS

Seminarium om CCL och SMS Förordning (EU) nr 965/2012 OPS-CAT/Flygplan EASA-OPS Seminarium om CCL och SMS Förordning (EU) nr 965/2012 OPS-CAT/Flygplan EASA-OPS Clarion Hotel Arlanda 1 Välkommen Nödutgångar Tider Internet Toaletter Telefoner o datorer Kaffe Lunch 2 Agenda Seminarium

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Alexander Östman Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter)

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter) Företag (sökande): ansöker om granskning, av, som Anmält organ, enligt Läkemedelsverkets föreskrift LVFS 2003:11, (EG-direktiv 93/42/EEG senast ändrat genom 2007/47/EG2007/47/EG), enligt nedan Granskning

Läs mer

Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015

Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015 1(5) Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015 Sammanfattning En del länder vill behålla reglerna ungefär som de är, medan andra vill avskaffa hela systemet. De länder som vill behålla reglerna ser

Läs mer

ERA Working Group översyn av CSM

ERA Working Group översyn av CSM ERA Working Group översyn av CSM 1158/2010, 1169/2010, 1077/2012 och 653/2007 Folke Bark, Branschrådet 2015-01-27 Bakgrund - Single Safety Certificate Single Safety Certificate (SSC) långsiktigt mål Harmonised

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/X

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/X samhällsskydd och beredskap 1 (5) DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - Working Party on the Transport of Dangerous Goods 3-5 maj 2011, Genève 1. ADOPTION OF THE AGENDA /209 (Sekretariatet) /209/Add.1 (Sekretariatet)

Läs mer

Revidering av ISO 9001. 2013-11-05 Peter Allvén SIS TK-304/PostNord

Revidering av ISO 9001. 2013-11-05 Peter Allvén SIS TK-304/PostNord Revidering av ISO 9001 Förändringar i ny version av ISO 9001 Det är inte bara ISO 9001 (kraven) som är under översyn utan även ISO 9000 som omfattar Concepts and Terminology. Viktigt att notera är att

Läs mer

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter)

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter) Företag (sökande): ansöker om granskning, av, som Anmält organ, enligt Läkemedelsverkets föreskrift LVFS 2003:11, (EG-direktiv 93/42/EEG senast ändrat genom 2007/47/EG2007/47/EG), enligt nedan Signerad

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN 19.7.2018 SV Europeiska unionens officiella tidning C 253/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) REKOMMENDATIONER EUROPEISKA KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 18 juli 2018 om

Läs mer

av den 10 oktober 2008

av den 10 oktober 2008 YTTRANDE NR 06/200 FRÅN EUROPEISKA BYRÅN FÖR LUFTFARTSSÄKERHET av den 10 oktober 200 om kommissionens förordning om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 1702/2003 av den 24 september 2003 om fastställande

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 17.11.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 320/3 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1077/2012 av den 16 november 2012 om en gemensam säkerhetsmetod för nationella säkerhetsmyndigheters tillsyn efter

Läs mer

Lag om resenärers rättigheter kompletterande bestämmelser (Ds 2013:44)

Lag om resenärers rättigheter kompletterande bestämmelser (Ds 2013:44) Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum 2013-06-28 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Lag om resenärers rättigheter kompletterande bestämmelser (Ds 2013:44) Transportstyrelsen har anmodats att

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.10.2005 KOM(2005) 492 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet EG Turkiet beträffande genomförandet av artikel

Läs mer

Arbetsgrupper Korsacceptans av fordon

Arbetsgrupper Korsacceptans av fordon Arbetsgrupper Korsacceptans av fordon ERA arbetsgrupp, nästa möte 17december NSA samt EU-organisationer inom järnväg deltar Mål att ta fram en databas med nationella regler för fordon Cirka 350 tekniska

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.10.2018 C(2018) 6929 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den 25.10.2018 om specifikationer för de fordonsregister som avses i artikel 47 i Europaparlamentets

Läs mer

Ansökan om utvärdering av kvalitetssystem för medicintekniska produkter MDR, (EU) 2017/745 (CE-märkning av medicintekniska produkter)

Ansökan om utvärdering av kvalitetssystem för medicintekniska produkter MDR, (EU) 2017/745 (CE-märkning av medicintekniska produkter) Företag (sökande): ansöker om utvärdering av som Anmält organ, enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/745 bilaga IX enligt nedan Signerad ansökan tillsammans med relevanta bilagor och

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 139 I/108 27.5.2019 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2019/776 av den 16 maj 2019 om ändring av kommissionens förordningar (EU) nr 321/2013, (EU) nr 1299/2014, (EU) nr 1301/2014, (EU) nr 1302/2014

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor.

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor. FÖRSLAG TILL BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-04-29 Dnr: 15-4975 3 Rättssekretariatet Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se Net4Mobility HB, 969739-0293 Box 1107 164 22 Kista

Läs mer

Frobbit AB www.frobbit.se

Frobbit AB www.frobbit.se Frobbit AB www.frobbit.se Frobbit! svar på Remiss ang Förslag till ändringar i Registraravtalet Frobbit! lämnar härmed de synpunkter vi har på de förslag till ändringar i Registraravtalet som.se skickade

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2013:xx Utkom från trycket den xx månad 20XX Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

GSM-R-interferens. Nuläge och statusbeskrivning. Robert Hellström 2015-01-27

GSM-R-interferens. Nuläge och statusbeskrivning. Robert Hellström 2015-01-27 GSM-R-interferens Nuläge och statusbeskrivning Robert Hellström 2015-01-27 Bakgrund I takt med att nya teknologier för kommunikation (3G/UMTS, 4G/LTE) introduceras i 900Mhz-bandet har det visat sig att

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet TSL 2010-565 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? BCL-M är ett samlingsbegrepp för nationella föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i järnvägslagen (2004:519); SFS 2011:1118 Utkom från trycket den 22 november 2011 utfärdad den 10 november 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Johan Åkesson, SP Certifiering Sitac ,

Johan Åkesson, SP Certifiering Sitac , Johan Åkesson, SP Certifiering Sitac 2012-10-16, 2012-10-17 Typgodkännande Gaffelmärkning Svenska kraven i BBR, Boverkets byggregler! CE-märkning Europeisk deklarering av produktegenskaper! Byggherren

Läs mer

Den 19 juni 2012 avkunnade EU-domstolen en dom i mål C-307/10 IP Translator, och gav följande svar på de ställda frågorna:

Den 19 juni 2012 avkunnade EU-domstolen en dom i mål C-307/10 IP Translator, och gav följande svar på de ställda frågorna: Allmänt meddelande om en gemensam praxis när det gäller de allmänna beteckningarna i Niceklassificeringens klassrubriker v1.2, 1 28 oktober 2015 Den 19 juni 2012 avkunnade EU-domstolen en dom i mål C-307/10

Läs mer

Enkät om järnvägsnära tjänster

Enkät om järnvägsnära tjänster 1 (7) Datum Dnr TSJ 2016-2204 Järnvägsföretag och andra sökande av kapacitet för järnvägstrafik i tågplan 2016, enligt sändlista Enkät om järnvägsnära tjänster EU-kommissionen har inlett arbetet med att

Läs mer

Famnas faktablad om EU 4. Finansiering av tjänster av allmänt intresse

Famnas faktablad om EU 4. Finansiering av tjänster av allmänt intresse Famnas faktablad om EU 4. Finansiering av tjänster av allmänt intresse Bakgrund Som nämnts i de tidigare faktabladen så saknas en tydlig definition av begreppet allmänna tjänster på gemenskapsnivån. Däremot

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09946 Dokumentsammanställning 103 rd session of the Working Party on the Transport of Dangerous Goods, WP.15, Geneva 6-10 November 2017 (ADR) 1. Fastställande av dagordning

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Säkerhetskommunikation och transparens

Säkerhetskommunikation och transparens Säkerhetskommunikation och transparens Farmakovigilansdagarna 2012 Jane Ahlqvist Rastad 1 Dagens presentation Webbportaler hur långt har vi kommit? European web portal Medlemsländernas web portaler "EU

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd () om ackreditering av organ som certifierar ledningssystem Ändring införd: t.o.m. STAFS

Läs mer

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53 SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å 2017-04-12 Sida 1 (5) Dnr 01-2017:53 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2017/00057/S Yttrande över betänkandet Saknad!

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.5.2015 COM(2015) 195 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om genomförandet av förordning (EG) nr 789/2004 om överföring av lastfartyg och

Läs mer