Kvalitetsdokument 2012/2013. Grundskola: Ösbyskolan Rektor: Inger Högberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsdokument 2012/2013. Grundskola: Ösbyskolan Rektor: Inger Högberg"

Transkript

1 Kvalitetsdokument 2012/2013 Grundskola: Ösbyskolan Rektor: Inger Högberg 1

2 Innehållsförteckning 1 Inledande frågor Utvecklingsområden på skolan Framgångsfaktorer och goda exempel Hur ser det systematiska kvalitetsarbetet ut på skolan Resultatrapportering och analys Antalet elever som når kunskapskraven i åk Resultat på nationella prov Resultat på läsdiagnoser Hur har ni arbetat med att förbättra läsförmågan/läsutvecklingen hos pojkar i f- klassen och i åk 1-9? Kunskapsskillnader mellan pojkar och flickor Hur har ni arbetat med att stödja och utveckla lärarnas kunskaper vad gäller betyg och bedömning? Övriga frågor Hur tar skolan vara på de kunskaper som eleverna har med sig från förskolan och förskoleklass? Hur arbetar skolan för att göra skolan tillgänglig för elever med olika funktionsnedsättningar Kundenkäten Mål: Fritidshemmet stimulerar elevernas utveckling och lärande (nytt from 2013) Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 2(14)

3 1 Inledande frågor 1.1 Utvecklingsområden på skolan Beskriv vilka skolans främsta utvecklingsområden är och hur ni arbetar med dem Vid starten av läsåret 2012/13 blev vi medlemmar i NTA Skolutveckling. Implementeringen av NTA (Naturvetenskap och teknik för alla) har varit ett viktigt utvecklingsområde för oss under det här året. Vårt långsiktiga mål är att all lärarpersonal ska få behörighet att arbeta med de temalådor som tillhör vårt åldersstadium och att alla elever från förskoleklass till och med år 3 ska få NTA- undervisning varje läsår. Under innevarande läsår har vi påbörjat utbildningen och skaffat ett antal temalådor. Vi har främst arbetat med år 3 men även år 2 har fått prova ett temaområde. Ett annat betydelsefullt utvecklingsområde är våra elevledda utvecklingssamtal som påbörjades under förra läsåret med år 3. Ett långsiktigt mål är att även år 2 ska få leda sina samtal. Analys av era insatser under året NTA är ett frågebaserat, undersökande arbetssätt med experiment som grund, helt i överensstämmelse med läroplanen och våra behov. NTA sätter eleven i centrum och gör dem nyfikna och nyfikenhet är vägen till kunskap vilket vi har sett med gott resultat. Arbetet med NTA- lådorna har varit mycket givande och har fångat elevernas intresse. Pedagogen ska ge eleven kreativitet och struktur i sitt lärande. Genom NTA:s organisation får pedagogen förutom material och lärarhandledning framförallt lärarfortbildning som är i överensstämmelse med läroplanen och det vetenskapliga arbetssättet. Effekterna av våra insatser kommer att generera elever som hittar nycklarna till ett glädjefyllt lärande i NO- teknik. Genom bla elevledda utvecklingssamtal ökar medvetenheten om det egna lärandet vilket är i linje med våra styrdokument. De elevledda samtalen har mottagits mycket positivt både bland elever och föräldrar. Vi arbetar vidare med att all lärarpersonal ska få adekvat utbildning så att samtliga elever från förskoleklass tom år 3 får arbeta med NTA och de lådor som är för vårt stadium. Vi förväntar oss ett stort engagemang och goda kunskaper i naturvetenskap och teknik både för elever och personal. Vi hoppas utöka de elevledda samtalen till att omfatta även år 2. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 3(14)

4 1.2 Framgångsfaktorer och goda exempel Skolans goda resultat Pilenenkäten för förskoleklass och år 2 visar ett för vår skola mycket gott resultat. Ösbyskolan har ett högre medelvärde på samtliga områden jämfört med kommunens skolor. Vi har 100% på 16/36 påståenden för förskoleklass och 22/36 för år 2. Ett annat gott exempel är våra elevers goda läsförmåga. Analys av skolans goda resultat Ösbyskolan är en liten skola ( 94 elever) med en närvarande och engagerad personal. Vi har hög personaltäthet och fritidspersonalen följer barnen hela dagen. Alla barn blir sedda och vi har goda relationer med våra föräldrar. Vår speciallärarresurs är hög (80%) och vår speciallärare är en engagerad och kompetent resurs i vårt elevvårdsarbete. Vi har ett väl fungerande elevvårdsteam med speciallärare, skolsköterska, skolläkare, psykolog, talpedagog och rektor. Vi har varit noga med att informera om de nya styrdokumenten och det arbete vi gör med LPP har gett ett gott resultat. Klassföräldrarna träffar skolledningen minst sex gånger under läsåret. Dessa frukostmöten är en väl fungerande länk mellan skolledning och föräldrar. Vår hemsida är omarbetad och har nu även en blogg där man kan följa vår verksamhet. Vad det gäller läsförmåga har vi en strukturerad kartläggning av våra elever och de elever som riskerar att inte nå målen fångas tidigt upp av vår speciallärare som sätter in läs- och skrivprojekt. Förskoleklassen jobbar intensivt med Bornholm. Vi läser dagligen i minst 20 minuter och alla klasser besöker biblioteket för att få bokprat och låna böcker. Vi har stimulerande författar- och illustratörsbesök under våra bokveckor. Eleverna har skrivarverkstad varje vecka. Till läsåret 2013/14 gör vi en omorganisation av våra klasser som blir åldershomogena. Vi ökar vår personaltäthet med en tjänst på 80%. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 4(14)

5 Vi utvärderar kontinuerligt med hela personalgruppen, lärare, lärare- elev, fritidspersonal och föräldrar. Trivselenkät bland eleverna två gånger/ läsår. Skolledningen träffar klassföräldrarna på frukostmöten ca 3 gånger/termin. Deltar i kommunens enkäter för förskoleklass och år 2. Under innevarande läsår har vi prioriterat arbetet med NTA och våra lokala pedagogiska planeringar (LPP). Vi har också utökat personalens kompetens inom Lexia och Provia. 1.3 Hur ser det systematiska kvalitetsarbetet ut på skolan Analys av ert kvalitetsarbete Kvalitetsarbetet sker i små steg och med ständiga utvärderingar för att ge skolan en väl fungerande och synlig struktur för våra föräldrar. Vi går ständigt tillbaka till tidigare utvärderingar när vi planerar våra aktiviteter. Vi är en liten skola med hög personaltäthet som gör att alla barn blir sedda och känner sig trygga. Våra föräldrar ger oss mycket feedback och vi har fler barn som söker till oss än vi kan ta emot. Även Pilenenkäterna visar att vi är på rätt väg och håller en hög kvalitet. Att utveckling sker ser vi också genom testresultat. Vår övergång till åldersrena klasser har mottagits positivt av våra föräldrar. De har varit nöjda med de åldersblandade grupperna men har förtroende för vår förändring. Våra diskussioner och utvärderingar har lett fram till att vi lämnar åldersblandat och med den forskning som har bedrivits ( bla John Hattie) har vi fått indikationer på att det blir ett högre lärande i vår nya organisation. Det är viktigt att bevara de positiva som vi har sett med åldersblandat bla faddersystemet så att alla elever fortsätter att känna sig trygga med alla barn på skolan. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 5(14)

6 2 Resultatrapportering och analys 1.4 Antalet elever som når kunskapskraven i åk 3 Antal elever som når kunskapskraven i åk (målen 2011) flickor Pojkar Svenska 16/16 7/7 19/19 Matematik 16/16 7/7 19/19 SO 16/16 7/7 19/19 NO 16/16 7/7 19/19 Analys av resultaten per ämne i åk (totalt) Resultaten är förväntade, årets treor har varit en studiemotiverad och väl fungerande grupp. I svenska arbetar vi med strukturerad kartläggning av eleverna. Specialläraren fångar tidigt upp de elever som behöver extra stöttning. Vi har tyst läsning varje dag liksom högläsning. Biblioteket besöks för boklåning och bokprat. Under våra bokveckor har vi bla besök av författare eller illustratör. I matematik har vi lagt in mer praktisk matte och jobbar vidare med Kängurumatten. Årets resultat var bättre än förra året men resultatet kan förbättras. Vårt nya läromedel med ett mer laborativt och problemlösande arbetssätt har haft gynnsam effekt. Att med en tydlig tankegång visa hur man löser ett matteproblem behöver dock många elever fortsatt träning i. Resultaten i svenska och matematik stämmer väl överens med resultaten på de nationella proven. NO för år 3 har varit ett rejält lyft med NTA som har stimulerat lärandet inom naturvetenskap och teknik. SO har vi jobbat tematiskt med och det har varit uppskattat av eleverna och de har nått målen även här. Vi har tydliga genomgångar av kompetenta lärare och vi prioriterar utvärdering och reflektion över det egna lärandet. Vi har stora möjligheter till extra stöd eftersom vi har en speciallärare på 80% och fritids följer barnen även i skolan. Vi inför åldersrena grupper till hösten och det tror vi kunskapsmässigt gynnar år 3. Mattelab i alla årskurser. Det matematiska språket ska genomsyra matematikundervisningen från förskoleklass till och med år 3. Vi kommer att arbeta med Storyline som tematiskt arbetssätt med år 2 och 3. Vi fortsätter NTA-arbetet med utbildning och inköp av nya lådor. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 6(14)

7 1.5 Resultat på nationella prov Resultat på nationella proven Nationella prov(ange antal elever av det totala antalet elever som klarat kravnivån i alla delprov tex 98/111) Svenska åk 3 23/23 19/19 Matematik åk 3 21/23 19/19 Svenska åk 6 Matematik åk 6 Engelska åk 6 SO ämnen åk 6 NO ämnen åk 6 Svenska åk 9 Matematik åk 9 Engelska åk 9 SO ämnen åk 9 NO ämnen åk 9 Analys av resultaten per ämne från de nationella proven I svenska har vi ett mycket gott resultat. Vi har ett strukturerat arbetssätt som ger våra elever goda grunder och det har vi sett på de nationella proven. I matte har två elever ej nått godkänt på tre delmoment, i två av fallen har det saknats ett poäng för godkänt. I det tredje fallet har det varit läsförståelsen som har ställt till problem. För övrigt är resultaten mycket goda, många elever har alla rätt. Vi inför åldersrena klasser och det tror vi är särskilt gynnsamt för år Resultat på läsdiagnoser Resultat på de olika läsdiagnoserna som skolan har genomfört under året Förskoleklassen har gjort testet Hur låter orden? två gånger, i september 2012 och i maj På septembertestet var förskoleklassens Staninevärde 6,0. Pojkarnas medelvärde var 5,3 och flickornas 7,0. Pojkarnas värden låg mellan S= 2-9 och flickornas låg mellan S= 5-9. Testet i maj visade en förbättring för samtliga elever och Stanine för hela gruppen var 7,9 och alla ligger inom Stanine 5-9. Skillnaden mellan flickor och pojkar låg på 0,8 (september 1,7). Pojkarnas medelvärde var nu 7,5 och flickornas 8,3. Pojkarnas värden låg mellan S=5-9 och flickornas mellan 7-9. År 1 har gjort DLS bas och hela gruppens Staninevärde var 5,4. Pojkarnas medelvärde var 5,4 och flickornas 5,5. Pojkarnas värden låg mellan 4-9 och flickornas Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 7(14)

8 mellan 2-9. År 2 har gjort DLS läsförståelse och hela gruppens Staninevärde är 6,4. Pojkarnas medelvärde var 5,4 och flickornas var 7,5. Pojkarnas värden låg mellan 2-9 och flickornas mellan 5-9. Spridningen mellan pojkar och flickor är störst i år 2 där flickornas medelvärde var 7,5 och pojkarnas var 5,4. Spridningen är minst i år 1 där flickornas medelvärde var 5,5 och pojkarnas 5,4. Analys av läsdiagnoserna I förskoleklassen har man jobbat mycket med Bornholmsmodellen sedan testet i september och det har haft en gynnsam effekt. Samtliga elever har förbättrat sitt resultat och Staninevärdet har ökat från 6,0 till 7,9. Vi vill ha ett högre resultat för år 1 och fortsätter med att stimulera läsintresset på olika sätt. Den elev som hade Stanine 2 ska fortsätta att få specialundervisning enligt TILL (Tidig Intensiv Läs Lärning). Eleven har läs- och skrivprojekt i samarbete med hemmet. År 2 har ett gott resultat. Den elev som har Stanine 2 har stora koncentrationssvårigheter och får specialundervisning och vi har kontinuerligt samarbete med hemmet. Språkutredning genomförd i maj. Stor skillnad på medelvärde mellan flickor och pojkar men vi är medvetna om detta och har satt in stödåtgärder. De elever som är sena i sin läsutveckling har svårt att göra provet på 7 minuter. Samma sak gäller elever med koncentrationssvårigheter. Svårt att veta vad vi mäter när en elev har stora svårigheter med sin koncentration, uppmärksamhet och fokusering då testet ska göras i helklass. Förskoleklassen kommer att arbeta mycket med Bornholmsmodellen. Utbildning i Bornholmsmodellen för fler pedagoger. Eleverna bör få mer fonologisk medvetenhet i förskoleklass och år 1. Lexia och Provia är bra att arbeta med redan i år 1. Tätare samarbete mellan förskoleklass och år 1. Intensivare läs- och skrivträning i år Hur har ni arbetat med att förbättra läsförmågan/läsutvecklingen hos pojkar i f-klassen och i åk 1-9? Beskriv kortfattat hur detta arbete har gått till Undervisningen är individuell. Vi kartlägger alla elever i fonologisk medvetenhet i förskoleklass och i början av år 1. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 8(14)

9 Samtliga elever i år 1-3 följs md hjälp av LUS. De som riskerar att inte nå målen fångas upp av specialläraren som använder en metod som heter TILL (Tidig Intensiv Läs Lärning). Barnen tas även upp i elevstödsgruppen som varje månad handleds av vår skolpsykolog. Detta gör att vi tar kontakt med föräldrarna i ett tidigt skede. Följande gör vi i förebyggande syfte: Väljer högläsning utifrån genusperspektiv Arbetar varierat med lekar, datorer, I- pads mm Författarbesök utifrån genusperspektiv Nyhetsbevakning och forskning som eleverna själva väljer Bokprat på bibliotek Skrivarverkstad Månadens bok, fritt val och läsprojekt 20 minuter/ dag Tyst läsning varje morgon Högläsning varje dag Vi har många kompetenser och stor hjälp av speciallärare Bra samarbete med föräldrar Analysera läsutvecklingsinsatserna för pojkar Alla pojkar når minst LUS 15 i slutet av år 3 Alla pojkar klarar de nationella proven i svenska Alla pojkar når ett gott resultat på läsförståelsetest Nästa läsår utökar vi Biblotimmarna för att stimulera läsintresset ytterligare. 1.8 Kunskapsskillnader mellan pojkar och flickor Beskriv arbetet med att minska kunskapsskillnader mellan pojkar och flickor Vi ser inga kunskapsskillnader mellan flickor och pojkar när de lämnar oss i år 3. Det vi tidigt ser är att pojkarna tar ett större talutrymme som vi medvetet arbetar med. I år 1 är det stor skillnad mellan könen vad det gäller skrivprocessen men vi arbetar intensivt med skrivandet i vår skrivarverkstad. Finmotoriskt kan vi se en skillnad mellan könen. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 9(14)

10 Analys av arbetet med att minska skillnaderna Vi ser vissa skillnader mellan pojkar och flickor i de yngre åren men med adekvata insatser kommer pojkarna ikapp i år 3. Arbetet med att stimulera alla barn till fysisk aktivitet pågår hela tiden vilket vi är helt övertygade om att det gynnar lärandet. Elevernas leklust och spontanitet är drivkraften i vårt hälsoprojekt. Vi tränar grovmotoriken i skog, på lekplatser, simhall, isbana och Röris. Med stor rörelseträning av de stora rörelserna gynnas även finmotoriken. Prioritera rörelseträning med stor variation. 1.9 Hur har ni arbetat med att stödja och utveckla lärarnas kunskaper vad gäller betyg och bedömning? Beskriv kortfattat hur ni arbetat med betyg och bedömning Vi har tillsammans arbetat fram lokala pedagogiska planeringar med bedömningsmallar. De nationella proven rättas tillsammans. Lärarpersonalen har deltagit i kommunens gemensamma bedömningsträffar för de nationella proven. Analys av arbetet med betyg och bedömning Vi börjar få ett gemensamt bedömningsspråk och arbetet med IUP har underlättats. I och med att eleverna har fått LPP med bedömningsmallar har de blivit säkrare på att utvärdera sitt arbete. Föräldrarna har fått hem alla LPP och har därmed fått ökad kunskap om vad vi bedömer. Föräldrarna är nöjda med den information som de får via LPP och IUP. Att utveckling sker ser vi genom att eleverna börjar få en större medvetenhet runt sitt lärande. LPP som är tydliga och lättöverskådliga för elever och föräldrar är en nödvändighet för att kunna ta ansvar för sitt lärande. Lärarna blir tydligare och bedömer mer lika. Göra klart LPP i samtliga ämnen och utvärdera tidigare gjorda planeringar. Läsa och diskutera artiklar och böcker om bedömning. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 10(14)

11 2 Övriga frågor 2.1 Hur tar skolan vara på de kunskaper som eleverna har med sig från förskolan och förskoleklass? Beskriv kortfattat hur detta har gått till under året Överlämningar förskola- förskoleklass och förskoleklass- år 1 Möte varje vecka med förskoleklasspersonalen Besök av klasslärare i förskoleklassen Förskoleklassbarnen besöker klasserna Specialläraren besöker ofta förskoleklassen Speciallärare och talpedagog kartlägger barnen Vi individualiserar undervisningen Analys av arbetet Förskoleklassen på Ösbyskolan kommer från många förskolor, i år 10 olika förskolor. I början av höstterminen läggs ett stort arbete på att lära känna barnen och få ihop dem till en välfungerande grupp. Vi möter varje barn där de befinner sig i sin kunskapsutveckling. Utbildning i Bornholmsmodellen och NTA för all förskoleklasspersonal Ett ökat samarbete med år Hur arbetar skolan för att göra skolan tillgänglig för elever med olika funktionsnedsättningar Beskriv hur ni arbetar för att göra skolan tillgänglig för elever med olika funktionsnedsättningar Vi har ett väletablerat värdegrundsarbete EQ på schemat Vi möter våra elever utifrån deras förutsättningar Möte med föräldrar till barn med särskilda behov som ska börja hos oss Ibland följer personal från förskolan barn till Ösbyskolan och arbetar som resurs Anpassar lokaler efter elevers behov tex hörselnedsättningar Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 11(14)

12 Analys av era insatser under året Ösbyskolan är en liten skola med hög personaltäthet där alla barn blir sedda och väl omhändertagna. Vi har idag flera barn med olika funktionsnedsättningar där vi ständigt för en dialog med föräldrar. Vi synliggör och diskuterar våra elevers behov på fritidsmöten, personalmöten, i elevvårdsgruppen och i elevstödsgruppen där psykolog handleder. Vi utökar vår personalstyrka med en tjänst på 80 % eftersom vi har så många elever som är i behov av särskilt stöd. 2.3 Kundenkäten 2013 Fråga: "Det är arbetsro på lektionerna?" I enkäten uppgav 74 % (vet ej 22 %) av förskoleklassens föräldrar att det var arbetsro. För år 2 var motsvarande siffra 87 % (vet ej 4 % ) I vår egen trivselenkät uppgav 91% av våra elever att det alltid/ofta är arbetsro. Personalen och föräldrar på besök upplever att det är mycket god arbetsro i våra klasser. Barnen upplever större arbetsro än vad föräldrarnas svar är på Pilenenkäten. Övergången till åldershomogena grupper kan säkert påverka arbetsron positivt. Fråga: "Utvecklingssamtalet med min mentor känns meningsfullt" Denna fråga finns inte på enkäten för förskoleklass och år 2. Fråga: "Jag får vara med och påverka innehålet i undervisningen" På vår enkät är påståendet följande: Mitt barn är med och planerar sitt skolarbete. Här svarade förskoleklassföräldrarna ja till 48% (vet ej 33%) och år 2 hade motsvarande siffra 96% (vet ej 4%). Vi behöver bli bättre att kommunicera med föräldrar vad barnen är med och påverkar i förskoleklass. Fråga: "Jag får vara med och påverka hur vi arbetar på lektionerna" Denna fråga finns inte på vår enkät. Se ovanstående fråga! Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 12(14)

13 2.4 Mål: Fritidshemmet stimulerar elevernas utveckling och lärande (nytt from 2013) Beskriv hur ni på fritidshemmet stimulerar elevernas utveckling och lärande F- 2 har en stående utedag varje vecka. Grupperna går ut i närområde och bygger kojor, leker, badar, åker skridskor varje vecka under 10 veckor (gäller även år 3), deltager i Skräpplockardagarna, tipspromenader mm. Vår skolgård ger stor möjlighet till fantasilek genom tex stallet, bensinpumpen, kojbygge, Fia-spel, fotbollsplan, Kingplan, basketplan och curlingbana. År 3 förbereder och leker lekar med förskoleklass. På Fritidshemmets dag har vi uppträdanden med sång och dans och 5- kamp. Exempel på inomhusaktiviteter är schack, pussel, pingis, pyssel och lego. Samtliga föräldrar i förskoleklass och år 2 ansåg på enkäten att fritidshemmets verksamhet är stimulerande och utvecklande för mitt barn. Alla ansåg även att personalen på mitt barns fritidshem är kompetent och att fritidshemmet och skolan samarbetar. Mitt barn trivs på fritids fick 100 % i förskoleklass och 96 % i år 2. Barnens enkät gav 99 % som trivdes mycket bra/bra. Personalen informerar mig om hur mitt barn har det på fritidshemmet ansåg 91 % att det stämde och samtliga föräldrar i år 2. Mitt barn är med och påverkar de gemensamma aktiviteterna på fritidshemmet gav förskoleklassen 67 % (29 % vet ej) och i år 2 70 % (17 % vet ej). Jag får information om målen som styr fritidshemmet ansåg förskoleklassens föräldrar 74 % (13 % vet ej) och år 2 91 % (4 % vet ej). Analysera ert arbete med att stimulerar elevernas utveckling och lärande på fritidshemmet Vid våra utedagar tränar barnen bla sin grovmotorik, kreativitet, miljötänk och naturkunskap. Detta sker både genom styrd verksamhet och fria aktiviteter. Det sociala samspelet tränas dagligen både ute och inne. Loven planerar vi tillsammans med barnen och detta behöver vi bli bättre på att kommunicera med föräldrar. År 3 har tränat ledarskap med sina lekar med förskoleklassen. Fritidshemmets dag har blivit en stor framgång där eleverna anmäler sig och framför olika aktiviteter. Vi upplever att det är svårt att göra utvärderingar med barnen eftersom de har så många egna aktiviteter som ligger utanför skolans ansvar. Teknik vill vi bli bättre på liksom träslöjd. Personalen har god och varierad kompetens. Det mönster vi ser är nöjda barn och föräldrar. Vi tycker att det är svårt att få med pojkarna på pyssel, de har svårt att komma med egna idéer. Vi vill också få flickorna att bredda sina fritidsaktiviteter. Vi känner att vi får god uppskattning för vår verksamhet och att fritidshemmet är ett komplement till skolan. Våra elever får god omsorg under den skolfria delen av dagen och vi erbjuder eleverna kreativitet, skapande, utelek, socialt Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 13(14)

14 samspel och självständighet. Informera föräldrarna mer om fritidshemmets mål Informera föräldrarna tydligare om hur barnen är med och påverkar de gemensamma aktiviteterna på fritidshemmet Ge teknik och träslöjd större utrymme Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 14(14)

Kvalitetsdokument 2013/2014 Grundskola: Ösbyskolan Rektor: Inger Högberg

Kvalitetsdokument 2013/2014 Grundskola: Ösbyskolan Rektor: Inger Högberg Kvalitetsdokument 2013/2014 : Ösbyskolan Rektor: Inger Högberg 1 Inledande frågor Kvalitetsdokument 2014 1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 Vid

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Grundskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Grundskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Grundskola Innehållsförteckning 1 Inledande frågor... 5 1.1 Utvecklingsområden på skolan...5 1.2 Framgångsfaktorer och goda exempel...5 1.3 Hur ser det systematiska kvalitetsarbetet

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015 Grundskola Ösbyskolan

Kvalitetsdokument 2014/2015 Grundskola Ösbyskolan Kvalitetsdokument 2014/2015 Ösbyskolan Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1 Hur ser det systematiska kvalitetsarbetet ut på skolan?... 3 1.1.1 Struktur för kvalitetsarbetet... 3

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014)

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) 1 Vasaskolan 1.1 Inledande frågor 1.1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 I vår verksamhetsplan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Gymnasiet

Kvalitetsdokument 2012/2013, Gymnasiet Kvalitetsdokument 2012/2013, Gymnasiet Innehållsförteckning 1 Inledande frågor... 4 1.1 Utvecklingsområden...4 1.2 ramgångsfaktorer och goda exempel...4 1.3 et systematiska kvalitetsarbetet på skolan...5

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Datum 130909 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012, Grundskola. Re 337 Kevingeskolan

Kvalitetsdokument 2012, Grundskola. Re 337 Kevingeskolan Kvalitetsdokument 2012, Grundskola Re 337 Kevingeskolan Innehållsförteckning 1 Resultatrapportering och analys... 3 1.1 Resultat på nationella prov...3 1.2 Antalet elever som når kunskapsmålen i åk 6...4

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017 Kvalitetsrapport grundskola Örsjö skola Läsår 2016/2017 Jämställdhet 3 Utbildningen i åk 1-6 ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. 4 All verksamhet

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Enebybergs RE (läå 2012/2013) Brageskolan/Enebyskolan/Hagaskolan

Kvalitetsdokument 2013, Enebybergs RE (läå 2012/2013) Brageskolan/Enebyskolan/Hagaskolan Kvalitetsdokument 2013, Enebybergs RE (läå 2012/2013) Brageskolan/Enebyskolan/Hagaskolan Innehållsförteckning 1 Re 331 Brage/Eneby/Haga... 3 2 Inledande frågor... 3 2.1 Utvecklingsområden på skolan...

Läs mer

Affärsområde grundskola Verksamhetsplan Börje skola

Affärsområde grundskola Verksamhetsplan Börje skola Affärsområde grundskola Verksamhetsplan Börje skola 2016-2017 Börje skolas vision Vi vill skapa en miljö där alla elever ska känna sig trygga och nöjda och med vilja och lust att lära. Vi vill skapa en

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning Läsåret 2012/2013 Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Innehåll 1. Kvalitetsutvecklingsplan Planering Uppföljning Utvärdering och utveckling Analys och rapport Kvalitetsredovisning

Läs mer

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Datum 2013-09-05 1 (11) Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Vendestigens Förskola och Skola AB. Kvalitetsdokument 2012/2013 Grundskola

Vendestigens Förskola och Skola AB. Kvalitetsdokument 2012/2013 Grundskola Kvalitetsdokument 2012/2013 Grundskola Enhetens namn: Rektor: Eva Ekendahl Inledande frågor 1.1 Utvecklingsområden på skolan Beskriv vilka skolans främsta utvecklingsområden är och hur ni arbetar med dem

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vi har under läsåret kontinuerligt arbetat med värdegrunden på skolan, bla har vi samtal med eleverna

Läs mer

Välkommen till Granbackaskolan. Samverkan och samspel för livslångt lärande

Välkommen till Granbackaskolan. Samverkan och samspel för livslångt lärande Välkommen till Granbackaskolan Samverkan och samspel för livslångt lärande Granbackaskolan En skola med: - förskoleklasser - grundskola åk 1-5 - särskola åk 1-10 - fritidshem Särskola åk 1-6 Karta 1a,

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Åbyggeby skola och fritidshem Kerstin Norlin biträdande rektor 1. Inledning Verksamheten har bedrivits med 70 barn i åldrarna 6-10 år, fördelade i förskoleklass upp till

Läs mer

Kvalitetsarbetet 2014/2015

Kvalitetsarbetet 2014/2015 2015-10-01 BOS/GUN Knåda skola och fritidshem Chris Sommar Kvalitetsarbetet 2014/2015 Grundfakta Antal elever Förskoleklass Åk 1-6 Fritids Antal lärare Förskoleklass Åk 1-6 Fritids Elevassistent 8 elever

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Mörbyskolan (läå 2012/2013)

Kvalitetsdokument 2013, Mörbyskolan (läå 2012/2013) Kvalitetsdokument 2013, Mörbyskolan (läå 2012/2013) Innehållsförteckning 1 Re 339 Mörbyskolan... 3 2 Inledande frågor... 3 2.1 Utvecklingsområden på skolan... 3 2.2 Framgångsfaktorer och goda exempel...

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola Kvalitetsrapport Ekbackens skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 5 3.

Läs mer

Välkommen till Granbackaskolan. Samverkan och samspel för livslångt lärande

Välkommen till Granbackaskolan. Samverkan och samspel för livslångt lärande Välkommen till Granbackaskolan Samverkan och samspel för livslångt lärande Granbackaskolan En skola med: - förskoleklasser - grundskola åk 1-5 - särskola åk 1-10 - fritidshem Särskola åk 1-6 Karta Fritidshem

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Kevingeskolan (läå 2013/2014)

Kvalitetsdokument 2014, Kevingeskolan (läå 2013/2014) Kvalitetsdokument 2014, Kevingeskolan (läå 2013/2014) 1 Kevingeskolan 1.1 Inledande frågor 1.1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 Ett av våra prioriterade

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 4 Sammanfattning av läsåret 2017/18 4 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Föräldrar år 3 Föräldrar år 6

Föräldrar år 3 Föräldrar år 6 Omrade Nr Förskola Pedagogisk omsorg/familjed aghem Förskoleklass år 3 år 6 Är ditt barn en 0 1 pojke eller flicka? Utveckling och lärande Verksamheten är 101 2 stimulerande för Är ditt barn en pojke eller

Läs mer

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Rapport resultat elev- och föräldraenkät 2015 Grundskola, Förskoleklass och Fritidshem Innehållsförteckning Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Bakgrund...

Läs mer

Verksamhetsplan. Ekeby skola och fritidshem 2018/2019

Verksamhetsplan. Ekeby skola och fritidshem 2018/2019 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2018/2019 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 4 2. Läroplansmål

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Mogata skola

VERKSAMHETSPLAN Mogata skola 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Mogata skola FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2018/19 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

Resultat och måluppfyllelse i förhållande till nationella mål

Resultat och måluppfyllelse i förhållande till nationella mål Resultat och måluppfyllelse i förhållande till nationella mål Kunskaper Skolan skall ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Grundskola, Elevverket

Kvalitetsdokument 2012/2013, Grundskola, Elevverket Kvalitetsdokument 2012/2013, Grundskola, Elevverket Innehållsförteckning 1 Inledande frågor... 3 1.1 Utvecklingsområden på skolan... 3 1.2 Framgångsfaktorer och goda exempel... 5 1.3 Hur ser det systematiska

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

LOVISEDALSSKOLAN Utvärdering av mål och resultat

LOVISEDALSSKOLAN Utvärdering av mål och resultat LOVISEDALSSKOLAN 2013 Utvärdering av mål och resultat 2012-13 Innehåll 1. Förskolan... 3 2. Grundskolan... 4 2.1 Egna mål... 4 2.2 Analys av resultat i matematik... 5 2.3 Analys av resultat i läs- och

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola

Arbetsplan för Västra Bodarna skola 150825 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Stocksätterskolan ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Innehållsförteckning 1. Normer och värden...3 2. Kunskaper...4 3. Elevernas ansvar och inflytande...5 4. Skola och hem...6 2 Stocksätterskolans

Läs mer

Lokal arbetsplan för Tusenskönan.

Lokal arbetsplan för Tusenskönan. Lokal arbetsplan för Tusenskönan. Tusenskönans lokala arbetsplan bygger på läroplanen för det obligatoriska skolväsendet samt Landskrona stads skolplan. Arbetsplanen visar hur skolan vill organisera sin

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret 2013-10-18 Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Danderyds kommun. Kundundersökning 2015. Ösbyskolan - Föräldrar åk 2. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015. 22 respondenter

Danderyds kommun. Kundundersökning 2015. Ösbyskolan - Föräldrar åk 2. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015. 22 respondenter Danderyds kommun Ösbyskolan - Föräldrar åk 2 22 respondenter Kundundersökning 2015 Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015 Våga Visa 2015, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms län

Läs mer

Kållekärrs och Långekärrs skolor

Kållekärrs och Långekärrs skolor Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5 Kållekärrs och Långekärrs skolor Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig rektor Hans Persson 150814 Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Kvalitetsredovisning Alunskolans Fritidshem Läsåret 2008-2009 Budgetåret 2009

Kvalitetsredovisning Alunskolans Fritidshem Läsåret 2008-2009 Budgetåret 2009 Kvalitetsredovisning Alunskolans Fritidshem Läsåret 2008-2009 Budgetåret 2009 Utvärderingsmall för kvalitetsredovisning: fritidshem Fritidshem: Alunskolans fritidshem Kvalitetsredovisning för perioden:

Läs mer

Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun

Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun Januari 2008 Skolans uppdrag Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet (LPO 94) har anpassats för att även omfatta förskoleklassen

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus 1(14) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1 LPFÖ 98/10)...

Läs mer

Matteusskolans systematiska kvalitetsarbete

Matteusskolans systematiska kvalitetsarbete Matteusskolan Sammanfattning måluppfyllelse 2017 Dnr: Sid 1 (7) 2018-01-29 Matteusskolans systematiska kvalitetsarbete På Matteusskolan bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete i syfte att ständigt utveckla

Läs mer

Med läslust mot målen

Med läslust mot målen Med läslust mot målen Tidiga medvetna insatser för högre måluppfyllelse Norra Ängby skolor Vultejusv 20 16856 Bromma Kontaktperson Ingrid Engback 08-170300 ingrid.engback@utbildning.stockholm.se Bakgrund

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Stallets förskola_skola - Föräldrar Förskola

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Stallets förskola_skola - Föräldrar Förskola Sollentuna kommun - Föräldrar Förskola 72 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 [Företaget AB], [Undersökningsnamn], sida 2 Om undersökningen

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Arbetsplan/Verksamhetsplan 2012

Arbetsplan/Verksamhetsplan 2012 UTBILDNINGSNÄMNDEN ÅRSTADALSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (8) 2011-11-04 Handläggare: Birgitta Fagerlund Telefon: 076-12 22 210 Arbetsplan/Verksamhetsplan Inledning Ledningsorganisation Årstadalsskolan

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Kvalitetsanalys för Igelboda skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Igelboda skola läsåret 2014/15 1 (9) 11/9 2015 Kvalitetsanalys för Igelboda skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Mörbyskolan (läå 2013/2014)

Kvalitetsdokument 2014, Mörbyskolan (läå 2013/2014) Kvalitetsdokument 2014, Mörbyskolan (läå 2013/2014) 1 Mörbyskolan 1.1 Inledande frågor 1.1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 I skolans arbetsplan

Läs mer

Verksamhetsplan för Avesta centrala rektorsområde läsåret 2013/2014

Verksamhetsplan för Avesta centrala rektorsområde läsåret 2013/2014 Verksamhetsplan för Avesta centrala rektorsområde läsåret 2013/2014 Avesta centrala rektorsområde omfattar Markusskolan, Bergsnässkolan samt fritidsverksamheten på båda skolorna. Skolledningen består av

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning för Gärde skola och fritidshem 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Sankt Anna skola FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Sankt Anna skola FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Sankt Anna skola FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2008 Rosentorps platschefsområde Vellinge Rosentorpskolan Trädgårdsgatan 23521Vellinge 1 Kvalitetsredovisning för 2008, Rosentorpskolans platschefsområde, Grundfakta om Rosentorpskolans

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015, Grundskola Kevingeskolan

Kvalitetsdokument 2015, Grundskola Kevingeskolan Kvalitetsdokument 2015, Grundskola Kevingeskolan Innehållsförteckning 1 Re 337 Kevingeskolan... 3 1.1 Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.2 Resultatrapportering och analys... 5 1.3 Övriga frågor... 8 1.4

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Bryngelstorpskolans förskoleklass Förskoleklassen har sina två hemvist på Norrgården och Sörgården i Bullerbyn. Bullerbyn ligger längst

Läs mer

Kvalitetsarbete i fritidshem

Kvalitetsarbete i fritidshem Kvalitetsarbete i fritidshem Gäller för verksamhetsåret: 2015-2016 Enhet: Grevåkerskolans fritidshem Fritidshem Grevåkerskolans fritids- Baronen och Greven Ort Hammerdal Ansvarig rektor Birgitta K Lindberg

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2017 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1 Lärande Studieresultat ämnesprov grundskolan Antal elever Antal elever som har: Procent Svenska Nått målen i ämnesprovet* Åk 3 10 7 70 % Svenska Åk

Läs mer

Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor. Strandvägsskolan

Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor. Strandvägsskolan Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor Strandvägsskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013-2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Skolans mål: Vi på skolan ska arbeta för att alla elever ska uppleva arbetsro i klassrummet och på fritidshemmet. Mål vt-14. hållet eller ganska bra

Skolans mål: Vi på skolan ska arbeta för att alla elever ska uppleva arbetsro i klassrummet och på fritidshemmet. Mål vt-14. hållet eller ganska bra Gefle Montessoriskolas måldokument 2013/14 Normer och värden 1. Arbetsro Skolans mål: Vi på skolan ska arbeta för att alla elever ska uppleva arbetsro i klassrummet och på fritidshemmet. Det är arbetsro

Läs mer

Barn och Familj Språkutveckling

Barn och Familj Språkutveckling Barn och Familj Språkutveckling Framtiden kommer av sig själv, framsteget gör det inte. Poul Henningsen Kommunövergripande språkutvecklare - KSU Agneta Bengtsson Helén Lysmo Pia Persson Uppföljning och

Läs mer

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5 Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Grundskola årskurs 1-5 Ansvarig rektor Namn Lars-Eric Pettersson Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Skärhamns skola Enheten ansvarar

Läs mer

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION Fritids 2014 PROFIL - Framgångsrikt lärande VISION Tillsammans förverkligar vi våra drömmar Enhet Gudhem står för framgångsrikt lärande. Tillsammans arbetar vi i all verksamheterför

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan läsåret 2016/2017 Normer och värden: Lgr 2011 säger att skolan aktivt och medvetet ska påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles

Läs mer

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret ÅSENSKOLAN Jan Setterberg Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016-17 1 Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3 1.2 Måluppfyllelse... 3 1.2.1 Läsutveckling

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskola 2017

Kvalitetsredovisning förskola 2017 Kvalitetsredovisning förskola 2017 RÅGEN 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 3 Övrigt arbete inom läroplansområdet...

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Datum 161001 Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Verksamhet: Enligt anvisningarna om systematiskt kvalitetsarbete i skollagen (2010:800, 4 kap 3-8 ). Bakgrund är organisation med förskoleklass

Läs mer

Arbetsplan Mo skola. Läsåret 09/10 Reviderad september 09

Arbetsplan Mo skola. Läsåret 09/10 Reviderad september 09 Arbetsplan Mo skola Läsåret 09/10 Reviderad september 09 Mo skola Mo skola är en F 6 skola med fritidshem. Skolan byggdes år 1954 och har en fantastisk utemiljö som stimulerar till lek, arbete och lärande.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013 Danderyds Montessoriskola

Kvalitetsdokument 2012/2013 Danderyds Montessoriskola Kvalitetsdokument 2012/2013 Danderyds Montessoriskola 1.1 Utvecklingsområden på skolan skolans främsta utvecklingsområden Skolan har arbetat vidare med arbetsron och förankringen av denna hos eleverna

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö F-6 skolenhet

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö F-6 skolenhet Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö F-6 skolenhet Kvalitetsredovisning 2014/2015 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera,

Läs mer

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk Förskoleklass en trygg skolvärld Det år ditt barn fyller sex är det dags att välja plats i förskoleklass. De flesta föräldrar låter sitt barn gå i förskoleklass eftersom det ger en mjuk och trygg övergång

Läs mer

Bovallstrands skola, förskola och fritidshem

Bovallstrands skola, förskola och fritidshem Bovallstrands skola, förskola och fritidshem Välkommen till Bovallstrands skola Från 1 12 år på samma ställe Skolan där ALLA blir sedda Vi satsar på friskvård varje dag Vi erbjuder följande verksamheter:

Läs mer

Lokal arbetsplan för Sammilsdalskolan F-6 och Fritidshem

Lokal arbetsplan för Sammilsdalskolan F-6 och Fritidshem Lokal arbetsplan för Sammilsdalskolan F-6 och Fritidshem Inledning Sammilsdalskolan är uppdelad i två enheter, F-6/fritidshem och åk 7-9. Sammilsdalskolan ligger vackert belägen i centrala Leksand. Närheten

Läs mer

Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning

Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka v. 6-7, 2016 Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Pegasus förskoleklass Bruksskolan. Ansvarig rektor: Mikael Johansson

Kvalitetsrapport. Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Pegasus förskoleklass Bruksskolan. Ansvarig rektor: Mikael Johansson Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2012/2013 Pegasus förskoleklass Bruksskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Skolområde Korsavad 2013/2014

Skolområde Korsavad 2013/2014 Skolområde Korsavad 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete övergripande mål och riktlinjer i Lgr11 Normer och värden - Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Bedömning och betyg

Läs mer

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem Augusti 2016 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsidé sid. 2 2. Förutsättningar sid. 2 3. Enhetens årshjul sid. 3 4. Utvecklingsarbete sid. 4 1. Läroplansmål

Läs mer

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN skolan Vi vet vart vi ska. Vi utvärderar, analyserar och förändrar. Utnyttja alla våra sinnen. Lär oss på olika sätt. Är tydliga! Gör våra elever medvetna om målen.

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Dokumentationen avser läsåret Förskoleklass Lillsjöskolan Mikael From

Dokumentationen avser läsåret Förskoleklass Lillsjöskolan Mikael From Dokumentationen avser läsåret 2016-2017 Förskoleklass Lillsjöskolan Mikael From 2017-09-06 Utvärderingspunkter Systematiskt Kvalitetsarbete Läsåret 16/17 Arbetslaget: Förskoleklass A och B Kort sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fritidshemmet Piraten period 1 (juli-sept), läsåret 2013/2014

Kvalitetsarbete för Fritidshemmet Piraten period 1 (juli-sept), läsåret 2013/2014 Kvalitetsarbete för Fritidshemmet Piraten period 1 (juli-sept), läsåret 2013/2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer