Kvalitetsdokument 2012/2013 Danderyds Montessoriskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsdokument 2012/2013 Danderyds Montessoriskola"

Transkript

1 Kvalitetsdokument 2012/2013 Danderyds Montessoriskola

2 1.1 Utvecklingsområden på skolan skolans främsta utvecklingsområden Skolan har arbetat vidare med arbetsron och förankringen av denna hos eleverna Utvecklingsarbetet med LPP och de skriftliga omdömena har fortsatt med målsättningen att alla pedagoger ska använda sig av ett gemensamt synsätt och språkbruk. Personalen har vidareutbildats i arbetsverktyget SchoolSoft Utifrån kursplanerna har tematiska indelningar gjorts i SO, NO och teknik för att på ett tydligare sätt nå kunskapskraven. Analys av våra insatser under året Skolan kan med tillfredställelse blicka tillbaka på ett framgångsrikt år där goda resultat presenterats. Genom anpassningen till nya lokaler har bättre förutsättningar i arbetsmiljön och arbetsron skapats Alla studiedagar och konferenser som ägnats åt vidareutbildning kring skriftliga omdömen och betygsbedömningar har bidragit till ett gemensamt synsätt och språkbruk. Personalen har också deltagit på ett flertal föreläsningar vid Skolverkets utbildningsdagar kring arbetet med skriftliga omdömen och betygsbedömningar. En kontinuerlig utveckling i användandet av SchoolSoft har skett efter och i samband med den kompetensutveckling som skett under året Det pedagogiska arbetet har bl.a. inriktats på tematiska indelningar i SO, NO och teknik. Den pedagogiska planeringen i speciellt SO och NO kommer att utformas utifrån innehållet i de nationella proven. Arbetet kring bedömningar och betygssättning kommer fördjupas. Vi kommer fortsätta utveckla vårt arbete med SchoolSoft som arbetsredskap. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 2(18)

3 1.2 Framgångsfaktorer och goda exempel Skolans goda resultat Skolan når höga resultat på de nationella proven i alla ämnen. Eleverna i förskoleklassen har en mycket god läsförmåga. Resultaten på diagnosen Hur låter orden visar ett mycket högt medelvärde. Analys av skolans goda resultat Skolinspektionen konstaterade under 2012 att Danderyds Montessoriskola var en av de sällsynta skolor som inte hade någon brist! Montessoripedagogiken arbetar med individuella studieplaner där arbetssättet anpassas till varje enskild elev. Redan i förskoleklassen arbetar lärarna på ett strukturerat och medvetet sätt med elevernas läs- och språkutveckling. I No- och SO- ämnena har lärarna arbetat mycket med att utveckla olika förmågor hos eleverna. Med ämnena som grund har eleverna t.ex. utvecklat sin förmåga att kommunicera, ta ställning och motivera sitt svar. Genom att eleverna lär sig arbeta med sina förmågor på olika sätt, lägger det grunden för bra resultat vid nationella prov. Skolan följer ständigt den pedagogiska forskningen och utvecklingen samt utvärderar och uppdaterar det pedagogiska materialet. Inriktningen på den individanpassade pedagogiken fördjupas. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 3(18)

4 1.3 Hur ser det systematiska kvalitetsarbetet ut på skolan? Skolan och skolarbetet har alltid präglats av höga förväntningar på elever, lärare och övrig personal. Vi har gjort analyser av alla diagnoser, skriftliga omdömen och IUP.er vid höstterminens och vårterminens slut. Vi har även analyserat alla nationella prov vid vårterminens slut. Vi har fortsatt utveckla vårt arbete med skriftliga omdömen och betyg. Vid bedömningar i matematik, svenska, engelska No och teknik har vi använt oss av skolverkets olika bedömningsstöd. Vid skolinspektion 2012 konstaterades att Danderyds Montessoriskola uppfyller författningens krav utan någon brist. Vi har under året arbetat med att förbättra arbetsron utifrån montessoripedagogikens principer i alla klasser. Trivselenkäter har besvarats av alla elever under både höst och vårterminen. Resultatet har presenterats och diskuterats i klass och elevråd. Likabehandlingsteamet har följt upp med förbättringsåtgärder. Ledningsgruppen har sammanställt alla dokument. Fritids har arbetat med egna kvalitetsdokument som kontinuerligt har utvärderats och uppdaterats. Vi har vidareutvecklat vårt arbete med SchoolSoft. Analys av kvalitetsarbetet Eftersom vi använt oss av skolverkets material i betyg och bedömningsmatriser har vi fått en samsyn och ett likvärdigt språkbruk som underlättar arbetet. Vid analys av sammanställningen av måluppfyllelsen i respektive ämne konstateras att arbetet kring matematiska problemlösningar bör fördjupas liksom förmågan till att skriva egna texter. Vid analys av diagnoser, prov, skriftliga omdömen och IUP har vi på ett tidigt stadium kunnat fånga upp elever med svårigheter och gett dem det stöd som behövts för att de ska nå kunskapskraven. Genom det kontinuerliga kvalitetsarbetet genom likabehandlingsteamet och de enkätsvar vi fått kan vi konstatera att trivseln och arbetsron har ökat. Genom återkommande utvärderingar av aktiviteterna på fritids sker också en ökad stimulering av verksamheten som främjar elevernas utveckling och lärande. Fortsätta utveckla arbetet med skriftliga omdömen och betygsbedömning.. Utveckla användandet av de montessorimaterial som finns i SO och NO och koppla detta till det centrala innehållet och kunskapskraven i Lgr11. Förbättra och utveckla elevernas datakunskaper samt användandet av vårt skolavtal med Elevdata. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 4(18)

5 2 Resultatrapportering och analys 2.1 Antalet elever som når kunskapskraven i åk 3 Antal elever som når kunskapskraven i åk (målen 2011) flickor pojkar Svenska 6/6 10/11 15 Matematik 6/6 11/11 15 SO 6/6 11/11 15 NO 6/6 11/ (totalt) Analys av resultaten per ämne i åk 3 Svenska Eleverna behöver utveckla sin grammatiska förmåga. Matematik Eleverna behöver utveckla sin kommunikativa förmåga i matematik. Eleverna kommer i större utsträckning få arbeta med problemlösningsuppgifter såväl individuellt som i grupp. Eleverna kommer få redovisa och förklara sina lösningar muntligt och skriftligt. Ett nytt arbetsmaterial i svenska, Pilen, kommer inköpas för att förbättra elevernas grammatiska förmåga. Med hjälp av montessorimaterialet kommer vi arbeta med olika presentationer. 2.3 Resultat på nationella prov Resultat på nationella prov pojkar och flickor Resultat på nationella prov Nationella prov Svenska åk 3 5/6 10/11 9/9 6/6 Matematik åk 3 5/6 10/11 9/9 4/6 Svenska åk 6 7/7 10/10 8/8 4/5 Matematik åk 6 7/7 10/10 8/8 4/5 Engelska åk 6 7/7 10/10 8/8 4/5 SO ämnen åk 6 7/7 10/10 NO ämnen åk 6 7/7 10/10 Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 5(18)

6 Analys av resultaten per ämne från de nationella proven Utifrån de nationella proven för åk 3 kan vi se följande. Matematik Eleverna är kunskapsmässigt starka i matematik. Eleverna behöver utveckla sin förmåga att benämna och beskriva egenskaper på olika geometriska figurer. Eleverna kan utveckla sin förmåga att rita berättande förklaringar till sina lösningar av olika matematiska problem. Svenska Eleverna visar starka resultat. Eleverna har en väl utvecklad läsförståelseförmåga. Eleverna skriver bra texter med en tydlig inledning, handling och avslutning och har en mycket tydlig textstruktur. Eleverna behöver fortsätta att utveckla sin grammatiska förmåga. Utifrån de nationella proven för åk 6 kan vi se följande: Svenska Vi fortsätter att tidigarelägga fokus på olika läs- och skrivstrategier så som mindmaps och sekvensdiagram. Under året har vi tidigarelagt denna åtgärd då vi uppmärksammade behovet hos eleverna med särskilda behov. Det har visat sig ge goda resultat för alla elever. Eleverna har visat tydliga styrkor när det gäller att söka information i texter, dra enkla slutsatser samt att granska och värdera dessa. Svårigheten har, för en del, varit att sammanföra och tolka den givna informationen. Matematik I vår undervisning i matematik har vi lagt extra fokus vid problemlösning och muntlig framställning för att eleverna ska få prova och beskriva sina matematiska tankegångar. Detta har gett positiva resultat då samtliga elever har goda förmågor att formulera och lösa problem med hjälp av matematik. De utvecklar även förmågorna att värdera valda strategier och metoder, att använda och analysera matematiska begrepp/ samband mellan begrepp samt att föra och följa matematiska resonemang. Engelska Vår undervisning i engelska bygger på att eleverna ska ha mycket goda kunskaper vad gäller förmågan att kommunicera och göra sig förstådda i både tal och skrift. För att detta ska vara möjligt ger vi eleverna flera strategier där de kan göra sig förstådda språkligt. Med de olika strategierna kan de anpassa språket efter olika mottagare, syften och sammanhang. Utifrån de nationella proven kan vi se att eleverna har tillägnat sig dessa strategier både vad gäller att förstå talat och skrivet språk, uttrycka egna åsikter samt att skriva egna texter. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 6(18)

7 No Eleverna har haft goda resultat på de nationella proven. För att utveckla elevernas kunskaper och förmågor i NO ämnena har vi lagt upp LPP:er som är integrerade med varandra t.ex gällande miljö och energi. Vi har besökt olika museum som tekniska museet och nobelmuseet. Vi har haft besök av Sörab och varit testpiloter för Naturskyddsföreningens nya material, Energifallet. Vi har arbetat med vårt årliga Nobeltema i åk 6 där vi försöker integrera så många ämnen som möjligt. Temat avslutas med en Nobelfest tillsammans med lärare, föräldrar och elever. På festen redovisar eleverna sina arbeten, något som brukar vara mycket uppskattat av både föreläsare och åhörare. So Eleverna visade goda resultat på de nationella proven. De förmågor som vi behöver fortsätta att utveckla hos eleverna, är att kunna jämföra detaljer mellan olika tidsepoker och dra slutsatser både framåt och bakåt i tiden. Åk 3 Matematik Vi kommer fördjupa elevernas kunskaper i geometri genom att arbeta med de material i geometri som finns inom montessoripedagogiken. Vi kommer arbeta med olika matematiska problem i grupp och individnivå och låta eleverna förklara hur de kommit fram till sina lösningar såväl muntligt som skriftligt. Svenska Vi kommer hjälpa eleverna utveckla och fördjupa sin grammatiska förmåga genom att använda oss av Pilen materialet i svenska. Vi kommer fortsätta göra presentationer och arbeta med den svenska grammatiken med hjälp av vårt montessorimaterial. Åk 6 Matematik Vi vill sätta fokus på elevernas förmåga att tydligt skriva ner sina uträkningar i olika led. Vi kommer fortsätta arbetet med att automatisera de fyra olika räknesätten i tabellform. Det gör vi för att eleverna ska bli säkrare på huvudräkning. Svenska Eleverna behöver utveckla sin förmåga att läsa och följa givna instruktioner. De har ofta för bråttom. Om detta har med provsituationen att göra, eller inte, är svårt att säga. Vi vill utveckla elevernas förmåga att resonera och skriva argumenterande texter samt att se komplexa orsakssamband. Det kräver dock väl underbyggda faktakunskaper. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 7(18)

8 Engelska Eleverna behöver utveckla sin engelska meningsbyggnad. Vi kommer fokusera på den kommunikativa delen av språket genom att eleverna håller föredrag och anföranden på engelska. Vi kommer fortsätta utveckla elevernas läsförståelse genom att läsa skönlitterära böcker på engelska. NO Vi fortsätter vårt arbete med LPP:er som är integrerade med varandra. Nobeltemat i åk 6 fortsätter, för att ytterligare höja elevernas kunskapsnivå köper vi in ett nytt läromedel, Koll på No. SO Vi kommer träna färdigheterna att jämföra detaljer mellan olika tidsepoker och dra slutsatser både framåt och bakåt i tiden utifrån det vi lär eleverna. Det kan appliceras i alla fyra So ämnen och är viktigt utifrån de resultat vi sett på de nationella proven. Vi är på rätt väg men vi behöver träna eleverna att bli ännu bättre på ett individuellt plan. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 8(18)

9 2.4 Resultat på läsdiagnoser Hur låter orden? i förskoleklass Antal som genomförde provet 19 Skolans namn Danderyds montessoriskola Åskurs Förskoleklass Läsår för proven Läsåret 2012/13 Klassens namn F Elev Flicka eller pojke Hur låter orden sep -12, Stanine, 1-9 per elev Hur låter orden, maj -13 Stanine, 1-9 per elev Medel-värde 7,7 8,5 1 Flicka Flicka Pojke Pojke Flicka Pojke Pojke Flicka Flicka Flicka Flicka Flicka 6 13 Flicka Flicka Pojke Flicka Flicka Flicka Pojke 9 9 Totalt Antal Flickor Antal pojkar 6 6 Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 9(18)

10 Resultat för provet DLS bas i årskurs 1 Antal som genomförde provet 17 Skolans namn Danderyds Montessoriskola Åskurs årskurs 1 År och termin för provet 2013 vårterminen Klassens namn Elev 1 Flicka eller pojke Medel-värde 5,4 1 Pojke 5 2 Flicka 8 3 Pojke 8 4 Flicka 5 5 Flicka 5 6 Pojke 8 7 Flicka 4 8 Pojke 8 9 Flicka 5 10 Pojke 3 11 Pojke 5 12 Flicka 4 13 Flicka 4 14 Flicka 5 15 Flicka 7 16 Flicka 3 17 Pojke 5 Totalt 17 Antal flickor 10 Antal pojkar 7 Stanine, 1-9 per elev Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 10(18)

11 Resultat för provet DLS läsförståelse i årskurs 2 Antal som genomförde provet 11 Skolans namn Danderyds Montessoriskola Åskurs årskurs 2 År och termin för provet 2013 vårterminen Klassens namn 2 Elev Flicka eller pojke Stanine, 1-9 per elev Medel-värde 5,7 1 Pojke 6 2 Flicka 5 3 Flicka 8 4 Pojke 5 5 Flicka 5 6 Flicka 5 7 Pojke 6 8 Pojke 7 9 Pojke 6 10 Pojke 5 11 Flicka 5 Totalt 11 Antal flickor 5 Antal pojkar 6 Analys av läsdiagnoserna Vid läsdiagnoserna når de flesta eleverna över stanine-värdet 5. Förskoleklassens nomeringsvärde var 22,15. Nästan alla elever i årskurs 1 har höjt sitt värde från höstterminen till vårterminen. Ingen könsskillnad kan påvisas i klasserna. Riktade insatser ges vid behov. Behoven utgörs av utökade läsinsatser med hjälp av lärare eller speciallärare. Insatsen kan också utgöras av t.ex. speciellt utformade dataprogram. Stimulering av läsutvecklingen är högt prioriterat under nästkommande år. genom små litteraturcirklar redan i årskurs 3, högläsning i små grupper, genom att utöka vårt utbud av böcker på olika nivåer, genom att låta eleverna svara på frågor till texten som de läst. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 11(18)

12 2.5 Hur har ni arbetat med att förbättra läsförmågan/läsutvecklingen hos pojkar i f-klassen och i åk 1-6? Beskriv kortfattat hur detta arbete har gått till Åk 1-6 Varje morgon mellan klockan har eleverna tyst läsning. Eleverna läser en skönlitterär bok, anpassad efter elevens egen läsnivå. Lärarna hjälper eleverna att hitta rätt nivå på litteraturen. Läsförmågan och läsförståelsen tränas genom att eleverna läser för läraren och svarar på frågor på textens innehåll. Från åk 3 har vi arbetat med läscirklar. År F Eleverna arbetar med läs-och skrivmaterial. De läser utifrån sina läsprotokoll varje morgon under lässtunden. Att det finns gott om attraktiva böcker och roliga läsmaterial är avgörande för läslusten! Vi använder oss av olika ljudlekar och rim för att identifiera och urskilja bokstavsljud. Vi bygger ord med hjälp av lösa bokstäver. Eleverna kan redovisa sin läsförståelse bl.a. genom att; matcha textkort och bild, muntligt berätta om den text de läst, eller redovisa skriftigt (beroende på vilken nivå de befinner sig). Analysera läsutvecklingsinsatserna för pojkar Testet fonologogisk medvetenhet visar att pojkarna ligger något högre än flickorna, varför inga speciella insatser behöver göras för pojkarna. I åk 1-3 behöver eleverna utveckla sin förmåga att läsa upp olika texter för varandra. Eleverna behöver utveckla sin förmåga att läsa och följa instruktioner. Vi kommer fortsätta att arbeta med bokcirklar i åk 3-6 Den tysta läsningen på morgonen fortsätter vi med i alla årskurser. De yngre eleverna kommer få bilda mindre läsgrupper där de får läsa högt för varandra. Enligt forskningen är det viktigt att eleverna inte bara läser tyst för sig själva utan också får möjlighet att läsa högt för att utveckla sin läsförmåga. Vi kommer köpa in fler böcker i olika nivåer samt material där eleverna får möjlighet att läsa texter och sedan svara på frågor på innehållet i texten. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 12(18)

13 2.6 Kunskapsskillnader mellan pojkar och flickor Vi ser inga generella skillnader mellan pojkar och flickors resultat på diagnoser och prov. Den enda skillnaden som vi kan se är att i åk 3 uppvisar pojkarna ett något sämre resultat på de delprov i matematik som handlar om problemlösningar. Utvecklingsförslag Under nästa läsår kommer vi lägga mer tid på vårt arbete med matteproblem. Vi kommer arbeta både på individ och gruppnivå. Eleverna kommer få utveckla sin förmåga att muntligt och skriftligt få förklara hur de kommit fram till sin lösningar. Vi kommer också se över vårt material och komplettera med det vi saknar inom området. 2.8 Hur har ni arbetat med att stödja och utveckla lärarnas kunskaper vad gäller betyg och bedömning? Beskriv kortfattat hur ni arbetat med betyg och bedömning Mycket arbete och utbildning har ägnats åt betyg och bedömning under året. Vid interna konferenser och externa utbildningar har personalen diskuterat och tillägnat sig kunskaper i ämnet. Ny litteratur har inhandlats. Skolverkets riktlinjer och skolverkets bedömningsunderlag och kommentarmaterial för betyg och bedömning har noga studerats under året. Analys av arbetet med betyg och bedömning Eftersom vi använt oss av skolverkets material i betyg och bedömningsmatriser har vi erhållit en samsyn och ett likvärdigt språkbruk som underlättar arbetet. Vi kommer prioritera bedömnings- och betygfrågor under nästkommande läsår genom att bl.a.utveckla samrättningen och samsynen på betyg och bedömningsfrågor. Vi kommer fortsätta att läsa och sätta oss in i allt material som skolverket ger ut om betyg och bedömning. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 13(18)

14 3 Övriga frågor 3.1 Hur tar skolan vara på de kunskaper som eleverna har med sig från förskolan och förskoleklass? Beskriv kortfattat hur detta har gått till under året Vid överlämnandesamtal, som vårdnadshavaren gett sitt samtycke till, informerar personalen från förskolan om elevens sociala och kunskapsmässiga utveckling. Redan vid terminsstart görs en avstämning av elevens läs- och skrivförmåga. I matematik görs t.ex. en avstämning av grundläggande taluppfattning och begreppsförståelse. Utifrån den avstämningen följer eleven en individuell arbetsgång. Analys av arbetet Inom alla ämnen följer eleverna sin individuella arbetsgång med hjälp av montessorimaterialet. De elever som inte börjat läsa får möjlighet att arbeta med ett individuellt material som stöder läs-och skrivutvecklingen ( rim och ramsor, ljudlekar m.m. ) Vi kommer fortsätta arbeta med det konkreta material som eleverna är bekanta med från förskolan (Montessorimaterial som kan användas och anpassas till olika nivåer) och annat elevnära material. Arbetet med taluppfattning och problemlösning där vi diskuterar och provar oss fram har varit väl investerad tid och är ett arbetssätt som kommer att få ännu mer utrymme. Vi fortsätter att arbeta med skrivandet på samma sätt som tidigare. Det följer ett individuellt spår men innehåller moment som vi arbetar gemensamt med ( ex spåra och skriva bokstäver för korrekt skrivriktning). Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 14(18)

15 3.2 Hur arbetar skolan för att göra skolan tillgänglig för elever med olika funktionsnedsättningar Beskriv hur ni arbetar för att göra skolan tillgänglig för elever med olika funktionsnedsättningar Montessori bygger på en individanpassad pedagogik, där varje elev kan arbeta på skilda sätt för att nå kunskapsmålen. Till elevernas förfogande finns bl a datorer och en mångfald av dataprogram. Personalen har redan tidigare också fått utbildning i och tagit del av John Hatties teorier, som bl.a. säger att den största effekten på elevernas lärande uppstår när lärare lär av sin egen undervisning och när eleverna utvecklas till sina egna lärare, dvs läraren måste kunna se sin egen undervisning med elevernas ögon, veta var eleverna befinner sig kunskapsmässigt och vad som är utmanande för dem. Detta är det viktigaste i lärarnas förhållningssätt till eleverna. Vid speciella behov utarbetas anpassade pedagogiska strategier, ofta med specialanpassade digitala hjälpmedel. Speciallärare handleder och aktuella studieplaner utarbetas efter varje barns behov. Analys av era insatser under året Utifrån pedagogiska utredningar har vi utarbetat åtgärdsprogram för de elever som är i behov av detta. Åtgärdsprogrammen utvärderas och förnyas kontinuerligt av lärare och speciallärare tillsammans med eleverna. Skolan kommer fortsätta analysera elevernas resultat och utvärdera dessa. Diagnoser är ett viktigt verktyg för att tidigt upptäcka elever som riskerar att inte nå kunskapskraven. För de elever som riskerar att inte nå målen sätter vi in olika resurser för att hjälpa och stödja eleverna. Vi kommer från och med hösten 2013 använda oss av den mall för åtgärdsprogram som skolverket utarbetat. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 15(18)

16 3.3 Kundenkäten 2013 Fråga: "Det är arbetsro på lektionerna?" Mitt barn kan arbeta utan att bli störd under lektioner och arbetspass Andel föräldrar från Danderyds Montessoriskolan som anser att detta stämmer Årskurs F 83% 56% Årskurs 2 73% 68% Årskurs 5 75% 68% Andel föräldrar från hela Danderyds kommun som anser att detta stämmer Montessoripedagogiken bygger på en individanpassad pedagogik som stimulerar och motiverar varje elev där de befinner sig kunskapsmässigt. Det gör att eleverna får den stimulans de behöver i sitt kunskapsinhämtande. Eleverna arbetar koncentrerat och fokuserat med sina arbetsuppgifter på lektionerna. Detta leder i sin tur till att det blir arbetsro. Fråga: "Utvecklingssamtalet med min mentor känns meningsfullt" Jag får tydlig information om hur mitt barn utvecklas Andel föräldrar från Danderyds Montessoriskolan som anser att detta stämmer Årskurs F 94% 79% Årskurs 2 100% 89% Årskurs 5 100% 90% Andel föräldrar från hela Danderyds kommun som anser att detta stämmer Vi kommer bibehålla utvecklingssamtalen i sin nuvarande form. Fråga: "Jag får vara med och påverka innehållet i undervisningen" Mitt barn är med och planerar sitt skolarbete Andel föräldrar från Danderyds Montessoriskolan som anser att detta stämmer Årskurs F 78% 34% Årskurs 2 91% 60% Årskurs 5 92% 65% Andel föräldrar från hela Danderyds kommun som anser att detta stämmer Utifrån det centrala innehållet i kursplanerna utarbetas de lokala pedagogiska planeringarna, LPP. Montessoripedagogiken bygger på ett individanpassat arbetssätt som möjliggör för eleverna att vara delaktiga och påverka innehåll och utformning av undervisningen. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 16(18)

17 3.4 Mål: Fritidshemmet stimulerar elevernas utveckling och lärande (nytt from 2013) Beskriv hur ni på fritidshemmet stimulerar elevernas utveckling och lärande Målet är att erbjuda barnen en meningsfull, stimulerande, trygg/harmonisk och utvecklande fritid/miljö som är varierad och utgår från barnens behov och intressen samt främja allsidiga kontakter och social gemenskap. Fritidshemmet präglas av Montessoriskolans devis hjälp mig att göra det själv. Varje aktivitet är frivillig. Spelaktiviteter av olika slag skapar ett förhållande mellan elever, där regler, instruktioner och samarbete tränas, stimuleras och utvecklas. Pyssel och skapande aktiviteter stimulerar kreativiteten och samarbetet. Scenvana är en aktivitet där barnen lär sig att stå i centrum. Barnens lek är ett sätt att tillfredsställa barnens rörelsebehov. Det finns fem olika alternativ att välja på, med demokratin som grund blir det majoriteten som avgör. Fritidsrådet är en aktivitet där alla som vill vara med och påverka innehållet i fritidshemmets aktiviteter kan delta. Webbredaktionen är ett tillfälle för barnen att skriva sina inlägg till DMS bloggen. Enligt skollagen ska fritidshemmet stimulera elevernas utveckling och lärande. Det är viktigt att inse att barns utveckling och lärande sker hela tiden och i alla sammanhang. Med ökad ålder blir kamraterna alltmer centrala och viktiga för barn och då särskilt utveckling av den egna identiteten och av olika sociala förmågor. Detta faktum är en viktig del att ta hänsyn till när det gäller att stimulera elevernas utveckling och lärande. Analysera er arbete med att stimulerar elevernas utveckling och lärande på fritidshemmet Barnens fritid måste vara meningsfull och viktiga faktorer för detta är att skapa en harmonisk och trygg miljö där leken och den skapande processen upplevs som rolig och stimulerande. Barnens ålder, mognad, behov,.intressen och erfarenheter måste beaktas när verksamheten planeras. Det är viktigt att stimulera leken, eftersom leken förändrar och utvecklar barnens sätt att tänka, lösa problem och hantera information.. Barnen behöver få stöd av vuxna men också en ökad möjlighet att ta eget ansvar. Det är viktigt att fritidshemmet hjälper till i denna frigörande process. Närvarande och aktiva pedagoger kan stärka positiva beteenden och bygga bärande relationer. Pedagogen är alltid en förebild både i sitt sätt att agera och i sitt sätt att tala. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 17(18)

18 Inför höstterminen 2013 kommer vi fortsätta på den utstakade vägen med dess mål och metoder. Extra fokus kommer att ligga på stimulerande aktiviteter för de äldre barnen åk 3-5. Ett viktigt inslag kommer att vara att följa upp och följa med i den digitala världen. Här är det viktigt att tillsammans med alla aktörer, bestämma riktlinjer, normer och värderingar om vilka mål och metoder som ska gälla. Fritidsbloggen kommer fortsätta att fungera som ett arkiv där barn och föräldrar kan ta del av information som består av bilder, dokument, video och ljud. Speldagar kommer att ingå i verksamheten, där fokus kommer att ligga på fysiska spel, som Xbox och Kinect. Vi kommer fortsätta att lägga mycket fokus på olika fysiska aktiviteter. Vi kommer även erbjuda olika aktiviteter där elever i alla åldrar och kön kan delta tillsammans på lika villkor. Den fria leken kommer fortsätta att ta stor plats för de barn som vill Därför kommer vi ägna stor del åt schemaläggning som gör att pedagoger finns på rätt plats vid rätt tidpunkt. Kvalitetsdokument 2013, Grundskola 18(18)

Kvalitetsdokument 2012/2013, Grundskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Grundskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Grundskola Innehållsförteckning 1 Inledande frågor... 5 1.1 Utvecklingsområden på skolan...5 1.2 Framgångsfaktorer och goda exempel...5 1.3 Hur ser det systematiska kvalitetsarbetet

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014 Grundskola Danderyds Montessoriskola

Kvalitetsdokument 2013/2014 Grundskola Danderyds Montessoriskola Kvalitetsdokument 2013/2014 Grundskola Danderyds Montessoriskola 1 Inledning 1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 Läsåret 2013/14 har präglats av

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Enebybergs RE (läå 2012/2013) Brageskolan/Enebyskolan/Hagaskolan

Kvalitetsdokument 2013, Enebybergs RE (läå 2012/2013) Brageskolan/Enebyskolan/Hagaskolan Kvalitetsdokument 2013, Enebybergs RE (läå 2012/2013) Brageskolan/Enebyskolan/Hagaskolan Innehållsförteckning 1 Re 331 Brage/Eneby/Haga... 3 2 Inledande frågor... 3 2.1 Utvecklingsområden på skolan...

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014)

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) 1 Vasaskolan 1.1 Inledande frågor 1.1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 I vår verksamhetsplan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012, Grundskola. Re 337 Kevingeskolan

Kvalitetsdokument 2012, Grundskola. Re 337 Kevingeskolan Kvalitetsdokument 2012, Grundskola Re 337 Kevingeskolan Innehållsförteckning 1 Resultatrapportering och analys... 3 1.1 Resultat på nationella prov...3 1.2 Antalet elever som når kunskapsmålen i åk 6...4

Läs mer

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Datum 2013-09-05 1 (11) Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Plan för matematikutvecklingen

Plan för matematikutvecklingen Plan för matematikutvecklingen i förskola, förskoleklass och skola i Ale kommun Det faktiska matematiska syns i alltsammans. Anne-Marie Körling 2010-10-20 1 Innehåll Allmän del Inledning Vad är det att

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola Kvalitetsrapport Ekbackens skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 5 3.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Datum 130909 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Skolans värdegrund och uppdrag Lgr 11 s.9 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vi har under läsåret kontinuerligt arbetat med värdegrunden på skolan, bla har vi samtal med eleverna

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Fågelås skola i Gate Läsåret 2015/2016 2(5) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Den lässatsning vi startade gav en större

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Mörbyskolan (läå 2012/2013)

Kvalitetsdokument 2013, Mörbyskolan (läå 2012/2013) Kvalitetsdokument 2013, Mörbyskolan (läå 2012/2013) Innehållsförteckning 1 Re 339 Mörbyskolan... 3 2 Inledande frågor... 3 2.1 Utvecklingsområden på skolan... 3 2.2 Framgångsfaktorer och goda exempel...

Läs mer

Vendestigens Förskola och Skola AB. Kvalitetsdokument 2012/2013 Grundskola

Vendestigens Förskola och Skola AB. Kvalitetsdokument 2012/2013 Grundskola Kvalitetsdokument 2012/2013 Grundskola Enhetens namn: Rektor: Eva Ekendahl Inledande frågor 1.1 Utvecklingsområden på skolan Beskriv vilka skolans främsta utvecklingsområden är och hur ni arbetar med dem

Läs mer

Förebyggande handlingsplan. Läs- och skrivsvårigheter 2013/2014. Utvärderas och revideras mars 2014

Förebyggande handlingsplan. Läs- och skrivsvårigheter 2013/2014. Utvärderas och revideras mars 2014 Förebyggande handlingsplan Läs- och skrivsvårigheter 2013/2014 Utvärderas och revideras mars 2014 Gefle Montessoriskola AB www.geflemontessori.se telefon: 026-661555 kontor Sofiagatan 6 rektor: Elisabet

Läs mer

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Rapport resultat elev- och föräldraenkät 2015 Grundskola, Förskoleklass och Fritidshem Innehållsförteckning Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Bakgrund...

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Kvalitetsdokument 2016, Grundskola

Kvalitetsdokument 2016, Grundskola Kvalitetsdokument 2016, Grundskola Innehållsförteckning 1 Re 336 Fribergaskolan... 3 1.1 Skolans utvecklingsarbete... 3 Kvalitetsdokument 2016, Grundskola 2(6) 1 Re 336 Fribergaskolan 1.1 Skolans utvecklingsarbete

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Åstorps kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kvidinge skola belägen i Åstorps kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor

Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor Rektorsgruppen i Sundbybergs stad 1 Inledning och bakgrund Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus 1(14) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1 LPFÖ 98/10)...

Läs mer

Kvalitetsarbetet 2014/2015

Kvalitetsarbetet 2014/2015 2015-10-01 BOS/GUN Knåda skola och fritidshem Chris Sommar Kvalitetsarbetet 2014/2015 Grundfakta Antal elever Förskoleklass Åk 1-6 Fritids Antal lärare Förskoleklass Åk 1-6 Fritids Elevassistent 8 elever

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan 4-6 Sjötofta

Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan 4-6 Sjötofta Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Grundskolan 4-6 Sjötofta Innehåll 1 Anvisningar 3 2 Resultat 4 2.1 Kunskaper Utbildningsresultat... 4 2.1.1 Har i nuläget förväntade kunskaper för kunskapskravet

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Reviderad: Ämne: Engelska Årskurs: 8 Ansvarig lärare: Maria Lindström Åsa Andersson Resurs: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för året Bilaga

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM Normer och värden sid 2 Kunskaper sid 3-7 Ansvar och inflytande för elever sid 8 Betyg och bedömning sid 9 Rektors ansvar sid 10-11

Läs mer

Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^

Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^ VCc ^j^\ Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^ Specialpedagogiska skolmyndigheten Definition Tvåspråkighet: Funktionell tvåspråkighet innebär att kunna använda båda språken för att kommunicera med omvärlden,

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Fårösundsskolan Verksamhetsåret 2014/2015 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret Uppföljning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4634 Varbergs kommun ks@varberg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bockstensskolan 3-5 i Varbergs kommun 2(9) Tillsyn i Bockstensskolan 3-5 har genomfört tillsyn av

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut Helsingborgs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Bårslövs skola belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 4 Sammanfattning av läsåret 2017/18 4 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Åbyggeby skola och fritidshem Kerstin Norlin biträdande rektor 1. Inledning Verksamheten har bedrivits med 70 barn i åldrarna 6-10 år, fördelade i förskoleklass upp till

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Mörbyskolan (läå 2013/2014)

Kvalitetsdokument 2014, Mörbyskolan (läå 2013/2014) Kvalitetsdokument 2014, Mörbyskolan (läå 2013/2014) 1 Mörbyskolan 1.1 Inledande frågor 1.1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 I skolans arbetsplan

Läs mer

Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor. Strandvägsskolan

Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor. Strandvägsskolan Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor Strandvägsskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013-2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10013 Stockholms kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Magelungsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (8) Tillsyn i Magelungsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Saltsjö-Boo 2014-08-11 Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Sandvikens Montessoriskolas Arbetsplan läsåret 2014-2015

Sandvikens Montessoriskolas Arbetsplan läsåret 2014-2015 Sandvikens Montessoriskolas Arbetsplan läsåret 2014-2015 1 Inledning Syftet med arbetsplanen är att redovisa skolans plan för läsåret 2014/2015, vilken baseras på det systematiska kvalitetsarbetet som

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Rektor Ingela Dullum 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Gymnasiet

Kvalitetsdokument 2012/2013, Gymnasiet Kvalitetsdokument 2012/2013, Gymnasiet Innehållsförteckning 1 Inledande frågor... 4 1.1 Utvecklingsområden...4 1.2 ramgångsfaktorer och goda exempel...4 1.3 et systematiska kvalitetsarbetet på skolan...5

Läs mer

Kvalitetsrapport Rockhammars skola och fritidshem

Kvalitetsrapport Rockhammars skola och fritidshem Kvalitetsrapport Rockhammars skola och fritidshem Läsåret 2017 2018 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 2.1 Kunskaper, bedömning och betyg... 4 3. Enhetens prioriteringar i kvalitetsarbetet...

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Stocksätterskolan ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Innehållsförteckning 1. Normer och värden...3 2. Kunskaper...4 3. Elevernas ansvar och inflytande...5 4. Skola och hem...6 2 Stocksätterskolans

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 4 Dnr 43-2015:8971 Linköpings kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Björn kärrskolan belägen i Linköpings kommun 2 (9) Tillsyn i Björnkärrskolan har genomfört tillsyn av Linköpings

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn Beslut Dnr 43-2014:8427 Skinnskattebergs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Klockarbergsskolan belägen i Skinnskatteberg kommun 2 (8) Tillsyn i Klockarbergsskolan

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

1. Verksamhetens förutsättningar

1. Verksamhetens förutsättningar Grundskola Förskoleklass Fritidshem Resultatrapporten innehåller en värdering och analys av enhetens resultat kring kunskap och lärande samt resultat från brukarundersökningen. Resultatrapport för Habyskolan

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017 Kvalitetsrapport grundskola Örsjö skola Läsår 2016/2017 Jämställdhet 3 Utbildningen i åk 1-6 ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. 4 All verksamhet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013. Grundskola: Ösbyskolan Rektor: Inger Högberg

Kvalitetsdokument 2012/2013. Grundskola: Ösbyskolan Rektor: Inger Högberg Kvalitetsdokument 2012/2013 Grundskola: Ösbyskolan Rektor: Inger Högberg 1 Innehållsförteckning 1 Inledande frågor... 3 1.1 Utvecklingsområden på skolan... 3 1.2 Framgångsfaktorer och goda exempel... 4

Läs mer

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola Älta skola med förskolor Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola 2018/2019 Verksamhetsplan för förskoleklasserna i Älta skola Förskoleklass är från och med höstterminen 2018 obligatorisk. Men

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Ingaredsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Ämne: Årskurs: 8 Svenska Ansvarig lärare: Åsa Andersson Marie Nilsson Torbjörn Wahlén Resurs: Reviderad: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för

Läs mer

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov En

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara språk-och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

10 kap. Grundskolan. Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan

10 kap. Grundskolan. Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan IUP och omdöme me i Skollagen 2010:800 10 kap. Grundskolan [ ] Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan 12 Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare ha ett utvecklingssamtal

Läs mer

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Svenska 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet svenska syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera sig och kommunicera

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun Beslut

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun Beslut r'n Dnr 43-2016:4433 Sollentuna kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn i Brage- skola och språkförskola har genomfört

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Dnr 43-2016:24 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Klastorpsskolan belägen i Stockholms kommun 2(7) Tillsyn i Klastorpsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms

Läs mer

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Bedömningsunderlag förskoleklass och grundskola 1 (5) Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Enskild huvudman 1 Undervisning och lärande Utbildningen ska vara likvärdig varhelst

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5 Lokal arbetsplan 2017-2018 Stålvallaskolan, Lesjöfors FSK - Åk5 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkningen av skolan kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska

Läs mer

Utvecklingsplan läsåret 2011/2012. Förskoleklass och grundskola

Utvecklingsplan läsåret 2011/2012. Förskoleklass och grundskola Utvecklingsplan läsåret 2011/2012 Förskoleklass och grundskola UTVECKLINGSPLAN MÅL Här anges vilka mål som ska nås under nästa läsår. Målen formuleras utifrån föregående års kvalitetsredovisning och bör

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Hammarnskolan Läsåret 2014/2015 2(6) Rektors reflektioner (analys av kunskapsresultaten) Fritidshem Under lå 14/15 fortsatte Fritids med sitt Utvecklingsområdet

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning för Gärde skola och fritidshem 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Kvalitetsrapport Vedevågs skola

Kvalitetsrapport Vedevågs skola Kvalitetsrapport Vedevågs skola 2015-2016 1 Innehåll 1. GRUNDFAKTA... 4 2. RESULTAT... 5 2.1 Normer och värden... 5 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanernas mål... 6 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Perioden januari-mars Hällingsjöskolan Förskoleklass-5 samt fritidshem och fritidsklubb Mål för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Nationella mål för

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Höörs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Ringsjöskolan belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Rappestad/Västerlösa skolor Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5817 Pajala kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gårdbyskolan i Pajala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (11) Skolinspektionens

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Ämne: Svenska Årskurs: 7 Ansvarig lärare: Marie Nilsson Torbjörn Wahlén Resurs: Reviderad: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för året Bilaga

Läs mer

Kursplanearbete, hösten Göteborg 22 april 2010

Kursplanearbete, hösten Göteborg 22 april 2010 Kursplanearbete, hösten 2009 Göteborg 22 april 2010 Uppdraget Skolverket fick 22/ 1 2009 i uppdrag att revidera läroplan och kursplan: Kunskapskrav för godtagbara kunskaper samt utifrån den nya betygsskalan

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 1(17) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1

Läs mer

Kvalitetsrapport. Vedevågs skola

Kvalitetsrapport. Vedevågs skola Kvalitetsrapport Vedevågs skola Läsåret 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 2.1 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 2.2 Kunskaper, bedömning och betyg...

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2018/2019. Gräsmarks skola och fritidshem

Arbetsplan läsåret 2018/2019. Gräsmarks skola och fritidshem Arbetsplan läsåret 2018/2019 Gräsmarks skola och fritidshem Innehåll Inledning... 3 Rektors förord/vision/målbild/tolkning av skolans kunskapsuppdrag/ Vad som ska prägla vårt uppdrag... 3 Vision för grundskolan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Visättraskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete När man ser till en för läsåret 2014/2015 kan man se att en överlag ligger högre än vad de gjorde föregående

Läs mer

Kvalitetsredovisning Tällbergs skola 2012/2013

Kvalitetsredovisning Tällbergs skola 2012/2013 Kvalitetsredovisning Tällbergs skola 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Skolans mål anges i skollag,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Sankt Anna skola FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Sankt Anna skola FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Sankt Anna skola FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Maria Sjödahl Nilsson Strandvägsskolan. Strandvägsskolan Grundsärskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret

Maria Sjödahl Nilsson Strandvägsskolan. Strandvägsskolan Grundsärskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret Maria Sjödahl Nilsson Strandvägsskolan Strandvägsskolan Grundsärskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2017-2018 Innehåll 1. Kunskapsuppdraget... 3 1.1 Måluppfyllelse... 3 2. Normer och värden...

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Verksamhetsplan. Ekeby skola och fritidshem 2018/2019

Verksamhetsplan. Ekeby skola och fritidshem 2018/2019 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2018/2019 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 4 2. Läroplansmål

Läs mer