Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2016:18) om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2016:18) om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster)"

Transkript

1 Remissammanställning 1 (21) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2016:18) om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster) Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt Yttrande över Transportstyrelsens föreskrifter om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster) Regelrådets ställningstagande Regelrådet finner att konsekvensutredningen uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Sammantagen bedömning Regelrådet kan konstatera att förslagsställaren på ett godtagbart sätt redovisar samtliga punkter i sin konsekvensutredning. Regelrådet finner av denna anledning att konsekvensutredningen uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet behandlade ärendet vid sammanträde den 16 december Kommentar och beslut Noterat. Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Norrköping Besöksadress Olai Kyrkogata 35, Norrköping Telefon Pia Schelin Telefax pia.schelin@transportstyrelsen.se kontakt@transportstyrelsen.se

2 Datum Dnr/Beteckning 2 (21) SAAB AB Allmänt Saab har inga synpunkter på varken missiv eller författningsförslag, medans konsekvensutredningen inte överensstämmer med den bild som Saab har. Vänligen uppdatera denna med rätt data (bifogas). SAAB AB SAAB AB Konsekvensutredning Sid 8, pkt Konsekvensutredning Sid 9 Det är inte Saab Combitech utan Saab AB som är certifierad CN(S) leverantör. Antal medarbetare Sverige: Antal medarbetare i andra länder: 2619 Försäljningsintäkter/Omsättning 2014: Det är inte Saab Combitech utan Saab AB som är certifierad flygmätorganisation. Antal medarbetare: Antal medarbetare i andra länder: Försäljningsintäkter/ Omsättning 2014: Flygplatser som Saab flygmäter på i Sverige:21 Flygplatser som LFV flygmäter på i Sverige:28 Fördelningen 80% - 20% på flygmätning förefaller mot den bakrundenmissvisande! Uttrycket tillgång och flygmätexpert behöver definieras! Noterat, vad gäller kommentarer på konsekvensutredningen se nedan. Konsekvensutredningen uppdateras. Konsekvensutredningen uppdateras. Begreppet tillgång till flygmätexperter är ett vidare begrepp än flygmätare, begreppet omfattar även andra funktioner i organisationen som är nödvändiga för att utföra flygmätning. Texten i konsekvensutredningen är en uppskattning av omfattningen gjord av projektet för att generellt beskriva organisationen. Begreppet definieras inte i konsekvensutredningen.

3 Datum Dnr/Beteckning 3 (21) SAAB AB SAAB AB SAAB AB Konsekvensutredning Sid 10, pkt Sid 11 Sid 12 Sid 13 Konsekvensutredning Sid 14, pkt Konsekvensutredning Sid 15, pkt Räkneexemplet med timlön motsvarande 402:50/tim överensstämmer inte medvår erfarenhet. Om timlönen skall spegla produktionstimmar i branschen, är det lämpligare att anta en timlön mellan 1000 och 1500/tim. Gäller det experter så är det rimligt att anta att det är det högre beloppet som gäller. Flygmätorganisationer Timlönen som räkneexemplet grundar sig på överensstämmer inte med vår erfarenhet. Meningen som innehåller Transportstyrelsen uppskattar att en ny flygmätorganisation får tillbaka detta efter att de genomfört en till tvåflygmätningar är om möjligt ett ännu sämre räkneexempel än de som visas med timlönen. Flygmätorganisationer Timlönen som räkneexemplet grundar sig på överensstämmer inte med vårerfarenhet. Meningen som innehåller Transportstyrelsen uppskattar att en ny flygmätorganisation får tillbaka detta efter att de genomfört en till tvåflygmätningar är om möjligt ett ännu mer icke överensstämmande med vårverklighet än de som visas med timlönen. Kostnaden för det tillkommande administrativa arbete som regleringen innebär är beräknad efter de samhällsekonomiska principer Transportstyrelsen använder sig av, timlönen ( i detta fall statistik hämtad från SCB) samt sociala avgifter. Den samhällsekonomiska kostnaden skiljer sig principiellt från den företagsekonomiska kostnaden, vilket överensstämmer med nationalekonomisk teori. Konsekvensutredningen ändras inte. Formuleringen i konsekvensutredningen ses över. Formuleringen i konsekvensutredningen ses över.

4 Datum Dnr/Beteckning 4 (21) SAAB AB SAAB AB Swedavia Konsekvensutredning Sid 18, pkt Konsekvensutredning Sid 19, pkt 6.3 Generellt remissvar Flygmätorganisationer Räkneexemplet med timlön motsvarande 402:50/tim överensstämmer inte medvår erfarenhet. Om timlönen skall spegla produktionstimmar i branschen, är det lämpligare att anta en timlön mellan 1000 och 1500/tim. Gäller det experter så är det rimligt att anta att det är det högre beloppet som gäller. Den ökade administrativa kostnaden kommer sannolikt att föras vidare från företagen till deras kunder och i slutändan till konsumenter och andra nyttjare av flygplatsens tjänster. Den föreslagna föreskriftsändringen omsätter via föreskriften ICAO rekommendationer till nationella krav. Swedavia anser inte att detta är lämpligt. Ett mer lämpligt sätt att hjälpa små flygplatser kan vara att t.ex. ge ut rekommendationerna som allmänt råd till föreskriften. På det sättet får ICAOs rekommendationer ungefär samma regleringsnivå internationellt som nationellt, vilket gör att den internationella konkurrensen, som Swedavia bedömer som stor, blir mer rättvis. Ett annat sätt kan vara att ge ut ett Meddelande från Transportstyrelsen om luftfart (MFL) för att sprida informationen, Kostnaden för det tillkommande administrativa arbete som regleringen innebär är beräknad efter de samhällsekonomiska principer Transportstyrelsen använder sig av, timlönen ( i detta fall statistik hämtad från SCB) samt sociala avgifter. Den samhällsekonomiska kostnaden skiljer sig principiellt från den företagsekonomiska kostnaden, vilket överensstämmer med nationalekonomisk teori. Konsekvensutredningen ändras inte. Noterat, föranleder ingen ändring i konsekvensutredningen. Transportstyrelsen instämmer med Swedavia att målstyrande reglering är förstahandsvalet för nationell reglering. I den reglering som gäller idag är samtliga rekommendationer i Annex 10 Vol I, III och IV gällande. I detta förslag till reglering gallras många rekommendationer bort. Det som kvarstår är rekommendationer som på ett eller annat sätt bedömts vara viktiga för svenska förhållanden och där Transportstyrelsen uppmärksammat brister hos de svenska CNS-leverantörerna i samband med tillsyn. Dessa rekommendationer har därför översatts och inarbetats i föreskriftsförslaget.

5 Datum Dnr/Beteckning 5 (21) LFV 1 kap 5 eller att informera via ett mer allmänt informationsblad. Swedavia anser att en organisation som har CNS-certifikat kan hantera flygsäkerheten på ett kompetent sätt och bör få fortsatt tillåtelse att göra det. De organisationer som behöver hjälp kan få det på annat sätt än i reglerande föreskrift. Swedavia förordar principen om målstyrande regler istället för detaljstyrande regler, enligt Swedavias bedömning ger det samma flygsäkerhetsnivå. Avsnitt i 1 kap 5 angående ömsesidigt erkännande har omformulerats. Däremot har motsvarande text i remissen för Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygtrafikledningstjänst (ATS) tagits bort. Motiv till detta är beskrivet i ATS-föreskriftsremissens konsekvensanalys bilaga 1 med Paragrafen om ömsesidigt erkännande tas bort då föreskrifterna inte reglerar utrustning utan tjänst. LFV vill gärna få förtydliganden om motivet till den olika tolkningen för CNS- respektive ATS-utrustning Transportstyrelsen kan inte utesluta att det i föreskrifterna om CNS finns krav på teknisk utrustning. Föreskrifter med krav på teknisk utrustning ska notifieras och därmed ha en paragraf med Kommerskollegiums formulering om ömsesidigt godkännande. Detta till skillnad från föreskrifterna om ATS där det inte ställs några tekniska krav utan endast krav på funktioner som behövs för att utöva ATS-tjänst.

6 Datum Dnr/Beteckning 6 (21) LFV LFV 1kap 5 2kap 4-11 Det är svårt för den som har att tillämpa föreskriften att veta vilka regleringar i föreskriften som påverkas av 1 kap 5 när de ska tillämpas. Regleringen kan med fördel kompletteras med ett allmänt råd i syfte att undvika missförstånd av dess betydelse och tolkning hos de 20 CNS-leverantörer som har att tillämpa föreskriften LFV bedömer att det finns såväl fördelar som nackdelar med denna föreskriftsmetodik. Den föreskriftsmetodik som Transportstyrelsen tillämpar kan komma att påverka LFVs kravhanteringsprocess. Mot bakgrund av detta vill LFV gärna få ett förtydligande om Transportstyrelsen avser hantera ICAO-rekommendationer på samma sätt, d.v.s. genom inarbetning, även i andra kommande föreskrifter? Swedavia 2 kapitel, 4 Vid översättningen från engelska till svenska anser Swedavia att "On a high percentage of occasions" har översatts för strängt (ICAO Annex 1 0, vol III ): "Recommendation.- On a high percentage of occasions, the effective radiated power should be such as to provide a field strength of a least 75 microvolts per metre (minus 109 dbw/m2) within the defined operational coverage ofthe facility, on the basis offree-space propagation). Swedavia anser att "om" denna rekommendation I de fall föreskrifterna ställer krav på teknisk utrustning och inte på en funktion som behövs för att utöva CNS-tjänster och ni som leverantör har svårt att tolka bestämmelsen, hör av er till Transportstyrelsen för en diskussion. Om det kommer att bli aktuellt med inarbetande av andra ICAO rekommendationer på samma sätt som i denna föreskrift i andra föreskrifter avgörs i varje föreskriftsarbete för sig. I begreppet säkerställa väger Transportstyrelsen in att CNS-leverantören definierar och följer upp vilken kvalitet som krävs. T.ex. med vilken konfidens som kravet uppfylls. Transportstyrelsen har valt formuleringen och tagit hänsyn till att olika förutsättningar kan råda för olika tillämpningar.

7 Datum Dnr/Beteckning 7 (21) ska inkorporeras i föreskrifterna så bör den översättas till - Leverantörer av CNS-tjänster ska vid en hög procentandel av tillfällen säkerställa att en markbunden VHF -sändare ger en fältstyrka... ". LFV 2kap 4 Motsvarande rekommendation i ICAO Annex 10 volym III, del II avsnitt i 2kap 4 är formulerad: On a high percentage of occasions, the effective radiated power should be such as to provide a field strength of a least 75 microvolts per metre (minus 109 dbw/m2) within the defined operational coverage of the facility, on the basis of free-space propagation. Formuleringen säkerställa motsvarare inte ursprungets on a high percentage of occasions. LFV föreslår istället formuleringen: Leverantörer av CNS-tjänster ska visa att en markbunden VHF-sändare vid en hög procentandel av tillfällen ger LFV anser att nuvarande metod för att uppskatta erhållen täckning, d.v.s. fältstyrka inom serviceområdet, med datorbaserad fältstyrkeprediktering med beprövade, kalibrerade och vetenskapligt belagda beräkningsmodeller, är tillräcklig. Nuvarande metod har bevisats fungera väl genom användning under lång tid Avsikten med formuleringen är att CNSleverantören ska säkerställa tillräcklig prestanda för den tänkta tillämpningen eller tjänsten. I begreppet säkerställa väger Transportstyrelsen in att CNS-leverantören definierar och följer upp vilken kvalitet som krävs. T.ex. med vilken konfidens som kravet uppfylls. Transportstyrelsen har valt formuleringen och tagit hänsyn till att olika förutsättningar kan råda för olika tillämpningar. Transportstyrelsen noterar att LFV i sitt remissvar beskriver två olika tillvägagångssätt för att säkerställa, eller bidra till att säkerställa önskad prestanda hos ett funktionellt system. Transportstyrelsens avsikt är inte att reglera hur CNS-leverantören går tillväga för att säkerställa prestanda.

8 Datum Dnr/Beteckning 8 (21) och genom uteblivna avvikelserapporter. Det möjliga alternativet att mäta fältstyrkan med flygmätning har klara begränsningar och kommer väsentligt fördyra tjänsten. En flygmätning riskerar dessutom på grund av kalibreringsmarginal för svårbedömda felkällor i antaganden om antennfaktor och antenndiagram att ge överräckvidder i sektorernas ytterområden. Swedavia 2 kapitel, 5 Kraven är svåra att verifiera med den utformning som paragrafen har. Swedavias förslag är att paragrafen utgår alternativt blir ett allmänt råd med formuleringen"... ska ligga +/- 10 grader i den servicevolym som avses"... Swedavia 2 kapitel, 6 Swedavias förslag är att paragrafen utgår alternativt att den blir ett allmänt råd för att istället möjliggöra hantering enligt berörda organisationers CNS-certifikat. Argument Att kravställa rekommendationen om min 15m RDH begränsar möjligheten till glidbanesändare för flygplatser med geografiskt svåra reflektionsytor. Följden kan bli att glidbanor som tidigare är godkända och väl beprövade måste tas ur bruk. Detta är mycket olyckligt då IATA och ICAO har studerat navigations- och landningshjälpmedlens betydelse beträffande Paragrafen finns i nuvarande reglering. Transportstyrelsen delar inte Swedavias uppfattning att kraven i paragrafen är svåra att verifiera. Rekommendationen i Annex 10 Vol I gäller redan idag med nuvarande reglering. Från ett flygoperativt perspektiv och enligt deras regelverk anses denna rekommendation som särskilt viktig då RDH om 50ft ligger till grund för prestandaberäkningar. I de fall lokala förutsättningar är kraftigt begränsande finns möjlighet att begära undantag till kraven i föreskriftförslaget.

9 Datum Dnr/Beteckning 9 (21) flygsäkerhet. I skrift från IATA och ICAO kan man läsa bl.a. följande. I studier mellan 2009 och 2013 visar data insamlade av IATA att 52% av olyckor med kontrollerad flygning in i terräng främst beror på avsaknad av precisionsinstrument (ILS, APV eller liknande) för landning. Vidare visar analyser utförda av ICAO att hjälpmedel för horisontell ledning, Localizer, höjer säkerheten med minst 25 gånger jämfört med procedurer för visuell inflygning. Kompletteras Localizern även med vertikal ledning via Glide Path för att på så sätt få en komplett ILS ökar säkerheten med ytterligare 8 gånger. Dessa beskrivningar leder otvivelaktigt till att ILS ska vara förstahandsalternativet för instrumentinflygningar under tiden utveckling av alternativa system för precisionslandning sker. Därför bör regelverket stödja möjligheterna att använda ILS fullt ut istället för att begränsa dem. En högre RDH än 15+3 som maximalt kravställs kan vara positiv ut användarhänseende där yttre förutsättningar så medges varför detta inte borde regleras för Cat I. LFV 2kap 6 Notera att högre ILS-referenspunktshöjd än vad som anges som maximalt kan vara av godo om förutsättningar finns, dvs exempelvis banlängden tillåter det. Detta eftersom högre Rekommendationen i Annex 10 Vol I gäller redan idag med nuvarande reglering. Från ett flygoperativt perspektiv och enligt deras regelverk anses denna rekommendation

10 Datum Dnr/Beteckning 10 (21) passagehöjd (längre reflexionsyta) ger förutsättningar för bättre kvalitet på glidbanans kursstruktur, vilket i sin tur förbättrar möjligheter för kopplad inflygning. En flexibilitet i tillämpningen av detta krav rekommenderas därför. LFV 2kap 6 ICAO rekommendation möjliggör lägre ILS-referenspunktshöjd för ILS CAT I, kod 1 och 2. I och med att den rekommendationen inte tas med i TSFS är den möjligheten borttagen, vilket innebär en ändrad/ny reglering i motsats till vad som beskrivs i Swedavia 1 kapitlet 4 och 2 kapitlet 7-8 konsekvensutredningen avsnitt I föreskriften är avbrott inte definierat. Swedavia föreslår att avbrott antingen regleras genom beskrivning i 1 kapitlet 4 Definitioner och förkortningar alternativt i 2 kapitlet 7-8 genom en hänvisning till ICAO s avbrottsdefinition. LFV 2kap 7-8 Motsvarande ICAO-rekommendationer definierar avbrott som en period av 15 sekunder. För att inte TSFS-krav ska innebära skärpning av ICAOrekommendation, behöver denna definition som särskilt viktig då RDH om 50ft ligger till grund för prestandaberäkningar. I de fall lokala förutsättningar är kraftigt begränsande finns möjlighet att begära undantag till kraven i föreskriftförslaget. I de fall lokala förutsättningar är kraftigt begränsande finns möjlighet att begära undantag till kraven i föreskriftförslaget. Transportstyrelsen kan inte se att ICAO definierar avbrott. Bilagan till Annex 10 anger outage is defined as any unanticipated cessation of signal-inspace, vilket innebär att ett avbrott inte definieras av ICAO. Det är organisationens operativa behov som avgör hur långt ett avbrott kan vara utan att flygsäkerheten påverkas. Transportstyrelsen kan inte se att ICAO definierar avbrott som en period av 15 sek. 15 eller 30 sek är mätperioden, men mätperioden är inte samma sak som ett avbrott. Med andra ord, för att kunna mäta en sannolikhet behöver

11 Datum Dnr/Beteckning 11 (21) ingå. Förslag till ny kravtext: 7 Leverantörer av CNS-tjänster ska säkerställa kontinuiteten för varje ILS kategori I kurssändare man ansvarar för, så att den genomsnittliga tiden mellan avbrott längre än 15 sekunder är minst 1000 timmar. 8 Leverantörer av CNS-tjänster ska säkerställa kontinuiteten för varje ILS kategori I glidbanesändare man ansvarar för, så att den genomsnittliga tiden mellan avbrott längre än 15 sekunder är minst 1000 timmar. Skövde Flygplats 3 kap 2 Skövde Flygplats har tagit del av remissen och vill anföra följande. Snabbt påkomna/ej planerade förhållanden i verksamheten kan medföra krav på omedelbara ändringar/tillägg till drifthandboken för att flygsäkerheten ska kunna bibehållas. Här skulle den fördröjning, som handläggningstiden på Transportstyrelsen innebär (för beslut om granskning eller inte) kunna få negativa flygsäkerhetskonsekvenser. Skövde flygplats föreslår att: 1. Transportstyrelsen redovisar vilken maximal handläggningstid som man kan räkna med innan information om granskning kommer att utföras eller den vara t.ex. i relation till ett repetitivt moment eller en tidsperiod. För CAT I, II och III är perioden 15 medan den för CAT IIIb är 30 sekunder. Bilagan till Annex 10 anger outage is defined as any unanticipated cessation of signal-inspace, vilket innebär att ett avbrott inte definieras av ICAO. Det är organisationens operativa behov som avgör hur långt ett avbrott kan vara utan att flygsäkerheten påverkas. Den förändrade regleringen omfattar förändringar i funktionella system för CNS, och motsvarande förändring finns i kommande ATS föreskrifter. Merarbetet som den förändrade reglering innebär för CNS-leverantören är vägd mot risken att CNS-leverantören genomför en förändring där inte riskerna och konsekvenserna är ordentligt analyserade och hanterade. Transportstyrelsen avser inte reglera svarstid i förslaget till föreskrifter. Önskemålet är noterat och vi ser över möjligheten att tillhandahålla mer information på myndighetens hemsida. Förslaget till reglering är, som beskrivs i konsekvensutredningen, en anpassning till

12 Datum Dnr/Beteckning 12 (21) inte meddelas 2. När flygsäkerhetsrelaterade ändringar måste införas med kort varsel, får dessa införas innan Transportstyrelsen lämnat sitt beslut om granskning under förutsättning att Transportstyrelsen meddelats i förväg. För er information: Under 2015 har Skövde Flygplats genomfört sexton säkerhetsbevisningar inom ATS/CN, av dessa har i 6 fall allvarlighetsgrad 3 eller 4 bedömts för några riskkällor. Det förändringar där allvarlighetsgrad 3 eller 4 har konstaterats är i huvudsak: Ändringar till drifthandbok Ej flygrelaterade verksamheter på flygplatsen i form av exv. motortävling, körning på manöverområdet med militära fordon. Förslaget anger att flygplatserna inte får driftsätta nya eller ändra befintliga funktionella system med riskklass 3 eller 4 förrän man har fått meddelande från TS om granskning ska ske eller inte. Ska detta vara praktiskt möjligt måste Transportstyrelsens svars- och handläggningstider vara betydligt kortare än idag. Kortare än en vecka kan många gånger vara aktuellt beroende på vilken del i det funktionella systemet som ska kommande EU-reglering där alla förändringar ska anmälas till myndigheten och där ATSleverantören behöver invänta besked om granskning kommer genomföras eller inte. Transportstyrelsen avser inte reglera svarstid i förslaget till föreskrifter. Önskemålet är noterat och vi ser över möjligheten att tillhandahålla mer information på myndighetens hemsida. Transportstyrelsen noterar Fyrstads Flygplats AB:s önskemål om kortare och förutsägbara svarstider, vår uppfattning är att kommentaren omfattar dialogen med Transportstyrelsen i ett bredare perspektiv än bara förändringar i

13 Datum Dnr/Beteckning 13 (21) Kristianstad Österlen Airport förändras och vilka begränsningar man får under stilleståndstiden. Förslag på ändring eller driftsättning av nya eller befintliga funktionella system inom riskklass 3 eller 4 förrän flygplatsen har fått besked av TS om granskning ska ske eller inte, detta ställer mycket stora krav på TS om att handläggningstiderna måste kortas av betydligt. I vissa fall måste handläggningstiden sänkas till under en vecka beroende på vilken del i systemet som ska förändras. funktionella system för CNS. Transportstyrelsens uppfattning är att planerade förändringar av funktionella system för CNS-tjänst har en lång livscykel. Åtgärder för att hantera driftstörningar i redan driftsatta system redan är omhändertagna som en del i ett ursprungligt driftgodkännande och inte omfattas av kravet på anmälan, under förutsättning att det funktionella systemets funktion inte förändras. Transportstyrelsen avser inte reglera svarstid i förslaget till föreskrifter. Önskemålet är noterat och vi ser över möjligheten att tillhandahålla mer information på myndighetens hemsida. Transportstyrelsen noterar Kristianstad Österlen Airport:s önskemål om kortare och förutsägbara svarstider, vår uppfattning är att kommentaren omfattar dialogen med Transportstyrelsen i ett bredare perspektiv än bara förändringar i funktionella system för CNS. Transportstyrelsens uppfattning är att planerade förändringar av funktionella system för CNS-tjänst har en lång livscykel. Åtgärder för att hantera driftstörningar i redan driftsatta system redan är omhändertagna som en del i ett ursprungligt driftgodkännande och

14 Datum Dnr/Beteckning 14 (21) Swedavia 3 kapitel, 2 Swedavia anser att den tidigare formuleringen enligt 2013:5 är fullgod för att kunna hanteras aven CNS-certifierad organisation på lämpligt sätt. Den tidigare (nu gällande) skrivningen ger en bra balans mellan myndighetens tillståndshantering och en verksamhetsutövares ansvar. Swedavia inser dock att det kan vara svårt att skapa förståelse den "svenska/nordiska" hanteringen hos EASA och andra aktörer i Europa men vill framföra att förslaget tillför en administrativ börda utan att Swedavia i praktiken ser någon ökad flygsäkerhet till följd av förändringen. Swedavia anser därför att förändringen inte ska införas. Om förslaget ändå införs innebär det en betydande negativ påverkan på branschen med en minskad förutsägbarhet och ökad handläggningstid. För mindre ändringar är det särskilt viktigt med en viss förutsägbarhet och snabb hantering. Swedavia anser därför att det är mycket viktigt att Transportstyrelsen, om regleringen införs, underlättar för branschen genom att säkerställa en acceptabel svarstid på dessa bedömningar, t.ex. 14 dagar. Swedavia önskar i så fall att det regleras i föreskriften att inte omfattas av kravet på anmälan, under förutsättning att det funktionella systemets funktion inte förändras. När en CNS-leverantör anmäler ändringar med allvarlighetsgraden 3 eller 4 innebär det att leverantören inte vet om Transportstyrelsen kommer att genomföra en säkerhetsgranskning eller inte. Om ändringen blir föremål för granskning får ändringen inte tas i bruk innan driftsgodkännande erhållits. Detta innebär att en leverantör praktiskt måste vänta på meddelande från Transportstyrelsen om granskning kommer att genomföras eller inte innan ändringen tas i bruk. Transportstyrelsen anser att säkerhetsnyttan med regleringen är större än den negativas påverkan Swedavia anser att föreskrifterna har för branschen. Transportstyrelsen avser inte reglera svarstid i förslaget till föreskrifter. Önskemålet är noterat och vi ser över möjligheten att tillhandahålla mer information på myndighetens hemsida.

15 Datum Dnr/Beteckning 15 (21) LFV 3 kap 2 och Konsekvensutredning avsnitt 5.1.3, och bilaga 1. en ansökan till Transportstyrelsen ska generera ett svar från myndigheten inom t.ex. 14 dagar. Föreskriftsförslag enligt 3 kap 2 och text enligt tabell i Konsekvensutredning bilaga 1 överensstämmer inte. LFV ser inte att det i 1034/2011 eller i kommande förordning finns stöd för föreslagen förändring; Ändringarna får inte tillämpas förrän Transportstyrelsen meddelat om granskning kommer att ske. I bilaga 1 i konsekvensutredningen hänvisas till ATM/ANS.OR.045 (c) och (d), men där anges inte att ändringar inte får tillämpas innan meddelande erhållits från myndigheten. LFV anser därför att den nu gällande formuleringen av paragrafen i TSFS 2013:5 kapitel 3 Funktionella system för CNStjänster lämnas oförändrad. Om förslaget ändå införs innebär det en negativ påverkan på branschen med en minskad förutsägbarhet, ökad handläggningstid och därmed högre kostnader. Om regleringen införs behöver tydlighet skapas vad som gäller för bedömningen: vilka ramar och avgränsningar gäller för bedömningen av förändringar med risker i kategorierna SC3 SC4 inför ett meddelande om en säkerhetsgranskning ska ske eller ej. Det bör vidare göras tydligt att det endast är de När en CNS-leverantör anmäler ändringar med allvarlighetsgraden 3 eller 4 innebär det att leverantören inte vet om Transportstyrelsen kommer att genomföra en säkerhetsgranskning eller inte. Om ändringen blir föremål för granskning får ändringen inte tas i bruk innan driftsgodkännande erhållits. Detta innebär att en leverantör praktiskt måste vänta på meddelande från Transportstyrelsen om granskning kommer att genomföras eller inte innan ändringen tas i bruk. I kommande förordning anges i moment ATM/ANS.OR.A.045 att om en ändring är föremål för säkerhetsgranskning enligt ATM/ANS.AR.C.035 så får leverantören inte tillämpa ändringen förrän myndigheten gett driftsgodkännande. Detta innebär praktiskt, precis som i föreskriftsförslaget, att leverantören måste veta om myndigheten kommer att granska ändringen eller inte. Transportstyrelsen avser inte reglera kriterier för hur en bedömning om säkerhetsgranskning genomförs. Bedömningen genomförs från fall till fall på inkommet material enligt Transportstyrelsens interna rutiner. Transportstyrelsen avser inte reglera svarstid i förslaget till föreskrifter. Önskemålet är

16 Datum Dnr/Beteckning 16 (21) kartlagda riskkällorna och deras klassning i allvarlighetsgrader en för branschen acceptabel maximal svarstid på bedömningen definieras, t.ex. 14 dagar. LFV önskar i så fall att det regleras i föreskriften att en ansökan till Transportstyrelsen ska generera ett svar från myndigheten inom t.ex. 14 dagar. Att Transportstyrelsen i samband med information om att granskning ska genomföras utöver kriterierna i (EU) 1034/ a och b, lämnar motiv till granskningen LFV 4 kap 3 Stationsjournal utgörs idag av såväl fysisk liggare i anläggningen som elektroniska system. Det var inte fallet när detta krav ursprungligen formulerades. En viss anpassning av kravet har skett i remissutgåvan, men LFV föreslår ett ytterligare förtydligande av kravet så att det definierar krav på dels stationsjournal i anläggningen och dels på journal för utrustningen. Förslag på omformulering i två nya krav: X En stationsjournal ska föras för varje CNS-anläggning. I stationsjournalen ska varje besök noteras med datum för besöket, vem/vilka som varit i anläggningen samt utförd underhållsåtgärd. Stationsjournalerna ska arkiveras under anläggningens livstid. Y För varje CNS-system ska journal föras noterat och vi ser över möjligheten att tillhandahålla mer information på myndighetens hemsida. Transportstyrelsen avser inte lämna motivering vid alla tillfällen då säkerhetsgranskning kommer att genomföras. Dock kan den granskade organisationen vid behov begära en motivering. Transportstyrelsen ser inte att föreskriftsförslaget hindrar den praktiska tillämpning LFV beskriver.

17 Datum Dnr/Beteckning 17 (21) där driftsstörningar samt åtgärder som vidtagits i fråga om tillsyn, översyn, reparation och modifiering registreras. Journalanteckningar kan föras i ett eller flera system och ska kunna användas för att bedöma utrustningens status. Journalanteckningar ska arkiveras under systemets livstid. Det tidigare kravet på att Driftstider och avbrottstider ska framgå av journalen har ersatts av att Journalanteckningar ska kunna användas för att bedöma utrustningens status, eftersom det har uppfattats vara syftet med dessa noteringar. Swedavia 4 kapitel, 4 Swedavia anser inte att det ska krävas godkännande från svensk myndighet för att en flygmätningsorganisation ska få bedriva verksamhet i Sverige. Det är i linje med EDs intentioner och intentionen med "Ett gemensamt Europeiskt luftrum" att Sverige erkänner andra Europeiska myndigheters godkännanden. Swedavia anser inte att den föreslagna ändringen gynnar den internationella konkurrensen inom området utan anser tvärtom att den försvårar marknadstillträdet, på ett område som idag har mycket svag konkurrens, på ett onödigt sätt. I Sverige finns endast två godkända leverantörer inom flygmätningsområdet vilket gör området mycket känsligt för kapacitetsproblem. Transportstyrelsen instämmer med Swedavia att det långsiktiga målet, i linje med intentionen om ett gemensamt Europeiskt luftrum är att kunna erkänna andra europeiska myndigheters godkännanden även inom detta område. Då det saknas ett internationellt regelverk att godkänna en flygmätorganisation emot, (utöver ICAO guidelines, Doc 8071, om hur flygmätning kan utföras) är Transportstyrelsens uppfattning att nationella godkännanden idag inte är jämförbara. Då omfattning och eventuella begränsningar i andra EU staters godkännanden är så svåröverskådlig delar inte Transportstyrelsen Swedavias uppfattning att andra EU-staters

18 Datum Dnr/Beteckning 18 (21) Transportstyrelsen bör därför inte införa handelshindrande administrativa bördor. Swedavia anser att andra ED-staters godkännande når upp till en godtagbar EDnivå för flygsäkerhet. Sverige som stat bör fortsätta att erkänna andra ED-staters godkännanden. Att andra stater inte har samma ED-framsynta reglering som Sverige inom detta område bör inte påverka Svenska inställningen. En rimligare imiktning är istället att försöka påverka så att hela ED går mot en ordning där myndigheter accepterar andra EDstaters godkännande även på flygmätningsområdet. LFV 4kap 4 LFV anser inte att det ska krävas godkännande från svensk myndighet för att en flygmätningsorganisation ska få bedriva verksamhet i Sverige. Det är i linje med EUs intentioner och intentionen med Ett gemensamt Europeiskt luftrum att Sverige erkänner andra Europeiska myndigheters godkännanden. Problemet som tas upp i konsekvensutredningen med svårigheten för en CNS-leverantör att kontrollera godkännande och förmåga hos en flygmätorganisation som är godkänd utanför Sverige bör lämpligen omhändertas genom översyn på europeisk nivå för att säkerställa att regleringen och tillämpning för godkännanden, par definition, är att likställa med att en godtagbar flygsäkerhet uppnås. Detta har Transportstyrelsen uppmärksammat i samband med tillsyn. Två organisationer har idag svenska godkännanden att bedriva flygmätning. Detta förhindrar dock inte dessa organisationer att använda underleverantörer för att bedriva flygmätning så länge flygmätning sker i enlighet med det godkännande organisationen har. Det finns inga hinder för en utländsk flygmätorganisation att söka ett svensk godkännande. Transportstyrelsen instämmer med LFV att det långsiktiga målet, i linje med intentionen om ett gemensamt Europeiskt luftrum är att kunna erkänna andra europeiska myndigheters godkännanden även inom detta område. Principiellt är Transportstyrelsen positiva till att verka för en europeisk harmonisering av reglering, så även för flygmätorganisationer och flygmätning. Då det saknas ett internationellt regelverk att godkänna en flygmätorganisation emot, (utöver ICAO guidelines, Doc 8071, om hur flygmätning kan utföras) är Transportstyrelsens uppfattning att nationella godkännanden idag inte är jämförbara.

19 Datum Dnr/Beteckning 19 (21) Fyrstads Flygplats AB godkännande av flygmätorganisationer är enhetlig. Gällande flygmätarorganisationer så föreslår flygplatsen att man från svensk sida trycker på så att alla EU/EES länder har samma kravbild Då omfattning och eventuella begränsningar i andra EU staters godkännanden är så svåröverskådlig delar inte Transportstyrelsen LFV uppfattning att andra EU-staters godkännanden, par definition, är att likställa med att en godtagbar flygsäkerhet uppnås. Detta har Transportstyrelsen uppmärksammat i samband med tillsyn. Två organisationer har idag svenska godkännanden att bedriva flygmätning. Detta förhindrar dock inte dessa organisationer att använda underleverantörer för att bedriva flygmätning så länge flygmätning sker i enlighet med det godkännande organisationen har. Det finns inga hinder för en utländsk flygmätorganisation att söka ett svensk godkännande. Europeisk tillsyn förutsätter att det finns ett regelverk som översyn kan kontrollera efterlevnad emot. Transportstyrelsen anser flygmätning och de tjänster om är beroende av flygmätning måsta vara säker fram till att förutsättningar för europeisk harmonisering av reglering finns på plats. Transportstyrelsen instämmer med Fyrstads Flygplats AB att det långsiktiga målet, i linje med intentionen om ett gemensamt Europeiskt

20 Datum Dnr/Beteckning 20 (21) Kristianstad Österlen Airport LFV 5kap 1, punkt 2 på flygmätningar och organisationer. På så vis kan den öppna marknaden användas enklare, samarbeten stärkas över nationsgränserna och säkerheten höjas i hela EU. Användande av flygmätorganisationer, så anser vi på flygplatsen att Sverige borde trycka på så att alla EU/ESS länder har samma krav på flygmätningar och organisationer. Detta kan öka och stärka länders samarbete och säkerheten inom EU kommer att höjas. 3kap 1-7 upphör att gälla vid ikraftträdande av Commission regulation (EU) No xxx/xxx of xxx laying down technical requirements and administrative procedures related to service providers and the oversight thereof pursuant to Regulation (EC) No 216/2008 of the European Parliament and of the Council and repealing Commission Regulation (EC) No 482/2008, Commission Implementing Regulations (EU) Nos 1034/2011 and 1035/2011 and amending Commission luftrum är att kunna erkänna andra europeiska myndigheters godkännanden även inom detta område. Principiellt är Transportstyrelsen positiva till att verka för en europeisk harmonisering av reglering, så även för flygmätorganisationer och flygmätning. Transportstyrelsen instämmer med Kristianstad Österlen Airport att det långsiktiga målet, i linje med intentionen om ett gemensamt Europeiskt luftrum är att kunna erkänna andra europeiska myndigheters godkännanden även inom detta område. Principiellt är Transportstyrelsen positiva till att verka för en europeisk harmonisering av reglering, så även för flygmätorganisationer och flygmätning. Förslaget till ny EU-förordning skickades på opinion 16 dec 2014 och Transportstyrelsen har deltagit i beslutsprocessen i Single Sky Committe (SSC). Transportstyrelsen har i beslutsprocessen kunnat följa alla ändringar som gjorts i förordningen. När det gäller AMC/GM så har även utgåvor av dessa presenterats på SSC. Det kan komma att bli omnumreringar både i förordning och i AMC/GM men Transportstyrelsen har inte sett några ändringar i sak när det gäller Changes.

21 Datum Dnr/Beteckning 21 (21) Regulation (EU) No 677/201. Mappning av krav mellan föreskrift och förordning, inklusive dess AMC/GM, finns i konsekvensutredning bilaga 1. Förordningen är dock inte utgiven ännu, och slutlig version av AMC/GM för nya förordningen är inte presenterad. Är förslag till förordning så mogen att dessa övergångsbestämmelser kan beslutas i detta skede? Transportstyrelsen anser att förslaget är moget nog. Då EU-kommissionen i dagsläget inte fått förordningen beslutad i SSC och att förordningen inte kommer att börja tillämpas förrän tidigast 1 januari 2019, så har Transportstyrelsen beslutat att inte ta med övergångsbestämmelsen i föreskrifterna denna gång.

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster)

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster) Konsekvensutredning 1 (22) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Schelin Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst

Läs mer

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anders Erzell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Morgan Sundell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänster Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linnéa Ekström Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sigge Skarsfjäll Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster);

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster); Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster); beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Funktionella system. ANS-seminarium. Arlanda

Funktionella system. ANS-seminarium. Arlanda Funktionella system ANS-seminarium Arlanda 2013-04-18 Innehåll - Funktionella system Definitioner/Bestämmelser Gränsdragningar Exempel Frågor Definitioner, EU 1034/2011 funktionella system: kombination

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster);

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster); Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster); beslutade den 19 februari 2013. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med

Läs mer

TSL Föreskrifter och allmänna råd om CNS Sammanställning av synpunkter remiss

TSL Föreskrifter och allmänna råd om CNS Sammanställning av synpunkter remiss TSL 2010-5418 Föreskrifter och allmänna råd om CNS Sammanställning av synpunkter remiss Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Regelrådet Regelrådet tillstyrker förslaget. Konsekvensutredningen är godtagbar.

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till ändring i föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till ändring i föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Loella Fjällskog Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Ändringarna i föreskriften var

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster)

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster) Konsekvensutredning 1 (10) Datum Handläggare Morgan Sundell Luftfartsavdelningen Enheten för flygplats, flygtrafiktjänst och luftfartsskydd Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt

Läs mer

Fråga 1 Inskickad av både LFV och NUAC HB Handläggningstid i samband med remisser

Fråga 1 Inskickad av både LFV och NUAC HB Handläggningstid i samband med remisser Fråga 1 Inskickad av både LFV och NUAC HB Handläggningstid i samband med remisser Frågan har aktualiserats i samband med kommande MET- och fraseologiföreskrifter. Tidsspannet mellan utgiven TSFS och implementeringsdatum

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA)

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA) Missiv 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Enligt sändlista Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA) Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Bakgrund

Läs mer

beslutade den 11 april Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:132.

beslutade den 11 april Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:132. Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster); (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 11 april 2016. Ändringar införda

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA)

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA) Missiv 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Enligt sändlista Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA) Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Bakgrund

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om hästhållning

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om hästhållning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund TSL 2011-3767 Konsekvensutredning 1(6) Konsekvensutredning Revidering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten

Läs mer

Föreskrifterna föreslås träda i kraft den 15 december 2017 och tillämpas på utbytet på öppenvårdsapoteken från och med den 1 mars 2018.

Föreskrifterna föreslås träda i kraft den 15 december 2017 och tillämpas på utbytet på öppenvårdsapoteken från och med den 1 mars 2018. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om fritidsbåtar och vattenskotrar

Transportstyrelsens föreskrifter om fritidsbåtar och vattenskotrar Remissammanställning 1 (5) Datum Transportstyrelsens föreskrifter om fritidsbåtar och vattenskotrar Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Sjöfartsverket 1 kap. Oklart om föreskrifterna omfattar hydrokoptrar

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till föreskrifter om användande av fångstredskap

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till föreskrifter om användande av fångstredskap Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Datum

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Datum Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Nilsson Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter med kompletterande bestämmelser

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet TSL 2010-565 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? BCL-M är ett samlingsbegrepp för nationella föreskrifter

Läs mer

föreskrifter och allmänna råd om bestämmelser för flygbriefingtjänster.

föreskrifter och allmänna råd om bestämmelser för flygbriefingtjänster. Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Framställan om ändring i fartygssäkerhetsförordningen (2003:438)

Framställan om ändring i fartygssäkerhetsförordningen (2003:438) 1 (9) Upprättad av Mari Karlsson/Christine Vallhagen Sjö- och luftfart Enheten för juridik och internationell samordning om ändring i fartygssäkerhetsförordningen (2003:438) Upphävande av krav på att befälhavaren

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet Remissammanställning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet Remissinstans Branschföreningen Tågoperatörerna (BTO) Kapitel Paragraf

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrift för elbusspremien

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrift för elbusspremien Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter (LIVSFS 2018:XX) om planering av kontroll vid slakt

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter (LIVSFS 2018:XX) om planering av kontroll vid slakt Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Jörgen Andersson Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:29)

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets förslag om utvidgat växastöd för den först anställda sänkta arbetsgivaravgifter för aktiebolag och handelsbolag

Yttrande över Finansdepartementets förslag om utvidgat växastöd för den först anställda sänkta arbetsgivaravgifter för aktiebolag och handelsbolag Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens föreskrifter om IMDG-koden

Yttrande över Transportstyrelsens föreskrifter om IMDG-koden Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2017:13) om stöd för mjölk till skolelever

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2017:13) om stöd för mjölk till skolelever Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Läkemedelsverkets förslag till reviderad förordning (2010:1167) om avgifter för den statliga kontrollen av läkemedel

Yttrande över Läkemedelsverkets förslag till reviderad förordning (2010:1167) om avgifter för den statliga kontrollen av läkemedel Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Yttrande över Detaljplanekravet (SOU 2017:64) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till ändrad föreskrift om kostnadsavdrag för musiker vid beräkning av arbetsgivaravgifter

Yttrande över Skatteverkets förslag till ändrad föreskrift om kostnadsavdrag för musiker vid beräkning av arbetsgivaravgifter Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter JvSFS 2005:1 Tillträde till järnvägsinfrastruktur och relaterade järnvägstjänster

Transportstyrelsens föreskrifter JvSFS 2005:1 Tillträde till järnvägsinfrastruktur och relaterade järnvägstjänster Remissammanställning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter JvSFS 2005:1 Tillträde till järnvägsinfrastruktur och relaterade järnvägstjänster Remissinstans EuroMaint 41 Kapitel Paragraf

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder (promemoria)

Yttrande över Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

1 Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (6)

1 Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (6) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Leila Kekkonen Hjalmarsson Väg och järnväg Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

1 Vad är problemet och vad ska uppnås? Konsekvensutredning 1 (8) Datum Handläggare Pia Schelin Luftfartsavdelningen Enheten för flygplats, flygtrafiktjänst och luftfartsskydd Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart

Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Stefan Eriksson Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart Transportstyrelsens förslag: Att införliva

Läs mer

Ändring av avgift för säkerhetskontroll av

Ändring av avgift för säkerhetskontroll av Missiv 1 (5) Datum Dnr/Beteckning 2014-12-10 TSF 2014-260 Enligt sändlista Ändring av avgift för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage Välkommen att ta del av remiss av förslag till ändring

Läs mer

Yttrande över föreskrifter om genomförande av EU:s nya tobaksproduktdirektiv 2014/40/EU

Yttrande över föreskrifter om genomförande av EU:s nya tobaksproduktdirektiv 2014/40/EU Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Ändring av avgift för säkerhetskontroll av

Ändring av avgift för säkerhetskontroll av Missiv 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ändring av avgift för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage Välkommen att ta del av remiss av förslag till ändring av avgift för säkerhetskontroll av passagerare

Läs mer

Regelrådets ställningstagande. Innehållet i förslaget. Finansinspektionen Box Stockholm

Regelrådets ställningstagande. Innehållet i förslaget. Finansinspektionen Box Stockholm Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Yttrande över Skogsstyrelsens förslag till omtryck av föreskrifter om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket

Yttrande över Skogsstyrelsens förslag till omtryck av föreskrifter om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 20XX:X) om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 20XX:X) om flygtrafikledningstjänst (ATS) Missiv 1 (3) Datum Dnr/Beteckning 2015-11-24 TSF 2015-20 Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 20XX:X) om flygtrafikledningstjänst (ATS) Välkommen att ta del av remiss av Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygvädertjänst (MET TSF )

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygvädertjänst (MET TSF ) Remissammanställning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygvädertjänst (MET TSF 2016-151) Remissinstans Swedavia Kapitel Paragraf Synpunkt 1. Swedavia har

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Louise Hagström Fordonsinformation Stabsenheten Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Daniel Hellström TS Föreskriften bör tillhöra Serie GEN. Korrekt! Tomas Åkerlund, Robert Jangfall

Daniel Hellström TS Föreskriften bör tillhöra Serie GEN. Korrekt! Tomas Åkerlund, Robert Jangfall TSL 2011-2214 Nya föreskrifter om luftledningar för starkström i närheten av flygplats Sammanställning av synpunkter intern och extern remiss Remissinstans Paragraf Synpunkt Beslut/kommentar Daniel Hellström

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Vestlund Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om upphävandet

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

Yttrande över Lotteriinspektionens förslag till nya föreskrifter (LIFS 2017:2) om registrering av ombud

Yttrande över Lotteriinspektionens förslag till nya föreskrifter (LIFS 2017:2) om registrering av ombud Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport

Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport LFV - 1 Innehåll Flygtrafiktjänstens uppgifter Styrande regelverk Flygvägssystemet i ansökan om nytt miljötillstånd Allmän beskrivning

Läs mer

Ändring av avgift för säkerhetskontroll av

Ändring av avgift för säkerhetskontroll av Missiv 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ändring av avgift för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage Välkommen att ta del av remiss av förslag till ändring av avgift för säkerhetskontroll av passagerare

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av ny elsäkerhetslag

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av ny elsäkerhetslag Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser; Remissammanställning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning 20160824 TSF 201633 Remissammanställning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser; Remissinstans

Läs mer

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt av föreskrifter

om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt av föreskrifter Missiv 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Omremiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Erfarenheter från tillsyn under Transportstyrelsens ANS-seminarium 5 april 2017

Erfarenheter från tillsyn under Transportstyrelsens ANS-seminarium 5 april 2017 Erfarenheter från tillsyn under 2016 Transportstyrelsens ANS-seminarium 5 april 2017 Agenda Omfattning tillsyn Regelverk som styr tillsyn Förändrad tillsynsmetodik Erfarenheter från 2016 Säkerhetskultur

Läs mer

Regelrådets ställningstagande. Innehållet i förslaget. Finansinspektionen Box Stockholm

Regelrådets ställningstagande. Innehållet i förslaget. Finansinspektionen Box Stockholm Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens förslag till nya regler om verksamhet med bostadskrediter Regelrådets ställningstagande

Yttrande över Finansinspektionens förslag till nya regler om verksamhet med bostadskrediter Regelrådets ställningstagande Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning Datum 2016-04-14 Handläggare Dnr/Beteckning TSF 2015-20 1 (32) Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Luftrumsmöte för brukare. Transportstyrelsen

Luftrumsmöte för brukare. Transportstyrelsen Luftrumsmöte för brukare Transportstyrelsen 2017-04-24 Agenda 10:00-14:00 (lunch 12:00-13:00) 1. Presentation av deltagare 2. Föregående protokoll 3. Information från Transportstyrelsen 3.1 Förändringar

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till föreskrifter om försöksdjur

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till föreskrifter om försöksdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om statligt stöd till energikartläggning

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om statligt stöd till energikartläggning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om behandling av personuppgifter och journalföring i hälsooch sjukvården

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om behandling av personuppgifter och journalföring i hälsooch sjukvården Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter; TSFS 2017:xx Utkom från trycket den xx 2017 beslutade den xx 2017. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 11

Läs mer

Yttrande över Växa-stöd för den första anställda sänkta arbetsgivaravgifter för enskilda näringsidkare

Yttrande över Växa-stöd för den första anställda sänkta arbetsgivaravgifter för enskilda näringsidkare Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för användning av vissa radiosändare

Yttrande över Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för användning av vissa radiosändare Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Revisorsnämndens förslag till ändringar i föreskrifter

Yttrande över Revisorsnämndens förslag till ändringar i föreskrifter Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror (promemoria)

Yttrande över Skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Yttrande över Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Revisorsinspektionens förslag till nya förskrifter om utbildning och prov

Yttrande över Revisorsinspektionens förslag till nya förskrifter om utbildning och prov Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Lika beskattning av dieselbränsle inom vattenbruk, skogsbruk och jordbruk

Yttrande över Lika beskattning av dieselbränsle inom vattenbruk, skogsbruk och jordbruk Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets förslag till ytterligare verktyg för makrotillsyn

Yttrande över Finansdepartementets förslag till ytterligare verktyg för makrotillsyn Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sara Magnusson Väg och järnväg Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av ändringar av Järnvägsinspektionens föreskrifter

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Förslag till lag om ändring i lagen (2010:1882) om åldersgränser för film som ska visas offentligt (promemoria)

Yttrande över Förslag till lag om ändring i lagen (2010:1882) om åldersgränser för film som ska visas offentligt (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Försäkringskassans förslag till föreskrifter om assistansersättning

Yttrande över Försäkringskassans förslag till föreskrifter om assistansersättning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

A. Allmänt. 3. Vilka är lösningsalternativen?

A. Allmänt. 3. Vilka är lösningsalternativen? Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linnéa Ekström Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av föremål som kan utgöra

Läs mer

Missiv 1 (5) Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag.

Missiv 1 (5) Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Missiv 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Enligt sändlista Omremiss Förslag till ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2019:25) om beredskap för räddningsinsatser samt räddningstjänst

Läs mer

Yttrande över Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om kosmetiska exponeringar och kosmetiska solarier samt föreskrifter om kontrollköp

Yttrande över Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om kosmetiska exponeringar och kosmetiska solarier samt föreskrifter om kontrollköp Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Miljötillstånd inflygningar till Arlanda flygplats

Miljötillstånd inflygningar till Arlanda flygplats Miljötillstånd inflygningar till Arlanda flygplats Primärt experter åt SESAR JU (SESAR JU är EU-kommissionens organ för att leda arbetet med att effektivisera EUs framtida flygtrafikledning. Vernamack

Läs mer

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-01-20 N2017/00472/MRT Kopia till marie.egerup@regeringskansliet.se Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Promemoria om

Läs mer