Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS)"

Transkript

1 Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Morgan Sundell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänster Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS) Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredningen innehåller föreskriftsförslag som kommer att ersätta Transportsstyrelsen föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:72) om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst: Föreskrifterna innehåller förslag på uppdaterat tillämpningsområde, ändrad definition för militär luftfart, borttagande av 4 och förtydliganden som ska ge samstämmighet mellan utnämningsbeslut och luftrumsbeslut. Föreskriftsförslaget omhändertar även otydligheter i föreskrifterna som framkommit genom erfarenheter av föreskrifternas tillämpning. A. Allmänt 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Bakgrund Nuvarande reglering, Transportsstyrelsen föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:72) om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst, togs fram i förbindelse med avreglering av flygtrafiktjänsterna 2010 samt för att uppfylla kraven enligt förordning (EG) nr. 550/2004 om tillhandahållande av flygtrafiktjänster inom det gemensamma europeiska luftrummet. Förordningen anger att medlemsstaterna ska se till att flygtrafikledningstjänst (ATS) tillhandahålls med ensamrätt i särskilda luftrumsblock. ATS i form av flygkontrolltjänst (ATC) i anslutning till en flygplats utövas för närvarande antingen av Luftfartsverket (LFV) eller, för ett antal regionala flygplatser, av det privata bolaget Aviation Capacity Resources AB (ACR AB). Arvidsjaurs kommun utövar ATS för Arvidsjaurs flygplats. ATS i form av flyginformationstjänst (AFIS) i anslutning till en flygplats utövas av 12 kommunala och privata flygplatsbolag. Flygtrafiktjänsten omfattar ett stort antal tjänster. Dessa föreskrifter reglerar bara på ATS, dvs. övriga tjänster påverkas inte.

2 Datum Dnr/Beteckning 2 (9) Problem Luftfartslagen ändrades 2014 så att konkurrensutsättning av ATS för luftrum i anslutning till flygplatser endast kan ske vid sådana flygplatser som inte ägs av staten eller av en juridisk person där staten har ett bestämmande inflytande. Genom ändringen har tillämpningsområdet inskränkts vilket behöver åtgärdas i föreskrifterna. I samband med ändringen infördes även en definition av militär luftfart i luftfartslagen och föreskrifterna behöver uppdateras med denna. Efter återregleringen av konkurrensutsättningen av ATS 2014 behöver också 4 som handlar om krav på fördjupad utbildning för militär luftfart på vissa flygplatser ses över då den endast reglerar mot statligt ägda flygplatser som inte längre är konkurrensutsatta. Detta då Försvarsmakten meddelat att de inte längre har krav på fördjupad utbildning för militär luftfart vid den privatägda Linköping/SAAB flygplats. Erfarenheter av föreskrifternas tillämpning har också gett upphov till ett behov av förtydligande av hur kraven ska uppfyllas inom följande områden. Krav på utbildning för militär luftfart har varit oprecis. Alla flygledare behöver utbildning för militär luftfart då den militära luftfarten flyger i hela landet. Av dagens föreskrifter framgår inte att utbildning krävs och hur utbildning tillhandahålls. Klargörande av vilka rutiner som ska samverkas med Försvarsmaktens stridsledning och luftbevakning saknas. Rutiner för samverkan behövs då luftrummet nyttjas både civilt och militärt. Av föreskrifterna bör det framgå inom vilka områden rutiner behövs. Beskrivning av hur luftrumsblocket ska anges i en ansökan behöver förtydligas, detta så att ett luftrumsblocks utsträckning inte anges olika i olika beslut. Om de anges olika kan följden bli att en ATSleverantör utövar tjänst i luftrum där en annan leverantör är utnämnd med ensamrätt. Förhållandet till angränsande ATS-leverantörer då ett ansvar i ett luftrumsblock varierar behöver framgå i en ansökan. Detta är viktigt för att säkerställa att inte flera ATS-leverantörer utövar tjänst samtidigt i samma luftrum. I föreskrifterna behöver även den utnämndes ansvar att hålla sig ajour med luftrumsförändringar förtydligas, dvs. en skyldighet att följa upp att det luftrum man är utnämnd för är det gällande. Utnämningen ska vara i linje med det beslut som finns om luftrummets utformning (luftrumsbeslut).

3 Datum Dnr/Beteckning 3 (9) När det gäller krav på utbildning för militär luftfart samt beskrivning av vilka rutiner som ska samverkas med Försvarsmaktens stridsledning och luftbevakning omfattar idag samtliga ATS-leverantörer vilket inte längre krävs. Erfarenheter visar att kravet endast behövs vid flygplatser där ATC utövas. 2. Vad ska uppnås? Föreskrifterna ska överensstämma med de ändringar som infördes i luftfartslagen Föreskrifterna ska uppdateras efter de erfarenheter som erhållits av föreskrifternas tillämpning och därmed blir föreskrifterna i sin helhet enkla för branschen att tillämpa. 3. Vilka är lösningsalternativen? 3.1. Effekter om ingenting görs Föreskrifterna är i stora delar inte tillämpbara på grund av den ändring som genomfördes 2014 i 6 kap. 13 luftfartslagen. Regeringen har den 10 juli 2014 beslutat om ändring i 6 kap. 13 luftfartslagen (2010:500) att konkurrensutsättning av ATS för luftrum i anslutning till flygplatser endast kan ske vid sådana flygplatser som inte ägs av staten eller av en juridisk person där staten har ett bestämmande inflytande. Om ingen förändring genomförs kommer föreskrifterna att omfatta områden som inte ska regleras. Om inga ändringar görs för att omhänderta erfarenheter av tillämpningen kommer otydligheterna att kvarstå vilket leder till olika tolkningar och tillämpning av föreskrifterna Alternativ som inte innebär reglering Att inte reglera området är inte ett alternativ då Transportstyrelsen är skyldiga att följa både EU-rätt och luftfartslagen vilka kräver att området regleras nationellt. Det är därför inte möjligt att enbart genom information uppnå nödvändigt resultat Regleringsalternativ Ändring av tillämpningsområdet, definition av militär luftfart och översyn av 4 pga. förändrad luftfartslag måste genomföras genom ändrad reglering oavsett vilket av nedanstående regleringsalternativ som är det bästa. Föreskriftsprojektets översyn av 4 visar att det bara finns en ATSleverantör som tillhandahåller ATS åt Försvarsmakten på de flygplatser som tidigare var uppräknade i 4. Vi anser att det med anledning av detta inte

4 Datum Dnr/Beteckning 4 (9) finns ett behov av att reglera området. Föreskrifterna ska endast skapas om det finns ett behov av det och reglerna i 4 skulle i realiteten endast reglera förhållandet mellan två parter, LFV och Försvarsmakten. Förhållandet mellan dessa parter kan lika väl hanteras i ett avtal, vilket sker i dagsläget. I det avtalet kan även frågan om vilken kompetens som ska krävas vid de aktuella flygplatserna hanteras. Därtill behöver föreskrifterna uppdateras så att bristerna vad gäller samstämmighet mellan luftrumsbeslut och utnämningsbeslut åtgärdas, oavsett vilket regleringsalternativ som väljs. Alternativ 1 I det här alternativet genomförs endast de ovan beskrivna åtgärderna i föreskrifterna. Otydligheterna i föreskrifterna och de tillämpningsproblem som fanns åtgärdas genom information och vid behov undantag från regelverket. Detta gäller t.ex. krav på flygledarutbildning för militär luftfart samt rutiner med Försvarsmaktens stridsledning och luftbevakning. Nackdelen med detta alternativ är att otydligheterna i föreskrifterna skulle kvarstå och det finns en risk att inte alla tar del av informationsinsatserna. Därtill skulle dessa behöva återupprepas då personal inom området byts ut. Det skulle även innebära extra arbete för såväl ATS-leverantörer och Transportstyrelsen då undantag skulle behövas för att uppnå målen med föreskrifterna. Detta skulle även innebära en osäkerhet om huruvida undantag faktiskt kommer att beviljas. Alternativ 2 I det här alternativet genomförs de ovan beskrivna åtgärderna i föreskrifterna. Därtill tar föreskrifterna hand om de otydligheter och de tillämpningsproblem som uppmärksammats vid föreskrifternas tillämpning. Denna reglering innebär att bl.a. krav på flygledarutbildning för militär luftfart och rutiner med Försvarsmaktens stridsledning och luftbevakning omhändertas. Därtill förtydligas vilka krav som ställs på en ansökan. Detta förslag skulle leda till ett tydligt och lättöverskådligt regelverk som kan tillämpas lika av och för alla varför detta förslag är det som Transportstyrelsen valt att gå vidare med. 4. Vilka är berörda? ATS-leverantörer med uppdrag att med ensamrätt i särskilda luftrumsblock i anslutning till en flygplats utöva ATS, vilket idag är 15 stycken.

5 Datum Dnr/Beteckning 5 (9) 5. Vilka konsekvenser medför regleringen? 5.1. Företag (X) Regleringen bedöms inte få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt. Samtliga konsekvenser för företagen beskrivs därför under 5.1. ( ) Regleringen bedöms få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt. Konsekvensutredningen innehåller därför ingen beskrivning under 5.1 utan samtliga konsekvenser för företagen beskrivs under avsnitt C. ATS är en del av luftfartsbranschen. Tjänstens uppgift är att förhindra kollisioner mellan luftfartyg, förhindra kollisioner mellan luftfartyg på manöverområde och hinder inom detta område, främja och bibehålla ett välordnat flygtrafikflöde, lämna råd och upplysningar av betydelse för luftfartens säkerhet och effektivitet, och underrätta relevanta organisationer när ett luftfartyg behöver flygräddningstjänst, och i nödvändig omfattning bistå dessa organisationer. En ATS-leverantör är certifierad enligt förordning (EU) nr 550/2004. Branschen består av offentliga och privata aktörer. I Sverige finns idag 15 certifierade ATS-leverantörer som är utnämnda att bedriva ATS med ensamrätt i ett luftrumsblock. Två är större: LFV som är ett statligt affärsverk med ca 1200 anställda och ACR AB med ca 95 anställda. De andra 13 är mindre företag med ca 1-25 anställda per företag. De flesta av de mindre företagen ägs av kommuner som driver mindre flygplatser. Av de 15 leverantörerna är det tre (två större och en mindre) som i huvudsak utövar flygkontrolltjänst (ATC) medan resten (mindre) utövar flyginformationstjänst för flygplats (AFIS). Transportstyrelsen likställer i detta fall LFV med övriga företag då de är en certifierad ATS-leverantör. Transportstyrelsen behandlar alltså inte LFV som ett statligt affärsverk i detta sammanhang. Luftfartsverket omsätter 3,4 miljarder kronor enligt deras hemsida, uppdaterad

6 Datum Dnr/Beteckning 6 (9) ACR AB sköter flygtrafikledningstjänst på 14 flygplatser och omsatte 2015 ca 121 miljoner kronor. Övriga 13 ATS-leverantörer hade 2015 en omsättning på mellan ca 2 miljoner kronor (Skövde Flygplats AB) och ca 37 miljoner kronor (Arvidsjaur Flygplats AB). Konsekvenserna bedöms vara lika oavsett om regleringsalternativ 1 eller 2 väljs. Transportstyrelsen bedömer att krav på giltig utbildning i hantering av militär luftfart endast kommer att innebära små kostnader för resor och logi då utbildningen tillhandahålls av Försvarsmakten utan kostnad för ATSleverantörer som utövar ATC. Kravet på utbildning införs enligt förslaget under en övergångsperiod på 2 år vilket innebär att kostnaden kan fördelas över tid. Idag har LFV och ACR AB avtal med Försvarsmakten om flygledarutbildning för militär luftfart. Leverantörer som utövar AFIS berörs inte av denna reglering då kravet på att kunna hantera militär luftfart tas bort för dessa leverantörer. Föreskriftsförslaget innebär därmed minskade kostnader för AFIS-leverantörerna. Alla ATS-leverantörer kommer även att behöva uppdatera sina handböcker. Leverantörerna som utövar ATC behöver uppdatera handböckerna avseende utbildning i hantering av militär luftfart samt rutiner för samverkan med Försvarsmaktens stridsledning och luftbevakning. Transportstyrelsen bedömer att detta kan genomföras i samband med leverantörernas ordinarie uppdateringar av sina drifthandböcker vilket innebär att kostnaderna kan anses vara små. AFIS-leverantörerna behöver uppdatera sina handböcker då både kravet på att kunna hantera militär luftfart och kravet på rutiner för samverkan med Försvarsmaktens stridsledning och luftbevakning tas bort för dessa leverantörer. Transportstyrelsen bedömer att detta kan genomföras i samband med leverantörernas ordinarie uppdateringar av sina drifthandböcker vilket innebär att kostnaderna kan anses vara små Medborgare Inga effekter för medborgarna Staten, regioner eller landsting och kommuner Effekter som berör de ATS-leverantörer som ägs av staten, landstingen eller kommunerna beskrivs under företag ovan. Försvarsmakten kommer att behöva tillhandahålla flygledarutbildning för militär luftfart för samtliga ATS-leverantörer som utövar ATC. Detta regleras enligt avtal idag för LFV och ACR AB. Vilket kommer innebära en ytterligare kostnad för Försvarsmakten som i dagsläget inte kan anges.

7 Datum Dnr/Beteckning 7 (9) Med anledning av borttagandet av 4 kommer Försvarsmakten att behöva se över avtalet med LFV. I det avtalet behöver även frågan om vilken kompetens som ska krävas vid de aktuella flygplatserna hanteras Externa effekter Föreskrifterna bedöms inte ha några negativa effekter avseende miljö och människors hälsa. Förslaget bedöms inte heller leda till ökat buller eller ökade utsläpp. 6. Vilka konsekvenser medför övervägda alternativ till regleringen och varför anses regleringen vara det bästa alternativet? Transportstyrelsen ser inte några alternativ till reglering. Med enbart informationsinsatser uppfyller vi inte våra åtaganden gentemot EU-rätten och luftfartslagen. Oavsett vilket regleringsalternativ som väljs så måste nuvarande föreskrifter uppdateras avseende tillämpningsområde, definition av militär luftfart, 4 och samstämmighet mellan utnämningsbeslut och luftrumsbeslut. Reglering enligt alternativ 1 bedöms inte uppnå målen med föreskrifterna och innebär att otydligheterna i föreskrifterna kvarstår. Alternativ 2 tar hand om samtliga de otydligheter och tillämpningsproblem som finns och bedöms därför vara det bästa alternativet. Se även punkt 3.3 ovan. 7. Vilka bemyndiganden grundar sig myndighetens beslutanderätt på? 6 kap. 10 luftfartsförordningen (2010:770). 8. Överensstämmer regleringen med eller går den utöver de skyldigheter som följer av EU-rättslig reglering eller andra internationella regler? Föreskriftsförslaget överensstämmer med EU-rättslig reglering. 9. Behöver särskild hänsyn tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och finns det behov av speciella informationsinsatser? Ingen särskild hänsyn behöver tas avseende tidpunkt. Inga särskilda informationsinsatser behövs. B. Transportpolitisk måluppfyllelse Det övergripande målet för svensk transportpolitik är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för

8 Datum Dnr/Beteckning 8 (9) medborgare och näringsliv i hela landet. Under det övergripande målet finns också funktionsmål och hänsynsmål med ett antal prioriterade områden. Funktionsmålet handlar om att skapa tillgänglighet för människor och gods. Transportsystemets utformning, funktion och användning ska medverka till att ge alla en grundläggande tillgänglighet med god kvalitet och användbarhet samt bidra till utvecklingskraft i hela landet. Samtidigt ska transportsystemet vara jämställt, det vill säga likvärdigt svara mot kvinnors respektive mäns transportbehov. Hänsynsmålet handlar om säkerhet, miljö och hälsa. Transportsystemets utformning, funktion och användning ska anpassas till att ingen ska dödas eller skadas allvarligt. Det ska också bidra till det övergripande generationsmålet för miljö och att miljökvalitetsmålen uppnås, samt bidra till ökad hälsa. 10. Hur påverkar regleringen funktionsmålet? Föreskriftsförslaget bedöms inte påverka funktionsmålet i någon riktning. 11. Hur påverkar regleringen hänsynsmålet? Hänsynsmålet påverkas positivt då säkerheten höjs genom att flygledare får utbildning i hantering av militär luftfart och genom att samstämmighet uppnås mellan luftrumsbeslut och utnämningsbeslut. Föreskriftförslaget bedöms inte få några negativa konsekvenser för miljön eller människors hälsa. C. Företag Regleringen bedöms inte få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt. Samtliga konsekvenser för företag beskrivs därför under punkt 5.1.

9 Datum Dnr/Beteckning 9 (9) D. Sammanställning av konsekvenser Berörd aktör Effekter som inte kan beräknas Beräknade effekter (tkr) Kommentar Fördelar Nackdelar + / - Företag Medborgare Staten m.fl. Externa effekter Totalt Tydligare regler som blir enklare att tillämpa. Regelförenkling för AFISleverantörer. Försvarsmakten kan styra innehållet i utbildningen. 4 tas bort, vilket innebär att Försvarsmakten själv kan styra kravbilden. Försvarsmakten måste tillhanda hålla flygledarutbildning. Fördelarna är större än nackdelarna. E. Samråd Föreskriftsförslaget är framtaget i samråd med Försvarsmakten. Från Försvarsmakten har Göran Almfjord FlygI deltagit i föreskriftsarbetet. Om ni har några frågor med anledning av konsekvensutredningen eller synpunkter ni vill framföra får ni gärna kontakta oss: Pia Schelin, gruppledare Morgan Sundell, sakkunnig Johan Nilsson, jurist

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Datum

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Datum Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Nilsson Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter med kompletterande bestämmelser

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linnéa Ekström Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om trafiktillstånd

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om trafiktillstånd Konsekvensutredning Datum Handläggare 1 (7) Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för marknad Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om trafiktillstånd

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om anmälan av fordon i slutserie

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om anmälan av fordon i slutserie Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Björn Englund Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsgodkännande Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om anmälan

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66)

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mattias Hörnquist Sjö och luft Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Alexander Östman Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

A. Allmänt. 3. Vilka är lösningsalternativen?

A. Allmänt. 3. Vilka är lösningsalternativen? Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linnéa Ekström Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av föremål som kan utgöra

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer

Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning 2019-05-08 TSF 2019-48 Handläggare Linda Norberg Väg och järnväg Teknik väg Infrastrukturregler Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart

Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Stefan Eriksson Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart Transportstyrelsens förslag: Att införliva

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort;

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort; Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Camilla Sundén Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m.

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m. Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Per Vedin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om klimatbonusbilar

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om klimatbonusbilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning 2017-02-28 TSF 2017-169 Handläggare Jonny Geidne Fordonsinformation Stabsenheten Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om klimatbonusbilar

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sara Magnusson Väg och järnväg Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av ändringar av Järnvägsinspektionens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om arbetstid vid visst vägtransportarbete

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om arbetstid vid visst vägtransportarbete Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Hanna Garbergs Väg och järnväg Yrkestrafik Yrkestrafikregler Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om arbetstid

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om luftvärdighet

Konsekvensutredning av föreskrifter om luftvärdighet Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ulf Wallman Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om luftvärdighet Transportstyrelsens förslag: Dessa föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Louise Hagström Fordonsinformation Stabsenheten Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon

Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg och järnväg Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder

Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Janike Rudert/Ingela Sundin Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sigge Skarsfjäll Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:24) om mopeder och släpvagnar som dras av mopeder

Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:24) om mopeder och släpvagnar som dras av mopeder Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets

Läs mer

1 Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (6)

1 Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (6) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Leila Kekkonen Hjalmarsson Väg och järnväg Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg

Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Klas Berglund Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna

Läs mer

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring i VVFS 2003:28

Läs mer

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anders Erzell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (11)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (11) Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning avseende Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Loella Fjällskog Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Ändringarna i föreskriften var

Läs mer

Konsekvensutredning om rapportering av uppgifter från besiktning av taxameterutrustning

Konsekvensutredning om rapportering av uppgifter från besiktning av taxameterutrustning Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning om rapportering av uppgifter från

Läs mer

UTKAST. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

UTKAST. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Tatjana Olson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för miljö Konsekvensutredning av ändring och nytryck

Läs mer

Konsekvensutredning - symbol för vägmärke I3, landmärke

Konsekvensutredning - symbol för vägmärke I3, landmärke Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Monika Morén Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning - symbol för vägmärke I3, landmärke

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till införlivande av IMO-resolution MEPC.248(66) om krav på stabilitetsinstrument för oljetankfartyg

Konsekvensutredning av förslag till införlivande av IMO-resolution MEPC.248(66) om krav på stabilitetsinstrument för oljetankfartyg Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Nicklas Berndtsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för miljö Konsekvensutredning av förslag till

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) för certifiering av besiktningstekniker (TSFS 2010:90)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) för certifiering av besiktningstekniker (TSFS 2010:90) Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsgodkännande väg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning 2

Konsekvensutredning 2 Konsekvensutredning 2 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ingela Sundin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning 2 rättning och justering

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ulrika Hjort Sjö- och luftfart Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänster Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag på anpassning till nya EU-regler av föreskrifter i Luftfart, PEL-FSTD

Konsekvensutredning av förslag på anpassning till nya EU-regler av föreskrifter i Luftfart, PEL-FSTD Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Marie Fahlstedt Sjö- och luftfart Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för flygutbildning Konsekvensutredning av förslag på anpassning

Läs mer

Remiss. A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) Dnr/Beteckning TSF

Remiss. A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Nariné Svensson Sjö- och luftfart Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för miljö Konsekvensutredning av införlivande av IMO:s regelverk

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Transportstyrelsens

Läs mer

Kompletterande konsekvensutredning om nya föreskrifter om trafikskolor

Kompletterande konsekvensutredning om nya föreskrifter om trafikskolor Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Liv Lennius Johansson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Kompletterande konsekvensutredning om nya föreskrifter om trafikskolor

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Strömsöe Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Datum Konsekvensutredning av revidering av Transportstyrelsens

Datum Konsekvensutredning av revidering av Transportstyrelsens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Handläggare Saeed Mohebbi Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av revidering av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (10) Dnr/Beteckning TSF

Konsekvensutredning 1 (10) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lena Martell Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd för flygvädertjänst (MET)

Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd för flygvädertjänst (MET) Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Jonas Kostmann Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna

Läs mer

föreskrifter och allmänna råd om bestämmelser för flygbriefingtjänster.

föreskrifter och allmänna råd om bestämmelser för flygbriefingtjänster. Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Jörgen Andersson Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:29)

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Fanny Granskog Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter om lastsäkring.

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter om lastsäkring. Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya

Läs mer

Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport

Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport LFV - 1 Innehåll Flygtrafiktjänstens uppgifter Styrande regelverk Flygvägssystemet i ansökan om nytt miljötillstånd Allmän beskrivning

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (11) Dnr/Beteckning TSF

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (11) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Björn Bengtsson Sjö- och luftfart Enheten för hållbar utveckling Sektionen för marknadstillsyn Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Dnr/Beteckning Monika Morén Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Samer Sada Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll för nationella regler för fordon och fasta installationer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll för nationella regler för fordon och fasta installationer Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning 2018-09-07 TSF 2018-105 Handläggare Birger Nordfjell Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning gällande ändring av föreskrifter för fartområdenas indelning

Konsekvensutredning gällande ändring av föreskrifter för fartområdenas indelning Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Skogwik Sjö- och luftfart Infrastrukturenheten Sektionen för sjötrafik Konsekvensutredning gällande ändring av föreskrifter för fartområdenas

Läs mer

Konsekvensutredning av implementering av certifikatskrav för personal som tjänstgör på fartyg som omfattas av IGF-koden

Konsekvensutredning av implementering av certifikatskrav för personal som tjänstgör på fartyg som omfattas av IGF-koden Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Olle Thelaus Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för sjöpersonal Konsekvensutredning av implementering

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (16) Dnr/Beteckning TSF

Konsekvensutredning 1 (16) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (16) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Roger Fredriksson. Kenneth Michaelsson (c) JanAnders Palmqvist (s) Roger Gardell (fp) Tommy Andersson 1(4) Sammanträdesprotokoll

Roger Fredriksson. Kenneth Michaelsson (c) JanAnders Palmqvist (s) Roger Gardell (fp) Tommy Andersson 1(4) Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll 1(4) 2012-06-11 Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 08.30-08.40 Beslutande Roger Fredriksson (m) Kenneth Michaelsson (c) JanAnders Palmqvist

Läs mer

Trafikanalys uppföljning av de transportpolitiska målen. Norra Latin

Trafikanalys uppföljning av de transportpolitiska målen. Norra Latin Trafikanalys uppföljning av de transportpolitiska målen Norra Latin 2018-11-20 ÖVERGRIPANDE MÅL: Transportpolitikens mål är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation

Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsen föreslår att ändringarna införlivas i form av ändringsföreskrifter. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9)

Transportstyrelsen föreslår att ändringarna införlivas i form av ändringsföreskrifter. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Nicklas Berndtsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för miljö Konsekvensutredning av förslag till

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygvädertjänst (MET)

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygvädertjänst (MET) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning 2017-03-28 TSFS 2016-151 Handläggare Jonas Kostmann Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

1 Vad är problemet och vad ska uppnås? Konsekvensutredning 1 (8) Datum Handläggare Pia Schelin Luftfartsavdelningen Enheten för flygplats, flygtrafiktjänst och luftfartsskydd Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens

Läs mer

Luftrumsmöte för brukare. Transportstyrelsen

Luftrumsmöte för brukare. Transportstyrelsen Luftrumsmöte för brukare Transportstyrelsen 2017-04-24 Agenda 10:00-14:00 (lunch 12:00-13:00) 1. Presentation av deltagare 2. Föregående protokoll 3. Information från Transportstyrelsen 3.1 Förändringar

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret Konsekvensutredning 1 (27) Datum Diarienummer 2018-01-30 TFS 2017-57 Handläggare Louise Hagström Avdelning Fordonsinformation Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning Datum 2016-04-14 Handläggare Dnr/Beteckning TSF 2015-20 1 (32) Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (10) påhängsvagnar mellan Falköping och Skara. Dnr/Beteckning TSF

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (10) påhängsvagnar mellan Falköping och Skara. Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pär Ekström Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av förlängning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Vestlund Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om upphävandet

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (12) Dnr/Beteckning TSF

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (12) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hellgren Sjö- och luftfart Enheten för fartyg och sjövärdighet Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av Transportstyrelsens förslag

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (8) Dnr/Beteckning TSF

Konsekvensutredning 1 (8) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lena Martell Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund TSL 2011-3767 Konsekvensutredning 1(6) Konsekvensutredning Revidering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 20XX:X) om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 20XX:X) om flygtrafikledningstjänst (ATS) Missiv 1 (3) Datum Dnr/Beteckning 2015-11-24 TSF 2015-20 Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 20XX:X) om flygtrafikledningstjänst (ATS) Välkommen att ta del av remiss av Transportstyrelsens

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer

Nya föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (16) Datum Dnr/Beteckning 2016-04-22 TSF 2015-146 Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Nya föreskrifter och

Läs mer

A. Allmänt. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

A. Allmänt. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Bång Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för marknad Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (12) mellan Överkalix och Piteå. Dnr/Beteckning TSF

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (12) mellan Överkalix och Piteå. Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pär Ekström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av förlängning av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet TSL 2010-565 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? BCL-M är ett samlingsbegrepp för nationella föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning Ändringar i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2013:14) om medicinska undersökningar m.m.

Konsekvensutredning Ändringar i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2013:14) om medicinska undersökningar m.m. Konsekvensutredning 1 (8) Datum Handläggare Lennart Johansson Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för flygcertifikat Konsekvensutredning Ändringar i Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (12)

Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (12) Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsgodkännande väg Konsekvensutredning om ändring av Vägverkets

Läs mer

1 Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter om flygning med obemannade

Läs mer

Möte med helikopterflygplatserna Jörgen Andersson

Möte med helikopterflygplatserna Jörgen Andersson Transportstyrelsen Möte med helikopterflygplatserna 2014-03-19 Jörgen Andersson Möte med helikopterflygplatserna 2014-03-19 Jukka Niskala Flygplatsinspektör Roland Burman Flygplatsinspektör Robert Jangfall

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Nicklas Berndtsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för miljö Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Uppdrag att ta fram underlag om obemannade luftfartyg s.k. drönare

Uppdrag att ta fram underlag om obemannade luftfartyg s.k. drönare Regeringsbeslut II 7 2018-06-28 N2018/03935/MRT N2017/02238/MRT (delvis) Näringsdepartementet Transportstyrelsen 601 73 Norrköping Uppdrag att ta fram underlag om obemannade luftfartyg s.k. drönare Regeringens

Läs mer

Framställan om ändring i luftfartsförordningen (2010:770)

Framställan om ändring i luftfartsförordningen (2010:770) ,... STYRELSEN Upprättad av Loella Fjällskog Sjö- och luftfartsavdelningen NZD11/P31Jf1/ 11~ 1 --- 1 (24} om ändring i luftfartsförordningen (2010:770) Förändring av myndighetsansvaret för flygtrafiktjänster

Läs mer

A. Allmänt. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

A. Allmänt. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Bång Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för marknad Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

1 Konsekvensutredning av tidsbegränsad rapporteringsskyldighet för flygoperatörer med verksamhet inom vissa fjällområden

1 Konsekvensutredning av tidsbegränsad rapporteringsskyldighet för flygoperatörer med verksamhet inom vissa fjällområden Konsekvensutredning 1 (11) Datum Handläggare Marie Hankanen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för miljö 1 Konsekvensutredning av tidsbegränsad rapporteringsskyldighet

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om övriga säkerhetsbestämmelser för trafik och arbete i järnvägsinfrastrukturen

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om övriga säkerhetsbestämmelser för trafik och arbete i järnvägsinfrastrukturen Konsekvensutredning Datum Dnr/Beteckning 2018-11-16 TSF 2018-32 Handläggare Tomas Sonesson Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om övriga

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av personal för flygtrafiktjänst;

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av personal för flygtrafiktjänst; Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av personal för flygtrafiktjänst; beslutade den 20 juli 2009. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 74 och 84 luftfartsförordningen (1986:171) följande.

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA)

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA) Missiv 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Enligt sändlista Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för flygplatser (Serie AGA) Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Bakgrund

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst;

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst; Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst; beslutade den 17 februari 2017. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 10 luftfartsförordningen (2010:770)

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

1 Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mats Willén Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Har meddelandeflagga. Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag till föreskrift och allmänna råd om klimatbonusbilar.

Har meddelandeflagga. Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag till föreskrift och allmänna råd om klimatbonusbilar. Från: Geidne Jonny Skickat: den 1 mars 2018 09:09 Till: info@bilsweden.se; info@bfbus.se; datainspektionen@datainspektionen.se; ekonomistyrningsverketregistrator@esv.se;

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser;

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser; C:\Users\evhi01\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\8AAMCEQB\konsekvensutredning 41.docx Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Liv Lennius Johansson

Läs mer