Utvärdering av projektet Wajrum, Kompetensutveckling genomförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering av projektet Wajrum, Kompetensutveckling genomförande"

Transkript

1 Utvärdering av projektet Wajrum, Kompetensutveckling genomförande Inledning Föreliggande rapport är en slutrapport av projektet Wajrum Kompetensutveckling genomförande som vänder sig till företag inom framförallt tillverkningsindustrin i Mora. Projektet pågår till Dess syfte är att stärka företagens konkurrenskraft, utveckla den enskilda medarbetarens kompetens och utveckla samverkan mellan företagen och andra aktörer. Ett annat syfte med projektet är att skapa en grund för fortsatt arbete med kompetensutveckling inom företagen. Dessutom har projektet åtagit sig att öka kunskaperna i likabehandlingsarbetet (omfattar tillgänglighet och jämställdhetsintegrering). Rapporten inleds med en beskrivning av processutvärderarens roll, syftet med en processutvärdering och det material rapporten vilar på. Därefter ger vi en bakgrundsbeskrivning till projektet för att sedan gå in på sådant som är av central vikt i utvärderingen. Vi avslutar rapporten med en sammanfattning som även rymmer vår helhetsbedömning av projektet. Processutvärderarens roll Processutvärderarens roll är att samla in material från olika aktörer och deltagare, sammanställa deras bilder av projektet och dra slutsatser som löpande och vid behov kan bidra till en utveckling eller omstyrning av projektet. I detta projekt har dock utvärderaren haft små möjligheter att påverka utvecklingen av själva genomförandet i projektet då denne anlitats först i ett sent skede. Utöver utvärdering av projektets genomförande samt resultat av genomförda insatser lyfter vi i rapporten frågor som rör strategisk påverkan och mer långsiktiga effekter av de kunskaper och erfarenheter som projektet har genererat. Processutvärderingens syfte Processutvärderaren har projektmålen i fokus samtidigt som projektets väg till målen är viktig att följa för utvärderaren. ESF-rådets tanke med processutvärderingar är att utvärderingarna ska bidra till strategisk påverkan. Det har bäring på lärandet i de organisationer som är direkt berörda av ett projekt och spridning av nya kunskaper och insikter till andra organisationer. Det finns en långsiktighet i detta tänkande, vilket innebär att ett projekt inte endast förväntas utföra något som sedan avslutas utan att lämna avtryck i berörda verksamheter. Snarare förväntas projekt som får medel från ESF-rådet att bidra till bestående förändringar och utveckling av organisationer och/eller verksamheter. AGASPO AB Sida 1 (12)

2 Underlag till utvärdering Underlaget för denna rapport utgörs av projektansökan, fyra företagsbesök, frågeformulär som har besvarats av företag och projektledare, intervjuer med företag, företagsanalyser av medverkande företag gjorda av Öhrlings Pricewaterhouse Coopers AB och LR Redovisning Revision Mora AB och olika slags dokumentation som producerats i projektet (t.ex. intern utvärdering av två ledarskapsutbildningar och en samlad kursförteckning). Utöver det har vi besökt och haft flera samtal med projektledaren. Bakgrund Näringslivet i Ovansiljan har under de senaste åren varit utsatt för stora utmaningar, dels p.g.a. effekten av lågkonjunkturen, dels för att företagen inte kunnat stå emot de omställningstryck som finns. Detta har lett till konkurser, nedläggningar och omstruktureringar av större enheter inom arbetsmarknadsområde Mora, vilket i sin tur har aktualiserat behovet av att genomföra utvecklingsinsatser riktade mot företagen. Under en mobiliseringsfas som tidigare genomförts kartlades behoven av kompetensutveckling hos företagen. Det gjordes en analys av samtliga deltagande företags befintliga situationer vad gällde företagens organisationsstruktur i termer av ledningens sammansättning, interna rutiner, kommunikationsvägar m.m., ledningens och personalens kompetens, företagets marknadsposition, risken för kompetensbortfall, företagets strategiska tänkande, IT-mognad, kunskap om jämställdhet och tillgänglighet. Förprojekteringen uppdagade flera gemensamma behov av omställning och utvecklingsinsatser riktade till företagen. Resultatet utmynnade i ett antal mål för nästa fas, dvs genomförandefasen. I det som följer beskriver vi olika delar av projektet. Projektorganisation Projektet leds av Wajrum ideella förening ( Projektet har haft en styrgrupp bestående av VD:arna för Mattsson Metal AB och MAFI AB, t.f. näringslivschef och kommundirektören i Mora kommun. Styrgruppen har haft en rådgivande roll. Vid sammanträdena har projektledaren som är adjungerad i styrgruppen föredragit om projektets utveckling och ledamöterna har följt dess utveckling. Wajrum har samordnat projektet och de olika delmomenten samt rapportering och intern och extern kommunikation. Målgruppen Målgruppen för projektet var 16 företag i Ovansiljan, huvudsakligen inom industriell tillverkning. Antal anställda varierar från 3 till 103, totalt 456 anställda varav 84 kvinnor och 372 män. Följande företag deltar i projektet: Boggs Mekaniska AB (Skärande bearbetning inom svarvning och fräsning) Daladatorer AB (Erbjuder mjukvaror för bl.a. affärssystem) Isotech i Mora (Tillverkar detaljer i styvt polyuretan-skum) AGASPO AB Sida 2 (12)

3 Mora Contract Manufacturing AB (Legotillverkning inom plåt och plast) Mora Tool AB (Legotillverkning inom fordons -och verkstadsindustrin) Fräsdorns-Specialisten AB (Verktyg och legotillverkning) Mattson Metal AB (Tillverkar radiatorventiler) Orsa Link AB (Tillverkar kedjor) Vasaloppet CW Lundberg AB (Taksäkerhet och utbildning inom byggnadsindustrin) Jan Uddén AB (Verkstadsföretag inom aluminium) LR Redovisning Revision Mora AB (Redovisningsbyrå) MAFI AB (Telecom infrastruktur) Mora Hälsan AB (Gym och massage) Siljans Chark AB (Kött och charkprodukter) Falk Lack AB (Lackering av plåtkomponenter) Samverkansaktörer Ett delsyfte i projektet var att främja samverkan mellan olika samverkansaktörer. I projektansökan angavs att projektet skulle samverka med följande företag och organisationer: - Lokala fackliga organisationer på företagen - Arbetsförmedlingen, arbetsmarknadsområde Mora - Kompetens- och rekryteringsområde för Arbetsmarknadsområdet Mora (Mora, Orsa, Malung-Sälen, Vansbro och Älvdalens kommuner, Arbetsförmedlingen, Gymnasieskolan, Yrkesakademin, Lerina, Komvux och näringslivsrådet Mora) - MAI-gruppen (Mora Arbetsgivare Intresseorganisation), personalchefsnätverket - W7Dalarna, regionalfondsprojekt med inriktning på mångfaldsfrågor - Högskolan Dalarna - Triple Steelix, en regional utvecklingssatsning som arbetar med att göra stål- och verkstadsindustrin i Bergslagen stark Projektets övergripande syfte Projektets övergripande syfte var, som nämndes i inledningen, att: - Stärka företagens konkurrenskraft - Utveckla den enskilda medarbetarens kompetens för att möta företagets omställningsbehov och stärka sin ställning inom företaget och på arbetsmarknaden - Utveckla samverkan mellan företagen och andra aktörer - Skapa en grund för fortsatt arbete med kompetensutveckling inom företagen AGASPO AB Sida 3 (12)

4 - Bidra till att företagen och deras medarbetare regelbundet analyserar sin verksamhet och förebygger framtida utmaningar genom ständiga förbättringar och utvecklingsinsatser - Se till att kompetensutveckling blir ett strategiskt verktyg för företagen att utveckla den egna verksamheten Projektmål Målen är kopplade till nämnda syften och består av att: - Beslutade utvecklingsinsatser genomförs - Syftet med utvecklingsinsatserna uppnås - Samverkansparterna medverkar i de utvecklingsinsatser de planerats medverka i Uppnådda mål förväntas ge följande effekter: - Deltagarna upplever att de fått fördjupade kunskaper - Utvecklingsbehoven inom prioriterade områden minskar - Företagen har kommit längre med arbetet inom jämställdhet/mångfald och tillgänglighet jämfört med förprojekteringen - Utveckla kundbasen och lönsamheten - Formulera och följa upp mål och få medarbetarna att samverka mot målen - Snabbt utveckla och anpassa verksamheten för att möta förändrade förutsättningar och krav - Öka effektiviteten i produktionen av produkter/tjänster När det gäller medarbetare handlar målen om att de ska: - Utveckla sin kompetens inom de områden där företagen uttryckt behov av förstärkning, öka sin anställningsbarhet, framförallt inom det egna företaget men även stärka sin ställning på arbetsmarknaden i stort. - Genom ökade/breddade kompetenser få bättre möjligheter att rigga och hantera flera maskiner/processer och på så sätt bli tryggare på den egna arbetsplatsen. - Bättre utnyttja de stöd som finns i verksamheten, t.ex. olika IT-stöd stärker den enskilda kompetensen samtidigt som det skapar bättre effektivitet. Andra viktiga områden som stärker både den enskilde och företaget, är att minska sårbarheten. Till exempel när det endast är en person som har kompetensen för en viss process, s.k. nyckelkompetens, och att kompetensen kan spridas till flera andra. Denna spridning av kompetens kan vara helt avgörande för företagets överlevnad, inte minst med tanke på att några av företagen står inför en generationsväxling. Nedan anges de tidigare nämnda konkreta projektmålen som i direkt följd kompletteras med en text som beskriver eller diskuterar eventuell måluppfyllelse. AGASPO AB Sida 4 (12)

5 A - Att beslutade utvecklingsinsatser genomförs. Följande har skett. Ett företag i gruppen har inte genomfört några insatser alls. Det avser Orsa Link som sedan 2009 brottats med stora problem. Ett turbulent läge på företaget med bl.a. många varsel har gjort att utvecklingsinsatserna inte har prioriterats. De övriga 15 företagen har genomfört insatserna, dock inte i samma frekvens som var planerat. Av 140 planerade insatser har 55 st. genomförts, d.v.s. 40%. Avvikelsen förklaras av projektledningen enligt följande: Skillnaden i utfall beror dels på att antalet anställda som i ansökan bedömdes vara i behov av insatser inte var entydigt med företagens totala anställda samt att i flera fall har en och samma individ genomgått flera utvecklingsinsatser. Efter beslut om genomförandefas har varje företag genomfört en omprioritering inom de olika utvecklingsinsatserna, vilket också framgick av det beslutsunderlaget. Behoven har sedan ansökan till genomförande ändrats något och företagen har prioriterat om insatserna. Det innebar att flera företag reducerade antalet insatser för att i stället satsa på de områden som bedömdes vara absolut viktigast under den kommande projektperioden. Ovannämnda mål är inte uppnått. Utöver projektledningens förklaring som citerats ovan så råder generellt sett ett dilemma mellan behovet av kompetensutvecklande insatser som ju ofta är tids- och resurskrävande och kravet på produktion och leverans. Företagen är i regel medvetna om vikten av kompetensutveckling och lärande, men av praktiska skäl prioriterar de ibland bort eller ned insatserna när produktions- och leveranskravet anses mer angeläget. En annan variabel som ofta påverkar måluppfyllelsen för kompetensutvecklingsprojekt negativt är den relativt långa tiden mellan mobiliseringsfasen och genomförandefasen. Till följd av de allt snabbare svängningarna mellan konjunkturen och i takt med att svenska företag i högre grad påverkas av världsekonomin krymper företagens utrymme för långsiktigt kompetenshöjande insatser vilket kan ha ödesdigra konsekvenser. B - Syftet med utvecklingsinsatserna, d.v.s. förstärkning av företagens konkurrenskraft och höjning av medarbetarnas kompetensnivå, uppnås. Enkäten och intervjuerna med personer i företagsledningarna visar att företagen upplever att de har ökat sin konkurrenskraft och att medarbetarna anses ha höjt sin kompetensnivå tack vare utbildningsinsatserna. Se vidare har projektet uppnått sitt syfte längre ned i rapporten. C - Att samverkansparterna medverkar i de utvecklingsinsatser de planeras medverka i. AGASPO AB Sida 5 (12)

6 I projektansökan anges att projektet kommer att samverka med en rad olika företag och organisationer. Det framgår dock inte inom vilka områden och på vilket sätt samverkan ska ske. Trots det har samverkan skett enligt följande: - Lokala fackliga organisationer på företagen. De lokala fackklubbarna har stor kunskap om vikten av kompetensutveckling och gett sitt stöd under genomförandet. Det har skett internt i företagen och inte genom direktkontakt med projektet. Viss direktkontakt har skett och har då handlat om tillgänglighet och en dialog om skriv- och lässvårigheter. - Arbetsförmedlingen, arbetsmarknadsområde Mora Ingen samverkan har skett beroende på att målgruppen inte varit densamma samtidigt som ingen som genomgått utbildningsinsatser har hamnat i arbetslöshet. - Kompetens- och rekryteringsområde för Arbetsmarknadsområdet Mora Har haft en stor roll när det gäller strategisk påverkan och lyfta kompetensförsörjningsfrågorna och öka samverkan mellan olika utbildningsinstanser. En del utbildning har genomförts via dessa instanser men har ej belastat projektbudgeten. - MAI-gruppen (Mora Arbetsgivare Intresseorganisation MAI-gruppen har två nätverk som har varit aktuella i projektet, VD- och HR-nätverkan. VD-nätverket fungerar som en styrelse till Wajrum och där träffas VD för respektive industriföretag. Här sker viss prioritering och kanalisering av uppdragen. HR-nätverket var en central grupp i projektet och drivs även i annat Wajrumprojekt. I det bedrivs fram för allt ett strategiskt arbete med kompetensförsörjningsfrågorna. - W7 Dalarna, regionalfondsprojekt med inriktning på mångfaldsfrågor W7 har haft en konsultativ roll i projektet med avseende på framför allt jämställdhetsfrågor. Företagen har fått erbjudande om stöd för jämställdhetsarbete och viss utbildning. - Högskolan Dalarna och Triple Steelix Projektet samverkar tätt med både Högskolan och Triple Steelix. Samverkan gällde framförallt att hitta lösningar på problem som företagen stött på. Det har lett till en del projekt och examensarbeten av studenter. Tillgänglighet och jämställdhetsintegrering Under mobiliseringsfasen framkom att kunskapen om tillgänglighet och jämställdhet var mycket låg hos företagen. I projektet genomfördes en gemensam utbildningsdag om tillgänglighet. Projektledningen har dessutom tagit hjälp av processtödet i jämställdhet för att bredda sina kunskaper i ämnet och om metoder att arbeta vidare med. Vad gäller en höjning av företagens kunskaper om tillgänglighet har projektet, som ovan nämndes, arrangerat en utbildning på temat. Intresset var dock svagt kunskapsnivån har inte påtagligt ökat genom projektet. Det är svårt att få företagen att prioritera dessa frågor då anknytningen till den dagliga verksamheten kan förefalla avlägsen. Ett sätt att minska gapet är att beställa utbildningar som har dessa perspektiv integrerade i sina innehåll. Vår bedömning är dock att projektet har försökt och delvis lyckats genom att AGASPO AB Sida 6 (12)

7 erbjuda utbildningen i tillgänglighet och genom att projektledaren har höjt sina kunskaper i jämställdhet. Projektledningen har dessutom fört dialog med företag om hur t.ex. könsfördelning ser ut inom ledningen på företaget och hur man resonerar och tänker på vilka som får ta del av utvecklingsinsatser. Tack vare dessa insatser har jämställdhets- och tillgänglighetsperspektivet kommit upp i medarbetarundersökningar. Det är ett gott tecken, men som ovan nämndes finns det utrymme för förbättring. Utbildningsinsatser och lärande Genomförandefasen av projektet har i stort sett handlat om att upphandla och genomföra utbildningar som efterlystes under mobiliseringsfasen. Utöver ett antal företagsspecifika och ofta tekniska utbildningar har följande utbildningsinsatser efterlysts och i viss utsträckning genomförts av företagen: Ledarskap och administration (i synnerhet inom LEAN-konceptet) Juridik, marknadsföring, IT/affärssystem Av genomförda utbildningar har såvitt utvärderaren känner till enbart två utbildningar, nämligen LEAN och ledarskapsutbildningar, utvärderats. Dessa utbildningar fick en överväldigande positiv bedömning av deltagarna. Företagen förefaller enligt enkätsvaren vara nöjda även med de övriga utbildningarna. Här ovan delade vi in utbildningarna efter ämnesområde. Ett annat sätt att skilja utbildningarna åt är att kategorisera dem utifrån anpassningsinriktade eller utvecklingsinriktade utbildningar. Med anpassningsinriktade avses utbildningar som syftar till att exempelvis lära sig att köra en viss maskin, med andra ord kunskaper som krävs för att kunna hantera något. Branschspecifika utbildningar tillhör ofta denna kategori. Det är tämligen lätt att på en arbetsplats följa upp effekten av en sådan utbildning. Utvecklingsinriktade utbildningar är istället sådana som syftar till förändring av olika slag. Den här typen av utbildningar fordrar ofta reflektion över verksamhetens nuläge och utrymme för förändring och utveckling för att kunna ge långsiktiga effekter. LEANoch ledarskapsutbildningar ingår i denna kategori. Ett syfte med kompetenshöjande insatser är att höja kompetensnivån hos den enskilde medarbetaren, vilket möjliggör ett lärande som kan gynna såväl individen som företaget. Frågan är hur en enskild person inom ramen för t.ex. sin arbetsplats, kan höja sin kompetens och tillgodogöra sig ett lärande. Räcker det att medarbetaren genomgår en utbildning för att kompetensen per automatik ska höjas? Eller krävs det andra faktorer som skapar förutsättningar för att ny och ofta teoretisk kunskap omvandlas till färdigheter och tillämpbara kunskaper hos individen? Forskning och praktisk erfarenhet AGASPO AB Sida 7 (12)

8 visar att det behövs en lärande miljö för att nyförvärvad kunskap ska kunna omsättas i organisationers produktionsprocesser. Vad menas då med lärande och lärande miljö? En del forskare definierar lärande som en rörelse, en lärande- och förändringsprocess som börjar med någon form av störning eller problematisk situation i samspelet mellan individ och omgivning. Detta gör att invanda tanke- och handlingsmönster bryts, och att ett sökande efter lösningar i form av nya sätt att hantera den problematiska situationen inleds. Denna sökprocess kan ses som en rörelse från det bekanta, välkända och invanda och därmed trygga till något nytt. Detta nya kommer sedan så småningom att befästas och etableras som ett nytt bekant och invant sätt att tänka eller handla. Ett sätt att beskriva en lärprocess på är som illustreras nedan. 6- Reflektera över hur det har gått. 2- Varför arbetar vi som vi gör? 4- Förslag till nytt arbetssätt. Utveckla den nya lösningen. Bild 1 - Detta är en schematisk illustration av en lärprocess där de invanda arbetsmetoderna med jämna mellanrum utmanas i syfte att utveckla och förbättra processen. Illustrationen är gjord av Ellström, En central fråga i projektet som rör insatsernas långsiktiga effekter är hur företag tillvaratar den nyförvärvade kompetensen och även förmedlar till andra inom verksamheten. Tillvägagångssättet varierar mellan företagen; medan en del företag saknar en konkret struktur för återkoppling och förmedling av den nya kunskapen på företaget har andra rutiner för detta ändamål. Ett sätt som förekommer bland deltagande företag i projektet är att den nyförvärvade kunskapen vidarebefordras genom att medarbetaren som har gått på en utbildning redogör för innehållet t.ex. vid ett veckomöte. Vi känner dock inte till detaljer i kvaliteten på kunskapsförmedlingen som genomförs på detta sätt. Det finns en risk att väsentliga delar glöms bort vid en AGASPO AB Sida 8 (12)

9 ostrukturerad kompetensförmedling. Nedan beskriver vi en enkel metod som möjligen kan vara av intresse i sammanhanget. A går på en utbildning som t.ex. pågår i 3-5 dagar A redogör för utbildningen för 4-5 kollegor i 3-5 timmar A informerar övriga kollegor om utbildningen i ca minuter Bild 2 Bilden visar hur återkoppling och spridning av den nya kunskapen går till på företaget. För att kunna redogöra för utbildningens innehåll och dess eventuellt positiva effekter för sina kollegor bör A som har gått på utbildningen förbereda sig, vilket med stor sannolikhet innebär en strukturering och bearbetning av utbildningsinnehållet. Med tanke på att A endast har ungefär 1/10 del av tiden att återge utbildningsinnehållet bör A ta fram de viktigaste punkterna, paketera och presentera dem på ett intresseväckande sätt. A bör förbereda sig på att svara på eventuella frågor som dennes kollegor kan ställa. Med stor sannolikhet innebär det att A äger frågan, d.v.s. kunskapen har befästs hos A. A informerar sedan övriga kollegor kort om utbildningens innehåll, om det är något som är relevant för övriga att känna till. Detta gör att alla vet vem de ska fråga om de har problem eller om det i verksamheten uppstår frågor inom detta område. När det gäller tillvaratagande av ny kunskap förefaller företagen vara medvetna om vikten av att tillvarata nyförvärvade kunskaper. Flera företag vittnar om att de försöker tillvarata insatserna genom att medarbetaren som har gått på en utbildning direkt börjar tillämpa sina nya kunskaper. De menar att det ofta ger en direkt effekt. Några exempel ur enkätsvaren följer här: - Efter en Excellutbildning tar medarbetaren fram diagram och staplar vid sina redogörelser. - En marknadsföringsutbildning har lett till att säljarna börjat med målsättningar; månadstal, veckotal och dagstal. - Ett företag har utvecklat små tjänster utifrån utbildningarna, t.ex. coachingutbildningen har medfört att man numera tillämpar coaching som ett verktyg i kommunikationen med sina kunder. - Efter en utbildning i scanning så används scannern som ett verktyg av samtliga medarbetare på ett företag. Har projektet nått sitt syfte? För att kunna svara på frågan har vi delat upp syftet i tre delar och tittat närmare på dessa. Syftet bestod av att stärka företagens konkurrenskraft, utveckla den enskilda medarbetarens kompetens och AGASPO AB Sida 9 (12)

10 utveckla samverkan mellan företagen och andra aktörer Vår uppfattning är att det övergripande syftet är för svepande för att konkret kunna följas upp, delvis därför att det är näst intill omöjligt att peka på vilka faktorer som bidrar till vad. Insatserna från projektet utgör bara en del av företagens aktiviteter och de går i regel inte att skilja från övrigt. Kompetensutvecklingen är visserligen en viktig variabel i förstärkningen av företagens konkurrenskraft, men det behövs andra inslag för att ett företag på ett varaktigt sätt ska kunna stärka sin konkurrenskraft, öka sin lönsamhet och tillväxt. Ett gott ledarskap i termer av förmågan att motivera medarbetare och göra dem delaktiga i verksamheten, en ekonomisk medvetenhet som genomsyrar hela verksamheten och effektiva arbetsprocesser är några exempel på vad som ofta är nödvändigt för att ett företag ska kunna utmärka sig från sina konkurrenter. Mot den bakgrunden har vi som utvärderare inte möjlighet att uttala oss om syftet inom ramarna för projektets aktiviteter är uppnått eller inte. Vi kan däremot undersöka om insatserna inom projektets ramar syftar till att uppnå projektsyftena. Detta har vi gjort genom att undersöka hur företagen ser på insatserna kopplade till nämnda syften. Om kopplingen saknas blir utvärderarens uppgift att uppmärksamma det, d.v.s. påtala eventuella brister på sammanhang och mål med insatserna hos företagen. Vårt intryck att detta samband finns i genomförda utbildningar. Svaren på våra enkäter och intervjuer med företagsledningar visar tydligt att företagen anser att insatserna givit positiva effekter. De framhåller att medarbetare och ledning kunnat höja sin kompetens tack vare insatserna. Som exempel på kompetensutveckling inom ledarskapsområdet nämner flertalet företagsledare att de efter att ha genomgått utbildningen lättare kan hantera svåra samtal, har bättre kännedom om sin roll som ledare och kan kommunicera tydligare. Flertalet företag har genomgått LEANutbildningar och börjat tillämpa metoden. Medarbetare har utbildat sig inom de områden som aktualiserades vid analysen gjorda under mobiliseringsfasen. För att minimera risken för kompetensbortfall har man låtit flera utbilda sig inom s.k. nyckelkompetensområden. Verksamhetsinriktade och allmänna IT-utbildningar har enligt en samlad kursförteckning genomförts i stor skala, vilket bidragit till företagens ökade kompetensnivå, förutsatt att de nya kunskaperna tillvaratas och omsätts i produktionen. Beträffande skapande av nätverk och samverkan mellan företagen har gemensamma utbildningar bidragit till att utveckla den. Företagen framhåller värdet av att få utbyta tankar och erfarenheter med andra företag kring gemensamma frågeställningar. Några av företagen ingår redan i olika nätverk inte minst i Wajrum. Vårt intryck är att samverkan mellan företagen och redan befintliga nätverk har stärkts genom de gemensamma utbildningarna inom projektet. AGASPO AB Sida 10 (12)

11 Enligt projektledningen har projektet bidragit till skapandet av ett nätverk inom Dalarna, både vad gäller ESF- och ERUF- projekt i syfte att skapa lärande mellan projekten, samverka kring insatser där målgruppen är likartad eller där andra samordningsvinster finns. Ett annat viktigt nätverk som har spelat stor roll är HRnätverket som utbytt erfarenheter kring kompetensutveckling och samordnat sina insatser, t.ex. har nätverket genomfört seminarieserier om strategisk kompetensförsörjning. Sammanfattning Stora omstruktureringstryck, lågkonjunktur, hård konkurrens från omvärlden, generationsskifte och en generellt sett låg kompetensnivå hos företagen i Mora, föranledde en kompetensutvecklingsinsats riktad mot företag i kommunen. Den ideella föreningen Wajrum åtog sig uppdraget att genomföra en förprojektering och senare genomföra projektet som pågick fr.o.m t.o.m Syftet med projektet har varit att stärka företagens konkurrenskraft, utveckla den enskilda medarbetarens kompetens och utveckla samverkan mellan företagen och andra aktörer. Projektet hade dessutom åtagit sig att öka företagens kunskapsnivå i likabehandlingsarbetet. Vår bedömning är att projektet delvis har lyckats med det sistnämnda genom att erbjuda utbildningen i tillgänglighet och genom att projektledaren har höjt sina kunskaper i jämställdhet, vilket har lett till att det har förts en dialog med företagen om könsfördelning på ledningsnivå och valet av deltagare till olika kompetenshöjande insatser. Projektet har inte lyckats genomföra alla planerade utbildningsinsatser. Den största anledningen tycks vara företagens omprioriteringar p.g.a. ändrade behov. Istället för kvantitativa insatser - som ju skulle bidragit till projektets måluppfyllelse - har ett antal företag valt att satsa på kvalitet, vilket inneburit fler antal utbildningar till färre anställda. Flera företag har dessutom minskat antal anställda sedan början på mobiliseringsfasen. Företagen förefaller sakna en kultur för kompetensutveckling och en strukturerad strategi för tillvaratagande av nya kunskaper, vilket ger utrymme för utveckling. Ett företag har av interna skäl avstått från att genomföra insatserna, vilket också påverkat den kvantitativa måluppfyllelsen negativt. Företagen är över lag nöjda med utbildningsinsatserna, flertalet av dem tillämpar den nyförvärvade kunskapen direkt efter utbildningsinsatserna. Hos vissa företag saknas dock strukturer för kunskapsförmedling inom företaget. Samverkan mellan företagen förefaller ha förekommit dels vid gemensamma utbildningar i ledarskaps- och LEAN-utbildningar, dels genom olika nätverk som skapats under projekttiden. Samverkan mellan företagen och olika samverkanaktörer varierar. För vissa är den svag medan andra har mycket tät samverkan. AGASPO AB Sida 11 (12)

12 Med reservation för att endast ca 40 % av planerade insatser har genomförts är vår bedömning att projektet i övergripande drag uppnått sina mål. Segeltorp, mars 2012 Hussein Sabri, utvärderare AGASPO AB AGASPO AB Sida 12 (12)

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (10) Projektnamn Wajrum - Kompetensutveckling genomförande Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Under de senaste åren har

Läs mer

Slutapport om kompetensutvecklingsprojektet Kompetens.Nu-4. Av: Hussein Sabri AGASPO AB

Slutapport om kompetensutvecklingsprojektet Kompetens.Nu-4. Av: Hussein Sabri AGASPO AB Slutapport om kompetensutvecklingsprojektet Kompetens.Nu-4 Av: Hussein Sabri AGASPO AB INNEHÅLLSFRTECKNING INLEDNING 3 ÖVERGRIPANDE SYFTE OCH MÅL 3 PROJEKTKARTA 4 PROJEKTETS MÅLGRUPP 4 UTVÄRDERING OCH

Läs mer

Utvärdering av ESF-projektet Kompetenstid

Utvärdering av ESF-projektet Kompetenstid Utvärdering av projekt Kompetenstid Föreliggande rapport är en utvärdering av Kompetensutvecklingsprojektet Kompetenstid. Projektet har pågått från och med februari 2010 till och med juni 2011. Det genomfördes

Läs mer

Målkatalog för projekt ArbetSam

Målkatalog för projekt ArbetSam Målkatalog för projekt ArbetSam Slutversion efter möte med styrgruppen den 5.9 2011 A Övergripande mål på individnivå De anställda som deltar i utbildningen ska få sådant stöd i sin språk- och omsorgskunskap

Läs mer

Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare

Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare 1 2 INNEHÅLL INLEDNING... 3 KOMPETENSUTVECKLING ÄR AFFÄRSKRITISKT... 5 UTEBLIVEN KOMPETENSUTVECKLING LEDER TILL

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Ansö kan öm fö rla ngning av pröjektet Tillsynsutveckling i Va st, dnr 2011-3050030 Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansöker om förlängning av projektet Tillsynsutveckling i Väst. Nuvarande projekttid

Läs mer

Extern utvärdering av projektet HP4

Extern utvärdering av projektet HP4 Extern utvärdering av projektet HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Delrapport II 2009-04-01 2010-06-30 Bakgrund och uppdrag VKon genomför den externa utvärderingen av projekt HP4 på uppdrag av Hallstahammar

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: april 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En medarbetare från Hallstahammars

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

AFFÄRSUTVECKLING KUMLA. Ett projekt finansierat av ESF- Europeiska Socialfonden. Box 1112 692 25 Kumla Besök: Köpmangatan 28

AFFÄRSUTVECKLING KUMLA. Ett projekt finansierat av ESF- Europeiska Socialfonden. Box 1112 692 25 Kumla Besök: Köpmangatan 28 AFFÄRSUTVECKLING KUMLA Ett projekt finansierat av ESF- Europeiska Socialfonden Kumla Promotion Anneli Nilsson Box 1112 692 25 Kumla Besök: Köpmangatan 28 Projektledare 070-999 64 10 anneli.nilsson@kumlapromotion.se

Läs mer

DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER

DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER Sidan 1 av 13 Bilaga 2 DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER FÖLJANDE GÄLLER ALLA DELPROJEKT Deltagande arbetsplatser kommer efter genomgången utbildning att kunna tjäna som Goda Exempel för andra arbetsplatser

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen Leader DalÄlvarna Slutrapport 1. Projekt Journalnr: 2009 7324 Projektnamn: Ledarskapsutbildning för ungdomar, förstudie Stödmottagare: Föreningen KUL, Kreativa Unga Ledare 2. Kontaktperson Jonas Wikström,

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: April

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: April Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: April 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Hela personalen på Westerqvarns

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Utvärdering av projekt Omställning Tidaholm

Utvärdering av projekt Omställning Tidaholm Utvärdering av projekt Omställning Tidaholm 2009-2011 Utvärderingsrapport författad i mars 2011 av m-dok/marie Håkansson på uppdrag av Tidaholms kommun, Företagscentrum m-dok 2011 m-dok utvärdering och

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP3 genomförande Diarienummer: 2009-3020047 Period: Oktober

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP3 genomförande Diarienummer: 2009-3020047 Period: Oktober Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP3 genomförande Diarienummer: 2009-3020047 Period: Oktober 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Fem medarbetare på Backer

Läs mer

Famnas kompetensforum i ehälsa

Famnas kompetensforum i ehälsa Famnas kompetensforum i ehälsa Viktoria Loo Skyman Famna Riksorganisationen för idéburen vård och social omsorg 80 stiftelser, ideella föreningar och företag som bedriver verksamhet på uppdrag av det offentliga.

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE. finansierat av Europeiska Socialfonden ÅRJÄNGS KOMMUN

Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE. finansierat av Europeiska Socialfonden ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden ÅRJÄNGS KOMMUN Bakgrunden till Creare Vivere Ökat tryck på kommunala verksamheter. Högre krav från medborgarna

Läs mer

Lärande utvärdering i praktiken

Lärande utvärdering i praktiken Lärande utvärdering i praktiken De flesta anser att de känner till begreppet lärande utvärdering Känner aktörerna till begreppet lärande utvärdering? Vad är lärande utvärdering enligt de intervjuade? Tillvarata

Läs mer

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun Projekt: L4U Lean Life Long Learning Ungdom ESF Diarie.Nr: 2009-3020122 VOK AB Förhandsutvärdering & Utvärderingsupplägg ESF-Socialfonden, programområde 2 Ökat arbetskraftutbud Projekt L4U Lean Life Long

Läs mer

POLISENS LEDARKRITERIER

POLISENS LEDARKRITERIER MÅL OCH RESULTAT Det innebär att styra och driva mot angivna mål och att se vad som gagnar på såväl kort som lång sikt. Ha god uthållighet och förmåga att ha målen i sikte även när händelseutvecklingen

Läs mer

Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 3 Datum:

Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 3 Datum: Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 3 Datum: 30820 Inriktning i detta PM: Effektundersökning Innehåll Sammanfattning... 3. Projektets förutsättningar... 4 2. Målgrupp... 5 3. Effektundersökning...

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: juni 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En medarbetare från LAPAB

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period: oktober

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period: oktober Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period: oktober 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Tre medarbetare från Ovako har gått

Läs mer

Utvärdering ehälsalyftet tema 3

Utvärdering ehälsalyftet tema 3 Extern utvärdering ehälsalyftet Utvärdering ehälsalyftet tema 3 Utvärderare Ekan Management 2018-12-18 Evelina Kambre, Tobias Tholf, Petter Spanne 2019-05-08 EKAN UTVÄRDERING EHÄLSALYFTET TEMA 3 SIDA 1

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP5 Diarienummer: Period: december

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP5 Diarienummer: Period: december Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP5 Diarienummer: 2010-3020010 Period: december 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En kvinnlig soloföretagare från Ailas

Läs mer

Ledarutveckling över gränserna

Ledarutveckling över gränserna Handlingsplan för jämställdhet i (ESF projekt 2011-3030037) Bakgrund Vi vill genom olika ledarutvecklingsinsatser ge deltagarna större möjlighet till en framtida karriär som chef. Programmet genomförs

Läs mer

Redovisning av JiM-arbetet

Redovisning av JiM-arbetet 2017-10-30 Redovisning av JiM-arbetet Ett handledningsmaterial till JiM-myndigheter inför redovisning och rapportering Redovisning av JiM-arbetet JiM1 och JiM2 ska enligt uppdrag i regleringsbreven för

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt. Chefer utan högskoleutbildning

Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt. Chefer utan högskoleutbildning Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt Chefer utan högskoleutbildning September 2012 1 Innehåll 1. Projekt Carpe 2... 3 2. Syfte och mål för delprojekt Chefer utan högskoleutbildning...

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Offertförfrågan avseende utvärdering av projektet Utsikt & Insikt

Offertförfrågan avseende utvärdering av projektet Utsikt & Insikt 2012-02-20 Dnr: 2011-3030028. Offertförfrågan avseende utvärdering av projektet Utsikt & Insikt Härmed inbjuds ni att inkomma med offert på uppföljning och lärande utvärdering av ESF-projektet Utsikt &

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

DEL FÖR DEL, bit FÖr bit!

DEL FÖR DEL, bit FÖr bit! DEL FÖR DEL, bit FÖr bit! slutrapport 2012 VÄGEN TILL ARBETE & STUDIER Föreläget till vår modellutveckling är Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans ordinarie uppdrag för målgruppen unga arbetssökande

Läs mer

Analys Syfte och Mål:

Analys Syfte och Mål: Analys Syfte och Mål: Det är ett sviktande befolkningsunderlag i vår region och det geografiska läget är ett gemensamt problem. Det upplevs som svårt att rekrytera och behålla ledarkompetens. Det är få

Läs mer

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Innehåll PO 1: Kompetensförsörjning PO 2: Ökat arbetskraftsutbud Ansökningsomgången inom PO1 Processtöd

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: maj 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Två medarbetare från JH Spårservice

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP3 genomförande Diarienummer: 2009-3020047 Period: Februari 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Sju deltagare från Bulten

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Projektperiod: 1 april 2017 31 januari 2020 6 mån analys och planering 24 mån genomförande

Läs mer

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden?

Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden? Lägesrapport Projektnamn: HP5 Diarienummer: 2010-3020010 Period: maj Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden? På vilket sätt har dessa en koppling till det kriterium/de kriterier som

Läs mer

Öka andelen långtidsfriska 2010-3020049

Öka andelen långtidsfriska 2010-3020049 Öka andelen långtidsfriska 2010-3020049 Slutrapport genomförande Sammanfattning Fiskeby Board AB har under tiden 2011-03-01 2012-08-31 genomfört ett genomförandeprojekt Öka andelen långtidsfriska. Det

Läs mer

Kommunikationsplan för ehälsalyftet

Kommunikationsplan för ehälsalyftet Kommunikationsplan för ehälsalyftet Om kommunikationsplanen Kommunikationsplanen gäller för projektet ehälsalyftet. Första versionen av denna plan togs fram i april 2016 och kommer att uppdateras efter

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Vision: Triple Steelix skall med stålet som bas verka för ökad tillväxt och attraktionskraft i Bergslagen.

Vision: Triple Steelix skall med stålet som bas verka för ökad tillväxt och attraktionskraft i Bergslagen. Vår verksamhet 2007 Vision: Triple Steelix skall med stålet som bas verka för ökad tillväxt och attraktionskraft i Bergslagen. Underlättar för innovationer och nytänkande Det är i mötet mellan olika kompetenser

Läs mer

Slutrapport. 1. Sammanfattning

Slutrapport. 1. Sammanfattning Datum: 2011-08-15 Slutrapport Projektnamn : Spira Stockholm Diarienr : 2009-3010097 Projektperiod : 091026 110630 1. Sammanfattning Spira Stockholms mål är att fler unga kvinnor och män med utomnordisk

Läs mer

Mångfald som en del av medarbetarskapet

Mångfald som en del av medarbetarskapet CENTRUM FÖR MÅNGFALDSSTUDIER OCH PRAKTISK INTEGRATION IVF-skrift 06808 Mångfald som en del av medarbetarskapet Cecilia Ramberg 1 IVF Argongatan 30 431 53 Mölndal Telefon 031-706 60 00 Telefax 031-27 61

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP3 genomförande Diarienummer: 2009-3020047 Period: Maj

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP3 genomförande Diarienummer: 2009-3020047 Period: Maj Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP3 genomförande Diarienummer: 2009-3020047 Period: Maj 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Tio medarbetare från Bulten

Läs mer

VD Barometern Har vi råd med kortsiktigt ledarskap?

VD Barometern Har vi råd med kortsiktigt ledarskap? 2015 VD Barometern 2015 - Har vi råd med kortsiktigt ledarskap? Resultatet av VD Barometern påminner i vissa delar om förra årets. Tidsbrist är fortfarande ett problem, hållbarheten kommer lågt ner på

Läs mer

Manual för Resultat- och utvecklingssamtal

Manual för Resultat- och utvecklingssamtal Manual för Resultat- och utvecklingssamtal CHEFER Namn Datum Resultat- och utvecklingssamtal I resultat- och utvecklingssamtalet formulerar närmaste chef och medarbetaren de krav och förväntningar som

Läs mer

Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Gruppintag 1 - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Kompetensutveckling i relation till samhällsorientering och etablering av

Läs mer

Trygghetsrådet TRS ökar tryggheten i arbetslivet

Trygghetsrådet TRS ökar tryggheten i arbetslivet Trygghetsrådet TRS ökar tryggheten i arbetslivet 2 Vi ökar tryggheten i arbetslivet Trygghetsrådet TRS ökar tryggheten i arbetslivet genom att ge stöd till omställning och kompetensutveckling, både till

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

PROJEKTUTVECKLING. 12 maj 2009. Ängelholm

PROJEKTUTVECKLING. 12 maj 2009. Ängelholm PROJEKTUTVECKLING 12 maj 2009 Ängelholm Syfte Utveckla arbetssätt för att stärka kvinnor och män som står långt från arbetsmarknaden att komma i arbete eller närmare arbetsmarknaden Se och ta tillvara

Läs mer

Upphandlingsunderlag facilitator till projektet Kompetenslyft för handeln

Upphandlingsunderlag facilitator till projektet Kompetenslyft för handeln Upphandlingsunderlag facilitator till projektet Kompetenslyft för handeln Innehåll 1. Inledning... 2 2. Information om Handelsrådet... 2 3. Information om projektet Kompetenslyft för handeln... 2 4. Information

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2008-09-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Tillväxtprojektet. -Tillväxt i Västernorrland- Det enskilda företaget

Tillväxtprojektet. -Tillväxt i Västernorrland- Det enskilda företaget -Tillväxt i Västernorrland- Det enskilda företaget Ett samarbetsprojekt mellan länets 7 kommuner och Länsstyrelsen i Västernorrland Ägs och administreras av Länsstyrelsen PROJEKTORGANISATION Projektägare:

Läs mer

Famnas kompetensforum i ehälsa

Famnas kompetensforum i ehälsa Famnas kompetensforum i ehälsa Slutrapport Ersta Diakonisällskap Sammanfattning Ersta diakoni fick i december 2015 anslag för två e-hälsocoacher under en 3-årsperiod via Famnas ESF-projekt Famnas kompetensforum

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Reflektioner kring enkätsvaren för kompetensistaten.se samt synpunkter som samlades in vid nätverksträffen i augusti 2015

Reflektioner kring enkätsvaren för kompetensistaten.se samt synpunkter som samlades in vid nätverksträffen i augusti 2015 Reflektioner kring enkätsvaren för kompetensistaten.se samt synpunkter som samlades in vid nätverksträffen i augusti 2015 En tredjedel av mottagarna har svarat (29 personer). Av dem har: - Hälften bara

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP3 genomförande Diarienummer: 2009-3020047 Period: mars

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP3 genomförande Diarienummer: 2009-3020047 Period: mars Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP3 genomförande Diarienummer: 2009-3020047 Period: mars 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En medarbetare från AG Johansons

Läs mer

Handlingsplan. Jämställd regional tillväxt i Västerbotten

Handlingsplan. Jämställd regional tillväxt i Västerbotten Handlingsplan Jämställd regional tillväxt i Västerbotten Inledning Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att utveckla arbetet för jämställd regional tillväxt. Målet med uppdraget är att kvinnor

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Gymnasieskolan och småföretagen

Gymnasieskolan och småföretagen Gymnasieskolan och småföretagen Mars 2004 Inledning Gymnasieskolan är central för småföretagens kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Företagarna välkomnar att regeringen nu slår ett slag för ökad

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-15 Dnr 1401907 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Mentorskapsprogram för invandrarkvinnor

Läs mer

En lärande och utvecklingsinriktad arbetsplats. Seminarium med Per-Erik Ellström, Aros Congress Center, 140408. Dokumentation av gruppdiskussioner

En lärande och utvecklingsinriktad arbetsplats. Seminarium med Per-Erik Ellström, Aros Congress Center, 140408. Dokumentation av gruppdiskussioner En lärande och utvecklingsinriktad arbetsplats Seminarium med Per-Erik Ellström, Aros Congress Center, 140408 Dokumentation av gruppdiskussioner Vad vill vi fokusera på och hur ska vi göra för att skapa

Läs mer

Anvisningar till dig som skriver läges-/slutrapport

Anvisningar till dig som skriver läges-/slutrapport 1 (6) Anvisningar till dig som skriver läges-/slutrapport Syftet med enhetliga mallar för rapportering är att underlätta spridning av resultat och metoder från projekten i Nordprogrammet. En rapport ska

Läs mer

Anslag 2:4 Krisberedskap 2015

Anslag 2:4 Krisberedskap 2015 Anslag 2:4 Krisberedskap 2015 Utveckling av Norr- och Västerbottens kommuners förmåga att kommunicera geodata för samverkan vid kriser - en del av den Digitala agendan Projektsammanfattning Projektet riktar

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: november

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: november Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: november 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En medarbetare från

Läs mer

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Kommunstyrelsens handling nr 49/2013 Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-12-18, 253 2 (8) Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål med projektet 3 Omfattning

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter Processledarutbildning Dag 1

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter Processledarutbildning Dag 1 Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter Processledarutbildning Dag 1 Bakgrunden - sammanfattad i fem punkter De kommunala arbetsmarknadsenheterna står inför stora utmaningar och

Läs mer

Policy för kompetensförsörjning

Policy för kompetensförsörjning Kommunstyrelseförvaltningen POLICY Policy för kompetensförsörjning Dokumentnamn Policy för kompetensförsörjning Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanställning av utvärdering av projekt Utsikten, mars 2009 - juni 2011

Sammanställning av utvärdering av projekt Utsikten, mars 2009 - juni 2011 Sammanställning av utvärdering av projekt Utsikten, mars 2009 - juni 2011 Inledning Projekt Utsikten har följts av Leif Drambo, utvärderare från ISIS Kvalitetsinstitut AB, från augusti 2009 till januari

Läs mer

Vad skulle chefen säga...

Vad skulle chefen säga... Vad skulle chefen säga... Vi ser det så här; när du tillåts vara dig själv blir det roligare att jobba. Och nöjda medarbetare gör för det mesta ett bättre jobb. Arbetet och arbetsplatsen blir attraktivare

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP3 genomförande Diarienummer: 2009-3020047 Period: Augusti 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En medarbetare från AG

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Revisionsrapport* Uppföljning avseende granskning av Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Bollnäs Kommun Februari 2007 Margaretha Larsson *connectedthinking

Läs mer

Att inkludera ett tillgänglighetsperspektiv i projektutvärderingar

Att inkludera ett tillgänglighetsperspektiv i projektutvärderingar Processtöd Tillgänglighet Att inkludera ett tillgänglighetsperspektiv i projektutvärderingar Hur kan vi i vårt projekt få hjälp av utvärderaren att uppmärksamma, belysa, analysera och reflektera kring

Läs mer

LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV

LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV Vägledning Bra lärmiljö Möten med andra Kontakt med UBA Tänka nytt Vara uppdaterad om teknikutv. Ha koll på vad som händer inom utb.omr. Servicenivå och bemötande

Läs mer

Utveckling och omställning. Ett kompetensprojekt för detaljhandeln i Västerås

Utveckling och omställning. Ett kompetensprojekt för detaljhandeln i Västerås Utveckling och omställning Ett kompetensprojekt för detaljhandeln i Västerås 1 Innehållsförteckning Förord Bakgrund Projektets syfte Projektets deltagare Projektets upplägg Projektets mål Resultat Enkätundersökningar

Läs mer

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun VOK AB Delrapport ESF-Socialfonden, programområde 2 Ökat arbetskraftutbud Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun Mars 2010 VOK AB Nygatan 24 52330 Ulricehamn Tel: 0321 12105 www.vok.se

Läs mer

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö Slutkonferens 22 mars SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö Slutkonferens 22 mars SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö Slutkonferens 22 mars SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 Vad blev resultatet? 30 miljoner 300 kursdeltagare 24 arbetsplatser 30 lärare 50 000 utbildningstimmar Kerstin

Läs mer

Utvärdering ERUF SFP Småland och Öarna, 7 dec 2018 Emelie Johansson, Uppföljning och Utvärdering, Tillväxtverket

Utvärdering ERUF SFP Småland och Öarna, 7 dec 2018 Emelie Johansson, Uppföljning och Utvärdering, Tillväxtverket Utvärdering ERUF 2014-2020 SFP Småland och Öarna, 7 dec 2018 Emelie Johansson, Uppföljning och Utvärdering, Tillväxtverket Syftet med utvärderingar är att förbättra kvaliteten på programmens utformning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: januari 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Tio personer från Wiederströms

Läs mer

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö.

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Personalpolicy Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Kommunens vision Finströms kommuns grundläggande uppgift är att ge finströmarna

Läs mer

Feriejobb för ungdomar sommaren 2018 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTSVAR FRÅN KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER

Feriejobb för ungdomar sommaren 2018 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTSVAR FRÅN KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER Feriejobb för ungdomar sommaren 2018 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTSVAR FRÅN KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER Förord Sedan Sveriges Kommuner och Landsting inledde arbetet med att följa kommunernas och landstingens/regionernas

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-3088845 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer