VALDEMARSVIKS SPARBANK



Relevanta dokument
VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni, Allmänt om verksamheten

VALDEMARSVIKS SPARBANK

VALDEMARSVIKS SPARBANK

VALDEMARSVIKS SPARBANK

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

ÅTVIDABERGS SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni, Allmänt om verksamheten

Provisionsintäkterna har ökat med 12 % till 10,4 Mkr (9,3 Mkr). Ökning har främst skett av intäkter från Swedbank Robur och Swedbank Försäkring.

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Delårsrapport. Januari juni 2010

Delårsrapport, Januari-Juni 2008

Delårsrapport

Jan-juni 2010 Jan-juni 2009 Förändring 2009

VALDEMARSVIKS SPARBANK

Delårsrapport. Januari Juni 2013

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,0 Mkr (1,9 Mkr).

Provisionsintäkterna har ökat med 7 % till 9,0 Mkr (8,4 Mkr). Ökning har skett av intäkter för betalningsförmedling samt från Swedbank Hypotek.

Delårsrapport för januari - juni Sparbankens resultat. Sparbankens ställning. Inlåning. Utlåning. Likviditet. Kapitaltäckningskvot

Sparbankens ställning i jämförelse med 31 december 2012

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2010

Delårsrapport Januari Juni 2012

VIRSERUMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport januari juni 2014

Orusts Sparbanks delårsrapport för tiden

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Delårsrapport org.nr

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2007

Delårsrapport 2011 J A N U A R I - J U N I

Sparbanken i Karlshamn Delårsrapport Sid 3. tkr jan-juni jan-juni Förändring i %

Området strukturerade produkter, främst Spax, har haft en stor efterfrågan under året. Vid halvårsskiftet fanns placeringar i spaxar på 80 Mkr.

VIRSERUMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport för januari juni 2009

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport per DET ÄR VI SOM ÄR BYGDENS BANK -

DELÅRSRAPPORT FÖR JANUARI - JUNI 2010.

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Fryksdalens Sparbank Delårsrapport för januari - juni 2008

Fryksdalens Sparbank Delårsrapport för januari - juni 2007

förbättring, vi har fått utdelning på vårt stora innehav av Swedbanks aktier och kreditförlusterna visar positiva siffror tack vare återvinningar.

DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport januari juni 2012

Delårsrapport för januari september 2012

Delårsrapport per

Sparbankens räntenetto uppgick till 91,9 Mkr (87,4), vilket är 5 % högre än föregående år.

Delårsrapport för januari juni 2016

Delårsrapport per

VALDEMARSVIKS SPARBANK

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

DELÅRSRAPPORT Januari juni 2008

Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank

Delårsrapport Juni 2012

delårsbokslut

Delårsrapport Januari juni 2008

Delårsrapport Juni 2010

Området strukturerade produkter, främst Spax, har haft en stor efterfrågan under året. Vid halvårsskiftet fanns placeringar i spaxar på 63 Mkr.

Sparbankens ställning i jämförelse med 31 december 2013

Sparbanken Gotland. Org.nr Delårsrapport Januari juni 2015

Sparbanken Gotland. Delårsrapport Januari -Juni 2014

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

Orusts Sparbanks delårsrapport för tiden

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

DELÅRSRAPPORT Januari juni 2011

Delårsrapport. Januari juni 2014

DELÅRSBOKSLUT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport. januari juni 2009

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Bankens styrelse har under året beslutat att övergå till BTP1 för tjänstepension, vilket är ett premiebaserat system.

Räntenettot för perioden var tkr ( tkr). Minskningen beror på det historiskt låga ränteläget vilket medfört en minskad räntemarginal.

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Delårsrapport

Delårsrapport 2018 januari - juni

Delårsrapport januari juni 2017

Tjustbygdens Sparbank Den lokala Sparbanken. Ställning. Utveckling av resultat och ställning. Resultat

DELÅRSRAPPORT Januari juni 2009

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport. Januari Juni 2015

Styrelsen och verkställande direktören för Virserums Sparbank, ( )

Delårsrapport per

Styrelsen för Leksands Sparbank, , får härmed lämna delårsrapport för Sparbankens verksamhet för tiden till

Delårsrapport för perioden

Delårsrapport för perioden

Orusts Sparbanks Delårsrapport

VIMMERBY SPARBANK AB. Delårsrapport 1 januari 30 juni 2016

Delårsrapport 2008 januari - juni - 1 -

Bokslutskommuniké 2012

Delårsrapport Januari - Juni 2016

Delårsrapport Januari - juni 2016

DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport. januari juni 2013

Ålems Sparbank Org nr

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2017

Delårsrapport per

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,0 Mkr (2,1 Mkr).

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,1 Mkr (1,9 Mkr).

DELÅRSRAPPORT Bankens rörelseresultat uppgår till 67 tkr (59tkr) vilket är en ökning med 8 tkr jämfört med föregående års delårsresultat.

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport. januari juni 2014

Delårsrapport per

Transkript:

VALDEMARSVIKS SPARBANK Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten Utvecklingen i svensk ekonomi har hittills i år varit starkare än väntat. Hushållens konsumtion och företagens investeringar ökade relativt kraftigt i början av året samtidigt som arbetslösheten varit lägre än förväntat. Men den svaga utvecklingen i euroområdet dämpar svensk export och den ökade oron påverkar stämningsläget hos hushåll och företag. BNP-tillväxten väntas därför bli svag under en tid framöver och arbetslösheten stiger något. Inflationen är i nuläget låg, vilket beror på att kostnadstrycket varit lågt och att kronan stärktes efter finanskrisen 2008-2009. Reporäntan uppgår vid halvårsskiftet till 1,50 %. Vid årets ingång låg reporäntan på 1,75 %, vilket är samma räntesats som för ett år sedan. Sparbanken har under året varit drivande i marknadsföringen av orten Valdemarsvik. Befolkningsutvecklingen i kommunen har under ett flertal år visat en negativ trend. Sparbanken verkar inom ett begränsat geografiskt område och det är av största vikt att samhället är välmående. Sparbanken har initierat aktiviteter som ska bidra till att göra Valdemarsvik attraktiv som besöksort och stimulera till fler åretruntboende. Det är främst fråga om sponsring av flera seglingstävlingar och utställningar på riksnivå. Vidare deltar banken som finansiär av attraktiva tomter för boende. Spara och Försäkra Området Spara och försäkring har utvecklats mycket väl under årets första halvår. Inlåning från allmänheten, har ökat med 55 Mkr sedan årsskiftet till 1 126 Mkr. Det är en ökning med 5,1 % under året. Sedan motsvarande period förra året har inlåningen ökat med 20,6 %. Bankens satsning på ett konto med hög ränta för lite större belopp Valdemarsvikskontot har slagit väl ut. Behållningen på Valdemarsvikskontot uppgår nu till 255 Mkr vilket motsvarar ca 22 % av bankens totala inlåning. Stockholmsbörsens aktieindex har stigit med omkring 3 % sedan årsskiftet. Sparandet i fonder har minskat med 18 Mkr medan försäkringssparandet har ökat med 3 Mkr, oberoende av kursförändringar. Bankens kunders innehav av aktie- och räntefonder uppgår till 534 Mkr och form av försäkringssparande till 156 Mkr. Låna Kreditefterfrågan har varit fortsatt god under första halvåret. Ökningen har varit stor för boendekrediter och lantbrukskrediter. För att trygga bankens likviditet ha vi till stor del förmedlat boendekrediter till Swedbank Hypotek. Utlåningen i egen portfölj har ökat med 73 Mkr sedan årsskiftet och 77 Mkr, motsvarande 8,2 % sedan 30 juni. Den totala utlåningen uppgår till 1 943 Mkr, fördelade på 1 020 Mkr i den egna portföljen, 905 mkr förmedlat till Swedbank Hypotek och 18 Mkr i förmedlad volym till Swedbank Finans.

Personal och utveckling Antalet tjänstemän i banken har minskat något sedan motsvarande period föregående år, beräknat efter antalet arbetade timmar. Under året har tecknats ett avtal vilket innebär att vi säljer kreditcontrollertjänster till Häradssparbanken i Mönsterås. Sparbankens resultat visar ett förbättrat resultat. Rörelseresultatet före beräknad skatt för första halvåret uppgick till 9,9 Mkr (8,4 Mkr). Det är en ökning av resultatet med 18 %. Förbättringen förklaras främst av ökade intäkter i form av räntenetto och provisioner. Räntenettot ökade med 12 % och uppgick till 18,2 Mkr (16,2 Mkr). Mycket god volymtillväxt för inlåning och utlåning har förbättrat räntenettot, men lite sämre räntemarginal har gjort att vi minskat placeringsmarginalen från 2,97 % till 2,85 %. Analys av räntenettot visar att prisförändringen påverkat räntenettot negativt med 0,8 Mkr och ökade medelvolymer har påverkat räntenettot positivt med 2,8 Mkr. Provisionsintäkterna har ökat med 6 % till 7,6 Mkr (7,2 Mkr). Ökning har skett av intäkter från Swedbank Hypotek medan provisionerna från Robur fond och Robur Försäkring har minskat. Provisionskostnaderna har varit oförändrade jämfört med förra året. Banken har erhållit aktieutdelning från Swedbank AB och Sparbankernas Försäkrings AB med 1 472 tkr (850 tkr). Bankens kostnader har ökat jämfört med samma period förra året. Totala kostnaderna exklusive kreditförluster har ökat med 7 % och uppgick till 16,3 Mkr (15,3 Mkr). Personalkostnaderna har ökat med 9 % och uppgick till 9,1 Mkr (8,3 Mkr). Kostnader för marknadsföring och sponsring uppgick till 1,7 Mkr (1,3 Mkr) Sparbankens ställning Jämförelse gjord med samma period föregående år Inlåning Bankens inlåning från allmänheten har ökat med 190 Mkr eller 20,3 % och uppgick vid halvårsskiftet till 1 130 Mkr. Marknadsvärdet på de totalt förmedlade volymerna till Robur och Swedbank Försäkring uppgick till 691 Mkr, vilket är en minskning med 81 Mkr. Utlåning Utlåningen till allmänheten, efter avdrag för sannolika kreditförluster, har ökat med 77 Mkr eller 8,2 %. Sparbankens låneportfölj uppgick vid periodens slut till 1 020 Mkr. Den totalt förmedlade lånestocken till Swedbank Hypotek och Swedbank Finans ökade med 112 Mkr till 923 Mkr. Affärsvolym Den totala affärsvolymen (av sparbanken förvaltade och förmedlade volymer) uppgick vid periodens slut till 3 992 Mkr, vilket är en ökning med 280 Mkr eller 7,6 %.

Likviditet Bankens bokförda värde av kassa, banktillgodohavande samt räntebärande värdepapper uppgår -06-30 till 252 Mkr. eller 19 % av balansomslutningen. Banken har dessutom en bekräftad kreditlimit från Swedbank AB på 50 Mkr. Medräknas denna limit i likviditeten så uppgår likvida medel till 302 Mkr eller 23 % av balansräkningen. Av bankens finans- och likviditetspolicy framgår att det alltid ska finnas tillräckligt med likvida medel tillgängliga för att klara naturliga likviditetssvängningar och dessutom med hög sannolikhet klara icke förväntade likviditetssvängningar Banken ska ha en likviditetsreserv som klarar en period av 30 dagar. Beräkningen av reserven ska baseras på flera så kallade stressade scenarier. Vi strävar efter att få en rimlig avkastning på likviditet som inte används direkt i den dagliga verksamheten. Därför gör vi placeringar i kortfristiga certifikat utgivna av kommuner och företag med god rating och gott rykte. Bankledningen följer dagligen upp bankens likviditet. Kapital och Kapitaltäckning Bankens styrelse har fastställt mål för bankens kapitalbehov för de närmaste åren. Målet innebär att eget kapital ska uppgå till minst 160 Mkr. vid utgången av 2013. Målet ska uppnås utan att försämra bankens kapitaltäckningskvot. Den 30 juni uppgick kapitaltäckningskvoten, dvs. kapitalbasen i förhållande till bankens legala kapitalkrav till 1,73. (föregående år 1,74). Det motsvarar kapitaltäckningsgraden 13,85 % (föregående år13,89 %) Det riskvägda beloppet för kreditrisker har ökat med 83 Mkr till 882 Mkr. sedan motsvarande period föregående år. Förmedling av boendekrediter med låg riskvikt till Swedbank Hypotek och placeringar av korta företagscertifikat är anledningen till ökningen av det riskvägda beloppet. Väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer För återstoden av förväntar vi oss att resultatet ska utvecklas väl och klart överträffa föregående års rörelseresultat. Efterfrågan på krediter är fortsatt hög och inlåningen överträffar våra förväntningar. Den allmänna ekonomiska osäkerheten i Europa och Sverige gör att bankens volymtillväxt kan påverkas negativt. Sänkning av Riksbankens reporänta under hösten kommer att försämra bankens placeringsmarginal. En osäkerhetsfaktor är utvecklingen i våra kundföretag. Skulle lågkonjunkturen försvagas ytterligare, kommer det med all sannolikhet att påverka våra kunder negativt. Det kan få till följd att bankens kreditförluster ökar och därmed att resultat försämras.

RESULTATRÄKNING Kkr. Förändring % Ränteintäkter 26 945 21 985 +23 Räntekostnader -8 732-5 774 +51 Varav avgift för insättargaranti -488-390 +25 Räntenetto 18 213 16 211 +12 Erhållna utdelningar 1 472 850 +73 Provisionsintäkter 7 644 7 189 +6 Provisionskostnader -1 207-1 146 +5 Nettoresultat av finansiella transaktioner 61 300-80 Övriga rörelseintäkter 179 184-3 Summa rörelseintäkter 8 149 7 377 +10 Summa räntenetto och rörelseintäkter 26 362 23 588 +12 Allmänna administrationskostnader 13 766 13 434 +3 Avskrivningar på materiella anläggningstillgångar 626 579 +8 Övriga rörelsekostnader 1 952 1 313 +49 Summa kostnader exkl. kreditförluster 16 344 15 326 +7 Resultat före kreditförluster 10 018 8 262 +21 Kreditförluster netto (not 1) 111-158 Rörelseresultat 9 907 8 420 +18 Skatt på periodens resultat 2 249 1 905 +18 Periodens resultat 7 658 6 515 +18 BALANSRÄKNING Kkr. 30 juni 31 dec 30 juni TILLGÅNGAR Kassa 4 404 4 943 5 485 Utlåning till kreditinstitut 157 432 207 411 110 300 Utlåning till allmänheten (not 2) 1 020 122 946 823 942 817 Obligationer och andra räntebärande värdepapper 89 707 49 951 9 969 Aktier och andelar m.m. 30 136 24 916 28 940 Materiella tillgångar 5 604 5 872 5 949 Övriga tillgångar 345 93 801 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 10 278 4 913 5 860 Summa tillgångar 1 318 028 1 244 922 1 110 121 SKULDER OCH EGET KAPITAL In- och upplåning från allmänheten 1 129 716 1 076 721 939 319 Övriga skulder 3 284 5 588 1 301 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 14 136 4 599 11 355 Summa skulder 1 147 136 1 086 908 951 975 Obeskattade reserver 847 847 886 Eget kapital 170 045 157 167 157 260 Summa skulder och eget kapital 1 318 028 1 244 922 1 110 121 Poster inom linjen - Garantier 24 312 30 494 29 571 - Åtaganden 78 719 81 739 80 364

KASSAFLÖDESANALYS Jan-juni Jan-juni Helår Kkr. Den löpande verksamheten Rörelseresultat 9 907 8 420 14 670 Justering för poster som inte ingår i kassaflödet Orealiserad del av nettoresultat av finansiella - - 14 transaktioner Avskrivningar 626 579 1 177 Kreditförluster 236 1 1 270 Inkomstskatt -2 249-1 905-3 672 Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital 8 520 7 095 13 459 Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital Ökning av utlåning till allmänheten -73 535-17 109-22 360 Ökning/minskning av värdepapper -39 756-49 951 Ökning av inlåning från allmänheten 52 995 5 037 142 439 Förändringar av övriga tillgångar -5 617 1 158 2 813 Förändring av övriga skulder 7 233 6 270 3 762 Kassaflöde från den löpande verksamheten -50 160 2 451 90 162 Investeringsverksamheten Försäljning/köp av finansiella tillgångar - -8 002 1 376 Försäljning av materiella tillgångar 343 - - Förvärv av materiella tillgångar -701-313 -833 Kassaflöde från investeringsverksamheten -358-8 315 543 Årets kassaflöde -50 518-5 864 90 705 Likvida medel vid periodens början 212 354 121 649 121 649 Likvida medel vid periodens slut 161 836 115 785 212 354 Specifikation av likvida medel Kassa 4 404 5 485 4 943 Utlåning kreditinstitut 157 432 110 300 207 411 Summa likvida medel 161 836 115 785 212 354 Redovisningsprinciper Denna delårsrapport i sammandrag ha upprättats i enlighet med bestämmelser i lagen (1995:1559) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag (FFFS 2008:25). Samma redovisningsprinciper och beräkningsgrunder har tillämpats som i den senaste årsredovisningen. Not 1. Kreditförluster netto Individuellt värderade fordringar Periodens bortskrivning för konstaterade kreditförluster - 114 Återförda tidigare gjorda reserveringar för sannolika kreditförluster som i delårsbokslutet redovisats som konstaterade - -112 Periodens reservering för sannolika kreditförluster 260 - Influtet på tidigare konstaterade kreditförluster -125-159 Återförda ej längre erforderliga reserveringar för sannolika kreditförluster -24-1 Periodens nettokostnad för individuellt värderade fordringar 111-158

Not 2 Utlåning till allmänheten 30 juni 30 juni Lånefordringar brutto -offentlig sektor - - -företagssektor 298 234 267 438 -hushållssektor 735 650 687 819 Summa 1 033 884 955 257 Osäkra lånefordringar brutto 24 141 22 255 Oreglerade lånefordringar som ingår i osäkra lånefordringar 24 043 17 540 Avgår: Specifika reserveringar för individuellt värderade fordringar -företagssektor 12 447 11 253 -hushållssektor 1 315 1 187 Summa 13 762 12 440 Lånefordringar, nettobokfört värde 1 020 122 942 817 Definitioner: Oreglerad lånefordran är fordran för vilken räntor, amorteringar och övertrasseringar är förfallna till betalning sedan mer än 60 dagar. Osäker lånefordran är en fordran för vilken det är sannolikt att betalningarna inte fullföljs enligt kontraktsvillkoren och för vilken säkerhetens värde ej med betryggande marginal täcker både kapitalbelopp och räntor, inklusive ersättning för eventuella förseningar. Förändring i eget kapital 30 juni 31 dec Ingående eget kapital 157 167 148 301 Fond för verkligt värde +5 220-2 171 Periodens resultat 7 658 11 037 Utgående eget kapital 170 045 157 167

Kapitaltäckning Informationen om sparbankens kapitaltäckning nedan avser sådan periodisk information som ska lämnas enligt Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering. För sparbanken gäller enligt lag specifika minimikapitalkrav för kreditrisker, marknadsrisker och operativa risker. Sparbanken har därutöver en intern kapitalutvärderingsprocess som ska tillförsäkra att sparbankens kapital även täcker andra risker i verksamheten som koncentrationsrisker i kreditportföljen, ränterisker i balansräkning etc. Upplysningarna nedan om kapitalkravet begränsar sig till det legala minimikapitalkravet. Kapitalbas 30 juni 30 juni Primärt kapital, brutto 145 058 134 021 Avdragsposter inkl. belopp enligt begränsningsregler -14 738-15 052 Primärt kapital, netto 130 320 118 969 Supplementärt kapital, brutto 17 329 16 724 Avdragsposter inkl. belopp enligt begränsningsregler -14 739-14 436 Supplementärt kapital, netto 2 590 2 288 Total kapitalbas 132 910 121 257 Kapitalkrav Kapitalkrav för kreditrisk enligt schablonmetoden 70 526 63 867 Kapitalkrav för operativ risk 6 262 5 958 Totalt minimikapitalkrav 76 788 69 825 Överskott (Kapitalbas./. minimikapitalkrav 56 122 51 432 Kapitaltäckningskvot (Kapitalbas/minimikapitalkrav) 1,73 1, 74 Valdemarsvik i augusti Håkan Eriksson VD Delårsrapporten har inte granskats av Sparbankens revisor.