Svenska Kennelklubbens (SKK) yttrande över Rovdjursutredningens slutbetänkande Mål för rovdjuren SOU 2012:22

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svenska Kennelklubbens (SKK) yttrande över Rovdjursutredningens slutbetänkande Mål för rovdjuren SOU 2012:22"

Transkript

1 Spånga Miljödepartementet Magnus Bergström Stckhlm Svenska Kennelklubbens (SKK) yttrande över Rvdjursutredningens slutbetänkande Mål för rvdjuren SOU 2012:22 Inledningsvis SKK har i samtliga remissvar sm berört våra stra rvdjur framhållit att Sverige ska ha livskraftiga rvdjursstammar. Dck har SKK uttalat att kravet på att förvaltningen måste flyttas till myndigheter på reginal nivå, samt att lkalt inflytande är ett måste, m en acceptans för rvdjursplitiken ska kunna uppnås. SKK har pekat på nödvändigheten av att man i mellersta Sverige måste ta hänsyn till det lkala rvdjurstrycket. SKK måste tyvärr peka på att trts både Sören Ekströms ch Åke Petterssns utredningar sm genmförts de senaste 12 åren avseende den svenska rvdjurplitiken har inte riksdag eller regering, avsett plitisk sammansättning, lyckats med att implementera en varaktig samt långsiktigt ch hållbar rvdjursplitik innefattande en trvärdig förvaltningsplan. Detta för att dels kunna grunda en varaktig acceptans hs den del av svenska flket sm har att leva i medelbar närhet av rvdjuren, dels kunna presentera fakta för vad sm är en gynnsam bevarandestatus. SKK vill till ch med gå så långt att vi påstår att ambivalensen kring vad sm kan betraktas sm en långsiktig ch varaktig rvdjursplitik, snarare ökat på de meningsskiljaktigheter sm finns i frågan. Detta gäller inte minst mellan människr i tätbebyggda mråden ch de människr sm lever ch har sin utkmst ch näring inm utbredningsmrådena för våra fyra stra rvdjur.

2 2/19 Sammanfattning av SKKs ståndpunkter att utredningen saknar flertalet av de knsekvensanalyser sm kan ge grund för en enhetlig bedömning. SKK knstaterar särskilt att de knsekvensanalyser samt en redvisning av den scieknmiska hänsyn sm uppdrgs i direktiven för utredningen helt har utelämnats eller gjrts tillräckliga. Utan ett sådant beslutsunderlag kmmer det återigen att saknas krrekta ch faktabaserade underlag för beslutsfattarna att det är anmärkningsvärt att utredningen saknar reella slutsatser för hur utredningens natinella mål påverkar jaktens värde, både i frm av köttvärde ch andra påverkansfaktrer i frm av livskvalitet för landsbygdsbeflkningen ch där till hörande andra scieknmiska värden att infrmatinsinsatserna måste pririteras till de mråden, inte minst till strstadsreginerna, där kunskapen m prblem med täta rvdjursstammar trde befinna sig på en i det närmaste befintlig nivå. Människr på landsbygden kan ng anses sm relativt välinfrmerade, avsett vilken åsikt dessa har. att SKK ser det sm psitivt att utredningen avfärdar delar av de påståenden sm förekmmer i den debatt sm hävdar att rvdjuren har en avgörande rll på det svenska eksystemet. att utredningens förslag m hur prblemen med skadade ch dödade hundar kan åtgärdas, ttalt saknar insikt ch kunskap. Detta måste betraktas sm anmärkningsvärt, på gränsen till visad nnchalans gällande en så pass mdebatterad ch medialt uppmärksammad fråga att riksdag ch regering ska fastställa principerna för gynnsam bevarande status ch att berörda myndigheter har att förhålla sig till dessa att str reginal hänsyn måste tas, särskilt genm att sammanväga den ttala rvdjursförekmsten att SKK inte kan ställa sig bakm de natinella mål sm anges för varg m inte andra beräkningsmetder än att enbart antalet djur ska vägas in. Till exempel behövs betydligt större hänsyn tas tillantalet föryngringar per regin/län, samt antalet revirhävdande par

3 3/19 att SKK anser att hela Sverige ska bära förekmsten av de fyra stra rvdjuren för att uppfylla de måltal sm kmmer att fastställas att de villkr sm gavs, för att SKK skulle ställa sig bakm försöken att placera vargvalpar i "vilda lyr", anser SKK är så förändrade att de inte längre är gällande för SKK att SKK inte ser möjligheter till en "vargkrridr" m inte hela nrra Sverige innefattas att fkus inte enbart ska ligga på gynnsam bevarandestatus. Det krävs ckså en balans med beaktande av sciala ch eknmiska knsekvenser att förslaget med krttidshägn måste preciseras att utredningen, i samband med sitt betänkande, abslut brde ha redvisat en kalkyl över de kstnader sm det medför för att förse södra Svealand ch Götaland med beräknat antal löpmeter rvdjursstängsel att förslaget sm återfinns i 7.4 angående 28 Jaktförrdningen har SKKs fulla stöd. SKK ser det sm ytterst angeläget att regeringen under hösten fattar ett beslut sm blir långsiktigt samt hållbart ch inte för frågan m vår rvdjursförvaltning vidare, till en ändlös kedja av nya utredningar. Kapitel 3. Förutsättningar för samexistens mellan rvdjur ch människa Skrivning i utredningen: Det finns ett brett stöd för att Sverige ska bevara ch hysa livskraftiga stammar av björn, järv, l ch varg. Samtidigt kan rvdjuren rsaka eknmisk skada ch på andra sätt påverka människrs livskvalitet negativt. Att kmbinera rvdjursförekmst med renskötsel, lantbruk ch jakt är förvaltningens stra utmaning.

4 4/19 SKK anser att utredningen måste anses undermålig när det gäller det faktum att den inte innehåller några kalkyler eller beräkningar för de scieknmiska knsekvenser sm undvikligen uppstår m flera av utredningens förslag blir verklighet. Regeringen bör därför skyndsamt initiera att verkliga kstnader presenteras för såväl scieknmiska värden, sm hur utredningens förslag i hög grad påverkar människrs vilja ch möjlighet att frtsätta med att finna sin näring i gles- ch landsbygd. De jaktliga förlusterna i frm av köttvärde, fallande fastighetspriser ch intäkter i frm av jaktarrende påverkas direkt på grund av de stra rvdjuren i saknas helt i utredningen. Sådana fakta anser SKK sm en av de viktigaste grunderna för att riksdagen ska kunna fatta ett varaktigt beslut m Sveriges rvdjursplitik. SKK anser att det redan idag trde finns tillräckligt bra underlag för vad dessa kstnader respektive förluster uppgår till för nivåer, även m utredningen valt att brtse från dem. Regeringen måste abslut väga in även dessa kstnadsuppgifter i ett underlag sm medför ett beslut till en varaktig ch långsiktig rvdjursplitik Hur påverkas jakt av rvdjursförekmst? Skrivning i utredningen; Den andra utgångspunkten gäller främst varg ch risken för angrepp på löshund. Av många jägare anses att detta är en kraftig försämring av jaktens kvalitet ch man gör gällande att älgstammen inte kan förvaltas effektivt utan löshundsjakt. Antal angripna hundar redvisas i figur 3.4. Det finns metder för att förebygga angrepp på hundar. Några metder sm har angetts är pinglr, skyddshalsband eller kppel.

5 5/19 SKKs slutsatser Många av SKKs medlemmar sm bedriver jakt i de mråden sm innehåller de tätaste rvdjursstammarna är missnöjda över hur en av de viktigaste fritidssysselsättningarna påverkas av det ttala rvdjurstrycket ch då framför allt vargens tillväxt. Detta är självfallet en str diskussinsch missnöjesfråga inm stra delar av SKK-rganisatinen. Frågans betydelse visas inte minst av SKKs alltmer minskande registreringssiffrr för flertalet av de raser sm används vid löshundsjakt. Många jägare har under senare år valt att inte införskaffa en ytterligare jakthund, detta helt berende på de farr sm hunden utses för. Utredningens förslag över vilka metder sm skulle kunna förhindra angrepp på jakthundar visar på att det föreligger en häpnadsväckande kunskap kring prblemet med vargangrepp på löshundar. För det första visar den lilla erfarenhet av "pinglr" sm finns, att för att vargen ska förhindras att göra ett angrepp måste denne kppla ihp detta ljud med att en människa finns i medelbar närhet, annars kan ljudet av en "pingla" i stället lcka till sig vargen på samma sätt sm hundens skallgivning gör. För det andra så är en "pingla" helt verkningslös i snöförhållande, eftersm "pinglans" klcka då blir igensatt av snö ch därmed inte ger ifrån sig någt ljud. Detta gäller speciellt för krtbenta hundraser. När det gäller speciella halsband har dessa funnit sig helt verkningslösa då inget sådant halsband, avsett fabrikat, visat sig hindra en angripande varg från att svårt skada eller döda en hund. Inte heller skyddsväst har visat sig förhindra angrepp. Exempel finns att varg har ätit på en hunds bakdel även när den varit iförd skyddsväst. När det gäller förslaget att använda kppel är detta så verklighetsfrånvarande att det egentligen är svårt att kmmentera på ett sakligt sätt. Det finns en enda jaktfrm där man använder någt sm skulle kunna liknas vid kppel. Denna är ledbandsjakt med älghund. Jaktfrmen används endast då man ska förvalta, eller egentligen minska en älgppulatin sm uppehåller sig i ett mråde med tätt ch högtrafikerade vägar ch fta därtill spårbunden trafik. Denna jaktfrm ska mer betraktas sm en skyddsjakt för att kunna minimera antalet viltlyckr i trafiken.

6 6/ Rvdjurens rll i eksystemet Skrivning i utredningen; De stra rvdjuren tillhör den svenska faunan ch har en rll i de skandinaviska landeksystemen. Med nuvarande ppulatinsstrlekar är dck effekten på andra vilda arter ch eksystemen sm helhet generellt sett begränsad, även m den lkalt kan vara större. Förvaltningen av viltarterna, dvs. rvdjur ch bytesdjur, bör vara samrdnad ch utgå ifrån ett eksystemperspektiv. SKKs uppfattning SKK ser det sm psitivt att utredningen avfärdar delar av de påståenden sm förekmmer i den debatt sm hävdar att rvdjuren har en avgörande rll på det svenska eksystemet. Utan att relatinen mellan rvdjur ch bytesdjur ska vara samrdnad ch i stället utgå från ett eksystemsperspektiv. Dck vill SKK en än gång framföra att str reginal hänsyn måste tas, särskilt genm att sammanväga den ttala rvdjursförekmsten i en regin, samt att ställa denna i relatin till förekmmande ppulatiner av bytesdjur. Kapitel 5. Mål för rvdjuren. Utredningens förslag; Ett övergripande ch långsiktigt mål för rvdjursplitiken bör antas. Målet bör bygga på det övergripande mål sm antgs av riksdagen år Innebörden bör vara att rvdjurens gynnsamma bevarandestatus ska behållas eller återställas, att vargstammen ska sprida sig på naturlig väg över Sverige ch att vargens förekmst i renskötselmrådet även frtsättningsvis i huvudsak ska begränsas till de mråden utanför åretruntmarkerna där den gör minst skada.

7 7/19 Bedömningarna av rvdjurens bevarandestatus bör fastställas ch utgöra grunden för myndigheternas förvaltning av rvdjuren. Inriktningen för järv ch varg bör vara att gynnsam bevarandestatus ska vara uppnådd senast Ansvariga myndigheter bör besluta m miniminivåer ch förvaltningsmål. Utredningens bedömning; Principen bör vara att den plitiska nivån anger ramar ch övergripande mål, medan myndigheterna gör kvalificerade bedömningar ch beslutar m miniminivåer ch förvaltningsmål. EUrätten ch den internatinella rätten är utgångspunkter sm måste beaktas när mål ch nivåer beslutas. Hänsyn måste tas till de sciala ch eknmiska förutsättningarna i de mråden där rvdjuren finns. Förslaget innebär att riksdagen endast skall fastställa att stammarna skall uppnå eller upprätthålla en gynnsam bevarandestatus. SKKs uppfattning är att det snarast måste göras en nggrann analys över vad de lika alternativen innebär. SKK uppfattar ckså att det uppdrag sm Miljöminister Lena Ek nyligen gav till Naturvårdsveket trde ber på att det i rvdjursutredningen saknas vad sm befinns vara lägsta möjliga nivå för en gynnsam bevarande status. Den bakmliggande rsaken till ett sådant uppdrag kan inte, enligt SKKs mening, grunda sig på annat än Miljödepartementet saknar dessa uppgifter i utredningen ch att de därigenm saknas för vidare kmmunikatin med EU. SKK uppfattar ckså att uppgifterna endast kan säkerställas genm en sårbarhetsanalys, baserad på kmmissinens egna riktlinjer. Till detta har nu kmmit att regeringen gett Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram vad gynnsam bevarandestatus egentligen är genm att titta på en arts minsta livskraftiga ppulatin. Detta ska frskarna tydligen genmföra med sårbarhetsanalyser, det vill säga risken för en arts utdöende.

8 8/19 Vidare nterar SKK att Naturvårdsverket ska redvisa uppdraget senast den 2 juli, alltså fyra dagar innan remissvaret på Rvdjursutredningen ska vara Miljödepartementet tillhanda. Att nivåerna skall sättas av myndigheter ch inte av riksdagen anser SKK felaktigt. En bättre rdning skulle vara att det är riksdagen sm fastställer principerna ch att myndigheterna sedan har att förhålla sig till dessa. Vi ser till exempel att ldjursförvaltningen i det närmaste har gått helt i stå i flera län, dels genm den nivå sm riksdagen fastställt, dels genm det begripligt låga antal ldjur sm Naturvårdsverket utdelat för licensjakt, trts att ppulatinen ttalt sett har en minst sagt gynnsam bevarandestatus ch att det finns både behv ch utrymme för ldjursjakt i fler län samt även ett starkt behv av utökade avskjutningslicenser i flera län. Även m nu utredningen föreslår en minskning av befintlig ppulatin av både björn ch ldjur så visar dessa båda arters jämna spridning, att det ttala rvdjurstrycket blir acceptabelt i vissa län/reginer. Ett betydligt mer acceptabelt förslag skulle vara att riksdagen på vetenskapliga fakta, fattar beslut m vilka sårbarhetsanalyser sm ska ligga till grund för det minimum av det antal av respektive rvdjursart sm krävs. Då gynnsam bevarande status för björn ch l utan tvivel är säkrad för lång tid framåt, berör utredningen endast järv ch varg med att gynnsam bevarandestatus för dessa båda arter bör vara uppnått senast till Därutöver ska ett annat nyckeltal fastställas, nämnliggen den lägsta livskraftiga ppulatin, sm säkrar att det är mindre än 10 prcents risk för utdöende inm 100 år. Dessa kalkyler ska då vägas in utifrån de knflikter ch den hänsyn sm måste tas, både till berörda ch drabbade parter, i förhållande till arternas långsiktiga överlevnad. I praktiken skulle detta kunna betyda mindre rvdjursppulatiner, än de nivåer sm utredningen föreslår.

9 9/19 Riksdagen skulle till exempel kunna fastställa att sårbarhetsanalyser ska ligga till grund för det minsta antalet rvdjur sm krävs. Därutöver skall eventuell högre ambitin fastställas utifrån knflikter ch hänsyn till berörda. I praktiken betyder det sannlikt betydligt färre rvdjurs ppulatiner, järven undantagen, än de nivåer utredaren föreslår. 5.4 Förslag på natinella mål Björn 1800 Järv 850 Ldjur 1200 Varg 450 Bakgrund för SKKs ställningstagande är ckså att väga in antalet föryngringar. I en rapprt från Viltskadecenter så beräknades 2011 års föryngringar till 25 vargkullar, vilket sannlikt betyder att Sverige redan nu har cirka 400 vargar. Det finns all anledning att förmda att redan 2013 har Sverige minst nått det antal vargar sm utredningen anger sm ett natinellt mål. Samtidigt knstaterar Viltskadecenter att de saknas fastställda mål för vargstammen ch inte minst viktigt, det saknas även en kstnadsanalys över vad målen kstar ch därigenm kan inga trvärdiga kstnadsbedömningar göras. SKKs absluta åsikt är att regering ch riksdag inte ska anta utredningens förslag till miniminivåer/referensvärden. SKK menar att regeringen bör ange ett annat värde, nämligen en minsta livskraftig ppulatin med mindre än en 10-prcentig risk för utdöende på 100 års basis. Det värdet skulle med str säkerhet ligga långt under de nivåer sm utredningen föreslår. Härvid ska vägas in vad Viltskadecenter anser redan finns i landet. Flera av de psitiva förslag sm de fact finns i utredningen äventyras av de alltför talrika natinella miniminivåer sm utredningen föreslår.

10 10/19 Tidigare har SKK reserverat ställt sig bakm riksdagens beslutade nivå med cirka 210 vargar, m det innefattar en viss licensjakt. Emellertid kan framtida frskning visa att dessa siffrr är i överkant. SKK ställer sig i sådant fall bakm det mindre antal, sm kan framkmma för att vidmakthålla gynnsam bevarandestatus. För att SKK frtsatt ska bifalla någn frm av nivå, överstigande 210 vargar, ska en trvärdig sårbarhets analys presenteras, samt att en lagstadgad licensjakt återinförs. SKK kan inte uppfatta utredningens förslag till natinella mål på annat sätt än att samtliga Sveriges län ska upprätthålla revirhävdande par/familjegrupper. Enligt SKKs uppfattning bör riksdag ch regering även göra en knsekvensanalys sm bygger på krrelerade nyckeltal mellan strlek på ppulatinen, antal revirhävdande par/familjegrupper, samt antal föryngringar. Härvid anser SKK att cirka 20 föryngringar per år, med 1 till 2 föryngringar per län, berende på länets areal ch beflkningstäthet, vre en betydligt bättre beräkningsmetd, samt att denna tillsammans med en prprtinerlig skyddsjakt skulle kunna få en betydligt bättre acceptans än den sm finns idag. Den skulle ckså innebära att betydligt fler av Sveriges beflkning skulle få lära sig att leva med varg. SKK anser att hela Sverige ska bära de rvdjursppulatiner sm krävs. Det kan inte vara rimligt att en tredjedel av Sveriges yta undantas från att bära de rvdjursppulatiner sm krävs för att upprätthålla en gynnsam bevarande status. I annat fall betyder nuvarande rvdjursplitik att riksdag, regering samt myndigheter värderar tambskap på helt lika grunder. Detta finner SKK ch många av våra medlemmar helt acceptabelt. SKK anser därutöver att samma princip m bevarandestatus ska gälla för samtliga rvdjursarter.

11 11/19 Kapitel 6. Förvaltning 6.1 Reginal förvaltning Utredningens förslag; I syfte att förenkla ch förtydliga rvdjursförvaltningen föreslår utredningen att reglerna ändras så att Naturvårdsverket får i uppgift att fördela miniminivåer för varje art till varje län sm förvaltningen i länen ska syfta till att upprätthålla eller uppnå, att varje länsstyrelse/viltförvaltningsdelegatin ch Sametinget får yttra sig över Naturvårdsverkets förslag till länsvisa miniminivåer före dessa beslutas ch att samverkansrådens rll i förvaltningen förändras. Utredningen föreslår vidare att viltförvaltningsdelegatinernas beslutskmpetens, ansvar ch arbetsuppgifter ses över. Utredningens bedömning; Utredningen har tlkat att ett viktigt plitiskt syfte med tillskapandet av viltförvaltningsdelegatinerna har varit att flytta besluten närmare dem sm berörs. Viltförvaltningsdelegatinerna har därför haft en förväntan på att vara mer perativa ch ha ett större beslutsmandat än vad de nu funnit vara fallet. Berörda myndigheter bör därför ges i uppdrag att nga följa utvecklingen ch lägga förslag på förändringar i syfte att förstärka de ursprungliga syftena. SKKs reflektiner ch synpunkter Inledningsvis vill SKK påpeka att vårt svar till både Sören Ekströms ch Åke Petterssns utredningar särskilt tryckte på att en reginalt styrd förvaltning var en abslut nödvändighet för att skapa en acceptans hs lkalbeflkningen. Det ska nteras att utredningen föreslår att samverkansråden försvinner samt att respektive läns viltförvaltningsdelegatins rll ska stärkas. Detta kan anses sm en rimlig förändring, dck ska uppmärksammas att flera läns viltförvaltningsdelegatiner i praktiken fungerar dåligt, det är till ch med så illa att vissa läns viltförvaltningsdelegatiner inte fungerar alls. Det måste vara regeringens yttersta ansvar att detta åtgärdas med det snaraste.

12 12/19 Vidare föreslår utredaren att Naturvårdsverket skall föreslå miniminivåer för rvdjuren ch att länen ska ges möjlighet att yttra sig över ett sådant förslag. SKK uppfattar att förslaget innebär att de miniminivåer sm anges för ett län ska betraktas sm ett tal sm inte får underskridas. Detta tlkar SKK sm att det finns ett större förvaltningsutrymme m stammen överskrider den reginala miniminivån. Dck vill SKK uppmärksamma vår uppfattning under Kapitel 5. Mål för rvdjuren. Ett annat ch förmdligen bättre vägval skulle kunna vara att riksdagen i stället fastställer principer ch att myndigheterna sen har att utgå från dessa Prgram för genetisk förstärkning Utredningens förslag; Naturvårdsverket bör sammanställa ch utveckla befintliga planer till ett sexårigt prgram ( ) för genetisk förstärkning av den skandinaviska vargppulatinen. Prgrammet bör ingå i den förvaltningsplan för varg sm Naturvårdsverket för närvarande tar fram. Prgrammet bör utvärderas kntinuerligt ch eventuellt förlängas, berende på utfallet. Utredningens bedömning; En genetisk förstärkning av den skandinaviska vargppulatinen är angelägen, i överensstämmelse med de slutsatser sm drgs i delbetänkandet. Sm riksdagen fastslagit bör den genetiska förstärkningen i första hand ske genm underlättande av naturlig invandring ch i andra hand genm utsättning av varg från andra länder eller djurparker. Förändrat ställningstagande av SKK SKK anser att grunderna för det ställningstagande sm rganisatinen gjrde när det gällde förankringsarbetet med utplantering av vargvalpar inte längre uppfylls av regering ch myndigheter.

13 13/19 SKK anser att de förutsättningar sm vårt beslut vilade på nu måste betraktas sm inte längre gällande. Därför har SKK tillsvidare beslutat att inte stödja det förankringsarbetet kring genetisk förstärkning sm var grunden för vårt tidigare beslut. En förutsättning för SKKs frtsatta stöd är att rvdjursplitiken förändras i en psitiv riktning med tydliga reginala ch natinella mål samt att den genetiska förstärkningen av varg är en del av en större helhet Naturlig invandring med assistans Utredningens bedömning; Den naturliga invandringen behöver enligt utredningens bedömning assisteras m den i någn större utsträckning ska kunna bidra till att minska inavelsnivån i vargppulatinen. Den assistans sm krävs är främst att flytta vargar från mråden där de rsakar prblem till mråden där de inte gör det ch har större chans att träffa på artfränder. En vargkrridr i bemärkelsen en zn av fri passage genm nrra Sverige för att släppa igenm vandrande vargar förefaller ha små möjligheter att lyckas. Möjligheten att teckna civilrättsliga avtal m vargetablering under en begränsad tidsperid bör prövas. SKKs reflektiner SKK ställer sig i allra högsta grad frågande till utredningens förslag till att flytta vargar från mråden där de rsakar prblem. De förflyttningar sm hitintills gjrts visar att detta är en metdik sm verkar både menings- ch verkningslöst, då dessa individer sm regel återvänder till det mråde där de infångats. Därutöver visar de senaste försöken på att metden medför helt rimliga kstnader. Utredningen uttalar att en vargkrridr i bemärkelsen av en zn av fri passage genm nrra Sverige för att släppa igenm vandrande vargar förefaller ha små möjligheter att lyckas.

14 14/19 SKK har tidigare ställt sig bakm en sådan insats, men då under förutsättning att inget län ska undantas från vargetablering, men att inget län heller ska utpekas. Dck anser SKK att hitillsvarande misslyckande till största delen berr på att riksdag, regering ch myndigheter undantagit en tredjedel av Sveriges yta för att skapa en fungerande sådan krridr. Vidare menar SKK att utredningen inför sitt slutbetänkande skulle ha undersökt vilka möjligheter sm svensk lagstiftning har att utfrma ett civilrättsligt avtal, innebärande att varje enskild fastighetsägare skulle påtvingas ett sådant avtal. Alternativet skulle förmdligen vara att flertalet fastighetsägare skulle begära eknmisk kmpensatin, vilket trde innebära rimliga kstnader Ytterligare åtgärder för att genetiskt förstärka vargstammen Utredningens bedömning; För att snabbt sänka inavelsnivån under de närmsta åren frdras aktiva åtgärder. Utplacerade djur bör följas upp nga ch länsstyrelserna bör tillföras medel för detta ändamål. SKK anser att på senare år har debatten alltför ensidigt handlat m genetiskt förstärkning. Det trde inte vara bekant att SKK är en rganisatin sm inm hela sin verksamhet pririterar genetisk förstärkning av hunddjur ch vi är därför inte kunniga eller mtsägande med att den skandinaviska vargstammen är i behv av genetisk förstärkning. Dck anser SKK att debatten m genetisk förstärkning helt överskuggat nödvändigheten av att ckså skapa en balans med de scieknmiska dilemman sm vargen skapar. Vi vill till ch med gå så långt, att m inte båda dessa prblemställningar sker i balans, så är det direkt naivt, att tr att man ska kunna skapa acceptans bland de människr sm på grund av näring ch utkmst kmbinerat med fritidsintressen, valt att leva i glesbyggd.

15 15/19 Det trde heller inte bli en överraskning m människr i södra Svealand ch Götaland, sm nu enligt utredningens förslag ska leva med vargen i sin medelbara närhet, kmmer att skapa ytterligare scieknmiska knflikter av str betydelse Flytt ch utsättning av varg Utredningens förslag; Regeringen bör ge Statens jrdbruksverk i uppdrag att i samarbete med berörda myndigheter analysera ch beskriva hur ch var man kan anlägga krttidshägn för varg, inklusive lösningar för kntinuerlig bevakning ch förhindrande av smittspridning, rymningar ch sabtage. Utredningens bedömning; Utifrån de få vidtagna åtgärderna är det än så länge svårt att dra några slutsatser m metdernas genmförbarhet. Samtliga genmförda flyttar har resulterat i att vargarna har återvandrat till mrådet där de fångades in. Utredningen anser att en alternativ metd bör testas, sm innebär att vargen hålls i hägn några veckr på eller i närheten av utsläppsplatsen innan den släpps ut (s.k. sft release). Metden har varit framgångsrik i USA. Metden att flytta valpar till vilda lyr verkar dck lvande ch bör genmföras i ett första skede för att relativt snabbt tillföra nya gener till den vilda ppulatinen. SKK anser att de krttidshägn sm utredaren föreslår måste kräva fastighetsägarens medgivande. De erfarenheter sm nu finns pekar på att vargarna sannlikt skulle etablera sig i närmrådet. SKK tvivlar därför på att väldigt få fastighetsägare skulle vara intresserade av detta. Eventuellt kan väl Natinalparkerna vara ett alternativ med anledning av att staten har ett strt ägarinflytande i dessa. Men även i ett sådant alternativ krävs att hägnen placeras så att de inte ligger i närheten av privatägda fastigheter.

16 16/19 Därutöver måste man givetvis ha dygnet runt bevakning kring dessa hägn, utan att vargarna för den skull får kmma i kntakt med människr, då det skulle riskera den skygghet för människr sm vi alla inser ch önskar att vargen ska besitta. Sist men inte minst så måste den tid då dessa djur ska vistas i ett sådant hägn väl uppfylla de karantänsbestämmelser sm gäller för djur sm införs från mråden med rabiesförekmst, samt även gällande sådana parasiter sm inte finns etablerade i Sverige. Såvitt SKK känner till så finns ännu inget prjekt i Sverige där metden att flytta vargvalpar till vilda lyr genmförts Kmpensatinsåtgärder Utredningens bedömning; Kmpensatinsåtgärder i någn frm bör kunna erbjudas i de mråden där utsättning sker. Förstärkta medel till akutgrupper är en lösning, liksm möjligheten att använda arbete med stängsling mt rvdjur sm en arbetsmarknadsåtgärd. Detta gäller framförallt i södra Sverige, där uppsättning av fler rvdjurssäkra stängsel är en förutsättning för att vargen ska ha möjlighet att etablera sig där. SKK anser att det är en betydande brist i utredningen genm att det inte finns en analys av kstnaderna för att hägna in stra arealer av betesmarker i Svealand ch Götaland. Att endast ange en kstnad av 50 krnr per löpmeter är en fullständigt tillräcklig uppgift. Framförallt brde det framgå en beräkning av förmdat antal löpmeter stängsel sm krävs. Med hjälp av EU-kartr kan det inte vara speciellt kmplicerat att presentera en sannlik analys. Det brde även anges m dessa stängsel enbart ska bestå av eltråd, eftersm vidhängande nät betyder en helt annan kstnad. Utredningens förslag att stängslingen kunde ske sm en arbetsmarknadsåtgärd kan väl vara möjlig. Dck saknas helt angivelser för hur underhållet av denna fantligt stra åtgärd skulle ske. Alla sm har använt elstängsel för att stänga ute eller inne djur, vet att så frt växter växer upp till de nedersta eltrådarna, så blir stängslet verkningslöst, eftersm elkraften då leds direkt ner i marken.

17 17/19 I ch med att det saknas underlag för att bedöma de eknmiska knsekvenser av att förse så stra delar av Svealand ch Götaland med rvdjursstängsel, sm krävs i enlighet med förslaget, skulle man till ch med kunna misstänka att saknaden av transparens i denna fråga är avsiktlig, eftersm kstnaderna trde bli gigantiska. SKK önskar även påtala en icke önskvärd knsekvens, sm kan påverka djurhållningen i dessa delar av Sverige. Vi pekar fta på att svensk djurhållning strävar efter att så många tamdjur sm möjligt ska vistas på "fritt bete" ch framhåller då ss själva sm ett gtt exempel. Risken m djurhållarna själva får bära delar av kstnaderna för stängsel samt betydande kstnader för underhåll riskerar detta att leda till en negativ förändring i svensk djurhållning. SKK ras ckså för att m ett strt antal betesmarker inhägnas med rvdjursstängsel kan detta begränsa vår unika allemansrätt, genm att människr får svårigheter att röra sig i skg ch mark. 7.2 Grv rganiserad brttslighet Utredningens bedömning; Illegal jakt är sm alla andra brtt i samhället acceptabelt ch måste beivras. Grvt jaktbrtt ch grvt jakthäleri avseende de stra rvdjuren räknas sedan den 1 juli 2011 till den grva rganiserade brttsligheten. Försök ch förberedelse till dessa brtt är numera kriminaliserat. Detta ger plis ch åklagare utökade möjligheter att ingripa i ett tidigare skede för att beivra de grva jaktbrtten. Utredningens bedömning är att lagändringen bör få vara i kraft ett par år ch därefter utvärderas innan eventuella ytterligare lagändringar föreslås. Utredningens bedömning är vidare att staten bör föra talan m skadestånd i de fall grva jaktbrtt mt de stra rvdjuren har begåtts.

18 18/19 SKKs kmmentar SKK delar helt uppfattningen m att illegal jakt är helt acceptabel ch ska beivras. Däremt ställer sig SKK starkt negativa till att staten ska föra skadeståndskrav. Det ska betnas att Naturvårdsverket slutade kräva skadestånd för några år sedan i samband med flera uppmärksammade rättsfall SKK kan peka på ett av dessa fall då en av våra medlemmar sköt ett ldjur när det anföll hans tax. Naturvårdsverket värderade ldjuret till krnr med mtiveringen att ldjuret var i fertil ålder. En sådan värdering anser SKK helt hrribel, inte minst med tanke på de rvdjursppulatiner vi har idag jaktförrdningen Utredningens förslag; Den sm dödat ett rvdjur med stöd av 28 jaktförrdningen ska i frtsättningen anmäla händelsen till länsstyrelsen, inte till plismyndigheten. Utredningen föreslår därför ändringar i 28 d ch 38 jaktförrdningen. SKK stöder förslaget då innebörden blir att till exempel vapen inte kmmer att tas i beslag på plats, så sm görs idag, samt att ärendet inte per autmatik blir föremål för utredning m grvt jaktbrtt. Kapitel 8. Översyn av lagstiftningen Utredningens förslag; En utredning bör tillsättas för den sedan tidigare efterfrågade översynen av jaktlagstiftningen i syfte att arbeta fram ett regelverk sm i språk ch uppbyggnad är mdernt, mer förutsägbart ch enklare att tillämpa än vad sm gäller i dag. Utredningens uppdrag bör dck inte begränsas till jaktlagstiftningen utan bör avse artskyddsreglerna i strt ch även mfatta en översyn av skgsvårdslagen ch miljöbalken samt, i behövlig mfattning, även fiskelagen.

19 19/19 Utredningens bedömning; En fråga för en ny utredning att belysa är m det vre lämpligare att samla reglerna sm rör skyddade arter under miljöbalken i stället för att sm i dag ha parallella lagstiftningar där artskyddsregler finns såväl i miljöbalken sm i jaktlagstiftningen ch där tillämplig lag styrs av vilka arter ch vilka åtgärder sm är aktuella. Utredningen bör särskilt beakta medel för att genmdriva lagstiftningens krav, till exempel tillsyn, överprövnings- ch talerätt samt straffbestämmelser. Utgångspunkten bör vara att det sammantagna materiella innehållet i förslaget till ny reglering ska vara i huvudsak neutralt i förhållande till dagens regler m jakt ch artskydd ch utföras med iakttagande av EU-rätten samt åtaganden enligt internatinell rätt. SKKs synpunkt SKK är direkt mtståndare till att jaktlagstiftningen lyfts in i miljöbalken. Däremt kan en översyn av jaktlagstiftningen vara på sin plats, särskilt m syftet är att ha ett regelverk sm i språk ch uppbyggnad är mdernt, mer förutsägbart ch enklare att tillämpa, än vad sm gäller i dag. Men att jaktlagstiftningen ska hanteras av två lika departement ch dessutm sannlikt av flera lika statliga myndigheter, innebär enligt SKKs uppfattning en risk för att skapa löslig byråkrati samt öka förvirringen i jaktfrågr. SVENSKA KENNELKLUBBEN Nils Erik Åhmanssn rdförande Kjell Bräster SKKs Jakthundskmmitté

Svenska Röda Korsets yttrande över Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4)

Svenska Röda Korsets yttrande över Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) Stckhlm, 13 maj 2019 Ku2018/02102/DISK Till: Arbetsmarknadsdepartementet a.remissvar@regeringskansliet.se Svenska Röda Krsets yttrande över Förslag till en natinell institutin för mänskliga rättigheter

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen om EU:s handlingsplan för e-förvaltning 2016-2020

Yttrande från Stockholmsregionen om EU:s handlingsplan för e-förvaltning 2016-2020 Yttrande från Stckhlmsreginen m EU:s handlingsplan för e-förvaltning 2016-2020 Bakm detta yttrande står Stckhlmsreginens Eurpaförening (SEF) 1 sm företräder en av Eurpas mest knkurrenskraftiga ch hållbara

Läs mer

Folkhälsoplan 2012-2014 BRÅ- och Folkhälsorådet

Folkhälsoplan 2012-2014 BRÅ- och Folkhälsorådet Flkhälsplan 2012-2014 BRÅ- ch Flkhälsrådet I Nrdanstigs kmmun anser vi att brttsförebyggande arbete ch en väl utvecklad flkhälsa är viktiga framgångsfaktrer för att göra kmmunen trygg ch attraktiv att

Läs mer

Förslag på samarbetsorganisation för gemensam plattform för nationellt digitalt folkbibliotek

Förslag på samarbetsorganisation för gemensam plattform för nationellt digitalt folkbibliotek Förslag på samarbetsrganisatin för gemensam plattfrm för natinellt digitalt flkbiblitek 1 Inledning ch bakgrund Kmmunakuten AB har fått i uppdrag att arbeta fram ett förslag på samarbetsrganisatin för

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN. Digital Agenda för Västra Mälardalen samt Tillgänglighet till Hållbar IT. Revisionshistorik. Bilagor

KOMMUNIKATIONSPLAN. Digital Agenda för Västra Mälardalen samt Tillgänglighet till Hållbar IT. Revisionshistorik. Bilagor KOMMUNIKATIONSPLAN Digital Agenda för Västra Mälardalen samt Tillgänglighet till Hållbar IT Prjektägare:, Mikael Lagergren Prjektledare: Per Fröling ch Mttagare: Deltagare i prjektet ch andra intressenter.

Läs mer

Förslag till ändrade rutiner för statliga ålderspensionsavgifter

Förslag till ändrade rutiner för statliga ålderspensionsavgifter 1 (7) PM Förslag till ändrade rutiner för statliga ålderspensinsavgifter Pensinsmyndigheten föreslår att: regleringsbelppet mellan statsbudgeten ch AP-fnden för statliga ålderspensinsavgifter inte fördelas

Läs mer

Regional samverkanskurs 2014

Regional samverkanskurs 2014 L Ä N S S T Y R E L S E N I Ö R E B R O L Ä N Reginal samverkanskurs 2014 Dnr: 455-5818-2014 1 Bakgrund Den första reginala samverkanskursen genmfördes år 1995. RSK 2014 genmfördes 6-11 nvember, den 15:nde

Läs mer

Projektnamn: Vägledning för ett hälsosamt åldrande Seniorguiden. upprättades: Upprättad av: Namn Therese Räftegård Färggren och Anna Jansson

Projektnamn: Vägledning för ett hälsosamt åldrande Seniorguiden. upprättades: Upprättad av: Namn Therese Räftegård Färggren och Anna Jansson PROJEKTPLAN Prjektnamn: Vägledning för ett hälssamt åldrande Senirguiden Prjektansvarig: Avdelning: Kunskapsutveckling Enhet: Uppväxtvillkr ch hälssamt åldrande Prjektplan Juni 2010 upprättades: Upprättad

Läs mer

Riktlinjer för upphandling av konsulttjänster och entreprenader inom mark, anläggnings och byggsektorn

Riktlinjer för upphandling av konsulttjänster och entreprenader inom mark, anläggnings och byggsektorn Tekniska nämnden 2012 01 26 3 10 Tekniska nämndens arbetsutsktt 2012 01 12 13 25 Dnr 2011/937.05 Riktlinjer för upphandling av knsulttjänster ch entreprenader inm mark, anläggnings ch byggsektrn Ärendebeskrivning

Läs mer

YH och internationalisering

YH och internationalisering YH ch internatinalisering Myndigheten för yrkeshögsklan ISBN-nr: 978-91-87073-25-0 Dnr: MYH 2015/140 Omslagsbild: Bildarkivet 1 (10) Datum: 2014-12-16 Dnr: MYH 2015/140 Rapprt Yrkeshögsklan ch internatinalisering

Läs mer

Samråd om översynen av EU:s handikappstrategi

Samråd om översynen av EU:s handikappstrategi Samråd m översynen av EU:s handikappstrategi 2010 2020 Omkring 80 miljner människr i EU har en funktinsnedsättning. De stöter fta på hinder sm gör att de inte kan leva sm andra. EU vill få brt hindren

Läs mer

Intern styrning och kontroll vid Stockholms universitet

Intern styrning och kontroll vid Stockholms universitet Revisinsrapprt Stckhlms universitet 106 91 Stckhlm Datum Dnr 2008-04-03 32-2007-0804 Intern styrning ch kntrll vid Stckhlms universitet Riksrevisinen har sm ett led i den årliga revisinen av Stckhlms universitet

Läs mer

Förskolechefen har under läsåret utbildat personalen i pedagogisk dokumentation.

Förskolechefen har under läsåret utbildat personalen i pedagogisk dokumentation. Kvalitetsredvisning Läsåret 2012/2013 - Redvisning av resultat - Kristallens förskla, Brgmästarens förskla, Karlsviks förskla Försklechef Catarina Ek Systematiskt kvalitetsarbete Kristallens förskla, Brgmästarens

Läs mer

Verksamhetsbera ttelse 2014 Campus Alingsa s

Verksamhetsbera ttelse 2014 Campus Alingsa s Verksamhetsbera ttelse 2014 Campus Alingsa s Innehåll INLEDNING... 3 1. UTBILDNINGAR... 4 1.1 Högre utbildning... 5 1.2 Yrkeshögskla... 6 2. SAMVERKAN OCH UTVECKLING... 6 2.1 Westum... 6 2.1.1 KOBRA...

Läs mer

Möjlighet att leva som andra ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Möjlighet att leva som andra ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning YTTRANDE 1 av 6 2009-01-20 Scialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Möjlighet att leva sm andra ny lag m stöd ch service till vissa persner med funktinsnedsättning För följande kapitel har Umeå inga invändningar

Läs mer

Revisionsrapport. Investeringar. Katrineholms kommun. Annika Hansson, Cert kommunal revisor Jukka Törrö November 2011

Revisionsrapport. Investeringar. Katrineholms kommun. Annika Hansson, Cert kommunal revisor Jukka Törrö November 2011 Revisinsrapprt Investeringar granskning med utgångspunkt i gd eknmisk hushållning Katrinehlms kmmun Annika Hanssn, Cert kmmunal revisr Jukka Törrö Nvember 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning ch

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING - inför förändring av barngruppernas storlek och sammansättning

KONSEKVENSUTREDNING - inför förändring av barngruppernas storlek och sammansättning ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM BILAGA 3 SID 1 (5) 2011-09-20 Pm KONSEKVENSUTREDNING - inför förändring av barngruppernas strlek ch sammansättning RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV FÖRÄNDRING

Läs mer

Att ta emot internationella gäster på Vilda

Att ta emot internationella gäster på Vilda Att ta emt internatinella gäster på Vilda Visst är det häftigt, att ni ska få skapa årets lägerupplevelse tillsammans med scuter från ett helt annat land? Att ha internatinella scutgäster är rligt, spännande

Läs mer

Undersökning av seniorers informationsbehov Sundsvalls kommun

Undersökning av seniorers informationsbehov Sundsvalls kommun Undersökning av senirers infrmatinsbehv Sundsvalls kmmun Impera kmmunikatin AB Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Metd ch genmförande... 3 Målgrupp ch Svarsfrekvens... 3 Brtfallsredvisning...

Läs mer

Naturvårdsverket principer: Punkt 1: Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer inom ramen för de nationella målen för varje art.

Naturvårdsverket principer: Punkt 1: Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer inom ramen för de nationella målen för varje art. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM e-post: registrator@naturvardsverket.se Öster Malma 14 februari 2017 Svenska Jägareförbundets yttrande över förslag till principer och process för fastställande av miniminivåer

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Livslångt lärande Kompetensutveckling i arbetslivet. Författare: Olle Ahlberg

Livslångt lärande Kompetensutveckling i arbetslivet. Författare: Olle Ahlberg Livslångt lärande Kmpetensutveckling i arbetslivet Författare: Olle Ahlberg Bakgrund Stra teknikskiften har genmsyrat samhället ch arbetsmarknaden under lång tid. Men till skillnad från tidigare skiften

Läs mer

Revisionsrapport Mjölby Kommun

Revisionsrapport Mjölby Kommun Revisinsrapprt Omsrgs- ch scialnämndens åtgärder för eknmisk balans Mjölby Kmmun Matti Leskelä Karin Jäderbrink Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisinsfrågr 2

Läs mer

Ange din projektidé. Beskriv även bakgrunden och problemet som har lett fram till din projektidé.

Ange din projektidé. Beskriv även bakgrunden och problemet som har lett fram till din projektidé. Sida 1 / 5 PROJEKTPLAN Det är bligatriskt att ta fram en prjektplan för prjektet. Prjektplanen utgör underlag för priritering mellan ansökningar ch för beslut m stöd. Prjektplanen ska ha följande innehåll:

Läs mer

Rådgivningen, kunden och lagen

Rådgivningen, kunden och lagen RAPPORT DEN 11 april 2007 DNR 06-7426-306 2007 : 5 Rådgivningen, kunden ch lagen en undersökning av finansiell rådgivning INNEHÅLL SAMMANFATTNING 1 UTGÅNGSPUNKTER 2 FI pririterar rådgivningen 2 Tidigare

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för fritidshemmet Duvhöken, Sammilsdalskolan f-6

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för fritidshemmet Duvhöken, Sammilsdalskolan f-6 Kvalitetsredvisning ch verksamhetsplan för fritidshemmet Duvhöken, Sammilsdalsklan f-6 Kvalitetsredvisning 2012/2013 Varje huvudman inm sklväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt ch kntinuerligt planera,

Läs mer

Kommunikationsplan Miljö- och samhällsnytta 2011-2012 - Vi skapar ren välfärd

Kommunikationsplan Miljö- och samhällsnytta 2011-2012 - Vi skapar ren välfärd Kmmunikatinsplan Miljö- ch samhällsnytta 2011-2012 - Vi skapar ren välfärd Sammanfattning Avfall Sverige 1 planerar att genmföra en pininsbildande kampanj riktad mt samhällsintressenter på lika nivåer

Läs mer

Förskolan Västanvind

Förskolan Västanvind Försklan Västanvind Västanvinds plan mt diskriminering ch kränkande behandling (likabehandlingsplan) 2015-05-25 Visin Västanvind är en förskla där alla avsett kön, etnisk bakgrund, religin, funktinshinder,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Regionservice, Region Halland. Samverkad med arbetstagarorganisationerna 2015-02-23

Verksamhetsplan 2015 Regionservice, Region Halland. Samverkad med arbetstagarorganisationerna 2015-02-23 150210 Verksamhetsplan 2015 Reginservice, Regin Halland Samverkad med arbetstagarrganisatinerna 2015-02-23 1. Inledning Varje medarbetare inm Reginservice är en representant för de värderingar sm gäller

Läs mer

Svar på motion från Emil Broberg (V) m.fl Städning av vårdlokaler i egen regi (LiÖ 2015-185)

Svar på motion från Emil Broberg (V) m.fl Städning av vårdlokaler i egen regi (LiÖ 2015-185) Svar på mtin från Emil Brberg (V) m.fl Städning av vårdlkaler i egen regi (LiÖ 2015-185) Mtinärerna berör en viktig fråga. Städning av vårdlkaler utgör en viktig del för att skapa en gd inmhusmiljö för

Läs mer

Remissvar från Linköpings universitet avseende betänkandet Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning -världens möjlighet (SOU 2019:13)

Remissvar från Linköpings universitet avseende betänkandet Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning -världens möjlighet (SOU 2019:13) 2019-06-24 REMISSVAR Dnr LiU-2019-01406 Miljö-ch energidepartementets diarienummer M2019/00661/S Remissvar från Linköpings universitet avseende betänkandet Agenda 2030 ch Sverige: Världens utmaning -världens

Läs mer

Svenska Klätterförbundets stadgar 1 Kap 1 Ändamål Svenska Klätterförbundet (SKF) har till uppgift att främja, utveckla, samordna och i övrigt

Svenska Klätterförbundets stadgar 1 Kap 1 Ändamål Svenska Klätterförbundet (SKF) har till uppgift att främja, utveckla, samordna och i övrigt Svenska Klätterförbundets stadgar 1 Kap 1 Ändamål Svenska Klätterförbundet (SKF) har till uppgift att främja, utveckla, samrdna ch i övrigt administrera klättring ch högfjällsprt i Sverige. Strategisk

Läs mer

Växtverk & Framtidstro!

Växtverk & Framtidstro! 2010 Växtverk & Framtidstr! Rapprt från en förstudie m ungdmar, delaktighet ch framtidstr i Hallstahammar Med stöd av Leader Nrra Mälarstranden LMK Pedagg 2010-11-04 ! Rapprt Växtverk & framtidstr Bakgrund

Läs mer

Riktlinje. Radonhantering inom Akademiska Hus

Riktlinje. Radonhantering inom Akademiska Hus Riktlinje Radnhantering inm kademiska Hus INNEHÅLLSFÖRTECKNINGINNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1 SMMNFTTNING OCH REKOMMENDTION... 3 2 INLEDNING... 3 2.1 SYFTE... 3 2.2 BKGRUND... 3 3 PROBLEMBESKRIVNING... 4 3.1

Läs mer

Den nationella cancerstrategin och standardiserade vårdförlopp. 1 SOU 2016:2, sid. 121

Den nationella cancerstrategin och standardiserade vårdförlopp. 1 SOU 2016:2, sid. 121 ÅRD I RÄTT TID Facebk: facebk.cm/kristdemkraterna Instagram: @kristdemkraterna, @buschebba Twitter: @kdriks, @BuschEbba Webbplats: www.kristdemkraterna.se E-pst: inf@kristdemkraterna.se Inledning Den svenska

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Kunskapsskolan Borås läsåret 13 14

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Kunskapsskolan Borås läsåret 13 14 Likabehandlingsplan ch årlig plan mt kränkande behandling för Kunskapssklan Brås läsåret 13 14 1. Syftet med likabehandlingsarbetet på sklan: Att främja elevernas rättigheter ch att mtverka diskriminering

Läs mer

Lägesrapport 3 för planeringsprojekt som har fått stöd av Delegationen för hållbara städer Väsby Sjöstad

Lägesrapport 3 för planeringsprojekt som har fått stöd av Delegationen för hållbara städer Väsby Sjöstad Stadsbyggnadskntret 2013-03-28 Fredrik Drtte 08-590 971 65 Dnr Fax 08-590 733 37 BN/2009:370 Fredrik.Drtte@upplandsvasby.se /Adressat/ Lägesrapprt 3 för planeringsprjekt sm har fått stöd av Delegatinen

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet. ver 1.0. Antagen av Kommunstyrelsen 2013-05-29

Riktlinjer för informationssäkerhet. ver 1.0. Antagen av Kommunstyrelsen 2013-05-29 Riktlinjer för infrmatinssäkerhet ver 1.0 Antagen av Kmmunstyrelsen 2013-05-29 sid 2 (7) 1. Inledning Tanums kmmuns övergripande styrdkument inm IT-mrådet är IT-plicy för Tanums kmmun. Plicyn är antagen

Läs mer

GÖTEBORGS STADSKANSLI Koncernledningsstaben 2002-03-20 Livslångt lärande Lill Backlund/ Karin Asplund Tel: 031 61 11 68, 031 778 69 21

GÖTEBORGS STADSKANSLI Koncernledningsstaben 2002-03-20 Livslångt lärande Lill Backlund/ Karin Asplund Tel: 031 61 11 68, 031 778 69 21 GÖTEBORGS STADSKANSLI RAPPORT Kncernledningsstaben 2002-03-20 Livslångt lärande Lill Backlund/ Karin Asplund Tel: 031 61 11 68, 031 778 69 21 Översyn av rganisatinen för studie- ch yrkesvägledning samt

Läs mer

Turismutbildning 2.0

Turismutbildning 2.0 Mittuniversitetet Implementering av utbildningsstrategin Sandra Wall-Reinius 2013-03-25 Turismutbildning 2.0 Statusrapprt Innehållsförteckning Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Prblemfrmulering 1.2 Prjektets

Läs mer

SFI- En brygga till livet i Sverige?

SFI- En brygga till livet i Sverige? SFI- En brygga till livet i Sverige? En analys av undervisningen i svenska för invandrare 2001-05-08 Förrd Ett gtt företagsklimat består av lika delar. De flesta tänker autmatiskt på skatter, regleringar

Läs mer

Verksamhetsrapport. efter kvalitetsgranskning av skolans arbete för att säkerställa studiero vid Botkyrka Friskola i Botkyrka kommun

Verksamhetsrapport. efter kvalitetsgranskning av skolans arbete för att säkerställa studiero vid Botkyrka Friskola i Botkyrka kommun Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av sklans arbete för att säkerställa studier vid Btkyrka Friskla i Btkyrka kmmun 1 (13) Innehåll Inledning Bakgrund ch syfte Bakgrundsuppgifter m Btkyrka Friskla Resultat

Läs mer

Projektplan. Sametinget och Naturvårdsverket

Projektplan. Sametinget och Naturvårdsverket Prjektplan Sametinget ch Naturvårdsverket Sametinget: 2010-1195 Naturvårdsverket: NV-06083-12 Uppdaterad: 2012-09-17 Prjektplanering för regeringsuppdrag Uppdrag att slutföra tidigare uppdrag att utfrma

Läs mer

Workshop kulturstrategi för Nacka

Workshop kulturstrategi för Nacka Wrkshp kulturstrategi för Nacka Wrkshp: Syftet med wrkshppen var att inleda prcessen med att ta fram en kulturstrategi för Nacka kmmun. Närvarande: Olika kulturchefer i Nacka kmmun. Wrkshppen leddes av

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens plan för funktionshinder 2016-2025

Vård- och omsorgsnämndens plan för funktionshinder 2016-2025 Vård- ch msrgsnämndens plan för funktinshinder 2016-2025 INLEDNING 3 Visin.3 Värdegrund ch nämndens mål 3 Verksamhetsidé.3 KOMMUNGEMENSAMT ARBETE.4 Eknmi 5 Jämställdhet.5 Histrik.7 Övergripande mvärldsperspektiv.8

Läs mer

Integration och mångfald _

Integration och mångfald _ Integratin ch mångfald _ Lärdmar från Växtkraft Mål 3 i Stckhlms län Oktber 2006 Tmas Stavbm Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2 1.1 NY PROGRAMPERIOD 2007-2013 3 2. Integratinsplitikens inriktning 4 2.1

Läs mer

1. Rambölls uppdrag. Uppdrag Utredning och analys av omställningsarbete för Mötesplatser för unga vuxna Botkyrka kommun PM nr 01 Datum

1. Rambölls uppdrag. Uppdrag Utredning och analys av omställningsarbete för Mötesplatser för unga vuxna Botkyrka kommun PM nr 01 Datum PM Uppdrag Utredning ch analys av mställningsarbete för Mötesplatser för unga vuxna Kund Btkyrka kmmun PM nr 01 Datum 2018-06-15 1. Rambölls uppdrag Ramböll har under tidsperiden februari till april genmfört

Läs mer

Centrala Sacorådet i Malmö stad

Centrala Sacorådet i Malmö stad Centrala Sacrådet i Malmö stad Enkät m tid för det fackliga uppdraget i samverkan Enkäten har skickats ut till alla Sacs representanter i samverkansgrupper på stadsmrådesförvaltningarna ch alla Sacs samverkansrepresentanter

Läs mer

PAJALA KOMMUN Tjänsteställe/Handläggare Revisorerna

PAJALA KOMMUN Tjänsteställe/Handläggare Revisorerna Datum 1(6) Kmmunfullmäktige i Pajala kmmun Revisinsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisrer har granskat den verksamhet sm bedrivs i styrelser ch nämnder ch genm utsedda lekmannarevisrer

Läs mer

TÄND ENGAGEMANGET HOS GENERATION Y

TÄND ENGAGEMANGET HOS GENERATION Y TÄND ENGAGEMANGET HOS GENERATION Y Likheter, skillnader ch fakta Dale Carnegie Training Whitepaper Den nya bmen. Millennials. Generatin Y. Kalla dem vad du vill. Generatinen sm är född mellan 1980 ch 1996

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION SEK(2008) 1954 SLUTLIG BRYSSEL DEN 02/07/2008 ANSLAGSÖVERFÖRING NR DEC18/2008 ICKE-OBLIGATORISKA UTGIFTER

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION SEK(2008) 1954 SLUTLIG BRYSSEL DEN 02/07/2008 ANSLAGSÖVERFÖRING NR DEC18/2008 ICKE-OBLIGATORISKA UTGIFTER EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION SEK(2008) 1954 SLUTLIG BRYSSEL DEN 02/07/2008 ALLMÄNNA BUDGETEN - BUDGETÅRET 2008 AVSNITT III - KOMMISSIONEN AVDELNINGARNA 23, 40 ANSLAGSÖVERFÖRING NR DEC18/2008 ICKE-OBLIGATORISKA

Läs mer

Avfallsplan. för Piteå Kommun. Bilaga 2 Miljöbedömning inklusive miljökonsekvensbeskrivning. Antagen av kommunfullmäktige 2010-XX-XX

Avfallsplan. för Piteå Kommun. Bilaga 2 Miljöbedömning inklusive miljökonsekvensbeskrivning. Antagen av kommunfullmäktige 2010-XX-XX Avfallsplan för Piteå Kmmun 2010 2020 Bilaga 2 Miljöbedömning inklusive miljöknsekvensbeskrivning Antagen av kmmunfullmäktige 2010-XX-XX 1 Definitiner ch begrepp Miljöbedömning av planer ch prgram är den

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNEstrategi

Aktörsgemensam CBRNEstrategi samhällsskydd ch beredskap 1 (12) Aktörsgemensam CBRNEstrategi Årsrapprt 2016 2017 samhällsskydd ch beredskap 2 (12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Bakgrund... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Mål...

Läs mer

Miljö- och energidepartementet. Er referens: M2016/01154/Ke

Miljö- och energidepartementet. Er referens: M2016/01154/Ke 2016-09-16 Miljö- ch energidepartementet Er referens: M2016/01154/Ke Återvinningsindustriernas svar på remiss av Naturvårdsverkets rapprt Minskad förbrukning av plastbärkassar samt separat prmemria med

Läs mer

KomBas-projektet: Uppföljning av MI-utbildningarna hösten 2007 inom ramen för Miltonprojektet Integrerad Psykiatri DubbelDiagnoser

KomBas-projektet: Uppföljning av MI-utbildningarna hösten 2007 inom ramen för Miltonprojektet Integrerad Psykiatri DubbelDiagnoser KmBas-prjektet: Uppföljning av MI-utbildningarna hösten 27 inm ramen för Miltnprjektet Integrerad Psykiatri DubbelDiagnser Ll Lebedinski 21-4-8 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Metd ch material...

Läs mer

Instruktioner för mappning av individer till NY-läge

Instruktioner för mappning av individer till NY-läge PM 01-0-5 Genmförandekmmittén för nya Plismyndigheten Ju 01:16 ORG-1 Instruktiner NY-läge Instruktiner för mappning av individer till NY-läge Intrduktin Inm ramen för prjekt ORG-1 har ett förslag till

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.9.2014 SWD(2014) 284 draft ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR Handbk m skenäktenskap mellan EU-medbrgare ch tredjelandsmedbrgare inm ramen för EU-lagstiftningen

Läs mer

Socialkontoret, Moravägen 4, Malung, kl. 09.00-12.10

Socialkontoret, Moravägen 4, Malung, kl. 09.00-12.10 G= Malung-Sälens kmmun 1 Plats ch tid Beslutande Scialkntret, Mravägen 4, Malung, kl. 09.00-12.10 Carina Albertssn (S), rdförande Brita Shlin (M), vice rdförande Birgitta Örjas (S) Jörgen Nrén (S) Britt-Marie

Läs mer

Att bli en kompetent kravställare av kompetens och öka anställningsbarhet hos medarbetarna

Att bli en kompetent kravställare av kompetens och öka anställningsbarhet hos medarbetarna Att bli en kmpetent kravställare av kmpetens ch öka anställningsbarhet hs medarbetarna Hur kan vi i praktiken agera för att underlätta att strategi ch perativ förmåga ska kunna gå hand i hand inm ramen

Läs mer

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Likabehandlingsplan Sida 1 (9) Västra Bagarmossens förskolor

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Likabehandlingsplan Sida 1 (9) Västra Bagarmossens förskolor Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Västra Bagarmssens försklr Likabehandlingsplan Sida 1 (9) 2015-09-05 Västra Bagarmssens försklr Bx 51 17 121 17 Jhanneshv Telefn 08-50815000 stckhlm.se Sida 2 (9) Vår likabehandlingsvisin

Läs mer

Nordiskt Forum Malmö 2014

Nordiskt Forum Malmö 2014 Nrdiskt Frum Malmö 2014 - New actin n wmen s rights Den nrdiska kvinnrörelsen bjuder in till Nrdiskt Frum Malmö 2014 new actin n wmen s rights. Knferensen är en frtsättning på de nrdiska knferenser sm

Läs mer

Manus till presentationen. Vaccination mot HPV. Version 2015-03-31

Manus till presentationen. Vaccination mot HPV. Version 2015-03-31 Manus till presentatinen Vaccinatin mt HPV Versin 2015-03-31 Bild 1. Vaccinatin mt HPV Den 1 januari 2010 infördes ett nytt vaccin i det svenska vaccinatinsprgrammet för barn. Flickr födda 1999 eller senare

Läs mer

Utvärdering av BROs kontaktpersonsverksamhet

Utvärdering av BROs kontaktpersonsverksamhet Utvärdering av BROs kntaktpersnsverksamhet Beställare: Upplägg ch rapprt: Genmförande: Ingrid Kössler ch Kerstin Wåhleman Elise Leppänen 7-16 september 2009 Framtagen i samarbete med: www.easyresearch.se

Läs mer

1(2) För kännedom; Fullmäktiges. presidium. uppföljning. barn- och. iakttagelser: finns. lokalt. Behov. Omorganisering. g renodlat tjänsterna

1(2) För kännedom; Fullmäktiges. presidium. uppföljning. barn- och. iakttagelser: finns. lokalt. Behov. Omorganisering. g renodlat tjänsterna SLUTDOKUMENTT 2013-03-12 1(2) För kännedm; Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Kmmunstyrelsen Barn- ch utbildningsnämnden Barn- ch utbildningsnämndens verksamhet i östra kmmundelen samt uppföljning

Läs mer

Gemensam upphandling Slutrapport. Hannele Johansson Energikontor Sydost AB

Gemensam upphandling Slutrapport. Hannele Johansson Energikontor Sydost AB Gemensam upphandling Slutrapprt Hannele Jhanssn Energikntr Sydst AB Sammanfattning I mars 2006 startade prjektet Gemensam upphandling på uppdrag av Reginförbundet i Kalmar län. Syftet med prjektet var

Läs mer

Yttrande över Strategi för konkurrenskraft inom högprioriterade vårdområden

Yttrande över Strategi för konkurrenskraft inom högprioriterade vårdområden HSN 2010-10-19 p 11 1 (2) Häls- ch sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2010-09-30 HSN 1006-0574 Handläggare: Henrik Almkvist Yttrande över Strategi för knkurrenskraft inm högpririterade vårdmråden

Läs mer

Policy för vägvisningsskyltar och tillfälliga skyltar inom Lidingö stad Dnr TN/2014:5

Policy för vägvisningsskyltar och tillfälliga skyltar inom Lidingö stad Dnr TN/2014:5 Plicy för vägvisningsskyltar ch tillfälliga skyltar inm Lidingö stad Dnr TN/2014:5 Antagen i tekniska nämnden 2014-01-22 POSTADRESS Lidingö stad Tekniska förvaltningen 181 82 Lidingö BESÖKSADRESS Stckhlmsvägen

Läs mer

Remiss Miljöprogram för byggnader

Remiss Miljöprogram för byggnader 2012-08-27 Enligt Sändlista Remiss Miljöprgram för byggnader Miljö- ch stadsbyggnadsnämnden har beslutat att bifgat förslag till Miljöprgram för byggnader ska remitteras brett med målsättning att det ska

Läs mer

Checklista förändringsledning best practice Mongara AB

Checklista förändringsledning best practice Mongara AB Checklista förändringsledning best practice Mngara AB Detta dkument ska ses sm ett underlag för vilka frågeställningar vi jbbar med inm ramen för förändringsledning. I dkumentet har vi valt att se prcessen

Läs mer

A!& REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN. Förstudie kring LIGHTer Region Jönköping (F-LIGHT) Swerea SWECAST AB 2014-10 2015-04 Nytt

A!& REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN. Förstudie kring LIGHTer Region Jönköping (F-LIGHT) Swerea SWECAST AB 2014-10 2015-04 Nytt Referens Karalina Brg A!& ~~ 2014-08-22 Beteckning R8214 Antal sidr 1(3) Underlag till prjektbeslut Prjektnamn: Prjektägare: År ch månad för prjektstart: Ar ch månad för prjektavslut: Status: Förstudie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2013-10-11

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2013-10-11 fisala r;; KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2013-10-11 27 (41) 245 Dnr 2013/152 Svar på mtin m att bekämpa ungdmsbrttsligheten genm tidiga ch tydliga insatser mt unga sm begår

Läs mer

13. Utvecklingssamtal hos IOGT-NTO

13. Utvecklingssamtal hos IOGT-NTO 13. Utvecklingssamtal hs IOGT-NTO Syfte Att få rganisatinen att fungera bättre. Att bidra till medarbetarnas persnliga utveckling. Att stämma av mt mål. Att stämma av samarbetet mellan rganisatinsgrenarna

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2004

Kvalitetsredovisning 2004 Säters kmmun, Kvalitetsredvisning 2004 SÄTERS KOMMUN Barn- ch utbildningsförvaltningen Kvalitetsredvisning 2004 1 Säters kmmun, Kvalitetsredvisning 2004 1. Inledning...4 2. Bakgrund...4 3. Organisatin...4

Läs mer

Styrning ökat fokus på brukares och patienters medskapande

Styrning ökat fokus på brukares och patienters medskapande Styrning ökat fkus på brukares ch patienters medskapande Synen på brukare ch patienter sm medskapare i vård, msrg eller andra ffentligfinansierade tjänster har förändrats under senare år. Detta var bakgrunden

Läs mer

Folkhälsoplan för 2015

Folkhälsoplan för 2015 Flkhälsplan för 2015 antagen i Kmmunfullmäktige 2015-02-19 Flkhälsplan med inriktning ch pririteringar inför 2015 Inledning Kmmunfullmäktige antg 090625 Flkhälsplitisk plicy för Västra Götaland att gälla

Läs mer

Slutrapport Uppdragsutbildning ITM

Slutrapport Uppdragsutbildning ITM Slutrapprt Uppdragsutbildning ITM Upprättad av: Martina Granhlm, ADV Dkumentansvarig: Datum: Larsa Nicklassn, ADV 2013-04-226 Slutrapprt Uppdragsutbildning ITM 1 Bakgrund 3 1.1 Prblemfrmulering 3 1.2 Prjektets

Läs mer

Installation av fiber och IPTV i Seraljen

Installation av fiber och IPTV i Seraljen Frågr ch svar Frågr ch svar Installatin av fiber ch IPTV i Seraljen Kmmer COM hem att helt försvinna eller kan man ha det i en övergångsperid? Svar: Vi kmmer att ha tillgång till CmHem under 2016 ch 2017

Läs mer

Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken

Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken ~ --i- Regeringsbeslut 1:1 REGERINGEN 2011-08-16 M2011/2803/Nm MiIjödepartementet Naturvårdsverket 106 49 STOCKHOLM Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken Regeringens beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Svensk Vindenergis synpunkter relaterade till Meddelande från kommissionen "En ren jord åt alla"

Svensk Vindenergis synpunkter relaterade till Meddelande från kommissionen En ren jord åt alla Miljö-ch energidepartementet m.registratr@regeringskansliet.se cc: m.remisser-energi@regeringskansliet.se Er referens/diarienummer: M2019/00116/Kl Svensk Vindenergis synpunkter relaterade till Meddelande

Läs mer

KALLELSE 1(1) 2015-10-09. Parlamentariska nämnden extra sammanträde. Tid: 2015-10-16, kl 09:00-12:00 Plats: Regionens hus, sal A

KALLELSE 1(1) 2015-10-09. Parlamentariska nämnden extra sammanträde. Tid: 2015-10-16, kl 09:00-12:00 Plats: Regionens hus, sal A KALLELSE 1(1) 2015-10-09 Parlamentariska nämnden extra sammanträde Tid: 2015-10-16, kl 09:00-12:00 Plats: Reginens hus, sal A Ärenden Val av prtklljusterare Fastställande av dagrdning Anmälan av prtkll

Läs mer

Identifiera, förebygga och motverka osakliga könsskillnader i kärnverksamheten

Identifiera, förebygga och motverka osakliga könsskillnader i kärnverksamheten 1 (5) Avdelningen för gemensamma kundfrågr 2015-02-27 Ändringsdatum Serienummer Versin Identifiera, förebygga ch mtverka sakliga könsskillnader i kärnverksamheten Målgrupp De här riktlinjerna riktar sig

Läs mer

Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects. VERKSAMHETSPROGRAM Sveriges Arkitekter 2015 2016

Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects. VERKSAMHETSPROGRAM Sveriges Arkitekter 2015 2016 Sveriges Arkitekter Swedish Assciatin f Architects VERKSAMHETSPROGRAM Sveriges Arkitekter 2015 2016 2 Sveriges Arkitekters visin ch långsiktiga mål Visin: Sveriges Arkitekter gör skillnad i samhället för

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mt diskriminering ch kränkande behandling 2015/2016 1 Likabehandlingsplanen presenterar försklans arbete för att främja barns lika rättigheter samt åtgärder för att förebygga diskriminering,

Läs mer

POLICY FÖR BARNKONVENTIONEN I KUNGSBACKA KOMMUN 2007-2011

POLICY FÖR BARNKONVENTIONEN I KUNGSBACKA KOMMUN 2007-2011 POLICY FÖR BARNKONVENTIONEN I KUNGSBACKA KOMMUN 2007-2011 Kungsbacka kmmuns plicy Alla beslut ch allt arbete i Kungsbacka kmmun sm rör barn ch ungdmar ska utgå från ch göras i enlighet med FN:s knventin

Läs mer

Ji Stockholms läns landsting

Ji Stockholms läns landsting Ji Stckhlms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (2) 2014-05-28 LS 1404-0443 Landstingsstyrelsen 1 4-06- 1 7 000 1 B Yttrande över Naturvårdsverkets förslag på nya etappmål i miljömålssystemet

Läs mer

Utlysning: Vindval om planering för en hållbar storskalig utbyggnad av vindkraft

Utlysning: Vindval om planering för en hållbar storskalig utbyggnad av vindkraft 1 (5) Utlysning: Vindval m planering för en hållbar strskalig utbyggnad av vindkraft Nu finns medel att söka på planeringsmrådet inm Vindval, etapp IV. Ttalt mfattar utlysningen cirka 15 miljner krnr.

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning Läsåret 2010/2011 Vuxenutbildningsavdelningen S SID 1 (13) 2011-04-20 Kvalitetsredvisning Läsåret 2010/2011 Anrdnare ABF Stckhlm Vux Inledning ABF Stckhlm har sedan 2003 genmfört vuxenutbildning på grundläggande - ch gymnasial

Läs mer

MÅNGKULTURELL DIALOG AVRAPPORTERING VÅREN 2010

MÅNGKULTURELL DIALOG AVRAPPORTERING VÅREN 2010 MÅNGKULTURELL DIALOG AVRAPPORTERING VÅREN 2010 Under våren 2010 har Centrum för samtidsanalys frtsatt bedriva verksamhet på uppdrag av Nacka kmmun ch Nacka församling inm följande fkusmråden: 1. Ökad dialg

Läs mer

Anslagshandbok för Stiftelsen Skogssällskapet och närstående stiftelser Ansökan, granskning och kommunikation, utlysningsår 2015

Anslagshandbok för Stiftelsen Skogssällskapet och närstående stiftelser Ansökan, granskning och kommunikation, utlysningsår 2015 Läs m Stiftelsen Skgssällskapets ch närstående stiftelsers anslag för frskning ch kunskapsutveckling, kmmunikatin ch kunskapsspridning; m ansökan, granskning av ansökningar ch kmmunikatin kpplad till prjekten.

Läs mer

Riktlinjer för arbete med nyanlända elever

Riktlinjer för arbete med nyanlända elever Barn- ch sklförvaltning Lunds stad Riktlinjer för arbete med nyanlända elever Adress: Arkivgatan 5 222 29 Lund Telefn vx: 046-35 50 00 Telefax: 046-35 83 66 E-pst:mats.dahl @lund.se Internet: www.lund.se

Läs mer

Återrapportering: Miljöledningsarbetet vid universitet och högskola

Återrapportering: Miljöledningsarbetet vid universitet och högskola GÖTEBORGS UNIVERSITET RAPPORT 2007-05-30Dnr A9 1448/06 Återrapprtering: Miljöledningsarbetet vid universitet ch högskla - Anpassade riktlinjer, mål ch indikatrer, sm verkar för hållbar utveckling. GÖTEBORGS

Läs mer

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning.

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning. 2009-05-28 Miljödepartementet Politiska staben PM: Sammanfattande del av propositionen En ny rovdjursförvaltning Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn och varje

Läs mer

Metodhandbok. för arbete med unga och lokalt ledd utveckling på landsbygden

Metodhandbok. för arbete med unga och lokalt ledd utveckling på landsbygden Metdhandbk för arbete med unga ch lkalt ledd utveckling på landsbygden INNEHÅLL U LAND Ung på landsbygden Varför unga i lkal utveckling på landsbygden? Paraplyprjektens upplägg Ungdmscachens rll Unga ambassadörer

Läs mer

YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Medicinsk sekreterare Kristinehamn. Vårdadministratör - ett bristyrke

YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Medicinsk sekreterare Kristinehamn. Vårdadministratör - ett bristyrke YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Medicinsk sekreterare Kristinehamn Vårdadministratör - ett bristyrke Examensarbete 35 päng Författare: Anna Nilssn Handledare: Dris Karlssn Våren 2015 SAMMANFATTNING I detta examensarbete

Läs mer

HHFS Bilaga 1 PM Datum: Dnr: Mottagare: Fakultetsstyrelsen Justerat i enlighet med fakultetsstyrelsens diskussion Byg

HHFS Bilaga 1 PM Datum: Dnr: Mottagare: Fakultetsstyrelsen Justerat i enlighet med fakultetsstyrelsens diskussion Byg HHFS 2019-10-23 Bilaga 1 PM Datum: 2019-09-19 Dnr: Mttagare: Fakultetsstyrelsen Justerat i enlighet med fakultetsstyrelsens diskussin 2019-09-18 Byggprjekt kvarteret Handelshögsklan inför beslut m systemhandling

Läs mer

Konsekvensanalys Miljökonsekvensbeskrivning

Konsekvensanalys Miljökonsekvensbeskrivning Knsekvensanalys Miljöknsekvensbeskrivning Översiktsplan för Örnsköldsviks kmmun antagen 17 december 2012 Ft: Charltte Hedlund 1 Sammanfattning Knsekvensanalys (miljöknsekvensbeskrivning) Denna knsekvensanalys

Läs mer

Bild på omslagets framsida: Foto: Essunga kommun Kungaparets besök den 9 oktober 2008.

Bild på omslagets framsida: Foto: Essunga kommun Kungaparets besök den 9 oktober 2008. Årsredvisning 2008 Bild på mslagets framsida: Ft: Essunga kmmun Kungaparets besök den 9 ktber 2008. INNEHÅLL INNEHÅLL 1 KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE 2 KOMMUNENS ORGANISATION.. 3 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 4

Läs mer

ÅRSRAPPORT AVSEENDE ÅR 2010

ÅRSRAPPORT AVSEENDE ÅR 2010 ÅRSRAPPORT AVSEENDE ÅR 2010 SAMORDNINGSFÖRBUNDET MÖLNDAL PARTILLE HÄRRYDA LERUM ALINGSÅS Finansiell samrdning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Sida 1 av 13 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2010:65. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010

Kommittédirektiv. Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2010:65. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010 Kommittédirektiv Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling Dir. 2010:65 Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, mot bakgrund av riksdagens beslut

Läs mer

Sätra skolas kvalitetsredovisning 2014-2015

Sätra skolas kvalitetsredovisning 2014-2015 Grundskla Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(12) 2015-06-03 Sätra sklas kvalitetsredvisning 2014-2015 1. Organisatin Sätra skla är en F-6 skla ch har under läsåret 2014-2015 haft 169 elever. Dessa

Läs mer