Projektledning (2 dagar)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektledning (2 dagar)"

Transkript

1 Projektledning (2 dagar) Kursen genomförs under 2 dagar och kombinerar projektledningskunskap med praktisk tillämpning av Pejl Projektstyrningsmodell. Teori blandas med diskussioner och praktiska övningar. Kursen vänder sig i första hand till projektledare och delprojektledare men lämpar sig även för metodansvariga, workshopledare, projektdeltagare m.fl. Kursens målsättning är att snabbt och effektivt förmedla kunskap och förmåga till dig som är projektledare eller du som är på väg att bli projektledare. Ett viktigt moment är hur dialogen med projektägare/projektbeställare och styrgrupp ska hanteras. Pejl Projektstyrningsmodell går som en röd tråd genom hela utbildningen. Projektprocessen beslutspunkter och processteg. Roller, ansvar och mandat med fokus på projektledarrollen De olika målen i ett projekt effektmål, produktmål och mål för tid och kostnad. Effektanalysen framtagning av Verksamhetens beslutsunderlag (VBU). Projektanalysen framtagning av Projektkontraktet. Projektplaneringen tid och kostnad och bemanningsfrågorna. Projektgruppen gemensamma värderingar och mål teamkänsla. Dialogen, rapporteringen och uppföljningen med projektägaren och styrgruppen. Beslutsmöten styrgruppsmöten/projektmöten. Kvalitetssäkring av projekt och produkt. Projektavslut och projektutvärdering (erfarenhetsåterföring). Stödet i Pejl-modellen för projektets olika roller. Certifiering I samband med denna kurs så finns möjligheten att bli certifierad! Certifiering innefattar en fördjupad kunskap i Pejl Projektstyrningsmodell, en inlämningsuppgift, en presentation inför styrgrupp samt ett skriftligt prov. Certifieringsledaren ger dig löpande feedback under hela certifieringsperioden.

2 Effekt på projekt med effektcoaching (1 dag) Det är väsentligt bl. a. i rollen som projektledare att på djupet kunna förstå verksamhetens effekter (effektmål och intäkter), men också att kunna hjälpa/stödja verksamheten att hitta rätt effekter. Observera! Du som deltagare får med dig en konkret metodik som du sedan kan använda i ditt dagliga arbete. Kursen vänder sig främst till projektägare/projektbeställare, verksamhetsansvariga chefer, styrgruppsmedlemmar, projektkontorets medarbetare, affärsansvariga men även projektledare ska vara bra på detta. Kursens målsättning är att du ska få en god kunskap i hur man rätt identifierar, konkretiserar och hämtar hem effekterna för projekt och andra typer av satsningar. Du ska bli duktig på att hantera effektperspektivet i projekt, innan, löpande och under projektet samt vid hemtagningen och uppföljningen efter projektet är avslutat. Det innebär att du efter utbildningen ska kunna göra detta för egen del, men också att du i rollen som Effektcoach ska kunna hjälpa och stödja verksamhetsansvariga chefer, projektägare/projektbeställare och styrgrupper i hur de ska komma fram till rätt effekter. Kursen innehåller bl.a. annat följande: En effektiv och pedagogisk metodik att använda när du genomför effektanalyser. Metoden lär dig både hur du identifierar effekterna och hur du konkretiserar dem så att de blir mätbara i pengar (intäkter/besparingar). Metoden fångar även upp de mjuka effekterna. Hur du i rollen som Effektcoach leder workshops med målet att hitta de rätta effekterna. Hur planen för hemtagning respektive uppföljning av effekter ska tas fram och hållas levande genom projektet och hur man säkerställer att dessa också tas hem och följs upp som det var planerat. Hur man hanterar den löpande effektstyrningen och effektsäkringen under hela projekttiden. Hur man hanterar de olika rollerna kring effektstyrning och effektsäkringen: Verksamhetsansvarig, Effektcontroller, Effekthemtagningsansvarig och Effektcoach. Hur resultatet av effektanalysen dokumenteras i Verksamhetens beslutsunderlag (VBU), i kalkylens intäktsdel, i planen för hemtagning och uppföljningen av effekterna.

3 Effektivt styrgruppsarbete (1 dag) En väl fungerande styrgrupp är en förutsättning för att projektet ska nå uppsatta mål. Effektivt styrgruppsarbetet uppnås då alla styrgruppsmedlemmar vet och kan sin roll och agerar aktivt för att styra och stödja projektet att nå sina mål. Denna utbildning fokuserar på att, utifrån Pejl-modellen, förstå vad som krävs i rollen som styrgruppsmedlem. Kursen vänder sig främst till projektägare/projektbeställare, verksamhetsansvariga chefer, styrgruppsmedlemmar, projektkontorets medarbetare, affärsansvariga men även projektledare ska vara bra på detta. Målet med kursen är att du ska få en god kännedom om vad som förväntas av dig i din roll som styrgruppsmedlem och hur du ska agera aktivt för att styra och stödja projektet. Teori blandas med diskussioner och övningar för att belysa hur man som styrgruppsmedlem kan bidra till att projektet uppnår avsedda effektmål. Ett effektivt styrgruppsarbete är en del i det som kan kallas aktiv ägarstyrning av projekt. En jämförelse görs till styrning av ett bolag, där styrgruppen motsvaras av styrelsen. Kursen innehåller bl.a. följande: Kort om Pejl-modellen (synsätt, processteg, beslutspunkter, mål m.m.). Styrgruppens roll och mandat (beslutsfattare och ambassadörer för projektet). Styrgruppsarbetet (förväntningar, arbetsformer och spelregler). Samarbetet med projektledaren (förväntningar och krav från båda hållen). Beslutsfattande för att uppnå målen (effekt- och produktmål samt mål för tid och kostnad). Löpande styrning och hantering av förändringar (omvärld, risker, krav). Praktiska råd och tips för styrgruppsarbetet och för möten (inför, under och efter).

4 Framgångsrikt projektledarskap kommunikation och samarbete (2 dagar) Bra kommunikation och ett gott samarbetsklimat är viktiga grundpelare för att man ska nå framgång i projektarbetet. Denna kurs kompletterar Pejls kurser Projektledning samt Projektledning i praktiken och innehåller de mjuka faktorerna som är en del i Pejls helhetssyn på framgångsrikt projektledarskap och projektarbete det medvetetna projektledarskapet som tar hänsyn till de mellanmänskliga relationerna och dess betydelse för att nå uppsatta mål tillsammans. En kurs för projektledare/delprojektledare/teamledare, men vänder sig även till andra roller som deltar i projektarbetet. Målsättningen är att du ska få kännedom om hur man leder både sig själv och andra, hur man skapar och bibehåller arbetsglädje och effektivitet under projektets olika faser. Teori blandas med övningar för att belysa hur du som projektledare kan påverka/hantera situationer för att uppnå önskad effekt. Under kursen använder vi oss av självskattningsinstrumentet FIRO-B som underlag. Varje deltagare får göra sin egen självskattning. Vi utgår från de olika profilerna och diskuterar hur man kan hantera våra personlighetsskillnader på ett positivt och konstruktivt sätt. Det är en bra utgångspunkt för teamutveckling i ett projekt.

5 Tillämpning av Pejl och ett beställar- /utförarförfarande (1 dag) Inom ramen för projekten görs ofta beställningar av olika leveranser från interna eller externa leverantörer. Beställningar kan avse både kompetens (jämför bemanningsföretag eller resurskonsulter) eller olika åtaganden/leveranser av specificerade produkter och tjänster. Beställningarna kan kräva eller bygga på en affärsmässig relation (köp/sälj) mellan parterna och ibland används även en beställar-/utförarmodell som reglerar affärsförhållandet och samverkan mellan kunden/beställaren och leverantören/utföraren. Vanliga problem är en sammanblandning av den affärsmässiga och den leveransmässiga nivån i projektet, projektbeställarens/-ägarens roll och ansvar kontra beställarens samt projektledarens roll och ansvar inom respektive organisation. När man tillämpar Pejl Projektstyrningsmodell samtidigt med ett beställar-/utförarförfarande är det extra viktigt att vara klar över hur styrningen av projektet och dess totala åtagande ska gå till. Om detta inte är tydligt kan problem uppstå som kan påverka möjligheterna att projektet levererar i rätt tid, till rätt kostnad och med rätt produktkvalitet samt att effektmålen uppnås. en är främst verksamhetsansvariga chefer, projektbeställare/-ägare och styrgruppsmedlemmar. Målet med kursen är att du ska få en god kunskap om hur man kan kombinera Pejls effekt- och projektstyrning med ett beställar-/utförarförfarande och hur man kan lösa eventuella problem i styrning och organisation av projekten. Teori blandas med praktik där det ges exempel på olika alternativa tillämpningar och dess för- och nackdelar. Pejl Projektstyrningsmodell går som en röd tråd genom hela kursen. Tillämpning av Pejl Projektstyrningsmodell samtidigt med ett beställar-/utförarförfarande och hur styrningen av projektet och dess totala åtagande ska gå till.

6 Pejl på projekt introduktions- och synsättsutbildning (1 dag) Denna introducerande synsättsutbildning vänder sig till alla som ska arbeta i projekt. Kursen förutsätter inga tidigare kunskaper eller erfarenheter av projektarbete. Kursen vänder sig till alla som ska arbeta i projekt. Kursen kan ses som ett körkort för projektarbete inom den aktuella organisationen. Målsättningen är att introducera Pejls synsätt i vad projekt är, vad projektarbetsformen innebär, när den ska tillämpas samt hur man praktiskt arbetar i projekt med hjälp av Pejl Projektstyrningsmodell, dvs. en gemensam plattform ett gemensamt synsätt kring projektstyrningen. Kursen innehåller bl.a. följande: Synsätt och begrepp i Pejl-modellen. Effektmål och Produktmål vad vill vi uppnå och vad ska vi ta fram? Roller, ansvar och mandat i ett projekt. Pejlmodellen Stegen från start till avslut. Styrande dokument i Pejl-modellen. Planering och uppföljning i Pejl-modellen. Praktiskt projektarbete med hjälp av Pejl-modellen.

7 Pejl på projekt för projektmedarbetare (1 dag) Kursen anpassas för målgruppen utifrån uppdragsgivarens synsätt på projekt och typen av projekt, exempelvis förändringsprojekt, utvecklingsprojekt eller externa kundprojekt. Kursen vänder sig till befintliga eller blivande medarbetare/deltagare i projekt. Kursen kombinerar kunskapen om rollen som projektmedarbetare med praktisk tillämpning av Pejl Projektstyrningsmodell. Målsättningen är att ge dig som projektmedarbetare att med hjälp av Pejlmodellen effektivt arbeta i ett projekt. Du får idéer, tankeställare, tips och råd från en kursledare som är en erfaren projektledare. Pejl Projektstyrningsmodell går som en röd tråd genom hela kursen. Kursen innehåller bl.a. följande: Projektprocessen beslutspunkter och processteg. Roller, ansvar och mandat med fokus på projektdeltagarrollen. Målen i projekt effektmål, produktmål och mål för tid och kostnad. Effektanalysen framtagning av verksamhetens beslutsunderlag (VBU). Projektanalysen framtagning av projektkontraktet. Projektplaneringen ur projektmedarbetarens synvinkel tid och kostnad. Resurskontrakt och individplaner kontrakt med linjechef och projektledare. Projektgruppen gemensamma värderingar och mål, teamkänsla". Dialogen, rapporteringen och uppföljningen till projektledaren samt projektmöten. Beslutsmöten, styrgruppsmöten och projektmöten. Kvalitetssäkring av produkt ur projektmedarbetarens synvinkel. Stödet i Pejl-modellen för projektmedarbetaren.

8 Pejl på projekt introduktions- och synsättsutbildning (1 dag) Denna introducerande synsättsutbildning vänder sig till alla som ska arbeta i projekt. Kursen förutsätter inga tidigare kunskaper eller erfarenheter av projektarbete. Kursen vänder sig till alla som ska arbeta i projekt. Kursen kan ses som ett körkort för projektarbete inom den aktuella organisationen. Målsättningen är att introducera Pejls synsätt i vad projekt är, vad projektarbetsformen innebär, när den ska tillämpas samt hur man praktiskt arbetar i projekt med hjälp av Pejl Projektstyrningsmodell, dvs. en gemensam plattform ett gemensamt synsätt kring projektstyrningen. Kursen innehåller bl.a. följande: Synsätt och begrepp i Pejl-modellen. Effektmål och Produktmål vad vill vi uppnå och vad ska vi ta fram? Roller, ansvar och mandat i ett projekt. Pejlmodellen Stegen från start till avslut. Styrande dokument i Pejl-modellen. Planering och uppföljning i Pejl-modellen. Praktiskt projektarbete med hjälp av Pejl-modellen.

9 Pejl SMART systemstöd (1 dag) Pejl SMART är ett flexibelt molnbaserat systemstöd för alla typer av projekt. Det kan med fördel även utnyttjas för olika arbetsprocesser som genomförs i en linjeorganisationen. Kursen genomförs med fördel efter att projektmallar för de olika projekttyperna och dess styr- och stöddokument implementerats i systemet. Kursen vänder sig till våra kunder som kompletterat Pejl-modellen med systemstödet Pejl SMART och till dig som är portföljansvarig eller projektledare. Oavsett vilken roll du har får du en grundläggande kunskap om hur funktionerna används för att projektteamet ska arbeta så effektivt som möjligt tillsammans. Kursens målsättning är att snabbt och effektivt förmedla kunskap och förmåga till kursdeltagarna så att de sedan självständigt kan planera, samordna och styra projektens alla aktiviteter med stöd av Pejl SMART. Följande kursmoment ingår: Orientering och navigering i systemets olika vyer. Hantera de olika funktionerna i systemet. Hantera användarrättigheter, kontaktlistor och delning. Planera projektets faser, aktiviteter och beslutspunkter (Grids och Gantt). Arbeta med projektmallar. Arbeta med projektdokument. Koordinera och samordna aktiviteter. Följ upp aktiviteter och deras status. Skapa överblick, aggregera och sammanställa. Rapportera projektinformation internt/externt. Publicera projektinformation. Enkätfunktion (ex. för effektuppföljning m.m.). Resursallokering och hantering (FTE). Mobil användning (Native App).

10 Pejl + Scrum (1 dag) Pejl tillsammans med agila arbetsmetoder är ett angreppssätt som är idealiskt för att bedriva IT-projekt vars innehåll endast till viss del är definierat från början, men kan också med fördel användas för rena förändringsprojekt och/eller verksamhetsutvecklingsprojekt. Kursen vänder sig till projektledare, projektägare/projektbeställare, styrgrupper och utvecklare. Kursen har som målsättning att lära dig hur man kombinerar ett Scrum-projekt med Pejls Effekt- och Projektstyrning. Kursen innehåller bl.a. följande: Integrationen mellan Pejls Effekt- och Projektstyrningsmodell och Scrum. Hur bedriver man ett bra Scrum-projekt? Roller, ansvar och mandat med fokus på projektägare/projektbeställare, styrgrupp, projektledaren, Scrum Master och produktägare. Målen i Scrum-projekt: Effektmål Produktmål mål för releaser och sprintar. Effektanalysen, framtagning av Verksamhetens beslutsunderlag (VBU) för ett Scrum-projekt. Identifiering och hantering av risker och osäkerhet i Scrum-projekt. Projektanalysen, framtagning av Projektkontraktet för ett Scrum-projekt. Iterationer och releaser/leveranser med tydlig återkoppling till projektägare/projektbeställare och till styrgruppen Statusrapportering och beslutsprocessen i ett Scrum-projekt. Planeringen i Scrum-projekt; grovplanering, releaseplanering och sprint/iterationsplanering. Projektteamen, verksamhetskunniga och utvecklare.

11 Praktisk projektledning (2 dagar) Kursen genomförs under 2 dagar och är praktiskt inriktad. Den fokuserar på några av de vanliga metoderna och analyserna som användas för att ta fram underlag till styrningen i det praktiska projektarbetet. Teori blandas med diskussioner och praktiska övningar. Kursen bygger på Pejls grundsyn på projekt och tar vid där Pejls tvådagarskurs för projektledare slutar. Kursen vänder sig i första hand till projektledare och delprojektledare men lämpar sig även för metodansvariga, workshopledare, projektdeltagare m.fl. Målet med kursen är att du ska få en god kännedom och samtidigt praktiskt erfarenhet av olika metoder och analyser som används i ett projekt. Kursen innehåller bl.a. följande moment: Kort om Pejl-modellen (synsätt, processteg, beslutspunkter, mål m.m.). Målmodellering inklusive etappmål, WBS m.m. Tids- och aktivitetsplanering inklusive Gantt-schema m.m. Resursplanering inklusive kalkyl och budget. Prioritering. Intressent- och beroendeanalys. Riskanalys. SWOT-analys. Problem- och lösningsanalys. Riskanalys. Ändringshantering. Kvalitetssäkring. Dokument- och versionshantering.

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Projektarbete med IT-verktyg - modulanpassat

Projektarbete med IT-verktyg - modulanpassat Projektarbete är att arbeta på ett strukturerat sätt. Genom att kombinera projektmetodik, kunskap om och hur ett projekt fungerar, och ett planeringsverktyg, IT-stöd, kan Du få ett strukturerat och effektivt

Läs mer

Välkommen att delta i Planning & Logistic ABs kurser

Välkommen att delta i Planning & Logistic ABs kurser Välkommen att delta i Planning & Logistic ABs kurser Våra erfarna projektledare & projek tplanerare / projektstyrare leder dig genom an passade kurser avseende metodik och stö djande programvaror. Primavera

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (8) Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (8) Innehåll 1 Syfte och bakgrund...3 1.1 Syfte...3 1.2 Bakgrund...3 2 Definitioner...3

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Vad gjorde vi förra gången? Vad gjorde vi förra gången? Vad gjorde vi förra gången? Syftet med att organisera verksamheten Organisationsteori

Vad gjorde vi förra gången? Vad gjorde vi förra gången? Vad gjorde vi förra gången? Syftet med att organisera verksamheten Organisationsteori Vad gjorde vi förra gången? Syftet med att organisera verksamheten Organisationsteori Struktur Processer Kultur Ständiga förändringar Teknik Kunskaper Ökad delaktighet i verksamheten 1 Vad gjorde vi förra

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (9) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (9) Innehåll Syfte och bakgrund...4 1.1 Syfte...4 1.2 Bakgrund...4 2 Regler för projekt...4

Läs mer

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp Gatukontoret Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp 1 Innehållsförteckning 1. Projektarbete på gatukontoret - sid 3-5 2. Projektägare - sid 6-9 3. Styrgruppsmedlem - sid 10-13 4. Referensgrupp

Läs mer

IHM PROJEKT- LEDNING

IHM PROJEKT- LEDNING PROJEKT- LEDNING IHM PROJEKT- LEDNING IHM Projektledning tar ett helhetsgrepp på ledning, planering och styrning av projekt och utvecklar din förmåga att driva projekt effektivt och med hög kvalitet. Under

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

Användbarhet i sitt sammanhang

Användbarhet i sitt sammanhang Användbarhet i sitt sammanhang Världsanvändbarhetsdagen 2009-11-12 Anders Hedberg, Guide Konsult Stockholm Innehåll En helikoptertur över ett projekts olika faser med belysning på användbarhet i förhållande

Läs mer

Styrgrupp, projekt. Tieto PPS AH018, 7.4.1, Sida 1

Styrgrupp, projekt. Tieto PPS AH018, 7.4.1, Sida 1 Sida 1 Om styrgrupp projekt Styrgruppen är ansvarig för att säkerställa att projektet lyckas, dvs säkerställa projektets bidrag till beställarens effektmål. Styrgruppen är den beslutande instans dit projektledningen

Läs mer

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Projektkontoret Januari 2007 Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Agenda 1. Projektkontoret bakgrund, syfte, vad gör vi och för vem 2. Vilka projekt ska samordnas inom projektkontoret? 3. Vad innebär

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

PPS Praktisk ProjektStyrning

PPS Praktisk ProjektStyrning 2014 PPS Praktisk ProjektStyrning för framgångsrik projektverksamhet 1 Innehåll Helhetstänk skapar framgång! 3 PPS det kompletta projektstödet 4 Därför PPS, det naturliga valet 5 PPS-modellen Praktisk

Läs mer

PPS Praktisk ProjektStyrning

PPS Praktisk ProjektStyrning Få din projektverksamhet att lyfta med PPS Praktisk ProjektStyrning 2012 Utbildning PPS Verktyg Tjänster 1 Innehåll Bli medlem i PPS-familjen 3 Ett komplett stöd för moderna organisationer 4 Goda skäl

Läs mer

PROJEKTPLAN. Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan.

PROJEKTPLAN. Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan. PROJEKTPLAN Projektnamn Användning Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan. Kursiv röd text är råd, anvisningar och ev. exempel inom respektive avsnitt

Läs mer

Projekt- och kvalitetsstyrning på Frontec

Projekt- och kvalitetsstyrning på Frontec Projekt- och kvalitetsstyrning på Frontec Detta dokument beskriver hur Frontec bedriver utvecklingsprojekt med kvalitetssäkring FSAB_LS020_Projekt och kvalitetsstyrning A.doc Sida 1(6) Frontec kan projekt

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

Projektledarutbildning 6 dagar

Projektledarutbildning 6 dagar Projektledarutbildning 6 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som sedan anpassas efter kunden.

Läs mer

Arbeta med projekt och program Riktlinjer för Tillväxtverkets chefer och medarbetare

Arbeta med projekt och program Riktlinjer för Tillväxtverkets chefer och medarbetare Datum 2016-09-16 Upprättad av Ulf Larsson Diarienummer Dnr 1.3.4-Ä 2016-1393 Godkänd av Mattias Åsander Version 1.0 Arbeta med projekt och program Riktlinjer för Tillväxtverkets chefer och medarbetare

Läs mer

Projektkunskap, företagande, entreprenörskap LS10a lektion 5 Dagens lektion Gruppdynamik Teambuilding Icke-agila projekt Presentationsteknik inför presentationen Maslow Behov av självförverkligande Behov

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

PPS Praktisk ProjektStyrning

PPS Praktisk ProjektStyrning PPS Praktisk ProjektStyrning för framgångsrik projektverksamhet 1 Innehåll Framgångsrika projekt skapar nytta! 3 PPS det kompletta projektstödet 4 Därför PPS, det naturliga valet 5 PPS-modellen Praktisk

Läs mer

Affär och projekt. Tieto PPS AH046, 5.2.0, Sida 1

Affär och projekt. Tieto PPS AH046, 5.2.0, Sida 1 Sida 1 Om affär och projekt Affärsnivån i PPS beskriver arbetet som säkerställer att projektet bidrar till nytta både för kundens och leverantörens verksamhet. Ansvaret för att dessa genomförs ligger hos

Läs mer

PPS Praktisk ProjektStyrning

PPS Praktisk ProjektStyrning Vill du förändra din projektverksamhet? PPS Praktisk ProjektStyrning är en bra start! 2013 1 Innehåll PPS Modellen med människan i centrum 3 PPS är det kompletta projektstödet 4 Varför PPS? 5 PPS-modellen

Läs mer

Specifikt Mätbart Accepterat Realiserbart Tidssatt

Specifikt Mätbart Accepterat Realiserbart Tidssatt Initiering av projekt, Förstudie och Skapa projektgruppen Initiering av projekt Definition av projekt Uppdragsbeskrivning - Mätbara mål - Avgränsad tid - Tillfälliga resurser - Temporär organisation -

Läs mer

Kort om PPS Praktisk ProjektStyrning, metodbeskrivning

Kort om PPS Praktisk ProjektStyrning, metodbeskrivning Kort om PPS Praktisk ProjektStyrning, metodbeskrivning PPS OCH PROJEKT...2 STYRMODELLEN, ÖVERSIKT...3 GRUNDER, GRUNDPROCESSER, BESLUTSPUNKTER...3 STYRGRUPPENS BESLUTSPROCESS...5 FÄRDIGHETER FÖR PROJEKTSTYRNINGEN...8

Läs mer

Projekt som arbetsform

Projekt som arbetsform Innehåll Olika slags projekt Projektmodeller Planeringsmodeller 1 En föränderlig värld Människor idag vill vara med och påverka sin situation Delaktighet i verksamheten Ökad konkurrens Osäkerhet på marknaden

Läs mer

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun Mats Bohman 2009-10-27 / 2012-10-04 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för projekt... 3 2 Projektmallar... 3 3 Projektarbete... 3 4 Beskrivning av faserna... 4 4.1 Beslutspunkter... 5 5 Roller och ansvar...

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter Projektorganisation, roller Ladok3-införande Sida: 1 (5) Ladok3-införande Projektorganisation, roller och befogenheter Ladok3-införande Sida: 2 (5) 1 Beställare Förvaltningschef Joakim Malmström Definiera

Läs mer

Workshop: Lyckas med Governance, projektportfölj och projektkontor!

Workshop: Lyckas med Governance, projektportfölj och projektkontor! Workshop: Lyckas med Governance, projektportfölj och projektkontor! Kjell Rodenstedt, CMPG Workshop upplägg Introduktion 15:30-16:00 (denna lokal) Gruppövning 16:00-16:40 (Arkaden) 100 deltagare, 10 grupper,

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (9) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (9) Innehåll Syfte och bakgrund... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Bakgrund... 3 2 Regler för projekt...

Läs mer

Välkomna till presentation av PPS modellen och PPS verktyg

Välkomna till presentation av PPS modellen och PPS verktyg Välkomna till presentation av PPS modellen och PPS verktyg Åke Norman TietoEnator PPS Mobil 0708 453602 ake.norman@tietoenator.com Copyright 2008 TietoEnator Corporation presentation Page 1 TietoEnator.

Läs mer

Projektplan, åtagandet

Projektplan, åtagandet Sida 1 Projektplanen utgör ett huvudresultat av förberedelserna och kan ses som kontraktet mellan projektledningen och projektägaren för projektets genomförande. Om projektplan, åtagandet Syftet med att

Läs mer

Gatukontoret. Projektledare, delprojektledare och projektmedlem

Gatukontoret. Projektledare, delprojektledare och projektmedlem Gatukontoret Projektledare, delprojektledare och projektmedlem 1 Innehållsförteckning 1. Projektarbete på gatukontoret - sid 3-5 2. Projektledare - sid 6-17 3. Delprojektledare - sid 18-29 4. Projektmedlem

Läs mer

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Innehållsförteckning Gemensam projektstyrningsmodell för Örebro kommun... 3 Varför en gemensam projektstyrningsmodell

Läs mer

TOP PERFORMANCE. Ledningsgruppsutveckling 2013-2014 Pikudesign - Grundprogram. Piku AB

TOP PERFORMANCE. Ledningsgruppsutveckling 2013-2014 Pikudesign - Grundprogram. Piku AB TOP PERFORMANCE Ledningsgruppsutveckling 2013-2014 Pikudesign - Grundprogram Hur väl fungerar din ledningsgrupp som team? Hur effektiva är era möten? Är ledningsgruppen det strategiska verktyg som du behöver?

Läs mer

Lilla Ratten STOCKHOLMS STADS PROJEKTMODELL

Lilla Ratten STOCKHOLMS STADS PROJEKTMODELL STADSLEDNINGSKONTORET IT-AVDELNINGEN Lilla Ratten Förvaltning/avdelning Stockholms stads projektmodell Lilla Ratten Senast ändrad SLK, IT-avdelningen Version 1.7 2007-05-28 1 (25) Innehållsförteckning

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Bild 2-10: Internetfonden, Pernilla Rydmark. Bild 11-27: Projekthantering, Michael Winberg. Mer information finns på http://internetfonden.

Bild 2-10: Internetfonden, Pernilla Rydmark. Bild 11-27: Projekthantering, Michael Winberg. Mer information finns på http://internetfonden. Presentationer från Frukostmöte.SE:s Internetfond 19 januari 2012 Bild 2-10: Internetfonden, Pernilla Rydmark Bild 11-27: Projekthantering, Michael Winberg Mer information finns på http://internetfonden.se

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (6) Ekonomiavdelningen Bilaga 2 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Funk-IT Lyftet. Att öka delaktighet i samhället för funktionsnedsatta i Uppsala kommun genom kurser som ökar personernas digitala kompetens

Funk-IT Lyftet. Att öka delaktighet i samhället för funktionsnedsatta i Uppsala kommun genom kurser som ökar personernas digitala kompetens Funk-IT Lyftet Att öka delaktighet i samhället för funktionsnedsatta i Uppsala kommun genom kurser som ökar personernas digitala kompetens Omsorgsförvaltningen, Uppsala kommun I samarbete med Träffpunkternas

Läs mer

IT-projektledning - introduktion 725G62

IT-projektledning - introduktion 725G62 IEI Tommy Wedlund Läsanvisningar, IT-projektledning introduktion, 725G62 IT-projektledning - introduktion 725G62 Läsanvisningar tentamen inför tentamen I tentamen ingår följande kurslitteratur: The IBM

Läs mer

Projektledarutbildning för kommunanställda

Projektledarutbildning för kommunanställda 1(5) 2013-10-07 Inbjudan till Projektledarutbildning för kommunanställda 6 dagar: 3-5 mars samt 24-26 mars 2014 Kurs och Konferens erbjuder en 6-dagars projektledarutbildning med hjälp av Canea Consulting

Läs mer

Projectbase en generell projektmodell

Projectbase en generell projektmodell Projectbase en generell projektmodell ProjectBase 2.0 anpassad för Projectplace Projectbase är en generell projektmodell som effektiviserar planering och styrning av projekt oavsett typ och storlek. Denna

Läs mer

Xxxx Multiprojekt, organisation

Xxxx Multiprojekt, organisation Multiprojekt, organisation Sida 1 Om multiprojekt, organisation Portföljledningen är den roll som har det högsta övergripande ansvaret i multiprojektmiljön. Den rollen ansvarar för att fastställa och prioritera

Läs mer

Metoder för Interaktionsdesign

Metoder för Interaktionsdesign Metoder för Interaktionsdesign Föreläsning 4 Projektmetodik och Scrum Kapitel 9-12 + 14, Scrumbok Det högra spåret Vi lämnar nu det vänstra spåret de mjukare delarna och går in på det högra spåret som

Läs mer

Projektorganisation. Tieto PPS AH003, 6.8.0, Sida 1

Projektorganisation. Tieto PPS AH003, 6.8.0, Sida 1 Sida 1 Om projektorganisation en beskriver fördelningen av ansvar och befogenheter mellan olika roller inom projektet. Här beskrivs även överenskommen fördelning av ansvar mellan projektet och basorganisationen.

Läs mer

Projektstyrningsmodell

Projektstyrningsmodell HANDBOK PROJEKTSTYRNING Projektstyrningsmodell En handbok för Örebro kommun Version 2.0 Örebro kommun 2019-05-17 Ks 584/2019 orebro.se Innehåll Inledning... 4 En kommungemensam projektstyrningsmodell...

Läs mer

PROJEKT VERKTYG Utbildning 2010

PROJEKT VERKTYG Utbildning 2010 PROJEKT VERKTYG Utbildning 2010 INNEHÅLL Välkommen till vår projektvärld...3 Certifierad projektledare IPMA...4 Diplomerad projektledare...5 Effektiv projektledning...6 Ledarskap i projekt...7 Beställare

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

Innehåll (3) Innehåll (2) Innehåll (5) Innehåll (4) Innehåll (6) Innehåll (7) Dokumenthistorik. beställare, Översiktlig beskrivning av projektet

Innehåll (3) Innehåll (2) Innehåll (5) Innehåll (4) Innehåll (6) Innehåll (7) Dokumenthistorik. beställare, Översiktlig beskrivning av projektet Bilden hämtad från http://www.liu.se/cul-resurser/lips/kartor/fore.htm Projektplanering Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Projektplanen Krav på en projektplan Beskriver

Läs mer

NYAST Ny arbetsmodell för stadsbyggnad

NYAST Ny arbetsmodell för stadsbyggnad NYAST Ny arbetsmodell för stadsbyggnad Kvalitetsarbete förbättrade leveranstidshållning -och kortade leveranstiderna -och minskade stressen För att vara konkurrenskraftig måste man klara av både korta

Läs mer

KURSPLAN Projektledning, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Projektledning, 30 högskolepoäng 1(6) KURSPLAN Projektledning, 30 högskolepoäng Project Management, 30 credits Kurskod: TPRG10 Fastställd av: VD 2011-06-17 Reviderad av: Utbildningschef 2014-06-09 Gäller fr.o.m.: 2014-08-01 Version: 3

Läs mer

Översikt PPS - Projektledning

Översikt PPS - Projektledning Sida 1 Om översikt PPS PPS - Praktisk ProjektStyrning - är ett arbetssätt för att aktivt planera och leda projekt, program och projektportföljer. Allt bygger på praktiska erfarenheter och på befintlig

Läs mer

Bemanning. Tieto PPS AH141, 1.1.2, Sida 1

Bemanning. Tieto PPS AH141, 1.1.2, Sida 1 Bemanning Sida 1 Om bemanning Bemanning av projektet är en färdighet som spänner över projektets hela livscykel. Från första tanken på att projektet ska bedrivas i projektform när projektägaren tillsätter

Läs mer

SCRUM och mycket mer

SCRUM och mycket mer Typ av dokument Anvisning Skapad Senaste uppdatering 2008-01-27 2008-11-13 1 (5) Sida 1 Det minsta möjliga? SCRUM och mycket mer Om man nu vill vara agile och inte har allt tid i världen, vad skall man

Läs mer

Introduktion till akademiska studier Uppdragsspecifikation

Introduktion till akademiska studier Uppdragsspecifikation Rektor 2012-06-25 1 (6) Introduktion till akademiska studier Uppdragsspecifikation Rektor 2012-06-25 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 DOKUMENTETS SYFTE... 3 1.2 MÅLGRUPP... 3 1.3 DOKUMENTHISTORIK...

Läs mer

Projektplanering. Projektplanen. Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas

Projektplanering. Projektplanen. Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Bilden hämtad från http://www.liu.se/cul-resurser/lips/kartor/fore.htm Projektplanering Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Projektplanen Beskriver hur projektet ska utföras

Läs mer

Projekt som ledningsutmaning. Läran om projektledning (1) Läran om projektledning (2) Anna Jerbrant

Projekt som ledningsutmaning. Läran om projektledning (1) Läran om projektledning (2) Anna Jerbrant Projekt som ledningsutmaning Läran om projektledning (1) 1942-45: Manhattanprojektet (USA). 2 miljarder dollar i omsättning, som mest 120.000 anställda. Målstyrning, parallella aktiviteter. 1950-talet:

Läs mer

IT-Projekt - Ingenting att skratta åt!

IT-Projekt - Ingenting att skratta åt! IT-Projekt - Ingenting att skratta åt! Maria Björk maria.bjork@se.fujitsu.com 2015-11-11 Ett av världens största Japans största IT-tjänsteföretag. Världens 4:e största. Vi gör allt inom IT och kommunikation

Läs mer

1 Introduktion... 2. 3 PPS OnLine... 3

1 Introduktion... 2. 3 PPS OnLine... 3 2012-01-09 1 (6), PPS OnLine 2012 Innehåll 1 Introduktion... 2 2 Större nyheter och ändringar av modellen (sammanfattning)... 2 2.1 Portföljledning... 2 2.2 Projektledarrollen/projektledarskap... 2 2.3

Läs mer

Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget

Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget PROJEKTPLAN 1(11) Handläggare, titel, telefon Tina Vennerholm, projektledare 011-15 11 25 Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget Version 1.0, Projektplanen är framtagen av projektledaren

Läs mer

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn Mobil närvård Västra Götaland 2017-06-29 Projektplan Mobil närvård Projektnamn 2 Innehåll Syfte med dokumentet... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Syfte... 3 Projektmål... 3 Framgångsfaktorer... 3 Risker...

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (11) 2013-11-05. för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (11) 2013-11-05. för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (11) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (11) Innehåll Syfte och bakgrund... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Bakgrund... 3 2 Definitioner...

Läs mer

KURSPLAN Projektledning, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Projektledning, 30 högskolepoäng 1(6) KURSPLAN Projektledning, 30 högskolepoäng Project Management, 30 credits Kurskod: TPRG18 Fastställd av: VD 2018-04-06 Gäller fr.o.m.: 2018-08-01 Version: 1 Utbildningsnivå: Grundnivå Utbildningsområde:

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Modell för projektledning

Modell för projektledning Sida 1 Om modell för projektledning PPS modell för projektledning beskriver de tre faserna; förberedelser, genomförande och avveckling. Syftet är att ge en övergripande bild av modellen, endast faser och

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

Projekt i hierarki. Tieto PPS AH135, 2.2.0, Sida 1

Projekt i hierarki. Tieto PPS AH135, 2.2.0, Sida 1 Sida 1 , syfte Koordinera och styra när projekt ingår i projekt Hantera samband mellan beslutspunkter styrdokument roller T Ä N K P Å Skilj på mega-projekt och program Sida 2 Identifiera en projekthierarki

Läs mer

KURSPLAN Projektledning, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Projektledning, 30 högskolepoäng 1(6) KURSPLAN Projektledning, 30 högskolepoäng Project Management, 30 credits Kurskod: TPRG10 Fastställd av: VD 2011-06-17 Reviderad av: Utbildningschef 2017-08-10 Gäller fr.o.m.: 2017-08-01 Version: 4

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Plan PROJEKTiL Sida 1 (9) [Titel] Sida 2 (9) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2 Mål och Verksamhetsnytta... 4 2.1

Läs mer

Vägledning projekt. Version:

Vägledning projekt. Version: Vägledning projekt Version: 2018.12.18 Innehåll Del 1 Grundläggande förutsättningar 3 Om projekt 3 Projektstyrning 3 Projektets mål 3 Del 2 Projektets faser 4 Del 3 Roller i projektet 5 Styrande roller

Läs mer

Agenda Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt Marie Ahlqvist

Agenda Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt Marie Ahlqvist Agenda 2015-08-27 Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt 1 Normer och regler Normer och regler Marie Ahlqvist Projekt som arbetsform Olika typer av projekt Ställer olika

Läs mer

PPS - Aktuella utgåvor Färdigheter och mallar/exempel

PPS - Aktuella utgåvor Färdigheter och mallar/exempel Om utgåvenumreringen Dokumentet visar utgåvenummer per år för färdigheter och mallar/exempel. Alla dokument numreras med treställiga dokumentnummer, t.ex. 2.1.4. Första siffran/positionen stegas vid förändring

Läs mer

Projektdirektiv Utfärdat 2010-05-19. Utvecklingsprojekt - en strategisk kommunikationsmodell för Göteborgs Stad

Projektdirektiv Utfärdat 2010-05-19. Utvecklingsprojekt - en strategisk kommunikationsmodell för Göteborgs Stad Projektdirektiv Utfärdat 2010-05-19 Utvecklingsprojekt - en strategisk kommunikationsmodell för Göteborgs Utvecklingsprojekt - en strategisk kommunikationsmodell för Göteborgs Projektbeställare Ulrika

Läs mer

Generell projektmodell för projekt inom tekniska kontoret och stadsbyggnadskontoret

Generell projektmodell för projekt inom tekniska kontoret och stadsbyggnadskontoret PROJEKTMODELL 1(33) 2009-11-06 TN- Generell projektmodell för projekt inom tekniska kontoret och stadsbyggnadskontoret Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun Förvaltningshuset

Läs mer

Projektanalys. Tieto PPS AH019, 2.4.1, Sida 1

Projektanalys. Tieto PPS AH019, 2.4.1, Sida 1 Sida 1 är ett kraftfullt externt stöd för projektet. Vid analys får kund, leverantör och projektledning en objektiv verifiering av projektets resultat och arbetssätt. Syftet är att öka möjligheterna för

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

NYFIKEN PÅ PROJEKTLEDNING MÄSSA 2008

NYFIKEN PÅ PROJEKTLEDNING MÄSSA 2008 Sid: 1 (5) NYFIKEN PÅ PROJEKTLEDNING MÄSSA 2008 En spännande mässa där utställarna är särskilt utvalda av våra studenter. Ni som besökare är också speciella, ni är uppdragsgivare, kunder, föreläsare,ledningsgrupp

Läs mer

Regler för universitetsgemensamma projekt och uppdrag

Regler för universitetsgemensamma projekt och uppdrag Umeå universitet, 901 87 Dokumenttyp: Regel Rektor Dnr: 100-733-10 Datum: 2010-04-13 Ansvarig enhet: Planeringsenheten Giltighetstid: Tillsvidare Sid 1 (9) Regler för universitetsgemensamma projekt och

Läs mer

Internationella Handelshögskolan i Jönköping

Internationella Handelshögskolan i Jönköping Internationella Handelshögskolan i Jönköping Till vårterminen 2008 erbjuds nu fyra kurser vilka studenter kan ansöka till: Projektledning 15hp (7,5hp+7,5hp) Marknadsföring 7,5hp Organisation och Ledarskap

Läs mer

Projektledarutbildning

Projektledarutbildning 1(6) 2014-10-20 Inbjudan till Projektledarutbildning 6 dagar: 12-14 oktober samt 2-4 november 2015 Kurs och Konferens erbjuder en 6-dagars projektledarutbildning med hjälp av CANEA Consulting Group som

Läs mer

Nytt upplägg: Två nivåer. Välj den nivå och ort som passar dig bäst!

Nytt upplägg: Två nivåer. Välj den nivå och ort som passar dig bäst! Inbjudan till kurs Projektledning för planhandläggare Nytt upplägg: Två nivåer. Välj den nivå och ort som passar dig bäst! Grundläggande nivå Nå framgång i din roll som projektledare Effektiv projekt-

Läs mer

SP:s projektrutiner 2011-05-24. Magnus Holmgren

SP:s projektrutiner 2011-05-24. Magnus Holmgren SP:s projektrutiner 2011-05-24 Magnus Holmgren Styrande dokument Vision, affärsidé, strategi, etc. SP:s huvudprocess Projekt Huvudprocess projekt Försäljning Projektstart Genomförande Rapportering Projektslut

Läs mer

Projektstyrning - kortversionen. 2013-09-04 Jan-Åke Olofsson

Projektstyrning - kortversionen. 2013-09-04 Jan-Åke Olofsson Projektstyrning - kortversionen 2013-09-04 Jan-Åke Olofsson Projektstyrning är en hjälp att nå dit du vill Om det inte spelar någon roll vart du kommer, ja då kan du klara dig utan projektstyrning eller

Läs mer

Kompetensprojekt På det mänskliga planet

Kompetensprojekt På det mänskliga planet LÅT SLÅ LÅT SLÅ Kompetensprojekt På det mänskliga planet Projektledning: Jan Linné Ornella Nettelhed Nils Joelsson Administration: Susanne Kruuse Praktisk Projektledning Seminarium HLF Låt Hjärtat Slå

Läs mer

Resultat, avslut och uppföljning

Resultat, avslut och uppföljning Resultat, avslut och uppföljning projektet närmar sig sitt slut, men vad händer sedan? Stefan Berglund Införandet Förvaltning - Avslutande del av genomförandefasen? - Egen fas? - Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Anido Projektstyrning Utbildningsmanual Projektmedarbetare

Anido Projektstyrning Utbildningsmanual Projektmedarbetare Utbildningsmanual Projektmedarbetare Innehåll 1 INTRODUKTION... 1 1.1 OM ANIDO... 1 1.2 BAKOMLIGGANDE PROJEKTMODELL OCH METODIK... 1 1.3 STANDARDDOKUMENT... 2 1.4 LOGGA IN... 3 1.5 LOGGA UT... 3 2 ÖVERGRIPANDE

Läs mer