Verksamhetsplan med budget Röda Korsets Ungdomsförbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget Röda Korsets Ungdomsförbund"

Transkript

1 Verksamhetsplan med budget 2017 Sollefteå

2 ställer upp Vår vision ett humant samhälle s vision är ett samhälle som tar tillvara på barn och unga som en resurs och där människovärdet sätts i främsta rummet. Ett humant samhälle som respekterar alla barn och ungas mänskliga rättigheter och ger dem möjligheter till ett värdigt liv. Vi vill ha ett Sverige där barn och unga är delaktiga och kan påverka sin vardag. Vi är det unga Röda Korset i Sverige arbetar för att förhindra och lindra mänskligt lidande. Vi ställer upp för humanitet och mänskliga rättigheter, och kämpar mot intolerans, rasism och diskriminering. Vår verksamhet och vårt ledarskap utgår från rödakorsrörelsens grundprinciper. Vi påverkar internationellt genom att arbeta lokalt i Sverige. Vi är den unga organisationen för den som osjälviskt vill engagera sig i humanitärt arbete och vi är en del av Svenska Röda Korset. Vi finns till för barn och unga ställer upp för och tillsammans med barn och unga som befinner sig i utsatta situationer. Vi tar alltid barn och ungas perspektiv och utgår från deras behov. Vi ställer upp, oavsett vem du är. är barn och unga som jobbar för andra barn och unga. Vår viktigaste resurs är våra frivilliga. Vi erbjuder unga möjligheter till ledarskap och personlig utveckling genom sitt engagemang. Hur vi kan rädda världen, ett steg i taget! För att uppnå vår vision arbetar vi aktivt både i föreningsstyrelsen och i våra verksamheter mot specifika mål. Det är genom de aktiviteter, utbildningar och träffar som vi i styrelsen anordnar som vi tillsammans med våra verksamheter strävar mot uppfyllnad av Röda Korsets Ungdomsförbunds gemensamma vision.

3 Lokal verksamhetsinriktning Sollefteå arbetar i enlighet med den verksamhetsinriktning som antogs av på Riksårsmötet 2014 (Röda Korsets Ungdomsförbunds Verksamhetsinriktning ). Våra nationella fokusområden är fram till 2017 social trygghet och humanitär migration. Som komplement till den nationella verksamhetsinriktningen har vi tagit fram en lokal verksamhetsinriktning. Här beskrivs vår förenings mål och strategier under det kommande verksamhetsåret, och på vilket sätt vi bidrar till s nationella visioner i vår stad. Våra visioner Vår vision här i Sollefteå är att barn och unga här i Sollefteå ska känna att det finns en organisation som arbetar för att förbättra deras tillvaro. Vi vill finnas till för att underlätta vardagen för barn och unga oavsett vilken bakgrund, kön, religion, klasstillhörighet eller sexuell läggning de har. Våra långsiktiga mål - Vårt främsta mål för det kommande året är att värva fler medlemmar och volontärer som vill vara med och delta som frivilliga i våra verksamheter. - Vårt mål för det kommande året är att utveckla och förbättra våra verksamheter. - Vårt mål är att engagera fler lokalt bosatta. - Vårt mål för det kommande året är att fokusera på medlemsvård och informationsspridning om våra verksamheter. Vår strategi Under det kommande året kommer vårt största fokus ligga på att värva fler medlemmar och rekrytera fler volontärer som vill delta som frivilliga inom våra verksamheter. Vi kommer även jobba för att sprida information om styrelsearbete och försöka motivera folk till att sitta i kommande styrelser för att Röda korsets ungdomsförbund ska fortsätta vara aktiva här i Sollefteå. Vi kommer även försöka synas mer i Sollefteå för att sprida information om våra verksamheter och vårt arbete. Detta kommer vi göra genom att försöka komma ut på skolor, SFI och olika tillställningar. Vi kommer även fortsätta att skicka ut informationsbrev till våra medlemmar med jämna mellanrum för att hålla dem uppdaterade om vårt arbete. Ytterligare ett mål vi har är att fortsätta utveckla våra verksamheter, simskolan, prata svenska och läxhjälpen. Detta kommer vi göra genom att gemensamt göra ett krafttag, tillsammans med ledare och deltagare, för att se vad som kan behöva förbättras och vad som fungerar bra.

4 Verksamhetsbeskrivning Läxhjälpen 2017 Syfte: Att stärka barn och ungas självkänsla! Det kanske låter motsägelsefullt, men när det gäller läxhjälpen ligger inte vårt största fokus på just läxorna. Vårt största fokus det ligger istället på att barnet under läxhjälpstillfället ska bli sedd och uppmärksammad. Det viktigaste är inte att exempelvis att matteläxan blir gjord under läxhjälpstillfället, utan det viktigaste är att barnet blir sedd och lyssnad på, för att på så sätt kunna växa som person. Vår läxhjälp handlar om så mycket mer än att bara traggla glosor och mattetal, den är till för att barnet ska få känna sig viktig. Mål: Öka barn och ungas möjlighet att klara sin skolgång, samt ge ökat socialt stöd för barn och unga. Läxhjälpen som vi i Sollefteås bedriver drivs utifrån barnkonventionen. För att jobba med barns och ungas rättigheter på ett hållbart sätt krävs träning i det som brukar kallas för barnperspektivet; att reflektera över hur vi ser på barn och låta barnkonventionens barnsyn prägla de sammanhang där vi befinner oss. Detta gör oss rustade att både möta barn i alla möjliga situationer, från det vardagliga till de situationer där barnens rättigheter allvarligt kränks. Genom att träna den här medvetenheten skapar vi ett par barnperspektivglasögon som vi alltid ska ha på oss då vi jobbar i verksamheten. Därför är det viktigt att träna på att ha på sig glasögonen i såväl små, till synes obetydliga händelser, som i stora. Det är också viktigt att minnas att det som vi tolkar som något litet och obetydligt, kan vara något som är helt avgörande för ett barn. Målgrupp: Ungdomar från 7:e klass upp till gymnasiet. Hur verksamheten styrs: Läxhjälpsverksamheten drivs av frivilliga som ger av sin lediga tid för att förbättra situationen för hundratals barn och unga runtom i Sverige. Det är inget krav att den frivilliga ska vara medlem, men vi ser gärna att de är det, för att stötta sin lokalförening och göra vår röst ännu starkare i samhällsdebatten. Gruppen med frivilliga leds av en eller flera verksamhetsledare. Dessa ska vara medlemmar i Ungdomsförbundet (eller Svenska Röda Korset om de är över 31 år). Läxhjälpsverksamheten styrs ytterst av lokalföreningen och dess styrelse som är juridiskt ansvariga för hela lokalföreningen och alla dess verksamheter. Verksamhetsledare: Läxhjälpen i Sollefteå är ett samarbete mellan Röda korset, Majblomman, Rädda barnen och RKUF Sollefteå. Verksamhetsledare från RKUF lokalförening är Jessica Pettersson fram till föreningsårsmötet.

5 Tid: Verksamheten pågår en kväll i veckan under skolterminerna på Sollefteås bibliotek. Varje tillfälle är 1,5 timme långt. Budget: Preliminär budget för 2017 är noll kronor. Verksamhetsbeskrivning Prata Svenska 2017 Syfte: Att stärka människors självkänsla! Tanken är att hjälpa invandrare att öva på det svenska språket och att de ska känna sig bekväma. Detta ökar deras möjlighet att snabbare integreras i samhället. Mål: Ökat socialt stöd för invandrare. Målgrupp: Alla åldrar. Hur verksamheten styrs: Verksamheten drivs av frivilliga som ger av sin lediga tid för att förbättra situationen för invandrare. Det är inget krav att den frivilliga ska vara medlem, men vi ser gärna att de är det, för att stötta sin lokalförening och göra vår röst ännu starkare i samhällsdebatten. Gruppen med frivilliga leds av en eller flera verksamhetsledare. Dessa ska vara medlemmar i Ungdomsförbundet (eller Svenska Röda Korset om de är över 31 år). Prata Svenska styrs ytterst av lokalföreningen och dess styrelse som är juridiskt ansvariga för hela lokalföreningen och alla dess verksamheter. Verksamhetsledare: Prata svenska i Sollefteå är ett samarbete mellan Röda korset, Majblomman, Rädda barnen och RKUF Sollefteå. Verksamhetsledare från RKUF lokalförening är Promika Sultana. Tid: Verksamheten pågår en kväll i veckan under skolterminerna på Sollefteås bibliotek. Varje tillfälle är 1,5 timme långt. Budget: Preliminär budget för 2017 är noll kronor.

6 Verksamhetsbeskrivning Simskolan Syfte: En integrationsverksamhet för flickor och kvinnor, där de får möjlighet att utveckla grundläggande simkunnighet och det svenska språket samt umgås i en trygg miljö. Mål: Att få deltagarna att känna sig trygga och säkra genom att lära sig grundläggande simteknik samt få en gemenskap samt bli tryggare på svenska språket. Målgrupp: Kvinnor och flickor över 12 år. Hur verksamheten styrs: Verksamheten bedrivs i en avskild lokal på badhuset Aquarena för att säkerhetsställa deltagarnas integration. Deltagarna är uppdelade i två grupper antingen grund eller djup grupp. Där grunda gruppen är till för de som inte kan simma eller fortfarande känner sig osäkra i vattnet medan djupa gruppen är till för de som har lärt sig grundläggande tekniken och får chansen att utvecklas mer. På plats är det alltid mellan 3-4 ledare för att säkerställa säkerheten och ha så bra uppsikt som möjligt över deltagarna. Varje termin uppdateras ett schema som är specifikt för gruppens deltagare där man ser till vad som behövs för varje grupp. Alla ledare har gått en obligatorisk utbildning för att få lära ut i vattenmiljö. Regler och förhållningssätt Ansvarig ledare ska vara på plats minst 15 minuter före simlektionen. Ledarna som ska medverka under simlektionen har ansvar att ta med sig simskolepärmen till Aquarena. I pärmen finns bl.a. närvarolistan och nödvändig information om deltagare. Deltagarna ska följa Aquarenas hygien och trivselregler. Det är upp till ledarna att påminna deltagarna om reglerna och försöka se till att de följs. Yngsta tillåtna åldern på deltagarna i simskolan är 12 år. På grund av säkerhetsskäl bör det inte vara fler än 15 deltagare i bassängen samtidigt. Det ska vara minst en ledare i vattnet. Deltagarna får inte vistas i övriga delar av simhallen före eller efter simlektionen om de inte har betalat entrépriset vid simhallens reception. Det är viktigt att alla närvarande ledare bidrar och ser till att simlektionen utförs på ett kontrollerat och säkert sätt. Utbildning Samtliga simskolelärare och verksamhetsledare ska ha genomgått en grundläggande utbildning. I utbildningen ges teoretiska kunskaper och praktisk inlärning. Målet med

7 utbildningen är att utveckla sina egna simkunnigheter, lära sig att hantera krissituationer som kan uppstå, samt livräddning. Verksamhetens framtid Verksamhetens framtid är något oklar då vi har observerat en minskning vad gäller volontärantal, men verksamheten kommer i alla fall kunna fortsätta fram till sommaren. Verksamhetsledare: Verksamhetsledare är Juliette Johansson. I simskolan har vi just nu 12 simskolelärare. Tid: Söndagseftermiddag varje vecka under en timme. Ingen verksamhet under sommaren. Budget: per år då inklusive utbildning och lokal. Preliminär budget för 2016 Intäkter Söka ur regionspotten eller andra bidragsgivare Länsstyrelsen Sammanlagda intäkter Kostnader Lokalhyra Utbildning Resekostnad för utbildning 500 Matkostnad vid utbildning Sammanlagda kostnader

8 Styrelsens arbete Övergripande mål Det mål vi har i styrelsen för detta år är först och främst att hålla våra verksamheter igång och fortsätta sträva mot en bra standard. I och med att de flesta involverade i vår organisation studerar Internationell Kris- och konflikthantering i Sollefteå och det faktum att utbildningen kommer att flyttas från Sollefteå till Umeå vid årsskiftet kommer majoriteten av de som är aktiva inom organisationen försvinna. Därmed vill vi fortsätta med målet att värva fler lokalt förankrade personer till vår organisation. Vi vill även jobba med att sprida information om Sollefteå och om de verksamheter och evenemang vi driver. Ytterligare ett mål vi har är att alla som är frivilliga inom Sollefteå ska få möjligheten att gå ideologiutbildningen och andra utbildningar som kan vara relevanta för deras uppdrag. Påverkansarbete På grund av att lågt engagemang under året har vi inte haft tillräckligt med frivilliga att genomföra GB-dagarna. Vi hoppas på ett större intresse till detta år då detta är en väldigt lärorik dag för både lärare, barn men för oss själva. Om dessa dagar inte går att genomföra hoppas vi på att kunna hålla spelet På flykt istället. Är det fler skolor eller verksamheter som önskar att vi ska hålla På-flykt för dem kommer vi göra det i mån av tid och frivilliga. Medlemsvård Som medlemsvård till detta år vill genomföra fler öppna styrelsemöten för att kunna engagera

9 fler i vårt arbete. Vi siktar även på att fortsätta skicka ut informationsbrev till våra medlemmar så de kan följa vårt arbete under årets gång. Även de sociala medier som vi har aktiva kommer vi fortsätta att vara aktiva med för att visa att vi och våra verksamheter fortfarande finns och vad vi gör. Då våra aktuella föreläsare inte fanns på plats i landet under hösten har vi tänkt försöka hålla den tänkta föreläsningen nu under vårterminen istället. Detta för att sprida information om hur arbetet inom ICRC kan se ut. Medlemsvärvning För att utöka vårt medlemsantal under detta år kommer vi ta kontakt med skolor för att se ifall vi får komma ut och antingen ha ett informationsbord eller informera i klasserna. Vi kommer även ta kontakt med lärare på SFI för att komma dit och presentera oss och våra verksamheter. Budget Utgifter: Fika: Medlemsvård: Medlemsutbildning: Medlemsvärvning:

10 Budget Sollefteå 2016 Nedan följer en övergripande budget för våra planer under kommande verksamhetsår i jämförelse med förra årets budget. Alla siffror är uppskattade Notering Tillgångar Eget kapital Intäkter Medlemsintäkter Vi hoppas få fler medlemmar under året Bidrag RK Externa parter Total intäkt Bidrag för att få ev. ny verksamhet i drift och för att fortsätta driva simskolan Kostnader Verksamheter Simskola Hyra, utbildning av nya ledare & eventuellt material Prata Svenska & 0 0 Läxhjälpen Event (GB-dagen etc) Utbildning av frivilliga Önskar genomföra två ideologiutbildningar medarbetare Eventuell ny verksamhet under 2016 med frivilliga Något som vi undersöker nu och eventuellt kommer få utgifter för, samt behöver söka bidrag för. Styrelsen Fika Utbildning För eventuella aktuella utbildningar för styrelsemedlemmar Lokalhyra 0 0 Medlemsvård RÅM Medlemsvärvning 0 0 Totala utgifter

11

Röda Korsets Ungdomsförbund Karlstad Verksamhetsplan med budget 2017

Röda Korsets Ungdomsförbund Karlstad Verksamhetsplan med budget 2017 Röda Korsets Ungdomsförbund Karlstad Verksamhetsplan med budget 2017 ställer upp Vår vision ett humant samhälle s vision är ett samhälle som tar tillvara på barn och unga som en resurs och där människovärdet

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Röda Korsets Ungdomsförbund rkuf.se

Verksamhetsplan med budget Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Röda Korsets Ungdomsförbund rkuf.se Verksamhetsplan med budget 2018 Stockholm Syd ställer upp Vår vision ett humant samhälle s vision är ett samhälle som tar tillvara på barn och unga som en resurs och där människovärdet sätts i främsta

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2017

Verksamhetsplan med budget 2017 Verksamhetsplan med budget 2017 Röda Korsets Ungdomsförbund Linköping ställer upp Vår vision ett humant samhälle s vision är ett samhälle som tar tillvara på barn och unga som en resurs och där människovärdet

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Röda Korsets Ungdomsförbund

Verksamhetsplan med budget Röda Korsets Ungdomsförbund Verksamhetsplan med budget 2017 Stockholm Syd ställer upp Vår vision ett humant samhälle s vision är ett samhälle som tar tillvara på barn och unga som en resurs och där människovärdet sätts i främsta

Läs mer

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Strategi 2018-2020 Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Det här är Röda Korsets Ungdomsförbund Röda Korsets Ungdomsförbund engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2014

Verksamhetsberättelse år 2014 Verksamhetsberättelse år 2014 RKUF Sollefteå 1 Inledning Sollefteå är en liten stad med en stor tillgång av olika kulturer och bakgrunder. Det finns ett stort behov av integration och förståelse vilket

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2018 Röda Korsets Ungdomsförbund Göteborg

Verksamhetsplan med budget 2018 Röda Korsets Ungdomsförbund Göteborg Verksamhetsplan med budget 2018 Göteborg K ärlek och respekt- ska det vara så jävla svårt? Det här är engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar förståelsen människor emellan

Läs mer

1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm. Stadgar 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Föreningens ändamål Föreningen ska som en del av Röda Korsets

Läs mer

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping 1 (5) Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköpings stadgar innehåller grundläggande bestämmelser för organisationen. Stadgarna ska säkerställa medlemmarnas

Läs mer

RKUF UPPSALA 2017 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET

RKUF UPPSALA 2017 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET RKUF UPPSALA 2017 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET VÅR VISION 4 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND UPPSALAS MÅL 4 FOKUSOMRÅDE 1: STABILISERA VÅRA VERKSAMHETER 4 FOKUSOMRÅDE 2: ÖKA SAMHÖRIGHETEN I FÖRENINGEN 4 FOKUSOMRÅDE

Läs mer

Verksamhetsplan Inledning:

Verksamhetsplan Inledning: Verksamhetsplan 2019 Inledning: Svenska Röda Korsets ändamål är att förhindra och lindra mänskligt lidande var och när det än förekommer, skydda liv och hälsa och säkerställa respekt för varje människas

Läs mer

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2016

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2016 VISION UPPDRAG PRIORITERAD MÅLGRUPP VERKTYG ÖVERGRIPANDE MÅL PRIORITERADE OMRÅDEN OCH MÅL INGEN SKALL LÄMNAS ENSAM I KRIS ELLER KATASTROF. VI GER HOPP OCH RÄDDAR LIV I UPPSALA OCH I VÄRLDEN. DE MEST UTSATTA

Läs mer

Att godkänna föredragningslistan. Att välja Johanna M till mötesordförande 4.2 Hanna är sedan tidigare vald till mötessekreterare

Att godkänna föredragningslistan. Att välja Johanna M till mötesordförande 4.2 Hanna är sedan tidigare vald till mötessekreterare Protokoll 160915: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Johanna Mäkinen, Oscar Norberg, Johanna Löfgren, Ossian Matthiessen, Hanna Riese, Johanna Hemberg, Thérèse Lelli, Kim Larsson, Kornelia Johansson,

Läs mer

Uppsala rödakorskrets verksamhetsplan 2018

Uppsala rödakorskrets verksamhetsplan 2018 Vision Uppdrag Prioriterad målgrupp Verktyg Övergripande mål Ingen skall lämnas ensam i kris eller katastrof. Vi ger hopp och räddar liv i Uppsala och i världen. De mest utsatta. Det medmänskliga stödet

Läs mer

Verksamhetsplan Tamam Lund

Verksamhetsplan Tamam Lund Verksamhetsplan 2019 Tamam Lund Övergripande mål I den här verksamhetsplanen presenteras målen för Tamam Lunds verksamhet under 2019. Planen är uppdelad under nio rubriker vilka i stort svarar mot föreningens

Läs mer

Malmbryggshagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2019/2020

Malmbryggshagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2019/2020 Malmbryggshagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2019/2020 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Kärlek och respekt ska det vara så jävla svårt?

Kärlek och respekt ska det vara så jävla svårt? Verksamhetsplan med budget 2019 Göteborg Kärlek och respekt ska det vara så jävla svårt? Verksamhetsplan 2019 Vår vision Samhällsanknytning Frivillig- och medlemsvård Rekrytering och medlemsvärvning Löpande

Läs mer

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2017

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2017 VISION UPPDRAG PRIORITERAD MÅLGRUPP VERKTYG ÖVERGRIPANDE MÅL PRIORITERADE OMRÅDEN OCH MÅL INGEN SKALL LÄMNAS ENSAM I KRIS ELLER KATASTROF. VI GER HOPP OCH RÄDDAR LIV I UPPSALA OCH I VÄRLDEN. DE MEST UTSATTA

Läs mer

Volontärpolicy för IMs verksamheter i Sverige

Volontärpolicy för IMs verksamheter i Sverige Volontärpolicy för IMs verksamheter i Sverige Volontärpolicyn syftar till att skapa trygghet och tydlighet för alla som bidrar till IMs arbete i Sverige. Volontärpolicyn fungerar som ett stöd för dig som

Läs mer

Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET 1898 Detta är Svenska Livräddningssällskapet Vi består av 24 länsförbund samt lokala föreningar inom länsförbunden. Ett fåtal länsförbund har anställd personal men de flesta

Läs mer

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Ks/2018:353 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga

Läs mer

Mål ska uppmuntra, utmana och motivera och ska vara specifika, mätbara, accepterade, realistiska, tidsatta.

Mål ska uppmuntra, utmana och motivera och ska vara specifika, mätbara, accepterade, realistiska, tidsatta. Röda Korset ska förhindra och lindra mänskligt lidande, skydda liv och hälsa, skapa respekt för människovärdet, främja ömsesidig förståelse och vänskap samt verka för samarbete och varaktig fred mellan

Läs mer

NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016

NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016 NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016 I detta nyhetsbrev: v Hälsningsgille på AF-Borgen v Många kom för att lära sig om Rädda Barnen på Intro v Infoträffen drog fullt hus v Bli fadder och var med i SMILE v Familj

Läs mer

Fryshusets Volontärpolicy

Fryshusets Volontärpolicy Fryshusets Volontärpolicy Fastställd av ledningsgruppen den 2 juni 2010 Volontärpolicy Volontär verksamheten på Fryshuset drivs i enlighet med Fryshusets vision, värdegrund och policydokument. I denna

Läs mer

Ryets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ryets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Ryets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. Ansvariga för planen: Liselotte Svensson Bitsch

Läs mer

Bilaga D: Ledarguiden

Bilaga D: Ledarguiden Bilaga D: Ledarguiden Ledarguiden 2014-09-02 2 (7) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Shogun Halmstads värderingar... 4 2.1. I vår förening ska vi lära barn och ungdomar att ta hänsyn till

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag.

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag. Plan mot kränkande särbehandling Vallens förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2016 Röda Korsets Ungdomsförbund Linköping

Verksamhetsberättelse år 2016 Röda Korsets Ungdomsförbund Linköping Verksamhetsberättelse år 2016 Röda Korsets Ungdomsförbund Linköping Sammanfattning Föreningen har under det gångna året genomfört en omstrukturering av verksamheterna samt förändrat hur verksamheterna

Läs mer

UTBILDNINGAR HÖSTEN 2018

UTBILDNINGAR HÖSTEN 2018 UTBILDNINGAR HÖSTEN 2018 Inledning: Med vår utbildningskatalog vill vi uppmuntra alla medarbetare (frivilliga, förtroendevalda, anställda, praktikanter och medlemmar) i samtliga rödakorskretsar och RKUF

Läs mer

Glasbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glasbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Glasbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Lena Schmidt förskollärare

Läs mer

Bris strategi

Bris strategi Bris strategi 2013-2016 1 Bris löfte till barn All verksamhet inom Bris utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen): Bris är en barnrättsorganisation där alla arbetar för att stärka

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Förskolans vision, barnsyn och värdegrund:

Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Plan mot kränkande särbehandling Västra lunds förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Mårdvägens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mårdvägens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mårdvägens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Försoleverksamhet Läsår 2015 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2011-2012 Inledning På Akvarellens förskola arbetar vi målmedvetet för att motverka alla former av trakasserier, diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Brunna förskola. Läsåret 2014

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Brunna förskola. Läsåret 2014 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Brunna förskola Läsåret 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans namn Planen gäller Hagens förskola, Solrosen Från 201708 till 201807. Ansvariga för planen Berith Jacobsson, Katarina Pettersson,

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2014 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping

Verksamhetsberättelse år 2014 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping Verksamhetsberättelse år 2014 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping (2) Norrköping den 18 januari 2015 Inledning 2014 har varit ett år med både med och motgångar. I början av året kunde vi med hjälp av

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2017 Röda Korsets Ungdomsförbund Östersund

Verksamhetsberättelse år 2017 Röda Korsets Ungdomsförbund Östersund Verksamhetsberättelse år 2017 Röda Korsets Ungdomsförbund Östersund Sammanfattning Sammanfattningsvis har Styrelsen värvat medlemmar, haft en framgångsrik verksamhet och deltagit på riskårsmötet i Malmö.

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullborg förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullborg förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullborg förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Sarianne Segersten och Titti Karlsson Förskolechef Lejla Sultanic Vår vision Arbetet

Läs mer

Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Linn Sölvestad Johan Lindström Vår vision På vår förskola ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2015-2016 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv 2010-06-08:13 Vår vision Alla ska känna sig trygga. Alla ska visa varandra hänsyn och respekt. Alla ska ta ansvar. Alla ska känna en framtidstro. Innehåll 1. Framsida

Läs mer

Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 14-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2016-2017 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund

Stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Beslutade om på Riksårsmötet 2018 Röda Korsets Ungdomsförbunds stadgar innehåller grundläggande bestämmelser för organisationen. Stadgarna skall säkerställa medlemmarnas

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Förslag på ny fördelning av medlemsintäkter

Förslag på ny fördelning av medlemsintäkter Förslag på ny fördelning av medlemsintäkter Organisationsbidrag Ett organisationsbidrag ska betalas ut till Regionförbunden. Organisationsbidraget är 3000 sek. Organisationsbidraget ska täcka kostnader

Läs mer

Distrikt Skåne Verksamhetsplan 2015-2016

Distrikt Skåne Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-16 Distrikt Skåne Verksamhetsplan 2015-2016 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Verksamhetsplan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Klippan Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga

Läs mer

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli Verksamhetsplan & Budget 2019 ORGANISATION Medlemmar Att öka antalet medlemmar. Att öka medlemmarnas delaktighet och engagemang i Fempowerments. Att öka antal medlemmar som kommer till årsmötet samt deltar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Förskolan Klippan Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga

Läs mer

Verksamhetsplan för Rädda Barnens lokalförening VÅR LOKALFÖRENING

Verksamhetsplan för Rädda Barnens lokalförening VÅR LOKALFÖRENING Verksamhetsplan för Rädda Barnens lokalförening VÅR LOKALFÖRENING Interna möten Vi har styrelsemöte ca en gång per månad. Till styrelsemötena inbjuds andra aktiva medlemmar för att delta i diskussionerna

Läs mer

UTBILDNINGAR VÅREN 2019

UTBILDNINGAR VÅREN 2019 UTBILDNINGAR VÅREN 2019 Foto: Niklas Björling Foto: Niklas Björling Inledning: Med vår utbildningskatalog vill vi uppmuntra alla medarbetare (frivilliga, förtroendevalda, anställda, praktikanter och medlemmar)

Läs mer

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika.

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Diskriminering och fördomar Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Om arbetet Vi är två ungdomar som har sommarjobbat med Agenda 21 och folkhälsofrågor under fyra veckor. Som eget arbete valde vi

Läs mer

Engagemansguidning för en mer meningsfull fritid

Engagemansguidning för en mer meningsfull fritid Engagemansguidning för en mer meningsfull fritid Barn har rätt till en intressant, meningsfull och utvecklande fritid oavsett familjens ekonomiska förutsättningar. Alla barn har dock inte tillräcklig tillgång

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Västra Hargs förskola

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Västra Hargs förskola Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling 2014-2015 Västra Hargs förskola Kerstin Nilsson kerstin.nilsson@mjolby.se Tel.0142-856 40 Denna likabehandlingsplan omfattar alla barn, föräldrar och medarbetare

Läs mer

Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Värdegrund och policy

Värdegrund och policy Värdegrund och policy för, ATSUB/GBG ATSUB/Göteborg har en värdegrund baserad på demokrati, människors lika värde, mänskliga fri- och rättigheter och öppen diskussion. Jämställdhet mellan kvinnor och män

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA LIKABEHANLDINGSPLAN 2014 NORRGÅRDENS FÖRSKOLA Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Förskolans värdegrund och uppdrag: Förskolan ska ta tillvara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014 Familjedaghemmen i Filipstad 1 Personal och organisation I tätorten finns 5 dagbarnvårdare: Sonja Johansson, Pia

Läs mer

Likabehandlingsplan 2017/2018

Likabehandlingsplan 2017/2018 Likabehandlingsplan 2017/2018 Alla är olika och olika är bra. Vi lär tillsammans, nu och för framtiden. Skogsparkens förskola 1. Verksamhetens mål och vision Förskolan vilar på demokratins grund, en viktig

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

Sunnanängs förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014

Sunnanängs förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014 Sunnanängs förskola Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014 Innehållsförteckning 1. Vision... 3 2. Sunnanängs långsiktiga mål... 3 3. Definitioner och begrepp... 3 4. Grunduppgifter...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande be h a n dling

Plan mot diskriminering och kränkande be h a n dling Plan mot diskriminering och kränkande be h a n dling Västra Ängbys Förskola läsåret 2017/2018 Förskolan Västra Ängby Ansvarig: Till förordnad Förskolechef Thérese Mäkinen Vision Vår vision är att på vår

Läs mer

Verksamhetsplan för Rädda Barnens lokalförening i Täby

Verksamhetsplan för Rädda Barnens lokalförening i Täby Verksamhetsplan för Rädda Barnens lokalförening i Täby Inför verksamhetsåret 2014 har lokalföreningen i Täby antagit följande verksamhetsplan vid årsmötet den 17/2 2014 VÅR LOKALFÖRENING Interna möten

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplanering för Södertälje stads rödakorskrets 2018

Verksamhetsplanering för Södertälje stads rödakorskrets 2018 Verksamhetsplanering för Södertälje stads rödakorskrets 2018 Röda Korset ska förhindra och lindra mänskligt lidande, skydda liv och hälsa, skapa respekt för människovärdet, främja ömsesidig förståelse

Läs mer

Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Kallade: Johanna Mäkinen, Oscar Norberg, Ossian Matthiessen, Hanna Riese, Johanna Hemberg, Thérèse Lelli, Kim Larsson

Kallade: Johanna Mäkinen, Oscar Norberg, Ossian Matthiessen, Hanna Riese, Johanna Hemberg, Thérèse Lelli, Kim Larsson Dagordning 160420: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Johanna Mäkinen, Oscar Norberg, Ossian Matthiessen, Hanna Riese, Johanna Hemberg, Thérèse Lelli, Kim Larsson Plats: Hos Johanna H, Studentvägen

Läs mer

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST BARN- KONVEN- TIONEN Unga Örnars verksamhet vilar på alla barns lika rättigheter som FNs konvention om barns rättigheter beskriver. Barnkonventionen antogs den 20 november 1989.

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG Verksamhetsåret 2012/2013 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING SKOGSKOJANS FÖRSKOLA

HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING SKOGSKOJANS FÖRSKOLA Jan.2018 HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING SKOGSKOJANS FÖRSKOLA En trygg förskola för alla! Vårt gemensamma ansvar! barn - personal föräldrar 1. Inledning I skollagen (2010:800)

Läs mer

Förskolan Blåklinten. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Blåklinten. Plan mot diskriminering och kränkande behandling BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förskolan Blåklinten Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 KIL1000, v1.1, 2014-01-31

Läs mer

Verksamhets- program 2017

Verksamhets- program 2017 Verksamhetsprogram 2017 Sveriges Arkitekter Studenternas Verksamhetsprogram 2017-2019 Vad är Sveriges Arkitekter Studenterna och varför finns vi? Sveriges Arkitekter Studenterna är studenternas kontaktnät

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

UKF: Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling för Starrkärrs förskola LÅ 11/12

UKF: Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling för Starrkärrs förskola LÅ 11/12 Sektor utbildning, kultur och fritid UKF: Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling för Starrkärrs förskola LÅ 11/12 Verksamhetens vision Alla barn är välkomna till vår förskola.

Läs mer

Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola

Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola Vision På Järntorgets förskola ska barn och vuxna känna sig trygga och ingen ska bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Inledning

Läs mer

Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan

Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan 2019 Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan 1(9) INLEDNING I Friskis&Svettis lyfter vi gärna fram vår framgång och njuter av vårt goda självförtroende. Med all rätt. Vi gör en otroligt bra grej för

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors Verksamhetsåret 2013/2014 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Ideologisk ram :s arbete utgår alltid från -rörelsens grundsatser. Grundsatserna slår fast att -rörelsen är en del av en världsomspännande folk- och bildningsrörelse

Läs mer

Förskolan Kvarnbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Kvarnbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kvarnbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Förskolan Ekens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Ekens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ekens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Strands förskolor 2014-2015

Plan mot kränkande behandling. Strands förskolor 2014-2015 Plan mot kränkande behandling Strands förskolor 2014-2015 Innehållsförteckning Till dig som vuxen 3 Syfte med planen mot kränkande behandling 3 Definition på kränkande behandling enligt skollagen 3 Strands

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling Att med glädje och engagemang våga och vilja lära tillsammans nu och för framtiden Änggårds förskolor 1 1. Mål/Vision... 3 2. Giltighetstid

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Galaxen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Galaxen Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Galaxen 2(5) Vision Att vara förebild i en verksamhet där alla kan växa och utvecklas! Där man har mod att vara den man är och blir accepterad.

Läs mer

Frivilliga en resurs inom anhörigstöd!

Frivilliga en resurs inom anhörigstöd! Frivilliga en resurs inom anhörigstöd! 6:e Internationella Anhörigkonferensen Göteborg 3-6 September 2015 Marianne Falås, rådgivare Lena Tynnemark, rådgivare Charlotta Karlsdotter, rådgivare Frivilligt/ideellt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2016 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping-stad

Verksamhetsberättelse år 2016 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping-stad Verksamhetsberättelse år 2016 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping-stad Sammanfattning Året har präglats av upp och nedgångar. Mycket arbete har gått åt att hålla styrelsen i rullning då vi startade

Läs mer

Mot rasism! Diskussionsmodell för högstadier NEJ TILL RASISM!

Mot rasism! Diskussionsmodell för högstadier NEJ TILL RASISM! Mot rasism! Diskussionsmodell för högstadier NEJ TILL RASISM! Den internationella rödakorsrörelsen Den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens uppgift är att skydda människors liv och hälsa,

Läs mer