FÖRVALTNINGSPLAN FÖR GEMENSAM VIDEOKONFERENSPLATTFORM BD ÅR 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRVALTNINGSPLAN FÖR GEMENSAM VIDEOKONFERENSPLATTFORM BD ÅR 2011"

Transkript

1 FÖRVALTNINGSPLAN FÖR GEMENSAM VIDEOKONFERENSPLATTFORM BD ÅR 2011 Tel Sida 1 (10)

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning Syfte och målgrupp Förvaltningsperiod Förvaltningsobjekt Objektverksamhet Verksamhetsstöd IT-stöd Förvaltningsaktiviteter Mål Problem och behov Marknadsföring Omvärldsbevakning Projekt och testverksamhet Utveckla inspelning/streaming tjänster Videoportal Redundant infrastruktur Testmiljö Uppgraderingar SIP/URI-dialing Projektpåverkan under perioden Mål Budget Förvaltningsorganisation Bemannad förvaltningsorganisation Beslutsfora Förvaltningsgrupp Styrgrupp Teknisk kontaktgrupp Utvecklingsfrågor Tel info@itnorrbotten.se Sida 2 (10)

3 1 Inledning 1.1 Syfte och målgrupp Syftet med förvaltningsplanen för Gemensam videokonferensplattform BD är att klargöra vad som ska göras i förvaltningsarbetet samt hur förvaltningen ska utföras och styras. Förvaltningsplanen är det operativa styrdokumentet för Till förvaltningsplanen hör en specifikation (kommer att uvecklas och tas fram) som mer detaljerat beskriver förvaltningsobjektets innehåll och avgränsningar, roller samt förvaltningsprocesserna. Målgrupp för dokumentet är de som ansvarar för och de som bedriver förvaltningen av Gemensam videokonferensplattform BD. Dokumentet ägs av Objektägare och förvaltas av Förvaltningsledare 1.2 Förvaltningsperiod Förvaltningsplanen gäller för perioden Inför påföljande period ska förvaltningsplanen förnyas enligt processen för målstyrning (se Förvaltningsspecifikationen avsnitt 4.1). 2 Förvaltningsobjekt Förvaltningsobjektet är det som ska förvaltas och avgränsar därmed förvaltningsorganisationens ansvarsområde. Inledningsvis beskrivs den objektverksamhet som förvaltningsobjektet ska stödja, därefter beskrivs förvaltningsobjektet i form av verksamhetsstöd och IT-stöd. 2.1 Objektverksamhet Förvaltningsobjektet Gemensam videokonferensplattform BD syftar till att stödja objektverksamheten vilken utgörs av alla verksamheter inom NLL, IT Norrbotten, Kommunförbundet och kommunerna i Norrbotten, som nyttjar och har behov av videokonferens och telemedicin (medicinsk vård på distans). Förvaltningsobjektet är det som ska förvaltas och avgränsar därmed förvaltningsorganisationens ansvarsområde. Nedan följer exempel på handlingar/aktiviteter som objektverksamheten används till; Interkommunala samordningsmöten t.ex. o Kommunförbundets presidie möten o Verksamhetschefs möten o Kommunchefsmöten Distansundervisning t.ex. o Modersmålsundervisning Telemedicin/E-hälsa t.ex. o Telemedicintillämpningar o Video/Telemedicin från patients hem o Vårdplanering Tel info@itnorrbotten.se Sida 3 (10)

4 Inspelning av videokonferens Streaming av videokonferens Målet med/resultatet av ovan nämnda handlingar/aktiviteter är att möjliggöra videokommunikation för organisationernas anställda. 2.2 Verksamhetsstöd Förvaltningsverksamheten tillhandahåller följande verksamhetsstöd (förvaltningsprodukter) till objektverksamheten; Stöd för distansmöten via videokonferens Stöd för utbildning på distans Stöd för medicinsk vård på distans 2.3 IT-stöd För att kunna tillhandahålla ovanstående verksamhetsstöd till objektverksamheten krävs följande IT-system och anpassningar; Central infrastruktur Lokal infrastruktur Videostudios, CMA Desktop Gränssnitt mot angränsande MT-produkter För en fördjupad beskrivning av förvaltningsobjektet se Förvaltningsspecifikationen, avsnitt 1. 3 Förvaltningsaktiviteter Förvaltningsaktiviteterna i samband med förvaltning av Gemensam videokonferensplattform BD är följande; Förvaltningsstyrning Användarstöd Ändringshantering Daglig IT-drift och underhåll För en fördjupad beskrivning av förvaltningsaktiviteterna se Förvaltningsspecifikationen, avsnitt 2. 4 Mål 4.1 Problem och behov Följande problem- och behovsbild har identifierats för förvaltningen av Gemensam videokonferensplattform BD. Videokonferenstekniken är i ett kraftigt expansionsskede och den tekniska utvecklingen går snabbt inom området. Områdena Videokonferens, Tel info@itnorrbotten.se Sida 4 (10)

5 Distansöverbryggande teknik, Nätbaserat lärande och Telemedicin växer ihop alltmer och tekniken kan tillämpas i alla verksamheter. I dag finns det tekniska möjligheter att streama, d v s i realtid skicka ljud och bild mellan parter och att spela in detta. Det går att redigera filmer och skapa portallösningar för indexering och sökning av inspelat material. Ny teknik, nya tjänster och tillämpningar skapar nya sätt att effektivisera interna verksamheter och bedriva vård, genom distanskonsultation av specialister, koppling mot medicinteknisk utrustning och patientmedverkan på distans. Det skapar också möjligheter för distansundervisning, effektiva möten mellan organisationer i länet, ökat samarbete mellan kommuner och landsting, samt med externa organisationer både inom och utanför länet Marknadsföring Uppbyggnaden av den gemensamma videokonferensplattformen har skett i projektform under Från och med 2011 går projektet över i förvaltning. Med plattformen och rutiner etablerade kommer marknadsföring av objektverksamheten mot de olika verksamheterna i kommunerna och landstinget att vara en prioriterad aktivitet. Målet är att sprida kunskap och öka användningen. För kommunerna och kommunförbundet ligger marknadsföringsaktiviteterna på att öka användandet. För landstingets del handlar det om att fortsätta sprida användandet och hitta fler kliniska tillämpningar Omvärldsbevakning Den snabba tekniska utvecklingen på området gör att det kontinuerligt kommer ut nya produkter på marknaden. För att städigt kunna erbjuda de bästa produkterna krävs omvärldsbevakning av marknaden, samt tester av nya produkter. Omvärldsbevakningen omfattar även att bevaka olika projekt, användningsområde och nyheter inom kommunernas och landstingets verksamheter Projekt och testverksamhet Förvaltningsgruppens medlemmar deltar kontinuerligt i olika projekt, tester, demonstrationer eller möten som tekniska konsulter för att ge råd och stöd angående de tekniska möjligheterna med videokonferens. Syftet är att ge stöd åt befintliga och nya användare i deras nyttjande av distansöverbryggande teknik för att utveckla sin verksamhet Utveckla inspelning/streaming tjänster Under 2010 har testverksamhet pågått för att utvärdera inspelning av videokonferens och hitta bra rutiner kring förfarandet av beställning, redigering och publicering. Under våren 2011 ska inspelning börja ingå som en ordinarie tjänst till verksamheten. Inspelat material kan nås via publiceringsportalen vmc.nll.se, samt på norrlandstingens gemensamma kanal på Möjligheter till multicast ska undersökas och testas med mål att införa det som ordinarie tjänst under året. Tel info@itnorrbotten.se Sida 5 (10)

6 4.1.5 Videoportal Det finns ett stort behov av en webbplats där man kan samla information om videoplattformen och de tjänster som erbjuds kring denna, samt manualer och instruktioner kring handhavandet av de olika tjänsterna och produkterna. Landstinget har en sådan portal på sitt intranät och för att återanvända och spegla så mycket som möjligt av den informationen kommer webbplatsen att ligga på landstingets externa webb. Informationen ska vara likvärdig men anpassad för användare inom videoplattformen men utanför landstinget, samt för externa användare på Internet Redundant infrastruktur I dagsläget finns ingen redundans för videokonferensplattformen samtidigt som verksamheten har utvecklats till att bli verksamhetskritisk. Det bör utredas om driftstörningar i infrastrukturen innebär så pass stora konsekvenser att ett redundant system är önskvärt att införa. Ett alternativ till redundant infrastruktur kan vara att nyttja testmiljöns komponenter som backup Testmiljö Det finns ett stort behov att kunna testa uppgraderingar av den centrala infrastrukturen i en testmiljö innan den sker på skarp miljö. Vi har erfarenhet av tidigare uppgraderingar som påverkat den dagliga driften under lång tid efter uppgradering, samt att det medfört mycket merarbete för förvaltningsgruppen. Mot bakgrund av detta har en testmiljö införskaffats och kommer att tas i bruk under våren När testmiljön finns på plats kommer den även att kunna användas som backup till den skarpa miljön Uppgraderingar Under ett år beräknas det komma mellan 2-4 större uppgraderingar för den centrala infrastrukturen som bör genomföras, dels för att få stöd för nya funktioner samt att support på systemen ofta kräver en ny version SIP/URI-dialing Fler och fler landsting och andra myndigheter, kommuner och företag går över till att använda SIP (Session Initials Protocol) protokollet för videotrafik, varför förvaltningsobjektet bör titta på möjligheten att införa SIP. Genom att införa så kallad URI adressering kan man ringa på ett enklare sätt mellan videosystem. Till exempel kan man ringa till Kalle Karlsson på Norrbottens Läns Landsting via kalle.karlsson@nll.se istället för att använda E.164 nummer, som har formen Även om man inför SIP kan och kommer adressering via H.323 att användas i flera år framöver. 4.2 Projektpåverkan under perioden Följande projekt/kända ändringar kommer att påverka förvaltningen under perioden. Projekt/känd ändring Samarbete mellan kommuner och Påverkan Genom gemensam videokonferensplattform Tel info@itnorrbotten.se Sida 6 (10)

7 landsting Teknikutveckling finns stora möjligheter till utökat samarbete, t.ex. genom vårdplanering via video. Nya produkter, uppgraderingar, tjänster som påverkar förvaltningsobjektets omfattning och tjänster. 4.3 Mål Målen är en följd av de problem/behov som presenteras i föregående avsnitt. Övergripande mål för år 2011 Det övergripande målet för förvaltningsperioden är att det i förvaltningsplanen beskrivna arbetssättet fortsätter samt att aktiviteter genomförs för att uppfylla målen nedan. 5 Budget Detta avsnitt beskriver budget för förvaltningsobjektet baserade på resursberäkningarna i föregående avsnitt. Förvaltningsobjektets totala budget under är följande: ÅR 2011 Förvaltningsgrupp Serviceavtal Summa CMA 5000 (1000) RMX CIF portar RMX CIF portar DMA VBP 6400-ST VBP 5300-E V2IU 5300S-T V2IU 5300 E-T Övrigt Central drift Summa Hälften bekostas av landstinget och hälften av kommunerna Summa NLL resp kommunerna Tel info@itnorrbotten.se Sida 7 (10)

8 6 Förvaltningsorganisation 6.1 Bemannad förvaltningsorganisation Med utgångspunkt från affärsparterna, samt de mål som formulerats för BD Gemensam videokonferensplattform bör förvaltningsorganisationen för år 2011 bemannas av följande personer. Part Verksamhetsnära förvaltning IT-nära förvaltning Nivå Budgetnivå Beslutsnivå Operativ nivå Objektägare Tony Blomqvist Objektansvarig Catherine Melby Objektspecialist Teknisk kontakt i kommunerna IT-systemägare Stefan Lundström IT-systemansvarig Anna Mård Driftansvarig Applikationsansvarig Videogruppen NLL Tel info@itnorrbotten.se Sida 8 (10)

9 6.2 Beslutsfora För att arbetet ska kunna styras så effektivt som möjligt krävs följande beslutsfora. Beslutsforum Arbetsuppgifter Deltagare Frekvens Kallar Styrgrupp - Godkänna - 3 kommunchefer 2-4 gånger per Objektägare förvaltningsplan - 3 landstingsrepresentanter år samt vid - Besluta om utökning/ behov indragning av - Objektägare resurser - IT-systemägare - Driva utvecklingsfrågor Föredragande: Förvaltningsgrupp Teknisk kontaktgrupp - Besluta om förslag till förvaltningsplan - Bereda beslutsunderlag inför styrgrupp - Bereda budgetunderlag inför styrgrupp - Prioritera och planera inom ramen för förvaltningsplanen - Följa upp utfall mot förvaltningsplanen - Delta i utvecklingsprojekt IT - Objektägare - IT-systemägare IT Roller på operativ nivå vid behov - - Kommunrepresent anter i form av kontaktpersoner video IT - Driftansvarig 4 gånger per år samt vid behov. 4 gånger per år samt vid behov Förvaltnings ledare Förvaltnings ledare 6.3 Förvaltningsgrupp Förvaltningsgruppens uppdrag är att sköta förvaltning av videoplattformen. Inom ramen för förvaltningsplanen ingår även i förvaltningsgruppen uppdrag att utveckla den centrala plattformen och befintliga tjänster, ta fram förslag på nya tjänster och funktioner, samt delta i olika utvecklingsprojekt. Tel info@itnorrbotten.se Sida 9 (10)

10 6.4 Styrgrupp Styrgruppens roll är att fatta övergripande beslut om förvaltningsorganisationen och dess inriktning. Tillika ska styrgruppen fatta beslut om budget. Detta skall göras i sådan god tid att finansierande organisationer hinner få kostnadsunderlag innan den interna budgetprocessen startar. Vid behov prioriterar styrgruppen verksamheter och aktiviteter av övergripande karaktär för att styra förvaltningsorganisationen mot uppsatta mål. Styrgruppen fattar beslut om utvecklingsfrågor, beredda i organisationerna. 6.5 Teknisk kontaktgrupp Gruppens uppdrag är att vara kontaktyta mellan kommunerna och förvaltningsgruppen. 6.6 Utvecklingsfrågor De önskemål om utveckling som kommer från organisationerna ska kanaliseras i respektive organisations ordinarie process för utvecklingsfrågor eller via förvaltningsgruppens verksamhetsutvecklare. Därefter bereds frågan i förvaltningsgruppen. Efter beslut från organisationen/er fattar styrgruppen sedan beslut i frågan. Beslut eller utveckling som påverkar Landstingets drift, tekniska miljö, personella resurser eller ekonomi, måste synkroniseras och förankras i Landstingets ordinarie beredningsorgan för IT/MT-frågor. Tel info@itnorrbotten.se Sida 10 (10)

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD LÄSANVISNING OCH BEGREPPSDEFINITION Läsanvisning begreppsdefinition Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning

Läs mer

Förvaltningsplan mall

Förvaltningsplan mall Förvaltningsplan mall Tag bort alla Warning, Tip och Info före slutlig publicering. Inga rubriker får tas bort eller läggas till. Om de valfria styckena inte används skall rubriken stå kvar med texten

Läs mer

Förvaltningsplan ny mall

Förvaltningsplan ny mall Förvaltningsplan ny mall Tag bort alla Warning, Tip och Info före slutlig publicering. Inga rubriker får tas bort eller läggas till. Om de valfria styckena inte används skall rubriken stå kvar med texten

Läs mer

Projekt Lumiora, Delprojekt IV: Virtuella möten genom så kallade videokonferenser

Projekt Lumiora, Delprojekt IV: Virtuella möten genom så kallade videokonferenser SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-03-11 104(123) 68 Projekt Lumiora, Delprojekt IV: Virtuella möten genom så kallade videokonferenser Tony Blomqvist, VD, IT Norrbotten redovisar delrapport

Läs mer

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet Universitetsgemensam förvaltningsmodell 2016-02-21 IT-avdelningen, Stockholms universitet Syfte Förvaltningsmodellens syfte är att: säkerställa att IT-stöd ger avsedd nytta i verksamheten erhålla styrbarhet

Läs mer

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

Systemförvaltningsmodell för LiU

Systemförvaltningsmodell för LiU 2006-01-11 Bilaga Dnr LiU 447/05-10 1(6) Systemförvaltningsmodell för LiU För att säkerställa att LiUs systemförvaltning bedrivs med fokus på verksamhetens nytta och på ett tydligt och enhetligt sätt använder

Läs mer

Förvaltningsplan för KLARA SVPL IT stöd för samordnad vård-och omsorgsplanering År 2016

Förvaltningsplan för KLARA SVPL IT stöd för samordnad vård-och omsorgsplanering År 2016 (1)12 Förvaltningsplan för KLARA SVPL IT stöd för samordnad vård-och omsorgsplanering År 2016 (2)12 Innehållsförteckning FÖRVALTNINGSPLAN FÖR RESP. SYSTEMFÖRVALTNING... 1 ÅR 2016... 1 1 INLEDNING... 3

Läs mer

Förvaltningsplan för NK Kommunikation 2010

Förvaltningsplan för NK Kommunikation 2010 FÖRVALTNINGSPLAN 1(7) 2009-03-26 ver. A Handläggare, titel, telefon Fastställd 2009-03-26 Peter Fagerlund 011-153430 Förvaltningsplan för NK Kommunikation 2010 Innehåll 1. Inledning... 2 Syfte och målgrupp...

Läs mer

pm 3 version 2.0 Cecilia Åkesson, På AB Copyright På AB

pm 3 version 2.0 Cecilia Åkesson, På AB Copyright På AB pm 3 version 2.0 Vad är pm 3? pm 3 är en förvaltningsstyrningsmodell vars syfte är att organisera vidmakthållande och vidareutveckling så att det kan bedrivas på ett affärsmässigt sätt. Med hjälp av pm

Läs mer

Systemförvaltning av IT-system

Systemförvaltning av IT-system Revisionsrapport Systemförvaltning av IT-system Norrbottens läns landsting Februari 2009 Per Ståhlberg Revisionskonsult Hans Rinander Certifierad kommunal revisor 2009-02-26 Per Ståhlberg, Projektledare

Läs mer

Förvaltningsplan för websesam IT-stöd för hjälpmedelsförsörjning år 2018

Förvaltningsplan för websesam IT-stöd för hjälpmedelsförsörjning år 2018 Version: Status: Sida: Samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel 1.0 Utgåva (1)11 Dokumenttyp: Förvaltningsplan websesam Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Piotr Gabrys 2018-01-30

Läs mer

FörvaltningsrnodelI för informationsbehandlande system vid Linköpings universitet

FörvaltningsrnodelI för informationsbehandlande system vid Linköpings universitet 2010-11-19 Beslut Dm LiU-201O-01692 1(7) FörvaltningsrnodelI för informationsbehandlande system vid Linköpings universitet Inledning Inom ramen för Ledningssystem för informationssäkerhet definieras att

Läs mer

Förvaltningshandbok HANDBOK. Informerande dokument Information. Sida 1 (19) Systemförvaltning. PUBLICERINGSDATUM ANSVARIG Irene Lundmark

Förvaltningshandbok HANDBOK. Informerande dokument Information. Sida 1 (19) Systemförvaltning. PUBLICERINGSDATUM ANSVARIG Irene Lundmark Informerande dokument Information Sida 1 (19) HANDBOK Förvaltningshandbok Systemförvaltning Sida 2 (19) Innehåll 1 Inledning... 4 2 Vad är förvaltning?... 5 3 Syfte och målsättning... 6 4 Etablering...

Läs mer

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem Rutin/Anvisningar Dokumentansvarig: Mona Lindgren, modellsamordnare Systemförvaltning Godkänd av: Lars Sandström, IT-strateg, IT-funktionen Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Läs mer

Förnya e-förvaltningsplan. Uppsala Universitet

Förnya e-förvaltningsplan. Uppsala Universitet Förnya e-förvaltningsplan Uppsala Universitet 2017-08-18 1 E-förvaltningsplan som styrdokument Varje e-område har sin egen e-förvaltningsplan vilken utgör styrdokumentet för verksamhetsåret. En förvaltningsplan

Läs mer

Förvaltningsplan för samordnad planering i landstinget och länets kommuner 2016

Förvaltningsplan för samordnad planering i landstinget och länets kommuner 2016 Styrande dokument Måldokument Plan Sida 1 (16) Förvaltningsplan för samordnad planering i landstinget och länets kommuner 2016 GÄLLER FÖR VERKSAMHET [Gäller för verksamhet] 2016-04-18 DOKUMENT-ID ARBGRP378-3-46

Läs mer

Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-01-16 Revidering: - Dnr: DUC 2012/63/10 Gäller fr o m: 2012-01-16 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig

Läs mer

Lednings- och verksamhetsstöd, Förvaltningsorganisation KiX/HSA Diarienr: H900:LS 821/09

Lednings- och verksamhetsstöd, Förvaltningsorganisation KiX/HSA Diarienr: H900:LS 821/09 2010-08-20 Version 1.2 Lednings- och verksamhetsstöd, Förvaltningsorganisation KiX/HSA Diarienr: H900:LS 821/09 Bilaga 1 till HSA Policytillämpning i Landstinget Gävleborg Förvaltningsorganisation för

Läs mer

Carina Wikstrand DNR: MIUN 2016/2116 IT: 2016/009. Mittuniversitetets systemförvaltningsmodell

Carina Wikstrand DNR: MIUN 2016/2116 IT: 2016/009. Mittuniversitetets systemförvaltningsmodell 2016-11-01 Carina Wikstrand DNR: MIUN 2016/2116 : 2016/009 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund och syfte... 2 1.2 Avgränsningar... 2 2 Förvaltningsobjekt... 3 2.1 Definition... 3 2.2 Objektsfamilj...

Läs mer

Förvaltningsplan för samordnad planering i Region Norrbotten och länets kommuner 2017

Förvaltningsplan för samordnad planering i Region Norrbotten och länets kommuner 2017 Styrande dokument Måldokument Plan Sida 1 (18) Förvaltningsplan för samordnad planering i Region Norrbotten och länets kommuner 2017 GÄLLER FÖR VERKSAMHET [Gäller för verksamhet] [Godkänt datum] DOKUMENT-ID

Läs mer

Förvaltningsplan för websesam IT-stöd för hjälpmedelsförsörjning år 2016

Förvaltningsplan för websesam IT-stöd för hjälpmedelsförsörjning år 2016 (1)11 Svensson, Erica 2015-10-19 Ledningsråd för Hjälpmedel 2015-10-29 Förvaltningsplan för websesam IT-stöd för hjälpmedelsförsörjning år 2016 (2)11 Innehåll FÖRVALTNINGSPLAN FÖR WEBSESAM...1 IT-STÖD

Läs mer

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning 2018-08-14 DNR: MIUN 2016/2116 s riktlinjer för systemförvaltning Beslutad av: Lotten Glans Beslutsdatum: 2018-08-14 Publicering: 2018-08-14 Handläggare: Emelie Holmlund ULS Revidering av DNR: MIUN 2016/2116

Läs mer

Förvaltningsplan för Ladok

Förvaltningsplan för Ladok 1 Förvaltningsplan för Ladok 2 1 INLEDNING 3 1.1 Revisionshistorik 3 1.2 Sammanfattning 3 2 FÖRVALTNINGSOBJEKTET 3 2.1 Förvaltningsperiod 3 2.2 Övergripande beskrivning 4 2.3 Förvaltningens omfattning

Läs mer

Innehåll. pm3 licens pm3 modellbeskrivning Stöd för tillämpning 7. Stöd för kompetensutveckling 9

Innehåll. pm3 licens pm3 modellbeskrivning Stöd för tillämpning 7. Stöd för kompetensutveckling 9 pm3 licens 2018 pm3 licens 2018 5 pm3 modellbeskrivning 2018 6 Stöd för tillämpning 7 Stöd för kompetensutveckling 9 4 pm³ Licens 2018 pm³ Licens 2018 5 pm³ Licens 2018 pm³ Licens 2018 lanseras i december

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning Läsanvisning och begreppsdefinition Förstå - Ansvarsområden

Läs mer

effekt nu Kunskapsinitiativet

effekt nu Kunskapsinitiativet ITIL v3 och pm 3 i teori och praktik Klas Johansson, effekt nu Kunskapsinitiativet 5 december 2008 Kvalitet Kvalitet Göra rätt saker Göra På rätt rätt saker sätt På Från rätt början sätt Från Förbättra!

Läs mer

Förvaltningsplan för Elektronisk remiss 2014

Förvaltningsplan för Elektronisk remiss 2014 Förvaltningsplan för Elektronisk remiss 2014 FÖRVALTNINGSPLAN Förvaltningsobjekt Elektronisk remiss Utförare Inera AB Tjänsteansvarig Uppdragstagare Bilagor Erica Määttä Lindblad Johan Assarsson Sid 1/8

Läs mer

Förvaltningsorganisation för Prisma

Förvaltningsorganisation för Prisma Förvaltningsorganisation för Prisma Revisionshistorik Version Beslutad av Innehåll A (2016-03-23) GD-gruppen Initial version framtagen av Torulf Lind (VR), Maria Thuveson (VR), Rikard Lingström (Formas),

Läs mer

Roller och Ansvar - Länsteknik

Roller och Ansvar - Länsteknik Styrande dokument Rutindokument Rutin Kvalitetshandbok för medicintekniska produkter och tjänster Del 2 Sida 1 (17) Roller och Ansvar - Länsteknik Sida 2 (17) Innehållsförteckning Roller och Ansvar - Länsteknik...

Läs mer

Hur initiera och driva projekt inom NLL?

Hur initiera och driva projekt inom NLL? Hur initiera och driva projekt inom NLL? Kenneth Sjaunja EU-samordnare Regionala enheten kommunikationsteknologi i syfte att främja vård och omsorg. [Bild 24] Projektidé Modell för projektstyrning Projektgrupp

Läs mer

Division Länsteknik. Länsteknik DIVISION

Division Länsteknik. Länsteknik DIVISION Division har som uppdrag att utveckla och förvalta landstingets tekniska infrastruktur samt säkerställa patientsäkra IT och MT-system/utrustningar Organisation 2015 Organisation 2015 Norrbotten, ¼ del

Läs mer

Processbeskrivning Systemförvaltning baserad på pm 3

Processbeskrivning Systemförvaltning baserad på pm 3 ProcIT-P-010 Processbeskrivning Systemförvaltning baserad på pm 3 Lednings- och kvalitetssystem Fastställd av Sven Arvidson 2012-07-04 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna

Läs mer

Upprättad av Dokumentansvarig Datum Beslutad av/datum för beslut

Upprättad av Dokumentansvarig Datum Beslutad av/datum för beslut 1 Bakgrund En stor del av utmaningen i att få en webbplats att fungera på lång sikt är att skapa en tydlig och permanent organisation avseende kompetenser, roller och ansvar. Det är också viktigt att det

Läs mer

Förvaltningsplan för EBH-stödet

Förvaltningsplan för EBH-stödet Förvaltningsplan för EBH-stödet År 2014 Sida 2 av 13 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 1.2 BAKGRUND OCH FÖREGÅENDE FÖRVALTNINGSPERIOD... 3 1.3 FÖRVALTNINGSPERIOD... 3 2

Läs mer

Modellbeskrivning e-förvaltning. Uppsala Universitet

Modellbeskrivning e-förvaltning. Uppsala Universitet Modellbeskrivning e-förvaltning Uppsala Universitet 2016-03-01 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Vad är e-förvaltningsmodellen?... 3 3 Varför en e-förvaltningsmodell?... 3 4 Hur fungerar e-förvaltningsmodellen?...

Läs mer

Division Länsteknik. Vision: Tillgänglig, säker och användbar teknik vid varje tillfälle.

Division Länsteknik. Vision: Tillgänglig, säker och användbar teknik vid varje tillfälle. Division Vision: Tillgänglig, säker och användbar teknik vid varje tillfälle. Mål: Landstingets självklara partner för att säkerställa de bästa, säkraste och mest effektiva IT- och Medicintekniska lösningar.

Läs mer

Division Länsteknik Vårt uppdrag är att utveckla och förvalta landstingets tekniska infrastruktur och säkerställa patientsäkra IT och

Division Länsteknik Vårt uppdrag är att utveckla och förvalta landstingets tekniska infrastruktur och säkerställa patientsäkra IT och Division Länsteknik Vårt uppdrag är att utveckla och förvalta landstingets tekniska infrastruktur och säkerställa patientsäkra IT och MT-system/utrustningar Driftsorganisation LD-sekreterare Rådssekreterare

Läs mer

Först inför vi pm 3. nu kommer utmaningarna. Isabelle Isaksson, CSN Ann-Louice Hammarberg, Castrix

Först inför vi pm 3. nu kommer utmaningarna. Isabelle Isaksson, CSN Ann-Louice Hammarberg, Castrix Först inför vi pm 3 nu kommer utmaningarna Isabelle Isaksson, CSN Ann-Louice Hammarberg, Castrix Tre huvudfåror Etableringar av förvaltningsobjekt workshoppar Anpassning av modellen till CSN:s förutsättningar

Läs mer

Avtal om Kundens användning av tjänsten Video- och distansmöte

Avtal om Kundens användning av tjänsten Video- och distansmöte Avtal om Kundens användning av tjänsten Video- och distansmöte Bilaga 1 - Specifikation av tjänsten Videooch distansmöte Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Referenser... 3 2.2 Definitioner...

Läs mer

Systemförvaltning. där delarna bli till en helhet. Styrning. Organisation. Processer. Jessika Svedberg, Kommunkansliet

Systemförvaltning. där delarna bli till en helhet. Styrning. Organisation. Processer. Jessika Svedberg, Kommunkansliet Systemförvaltning där delarna bli till en helhet Organisation Styrning Processer Jessika Svedberg, Kommunkansliet Verksamhet, IS &IT behov k u n d v e r k s a m h e t Vem bör ha ansvaret? Kundupplevd nytta

Läs mer

Vad är Grön IT för Norrbottens läns landsting

Vad är Grön IT för Norrbottens läns landsting Vad är Grön IT för Norrbottens läns landsting Landstingsgemensam strategi för utveckling, inköp, användning och avveckling. All IT är i grunden en miljöbelastning i form av tillverkning och energiförbrukning.

Läs mer

Roller och Ansvar - Medicinsk Teknik

Roller och Ansvar - Medicinsk Teknik Styrande dokument Rutindokument Rutin Kvalitetshandbok för medicintekniska produkter och tjänster Del 2 Sida 1 (7) Roller och Ansvar - Medicinsk Teknik Sida 2 (7) Innehållsförteckning Roller och Ansvar

Läs mer

Kommunbidragsväxling för objektet Dokument- och ärendehantering

Kommunbidragsväxling för objektet Dokument- och ärendehantering SIGNERAD 2015-02-12 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2015-02-10 Vår referens Karin Ringman Ingvarsson Kanslichef karin.ringman-ingvarsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommunbidragsväxling för objektet

Läs mer

FIBERBASERAT HÖGHASTIGHETSNÄT I NORRBOTTEN. Anne-Mari Angeria, IT Norrbotten

FIBERBASERAT HÖGHASTIGHETSNÄT I NORRBOTTEN. Anne-Mari Angeria, IT Norrbotten FIBERBASERAT HÖGHASTIGHETSNÄT I NORRBOTTEN Anne-Mari Angeria, IT Norrbotten AFFÄRSIDÉ Vi erbjuder Europas största öppna fiberbaserade höghastighetsnät till näringsliv och offentlig service vilket skapar

Läs mer

Riktlinje för Systemförvaltning

Riktlinje för Systemförvaltning Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Riktlinje för Systemförvaltning Bakgrund Från och med den 25 maj 2018 gäller EUs dataskyddsförordning (2016/679) för hantering av personuppgifter. Förordningen ersätter personuppgiftslagen,

Läs mer

Förvaltningsplan för Selma

Förvaltningsplan för Selma Förvaltningsplan för Selma Dokumentnamn Förvaltningsplan för Selma Fastställt av Siv Olofsson Dokumentansvarig Ulf Pantzare Version 1,0 Datum 070516 Status Fastställd 1 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Förvaltningsplan för Video- och distansmöte

Förvaltningsplan för Video- och distansmöte Förvaltningsplan för Video- och distansmöte FÖRVALTNINGSPLAN Förvaltningsobjekt Video- och distansmöte Utförare Inera AB Enhetschef/ Tjänsteansvarig Uppdragstagare Bilagor Jessica Nord/ Thord Arbin Johan

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Arbetsgrupp för vård på distans (VpD) i Norra sjukvårdsregionen

Uppdragsbeskrivning Arbetsgrupp för vård på distans (VpD) i Norra sjukvårdsregionen Uppdragsbeskrivning Arbetsgrupp för vård på distans (VpD) i [Skriv här] Uppdragsbeskrivning Dnr 056/15 2(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. GRUNDLÄGGANDE INFORMATION... 3 1.1. BAKGRUND... 3 1.2. IDÉ... 3 2. MÅL

Läs mer

Frukostseminarium - Portföljstyrning med pm3

Frukostseminarium - Portföljstyrning med pm3 Frukostseminarium - Portföljstyrning med pm3 Johanna Nilsson och Axel Bolander från På AB Agenda Inledning och presentation Vad är portföljstyrning och varför behövs den? Hur adresserar pm3 portföljstyrning

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation

Förnyad förvaltning. Presentation Förnyad förvaltning Presentation 2012-05-03 Förnyad förvaltning» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat utredning på styrelsemöte i februari)»

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

R7e-arkiv. AAS konferens 20-21 oktober 2010. Birgitta Torgén Områdeschef information och dokumentation, Örebro läns landsting

R7e-arkiv. AAS konferens 20-21 oktober 2010. Birgitta Torgén Områdeschef information och dokumentation, Örebro läns landsting AAS konferens 2021 oktober 2010 R7earkiv Birgitta Torgén Områdeschef information och dokumentation, Örebro läns landsting Styrgruppsordförande R7earkiv Disposition Bakgrund Projektet Lösningen Förvaltningsorganisation

Läs mer

DoÄr. Ett dokument- och ärendehanteringsprojekt vid Uppsala universitet

DoÄr. Ett dokument- och ärendehanteringsprojekt vid Uppsala universitet DoÄr Ett dokument- och ärendehanteringsprojekt vid Uppsala universitet Patrik Wallin, informationsarkitekt och delprojektledare Planeringsavdelningen, Enheten för planering, uppföljning och stöd för verksamhetsutveckling

Läs mer

Video- och distansmöte - Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Video- och distansmöte - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Video- och distansmöte - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Tjänstebeskrivning... 3 3.1 Tjänstens syfte och ändamål... 3 3.2 Infrastrukturtjänst (gatekeeper)...

Läs mer

Förvaltningsplan för SAMSA

Förvaltningsplan för SAMSA (1)12 för SAMSA IT stöd för samordnad vård-och omsorgsplanering År 2017 (2)12 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte och målgrupp... 3 1.3 Period... 3 2 SAMSA 4 2.1 Uppdrag...

Läs mer

Tänka fritt och skapa nytt

Tänka fritt och skapa nytt Tänka fritt och skapa nytt Från 1800-talets öppna föreläsningar till dagens forskning och utbildning 1878 Stockholms högskola bildas privat och radikalt alternativ till Uppsala och Lund, ingen examination

Läs mer

C:a 3000 anställda C:a 2000 datorarbetsplatser Specialapparater för CT, lab, övervakning, bildarkiv..

C:a 3000 anställda C:a 2000 datorarbetsplatser Specialapparater för CT, lab, övervakning, bildarkiv.. Sjukvård i Sverige Ett mellanstort sjukhus C:a 3000 anställda C:a 2000 datorarbetsplatser Specialapparater för CT, lab, övervakning, bildarkiv.. Det finns 70 sjukhus till! Och vårdcentraler!! Och privata

Läs mer

Riktlinjer och handläggningsordning för förvaltning av förvaltningsobjektet Webb, universitets webbplatser inom domänen su.

Riktlinjer och handläggningsordning för förvaltning av förvaltningsobjektet Webb, universitets webbplatser inom domänen su. 1 (25) 2010-06-09 Dnr SU171-1487-10 Riktlinjer och handläggningsordning för förvaltning av förvaltningsobjektet Webb, universitets webbplatser inom domänen su.se och i Polopoly Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform 2018-11-20 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Modell... 3 2.1 Förvalta plattform och förvalta e-tjänst... 3 2.2 Vilket ansvar behöver finnas kopplat

Läs mer

Systemförvaltning. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Systemförvaltning. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Systemförvaltning Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2018-01-24 17REV66 2(15) Sammanfattning Landstingets verksamheter stöds i stor utsträckning av IT-system. För att säkerställa att systemen fungerar

Läs mer

Överenskommelse mellan kommun/stadsdelsnämnd och Stockholms läns landsting om WebCare

Överenskommelse mellan kommun/stadsdelsnämnd och Stockholms läns landsting om WebCare Överenskommelse mellan kommun/stadsdelsnämnd och Stockholms läns landsting om WebCare Överenskommelse om WebCare 1 KSL/12/0087 Innehållsförteckning 1. Parter... 3 2. Stockholms läns landstings ansvar...

Läs mer

DELREGIONAL FÖRVALTNINGSORGANISATION Rutin och IT-tjänst för samordnad vårdplanering inom Vårdsamverkan Skaraborgs område fr.o.m.

DELREGIONAL FÖRVALTNINGSORGANISATION Rutin och IT-tjänst för samordnad vårdplanering inom Vårdsamverkan Skaraborgs område fr.o.m. DELREGIONAL FÖRVALTNINGSORGANISATION Rutin och IT-tjänst för samordnad vårdplanering inom Vårdsamverkan Skaraborgs område fr.o.m. 2011-01-01 1 Innehållsförteckning Inledning..3 Delregional förvaltningsorganisation

Läs mer

Förvaltningsobjektarkitektur (FOA) för LADOK konsortiet

Förvaltningsobjektarkitektur (FOA) för LADOK konsortiet Förvaltningsobjektarkitektur (FOA) för LADOK konsortiet 1 Bakgrund och genomförande 2013-02-21 Föreliggande rapport beskriver resultat av ett uppdrag som syftar till att skapa effektiva förvaltningsobjekt

Läs mer

FÖRVALTNINGSPLAN AGRESSO

FÖRVALTNINGSPLAN AGRESSO FÖRVALTNINGSPLAN AGRESSO 2010 2010-01-15 1 (13) Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte och målgrupp... 3 1.3 Förvaltnings- och utvecklingsperiod... 3 2 Förvaltnings- och utvecklingsobjektet

Läs mer

Länsteknik. Utveckla och förvalta landstingets tekniska infrastruktur samt säkerställa patientsäkra IT och MT-system/utrustningar. Länsteknik DIVISION

Länsteknik. Utveckla och förvalta landstingets tekniska infrastruktur samt säkerställa patientsäkra IT och MT-system/utrustningar. Länsteknik DIVISION Utveckla och förvalta landstingets tekniska infrastruktur samt säkerställa patientsäkra IT och MT-system/utrustningar Landstingsdirektör Sekretariat Stab Opererande specialiteter Medicinska specialiteter

Läs mer

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter:

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter: Detta dokument beskriver hur parterna inom DiVA-konsortiet samarbetar, hur beslut tas och hur ansvaret för olika arbetsuppgifter är fördelade. 1. DiVA-konsortiet DiVA vidareutvecklas och drivs i samarbete

Läs mer

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

Förvaltningsplan för Sjunet

Förvaltningsplan för Sjunet Förvaltningsplan för Sjunet FÖRVALTNINGSPLAN Förvaltningsobjekt Sjunet Utförare Inera AB Enhetschef/Tjänsteansvarig Uppdragstagare Bilagor Jessica Nord/ Lars Öberg Johan Assarsson Sid 1/8 1. Objektbeskrivning...

Läs mer

Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften

Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften Revisionsrapport Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften Jönköpings Landsting Juni 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Uppdrag och revisionsfrågor...

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnyad förvaltning Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnya förvaltning Innehåll» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat

Läs mer

Video- och distansmöten. Norrbottens läns landsting Webbenkät till användare December 2012

Video- och distansmöten. Norrbottens läns landsting Webbenkät till användare December 2012 Video- och distansmöten Norrbottens läns landsting Webbenkät till användare December 2012 1 Om undersökningen 2 Om undersökningen Syftet med undersökningen är att mäta åsikter om videomöten hos användare

Läs mer

HISTORISKT. linköpings universitet

HISTORISKT. linköpings universitet 2006-01-18 BESLUT Dm LiU 447/05-10 1(2) Beslut om systemförvaltningsmodell Härmed beslutas att LiUs systemförvaltning bedrivs enligt modellen"affärsmässig systemförvaltning" med anpassningar enligt bilaga.

Läs mer

Video- och distansmöten. Landstinget Jönköpings län Webbenkät till användare December 2012

Video- och distansmöten. Landstinget Jönköpings län Webbenkät till användare December 2012 Video- och distansmöten Landstinget Jönköpings län Webbenkät till användare December 2012 1 Om undersökningen 2 Om undersökningen Syftet med undersökningen är att mäta åsikter om videomöten hos användare

Läs mer

Resfritt Gävleborg (av Robert Stewing)

Resfritt Gävleborg (av Robert Stewing) Presentation av arbetet angående ett Resfritt Gävleborg (av Robert Stewing) Resandet tar mycket tid och en överlevnadsfråga för oss är att så många av mötena som möjligt kan klaras utan resor. Citat ur

Läs mer

Video- och distansmöten. Region Gotland Webbenkät till användare December 2012

Video- och distansmöten. Region Gotland Webbenkät till användare December 2012 Video- och distansmöten Region Gotland Webbenkät till användare December 2012 1 Om undersökningen 2 Om undersökningen Syftet med undersökningen är att mäta åsikter om videomöten hos användare av video

Läs mer

Video- och distansmöten. Landstinget i Västmanland Webbenkät till användare December 2012

Video- och distansmöten. Landstinget i Västmanland Webbenkät till användare December 2012 Video- och distansmöten Landstinget i Västmanland Webbenkät till användare December 2012 1 Om undersökningen 2 Om undersökningen Syftet med undersökningen är att mäta åsikter om videomöten hos användare

Läs mer

Förvaltningsspecifikation för objektet NK Kommunikation 2011

Förvaltningsspecifikation för objektet NK Kommunikation 2011 FÖRVALTNINGSSPEC 1(18) 2011-01-17 A Handläggare, titel, telefon Stefan och Peter 011-153430 Förvaltningsspecifikation för objektet NK Kommunikation 2011 Innehåll 1. Förvaltningsobjektet...2 Funktion/Tjänst...2

Läs mer

Miljöbeskrivning Agressoprodukter Teknisk beskrivning

Miljöbeskrivning Agressoprodukter Teknisk beskrivning GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-avdelningen Miljöbeskrivning Agressoprodukter Teknisk beskrivning Telefon +46(0)31 786 1000 Fax +46(0)31 786 5881 Version PB2, 2007-07-20, sidan 1 av 7 Innehåll 1 Inledning...

Läs mer

Rapport Ny förvaltningsorganisation för Ladok

Rapport Ny förvaltningsorganisation för Ladok Rapport Ny Sida 2 av 29 Innehåll 1 INLEDNING... 4 1.1 SYFTE OCH INNEHÅLL... 4 1.2 BEGREPP... 5 2 SAMMANFATTNING... 6 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 7 3.1 KONSORTIETS ANSVAR... 7 3.2 PRELIMINÄR TIDPLAN OCH BESLUTSORDNING...

Läs mer

Förvaltningsplan SSBTEK 2016

Förvaltningsplan SSBTEK 2016 FÖRVALTNINGSPLAN 2015-12-03 1 (13) V 100 Avdelningen för digitalisering Kenneth Zetterberg Förvaltningsplan SSBTEK 2016 Sveriges Kommuner och Landsting Post: 118 82 Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Tfn:

Läs mer

Vård på distans i Norra regionen

Vård på distans i Norra regionen Vård på distans i Norra regionen Thomas Molén Strateg Vård på distans Staben för verksamhetsutveckling, Västerbottens läns landsting thomas.molen@vll.se Agenda Vad är vård på distans? Tekniska förutsättningar

Läs mer

Video- och distansmöte Handlingsplan

Video- och distansmöte Handlingsplan 1 (7) Video- och distansmöte Handlingsplan 2013-2018 Utveckling av vård på distans, videobaserade tjänster och tjänsten Video- och distansmöte 2 (7) Innehåll 1 Syftet med handlingsplanen... 4 2 Övergripande

Läs mer

Nationell nätbaserad utbildning inom medicinsk teknik

Nationell nätbaserad utbildning inom medicinsk teknik Ärendebeskrivning Nationell nätbaserad utbildning inom medicinsk teknik Namn Efternamn Senast ändrad 2017-04-24 Nationell nätbaserad utbildning inom medicinsk teknik En nationell nätbaserad utbildning

Läs mer

Strategi för vård på distans i Norrbottens läns landsting 2014-2016

Strategi för vård på distans i Norrbottens läns landsting 2014-2016 Strategi för vård på distans i Norrbottens läns landsting 2014-2016 Del i landstingets strategi för verksamhetsutveckling med IT Utgångspunkt för en samlad länsstrategi om vård på distans: Landstingets

Läs mer

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning I digitaliseringssatsningen har det slagits fast att pm 3 är en avgörande förutsättning; ta hand om det

Läs mer

Miljöbeskrivning Palasso Teknisk beskrivning

Miljöbeskrivning Palasso Teknisk beskrivning GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-avdelningen Miljöbeskrivning Palasso Teknisk beskrivning Telefon +46(0)31 773 1000 Fax +46(0)31 773 5881 Version PA4, 2007-03-02, sidan 1 av 8 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Applikationsmiljöer

Läs mer

PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE

PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE MITTUNIVERSITETET Styrdokument PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE DNR MIUN 2013/1089 Publicerad: 2013-06-27 Beslutsfattare: Universitetsdirektör Yasmine Lindström Handläggare: Kicki Strandh Beslutsdatum: 2013-06-19

Läs mer

IT-policy. Styrdokument, policy Kommunledningskontoret Per-Ola Lindahl

IT-policy. Styrdokument, policy Kommunledningskontoret Per-Ola Lindahl Styrdokument, policy Kommunledningskontoret 2011-05-03 Per-Ola Lindahl 08-590 970 35 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2015:314 per-ola.lindahl@upplandsvasby.se IT-policy Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen:

Läs mer

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) s förvaltning SLL Forskning och innovation Jan Andersson 2017-09-25 s forskningsberedning Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga

Läs mer

Uppföljning av driftssäkerhet och tillgänglighet i IT-systemen, statusrapport SMN-2017/9

Uppföljning av driftssäkerhet och tillgänglighet i IT-systemen, statusrapport SMN-2017/9 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Rojda Sjöö Datum SMN-2017/9 Verksamhetsutvecklare IT 2017-01-27 Samverkansnämnden Uppföljning av driftssäkerhet och tillgänglighet i IT-systemen, statusrapport

Läs mer

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Referensgruppsmöte 2, Förvaltningsgruppen ekonomi

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Referensgruppsmöte 2, Förvaltningsgruppen ekonomi Projektmöte Utgåva: A Sidan 1 av 6 Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering 2, en ekonomi Närvarande Ej närvarande Annika Josefsson Michael Morin Ola Viestam Stefan Andersson Jörgen Johansson, Sigma

Läs mer

pm3 och agila metoder

pm3 och agila metoder :s koppling till och agila metoder Struktur och lättrörlighet i samverkan Frågeställningar I våra roller som organisationskonsulter har vi ofta stött på frågeställningar som berör och agila metoder i samverkan.

Läs mer

Tekniska anvisningar. Video- och distansmöte

Tekniska anvisningar. Video- och distansmöte Tekniska anvisningar Video- och distansmöte Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 2. Beskrivning av den tekniska lösningen... 5 2.1. Protokollfamiljer och standarder... 5 2.2. Central gatekeeper... 7

Läs mer

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8)

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) IT avdelningen Piparegränd 3 271 42 Ystad Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) S.M.Y.K Beskrivningar och hänvisningar till rutiner och riktlinjer som ligger till grund för ett tryggt förvaltande

Läs mer

LINK2. Region Jönköpings län

LINK2. Region Jönköpings län 1 (11) Dokumentmall från Stegen 2 (11) Innehållsförteckning 1 Om dokumentet... 3 1.1... 3 1.2 shistorik... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund till projektet... 3 2.2 Beställare/ägare... 5 3 Mål... 5 3.1 Effektmål...

Läs mer

4 Rekommendation att teckna överenskommelse mellan kommun/stadsdel och landstinget om WebCare

4 Rekommendation att teckna överenskommelse mellan kommun/stadsdel och landstinget om WebCare KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Vård- och omsorgsnämnden 2012-09-11 Tid 2012-09-11, Kl 19:00 Plats Kommunalhuset plan 2 rum 3 Ärenden Justering 1 Information från förvaltningen 2 Ekonomisk rapport, muntligt

Läs mer

Projekt: Utgåva: Status: Sida: ASF Aktiv Systemförvaltning 002 Beslut 1(7) ANALYS SYSTEMFÖRVALTNINGSMODELLER

Projekt: Utgåva: Status: Sida: ASF Aktiv Systemförvaltning 002 Beslut 1(7) ANALYS SYSTEMFÖRVALTNINGSMODELLER ASF Aktiv Systemförvaltning 002 Beslut 1(7) ASF AKTIV SYSTEMFÖRVALTNING ANALYS SYSTEMFÖRVALTNINGSMODELLER ASF Aktiv Systemförvaltning 002 Beslut 2(7) Namn (person/organisation/grupp) Styrgrupp Refererade

Läs mer

Version 1.3 2012-03-15. Överenskommelse mellan kommun/stadsdelsnämnd och Stockholms läns landsting om WebCare

Version 1.3 2012-03-15. Överenskommelse mellan kommun/stadsdelsnämnd och Stockholms läns landsting om WebCare Version 1.3 2012-03-15 Överenskommelse mellan kommun/stadsdelsnämnd och Stockholms läns landsting om WebCare 1 Version 1.3 2012-03-15 Innehållsförteckning 1. Parter... 4 2. Stockholms läns landstings ansvar...

Läs mer

pm3 Licens LICENS

pm3 Licens LICENS LICENS 2017 1 pm 3 LICENS pm 3 2017 lanseras i december 2016. denna release av licensen har vi satt målet i fokus. Bland annat har de inledande kapitlen i modellbeskrivningen skrivits om, processen för

Läs mer