Effektivitet på jobbet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Effektivitet på jobbet"

Transkript

1 Effektivitet på jobbet RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORKLIFE, APRIL 2012

2 EFFEKTIVITET PÅ JOBBET NÄSTAN EN TIMME OM DAGEN FÖRSVINNER I STRUL Många drömmer nog om den perfekta arbetsplatsen, där allt går som smort, ingenting krånglar eller strular, och allt arbete utförs på ett så effektivt sätt som möjligt. Tyvärr är den drömmen långt från verkligheten för de flesta svenskar. När vi ställer frågan Om du lägger samman den totala tiden under en typisk arbetsdag som går förlorad på grund av olika former av strul eller ineffektivitet, ungefär hur mycket tid skulle du uppskatta att det rör sig om i genomsnitt? visar det sig att de svarande i genomsnitt uppskattar att 55 minuter per dag försvinner på grund av strul. Nästan en tredjedel (29 %) uppger att man förlorar en timme om dagen eller mer % 6% 1 14% 24% Figur 1: Om du lägger samman den totala tiden under en typisk arbetsdag som går förlorad på grund av olika former av strul eller ineffektivitet, ungefär hur mycket tid skulle du uppskatta att det rör sig om i genomsnitt? Genomsnittet för Sverige är 55 minuter. IT-HAVERIER OCH STÄNDIGA AVBROTT VÄRSTA TIDSTJUVARNA Vad är det då som i första hand ligger bakom ineffektiviteten på de svenska arbetsplatserna? Topp tre enligt de svarande är ständiga avbrott i arbetet, teknikstrul, samt missförstånd och otydlig kommunikation. Denna topplista kommer igen i de allra flesta branscher och grupper. 70-talisterna är dock de som oftast har problem med att bli avbrutna i arbetet allt för ofta (37 %), medan 80- och 90-talister är de som oftast upplever problem med strulande teknik (40 %). De yngre svarsgrupperna har sannolikt högre krav på hur bra tekniken borde funka. En majoritet av 80- och 90-talister säger att den teknik de har hemma är mer modern är den de har tillgång till på jobbet, medan de flesta äldre svarande uppger att det inte är någon större skillnad, eller att jobbtekniken rent av är modernare. 2(10)

3 Att jag blir blir avbruten i arbetet allt för ofta Teknikstrul eller att tekniken inte fungerar Missförstånd och otydlig kommunikation Har inte tid att ägna mig åt mina Att tekniken/programmen jag har tillgång Andra måste göra sitt jobb innan jag kan Dåligt chefsskap eller ledning Meningslösa eller improduktiva möten Otydliga riktlinjer för vad jag förväntas göra Tiden det tar att boka upp eller få tag i folk Att jag själv inte är tillräckligt motiverad För lite arbetsuppgifter/det finns för lite Onödigt långa fikapauser eller raster Upplever inte att det finns några stora Vet ej / Vill ej svara 8% 3% 33% 33% 26% 22% 22% 1 17% 17% 4 Figur 2: Vilka skulle du säga är de största källorna till ineffektivitet i ditt nuvarande arbete? DET ÄR INTE MITT FEL MAJORITETEN LÄGGER SKULDEN FÖR EF- FEKTIVITETSFÖRLUSTEN PÅ ORGANISATIONEN Vems fel är det att arbetet inte flyter så effektivt som det skulle kunna? De flesta tycker att ansvaret snarare ligger på organisationen än på dem själva. Hela 69 % uppger att effektivitetsförlusterna i arbetet främst eller helt beror på organisationen, bara 6 % att de främst eller helt beror på en själv. 25 % delar ansvaret lika mellan sig själv och organisationen. Unga och äldre är ungefär lika benägna att lägga skulden för ineffektivitet på organisationen, liksom kvinnor och män. Däremot finns det en viss skillnad med avseende på utbildningsnivå. Bland svarande som bara har grundskoleutbildning lägger 80 % hela eller största delen av ansvaret för ineffektiviteten på arbetsplatsen på organisationen. Motsvarande siffra bland högskoleutbildade är 66 %. Förmodligen speglar skillnaden det faktum att högutbildade i hög utsträckning faktiskt har mer inflytande över sina egna arbetsvillkor än människor med lägre utbildning. 3(10)

4 Även chefer uppger oftast att ineffektiviteten i arbetet främst orsakas av organisationen: 64 % lägger skulden främst där, medan bara 5 % lägger större delen av ansvaret på sig själva, till och med en lite lägre andel än bland de anställda % % 2 1 Helt på organisationen Främst på organisationen Lika mycket på organisationen som mig själv Främst på mig själv 1% Helt på mig själv Figur 3: Vad skulle du säga att effektivitetsförlusten i ditt arbete i första hand beror på? Dig själv eller organisationen? Dålig tidsplanering är vanligaste egna tillkortakommandet När vi ber de svarande ta ställning till vilka som är de största källorna till ineffektivitet om man bortser från sådant man inte själv kan påverka så kommer dålig tidsplanering i topp: 18 % tillstår att man inte planerar sin tid optimalt. Främst är det svarande mitt i karriären som upplever svårigheter att planera sin tid: bland 70- talister är det 22 % som uppger detta. Motsvarande siffra bland 90-talister är bara 7 %, och bland 50-talister 15 %. STRULET VI KAN LEVA MED, OCH STRULET SOM SÄNKER OSS Olika typer av strul påverkar oss på olika sätt. Som vi sett ovan är de två vanligaste källorna till ineffektivitet på svenska arbetsplatser att ofta bli avbruten i arbetet och teknikstrul. Lyckligtvis verkar inget av detta påverka motivationen hos de anställda negativt: anställda på arbetsplatser där teknikstrul är en av de viktigaste källorna till ineffektivitet har till exempel lika hög motivationsgrad som svarande på andra arbetsplatser. Annorlunda är det med dåligt chefsskap och otydliga riktlinjer för vad man förväntas göra: svarande som uppger detta som viktiga källor till ineffektivitet upplever också en betydligt lägre grad av motivation än andra. Samma sak gäller möten som upplevs som meningslösa eller improduktiva. 4(10)

5 Andel med 9 eller högre motivationsgrad: 47% I organisationer där dåligt chefsskap/ledning är en viktig källa till ineffektivitet 72% I övriga organisationer Figur 4: Diagrammet visar andelen av de svarande som har en hög motivationsgrad (över 90 %). Bland de som uppger att dåligt chefskap/dålig ledning är en viktig källa till ineffektivitet på deras arbetsplats är denna andel bara 47 %. I övriga organisationer är andelen 72 %. Det är alltså tydligt att ineffektivitet som upplevs ha sitt ursprung i dålig ledning har ett starkt negativt samband med de anställdas motivation. Arbetsplatser som karaktäriseras av bristande struktur och oklara mål påverkar alltså ofta de anställdas motivationsgrad negativt. I kombination med att missförstånd och otydlig kommunikation ligger på tredje plats över de vanligaste källorna till ineffektivitet ger det bilden av att många svenska arbetsplatser skulle må bra av lite mer struktur. KNEPEN FÖR ÖKAD EFFEKTIVITET Lurarna räddar effektiviteten i kontorslandskapet Vad gör man då när man verkligen har behov av att vara riktigt effektiv på arbetet. Ja, de flesta (55 %) svarar att de helt enkelt bara koncentrerar sig intensivt på det de ska göra. Men det är ju inte alltid det lättaste, framförallt i en stökig omgivning. Det är därför inte överraskande att det som kommer på andra plats på listan är stänga in sig eller att gå till en avskild plats. Men inte alla har den möjligheten. Bland de som har eget rum är det 31 % som uppger att de stänger in sig eller går till avskild plats när de måste vara extra effektiva, bland de som sitter i kontorslandskap är det bara 18 %. I kontorslandskapet är det istället ofta hörlurarna som blir räddningen: 28 % av anställda som har sin arbetsplats i ett kontorslandskap sätter på musik i hörlurar när de behöver vara riktigt effektiva. Motsvarande siffra bland de med eget rum är bara 9 %. Det finns också en tydlig ålderstrend: bland 80-talister i kontorslandskap har hela 38 % musik i hörlurar som ett av sina viktigaste effektivitetsknep. Bland 50-talister i kontorslandskap är det bara 12 % som sätter på sig lurarna för att bli mer effektiva. 5(10)

6 På tredje plats över effektivitetsknep kommer den klassiska kaffekoppen: 20 % uppger att de börjar med att ta en kopp kaffe när de måste vara extra effektiva. Koncentrerar mig bara intensiv på det Stänger in mig eller går till en avskild Dricker kaffe Sätter på musik i hörlurar Rör på mig/får igång blodet Stänger av annat jag har på i Går hem och arbetar hemifrån Börjar med att ta en nypa frisk luft Sätter mig i grupp / jobbar tillsammans Tar en snus / cigarett Gör inget speciellt Läser eller tittar på något som Börjar med att köra ett snabbt gym Ta en bulle/godis/snacks etc. Dricker energidryck Annat, nämligen: Vet ej / Vill ej svara 22% 16% 13% 7% 7% 7% 3% 3% 2% 2% 6% 3% Figur 5: Vad av följande brukar du göra när du verkligen måste vara effektiv på jobbet? 4 28% 18% 32% Öppet kontorslandskap Eget avskilt rum Sätter på musik i hörlurar Stänger in mig eller går till en avskild plats Figur 6: Vad av följande brukar du göra när du verkligen måste vara effektiv på jobbet? Svar bland svarande som hare get rum, respektive sitter i kontorslandskap. 6(10)

7 Upplevd effektivitetsförlust i arbetet st st Blir man effektivare av att stänga av mailen och mobilen? Gör ständigt nåbarhet via mail och mobil oss mindre effektiva? Med tanke på att ständiga avbrott i arbetet är den oftast angivna källan till ineffektivitet ligger slutsatsen nära till hands. Men trots detta har mängden telefonsamtal och mail per dag inget tydligt samband med hur effektivt de svarande upplever att de kan sköta sitt arbete. Om 100 % motsvarar en ideal dag på jobbet där allt går som smort, ingenting krånglar eller strular och allt arbete utförs på ett så effektivt sätt som möjligt anger de svarande att deras arbetsplatser är 74 % effektiva i snitt, och den siffran är lika hög oavsett antal mail och telefonsamtal. Det verkar helt enkelt som att de flesta lärt sig hantera mail och mobil på ett sätt som gör att effektiviteten i arbetet inte blir lidande Telefonsamtal Antal per dag Figur 7: Det finns inget tydligt samband mellan den upplevda effektivitetsförlusten i arbetet och mängden eller telefonsamtal per dag. Mötesmyten Meningslösa möten är också något som ofta får skulden för ineffektivitet på arbetsplatsen. Men Worklife-studien visar att detta är en sanning med modifikation. I själva verket tycker de flesta (57 %) att antalet möten på arbetsplatsen är lagom för de behov man har. Och nästan 1 av 5 (17 %) tycker rent av att man har för lite möten. 26 % anser att man har för många möten på arbetsplatsen. Hur mycket är för mycket? Det verkar som att ungefär två möten i veckan är idealet för de flesta arbetstagare. Bland svarande som har två möten i veckan i snitt är det lika vanligt att anse att antalet möten är för högt, som att det är för lågt. Bland svarande som har fler än två möten i veckan är det fler som anser att det är för många möten än att det är för få, och bland svarande som bara har ett möte en nor- 7(10)

8 mal vecka, eller inget alls, är det vanligare att anse att antalet möten är för lågt än att det är för högt % 28% 18% 1 8% Fler än 10 Figur 8: Antal möten per vecka i genomsnitt bland de svarande För många möten en chefsfälla? Intressant nog är det betydligt fler bland chefer som anser att man har onödigt många möten på arbetsplatsen. Nidbilden av den möteshungriga chefen verkar alltså oftast inte stämma: snarare är det de anställda som efterfrågar fler möten! % % 47% 4 23% Chef Ej chef För få Lagom för de behov vi har För många Figur 9: Vad tycker du om antalet möten på din nuvarande arbetsplats? 8(10)

9 Skillnader mellan branscher Det är stor skillnad mellan olika branscher med avseende på hur manga möten som är normalt. Men det är också tydligt att man i branscher som ofta har mycket möten också oftare anser att antalet möte är för högt. Två-mötesidealet verkar alltså vara starkt även i branscher där det faller sig naturligt att ha betydligt fler möten än så. Bransch Antal möten/vecka i snitt Andel som anser att det är för många möten Management 7,8 37% 12% Försäljning 6,1 21% Pedagogiska arbeten 5,8 31% Hälso-, Sjukvård 5,5 26% 21% Andel som anser att det är för få möten Marknad, Reklam, PR, Information 5,2 3 1 Forskning, Utveckling 5,0 22% 6% IT, Data 5,0 32% 7% Teknik, Naturvetenskap 4,9 3 13% Ekonomi, Finans 4,5 28% 16% Bygg, Anläggning 3,9 1 22% Kontor, Administration 3,7 27% 14% Service, Handel, Butik 3,1 34% Lager, Industri, Transport 3,1 1 28% Media, Kultur 3,0 1 18% Kundtjänstarbete 2,6 13% 31% Operatörer 2,3 18% 2 Hantverksyrken* 2,1 11% Figur 10: Mötestoppen. *n<50. 9(10)

10 OM MANPOWER WORKLIFE Resultaten är hämtade från den senaste Worklife-undersökningen som Manpower genomförde under april 2012 i samarbete med Kairos Future. I Sverige har 6362 personer svarat på en enkät som vi har skickat ut via . Av alla som har svarat är 3518 anställda, 1628 arbetssökande, 385 egenföretagare och 831 studerande De flesta av de som har svarat på enkäten har sin profil registrerad på Manpower.se. De ingår i Manpowers Worklife-panel som i Sverige består av över personer som väl motsvarar Sveriges arbetsföra befolkning med avseende på kön, ålder och boendeort. OM KAIROS FUTURE Studien Manpower Worklife genomförs i samarbete med Kairos Future som är ett oberoende forsknings- och konsultföretag som hjälper företag, myndigheter och organisationer att förstå och hantera samhällsförändringar. Mer information finner du på 10(10)

Manpower Work Life. Mat på jobbet. Oktober 2012

Manpower Work Life. Mat på jobbet. Oktober 2012 Manpower Work Life Mat på jobbet Oktober 2012 ARBETSBRÄNSLET: OM JOBB OCH MATVANOR RESULTAT FRÅN MANPOWER WORK LIFE, APRIL 2012 I Spanien finns ett talesätt som lär att det är magen som styr tanken. Här

Läs mer

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Detta är fjärde gången som Manpower Work Life undersöker

Läs mer

Figur 1: Drömjobb bland alla respondenter (anställda, studerande, arbetssökande och egenföretagare) 2011, 2009 och 2006

Figur 1: Drömjobb bland alla respondenter (anställda, studerande, arbetssökande och egenföretagare) 2011, 2009 och 2006 Manpower Work life Rapport 2011 Drömjobbet 2011 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Manpower Work life har under flera år studerat förändringarna

Läs mer

Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO

Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO PENSIONEN EN KÄLLA TILL ORO Fram tills nyligen har de flesta heltidsarbetande svenskar kunnat räkna med en trygg försörjning på äldre dagar. Idag

Läs mer

Gränsen mellan privat och professionellt suddas ut på Facebook

Gränsen mellan privat och professionellt suddas ut på Facebook Manpower Work life Rapport 2011 Gränsen mellan privat och professionellt suddas ut på Facebook I Manpowers undersökning Work Life från 2008 visade resultaten att de mest populära webbaserade nätverken

Läs mer

Den gränslösa arbetsplatsen

Den gränslösa arbetsplatsen Manpower Work life Rapport 2011 Den gränslösa arbetsplatsen Tidigare Work Life studier visar att gränsen mellan privat och professionellt liv suddas ut på arbetsmarknaden, mycket tack vare sociala mediers

Läs mer

Vanligare med sjuknärvaro än friskfrånvaro

Vanligare med sjuknärvaro än friskfrånvaro Vanligare med sjuknärvaro än friskfrånvaro En av fyra känner någon som missbrukat trygghetssystemen En klar majoritet, 78 %, anser att arbetsmoralen i Sverige generellt sett är god. Jämför vi andelen människor

Läs mer

FYRA AV TIO BLUNDAR FÖR KOLLEGORS ALKOHOLPROBLEM

FYRA AV TIO BLUNDAR FÖR KOLLEGORS ALKOHOLPROBLEM FYRA AV TIO BLUNDAR FÖR KOLLEGORS ALKOHOLPROBLEM Missbruk av alkohol och konsekvenserna av alkoholkonsumtion kostar samhället stora summor och forskning visar att det drabbar arbetslivet bl.a. i form av

Läs mer

Framgångsrik konflikthantering skapar lönsamhet

Framgångsrik konflikthantering skapar lönsamhet Framgångsrik konflikthantering skapar lönsamhet Konflikter på arbetsplatser som tystas ned eller ignoreras får långsiktigt destruktiva konsekvenser för arbetsplatsen. Det visar den senaste Manpower Work

Läs mer

Många visar sina känslor på arbetsplatsen

Många visar sina känslor på arbetsplatsen Manpower Work life Rapport 2011 Många visar sina känslor på arbetsplatsen Enbart en av tio medarbetare önskar att de hade en närmare personlig relation med sin chef. Samma sak gäller för cheferna. Nio

Läs mer

Manpower Work life Rapport 2012 KREATIVITET PÅ JOBBET

Manpower Work life Rapport 2012 KREATIVITET PÅ JOBBET Manpower Work life Rapport 2012 KREATIVITET PÅ JOBBET Kreativitet och innovation är två begrepp som på senare tid kommit att få allt mer uppmärksamhet. I förra upplagan av MP Work life fokuserade vi på

Läs mer

Mer än hälften av allt jobb går att utföra på distans

Mer än hälften av allt jobb går att utföra på distans Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 I takt med att internet blivit en del av våra liv så har våra jobb blivit alltmer mobila. Många arbetsuppgifter är idag inte beroende av

Läs mer

Var tredje svensk tycker att status är viktigt

Var tredje svensk tycker att status är viktigt Manpower Work Life Rapport 2014 Manpower Work Life Rapport 2014 Vad innebär egentligen status och hur viktigt är det? Anpassar vi våra liv för att samla statussymboler? Eller är det egentligen inte så

Läs mer

Karriären toppar i genomsnitt vid 44

Karriären toppar i genomsnitt vid 44 Rapport: Manpower Work Life Karriären toppar i genomsnitt vid 44 Karriären på topp vid 44 års ålder Olika branscher har olika livstrappor det varierar när man anses ligga på topp i karriären. Vissa branscher

Läs mer

Jämställda arbetsplatser har bättre stämning och är mer effektiva!

Jämställda arbetsplatser har bättre stämning och är mer effektiva! Jämställda arbetsplatser har bättre stämning och är mer effektiva! Att som arbetsgivare aktivt försöka skapa jämställda möjligheter för kvinnor och män på arbetsplatsen tycks generera både en extra positiv

Läs mer

En av fyra tror på omfattande automatisering

En av fyra tror på omfattande automatisering Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Många studier har under det senaste året visat att den snabba tekniska utvecklingen gör att ungefär hälften av alla jobb kommer kunna automatiseras

Läs mer

Ledarskap hands on eller hands off?

Ledarskap hands on eller hands off? Manpower Work Life Rapport 2012 Ledarskap hands on eller hands off? Hur kan företag förbättra sitt rykte? Det finns självklart många faktorer som påverkar hur ett företag uppfattas. Enligt en Manpower

Läs mer

Varannan svensk upplever att det finns. negativa fördomar om den egna yrkesgruppen.

Varannan svensk upplever att det finns. negativa fördomar om den egna yrkesgruppen. Manpower Work Life Rapport 2014 Manpower Work Life Rapport 2014 Mycket av vår identitet är knuten till våra jobb, men vad säger egentligen yrkesvalet om en människa? Har vi verkligen fördomar om olika

Läs mer

Bra chefer gör företag attraktiva

Bra chefer gör företag attraktiva Bra chefer gör företag attraktiva Chefens roll är på många sätt avgörande för ett företags attraktionskraft och förmåga att behålla sin personal. Det visar den senaste Manpower Work Life-undersökningen

Läs mer

En av åtta mötte sin partner på jobbet

En av åtta mötte sin partner på jobbet Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vi spenderar mycket av vår vakna tid på jobbet, så det är inte konstigt att arbetslivet är en stor del av våra liv. Men hur mycket av våra

Läs mer

Konflikträdda chefer orsakar konflikter

Konflikträdda chefer orsakar konflikter Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Konflikter på arbetet är någonting som de flesta av oss stöter på förr eller senare i vår karriär, men vad tycker egentligen svenskarna ligger

Läs mer

Chefen kollar dig på webben

Chefen kollar dig på webben Chefen kollar dig på webben Resultaten i Manpower Work Life visar att chefer letar upp information om arbetssökande på deras privata sociala nätverk på webben, bl.a. för att ta reda på om den arbetssökandes

Läs mer

Varannan svensk är nära sitt drömjobb

Varannan svensk är nära sitt drömjobb Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Sedan 2008 har Manpower Group tagit reda på svenskarnas syn på drömjobbet vilket det är, hur man når dit, och vad en arbetsgivare kan göra

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Vabb och Vobb

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Vabb och Vobb Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Vabb och Vobb Manpower Work Life Rapport 2014 VABB OCH VOBB Att vabba eller inte, det är frågan. Och om frågan varit snårig tidigare så är den

Läs mer

A NEW NEW WORLD. Vardan och varthän 2012-10-30. Kairos Future AB

A NEW NEW WORLD. Vardan och varthän 2012-10-30. Kairos Future AB FRAMTIDENS STUDENT -OM NYA VÄRDERINGAR OCH LIVSSTILAR Thomas Fürth forskningsledare, Kairos Future AB SUNETVECKAN, MALMÖ HÖGSKOLA, 2012-10-23 Kairos Future AB Framtid 3 områden: forskning, utbildning och

Läs mer

Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013

Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013 Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013 0 Manpower Work Life Rapport SVENSKA DRÖMJOBBET 2013 Vilket är det svenska drömjobbet 2013? Manpower Work Life

Läs mer

Manpower Work Life Drömchefen

Manpower Work Life Drömchefen Manpower Work Life juni 2016 Manpower Work Life Drömchefen Vilken sorts chef drömmer svenskarna om? Det har vi frågat svenskarna om i den här undersökningen där vi försökt förstå vilka de viktigaste chefsegenskaperna

Läs mer

Teknikutbildningar har kommunikationsproblem

Teknikutbildningar har kommunikationsproblem Teknikutbildningar har kommunikationsproblem I framtiden kommer det att råda brist på IT-kompetens i Sverige. Antalet förstahandssökande till Civilingenjörsexamen och Högskoleingenjörsexamen med teknikinriktning

Läs mer

Rapport. Drömjobbet 2010. Ingenjör är drömjobbet

Rapport. Drömjobbet 2010. Ingenjör är drömjobbet Rapport Drömjobbet 2010 Ingenjör är drömjobbet En av tio yrkesverksamma (11%) svarar att det nuvarande jobbet är deras drömjobb! Resterande nio har drömmarna någon annanstans. Bland yrkesverksamma är det

Läs mer

Manpower Work Life Drömjobbet 2016

Manpower Work Life Drömjobbet 2016 Manpower Worklife Life Rapport 2016 Manpower Work Life Drömjobbet 2016 Vilket är svenskarnas drömjobb? Det är en fråga som Manpower ställt till svenskarna sedan 2008 i Sveriges största arbetslivspanel

Läs mer

Om mikroarbete och restid

Om mikroarbete och restid Om mikroarbete och restid Undersökning om svenskarnas inställning till mikroarbete vad gör man med sin restid till och från jobbet Hösten 2012 Claremont www.claremont.se 1 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Medarbetarundersökning 2015 TS

Medarbetarundersökning 2015 TS Medarbetarundersökning 2015 TS Nedan presenteras en sammanställning av medarbetarundersökningen som genomfördes på TS innan sommaren. Enkäten skickades ut till alla som får nyhetsbrevet på TS, 122 personer.

Läs mer

Eget företag - Dröm och verklighet

Eget företag - Dröm och verklighet Eget företag - Dröm och verklighet Ingela Gabrielsson Privatekonom 2009-08-27 Om undersökningen För att öka förståelsen för drömmen om att starta eget och för verkligheten har Nordea Private Banking valt

Läs mer

Lär känna ditt ledarjag hjälp till självhjälp för ledare

Lär känna ditt ledarjag hjälp till självhjälp för ledare Lär känna ditt ledarjag hjälp till självhjälp för ledare Vad är unikt för mig? Det är du själv som är grunden för ditt ledarskap och för att fungera bra som ledare måste du veta mer om ur du själv fungerar

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Värderingar på svenska arbetsplatser

Värderingar på svenska arbetsplatser Värderingar på svenska arbetsplatser T - PO103030 TEMO AB: Anna Fritz Datum: 2004-06 - 01 Undersökningens genomförande Temo har ställt frågor till allmänheten om attityder kring jämställdhet, arbetskamrater

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Under oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sju gymnasieskolor i Sjuhärad; Almåsgymnasiet, Jensen Gymnasium, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Under april och maj månad besökte representanter från nämnden fem gymnasieskolor i Sjuhärad; Tingsholmsgymnasiet i Ulrice, sgymnasiet i, i,

Läs mer

Manpower Work Life Rapport 2016

Manpower Work Life Rapport 2016 Manpower Work Life Rapport 2016 Manpower Work Life Rapport 2016 Drygt 100 000 gymnasieelever tar studenten under våren 2016. Många står inför att fatta ett viktigt, och spännande, beslut kring valet av

Läs mer

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI MEDLEMSENKÄT -2003 Vi har sedan några år tillbaka frågat våra medlemmar hur de upplever sin arbetssituation inom några områden. I sammanställningen har vissa

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN ARVIKA 12-03-08

AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN ARVIKA 12-03-08 AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN ARVIKA 12-03-08 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Heldag i en kommun Arvika Datum då aktiviteten genomfördes:

Läs mer

Sammanställning av. Hälso- och arbetsmiljöenkäten AFA för Södermöre kommundelsförvaltning, Södermöreskolan. November 2009

Sammanställning av. Hälso- och arbetsmiljöenkäten AFA för Södermöre kommundelsförvaltning, Södermöreskolan. November 2009 Sammanställning av Hälso- och arbetsmiljöenkäten AFA för Södermöre kommundelsförvaltning, Södermöreskolan November 29 1 7. Var du med och besvarade AFA-enkäten i "En frisk satsning" 25-26? A. Ja B. Nej

Läs mer

Personlig effektivitet i projekt och vardag

Personlig effektivitet i projekt och vardag Några viktiga steg: Personlig effektivitet i projekt och vardag Rune Olsson www.iei.liu.se/pie/olsson-rune Steg 1. Vad håller du på med? Bli medveten om vad du gör under din vardag. Steg 2. Vad vill du

Läs mer

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 2013:2 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 De anställdas syn

Läs mer

Myter och sanningar om pensionen

Myter och sanningar om pensionen Myter och sanningar om pensionen TNS Gallup för Nordea 5 myter om pensionen Kvinnor och låginkomsttagare är mer oroliga för sin pension Vi vet vad vi får i pension från staten Vi har inte råd att pensionsspara

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Under maj och oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sammanlagt tolv gymnasieskolor i Sjuhärad;,, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

RAPPORT INSTÄLLNING TILL ATT ARBETA EFTER 65-ÅRSÅLDERN

RAPPORT INSTÄLLNING TILL ATT ARBETA EFTER 65-ÅRSÅLDERN RAPPORT INSTÄLLNING TILL ATT ARBETA EFTER 65-ÅRSÅLDERN UPPFÖLJANDE MÄTNING PRIVATANSTÄLLDA ARBETARE (SAF-LO) Beställare: AMF Kontakt AMF: Emelie Ericson (emelie.ericson@amf.se) Kontaktperson Novus: Anna

Läs mer

ORDFÖRANDE Elisabeth Lakatos Öl & bar, Y6 13/14

ORDFÖRANDE Elisabeth Lakatos Öl & bar, Y6 13/14 ORDFÖRANDE Elisabeth Lakatos Öl & bar, Y6 13/14 Vilken post har du och vad fick dig att söka? Som ordförande i FF kommer du tillsammans med fyra andra personer att leda FF-möten för alla s universitets

Läs mer

Smarta företag. En undersökning genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Cisco och TeliaSonera 2013-03-01. Smarta företag TNS 1525977

Smarta företag. En undersökning genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Cisco och TeliaSonera 2013-03-01. Smarta företag TNS 1525977 En undersökning genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Cisco och TeliaSonera 2013-03-01 Innehåll 1 Resultat i sammandrag 3 2 Bakgrund och metod 5 3 : Index 9 4 Mobilt arbetssätt 33 5 Virtuella möten 35 6

Läs mer

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna 1 Innehåll Om undersökningen 4 Sammanfattning 5 Få unga är nöjda

Läs mer

Undersökning OM DIN MÖTESPLATS 2014-10-22

Undersökning OM DIN MÖTESPLATS 2014-10-22 Undersökning OM DIN MÖTESPLATS 2014-10-22 Åldersgrupper: Kommuner: 61 st 10-12 år 50 st 16 % 13-16 år 202 st 66 % 17-20 år 56 st 18 % Sammanfattning Mätningen visar tendenser av den uppfattning unga, stadigvarande

Läs mer

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation.

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. 1 Inledning Unionen har i tidigare studier sett att arbetslivet har förändrats för tjänstemännen. Tjänstemannaarbetet

Läs mer

RAPPORT: PRIVATA TJÄNSTEMÄN OM ATT VOBBA & VABBA 2014

RAPPORT: PRIVATA TJÄNSTEMÄN OM ATT VOBBA & VABBA 2014 RAPPORT: PRIVATA TJÄNSTEMÄN OM ATT VOBBA & VABBA 2014 Kund: Unionen Kontakt: Hanna Wallinder Datum: 11 FEBRUARI 2014 Kontakter på Novus: Jenny Andersson jenny.andersson@novus.se Mats Elzén mats.elzen@novus.se

Läs mer

Medarbetarundersökning 2015 KS. Hur stor del av din arbetstid i genomsnitt det senaste året har du ägnat åt (ange uppskattad procentsats)

Medarbetarundersökning 2015 KS. Hur stor del av din arbetstid i genomsnitt det senaste året har du ägnat åt (ange uppskattad procentsats) Medarbetarundersökning 2015 KS Nedan presenteras en sammanställning av medarbetarundersökningen som genomfördes på KS innan sommaren. Enkäten skickades ut till alla som får nyhetsbrevet på KS, 301 personer.

Läs mer

Hälsotest. Namn: E-mail: Telefon: Datum: www.inspirilla.com / www.nillaskitchen.com

Hälsotest. Namn: E-mail: Telefon: Datum: www.inspirilla.com / www.nillaskitchen.com 1 Hälsotest Namn: E-mail: Telefon: Datum: 2 Bakgrundsdata 1 Kön q Man q Kvinna 2 Hur gammal är du? q 56 år eller äldre q 46 55 år q 36 45 år q 26 35 år q 25 år eller yngre 3a Vilket är Ditt civilstånd?

Läs mer

ADHD på jobbet. Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för personer med ADHD i arbetslivet.

ADHD på jobbet. Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för personer med ADHD i arbetslivet. ADHD på jobbet Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för personer med ADHD i arbetslivet. Innehåll RESULTATET I KORTHET... 3 BAKGRUND... 4 GENOMFÖRANDE...

Läs mer

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013 2013 2013 Att Delade vara turer i kongressombud välfärdssektorn Delade turer i välfärdssektorn Faktaunderlag Rapport av Kristina Mårtensson

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Hur fyller du i enkäten?

Hur fyller du i enkäten? Hur fyller du i enkäten? Svara spontant och snabbt på frågorna, du bör inte lägga ner mer tid än 5-10 minuter. Fyll gärna i frågorna på arbetsplatsen. Enkäten är anonym. BAAB sammanställer resultatet av

Läs mer

Samtliga brukare inom OFF- funktionshinder. -Resultat från enkät-/intervjuundersökning.

Samtliga brukare inom OFF- funktionshinder. -Resultat från enkät-/intervjuundersökning. Samtliga brukare inom OFF- funktionshinder. -Resultat från enkät-/intervjuundersökning. Enkät/intervju: Personlig assistans, jämfört med Enkäten besvarades av: Brukaren Anhörig Brukaren genom annan Ej

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Enkätundersökning i samarbete med MSN

Enkätundersökning i samarbete med MSN Riksförbundet BRIS Enkätundersökning i samarbete med MSN I samarbete med MSN genomförde BRIS under våren 2007 en webbaserad enkät bland 14-17- åringar. Syftet var att skaffa ett bredare underlag än det

Läs mer

Den nya arbetslinjen Inhyrning, omställning, rekrytering

Den nya arbetslinjen Inhyrning, omställning, rekrytering Den nya arbetslinjen Inhyrning, omställning, rekrytering Innehåll Den nya arbetslinjen: Bemanningsbranschen skapar jobb 3 Den hjälpande handen har en nyckelroll 3 Bra och fasta jobb där de behövs 4 Bemanningsbranschens

Läs mer

Nova Futura - Bosse Angelöw

Nova Futura - Bosse Angelöw ARBETSGLÄDJE Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se www.friskverktyget.se

Läs mer

Hur fyller du i enkäten?

Hur fyller du i enkäten? Hur fyller du i enkäten? Svara spontant och snabbt på frågorna, du bör lägga ner mer tid än 5-10 minuter. Fyll gärna i frågorna på arbetsplatsen. Enkäten är helt anonym. BAAB sammanställer resultatet av

Läs mer

Ta tuffa samtal på måndagen

Ta tuffa samtal på måndagen Ta tuffa samtal på måndagen Näringsliv SvD 2011-08-18 08.03 Torsdag den 18 augusti Dalarö 16 Klart.se Ta tuffa samtal på måndagen PROFIL Namn: Jenny Rosberg. Ålder: 44. Bor: Söder om söder. Familj: Man

Läs mer

Konsten att leda och behålla unga medarbetare

Konsten att leda och behålla unga medarbetare Konsten att leda och behålla unga medarbetare Sofia Rasmussen, Seniorkonsult Kairos Future Näringslivsdagen i Kristianstad, den 8 november 2012 FUTURE& Research-based& foresight& STRATEGY& Future-& based&&

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

Allmänheten om rörlighet och trygghet på arbetsmarknaden

Allmänheten om rörlighet och trygghet på arbetsmarknaden Novus Opinion Allmänheten om rörlighet och trygghet på arbetsmarknaden Rapport från opinionsundersökning oktober 2009 Arne Modig 2009-11-04 1 Allmänheten om rörlighet och trygghet på arbetsmarknaden I

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

Invandrarindex november 2015. Utdrag ur rapport

Invandrarindex november 2015. Utdrag ur rapport Nyanlända invandrares syn på att leva och bo i Sverige. Invandrarindex november 15 Utdrag ur rapport Invandrarindex 1 (94) 1 Är du. Bas total: 3.1 % 8 6 4 44 56 Kvinna Man Invandrarindex 2 (94) 2 % 7 6

Läs mer

ANALYS LEDARSKAP. Kvoturvalssystem samt viktning av resultatet med avseende på kön, ålder och NUTS2-region baserat på siffror från SCB.

ANALYS LEDARSKAP. Kvoturvalssystem samt viktning av resultatet med avseende på kön, ålder och NUTS2-region baserat på siffror från SCB. @ungdomsb ANALYS LEDARSKAP Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Totala respondentantalet: Online, kvantitativ 18 september 20 oktober 2014 Individer i Sverige, 15-25 år 20 973 st. (av vilka 5185 st. har

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT (BILAGA 1) Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-07-02 Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med deltagare Genomförande och respons

Läs mer

Lärling i butik en gymnasieutbildning från Svensk Handel

Lärling i butik en gymnasieutbildning från Svensk Handel Lärling i butik en gymnasieutbildning från Svensk Handel 1 Till dig som ska börja gymnasiet Det är vi på Svensk Handel som står bakom Lärling i butik. Vi har helt enkelt kopplat samman branschens kompetenser

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Barn och skärmtid inledning!

Barn och skärmtid inledning! BARN OCH SKÄRMTID Barn och skärmtid inledning Undersökningen är gjord på uppdrag av Digitala Livet. Digitala Livet är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner

Läs mer

Glädjerapporten 2014. Om skratt och glädje på svenska arbetsplatser September 2014

Glädjerapporten 2014. Om skratt och glädje på svenska arbetsplatser September 2014 Glädjerapporten 2014 Om skratt och glädje på svenska arbetsplatser September 2014 Så här kul har vi det på jobbet just nu. I genomsnitt skrattar vi 5,1 ggr/dag på svenska arbetsplatser. Vård och Omsorg

Läs mer

Lite pengar gör stor skillnad

Lite pengar gör stor skillnad Lite pengar gör stor skillnad Om undersökningen Undersökningen genomfördes i Sverige i månadsskiftet oktober-november 2007. Datainsamlingen gjordes i form av en e- postenkät tillsammans med datainsamlingsföretaget

Läs mer

Gymnasiearbete. - ett projekt i samarbete mellan SU och Krokslättsgymnasiet

Gymnasiearbete. - ett projekt i samarbete mellan SU och Krokslättsgymnasiet Gymnasiearbete - ett projekt i samarbete mellan SU och Krokslättsgymnasiet Bakgrund Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för det yrkesområde som gäller för den valda yrkesutgången. Det ska

Läs mer

På jobbet är vi ansvarstagande, hjälpsamma och ambitiösa

På jobbet är vi ansvarstagande, hjälpsamma och ambitiösa Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vilka egenskaper förknippar vi oss med professionellt och vilka egenskaper tror vi efterfrågas på arbetsplatsen? Manpower Work Life har i

Läs mer

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27 Trivsel på jobbet en åldersfråga? 2 Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern bygger på telefonintervjuer med ett representativt urval av svenskar i åldern 20 65 år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsobarometern

Läs mer

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer?

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Författare: Kristina Bromark, utvecklingsledare Enheten för välfärd och FoU-stöd, funktionshinder Tfn: 0727-41 54 25 E-post: kristina.bromark@regionuppsala.se

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Varför ska du vara med i facket?

Varför ska du vara med i facket? Varför ska du vara med i facket? www.gåmedifacket.nu 020-56 00 56 Vill du förhandla på egen hand? Det gör inte din chef. Visst kan du förhandla om din egen lön, och visst kan du själv diskutera dina villkor

Läs mer

SEMESTERTIDER. Olof Röhlander i samarbete med Johny Alm

SEMESTERTIDER. Olof Röhlander i samarbete med Johny Alm SEMESTERTIDER Olof Röhlander i samarbete med Johny Alm Den blomstertid nu kommer.. underbara rader som sjungs över hela landet inom kort, rekreation och semester står för dörren! Hur är det i dessa tider

Läs mer

Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor.

Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor. Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor. Bakgrund elib, producent och distributör av e-böcker och leverantör av system för e-boksutlåning,

Läs mer

2033? unga morgondagens vuxna

2033? unga morgondagens vuxna Ungdomar och framtidens arbetsmarknad - om nya värderingar och framtidens jobb i en global värld THOMAS FÜRTH, forskningsledare, KAIROS FUTURE För Samling för social hållbarhet, Västra Götalandsregionen,

Läs mer

De senaste årens utveckling

De senaste årens utveckling Arbetsmarknaden Sedan 1997 har antalet sysselsatta ökat med 22 personer, om man jämför de tre första kvartalen respektive år. Antalet sysselsatta är dock fortfarande cirka 8 procent lägre än 199. Huvuddelen

Läs mer

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 1 100 nya möjligheter Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 2 100 nya möjligheter Januari 2013 december 2014 Tidsbegränsade anställningar under 6 månader Lön enligt kollektivavtal Projekt i samverkan

Läs mer

Avtalsrörelsen Februari 2012

Avtalsrörelsen Februari 2012 Avtalsrörelsen Februari 2012! Avtalsrörelsen ur löntagarnas perspektiv Att lön är det viktigaste när man söker nytt jobb är kanske inte förvånande, men att bara fyra procent tycker att kollektivavtal är

Läs mer

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4.

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4. 1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll 2.1 Definition av SAK...flik 1 2.2 SAK planering för klass...flik 2 2.3 Branschöversikt...flik 3 2.4 Individuell handlingsplan...flik

Läs mer

STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING. Karriär på lika villkor för advokater

STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING. Karriär på lika villkor för advokater STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING Karriär på lika villkor för advokater Några citat från svaren GÅR DET AT T KOMBINERA KARRIÄR OCH FAMILJ? Karriär på lika villkor? UNDERSÖKNING BLAND ADVOKATSEKTIONENS MEDLEMMAR

Läs mer

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se

Läs mer