De 12 olika sätt för företag att innovera

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De 12 olika sätt för företag att innovera"

Transkript

1 De 12 olika sätt för företag att innovera Mohanbit Sawhney, Rovert C. Wolcott & Inigo Arroniz Artikel 11, av grupp 1 Företag med en snäv syn på innovation kan missa möjligheter. Författarna tar fram ett nytt ramverk de kallar innovationsradar som hjälper till att undvika detta. Denna sammanfattning följer strukturen på en artikel som inleds med en bakgrund om författarnas definition av begreppet företagsinnovation, vilket följs av huvuddelen; en 360-graders vy av de 12 olika sätt företag kan innovera (företagets innovationradar) för att sedan avslutas med hur företag bör arbeta med verktyget rent praktiskt. 1. Bakgrund Många stora företag uttrycker att innovation är centralt för deras framgång och existens, men de ser mycket olika på vad innovation egentligen innebär. Att betrakta det som en synonym till produktutveckling eller traditionell R&D kan leda till systematisk förlust av konkurrensfördelar och resultera i att företagen som är verksamma inom samma industri tillslut ser likadana ut, med fokus på liknande områden och med samma värdeerbjudande till samma kunder - mycket pågrund av att bland annat best practices kopieras och liknande. Att se på innovation för smalt förblindar företagen att se möjligheter och de blir sårbara mot företag som har ett bredare perspektiv. Företagsinnovation har ett mycket bredare scope än produkt- och teknologisk innovation och framgångsrika företag bevisar hur det skapar stora fördelar. Starbucks har skapat ett tredje rum - mellan jobbet och hemmet, Dell har innoverat marknaden av företagsdatorer genom att ha snabb supply chain och direktförsäljning, och Google har blivit ett av världens största företag genom betalda sökresultat till följd av en ny affärsmodell och faktiskt inte genom att vara den bästa sökmotorn. Tekniskt innovativa lösningar behöver inte nödvändigtvis generera ett högt kundvärde. Det finns många hygienfaktorer och marknadströgheter som gör att den bästa produkten inte är bäst för konsumenterna. Genom intervjuer men chefer i många olika företag inom olika branscher och industrier har författarna tagit fram 12 olika aspekter eller dimensioner till företagsinnovation. Från ett hundratal mätvärden har mycket data samlats in och dessa ligger till grund för definitionen. 2. Definition av företagsinnovation Författarna definierar innovation som skapandet av substantionellt nytt kund- och företagsvärde genom att kreativt förändra en eller fler dimensioner företagssystemet. Denna definition följs av tre viktiga karakteriseringar: 1. Företagsinnovation handlar om nytt värde, inte nya saker. a. Innovation är bara relevant om det skapar värde för kunderna - och på så vis även värde för företaget. Det är kunderna som bestämmer värdet av innovationen, genom att spendera/köpa produkten. Det spelar ingen roll om företaget tycker att den är innovativ.

2 2. Företagsinnovation kan ta många olika uttryck a. Innovation kan äga rum i olika dimensioner av ett affärssystem och kan se mycket olika ut för olika företag. 3. Företagsinnovation är systemiskt (gällande hela företaget) a. Det kräver att företag tar hänsyn till alla aspekter i sin business. En bra produkt med dålig distribution kommer att misslyckas precis som en fantastiskt ny teknologi som är dåligt paketerad med dåligt user interface (inte användarvänlig). Företag bör betrakta samtliga av de dimesioner författarna kommit upp med. 3. En 360 graders vy av innovationsradarn De 12 dimensioner som författarna kommit upp med kan ses i en 360-graders vy, som de kallar innovationsradarn. De dimensioner som ingår att läsa i tabellen nedan, vi kommer även gå in på dem i detalj:

3 Innovationsradarn visar, likt en karta, upp de 12 dimensionerna förankrade i, i fet stil, fyra primära delar; (1) värdeerbjudadet (vad) som företaget skapar, (2) vilka/vem som kunderna är, (3) hur de involverande processerna fungerar och (4) var de syns, har närvaro och är aktiva mot marknaden. Mellan dessa förankringar, finns 8 dimensioner som kan ses som vägar för att uppnå de huvudsakliga målen. 3.1 Erbjudandet Erbjudandet handlar om företagens produkter och tjänster. Innovationer som fokuserar på den här dimensionen kräver ett framtagande av nya produkter och tjänster som är värdefulla för kunderna. 3.2 Plattform Plattformen innefattar uppsättningen av vanliga beståndsdelar, ihopsättningsmetoder eller teknologier som utgör byggstenarna för produkt- eller tjänsteportföljen. Plattformsinnovation inkluderar utnyttjandet av moduläritet för att skapa diversifierade sammansättningar av existerande erbjudanden snabbare och billigare än om de erbjuds för sig själv. Den här typen av innovation förbises ofta trots att värdet som kan skapas är stort. 3.3 Lösningar En lösning betraktas som en skräddarsydd, integrerad kombination av produkter, tjänster och information som löser en kunds problem. Lösningsinnovation skapar värde för kunderna genom bredden av sortimentet och hur väl integrerade de olika beståndsdelarna är. 3.4 Kunder Kunder är individer eller organisationer som använder eller konsumerar ett företags erbjudanden för att tillgodose specifika behov. Att vara innovativ längs med den här dimensionen kan innebära att företagen utforskar nya kundsegment eller upptäcker ouppnådda och ibland även oartikulerade behov.

4 3.5 Kundupplevelse Den här dimensionen tar i beaktning allt en kund ser, hör, känner och uppfattar i samband med interaktionen med ett företag i alla sammanhang. Att vara innovativ här handlar om att tänka om gällande kontaktytan mellan företaget och kunderna. Innefattar mer än bara produkten eller tjänsten och betonar vikten av upplevelsen före, under och efter behandling/användning. 3.6 Value Capture Value capture syftar på den mekanism ett företag använder för att återta det värde som företaget skapar (förmågan att ta till vara på skapat värde). Att vara innovativ längs med den här dimensionen handlar om att upptäcka outnyttjade intäktsströmmar, utveckla nya prisättningssystem och i andra fall utveckla förmågan att ta till vara på värde från interaktionerna med kunder och partners. Ett exempel skulle kunna vara en online-shop som utnyttjar information sina kunders köpbeteenden och sedan säljer informationen vidare till en tredje part. 3.7 Processer Processer handlar om konfigurationer av olika företagsaktiviteter som används för att bedriva interna operationer. Genom att innovera i den här riktningen kan företag omstrukturera processer för ökad effektivitet, bättre kvalitet och snabbare cykeltider. 3.8 Organisation Organisationell innovation fokuserar på företagets struktur, partnerskap och de anställdas roller och ansvarsområden samt en omdefiniering av dessa delar. 3.9 Supply Chain/Försörjningskedjan Supply chain är sekvensen av olika aktiviteter och ombud som förflyttar varor, tjänster och information från avsändaren till mottagaren av produkter och tjänster. Att vara innovativ längs med den här dimensionen skulle kunna innebära att företag förbättrar samarbetet mellan involverade parter i kedjan för att förbättra flödet Närvaron Närvaron innefattar distributionskanaler som företagen använder för att ta erbjudanden ut på marknaden och ställen där erbjudanden kan inhandlas eller användas av kunderna. Ett fokus på närvaro involverar framtagandet av nya kontaktytor (ställen att göra erbjudandet synligt på) eller ett kreativt sätt att använda befintliga kanaler på. Ex. klockföretag som insåg att målgruppen även inhandlade smycken, vilket resulterade i att företaget vidgade sin klockförsäljning till smyckesbutiker Nätverkande Ett företag och dess produkter eller tjänster är sammankopplade till kunder via ett nätverk som ibland kan bli en del av företagets konkurrensfördelar. Innovationer i den här dimensionen innehåller

5 förbättringar av nätverket som ökar värdet av företagets erbjudanden. Nätverken består inte enbart av person-till-person kontakt utan kan även vara sammankopplade via tekniska system/lösningar Varumärke Varumärken är symboler, ord, märken som företagen använder för att kommunicera sina ståndpunkter och löften till kunderna. Att vara innovativ längs den här dimensionen handlar om att förändra sättet företaget/varumärket betraktas av kunderna. 4. Att få innovationsradarn att göra nytta Specifikt så bör företag använda innovationsradarn för att benchmarka sig mot andra och se hur ens nuvarandra innovationsstrategi står sig mot konkurrenterna och anpassa den utefter det. Genom att använda den informationen kan företaget identifiera möjligheter/hot och prioritera hur och vilka av dimensionerna de bör fokusera på. Sådana analyser ger information både om företagets svagheter/styrkor och vilka aspekter som marknaden som helhet både ser och förbiser. Genom att tillämpa denna holistiska approach kan företag enkelt benchmarkas mot varandra och man kan se deras relativa styrkor och svagheter. Här visas fyra olika banker som exempel, där 1= mycket dåligt och 7=best in class. Ur tradition har företag fortsatt att utveckla utifrån att detta är det vi alltid utvecklat eller utifrån att industrin alltid har utvecklat på detta vis. Men när företag lyckas identifiera, konkretisera och fullfölja tidigare försummad innovativa dimensioner, så kan det förändra de grundläggande aspekterna för konkurrens; gå förbi och lämna andra företag, men tydliga nackdelar, bakom sig. Det är dock viktigt att förstå att att företag inte kan vara innovativa inom samtliga dimensioner direkt och att om företaget är innovativ inom en dimension så kan det påverka den innovativa förmågan på andra dimensioner. För att sätta en företags innovationsstrategi så krävs en noggrann, portfoliobaserad approach som tydligt måste kommuniceras genom hela företaget och dess intressenter. Detta tar både tid och resurser. Slutligen kan företag genom att använda innovationsradarn hantera den ökande komplexitet

6 som krävs på deras affärsplan för att de ska kunna skapa värde och vara innovativa bortom både produkter och teknologier.

Tävling i hållbara affärsmodeller

Tävling i hållbara affärsmodeller Tävling i hållbara affärsmodeller Guide (lathund) till affärsmodeller våren 2019 Dr, tony.aperia@sbs.su.se Guidens innehåll (centrala områden som ska belysas i SU Business Model Cup våren 2019) 1. Pestle-analys

Läs mer

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Banbrytande genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Vår grundläggande metod för affärsutveckling och transformation av verksamheter kallar vi

Läs mer

Case-dag 9/18/17. Thomas Rosenfall, Universitetslektor. Affärsmodellsfokus. Ramverket är tvåsidigt

Case-dag 9/18/17. Thomas Rosenfall, Universitetslektor. Affärsmodellsfokus. Ramverket är tvåsidigt Case-dag Thomas Rosenfall, Universitetslektor Affärsmodellsfokus Källa: Osterwalder, Pigneur, Smith (2010) Ramverket är tvåsidigt I mitten finns erbjudandet Grunden till modellen På ena sidan finns kund

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM 2010

VARUMÄRKESPLATTFORM 2010 VARUMÄRKESPLATTFORM 2010 Introduktion 5 Bakgrund 6 Vision 7 Förflyttning 8 Löften 9 Positionering 10 Målgrupper 11 Känsla 12 Kärnvärden 14 INNEHÅLL INTRODUKTION Göteborgs hamn grundades år 1620 och är

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Vad är innovation?

a White Paper by Idea2Innovation Vad är innovation? a White Paper by Idea2Innovation Vad är innovation? Ordet innovation börjar för vissa kännas så uttjatat att det inte bara är luddigt utan rent av rinner genom fingrarna när man försöker greppa det. Alla

Läs mer

Affärsplanen. Affärsidé. www.coompanion.se

Affärsplanen. Affärsidé. www.coompanion.se Affärsplanen Kom igång med er verksamhet med en affärsplan! Skriv ned er affärsidé, göra en omvärldsanalys och beskrivning av er marknad på så vis får ni god kunskap i hur ert kooperativ eller ekonomiska

Läs mer

#JohnRosenbaum. Senior Social Media Advisor, Infomedia SE

#JohnRosenbaum. Senior Social Media Advisor, Infomedia SE #JohnRosenbaum Senior Social Media Advisor, Infomedia SE En av de första svenskarna på Facebook Framgångsrikt förutspått melodifestivalvinnare & politiska val genom att analysera Social Mediedata @JohnnyRosenbaum

Läs mer

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Blue Ocean Strategy Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Artikeln belyser två olika marknadstillstånd som företag strävar efter att etablera sig inom. Dessa kallar författarna för Red Ocean

Läs mer

Hur små företag utvecklar och kommersialiserar nya produkter. Lars Löfqvist

Hur små företag utvecklar och kommersialiserar nya produkter. Lars Löfqvist Hur små företag utvecklar och kommersialiserar nya produkter Lars Löfqvist Några definitioner Litet etablerat företag = färre än 50 anställda, etablerat på sin marknad Innovation = processen i företag

Läs mer

GÖR VERKLIGHET AV DIN DIGITALA POTENTIAL.

GÖR VERKLIGHET AV DIN DIGITALA POTENTIAL. GÖR VERKLIGHET AV DIN DIGITALA POTENTIAL. UPPKOPPLAT BEHÖVER INTE BETYDA SMART. Trasslat in dig i tekniken? Se vår humoristiska film om en möjlig (?) nära, uppkopplad framtid. www.semcon.com/smart Att

Läs mer

Supply chain integration- Forskningsläget. Susanne Hertz, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping

Supply chain integration- Forskningsläget. Susanne Hertz, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping Supply chain integration- Forskningsläget Susanne Hertz, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping Integration Varför Vad menas Sätt att förändra integration Makt Hinder Vad händer och vad

Läs mer

Syfte och organisation. Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor. 08-587 940 00. När trader avtalet om samgåendet i kraft?

Syfte och organisation. Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor. 08-587 940 00. När trader avtalet om samgåendet i kraft? Business Assurance DNV GL Merger - Frågor och Svar Här finner du svar på generella frågor om sammanslagningen av DNV och GL, samt frågor som gäller dig som kund till DNV Business Assurance. Hör gärna av

Läs mer

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND SÄLJKULTUR ANALYS BAKGRUND OAVSETT BRANSCH och verksamhet råder stenhård konkurrens om kunder och affärer. På VD:s och försäljningschefens bord vilar ansvaret att ständigt leverera tillväxt och lönsamhet.

Läs mer

Design a thing considering it in its next largest context a chair in a room, a room in a house, a house in an environment, environment in a city plan

Design a thing considering it in its next largest context a chair in a room, a room in a house, a house in an environment, environment in a city plan Michael Porter Vad är strategi? Strategi är att skapa en unik och värdefull position som involverar olika aktiviteter Strategi får oss att göra avkall med syfte att konkurrera Strategi handlar om att skapa

Läs mer

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð IN BUSINESS MARKETS JAMES C. ANDERSSON, JAMES A. NARUS, & WOUTER VAN ROSSUMIN PERNILLA KLIPPBERG, REBECCA HELANDER, ELINA ANDERSSON, JASMINE EL-NAWAJHAH Inledning Företag påstår

Läs mer

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen?

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Undersökning presenterad på Radar i2i FREDRIK RUNNQUIST R.Rev. 1.0 Sida 2 av 13 Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Vad händer? Alla verksamheter

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

Paketera ert erbjudande

Paketera ert erbjudande Paketera ert erbjudande Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING Vet du vad som sägs om ert varumärke?

OMVÄRLDSBEVAKNING Vet du vad som sägs om ert varumärke? OMVÄRLDSBEVAKNING Vet du vad som sägs om ert varumärke? 80% av Sveriges journalister omvärldsbevakar i sociala medier. Vikten av omvärldsbevakning Omvärldsbevakning, eller att omvärldsbevaka handlar om

Läs mer

UTBILDNING: Företagsstrategi i praktiken

UTBILDNING: Företagsstrategi i praktiken UTBILDNING: Företagsstrategi i praktiken Introduktion Ett effektivt lednings- och strategiarbete med en strukturerad affärsplanering är en förutsättning för att skapa långsiktigt lönsamma och konkurrenskraftiga

Läs mer

Strategiska utmaningar för dagligvarubranschen. Prof. Mats Abrahamsson

Strategiska utmaningar för dagligvarubranschen. Prof. Mats Abrahamsson Strategiska utmaningar för dagligvarubranschen Prof. Mats Abrahamsson Logistikens betydelse för retail Exemplet HORNBACH Handel hat keine logistik, Handel ist logistik DET DYNAMISKA FÖRETAGET OM FÖLJSAMHET

Läs mer

The Digital Enterprise in Nordics

The Digital Enterprise in Nordics The Digital Enterprise in Nordics Summary of Findings CIO Magazine & Tata Consultancy Services Research Version 1.0 January 2014 Copyright 2014 Tata Consultancy Services Limited 1 Introduktion till undersökningen

Läs mer

Strategy & Culture. För dig som arbetar som ledare inom: INFO: Datum: 6/3, 13/3, 20/3 Tid: Coaching: 1 timme

Strategy & Culture. För dig som arbetar som ledare inom: INFO: Datum: 6/3, 13/3, 20/3 Tid: Coaching: 1 timme Strategy & Culture Strategy & Culture ger dig praktiska kunskaper om hur du på ett effektivt sätt kan leda och driva ett förändringsarbete inom ditt företag. Lär dig att förbättra företagets förmåga till

Läs mer

Landscape LM-Lantbruk. Att skapa motiverade medarbetare som arbetar enligt lagda strategier

Landscape LM-Lantbruk. Att skapa motiverade medarbetare som arbetar enligt lagda strategier Att skapa motiverade medarbetare som arbetar enligt lagda strategier 1 Agenda Lite gott och blandat Forskning och benchmark Vägen till resultatet Kommunikativa målbilder Case: Öka chefens kommunikativa

Läs mer

EG Utility Användarträff Stefan Fleron, Senior VP EG Utility

EG Utility Användarträff Stefan Fleron, Senior VP EG Utility EG Utility Användarträff 2018 Stefan Fleron, Senior VP EG Utility Hur förändras energibranschen? Viktiga förändringsområden Ökning av förnybar energi Distribuerad energiproduktion Elektrifiering av transport

Läs mer

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri Utmaningar för ökad innovationsförmåga inom Svensk processindustri 2018-09-27 Sverige behöver fler innovativa företag som bedriver

Läs mer

Artikel 2. Business relationships alignment: on the commensurability of value capture and mutuality in buyer and supplier exchange (Cox, 2004)

Artikel 2. Business relationships alignment: on the commensurability of value capture and mutuality in buyer and supplier exchange (Cox, 2004) Industriell marknadsföring & Supply Chain Management, 722A29 Seminarium 2013-11- 22 Grupp 10: Åsa Andersson, Johanna Byström, Emelie Frejd och Hanna Prosén Artikel 2. Business relationships alignment:

Läs mer

Identifying tomorrow s leaders today. Executive Search Management Assessment Board Value

Identifying tomorrow s leaders today. Executive Search Management Assessment Board Value Identifying tomorrow s leaders today Executive Search Management Assessment Board Value Lisberg finner morgondagens ledare idag Lisberg är experter på Executive Search, Management Assessment och Board

Läs mer

Innovationslandskapet Åland. Jämförelse av resultat från ÅTC studien och GE Global Innovation barometer. Ålands Teknologicentrum

Innovationslandskapet Åland. Jämförelse av resultat från ÅTC studien och GE Global Innovation barometer. Ålands Teknologicentrum Innovationslandskapet Åland Jämförelse av resultat från ÅTC studien och GE Global Innovation barometer Ålands Teknologicentrum Bakgrund - ÅTC undersökningens syfte För att bättre kunna utforma verksamhetsstrategier,

Läs mer

ORDLISTA. En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse inom vilket område som helst som vinner insteg i ett samhälle.

ORDLISTA. En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse inom vilket område som helst som vinner insteg i ett samhälle. ORDLISTA En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse inom vilket område som helst som vinner insteg i ett samhälle. B2B Business-to-business är en marknadsstrategi som inbegriper

Läs mer

Från affärsmöjlighet till nytt företag: Vilka lyckas och varför?

Från affärsmöjlighet till nytt företag: Vilka lyckas och varför? Från affärsmöjlighet till nytt företag: Vilka lyckas och varför? Frédéric Delmar Handelshögskolan i Stockholm Mikael Samuelsson Internationella handelshögskolan i Jönköping Upplägg för idag 1. Bakgrund

Läs mer

DILL HR BUSINESS PARTNER PROGRAM

DILL HR BUSINESS PARTNER PROGRAM DILL HR BUSINESS PARTNER PROGRAM Öka din genomslagskraft i rollen som coachande HR Business Partner och möjliggör organisationens strategiska förflyttning. Business unusual PROGRAM Dill Business Partner

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Affärsfokus på Analytics-strategin Vad har ditt företag att vinna? Henrik Carlsson September, 2014

Affärsfokus på Analytics-strategin Vad har ditt företag att vinna? Henrik Carlsson September, 2014 Affärsfokus på Analytics-strategin Vad har ditt företag att vinna? Henrik Carlsson September, 2014 Ett IT-orienterat perspektiv på Analytics kan förbättra befintlig funktionalitet men har stora begränsningar

Läs mer

Benchmarking. Produktutveckling med formgivning, KN3060 VT 2006 Patrik Käll, INPRE4

Benchmarking. Produktutveckling med formgivning, KN3060 VT 2006 Patrik Käll, INPRE4 Benchmarking Produktutveckling med formgivning, KN3060 VT 2006 Patrik Käll, INPRE4 Inledning Jag ska i denna essä behandla ämnet benchmarking och försöka klargöra vad metoden innebär och varför det är

Läs mer

Vi är SKF TILLSAMMANS ÄR VI STARKA

Vi är SKF TILLSAMMANS ÄR VI STARKA Vi är SKF TILLSAMMANS ÄR VI STARKA 2 Det är upp till oss Anta utmaningarna, låt våra kunder stå i centrum i allt vi gör. Låt oss ta till oss kraften i entreprenörskap och lagarbete för att ta vara på varje

Läs mer

Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete. Del 2 September 2014 Marianne Olsson

Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete. Del 2 September 2014 Marianne Olsson Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete Del 2 September 2014 Marianne Olsson Innehåll i denna utbildningsmodul Grundkunskaper i ett systematiskt, lärandestyrt förbättringsarbete applicerat på området

Läs mer

Heltäckande passerlösningar från egen tillverkning

Heltäckande passerlösningar från egen tillverkning Heltäckande passerlösningar från egen tillverkning Vårt löfte: THINK 360 Intelligenta passerlösningar utgör i dag en central beståndsdel av säkerhetskoncepten inom många branscher. THINK 360 är en filosofi

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef NYEMISSIONEN VISAR TYDLIGA RESULTAT VI SKAPAR STORT INTRESSE OCH FÖRTROENDE Nyemissionen tillförde cirka MSEK 1 996 Starkt stöd från aktieägare

Läs mer

Affärsinriktad Enterprisearkitektur ur ett affärsperspektiv. Fyra metoder för att möjliggöra en effektiv transformation

Affärsinriktad Enterprisearkitektur ur ett affärsperspektiv. Fyra metoder för att möjliggöra en effektiv transformation Affärsinriktad Enterprisearkitektur ur ett affärsperspektiv Fyra metoder för att möjliggöra en effektiv transformation Till dig som arbetar med Affärsinriktad Enterprisearitektur Vi på Cordial har länge

Läs mer

5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden. TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi

5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden. TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi 5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi Övningarnas innehåll 6. Analyser och framtid Harjoitusty ö 5. Försäljning, marknadsföring och kundens

Läs mer

UTBILDNING: Förstå dig själv och andra mer genom DISC

UTBILDNING: Förstå dig själv och andra mer genom DISC UTBILDNING: Förstå dig själv och Introduktion Allt fler har insett vilken betydelse det har att vi är olika, att vi motiveras och drivs av olika saker. Den enklaste uppgiften kan bli en stor utmaning och

Läs mer

UTBILDNING: Systematisk marknadsutveckling

UTBILDNING: Systematisk marknadsutveckling UTBILDNING: Systematisk marknadsutveckling Det finns inget skäl att någon skulle vilja ha en dator i sitt hem Ken Olsen, Digital, 1977 Introduktion För många människor är affärsutveckla liktydigt med direktivet

Läs mer

Vidare presenterar författarna tre anledningar till varför företag väljer att bedriva tjänsteföretag:

Vidare presenterar författarna tre anledningar till varför företag väljer att bedriva tjänsteföretag: Modul 4 Kurs: 722A29 Industriella tjänster - Litteraturseminarium 4 09/12-2016 Rebecca Axelsson Camilla Hamdi Amanda Karlsson Gabrielle Törnberg Sammanfattning Artikel 3: How to Sell Services More Profitable

Läs mer

Förpackningslogistikforskning vid LTH

Förpackningslogistikforskning vid LTH Förpackningslogistik Förpackningslogistikforskning vid LTH Del av institutionen för Designvetenskaper En forskargrupp som består av Gunilla Jönson Avd. för Förpackningslogistik Inst för Designvetenskaper

Läs mer

Coachning av mikroföretag inom livsmedelsbranschen som samarbetspartner för dagligvaruhandeln

Coachning av mikroföretag inom livsmedelsbranschen som samarbetspartner för dagligvaruhandeln Coachning av mikroföretag inom livsmedelsbranschen som samarbetspartner för dagligvaruhandeln Projektetsbakgrund Handeln kan samarbeta med leverantörer av alla storlekar. Man ska emellertid kunna dra nytta

Läs mer

Smarta företag 2011-01-23

Smarta företag 2011-01-23 Smarta företag 2011-01-23 1 Övergripande mål med projektet Målet är att 50% av alla företag skall vara Smarta Företag 2015. Ett Smart Företag: erbjuder ett mobilt arbetssätt för de som behöver det erbjuder

Läs mer

Packbridge Frukostmöte om Open Innovation. Susanna Bill, Sustenance AB

Packbridge Frukostmöte om Open Innovation. Susanna Bill, Sustenance AB Packbridge Frukostmöte om Susanna Bill, AB Innovation Incremental Innovation Process Innovation Innovation Incremental Innovation Process Innovation Innovation Systemn Customer driven Innovation External

Läs mer

Destination Capacity Building in Swedish Lapland

Destination Capacity Building in Swedish Lapland Destination Capacity Building in Swedish Lapland 2015-07-01-2018-04-30 Aktiviteter DESTINATIONSUTVECKLING AFFÄRS- & PRODUKTUTVECKLING MARKNADSUTVECKLING Destinationsutveckling Huvudaktivitet 1. Samordna

Läs mer

Guide till en vinnande affärsplan

Guide till en vinnande affärsplan Guide till en vinnande affärsplan Guide till en vinnande affärsplan Så här använder du guiden: De rubriker och områden som är obligatoriska att använda och behandla när du tävlar och lämnar in bidrag i

Läs mer

Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna?

Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna? WHITE PAPER OM DIGITALISERING Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna? Hur driver man framgångsrika Digitala Transformationsprojekt och hur undviker man fallgropar och felsteg? B3

Läs mer

Strategy & Culture. För dig som arbetar som ledare inom: Kursdatum: 15/11, 21/11, 28/11, 5/12, 6/12 Lektionstimmar: 9 Coaching: 30 min

Strategy & Culture. För dig som arbetar som ledare inom: Kursdatum: 15/11, 21/11, 28/11, 5/12, 6/12 Lektionstimmar: 9 Coaching: 30 min Strategy & Culture Strategy & Culture ger dig praktiska kunskaper om hur du på ett effektivt sätt kan leda och driva ett förändringsarbete inom ditt företag. Lär dig att förbättra företagets förmåga till

Läs mer

Guide till en vinnande affärsplan

Guide till en vinnande affärsplan Guide till en vinnande affärsplan Guide till en vinnande affärsplan Såhär använder du guiden: De rubriker och områden som är obligatoriska att använda och behandla när du tävlar och lämnar in bidrag i

Läs mer

Pressmeddelande. För mer information kontakta. Håkan Östlund VD & ägare Göthes AB. Tidigare VD & delägare Industribeslag Sjögren AB

Pressmeddelande. För mer information kontakta. Håkan Östlund VD & ägare Göthes AB. Tidigare VD & delägare Industribeslag Sjögren AB Pressmeddelande Måndag 6 oktober 2014 Den 2 oktober 2014 blev Industribeslag Sjögren AB en del av Göthes koncernen, ett förvärv som stärker och breddar Göthes position på OEM-marknaden inom lås, beslag

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

SIKAS VÄRDERINGAR OCH PRINCIPER

SIKAS VÄRDERINGAR OCH PRINCIPER SIKAS VÄRDERINGAR OCH PRINCIPER SIKA EN GLOBAL LEDARE MED PRINCIPER OCH TRADITION Sika grundades i Schweiz av visionären och innovatören Kaspar Winkler för mer än 100 år sedan, och har utvecklats till

Läs mer

REACH FOR CHANGE ANSÖKNINGSGUIDE STEG 2 BUSINESS PLAN

REACH FOR CHANGE ANSÖKNINGSGUIDE STEG 2 BUSINESS PLAN REACH FOR CHANGE ANSÖKNINGSGUIDE STEG 2 BUSINESS PLAN FRÅGOR I ANSÖKAN, TIPS OCH VÄGLEDNING ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: Var tydlig med dina svar! Ge konkreta exempel och visa på en tydlig koppling mellan

Läs mer

Småföretagstempen. Ta snabbtempen på dig och ditt företag!

Småföretagstempen. Ta snabbtempen på dig och ditt företag! Småföretagstempen Ta snabbtempen på dig och ditt företag! Resultatet blir ett snapshot som hjälper dig att se om du behöver förändra eller förstärka delar av ditt företagande. Så här gör du: 1. Läs igenom

Läs mer

Tillsammans är vi starka

Tillsammans är vi starka Tillsammans är vi starka Välkommen! Sättet vi lever vår vision och vår affärsidé på är vad som bland annat skiljer oss från våra konkurrenter. Det handlar om HUR vår omgivning upplever samarbetet med oss

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET FÖR BÄTTRE BUSINESS

JÄMSTÄLLDHET FÖR BÄTTRE BUSINESS JÄMSTÄLLDHET FÖR BÄTTRE BUSINESS Aija Voitkane Civilekonom, doktorand Entreprenörskap & Innovation Luleå tekniska universitet aija.voitkane@ltu.se Jeaneth Johansson Ek Dr., Professor Entreprenörskap &

Läs mer

Konsten att skapa meningsfulla upplevelser. Arvid Axland Pool

Konsten att skapa meningsfulla upplevelser. Arvid Axland Pool Konsten att skapa meningsfulla upplevelser Arvid Axland Pool Ur boken: 100 KR 1 KR 20 KR 10 ÖRE UPPLEVELSE TJÄNST PRODUKT RÅVARA Ur boken: Vare sig ni vill det eller inte ger ni en upplevelse till er omgivning.

Läs mer

Gunnar Björkman. SMARTA STÄDER Digital Demo Stockholm

Gunnar Björkman. SMARTA STÄDER Digital Demo Stockholm Gunnar Björkman SMARTA STÄDER Digital Demo Stockholm Digital Demo Stockholm Ett nytt sätt för samarbete i samhället Gunnar Björkman Innovationsdirektör Stockholms stad Stockholms långsiktiga utmaningar

Läs mer

14 egenskaper som kännetecknar de bästa marknadscheferna

14 egenskaper som kännetecknar de bästa marknadscheferna 14 egenskaper som kännetecknar de bästa marknadscheferna Alinder Design www.alinderdesign.se 1 Vad gör att en marknadschef lyckas skapa bra resultat? Efter mer än 15 års arbete med många bra marknadschefer

Läs mer

SWOT Copyright Dansk & Partners

SWOT Copyright Dansk & Partners SWOT 2011-03-03 Copyright Dansk & Partners Innehåll Datasökning Strukturkapital Analysmodeller SWOT Analysmodeller Analysmetoder är idéer och koncept som utvecklas över tiden. Faktorer som teknologisk

Läs mer

CUSTOMER EXPERIENCE INTELLIGENT SALES & MARKETING DATA & ANALYTICS & DEVELOPMENT

CUSTOMER EXPERIENCE INTELLIGENT SALES & MARKETING DATA & ANALYTICS & DEVELOPMENT CDO BAROMETERN 2018 CUSTOMER EXPERIENCE INTELLIGENT SALES & MARKETING DATA & ANALYTICS & DEVELOPMENT CDO BAROMETERN VARFÖR? Chief Digital Officer är en ny synlig position företagsvärlden. Vad ingår i rollen

Läs mer

VAD SOM DRIVER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH VARFÖR DET ÄR VIKTIGT

VAD SOM DRIVER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH VARFÖR DET ÄR VIKTIGT VAD SOM DRIVER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH VARFÖR DET ÄR VIKTIGT WhitePaper från Dale Carnegie Training Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. drive_engagement_031113_wp_sw

Läs mer

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Att bedriva effektiv framgångsrik förändring har varit i fokus under lång tid. Förändringstrycket är idag högre än någonsin

Läs mer

MARKNADSSTRATEGI den 22 februari Marknadsstrategi

MARKNADSSTRATEGI den 22 februari Marknadsstrategi Marknadsstrategi Inledning Svensk näring och allmänhet är beroende av att infrastrukturen fungerar året runt. För Sjöfartsverket innebär det att ansvara för infrastrukturen till sjöss och tjänster relaterade

Läs mer

Heltäckande passerlösningar från egen tillverkning

Heltäckande passerlösningar från egen tillverkning Heltäckande passerlösningar från egen tillverkning Vårt företag 150 år erfaren s het Vårt löfte: THINK 360 Intelligenta passerlösningar utgör i dag en central beståndsdel av säkerhetskoncepten inom många

Läs mer

Med kunden i fokus & ett Agilt mindset. för att navigera i komplexitet

Med kunden i fokus & ett Agilt mindset. för att navigera i komplexitet Med kunden i fokus & ett Agilt mindset för att navigera i komplexitet Symptom Det är ofta svårt att se kopplingen till kunden i det man jobbar med. Organisationen har svårt att leverera kund- och affärsnytta.

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

Vi genomför företagsöverlåtelser. på global räckvidd, industriell förståelse och värdeskapande analys.

Vi genomför företagsöverlåtelser. på global räckvidd, industriell förståelse och värdeskapande analys. Vi genomför företagsöverlåtelser baserat på global räckvidd, industriell förståelse och värdeskapande analys. Förmågan att träffa rätt För oss på Avantus är det viktigt med personlig rådgivning, kom binerat

Läs mer

MY LABEL ONLINE. Hur du representerar dig och Ditt AB i sociala medier

MY LABEL ONLINE. Hur du representerar dig och Ditt AB i sociala medier MY LABEL ONLINE Hur du representerar dig och Ditt AB i sociala medier Hur presenterar du dig och ditt varumärke? Vad vill du framhäva som din expertis och nisch? Vet du vad du vill att ditt Label ska stå

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

Entreprenörskap & Affärsutveckling (7,5 hp)

Entreprenörskap & Affärsutveckling (7,5 hp) GEMA40 Entreprenörskap & Affärsutveckling (7,5 hp) Agenda 2009-01-27 1. Kursintroduktion & affärsplanen 2. Gruppindelning 3. Utdelning av PM-uppgift 1 4. Diskussion av gruppernas affärsidéer SMP 2006-07-01

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi

Läs mer

Kap 8: Marknadsföring genom rela5oner

Kap 8: Marknadsföring genom rela5oner Kap 8: Marknadsföring genom rela5oner I takt med a) tjänstenäringarna växt sedan 1990- talet och kvaliteten jämnats ut mellan olika företag har service och goda rela>oner blivit allt vik>gare som konkurrensverktyg.

Läs mer

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november 2011-11-22 2011 Sammanfattning av Workshop om validering 15 november Susanna Carling Palmér Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd 2011-11-21 1 Sammanfattning av konferens om validering den 15 november

Läs mer

AFFÄRSPLAN [SÄTT IN FÖRETAGSNAMN]

AFFÄRSPLAN [SÄTT IN FÖRETAGSNAMN] AFFÄRSPLAN [SÄTT IN FÖRETAGSNAMN] Affärsplanen är en överblick över företaget och innehåller vår strategi, affärsidén, framtidsplaner, mål samt vad företaget ska göra för att nå sina mål. KONTAKTA Namn

Läs mer

Centrala framtidstrender och innovationsutmaningar i gruv- och mineralindustrin

Centrala framtidstrender och innovationsutmaningar i gruv- och mineralindustrin 2014-05-22, 08:30 - Bergforskdagarna 2014, Luleå........................................ Centrala framtidstrender och innovationsutmaningar i gruv- och mineralindustrin JOHAN FRISHAMMAR Ph.D., Professor

Läs mer

Design för bättre affärer

Design för bättre affärer Design för bättre affärer En undersökning från 2008 om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen i Sverige, Svensk Teknik och Design (STD).

Läs mer

IHM GROWTH & MARKETING STRATEGY

IHM GROWTH & MARKETING STRATEGY IHM GROWTH & MARKETING STRATEGY IHM GROWTH & MARKETING STRATEGY Growth & Marketing Strategy handlar om hur man utvecklar en marknadsstrategi för en specifik produkt-/tjänstekategori. När man bedömer företagets

Läs mer

Varumärkesstrategi för Region Blekinge

Varumärkesstrategi för Region Blekinge Varumärkesstrategi för Region Blekinge Innehåll Sida 1. Inledning...2 2. Varumärkesplattform... 4 3. Logotyp... 6 4. Varumärkeshierarki...7 5. Samarbeten... 9 6. Uppföljning...11 1 1. Inledning Den 1 januari

Läs mer

Hållbart Arbetsliv. Ett utvecklingsprojekt mellan Previa och Uddevalla kommun. Nancy Nordanstad nancy.nordanstad@previa.

Hållbart Arbetsliv. Ett utvecklingsprojekt mellan Previa och Uddevalla kommun. Nancy Nordanstad nancy.nordanstad@previa. Hållbart Arbetsliv Ett utvecklingsprojekt mellan Previa och Uddevalla kommun Nancy Nordanstad nancy.nordanstad@previa.se 070 566 49 09 Uppdraget Hållbart Arbetsliv är ett projekt som ska stärka Uddevalla

Läs mer

Distributionsstrategier

Distributionsstrategier Distributionsstrategier Ekonomprogrammet, 2008 722G49 Litteratur: Kotler (2005) om plats och distribution Parment (2006) Anders Parment, Ph. D. LiU/Institutionen för Ekonomisk och Industriell Utveckling

Läs mer

Sunet /7 SUNET

Sunet /7 SUNET Sunets unika datanät garanterar säker och stabil infrastruktur för datakommunikation till universitet, forskningsinstitut och många andra statliga institutioner. I världen av forskning och utbildning blir

Läs mer

Företags- och branschanalys 2011-02-21 1

Företags- och branschanalys 2011-02-21 1 Företags- och branschanalys 2011-02-21 1 Michael Porter (1980) 2011-02-21 2 Hur hänger det ihop Five forces Vilka drivkrafter styr branschen? Värdekedjan Vilka konkurrensmässiga fördelar har konkurrenterna?

Läs mer

SÅ FÅR VI TURISMEN I SKÅNE ATT VÄXA! STRATEGISK PLAN FÖR TURISM- OCH BESÖKSNÄRINGEN I SKÅNE ÅR 2020

SÅ FÅR VI TURISMEN I SKÅNE ATT VÄXA! STRATEGISK PLAN FÖR TURISM- OCH BESÖKSNÄRINGEN I SKÅNE ÅR 2020 SÅ FÅR VI TURISMEN I SKÅNE ATT VÄXA! STRATEGISK PLAN FÖR TURISM- OCH BESÖKSNÄRINGEN I SKÅNE ÅR 2020 Under hösten 2011 inledde Tourism in Skåne ett omfattande arbete med att samla politiker och besöksnäring

Läs mer

1:a Västmanlandsfonden. Vägledning till innehåll för din presentation inför Investeringskommittén

1:a Västmanlandsfonden. Vägledning till innehåll för din presentation inför Investeringskommittén 1:a Västmanlandsfonden Vägledning till innehåll för din presentation inför Investeringskommittén Introduktion Denna presentation skall ses som en stöd för utformning av en affärspresentation, inte som

Läs mer

Låt oss få presentera; THE:SHOWROOM STOCKHOLM

Låt oss få presentera; THE:SHOWROOM STOCKHOLM Låt oss få presentera; THE:SHOWROOM STOCKHOLM BAKGRUND Stockholm är en mötesplats för att skapa nya kontakter och därmed finna nya kunder och klienter. Det är här både stora och små inredningsprojekt tar

Läs mer

Kommunikationsplan Malmöfestivalen. Charlotte Backenskiöld & Cathlin Berg

Kommunikationsplan Malmöfestivalen. Charlotte Backenskiöld & Cathlin Berg Kommunikationsplan Malmöfestivalen Charlotte Backenskiöld & Cathlin Berg Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Avgränsningar... 3 Att kommunicera på sociala medier... 4 Medieval - Instagram... 5 Syftet med

Läs mer

Customer Journey Design. Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse

Customer Journey Design. Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse Customer Journey Design Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse Kunden är den viktigaste tillgången Det finns ett talesätt som säger att kunden är den viktigaste

Läs mer

ESTETISK KOMMUNIKATION

ESTETISK KOMMUNIKATION ESTETISK KOMMUNIKATION Kommunikation med estetiska uttrycksmedel används för att påverka kultur- och samhällsutveckling. Kunskaper om estetisk kommunikation ökar förmågan att uppfatta och tolka budskap

Läs mer

CONTENT MARKETING. 4 steg som hjälper dig att skapa en träffsäker strategi.

CONTENT MARKETING. 4 steg som hjälper dig att skapa en träffsäker strategi. CONTENT MARKETING 4 steg som hjälper dig att skapa en träffsäker strategi. Vad är nyttan med content marketing? Content marketing handlar om att använda egenproducerat innehåll i din marknadsföring för

Läs mer

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning Family 1 2018 Värdegrunden Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning 2 Den globala studien bygger på 2 953 svar från ledande befattningshavare i familjeföretag i 53 länder,

Läs mer

FUNGERAR DIN PR-STRATEGI?

FUNGERAR DIN PR-STRATEGI? FUNGERAR DIN PR-STRATEGI? Så kan du använda data för att mäta effekten av din PR Mynewsdesk PR Academy Studieguide 4 av 5 Del 1 Ett ramverk för mätning AMEC-modellen är ett ramverk som är framtaget av

Läs mer

Affärsmodeller och samarbete på framtidens Internet

Affärsmodeller och samarbete på framtidens Internet Världshandelsdagen 2008 "Bortom Web 2.0" Affärsmodeller och samarbete på framtidens Internet Olle Olsson Swedish Institute of Computer Science (SICS) World Wide Web Consortium (W3C) 28 augusti 2008 1 Internet

Läs mer