Konstpedagogiska program 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konstpedagogiska program 2014"

Transkript

1 Konstpedagogiska program 2014

2 Upplev, skapa och kommunicera BROR HJORTHS HUS Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper från förskolan till och med gymnasiet. Vi arbetar utifrån teman och anpassar visningen efter gruppers förkunskaper och skolans ämnesområden. Ett tema med konsten som utgångspunkt kan vara givande för många av skolans ämnen, inte bara inom bildämnet. Vi jobbar med bildkommunikation som ledord i alla visningar och verkstäder. Visningens tema styr samtalet om konsten i museet och den skapande uppgiften i museets verkstad. Det skapande arbetet avslutas alltid med ett samtal kring elevernas verk. Ett besök i Bror Hjorths Hus är både lustfyllt och lärande. Målet med den konstpedagogiska verksamheten i Bror Hjorths Hus är att inspirera till ett aktivt, självständigt bildseende och ge lust till eget bildskapande. Eleverna får träna på att uttrycka erfarenheter, iakttagelser och känslor genom samtal kring konsten i museet och genom det egna skapandet. Arbetar ni med något särskilt tema i skolan och har något önskemål om en vinkling som inte tas upp här så är ni mer än välkomna att höra av er. Vi utarbetar gärna visningar i samråd med er! Maria Malmberg-Wallin Museilektor maria@brorhjorthshus.se Tidsåtgång: Visning 50 min Visning och verkstad 90 min Vi kan ta emot 30 elever samtidigt, eleverna delas då in i två grupper. Pris: GRATIS! Bokning tel , vardagar 9-13

3 Den som vill se Bror Hjorth i ögonen kan gå till något av hans tecknade lejon -- de är alla självporträtt. Tommy Östmar, konstnär och elev till Bror Hjorth

4 Välkommen till Bror Hjorths Hus BROR HJORTHS HUS Konstnären Bror Hjorths röda trähus i Kåbo är bevarat som ett konstnärsmuseum. Här hade Bror Hjorth sitt hem och sin ateljé. Bland möbler och böcker finns färdiga verk samt skisser, förlagor och verktyg som berättar om hur konstverken växer fram. Vi kan ta emot 30 elever samtidigt, eleverna delas då in i två grupper. Visning med verkstad tar cirka 90 minuter. Visning utan verkstad tar cirka 50 minuter. Programmen för förskolor, skolor och fritids i Bror Hjorths Hus är gratis! Shaun Tan-utställning med originalillustrationer 5 april - 1 juni 2014

5 Tillfälliga utställningar I museets utställningshall visas 6-7 tillfälliga utställningarna per år. Till varje ny utställning tar vi fram ett särskilt pedagogisktprogram. Kom gärna och se på flera tillfälliga utställningar under samma termin. Eleverna får då uppleva olika konstutryck och se hur utställningshallen förändras. I verkstan ser vi till att ni få jobba med olika material vid era besök. VIP-visningar för pedagoger Första torsdagen i varje ny utställningsperiod visar vi utställningen för dig som jobbar med barn och unga. Kom för din egen skull eller om du vill veta mer om det pedagogiskt program för just den utställningen. Visningen är kostnadsfri. Fortbildning Vi erbjuder praktisk och teoretisk utbildning och fortbildning i olika konstformer och estetiska läroprocesser för personalgrupper. Anpassade grupper Alla är varmt välkomna till Bror Hjorths Hus, även grupper med behov av särskilt stöd, eller anpassat språk. Vi har gärna ett samtal med dig som är pedagog i en sådan grupp i samband med bokningen om hur ni önskar att ert besök ska se ut. Se mer information om vad som är på gång på museets hemsida.

6 Bror Hjorth - Mitt liv i konsten ÅRSKURS 7-GYMNASIET Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du känna hans konstnärskap genom en stor mängd skisser och färdiga konstverk. VISNING: Visningen ger en översikt av Bror Hjorths konst och liv och sätter in honom i ett konsthistoriskt sammanhang. Hur såg kulturlivet i Paris ut under Bror Hjorths studietid där på 1920-talet? Tillsammans diskuterar vi vad man kan få reda på om Bror Hjorth genom hans motiv. VERKSTAD: Kärleken löper som en röd tråd genom Bror Hjorths konstnärskap. I verkstad får eleverna själva skulptera någon som de tycker om eller som symboliserar något som de tycker är viktigt i livet.

7 Nä ckens polska - Offentlig konst Skulpturen Näckens polska är en av Bror Hjorths mest kända konstverk. På museet kan man följa hans 16 år långa arbete med verket. Med utgångspunkt i Näckens polska reflekterar vi över den offentliga konstens historia och diskuterar vad den kan ha för betydelse idag. VISNING: Vi tittar på skisser och förlagor till Näckens polska och berättar om Näcken och Huldran. Tillsammans funderar vi på vad Bror Hjorth ville med sin skulptur. Har skulpturen någon betydelse för oss idag? VERKSTAD: Eleverna får i uppgift att göra en skiss i lera till ett eget offentligt konstverk som kunde ta Näckens polskas plats eller stå någon annanstans i Uppsala. Vilken konst skulle finnas i det offentliga rummet om eleverna fick bestämma? Hur blir man vad man är? - Idoler och förebilder Bror Hjorth återkommer i sin konst till sina förebilder och personer som betytt mycket för honom: familjen, Jesus, Nietzsche och Albert Schweitzer för att nämna några. Eleverna får reflektera över vem eller vad som påverkar och påverkat deras åsikter och värderingar. VISNING: Vi samtalar om olika personer i Bror Hjorths konst och vad de stod för. Vi funderar över hur man egentligen kommer fram till sina egna åsikter. Vilka ger oss grunderna för vår moral och etik? Hur blir man vad man är? VERKSTAD: Ungdomarna får i skulptural form gestalta något eller någon som starkt påverkat dem. Vi avslutar med att tala om ungdomarnas skulpturer och deras tankar kring dem.

8 Med genus i sikte - Kvinnligt och manligt i bild ÅRSKURS 7-GYMNASIET Hur ser könsrollerna ut i Bror Hjorths konst? Skiljer de sig från dagens reklam- och massmediebilder? Hur kommuniceras könsroller och i vilket syfte? VISNING: Efter en introduktion delas klassen in i mindre grupper. Varje grupp får utifrån ett antal frågeställningar arbeta med Bror Hjorths konstverk och bilder från andra medier. Grupperna får redovisa sina svar under en rundvandring i museet. Vi samtalar också om ämnen som skönhetsideal och konstnärers musor. VERKSTAD: I verkstan får grupperna i uppgift att gör en motbild till sina visningsbilder. Vi fortsätter samtalet om framställningen av genus i bild. Vad och hur kommunicerar elevernas bilder?

9

10 ÅRSKURS 4-GYMNASIET Mä nniskan som motiv Välj inriktning Kroppen eller Porträtt Den största delen av Bror Hjorths konst föreställer människor. Modellstudier av människor i helkroppsformat eller porträttstudier. I det här programmet ser vi på människan ur ett konstnärligt perspektiv i stället för att fokusera på om ett utseende är fult eller snyggt. Hur är egentligen människokroppen uppbyggd? Kroppen VISNING: Vi studerar Bror Hjorths modellstudier tillsammans och talar om kroppens anatomi och funderar på varför så många av hans skulpturer är nakna? Vi undersöker också hur man kan visa rörelse i en stillastående skulptur. VERKSTAD: Här får eleverna själva forma en skulptur av lera föreställande en människa i helkroppsformat som gör någonting, uttrycker en rörelse. Vi avslutar med att titta på elevernas skulpturer tillsammans. Porträ tt - Två tillfällen VISNING: Vi talar om ansiktets proportioner och prövar att beskriva ansiktet som ett landskap och jämför olika porträtt som Bror Hjorth skapat. Vi pratar också om hur man kan påverka uttrycket i ett ansikte. Vid andra tillfället ser vi på färgens betydelse för vårt intryck av porträtten. VERKSTAD: Här plockar vi fram speglar och eleverna får pröva att göra ett självporträtt i lera. Vid andra tillfället pratar vi om hur man blandar hudfärger och eleverna får måla sina porträtt. Vi avslutar tillfällena med att titta på elevernas skulpturer tillsammans.

11 Fä rg och seende I det här programmet upplever vi Bror Hjorths konst från naturvetenskapens perspektiv. Vi pratar om färgblandning, komplementfärger, efterbilder och lite om ögats fysik. Vi undersöker hur en konstnär har använt sig av den kunskapen i sina bilder? VISNING: Utifrån Bror Hjorths konst pratar vi om vad färg egentligen är och ser efter hur han använt sig av t.ex. komplementfärger. Vi pratar om hur man med färgens hjälp kan skapa en illus ion av djup. Vi diskuterar hur något kan vara genomskinligt och vad som händer när man blandar två färger. ÅRSKURS 4-6 VERKSTAD: I verkstan gör vi färgexperiment och målar egna bilder där vi använder oss av komplementfärger.

12 FÖRSKOLEKLASS - ÅK6 Vad Bror Hjorth tyckte om Programmet lämpar sig väl för ett första möte med museet men anpassas efter just din grupps förkunskaper. Eleverna får lära känna Bror Hjorths konst och öva sig på att läsa bilder och att uttrycka sig visuellt. Gruppen kan komma vid ett till tre tillfällen. Lämpligt för barn från fyra år. VISNING: Bror Hjorths Hus är fullt av tavlor, skulpturer och reliefer. Ofta skildrar hans konst det vardagliga livet, hemmet och familjen. Tillsammans ser vi på och samtalar om hans konst och upptäcker vad det var han tyckte om. VERKSTAD: I verkstan får barnen med färg eller lera berätta om vad de själva tycker om. Vi avslutar varje tillfälle med att prata om barnens verk och hur de gjorde för att berätta om det som de själva gillar. N äckens polska och andra sagor Skulpturen Näckens polska som står framför tågstationen är ett av Bror Hjorths mest kända konstverk. Barnen får fundera på hur ett konstverk kan ta form och höra om olika mytologiska figurer som finns i Bror Hjorths konst. Gruppen kan komma vid ett eller två tillfällen. VISNING: Vi följer Bror Hjorths arbeten med Näckens polska i ateljén. Vi samtalar om skulpturen, hur den blev till och vad den föreställer. Barnen får höra historier om Näcken och Huldran, Pan, Orfeus och dansande nymfer. Vad kan historierna ha haft för betydelse för 100 år sedan när Bror Hjorth var liten? VERKSTAD: I verkstan får barnen skulptera sina egna sagofigurer. Vid andra besöket får barnen måla sina skulpturer. Vi avslutar med att samtala om barnens figurer.

13 Tjejbilder - Killbilder Barn påverkas från att de är små av samhället runt omkring dem. Hur påverkas barn av alla olika bilder, ideal och budskap? Vi vill genom samtal kring Bror Hjorths konst och barns lekar visa på sådant som försöker tala om för oss hur pojkar och flickor är eller borde vara. VISNING: Med utgångspunkt i barnens lekar och fritidsintressen samtalar vi kring några målningar och skulpturer där Bror Hjorth på olika sätt skildrat kvinnor och män, flickor och pojkar i olika situationer. Finns det verksamhet som bara pojkar kan delta i och finns det sådant som bara flickor kan göra? Vem eller vad bestämmer till exempel vem som dansar balett eller spelar ishockey? VERKSTAD: I verkstan får eleverna teckna och måla en bild av något de gör på sin fritid. Med utgångspunkt från bilderna pratar vi om olika aktiviteter inomhus och utomhus, om det är saker man gör ensam, eller tillsammans med andra, och vilka i så fall.

14 FÖRSKOLAN Vad Bror Hjorth tyckte om Programmet lämpar sig väl för ett första möte med museet men anpassas efter just din grupps förkunskaper. Eleverna får lära känna Bror Hjorths konst och öva sig på att läsa bilder och att uttrycka sig visuellt. Gruppen kan komma vid ett till tre tillfällen. Lämpligt för barn från fyra år. VISNING: Bror Hjorths Hus är fullt av tavlor, skulpturer och reliefer. Ofta skildrar hans konst det vardagliga livet, hemmet och familjen. Tillsammans ser vi på och samtalar om hans konst och upptäcker vad det var han tyckte om. VERKSTAD: I verkstan får barnen med färg eller lera berätta om vad de själva tycker om. Vi avslutar varje tillfälle med att prata om barnens verk och hur de gjorde för att berätta om det som de själva gillar. Form och f ärg Fyrkantiga, runda, trekantiga och ovala former kan användas till allt möjligt i en bild. Ett fönster, ett öga, en skorsten, en grind; allt har sin speciella form och färg! Det här är ett spännande och lekfullt sätt att möta konst på och sam tidigt träna sitt form- och färgseende. Lämpligt för barn från 5 år. VISNING: Barnen får olika formpusselbitar att ha med sig på vår vandring i museet. Bitarna hör hemma i någon av Bror Hjorths målningar. Tillsammans ser vi på bilderna och de barn som känner igen sin formpusselbit i målningen visar den. Vi pratar om vilken form och färg pusselbiten har och vad den gör för nytta i bilden. VERKSTAD: Var och en får använda sina former från pusselbitarna när de gör sin egen bildberättelse med kol och temperafärg.

15 Bild av Gideon

16 FÖRSKOLAN Vad berättar bilden? Barnen får utveckla sitt intresse för bild, öva sitt bildseende och pröva att sätta ord på sina synintryck. Barnen får också öva på att lyssna på varandra och samtala om vad de ser. Programmet riktar sig till de yngsta barnen, från 3 år. VISNING: En bild kan innehålla en hel historia, eller i alla fall ge upphov till en. Vi ser på och samtalar om bilderna, och fantiserar med utgångspunkt i deras innehåll och uppbyggnad. Tillsammans går vi på upptäcktsfärd i bilderna. VERKSTAD: I verkstan tecknar och målar barnen sina egna berättelser. Vi avslutar besöket med att barnen får berätta om vad de har målat. Tjejbilder - Killbilder Barn påverkas från att de är små av samhället runt omkring dem. Hur påverkas barn av alla olika bilder, ideal och budskap? Vi vill genom samtal kring Bror Hjorths konst och barns lekar visa på sådant som försöker tala om för oss hur pojkar och flickor är eller borde vara. VISNING: Med utgångspunkt i barnens lekar och fritidsintressen samtalar vi kring några målningar och skulpturer där Bror Hjorth på olika sätt skildrat kvinnor och män, flickor och pojkar i olika situationer. Finns det verksamhet som bara pojkar kan delta i och finns det sådant som bara flickor kan göra? Vem eller vad bestämmer till exempel vem som dansar balett eller spelar ishockey? VERKSTAD: I verkstan får eleverna teckna och måla en bild av något de gör på sin fritid. Med utgångspunkt från bilderna pratar vi om olika aktiviteter inom hus och utomhus, om det är saker man gör ensam, eller tillsammans med andra, och vilka i så fall.

17

18 SKAPANDE SKOLA Skapande skola Skapande skola pengar finns nu att söka för elever från förskoleklass till och med åk 9. Om din klass vill jobba med konst så kan vi på Bror Hjorths Hus vara er samarbetspartner. Skapande skola programmen är avgiftsbelagda och sker delvis på er skola. En konstpedagog från Bror Hjorths Hus kommer till skolan med bilder och konstnärsmaterial av hög kvalitet. Projekten kostar 6000 kr/klass. I priset ingår ett tillfälle i Bror Hjorths Hus, två tillfällen i skolan, allt konstnärsmaterial samt planering och utformning av projektet. Exempel på projekt som vi erbjuder: KONSTSKOLA HOS ER: Med utgångspunkt i Bror Hjorths konst jobbar vi med bildanalys och bildberättade. Vi jobbar med de olika teknikerna teckning, måleri och skulptur. KONST + MATEMATIK = SANT Elever i 6-7 års åldern får undersöka begrepp som geometriska former, udda och jämt samt symmetri med hjälp av konsten. SUPERHJÄLTAR I SKOLAN: Bildpedagogiskt projekt med genusperspektiv. Eleverna får prata om hur Bror Hjorth framställde män och kvinnor i sin konst samt med hjälp av superhjältar och reklamfoton prata om hur normen ser ut för manlig och kvinnligt beteende och utseende i vårt samhälle idag. Är du intressera av ett skapande skola samarbete? Kontakta museilektor Maria Malmberg Wallin på eller maria@brorhjorthshus.se. Mer information finns också på museets hemsida.

19

20 NORBYVÄGEN UPPSALA BRORHJORTHSHUS.SE FACEBOOK.COM/BRORHJORTHSHUS

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM 2016 2017 Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2011 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2011 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2011 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010

KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010 KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6 Torsdagar kl 12-16 Konst föder samtal. Som lärare kan du förbereda och genomföra ditt och din grupps/klass besök på Bror Hjorths Hus med hjälp av vår handledning Bror Hjorths Hus på egen hand. Bror Hjorths

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

Skol- pro- gram våren 2018

Skol- pro- gram våren 2018 Skolprogram våren 2018 hej! Välkommen till Västerås konstmuseum och varsågod att ta del av vårt pedagogiska och kreativa skolprogram för våren 2018. Vårt rum för skapande är Konstlabbet, en plats för kreativitet

Läs mer

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Årskurs 1 - grundfärgerna samt blanda och experimentera med färger - namn på grundfärgerna samt svart och vit - framställa bilder med hjälp av tekniker, redskap och material

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG Studier av konstnärligt seende (Saks) Dokumentation och vetenskapligt seminarium SE OCH LÄRA, ELLER LÄRA ATT SE I en tid av stark målfokusering inom förskola och skola och med samhällets

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt Åsa Drape Ulander, ht-12 ; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt I arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt kommer vi att träna på att lära oss se ansiktets proportioner genom

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag!

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! -en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! Foto: Maria Öhrn, Kulturhuset. Från utställningen Hur gick det sen? Moomin Characters Pedagogiskt program framtaget av Värmlands Museum

Läs mer

NATIONELLA BILDTÄVLING

NATIONELLA BILDTÄVLING PRATA OM SPELS NATIONELLA BILDTÄVLING FÖR ÅRSKURS 7-9 1 1 KOM IGÅNG Vara med och tävla Prata om spels nationella bildtävling låter er vara med och tävla om fina priser. I tävlingen kan ni uppnå kursmålen

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och

Läs mer

Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad

Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen innehåller följande ämnen: Formlära, Konsthistoria, Krokiteckning,

Läs mer

Pedagogiskt program. Landskrona museum

Pedagogiskt program. Landskrona museum Pedagogiskt program Landskrona museum Välkommen! Varje dag möter vi massor av reklam. Vad vi köper, hur och var, visar vem vi är. På så sätt är reklamen ett avtryck av sin samtid och en ovärderlig kulturskatt.

Läs mer

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk Förskoleklass en trygg skolvärld Det år ditt barn fyller sex är det dags att välja plats i förskoleklass. De flesta föräldrar låter sitt barn gå i förskoleklass eftersom det ger en mjuk och trygg övergång

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Önnestads konstskola ger en allsidig grundutbildning och goda färdigheter inom det konstnärliga området. Konstskolan i Önnestad är högskoleförberedande och mycket lämplig

Läs mer

Pedagogiskt program. Landskrona museum

Pedagogiskt program. Landskrona museum Pedagogiskt program Landskrona museum Välkommen! Varje dag möter vi massor av reklam. Vad vi köper, hur och var, visar vem vi är. På så sätt är reklamen ett avtryck av sin samtid och en ovärderlig kulturskatt.

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN LPP för Fritidshem BILDCIRKELN Yvonne Engberg Innehållsförteckning Elevgrupp... 1 Syfte... 1 Långsiktigt mål... 1-2 Konkreta mål... 2 Arbetssätt.2-3 Bedömning... 3 Dokumentation....3 Analys av bedömning

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i:

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i: Bild åk 7 Ämnets syfte: Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga.

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga. TACK FÖR DIG SYFTE: Att få uppmärksamhet på ett sätt som fokuserar på person och inte prestation. Det här är en övning som passar utmärkt till att ha på fredagar efter en gemensam vecka, och som fungerar

Läs mer

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande.

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande. ALLA SKA MED / FN-DAGEN SYFTE: Att ge förslag på lösningar, att lyssna på varandras förslag, att pröva olika lösningar och att samarbeta. Samt att knyta samman de processer som sker i det lilla med det

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Kursplan Blandtekniker

Kursplan Blandtekniker Kursplan Blandtekniker Övningar i att: - utveckla det personliga bildspråket. - begrunda och analysera bilder gemensamt - finna skilda tekniker och skilda material får att nå olika uttryck - förstå bildkomposition

Läs mer

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Luossavaaraskolans fritidshem; planen uppförd juni 2014 Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Ett dokument med fritidsverksamhetens syfte, mål och metod. Luossavaaraskolans fritidshem, juni 2014

Läs mer

ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL

ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL UTBILDNINGSPROGRAM 2016 KUNSKAP TRYGGHET RESPEKT GEMENSKAP TOLERANS Här på Snitz Gymnasium har vi utvecklat ett arbetssätt för att kunna möta elever i behov av särskilt

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT Detta fördjupningsmaterial är inspirerat av Banditsagors föreställning Hemligt av Alexandra Loonin. Föreställningen riktar sig till barn mellan 10-12 år

Läs mer

Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan. Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan. Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan Läsåret 2013/2014 Organisation Personal Rektor: Gunilla Falk. Förskollärare: Sofia Gladewitz 90% och Helena Fridsson 80%. Övrig personal: Magdalena Burström

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att: Bild Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN!

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Jag kan Alla barn har rätt att lära, leka och utvecklas. I den här övningen får barnen prata om saker som de kan, när de lärde sig det och vem

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Föräldrar år 3 Föräldrar år 6

Föräldrar år 3 Föräldrar år 6 Omrade Nr Förskola Pedagogisk omsorg/familjed aghem Förskoleklass år 3 år 6 Är ditt barn en 0 1 pojke eller flicka? Utveckling och lärande Verksamheten är 101 2 stimulerande för Är ditt barn en pojke eller

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

BORTA MED VINDEN. Junibackens pedagogiska program för förskolan på temat naturvetenskap

BORTA MED VINDEN. Junibackens pedagogiska program för förskolan på temat naturvetenskap BORTA MED VINDEN Junibackens pedagogiska program för förskolan på temat naturvetenskap INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Att arbeta med naturvetenskap i förskolan... 4 Kopplingar till

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Arbetsplan för. förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2011/2012

Arbetsplan för. förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2011/2012 Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan läsåret 2011/2012 Organisation Personal Rektor: Gunilla Falk. Klassföreståndare: Kristina Jonsson Rosell 100% och Helena Fridsson 70%. Övrig personal: Thomas

Läs mer

Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2012/2013

Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2012/2013 Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan läsåret 2012/2013 Organisation Personal Rektor: Gunilla Falk. Förskollärare: Sofia Gladewitz 100% och Helena Fridsson 70%. Övrig personal: Ulrika Bergman

Läs mer

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär-

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen

Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen Ett urval ur ämnesplaner för grundskolans tidigare år NO åk 1-3: Människans kroppsdelar, deras namn och funktion

Läs mer

Labanskolan Frisärskola. Presentation av konstprojektet. Ämnesövergripande undervisning

Labanskolan Frisärskola. Presentation av konstprojektet. Ämnesövergripande undervisning Labanskolan Frisärskola Labanskolan är en frisärskola i Uppsala för årskurs 1-9 samt 4-årigt gymnasium. Vi undervisar i alla teoretiska ämnen och skolan har inriktningen kultur, pedagogisk drama och teater.

Läs mer

Bild. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret

Bild. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret Balderskolan, Uppsala musikklasser 2009 Bild Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret kunna framställa arbeten med hjälp av olika redskap och tekniker, kunna använda egna och andras

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan F ö r s k o lan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro

Läs mer

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan Bilaga 2 Försättssida Dnr 2015:201 Förslag till läroplanstexter Lpfö98 Övergång och samverkan Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan Lgrsär11 Övergång och samverkan Lspec11

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Novas fokusområden läsåret 2015/2016, goda värderingar, ett försprång, ett löfte livslångt lärande och den fria leken. Tillsammans med Stenkolets och Stjärnfallets

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 Avdelning - Lilla My Teamplanen beskriver den pedagogiska verksamheten utifrån de mål och målområden som anges i den lokala arbetsplanen. Den lokala arbetsplanen gäller för

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Villekulla Lesjöfors. Avdelning Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Villekulla Lesjöfors. Avdelning Masken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Villekulla Lesjöfors Avdelning Masken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar

Läs mer

F - 4 klass. LPO 94 Att uppnå Teknik och exempel på Arbetssätt

F - 4 klass. LPO 94 Att uppnå Teknik och exempel på Arbetssätt LOKAL KURSPLAN I BILD ANNERSTASKOLAN 2010 Utarbetad av: ÄMNETS SYFTE OCH KARAKTÄR: I undervisningen skall eleven utveckla såväl kunskaper om bilder som kunskap i att framställa, analysera och kommunicera

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Ann-Charlotte Ekensten Vad handlar boken om? Boken handlar om Elin som ska gå på nyårsfest. Egentligen vill hon inte gå på festen, för att hennes mamma är sjuk och kommer att dö. Men

Läs mer

HANDLEDNING PERFECT GIRL

HANDLEDNING PERFECT GIRL HANDLEDNING PERFECT GIRL TILL PEDAGOGEN Perfect Girl är en kortfilm på fyra minuter utan dialog eller dramatisk handling. Detta gör att den är lämplig att använda som diskussionsunderlag eller introduktion

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014 Lokal pedagogisk planering för s förskoleklass, läsår 2013/2014 Syfte: Skolans uppdrag: Mål: Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer

Läs mer

PROGRAMVERKSAMHET 2018

PROGRAMVERKSAMHET 2018 PROGRAMVERKSAMHET 2018 LILLA SYSTER KANIN Hur gick det egentligen när Lilla syster Kanin och Storebror åkte till havet för att bada? Först lyssnar vi på en spännande saga, och sedan funderar vi över vem

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Skapande och estetiska uttrycksformer Du lär dig att:

Skapande och estetiska uttrycksformer Du lär dig att: Du lär dig att: Prata och lyssna med kompisarna. Berätta om dina egna tankar om olika saker. Prata om olika texter som till exempel tidningar, böcker och berättelser. Använda dator och Ipad för att berätta

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Sörgården BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Sörgården Malin Henrixon Camilla Arvidsson Lena Svensson Carolin Buisson Normer och värden Lpfö 98 Förskolan

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Rune Fleischer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Rune Fleischer SIDAN 1 Författare: Rune Fleischer Vad handlar boken om? Rolf är på väg hem med sin hund. Han går förbi en man som håller på att flytta ett tungt skåp. Mannen blir trött, går iväg och tar en paus. Rolf

Läs mer

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet DDomkyrkans omkyrkans program för program grundskolan och för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet Kyrka - skola Med skolans nya läroplan finns många möjligheter till samarbete mellan skola och kyrka.

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer