bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013"

Transkript

1 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths hus bror hjorths hus

2 bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper från förskolan till och med gymnasiet. Vi arbetar utifrån teman och anpassar visningen efter gruppers förkunskaper och skolans ämnesområden. Ett tema med konsten som utgångspunkt kan vara givande för många av skolans ämnen, inte bara inom bildämnet. Vi jobbar med bildkommunikation som ledord i alla visningar och verkstäder. Visningens tema styr samtalet om konsten i museet och den skapande uppgiften i museets verkstad. Det skapande arbetet avslutas alltid med ett samtal kring elevernas verk. Ett besök i Bror Hjorths Hus är både lustfyllt och lärande. Målet med den konstpedagogiska verksamheten i Bror Hjorths Hus är att inspirera till ett aktivt, självständigt bildseende och ge lust till eget bildskapande. Eleverna får träna på att uttrycka erfarenheter, iakttagelser och känslor genom samtal kring konsten i museet och genom det egna skapandet. Arbetar ni med något särskilt tema i skolan och har något önskemål om en vinkling som inte tas upp här så är ni mer än välkomna att höra av er. Vi utarbetar gärna visningar i samråd med er! Maria Malmberg-Wallin Museilektor maria@brorhjorthshus.se Tidsåtgång: Visning 50 min Visning och verkstad 90 min Pris: GRATIS! (max 30 elever) Bokning tel , vardagar 9-13

3 Välkommen till Bror Hjorths Hus Bror Hjorths röda trähus i Kåbo är ett innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och sin ateljé. Bland möbler och böcker finns färdiga verk samt skisser, förlagor och verktyg som berättar om hur ett konstverk växer fram. Förutom Bror Hjorths konst visas också tillfälliga konstutställningar. Det finns alltid något aktuellt och passande för grupper i alla åldrar. Vi kan ta emot 30 elever samtidigt, eleverna delas då in i två grupper. Visning med verkstad tar cirka 90 minuter. Visning utan verkstad tar cirka 50 minuter. Programmen för förskolor, skolor och fritids i Bror Hjorths Hus är gratis!

4 bror hjorths hus Tillfälliga utställningar Fortbildning I en tillbyggd utställningshall visas 7-8 tillfälliga utställningarna per år. Till varje ny utställning tar vi fram ett särskilt pedagogiskt program. Kom gärna och se på flera tillfälliga utställningar under samma termin. Eleverna får då uppleva olika konstutryck och se hur utställningshallen förändras. I verkstan ser vi till att ni får jobba med olika material vid era besök. Vi erbjuder praktisk och teoretisk utbildning och fortbildning för dig och dina kollegor i olika konstformer och estetiska läroprocesser. VIP-visningar för pedagoger Första torsdagen i varje ny utställningsperiod visar vi utställningen för dig som jobbar med barn och unga. Kom för din egen skull eller om du vill veta mer om det pedagogiska programmet för utställningen. Visningen är kostnadsfri. Anpassade grupper Även grupper med behov av särskilt stöd, eller anpassat språk är varmt välkomna. Vi har gärna ett samtal med dig som är pedagog i en sådan grupp i samband med bokningen om hur ni önskar att ert besök ska se ut. Se mer information om vad som är på gång på museets hemsida.

5 Skapande skola Bror Hjorths Hus är gärna din samarbetspartner i skapande skola-projekt. Vi kan komma ut och jobba på din skola eller skräddarsy konstpedagogiska projekt för din eller dina klasser på museet. På vår hemsida kan du läsa om projekt vi gjort med skolor tidigare. Där finns också prisuppgifter för skapande skola. Exempel på teman vi jobbar med är: Konst och matematik, Konstskola hos er och Superhjältar i skolan ett genustema. Kontakta Maria Malmberg-Wallin om du vill jobba med oss i ett skapande skola-projekt.

6 FÖRSKOLAN Vad Bror Hjorth tyckte om Form och färg Programmet lämpar sig väl för ett första möte med museet men anpassas efter just din grupps förkunskaper. Eleverna får lära känna Bror Hjorths konst och öva sig på att läsa bilder och att uttrycka sig visuellt. Gruppen kan komma vid ett till tre tillfällen. Lämpligt för barn från fyra år. Fyrkantiga, runda, trekantiga och ovala former kan användas till allt möjligt i en bild. Ett fönster, ett öga, en skorsten, en grind; allt har sin speciella form och färg! Det här är ett spännande och lekfullt sätt att möta konst på och sam tidigt träna sitt form- och färgseende. Lämpligt för barn från 5 år. Visning: Visning: Barnen får olika formpusselbitar att Bror Hjorths Hus är fullt av tavlor, skulpturer och reliefer. Ofta skildrar hans konst det vardagliga livet, hemmet och familjen. Tillsammans ser vi på och samtalar om hans konst och upptäcker vad det var han tyckte om. Verkstad: I verkstan får barnen med färg eller lera berätta om vad de själva tycker om. Vi avslutar varje tillfälle med att prata om barnens verk och hur de gjorde för att berätta om det som de själva gillar. ha med sig på vår vandring i museet. Bitarna hör hemma i någon av Bror Hjorths målningar. Tillsammans ser vi på bilderna och de barn som känner igen sin formpusselbit i målningen visar den. Vi pratar om vilken form och färg pusselbiten har och vad den gör för nytta i bilden. Verkstad: Var och en får använda sina former från pusselbitarna när de gör sin egen bildberättelse med kol och temperafärg.

7 Vad berättar bilden? Barnen får utveckla sitt intresse för bild, öva sitt bildseende och pröva att sätta ord på sina synintryck. Barnen får också öva på att lyssna på varandra och samtala om vad de ser. Programmet riktar sig till de yngsta barnen, från 3 år. Visning: En bild kan innehålla en hel historia, eller i alla fall ge upphov till en. Vi ser på och samtalar om bilderna, och fantiserar med utgångspunkt i deras innehåll och uppbyggnad. Tillsammans går vi på upptäcktsfärd i bilderna. Verkstad: I verkstan tecknar och målar barnen sina egna berättelser. Vi avslutar besöket med att barnen får berätta om vad de har målat.

8 Tjejbilder - Killbilder FÖRSKOLAN Hur påverkas vi av alla bilder, ideal och budskap runt oss? Genom samtal kring Bror Hjorths konst och barnens lekar funderar vi över sådant som försöker tala om för oss hur pojkar och flickor är eller borde vara. Visning: Med utgångspunkt i barnens lekar samtalar vi kring några målningar och skulpturer där Bror Hjorth på olika sätt skildrat kvinnor och män, flickor och pojkar i olika situationer. Finns det lekar som bara pojkar kan delta i och finns det sådant som bara flickor kan göra? Vem eller vad bestämmer t.ex. vem som får vara prins essa eller Spiderman när man leker? Verkstad: I verkstan får barnen teckna och måla en bild på sin favoritlek. Vi avslutar besöket med att barnen få berätta vad de målat. Vi pratar om vilka som leker vad och vad som ingår i leken av föremål, utklädningskläder och annat.

9

10 ÅRSKURS 1-6 Vad Bror Hjorth tyckte om Programmet lämpar sig väl för ett första möte med museet men anpassas efter just din grupps förkunskaper. Eleverna får lära känna Bror Hjorths konst och öva sig på att läsa bilder och att uttrycka sig visuellt. Gruppen kan komma vid ett till tre tillfällen. Visning: Bror Hjorths Hus är fullt av tavlor, skulpturer och reliefer. Ofta skildrar hans konst det vardagliga livet, hemmet och familjen. Tillsammans ser vi på och samtalar om hans konst och upptäcker vad det var han tyckte om. Verkstad: I verkstan får barnen med färg eller lera berätta om vad de själva tycker om. Vi avslutar varje tillfälle med att prata om barnens verk och hur de gjorde för att berätta om det som de själva gillar. Näckens polska och andra sagor Skulpturen Näckens polska som står framför tågstationen är ett av Bror Hjorths mest kända konstverk. Barnen får fundera på hur ett konstverk kan ta form och höra om olika mytologiska figurer som finns i Bror Hjorths konst. Gruppen kan komma vid ett eller två tillfällen. Visning: Vi följer Bror Hjorths arbeten med Näckens polska i ateljén. Vi samtalar om skulpturen, hur den blev till och vad den föreställer. Barnen får höra historier om Näcken och Huldran, Pan, Orfeus och dansande nymfer. Vad kan historierna ha haft för betydelse för 100 år sedan när Bror Hjorth var liten? Verkstad: I verkstan får barnen skulptera sina egna sagofigurer. Vid andra besöket får barnen måla sina skulpturer. Vi avslutar med att samtala om barnens figurer.

11

12 Tjejbilder - Killbilder ÅRSKURS 1-6 Barn påverkas från att de är små av samhället runt omkring dem. Hur påverkas barn av alla olika bilder, ideal och budskap? Vi vill genom samtal kring Bror Hjorths konst och barns lekar visa på sådant som försöker tala om för oss hur pojkar och flickor är eller borde vara. Visning: Med utgångspunkt i barnens lekar och fritidsintressen samtalar vi kring några målningar och skulpturer där Bror Hjorth på olika sätt skildrat kvinnor och män, flickor och pojkar i olika situationer. Finns det verksamhet som bara pojkar kan delta i och finns det sådant som bara flickor kan göra? Vem eller vad bestämmer till exempel vem som dansar balett eller spelar ishockey? Verkstad: I verkstan får eleverna teckna och måla en bild av något de gör på sin fritid. Med utgångspunkt från bilderna pratar vi om olika aktiviteter inom hus och utomhus, om det är saker man gör ensam, eller tillsammans med andra, och vilka i så fall.

13

14 ÅRskurs 4-6 Människan som motiv Välj inriktning Kroppen eller Porträtt Den största delen av Bror Hjorths konst föreställer människor. Modellstudier av människor i helkroppsformat eller porträttstudier. I det här programmet ser vi på människan ur ett konstnärligt perspektiv i stället för att fokusera på om ett utseende är fult eller snyggt. Hur är egentligen människokroppen uppbyggd? Kroppen Visning: Vi studerar Bror Hjorths modellstudier tillsammans och talar om kroppens anatomi och funderar på varför så många av hans skulpturer är nakna? Vi undersöker också hur man kan visa rörelse i en stillastående skulptur. en rörelse. Vi avslutar med att titta på elevernas skulpturer tillsammans. Porträtt - Två tillfällen Visning: Vi talar om ansiktets proportioner och prövar att beskriva ansiktet som ett landskap och jämför olika porträtt som Bror Hjorth skapat. Vi pratar också om hur man kan påverka uttrycket i ett ansikte. Vid andra tillfället ser vi på färgens betydelse för vårt intryck av porträtten. Verkstad: Här plockar vi fram speglar och eleverna får pröva att göra ett självporträtt i lera. Vid andra tillfället pratar vi om hur man blandar hudfärger och eleverna får måla sina porträtt. Vi avslutar tillfällena med att titta på elevernas skulpturer tillsammans. Verkstad: Här får eleverna själva forma en skulptur av lera föreställande en människa i helkroppsformat som gör någonting, uttrycker

15 Färg och seende I det här programmet upplever vi Bror Hjorths konst från naturvetenskapens perspektiv. Vi pratar om färgblandning, komplementfärger, efterbilder och lite om ögats fysik. Vi undersöker hur en konstnär har använt sig av den kunskapen i sina bilder? Visning: Utifrån Bror Hjorths konst pratar vi om vad färg egentligen är och ser efter hur han använt sig av t.ex. komplementfärger. Vi pratar om hur man med färgens hjälp kan skapa en illus ion av djup. Vi diskuterar hur något kan vara genomskinligt och vad som händer när man blandar två färger. Verkstad: I verkstan gör vi färgexperiment och målar egna bilder där vi använder oss av komplementfärger.

16 Bror Hjorth årskurs 7-GYMNAsiet - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du känna hans konstnärskap genom en stor mängd skisser och färdiga konstverk. Visning: Visningen ger en översikt av Bror Hjorths konst och liv och sätter in honom i ett konsthistoriskt sammanhang. Hur såg kulturlivet i Paris ut under Bror Hjorths studietid där på 1920-talet? Tillsammans diskuterar vi vad man kan få reda på om Bror Hjorth genom hans motiv. Verkstad: Kärleken löper som en röd tråd genom Bror Hjorths konstnärskap. I verkstad får eleverna själva skulptera någon som de tycker om eller som symboliserar något som de tycker är viktigt i livet.

17 Näckens polska - Offentlig konst Skulpturen Näckens polska är en av Bror Hjorths mest kända konstverk. På museet kan man följa hans 16 år långa arbete med verket. Med utgångspunkt i Näckens polska reflekterar vi över den offentliga konstens historia och diskuterar vad den kan ha för betydelse idag. Visning: Vi tittar på skisser och förlagor till Näckens polska och berättar om Näcken och Huldran. Tillsammans funderar vi på vad Bror Hjorth ville med sin skulptur. Har skulpturen någon betydelse för oss idag? Verkstad: Eleverna får i uppgift att göra en skiss i lera till ett eget offentligt konstverk som kunde ta Näckens polskas plats eller stå någon annanstans i Uppsala. Vilken konst skulle finnas i det offentliga rummet om eleverna fick bestämma? Hur blir man vad man är? - idoler och förebilder Bror Hjorth återkommer i sin konst till sina förebilder och personer som betytt mycket för honom: familjen, Jesus, Nietzsche och Albert Schweitzer för att nämna några. Eleverna får reflektera över vem eller vad som påverkar och påverkat deras åsikter och värderingar. Visning: Vi samtalar om olika personer i Bror Hjorths konst och vad de stod för. Vi funderar över hur man egentligen kommer fram till sina egna åsikter. Vilka ger oss grunderna för vår moral och etik? Hur blir man vad man är? Verkstad: Ungdomarna får i skulptural form gestalta något eller någon som starkt påverkat dem. Vi avslutar med att tala om ungdomarnas skulpturer och deras tankar kring dem.

18 Människan som motiv årskurs 7-GYMNAsiet Välj inriktning Kroppen eller Porträtt Den största delen av Bror Hjorths konst föreställer människor. Modellstudier av människor i helkroppsformat eller porträttstudier. I det här programmet ser vi på människan ur ett konstnärligt perspektiv i stället för att fokusera på om ett utseende är fult eller snyggt. Hur är egentligen människokroppen uppbyggd? Kroppen Visning: Vi studerar Bror Hjorths modell studier tillsammans och talar om kroppens anatomi och funderar på varför så många av hans skulpturer är nakna? Vi undersöker också hur man kan visa rörelse i en stillastående skulptur. Verkstad: Här får eleverna själva forma en skulptur av lera föreställande en människa i helkroppsformat som gör någonting, uttrycker en rörelse. Vi avslutar med att titta på elevernas skulpturer tillsammans. Porträtt Visning: - Två tillfällen Vi talar om ansiktets proportioner och prövar att beskriva ansiktet som ett landskap och jämför olika porträtt som Bror Hjorth skapat. Vi pratar också om hur man kan påverka uttrycket i ett ansikte. Vid andra tillfället ser vi på färgens betydelse för vårt intryck av porträtten. Verkstad: Här plockar vi fram speglar och eleverna får pröva att göra ett självporträtt i lera. Vid andra tillfället pratar vi om hur man blandar hudfärger och eleverna får måla sina porträtt. Vi avslutar tillfällena med att titta på elevernas skulpturer tillsammans.

19 MED GENUS I SIKTE bilder av kvinnligt och manligt Hur ser könsrollerna ut i Bror Hjorths konst? Skiljer de sig från dagens reklam- och massmediebilder? Hur kommuniceras könsroller och i vilket syfte? Visning: Efter en introduktion delas klassen in i mindre grupper. Varje grupp får utifrån ett antal frågeställningar arbeta med Bror Hjorths konstverk och bilder från andra medier. Grupperna får redovisa sina svar under en rundvandring i museet. Vi samtalar också om ämnen som skönhetsideal och konstnärers musor. Verkstad: I verkstan får grupperna i uppgift att gör en motbild till sina visningsbilder. Vi fortsätter samtalet om framställningen av genus i bild. Vad och hur kommunicerar elevernas bilder?

20 Norbyvägen Uppsala brorhjorthshus.se facebook.com/brorhjorthshus

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

Konstpedagogiska program 2014

Konstpedagogiska program 2014 Konstpedagogiska program 2014 Upplev, skapa och kommunicera BROR HJORTHS HUS Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper från förskolan till och med gymnasiet. Vi arbetar utifrån teman

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM 2016 2017 Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2011 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2011 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2011 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010

KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010 KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

SKAPANDE SKOLA 2015-16

SKAPANDE SKOLA 2015-16 2015-16 Nu finns möjlighet att under läsåret 15-16 göra Skapande skola-projekt på Din skola. Falkenbergs kommun har av Kulturrådet beviljats medel för att genomföra konstnärliga projekt för årskurs F-9

Läs mer

Pedagogiskt program. Våren 2014

Pedagogiskt program. Våren 2014 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Våren 2014 Välkomna till en ny termin på och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för våren 2014. Vi erbjuder visningar med innehåll

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen Dokumentation av Kvalitetsarbete Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen 2014 Förskolor Norr Munkedals kommun Sarah Gehandler Camilla Cederstråle Bella Johansson Gunilla Lågum Innehåll Grundfakta

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

Pedagogiskt program Våren 2016

Pedagogiskt program Våren 2016 Pedagogiskt program Våren 2016 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum Här är undervisningsprogrammet för våren 2016. Vi erbjuder visningar med innehåll och kvalitet och hoppas att ni här ska

Läs mer

Välkommen till fritids

Välkommen till fritids Välkommen till fritids እ ን ቃ ዕ ና ብ መዘ ና ግ ዒ ( ፍ ሪ ቲ ድ ) ብ ደ ሓ ን መጻ እ ኩ ም Telefonnummer ቁ ጽ ሪ ተ ለ ፎ ን Fritids ፍ ሪ ቲ ድ (መዘ ና ግ ዒ መውዓ ሊ) Fritids är till för barn mellan 6och 12 år vars vårdnadshavare arbetar,

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: När morfar kommer på besök, får Viggo ett gevär av honom. Mamma är rädd. Hon tycker att Viggo är för liten, för att ha ett gevär. Mamma gömmer geväret, och Viggo blir jättesur.

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Älvsbacka förskola, avdelning Myggan. Ort Skellefteå.

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 18/6 2014 Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 förskolechef: Pernilla Nillson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetside 4. Tallängens års-hjul (under arbete) 5. Mål för Tallängens förskola

Läs mer

Kattens Janssons månadsbrev

Kattens Janssons månadsbrev Kattens Janssons månadsbrev Okt-14 Hej föräldrar! Vi har fortfarande ett fokus på skogen och naturens härliga lekplats, dock är våra utflykter lite beroende på väder och vilka kläder barnen haft på sig

Läs mer

Bärens Kraft... Spel och lek om bären

Bärens Kraft... Spel och lek om bären Bärens Kraft... Spel och lek om bären Nedan presenteras scenarion för tre lektioner som har skapats i samband med reklam- och informationskampanjen "Enastående egenskaper hos vanliga frukter för att uppmuntra

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. på museum Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. på museum Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är på museet tillsammans med sina föräldrar. Han tycker det är tråkigt. Mamma och pappa vill bara titta på konst. Plötsligt

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal och skrift i teknik - Skapande arbete ger eleverna

Läs mer

KONFIRMAND 2013/2014

KONFIRMAND 2013/2014 KONFIRMAND 2013/2014 Nyfiken på livet? Vad har du lärt dig under konfirmandtiden? Vad har varit det bästa med konfirmationen? Lägret och få träffa nya vänner. Ledarna. Att dansa! Lägret var underbart!

Läs mer

Välkommen Till Kryssets förskola 2015

Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Informationsfolder Kryssets förskola 2014-2015 Välkommen till Kryssets förskola Vision Vi utbildar världsmedborgare Vi är världen, världen är vi. Kryssets förskola

Läs mer

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och

Läs mer

identiet Konstpedagogiskt arbete i Västra Götaland sedan 2002 BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE VEM ÄR JAG?

identiet Konstpedagogiskt arbete i Västra Götaland sedan 2002 BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE VEM ÄR JAG? identiet VEM ÄR JAG? BILD & FORM SERIE ANNA-KARIN LIEDBERG ELLA KALOGRITSA Elever färglägger lerskulpturer med akvarellteknik. Kronbergsskolan, Lysekil BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Tusen gånger starkare är en långfilm baserad på Christina Herrströms bok med samma namn. Filmen finns att se som strömmande media via www.selma.pedc.se

Läs mer

Umeå. Media. Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv

Umeå. Media. Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv Media Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv När vi jobbar med media kommer du att få lära dig om reklamens syfte och påverkan. Du får lära dig hur en tidning är uppbyggd samt hur hur de olika delarna, som tex

Läs mer

Illustration av Maria Jönsson från Bilderbokens mångfald och möjligheter, N&K, 2008

Illustration av Maria Jönsson från Bilderbokens mångfald och möjligheter, N&K, 2008 Illustration av Maria Jönsson från Bilderbokens mångfald och möjligheter, N&K, 2008 Boken som lugnande medel eller pedagogiskt verktyg?! Bild från Kenta och barbisarna av Pija Lindenbaum Vilken bok ska

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 www.teatertre.se / 08-669 00 60 Peka Trumma Dansa är en rytmisk, rörlig och rolig föreställning för de yngsta, fritt efter

Läs mer

GÖR DET OSYNLIGA SYNLIGT MED HJÄLP AV LJUSET

GÖR DET OSYNLIGA SYNLIGT MED HJÄLP AV LJUSET GÖR DET OSYNLIGA SYNLIGT MED HJÄLP AV LJUSET Bild av 8 klassare från skola i Östra Göinge Kommun. - En fotografisk workshop Bildkonstnär SOFIA ÄNGHEDE Ankargatan 4a 414 61 Göteborg Tfn 0704 01 31 26 Email:

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

Familjetema: STJÄRNFAMILJEN Vi är alla stjärnor. Allra bäst på att vara just den vi är!

Familjetema: STJÄRNFAMILJEN Vi är alla stjärnor. Allra bäst på att vara just den vi är! Familjepaketet Böckerna i Familjepaketet har hög igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar samtidigt många olika sätt att leva. Runt 30% av alla barn idag lever i en frånskild familj.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Det vi har gemensamt elever och lärare på BF-programmet på Guteskolan Södra är att vi alla gillar fart och fläkt. Vi ärkreativa i vårt arbete och gillar utmaningar.

Läs mer

Barns helse og egenopplevelse som asylsøker

Barns helse og egenopplevelse som asylsøker Barns helse og egenopplevelse som asylsøker http://www.cergu.gu.se/publikationer/ NSH-konferanse om minoritetshelse Oslo 6 mai 2011 Henry Ascher MD, docent i barnmedicin, universitetslektor Flyktingbarnteamet,

Läs mer

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG Om mässan: Plats: Affärshuset Tegnér, Växjö När: 22 april 2016 Hålltider: Kl. 08.00 Tävlingen Årets Säljare börjar. Kl. 10.00 11.45 Monterbygge. Kl.

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Parkour! Lärarmaterial

Parkour! Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kalle Güettler Vad handlar boken om? Isak är en blyg kille som går i nian. Han har ett stort intresse för att åka bräda och på nätet brukar han kolla parkour. Han gillar när de hoppar

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen

LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

Broskolans röda tråd i Bild

Broskolans röda tråd i Bild Broskolans röda tråd i Bild Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket. Detta

Läs mer

Klara din vardag Tema år 8 i HK

Klara din vardag Tema år 8 i HK Namn: Klass: I min grupp ingår även: Klara din vardag Tema år 8 i HK Var? När? Varför? Hur? I HK- och Datasalen Vårterminen i ca 8 9 veckor Se Pedagogisk planering Se nedan Klassen delas in i grupper om

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

LOKAL VERKSAMHETSPLAN BLÅKLOCKVÄGENS FÖRSKOLA 2014/2015

LOKAL VERKSAMHETSPLAN BLÅKLOCKVÄGENS FÖRSKOLA 2014/2015 LOKAL VERKSAMHETSPLAN BLÅKLOCKVÄGENS FÖRSKOLA 2014/2015 1 LÄRPROCESSER Åtagande Till slutet av läsåret 2014/2015 är samtliga flickors och pojkars lärprocesser synliggjorda och kommunicerade med barn och

Läs mer

Barn för bjudet Lärarmaterial

Barn för bjudet Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Oscar K. Vad handlar boken om? Boken handlar om en kille och en tjej som brukar träffas och spela spel. En dag när de träffas, börjar de prata om barn och om hur barn blir till. De

Läs mer

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Kira och hennes band Funky ska vara med i en tävling som heter Talang. Kira hoppas på att hon och Nico ska blir

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Tema TID. Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009. Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo. Foto: Maritha Spanier

Tema TID. Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009. Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo. Foto: Maritha Spanier Tema TID Foto: Maritha Spanier Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009 Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo Reflex är ett projekt som fokuserar på barns möte med konst. Det är barnens

Läs mer

Tema NW Kan saker betyda något? Om att berätta med hjälp av saker

Tema NW Kan saker betyda något? Om att berätta med hjälp av saker Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema NW Kan saker betyda något? Om att berätta med hjälp av saker Ett rött hjärta betyder kärlek. En streckgubbe med kjol på en dörr betyder toa för tjejer. Grön gubbe vi övergångsställe

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Presentation av Björkängens förskola

Presentation av Björkängens förskola Presentation av Björkängens förskola Vår förskola startade 1 oktober 1990 och tillhör Närlunda rektorsområde. Vi är en förskola i utveckling som har inspirerats av Reggio Emilias filosofi och tankar om

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet?

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet? POJKPAKETET Böckerna i pojkpaketet är fokuserade på pojkrollen. Det går idag att hitta bredare roller för flickor inom barnböcker. Flickor som går i Pippis fotspår. Men böcker som gestaltar pojkar på ett

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Varför pedagogisk dokumentation? För att kunna återvända till en händelse.

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING]

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Åskullen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

PEDAGOGENS KOMPETENSER

PEDAGOGENS KOMPETENSER UNIVERSITETET I GÖTEBORG Institutionen för Pedagogik Kommunikation och Lärande LAU 110 Lärande, etik och värde Torgeir Alvestad PEDAGOGENS KOMPETENSER Yrkeskompetens Didaktisk kompetens Social kompetens

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Paper från lärgruppen i matematik. S:t Olofsskolan vt 13

Paper från lärgruppen i matematik. S:t Olofsskolan vt 13 Paper från lärgruppen i matematik S:t Olofsskolan vt 13 Agneta Sillman Karlsson Carolina Strömberg Katrin Lingensjö Ulla Sjöstedt Bakgrund: Många elever tycker matte är att enbart räkna i en mattebok.

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Fröken spöke och den svarta katten

Fröken spöke och den svarta katten SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om tvillingarna Ebba och Ivar, som en morgon får se en katt som mystiskt förvinner när Fröken Sparre

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer