SAMVERKANSAVTAL. VO-College. Göteborgsregionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMVERKANSAVTAL. VO-College. Göteborgsregionen"

Transkript

1 SAMVERKANSAVTAL VO-College Göteborgsregionen

2 Samverkansavtal Vård- och omsorgscollege i Göteborgsregionen Bakgrund Göteborgsregionens vård- och omsorgscollege (GR VO-College) Vård- och omsorgscollege är en samverkansform mellan utbildningsanordnare och arbetslivet inom vård- och omsorg på regional nivå. Inom GR VO-College samverkar kommunerna inom Göteborgsregionen, Västra Götalandsregionen, Region Halland (för Kungsbacka), privata vårdföretag och fackliga organisationer med olika utbildningsanordnare på gymnasial och eftergymnasial nivå. Detta medför ett effektivt resursutnyttjande till gagn för alla parter. För arbetsgivare och utbildningsanordnare tydliggörs ansvaret att förse verksamheten inom viss sjukhusvård, kommunal vård- och omsorg samt funktionshinder med välutbildad personal. Framtida utmaningar kan mötas gemensamt. Genom samverkan mellan utbildningsanordnare och arbetsgivare ska elever/studerande under utbildning och redan anställd personal inom sjukhusvård, kommunal vård och omsorg samt funktionshinder erhålla adekvat utbildning/kompetensutveckling som svarar upp mot den framtida arbetsmarknadens behov. Arbetet kvalitetssäkras via detta samverkansavtal genom det regionala GR VO-Collegerådet tillika regionala styrgruppen, där arbetslivet innehar majoriteten. 1 Avtalsparter Avtalets parter utgörs av GRs 13 medlemskommuner, Västra Götalandsregionen (Sjukhusgruppen inom GR) samt Region Halland (för Kungsbacka) och berörda fackliga organisationer. Privata vårdgivare och utbildningsanordnare erbjuds att ingå i avtalet. 2 Mål och syfte Styrgruppens/GR VO-Collegerådets syfte med detta samverkansavtal Att utgöra en kvalitetssäkrande regional organisation under den tid certifieringen gäller enligt uppfyllda kriterier i den regionala ansökan. Rådet kommer också att fokusera på omvärldsbevakning, opinionsbildning och marknadsföring. Att anpassa befintliga insatser i regionen till det nationella konceptet Vård- och omsorgscollege och att inom konceptet fortsätta att utveckla samverkan mellan arbetsliv och skola/utbildning. Medlemmarna i GR VO-College har därmed att möta en stor utmaning, både när det gäller att nyrekrytera personal med rätt kompetens, men också att vidareutbilda redan anställd personal.

3 Styrgruppens/GR VO-Collegerådets mål Det är viktigt för verksamheterna att kunna utveckla drivkrafter med målet att tydliggöra vägar för karriär och yrkesutveckling för samtliga yrkesgrupper och med tydligt fokus på att vara en attraktiv arbetsgivare. GR VO-College har därför för avsikt att uppfylla följande regionala mål under respektive kriterium,(för mera information se regional återansökningshandling): Kriterium 1 Varför Vård- och Omsorgscollege? REGIONALT MÅL TILL 2017: Att det regionala GR VO-Collegerådet/styrgruppen utses enligt modell för GR VO-College samt att den sammanträder 4-6 gånger per år under certifieringsperioden och att samtliga möten dokumenteras och görs tillgängliga digitalt. Att lokala VO-College dokumenterar och skickar sina protokoll till den regionala processledaren för att koppla ihop lokal och regional nivå. Att medverka till att definierade personalbehov kan täckas genom att de lokalt certifierade collegen utbildar enligt nationella styrdokument och dokumenterade önskemål från arbetslivet. Att GR VO-Collegerådet/styrgruppen utgör en spanande organisation för att definiera nya behov av utbildning som kanske inte är definierade idag. Att GR VO-College ingår som en part i ett pilotprojekt med målet att ta fram ett tekniskt verktyg för att beskriva och visualisera vilka utbildningsinsatser som genomförs, prognostisera kommande examinationer och att hämta in regionala analyser av statistik i verktyget benämnt Kompetensplattsformsverktyget. Uppdraget genomförs av GR Utbildning på uppdrag av Västra Götalandsregionen som en del i den nationella satsningen på kompetensplattformar. Att ur ett vård- och omsorgsperspektiv analysera kommande nationella uppföljningar (Skolverket och SCB) gällande ungdomars etablering på arbetsmarknaden. Att ett samverkansavtal för gymnasieskolan inom GR sluts för perioden mellan så att rörligheten mellan kommunerna upprätthålls under hela certifieringsperioden och att lokalt certifierade college på så sätt kan ta emot elever från hela Göteborgsregionen. Att öka antalet antagna ungdomselever till vård- och omsorgsprogrammet med 75 elever senast år Att utveckla ytterligare minst 3 programfördjupningspaket inom vård- och omsorgsprogrammet i takt med att nya områden definieras av den regionala styrgruppen/vo-collegerådet. Att utveckla en inriktning på vård- och omsorgsprogrammet, vilken ger direkt behörighet till högskolestudier inom sjuksköterskeutbildning. (Under förutsättning att regeringens aviserade utredning får genomslag och en sådan inriktning inrättas på Vård- och omsorgsprogrammet) Att i samverkan med arbetslivet identifiera utbildningar som kan komma att omfattas av regional garanti vid behov (till exempel när ungdomskullen är som lägst).

4 Att minst tre nya lokalt certifierade college bedriver vuxenutbildning inom vård- och omsorgsområdet Att verka för att fler lokala college deltar i och utformar metoder för hur inkludering på arbetsmarknaden kan underlättas genom flexibla former för sfi-undervisning, där lärande och arbete kombineras. GR VO-College ska verka för att de lokala collegen i regionen har kunskap om de nya riktlinjerna och att dessa tillämpas vid validering inom vård och omsorgsyrket. Valideringen ska ske gentemot de nya ämnesplanerna. En ökad standardisering och samordningen är önskvärt för att öka möjligheten till samutnyttjande och för att den validering som utförs ska bedömas likvärdig oavsett vilket kommun som utfört valideringen. De lokala collegen sätter upp mål för e-lärande under relevant kriterium. Kriterium 2 Samverkan REGIONALA MÅL TILL 2017: Att GRs Praktikplatsen.se kartlägger vilka olika projekt, utbildningar, validering, AF-uppdrag som hanterar arbetsplatsförlagt lärande, om vem som gör vad inom området idag för att göra det tillgängligt på PPL (Praktikplatsen.se). Att fortsätta att eftersträva att fler kommunala verksamheter använder Praktikplatsen.se som ett verktyg vid hanteringen av kommunala APL-platser inom vård- och omsorg samt funktionshinder. Att verka för att en ny nationell kurs för handledarutbildning om cirka 100 poäng inrättas av Skolverket. Att vidareutveckla modeller för lärande på arbetsplats och lärlingsutbildning i takt med att verksamheten expanderar. En särskild handledarutbildning för dem som ska handleda lärlingar inom vård- och omsorg ska utformas och användas. Att huvudmän och skolledning skapar förutsättningar för lärare att i samverkan med arbetsliv planera, genomföra och utvärdera APL på ett kvalitativt sätt vid lokalt certifierade VO-College inom GR. Att fortsätta satsningen på feriearbete inom vård- och omsorg för ungdomar och att försöka att utveckla en metod för att följa i vilken omfattning dessa elever sedan väljer att arbeta inom vårdoch omsorg. Att använda GRs databas för ungdomsuppföljning GRUUS för att kontinuerligt spåra vilka elever som avbryter sin gymnasieutbildning inom vård- och omsorg. Att via GRs databas GRINDA kontinuerligt följa vilka elever som byter väg från eller till vårdoch omsorgsprogrammet.

5 Den regionala styrgruppen fungerar som ett nätverk för idé- och erfarenhetsutbyte, för kvalitetssäkring av de lokala collegens processer samt för att initiera gemensamma satsningar. Att GR VO-College fortsätter att marknadsföra och informera om utbildningar inom det regionala colleget men även om andra eftergymnasiala utbildningar. Att verksamheterna och de fackliga företrädarna fortsätter att informera anställda om vad GR VO-College är och vilka möjligheter det ger. Att det regionala rådet/styrgruppen utövar opinionsbildning på lokal, regional och nationell nivå inom sektorn. Kriterium 3 Regionalt och lokalt perspektiv REGIONALA MÅL TILL 2017: Att ta tillvara erfarenheter från de IT-projekt som bedrivs inom GR i det regionala och de lokala vård- och omsorgscollegen. Kriterium 4 Infrastruktur REGIONALT MÅL TILL 2017: Att de lokala collegen och den regionala styrgruppen fortsätter sitt arbete med att definiera kompetensbehov på eftergymnasial nivå, gemensamt forma nya utbildningar och att stödja regionens samlade kompetensbehov på denna nivå i samband med ansökningar till Myndigheten för Yrkeshögskolan. Att de lokala collegen bedriver sådan verksamhet att de upplevs som goda leverantörer av vårdoch omsorgsutbildning även för målgruppen anställda. Att verksamheterna inom vård- och omsorg och funktionshinder strävar efter att erbjuda anställda som har vidareutbildat sig relevanta arbetsuppgifter utifrån nyförvärvad kompetens. Att fortsätta och utveckla samverkan med högskolor med bäring på vård- och omsorgscollege. Att via GRs plats som extern representant i Göteborgs Universitets programråd för yrkeslärarutbildningen verka för att fler personer utbildare sig till lärare i vård och omsorg. Kriterium 5 Hälsoperspektivet REGIONALT MÅL TILL 2017: Att fortsätta att utveckla såväl det regionala VO-Collegearbetet som det lokala VO-Collegearbetet i enlighet med Västra Götalandsregionens policy. Kriterium 6 Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö Enligt ursprunglig regional ansökan och beskrivning i lokala ansökningar om omcertifiering.

6 Kriterium 7 Lärformer och arbetssätt Enligt ursprunglig regional ansökan och beskrivning i lokala ansökningar om omcertifiering. Kriterium 8 Lärande i arbete Enligt ursprunglig regional ansökan och beskrivning i lokala ansökningar om omcertifiering. Kriterium 9 Kvalitetsarbete/Utvärdering REGIONALA MÅL TILL 2017: Att utgöra en kvalitetssäkrande regional organisation under den tid certifieringen gäller enligt uppfyllda kriterier i den regionala ansökan. Rådet/Styrgruppen kommer att fokusera på omvärldsbevakning, opinionsbildning och marknadsföring. Att anpassa det arbete som redan skett i regionen till det nationella konceptet Vård- och omsorgscollege och att inom konceptet fortsätta att utveckla samverkan mellan arbetsliv och skola/utbildning. Att genom Vård- och omsorgscollege genomföra intentionerna i det av samtliga kommuner och parter undertecknade samverkansavtalet för Vård- och omsorgscollege Göteborgsregionen. Samverkansavtalets parter är arbetsgivare, utbildningsanordnare och arbetstagarorganisation. Ovanstående tre mål kvarstår. Samverkansavtalet förnyas innan omcertifiering sker. Varje college ska lämna uppgifter som sin lokala styrgrupp kontinuerligt och minst en gång per år. Varje college ska lämna uppgifter årligen om vilka utbildningar/utbildare som ingår i det lokala colleget. Varje college ska lämna in en årlig verksamhetsberättelse som bygger på uppnådda och reviderade mål. I denna ska anges hur många diplom som delats ut samt hur många elever (gymnasieskola och vuxenutbildning) som har fått en gymnasieexamen. Kriterium 10 Avtal och överenskommelser REGIONALT MÅL TILL 2017: Att ett nytt samverkansavtal för VO-College ( ) är undertecknat innan föregående certifieringsperiod går ut ( ). Att lokala samverkansavtal samt avtal om handledarutbildning sluts vid samtliga college som önskar certifieras som en del av GR VO-College.

7 Västra Götalandsregionens (Sjukhusgruppens) deltagande i GR VO-College bygger på följande specifika mål: Fortsatt vidareutveckling av kompetensförsörjningsprocessen, dels genom att genomföra aktiviteter för att åtgärda det kompetensbehov som identifierats och dels fortsätta att utveckla processen på alla nivåer i organisationen samt tydligt integrera den i sjukhusets planerings- och uppföljningsprocess. En strukturerad kompetensförsörjningsprocess ska möjliggöra en helhetsbild, bättre beslutsunderlag och den långsiktighet som behövs för att SU ska klara sin egen kompetensförsörjning nu och framåt. Utarbeta och ansöka om ytterligare YH-utbildningar med utgångspunkt i identifierat kompetensbehov, bl. a med fokus på vård av äldre och verksamhetsinnehållet i Bild och interventionscentrum samt vårdadministration. Utforma och implementera en huvudhandledarmodell för läkarsekreterare/vårdadministratörer motsvarande den för gymnasie- och yrkeshögskoleutbildning i syfte att erbjuda lärande i arbetet (LIA) med god kvalitet samt ge bättre förutsättningar för handledning av studenter. Administrera LIA för Vårdadministratörer via praktikplatsen.se Minska diskrepansen mellan tillgängliga, beställda och bokade praktikplatser, vilket idag medför stora kvalitetsbristkostnader för SU och riskerar att vi i slutändan inte kommer att kunna erbjuda de praktikplatser skolorna har behov av. Arbeta fram ett nytt arbetssätt för bättre samordning, planering och fördelning av praktikperioder mellan utbildningsanordnarna. Ambitionen är att erbjuda fler ungdomar feriepraktik under sommarperioden för att öka intresset för vård- och omsorg. Målsättningen framöver är att kunna erbjuda 125 platser inom SU. Fortsatt arbete med hälsofrämjande arbetsplatser för att utgöra en attraktiv arbetsgivare Kvalitetssäkring, resultat och uppföljning Styrgruppen/det regionala GR VO-Collegerådet enas om vad som ska mätas och kvalitetssäkras ur ett regionalt perspektiv. Arbetet utgår från den regionala ansökans viljeinriktning och de nationella kriterierna. Styrgruppen/GR VO-Collegerådet kvalitetssäkrar lokala ansökningars överensstämmelse med den regionala ansökan innan de skickas till nationella rådet. 3 Regional samverkan Avtalsparterna är överens om att för Vård och omsorgscollege Göteborgsregionen - delta i regional styrgrupp/regionalt VO-Collegeråd med representanter för Göteborgsregionens 13 medlemskommuner, Västra Götalandsregionen, Region Halland (erbjudande via Kungsbacka) privata vårdgivare (erbjuds delta i avtalet), fackliga representanter, kommunala och fristående anordnare (erbjuds delta i avtalet) inom gymnasieskola, vuxenutbildning, yrkeshögskoleutbildning och högskola. Samtliga vård- och omsorgsgivare ska enligt nationella kriterier inneha kollektivavtal för att få erbjuda APL/LIA eller praktik.

8 Arbetslivet har majoritet i ledamöter. Ordförandeposten innehas av en arbetsgivarrepresentant som utses inom gruppen. Varje ansökande/certifierat lokalt VO-College har rätt att delta med i normalfallet två representanter varav en från arbetslivet och en från utbildningssidan. Undantag i antal representanter kan göras för stort lokalt VO-College GRs processledare (2012 Margaretha Allen, Lars-Göran Jansson och Ulrica Furby) deltar i och driver rådets verksamhet. 4 Ekonomi Avtalsparterna åtar sig ekonomiskt ansvar endast enligt beslut som fattas gemensamt inom styrgruppen/regionala rådet. Ansvaret avser kostnader för arbetstid för styrgruppens/rådets medlemmar som avsätts inom GR VO-College i form av egen medfinansiering, regionala certifieringskostnader, ev. regional marknadsföring, konferenser (avgiftsbaserade), erfarenhetsutbyte m.m. för VO-College under certifieringsperioden. Finansiering av den regionala processledningen ligger separat och utanför avtalet. Finansieringen bygger på de initiala besluten 2008 i de regionala politikergrupperna (Sociala styrgruppen och Utbildningsgruppen) om att driva vård- och omsorgscollege inom GR. Finansiering av den lokala VO-Collegenivån ingår inte i avtalet. 5 Avtals- och uppsägningstider Avtalet avser samverkan från och med certifieringsdatum 2013 och fem år framåt under den tid Nationella rådets certifiering. 6 Förändringar inom samverkansavtalet Om förändringar sker under avtalsperioden ska detta diskuteras mellan avtalsparterna. Nya vårdgivare kan ges tillträde inom Vård och omsorgscollege efter samråd och beslut av avtalsparterna. Nya utbildningsanordnare ansöker om status som lokalt certifierat college i något av de certifierade collegen eller som eget lokalt college. Tillägg till avtalet ska då göras.

9 . Ort och datum. Underskrift. Namnförtydligande. Titel och organisation. Kommun/lokalt college.

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan:

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan: April 2019 Lokal ansökan Utvecklingen av VO-College sker i en process vilket innebär att det inte finns en exakt mall för hur det lokala arbetet ska ske. Men det ska finnas en trygg plattform för arbetet.

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Uppnådda mål

Uppnådda mål Uppnådda mål 2013-2017 Formen för det regionala GRVO-Collegerådet Projektet Rekas med koppling till Kompetensplattformen Samverkansavtal för gymnasieskolan fram till 2017 Tre nya lokala college bedriver

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

April Regional ansökan

April Regional ansökan April 2019 Regional ansökan Utvecklingen av VO-College sker i en process vilket innebär att det inte finns en exakt mall för hur det regionala och lokala arbetet ska ske. Men det ska finnas en trygg plattform

Läs mer

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt?

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vård och omsorgscollege; är en samverkansform för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling mellan utbildningsanordnare, arbetslivet och de fackliga

Läs mer

Samverkansavtal

Samverkansavtal Bilaga 1 Samverkansavtal 2014-2017 Vård- och omsorgscollege Alingsås 1. Bakgrund Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform mellan arbetsgivare och utbildningsanordnare inom vård- och omsorgskedjan

Läs mer

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Bakgrund Vård- och Omsorgscollege är en samverkansform

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Vård- och omsorgscollege i Halland

Vård- och omsorgscollege i Halland En snabbguide inför uppstarten av Vård- och omsorgscollege i Halland en modern samverkansform mellan arbetsliv och utbildningar inom vård och omsorg Baserad på underlag från Vård-och omsorgscollege Västmanland

Läs mer

Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande

Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande Avseende vård- och omsorgscollege Fyrbodal Lokalt college Fyrbodal Färgelanda, Orust och Uddevalla Färgelanda kommun Orust kommun 1 Bakgrund Det arbetsplatsförlagda

Läs mer

Samverkansavtal för Vård och omsorgscollege Kronoberg

Samverkansavtal för Vård och omsorgscollege Kronoberg Samverkansavtal för Vård och omsorgscollege Kronoberg Bakgrund Vård och omsorgscollege Kronoberg är en sammanslutning och en samverkansform för arbetsgivare, fackliga organisationer samt utbildningsanordnare

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSCOLLEGE. Mark Ulricehamn Svenljunga Tranemo - MUST

VÅRD OCH OMSORGSCOLLEGE. Mark Ulricehamn Svenljunga Tranemo - MUST VÅRD OCH OMSORGSCOLLEGE Mark Ulricehamn Svenljunga Tranemo - Varför ska vi vara med i VOC? För att skapa attraktiva och moderna verksamheter med hög kvalité. Vad innebär det? Certifierad samverkan mellan

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Sverige

Vård- och omsorgscollege Sverige Vård- och omsorgscollege Sverige 15 certifierade Vård- och omsorgscollegeregioner 41 certifierade lokala vårdoch omsorgscollege Struktur för Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege Nationella rådet

Läs mer

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare November 2018 Instruktion för ansökan - anslutande utbildare Ansökan ska innehålla Namn på aktör och mottagande lokalt VO-College Datum Innehållsförteckning Fakturaadress och mejladress till kontaktperson

Läs mer

En samverkansform för utbildning

En samverkansform för utbildning En samverkansform för utbildning Bakgrund Generationsväxling Personalbrist 2015 2020 Över 20% går i pension Efterfrågan på personal inom vård- och omsorg med utbildning både på gymnasial nivå kommer att

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017 Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 4 3.1 Styrelsen... 4 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Stödmall för lokal ansökan om VO- College för GR-kommunerna

Stödmall för lokal ansökan om VO- College för GR-kommunerna Stödmall för lokal ansökan om VO- College för GR-kommunerna Övergripande Den lokala VO- Collegeansökan ska ge en beskrivning av utbildningsanordnarens arbete och samverkan med avnämare och övriga utbildningsanordnare

Läs mer

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland Självskattning 2017 Beskrivning Regionalt Vård- och omsorgscollege gör årligen en digital självskattning som är en av två delar i den årliga verksamhetsuppföljningen.

Läs mer

omso L [3 BENGTSFORS VARI Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande oc ~ c cr P7(Y Avseende värd- och omsorgscollege Fyrbodal

omso L [3 BENGTSFORS VARI Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande oc ~ c cr P7(Y Avseende värd- och omsorgscollege Fyrbodal omso L 0 VARI oc ~ s c cr P7(Y FY-RBODAL Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande Avseende värd- och omsorgscollege Fyrbodal Lokalt college Fyrbodal Öst Bengtsfors kommun Dals Eds kommun Melleruds

Läs mer

Regional Självskattning 2018

Regional Självskattning 2018 Vård- och omsorgscollege Regional Självskattning 2018 Föreningen Vård- och omsorgscollege gör en årlig verksamhetsuppföljning som består av två delar: Verksamhetsberättelse och självskattning, som genomförs

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Vård- och omsorgscollege Kronoberg Vård- och omsorgscollege Kronoberg Verksamhetsbeskrivning med Verksamhetsplan 2019 Innehåll Innehåll 1. Inledning... 3 2. Vision... 3 3. Verksamhet... 3 3.1 Mål... 3 3.2 Beskrivning av VO-College Kronobergs

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 38 Regionalt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland - särskild

Läs mer

Bakgrund: risk för personalbrist i branschen. Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper

Bakgrund: risk för personalbrist i branschen. Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Syfte: Med samlade krafter arbeta för en god kompetensförsörjning inom vård och

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021 Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli 2016 30 juni 2021 KRITERIE 1 a. Vård- och omsorgs college Öka attraktionskraften för branschen och utbildningar inom vård och omsorg

Läs mer

Kvalitativ och kvantitativ utveckling inom det lokala Vård- och omsorgscolleget

Kvalitativ och kvantitativ utveckling inom det lokala Vård- och omsorgscolleget Avtal om apl inom VO-College Sammanställning 170518 Alingsås, Ale, Härryda, Göteborg/Kungsbacka, Lerum, Mölndal 1 Avtalsparter Arbetsgivare Utbildare Fackliga företrädare 2 Bakgrund Syfte Mål VO-Colleges

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL. Vård och omsorgscollege. Göteborgsregionen

SAMVERKANSAVTAL. Vård och omsorgscollege. Göteborgsregionen SAMVERKANSAVTAL Vård och omsorgscollege Göteborgsregionen 2009-2012 1 Samverkansavtal Vård- och omsorgscollege i Göteborgsregionen Bakgrund Göteborgsregionens vård- och omsorgscollege (GRVoC) Vård- och

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Vård och Omsorgscollege Ska bidra till att lösa framtida rekryteringsbehov Ska vara en kvalitetsstämpel för en attraktivare utbildning för elever Ska vara ett forum för gemensamma

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE. Teknikcollege. - kompetenscentra för effektiv resursanvändning

TEKNIKCOLLEGE. Teknikcollege. - kompetenscentra för effektiv resursanvändning Teknikcollege - kompetenscentra för effektiv resursanvändning Kriterier för Teknikcollege 1. Regionalt perspektiv 2. Infrastruktur för utbildningen 3. Tydlig profil 4. Samverkan med arbetslivet 5. Kvalitetssäkring

Läs mer

College Väst. Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege.

College Väst. Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. College Väst College Väst Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. Tillsammans med Region Halland ska även ett delprojekt genomföras

Läs mer

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet och status

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Vård- och omsorgscollege i Västmanland

Vård- och omsorgscollege i Västmanland En snabbguide för alla som kommer i kontakt med Vård- och omsorgscollege i Västmanland en modern samverkansform mellan arbetsliv och utbildningar inom vård och omsorg Vård- och omsorgscollege Anders Björnstig,

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

FÖRSLAG. Nämndens för socialtjänst och vård beslut

FÖRSLAG. Nämndens för socialtjänst och vård beslut Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2015-05-22 SOVIS15-0047 25 Delårsrapport 1, 2015 för Vård- och Omsorgs College Nämndens

Läs mer

2012-10-24. Förslag på avtal om verksamhetsförlagd utbildning och avtal om handledarutbildning. Arbetsgrupp:

2012-10-24. Förslag på avtal om verksamhetsförlagd utbildning och avtal om handledarutbildning. Arbetsgrupp: 2012-10-24 Förslag på avtal om verksamhetsförlagd utbildning och avtal om handledarutbildning Arbetsgrupp: Anna Isaksson Lena Peltomaa Emma Krantz Sofie Persson Carin Engström-Olofsson Anne-Catrin Lofthus

Läs mer

Nyhetsbrev, Vård- och omsorgscollege i Kalmar län

Nyhetsbrev, Vård- och omsorgscollege i Kalmar län Nyhetsbrev, Vård- och omsorgscollege i Kalmar län Kalmar län har startat en process som syftar till att inrätta ett Vård- och omsorgscollege i regionen. Nedan beskrivs vad ett Vård- och omsorgscollege

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Sverige

Vård- och omsorgscollege Sverige Vård- och omsorgscollege Sverige 15 certifierade Vård- och omsorgscollegeregioner 41 certifierade lokala vårdoch omsorgscollege Från Göteborgs certifieringsceremoni Vård- och omsorgscollege Göteborgsregionen

Läs mer

Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege

Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege Övergripande En kontaktperson för styrgruppen ska anges: Namn Adress Postadress Fakturaadress, E-postadress Telefon

Läs mer

Minnesanteckningar, VO-collegerådet inom GR

Minnesanteckningar, VO-collegerådet inom GR Margaretha Allen Ulrica Furby Minnesanteckningar, VO-collegerådet inom GR Datum: torsdag 2 maj Tid: 8.30-11.30 Plats: GR, Lokal Tistlarna Närvarande: Arbetsliv: Sirpa Niemi FH Ale kommun, Åsa Holmstrand

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Sverige. Utmaningar för Göteborgsregionen

Vård- och omsorgscollege Sverige. Utmaningar för Göteborgsregionen Vård- och omsorgscollege Sverige 15 certifierade Vård- och omsorgscollegeregioner Drygt 50 certifierade lokala vårdoch omsorgscollege Utmaningar för Göteborgsregionen 2/3 av personalen inom kommunal vård

Läs mer

Delår 1 2015 Rapport till Gemensamma nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård

Delår 1 2015 Rapport till Gemensamma nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård SOVIS15-0047 Delår 1 2015 Rapport till Gemensamma nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård 1. Återcertifiering Första delåret för Vård och omsorgscollege (VO-C) Sörmland har en stor del av processledarens

Läs mer

Länsövergripande regionalt Vård- och Omsorgscollege

Länsövergripande regionalt Vård- och Omsorgscollege MISSIV 2015-02-26 RJL2015/221 Kommunalt forum Länsövergripande regionalt Vård- och Omsorgscollege Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd skrivelse till Kommunalt

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Ystad-Österlen Kontaktperson för lokal samordning Kerstin Persson Telefon 0707437430 E-post

Vård- och omsorgscollege Ystad-Österlen Kontaktperson för lokal samordning Kerstin Persson Telefon 0707437430 E-post Lokalt VO-College Vård- och omsorgscollege Ystad-Österlen Kontaktperson för lokal samordning Kerstin Persson Telefon 0707437430 E-post kerstin.persson@sydgym.se Styrgruppens ordförande Kristina Privér

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Uppdraget Föreningen skapar förutsättningar för hållbara

Läs mer

College Väst. Klicka här för att ändra sidfot

College Väst. Klicka här för att ändra sidfot College Väst Klicka här för att ändra sidfot Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Klicka här för att ändra sidfot Vad är College College a r en samverkansform mellan kommun, utbildningsanordnare och

Läs mer

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet

Läs mer

- Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg!

- Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg! - Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg! Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Sveriges

Läs mer

Anteckningar från VO-collegerådet inom GR

Anteckningar från VO-collegerådet inom GR Lars-Göran Jansson Margaretha Allen Anteckningar från VO-collegerådet inom GR Tid: Torsdag 9 december, kl. 14-17 Plats: Best Western hotell Tidblom, Olskroksgatan 23, Göteborg Anteckningarna innehåller

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi

Läs mer

Samverkansavtal om regionalt Vård- och omsorgscollege

Samverkansavtal om regionalt Vård- och omsorgscollege 2016-09-07 2016/2128 1(5) Vår adress Sociala sektorn Borlänge kommun Adress Omsorgsnämnd Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Mats Boman 0243-74315 mats.boman@borlange.se Nämnd Datum

Läs mer

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet

Läs mer

2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet

2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2018 2 (12) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 4 3.1 Styrelsen... 4 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Statsbidrag för att utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv om yrkesutbildning

Läs mer

Vård- och omsorgscollege i Kalmar län

Vård- och omsorgscollege i Kalmar län Vård- och omsorgscollege i Kalmar län Regional certifieringsansökan Beslutad av regional styrgrupp 2015-11-20 Sammanställd av: Processledare Esbjörn Grandalen Innehållsförteckning Varför Vård- och omsorgscollege

Läs mer

Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom Vård-och omsorgsutbildningar i Norrbotten

Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom Vård-och omsorgsutbildningar i Norrbotten Bilaga 5 Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom Vård-och omsorgsutbildningar i Norrbotten - Redovisning av delprojekt i VO-College om APL-utveckling 2017-02-17 Ingrid Backfjärd Irma Eriksson

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv. Fastställd i februari 2002 Rev.

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv. Fastställd i februari 2002 Rev. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv Fastställd i februari 2002 Rev. 2011-10-06 2 Bakgrund Arbetslivskontakter i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen

Läs mer

College Väst. Teknikcollege. Halland

College Väst. Teknikcollege. Halland College Väst Teknikcollege Vård- och omsorgscollege Livsmedel och gröna näringar GR Halland College Väst film Vad är college? College - kompetensförsörjning Koncept som ägs av arbetslivet Kvalitetssäkrade

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen AVSIKTSFÖRKLARING avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen I syfte att skapa goda villkor avseende alla former av arbetslivspraktik för barn

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Vård och Omsorgscollege Uppsala län Gemensam plattform för att säkra kompetensbehovet inom Vård och Omsorg Samverkan ger bättre framtidsplanering I Uppsala län har vi tydliga och gemensamma

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

Samverkan skola och arbetsliv

Samverkan skola och arbetsliv Skolverket Samverkan skola och arbetsliv Vad säger gymnasieförordningen om apl? Arbetsplatsförlagt lärande, utdrag ur 4 kap. 12 Gymnasieförordningen (2010:2039) 12 Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svensk industri har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är viktig för svensk tillväxt.

Läs mer

Status. Kvalitet. Matchning

Status. Kvalitet. Matchning = Status Kvalitet Matchning Bakgrund Ökande kompetenskrav på personal inom teknikintensiva branscher Konkurrenskraftiga företag behöver tillgång på välutbildad personal 40-talisterna lämnar arbetsmarknaden

Läs mer

Välkomna till en dag kring karriärvägar!

Välkomna till en dag kring karriärvägar! Välkomna till en dag kring karriärvägar! Program under dagen Vad är Vård- och omsorgscollege och vad är karriärvägar egentligen? Tankar om yrkeslivet och karriärmöjligheter inom vård och omsorg Fika Hur

Läs mer

En ny myndighet. yhmyndigheten.se

En ny myndighet. yhmyndigheten.se En ny myndighet Myndigheten för yrkeshögskolan analyserar kompetensbehov, beslutar om Yh-utbildningar, ger stöd till utbildningsanordnare och granskar utbildningarnas resultat. Målet är en yrkeshögskola

Läs mer

- servicekompetens för morgondagens arbetsmarknad

- servicekompetens för morgondagens arbetsmarknad - servicekompetens för morgondagens arbetsmarknad Vad är ServiceCollege? ServiceCollege är en modell för samverkan mellan utbildningsanordnare och det regionala arbetslivet. Syftet är att ge studerande

Läs mer

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland 1. INLEDNING... 1 2. SYFTE... 1 3. AVTALSVILLKOR... 1 3.1 Avtalsparter... 1 3.2 Avtalets giltighet... 1 3.3 Interkommunal ersättning (IKE) och prislista... 2 3.4

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM ÅTAGANDE VID APL-PLACERINGAR

ÖVERENSKOMMELSE OM ÅTAGANDE VID APL-PLACERINGAR Bilaga 1 ÖVERENSKOMMELSE OM ÅTAGANDE VID APL-PLACERINGAR INOM SAMVERKANSFORMEN VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE REGION STOCKHOLM Bilaga 1: Överenskommelse om åtagande vid APL- placeringar inom VO-College Region

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv Bakgrund Arbetslivskontakter i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen är enligt de statliga och kommunala styrdokumenten

Läs mer

Vad är Vård- och omsorgscollege idag?

Vad är Vård- och omsorgscollege idag? Vad är Vård- och omsorgscollege idag? 22 regionala college 82 lokala VO-College 176 kommuner 20 landsting/region 114 gymnasieskolor Nationellt likvärdigt innehåll i YH- utbildningar VO-College arbetar

Läs mer

REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST OCH VÅRD

REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST OCH VÅRD Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST OCH VÅRD Enligt särskild överenskommelse mellan landstinget Sörmland och

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Rapport till Gemensamma nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård

Verksamhetsberättelse 2014 Rapport till Gemensamma nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård SOVIS15-0032 Verksamhetsberättelse 2014 Rapport till Gemensamma nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Vård- och omsorgscollege... 3 3. Vård och omsorgscollege

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

C:p. omsoi c o ~~S [3 BENGTSFORS `QLVÅRI~ Samverkansavtal. of i. Avseende vård- och omsorgscollege Fyrbodal. Lokalt college Fyrbodal Öst KOMMUN

C:p. omsoi c o ~~S [3 BENGTSFORS `QLVÅRI~ Samverkansavtal. of i. Avseende vård- och omsorgscollege Fyrbodal. Lokalt college Fyrbodal Öst KOMMUN 0 `QLVÅRI~ of i omsoi c o ~~S FYRBODAI. Samverkansavtal Avseende vård- och omsorgscollege Fyrbodal Lokalt college Fyrbodal Öst Bengtsfors kommun Dals Eds kommun Melleruds kommun Trollhättans Stad Vänersborgs

Läs mer

Lars-Göran Jansson och Margaretha Allen från GR hälsade välkomna till informationsmöte kring Vård och omsorgscollege.

Lars-Göran Jansson och Margaretha Allen från GR hälsade välkomna till informationsmöte kring Vård och omsorgscollege. Minnesanteckningar från informationsmöte kring Vård- och omsorgscollege Datum: 071214 Plats: Hotell Liseberg Heden Deltagare: Drygt 50 personer representerade utbildning och avnämare Lars-Göran Jansson

Läs mer

Avtal kring fördjupad regional satsning på vuxnas lärande i Göteborgsregionen 2012-01-01--2012-12-31

Avtal kring fördjupad regional satsning på vuxnas lärande i Göteborgsregionen 2012-01-01--2012-12-31 Förslag till Avtal kring fördjupad regional satsning på vuxnas lärande i Göteborgsregionen 2012-01-01--2012-12-31 1. Avtalsparter Avtalets parter är Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) och följande

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Vägen till en framgångsrik lärlingsmodell

Vägen till en framgångsrik lärlingsmodell Vägen till en framgångsrik lärlingsmodell Våra rekommendationer är inom fyra huvudpunkter: Modellens utgångspunkt Organisering Pedagogens nya roll Marknadsföring till nya och befintliga målgrupper Men,

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg Skaraborg Innehåll Innehåll 1 10 kriterier för teknikcollege 3-4 Organisation 6 Beskrivning av kärnprocessen 6-12 Vem gör vad/organisation 13-21 Lokal kvalitetssäkring 22-24 Årlig cykelplan 25-26 Kriterier

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017, Vård-och omsorgscollege i Luleå

Verksamhetsberättelse 2017, Vård-och omsorgscollege i Luleå VO-College, Luleå Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse, Vård-och omsorgscollege i Luleå Inledning Verksamheten under första halvåret kännetecknas av ett intensivt arbete med åter kvalificera lokala

Läs mer

Avtal för samverkan kring vuxnas lärande i Göteborgsregionen Etapp 3++ - för utbildningar som startar våren 2008

Avtal för samverkan kring vuxnas lärande i Göteborgsregionen Etapp 3++ - för utbildningar som startar våren 2008 Förslag till Avtal för samverkan kring vuxnas lärande i Göteborgsregionen Etapp 3++ - för utbildningar som startar våren 2008 1. Avtalsparter Avtalets parter utgörs av Göteborgsregionens kommunalförbunds

Läs mer

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Kronoberg 2013-04-15 Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Kronoberg Detta dokument beskriver gemensamma och övergripande principer avseende kommunikationen för Vård- och omsorgscollege Kronoberg, såväl

Läs mer

Protokoll: Regional styrgrupp VO-College i Kalmar län Tid: 18 december kl. 10:00-15:00 Plats: Smedjan, Landstingshuset, Strömgatan 13, Kalmar

Protokoll: Regional styrgrupp VO-College i Kalmar län Tid: 18 december kl. 10:00-15:00 Plats: Smedjan, Landstingshuset, Strömgatan 13, Kalmar 2014-12-18 Protokoll: Regional styrgrupp VO-College i Kalmar län Tid: 18 december kl. 10:00-15:00 Plats: Smedjan, Landstingshuset, Strömgatan 13, Kalmar Deltagare: Esbjörn Grandalen, processledare Elisabeth

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

Industrirådets aktiva medlemsorganisationer

Industrirådets aktiva medlemsorganisationer Industrirådets aktiva medlemsorganisationer Agenda 13.00 13.30 Rundvandring och information Stenungsund Presentationsrunda, Anteckningar från föregående möte och lokala råd 13.30 14.00 Presentationsrunda

Läs mer

Personal inom vård och omsorg

Personal inom vård och omsorg Personal inom vård och omsorg Antal anställda I november år 20081 fanns totalt 252 200 anställda (månadsavlönade) inom vård och omsorg i kommunerna vilket framgår av tabell 1. Det är en minskning med 1

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Regionalt styrgruppsmöte, VO College i Kalmar län

Regionalt styrgruppsmöte, VO College i Kalmar län Regionalt styrgruppsmöte, VO College i Kalmar län Datum för mötet: 2015 09 22 Kl. 9:00 12:00 Plats för mötet: Oskarshamn Nova s Huvudbyggnad (Varvsgatan 13) Närvarande: Esbjörn Grandalen, processledare

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Januari 2018 Upplaga 4 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Inbjudan till möte i Vård- och omsorgscollegerådet inom GR

Inbjudan till möte i Vård- och omsorgscollegerådet inom GR KOMMUNALFÖRBUNDET GR Vård- och omsorgscollegerådet Göteborg 120906 120830 Inbjudan till möte i Vård- och omsorgscollegerådet inom GR Tid: Torsdag 6 september 2012, kl 13.00-16.00 Plats: GR, Rum Hållö Ärendelista:

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer