AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv. Fastställd i februari 2002 Rev.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv. Fastställd i februari 2002 Rev."

Transkript

1 avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv Fastställd i februari 2002 Rev

2 2 Bakgrund Arbetslivskontakter i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen är enligt de statliga och kommunala styrdokumenten en viktig del i elevernas totala utbildning. Med arbetslivskontakter menas i denna avsiktsförklaring studiebesök, studie- och yrkesorienterande verksamhet/skola-arbetslivskontakter (SAK), arbetsplatsförlagd utbildning APU/APL och arbetslivsinslag/arbetslivsbesök i skolan. D.v.s. alla de former av lärande som uppstår när elever inom ungdomsskola såväl som i vuxenutbildning har organiserad kontakt med arbetslivet. Med skolan menas utbildningsanordnare inom förskolan, grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Under punkterna ansvar i det följande gäller att huvudmannen för skolverksamheten har det övergripande ansvaret, medan skolenheten har det operativa ansvaret under huvudmannen. Med arbetslivet avses i denna avsiktsförklaring föreningsliv, privata och offentliga arbetsgivare och arbetstagare verksamma i Göteborgsregionens tretton medlemskommuner. Barn och ungdomars första kontakter med arbetslivet och kvaliteten i dessa kontakter är av stor vikt för den enskilde och regionen. Väl utvecklade samverkansformer skapar goda förutsättningar för berikande och framför allt lärande inslag i samband med arbetslivskontakter. Detta medverkar till att lägga grunden för såväl elevens framtida yrkesval som en god personalförsörjning inom regionen på sikt. Utöver detta bidrar satsningar på detta område till fördjupad dialog mellan skola och arbetsliv, vilken är en förutsättning för att samverkansformer skola arbetsliv emellan skall utvecklas på ett gynnsamt sätt. Härigenom är elevernas arbetslivskontakter en väsentlig del i Göteborgsregionens framtida utveckling för såväl den enskilde som för arbetslivet. En arbetsgrupp med representanter för Business Region Göteborg (BRG), Företagarna Västra Götaland, Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), LO, Länsarbetsnämnden/Arbetsförmedlingen, Svenskt Näringsliv, SACO, TCO/Lärarförbundet och Västsvenska Handelskammaren har utarbetat nedanstående kriterier för arbetslivskontakter. alla dess former, syftar till att säkerställa en nödvändig kvalitet i kontakten mellan elev, skola och arbetsliv.

3 3 Allmänna utgångspunkter Inför varje arbetslivskontakt utarbetas en plan, där mål, innehåll, form, kvalitetssäkringsaspekter och modellen för uppföljning beskrivs. Härigenom klarläggs de ömsesidiga förväntningarna och kraven mellan elev/skola å den ena sidan och arbetsplatsen å den andra tydligt. Ett kortfattat skriftligt underlag bör upprättas. Ansvar: Arbetslivet efter samråd med huvudmannen (för skolan). Skolan granskar och godkänner ovannämnda plan inför arbetslivskontakten. Ansvar: Huvudmannen efter samråd med arbetslivet. Efter genomförd arbetslivskontakt utvärderar skolan och arbetsplatsen gemensamt den plan som skolan och arbetslivet tagit fram. Ansvar: Arbetslivet och huvudmannen. Studiebesök, SAK, APU/APL och praktik skall planeras och genomföras så att det finns en röd tråd för eleven från grundskolans första till och med gymnasieskolans sista skolår samt i därpå eventuellt följande vuxenutbildning. Arbetsförmedlingen skall tillsammans med skolan och arbetsmarknadens organisationer från och med årskurs 7 i grundskolan till och med sista året i vuxenutbildningen aktivt och kontinuerligt ge eleverna information om framtida studie- och yrkesval samt om arbetsmarknadens villkor. Ansvar: Arbetsförmedlingen i samråd med huvudmannen och arbetsmarknadens organisationer. För varje elev skall under alla skolår dokumenteras vad eleven gjort under studiebesök, SAK och APU/APL. I denna dokumentation skall det också finnas en handlingsplan för varje elevs arbetslivskontakter. Dokumentationen skall följa eleven under hela skoltiden och vara en del i elevens meritförteckning. För varje elev skall det finnas en utsedd och lämplig handledare som har nödvändiga kunskaper och erfarenheter för uppdraget. Ansvar: Arbetslivet. Skola och arbetsplats i samråd träffar överenskommelse om handledarutbildningarnas innehåll, form och frekvens. Det är väsentligt att dessa utbildningar sker kontinuerligt. För att handledarna skall ha aktuell kunskap krävs också fortlöpande kompetensutvecklingsinsatser. Skolan svarar för den samlade kurskostnaden såsom föreläsararvoden, litteratur- och lokalkostnader. Företagen står för kostnaden för handledarnas arbetstid. Skola och arbetsplats skall inför, under och efter elevens arbetslivskontakt ha kontinuerlig dialog. Arbetslivet står, om inget annat avtalats, för den kostnad som kan uppstå i samband med arbetsplatskontakt bortsett från kostnader för resa och lunch. Ansvar: Arbetslivet. Eleverna skall under arbetslivskontakten på arbetsplatsen informeras om arbetsmarknadens organisationers roll och ansvar samt om företagets affärsidé/organisationens verksamhetsidé. Ansvar: Arbetslivet och arbetsmarknadens organisationer. Skolan har det fulla försäkringsansvaret för elev vid alla former av arbetslivskontakt.

4 4 Kriterier vid studiebesök Studiebesöken är ett led i att förbereda eleverna för vuxen- och arbetslivet. Studiebesök skall ingå i ungdomsskolans verksamhet och vara ett kontinuerligt återkommande inslag i undervisningen. Studiebesöken skall vara väl förberedda, genomföras i samarbete med den besöket avser och bearbetas i undervisningen efteråt. Kriterier vid Skola arbetslivskontakter (SAK) SAK skall ge eleven kunskaper om arbetslivets regler och framtida behov av arbetskraft. Ansvar: Arbetslivet och arbetsmarknadens organisationer. SAK skall stödja skolans studie- och yrkesorienterande verksamhet samt studie- och yrkesvägledning. Vidare skall SAK medverka till elevens personliga utveckling genom att eleven är med i en arbetsgemenskap tillsammans med vuxna. Ansvar: Arbetslivet i samarbete med huvudmannen. SAK skall ge eleven en relevant beskrivning om vad olika yrken i dag och i framtiden innebär samt en orientering om vilka krav som gäller. Ansvar: Arbetslivet i samarbete med huvudmannen. Denna form av arbetslivskontakt skall verka för mångfald och jämställdhet inom arbetslivet och motverka traditionella yrkesval och begränsningar av sociala och kulturella skäl. Ansvar: Huvudmannen, arbetslivet och arbetsmarknadens organisationer. Den studie- och yrkesorienterande verksamheten/sak skall förberedas och efterbehandlas i undervisningen och en återkoppling till arbetsplatsen skall ske. Studie- och yrkesvägledning skall erbjudas. Skolans ansvariga skall besöka eleven under SAK-perioden och ha kontakt med handledaren på arbetsplatsen under denna period. Allmänna kriterier vid APU/APL/Lärlingsutbildning/Praktik Gymnasieskolan är en del av den regionala kompetensförsörjningen och arbetslivet skall därför informera om kommande behov. Regelrätta mål och planer för APU/APL skall upprättas i samarbete mellan skolan och arbetslivet. Branscherna/arbetslivet skall delta så djupt i arbetet med APU/APL att detta engagemang innebär att de skall bidra med bedömningsunderlag inför betygssättning av eleverna. Ansvar: Arbetslivet. APU/APL är en del av elevens utbildning och studieväg. Skolan skall ha kontakt med arbetsplatsen innan, under och efter APU/APL.

5 5 Skolan skall informera elever och arbetsplatser om utbildningsmålen och målsättningen med APU/APL-perioden. Varje elev skall ha en utsedd och lämplig handledare på arbetsplatsen med nödvändiga kunskaper och erfarenheter för uppdraget. Elev och handledare skall ha haft kontakt och helst träffats innan APU/APL-perioden startar. Skolan skall ha kontakt med och besöka eleven under APU/APL-perioden. Eleven skall informeras om olika avtal, regler (till exempel arbetsmiljöregler) och bestämmelser som gäller på arbetsplatsen. Ansvar: Arbetsmarknadens organisationer. Elever som läser yrkesprogrammen skall beredas möjlighet till APU/APL. Elever på högskoleförberedande program skall erbjudas SAK-kontakter. Speciella kriterier vid yrkesutbildningar Ytterligare kriterier kan upprättas av parterna för skilda yrkesutbildningar. Ansvar: Huvudmannen och arbetsmarknadens organisationer. Det är i detta sammanhang viktigt att betona att olika program kräver olika arbetslivsinsatser för att uppnå fastställda mål och att sådana insatser specificeras separat. Programråd/lärlingsråd skall finnas för varje utbildningsväg. Övriga kriterier Den dokumentation över arbetslivskontakter som upprättats under elevens studier i grundskolan och gymnasieskolan samt i vuxenutbildningen skall vara av sådan kvalité att den kan följa eleven även efter avslutade gymnasiestudier och därmed ingå i elevens samlade meritförteckning. Former för ledares, lärares och studievägledares arbetslivskontakter bör utvecklas mellan arbetsplatser och skola. En sådan samverkan medverkar till förståelse mellan arbetsliv och skola, ökar ledares, lärares och studievägledares kunskap om arbetslivet utanför skolan och bidrar därmed i förlängningen till en högre kvalitet på elevernas arbetslivskontakter. Samarbetsformerna mellan skolområde/enhet och lokalt arbetsliv skall underlättas för att öka och säkerställa lokalt engagemang i frågor som rör arbetslivskontakter. Nätverken skall också medverka till ett kunskapsutbyte mellan skolledare/skolledning och arbetslivets representanter.

6 6 Undertecknade ställer sig bakom denna reviderade avsiktsförklaring avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivskontakter i ungdomsskolan och rekommenderar skolor och arbetsliv i GRs tretton medlemskommuner att formulera överenskommelser sig emellan med innehållet i denna avsiktsförklaring Göteborg 6 oktober 2011 Arbetsförmedlingen Helene Centerhorn Business Region Göteborg AB Patrik Andersson Företagarna Västra Götaland Maria Derner Göteborgsregionens kommunalförbund Helene Odenjung LO-distriktet i Västsverige Krister Andersson SACO Gunnar Valinder Svenskt Näringsliv Kenneth Krantz TCO/Lärarförbundet Västsvenska Handelskammaren Johan Trouvé

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv Bakgrund Arbetslivskontakter i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen är enligt de statliga och kommunala styrdokumenten

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen AVSIKTSFÖRKLARING avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen I syfte att skapa goda villkor avseende alla former av arbetslivspraktik för barn

Läs mer

Utmärkelsen kvalitet och samverkan i skolaarbetslivskontakter

Utmärkelsen kvalitet och samverkan i skolaarbetslivskontakter Förslag till inbjudan Göteborg 081006 Lisa Isaksson Utmärkelsen kvalitet och samverkan i skolaarbetslivskontakter Premiering av skolor och arbetsplatser Bakgrund Arbetslivskontakter i ungdomsskolan och

Läs mer

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4.

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4. 1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll 2.1 Definition av SAK...flik 1 2.2 SAK planering för klass...flik 2 2.3 Branschöversikt...flik 3 2.4 Individuell handlingsplan...flik

Läs mer

PLAN MED RIKTLINJER FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING FÖR SAMTLIGA AV UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER I

PLAN MED RIKTLINJER FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING FÖR SAMTLIGA AV UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER I 2016-12-20 1 (5) PLAN MED RIKTLINJER FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING FÖR SAMTLIGA AV UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER I INLEDNING SKOLLAG Elever i alla skolformer utom förskolan och förskoleklassen ska

Läs mer

Arbetet med studie- och yrkesvägledning ska ingå som en naturlig del i förskolornas verksamhet och i den ordinarie undervisningen i kommunens skolor.

Arbetet med studie- och yrkesvägledning ska ingå som en naturlig del i förskolornas verksamhet och i den ordinarie undervisningen i kommunens skolor. Studie- och yrkesvägledningen i Staffanstorp skall fortsätta utvecklas så att den har fokus på det livslånga lärandet. Såväl den enskilde individen som samhället tjänar på att barn, ungdomar och vuxna

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningen 1(11) 2013-04-19 Handlingsplan för studie- och yrkesorientering i alla skolformer i Åstorps kommun Pål Olsson Ulla Dahlgren Gunilla Maltesson Lizen Johansson Helena Larsson 2(11)

Läs mer

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING SKOLA & ARBETSLIV BAKGRUND I skolans uppdrag ingår att eleverna ska vara aktiva och deltagande och känna/inse att de har ansvaret och makten över sitt eget lärande. SYFTE OCH MÅLSÄTTNING Samverkan mellan

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Barn- och utbildningsförvaltningen, Simrishamns kommun Varför studie- och? Vilka inkluderas? Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Elevens studie- och

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009

Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009 Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009 Inledning 2009 bestämde sig Fornängsskolan och Västerbyskolan för att ta fram en gemensam plan för hur vi vill jobba med studie- och

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2013:5. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan

Sammanfattning Rapport 2013:5. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan Sammanfattning Rapport 2013:5 Studie- och yrkesvägledning i grundskolan Sammanfattning Skolinspektionen har granskat studie- och yrkesvägledningen i totalt 34 grundskolor i hela landet. På varje skola

Läs mer

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun.

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Riktlinjer för Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Antagen av: Förvaltningsledningen för Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun 2015-06-04 Reviderad 2019-04-23 1 1. Bakgrund

Läs mer

Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning

Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning Regional samverkan kring samverkan skola och arbetsliv Gymnasiekonferens, SKL Johanna Redelius Teamledare, Göteborgsregionen Göteborgsregionen (GR) består av 13

Läs mer

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Bakgrund Vård- och Omsorgscollege är en samverkansform

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledningen i Lunds kommun

Plan för studie- och yrkesvägledningen i Lunds kommun Plan för studie- och yrkesvägledningen i Lunds kommun Fastställd 141217 av skoldirektörerna Ann- Britt Wall Berséus, Stefan Norrestam och Mats Jönsson 1 ETT Lund EN Plan Att barn och unga ska få sitt behov

Läs mer

VÄLKOMNA till frukostmöte!

VÄLKOMNA till frukostmöte! VÄLKOMNA till frukostmöte! Första steget mot obligatorisk prao - hur kan skolan bygga en kvalitetssäker praoprocess? DAGENS PROGRAM 08:30 Frukost och mingel i GR lounge 08:45 Välkommen! 08:55 Vad säger

Läs mer

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland Självskattning 2017 Beskrivning Regionalt Vård- och omsorgscollege gör årligen en digital självskattning som är en av två delar i den årliga verksamhetsuppföljningen.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna; SFS 2010:2016 Utkom från trycket den 30 december 2010 utfärdad den 22 december 2010. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Bedömningsunderlag gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Bedömningsunderlag gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram 1 (5) Bedömningsunderlag gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Prioriterad tillsyn 1 Undervisning och lärande Skolan ska se till att den ordinarie undervisningen utgår från och genomförs på

Läs mer

Översikt över innehåll

Översikt över innehåll 1 (7) Regelbunden tillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt

Läs mer

Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesvägledning i Ystad kommun

Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesvägledning i Ystad kommun Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesvägledning i Ystad kommun Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Elevens studie- och yrkesval har stor betydelse för hur livet kommer

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Beställningsuppgifter: Fritzes

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan

Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan Rev Nybro vt19 Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan Studie- och yrkesvägledning för framtiden, framtidstro och valkompetens Vad är studie- och yrkesvägledning?

Läs mer

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning 1 (10) Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning Med arbetsplatsförlagt lärande, apl, avses ett lärande i en utbildning som genomförs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan. Detta är möjligt

Läs mer

Huvudmannaplan SYV LiS Beslutad av LiS Sid 1 HUVUDMANNAPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

Huvudmannaplan SYV LiS Beslutad av LiS Sid 1 HUVUDMANNAPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Sid 1 HUVUDMANNAPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING 1 Sid 2 Innehåll Vår mission... 3 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Styrdokument... 3 Skollag 2010:800... 3 Läroplan (Gr 11)... 4 Läroplan (Gy 11)... 4 Hur

Läs mer

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet Utbildningsförvaltningen Datum 2018-12-07 Lokal Aktivitetsplan för Studie- och Yrkesorientering vid 2018-2019 Postadress 961 86 Boden Telefon 0921-620 00 vx. med direktval Telefax E-post kommunen@boden.se

Läs mer

Alla vinner på väl underbyggda val. Mikaela Zelmerlööw, Skolverket

Alla vinner på väl underbyggda val. Mikaela Zelmerlööw, Skolverket Alla vinner på väl underbyggda val Mikaela Zelmerlööw, Skolverket 2017-10-24 Upplägg Utvärderingar inom vägledningsområdet Reglering av studie- och yrkesvägledningen Vad gör Skolverket för att stärka vägledningen?

Läs mer

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Lag om ändring i skollagen (2010:800) Innebär att en huvudman för grundskola eller specialskola ska ansvara för att praktisk arbetslivsorientering (prao)

Läs mer

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström.

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström. Bergskolan i Luleå År 7-9 Skola arbetsliv Författare: Carina Thingvall Åsa Sandström Maria Jonsson Eva-Lena Landström Peter Möller Innehållsförteckning Skola och arbetsliv.....sid 1 Det vi gör och har

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2(15) Innehållsförteckning 1 Styrdokument... 3 1.1 Förskola... 4 1.2 Grundskola/Grundsärskola... 4 3 Ansvarsfördelning förskola/grundskola... 6 5 Handlingsplan för

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Mars 2019 Upplaga 5 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING Sida 1 (7)

AVSIKTSFÖRKLARING Sida 1 (7) AVSIKTSFÖRKLARING Sida 1 (7) Avsiktsförklaring Göteborgsregionens Kompetensråd 1. Organisationer Denna avsiktsförklaring omfattar följande organisationer och utgör en grund för samverkan kring kompetensförsörjningen

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Januari 2018 Upplaga 4 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Rapport. efter kvalitetsgranskning av APL inom lärlingsutbildningen för vuxna vid Vuxenutbildningen i Borlänge kommun. Rapport.

Rapport. efter kvalitetsgranskning av APL inom lärlingsutbildningen för vuxna vid Vuxenutbildningen i Borlänge kommun. Rapport. Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av APL inom lärlingsutbildningen för vuxna vid Vuxenutbildningen i Borlänge kommun 1 (10) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter om lärlingsutbildningen i Borlänge kommun

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Samverkan med närsamhället/studieoch yrkesvägledning

Samverkan med närsamhället/studieoch yrkesvägledning Samverkan med närsamhället/studieoch yrkesvägledning Anette Christoffersson Utvecklingsledare Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll... 1 Inledning... 3

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Skolverket. Cecilia Hågemark, undervisningsråd. Växjö 9 oktober 2018

Skolverket. Cecilia Hågemark, undervisningsråd. Växjö 9 oktober 2018 Skolverket Cecilia Hågemark, undervisningsråd Växjö 9 oktober 2018 Vad gör Skolverket? Kursplaner, ämnesplaner, ämnesområdesplaner, allmänna råd Analyser och statistik Stöd till skolutveckling Fortbildning

Läs mer

Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun

Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun Vad är studie- och yrkesvägledning? Studie- och yrkesvägledning är en viktig del i det livslånga lärandet och ett stöd i en individs ständigt

Läs mer

utifrån huvudmannens perspektiv

utifrån huvudmannens perspektiv Arbetsplatsförlagda lärandet utifrån huvudmannens perspektiv Anette Levin, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Från apu till apl Regeringens proposition 2008/09:199 Regeringen anser att yrkesutbildning handlar

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning För elever i grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och komvux Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Vad är studie- och

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Allmänna råd I de allmänna råden från skolverket står delas Studie och yrkesvägledningen in i snäv och vid bemärkelse:

Allmänna råd I de allmänna råden från skolverket står delas Studie och yrkesvägledningen in i snäv och vid bemärkelse: 2016-03-22 UPPDRAGSBESKRIVNING för nätverket SKSYV, Skaraborgs nätverk för Studie- och Yrkesvägledning Bakgrund Elevens studieval- och yrkesval har stor betydelse för hur dennes framtid kommer att utvecklas.

Läs mer

Avtal för samverkan inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen 2005/2006 Etapp 2

Avtal för samverkan inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen 2005/2006 Etapp 2 Avtal för samverkan inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen 2005/2006 Etapp 2 Avtalsparter Avtalets parter utgörs av Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) och dess tretton medlemskommuner. Avtal i

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning Gymnasiet 2015

Studie- och yrkesvägledning Gymnasiet 2015 Studie- och yrkesvägledning Gymnasiet 2015 Sunne kommun . Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning i snäv bemärkelse är den personliga vägledningen genom vägledningssamtal individuellt och

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Information Samverkansavtal inom vuxenutbildningen i GR

Information Samverkansavtal inom vuxenutbildningen i GR Samverkansavtal Information Samverkansavtal inom vuxenutbildningen i GR UC 2003-10-24 1 Regionalpolitiska utbildningsmål (sept. 2001) Satsningar påp det livslånga lärandet l en regional framgångsfaktor

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Vård- och omsorgscollege Kronoberg Vård- och omsorgscollege Kronoberg Verksamhetsbeskrivning med Verksamhetsplan 2019 Innehåll Innehåll 1. Inledning... 3 2. Vision... 3 3. Verksamhet... 3 3.1 Mål... 3 3.2 Beskrivning av VO-College Kronobergs

Läs mer

studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun

studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun Riktlinjer för studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun Antagen av: Förvaltningsledningen för Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun 2015-06-04 Dnr 1231-2015 1. Bakgrund Sveriges,

Läs mer

Regional Självskattning 2018

Regional Självskattning 2018 Vård- och omsorgscollege Regional Självskattning 2018 Föreningen Vård- och omsorgscollege gör en årlig verksamhetsuppföljning som består av två delar: Verksamhetsberättelse och självskattning, som genomförs

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesorientering i Ystad kommun

Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesorientering i Ystad kommun Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesorientering i Ystad kommun Studie- och yrkesorientering är en lång process och en väl fungerande studie- och yrkesorientering skapar en betydelsefull grund

Läs mer

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare November 2018 Instruktion för ansökan - anslutande utbildare Ansökan ska innehålla Namn på aktör och mottagande lokalt VO-College Datum Innehållsförteckning Fakturaadress och mejladress till kontaktperson

Läs mer

Regional samverkan Regional styrka

Regional samverkan Regional styrka Regional samverkan Regional styrka GR fakta 13 medlemmar 860 000 innevånare Försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning Förordning (2997:1349) om försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning

Läs mer

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Utvecklingspaket 2012-06-13 Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Introduktion Examensmålet ska ligga till grund för planeringen av utbildningen och undervisningen

Läs mer

Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom Vård-och omsorgsutbildningar i Norrbotten

Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom Vård-och omsorgsutbildningar i Norrbotten Bilaga 5 Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom Vård-och omsorgsutbildningar i Norrbotten - Redovisning av delprojekt i VO-College om APL-utveckling 2017-02-17 Ingrid Backfjärd Irma Eriksson

Läs mer

Yrkesutbildning i Sverige;

Yrkesutbildning i Sverige; Yrkesutbildning i Sverige; vart är vi på väg Seminarium Köpenhamn 23 september 2009 1 Yrkesutbildning i Sverigeen tillbakablick 1846 Skråväsendet upphör, näringsfrihet införs och hantverksföreningar bildasutbildningsfrågor

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar. David Spak, studie- och yrkesvägledare, SYVutveckling

Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar. David Spak, studie- och yrkesvägledare, SYVutveckling Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar David Spak, studie- och yrkesvägledare, SYVutveckling Dagens innehåll Vägledning i vid och snäv bemärkelse 15 min Forskning och rapporter 5 min Läsning +

Läs mer

Plan för. Studie- och yrkesvägledning i Tranås kommun

Plan för. Studie- och yrkesvägledning i Tranås kommun Plan för Studie- och yrkesvägledning i Tranås kommun Innehållsförteckning Studie- och yrkesvägledning i Tranås kommun... 2 Definition av studie- och yrkesvägledning... 2 Mål för studie- och yrkesvägledningen...

Läs mer

Samverkansavtal för gymnasiesärskolan i Göteborgsregionens intagningsområde 2002/2003

Samverkansavtal för gymnasiesärskolan i Göteborgsregionens intagningsområde 2002/2003 Samverkansavtal för gymnasiesärskolan i Göteborgsregionens intagningsområde 2002/2003 1. Bakgrund Inom GR finns sedan 1997 ett avtal gällande gymnasiesamverkan inom Göteborgsregionens intagningsområde

Läs mer

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros 2016-02-12 Dnr: RUN 2015-585 Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) Bakgrund Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande

Läs mer

Svensk Gymnasielärling

Svensk Gymnasielärling Med full fart på lärlingssidan behöver vi inte prata om enkla jobb. Carl Bennet Industriman med lärlingslön - en möjlighet för alla. Och den ljusnande framtid är vår. De bekanta orden har flertalet generationer

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM

UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM Grunder Gymnasieskolan har fem introduktionsprogram för ungdomar som inte är behöriga till ett nationellt program (Skollagens 17 kap).

Läs mer

Vi matchar arbetskraft med arbetsplats.

Vi matchar arbetskraft med arbetsplats. Vi matchar arbetskraft med arbetsplats. Framtidens arbetskraft finns här. Idag är matchningen på arbetsmarknaden under all kritik. Arbetsgivarna i flertal branscher skriker efter kompetens. Ungdomarna

Läs mer

Plan för Studie- och yrkesvägledning i Utbildningsförvaltningen, Alingsås kommun

Plan för Studie- och yrkesvägledning i Utbildningsförvaltningen, Alingsås kommun Plan för Studie- och yrkesvägledning i Utbildningsförvaltningen, Alingsås kommun Antagen av Utbildningsförvaltningen XXXXXX Endast reviderad upplaga enl. beslut i Utbildningsnämnden xx Innehåll Plan för

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning 1(8) 2(8) Fredrik Aksell Fredrik.aksell@svedala.se Grundskola och gymnasium Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning kan beskrivas som en

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Skolverkets lärlingscentrum Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot gymnasiala lärlingar Utvärderar Ger råd och

Läs mer

Information till arbetsgivare Lärlingsakademin Skåne Nordost

Information till arbetsgivare Lärlingsakademin Skåne Nordost Information till arbetsgivare Lärlingsakademin Skåne Nordost Utbildningen Utbildningen är en del av den kommunala vuxenutbildningen och följer en statlig förordning. Minst 70 % av utbildningstiden ska

Läs mer

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo.

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Grundsärskolan i Sjöbo Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Upprättad: 20160614 av rektor, syv och mentorer Revideras juni 2017 Inledning Bestämmelserna i Läroplan för

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande Arbetsplatsförlagt lärande Anette Levin Undervisningsråd, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Syfte Aptitretare för att synliggöra utvecklingsmöjligheter för ökad kvalité i arbetsplatsförlagt lärande Mål Känna

Läs mer

Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv

Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv Förord Under våren 2013 hade Vansbro Kommun besök av Skolinspektionen som påvisade en brist av studie- och yrkesorienteringen, främst i de lägre åldrarna.

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan yrkesvägledning Reviderad juni 2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Organisation... 2 Vägledningsverksamhetens övergripande mål och syfte... 2 Bakgrund... 3 yrkesvägledning allt viktigare

Läs mer

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning 1(8) 2(8) Fredrik Aksell Fredrik.aksell@svedala.se Grundskola och gymnasium Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning kan beskrivas som en

Läs mer

2012-10-24. Förslag på avtal om verksamhetsförlagd utbildning och avtal om handledarutbildning. Arbetsgrupp:

2012-10-24. Förslag på avtal om verksamhetsförlagd utbildning och avtal om handledarutbildning. Arbetsgrupp: 2012-10-24 Förslag på avtal om verksamhetsförlagd utbildning och avtal om handledarutbildning Arbetsgrupp: Anna Isaksson Lena Peltomaa Emma Krantz Sofie Persson Carin Engström-Olofsson Anne-Catrin Lofthus

Läs mer

SAK-RÅDSMÖTE FEBRUARI 2018 Skola- Arbetslivskontakter (Göteborgsregionens Skola Arbetslivsråd)

SAK-RÅDSMÖTE FEBRUARI 2018 Skola- Arbetslivskontakter (Göteborgsregionens Skola Arbetslivsråd) SAK-RÅDSMÖTE FEBRUARI 2018 Skola- Arbetslivskontakter (Göteborgsregionens Skola Arbetslivsråd) Ärendelista 1.Föregående mötesanteckningar 2. Input från SAK-rådets kommunikatörer gällande utveckling av

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Älmhults kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Haganässkolan 1 belägen i Älmhults kommun 2 (10) Uppföljning av tillsyn i Haganässkolan 1

Läs mer

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet

Läs mer

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan:

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan: April 2019 Lokal ansökan Utvecklingen av VO-College sker i en process vilket innebär att det inte finns en exakt mall för hur det lokala arbetet ska ske. Men det ska finnas en trygg plattform för arbetet.

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Läget i Göteborgsregionen RÅDANDE HÖGTRYCK I REGIONENS NÄRINGSLIV ARBETSLÖSHETEN ÄR LÄGST BLAND STORSTADSREGIONER UNIKT INTRESSE FÖR GÖTEBORG - FORDONSINDUSTRINS OMSTÄLLNING FÖRSÄTTER

Läs mer

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning kök och servering, på Björknäsgymnasiet i Bodens kommun 1 (11) Innehåll Bakgrund

Läs mer

Förstagångstillsyn av skolenhet. Bedömningsunderlag. Skolform: Gymnasiesärskola. Översikt över innehåll. Dnr :225 1 (7)

Förstagångstillsyn av skolenhet. Bedömningsunderlag. Skolform: Gymnasiesärskola. Översikt över innehåll. Dnr :225 1 (7) 1 (7) Förstagångstillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasiesärskola Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt stöd 3. Arbetsplatsförlagt lärande

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Syfte: att dela erfarenheter kring och skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Cecilia Fernvall 2016-09-05 UBN-2016-3461 Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram Bakgrund Utbildningsnämnden, som huvudman för introduktionsprogrammen

Läs mer

Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare

Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare Kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare Program 13.15 Apl i styrdokumenten 14.00 Gruppdiskussion och

Läs mer

Samverkan skola och arbetsliv

Samverkan skola och arbetsliv Skolverket Samverkan skola och arbetsliv Vad säger gymnasieförordningen om apl? Arbetsplatsförlagt lärande, utdrag ur 4 kap. 12 Gymnasieförordningen (2010:2039) 12 Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma

Läs mer

RUTIN FÖR ORGANISATION AV APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) FÖR VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS NATURBRUKSSKOLOR.

RUTIN FÖR ORGANISATION AV APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) FÖR VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS NATURBRUKSSKOLOR. Skapades 2013-07-30 Rev 2017-03-30 RUTIN FÖR ORGANISATION AV APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) FÖR VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS NATURBRUKSSKOLOR. Inledning Alla elever på gymnasieskolans yrkesprogram och inom

Läs mer

Samverkansavtal

Samverkansavtal Bilaga 1 Samverkansavtal 2014-2017 Vård- och omsorgscollege Alingsås 1. Bakgrund Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform mellan arbetsgivare och utbildningsanordnare inom vård- och omsorgskedjan

Läs mer

Kompetensförsörjning för att få sökande till gymnasiala yrkesutbildningar inom områden där det råder kompetensbrist på Gotland

Kompetensförsörjning för att få sökande till gymnasiala yrkesutbildningar inom områden där det råder kompetensbrist på Gotland Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Anders Jolby Ärendenr BUN 2015/675 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 24 mars 2016 Barn- och utbildningsnämnden Kompetensförsörjning för att få sökande till

Läs mer

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun Arvidsjaurs kommun Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Arvidsjaurs kommun 2015-11-27 1 Innehåll Samverkan.. 3 Organisation.. 4 Samverkan i projektform. 4 Ansvarsfördelning. 5 Budget 5 Tillgång till relevant

Läs mer