Professionellt bemötande & förhållningssätt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Professionellt bemötande & förhållningssätt"

Transkript

1 VÄLKOMMEN TILL Professionellt bemötande & förhållningssätt Ensamkommande barn och unga SEPTEMBER 2016 PARKADEN, HÄRNÖSAND Du är varmt välkommen!

2 Professionellt bemötande & förhållningssätt OM KURSEN Antalet ensamkommande barn som söker asyl i Sverige har ökat kraftigt vilket ställer ökade krav på att Sveriges kommuner har god beredskap, kunskap och kompetens om hur ett bra bemötande av ensamkommande ska gå till. Det är avgörande både för ungdomen och för samhället i stort att den unge ska få möjlighet att skapa sig ett tryggt liv vilket innebär att rätt insatser måste ges i ett tidigt skede. För att ge rätt insatser och bemötande är det nödvändigt att du som möter ensamkommande i ditt yrke har kännedom om ungdomens bakgrund. Du behöver också ha kunskap om trauma och posttraumatiskt stressyndrom för att urskilja om en ungdom är i behov av vidare stöd. Under denna kurs får du djupgående kunskap om hur posttraumatiskt stressyndrom yttrar sig och du lär dig även att urskilja tecken på om en ungdom är i behov av vidare stöd. Du får förståelse för det krävande beteende som ofta uppstår hos dessa ungdomar genom att lära dig mer om anknytningsbaserat arbetssätt och hur du kan bemöta ungdomen i dessa situationer. Dessutom får du kulturförståelse för traditionsstyrda samhällen i relation till västerländska samhällen och hur kulturskillnader kan påverka. Kursen ger dig konkreta verktyg och metoder för hur du i ditt arbete ska kunna stödja ungdomen och ha ett professionellt förhållningssätt i olika situationer. Efter kursens slut har du kompetensen att bemöta ungdomen på ett stärkande vis och kan vara den trygga vuxna som ser ungdomen och därmed bli det viktiga stöd som är avgörande i en ung människas framtid. VÄLKOMMEN Kursen riktar sig till dig som i din arbetsroll inom den kommunala socialtjänsten möter ensamkommande barn och unga. VI SES september på Parkaden i Härnösand, Ådalsvägen 15.

3 TIDER & PROGRAM Dag Registrering och kaffe Kursen inleds Lunch Eftermiddagskaffe Kursdagen avslutas Dag Kursdagen inleds Förmiddagskaffe Lunch Eftermiddagskaffe Kursen avslutas ANMÄL DIG Du anmäler dig senast 9 september. Klicka här och fyll i anmälningsformuläret. <Till anmälan..!> Kostnad för tvådagarskursen är 800 SEK/person (priset har subventionerats med projektmedel). Fika och lunch ingår båda dagarna. Avanmälan görs senast 1 vecka före kursstart. Frånvaro utan avanmälan och ersättare debiteras med kursavgiften. Antalet platser är begränsade. UR KURSENS INNEHÅLL Posttraumatiskt stressyndrom PTSD normala reaktioner på onormala upplevelser Hur bemöta krävande beteenden anknytningsteori som förklaringsmodell och lösning Kulturförståelse för traditionsstyrda samhällen och västerländska samhällen De tre diagnoskriterierna för PTSD undvikande, överspändhet och återupplevande exempel på beteenden Utåtagerande och undvikande beteende Inlärning och motivation Professionellt och etiskt förhållningssätt i arbetet med ensamkommande ungdomar Konstruktiva och stärkande metoder och verktyg för att bemöta unga ensamkommande

4 FÖRELÄSARE Carl Pether Wirsén är legitimerad psykoterapeut (KBT), specialiserad inom kris- och trauma och vidareutbildad i affektiv kortidsterapi och mentaliseringsbaserad terapi (MBT) vid Stockholms akademi för psykoterapiutbildning (SAPU). Carl Pether är beteendevetare med en filosofie magister i arbets- och organisationspsykologi. Han har tidigare arbetat flera år som verksamhetschef vid Röda Korsets behandlingscenter för tortyr- och krigsskadade i Uppsala. Inom ramen av Röda Korset arbetade Carl Pether i betydande omfattning med psykologisk bedömning och samtalsbehandling med ensamkommande flyktingungdomar. FRÅGOR Kontakta gärna Jessica Eriksson, utbildningsledare, mobil: , e-post: jessica.eriksson@kfvn.se. Tillsammans för välfärd och utveckling.

5 MER UTFÖRLIG BESKRIVNING AV INNEHÅLLET Kulturförståelse för traditionsstyrda samhällen och västerländska samhällen Förstå kulturskillnader mellan traditionsstyrda samhällen och västerländska samhällen Att se en kultur utifrån hur uppfattas det svenska beteendet? Normkritik för att förstå kulturer hedersfrågor, könsroller, normalitet inom svensk kultur kontra traditionskultur Hur bemöta ungdomar som är klämda mellan två olika kulturer? HBT-perspektiv för att ytterligare belysa normer inom könsskillnader Identitet och självbild min uppfattning om mig själv och andras uppfattning om mig Hur stödja ungdomar i sin identitetsutveckling? Vilken roll har du som yrkesverksam att stödja så att det blir bra för ungdomen? Språkbarriärer ord och uttryckssätt i olika kulturer Vad kan du förvänta dig att ungdomen kan ha varit med om under resan och i hemlandet? Före, under och efter resan hur stödja ungdomen i hantering och bearbetning? Kulturella normer kring att gå och prata med någon samtal med psykolog hur stödja ungdomen utifrån västerländsk syn på psykologi? Hur förhålla dig till din auktoritetsroll, när ungdomen kommer dels från en auktoritär kultur och dels även kan ha tidigare negativ erfarenhet av maktutövning utförd av auktoritetsperson? Hur bemöta krävande beteenden anknytningsteori som förklaringsmodell och lösning Förstå anknytningsmönster hos ensamkommande för att kunna skapa fungerande relationer och därmed förbättra ditt eget bemötande gentemot ungdomen Hur bemöta krävande beteende och förstå bakgrunden till beteendet? Hur yttrar sig beteenden skillnader och likheter mellan bortskämda och övergivna barn Förstå beteenden som kan uppfattas krävande utifrån anknytningsmönster och hur du kan hantera dessa situationer Anknytningsteori som förståelsebakgrund för att skapa nya relationer till omvärlden Anknytningsmönster och hur de påverkar relationer trygg, otrygg undvikande, otrygg ambivalent, otrygg desorienterad Hur påverkar separationen från deras familjer ungdomens sätt att knyta nya relationer? Hur skapa tillit och fungerande relationer efter svåra upplevelser? Mardrömmar och natt-tankar hur bemöta på bästa sätt? Förstå hur mat är kopplat till anknytningsmönster och varför det ofta blir svårigheter kring mat

6 Posttraumatiskt stressyndrom PTSD normala reaktioner på onormala upplevelser När blir en traumatisk upplevelse PTSD? Markörer och tecken för PTSD hur se signaler i vardagen? Kriterier, symptom och diagnos för PTSD enligt DSM V PTSD och psykosomatiska besvär Likheter mellan PTSD och neuropsykiatriska diagnoser När behöver PTSD behandlas hur avgör du om det är behov av större vårdinsatser? Utåtagerande och undvikande beteende Fördjupa din kunskap om utåtagerande kontra undvikande beteende Hur hantera och bemöta aggressionsutbrott? Aggression när en laddning uppstår, hur backa eller bemöta så att den inte trappas upp ännu mer? När språket inte räcker till hur kan du kommunicera med ditt kroppsspråk på ett konstruktivt sätt, exempelvis i aggressiva och hotfulla situationer? Förstå processer bakom ett autonomt beteende kontra ett hjälpsökande beteende Hur bemöta inåtvändhet, passivitet och håglöshet? Apati bland ensamkommande ungdomar Hur hantera och bemöta självskadebeteenden? Jag vill vara ifred och tänka så möter du ungdomen på ett respektfullt sätt och uppmärksammar vidare behov av stöd i tid Depression och känslor av maktlöshet bland ensamkommande ungdomar De tre diagnoskriterierna för PTSD undvikande, överspändhet och återupplevande exempel på beteenden Undvikande Dissociation lär dig känna igen tecknen Vad ska du tänka på när en person är i ett dissociativt tillstånd? Att bemöta unga som undviker saker som påminner dem om tidigare svårigheter hur få till en hanterbar vardag där inte undvikande blir en norm? Lär dig känna igen typiska situationer som ensamkommande kan undvika för att de kan påminna om svåra situationer Vad kan du göra för att stödja ungdomen i sin process att klara av dessa triggers för att få en fungerande vardag?

7 Överspändhet Arousal Förstå och känn igen överspändhet (arousal) och hur behovet att alltid vara på sin vakt skapar fysiska och psykiska symtom Vilka beteenden och konsekvenser blir vanliga i vardagen av överspändhet och att alltid sova med ett öga öppet och hur kan du stödja ungdomarna att hantera dessa konsekvenser? Återupplevande Vad är flashbacks och hur ser du om en person upplever flashbacks? Hur bemöter du en person som har flashbacks på bästa sätt i stunden för att underlätta för ungdomen? Hur bemöta ungdomen i bearbetningen? Hur agera på bästa sätt när en ungdom är frånvarande och vill sitta i fred och tänka? Hur bemöta ungdomar som har behov av att titta på verkliga filmklipp som påminner om de svårigheter de har upplevt? Hur bemöta saknad hos ungdomen av sin familj och oro för familjen? Hur bemöta ungdomar där kontakt med familjen skapar ångest? Hur bemöta ungdomens känslor och tankar kring skuld? Hur bemöta ångest och överlevnadsskuld hos ungdomen? Hur hantera ungdomens frustration över vetskapen om att det tar så lång tid innan beslut är klara? Konstruktiva och stärkande metoder och verktyg för att bemöta unga ensamkommande Samtalsmetodik utforskande samtal och öppna frågor metoder och tips för att få till bättre samtal och en bra relation Vad skapar förtroende i samtal? Do s and dont s i samtal Verktyg för samtal kort om lösningsfokuserad samtalsmetodik Hur tillvarata ungdomarnas styrkor och erfarenheter, och utforska dem? Självkänsla och självförtroende att klara av sin vardag praktiska tips på hur du kan stärka ungdomen Hur arbeta salutogent och stärka överlevnadsrollen och inte offerrollen?

8 Inlärning och motivation Motivation för skolgången hos ensamkommande ungdomar Varför lära sig svenska om man inte ens får vara kvar? När är det ett bra läge att informera om det svenska skolsystemet kontinuerligt lite då och då eller ta allt i början? Hur få med relevant information på ett pedagogiskt sätt? Hur påverkar PTSD förmågan till inlärning? Alla är motiverade till något hur hitta vad ungdomen är motiverad till? Professionellt och etiskt förhållningssätt i arbetet med ensamkommande ungdomar Etiskt förhållningssätt i ditt arbete med ensamkommande ungdomar Hur arbeta professionellt i mötet med ungdomarna? Hur kan du hålla en distans men ändå vara nära? Hur skapar du trygga vuxna relationer? Hur få en förtroendefull relation med ungdomen för att skapa förutsättningar för en bra utredning? Hur bygga ett förtroende som myndighetsperson? Hur bygga upp en relation utan att ta en föräldraroll? Hur behålla sin professionalitet utifrån sin yrkesroll utan att känna sig maktlös? Vilka beteenden/konsekvenser kan och ska du möta upp och hantera inom din yrkesroll? Lär dig urskilja och avgöra när ungdomen är i behov av vidare stöd Vad ska du tänka på i samarbetet med tolk? Tolkens funktion och roll i social omsorg Hur kan du kommunicera icke-verbalt i mötet med ungdom när ni har tolk med? Gränser och integritet hur du kan respektera ungdomens gränser, dina egna och stödja ungdomarna att respektera andras gränser? Hur hantera egna känslor av att möta andras svåra upplevelser? Hur hantera egna känslor när det blir starka känslor hos ungdomen, för att inte överidentifiera sig och ta över känslorna från ungdomen? Hur särskilja vad som är ens egna känslor och vad som är ungdomens känslor? Hur handskas du med dina egna känslor av att se någon annan återuppleva minnen/flashbacks? Hur hantera och förhålla sig känslomässigt om en ungdom blir återsänd till hemlandet eller ankomstlandet i EU lär dig hantera egna känslor och processer i arbetsgruppen Personalvård och återhämtning Behov av personalvård för professionella som arbetar med utsatta ungdomar Vikten av återhämtning för personal Hur hantera empatitrötthet hos dig själv och kollegor? Handledning för ny personal vad är viktigt att tänka på i början?

Ensamkommande barn och unga

Ensamkommande barn och unga Sagt om kursledaren, Carl Pether Wirsén: Han tog sig tid för tankar och funderingar bland oss deltagare, märktes direkt att han visste vad han pratade om, riktigt bra!! Otroligt engagerad och intressant.

Läs mer

Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma

Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma Monica Brendler Lindqvist, socionom, leg. psykoterapeut, handledare, verksamhetschef Röda Korsets Center för torterade flyktingar Innehåll: Från

Läs mer

HÖSTEN 2016 KURSER INOM SOCIALT ARBETE

HÖSTEN 2016 KURSER INOM SOCIALT ARBETE HÖSTEN KURSER 2016 SAGT OM NÅGRA AV VÅRA KURSER OCH KURSLEDARE INOM SOCIALT ARBETE: Duktig och engagerad föreläsare som lyckas kombinera teori med exempel från praktiken Jättebra kurs, väldigt matnyttigt

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KUNSKAPSDAGAR

VÄLKOMMEN TILL KUNSKAPSDAGAR INBJUDAN VÄLKOMMEN TILL KUNSKAPSDAGAR Ensamkommande och nyanlända unga Om förutsättningar och möjligheter 16 och 17 oktober 2018 PARKADEN, HÄRNÖSAND Du är varmt välkommen! Ensamkommande och nyanlända unga

Läs mer

Risk och skydd, skyddsbedömningar och standardiserade bedömningsmetoder

Risk och skydd, skyddsbedömningar och standardiserade bedömningsmetoder VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSDAG OM Risk och skydd, skyddsbedömningar och standardiserade bedömningsmetoder 29 APRIL 2016, HÄRNÖSAND SAMBIBLIOTEKET För handläggare och chefer inom socialtjänstens myndighetsområde,

Läs mer

Kunskap för barn & ungas bästa

Kunskap för barn & ungas bästa INBJUDAN VÄLKOMMEN TILL BASUTBILDNINGEN Kunskap för barn & ungas bästa Dokumentation som en del av en kunskapsbaserad verksamhet Barns möte med socialtjänsten Evidensbaserad praktik i praktiken START 4

Läs mer

KURSER INOM SOCIALT ARBETE

KURSER INOM SOCIALT ARBETE VÅRENS KURSER 2017 Anmäl dig till flera kurser och få 10% rabatt* VÅREN 2017 KURSER INOM SOCIALT ARBETE SIPU:S KURSER: Ensamkommande barn och unga Professionellt bemötande och förhållningssätt Samsjuklighet

Läs mer

Familjehemsdagarna VÄLKOMMEN TILL OKTOBER 2016 HALLSTABERGET SOLLEFTEÅ

Familjehemsdagarna VÄLKOMMEN TILL OKTOBER 2016 HALLSTABERGET SOLLEFTEÅ VÄLKOMMEN TILL Familjehemsdagarna 22-23 OKTOBER 2016 HALLSTABERGET SOLLEFTEÅ Under Familjehemsdagarna tar vi del av varandras erfarenheter och lyssnar till föreläsningar. Årets tema är Hälsa för barn i

Läs mer

Ensamkommande ungdomaren resursstark riskgrupp

Ensamkommande ungdomaren resursstark riskgrupp Ensamkommande ungdomaren resursstark riskgrupp Monica Brendler Lindqvist, socionom, leg.psykoterapeut, f.d. chef på Röda Korsets Center för torterade flyktingar ht- 2018 Innehåll: Historik Sveriges erfarenhet

Läs mer

PTSD- posttraumatiskt stressyndrom. Thomas Gustavsson Leg psykolog

PTSD- posttraumatiskt stressyndrom. Thomas Gustavsson Leg psykolog PTSD- posttraumatiskt stressyndrom Thomas Gustavsson Leg psykolog Bakgrund u Ett ångestsyndrom u Ångest- annalkande hot u PTSD- minnet av en händelse som redan inträffat Detta förklaras genom att PTSD

Läs mer

Trauma och Prostitution

Trauma och Prostitution Trauma och Prostitution Brottsoffermyndighetens seminarium 1 oktober 2009 Ann Wilkens Leg psykoterapeut SAGE Stand up Against Global Exploitation Organisation i San Fransisco grundad av Norma Hotaling

Läs mer

Del 1 introduktion. Vi stöttar dig

Del 1 introduktion. Vi stöttar dig Del 1 introduktion Välkommen till vårt självhjälpsprogram med KBT för posttraumatisk stress. Detta program ger dig möjligheten att gå vidare från svåra händelser som du har upplevt. Vi stöttar dig Du kommer

Läs mer

Vad är PTSD? Psykiatriska mottagningen Linköping. Roland Betnér, Leg psykoterapeut

Vad är PTSD? Psykiatriska mottagningen Linköping. Roland Betnér, Leg psykoterapeut Vad är PTSD? Psykiatriska mottagningen Linköping Roland Betnér, Leg psykoterapeut roland.betner@regionostergotland.se 2 Potentiella trauman Vad är ett trauma? Ett psykiskt trauma kan definieras som: eftereffekterna

Läs mer

Akutpsykiatrisk vård. 8 9 februari 2012, Stockholm

Akutpsykiatrisk vård. 8 9 februari 2012, Stockholm Akutpsykiatrisk vård Akutpsykiatriska bedömningar och diagnossättning Missbrukets fysiologi behandling och risker med abstinens! Suicidriskbedömning hur kan du bedöma hur allvarligt det är? Samtalsteknik

Läs mer

Familjehemsplaceringar

Familjehemsplaceringar Familjehemsplaceringar Rekrytering, utredning och handledning av familjehem för trygga, säkra och hållbara placeringar UR KURSENS INNEHÅLL: Rekrytering av familjehem evidensbaserad metod för lyckad rekrytering

Läs mer

Tolka och förstå små barn

Tolka och förstå små barn 2013-06-24 13/59 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) Socialnämnden (motsv) Tolka och förstå små barn BAKGRUND/ SYFTE Den här kursen vänder

Läs mer

Hot, våld och missbruk för dig inom socialtjänsten

Hot, våld och missbruk för dig inom socialtjänsten Gå 4 betala för 3! Hot, våld och missbruk för dig inom socialtjänsten Våldets mekanismer vad utlöser ett våldsbeteende? Hedersrelaterat våld vart går gränsen för våld i olika kulturer? Missbruksproblematik

Läs mer

2 dagars konferens + en utbildningsdag: Barn i migration, 3-5 maj, OSD, Östersund Kunskap, inspiration, reflektion, möten

2 dagars konferens + en utbildningsdag: Barn i migration, 3-5 maj, OSD, Östersund Kunskap, inspiration, reflektion, möten 2017 2 dagars konferens + en utbildningsdag: Barn i migration, 3-5 maj, OSD, Östersund Kunskap, inspiration, reflektion, möten Välkommen till två spännande och lärorika dagar med fokus på nyanlända barn,

Läs mer

Kunskap för barn & ungas bästa

Kunskap för barn & ungas bästa VÄLKOMMEN TILL Kunskap för barn & ungas bästa Dokumentation som en del av en kunskapsbaserad verksamhet START 6 OKTOBER 2016 HÄRNÖSANDS FOLKHÖGSKOLA Du är varmt välkommen! Tillsammans utvecklar vi socialtjänsten

Läs mer

Anna Eldebo leg. psykolog, Elisabet Nord leg. psykoterapeut

Anna Eldebo leg. psykolog, Elisabet Nord leg. psykoterapeut Anna Eldebo leg. psykolog, Elisabet Nord leg. psykoterapeut Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade UPPDRAG Att utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet erbjuda vård och stöd till

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; 1 (8) Datum: xxxx-xx-xx MYHFS 20xx:xx Dnr: MYH 2017/1098 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; beslutade

Läs mer

Traumamedveten omsorg. Andrea Ramos Da Cruz och Therese Eklöf Hälsopedagoger BUP Asylmottagning

Traumamedveten omsorg. Andrea Ramos Da Cruz och Therese Eklöf Hälsopedagoger BUP Asylmottagning Traumamedveten omsorg Andrea Ramos Da Cruz och Therese Eklöf Hälsopedagoger BUP Asylmottagning 1 Agenda Bakgrund Vad är trauma? Vad händer i vår hjärna vid trauma? Traumamedveten omsorg Hur kan vi skapa

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Psykiatri 1 (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella veckor för teoretisk

Läs mer

Swedish translation of the Core Standards for guardians of separated children in Europe

Swedish translation of the Core Standards for guardians of separated children in Europe Swedish translation of the Core Standards for guardians of separated children in Europe GRUNDPRINCIPER OCH HÅLLPUNKTER Princip 1 Den gode mannen verkar för att alla beslut fattas i vad som är barnets bästa

Läs mer

Vår värdegrund. Linköpings kommunala utförare Ao LSS/LASS

Vår värdegrund. Linköpings kommunala utförare Ao LSS/LASS Vår värdegrund Linköpings kommunala utförare Ao LSS/LASS Goda levnadsvillkor och god etik! Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som ska garantera funktionshindrade

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

Hur pratar man med sitt barn om funktionsnedsättningen?

Hur pratar man med sitt barn om funktionsnedsättningen? Hur pratar man med sitt barn om funktionsnedsättningen? Lena Sorcini Leg psykolog HC Söderstaden 2018-03-08 Identitet Formas under hela livet Identitet skapas i samverkan med omgivningen Gör en person

Läs mer

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 Kompetensutveckling på För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 "Socialförvaltningen i Mönsterås har fått statsbidrag i syfte att bland annat förbereda och fortsätta att utveckla sociala insatser

Läs mer

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod Kontakt LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B 581 81 Linköping lss@linkoping.se leanlink.se/lss-funktionsstod Linköpings kommun Leanlink LSS Funktionsstöd leanlink.se LSS Funktionsstöd Vår värdegrund Linköpings

Läs mer

Humanas FUB-enhet (Forskning, Utbildning, Behandling) presenterar:

Humanas FUB-enhet (Forskning, Utbildning, Behandling) presenterar: Humanas FUB-enhet (Forskning, Utbildning, Behandling) presenterar: Tema: ensamkommande asylsökande barn och ungdomar, ensamkommande med uppehållstillstånd, ungdomar med migrationsrelaterad stressymptom

Läs mer

Psykologiska konsekvenser av elolycksfall

Psykologiska konsekvenser av elolycksfall Elsäkerhetsdagen 14 oktober 2015 Psykologiska konsekvenser av elolycksfall Sara Thomée, psykolog och forskare Arbets- och miljömedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset sara.thomee@amm.gu.se Arbets- och

Läs mer

Anna Eldebo leg. psykolog Larissa Voutilainen PTP-psykolog

Anna Eldebo leg. psykolog Larissa Voutilainen PTP-psykolog Anna Eldebo leg. psykolog Larissa Voutilainen PTP-psykolog Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade UPPDRAG Att utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet erbjuda vård och stöd till

Läs mer

RÖDA KORSET. Föredrag för samverkansparter i förprojekt till Integrerad preventionsmodell för personer i behov av psykosocialt stöd

RÖDA KORSET. Föredrag för samverkansparter i förprojekt till Integrerad preventionsmodell för personer i behov av psykosocialt stöd RÖDA KORSET Föredrag för samverkansparter i förprojekt till Integrerad preventionsmodell för personer i behov av psykosocialt stöd Leg. psykolog Izabella Klüft 9 december 2014 Röda Korsets Behandlingscenter

Läs mer

Hur stöttar vi barn med traumatiska upplevelser? Ole Hultmann Leg. Psykolog och psykoterapeut Fil Dr Flyktingbarnteamet, Göteborg

Hur stöttar vi barn med traumatiska upplevelser? Ole Hultmann Leg. Psykolog och psykoterapeut Fil Dr Flyktingbarnteamet, Göteborg Hur stöttar vi barn med traumatiska upplevelser? Ole Hultmann Leg. Psykolog och psykoterapeut Fil Dr Flyktingbarnteamet, Göteborg 1 Våld och trauma 1. Vad har du varit med om? 2. Hur mår du? 3. Barn som

Läs mer

Utbildningens mål och inriktning. Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska

Utbildningens mål och inriktning. Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska Utbildningens mål och inriktning Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om olika former av demenssjukdomar och deras konsekvenser för individen

Läs mer

Ensamkommande ungdomars psykiska (o)hälsa och speciella familjesituation

Ensamkommande ungdomars psykiska (o)hälsa och speciella familjesituation Uppsala 2013 okt Ensamkommande ungdomars psykiska (o)hälsa och speciella familjesituation Problematik Migrationsstress - Trauma Förståelse Förhållningssätt Behandlingsbehov Familjeåterförening med komplikationer

Läs mer

Diplomerad Behandlingsassistentutbildning

Diplomerad Behandlingsassistentutbildning Diplomerad Behandlingsassistentutbildning UngArt Ht 2018-Vt-2019 Kursledare: Annicka Lang Leg Psykolog Upplägget. Idag 1. Introduktion Presentation av upplägget Behandling versus Omsorg Teorier - Vår teoretiska

Läs mer

Flyktingmedicinskt centrum

Flyktingmedicinskt centrum Flyktingmedicinskt centrum Hudea, 4 år. Bilden är tagen av journalisten Osman Sağırlı i Atmeh flyktingläger i Syrien 2014. Flyktingmedicinskt centrum Flyktingmedicinskt centrum (FMC) är en länsövergripande

Läs mer

Främjande av psykisk hälsa hos Ensamkommande barn Örebro 13 & 15 maj 2013

Främjande av psykisk hälsa hos Ensamkommande barn Örebro 13 & 15 maj 2013 Främjande av psykisk hälsa hos Ensamkommande barn Örebro 13 & 15 maj 2013 Susanne Appelqvist familjebehandlare Maria Malmberg leg psykolog Anna Mann kurator Psykiatri för barn och unga vuxna BUV Örebro

Läs mer

KURSPLAN. Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

KURSPLAN. Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Basutbildning i Psykoterapi med speciellt fokus på psykoterapeutiskt arbete med ungdomar och Unga Vuxna 2016-2017. Start 21 januari 2016 Den psykiska ohälsan hos ungdomar och unga vuxna ökar tillsammans

Läs mer

Att identifiera om någon är traumatiserad vad är adekvat stöd/hjälp?

Att identifiera om någon är traumatiserad vad är adekvat stöd/hjälp? Att identifiera om någon är traumatiserad vad är adekvat stöd/hjälp? Kris- och Traumacentrum Tommi Räihä leg psykolog, leg psykoterapeut tommi.raiha@krisochtraumacentrum.se Krisen en del av våra liv För

Läs mer

Vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)

Vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kunskap utveckling inspiration Öka förståelsen och fördjupa dina kunskaper med det senaste inom autismspektrumtillstånd och ADHD! Hot om våld så

Läs mer

Handledarutbildning metodinriktning KBT, 30 hp

Handledarutbildning metodinriktning KBT, 30 hp Kursbeskrivning Handledarutbildning metodinriktning KBT, 30 hp Godkänd inom ramen för specialistordningen, fokus verksamhetshandledning Delkurs A, grundläggande verksamhetshandledning för psykologer, 10

Läs mer

Mentaliseringsbaserad terapi - MBT. Kvällens schema. MBT-teamet:

Mentaliseringsbaserad terapi - MBT. Kvällens schema. MBT-teamet: Mentaliseringsbaserad terapi - MBT 1 Kvällens schema Vad är borderline personlighetssyndrom? Varför får man borderline personlighetssyndrom? Vad är mentalisering? Vad är agentskap? Vad gör vi här? Vad

Läs mer

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Grundläggande (Bas) utbildningi Psykoterapi 2017-2018 Kursstart 24 augusti 2017. Motsvarande 45 hp ÖVERGRIPANDE MÅL Studenten skall efter avslutad utbildning kunna: Bedriva evidensbaserad psykoterapi

Läs mer

Utbildning Katalog Hösten 2015

Utbildning Katalog Hösten 2015 Utbildning Katalog Hösten 2015 Trivs bättre prestera mera - med klar och dialogisk kommunikation i kulturmöten och i konflikter! - Det är lönsamt att investera i medarbetarnas utbildning! På våra kurser

Läs mer

För dig som varit med om skrämmande upplevelser

För dig som varit med om skrämmande upplevelser För dig som varit med om skrämmande upplevelser Om man blivit väldigt hotad och rädd kan man få problem med hur man mår i efterhand. I den här broschyren finns information om hur man kan känna sig och

Läs mer

Att arbeta inom Stöd och service

Att arbeta inom Stöd och service Att arbeta inom Stöd och service 1 Att arbeta inom Stöd och service Att leva med en funktionsnedsättning innebär att man på grund av skada eller sjukdom har svårt att fungera utan hjälp. Stöd och service

Läs mer

Bemötande av patienter med särskilda behov. Samarbete mellan tandsköterska och psykolog. Shervin Shahnavaz, leg. psykolog

Bemötande av patienter med särskilda behov. Samarbete mellan tandsköterska och psykolog. Shervin Shahnavaz, leg. psykolog Välkommen! Bemötande av patienter med särskilda behov Samarbete mellan tandsköterska och psykolog Shervin Shahnavaz, leg. psykolog Katarina Edentorp Eriksson, tandsköterska Tandvårdspsykologi sida ki.se/dentmed/kbt

Läs mer

Omvårdnad av demenssjuka i hemtjänsten

Omvårdnad av demenssjuka i hemtjänsten Utbildningsdag 30 mars 2010 Sundsvall Omvårdnad av demenssjuka i hemtjänsten - för hela hemtjänstpersonalen, enhetschefer och biståndsbedömare inom äldreomsorgen Finurliga tips och knep i vårdtagarens

Läs mer

Akutpsykiatrisk vård. betala för 3! Gå 4

Akutpsykiatrisk vård. betala för 3! Gå 4 Gå 4 betala för 3! Akutpsykiatrisk vård Akutpsykiatriska bedömningar och diagnossättning Missbrukets fysiologi behandling och risker med abstinens! Suicidriskbedömning hur kan du bedöma hur allvarligt

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Samarbete och samverkan Nätverksbyggande Inspiration Kommunernas behov 2017 Bostadsförsörjning

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Läs mer

NEUROFEEDBACK. -En metod för att behandla traumatiserade patienter? Farzad Pakzad Stavanger 7 Juni 2019

NEUROFEEDBACK. -En metod för att behandla traumatiserade patienter? Farzad Pakzad Stavanger 7 Juni 2019 NEUROFEEDBACK -En metod för att behandla traumatiserade patienter? Farzad Pakzad Stavanger 7 Juni 2019 Kris- och traumamottagningen Närhälsan, Göteborg Utreder, behandlar och rehabiliterar människor med

Läs mer

Att förstå posttraumatisk stress

Att förstå posttraumatisk stress Att förstå posttraumatisk stress En normal reaktion på onormala händelser Introduktion En traumatisk händelse är en känslomässig chock. Det är inte lätt att ta in vad som hänt och att komma till rätta

Läs mer

Riskbruk, missbruk och beroende

Riskbruk, missbruk och beroende Inbjudan Inbjudan Riskbruk, missbruk och beroende Datum: 12-13 april, 3-4 maj Plats: Härnösands folkhögskola, Murbergsvägen 32, Härnösand Riskbruk, missbruk och beroende - Kunskap till praktik Missa inte

Läs mer

Traumakunskap och bemötande i skolan Föreläsning med Pedagogisk Psykologi. PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden.

Traumakunskap och bemötande i skolan Föreläsning med Pedagogisk Psykologi. PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. Traumakunskap och bemötande i skolan Föreläsning med Pedagogisk Psykologi 17 augusti 2017 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE PIK projektet medfinansieras

Läs mer

Kvällens schema. Mentaliseringsbaserad terapi. MBT-teamet består nu av:

Kvällens schema. Mentaliseringsbaserad terapi. MBT-teamet består nu av: Kvällens schema Mentaliseringsbaserad terapi Vad är borderline personlighetsstörning? Varför får man borderline personlighetsstörning? Vad är mentalisering? Vad är agentskap? Vad gör vi här? Vad kan man

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Teaching Recovery Techniques. Anna Sarkadi Professor i socialmedicin, Uppsala universitet

Teaching Recovery Techniques. Anna Sarkadi Professor i socialmedicin, Uppsala universitet Teaching Recovery Techniques Anna Sarkadi Professor i socialmedicin, Uppsala universitet Vad hände? 35 700 ensamkommande 2015 6-12 månaders kö Asylsökande - Inte stabil nog för TF-CBT behandling (?) Starka

Läs mer

Traumatiserade unga flyktingar Frida Metso, leg psykolog

Traumatiserade unga flyktingar Frida Metso, leg psykolog Traumatiserade unga flyktingar Frida Metso, leg psykolog De flesta som överlevt krig, tortyr och flykt utvecklar inte psykisk ohälsa men för den som behöver det ska det finnas god vård. Igår: Exilrelaterad

Läs mer

människor i kris Konferens 7-8 december, temadag 9 december, Salén konferens, Stockholm

människor i kris Konferens 7-8 december, temadag 9 december, Salén konferens, Stockholm Utveckla bemötande och bättre stöd till människor i kris Konferens 7-8 december, temadag 9 december, Salén konferens, Stockholm Krissamtal så bemöter du människor i krisens olika faser för bättre stödja

Läs mer

Kris och krishantering. Regionhälsan Ebba Nordrup, beteendevetare

Kris och krishantering. Regionhälsan Ebba Nordrup, beteendevetare Kris och krishantering Regionhälsan 2018-10-26 Ebba Nordrup, beteendevetare AFS 1999:7 Vad är en kris? Definition: En händelse där ens tidigare erfarenheter, kunskaper och reaktionssätt inte räcker till

Läs mer

Barn och trauma Konsekvenser, förståelse och bemötande

Barn och trauma Konsekvenser, förståelse och bemötande Barn och trauma Konsekvenser, förståelse och bemötande Anna Norlén Verksamhetschef & Rektor Leg Psykolog, Leg Psykoterapeut ERICASTIFTELSEN Agenda Traumateori utvecklingspsykologi, anknytningsteori, neurobiologi

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Betygskriterierna på denna utbildning är godkänd eller icke godkänd.

Betygskriterierna på denna utbildning är godkänd eller icke godkänd. KURSINFORMATION Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB Basutbildning i psykoterapi 2016-2017 Allmän information Utbildningen börjar i augusti 2016 och pågår till december 2017, sammanlagt tre

Läs mer

Barn och ungdomar med erfarenheter av flykt och trauma bemötande och insatser. Projekt Nya grannar

Barn och ungdomar med erfarenheter av flykt och trauma bemötande och insatser. Projekt Nya grannar Barn och ungdomar med erfarenheter av flykt och trauma bemötande och insatser Projekt Nya grannar 2017-04-21 Ole Hultmann, leg. Psykolog och psykoterapeut. Fil. Dr. Rubriker för föreläsningen Kris och

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Psykisk Hälsa en Livsresa

Psykisk Hälsa en Livsresa Psykisk Hälsa en Livsresa Föreläsningssatsning under 2016 och 2017, Vänersborgs kommun Föreläsning, Hösten 2016 Datum Föreläsare Vänder sig till Lokal 16 17 aug Bo Hejlskov Elvén Personal; BUN, IFO och

Läs mer

Svenska BUP kongressen april 2014 Eva Tedgård leg psykolog, leg psykoterapeut, doktorand IKVL Viktoriagården BUP Malmö

Svenska BUP kongressen april 2014 Eva Tedgård leg psykolog, leg psykoterapeut, doktorand IKVL Viktoriagården BUP Malmö Svenska BUP kongressen april 2014 Eva Tedgård leg psykolog, leg psykoterapeut, doktorand IKVL Viktoriagården BUP Malmö De första levnadsårens särskilda betydelse M Weinstock 2008, Van den Bergh 2004, O

Läs mer

Kommunikation för bättre ledarskap

Kommunikation för bättre ledarskap Kommunikation för bättre ledarskap Lönsamma och livskraftiga företag med medarbetare som jobbar mot gemensamma mål och som mår bra skapas av medvetna, lyhörda och tydliga chefer. För att nå dit är det

Läs mer

APL-plats: Kurser: Psykiatri 1 & Vård- och omsorgsarbete 2. Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll:

APL-plats: Kurser: Psykiatri 1 & Vård- och omsorgsarbete 2. Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll: Elev: Klass: APL-plats: Period: Kurser: Psykiatri 1 & Vård- och omsorgsarbete 2 Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll: PSYKIATRI 1 Orsak, symtom, skattningsinstrument,

Läs mer

UTBILDNINGAR. Förbättra ditt bemötande! Hantera dina konflikter! Lyckas med kulturmöten!

UTBILDNINGAR. Förbättra ditt bemötande! Hantera dina konflikter! Lyckas med kulturmöten! LindgrenHelde Kommunikation Mångfald hanteras med omsorg! UTBILDNINGAR Förbättra ditt bemötande! Hantera dina konflikter! Lyckas med kulturmöten! - genom tydlig och dialogisk kommunikation På våra kurser

Läs mer

Nya klienter, nya utmaningar inom traumabehandling

Nya klienter, nya utmaningar inom traumabehandling Nya klienter, nya utmaningar inom traumabehandling Kris- och Traumacentrum Tommi Räihä leg psykolog, leg psykoterapeut tommi.raiha@krisochtraumacentrum.se Freeze Kamp Underkastelse/ spela död Flykt Vad

Läs mer

Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan

Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Undersköterska i demensvården

Undersköterska i demensvården Undersköterska i demensvården Inbjudan till konferens i Stockholm den 14-15 april 2011 LYSSNA TILL Sahlgrenska Universitetssjukhuset Centrum för lättläst AnnMarie Lindman Nationellt kompetenscentrum Anhöriga

Läs mer

Praktisk stress och krishantering Peter Jonsson, säkerhets och krishanteringsexpert

Praktisk stress och krishantering Peter Jonsson, säkerhets och krishanteringsexpert Praktisk stress och krishantering Peter Jonsson, säkerhets och krishanteringsexpert SSG 2015-03-24 Strategier för det mänskliga omhändertagandet Kris ur individens perspektiv Lat Crisis Grek Krisis Söndring,

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! 1 Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Undervisning av invandrare och flyktingar med PTSD och andra psykosociala problem till följd av trauma Catharina Hallin-Tegner Kompetensutveckling för sfi-lärare

Läs mer

rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå= = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Samtal med barn och ungdomar 7,5 högskolepoäng grundnivå, Vt 2015 Stockholm

rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå= = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Samtal med barn och ungdomar 7,5 högskolepoäng grundnivå, Vt 2015 Stockholm rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå= = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Samtal med barn och ungdomar 7,5 högskolepoäng grundnivå, Vt 2015 Stockholm Samtal med barn och ungdomar, 7,5 högskolepoäng Inledning Vad är

Läs mer

UTBILDNINGAR. ART-Instruktörsutbildning UPPSALA. Familjehemskonsulentutbildning GÖTEBORG & STOCKHOLM

UTBILDNINGAR. ART-Instruktörsutbildning UPPSALA. Familjehemskonsulentutbildning GÖTEBORG & STOCKHOLM UTBILDNINGAR ART-Instruktörsutbildning UPPSALA Familjehemskonsulentutbildning GÖTEBORG & STOCKHOLM Vt 2017 Familjehemskonsulentutbildning 1. STOCKHOLM 16-18 januari 2017 2. GÖTEBORG 6-8 februari 2017 3.

Läs mer

Flyktingbarn i ett barnpsykiatriskt perspektiv

Flyktingbarn i ett barnpsykiatriskt perspektiv Flyktingbarn i ett barnpsykiatriskt perspektiv BUPs asylpsykiatriska enhet Anneli.Eriksson-Bagri@sll.se Karin.Hedberg@sll.se 1 januari 2016 fanns i Stockholm 5000 asylsökande ensamkommande barn och 3600

Läs mer

En PTSD-patient dyker först upp i somatiken

En PTSD-patient dyker först upp i somatiken Barn och ungdomar på flykt: Psykologiska perspektiv på trauma och smärta Andrea Valik, leg. psykolog En PTSD-patient dyker först upp i somatiken dr. Björn Magnér specialist i barn- och ungdomspsykiatri

Läs mer

Lågaffektivt bemötande Fördjupning och kollegialt lärande med Ulf Lidman. PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden.

Lågaffektivt bemötande Fördjupning och kollegialt lärande med Ulf Lidman. PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. Lågaffektivt bemötande Fördjupning och kollegialt lärande med Ulf Lidman 11 och 13 oktober 2017 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE PIK projektet medfinansieras

Läs mer

TRYGGHET & RÄDSLA. - så funkar vi

TRYGGHET & RÄDSLA. - så funkar vi TRYGGHET & RÄDSLA - så funkar vi Cecilia Duberg Leg. Psykolog Arbets- och miljömedicinska kliniken Universitetssjukhuset i Örebro Cecilia.Duberg@orebroll.se 019-602 36 07 INRE DIALOG KRAVBILD BIOLOGI TRYGGHET

Läs mer

Stöd och behandling för barn som drabbats av våld

Stöd och behandling för barn som drabbats av våld Stöd och behandling för barn som drabbats av våld Anna Norlén Verksamhetschef & Rektor Leg Psykolog, Leg Psykoterapeut ERICASTIFTELSEN ERICASTIFTELSEN Högskoleutbildning Psykoterapi för barn och unga (0-25)

Läs mer

Bemötande aspekter för nyanlända.

Bemötande aspekter för nyanlända. Bemötande aspekter för nyanlända. med Ewa-Karin Ottoson 0733-149037 ekottoson@gmail.com Björn Ogéus 0703-955880 bjorn.ogeus@outlook.com Egna upplevelser. 5 år i Nord Yemen. Hur kommunicerar man utan att

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Psykiatri 2 (200p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella veckor för teoretisk

Läs mer

Lite info om hälsa & livsstil

Lite info om hälsa & livsstil Lite info om hälsa & livsstil -Fakta, tips & råd För att vi ska må bra och få en fungerande vardag är det flera faktorer som är viktiga för oss. Framförallt är det viktigt att vi får tillräckligt med sömn,

Läs mer

Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga

Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga 2017-10-11 Det här är Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga. Dokumentet beskriver SRK:s ståndpunkt i en av flera

Läs mer

Föreläsning för omsorgspersonal inom LSS Högaktuell utvecklings- utbildningsdag

Föreläsning för omsorgspersonal inom LSS Högaktuell utvecklings- utbildningsdag 2013-02-08 13/23 Socialnämnden (motsv) Föreläsning för omsorgspersonal inom LSS Högaktuell utvecklings- utbildningsdag OBS! Två viktiga ämnen på en dag Förmiddag Eftermiddag BAKGRUND/ SYFTE Det svåra samtalet

Läs mer

Chef för personliga assistenter 2013

Chef för personliga assistenter 2013 Chef för personliga assistenter 2013 utvecklas i ditt ledarskap! Att leda på distans konkreta verktyg! Samtalsmetodik, konfliktlösning och professionellt förhållningssätt i olika situationer Uppdatering

Läs mer

Migration och familjeperspektiv 7,5 högskolepoäng avancerad nivå Vt 2017 Stockholm

Migration och familjeperspektiv 7,5 högskolepoäng avancerad nivå Vt 2017 Stockholm Migration och familjeperspektiv 7,5 högskolepoäng avancerad nivå Vt 2017 Stockholm Migration och familjeperspektiv, 7,5 högskolepoäng En tvärprofessionell utbildning för personal inom hälso- och sjukvård

Läs mer

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom Psykiatriska problem och behandling av unga 1. Utgångspunkter i den barnpsykiatriska behandlingen 2. Behandling inom ungdomspsykiatrin 3. Mentaliseringsbegreppet 4. Depression/Ångest 5. Terapiformerna

Läs mer

Uppdragsutbildning. Våra föreläsningar kombinerar förståelse och praktiska strategier för att underlätta vardagen.

Uppdragsutbildning. Våra föreläsningar kombinerar förståelse och praktiska strategier för att underlätta vardagen. Uppdragsutbildning Provivus har en mängd olika föreläsningar och skräddarsyr gärna utifrån verksamhetens behov. Här nedan beskriver vi våra olika föreläsningar. Kolla även gärna in våra populära processutbildningar:

Läs mer

Krishantering Motiverande Samtal Lågaffektivt bemötande

Krishantering Motiverande Samtal Lågaffektivt bemötande Utbildning i Krishantering Motiverande Samtal Lågaffektivt bemötande Insikten Academy Våren 2020 Kris och Krishantering Utbildningen i kris och krishantering är grund läggande och vänder sig till organisationer

Läs mer

Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv

Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv Janina Stenlund, Leg. sjuksköterska, Silviasjuksköterska Uppläggning Kognitiv svikt Anhörigsjukdom och anhörigstöd Nationella riktlinjer för vård och omsorg Metoder/förhållningssätt

Läs mer

Professionell handledning för psykologer

Professionell handledning för psykologer 1(5) Professionell handledning för psykologer Östersund hösten 2019 Psykologer handleder såväl inom professionen (t.ex. kandidat, PTP, STP) som andra yrkesgrupper. Den här kursen vänder sig till dig som

Läs mer

Bedömning inför psykoterapi. Barnet 3

Bedömning inför psykoterapi. Barnet 3 Bedömning inför psykoterapi Barnet 3 Bedömning av barnets psykosociala situation, inklusive trauma För att få en viktig pusselbit i förståelsen av barnet För att bedöma om det är psykoterapi eller andra

Läs mer

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt?

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Budskapets innehåll Var mottagaren befinner sig kunskapsmässigt, känslor, acceptans Konsekvens av det svåra samtal, vad det ger för resultat Relationen Ämnet

Läs mer