Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga"

Transkript

1 Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga Det här är Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga. Dokumentet beskriver SRK:s ståndpunkt i en av flera aktuella humanitärpolitiska frågor. En slutsats när det gäller ensamkommande är att myndigheterna måste tillämpa stor försiktighet när det gäller tvångsutvisningar till områden där det råder utbrett och oförutsägbart våld och där säkerhetsläget är svårbedömt. I dokumentet avhandlas: Den så kallade begränsningslagen Åldersbedömningar Situationen i ursprungsländerna Information till barn och unga Psykisk ohälsa Avveckling av asylboenden Gode män och offentliga biträden Vad bygger vi våra ståndpunkter på Svenska Röda Korset bedriver sedan länge omfattande verksamheter för och med asylsökande, flyktingar och migranter runt om i landet och träffar dagligen ensamkommande barn och unga vuxna. Vi möter stor oro hos dessa barn och ungdomar kring risken att utvisa s till osäkra och konfliktdrabbade länder och om de ska få stanna i det land där de nu har börjat etablera sig. Många av barnen och ungdomarna kommer från situationer som präglas av våld, konflikt och traumatiska upplevelser, många har dessutom upplevt svåra situationer under resan till Sverige. Därutöver innebär asylprocessen i sig ett stort mått av ovisshet och otrygghet. Detta sammantaget betyder att många ensamkommande barn redan från början är utsatta och behöver särskilt stöd för att hantera sin situation och upprätthålla sin hälsa. Restriktiv lag Under 2016 har det skett stora förändringar i svensk asyl- och flyktingpolitik. En rad förändringar har genomförts, däribland en ny och restriktiv tillfällig lag vad gäller möjligheterna att erhålla uppehållstillstånd i Sverige, den s.k. begränsningslagen. Den tillfälliga lagen (Lag (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige innebär exempelvis att möjligheterna till familjeåterförening kraftigt har begränsats. Många som sökt skydd i Sverige och beviljats uppehållstillstånd har sin familj kvar i hemlandet eller i ett tredje land och det är en stor källa till oro för både vuxna, barn och unga, inte minst ensamkommande.

2 2 Sammanfattningsvis anser Svenska Röda Korset att myndigheterna måste tillämpa stor försiktighet när det gäller tvångsutvisningar till områden där det råder utbrett och oförutsägbart våld och där säkerhetsläget är svårbedömt. I fallet Afghanistan specifikt har Svenska Röda Korset, med hänvisning till det försämrade säkerhetsläget och ur ett humanitärt perspektiv, i dagsläget svårt att se hur någon med tvång skulle kunna skickas tillbaka. Detta har uttryckts i en separat ståndpunkt om tvångsutvisningar till Afghanistan. Svenska Röda Korset har i övrigt identifierat följande områden där det krävs åtgärder: Åldersbedömningar Rättssäkerheten beträffande åldersbedömningar i asylprocessen har länge varit ifrågasatt. Medicinska åldersbedömningar leder många gånger till osäkra resultat och det är av yttersta betydelse att det finns vetenskaplig grund för de metoder som kommer till användning. Under 2016 granskade Migrationsverket sin egen verksamhet vad gäller åldersbedömningar och identifierade då brister. Därefter har en ny metod utarbetats i samarbete med Rättsmedicinalverket och en ny lag kring åldersbedömningar har trätt i kraft. De ensamkommande barn och ungdomar som kom till Sverige under 2015 berörs dock till stor del inte av detta utan det gäller endast ensamkommande som sökte asyl från och med den 1 februari i år som omfattas av de nya reglerna. I Röda Korsets rådgivning och i våra möten med ensamkommande barn har det framkommit att den åldersbedömning som tidigare gjorts av Migrationsverket många gånger har upplevts som godtycklig och rättsosäker. Vi har däremot ännu inte sett effekterna av den nya metoden eller de nya reglerna. Medicinska åldersbedömningar ska användas som en absolut sista åtgärd, efter att annan utredning om barnets ålder genomförts. Den medicinska åldersbedömningen är en del av utredningen och ska aldrig ensamt ligga till grund för ett beslut. Det är av yttersta vikt att regeringen beaktar den osäkerhet som fortsatt finns kring dessa bedömningar.

3 3 Situationen i ursprungsländerna Många asylsökande barn och ungdomar, främst ensamkommande barn, kommer från ursprungsländer där situationen ständigt förvärras som till exempel Afghanistan och Irak. I Afghanistan till exempel har säkerhetsläget försämrats kraftigt sedan Ensamkommande barn och unga som fått avslag på sin asylansökan känner stor fruktan inför ett återvändande. Många av de afghanska barnen och ungdomarna har vuxit upp i Iran där de ofta också har sina familjer. Ibland är familjemedlemmar även själva på flykt. Sammantaget skapar denna situation allvarlig oro vilket har lett till psykisk ohälsa, något som i sin tur lett till självmordsförsök och till och med självmord. Även i Irak ser vi humanitära svårigheter, minskade möjligheter att fly till säkra områden och ökande risk att hamna i flyktingläger där barns och ungas säkerhet inte kan garanteras Migrationsverket måste tillämpa stor försiktighet när det gäller tvångsutvisningar till områden där det råder utbrett och oförutsägbart våld. Myndigheterna måste iaktta stor försiktighet vid verkställighet, göra noggranna bedömningar vad gäller t ex internflyktsalternativ för att säkerställa att barn eller unga vuxna inte utsätts för orimliga umbäranden som kan riskera uppstå för barn som tillbringat stor del av barndomen på flykt. Det är också av stor vikt att det finns en tät samverkan mellan Migrationsverket och Polismyndigheten. Information till barn och unga Genom våra verksamheter ser vi att barn och unga ofta har bristfällig kunskap om asylprocessen. Utdragna asylprocesser leder till att rykten sprids och till att oron ökar vilket bidrar till psykisk ohälsa. Rätten till information och delaktighet är inte enbart en fråga om barnets rättigheter enligt Barnkonventionen utan även en fråga om barnets psykosociala hälsa. Det bör säkerställas att barn och unga får information och görs delaktiga i processen. Den information som ges måste vara anpassad till barn och göras tillgänglig utifrån individens språk, ålder och mognad. Det är även viktigt att återkommande

4 4 kompetensutveckling ges till handläggare och beslutsfattare kring hur man samtalar med barn och unga, i synnerlighet barn och unga med PTSD. Psykisk ohälsa hos barn och unga Många av de barn vi möter i våra verksamheter lider av trauman från väpnade konflikter och från själva flykten där de ofta förlorat kontakt med familjemedlemmar. En del barn har utsatts för tortyr och/eller sexuellt våld och har sett andra personer, ofta nära anhöriga, dö eller dödas. För ensamkommande barn är situationen extra allvarlig då de saknar trygghetsskapande nätverk av familj och andra anhöriga som skulle kunna vara till stöd. I våra verksamheter ser vi allt fler tecken på psykisk ohälsa hos de barn vi möter. Inte minst på våra behandlingscenter för krigsskadade och torterade är trycket stort av barn som behöver behandling och stöd. Vi ser självskadebeteende, depression och uppgivenhet hos de barn vi möter. Det krävs mer resurser till barn- och ungdomspsykiatrin, så att barn och unga får den vård och det stöd de behöver och har rätt till. Det krävs ökad kunskap om trauma och bemötande hos personal som möter ensamkommande barn i sitt arbete. Boendesituationen Vi ser stor oro på boenden både hos vuxna, barn och unga till följd av de avvecklingar och omflyttningar som nu sker. De barn som fyller 18 år (eller där åldern skrivs upp) förlorar plötsligt rätten till olika former av stöd som till exempel god man. Dessutom kan ungdomar tas ut ur skolsystemet och flyttas över till ett vuxenboende hos Migrationsverket i en annan kommun. Barn och unga som hunnit skapa sig ett nytt liv i Sverige tvingas börja om på nytt. Osäkerheten efter ett plötsligt avslag kan vara skadligt för ungdomarna och övergången till att bli myndig är abrupt. Kommunerna har idag olika syn på när god man, socialtjänst och skola inte längre anses ha ett ansvar. Kommunerna har också olika syn eller har ännu inte beslutat om, hur det kommer att använda det tillfälliga bidrag som tilldelas kommuner där ensamkommande barn som fyller 18 under asylprocessen bor. Bidraget syftar till att unga som är i behov av det kan ges möjlighet att bo kvar i kommunen i väntan på avgörande i sina asylärenden. Det är upp till varje kommun att besluta om hur det ska gå till.

5 5 En mjukare övergång från 17 år till vuxen för asylsökande skulle kunna innebära att unga har fortsatt tillgång till god man fram till dess att beslutet vunnit laga kraft och även få möjlighet att stanna i de kommuner där de är placerade och där de går i skolan. Det bör ges bättre och mer tillförlitlig information till civilsamhället inför kommande omflyttningar för att det ska vara möjligt att bistå och underlätta för enskilda som förflyttas. Gode män och offentliga biträden Ensamkommande barn är särskilt utsatta under asylprocessen och är därför i stort behov av professionellt stöd från vuxna i sin omgivning, inte minst från god man och offentligt biträde. Det är därför viktigt att dessa funktioner är professionella och agerar i enlighet med barnets bästa utifrån varje individs behov. Det är inte bara viktigt ur rättssäkerhetssynpunkt, för att barns rättigheter ska tillvaratas under asylprocessen, utan även för att barnet ska kunna känna trygghet under tiden asylärendet handläggs och för att risken för psykisk ohälsa ska minska. Det finns behov av ytterligare utbildningsinsatser för personer som ska agera god man eller offentligt biträde för ensamkommande barn och ungdomar. Det finns även ett generellt behov av utbildning för jurister eller advokater som förordnas som offentliga biträden av Migrationsverket eller domstolarna. Det finns behov av dokumentation och uppföljning hos Överförmyndarnämnden och Migrationsverket så att en god man eller ett offentligt biträde som inte utfört sitt uppdrag på ett acceptabelt sätt inte förordnas på nytt. Vad bygger vi våra ståndpunkter på? Svenska Röda Korset bedriver som sagt sedan lång tid omfattande verksamheter för och med migranter och flyktingar runt om i landet och vi möter dagligen ensamkommande barn. Gemensamt för dessa är att de lever i svår väntan, ovisshet och oro. Och det är utifrån det vi ser i vår dagliga verksamhet som vi formulerar våra ståndpunkter. Insatser för ensamkommande barn Svenska Röda Korset erbjuder migrationsrådgivning som omfattar information och juridiskt stöd i frågor om asyl, familjeåterförening, efterforskning. Under 2016 erbjöd vi ca rådgivningstillfällen varav ca 46 % rört ensamkommande barn (främst samtal

6 6 från gode män). Vi bedriver verksamhet med specifikt sikte på ensamkommande barn och unga i på 130 platser i landet. Efterforskning Röda Korset bedriver efterforskning av familjer som förlorat kontakten genom konflikt, katastrof eller på grund av flykten mottogs ca nya ärenden - majoriteten från ensamkommande barn från Afghanistan. Under 2016 utbildades också drygt 900 gode män för ensamkommande barn i efterforskning och familjeåterförening, i samverkan med SKL och med stöd av regeringsmedel. Familjeåterförening Röda Korset arbetar med familjeåterförening; juridisk rådgivning, praktisk assistans och resestöd. Vi ger råd och stöd under hela asylprocessen inklusive kring återvändande och förvar. Ett ökat antal ensamkommande barn hör av sig med utvisningsbeslut och vill ha hjälp med att anmäla verkställighetshinder på grund av det försämrade säkerhetsläget i bland annat Afghanistan. Genom vår juridiska rådgivning har vi träffat barn/ungdomar vars ålder har skrivits upp på svaga och rättsosäkra grunder, något som ger konsekvenser inte bara när det gäller vilket boende man har flyttats till eller att man förlorat sin gode man, barnet riskerar även felaktigt att hamna i förvar. Psykosocialt stöd Vi finns runtom i hela landet med verksamheter som riktar sig till flyktingar, asylsökande, nyanlända och/eller migranter. Verksamheterna varierar beroende på de behov som finns i den lokala kontexten men kan innefatta psykosocialt stöd, läxhjälp, språkträning, verksamheter för barn eller kvinnor och mentorskapsprogram. Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade, (RKC) Svenska Röda Korset driver behandlingscenter för krigsskadade och torterade på sex orter i Sverige; i Göteborg, Malmö, Skellefteå, Skövde, Stockholm, och Uppsala, med filialer i Hässleholm, Kristianstad, Luleå och i Umeå. Vår målgrupp är personer med flykting/migrantbakgrund som lider av trauman från tortyr, väpnad konflikt och svåra och farliga flyktupplevelser.

Förbättra situationen för ensamkommande ungdomar

Förbättra situationen för ensamkommande ungdomar Enskild motion MP1603 Motion till riksdagen 2018/19:2300 av Maria Ferm m.fl. (MP) Förbättra situationen för ensamkommande ungdomar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 1 Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 Många av RFS medlemmar hör av sig till kansliet för att få hjälp med att ge bra stöd till de ensamkommande barn som de är gode män och särskilt

Läs mer

HUMANITÄRA KONSEKVENSER AV DEN TILLFÄLLIGA UTLÄNNINGSLAGEN

HUMANITÄRA KONSEKVENSER AV DEN TILLFÄLLIGA UTLÄNNINGSLAGEN HUMANITÄRA KONSEKVENSER AV DEN TILLFÄLLIGA UTLÄNNINGSLAGEN KONSEKVENSER AV DEN TILLFÄLLIGA LAGEN Humanitära konsekvenser av den tillfälliga utlänningslagen Röda Korsets uppdrag är att i varje läge förhindra

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Svenska Röda Korsets ståndpunkter för medmänsklighet inför riksdagsvalet 2018

Svenska Röda Korsets ståndpunkter för medmänsklighet inför riksdagsvalet 2018 Svenska Röda Korsets ståndpunkter för medmänsklighet inför riksdagsvalet 2018 Varje dag gör vi val som påverkar oss själva och det samhälle vi tillsammans lever i. Säger vi hej eller nej? Hjälper vi varandra

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37)

Svenska Röda Korsets yttrande över Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) Stockholm, 2016-11-23 Ju2016/06572/L7 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Svenska Röda Korsets yttrande över Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) Svenska Röda Korset

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:38)

Svenska Röda Korsets yttrande över Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:38) Stockholm, 7 september 2017 fi.registrator@regeringskansliet.se Diarienummer Fi2017/02150/K Svenska Röda Korsets yttrande över Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:38) Yttrandet

Läs mer

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Yrkande (S) Kommunstyrelsen Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Frågan om situationen för de ensamkommande som blir vuxna, och därmed övergår

Läs mer

Rätten att leva med sin familj gäller den alla?

Rätten att leva med sin familj gäller den alla? Rätten att leva med sin familj gäller den alla? Alexandra Segenstedt, sakkunnig och migrationsrättsjurist Svenska Röda Korset Alexandra.segenstedt@redcross.se 2016-04-28 Louise Dane, doktorand i migrations-

Läs mer

April Information om ensamkommande barn

April Information om ensamkommande barn April 2017 Information om ensamkommande barn Asylsökande ensamkommande barn 2000 200 2004, 388 barn 2005, 398 barn 2006, 816 barn 2007, 1264 barn 2008, 1510 barn 2009, 2250 barn 2010, 2393 barn 2011, 2657

Läs mer

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7 R-2019/0332 Stockholm den 14 mars 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/00509/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 februari 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över utkast till lagrådsremiss

Läs mer

Syfte och målgrupp. Syfte. Målgrupper

Syfte och målgrupp. Syfte. Målgrupper Syfte och målgrupp Syfte Bistå fler barn med relevant information och juridisk rådgivning i syfte att tillförsäkra barn en rättssäker asylprocess och i förlängningen att motverka att barn ska sändas tillbaka

Läs mer

Bilaga 6 Intervjuer med representanter för ensamkommande ungdomar

Bilaga 6 Intervjuer med representanter för ensamkommande ungdomar Bilaga till rapport Stöd till ensamkommande barn och unga effekter, erfarenheter och upplevelser nr 294 (2018) Bilaga 6 Intervjuer med representanter för ensamkommande ungdomar 1 Bakgrund För att få information

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37)

Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) REMISSVAR 2016-11-09 Dnr 3.9.0651/16 Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) (dnr Ju2016/06572/L7) Inledning Barnombudsmannen har beretts tillfälle att yttra sig över

Läs mer

170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306)

170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) 2016-11-14 170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306) Sammanfattning Justitiedepartementet

Läs mer

Bakgrund. Stockholm Ju2016/09295/L7. Justitiedepartementet Stockholm.

Bakgrund. Stockholm Ju2016/09295/L7. Justitiedepartementet Stockholm. 1 Stockholm 2017-02-01 Ju2016/09295/L7 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.l7@regeringskansliet.se. Svenska Röda Korsets yttrande över utkast till lagrådsremiss Tydligare befogenheter för Polismyndigheten

Läs mer

asylsökande och flyktingar?

asylsökande och flyktingar? tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige prövar asylansökningar Hur arbetar ansvarar Migrationsverket för boendet med asylsökande och flyktingar? anvisar kommunplats för nyanlända ansvarar

Läs mer

STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK

STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK LSU:S ASYLPOLITISKA STÅNDPUNKT LSU är en ideell organisation, partipolitiskt och religiöst obunden, av och för ungdomsorganisationer. Ungdomsorganisationer samlas i LSU för att gemensamt

Läs mer

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet Louise Dane, doktorand i offentlig rätt louise.dane@juridicum.su.se Migranter och flyktingar ~250 miljoner migranter i världen 65,3 miljoner människor

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten till Sverige

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Socialnämnden hänvisar till detta tjänsteutlåtande som svar på skrivelserna.

Förvaltningens förslag till beslut Socialnämnden hänvisar till detta tjänsteutlåtande som svar på skrivelserna. Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-03-21 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08-508 25 605 Till Socialnämnden 2017-04-18 Svar på skrivelsen

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Ensamkommande barn i asylprocessen Stockholm

Ensamkommande barn i asylprocessen Stockholm Ensamkommande barn i asylprocessen Stockholm 2017-05-05 Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Gratis juridisk rådgivning Uppdrag som offentligt biträde Driver processer nationellt och internationellt

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Uppsala på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-03-17 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2504-13 1 KLAGANDE 1. 71 2. 77 3. 99 4. 05 Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (1989:529); SFS 2005:762 Utkom från trycket den 14 november 2005 utfärdad den 10 november 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 kap.

Läs mer

På flykt och försvunnen Barnen som inte syns och deras röster. 25 april 2017

På flykt och försvunnen Barnen som inte syns och deras röster. 25 april 2017 På flykt och försvunnen Barnen som inte syns och deras röster 25 april 2017 Leder er genom seminariet: Abdullahi Mahmoud Mohammed Amir Hashemi-Nik Nationell Samordnare, Länsstyrelsen i Stockholms län Helena

Läs mer

Mottagandet under asylprocessen

Mottagandet under asylprocessen Mottagandet under asylprocessen För många asylsökande som lyckas ta sig till Sverige innebär det slutmålet på en vanligtvis lång och svår resa. Samtidigt är det början på något nytt, på det liv man bestämt

Läs mer

Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut

Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut Asylansökan hos Migrationsverket En asylansökan ska göras inom Sveriges gränser, ansökningsenheter i Norrköping, Malmö, Gävle, Flen,Boden, Göteborg och

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 276 GÄLLER FRÅN OCH

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Umeå på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm 1 Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Nya omständigheter och verkställighetshinder

Nya omständigheter och verkställighetshinder Svensk migrationsrätt JUFN21 Nya omständigheter och verkställighetshinder Kort om avvisning och utvisning I 8 kap. UtlL 8 kap. 16 - Avslås eller avvisas en ansökan om uppehållstillstånd eller återkallas

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Skapat den 2016-03-10 Justitiedepartementet Yttrande över utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige RFSL avstyrker förslaget om temporära ändringar i bestämmelserna

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Växjö på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

RÖDA KORSET. Föredrag för samverkansparter i förprojekt till Integrerad preventionsmodell för personer i behov av psykosocialt stöd

RÖDA KORSET. Föredrag för samverkansparter i förprojekt till Integrerad preventionsmodell för personer i behov av psykosocialt stöd RÖDA KORSET Föredrag för samverkansparter i förprojekt till Integrerad preventionsmodell för personer i behov av psykosocialt stöd Leg. psykolog Izabella Klüft 9 december 2014 Röda Korsets Behandlingscenter

Läs mer

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Catherine Johnsson Datum 2017-01-09 Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Rädda Barnen är positiv till intentionerna med lagrådsremissen att underlätta

Läs mer

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå RB1000, v 4.0, 2014-02-27 Catherine Johnsson Datum 2017-01-09 Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Rädda Barnen är positiv till intentionerna med

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm 1 Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Klippan på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Checklista ensamkommande barn

Checklista ensamkommande barn Checklista ensamkommande barn Du bevakar barnets rätt mot myndigheter, förvaltar dess tillgångar och ser till att barnet får den dagliga vård och omsorg som det behöver under asylprocessen. Sammanfattningsvis

Läs mer

Vem är ensamkommande?

Vem är ensamkommande? Ensamkommande barn Vem är ensamkommande? Under 18 år. Ansökt om asyl Skilt från båda sina föräldrar vid ankomsten till Sverige. Övergivet barn. Statistik 2015 Asylsökande ensamkommande barn 2015 AFGHANISTAN

Läs mer

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

Ärende 12. Hantering av ensamkommande som fyller 18 år

Ärende 12. Hantering av ensamkommande som fyller 18 år Ärende 12 Hantering av ensamkommande som fyller 18 år Tjänsteskrivelse 1 (4) 2018-01-14 KS 2017.0473 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Karin Björkman Kommunstyrelsen Hantering av ensamkommande

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn PM 2017-06-14 Avdelningen för juridik Emilia Danielsson Mia Hemmestad Eva von Schéele Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn Allmänt om åldersbedömningar Frågan om en ensamkommande asylsökande

Läs mer

Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på. gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7).

Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på. gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7). Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-12-17 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 623-15 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens dom den 19 december 2014

Läs mer

Ankomst till Sverige (1 av 2)

Ankomst till Sverige (1 av 2) Ankomst till Sverige (1 av 2) Asylprocesskartan Varför ska vi träffas och prata om asylprocessen? Har barnet förstått hur kartan ska användas? Upplägg Hur många gånger kommer vi att träffas? Vilka personer

Läs mer

Mars Stockholm 26 september 2016

Mars Stockholm 26 september 2016 Mars 2016 Stockholm 26 september 2016 Prognos 25 juli Fortsatt internationell flyktingkris men begränsad framkomlighet till och genom Europa Planeringsantagande för 2016 34 500 asylsökande, varav 3 000

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen

Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Inledning 2 4 Barnkonventionen

Läs mer

Vi sammanfattar inledningsvis våra viktigaste kommentarer och ger sedan bakgrunden till dessa ställningstaganden:

Vi sammanfattar inledningsvis våra viktigaste kommentarer och ger sedan bakgrunden till dessa ställningstaganden: Remissvar från #vistårinteut varberg på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37)

Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37) 2015-10- 08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm (e- post till ju.l7@regeringskansliet.se) Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37) Frågor om situationen

Läs mer

Ansökan om bidrag till Drömhotellet

Ansökan om bidrag till Drömhotellet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2018-04-16 SN 2017/0541.02.04 0480-450000 Ansökan om bidrag till Drömhotellet Förslag till beslut beslutar att betala ut 100 000 kronor

Läs mer

Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över lagrådsremissen Begränsningar av möjligheterna att få uppehållstillstånd i Sverige Inledning ETIKKOMMISSIONEN I SVERIGE - NÄTVERK FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap

Idéburet offentligt partnerskap Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr: 2.11.6-331/2017 Sida 1 (5) 2017-08-08 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-50825091 Till Socialnämnden 2017-08-22 Karen Arista Telefon:

Läs mer

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 1 (6) Rättsavdelningen 2017-03-24 SR 07/2017 Rättslig kommentar angående Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 Bakgrund Migrationsöverdomstolen meddelade den 17 mars 2017 dom i mål UM 911-16 (MIG

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Uddevalla på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Luleå på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se Flyktingar i Bergs kommun www.berg.se Innehåll Hur och varför man invandrar Kvotflykting Asylflykting Ensamkommande 18+, Asylboende, Introduktionstiden, Boende Afghanistan, Eritrea, Irak, Somalia, Syrien

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteutbotkyrka på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring.

Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring. Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring. Beviljade uppehålls

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-01-15 Handläggare Veronica Wolgast Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2018-01-31 Projekt samordning alternativa

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Flyktingbarn och ungdomars psykiska ohälsa

Flyktingbarn och ungdomars psykiska ohälsa Flyktingbarn och ungdomars psykiska ohälsa Mona Lindqvist Fil.dr, leg.psykolog, leg psykoterapeut, psykoterapihandledare Bup asylpsykiatriska enhet mona.lindqvist@sll.se Barn i familj Ensamkommande och

Läs mer

Mottagandet av asylsökande och flyktingar

Mottagandet av asylsökande och flyktingar Mottagandet av asylsökande och flyktingar Sveriges Kommuner och Landsting Sektionen för arbetsmarknad Mia Hemmestad 22 september 2016 Åtgärder för att minska inflödet av asylsökande November 2015 utökade

Läs mer

Socialtjänstens barnrättsansvar för barn i migration

Socialtjänstens barnrättsansvar för barn i migration Socialtjänstens barnrättsansvar för barn i migration 26 april 2017 Dialogseminarium Artikel 22 om flyktingbarns rättigheter inom socialtjänstens uppdrag FN:s Barnrättskommittés rekommendationer kring migrerande

Läs mer

Att bli 18 år i den svenska asylprocessen. En handbok

Att bli 18 år i den svenska asylprocessen. En handbok Att bli 18 år i den svenska asylprocessen - En handbok Att bli 18 år i den svenska asylprocessen - en handbok Om Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 26 (38) 13 Att samverka kring ensamkommande barn som försvinner. En rapport från Länsstyrelsen med förslag till arbetssätt och rutiner i Stockholms län 2017-2018 Dnr 1.10.7-235/2017 Socialnämndens

Läs mer

Rekommendationer för en jämställd asylprocess

Rekommendationer för en jämställd asylprocess Rekommendationer för en jämställd asylprocess Inledning Inför Asylrätt, kön och politik En handbok för jämställdhet och kvinnors rättigheter har styrdokument från relevanta källor, domar från Migrationsdomstolarna

Läs mer

Presentation från Mottagningsenheten, Migrationsverket

Presentation från Mottagningsenheten, Migrationsverket Presentation från Mottagningsenheten, Migrationsverket Sara Younis Carl Andalen 8 februari 2018 Migrationsverket Asylprövningsenhet - Utreder och prövar rätten till asyl enligt Utlänningslagen Mottagningsenhet

Läs mer

Yttrande: Processbeskrivning för barn utan vårdnadshavare i den omarbetade skyddsprocessen, Dnr:

Yttrande: Processbeskrivning för barn utan vårdnadshavare i den omarbetade skyddsprocessen, Dnr: Mikaela Hagan Catherine Johnsson Datum 2016-05-23 Yttrande: Processbeskrivning för barn utan vårdnadshavare i den omarbetade skyddsprocessen, Dnr: 1.3.4-2016-74410 Allmänna synpunkter på den omarbetade

Läs mer

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-08-21 Diarienummer SCN-2017-0339 Socialnämnden Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

18 april Mottagande av asylsökande

18 april Mottagande av asylsökande 18 april 2016 Mottagande av asylsökande Att få söka asyl är en mänsklig rättighet FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948): - Artikel 14 1. Var och en har rätt att i andra länder söka

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

Flyktingbarn i ett barnpsykiatriskt perspektiv

Flyktingbarn i ett barnpsykiatriskt perspektiv Flyktingbarn i ett barnpsykiatriskt perspektiv BUPs asylpsykiatriska enhet Anneli.Eriksson-Bagri@sll.se Karin.Hedberg@sll.se 1 januari 2016 fanns i Stockholm 5000 asylsökande ensamkommande barn och 3600

Läs mer

Stockholm Transkulturellt Centrum Juridiska aspekter; asylprocessen, åldersbedömningar och tillfälliga uppehållstillstånd

Stockholm Transkulturellt Centrum Juridiska aspekter; asylprocessen, åldersbedömningar och tillfälliga uppehållstillstånd Stockholm 2018-04-19 Transkulturellt Centrum Juridiska aspekter; asylprocessen, åldersbedömningar och tillfälliga uppehållstillstånd Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Gratis juridisk rådgivning

Läs mer

verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn

verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn 1 (10) Rättslig styrning 2013-06-12 RCI 10/2013 Rättsligt ställningstagande angående verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn 1. Sammanfattning Sammanfattningsvis ska berörd medarbetare beakta

Läs mer

Mars Mottagande av asylsökande

Mars Mottagande av asylsökande Mars 2016 Mottagande av asylsökande Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige. Prövar asylansökningar. Ansvarar för boendet.

Läs mer

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket.

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket. Januari 2013 Shirin Pettersson Henare Tel: 010-4855499 Teamledare på Mottagningsenheten i Borås shirin.petterssonhenare@migrationsver ket.se Migrationsverkets uppdrag Vi prövar ansökningar från de som

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Sida 1 (6) 2016-05-26 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2016-06-16 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 156-607/2016 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Klockan :10, Huangshan, Kommunhuset

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Klockan :10, Huangshan, Kommunhuset Kommunstyrelsen 2017-10-17 1 Tid och plats Klockan 08.00-08:10, Huangshan, Kommunhuset Beslutande Fredrik Nelander (S), ordf. Bengt-Åke Svensson (S) Carl-Uno Olsson (S), tjg ers. Peter Persson (S), tjg

Läs mer

Medborgarförslag om att stoppa utflyttningen av asylsökande ensamkommande barn som fylller

Medborgarförslag om att stoppa utflyttningen av asylsökande ensamkommande barn som fylller TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2017-11-10 SN 2017/0541.02.04 0480-450000 Socialnämnden Medborgarförslag om att stoppa utflyttningen av asylsökande ensamkommande barn som

Läs mer

Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens unga

Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens unga Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-11-29 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2018-12-11 Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens

Läs mer

God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol

God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol Linköping torsdag d. 16 feb. 2017 Lars I. Magnusson, rådman tillika ämnesansvarig i migrationsrätt Domstolsakademin 1 Disposition I. Aspekter på uppdraget

Läs mer

Rätten att söka skydd

Rätten att söka skydd Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2974 av Johanna Jönsson m.fl. (C) Rätten att söka skydd Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att värna rätten

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 Genom Palle Nielsen, Laholms kommun 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att December 2015 Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att ansvara för boendet försöjning ansvara för förvarsverksamheten bistå vid återvändande till hemlandet. Vilka asylsökande får

Läs mer