Yttrande: Processbeskrivning för barn utan vårdnadshavare i den omarbetade skyddsprocessen, Dnr:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande: Processbeskrivning för barn utan vårdnadshavare i den omarbetade skyddsprocessen, Dnr:"

Transkript

1 Mikaela Hagan Catherine Johnsson Datum Yttrande: Processbeskrivning för barn utan vårdnadshavare i den omarbetade skyddsprocessen, Dnr: Allmänna synpunkter på den omarbetade skyddsprocessen Rädda Barnen har fått möjlighet att lämna synpunkter på Migrationsverkets Processbeskrivning BUV Initialprocessen för barn utan vårdnadshavare i den omarbetade skyddsprocessen. Den initiala delen av processen har justerats för barn utan vårdnadshavare i syfte att kunna tillgodose barnets bästa. I övrigt är processmodellen densamma för alla ansökningar om asyl, det vill säga även barn utan vårdnadshavare. Rädda Barnen ställer sig frågande till att barn utan vårdnadshavare ska hanteras i samma process som andra asylsökande. Vi ser även att mer behöver göras för att säkerställa att barn i familj får sina egna asylskäl utredda på ett adekvat sätt. Överlag visar studier 1 att barns egna skäl sällan påverkat beslut om uppehållstillstånd. Utredningen om RB1000, v 4.0, Barns egna asylskäl (rätt titel) Rädda Barnen Stockholm Besöksadress; Landsvägen 39, Sundbyberg Plus/bankgiro Telefon Fax kundservice@rb.se Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen.

2 Barnkonventionen som lag visar också att barnkonsekvensanalyser inte görs i enlighet med konventionens intentioner. Enligt artikel 3 i FN:s konvention om barnets rättigheter ska principen om barnets bästa komma i främsta rummet vid beslut som direkt eller indirekt berör barn. Det gäller beslut som berör individer, barn som grupp eller grupper av barn. Vidare är en av de viktigaste allmänna åtgärderna för att genomföra Barnkonventionen i praktiken att se till att de som arbetar med barn eller fattar beslut som berör barn har adekvat kompetens. Det innebär kunskap om barns mänskliga rättigheter, men även om barns behov och utveckling. 2 Rädda Barnen anser att de aktörer som möter och arbetar med barn, exempelvis asylsökande barn, ska vara professionella, ha särskild kompetens och utbildning för att möta och fatta beslut som berör barn, och göra barnkonsekvensanalyser på det sätt som Barnkonventionen kräver. Barnkonsekvensanalyser ska alltid göras utifrån det enskilda barnets omständigheter och förutsättningar och de faktorer som vägs in kan också vara individuella. 3 Att utreda barn i asylprocessen kräver också särskild barnkompetens i förhållande till asylrätten. En handläggare behöver känna till barnspecifika skäl för förföljelse och ha 2 CRC General comment no 5 & 6 3 CRC General comment no 14 2 (7)

3 erfarenhet av att utreda barns egna asylskäl och att använda barnspecifik landinformation. Rädda Barnen genomförde år 2013 en kartläggning av mottagandet av ensamkommande barn i Sverige. 4 I kartläggningen intervjuades en rad olika aktörer om bland annat asylprocessen. Överlag hade informanterna positiva erfarenheter av barnenheterna och de särskilda barnhandläggarna de mött på Migrationsverket. Fördelar med att ha specialiserade handläggare var enligt dessa att de hade ett mjukare sätt och var mer lyhörda för barnets behov. De beskrev processen som mer anpassad efter barns behov. Till exempel möjligheten att ta raster. Annan praxis som Rädda Barnen fått ta del av har varit att handläggare istället för att ta anteckningar har spelat in intervjuerna eller att två personer varit med, varav den ena kunnat anteckna. När Barnkonventionen blir lag måste alla tjänstemän som arbetar med barn erbjudas relevant kompetensutveckling och utbildning. 3. Initialprocessen Rädda Barnen är positiv till att Migrationsverket tar fram en processbeskrivning för barn utan vårdnadshavare. Med en standardiserad arbetsordning ökar möjligheten att barn får en likvärdig behandling i asylprocessen Registrering och ansökningssamtal 4 One Plus One Equals Three, CONNECT, mapping in Sweden, 3 (7)

4 Rädda Barnen anser att det är positivt att tjänstemannen ska ställa frågor för att identifiera utsatthet och särskilda behov. Rädda Barnen vill påpeka att det är av yttersta vikt att få kunskap om detta för att kunna se och tillgodose vad det enskilda barnet behöver utifrån sina förutsättningar. Rädda Barnen saknar dock en beskrivning av hur barn utan vårdnadshavare ska få information och göras delaktiga i processen, på det sätt som Barnkonventionen föreskriver. Det är oerhört viktigt att förstå hur en process går till och vad som gäller när det handlar om beslut som kan vara livsavgörande. Enligt artikel 12 i Barnkonventionen har barn rätt till information och att få förklarat hur processen går till. Information är en förutsättning för att kunna bilda och uttrycka sina åsikter Anvisning till kommun och anmälan om behov av god man Vid anvisning till kommun bör Migrationsverket särskilt ta reda på barnets individuella behov och så långt det är möjligt tillgodose dessa. Grunden är att varje barn ska kunna känna sig tryggt och få det stöd som han/hon behöver. Det innebär att en ensam flicka inte ska placeras på ett boende med enbart pojkar. Att små barn inte ska placeras tillsammans med ungdomar. Och att inget barn ska placeras på ett boende där ingen talar samma språk Eventuellt underlag från kommunen rörande ålder 4 (7)

5 Rädda Barnen är kritisk till att det enligt processbeskrivningen står kommuner fritt att göra egna bedömningar av den sökandes ålder. Risken är stor att barns ålder bedöms på godtyckliga grunder och att kommuner agerar olika i frågan i avsaknad av ett gemensamt förhållningssätt. Rädda Barnen anser att Migrationsverket bör vara fortsatt ansvariga för åldersbedömningar och att det inte är önskvärt att kommunerna, som saknar kunskap om åldersbedömningar, ska göra sina egna bedömningar. Socialtjänsten, som är ansvarig för barnets sociala omsorg, bör endast ha möjlighet att ifrågasätta en sökandes ålder om det är uppenbart att personen är över 18 år. Detta för att undvika att vuxna placeras på boenden tillsammans med barn. Det bör också vara möjligt att överklaga ett beslut om fastställande av ålder. Rädda Barnen anser att även en sökande ska kunna begära omprövning av ett beslut som rör ålder, till exempel när ett barns ålder har skrivits upp Fördjupat ansökningssamtal på mottagningsenheten Rädda Barnen anser att det är positivt att god man alltid ska vara med vid det fördjupade ansökningssamtalet. Rädda Barnen är positiv till att tjänstemannen under det fördjupande ansökningssamtalet ska identifiera barnets skyddsbehov och utreda indikationer på människohandel. Det är av yttersta vikt att i samtal med barnet ta reda på om det 5 (7)

6 boende där barnet är placerat kan erbjuda den trygghet som det enskilda barnet behöver. Däremot ställer vi oss tveksamma till lämpligheten i att göra åldersjusteringar redan vid ansökningstillfället. I de fall där Migrationsverket gör felaktiga uppskrivningar riskerar minderåriga att hamna på boenden för vuxna. En god man och ett offentligt biträde bör i vår mening därför vara närvarande när ett beslut som får avgörande konsekvenser fattas. Vi förstår att det i vissa uppenbara fall kan finnas en mening med att kunna justera åldern vid ansökningstillfället, men då måste myndigheten säkerställa att de medarbetare som gör sådana bedömningar verkligen tillämpar principen the benefit of the doubt och att det är utom tvivel att en person är över 18 år. Rädda Barnen har erfarenhet av att minderåriga felaktigt blivit bedömda som uppenbart varande över 18 år. Skälen till detta har varit mycket diffusa. Av den anledningen och till följd av de barnskyddsrisker det innebär, måste Migrationsverket göra sitt absolut yttersta för att se till att detta inte händer igen Avslutande screening inom initialprocessen Av processbeskrivningen framgår att en bedömning ska göras av om det finns behov av offentligt biträde i ärendet efter det fördjupade ansökningssamtalet. Inget biträde ska heller förordnas i ärenden där ansökan bedöms vara potentiellt uppenbart ogrundade. Rädda Barnen är mycket kritisk till detta. 6 (7)

7 Rädda Barnen anser att barn utan vårdnadshavare alltid bör få ett offentligt biträde, även när ansökan är uppenbart ogrundad. Barn är i behov av en särskilt skydd och stöd. Det offentliga biträdet är en garant för att prövningen av barnets asylskäl sker på ett rättssäkert sätt. När det handlar om barn har det offentliga biträdet dessutom en viktig uppgift att förklara och guida barnet genom asylprocessen så att barnet får den information som det har rätt till. Stockholm som ovan Elisabeth Dahlin Generalsekreterare RÄDDA BARNEN 7 (7)

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Catherine Johnsson Datum 2017-01-09 Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Rädda Barnen är positiv till intentionerna med lagrådsremissen att underlätta

Läs mer

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå RB1000, v 4.0, 2014-02-27 Catherine Johnsson Datum 2017-01-09 Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Rädda Barnen är positiv till intentionerna med

Läs mer

Mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Europa

Mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Europa Mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Europa Länsstyrelsen, Malmö, 12 mars Mikaela Hagan, mikaela.hagan@rb.se, www.connectproject.eu The contents of this presentation can in no way be taken

Läs mer

Syfte och målgrupp. Syfte. Målgrupper

Syfte och målgrupp. Syfte. Målgrupper Syfte och målgrupp Syfte Bistå fler barn med relevant information och juridisk rådgivning i syfte att tillförsäkra barn en rättssäker asylprocess och i förlängningen att motverka att barn ska sändas tillbaka

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37)

Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37) 2015-10- 08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm (e- post till ju.l7@regeringskansliet.se) Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37) Frågor om situationen

Läs mer

Remissvar på departementspromemorian Ds 2016:37 Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Remissvar på departementspromemorian Ds 2016:37 Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Justitiedepartementet Stockholm 2016-11-21 Ju2016/06572/L7 Remissvar på departementspromemorian Ds 2016:37 Åldersbedömning tidigare i asylprocessen UNICEF Sverige tillstyrker förslaget att åldersbedömningar

Läs mer

Remiss av förslag till standard för handläggning av ärenden rörande gifta barn i skyddsprocessen

Remiss av förslag till standard för handläggning av ärenden rörande gifta barn i skyddsprocessen REMISSVAR 2017-01-13 Dnr 3.9:0984/16 Migrationsverket 601 70 Norrköping Remiss av förslag till standard för handläggning av ärenden rörande gifta barn i skyddsprocessen (dnr 1.4.3-2016-19383) Inledning

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37)

Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) REMISSVAR 2016-11-09 Dnr 3.9.0651/16 Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) (dnr Ju2016/06572/L7) Inledning Barnombudsmannen har beretts tillfälle att yttra sig över

Läs mer

God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol

God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol Linköping torsdag d. 16 feb. 2017 Lars I. Magnusson, rådman tillika ämnesansvarig i migrationsrätt Domstolsakademin 1 Disposition I. Aspekter på uppdraget

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Barnombudsmannens analys... 19

Barnombudsmannens analys... 19 Bakgrund... 3 Barnkonventionen... 3 Ensamkommande barn och unga i Sverige... 3 Ansvar för mottagandet... 3 Barns rättigheter... 4 Så gjorde vi... 5 Förhoppningar och farhågor om framtiden... 6 Asylprocess

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37)

Svenska Röda Korsets yttrande över Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) Stockholm, 2016-11-23 Ju2016/06572/L7 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Svenska Röda Korsets yttrande över Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) Svenska Röda Korset

Läs mer

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att Regeringsbeslut II:4 2017-02-16 S2017/01011/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om socialtjänstens handläggning av ärenden gällande barn som kommer till Sverige och

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Medicinsk åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn Motion (2016:31) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Medicinsk åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn Motion (2016:31) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2016: RVI (Dnr 106-513/2016) Medicinsk åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn Motion (2016:31) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Riktlinjer vid åldersuppskrivning av ensamkommande barn

Riktlinjer vid åldersuppskrivning av ensamkommande barn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2017.17 Datum: 2017-03-07 Planeringssekreterare Elin Sundberg E-post: elin.sundberg@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn PM 2017-06-14 Avdelningen för juridik Emilia Danielsson Mia Hemmestad Eva von Schéele Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn Allmänt om åldersbedömningar Frågan om en ensamkommande asylsökande

Läs mer

Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen

Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen 2017-02-01 1 (7) Dnr :BON2017/35-1 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Jennica Johansson Verksamhetschef Bildnings- och omsorgsnämnden Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen Förslag till beslut

Läs mer

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 1 Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 Många av RFS medlemmar hör av sig till kansliet för att få hjälp med att ge bra stöd till de ensamkommande barn som de är gode män och särskilt

Läs mer

Promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37)

Promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) Justitieombudsmannen Cecilia Renfors YTTRANDE Datum 2016-11-23 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 101-2016 Sid 1 (6) Promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten till Sverige

Läs mer

Överförmyndare. Anmälan. Utredning. Bakgrund. (Dnr )

Överförmyndare. Anmälan. Utredning. Bakgrund. (Dnr ) 2017/18 JO1 Överförmyndare Överförmyndarnämnden ska göra en självständig bedömning av ett ensamkommande barns ålder vid prövningen av om ett godmanskap för barnet ska upphöra (Dnr 6894-2016) Beslutet i

Läs mer

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar Internationellt engagemang Påverkansarbete för säkra vägar Påverkansarbete för säkra vägar Vill du engagera dig i Rädda Barnens internationella påverkansarbete? Nu lyfter vi frågan om barn på flykt från

Läs mer

REMISSVAR Dnr: BO

REMISSVAR Dnr: BO REMISSVAR 2018-11-15 Dnr: BO 2018-0808 Arbetsdepartementet A2018/00777/I Ett ordnat mottagande gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande (SOU 2018:22) och Ett socialt hållbart eget boende

Läs mer

Inspektion av Migrationsverket, region Stockholm, asylprövningen, den 2 4 maj 2017

Inspektion av Migrationsverket, region Stockholm, asylprövningen, den 2 4 maj 2017 PROTOKOLL Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Dnr 1865-2017 Sid 1 (15) Inspektion av Migrationsverket, region Stockholm, asylprövningen, den 2 4 maj 2017 Inledning Justitieombudsmannen Cecilia Renfors,

Läs mer

Rättsavdelningen SR 35/2015. Det är den sökande som har bevisbördan för sin ålder, som ska göras sannolik.

Rättsavdelningen SR 35/2015. Det är den sökande som har bevisbördan för sin ålder, som ska göras sannolik. 1 (5) Rättsavdelningen 2015-09-03 SR 35/2015 Rättslig kommentar angående bedömning av ålder i asylärenden Sammanfattning Migrationsverket ska i prövningen både ta ställning till om sökanden har gjort sannolikt

Läs mer

Mottagningsutredningen (SOU 2018:22) - Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Remiss från kommunstyrelsen

Mottagningsutredningen (SOU 2018:22) - Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Ensamkommande barn Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 1.6-101/2018 2018-06-04 ÖFN 2018-08-23 9 Handläggare Emma Lundqvist Telefon: 08-508 29 700 Till Överförmyndarnämnden Förvaltningens

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen

Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Inledning 2 4 Barnkonventionen

Läs mer

Uppdrag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga inom Socialstyrelsen

Uppdrag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga inom Socialstyrelsen Regeringsbeslut II:1 2017-03-23 S2017/01863/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga inom Socialstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (1989:529); SFS 2005:762 Utkom från trycket den 14 november 2005 utfärdad den 10 november 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 kap.

Läs mer

Ankomst till Sverige (1 av 2)

Ankomst till Sverige (1 av 2) Ankomst till Sverige (1 av 2) Asylprocesskartan Varför ska vi träffas och prata om asylprocessen? Har barnet förstått hur kartan ska användas? Upplägg Hur många gånger kommer vi att träffas? Vilka personer

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-12-19 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5998-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolens, dom den 21 juli 2014 i mål

Läs mer

Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt

Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt 2016-10-19 Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt Bakgrund Migrationsverket är beslutande myndighet i asylprocessen.

Läs mer

för Ensamkommande barn

för Ensamkommande barn Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God man för Ensamkommande barn Överförmyndaren är en kommunal tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare

Läs mer

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8)

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8) 2 (8) Det är av flera anledningar viktigt att försöka klargöra identiteten tidigt i asylprocessen. Vi bör därför informera den asylsökande om vikten av att han eller hon styrker sin identitet genom att

Läs mer

April Information om ensamkommande barn

April Information om ensamkommande barn April 2017 Information om ensamkommande barn Asylsökande ensamkommande barn 2000 200 2004, 388 barn 2005, 398 barn 2006, 816 barn 2007, 1264 barn 2008, 1510 barn 2009, 2250 barn 2010, 2393 barn 2011, 2657

Läs mer

170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306)

170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) 2016-11-14 170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306) Sammanfattning Justitiedepartementet

Läs mer

Rättsavdelningen SR 37/2015. förordnande av offentligt biträde i asylärenden. En behovsprövning ska göras från fall till fall.

Rättsavdelningen SR 37/2015. förordnande av offentligt biträde i asylärenden. En behovsprövning ska göras från fall till fall. Bfd22 080929 1(4) Rättsavdelningen 2015-09-30 SR 37/2015 Rättslig kommentar angående förordnande av offentligt biträde i asylärenden 1. Sammanfattning Som huvudregel ska offentligt biträde förordnas så

Läs mer

Rättsutredning 2016-03-21

Rättsutredning 2016-03-21 Bfd22 141107 1 (8) Patrik Havermann Telefon: 010-485 29 20 Rättsutredning 2016-03-21 Diarienummer 1.3.4-2016-45137 FRÅGOR OM BEDÖMNING AV ÅLDER Uppdraget är att utreda hur ansvaret för bedömning av ålder

Läs mer

Vem är ensamkommande?

Vem är ensamkommande? Ensamkommande barn Vem är ensamkommande? Under 18 år. Ansökt om asyl Skilt från båda sina föräldrar vid ankomsten till Sverige. Övergivet barn. Statistik 2015 Asylsökande ensamkommande barn 2015 AFGHANISTAN

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters Kluwers kundservice, 106 47 Stockholm Ordertelefon:

Läs mer

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-09 Handläggare Nina Mörman Aldunge Telefon: 08 50825006 Till Socialnämnden Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande

Läs mer

BESLUT. Ärendet Ansökan om överflyttning av ärende från Malmö stad till Trelleborgs kommun

BESLUT. Ärendet Ansökan om överflyttning av ärende från Malmö stad till Trelleborgs kommun BESLUT inspektionen för vård och omsorg 2014-03-14 Dnr 8.7.4-44536/2013 1(4) Avdelning mitt Solveig Segerholm SoIveig.Segerholm@ivo.se Sökande Malmö stad Stadsområdesnämnd Söder 205 80 Malmö Motpart Trelleborgs

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 2017-10-09, reviderad Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

18 april Mottagande av asylsökande

18 april Mottagande av asylsökande 18 april 2016 Mottagande av asylsökande Att få söka asyl är en mänsklig rättighet FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948): - Artikel 14 1. Var och en har rätt att i andra länder söka

Läs mer

Tillägg av delegationsbeslut ersättning till särskild förordnad. vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder.

Tillägg av delegationsbeslut ersättning till särskild förordnad. vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder. 2019-01-03 Social- och arbetsmarknadsnämnd Handläggare: Sara Friberg Tillägg av delegationsbeslut ersättning till särskild förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder Förslag till

Läs mer

Remissvar med anledning av promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37)

Remissvar med anledning av promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37) Stockholm den 9 oktober 2015 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar med anledning av promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37) Civil Rights Defenders och

Läs mer

»Migrationsverkets handläggningar kräver att vi använder vår yttrandefrihet och vårt civilkurage.«

»Migrationsverkets handläggningar kräver att vi använder vår yttrandefrihet och vårt civilkurage.« »Migrationsverkets handläggningar kräver att vi använder vår yttrandefrihet och vårt civilkurage.«synpunkter från #vistårinteut på regleringsbrev för Migrationsverket 2018. Synpunkter från #vistårinteut

Läs mer

Angående Migrationsverkets nya arbetssätt som påverkar offentliga biträdens arbetsuppgifter

Angående Migrationsverkets nya arbetssätt som påverkar offentliga biträdens arbetsuppgifter Generaldirektör Anders Danielsson Migrationsverket 601 70 Norrköping Stockholm den 7 juli 2016 Via brev och e-post Bäste Anders, Angående Migrationsverkets nya arbetssätt som påverkar offentliga biträdens

Läs mer

Yttrande: EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning

Yttrande: EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning Catherine Johnsson Frida Unenge Datum 2016-09-30 Yttrande: EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning Sammanfattning EU-kommissionens gemensamma asylpaket syftar till att skapa ett likvärdigt

Läs mer

STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK

STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK LSU:S ASYLPOLITISKA STÅNDPUNKT LSU är en ideell organisation, partipolitiskt och religiöst obunden, av och för ungdomsorganisationer. Ungdomsorganisationer samlas i LSU för att gemensamt

Läs mer

Ensamkommande om tiden i Sverige och vid återvändande. Barnrättsdagarna Hanna Sköld, Emerga

Ensamkommande om tiden i Sverige och vid återvändande. Barnrättsdagarna Hanna Sköld, Emerga Ensamkommande om tiden i Sverige och vid återvändande Barnrättsdagarna 2019 Hanna Sköld, Emerga Sofia Rasmussen, Rädda Barnen Nazir Haydarpour & Fajaz Dowlatzai, Ensamkommandes förbund Mellan flykt och

Läs mer

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt 2 Enligt samma bestämmelse ska offentligt biträde däremot inte utses om det måste antas att behov av biträde saknas. Paragrafen har därför tolkats på så sätt att det anses föreligga en presumtion för att

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut

Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut Asylansökan hos Migrationsverket En asylansökan ska göras inom Sveriges gränser, ansökningsenheter i Norrköping, Malmö, Gävle, Flen,Boden, Göteborg och

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Anmälan av Länsstyrelsens i Stockholms län tillsyn av Stockholm HVB Barn & Ungdoms institutioner, Linggården, Giovannis och skyddade boendet Kruton

Anmälan av Länsstyrelsens i Stockholms län tillsyn av Stockholm HVB Barn & Ungdoms institutioner, Linggården, Giovannis och skyddade boendet Kruton SOCIALTJÄNSTNÄMNDEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER SID 1 (5) 2007-08-16 Handläggare: Anders Fall Telefon: 08-508 25 608 Till Socialtjänstnämnden Anmälan av Länsstyrelsens i Stockholms län tillsyn av Stockholm

Läs mer

Ensamkommande barn i asylprocessen Stockholm

Ensamkommande barn i asylprocessen Stockholm Ensamkommande barn i asylprocessen Stockholm 2017-05-05 Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Gratis juridisk rådgivning Uppdrag som offentligt biträde Driver processer nationellt och internationellt

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Yttrande: EU-kommissionens förslag till asylprocedurförordning

Yttrande: EU-kommissionens förslag till asylprocedurförordning Catherine Johnsson Frida Unenge Datum 2016-09-30 Yttrande: EU-kommissionens förslag till asylprocedurförordning Sammanfattning EU-kommissionens gemensamma asylpaket syftar till att skapa ett likvärdigt

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Barnen är vår framtid. Barn är nu!

Barnen är vår framtid. Barn är nu! 1 Barnen är vår framtid Barn är nu! 2 Marcus Wihk verksamhetsutvecklare, Rädda Barnen marcus.wihk@rb.se 3 Idag, Om god man Ingen juridisk genomlysning Snarare en diskussion om hur vi kan göra något bra

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Denna broschyr tillhör: Till dig som söker asyl utan förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare SÅ HÄR FUNGERAR DET AT T SÖKA ASYL 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad

Läs mer

Rekommendationer för en jämställd asylprocess

Rekommendationer för en jämställd asylprocess Rekommendationer för en jämställd asylprocess Inledning Inför Asylrätt, kön och politik En handbok för jämställdhet och kvinnors rättigheter har styrdokument från relevanta källor, domar från Migrationsdomstolarna

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Till dig som söker asyl med förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare. Denna broschyr tillhör: 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad betyder orden? Asylansökan vad händer

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Socialnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Handläggare susanne.aronsson@vanersborg.se 0521-72 25 89 Mottagare Socialnämnden Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-30 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-01-30, kl 17:45 Plats: Stadshuset, Sessionssalen Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Ärende 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Lena Bergström Socialkontoret lena.bergstrom@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning 2017-10-25

Läs mer

Revidering av arbets- och företagsnämndens delegationsordning

Revidering av arbets- och företagsnämndens delegationsordning 2017-03-15 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/29 Arbets- och företagsnämnden Revidering av arbets- och företagsnämndens delegationsordning Förslag till beslut 1. Arbets- och företagsnämnden beslutar att lägga

Läs mer

Utbildningsdag för blivande gode män för ensamkommande barn/ungdomar. 2 november 2015 KCCC, Karlstad

Utbildningsdag för blivande gode män för ensamkommande barn/ungdomar. 2 november 2015 KCCC, Karlstad Utbildningsdag för blivande gode män för ensamkommande barn/ungdomar 2 november 2015 KCCC, Karlstad Program 8.30 Välkomna 8.45 Överförmyndarnämnden 9.30 Fika 10:00 Gode män för ensamkommande barn 10:30

Läs mer

NY LAGSTIFTNING GILTIGHETSTID. Konsekv- enser agera? Regering- ens. Åtgärder. förslag till tillfällig lagstiftn- ing

NY LAGSTIFTNING GILTIGHETSTID. Konsekv- enser agera? Regering- ens. Åtgärder. förslag till tillfällig lagstiftn- ing Regering- ens förslag till tillfällig lagstiftn- ing Åtgärder Konsekv- enser Kritik Hur agera? NY LAGSTIFTNING Begränsningar av möjligheter att få uppehållstillstånd i Sverige Remissvar till den 10 mars

Läs mer

Kommunfullmäktige. Ärende 5

Kommunfullmäktige. Ärende 5 Kommunfullmäktige Ärende 5 Vård och stöd, Myndighetsenheten Kjell Handfast kjell.handfast@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-12-05 Sida 1(2) Svar på motion om ensamkommande och åldersuppskrivning Beredning

Läs mer

10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen

10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen Migrationsverket Utlänningshandboken Kap 10.12 Barn Allmänt Skapat 2003-12-18 Uppdaterat 2006-03-31 10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen OBSERVERA

Läs mer

ASYLRATT, KON OCH POLITIK. En handbok for jåmstålldhet och kvinnors råttigheter

ASYLRATT, KON OCH POLITIK. En handbok for jåmstålldhet och kvinnors råttigheter ASYLRATT, KON OCH POLITIK En handbok for jåmstålldhet och kvinnors råttigheter Maria Bexelius Rådgivningsbyrån for asylsokande och flyktingar INNEHÅLL FORORD 9 KAPITEL 1. INLEDNING 11 Viktiga begrepp,

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Grundutbildning i barnets rättigheter för personal

Grundutbildning i barnets rättigheter för personal Grundutbildning i barnets rättigheter för personal Barnkonventionen Den antogs 1989 Sverige skrev på 1990 Delar av barnkonventionen finns i den svenska lagtexten, men hela barnkonventionen gäller inte

Läs mer

Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder

Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Göteborg 2016-02-09 Yttrande (L) Kommunstyrelsen 2016-02-10 Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Inledningsvis

Läs mer

Könsstympning som skäl för asyl

Könsstympning som skäl för asyl Könsstympning som skäl för asyl Presentation Migrationsverket Migrationsrättsenheten *Maria Stutzinsky maria.stutzinsky@migrationsverket.se *Anette Ivarsson anette.ivarsson@migrationsverket.se Innehåll

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:1243 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Information till nya goda män för ensamkommande barn.

Information till nya goda män för ensamkommande barn. Överförmyndaren i Tingsryds kommun Box 88 362 22 TINGSRYD 0477-44 330 overformyndaren@tingsryd.se Välkommen till uppdraget som god man för ensamkommande barn För att hjälpa dig i ditt uppdrag som god man

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl TILL DIG SOM SÖKER ASYL UTAN FÖRÄLDER ELLER ANNAN VÅRDNADSHAVARE SÅ FUNGERAR DET ATT SÖKA ASYL 1 Innehållsförteckning Hej 3 Några ord till dig 4 Barn 5 Vad betyder orden?

Läs mer

Stockholm den 25 januari 2017

Stockholm den 25 januari 2017 R-2016/2441 Stockholm den 25 januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09197/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Minnesanteckningar Workshop 1: asylprocessen och asylrätt

Minnesanteckningar Workshop 1: asylprocessen och asylrätt Skapad: 18e mar 2013 1 (5) Minnesanteckningar Workshop 1: asylprocessen och asylrätt 18 mar 2013 Tid: 17.00 Plats: RFSL, Sveavägen 59, 2 vån (portkod 5795) Föreläsare: Aino Gröndahl Kontaktuppgifter: (aino.grondahl@rfsl.se,

Läs mer

Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige

Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige Produktion: Socialdepartementet Form: Blomquist Annonsbyrå Tryck: Edita Västra Aros, Västerås, 2011 Foto: Lars Forssted Artikelnummer: S2010.026 Strategi

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-06-22 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 755-17 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom 2016-12-16

Läs mer

Kommunernas ansvar för ensamkommande barn. Konsekvensutredning Dnr 27207/2015 1(5)

Kommunernas ansvar för ensamkommande barn. Konsekvensutredning Dnr 27207/2015 1(5) Konsekvensutredning 2015-11-04 Dnr 27207/2015 1(5) Avdelningen för regler och behörighet Anna Giertz anna.giertz@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning Socialstyrelsens föreskrifter om undantag från vissa

Läs mer

Mottagandet av asylsökande och flyktingar

Mottagandet av asylsökande och flyktingar Mottagandet av asylsökande och flyktingar Sveriges Kommuner och Landsting Sektionen för arbetsmarknad Mia Hemmestad 22 september 2016 Åtgärder för att minska inflödet av asylsökande November 2015 utökade

Läs mer

Kommittédirektiv. Utformning av beslut och domar inom migrationsområdet. Dir. 2012:17. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012

Kommittédirektiv. Utformning av beslut och domar inom migrationsområdet. Dir. 2012:17. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Kommittédirektiv Utformning av beslut och domar inom migrationsområdet Dir. 2012:17 Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska kartlägga hur Migrationsverkets

Läs mer

Yttrande: EU-kommissionens förslag till reviderat mottagandedirektiv

Yttrande: EU-kommissionens förslag till reviderat mottagandedirektiv Catherine Johnsson Frida Unenge Datum 2016-09-30 Yttrande: EU-kommissionens förslag till reviderat mottagandedirektiv Sammanfattning EU-kommissionens gemensamma asylpaket syftar till att skapa ett likvärdigt

Läs mer

CHECKLISTA FÖR ETT GOTT MOTTAGANDE AV ASYLSÖKANDE BARN I FAMILJ. Pojken på bilden har inget samband med texten eller innehållet i denna checklista

CHECKLISTA FÖR ETT GOTT MOTTAGANDE AV ASYLSÖKANDE BARN I FAMILJ. Pojken på bilden har inget samband med texten eller innehållet i denna checklista CHECKLISTA FÖR ETT GOTT MOTTAGANDE AV ASYLSÖKANDE BARN I FAMILJ Foto: David Fredriksen Pojken på bilden har inget samband med texten eller innehållet i denna checklista Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter.

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

Rätten att söka skydd

Rätten att söka skydd Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2974 av Johanna Jönsson m.fl. (C) Rätten att söka skydd Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att värna rätten

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19 Målnummer: UM2929-15 UM2930-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2015-12-07 Rubrik: En ansökan om uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl får inte

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 171-1526/2016 Sida 1 (7) 2017-06-16 Handläggare Agneta Widerståhl Telefon: 08-508 29 445 Till Kommunstyrelsen inflytande i

Läs mer

Rätten till en utbildning som utvecklar individens fulla potential?

Rätten till en utbildning som utvecklar individens fulla potential? Rätten till en utbildning som utvecklar individens fulla potential? Nyanlända ungdomars erfarenheter kopplade till möjligheter för lärande 27 februari 2017 Presenterar gör: Hanna, Elisabeth, Lana, Love,

Läs mer