Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder"

Transkript

1 Göteborg Yttrande (L) Kommunstyrelsen Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Inledningsvis kan det noteras att medicinska åldersbedömningar utförs om än i liten omfattning. Detta görs för att säkerställa att barn får sina rättigheter och att vuxna inte behandlas som barn, varför åldern på den asylsökande måste klargöras. Migrationsverket har uppdraget att fastställa ålder och identitet på de asylsökande som kommer utan id-handlingar och ett led i detta är åldersutredningen. Många av de ensamkommande barnen uppger att de är mellan sexton och sjutton år gamla, vilket i kombination med avsaknaden av giltiga identitetshandlingar innebär att det ibland är svårt att bedöma om de sökande är barn eller vuxna. Det kan innebära stor skillnad i hur de asylsökande behandlas, varför Migrationsverket i dessa fall kan göra en fördjupad åldersbedömning som en del av identitetsutredningen. Just nu arbetar Socialstyrelsen med en ny rekommendation för hur medicinska bedömningar ska göras eftersom den nu gällande knappt används. Barnläkare och tandläkare vill inte använda den idag gällande metoden eftersom den anses osäker. I avvaktan på att den utredningen är klar så är vår uppfattning att vi vill se att en eventuell åldersutredning är en del av en helhetsbedömning. Oavsett är detta inte en fråga för kommunen utan Migrationsverket.

2 Göteborg den Yttrande (M) Kommunstyrelsen Motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder. I dag är det i flera fall mycket svårt att bestämma ålder på ensamkommande barn som kommer till Sverige eftersom ID-handlingar ofta saknas. Detta får till följd att asylsökande vuxna i stället behandlas som barn. Att åldersbedömningen inte fungerar har även blivit ett problem i brottsutredningar. Polisen i Stockholm och Göteborg rapporterar om en situation med allt fler vuxna och ungdomar som kommer, från framför allt Marocko, till Sverige och hamnar i kriminalitet. Ofta uppges en lägre ålder för att undvika att dömas för brott eller för att få ett lindrigare straff. Detta är också en grupp där det flesta saknar asylskäl och som borde återvända till sina hemländer. Medicinska bedömningar bör ske regelmässigt då åldern är osäker och redan vid ansökan om uppehållstillstånd. Det bör även kunna ske om tveksamhet om ålder uppstår senare, till exempel på ett boende, eller i samband med beslut. Arbetet ska ske professionellt utifrån tillämpad kunskap och vetenskap, till exempel med hjälp av riktlinjer utfärdade av Socialstyrelsen. Medicinska åldersbedömningar är en godtagen metod av svenska Socialstyrelsen och används i 23 av 28 EU-länder. Att asylsökande vuxna behandlas som barn är framför allt fel ur ett barnperspektiv. Barn ska bo med andra barn inte med till exempel vuxna män. Migrationsverket har redan i dag en särskild enhet, ID-enheten, som granskar ID-handlingar och bedömer om de är förfalskade. Det är fullt möjligt med en enhet också vad gäller medicinska åldersbedömningar, som är avskild från enheter som arbetar med asylprövningar, där läkare ska kunna anställas för uppgiften. Enheten bör vid behov bistå rättsväsendet med bedömningar för att komma till rätta med dagens problematik. Moderaterna har tidigare föreslagit att medicinska åldersbedömningar ska användas. Regeringen har gett besked om att de delar vår uppfattning. Trots detta har vi en situation då medicinska ålderbedömningar i princip inte genomförs alls. Den senaste tidens utveckling visar tydligt att det krävs omgående förändringar så att polisen kan lagföra efter rätt ålder. Regeringen måste nu ta ansvar för det blir en ordning som fungerar. 1

3 Kommunstyrelsen Dnr H 168/15 Yttrande(KD) Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Kommunstyrelsens har erhållit en motion från Jörgen Fogelklou rörande åldersutredningar av ensamkommande flyktingbarn. Frågan ligger utanför den kommunala kompetensen och är en fråga för riksdagen att avgöra. Det är viktigt att barn får sina rättigheter tillgodosedda, och att vuxna inte blir behandlade som barn, det är därför viktigt att veta hur gammal den asylsökande är. Redan idag görs därför ålderutredningar och migrationsverket söker fastställa identitet och ålder på de asylsökande som saknar id-handlingar. De medicinska utredningarna slutade migrationsverket att beställa i höstas, bland annat därför att de hade svårt att hitta läkare som ville ställa upp. Det finns också väldigt stora osäkerhetsmoment i framför allt hur man har använt resultatet av de här radiologiska undersökningarna. Den medicinska åldersbestämningen är ifrågasatt då det är svårt att fastställa exakt ålder, istället räknar man med att bedömningen är plus minus två år. Att bedöma en sextonåring som arton år får mycket stora konsekvenser för den enskilda personen som då behandlas som vuxen istället för som barn genom hela asylprocessen. De unga som så önskar får dock be om en medicinsk åldersbedömning via migrationsverket. Med anledning av ovanstående menar Kristdemokraterna i riksdagen att osäkerhetsmomenten kring de medicinska åldersbedömningarna måste redas ut innan de kan användas för alla unga asylsökanden.

4 Göteborg den 5 februari 2016 Yrkande (L)(M)(KD) Kommunstyrelsen Yrkande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder. FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att avslå motionen ÄRENDET Stadsledningskontoret pekar på att motionen inte faller inom den kommunala kompetensen och har därför inte varit på remiss. Vi delar juridiska avdelningens bedömning. Detta är en fråga som Migrationsverket har att hantera, varför motionen ska avslås.

5 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1499/15 Repronummer 309/2015 Välfärd och Utbildning Individ och familjeomsorg, funktionshinder Raija Häljfors Telefon E-post: Motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Motionen Jörgen Fogelklou (SD) föreslår att kommunfullmäktige ger Social resursförvaltning i uppdrag att utreda och ta fram ett förslag för hur Göteborgs stad, i fall där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder, genomföra en så noggrann åldersutredning som möjligt med dagens teknik. Ärendet Motionen har behandlats vid Stadsledningskontoret och har inte varit föremål för nämndbehandling utifrån Juridiska avdelningens bedömning, att genomförande av förslaget inte faller inom den kommunala kompetensen. Enligt juridiska avdelningens bedömning kan inte Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijers uttalande tolkas på det som motionären gör gällande. Juridiska avdelningens bedömning Huvudregeln är att Migrationsverket ska ta ställning till frågan om sökande har gjort sin ålder sannolik och är underårig eller vuxen i samband med beslut om uppehållstillstånd. Normalt registreras den ålder den sökande uppger vid ansökningstillfället. Det finns skäl att göra undantag från denna huvudregel i uppenbara fall och i fall där det finns bevisning som strider mot sökandes muntliga uppgifter. Vidare finns skäl att ändra registreringen av sökandes födelsetid under handläggningen för att möjliggöra slagningar i Eurodac och handläggning i enlighet med Dublinförordningen. Således finns det tillfällen när migrationsverket registrerar en ålder, men senare, fortfarande under asylprocessen fattar ett handläggningsbeslut att ändra födelsetiden. Det är detta handläggningsbeslut att ändra registrerad födelsetid som inte är bindande för andra myndigheter. Det påverkar endast möjligheten att vidta vissa handläggningsåtgärder för migrationsverket. Kommunerna kan själva ta ställning till sökandens uppgivna ålder. Således kan en kommun placera en person i särskilt boende för barn även om migrationsverket ändrar registreringen av ålder till över 18 år. Vid bedömningen av någons identitet är åldern endast en del av vad som utgör en persons identitet. En asylsökande som åberopar att han eller hon är underårig, men inte har gjort detta sannolikt, kan använda en läkarundersökning som ett bevismedel för att uppfylla sin bevisbörda. Att genomföra en åldersutredning beträffande en ensamkommande asylsökandes ålder kan inte anses falla inom ramen för den kommunala kompetensen. 1 (3)

6 Det är en statlig myndighet som registrerar ålder och beslutar i asylärenden. Att kommunerna inte är bundna av de handläggningsbeslut migrationsverket fattar om att under handläggningen i vissa specifika fall ändra registrerad födelsetid, kan inte anses medföra att åldersbestämningen övergår på kommunerna. Socialnämnderna har en möjlighet att på förfrågan från migrationsverket lämna uppgifter, trots de starka sekretessbestämmelserna som omgärdar socialtjänsten, till migrationsverket om migrationsverket begär det och uppgifterna behövs för att avgöra ett ärende om uppehållstillstånd. Om kommunen får anledning att anta att någon som uppgett sig vara minderårig vid asylprocessens inledning, och det under asylprocessen hos socialtjänsten framkommit omständigheter som ger anledning att ifrågasätta den uppgivna åldern, så är det den vägen som socialnämnderna får gå. Någon möjlighet för kommunerna att självständigt åldersbestämma personer som vistas i landet saknas det lagliga förutsättningar för. Ekonomiska konsekvenser De ekonomiska konsekvenserna är svåra att beräkna och är ej relevanta, då frågan ej faller inom den kommunala kompetensen. Barnperspektivet Ur ett barnperspektiv är det angeläget med korrekt åldersbestämning, så den unga får rätt resurser av kommunerna. Jämställdhet/Mångfaldsperspektivet Ensamkommande barn ska enligt lagstiftning få samma omvårdnad och omhändertagande som andra barn utan vårdnadshavare. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Regeringen presenterade i slutet av november ett flertal förslag gällande flyktingpolitiken. Införande av åldersbestämning är ett av förslagen. Det är ännu inte beslutat och en tidsplan är ej fastställd. Bilaga Motionen Stadsledningskontoret Lisbeth Nilsson Avdelningeschef Raija Häljfors Administratör/utredare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (3)

7 Motionen Bilaga Motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder En allt större del av Göteborgs resurser läggs på ensamkommande ungdomar. Tendensen är tydlig allt fler ensamkommande söker sig till Sverige. I Göteborg har vi i tagit emot 554 fram till 13/8 och siffran ökar lavinartat. Innan den flyktingkatastrof vi nu ser var prognosen 900 för Göteborg. En nästan 100 % ökning. Och tyvärr lär den prognosen spricka än en gång. I övriga Skandinavien och i många EU-länder görs mycket mer för att åldersbestämma de ensamkommande, som nästan alltid saknar alla former av dokumentation som styrker deras ålder. Migrationsverkets officiella ståndpunkt när det gäller de ensamkommandes ålder är att hellre fria än fälla, alltså att utan några åtgärder acceptera den ålder som uppgetts. Migrationsverkets enda skyldighet är att informera den ensamkommande att han eller hon kan få en medicinsk åldersbedömning för att styrka sin ålder. Rättschefen på Migrationsverket, Fredrik Beijer, slår fast att verkets egen registrering av ålder inte har någon rättsverkan för kommuner och landsting som är skyldiga att göra en egen bedömning av åldern. Migrationsverket står dock för eventuella kostnader. För Göteborgs del innebär detta ett helt nytt synsätt. Fram till nu har vi ensidigt gått på vad Migrationsverket säger om åldern på de ensamkommande. Med anledning av ovanstående yrkar därför Sverigedemokraterna. Att: Kommunfullmäktige ger social resursförvaltning i uppdrag att utreda och ta fram ett förslag för hur Göteborg stad, i fall där tvekan finns om den ensamkommande asylsökande ålder, genomföra en så noggrann åldersutredning som möjligt med dagens teknik. Jörgen Fogelklou (SD) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (3)

Rättsavdelningen SR 35/2015. Det är den sökande som har bevisbördan för sin ålder, som ska göras sannolik.

Rättsavdelningen SR 35/2015. Det är den sökande som har bevisbördan för sin ålder, som ska göras sannolik. 1 (5) Rättsavdelningen 2015-09-03 SR 35/2015 Rättslig kommentar angående bedömning av ålder i asylärenden Sammanfattning Migrationsverket ska i prövningen både ta ställning till om sökanden har gjort sannolikt

Läs mer

Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt

Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt 2016-10-19 Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt Bakgrund Migrationsverket är beslutande myndighet i asylprocessen.

Läs mer

Riktlinjer vid åldersuppskrivning av ensamkommande barn

Riktlinjer vid åldersuppskrivning av ensamkommande barn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2017.17 Datum: 2017-03-07 Planeringssekreterare Elin Sundberg E-post: elin.sundberg@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

o Svar på motion nr 4/2016 från Peter Wihlner (SD) - Aldersbestämning av ensamkommande ungdomar

o Svar på motion nr 4/2016 från Peter Wihlner (SD) - Aldersbestämning av ensamkommande ungdomar Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunkansliet Fredrik Zethrasus Datum 2017-02-21 Dnr KS 2016/0098 Till Kommunstyrelsen o Svar på motion nr 4/2016 från Peter Wihlner (SD) - Aldersbestämning av ensamkommande

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Medicinsk åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn Motion (2016:31) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Medicinsk åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn Motion (2016:31) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2016: RVI (Dnr 106-513/2016) Medicinsk åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn Motion (2016:31) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37)

Promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) Justitieombudsmannen Cecilia Renfors YTTRANDE Datum 2016-11-23 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 101-2016 Sid 1 (6) Promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds

Läs mer

Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen

Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen 2017-02-01 1 (7) Dnr :BON2017/35-1 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Jennica Johansson Verksamhetschef Bildnings- och omsorgsnämnden Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen Förslag till beslut

Läs mer

Åldersbedömning av s.k. ensamkommande flyktingbarn Motion (2016:49) av Rickard Wall (-)

Åldersbedömning av s.k. ensamkommande flyktingbarn Motion (2016:49) av Rickard Wall (-) Utlåtande 2017:17 RVI (Dnr 106-726/2016) Åldersbedömning av s.k. ensamkommande flyktingbarn Motion (2016:49) av Rickard Wall (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Yrkande (S) Kommunstyrelsen Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Frågan om situationen för de ensamkommande som blir vuxna, och därmed övergår

Läs mer

RÄTTSFALLSREGISTER JO BESLUT - REGISTER

RÄTTSFALLSREGISTER JO BESLUT - REGISTER ASYLRÄTT - HANDBOK Asyl - migrationsrätt Ensamkommande barn Bevisbördan för att asylsökanden har den ålder som denne har uppgett. Ekonomiskt bidrag för att besöka familjen i hemlandet Ekonomiskt bidrag

Läs mer

Rättsutredning 2016-03-21

Rättsutredning 2016-03-21 Bfd22 141107 1 (8) Patrik Havermann Telefon: 010-485 29 20 Rättsutredning 2016-03-21 Diarienummer 1.3.4-2016-45137 FRÅGOR OM BEDÖMNING AV ÅLDER Uppdraget är att utreda hur ansvaret för bedömning av ålder

Läs mer

170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306)

170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) 2016-11-14 170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306) Sammanfattning Justitiedepartementet

Läs mer

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8)

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8) 2 (8) Det är av flera anledningar viktigt att försöka klargöra identiteten tidigt i asylprocessen. Vi bör därför informera den asylsökande om vikten av att han eller hon styrker sin identitet genom att

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37)

Svenska Röda Korsets yttrande över Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) Stockholm, 2016-11-23 Ju2016/06572/L7 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Svenska Röda Korsets yttrande över Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) Svenska Röda Korset

Läs mer

God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol

God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol Linköping torsdag d. 16 feb. 2017 Lars I. Magnusson, rådman tillika ämnesansvarig i migrationsrätt Domstolsakademin 1 Disposition I. Aspekter på uppdraget

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37)

Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37) 2015-10- 08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm (e- post till ju.l7@regeringskansliet.se) Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37) Frågor om situationen

Läs mer

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 1 Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 Många av RFS medlemmar hör av sig till kansliet för att få hjälp med att ge bra stöd till de ensamkommande barn som de är gode män och särskilt

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen

Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Inledning 2 4 Barnkonventionen

Läs mer

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn PM 2017-06-14 Avdelningen för juridik Emilia Danielsson Mia Hemmestad Eva von Schéele Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn Allmänt om åldersbedömningar Frågan om en ensamkommande asylsökande

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Socialnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Handläggare susanne.aronsson@vanersborg.se 0521-72 25 89 Mottagare Socialnämnden Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 / 6 Dublinenheten, Kontoret i Malmö Beslut 2010-10-21 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande Adress: född 9204 medborgare i Afghanistan Språk: persiska/dari Beslut Migrationsverket beslutar

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande 1.5-114/2016. Sida 1 (8) 2016-07-22 ÖFN 2016-08-23 9.2 Handläggare Håkan Andersson Telefon: 08-508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Nyanlända och asylsökande

Läs mer

Verksamhetschefens instruktion om rättsliga och praktiska konsekvenser av mål C- 648/11

Verksamhetschefens instruktion om rättsliga och praktiska konsekvenser av mål C- 648/11 BFD12 080926 1 (5) Verksamhetsområde asylprövning 2013-07-02 VCI AP 8/2013 Verksamhetschefens instruktion om rättsliga och praktiska konsekvenser av mål C- 648/11 Bakgrund EU-domstolen uttalade nyligen

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 / 6 Dublinenheten, Kontoret i Malmö Beslut 2010-10-21 Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, född 9004 medborgare i Afghanistan Adress: Språk: persiska/farsi Beslut Migrationsverket beslutar att

Läs mer

Utred de apatiska barnens situation - svar på remiss från kommunstyrelsen. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Utred de apatiska barnens situation - svar på remiss från kommunstyrelsen. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-01-26 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Utred de apatiska barnens situation

Läs mer

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111 -- SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN AVD FÖR STADSÖVERGRI PANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (6) 2009-02-18 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25618 Till Socialtjänst-

Läs mer

Stockholm den [ ] november 2016 ASF_MATTER_ID. Till Justitiedepartementet. Ju2016/06572/L7

Stockholm den [ ] november 2016 ASF_MATTER_ID. Till Justitiedepartementet. Ju2016/06572/L7 ASF_MATTER_ID Stockholm den [ ] november 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/06572/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 september 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag

Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag Utlåtande Rotel VI (Dnr 2017/000991) Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag Motion (2017:40) av Per

Läs mer

Socialnämnden Dnr: SN 2017/ Mottagare. Socialnämnden

Socialnämnden Dnr: SN 2017/ Mottagare. Socialnämnden Socialnämnden Handläggare Per Ekman per.ekman@vanersborgs.se 0521-72 17 56 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2017-03-23 Mottagare Socialnämnden Dnr: SN 2017/15 Svar på återremiss i ärendet angående konsekvensbeskrivning

Läs mer

30 FÖREDRAGNINGSLISTA

30 FÖREDRAGNINGSLISTA 30 FÖREDRAGNINGSLISTA Datum 2015-05-19 10 (15) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2013/339 6 Svar på motion från Kristdemokraterna avseende integration av ensamkommande flyktingbarn. Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

DOM 2014-02-11 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-02-11 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-11 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2437-13 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm, migrationsdomstolen,

Läs mer

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111)

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-22 Handläggare: Roger Adolfsson Telefon: 08-508 33 898 Till Utbildningsnämnden 2009-02-12 Betänkandet Barn som misstänks

Läs mer

Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters Kluwers kundservice, 106 47 Stockholm Ordertelefon:

Läs mer

Kommunfullmäktige. Ärende 5

Kommunfullmäktige. Ärende 5 Kommunfullmäktige Ärende 5 Vård och stöd, Myndighetsenheten Kjell Handfast kjell.handfast@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-12-05 Sida 1(2) Svar på motion om ensamkommande och åldersuppskrivning Beredning

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT - EN LATHUND

MYNDIGHETSBESLUT - EN LATHUND MYNDIGHETSBESLUT - EN LATHUND AV CHRISTER NILSSON Denna handbok är mera en lathund än en handbok. Syftet är att innehållet ska bestå av beslut från myndigheter som kan ge en viss vägledning om hur en rättsfråga

Läs mer

Yttrande över promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37).

Yttrande över promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37). Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37). Justitiedepartementet har lämnat promemorian Åldersbestämning tidigare i asylprocessen

Läs mer

Åldersbedömning tidigare i asylprocessen. Johanna Johnsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Åldersbedömning tidigare i asylprocessen. Johanna Johnsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 2 februari 2017 Morgan Johansson Johanna Johnsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11)

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Bfd22 080929 1 (5) Rättslig styrning 2013-06-26 RCI 12/2013 Rättsligt ställningstagande angående Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Möjligheten att bevilja ny

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 2017-10-09, reviderad Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 29 april 2016 KLAGANDE Migrationsverket 601 70 Norrköping MOTPART Göteborgs kommun Box 7010 402 31 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

3. Rättslig bedömning

3. Rättslig bedömning 2 (10) 3. Rättslig bedömning 3.1 Prövning av asylskäl När en person ansöker om asyl i Sverige ska Migrationsverket pröva om han eller hon vid ett återvändande till sitt medborgarskapsland eller, för statslösa,

Läs mer

Motion om felaktigt utbetalda bidrag

Motion om felaktigt utbetalda bidrag TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2018-10-04 KLK 2017/1019 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Motion om felaktigt utbetalda

Läs mer

Bilaga 5:7 till kommunstyrelsens protokoll den 5 mars 2003, 9

Bilaga 5:7 till kommunstyrelsens protokoll den 5 mars 2003, 9 Bilaga 5:7 till kommunstyrelsens protokoll den 5 mars 2003, 9 PM 2003 RI (Dnr 664-2354/2002) Yttrande till Länsrätten i Stockholms län i anledning av ett överklagande av kommunfullmäktiges beslut den 26

Läs mer

Rättslig styrning 2012-07-05 RCI 19/2012

Rättslig styrning 2012-07-05 RCI 19/2012 1 Rättslig styrning 2012-07-05 RCI 19/2012 Rättsligt ställningstagande angående åldersbedömning 1 Bakgrund och sammanfattning Detta rättsliga ställningstagande ger riktlinjer för ärenden där en åldersbedömning

Läs mer

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-01-15 Handläggare Veronica Wolgast Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2018-01-31 Projekt samordning alternativa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101, kl. 17:00-17:45 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Jan Åke Johansson (S), ordförande Ulla Nilmander Jensen (L), vice ordförande Anders Fredén (MP) Maka

Läs mer

Ankomst till Sverige (1 av 2)

Ankomst till Sverige (1 av 2) Ankomst till Sverige (1 av 2) Asylprocesskartan Varför ska vi träffas och prata om asylprocessen? Har barnet förstått hur kartan ska användas? Upplägg Hur många gånger kommer vi att träffas? Vilka personer

Läs mer

Rättsavdelningen SR 32/2018

Rättsavdelningen SR 32/2018 1 (10) Rättsavdelningen 2018-09-05 SR 32/2018 Rättslig kommentar angående 16 f tillfälliga lagen Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 2 2. Gällande rätt... 2 2.1. Lag (2016:752) om tillfälliga begränsningar

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion från (SD) om att upprätta ett återvändarcenter i Göteborg

Yttrande till kommunstyrelsen över motion från (SD) om att upprätta ett återvändarcenter i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-06-01 Diarienummer: N132-0483/16 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Andreas Lökholm Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsen Dnr: 156-624/2015 Socialroteln Sida 1 (2) Datum: 2015-04-21 Till berörd remissinstans Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Detta gäller

Läs mer

Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barn-äktenskap Remissvar på betänkandet SOU 2012:35

Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barn-äktenskap Remissvar på betänkandet SOU 2012:35 SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2012-10-30 SID 1 (5) 2012-10-01 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Stärkt skydd mot tvångsäktenskap

Läs mer

Remiss angående förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn

Remiss angående förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG Tjänsteutlåtande Dnr: 1.5.1-240-2014 Sida 1 (5) 2014-05-27 Handläggare Maria Andersson Telefon: 08-508 08 640 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

21 förordning (1990:927) om statlig ersättning för flyktingmottagande m.m. och 28 förordning (2010:1122) om statlig ersättning för vissa utlänningar

21 förordning (1990:927) om statlig ersättning för flyktingmottagande m.m. och 28 förordning (2010:1122) om statlig ersättning för vissa utlänningar HFD 2016 ref. 31 En kommuns rätt till statlig ersättning för kostnader för mottagande av ensamkommande barn upphör när barnet tagits om hand av en förälder eller den rättsliga vårdnaden överförts till

Läs mer

Även papperslösa kvinnor som är utsatta för mäns våld ska ha rätt till plats på kvinnojour

Även papperslösa kvinnor som är utsatta för mäns våld ska ha rätt till plats på kvinnojour SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2011-05-19 SID 1 (6) 2011-04-27 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Även papperslösa kvinnor som

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Rättsavdelningen SR 41/2018

Rättsavdelningen SR 41/2018 1 (10) Rättsavdelningen 2018-11-07 SR 41/2018 Rättslig kommentar angående 16 f tillfälliga lagen Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 2 2. Gällande rätt... 2 2.1. Lag (2016:752) om tillfälliga begränsningar

Läs mer

Delbetänkande om Utvidgat hinder mot erkännande av utländska barnäktenskap SOU 2017:96 Ju2017/09578/L2

Delbetänkande om Utvidgat hinder mot erkännande av utländska barnäktenskap SOU 2017:96 Ju2017/09578/L2 YTTRANDE Datum Beteckning 2018-02-08 101-53793-2017 1 (5) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande om Utvidgat hinder mot erkännande av utländska barnäktenskap SOU 2017:96 Ju2017/09578/L2 Sammanfattning

Läs mer

Mottagningsutredningen (SOU 2018:22) - Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Remiss från kommunstyrelsen

Mottagningsutredningen (SOU 2018:22) - Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Ensamkommande barn Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 1.6-101/2018 2018-06-04 ÖFN 2018-08-23 9 Handläggare Emma Lundqvist Telefon: 08-508 29 700 Till Överförmyndarnämnden Förvaltningens

Läs mer

Stockholm den [ ] januari 2017 ASF_MATTER_ID. Till Justitiedepartementet. Ju2016/09303/Å

Stockholm den [ ] januari 2017 ASF_MATTER_ID. Till Justitiedepartementet. Ju2016/09303/Å ASF_MATTER_ID Stockholm den [ ] januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09303/Å Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över utkast till

Läs mer

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-11-30 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00553-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: Stefan.Lundin@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från (M) om Inför

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:16 Målnummer: UM8366-09 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-10-08 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: Dublinförordningen ska tolkas så att ett återkallande av

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Motion från (L) om åtgärdsplan mot våldsbejakande extremism i Västerås Förslag till beslut Ärendebeskrivning Bilagor

TJÄNSTESKRIVELSE Motion från (L) om åtgärdsplan mot våldsbejakande extremism i Västerås Förslag till beslut Ärendebeskrivning Bilagor TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-05-23 Dnr: 2016/265-IFN-010 Patrik Kalander - aj069 E-post: patrik.kalander@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ och familjenämnden

Läs mer

12. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109

12. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (46) 2017-10-30 Kf Ks 311 12. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109 Malin Sjölander (M) och Peter Johansson (M) har i skrivelse den 23 januari

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 / 8 Dublinenheten, Kontoret i Malmö Beslut 2010-10-21 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande 9203 medborgare i Afghanistan Adress: Språk: Dari Beslut Migrationsverket beslutar att -avvisa

Läs mer

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Ärende 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Lena Bergström Socialkontoret lena.bergstrom@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning 2017-10-25

Läs mer

Remissvar om betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111)

Remissvar om betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 006-20/2009 SID 1 (5) 2009-01-28 Handläggare: Barbro Stenvall Telefon: 50803134 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Klockan :10, Huangshan, Kommunhuset

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Klockan :10, Huangshan, Kommunhuset Kommunstyrelsen 2017-10-17 1 Tid och plats Klockan 08.00-08:10, Huangshan, Kommunhuset Beslutande Fredrik Nelander (S), ordf. Bengt-Åke Svensson (S) Carl-Uno Olsson (S), tjg ers. Peter Persson (S), tjg

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

ABCDE. Mottagande av barn från annat land Remiss. stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ. Till Farsta stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Mottagande av barn från annat land Remiss. stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ. Till Farsta stadsdelsnämnd. Förslag till beslut ABCDE Farsta stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ Handläggare: Bosse Dannert Tfn: 508 18 040 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2005-02-16 DNR 000033/2005 Till Farsta stadsdelsnämnd Mottagande av barn från

Läs mer

19. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109

19. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 25 (48) 2017-11-27 Kf Kf 237 19. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109 Malin Sjölander (M) och Peter Johansson (M) har i skrivelse den 23 januari

Läs mer

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN SID 1 (7) 2008-07-23 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande

Läs mer

utredning och prövning av identitet och medborgarskap samt hemvist och vanlig vistelseort i asylärenden

utredning och prövning av identitet och medborgarskap samt hemvist och vanlig vistelseort i asylärenden 1 (10) Rättsavdelningen 2019-06-27 SR 19/2019 Rättsligt ställningstagande angående utredning och prövning av identitet och medborgarskap samt hemvist och vanlig vistelseort i asylärenden 1. Sammanfattning

Läs mer

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0656/17 Juridiska avdelningen Karin Lange Telefon 031-368 04 00 E-post: karin.lange@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Socialnämnden hänvisar till detta tjänsteutlåtande som svar på skrivelserna.

Förvaltningens förslag till beslut Socialnämnden hänvisar till detta tjänsteutlåtande som svar på skrivelserna. Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-03-21 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08-508 25 605 Till Socialnämnden 2017-04-18 Svar på skrivelsen

Läs mer

Riktlinjer för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten

Riktlinjer för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten Utlåtande 2012: RVII (Dnr 325-2029/2011) Riktlinjer för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten Förslag att upphäva stadens riktlinjer Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Upprättelse för barnbrudar i Stockholm Motion (2016:85) av Rickard Wall (-)

Upprättelse för barnbrudar i Stockholm Motion (2016:85) av Rickard Wall (-) Utlåtande 2017:158 RI (Dnr 106-1036/2016) Upprättelse för barnbrudar i Stockholm Motion (2016:85) av Rickard Wall (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen anses besvarad

Läs mer

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen.

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Dnr 1.1.-053-2019 Sida 1 (5) 2019-04-09 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2019-04-25 Delegationsordning Förvaltningens

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 23 (36) 10 Om barnäktenskap Svar på skrivelse från M, L och C Dnr 1.7.2-53/2016 s beslut hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen Reservation Samtliga ledamöter för Liberalerna reserverar

Läs mer

»Migrationsverkets handläggningar kräver att vi använder vår yttrandefrihet och vårt civilkurage.«

»Migrationsverkets handläggningar kräver att vi använder vår yttrandefrihet och vårt civilkurage.« »Migrationsverkets handläggningar kräver att vi använder vår yttrandefrihet och vårt civilkurage.«synpunkter från #vistårinteut på regleringsbrev för Migrationsverket 2018. Synpunkter från #vistårinteut

Läs mer

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18)

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18) SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-05-19 Handläggare: Pia Ludvigsen Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialtjänst-

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-08-21 Diarienummer SCN-2017-0339 Socialnämnden Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Yttrande över stadsrevisionens rapport "Ensamkommande flyktingbarn (10/2013)

Yttrande över stadsrevisionens rapport Ensamkommande flyktingbarn (10/2013) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08 508 25 605 Yttrande över stadsrevisionens rapport "Ensamkommande

Läs mer

Sverigedemokraterna ställer sig frågan varför arvodena i Göteborg ska ligga en procent högre än i vår huvudstad och i Sveriges tredje största stad?

Sverigedemokraterna ställer sig frågan varför arvodena i Göteborg ska ligga en procent högre än i vår huvudstad och i Sveriges tredje största stad? Göteborg 2017-04-11 Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2017-04-19 Ärende: 2.1.5 Yrkanden angående Framställan till kommunfullmäktige om justering av arvoden och schablonisering av omkostnadsersättning till särskilt

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2014 Nr 106 Motion av Magnus Olsson (SD) angående att säga upp avtalen med Migrationsverket och Länsstyrelsen i Skåne län (Dnr STK-2014-200)

Läs mer