Fördjupning Umara Sport innehåller kolhydraterna glukos och fruktos i ett förhållande av 2:1. Ett förhållande som förklaras närmare i grafen nedan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fördjupning Umara Sport innehåller kolhydraterna glukos och fruktos i ett förhållande av 2:1. Ett förhållande som förklaras närmare i grafen nedan."

Transkript

1 Vetenskapen bakom Sport Sport skapades då forskningen och erfarenheterna från toppatleter runt om i världen tydligt visar fördelen med ett ökat energiintag under träning och tävling. Nyare forskning har även undersökt nya blandade kolhydratsammansättningar och dess upptag i kroppen och sett att upptaget blivit högre än någonsin tidigare, något vi tagit fasta på. Det är inget magiskt med produkten (även om det känns så när du dricker den) men den kommer göra skillnad. Vi är extremt passionerade, följer och granskar den senaste forskningen och sammanställer allt för att skapa den absolut mest optimala sportdrycken. Vill man bli bäst så krävs förutom ett strukturerat träningsupplägg, även den bästa utrustningen och i utrustningen ingår givetvis nutritionen. Hur fungerar det? Kolhydratsammansättningen med både glukos och fruktos i Sport tillåter fler transportörer i kroppen att transportera kolhydraterna till arbetande muskulatur. Glukos har en transportör och fruktos har en annan, just den sammansättningen som finns i Sport har visats vara den bästa sammansättningen för att maximera transporten av energi (kolhydrater). Tack vare den ökade transporten kan du som atlet inta större mängder sportdryck utan att riskera magbekymmer. Bekymmer med magen uppstår nämligen så fort du konsumerar mer kolhydrater än vad din kropp hinner ta upp, resultatet blir då att det som inte hinner tas upp ligger kvar i magsäcken och skvalpar runt och sätter fart på tarmrörelserna varvid löparmage uppstår. Detta gäller givetvis oavsett vilken sport du utövar. Genom att dricka en Sport som har en kombinerad kolhydratsammansättning och över 50 % högre upptag än andra sportdrycker så minimerar du även risken för magproblem med upp till 40%. Mer energi finns tillgängligt i kroppen då intensiteten ökar, när du ökar intensiteten ökar användningsgraden av lagrade kolhydrater (glykogen) och kroppen förlitar sig till slut på enbart glykogen som energikälla. Du har cirka 500 gram lagrat glykogen i kroppen som töms fortare och fortare desto högre intensitet du har på träningen. I dessa lägen är det ytterst viktigt att hela tiden hålla glykogendepåerna välfyllda då en reducering av mängden glykogen signalerar till kroppen att varva ner och ta det lugnt (eftersom energireserverna håller på att försvinna) och din prestation sjunker som ett resultat av detta. Snabb återfyllnad av kolhydrater i form av mat och sportdryck efter passet tillåter även ett lika intensivt träningspass snart igen vilket kan vara väldigt värdefullt om du tränar länge och/eller ofta. Fördjupning Umara Sport innehåller kolhydraterna glukos och fruktos i ett förhållande av 2:1. Ett förhållande som förklaras närmare i grafen nedan.

2 Figuren är en sammanställning av studier (1,2) där man under 2000-talet noggrant studerat hur en sportdryck kan konstrueras effektivare i jakten på mer energi. Resultaten är revolutionerande men ändå relativt enkla. De ljusa staplarna visar hur stort intag av kolhydrater som deltagarna i studierna fick per timme. De mörka staplarna visar hur mycket kroppen kunde ta upp och använda som energi. Det är tidigare visat att hur molekylvikten ser ut i isotona och hypotona kolhydratslösningar såsom Isostar och Vitargo med hög molekylvikt har visat sig vara likvärdig med vanlig maltodextrin när det kommer till utnyttjande och omvandling till energi (3). Vad forskarna däremot såg var att när förhållandet av glukos och fruktos intogs i lika höga doser som övriga enskilda kolhydratsorter så kunde kroppen ta upp mellan % mer kolhydrater och använda som energi. Användningen uppgick till 1,5 gram/minut jämfört emot maltodextrin på 1 gram/minut. En ökning på 50 %, och cirka 120 kcal varje timme. Vad beror det ökade energiupptaget på? Man skulle kunna säga att forskarna har hittat en extra dörr där energi kan komma in i kroppen.

3 Bilden ovan visar hur de olika kolhydraterna får hjälp att komma in i kroppens blodomlopp av två olika mottagare i tarmen. Det är endast dessa två mottagare som kan transportera kolhydrater från tarmen in i blodet. Vid ett högt intag av dessa två kolhydrater har de tillsammans visat sig ge ett energiupptag som kan nå upp till 1,75 gram/minut. Detta motsvarar 105 gram kolhydrater per timme (4) och kan jämföras mot att bara inta glukos som når ett upptag på 60 gram per timme (4). Vad leder en optimerad sammansättning av kolhydrater till? I en studie från 2008 (5) jämförde man hur mycket prestationen påverkades av att få i sig den extra mängd energi som går att få genom att blanda glukos och fruktos. I studien skulle cyklisterna först cykla 2 timmar på en intensitet av 55 % av VO2max, följt av ett time trial över ca 1 timme som kan efterliknas med ett tempolopp. De drack antingen placebo (smaksatt vatten), kolhydraten maltodextrin 108 gram/timme eller en blandning av glukos (som maltodextrin) och fruktos i totalt 108 gram/timme. Samtliga deltagare var vältränade. För att göra studien så trovärdig som möjligt fick deltagarna slumpvis tre olika varianter av sportdryck, utan att de själva fick veta något om dryckernas för- och nackdelar.

4 En bild från studien (5) som visar medelvärden på hur mycket kraft cyklisterna kunde generera under 1h tempolopp. Resultatet blev att en vanlig sportdryck med glukos (G) ökade prestationen med 9 % jämfört mot vatten (P). Men det intressanta var att blandningen av glukos och fruktos (G+F) var 8 % bättre än sportdrycken med enbart glukos. Det är nästan ett lika stort steg som det mellan vatten och den vanliga sportdrycken.

5 Ytterligare en bild från studien (6) där man tydligt ser att smaksatt vatten (P = placebo) tappar drastiskt under hela den avslutande timmen samtidigt som glukos (G) tappade långsammare. Blandningen av glukos och fruktos (GF) tappade endast marginellt först när det var 25 % kvar av testet. Hur hade det sett ut om de hade fortsatt att cykla i en timme till? För att bibehålla din prestation är alltså kolhydrater mycket viktigt. Men även typen av kolhydrat är ytterst avgörande. Hur är det med intensiva idrotter? Fungerar det där? Även under intensivare sporter är kolhydratintag positivt för prestationen. Vid intensiva typer av idrott som MMA, crossfit, racketsporter, fotboll och andra lagsporter innehållandes högintensiva arbeten såsom sprinter och snabba riktningsförändringar finns det mycket att vinna på att inta kolhydrater (6). Även om dina glykogendepåer inte töms lika mycket som under ett maraton får du ändå en prestationshöjande effekt. Dels genom att intag av kolhydrater sparar på dina egna glykogendepåer och dels genom att det hjälper till att fylla upp dem under de lugnare delarna av träningen (7). Kolhydratintag eller bara munsköljning med kolhydrater hjälper också genom att receptorer i munhålan registrerar kolhydratintaget och skickar signaler till hjärnan där ditt centrala nervsystem (CNS) registrerar intaget och därefter släpper på de bromsar som hjärnan aktiverar då du blir trött. Resultatet blir att du ökar din prestation 2-3 % (8). Detta har forskare även sett inom löpning (9) och cykling (10) när intensiteten är hög och durationen kort. Under 1-2 timmar högintensiv tempovarierande träning så fick deltagarna dricka sportdryck innehållandes 1,2 gram/kg kroppsvikt varje timme. Sportdrycken i studien

6 hade samma sammansättning som Sport. Under intensiv cykling förbättrades tiden med 1,2 % jämfört med vanlig sportdryck med en enskild kolhydratkälla, magproblemen var också mycket lägre vid intag av glukos/fruktosblandningen. Powerutvecklingen vid sprint ökade i snitt 1,4 % jämfört med den vanliga sportdrycken med en kolhydratkälla (11). Detta är på pappret tämligen små siffror men har du två olika sportdrycker att välja så bör valet varje självklart. Varje procent räknas. En bild som visar hur kolhydratreceptorerna i munhålan signalerar till hjärnan att öka signaleringen ut till arbetande muskulatur samtidigt som kroppens egna signalerar till hjärnan som ber den att varva ner och ta det lugnt också är närvarande. Signaleringen från kolhydratintaget kan balansera ut signalerna från de trötta musklerna. Magproblematik och vätskeupptag Du kan också öka tarmens förmåga att transportera kolhydrater då du intar större mängder kolhydrater, likväl ökar kroppens förmåga att oxidera kolhydraterna. Kroppen lär sig alltså sakta men säkert att hantera större mängder kolhydrater under tävling om du tränar med ett högt kolhydratintag (12). Användningen av olika typer av kolhydratkällor ökar

7 transporten genom magsäcken och förbättrar även upptaget samt transporten av vatten (12). En blandning av glukos och fruktos har likväl visat sig minska känslan av en fylld mage med 30 % gentemot de deltagare som drack en vanlig sportdryck med en enskild kolhydratkälla. Detta är logiskt då magsäckspasseringen och upptaget är mycket högre jämfört med enbart glukos. Likväl förbättrade glukos/fruktosblandningen även vätskeupptaget jämfört med enbart glukos (13). En glukos/fruktosblandning som finns i Sport kommer alltså utöver att leverera mer energi, även minimera risken för magproblematik och samtidigt förbättra vätskeupptaget och därmed minska törstkänslan. Men mineralerna då? Sport är noga sammansatt och varje liten detalj är noggrant genomtänkt och anpassad för att optimera drycken för att du ska få möjlighet till att optimera din prestation. Noggrannheten och anpassningen gäller givetvis även innehållet av mineraler. Mineralhalterna är beräknade för att täcka mineralhalterna i den mängd svett du svettas ut*. Mängden mineraler har ett fast förhållande till mängden kolhydrater där mineralerna täcker din kropps svettförlust så länge du intar Sport enligt anvisning, detta oavsett hur länge du tränar. Detta minimerar också risken för hyponatremi vilket kan uppstå om du dricker för mycket vätska utan att tillföra salt, du dränerar då kroppen på den mängd natrium som finns då natrium försvinner via svett samtidigt som du späder ut vätskemängden i kroppen. Natriumhalten i blodet 140 mmol/l Svett i snitt 40 mmol/l Vanliga sportdrycker 20 mmol/l Umara Sport 40 mmol/l Mängden magnesium är förhållandevis låg då det setts i forskning att de idrottare som drabbas av kramp har förhöjda nivåer av magnesium i kroppen, för stort intag av magnesium verkar alltså öka risken för kramp (14), detta är dock endast en hypotes. Kanske är det så att de som oftast får kramp tror att magnesium hjälper och därmed intar stora mängder magnesium varvid man ser höga magnesiumhalter hos de individer som får kramp. Slutsatsen är hur som helst att magnesiumtillförsel samt kroppens övriga mineralbalans i kroppen vid prestation inte verkar påverkar risken för kramp i någon större utsträckning (15, 16). Hur lätt du får kramp verkar mest påverkas hur trötta musklerna är samt ditt genetiska arv (18), och är då inget som du kan ändra med mineraltillförsel. Vissa mineraler så som natrium bör tillföras vid prestation för att balansera förlusterna från svett och utandning. Hur påverkas återhämtningen? Multipla kolhydratkällor som glukos, här i form av maltodextrin och fruktos fortsätter att bekräftas som överlägsna vid återhämtning tack vare sin sammansättning. Det visar sig bland annat vara, dock inte förvånande, överlägset vid återinlagring av kolhydrater i form av glykogen efter fysisk aktivitet. När kroppens depåer maximalt kan innehålla 500 gram glykogen är det en enorm fördel om du som idrottare kan fylla upp dina depåer 50 % snabbare (90 gram/timme vs. 60 gram/timme) jämfört med många andra sportdrycker. Det innebär att efter 4-6 timmar så är dina energidepåer i stort sett återfyllda vilket möjliggör en ökad prestation även vid flera pass under samma dag med höga krav på prestation (4). Sport innehåller även de grenade aminosyror Leucin, Isoleucin och Valin (BCAA) i en dos av 5 gram/100 gram vilket hämmar utsöndringen av signalsubstansen serotonin som är ett hormon som får kroppen att slappna av, vilket den absolut inte ska göra under hård fysisk

8 aktivitet (17). Vidare hjälper BCAA till genom att minska den mentala tröttheten och träningsvärken efter hårda träningspass (18,19,20,21,22,23, 24). Referenser 1 Oxidation of combined ingestion of glucose and fructose during exercise. 2 Oxidation of Combined Ingestion of maltodextrins and fructose during Exercise. 3 Glucose Polymer Molecular Weight Does Not Affect Exogenous Carbohydrate Oxidation. 4 The use of carbohydrates during exercise as an ergogenic aid. 5 Superior Endurance Performance with Ingestion of Multiple Transportable Carbohydrates. 6 Carbohydrate ingestion during team games. 7 Carbohydrates for training and competition. 8 Influence of Mouth Rinsing a Carbohydrate Solution on 1-h Running Performance. 9 The Effect of Carbohydrate Mouth Rinse on 1-h Cycle Time Trial Performance Composite versus single transportable carbohydrate solution enhances race and laboratory cycling performance Nutrition for endurance sports: Marathon, triathlon, and road cycling Multiple transportable carbohydrates enhance gastric emptying and fluid delivery Serum electrolyte concentrations and hydration status are not associated with exercise associated muscle cramping (EAMC) in distance runners Increased running speed and previous cramps rather than dehydration or serum sodium changes predict exercise-associated muscle cramping: a prospective cohort study in 210 Ironman triathletes Cause of exercise associated muscle cramps (EAMC) altered neuromuscular control, dehydration or electrolyte depletion? 16 Collagen genes and exercise-associated muscle cramping Branched-chain amino acids supplementation enhances exercise capacity and lipid oxidation during endurance exercise after muscle glycogen depletionhttp:// 18 Branched-chain amino acid supplementation before squat exercise and delayed-onset muscle soreness 19 Branched-Chain Amino Acid Ingestion Can Ameliorate Soreness from Eccentric Exercise 20 Branched-chain amino acid supplementation does not enhance athletic performance but affects muscle recovery and the immune systemhttp://

9 21 Influence of ingesting a solution of branched-chain amino acids on perceived exertion during exercise 22 A role for branched-chain amino acids in reducing central fatigue 23 Branched-Chain Amino Acids and Central Fatigue 24 Branched-chain amino acids supplementation enhances exercise capacity and lipid oxidation during endurance exercise after muscle glycogen depletionhttp://

glykogensparande effekt vilket bilden nedanför visar (1). Av de tre aminosyrorna är det framförallt leucin som står för den starkast signalerande effe

glykogensparande effekt vilket bilden nedanför visar (1). Av de tre aminosyrorna är det framförallt leucin som står för den starkast signalerande effe Vetenskapen bakom Intend Intend skapades för att ge din kropp dess fulla potential. Den skapades för att behov finns där du som idrottare vill kunna prestera på topp vid varje träningstillfälle. Det är

Läs mer

Drick rätt före, under och efter träning!

Drick rätt före, under och efter träning! Drick rätt före, under och efter träning! Vätska har en enorm betydelse för prestationen och för andra funktioner i kroppen. Det råder många myter om hur man skall dricka för att prestera så bra som möjligt.

Läs mer

Äter jag rätt när jag tränar?

Äter jag rätt när jag tränar? Kostens betydelse för prestation Äter jag rätt när jag tränar? Eva Blomstrand Individens allmänna kostvanor Intag före träning Intag under träning Intag efter träning Åstrandlaboratoriet, Gymnastik- och

Läs mer

BOOOM - Introduktion För kräsna uthållighetsidrottare

BOOOM - Introduktion För kräsna uthållighetsidrottare BOOOM - Introduktion För kräsna uthållighetsidrottare Tränare och fysansvariga strävar efter att uppnå det bästa de kan med sina idrottsmän och idrottskvinnor. Att välja pålitliga och hälsosamma kosttillskott

Läs mer

En ovanlig s p o rt d ry c k

En ovanlig s p o rt d ry c k En ovanlig s p o rt d ry c k En som har effekt K A N O T Markant skillnad! T E N N I S Koncentration och tempo på hög nivå. T R I A T H L O N Fulltankad med Vitargo. Först inom extremt fysiskt och psykiskt

Läs mer

Rehydrering en av uthållighetsidrottarens utmaningar för god prestation

Rehydrering en av uthållighetsidrottarens utmaningar för god prestation en av uthållighetsidrottarens utmaningar för god prestation Av: Anki Sundin, nutritionist (NGruppen) Rehydrering, eller återvätskning, är en stor utmaning för idrottare som tränar hårt och länge i varmt

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Resumé av Rätt mat ger resultat, - så får du ut mer av din träning med Linda Bakkman.

Resumé av Rätt mat ger resultat, - så får du ut mer av din träning med Linda Bakkman. Resumé av Rätt mat ger resultat, - så får du ut mer av din träning med Linda Bakkman. För en tränande individ är kosten en viktig faktor för träningsresultatet. För att ge in inblick för hur kosten kan

Läs mer

Få ordning på vätskebalansen

Få ordning på vätskebalansen Få ordning på vätskebalansen Uthållighet och kondition Av: Lene Gilkrog Få ordning på vätskebalansen - av Lene Gilkrog 2 Din kropp behöver vätska för att kunna prestera. En vätskebrist på bara 1 2 % kan

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Protein. Struktur. Enzymer. Transport. kanaler och pumpar PROTEINER. Hormoner. syrabasbalans. Antikroppar. Vätskebalans

Protein. Struktur. Enzymer. Transport. kanaler och pumpar PROTEINER. Hormoner. syrabasbalans. Antikroppar. Vätskebalans Proteiner Protein Struktur Transport Enzymer kanaler och pumpar PROTEINER Hormoner syrabasbalans Vätskebalans Antikroppar Proteinbehov hos idrottare Ökad muskeltillväxt, både b styrkeidrotter och uthållighet

Läs mer

Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar

Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar Träna Äta Vila Om du inte äter och vilar så ökar risken för Skador Sjukdomar Trötthet Maten blir till energi. Mat Mycket träning = mycket mat! Bensin

Läs mer

Fysisk aktivitet vid diabetes

Fysisk aktivitet vid diabetes Fysisk aktivitet vid diabetes insulinbehandling med pump eller med penna Specialistläkare Torun Torbjörnsdotter, Astrid Lindgrens Barnsjukhus Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge Det är

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna Äta Vila Så här påverkas du av träning; Musklerna Nervsystemet Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör dig bättre!. Få ut det mesta

Läs mer

produkt Ta FORMULA 1 SPORT som en måltid eller ett mellanmål när som helst under dagen.

produkt Ta FORMULA 1 SPORT som en måltid eller ett mellanmål när som helst under dagen. VÄLBALANSERADE MÅLTIDER FÖR ATLETER Låt näringen före ditt träningspass ge dig styrka. Formula 1 Sport har en näringsmässig balans med kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler och ger dig ork under

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna Äta Vila Så här påverkas du av träning; Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör dig bättre!. Nyttjande av energikälla

Läs mer

Kombinerad träning kan muskeln bli snabb, stark och uthållig på samma gång?

Kombinerad träning kan muskeln bli snabb, stark och uthållig på samma gång? OMT/FYIM Kongress/Årsmöte 20-21 mars 2015 Kombinerad träning kan muskeln bli snabb, stark och uthållig på samma gång? Tommy Lundberg Karolinska Institutet Acknowledgements Inst. för hälsovetenskap, Mittuniversitetet

Läs mer

Återhämtningsmål direkt efter träning

Återhämtningsmål direkt efter träning Återhämtningsmål direkt efter träning Återhämtning för musklerna är viktigt efter ett hårt träningspass. All träning är nämligen nedbrytande till dess att du stoppar i dig någonting, först då börjar uppbyggnaden

Läs mer

Lågkolhydrat vs Lågfett

Lågkolhydrat vs Lågfett Jonas Bergqvist Lågkolhydrat vs Lågfett Minska kolhydraterna populär kosthållning Kolhydratrestriktion ger störst viktminskning (1-18) bäst kroppssammansättning (19-20) fettförbränning (21-24) inflammationer

Läs mer

Kost för bra prestation. Att äta rätt är en förutsättning för att lyckas bli riktigt bra i idrott

Kost för bra prestation. Att äta rätt är en förutsättning för att lyckas bli riktigt bra i idrott Kost för bra prestation Att äta rätt är en förutsättning för att lyckas bli riktigt bra i idrott Peter Adolfsson 2015 Rätt kost för bra prestation! Att äta rätt är en förutsättning för bra prestation!

Läs mer

triathlon d Triathleten olympisk 70.3 sprint träna smart IronMan kolhydratladdning din guide för ATT BLI SNABBARE PÅ TÄVLING

triathlon d Triathleten olympisk 70.3 sprint träna smart IronMan kolhydratladdning din guide för ATT BLI SNABBARE PÅ TÄVLING 9 7 7 0 0 1 1 4 3 1 2 1 6 2 0 triathlon din guide för ATT BLI SNABBARE PÅ TÄVLING Officiell nutritionsponsor av: sprint olympisk 70.3 IronMan kolhydratladdning träna smart www.cyclingweekly.co.uk Thursday

Läs mer

produkt Ta FORMULA 1 SPORT som en måltid eller ett mellanmål när som helst under dagen.

produkt Ta FORMULA 1 SPORT som en måltid eller ett mellanmål när som helst under dagen. VÄLBALANSERADE MÅLTIDER FÖR IDROTTSUTÖVARE Låt näringen före ditt träningspass ge dig styrka. Formula 1 Sport har en näringsmässig balans med kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler och ger dig

Läs mer

Om författaren. Stefan Hylén är huvudansvarig för Örkelljunga Utbildningscentrums lokala golfgymnasium i samarbete med Woodlands golfanläggning.

Om författaren. Stefan Hylén är huvudansvarig för Örkelljunga Utbildningscentrums lokala golfgymnasium i samarbete med Woodlands golfanläggning. Om författaren Stefan Hylén är föreläsare inom kost och idrottsprestation med specialinriktning på golf. Sedan 2007 driver han det egna företaget Golfkost och har anlitats för föreläsningar av golfklubbar,

Läs mer

landsvägscykling SNABBARE PÅ TÄVLING d Triathleten tempo etapplopp motionslopp träna smart kolhydratsladdning din guide för att bli

landsvägscykling SNABBARE PÅ TÄVLING d Triathleten tempo etapplopp motionslopp träna smart kolhydratsladdning din guide för att bli 9 7 7 0 0 1 1 4 3 1 2 1 6 2 0 landsvägscykling din guide för att bli SNABBARE PÅ TÄVLING Officiell nutritionsponsor av: motionslopp tempo etapplopp 11 speed for all www.cyclingweekly.co.uk Thursday May

Läs mer

För aktiva hårt arbetande hundar PRO SPORT DOG

För aktiva hårt arbetande hundar PRO SPORT DOG För aktiva hårt arbetande hundar PRO SPORT DOG Energipasta SPORT X Vätskebalans Aptus PROSPORT DOG Produktbeskrivning Aptus Pro Sport är en koncentrerad energipasta anpassad för tillfällen när hunden arbetar

Läs mer

Vätska. Funktioner hos vätska: Ger struktur och form till kropp och hjärna. Medium för olika enzymatiska och kemiska reaktioner

Vätska. Funktioner hos vätska: Ger struktur och form till kropp och hjärna. Medium för olika enzymatiska och kemiska reaktioner Vätska Funktioner hos vätska: Ger struktur och form till kropp och hjärna Medium för olika enzymatiska och kemiska reaktioner Transportör av antikroppar, näringsämnen, syre, hormoner till kroppens vävnader

Läs mer

Kost och Träning vid Diabetes 2013 03 21. Fysisk aktivitet. Fysiologi. I praktiken 10,0 3,9 10,0 3,9

Kost och Träning vid Diabetes 2013 03 21. Fysisk aktivitet. Fysiologi. I praktiken 10,0 3,9 10,0 3,9 Kost och vid Diabetes 2013 03 21 Robin Bryntesson Vardagsmotionär eller tävlingsidrott Hur lyckas man med detta när man har diabetes? Fysisk aktivitet Problem vid diabetes Fysiologi Hur sköter kroppen

Läs mer

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning:

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning: 2014-06-16 Sabina Bäck 1 Näringslära = den totala processen av intag, matsmältning, upptag, ämnesomsättning av maten samt det påföljande upptaget av näringsämnena i vävnaden. Näringsämnen delas in i: Makronäringsämnen

Läs mer

Även de med diabetes typ 1 deltar eller vill delta..

Även de med diabetes typ 1 deltar eller vill delta.. Per Zetterberg Vasaloppet Mimmi Hjort Robin Bryntesson Vätternrundan Vansbrosimningen Stockholm Marathon Petter Stymne Johannes Barsk Kimmo Eskelinen Jan Brink Stig Mattsson, dietist, Falu lasarett Doktorand,

Läs mer

SWIM. RIDE. RUN. FAST! ÄT RÄTT OCH PRESTERA - OPTIMAL NÄRING FÖR UTHÅLLIGHETSIDROTTARE

SWIM. RIDE. RUN. FAST! ÄT RÄTT OCH PRESTERA - OPTIMAL NÄRING FÖR UTHÅLLIGHETSIDROTTARE SWIM. RIDE. RUN. FAST! ÄT RÄTT OCH PRESTERA - OPTIMAL NÄRING FÖR UTHÅLLIGHETSIDROTTARE För uthållighetsidrottare med ambitioner spelar kosten en avgörande roll för prestationsförmågan! Hela din dagskost

Läs mer

Sportdryck - Vad bör den innehålla?

Sportdryck - Vad bör den innehålla? Svensk Idrottsforskning nr 2» 2000 -)%=- Sportdryck - Vad bör den innehålla? Under träning och tävling förlorar kroppen stora mängder vatten och salter i form av svett. Svettning är ett effektivt sått

Läs mer

Gör gärna en matsedel samt inhandlingslista tillsammans med din dotter/son som underlättar veckans måltider.

Gör gärna en matsedel samt inhandlingslista tillsammans med din dotter/son som underlättar veckans måltider. Kostinformation till föräldrar Att spela fotboll kräver mycket av våra unga spelare! För att kunna prestera på bästa sätt är det oerhört viktigt med energibalans, d.v.s. att man får i sig lika mycket energi

Läs mer

Vad är träningsvärk?

Vad är träningsvärk? Vad är träningsvärk? Träninsvärk är muskelsmärta som är en följd av träning med ovana övningar eller rörelser samt av excentriskt belastande träning. Excentrisk träning är belastning av en muskel under

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Anders Szalkai. 32 år som löpare Vann Sthlm Mara 2001 OS/VM/EM 2.12.43 (3.08 min/km) Tränare Elit Motionärer. Format min träningsfilosofi

Anders Szalkai. 32 år som löpare Vann Sthlm Mara 2001 OS/VM/EM 2.12.43 (3.08 min/km) Tränare Elit Motionärer. Format min träningsfilosofi Anders Szalkai 32 år som löpare Vann Sthlm Mara 2001 OS/VM/EM 2.12.43 (3.08 min/km) Tränare Elit Motionärer Format min träningsfilosofi Träningsfilosofin Olika bakgrund Olika målbild Liknande upplägg Mix

Läs mer

Träningsmyter Niklas Psilander Doktorand KI/GIH Fystränare

Träningsmyter Niklas Psilander Doktorand KI/GIH Fystränare Träningsmyter Niklas Psilander Doktorand KI/GIH Fystränare - Niklas Psilander - 39 år - Bor i Täby - Familj: Maria, Gustav, Erik och David - Forskare på GIH samt fystränare inom både styrka och kondition

Läs mer

Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson

Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson För att använda pulsen som en mätare behöver du veta hur snabbt ditt hjärta kan slå maximalt, med andra ord vad du har för maxpuls. Det är viktigt att notera

Läs mer

Utveckling av en ny sportdryck för uthållighetsidrott

Utveckling av en ny sportdryck för uthållighetsidrott Utveckling av en ny sportdryck för uthållighetsidrott Petter Jonsson Kemi 240 hp Högskolan i Kalmar, Naturvetenskapliga institutionen Examensarbete 30 hp Handledare: Hans Rydin Håkan Andersson, ph D Examinator:

Läs mer

Optimera återhämtningen med kosten. Emma Lindblom www.emmalindblom.com

Optimera återhämtningen med kosten. Emma Lindblom www.emmalindblom.com Optimera återhämtningen med kosten Emma Lindblom www.emmalindblom.com Vem jag är! Bachleor & Master: Exercise Science Post bacc: Nutrtition Certified Sport Dietitian Registered Dietitian Leg. dietist Certified

Läs mer

Prestationstriangeln

Prestationstriangeln Prestationstriangeln TRÄNA VILA Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador -Näringsbrist - Överträning ÄTA Energibalans UTTAG INTAG Ät regelbundet och fyll alltid

Läs mer

Kost & idrott. Andreas B Fysakademin.se

Kost & idrott. Andreas B Fysakademin.se Kost & idrott Andreas B Fysakademin.se 1. Hälsa Viktkontroll Varför är kost viktigt? Hjärt och kärl sjukdomar Osteoporos osv 2. Livskvalitet 3. Prestation Kost & prestation P= förutsättningar x (timmar

Läs mer

Träning genom puberteten

Träning genom puberteten Träning genom puberteten - från tjej till kvinna Av Alice Andersson @aliceandersson95 Kvinnlig och manlig fysiologi Våra kroppar: 3% mer av muskelmassan i benen större hjärta och lungor Musklerna fungerar

Läs mer

MIGHTY SPORT MIGHTY SPORT ELITE. Läs mer om LGC och Informed-Sport på vår hemsida mightysport.se

MIGHTY SPORT MIGHTY SPORT ELITE. Läs mer om LGC och Informed-Sport på vår hemsida mightysport.se MIGHTYSPORT.SE MIGHTY SPORT MIGHTY SPORT ELITE MIGHTY SPORT är ett varumärke som erbjuder sportnutrition för idrottare på alla nivåer. Bland produkterna finner du energigels, spordryck och nitratbooster

Läs mer

Kostråd för idrott. En vägledning för bättre kost inom idrotten

Kostråd för idrott. En vägledning för bättre kost inom idrotten Kostråd för idrott En vägledning för bättre kost inom idrotten Kostråd till handbollsspelare Aktiva idrottare utsätts ofta för ett stort flöde av reklam och tips hur man ska äta och vilka preparat man

Läs mer

Betfor Inte bara nyttigt

Betfor Inte bara nyttigt Betfor Inte bara nyttigt Betfor. Från hobbyridning Betfor har varit en viktig komponent i svenska hästars foderstat i mer än 50 år. Skälet till detta är ganska självklart, efter- Betfor påverkar en rad

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

Västerås skidklubb Karin Spets

Västerås skidklubb Karin Spets Träningsplanering Svart grupp En liten introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Tänk på att svart grupp är åldern 13 till 14 år och att i den åldern är det viktigaste att få in en skidvana

Läs mer

Kost för prestation. Västergötlands FF. Örjan Jonsson Västergötlands FF

Kost för prestation. Västergötlands FF. Örjan Jonsson Västergötlands FF Kost för prestation Västergötlands FF 1 Fotbollens utmaning äta Svagaste länken i framgångstriangeln är ÄTA Många tränar/tävlar på fastande mage och behöver ta energi från musklerna! 2 Fotbollens fyskrav

Läs mer

Diabetes och Träning 2012 11 21. Fysisk aktivitet. Fysiologi. Kolhydrater. I praktiken 10,0 3,9 10,0 3,9

Diabetes och Träning 2012 11 21. Fysisk aktivitet. Fysiologi. Kolhydrater. I praktiken 10,0 3,9 10,0 3,9 Diabetes och 2012 11 21 Robin Bryntesson Vardagsmotionär eller tävlingsidrott Hur lyckas man med detta när man har diabetes? Fysisk aktivitet Problem vid diabetes Fysiologi Hur sköter kroppen blodsockret?

Läs mer

Forma kroppen. och maximera din prestation. Av: Nicklas Neuman Jacob Gudiol. Om kost och träning på vetenskaplig grund

Forma kroppen. och maximera din prestation. Av: Nicklas Neuman Jacob Gudiol. Om kost och träning på vetenskaplig grund Forma kroppen och maximera din prestation Om kost och träning på vetenskaplig grund Av: Nicklas Neuman Jacob Gudiol Viktförändring påverkar fett- och muskelmassa Eftersom muskelbalansen är beroende av

Läs mer

Youth Cross Running. Mat för löpare. Christin Johansson Göteborgsläger 9-12 maj 2013

Youth Cross Running. Mat för löpare. Christin Johansson Göteborgsläger 9-12 maj 2013 Youth Cross Running Mat för löpare Christin Johansson Göteborgsläger 9-12 maj 2013 Christin Johansson Landslagslöpare under 2000-talet Christin Johansson 35 år Utbildad inom idrott, friskvård och hälsa

Läs mer

Användningen av ProShape vid fysisk aktivitet

Användningen av ProShape vid fysisk aktivitet Hur du använder den patenterade aminosyrakombinationen MAP TM för att få ut mer av din fysiska träning. MAP utvecklades av International Nutrition Research Center och är nu tillgänglig genom Royal BodyCare

Läs mer

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar Kunskap om mat, måltider och hälsa Skriv in rätt svar Mat, måltider och hälsa Mat och hälsa är det mest grundläggande för att människan ska fungera. Dina matvanor och livsstilsvanor påverkar hur du mår

Läs mer

Kosttillskott. Fotbollskonferens 2015 01 16. Professor em. Björn Ekblom Åstrandslaboratoriet GIH, Stockholm

Kosttillskott. Fotbollskonferens 2015 01 16. Professor em. Björn Ekblom Åstrandslaboratoriet GIH, Stockholm 1 Kosttillskott Fotbollskonferens 2015 01 16 Professor em. Björn Ekblom Åstrandslaboratoriet GIH, Stockholm Problembild Miljardindustri med intensiv marknadsföring Vetenskapliga underlaget? Känslor - kändisar

Läs mer

Träningsfysiologi (Energiprocesser)

Träningsfysiologi (Energiprocesser) Träningsfysiologi (Energiprocesser) Vad spelar det för roll för boxare? Mikael Mattsson? Boxning: Vilka krav? Hur ska man träna? 1 PINNSTOLEN ÄTA TRÄNA SOVA HELHETSPERSPEKTIV TEKNIK FYSIK KOST SÖMN TAKTIK

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Det här händer i kroppen då du tränar Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör

Läs mer

RYDHAM SIMON WIKLUND MIKAEL

RYDHAM SIMON WIKLUND MIKAEL Abstrakt Introduktion: Vid långvarigt arbete är prestationsfördelarna med kolhydrattillförsel väldokumenterade. Vid kortare arbete, med varaktighet under en timme, är resultaten av kolhydratsupplementering

Läs mer

HANDBOK FÖR KLUBBMEDLEMMAR

HANDBOK FÖR KLUBBMEDLEMMAR _1 HANDBOK FÖR KLUBBMEDLEMMAR SUUNTO FITNESS SOLUTION Komma igång! Suunto Fitness Solution är ett nytt sätt för dig att få ut mer av träningen. Systemet registrerar dina aktiviteter, ger en bild i realtid

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Nutritionsstrategi för en elitsatsande triathlet

Nutritionsstrategi för en elitsatsande triathlet CM MASSAGE & FRISKVÅRD Nutritionsstrategi för en elitsatsande triathlet 12/23/2010 Triathlon Triathlon är en uthållighetsidrott där man kombinerar de olika momenten simning, cykling och löpning och utför

Läs mer

Vad och vad ska man inte äta? Makronäringsämnen: Protein, Kolhydrater och Fett. Mikronäringsämnen: Vitaminer och Mineraler Vatten och Fibrer

Vad och vad ska man inte äta? Makronäringsämnen: Protein, Kolhydrater och Fett. Mikronäringsämnen: Vitaminer och Mineraler Vatten och Fibrer Jimmy Pettersson Vad och vad ska man inte äta? Makronäringsämnen: Protein, Kolhydrater och Fett. Mikronäringsämnen: Vitaminer och Mineraler Vatten och Fibrer Viktkorrigerings problem Idrottare och Nutritions

Läs mer

MTB ETT SNABBARE RACE. enduro. down hill. träna smart. multi day. cross country. kolhydratladdning. din guide för. Officiell nutritionsponsor av:

MTB ETT SNABBARE RACE. enduro. down hill. träna smart. multi day. cross country. kolhydratladdning. din guide för. Officiell nutritionsponsor av: 9 7 7 0 0 1 1 4 3 1 2 1 6 2 0 MTB din guide för ETT SNABBARE RACE Officiell nutritionsponsor av: cross country enduro multi day 11 speed for all www.cyclingweekly.co.uk Thursday May 14, 2009 down hill

Läs mer

Helena Andersson Göran Kentää Björn Ekblom

Helena Andersson Göran Kentää Björn Ekblom SvFF medicinska konferens 22-23 januari 2010 Symposium om Återhämtning Medverkande: Helena Andersson Göran Kentää Björn Ekblom Återhämtning? Omedelbara svaret. Det man inte tänker på.. Skillnad: Träningseffekt

Läs mer

PRODUKTER. Distributors of Ultimate Nutrition Sweden and Finland.

PRODUKTER. Distributors of Ultimate Nutrition Sweden and Finland. PRODUKTER ULTIMATE N AMINO ACIDS ULTIMATE NUTRITION AMINO2002 100tabs 532014-020 Neutral 330tabs 532015-020 Neutral Rena aminosyror i en lättupptaglig form. Perfekt för dig som inte gillar proteindrinkar.

Läs mer

Aminosyror ökar träningseffekten

Aminosyror ökar träningseffekten Aminosyror ökar träningseffekten Kostens sammansättning är viktig för prestation och återhämtning. Dess innehåll av protein och essentiella aminosyror kan påverka musklernas anpassning till träning. Ny

Läs mer

KOST OCH TRÄNING. En nyckel i idrottsutveckling

KOST OCH TRÄNING. En nyckel i idrottsutveckling KOST OCH TRÄNING En nyckel i idrottsutveckling Förändringar KOST OCH IDROTT! Högre träningsbelastning! Kortare återhämtning! Kosten har en direkt betydelse på: 1. Direkt prestation 2. Återhämtning 3. Nästkommande

Läs mer

Kostens betydelse för prestation i ett juniorlag

Kostens betydelse för prestation i ett juniorlag Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Kostens betydelse för prestation i ett juniorlag Andreas Svedberg Handledare: Ulf Hall 2013 05 21 Sammanfattning För att kunna prestera bra som hockeyspelare, både på

Läs mer

Äta för att prestera!

Äta för att prestera! Äta för att prestera! Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1985 (*BMI 30, or ~ 30 lbs overweight for 5 4 woman) No Data

Läs mer

Digestion. Kolhydrater. GI och GL

Digestion. Kolhydrater. GI och GL Digestion Kolhydrater GI och GL Digestion och absorption Munhåla Magsäck Tunntarm Tjocktarm Lever Claude C Roy et al 2006 Digestion = nedbrytning av föda Nutrienter och deras transport genom GI Tiden beror

Läs mer

TRÄNA DIG I TENTAFORM. Peter Lundell & Karl-Fredrik Andersson

TRÄNA DIG I TENTAFORM. Peter Lundell & Karl-Fredrik Andersson TRÄNA DIG I TENTAFORM Peter Lundell & Karl-Fredrik Andersson INNEHÅLL Vad händer när man tränar? Hur påverkar träning studierna? Hur får man till träningen? Vad, varför och hur ska man träna? Hur får man

Läs mer

Träningsbelastningar kan också varieras på olika sätt. Det kan handla om:

Träningsbelastningar kan också varieras på olika sätt. Det kan handla om: TRÄNINGSLÄRA Glädjefaktorn I vårt moderna samhälle har vi byggt bort de flesta möjligheter till naturlig motion. Många gör sitt bästa för att slippa anstränga sig. Vissa är så ovana vid fysisk belastning

Läs mer

Teoripass 1 Kost. Syfte Syftet med lektionen är att försöka medvetandegöra eleverna på:

Teoripass 1 Kost. Syfte Syftet med lektionen är att försöka medvetandegöra eleverna på: Teoripass 1 Kost Inledning Vikten gällande kost i dagens samhälle har aldrig varit större än den är idag. Människor blir mer och mer medvetna om vad de stoppar i sig, men det finns även de som tror att

Läs mer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD BÖR DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING Det här materialet har kommit till efter diskussioner i styrelsen om barns behov av

Läs mer

Motion och diabetes. Peter Adolfsson barnläkare och idrottsläkare peter.adolfsson@regionhalland.se

Motion och diabetes. Peter Adolfsson barnläkare och idrottsläkare peter.adolfsson@regionhalland.se Motion och diabetes Peter Adolfsson barnläkare och idrottsläkare peter.adolfsson@regionhalland.se Fysisk aktivitet och riskreduktion Regelbunden fysisk aktivitet är minst lika viktigt som förbättrad glukoskontroll!

Läs mer

Maria Svensson Kost för prestation

Maria Svensson Kost för prestation Maria Svensson 2016 Kost för prestation Idrott och kost Prestation Mat och dryck Träna Äta - Vila Träna För lite --------------------------------------------------------------------För mycket Äta För lite

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

Innehåll. Träning,testning och prestation. VSC/MiUn:s. Tränarkonferens. Idrottfysiologins start i Sverige. Varför ville Assar bli testad?

Innehåll. Träning,testning och prestation. VSC/MiUn:s. Tränarkonferens. Idrottfysiologins start i Sverige. Varför ville Assar bli testad? VSC och MiUn Tränarkonferens April, 26 Träning,testning och prestation VSC/MiUn:s Tränarkonferens Bengt Saltin Mittuniversitetet Två skid giganter som klarade sig bra utan några tester! Innehåll Idrottfysiologins

Läs mer

Bästa konditionsträningen på 30 min

Bästa konditionsträningen på 30 min Bästa konditionsträningen på 30 min - Örjan Ekblom -Forskare vid Åstrandlaboratoriet, GIH -Arbetar främst med studier kring hälsoeffekter av fysisk aktivitet och kondition. -Även intresserad av prestationsutveckling,

Läs mer

Fysisk aktivitet och träning vid övervikt och fetma, vilka effekter nås?

Fysisk aktivitet och träning vid övervikt och fetma, vilka effekter nås? Fysisk aktivitet och träning vid övervikt och fetma, vilka effekter nås? Anita Wisén Forskargruppen sjukgymnastik Institutionen för hälsa, vård och samhälle Vad är fysisk aktivitet och träning? Intensitet

Läs mer

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra?

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra? Kondition åk 9 Vad har puls och kondition med varandra att göra? När du tränar regelbundet ökar ditt hjärtas förmåga att pumpa ut blod i kroppen. Hjärtat blir större och mer blod kan pumpas ut vid varje

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Numeta G16E, Numeta G19E 23.3.2015, Version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2. Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1. Information om sjukdomsförekomst En del av de patienter

Läs mer

Pulsen räknar man lättast ut att man räknar antal slag under 15sek och multiplicerar det med 4. Pulsen mäts i antal slag per minut.

Pulsen räknar man lättast ut att man räknar antal slag under 15sek och multiplicerar det med 4. Pulsen mäts i antal slag per minut. Konditionsträning Träna regelbundet! Kondition är en färskvara. Det finns inga genvägar till en starkare eller uthålligare kropp. Träna aldrig när du är kraftigt förkyld, har feber eller infektion i kroppen.

Läs mer

Simklubben Elfsborgs policy gällande KOST. och riktlinjer gällande tillskott och ätstörningar

Simklubben Elfsborgs policy gällande KOST. och riktlinjer gällande tillskott och ätstörningar Simklubben Elfsborgs policy gällande KOST och riktlinjer gällande tillskott och ätstörningar 1 Denna kostpolicy är ett av flera policydokument för att styra arbetet och verksamheten i Simklubben Elfsborg

Läs mer

Hastigheten på kroppens alkoholförbränning

Hastigheten på kroppens alkoholförbränning Mat i magen ger lägre promillehalt Fredrik Rimsén Populärvetenskaplig sammanfattning av självständigt arbete i biologi VT 2009 Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala universitet Alkohol har

Läs mer

Fysisk träning typ 1 & typ 2. Peter Fors Alingsås Lasarett

Fysisk träning typ 1 & typ 2. Peter Fors Alingsås Lasarett Fysisk träning typ 1 & typ 2 Peter Fors Alingsås Lasarett peter.fors@hotmail.com Insulinerna 1 E = 1 E Metabolismen Vad händer? 1. Insulinkänsligheten och glukosupptaget I muskelcellen ökar (både det

Läs mer

Om träningen är viktig för dig (det är den) planera in den på samma sätt som allt annat som har prioritet i livet.

Om träningen är viktig för dig (det är den) planera in den på samma sätt som allt annat som har prioritet i livet. Innehållet i denna presentation bygger främst på boken Total Heart Rate Training av Joe Friel. Går att förvärva: ISBN 9781569755624 Det innebär att denna lilla presentation är mycket ytlig jämfört med

Läs mer

Firstbeat Livsstilsanalys

Firstbeat Livsstilsanalys Firstbeat Livsstilsanalys 2018 Case Livsstilsanalys VAD VISAR LIVSSTILSUTVÄRDERINGEN? Puls 845ms En livsstilsutvärdering hjälper dig att hantera stress, återhämta dig bättre och träna rätt. Utvärderingen

Läs mer

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström Nutrition & hälsa Research Institutes of Sweden Elinor Hallström 1 Vad är hälsa? 3 Kosten viktigaste parametern för vår hälsa Vi behöver näringsämnen av två anledningar Energi Byggstenar Energi Vad behöver

Läs mer

Allt arbete som sträcker sig över

Allt arbete som sträcker sig över Vätternspecial: träning text: fredrik ericsson foto: david elmfeldt Vätternrundan: Optimal laddning En månad kvar till Vätternrundan. Inte börjat ännu? Eller väl förberedd men osäker på hur du ska förvalta

Läs mer

Träningsplanering Juniorgruppen En liten introduktion med introduktion till varför och därefter förslag på upplägg

Träningsplanering Juniorgruppen En liten introduktion med introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Träningsplanering Juniorgruppen En liten introduktion med introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Förbättra prestationsförmågan Det finns flera delar som bidrar till konditionen, uthållighetsförmågan.

Läs mer

TRÄNA HÅRDARE. PRESTERA BÄTTRE.

TRÄNA HÅRDARE. PRESTERA BÄTTRE. HERR A200 TRÄNA HÅRDARE. PRESTERA BÄTTRE. > Använd under träning och tävling för att öka din prestation och minska risken för skador > Baserad på en unik BMI-storleksalgoritm (Body Mass Index) för att

Läs mer

Sportläger med dykning och fallskärmshoppning. Johan Jendle Docent ÖL Endokrin och Diabetescentrum Karlstad Hälsoakademin Örebro Universitet

Sportläger med dykning och fallskärmshoppning. Johan Jendle Docent ÖL Endokrin och Diabetescentrum Karlstad Hälsoakademin Örebro Universitet Sportläger med dykning och fallskärmshoppning Johan Jendle Docent ÖL Endokrin och Diabetescentrum Karlstad Hälsoakademin Örebro Universitet Idrott och diabetes Den som har diabetes bör stimuleras att vara

Läs mer

Fyller kosttillskott någon funktion?

Fyller kosttillskott någon funktion? Fyller kosttillskott någon funktion? Eller räcker det med ett genomtänkt kostintag? Du blir vad du äter Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Adjunkt institutionen

Läs mer

Träningsdagbok. OBS! minst varannan dags träningsuppehåll för din återhämtning! Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

Träningsdagbok. OBS! minst varannan dags träningsuppehåll för din återhämtning! Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Träningsdagbok Träningsdagboken har många fördelar Du kan följa din egen utveckling i träningen och vet hur du tränat tidigare. Du kan jämföra träningen med tidigare resultat och få reda på vilken träningsform

Läs mer

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17% Vatten:

Läs mer

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com.

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com. Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män F Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17%

Läs mer

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Ansvarsområden för att utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare Faktorer som du kan påverka: Träning Kost Sömn Vila Skola Faktorer som du inte kan påverka: Väder Planer

Läs mer