Avvikelsemodulen i Treserva

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avvikelsemodulen i Treserva"

Transkript

1 BILAGA Bilaga till: Metodstöd avvikelsehantering Bilaga nr: 1 Skapad datum: Avvikelsemodulen i Treserva Manual Vård och omsorg Örebro kommun orebro.se

2 2 Innehåll Avvikelseprocess avvikelsemodul i Treserva...3 Öppna avvikelsemodulen i Treserva...4 Registrering...5 Söka och öppna avvikelser...7 Söka och öppna specifik avvikelse... 8 Söka avvikelser för att se mönster och trender... 9 Skicka meddelande om avvikelse till annan berörd enhet... 9 Ta del av avvikelse och skriva in omedelbara åtgärder...10 Analysera avvikelse...11 Förenklad analys Fördjupad analys Händelse Skada Tillägg till händelseförlopp och omedelbara åtgärder Bakomliggande orsaker, Avvikelseorsak Händelseanalys Riskanalys Åtgärder...16 Exempel på hur åtgärder anges Läsa åtgärdsanteckningar Uppföljning...18 Avsluta avvikelse...18

3 3 Avvikelseprocess avvikelsemodul i Treserva En systematisk uppföljning av avvikelser förutsätter att avvikelseprocessen följs vid hanteringen av avvikelser, synpunkter och klagomål. Bilden nedan illustrerar hur de olika stegen i avvikelsemodulen kopplas till avvikelseprocessen. Avvikelseprocessen Avvikelsemodulen Händelseförlopp Konsekvens Skada Tillägg till händelseförloppet Avvikelseorsak Allvarlighetsgrad Sannolikhet Åtgärder Uppföljningsanteckning Slutförd datum Avvikelsemodulen har två olika delar; Registrering av Ny avvikelse som görs i Genomförandewebben och Analysera avvikelse, där teamets analys, bedömning och uppföljningen av avvikelsen görs. Observera att endast enhetschefer, arbetsterapeuter och sjuksköterskor kan se registrerade avvikelser och nå funktionerna under Analysera avvikelse. Då registrering inta kan göras direkt i avvikelsemodulen, t.ex vid avbrott i verksamhetssystemet, ska registrering göras på blankett och sedan föras in i avvikelsemodulen i efterhand. Blanketten finns på Intranätet under Treserva samt i Handboken.

4 4 Öppna avvikelsemodulen i Treserva För att komma till fönstret för att registrera ny avvikelse så klicka på ikonen. I Genomförandewebben finns ikonen i personens menyrad Enhetschef, arbetsterapeut och sjuksköterska kan från skrivbordet markera ett vårdåtagande och klicka på ikonen eller klicka på Genvägar Avvikelsehantering Avvikelse person. I hälso- och sjukvårdsjournalen finns ikonen Avvikelse person i menyraden. Fönstret för registrering av Ny avvikelse. Här registreras avvikelser, risk för avvikelser eller synpunkter/klagomål.

5 5 Registrering Typ Välj först vilken typ av händelse som ska registreras. Avvikelse Används när du ska registrera en händelse som du upptäckt eller närvarat vid. Risk för avvikelse Används när du ska registrera en händelse som riskerat leda till en avvikelse. Synpunkt/klagomål Används för att registrera synpunkter eller klagomål som den enskilde eller närstående lämnar om den enskildes vård, omsorg eller stöd. 2 Var personen ensam Välj Ja om personen var ensam vid händelsen. Välj Nej om personen inte var ensam vid händelsen. Välj Ej relevant om det inte är relevant i förhållande till händelsen. 3 Verksamhet Välj verksamhet i gardinen. Legitimerad väljer alltid HSL. Omvårdnads-personal väljer HSL när avvikelsen avser delegerade eller instruerade insatser. 4 Enhet Välj utförarenhet i gardinen. Du ser de enheter du har behörighet till i listan. 5 Område Välj kategori för händelsen i gardinen. Se Avvikelsemodulen i Treserva Områden och aktiviteter med förklaring. 6 Aktivitet Välj händelse i gardinen. Du kan välja på de aktiviteter som finns kopplade till valt område. Se Avvikelsemodulen i Treserva Områden och aktiviteter med förklaring. 7 Händelsedatum Klicka i rutan och välj aktuellt datum i kalendern då händelsen upptäcktes. 8 Tid Klicka i rutan, ange klockslag då händelsen upptäcktes. 9 Rapporterad av Namnet på den som är inloggad visas i rutan. 10 Rapportdatum Datum då registreringen upprättas visas i rutan.

6 Händelseförlopp Beskriv kortfattat händelsen och händelseförloppet. Skriv också vilka omedelbara åtgärder som utförts och vilka kontakter som tagits. 12 Förslag till åtgärder från den som registrerar avvikelsen Skriv om du som registrerar har förslag på åtgärder för att hindra att liknande händer igen och som kan vara värdefulla att ta med sig till analysen av avvikelsen. 13 Konsekvens Den som registrerar avvikelsen ska göra en första bedömning om konsekvens av händelsen för den enskilde. Bedömningen kan omvärderas vid analysen av avvikelsen när ytterligare fakta tillkommit. Klicka på (Nej), som då omvandlas till (Ja). 14 Jag anser att avvikelsen kan vara föremål för en Lex Sarah/Lex Maria utredning. Om konsekvensen bedöms som en 3:a eller 4:a, ska du kryssa i att avvikelsen kan vara föremål för Lex Sarah/Lex Maria utredning. Det är en signal på att analys av avvikelsen behöver göras skyndsam. Om allvarlighetsgraden vid analys av avvikelsen också bedöms som en 3:a eller 4:a ska en Lex Sarah rapport skrivas eller MAS och MAR kontaktas. 15 Klicka på Spara. Ett automatiskt meddelande skickas till arbetsterapeut, sjuksköterska och enhetschef på din enhet. Det automatiska meddelandet innehåller en länk med numret på den avvikelse du registrerat. En dialogruta Meddelande kommer upp där du kan se vilka som fått det automatiska meddelandet. - Klicka på Nej. - Stäng avvikelsebilden observera att du inte ska klicka på Spara igen. (Du ska endast klicka på Ja om du vill skicka meddelande till fler personer, men det är inte den som registrerar, utan enhetschef som ansvarar för att skicka meddelande vidare till ev. annan berörd enhet. Se rutin Avvikelsehantering interna och externa utförare.)

7 7 Söka och öppna avvikelser Används av arbetsterapeut, enhetschef och sjuksköterska för att öppna avvikelser för analys samt för att se mönster och trender av registrerade avvikelser. Observera att omvårdnadspersonal och boendestödjare inte kan nå dessa funktioner eller se registrerade avvikelser. - Starta ifrån skrivbordet - Välj Genvägar Avvikelsehantering Analysera Fönstret med Avvikelsesökbild öppnas. Avvikelser kan sökas genom olika urval. Det går att söka på ett eller att kombinera flera kriterier. Du kan t.ex. välja bland följande alternativ: Avvikelse nr för att söka upp en specifik avvikelse. Personnummer för att se alla avvikelser som är registrerade på en person. Enhet för att se alla avvikelser som inträffat i vald enhet. Händelsedatum för att se vilka avvikelser som hänt under en bestämd tidsperiod. Område för att se alla avvikelser inom vald kategori. Allvarlighetsgrad för att se avvikelser som bedömts som allvarliga (nivå 3 och 4).

8 8 Söka och öppna specifik avvikelse En specifik avvikelse kan öppnas direkt via länken i meddelandet eller via Avvikelsesökbilden. Då du fått ett meddelande om en avvikelse kan den öppnas genom länken i länkinfon. - Klicka på Visa En specifik avvikelse kan också öppnas via Avvikelsesökbilden Avvikelse nr Skriv eller kopiera in avvikelsenumret. 2 Klicka på Sök. 3 Den aktuella avvikelsen kommer upp i listan. Dubbelklicka för att öppna. Nu kommer du till bilden för att hantera och analysera avvikelsen.

9 9 Söka avvikelser för att se mönster och trender För att se mönster och trender i registrerade avvikelse så behöver avvikelserna sökas upp på person eller enhet. För att söka alla avvikelser som finns på en person: - Skriv i Personnummer eller Förnamn och Efternamn. - Klicka på Sök. För att söka alla avvikelser inom en kategori som registrerats på en enhet under en viss period: - Markera den eller de enheter det gäller i gardinen Enhet. Ctrl-klicka för att välja flera enhet i listan. - Välj Område i gardinen, - Välj tidsperiod vid Händelsedatum - Klicka på Sök. Du kan klicka på rubrikerna i listan för att sortera hur avvikelserna visas. Skicka meddelande om avvikelse till annan berörd enhet Då flera enheter är involverade ska meddelande skickas till berörda enheter som behöver ha kännedom om avvikelsen. Enhetschef för enheten där avvikelsen registrerats ansvarar för att skicka meddelande i Treservabrevlådan till annan berörd enhet. Öppna den aktuella avvikelsen. Klicka på Meddelande längst ner i bilden - Fönstret för meddelande öppnas. - Du måste bocka i Länkinfo innan meddelandet skickas.

10 10 Ta del av avvikelse och skriva in omedelbara åtgärder Då enhetschef, arbetsterapeut eller sjuksköterska mottagit meddelande om en avvikelse ska de så snart som möjligt under fliken Bedömning skriva in att de tagit del av avvikelsen samt eventuella omedelbara åtgärder som vidtas utifrån yrkesfunktion. Enhetschef, arbetsterapeut eller sjuksköterska ska också ange vilket lagrum avvikelsen tillhör samt om den enskilde/anhöriga har fått information. Tillägg till händelseförlopp Här skriver enhetschef, arbetsterapeut och sjuksköterska - Att de tagit del av avvikelsen. - Om något tillkommit till händelsen - Vidtagna omedelbara åtgärder SoL, HSL, eller LSS. Här anges lagrum. Se Avvikelsemodulen i Treserva Områden och aktiviteter med förklaring. Information till vårdtagare/närstående - Klicka i Ja om information getts till den enskilde/anhöriga. - Klicka i Nej om information inte getts. Notering Om information inte getts ska skäl till detta anges. Varför har information inte getts till den enskilde eller till anhörig då överenskommelse om detta finns. Hänvisning kan göras till eventuell journaltext. Aktivitet kan ändras i gardinen Aktivitet om detta inte stämmer vid registreringen. Klicka på Spara, när du är klar med bedömningsfliken.

11 11 Analysera avvikelse Alla avvikelser ska analyseras. Analysen kan vara förenklad eller fördjupad, men ska alltid innefatta följande analyssteg. Analyssteg 1 Vad det var som hände och vilka konsekvenser fick händelsen för den enskilde? Avvikelsemodulen Händelseförlopp Skada (endast vid kroppsskada) 2 Vilka omedelbara åtgärder har vidtagits? Tillägg till händelseförlopp 3 Vilka bakomliggande orsaker kan finnas till händelsen? Avvikelseorsak Tillägg till händelseförlopp 4 Hur allvarlig var konsekvenserna av händelsen? Händelseanalys 5 Hur sannolik är risken att liknande händer igen? Riskanalys Allvarlighetsgrad Sannolikhet 6 Är vidtagna åtgärder tillräckliga eller behövs ytterligare åtgärder planeras i teamet för att förhindra att liknande händer igen? Åtgärder att vidta Förenklad analys Den förenklade analysen innebär att enhetschef, arbetsterapeut eller sjuksköterska gör analysen. Analysen ska göras av lämplig yrkeskategori. T.ex. läkemedelsavvikelse - sjuksköterska. För att kunna bedöma om en avvikelse kan analyseras genom en förenklad analys är det viktigt att inte bara öppna den enskilda avvikelsen, utan också se till om liknande inträffat tidigare. T.ex: Har personen fallit tidigare? Sker många läkemedelsavvikelser i gruppen? - Kan genomföras då avvikelsen: Gäller en enstaka händelse (Sannolikhet nivå 1-2). Har haft lindriga konsekvenser för den enskilde (Allvarlighetsgrad 1-2). Omedelbara åtgärder bedöms som tillräckliga. - Under fliken för åtgärder anges att vidtagna omedelbara åtgärder tillräckliga och att avvikelsen kan avslutas. - Enhetschef ska alltid avsluta avvikelsen. Fördjupad analys Den fördjupade analysen innebär att en djupare analys och planering av mer långsiktiga åtgärder görs i det tvärprofessionella teamet. - Ska genomföras då avvikelsen: Sannolikhet och/eller Allvarlighetsgrad på nivå 3-4. Mer långsiktiga åtgärder behövs för att förhindra att liknande händer igen. - Under fliken för åtgärder anges att planering av åtgärder ska göras i teamet. - Uppföljning av åtgärderna ska göras i teamet. - Enhetschef ska alltid avsluta avvikelsen.

12 12 1 Händelse Vad det var som hände ska framgå under Händelseförlopp. Eventuellt med hänvisning till mer utförlig information i journalanteckning. En första analys av konsekvenserna för den enskilde är genomförd av den som registrerat avvikelsen. (Konsekvensen kan ändras under analysen, men det är bedömningen av allvarlighetsgrad som avgör om det är en avvikelse som ska utredas som vårdskada eller missförhållande.) Skada Vid kroppslig skada anges vilken kroppsdel och vilken typ av skada det gäller under fliken Skada. - Välj kroppsdel i listan. - Välj skada i listan. - Klicka på Lägg till - Klicka på Spara 2 Tillägg till händelseförlopp och omedelbara åtgärder Omedelbara åtgärder som vidtagits samt om något nytt om händelsen framkommer under analysen, skrivs det in under Tillägg till händelseförlopp.

13 13 3 Bakomliggande orsaker, Avvikelseorsak Inom vilka områden bakomliggande orsaker till händelsen kan identifieras anges under Avvikelseorsak. Observera att flera olika alternativ kan väljas. Välj i listan. Klicka på Nej efter de alternativ ni bedömt. De blir nu markerade med ett Ja. Annan/ej identifierad orsak Ev. läkemedelsrelaterad orsak Genomförandeplan brist/saknas Info-/kommunikationsbrist Introduktion-/kompetensbrist MTP/teknisk utrustning brist/saknas Omgivningsfaktorer Organisations-/arbetsmiljöbrist Planerings-/arbetsledningsbrist Riktlinjer/rutiner följer ej/saknas Vårdplan/instruktion brist/saknas Orsak kan ej identifieras eller bedöms inte finnas inom något av områdena i listan. Orsak anges då under Tillägg till händelseförlopp. Orsak bedöms kunna vara relaterad till läkemedel. Detta ska särskilt uppmärksammas vid fallhändelser. Orsak bedöms som brister i eller avsaknad av genomförandeplan. Orsak bedöms som brister i informationsöverföring eller kommunikation inom teamet, mellan utförare, mellan vårdgivare eller mellan utförare och den enskilde/anhörige. Orsak bedöms som brister i introduktion eller kompetens. Orsak bedöms som brister i underhåll eller användning av medicin-teknisk utrustning eller annan teknisk utrustning eller att utrustning saknas. Orsak bedöms bero på brister i omgivningsfaktorer, som t.ex. i den fysiska eller psykosociala miljön. Orsak bedöms som brister i arbetsmiljön eller organisationen, som t.ex attityder, förhållningssätt. Orsak bedöm som brister i arbetsledning, planering och bemanning. Orsak bedöm som brister i kännedom om gällande riktlinjer, evidens och övriga styrdokument. Orsak bedöms som brister i eller avsaknad av vårdplaner och/eller instruktioner från legitimerad HSL-personal. Under Tillägg till Händelseförlopp kan anteckningar från teamets analys av bakomliggande orsaker göras.

14 14 4 Händelseanalys Händelseanalysen syftar till att bedöma hur allvarlig händelsen är. Bedömningen görs utifrån konsekvensen för den enskilde. En första bedömning av konsekvens för den enskilde har gjorts av den som registrerat avvikelsen. Den bedömningen behöver ni inte ändra vid analysen. Det är bedömningen av allvarlighetsgrad som är den slutliga bedömningen. Allvarlighetsgrad - Välj nivå av allvarlighetsgrad i gardinen: 1 Mindre Mindre obehag eller obetydlig skada. 2 Måttlig Övergående obehag, besvär eller funktionsnedsättning 3 Betydande Omfattande obehag, kvarstående besvär eller omfattande skada/måttlig funktionsnedsättning. Skada/funktionsnedsättning som leder till förlängd vårdperiod eller förhöjd vårdnivå. 4 Mycket hög/ katastrofal Hot mot hälsa, liv eller säkerhet, större kvarstående besvär eller funktionsnedsättning eller dödsfall. Då Allvarlighetsgraden bedöms vara på nivå 3 eller 4 ska alltid en fördjupad analys göras och kontakt tas med MAS/MAR/SAS, som utreder och bedömer om det rör sig om risk för allvarlig vårdskada/missförhållande och om Lex Sarah eller Lex Maria anmälan ska göras. Vid SoL-avvikelse skrivs en Lex Sarah rapport. Vid HSL-avvikelse skickas meddelande till MAS/MAR i Treservabrevlådan.

15 15 5 Riskanalys Riskanalysen syftar till att bedöma hur stor risken är, alltså hur sannolikt det är att liknande händer igen. Sannolikhet - Välj nivå av sannolikhet i gardinen: 1 Mycket liten Kan inträffa 1 gång/år. 2 Liten Kan inträffa varje månad. 3 Stor Kan inträffa varje vecka. 4 Mycket stor Kan inträffa dagligen Då Sannolikheten bedöms vara på nivå 3 eller 4 eller då samma typ av avvikelse inträffat upprepade gånger är det av stor vikt att detta uppmärksammas. En fördjupad analys ska göras och åtgärder planeras och vidtas i verksamheten för att förhindra att liknande händer igen och förebygga vårdskador/missförhållanden.

16 16 Åtgärder Vid en fördjupad analys ska planering av åtgärder genomföras och följas upp i det tvärprofessionella teamet. Vid en förenklad analys kan enhetschef, arbetsterapeut eller sjuksköterska ange åtgärd och därefter kan avvikelsen avslutas Välj Åtgärdsdatum (dagens datum visas automatiskt) 2 Välj Åtgärd att vidta i gardinen 3 Välj Verkställighet för åtgärden i gardinen 4 Klicka på Spara 5 Markera åtgärden i listan 6 Klicka på Ny för att kunna göra en anteckning. 7 7 Skriv en kortfattad anteckning om vidtagna eller planerade åtgärder. 8 Klicka på Spara 8 Klicka på Ny åtgärd, om du vill lägga till ytterligare en åtgärd.

17 17 Exempel på hur åtgärder anges Vid förenklad analys: Åtgärder att vidta välj Vidtagna omedelbara åtgärder tillräckliga Verkställighet välj Kan avslutas Den som gjort analysen skriver en kort åtgärdsanteckning; Förenklad analys genomförd av Vid fördjupad analys: Åtgärder att vidta välj Planering av åtgärder i teamet Verkställighet välj Åtgärd Åtgärdsanteckning görs om vilka åtgärder som planeras och genomförs i teamet. Då rapportering om risk för missförhållande eller vårdskada görs till MAS/MAR/SAS: Åtgärder att vidta välj Rapporterat risk för missförhållande vårdskada Verkställighet välj Kontakt MAS/MAR/SAS Åtgärdsanteckning görs om hur kontakten tagits. Då annan utförare, vårdgivare eller annan part är involverad och kontakt tas. Åtgärder att vidta välj Annan part involverad Verkställighet välj Kontakt MAS/MAR/SAS då avvikelsen ska skickas vidare av MAS/MAR till annan vårdgivare. Verkställighet välj Åtgärd då enhetschef skickar avvikelsen till annan utförare t.ex. då larmorganisationen skickar till hemtjänstutförare. Åtgärdsanteckning görs om vilka kontakter som tas och vilka överenskommelser som görs. Läsa åtgärdsanteckningar För att kunna läsa de åtgärdsanteckningar som är gjorda på en åtgärd måste den först markeras i listan. Anteckningar kan läsas i rutan Uppföljningsanteckningar för vald åtgärd eller om du klickar på Visa

18 18 Uppföljning Vid en fördjupad analys har enhetschef ansvar för att i samråd med övriga i teamet följa upp om åtgärderna lett till önskad effekt Markera den åtgärd som ska följas upp 2 Skriv Uppföljningsdatum 3 Klicka på Spara 4 Markera på nytt åtgärden i listan 5 Klicka på Ny för att kunna göra en anteckning. 6 Skriv en kortfattad anteckning om vad uppföljningen visat. Hänvisa då det är relevant till vårdplan/genomförandeplan 7 Klicka på Spara 6 7 Avsluta avvikelse Efter att alla respektive åtgärder klara/uppföljda ska enhetschefen avsluta avvikelsen. Slutförd datum (på fliken Bedömning) Datum fylls i av enhetschef då alla åtgärder och ev. uppföljning är klar.

Metodstöd och Instruktion

Metodstöd och Instruktion Metodstöd och Instruktion Utarbetad för förvaltning Utgåva Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer Vård och omsorg Förvaltningen för funktionshindrade 2 2013-10-02 Lathund och instruktion för avvikelser,

Läs mer

Treserva. Avvikelsehantering. Analys av avvikelse Verksamhetschef Legitimerad personal MAS. Senast reviderad: Manual för:

Treserva. Avvikelsehantering. Analys av avvikelse Verksamhetschef Legitimerad personal MAS. Senast reviderad: Manual för: Avvikelsehantering Analys av avvikelse Treserva Omsorgskontoret Manual nr: 602 Senast reviderad: Manual för: 2016-04-28 Verksamhetschef Legitimerad personal MAS 2 Innehåll Instruktion för Treserva... 3

Läs mer

Underlag vid tvärprofessionell analys, åtgärdsplanering och uppföljning av avvikelse.

Underlag vid tvärprofessionell analys, åtgärdsplanering och uppföljning av avvikelse. Underlag vid tvärprofessionell analys, åtgärdsplanering och uppföljning av avvikelse. Namn/personnummer Enhet Registrerad avvikelse: Inför analystillfället bör avvikelsen vara utskriven. Tänk på att endast

Läs mer

Avvikelser för hälso- och sjukvård Rutin och lathund

Avvikelser för hälso- och sjukvård Rutin och lathund SDF Norr, Öster och Väster Sociala omsorgsförvaltningen Arbetslivsförvaltningen Avvikelser för hälso- och sjukvård Rutin och lathund Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ-och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin

Läs mer

Treserva. Avvikelsehantering. Registrering av avvikelse

Treserva. Avvikelsehantering. Registrering av avvikelse Avvikelsehantering Registrering av avvikelse Treserva Omsorgskontoret Manual nr: 601 Senast reviderad: Manual för: 2018-05-02 Verksamhetschef Leg personal Usk (hemsjukvård) Gruppchef/samordnare Omvårdnadspersonal

Läs mer

Avvikelser och klagomål, hälsooch sjukvård och omsorg

Avvikelser och klagomål, hälsooch sjukvård och omsorg RUTIN FÖR Avvikelser och klagomål, hälsooch sjukvård och omsorg Antaget av Medicinskt ansvariga Antaget 2019-05-25 Gäller för Enheter där hälso- och sjukvård samt social omsorg utförs inom avdelningen

Läs mer

Avvikelser för hälso- och sjukvård Rutin och lathund

Avvikelser för hälso- och sjukvård Rutin och lathund SDF Norr, Öster och Väster Sociala omsorgsförvaltningen Arbetslivsförvaltningen Avvikelser för hälso- och sjukvård Rutin och lathund Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ-och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin

Läs mer

Rubrikträd avvikelsemodulen sökord, frastexter och hjälpfrastexter version 1.1 augusti 2018

Rubrikträd avvikelsemodulen sökord, frastexter och hjälpfrastexter version 1.1 augusti 2018 Rubrikträd avvikelsemodulen sökord, frastexter och hjälpfrastexter version 1.1 augusti 2018 stockholm.se Nytt rubrikträd avvikelsemodulensökord, frastexter och hjälpfrastexter augusti 2018 Version: 1.1

Läs mer

Metodstöd Treserva Sekretess/samtycke

Metodstöd Treserva Sekretess/samtycke Metodstöd Treserva Sekretess/samtycke Örebro kommun 160620 version 5 orebro.se 2 METODSTÖD TRESERVA, SEKRETESS/SAMTYCKE Innehåll Innehåll... 2 Se lista med samtycken och sekretessbrytande åtgärder... 3

Läs mer

AVVIKELSEHANTERING RIKTLINJE FÖR AVVIKELSEHANTERING

AVVIKELSEHANTERING RIKTLINJE FÖR AVVIKELSEHANTERING AVVIKELSEHANTERING RIKTLINJE FÖR AVVIKELSEHANTERING KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Tillsynsenheten 2 Ansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen SAS, MAS, MAR Gäller fr o m: 2016-06-20 Uppdateras senast: 2017-06-20

Läs mer

Annika Nilsson,

Annika Nilsson, SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2017-09-11 Beslutad av SN 2017-09-27 108 Avvikelsehantering BAKGRUND. Verksamhet inom vård och omsorg ska vara av god kvalitet och kvaliteten

Läs mer

AVVIKELSEHANTERING RIKTLINJE FÖR AVVIKELSEHANTERING

AVVIKELSEHANTERING RIKTLINJE FÖR AVVIKELSEHANTERING AVVIKELSEHANTERING RIKTLINJE FÖR AVVIKELSEHANTERING KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Tillsynsenheten Ansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen SAS, MAS, MAR Gäller fr o m: 2015-11-16 Uppdateras senast: 2016-11-16

Läs mer

Sektor stöd och omsorg

Sektor stöd och omsorg Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Samtliga verksamhetschefer inom respektive verksamhet Fastställare: Sektorschef Gäller fr.o.m: 2016-11-01 Utgåva/version:

Läs mer

Rapportering och utredning av avvikelser från Windows

Rapportering och utredning av avvikelser från Windows Gunilla Marcusson 2014-12-08 Metodstöd och instruktion Rapportering och utredning av avvikelser från Windows Som legitimerad personal, handläggare och arbetsledare/chef går du in via Öppna upp Treserva

Läs mer

Riktlinje Avvikelseprocess inom hälso- och sjukvård och omsorg

Riktlinje Avvikelseprocess inom hälso- och sjukvård och omsorg 2014-02-03 rev. 2014-03-24 Vö 46/2014 Vv 44/2014 Nf 190/2014 Riktlinje Avvikelseprocess inom hälso- och sjukvård och omsorg Utarbetad för förvaltning Vård och omsorg och förvaltning för funktionshindrade

Läs mer

Giltig fr.o.m. Ersätter. 140901 Ansvarig för framtagande MAS/MAR/SAS. 20140324 Informationsansvarig Christina Löf, MAR

Giltig fr.o.m. Ersätter. 140901 Ansvarig för framtagande MAS/MAR/SAS. 20140324 Informationsansvarig Christina Löf, MAR Rutin. Rev 140901 Utarbetad för förvaltning Vård och omsorg Ämne/område hantering Fastställd av MAS/MAR/SAS Vem avser riktlinjen/rutinen Vård och omsorg Lokal anpassning ska finnas Ja Nej Utgåva 3 Giltig

Läs mer

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o. Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.m: 120925 Avvikelserutin Fastställd av: Eva Augustsson, förvaltningschef

Läs mer

Avvikelsehantering. för all vård- och omsorgspersonal, handläggare samt ansvariga chefer inom äldreomsorg, funktionsnedsättning och daglig verksamhet

Avvikelsehantering. för all vård- och omsorgspersonal, handläggare samt ansvariga chefer inom äldreomsorg, funktionsnedsättning och daglig verksamhet Avvikelsehantering för all vård- och omsorgspersonal, handläggare samt ansvariga chefer inom äldreomsorg, funktionsnedsättning och daglig verksamhet Lär Planera Studera Gör Antagen av förvaltningschef

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinje för hantering av avvikelser inom äldreomsorgen

RIKTLINJE. Riktlinje för hantering av avvikelser inom äldreomsorgen uniform KUB663 v 1.0, 2010-06-09 RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2009-09-24 Eva Franzén, Anneli Hafström, Ann- Eva Franzén, Anneli Hafström, Ann-Helen Helen Svensson Svensson, Ann-Marie Svensson

Läs mer

Användarhandbok Användare Kapitel 45 Avvikelsehantering webb

Användarhandbok Användare Kapitel 45 Avvikelsehantering webb Användarhandbok Kapitel 45 Avvikelsehantering webb +46 (0)8 6702000 Kapitel 45 Avvikelsehantering webb 2017-12-04 1.1 1 (20) Innehållsförteckning Registrering av ny avvikelse 3 Registrera ny avvikelse

Läs mer

RISKANALYS OCH HÄNDELSEANALYS RIKTLINJE FÖR RISK- OCH HÄNDELSEANALYS

RISKANALYS OCH HÄNDELSEANALYS RIKTLINJE FÖR RISK- OCH HÄNDELSEANALYS RISKANALYS OCH HÄNDELSEANALYS RIKTLINJE FÖR RISK- OCH HÄNDELSEANALYS KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Tillsynsenheten Ansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen SAS, MAS, MAR Gäller fr o m: 2015-11-16 Uppdateras

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Rutin Avvikelsehantering

Rutin Avvikelsehantering Diarienummer: Hälso- och sjukvård Rutin Avvikelsehantering Gäller från: 2017-05-09 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp Utarbetad av: MAS och SAS Revideras

Läs mer

Avvikelsehantering rutin för analys

Avvikelsehantering rutin för analys Avvikelsehantering rutin för analys Analysen ger kunskap om hur och varför avvikelser inträffar. Den ger även information om vilka åtgärder som bör vidtas för att förhindra att liknande händelser upprepas.

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Ansvar i verksamheten. Verksamhetschefen hälso- och sjukvård 1(6)

Ansvar i verksamheten. Verksamhetschefen hälso- och sjukvård 1(6) 1(6) Socialförvaltningen Socialförvaltningens stab Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Riktlinjer för avvikelsehantering inom Vård- och omsorgsnämndens område,

Läs mer

Avvikelsehantering, hälso- och sjukvård rutin

Avvikelsehantering, hälso- och sjukvård rutin Avvikelsehantering, hälso- och sjukvård rutin Inledning Förvaltningens rutin för avvikelser utgår ifrån Avvikelsehantering- hälso- och sjukvård riktlinje, som i sin tur utgår ifrån lagar och föreskrifter.

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser och tillbud gällande hälso- och sjukvård

Rutin för hantering av avvikelser och tillbud gällande hälso- och sjukvård Rutiner för hantering avvikelser och tillbud Medicinsk ansvarig sjuksköterska 2017-11-07 Sid 1/8 Rutin för hantering av avvikelser och tillbud gällande hälso- och sjukvård Inledning Avvikelser i verksamheten

Läs mer

Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS)

Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) MAS 2013-03-19 RUTIN FÖR LOKAL AVVIKELSEHANTERING Inledning Arbetet

Läs mer

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL Beslutad 2013-05-2828 Gäller fr.o.m 2014-10- 10 datum Myndighet Socialkontoret för Äldreomsorg, Funktionsnedsatta, Kommunal hälso- och sjukvård Revideras datum 2015-10-01 eller vid förändring Ansvarig

Läs mer

Manual DF Respons. Avvikelser VOF Förbättringsarbete VOF. Reviderad Lena Olsson, systemadministratör

Manual DF Respons. Avvikelser VOF Förbättringsarbete VOF. Reviderad Lena Olsson, systemadministratör Manual DF Respons Avvikelser VOF Förbättringsarbete VOF Reviderad 2017-12-08 Lena Olsson, systemadministratör 1 Innehåll RAPPORTERA AVVIKELSE.... 3 LÄSA OCH HANTERA AVVIKELSERAPPORT I DF RESPONS... 5 INLOGGNING

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (4) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg/hälso- och sjukvård Ansvarig: MAS och MAR Fastställare: MAS och MAR Gäller fr.o.m: 2018-02-12 D.nr: KS 16.980 Utgåva/version:

Läs mer

Lathund Procapita Omvårdnadspersonal

Lathund Procapita Omvårdnadspersonal Lathund Procapita Omvårdnadspersonal 1 Innehåll 1. Logga in och byt lösen... 3 2. Mina Sidor... 4 3. Nya meddelanden... 5 4. Sök dokumentation Hänt sen sist... 6 5. Digital signering Delegeringsbeslut...

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Lathund Genomförandewebben

Lathund Genomförandewebben Diarienummer: IT Lathund Genomförandewebben Gäller från: 2018-11-26 Gäller för: Socialförvaltning omsorgspersonal ÄO/OF Fastställd av: Treserva resursperson Utarbetad av: Treserva resursperson Revideras

Läs mer

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år RIKTLINJE Lex Sarah Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare, dock längst fyra år Förvaltningschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 10. Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria.

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 10. Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria. 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 10 Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria. 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 10 Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria 3 10.1 Säkerhetskultur 3

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

Avvikelsehantering och anmälningsskyldighet enligt lex Maria

Avvikelsehantering och anmälningsskyldighet enligt lex Maria RUTINER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (10) Avvikelsehantering och anmälningsskyldighet enligt lex Maria Övergripande styrdokument Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

Treserva. Genomförandewebben. Alla funktioner i Genomförande Webben Omvårdnadspersonal Senast reviderad: Manual för: Version:

Treserva. Genomförandewebben. Alla funktioner i Genomförande Webben Omvårdnadspersonal Senast reviderad: Manual för: Version: Genomförandewebben Alla funktioner i Genomförande Webben Treserva Omsorgskontoret Manual nr: 35 Senast reviderad: Manual för: Version: 2018-03-14 Omvårdnadspersonal 1.0.3 Sida 2 av 26 Innehåll Mitt skrivbord...

Läs mer

Lathund. Genomförandewebben. Diarienummer: IT. Gäller från: Socialförvaltning omsorgspersonal ÄO/OF

Lathund. Genomförandewebben. Diarienummer: IT. Gäller från: Socialförvaltning omsorgspersonal ÄO/OF Diarienummer: IT Lathund Genomförandewebben Gäller från: 2015-11-12 Gäller för: Socialförvaltning omsorgspersonal ÄO/OF Fastställd av: Treserva resursperson Utarbetad av: Treserva resursperson Revideras

Läs mer

Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) avseende Läkemedel/Specifik omvårdnad, Fall och Medicintekniska produkter

Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) avseende Läkemedel/Specifik omvårdnad, Fall och Medicintekniska produkter OMSORGSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Diarienr. Sid. Förvaltningschef Annika Lindqvist 2013-09-26 1 (5) Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

6.2. Rutin för avvikelsehantering enligt HSL, riskanalys och anmälan enligt Lex Maria

6.2. Rutin för avvikelsehantering enligt HSL, riskanalys och anmälan enligt Lex Maria 6.2. Rutin för avvikelsehantering enligt HSL, riskanalys och anmälan enligt Lex Maria Bakgrund Alla vårdgivare är enligt lag skyldiga att bedriva ett systematiskt, fortlöpande och dokumenterat kvalitetssäkringsarbete.

Läs mer

Avvikelsehantering HSL - Extern utförare

Avvikelsehantering HSL - Extern utförare EXT_OMF_RU-001-01 Avvikelsehantering HSL - Extern utförare Ett normerande styrdokument som Monica Hansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska omsorgsförvaltningen, fattade beslut om 9 oktober 2018. Rutinen

Läs mer

Avvikelser och klagomål, hälso- och sjukvård och omsorg

Avvikelser och klagomål, hälso- och sjukvård och omsorg RUTIN FÖR Avvikelser och klagomål, hälso- och sjukvård och omsorg Antaget av Medicinskt ansvariga Diarienummer VON 18 nr 685 Antaget 2019-08-19 Gäller för Avdelningen för äldre och funktionsnedsatta Giltighetstid

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2014-12-22 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

1.1 Vårdåtagande, ordinärt och särskilt boende. 1.2 Vårdplaner inklusive risk-planer. 1.5 Kontaktuppgifter närstående

1.1 Vårdåtagande, ordinärt och särskilt boende. 1.2 Vårdplaner inklusive risk-planer. 1.5 Kontaktuppgifter närstående RUTIN 1(13) Socialförvaltningens stab Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Lathund för dokumentation i Treserva, legitimerad personal Det här dokumentet ersätter

Läs mer

Lathund för dokumentation i Treserva

Lathund för dokumentation i Treserva RUTIN 1(12) 2015-08-03 VON 2015/12, nr 2015.504 Socialförvaltningen Socialförvaltningens stab Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Lathund för dokumentation i

Läs mer

Riktlinje för avvikelsehantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje för avvikelsehantering inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje för avvikelsehantering inom kommunal hälso- och sjukvård Dokumenttyp: Riktlinje Diarienummer: SN-2017/173, version 5 Beslutande nämnd: Socialnämnd Beslutsdatum: 2017-09-11 Giltighetstid: 2018-12-30

Läs mer

Riktlinje avvikelsehantering, Hälsooch sjukvård samt omvårdnad.

Riktlinje avvikelsehantering, Hälsooch sjukvård samt omvårdnad. UTSKRIFT 2015-01-29 SIDA 1/10 SARBETE HÄLSO- Riktlinje avvikelsehantering, Hälsooch sjukvård samt omvårdnad. Innehållsförteckning 1 Bakgrund...2 2 Avgränsning...2 3 Begreppsförklaring...2 4 Rapportkultur...3

Läs mer

Treserva. Genomförandewebben. Alla funktioner i Genomförande Webben. 2015-09-25 Omvårdnadspersonal 1.0.2. Senast reviderad: Manual för: Version:

Treserva. Genomförandewebben. Alla funktioner i Genomförande Webben. 2015-09-25 Omvårdnadspersonal 1.0.2. Senast reviderad: Manual för: Version: Genomförandewebben Alla funktioner i Genomförande Webben Treserva Omsorgskontoret Manual nr: 35 Senast reviderad: Manual för: Version: 2015-09-25 Omvårdnadspersonal 1.0.2 Sida 2 av 25 Innehåll Mitt skrivbord...

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad Kommunstyrelsen 2017-05-30, 105 Kommunstyrelsen

Läs mer

Avvikelsehantering hälso- och sjukvård

Avvikelsehantering hälso- och sjukvård Sida 1 (6) Omsorgsförvaltningen Datum: Normerande styrdokument 2019-05-22 Beslutsfattare: Karin Brolin, avdelningschef hälso- och sjukvård, omsorgsförvaltningen Version/Dokumentidentitet: OMF_RU-012-02

Läs mer

Vv 150/2010. Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun

Vv 150/2010. Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun 2010-07-13 Vv 150/2010 Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun Innehållsförteckning Avvikelsehantering...3 Patientsäkerhetsterminolog...3 Hälso- och sjukvårdslagen...3 Lag om yrkesverksamhet på

Läs mer

Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS

Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Riktlinje och rutin för avvikelser inom HSL, SoL och LSS utgår från Socialstyrelsens föreskrifters krav på säkerställandet av rutiner kring avvikelsehantering

Läs mer

Riktlinjer Avvikelsehantering

Riktlinjer Avvikelsehantering Skapad 2016-07-15 Författare Lena Skotheim Projektnamn Kvalitets&ledningssystem Förvaltning Socialförvaltningen Dnr Dokumenttyp Rutiner/Riktlinjer Sida 0 Riktlinjer Avvikelsehantering Utredning/Analys

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt patientsäkerhetsarbete

Riktlinjer för systematiskt patientsäkerhetsarbete RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinjer för systematiskt sarbete Övergripande styrdokument Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:40) om vårdgivares systematiska sarbete

Läs mer

MAS Bjurholm Flik 4.2. Verksamhetschef HC Bjurholm Jan 2011

MAS Bjurholm Flik 4.2. Verksamhetschef HC Bjurholm Jan 2011 MAS Bjurholm Flik 4.2. Verksamhetschef HC Bjurholm Jan 2011 AVVIKELSEHANTERING En del i kvalitetssystemet i hälso- och sjukvård (se Handbok för hälso- och sjukvårdspersonal www.vårdhandboken.se) handlar

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Vårdplaner. Dokumentation av Hälso- och sjukvård RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN. Social välfärd Örebro kommun orebro.se

Vårdplaner. Dokumentation av Hälso- och sjukvård RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN. Social välfärd Örebro kommun orebro.se RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN Område: Trygg och säker hälso- och sjukvård och rehabilitering Version: 4 Giltig fr.o.m: 2018-05-01 Ersätter: Version 3 Ansvarig: MAS/MAR Ansvarig för revidering: MAS/MAR Beslutad

Läs mer

Riktlinjer för Avvikelsehantering

Riktlinjer för Avvikelsehantering RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för Avvikelsehantering Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Johnsson Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Gäller from: 2014-06 Gemensam med Regionen:

Läs mer

Vårdgivare är region och kommuner som har ett uppdrag enligt lag att utföra hälsosjukvårdsuppgifter

Vårdgivare är region och kommuner som har ett uppdrag enligt lag att utföra hälsosjukvårdsuppgifter 2017-10-29 1 [6 Rutin för rapportering, utredning och anmälningsskyldighet av risk för, och allvarlig (Lex Maria) I ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet ska det finnas dokumenterade rutiner

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård

Riktlinjer för hälso- och sjukvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen Ninette Hansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska/ Kvalitetscontroller 2012-10-22 Beslutad av 1(8) Ninette Hansson Riktlinjer för hälso- och sjukvård Denna riktlinjer

Läs mer

Bilaga 4. Lagstiftning samt föreskrifter och allmänna råd

Bilaga 4. Lagstiftning samt föreskrifter och allmänna råd Dokumenttyp Rutin Avvikelsehantering Dokumentansvarig Mats Olsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Bilaga 4 Beslutad av Omsorgsförvaltningen Gäller för Omsorgsförvaltningen och externa utförare Giltig

Läs mer

RIKTLINJE FÖR AVVIKELSEHANTERING inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR AVVIKELSEHANTERING inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR AVVIKELSEHANTERING inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Socialt ansvarig samordnare

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering inom äldreomsorg och social resursverksamhet. Socialförvaltningen, Motala kommun

Rutin för avvikelsehantering inom äldreomsorg och social resursverksamhet. Socialförvaltningen, Motala kommun Rutin för avvikelsehantering inom äldreomsorg och social resursverksamhet Socialförvaltningen, Motala kommun Beslutsinstans: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Diarienummer: Datum: 2011-03-09 Paragraf:

Läs mer

Anmälan och utredning enligt Lex Maria

Anmälan och utredning enligt Lex Maria SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2017-09-11 Beslutad av SN 2017-09-27 109 Anmälan och utredning enligt Lex Maria BAKGRUND Lex Maria innebär att vårdgivaren enligt lag

Läs mer

Rutin. Avvikelsehantering inom hälso-och sjukvård i Ljungby Kommun. Diarienummer: Hälso-och sjukvård. Gäller från: 20130710

Rutin. Avvikelsehantering inom hälso-och sjukvård i Ljungby Kommun. Diarienummer: Hälso-och sjukvård. Gäller från: 20130710 Diarienummer: Hälso-och sjukvård Rutin Avvikelsehantering inom hälso-och sjukvård i Ljungby Kommun Gäller från: 20130710 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp

Läs mer

Lathund Avvikelser. Chef

Lathund Avvikelser. Chef Information: Lathund avvikelser Chef Avser: Pulsen combine Utförare Skapad av: Caroline Ghafari Verksamhet: Utförare ÄO, HSL, LSS Upprättat datum: 2017-10-03 Reviderat datum: 2018-02-12 Lathund Avvikelser

Läs mer

Kvalitet och Ledningssystem

Kvalitet och Ledningssystem Kvalitet och Ledningssystem Arbetsmiljö Abello arbetar kontinuerligt med arbetsmiljön och använder erfarenheten från tidigare arbetsplatser för att undersöka, identifiera, förebygga, åtgärda och följa

Läs mer

Omedelbara åtgärder När en rapport kommit in ska den som är ansvarig för verksamheten omedelbart vidta de åtgärder som situationen kräver.

Omedelbara åtgärder När en rapport kommit in ska den som är ansvarig för verksamheten omedelbart vidta de åtgärder som situationen kräver. 1 [5] Rutin för utredning enligt lex Sarah och anmälan till tillsynsmyndighet i vissa fall Lex Sarah är en del i det systematiska kvalitetsarbetet i verksamheter som bedrivs enligt socialtjänstlagen, SoL

Läs mer

Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria

Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria RUTINER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria Begrepp För att öka kännedom om den kommunala hälso- och ens ansvarförhållanden i samband med lex Maria-anmälningar,

Läs mer

Övergripande rutin för hantering av avvikelser

Övergripande rutin för hantering av avvikelser Ansvarig Dokumentnamn 5.1.2 Övergripande rutin för hantering av avvikelser Upprättad av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Hälsa och omsorg Processområde

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Delegeringsmodulen. Innehåll. Dok nr OSF/AU-18:024

Delegeringsmodulen. Innehåll. Dok nr OSF/AU-18:024 Dok nr OSF/AU-18:024 Delegeringsmodulen Innehåll 1 Logga in Delegeringsmodulen... 2 2 Ikoner i verktygsraden... 2 2.1 Mitt skrivbord... 2 2.2 Sök efter personal som redan har en delegering... 3 2.3 Sök

Läs mer

Riktlinjer för Avvikelsehantering Gäller from Ersätter

Riktlinjer för Avvikelsehantering Gäller from Ersätter RIKTLINJE Dokumentnamn Riktlinjer för Avvikelsehantering RUTIN Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Johnsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 161015 Gemensam med Regionen:

Läs mer

Rutin för hantering av Negativa händelser

Rutin för hantering av Negativa händelser 2014-04-30 VÅRD OCH OMSORG Rutin för hantering av Negativa händelser Varför ska negativa händelser rapporteras? Enligt socialtjänstlagen 1 ska alla medarbetare inom socialtjänsten (hit räknas äldreomsorgen)

Läs mer

Instruktion Genomförandewebb TRESERVA

Instruktion Genomförandewebb TRESERVA VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN INSTRUKTION Sid: 1 (16) GENOMFÖRANDEWEBB -16 Områdeschef område 3 (arbetsgrupp social dokumentation) 1 2014-11-25 Chef utföraravdelningen Instruktion Genomförandewebb Godkänd

Läs mer

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: VoF Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: AVVIKELSEHANTERING OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: AVVIKELSEHANTERING OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) 2014-02-15 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: AVVIKELSEHANTERING OCH LEX MARIA Sjuksköterskor och Medicinskt Ansvarig

Läs mer

Avvikelser inom HSL, SoL och LSS

Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS/MAS Skribent SAS/MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med

Läs mer

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun 2015-02-18 Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun Vad är Link? Link är ett verktyg/system för att förenkla den samordnade vårdplaneringen mellan slutenvården, kommunen och primärvården.

Läs mer

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver K Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning Växla användare Skrivbordet... 4

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver K Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning Växla användare Skrivbordet... 4 Treserva Genomfo randewebb Innehåll 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 3 Sök... 5 4 Meddelanden... 6 5 Nya uppdrag läsa/kvittera uppdrag... 9 6 Vårdplaner... 10 6.1 Läsa vårdplan...

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

RUTIN OCH PROCESS FÖR HANDLÄGGNING OCH UTREDNING AV SOL/LSS-AVVIKELSE

RUTIN OCH PROCESS FÖR HANDLÄGGNING OCH UTREDNING AV SOL/LSS-AVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN OCH PROCESS FÖR HANDLÄGGNING OCH UTREDNING AV SOL/LSS-AVVIKELSE 1.

Läs mer

Utredning inför beslut om eventuella skyddsåtgärder

Utredning inför beslut om eventuella skyddsåtgärder Utredning inför beslut om eventuella skyddsåtgärder Utredning inför beslut om eventuella skyddsåtgärder används som underlag inför bedömning av skyddsåtgärd. Beslut om åtgärd dokumenteras i social journal,

Läs mer

Övergripande rutin för hantering av avvikelser

Övergripande rutin för hantering av avvikelser Ansvarig Jakob Thorsteinsson Verksamhetschef Anna-Lisa Simonsson Verksamhetschef HSL Dokumentnamn 5.1.2 Avvikelsehantering inom vård och omsorg Upprättad av Gunilla Marcusson Elisabet Olsson Ledningssystem

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15 Version 1 Gäller

Läs mer

Tjänsteskrivelse Riktlinjer avvikelsehantering.

Tjänsteskrivelse Riktlinjer avvikelsehantering. TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-04-30 DNR SN 2014.109 URBAN JONSSON SID 1/2 SUTVECKLARE URBAN.JONSSON@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Riktlinjer avvikelsehantering. Förslag till beslut

Läs mer

Dokumentnivå Anvisning

Dokumentnivå Anvisning Avvikelsehantering i Region Sörmland Region Sörmland har ett övergripande ansvar för att det bedrivs ett systematiskt kvalitet- och patientsäkerhetsarbete, som en integrerad del i ledningssystemet. I Region

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering Ansvarig för riktlinje Förvaltningschef Upprättad (av vem och datum) MAS/Utvecklingsledare Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-11-18 Reviderad 2015-06-01 Process: Systematiskt

Läs mer

Övergripande rutin för lokal avvikelsebehandling

Övergripande rutin för lokal avvikelsebehandling Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Sektor Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinskt Ansvarig sjuksköterska, MAS MAS 2016-04-01 Övergripande rutin för lokal avvikelsebehandling

Läs mer

Beslutad av, datum. Riskanalys utifrån verksamhetsnivå inom Vård och omsorgsförvaltningen

Beslutad av, datum. Riskanalys utifrån verksamhetsnivå inom Vård och omsorgsförvaltningen Syfte Av föreskriften SOSFS 2011:9 framgår följande: 1 Vårdgivaren eller den som bedriver socialtjänst eller verksamhet enligt LSS ska fortlöpande bedöma om det finns risk för att händelser skulle kunna

Läs mer

Treserva Genomförandewebb

Treserva Genomförandewebb Användarmanual Utarbetad för förvaltning Utgåva Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer Vård och omsorg 1 2014-03-17 Ny Ämne/område Ansvarig för framtagande Granskad av Verkställighetsdokumentation SAS och

Läs mer