PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING"

Transkript

1 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING VISION Midgårdsskolan är en skola som bryr sig, där vi ser varandra och tar ansvar för att alla ska må bra. Eleverna ska uppleva att de får vara som de är och brinna för det de gör och låta andra vara det i gengäld. Vi utgår ifrån människors lika värde i vårt arbete och vi vill att atmosfären på skolan ska vara öppen och tillåta att vi är olika. Alla har rätt att få vara sig själva i en miljö som präglas av goda bemötanden och gemenskap. Vår skola ska vara en trygg arbetsplats där alla får vara delaktiga. Var och en som arbetar eller studerar vid Midgårdsskolan har ansvar för att främja likabehandling och motverka alla former av kränkande behandling. FRÄMJANDE INSATSER På Estetik och medieprogrammet ska vi jobba för att främja likabehandling med följande aktiviteter under läsåret INTRODUKTIONSSAMTAL MED NYA ELEVER Mål och uppföljning: Att tidigt identifiera elever som har tidigare erfarenheter av utsatthet och utanförskap samt att tidigt skapa en god kontakt mellan elev och mentor. Åtgärd: Mentor i ettan pratar individuellt med alla sina nya elever vid skolstart. Alla elever får också skriva ett brev till sin mentor där de berättar lite om sig själva. Motivera åtgärd: En tidig kontakt mellan mentor och elev möjliggör tidiga stödinsatser innan det är för sent. Ansvarig & slutdatum: Mentor i ettan. Datum när det ska vara klart: september ELEVKÅRENS ARBETE; INSPARK, AKTIVITETER FÖR ELEVER Mål och uppföljning: Förebygga otrivsel och skapa delaktighet och sammanhållning. Åtgärd: Inspark, aktiviteter för elever som kommer långt utanför kommunens gränser. Motivera åtgärd: Det är viktigt att nya elever känner sig välkomna av elever som redan går på skolan. Motverka avhopp bland elever som kommer från andra kommuner Ansvarig & slutdatum: Elevkåren. Datum när det ska vara klart: juni 2015 (utförande i augusti). ELEVHÄLSOSAMTAL I ÅK 1 MED SKOLSKÖTERSKA Mål och uppföljning: Samma faktorer som främjar hälsa främjar även lärande. En god atmosfär i skolan, där eleven kan känna sig trygg och må bra, leder till en kreativ lärandemiljö. Åtgärd: Hälsosamtal med alla elever i åk 1 Motivera åtgärd: Hälsosamtal är en viktig del att få en helhetsbild av våra nya elevers hälsa eftersom det påverkar skolarbetet. Ansvarig & slutdatum: Skolsköterskorna. Datum när det ska vara klart: juni ORDNINGSREGLER Mål och uppföljning: Att tillsammans med elever ta fram ordningsregler för programmet för att skapa trygghet och trivsel. Åtgärd: Ta fram ordningsregler.

2 Motivera åtgärd: Skolan har som uppdrag att ta fram ordningsregler tillsammans med elever enligt skollagen. Ansvarig & slutdatum: Rektor. Datum när det ska vara klart: oktober 2015? KLASSRÅD DÄR TRYGGHET OCH TRIVSEL DISKUTERAS Mål och uppföljning: Klassrådstid är elevernas forum där de tillsammans med mentor bland annat kan ta upp frågor kring trygghet och trivsel. Åtgärd: På klassrådstid förs dialog om trygghet och trivsel. Motivera åtgärd: Klassråd är ett viktigt forum för elever att samtala om sin psykosociala arbetsmiljö. Ansvarig & slutdatum: Elever och deras mentor. Datum när det ska vara klart: juni FRÅGOR OM TRIVSEL OCH HÄLSA PÅ UTVECKLINGSSAMTAL Mål och uppföljning: Att tidigt identifiera problem som rör diskriminering, kränkningar och utanförskap för att eleven ska kunna få det stöd som behövs. Åtgärd: Alla mentorer tar vid utvecklingssamtalen på höst- och vårterminerna upp frågor kring trivsel och hälsa. Motivera åtgärd: Det är viktigt för skolans personal att få reda på om elever upplever sig kränkta eller inte trivs i skolan av någon annan orsak. Ansvarig & slutdatum: Mentor. Datum när det ska vara klart: april ARBETSLAGSMÖTE MED REKTOR OCH ELEVHÄLSA FÖR ATT TIDIGT IDENTIFIERA ELEVER I BEHOV AV STÖD Mål och uppföljning: Forum för att fånga upp om det kan finnas kränkningar etc. Åtgärd: Elever som kan tänkas behöva stöd tas upp varje vecka på arbetslagstid. Motivera åtgärd: Arbetslaget är det viktigaste forumet för personalen att diskutera hur det går för eleverna på programmet. Ansvarig & slutdatum: Arbetslagets mentorer. Datum när det ska vara klart: juni TIDIG KONTAKT MED HEMMEN VID SIGNALER OM T EX VANTRIVSEL, OHÄLSA ETC. Mål och uppföljning: Tillsammans med hemmen skapa en bra skolmiljö för eleverna och fånga upp problem och komma tillrätta med dessa. Åtgärd: Kontakt med hemmen vid eventuella problem. Motivera åtgärd: Att skapa en bra kontakt med hemmen ökar förutsättningar för eleverna att få en trygg skolmiljö. Ansvarig & slutdatum: Mentor. Datum när det ska vara klart: när behov uppstår. PROGRAMELEVRÅD MED REKTOR, ELEVER OCH LÄRARE FÖR ATT SKAPA INFLYTANDE OCH DELAKTIGHET Mål och uppföljning: Skapa inflytande och en bra psykosocial arbetsmiljö Åtgärd: Regelbundna träffar mellan elever och rektor och eventuellt även med lärare för samtal om vad som kan göras för att utbildningen ska bli bättre för eleverna. Motivera åtgärd: Samtal mellan elever och rektor är viktigt för att tillsammans skapa en bra skolmiljö. Ansvarig & slutdatum: Rektor. Datum när det ska vara klart: juni 2016.

3 NORMKRITISKT FÖRHÅLLNINGSSÄTT TILL LÄROMEDEL OCH KURSINNEHÅLL Områden som berörs av insatsen: Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder. Mål och uppföljning: Att inkludera alla, oavsett bakgrund och identitet i den världsbild gymnasiets kurser förmedlar samt att skapa och öka medvetenheten om det inflytande normer har på våra värderingar. Uppföljning i kursutvärderingar. Insats: Normkritisk revidering av kurslitteratur och kursinnehåll. Diskussioner i undervisningen kring områden i respektive kurs som berörs av normer och värderingar. Ansvarig & slutdatum: Lärare på Estetik och medieprogrammet. Datum när det ska vara klart: juni GRUPPARBETEN OCH REDOVISNINGAR OCH GENOMGÅNGAR Områden som berörs av insatsen: Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder. Mål och uppföljning: Att alla elever ska känna sig trygga och behövda i samarbetsprojekt, i alla gruppkonstellationer och funktioner. Att alla ska våga säga vad de tycker och att allas åsikter ska respekteras. Utvärderas i kursutvärderingen. Insats: Läraren bestämmer gruppindelningar med hänsyn till speciella behov som finns. Elever och lärare diskuterar hur ett bra grupparbete ska gå till. Läraren ser till att fördela ordet så att alla får komma till tals i klassrummet. Ansvarig & slutdatum: Undervisande lärare. Datum när det ska vara klart: juni PROJEKT: RELATIONER OCH SEXUALITET TEMADAGAR Områden som berörs av insatsen: Kön, Könsidentitet eller könsuttryck och Sexuell läggning Insats: Föreläsning med extern föreläsare för åk 1 under höstterminen. Ansvarig & slutdatum: Datum när det ska vara klart: oktober MOMENT: DISKRIMINERINGSGRUNDER I BILDMONTAGE Områden som berörs av insatsen: Människors lika värde. Mål och uppföljning: Att uppmärksamma de mänskliga rättigheterna. Uppföljning i kursutvärdering. Insats: Ett moment i kursen Digitalt skapande för åk 1 där eleverna får genomgångar och uppgift kopplad till diskrimineringsgrunderna. Ansvarig & slutdatum: Lärare i Digitalt skapande. Datum när det ska vara klart: ht KARTLÄGGNING KARTLÄGGNINGSMETODER Arbetslagen diskuterar kontinuerligt frågor som uppkommer kring trygghet och trivsel i klasserna utifrån det som framkommit under utvecklingssamtal, hälsosamtal, klassråd, elevenkät eller vid andra tillfällen och återkopplar, när så behövs, till elevvårdsteam. Elevhälsan diskuterar kontinuerligt frågor som rör trygghet och trivsel i klasser och för individer och återkopplar, när så behövs, till arbetslag. Under mars och april genomförs en elevenkät där frågor om likabehandling, trivsel och hälsa tas upp.

4 Resultatet av elevenkäten diskuteras i klasserna och synpunkter från diskussionerna förs vidare till arbetslagen och rektor av mentorer. Arbetslaget ansvarar för att sammanställa en analys av enkätsvaren som ska ligga till underlag för nästa läsårs revidering av likabehandlingsplanen OMRÅDEN SOM BERÖRS I KARTLÄGGNINGEN Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder. RESULTAT OCH ANALYS Under gjordes insatser i dåvarande EM2 pga upplevd bristande gruppkänsla. För tillfället ser vi inga öppna konflikter på programmet, men vi är medvetna om att det ändå kan finnas och upprätthåller en beredskap för att hantera dessa vid behov. FÖREBYGGANDE INSATSER GRUPPSTÄRKANDE AKTIVITETER Mål och uppföljning: Att få alla elever på Estetik och medieprogrammet att känna sig trygga med alla klasser och årskurser på programmet. Följs upp i elevenkäten. Åtgärd Friluftslivshalvdag under höstterminen för åk 1. Programdag på Västerbottens museum under höstterminen. Klassutflykter och studiebesök som en del av undervisningen (exempelvis besök i Skulpturparken, på Bildmuseet och på Kulturväven). Motivera åtgärd: För att motverka splittringar i, och mellan, klasser på Estetik och medieprogrammet. Ansvarig & slutdatum: Alla lärare. Datum när det ska vara klart: juni PROJEKT: DISKRIMINERINGSGRUNDERNA Områden som berörs av insatsen: Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Mål och uppföljning: Att öka kunskap om vad diskriminering och trakasserier innebär. Utvärderas i kursutvärdering. Insats: Projekt i kursen Digitalt skapande, åk 1. Fotomontage-illustrationer av diskrimineringsgrunderna. Ansvarig & slutdatum: Lärare i kursen Digitalt skapande. Datum när det ska vara klart: oktober DISKUSSIONER KRING BEGREPPEN KRÄNKNING OCH DISKRIMINERING Mål och uppföljning: Att definiera begreppen och att nå ut till alla om skolans likabehandlingsmål. Följs upp i elevenkät samt diskussion I klassråd och arbetslag. Åtgärd: Diskussioner utifrån likabehandlingsplanen på klassråd någon gång under året. Vi utgår från samma material i alla klasser. Motivera åtgärd: Detta görs för att skapa en gemensam uppfattning om hur man behandlar varandra för att skapa en trygg skolmiljö samt för att gemensamt definiera vad diskriminering och kränkning innebär. Ansvarig & slutdatum: Mentor/arbetslag. Datum när det ska vara klart: juni 2016

5 RUTINER FÖR AKUTA SITUATIONER POLICY Det råder nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling på vår skola. Alla personal i skolan som får kännedom att en elev anser sig ha blivit utsatt trakasserier eller kränkande behandling är skyldig att se till att det kommer berörd rektor, mentor och/eller kurator till känna. Det är den utsatta eleven som avgör om hon/han blivit utsatt för trakasserier eller kränkande handling. Vem eleven än kontaktar, har hon/han alltid rätt att bli tagen på allvar och få stöd. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling Vid höst- och vårterminens utvecklingssamtal diskuteras hur eleven trivs med skolarbete och kompisar. Ev. utanförskap tas upp i arbetslagsträffar som sker varje vecka. Personal som elever och föräldrar kan vända sig till Varje elev har en mentor som de i första hand kan vända sig till. De har även kurator, specialpedagog, skolsköterska, SYV och rektor som eleverna och föräldrar kan vända sig till. RUTINER FÖR ATT UTREDA OCH ÅTGÄRDA NÄR ELEV KRÄNKS AV ANDRA ELEVER 1. Den som upptäcker kränkning/trakasserier/mobbning informerar snarast berörd rektor, mentor och/eller kurator. 2. Mentor eller kurator meddelar rektor. 3. Rektor bedömer vilka åtgärder som ska vidtas och vilka som fortsätter om utredning. Mentor och kurator tillsammans med övriga i elevhälsan är resurspersoner. De samlar information om händelsen. Mentor/kurator ansvarar för att informationen dokumenteras. 4. Om utredning kommer fram till att elev har blivit kränkt av andra elever informerar rektor huvudmannen om detta och kommer överens med rektor om åtgärder. 5. Mentor samordnar samtal mellan utsatt elev, mentor och kurator. 6. Samtal med den som kränkt/trakasserat/mobbat genomförs med samma personal. 7. Föräldrar till de inblandade informeras. Eventuell polisanmälan görs. Om de inblandade är myndiga skall skolan ha de inblandades samtycke. 8. Uppföljningssamtal med de inblandade genomförs inom två veckor. Den utsatta först. Samma personalgrupp. Om kränkningarna/trakasserierna/mobbningen inte upphört trots dessa åtgärder kontaktas Socialtjänsten och Polisen av ansvarig rektor RUTINER FÖR ATT UTREDA OCH ÅTGÄRDA NÄR ELEV KRÄNKS AV PERSONAL 1. Den elev som känner sig utsatt för kränkning/trakasserier/mobbning av personal på skolan skall kontakta mentor, kurator eller rektor (eller annan personal som man känner förtroende för). Den som får informationen meddelar berörd rektor/chef. Den som upptäcker kränkning/trakasserier/mobbning mellan personal och elev pratar med den utsatte och informerar snarast berörd chef och rektor. 2. Berörd rektor/chef samlar information om händelsen för samtal med de inblandade. 3. Rektor/Chef ansvarar för att informationen dokumenteras. 4. Rektor/chef och kurator samtalar med den utsatte. 5. Rektor/Chef och kurator samtalar med den utsatte. 6. Uppföljningssamtal med de inblandade genomförs inom två veckor. Den utsatta först. Samma personalgrupp.

6 RUTINER FÖR UPPFÖLJNING Se ovan. RUTINER FÖR DOKUMENTATION Se ovan. ANSVARSFÖRHÅLLANDE Rektor har det yttersta ansvararet för att en akut situation omgående utreds och åtgärdas samt dokumenterats. Rektor kan delegera utredningen och åtgärdsprogram samt dokumentation till kurator eller mentor.

Midgårdsskolans likabehandlingsplan. Reviderad februari 2016

Midgårdsskolans likabehandlingsplan. Reviderad februari 2016 Midgårdsskolans likabehandlingsplan Reviderad februari 2016 Årshjul och arbetsgång... 3 Midgårdsskolans Vision... 3 Handlingsplan om en elev har blivit utsatt för diskriminering eller kränkande behandling...

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Ekonomiprogrammet Läsår 15/16 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Läroverket Upprättad Juni 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2018-2019 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

S:t Eskils Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

S:t Eskils Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling S:t Eskils Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2017/18 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola VO programmet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Teknikprogrammet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Dokumentsansvarig och godkänd av; Magnus Maars, rektor. magnus.maars@vetlanda.se Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/2016 Upprättad i augusti 2015

Läs mer

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, fritidshem & årskurs 1-6 Läsår: 2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Voxnadalens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Voxnadalens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Voxnadalens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolans individuella program Läsår: 2018/2019 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 PRAKTISKA KIRUNA Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 1 Innehållsförteckning 1. Inledning & Syfte... 3 2. Förbud mot diskriminering och kränkande behandling... 3 3. Vision mot kränkande behandling... 3 4. Delaktighet...

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Innehåll Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen:... 4 Ansvarig för planen:... 4 Vår vision...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO3:s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO3:s plan mot diskriminering och kränkande behandling RO3:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Cybergymnasiet Malmö Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvarig för planen Johan Wingren, rektor Vår vision På vår skola

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola Järbo/Jäderfors RO 170815 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola 2017-2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, Förskoleklass och Fritidshem Ansvarig för planen

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen åk 7-9 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen åk 7-9 Ansvariga för planen

Läs mer

Bessemerskolan - Estetiska programmet Estetik och medias plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan - Estetiska programmet Estetik och medias plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan - Estetiska programmet Estetik och medias plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasium Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan och Gymnasiesärskola Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola årskurs 1-5 och fritidshem Läsår

Läs mer

Förskolan Regnbågens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Regnbågens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Regnbågens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/16 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Sonfjällsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sonfjällsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sonfjällsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan och fritids Läsår 2014-2015 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ansvariga för planen Rektor Sven Ylipää Vår vision Vi vill skapa en studiemiljö som präglas av trygghet och arbetsro. Planen gäller

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (6) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter På Lerums Gymnasium behandlar vi varandra med respekt.

Läs mer

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö INLEDNING Nya lagen som trädde ikraft 2006-04-01 innebär förbud mot mobbning, kränkande behandling

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Introduktionsprogrammen a för planen Bitr. rektor är ytterst ansvarig för planen.

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO4s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO4s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO4s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 År: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskola

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO1s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO1s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO1s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvillsfors skola, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvillsfors skola, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvillsfors skola, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola Läsår: 2015/2016 Vetlanda här växer människor och företag

Läs mer

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson 1(7) Datum 2015-08-03 Handläggare Rektor Johan Johansson Barn- och utbildningsförvaltningen 0451-26 77 95 johan.johansson@hessleholm.se Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Furutorpskolan

Läs mer

Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930

Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Sidan 2 av 6 Lidåkers fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 15/16 Grunduppgifter

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan, Handel och Administrationsprogrammet Läsår 2019/2020 Sandvikens kommuns Vision 2025 Vi gör skillnad och bildar framtid!

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje år upprättas en plan mot kränkande behandling och diskriminering som innehåller en översikt över det som behöver göras för att främja lika rättigheter

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2017-2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Finnvedens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Finnvedens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Finnvedens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasiesärskolan Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan, Estetik och Mediaprogrammet Läsår 2019/2020 Sandvikens kommuns Vision 2025 Vi gör skillnad och bildar framtid! Vi har

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING REALGYMNASIET GÄVLE

PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING REALGYMNASIET GÄVLE DEN 1 MAJ 2018 PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING REALGYMNASIET GÄVLE Allmänt Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola för planen Rektor Anna Giljam Nilsson Vår

Läs mer

Pärlans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pärlans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Pärlans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 4-6 år Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen är framtagen av kamratstödjarna Korsbackaskolan och reviderad av arbetslag, elevhälsoteam, kamratstödjarna och ledningsgruppen. Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Vuxenutbildningen Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vuxenutbildningen Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Vuxenutbildningen Läsår:2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. HT 2015/VT 2016 /Sundlerhälsan 2015-06-12 1 Innehållsförteckning Värdegrund...3 Varför behövs en plan mot diskriminering och kränkande...3 behandling?...3

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Restaurang- och livsmedelsprogrammet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Värnamo Grundsärskola 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Värnamo Grundsärskola 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Värnamo Grundsärskola 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Värnamo Grundsärskola 1-9 Läsår 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

SG Södra Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola och Gymnasiesärskola

SG Södra Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola och Gymnasiesärskola SG Södra Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola och Gymnasiesärskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från 2015-05-01 till 2015-12-31 Ansvariga för planen Helena Palmquist, Norsborg Yvonne Åkerblad, Östermalm Vision På vår skola ska ingen

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

plan mot diskriminering och kränkande behandling

plan mot diskriminering och kränkande behandling Sidan 1 av 5 plan mot diskriminering och kränkande behandling TEGELBRUKSKOLAN, KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Planen är framtagen i samverkan med elever och personal. Elever och personal har analyserat utvärderingen

Läs mer

Kristiansborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola år 6-9

Kristiansborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola år 6-9 Kristiansborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola år 6-9 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Tångaskolan år F-5 och Tångaskolans fritidshem 2014/2015 1 ( 8) Grunduppgifter 3 Utvärdering 4 Främjande insatser 4 Kartläggning 5 Handlingsplan för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skolenhet Hasslarödsskolan 7-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skolenhet Hasslarödsskolan 7-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet Hasslarödsskolan 7-9 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från

Läs mer

Träningsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Träningsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Träningsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Träningsskolan och dess fritidshem Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision En kreativ förskola för lustfyllt lärande i en tillåtande och trygg miljö Planen gäller från 2017-12-01 Planen gäller

Läs mer

Älgarås fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: fritidshemmet Älgen Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshemmet

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Brunnsnäs förskola Upprättad januari 2014 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Åsö grundskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Åsö grundskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Åsö grundskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan dec 2016 Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stackgrönnanskolan Från 181001 till 191001. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasiesärskola Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun Öckerö, 2017-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun Planen ska följa skolverkets allmänna råd: 1. konkreta mål som utgår från slutsatserna av kartläggningarna

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår Likabehandlingsplan

Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår Likabehandlingsplan Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår 2015-2016 Likabehandlingsplan På Ingelstorp och Helgesbo gymnasieskolor är vi varandras arbetsmiljö och inga kränkningar får förekomma. Vi

Läs mer

Kareby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kareby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kareby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2020 Utvärderad 19/3-18. Ny kartläggning och nulägesanalys för 2018 gjord 19/3-18. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

2015 Öjeskolan plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 3-9

2015 Öjeskolan plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 3-9 2015 Öjeskolan plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 3-9 År 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk

Läs mer