Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog."

Transkript

1 Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka på installationer, uppdateringar och säkerhetskopiering. Alla dessa rutiner ombesörjes av oss utan att ni behöver tänka på det. Systemkrav För att BIBBLAN skall fungera krävs det från er sida endast att Ni har en dator som har tillgång till Internet, Följande webbläsare stöds så som Internet Explorer, Firefox, Chrome och Safari. BIBBLAN använder cookies, i denna lagras ingen personlig information och den raderas när sessionen avslutas, men webbläsaren måste tillåta cookies för att BIBBLAN skall fungera. För snabb och tillförlitlig registrering i BIBBLAN bör datorer som skall användas för någon form av registrering (katalogisering, cirkulation, låntagarregistrering) utrustas med en streckkodsläsare. Streckkoder och tillhörande utrustning till Bibblan finns att tillgå hos oss. Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. För att kunna registrera i BIBBLAN krävs ett användarnamn och ett lösenord. Ett administratörskonto erhålles från oss i samband med driftsättning. Med detta konto skapas ytterligare nödvändiga konton för olika kategorier, låntagare, pedagoger, bibliotekkarier. Låntagarna får automatiskt konton när de läggs in i BIBBLAN. När du kommer till BIBBLAN visas sökbilden: Bilden ovan är startsidan som möter alla när de kommer till BIBBLAN utan att angivit fullständig sökväg. Ange fullständig sökväg till ditt bibliotek. Se exempel nedan.

2 . Utan att vara inloggad på ditt bibliotek finns möjlighet med enkel eller utökad sökning. Här kan sökning ske med flera villkor samtidigt för att begränsa antal träff. Detta sker med OCH. Vill man söka med utökad träffbild används ELLER. Slutligen kan man undanta träffar med INTE som operand för att utesluta träffar som man inte vill ha med i svaret. Min 2 tecken måste anges. Och trunkering anges med *. För att få tillgång till BIBBLANs alla funktioner krävs det att du loggar in, för att göra det klickar du på länken Logga in här! Eller i menyn på valet Login. Följande bild visas då:

3 Skriv in de uppgifter du fått från oss eller din administratör och klicka på Login-knappen. Du är nu inloggad, vilket du ser genom att du fått fler alternativ i menyn: Sökning Genom att skriva ett sökord, som kan vara hela eller del av ett författarnamn med *, titel, signum, hylla eller serie, kommer en förteckning över bibliotekets litteratur att presenteras på skärmen. Skriv sökordet/orden här med eller utan *. Klicka sedan på knappen sök. Resultatet visas i en lista, klicka på den titel du vill ha mer information om. Sökning sortering av resultat Klicka på rubrik för att ändra sorteringsvillkor; titel, författare, hylla för att lättare hitta.

4 Administrera BIBBLAN Administrationen har för närvarande två funktioner, fler kommer naturligtvis att införas allt eftersom nya funktioner blir klara i BIBBLAN. När du väljer Administration visas följande alternativ: Under Allmänt kan du ange bibliotekets grunduppgifter. Du kan påverka alla uppgifter utom bibliotekets namn, det ändrar vi åt er vid behov. Formulärets utseende framgår nedan, glöm inte att klicka på knappen spara innan du går tillbaka. I administrationen lägger du även in andra användare som skall ha behörighet till BIBBLAN, det görs i funktionen användare ser ut så här: För närvarande finns 7 olika behörigheter där den lägsta är elev/låntagare. Behörighet nivå Notering Låntagare 1 Pedagog 2 Bibliotekarie/ Lunchadm 3 Administratör 4 vanligen BibAdmin och har högsta behörighet Lunchadministratör 6 *1 LunchTerminal 7 *1 SysAdmin 8 *2 (*1) Gäller skolor som har gemensamt låntagarkort/lunchkort. (se (*2) Nivå 8 är endast tillgänglig för personal hos BIBBLAN Att lägga upp en ny användare ser ut som följer, det är bara att ange inloggninsnamn, fullständigt namn samt det lösenord användaren önskar. Tänk på att inte använda för enkla lösenord, det bör vara minst 6 tecken långt och innehålla både bokstäver och siffror.

5 Lägg till ny Ändra Ta bort Så här ser registreringsbilden ut: Registrera låntagare Låntagarregistrering kan för närvarande ske manuellt i funktionen Låntagare som finns i huvudmenyn eller via en textfil som importeras via webläsaren från den lokala datorn. Den senare lämplig att nyttja vid nyregistrering av hela klasser. Sökväg till import av textfil Se appendix elevimport för detaljer vid massimport. När kan klickar på låntagare i menyn kommer man till låntagarregistret: Härifrån är det enkelt att söka, se lån eller granska en viss låntagare genom att klicka på dennes förnamn eller personnummer. I dessa fält fyller du i de uppgifter som skall gälla för den nya användaren. Visa lån Låntagaruppgifterna ser ut så här: Vid manuell registrering matar man in de uppgifter man önskar, dock minst Efternamn, Förnamn och Lånekortsnummer. För att automatiskt import/uppdatering skall fungera krävs att personnummer läggs in med totalt 12 siffror och utan mellanslag, ex ÅÅÅÅMMDD-NNNN men med bindesträck mellan datum och de sista 4 siffrorna. För de som har skyddad identitet där vissa siffor är utbytta mot andra tecken fungerar. När registrering är klar klickar du på knappen Spara. Visas en låntagare i formuläret och du vill lägga in en ny klickar du på knappen Ny för att få ett tomt formulär. Rutan Webbkonto har till uppgift att skapa en inloggning för web där låntagare kan se lån/reservatioer samt reservera läromedel. Ex omlån, ta bort egna reservationer, skriva recensioner och betygssätta böcker. Registrera böcker Katalogen har den största förändringen jämfört med tidigare versioner i BIBBLAN. En helt ny sökmotor implementerats där ledstjärnan har varit snabbhet och enkelhet. Katalogen står i direkt kontakt med LIBRIS vilket underlättar katalogiseringen av det lokala beståndet. Det man normalt behöver registrera utöver all data från Libris är hyllplats lånevillkor samt streckkod för de böcker som har ISBN kod eller Libris-nummer. Här följer beskrivning om hur en bok med ISBN-nr registreras i BIBBLAN: Börja i menyn Katalog, följande bild visas då:

6 Här kan du söka efter redan registrerade böcker för att ändra och ta bort, för det använder du sökfunktionen, den redogörs för närmare senare. För att lägga in en ny bok med ISBN-nr klicka på knappen Lägg till ny bok. Du kommer då till följande fönster: Skriv in bokens ISBN-nr eller läs av det med streckkodsläsaren om det finns tryckt i streckkod på boken. Tryck enter eller klicka på knappen Sök. Följande visas efter ett par sekunder:

7 Bilden visar uppgifter om boken och om dessa är korrekta, klicka på Lägg till längst ner på sidan. Om de är fel,eller om BIBBLAN inte hittar någon post, får du istället klicka på knappen Inget ISBN ochgöra en manuell katalogisering. OBSERVERA! Var noga med att ange bokens ISBNnummer även vid manuell katalogistering då BIBBLAN regelbundet söker efter manuellt registrerade poster i LIBRIS och byter ut dem om BIBBLAN vid senare tillfälle hittar det registrerade ISBN-numret. Om BIBBLAN finner titeln och du klickat på Lägg till kommer du till följande bild: Nu återstår att lägga in det lokala beståndet, dvs de exemplar som finns på ditt bibliotek. Det gör du genom att klicka på Lägg till lokalt bestånd, du kommer då till denna bild: Det första du normalt gör är att läsa av exemplarets streckkodsnummer. OBSERVERA att

8 detta inte är lika med bokens ISBN-nr. Detta nummer är ett unikt nummer som du förser boken med. Streckkoder från BTJ och andra systemlevererantörer går utmärkt att använda och du kan även blanda dessa. Vi levererar streckkodsetiketter och skanner med leverans 1-2 dagar efter beställning. Uppgifter om Hylla, Placering och Villkor väljs i listor som underhålls från menyn Katalog. Det är lämpligt att lägga in den, de uppgifter man vet att man kommer att använda innan man börjar katalogisera, detta spar mycket tid. När du är klar och har klickat på Spara kommer du till denna bild: Uppläggning av titlar utan ISBN-nr eller där titeln saknas i LIBRIS När en bok saknar ISBN-nr eller inte finns i LIBRIS klickar du på knappen Inget ISBN. Du kommer då till följande bild:

9 När du fyllt i grunduppgifterna klickar du på Spara. Då kommer symboler fram vild fälten för Författare, Signum och ämnesord. Klicka på dessa i tur och ordning för att komplettera posten med denna information. När detta är klart, klicka då på knappen Nytt exemplar och fyll i information även i detta formulär. När detta är klart är posten klar för att lägga till det lokala beståndet på samma sätt som i katalogistering med ISBN-nr. Utlåning Utlåning är enkel och okomplicerad, välj utlåning från menyn, följande bild visas då: Läs in låntagarens lånekortsnummer med streckkodsläsaren eller skriv in det manuellt. (Funktionen kommer inom kort att kompletteras med en sökfunktion att använda om låntagaren förlorat eller glömt sitt kort.) Om du skrivit in för hand klickar du på Visa eller trycker Enter, har du läst in koden med streckkodsläsare skall informationen om låntagaren samt dennes lån visas på skärmen såsom nedan: BIBBLAN väntar nu på streckkoder för böcker, läs av dessa en i taget med streckkodsläsare eller skriv in dem manuellt och tryck enter efter varje kod (endast om du skriver in för hand). Uppgift om titeln som registreras visas överst i rutan och samtliga lån visas sedan under uppgifterna om låntagaren. BIBBLAN kan för dagen ej skriva ut lånekvitton, men vi kommer att komplettera med detta inom kort. När lånet är klart klickar du bara på Utlåning i menyn på nytt för att nollställa formuläret. Återlämning Vid återlämning krävs endast bokens streckkodsnummer, det registreras i formuläret nedan: För varje kod som läses eller skrivs in, visas uppgift om titeln samt vem som haft den

Innehållsförteckning. Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, Version 1.2

Innehållsförteckning. Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, Version 1.2 Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, 2017-18. Version 1.2 Innehållsförteckning 1 Inloggning och användarkonton... 3 1.1 Om inloggning...3 1.2 Skapa konton...3 1.3 Byta lösenord...3 1.4 När

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

Att ladda ner från legimus.se

Att ladda ner från legimus.se Att ladda ner från legimus.se 1 Innehåll Logga in... 2 Första gången du loggar in... 2 Problem att logga in?... 2 Sök efter böcker... 3 Utökad sökning... 3 Träfflistan... 3 Sortera listan... 3 Ladda ner

Läs mer

Hja lp till Mina sidor

Hja lp till Mina sidor Hja lp till Mina sidor Vanliga Frågor Varför godkänner inte Mina sidor mitt personnummer trots att jag har prövat flera gånger och är säker på att jag skrivit rätt? Du behöver använda ett 12 siffrigt personnummer

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Logga in

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Logga in Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Logga in 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår hemsida

Läs mer

LibNet 2.1 onlinetjänst

LibNet 2.1 onlinetjänst LibNet 2.1 onlinetjänst Användarguide Innehållsförteckning 1. Generell information... 3 1.1. Tekniska krav... 4 2. Kunduppgifter... 5 2.1. Användarprofiler... 6 2.1.1. Ändra en befintlig användarprofil...

Läs mer

DANTEK ELEVWEB HJÄLP. Dantek ElevWeb Hjälp. Version 1 Copyright 2016 by Dantek AB. Sidan 1

DANTEK ELEVWEB HJÄLP. Dantek ElevWeb Hjälp. Version 1 Copyright 2016 by Dantek AB. Sidan 1 Dantek ElevWeb Hjälp Version 1 Copyright 2016 by Dantek AB Sidan 1 Innehåll Introduktion till Dantek ElevWeb 3 Att söka i Dantek ElevWeb 4 3 sätt att söka 5 Trunkering 5 Fritextsökning 6 Hjälp via stavningskontroll

Läs mer

Det här dokumentet går kortfattat igenom registrerings- och ansökningsprocessen.

Det här dokumentet går kortfattat igenom registrerings- och ansökningsprocessen. Det här dokumentet går kortfattat igenom registrerings- och ansökningsprocessen. 1. Webbläsare Följande versioner av webbläsare stöds: Netscape från version 7.x Firefox från version 1.x Internet Explorer

Läs mer

Kom igång med Digilärserien

Kom igång med Digilärserien Kom igång med Digilärserien Administrera dina digitala läromedel Kom igång med Mina sidor 1 Välkommen till Digilär! Här går vi igenom alla administrativa steg för att komma igång med dina läromedel från

Läs mer

Innehållsförteckning. Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga Version 1.5, fristående WeLib

Innehållsförteckning. Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga Version 1.5, fristående WeLib Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga 2018-03-22 Version 1.5, fristående WeLib Innehållsförteckning 1 Inloggning och användarkonton... 4 1.1 Om inloggning... 4 1.2 Skapa konton... 4 1.3 Byta

Läs mer

2013-04-18. Instruktion för användare av www.skolbiblioteksservice.se

2013-04-18. Instruktion för användare av www.skolbiblioteksservice.se Instruktion för användare av www.skolbiblioteksservice.se Innehåll Inledning... 1 Steg 1 Registrering och inloggning... 1 Registrering för personer med användarkonto hos Umeå kommun... 1 Inloggning för

Läs mer

Snabbhjälp Kulturdatabasen.se projektbidrag

Snabbhjälp Kulturdatabasen.se projektbidrag Snabbhjälp Kulturdatabasen.se projektbidrag Kulturdatabasen.se - projektbidrag är en webbapplikation som ska användas för att skicka och redovisa ansökan om arrangörs- och utvecklingsbidrag samt ansökan

Läs mer

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&)

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&) Gå in på www.lernia.se Klicka på rubriken Registrera CV 1. Fyll i dina användaruppgifter. - Skriv in din e-postadress, glöm inte att upprepa e-postadressen - Skriv in ett önskat lösenord och upprepa detta.

Läs mer

Bildtelefoni.net webbklient

Bildtelefoni.net webbklient Bildtelefoni.net webbklient Användarmanual 1.2 www.bildtelefoni.net Direktlänk: www.tolk.sip.nu Copyright 2015 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med webbklienten kan alla få enkel tillgång till

Läs mer

Innehållsförteckning. Version 1.3

Innehållsförteckning. Version 1.3 Beskrivning av WeLib med BOOK-IT i backend för skolbiblioteksansvariga, 2017-18. För ytterligare info om BOOK-IT hänvisas till http://bookit-hjalp91.axiell.com/web/help Version 1.3 Innehållsförteckning

Läs mer

Rev. 2015 09 17. Handledning till MTM:s användarregister

Rev. 2015 09 17. Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 09 17 Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 09 17 Innehållsförteckning Inledning... 2 Kom igång... 2 Logga in... 2 Startsidan... 3 Mitt bibliotek... 3 Mina uppgifter... 4 Registrera

Läs mer

Sök låntagare. Registrera ny låntagare. Utlån

Sök låntagare. Registrera ny låntagare. Utlån Sök låntagare Klicka på Sök Låntagare eller tryck F2. Skriv eller läs in personnummer eller lånekortsnummer i sökrutan. Du kan också skriva in hela eller delar av låntagarens namn. Efter sökrutan finns

Läs mer

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15 Sidan 1 (18) 1. Ledare... 3 1.2 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 3 2. Hantera deltagare... 5 2.1 Deltagare... 6 2.1.1 Lägga in deltagare i ny grupp... 6 2.1.2 Lägga till deltagare i befintlig grupp... 6 2.2

Läs mer

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support KI Biobank Instruktion Användarmanual för ELSA Innehållsförteckning Allmänt... 1 Vad är ELSA?... 1 Vad behövs för att använda ELSA?... 2 Felrapportering och support... 2 Att använda ELSA... 2 Viktig information...

Läs mer

RemoteX Applications Manual för Partner Login

RemoteX Applications Manual för Partner Login RemoteX Applications Manual för Partner Login RemoteX Technologies Innehållsförteckning Introduktion... 3 Partner Login... 4 Förberedelser i RemoteX Applications... 5 Registrera användare för Partner Login...

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

(Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support, support@mapaz.com, 08-551 142 01)

(Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support, support@mapaz.com, 08-551 142 01) Registrering, inloggning och genomföra prov i Maskinkörkortets provdel (Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support, support@mapaz.com, 08-551 142 01) Maskinkörkortet består i huvudsak av två delar, en

Läs mer

LÅN Manual Koha. Luleå universitetsbibliotek Ulrika Hedkvist

LÅN Manual Koha. Luleå universitetsbibliotek Ulrika Hedkvist LÅN Manual Koha Luleå universitetsbibliotek Ulrika Hedkvist 2017-05-30 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Registrera ny låntagare 3 Radera låntagare 4 Ändra PIN-kod eller personnummer 5 Utlån 6 Utskrift på lån 7 Återlämning

Läs mer

BTJ PRESENTERAR NYFIKET. Det nya sättet att låna film.

BTJ PRESENTERAR NYFIKET. Det nya sättet att låna film. BTJ PRESENTERAR NYFIKET Det nya sättet att låna film. STARTSIDAN MENYN Enkel och överskådlig meny: START, FILMER, ARTIKLAR och INFO. SPRÅKSTÖD Information på både svenska och engelska. SÖK Sök på allt

Läs mer

Manual Interbook. Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14)

Manual Interbook. Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14) Manual Interbook Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare och underanvändare... 3 2. Hitta

Läs mer

Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27

Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27 Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27 KULTURFÖRVALTNINGEN Innehåll Kontakta Kulturstöd... 2 Inledning, Ansökan på webben... 3 Logga in... 4 Felmeddelanden... 7 Godkänn

Läs mer

BTJ PRESENTERAR NYFIKET. Upptäck det nya sättet att låna film.

BTJ PRESENTERAR NYFIKET. Upptäck det nya sättet att låna film. BTJ PRESENTERAR NYFIKET Upptäck det nya sättet att låna film. STARTSIDAN MENYN Enkel och överskådlig meny: START, FILMER, ARTIKLAR och INFO. SPRÅKSTÖD Information på både svenska och engelska. SÖK Sök

Läs mer

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Innehåll Inledning... 1 Kom igång... 1 Logga in... 1 Startsidan... 2 Mitt bibliotek... 2 Mina uppgifter... 3 Registrera låntagare...

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 1 PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 2.0 ADMINISTRATÖR utvecklar och säljer anpassningsbara smartphone 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4

Läs mer

Landstinget i Värmland, mars 2012

Landstinget i Värmland, mars 2012 Snabbguide Landstinget i Värmland, mars 2012 Innehållsförteckning Snabbguide till basfunktioner i LISA+... 3 Om LISA+... 3 Att komma igång... 3 Inloggning... 5 Att byta lösenord... 5 Hur görs personsökning?...

Läs mer

Manual Interbook Bygdegårdar

Manual Interbook Bygdegårdar Manual Interbook Bygdegårdar Bidrag och föreningsuppgifter Datum: 2013 01 23 Version 1.0 Sidan 1 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare

Läs mer

Övergripande beskrivning

Övergripande beskrivning Axiell ehub 1 Innehåll Övergripande beskrivning... 4 Koppling mot Elib... 5 Katalogposter... 5 Katalogposter från BTJ... 5 Katalogposter från LIBRIS... 6 Inställningar i BOOK-IT för posthämtning från LIBRIS...

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

RemoteX Applications Manual för Resurs Login

RemoteX Applications Manual för Resurs Login RemoteX Applications Manual för Resurs Login RemoteX Technologies Innehållsförteckning Introduktion... 3 Resurs Login... 4 Förberedelser i RemoteX Applications... 5 Registrera användare för Resurs Login...

Läs mer

Business Online Generellt

Business Online Generellt Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Menyn Du kan navigera i Business Online på flera olika sätt. Ingången till de olika funktionerna hittar du via toppmenyn. Genom

Läs mer

Användarmanual Allmän REQS 7

Användarmanual Allmän REQS 7 1 Användarmanual Allmän REQS 7 2 Innehållsförteckning: Inloggning... 3 Allmänt... 4 Bokmärken statistik... 5 Fastighetsinformation... 6 Uppdragsöversikt... 7 Listläge filtrera/sortera... 8 Listläge skriv

Läs mer

Användarmanual Alfa e-recept - Partnerportal

Användarmanual Alfa e-recept - Partnerportal Alfa Kommun & Landsting AB Användarmanual Alfa e-recept - Partnerportal Senast ändrad: 2016-05-06 Version: 4.1 Dokumentansvarig: Ingrid Olsson Innehållsförteckning Alfa e-recept Partner... 3 Inledning...

Läs mer

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Innehåll Snabbstart och användarmanual 4 Personalhandbokens uppbyggnad 5 Redigeringsläget 6 Att redigera i personalhandboken 7 Publicering av de redigerade

Läs mer

Användarmanual Administratör

Användarmanual Administratör 1 (10) Användarmanual Administratör Migrationsverkets e-tjänster för kommuner Se och ändra ansvar för ensamkommande Ansök om statlig ersättning Senast uppdaterad: 2019-03-18 2 (10) Innehåll 1. Inledande

Läs mer

WeLib användarhandbok

WeLib användarhandbok WeLib användarhandbok Innehållsförteckning Förord 5 Om den här användarhandboken 5 Lär känna Axiell 5 Koncept i WeLib 6 Sök, hitta och upptäck 6 MeLib 6 Verktyg 6 Inloggning och användarkonton 7 Om inloggning

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Klubbmedlem 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår hemsida

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör Uppdaterad: 2014-03-18 För dig som är Gruppadministratör 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 10 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.1 Sidan 2 av 10 Innehåll Att logga in och byta lösenord... 3 Logga in... 3 Byta lösenord...

Läs mer

Alfa e-recept: Ny anva ndare

Alfa e-recept: Ny anva ndare Ny förskrivare Registrera ny användare av Alfa e-recept Klicka på [Ny användare] Kontrollera att du har din e-legitimation tillgänglig innan du börjar fylla i formuläret. Det går bra att använda BankID,

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK KATALOG

GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK KATALOG GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK KATALOG Innehåll Funktionstangenter... 2 Importera bibliografiska poster... 3 Skapa exemplarposter... 7 Exemplarposter fält-för-fält... 9 Kö/beställning i samband med katalogisering...

Läs mer

Användarmanual Administratör

Användarmanual Administratör 1 (10) Användarmanual Administratör Migrationsverkets e-tjänster för kommuner Se och ändra ansvar för ensamkommande Ansök om statlig ersättning (Observera att denna e-tjänst enbart är tillgänglig för kommuner

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

GÖTABIBLIOTEKEN. För FörlagEtt: Kom ihåg att klicka på lägga in din order i Book-IT i sista steget av beställningen

GÖTABIBLIOTEKEN. För FörlagEtt: Kom ihåg att klicka på lägga in din order i Book-IT i sista steget av beställningen Manual för inköp A. Inköp från AdLibris, BTJ och FörlagEtt. Beställ från leverantörerna som vanligt, de levererar poster via Libris. En katalogpost skapas automatiskt vid köpet om det inte redan finns

Läs mer

Orderbekräftelse Rev 2012-11-22

Orderbekräftelse Rev 2012-11-22 Orderbekräftelse Rev 2012-11-22 Övergripande beskrivning När du beställer medier från vissa leverantörers webbplatser kan du få orderbekräftelser skickade direkt till ditt inköp i BOOK-IT. Därmed skapas

Läs mer

Skapa aktörer och roller i Nationell katalog för produkter och avtal

Skapa aktörer och roller i Nationell katalog för produkter och avtal Skapa aktörer och roller i Nationell katalog för produkter och avtal Till leverantörer som arbetar i Nationell katalog för produkter och avtal För att kunna arbeta i Nationell katalog för produkter och

Läs mer

Release notes. Axiell Arena version 3.3

Release notes. Axiell Arena version 3.3 Release notes Axiell Arena version 3.3 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiel l.com, www.axiell.se INNEHÅLL

Läs mer

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version 8.0 2016-04-22

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version 8.0 2016-04-22 TIPS OCH KÄNDA FEL BOOK-IT version 8.0 2016-04-22 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatv. 4, 224 21 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: axiellsverige@axiell.com Innehållsförteckning Cirkulation...

Läs mer

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30 Mikromarc 3 Fjärrlån Version 6.30 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, januari 2015 Innehåll INLEDNING... 3 KOM IGÅNG MED FJÄRRLÅN... 4 KOPPLING MOT LIBRIS FJÄRRLÅN... 4 E-POSTINSTÄLLNINGAR... 4 FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR...

Läs mer

ProReNata Journal. Snabbstart

ProReNata Journal. Snabbstart Snabbstart sida 1 av 8 ProReNata Journal Snabbstart Välkommen till ProReNata Journal! Vi har lagt ner stor möda på att det här systemet ska bli ett tillförlitligt och enkelt verktyg som hjälper dig i din

Läs mer

Weblogin Innehåll Startsida Språkinställning Efter inloggningen Ändra egna data - Personuppgifter Ändra egna data - Inställningar Ändra egna data - Ange lösenordsfråga Ändra lösenord Lösenordet har ändrats

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Internet. En enkel introduktion. Innehåll:

Internet. En enkel introduktion. Innehåll: Internet En enkel introduktion Innehåll: Datorns olika delar Starta datorn Så gör du om du kan webbadressen Så gör du om du inte kan webbadressen Kortfattad repetition Alingsås bibliotek, 2012 2 3 4 6

Läs mer

Distansåtkomst via systemaccess tjänst från egen dator

Distansåtkomst via systemaccess tjänst från egen dator Distansåtkomst via systemaccess tjänst från egen dator Innehållsförteckning Sid Syftet med tjänsten systemaccess för distansåtkomst... 2 Förutsättningar för att använda tjänsten distansåtkomst... 2 Så

Läs mer

Vaka Användarmanual. Användarmanual. VAKA Passersystem

Vaka Användarmanual. Användarmanual. VAKA Passersystem Användarmanual VAKA Passersystem axema Sida 1 Copyright Axema Access Control AB, Stockholm 2012. 200xx-sv Vaka användarmanual Axema Access Control AB är ett svenskt säkerhetsföretag som sedan 1992 utvecklar

Läs mer

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster Identity Manager Användarhandbok Identity Manager Behörighetsverktyg för Mina tjänster April 2017 1 VAD ÄR IDENTITY MANAGER?... 2 1.1 VAD SKA BEHÖRIGHETSADMINISTRATÖREN GÖRA I IDENTITY MANAGER?... 2 1.2

Läs mer

Sök Idrottslyftet år 4

Sök Idrottslyftet år 4 Sök Idrottslyftet år 4 Du ansöker via din förenings Idrottonline sida enkelt och säkert! Förbered! Som vid all idrott är förberedelsen det viktigaste, förberedelsen för att ansöka om Idrottslyftet består

Läs mer

Malmö stad Fritidsförvaltningen. Ledare

Malmö stad Fritidsförvaltningen. Ledare Malmö stad Fritidsförvaltningen Ledare 2 (37) Datum 2013-01-09 Version: 1.4 Innehållsförteckni ning ng 1. Ledare... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord...

Läs mer

Onlineanmälan av SVERAK-registrerade katter. Skapa konto (Görs endast första gången) Administrera mina katter 4. Anmäla katt till utställning 5

Onlineanmälan av SVERAK-registrerade katter. Skapa konto (Görs endast första gången) Administrera mina katter 4. Anmäla katt till utställning 5 Innehåll Skapa konto (Görs endast första gången) 1 Använda "mina katter" 3 Administrera mina katter 4 Anmäla katt till utställning 5 Onlineanmälan av SVERAK-registrerade katter: Skapa konto (Görs endast

Läs mer

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Lathund skriva reseräkning Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Innehållsförteckning - Normal inloggning Sidan 3 - Inloggning första gången (eller om du glömt lösenordet) Sidan 4 - Ändra lösenord Sidan 5 - T&R

Läs mer

Administrera dina digitala läromedel. Kom igång med Mina sidor 1

Administrera dina digitala läromedel. Kom igång med Mina sidor 1 Kom igång med Mina sidor Administrera dina digitala läromedel 1 Välkommen till Mina sidor! Här hittar du dina digitala läromedel och kan enkelt administrera dem. Har du redan ett konto kan du hoppa direkt

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Användarguide för hantering av MySE

Användarguide för hantering av MySE Användarguide för hantering av MySE 1 FÖRDELAR med att använda MySE Tillgänglighet Öppet dygnet runt Slipper telefonkö Beställning och leverans Se ditt pris även i mobilapp Se aktuellt saldo och leveranstider

Läs mer

Viktiga inställningar för Isolda webshop

Viktiga inställningar för Isolda webshop Viktiga inställningar för Isolda webshop Denna webshop är optimerad för Internet Explorer 6, Mozilla Firefox 2, Safari 2 och senare versioner. Vi använder både vanliga cookies (en fi l som sparas på din

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17) Aktivitetsstöd Behörigheten Ledare Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (17) Innehållsförteckning 1. Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt

Läs mer

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster?

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Ahmet Kurt, NSB, juni 2011 Mobiltätheten exploderar bland befolkningen. Mobilen har man alltid tillgänglig, utan lång starttid. Just nu (2011)

Läs mer

Lärarhandledning. Felix börjar skolan

Lärarhandledning. Felix börjar skolan Lärarhandledning för Felix börjar skolan Felixonline är en digital anpassning av barnboksserien Felix börjar skolan utgiven av Bonnier utbildning. Syftet med läromedlet är i första hand att skapa läsupplevelse

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Nyheter i Mikromarc 2.6.1

Nyheter i Mikromarc 2.6.1 Nyheter i Mikromarc 2.6.1 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, oktober 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Websök... 4 Ämnesord... 4 Flytta lån... 4 Uniform titel... 5 Högertrunkering... 5 Övriga

Läs mer

manual interbook SKOLOR

manual interbook SKOLOR manual interbook SKOLOR Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 Huvudanvändare och underanvändare 2. Hitta Interbook 2.1 Hjälp-funktion 3. Logga in 3.1 Glömt lösenord 3.2 Byta lösenord 4. Boka lokal 5.1

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben Kundens ex Gäller från 2017-01-01 Innehåll Inledning... 2 Ansökan på webben... 2 Förutsättningar... 2 Logga in... 2 Ansökan... 3 Felmeddelanden... 4

Läs mer

Fraktjakt manual för registrering av Transportföretag och användare

Fraktjakt manual för registrering av Transportföretag och användare Fraktjakt manual för registrering av Transportföretag och användare Version 1.5 2012-09-11 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen...3 Registrera användarkonto till fraktföretag...4 Mina

Läs mer

Kom igång med CodeMonkey 1

Kom igång med CodeMonkey 1 Kom igång med CodeMonkey 1 Vad roligt att du valt att arbeta med CodeMonkey! I denna Kom igång-guide får du steg-för-steg-instruktioner för hur du kommer igång med att skapa konton, aktivera läromedel,

Läs mer

Kom igång med NOKflex 1

Kom igång med NOKflex 1 Kom igång med NOKflex 1 Vad roligt att du valt att arbeta med NOKflex! I denna Kom igång-guide får du steg-för-steg-instruktioner för hur du kommer igång med att skapa konton, aktivera läromedel, tilldela

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

WebitRental Uthyrningssystem. WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se

WebitRental Uthyrningssystem. WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se WebitRental Uthyrningssystem WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se Instruktioner INSTALLATION... 3 FRÅN CD... 3 FRÅN NÄTET... 3 KOMMA IGÅNG... 4 FÖRETAGSUPPGIFTER... 4 HYRTIDER... 4 SJÄLVRISKREDUCERING...

Läs mer

Manual Inköpsförslag Koha

Manual Inköpsförslag Koha Manual Inköpsförslag Koha Hämta beställningar i t ex Stig och Fjärrkontrollen, belägg dessa hos leverantör (utgåva, pris mm) som vanligt. Starta Voyager och XP. Sök fram rätt titel och upplaga i Voyager,

Läs mer

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Introduktion till. CDB Internet

Introduktion till. CDB Internet Introduktion till CDB Internet Juni 2012 CDB-Internets webbsida CDB-Internets webbsida nås via Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Under bilden E-tjänster väljer du CDB-Internet i snabbvalslistan Första

Läs mer

Vid fel och frågor Ta kontakt med förbundet. Logga in. Menyn

Vid fel och frågor Ta kontakt med förbundet. Logga in. Menyn Manual Spelarregistrering Manualen beskriver hur man lägger in spelare i sin spelartrupp och tilldelar fasta spelarnummer. Läs igenom manualen och följ den när du lägger in spelarna i ditt lag och föreningens

Läs mer

Användarhandledning DORUM

Användarhandledning DORUM Demografiska databasen Sid 1 (19) Användarhandledning DORUM Datum: 2012-09-19 Version: 1.0 Projektledare: Carin Hedlund, Mattias Sandström Innehållsförteckning Åtkomst 3 Ej inloggad 3 Inloggning 7 Dorums

Läs mer

Bordermail instruktionsmanual

Bordermail instruktionsmanual Bordermail instruktionsmanual Du kan själv skapa upp till 4 nya e-postadresser via självadministrationssidorna Du kan läsa och skicka e-post på 2 sätt För att komma till självadministrationssidorna öppna

Läs mer

So ka artiklar och annan litteratur

So ka artiklar och annan litteratur 1 So ka artiklar och annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur vare sig du letar efter böcker eller artiklar. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom

Läs mer

Det finns tre sätt att ta sig till inloggningen för Mina sidor från vår hemsida (startsidan). 1) Genom direktlänk.

Det finns tre sätt att ta sig till inloggningen för Mina sidor från vår hemsida (startsidan). 1) Genom direktlänk. Manual Mina sidor 1 2 Det finns tre sätt att ta sig till inloggningen för Mina sidor från vår hemsida (startsidan). 1) Genom direktlänk. 2) Genom att klicka på Mina sidor i menyn. 3) Genom att klicka på

Läs mer

Uppdaterad Registrera avhandling i DiVA

Uppdaterad Registrera avhandling i DiVA Uppdaterad 2018-09-19 Doktorsavhandling och Licentiatavhandling Registrera avhandling Viktigt! Om din avhandling är en sammanläggning, gå först igenom punkt 1-3. Om din avhandling är en monografi kan du

Läs mer

Hur kommer jag igång?

Hur kommer jag igång? 2015-01-12 Hur kommer jag igång? Hej och välkommen till Eftermarknadsutbildningen inom Konsumenträtt! Börja med att läsa igenom denna instruktion (i utskriftslayout). Den är till hjälp för att du snabbt

Läs mer

Skolmaten. Användarhandledning 2015-05-28

Skolmaten. Användarhandledning 2015-05-28 Skolmaten Användarhandledning 2015-05-28 Steg 1: Logga in Om din skola är ansluten till Skolmaten har du fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@dinskolmat.se så kontaktar vi dig.

Läs mer