Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp"

Transkript

1 Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: Plats: Prime Point, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Kent Engström Bengt Gördén Magnus Höglund Leif Johansson (fr o m punkt 4) Börje Josefsson samt Lennart Forsberg Olle Thylander Hans Wallberg. Anmält förhinder: Johan Sandfeldt 1. Driftläget för Sunet.

2 Även under de senaste veckorna har det varit ganska lugnt på driftsidan, rapporterade Bengt Gördén. Mer anmärkningsvärda händelser: Source Specific Multicast (SSM) har implementerats i nätet. Det blir därmed enklare att bygga distributionsträd. Vidare har Sunet 155 byggts om så att Gigasunet numera är huvudansvarigt för BGP. Det har varit vissa problem peering mot Telia och en peering är tillfälligt avstängd. Det finns ett behov av minnesuppgraderingar på GSR-routrarna p g a en oväntat stor tillväxt av BGP-entries. Annars är det mest "normala tickets" i driften.. En nyhet är att ett ärendehanteringssystem (RT) har införts och börjat användas på KTHNOC. Man har haft 77 Sunet-ärenden på 4 veckor. Nytt vad gäller kontakterna mot omvärlden: Sunet har nu anslutning på alla nationella knutpunkter (inkl Sundsvall, som är den nyaste). 2. Status Gigasunet Börje Josefsson rapporterade att Gigabit-kort nu är utskickade till 5 ställen (installerade men ej driftsatta). Eterra installerar. Ytterligare kort kommer på fredag ( för ytterligare 5 högskolor), och resterande kort beräknas komma en vecka in i juni. Felet med det s k Mistral-chipet visade sig inte ha drabbat SUNET särskilt mycket: bara 2 routrar med detta fel har hittats. Övrigt: På en fråga klargjordes att SUNET inte har för avsikt att annat än i undantagsfall samla in och återanvända överblivna Cisco routers. I normalfallet kan alltså högskolorna fortsätta att använda dessa routers på valfri plats i sina nät. Tempot i driftsättningen av Gigasunet: Även sedan utrustningen finns på plats och förbindelserna är klara att användas tenderar högskolorna att vänta med att föra över produktionstrafiken till det nya nätet. Det kan förklaras av att många inväntar terminsslutet innan de vill göra förändringar, samtidigt som det gamla nätet blivit avlastat i och med att några stora användare numera kör Gigasunet. Det finns därmed inte något omedelbart tryck på högskolorna att ta steget över till Gigasunet.

3 Det är emellertid inte bra om alla väntar in i det sista med att gå över, eftersom det inte kommer att finnas resurser att samtidigt hjälpa ett stort antal högskolor in på Gigasunet. Till hösten börjar den tredje etappen med leveranser till resterande högskolor och då kommer också en absolut deadline i och med att Sunet 155 måste avvecklas och Banverks-förbindelserna försvinner. Avtal om driften: Ett driftavtal är tecknat med KTH och tills vidare svarar KTH också för nivå 1-driften. Tanken är att denna typ av drift efter uppbyggnadsfasen skall kunna köpas av ett kommersiellt företag och en avropsförfrågan har gått ut för nivå 1-driften. Det företag som får uppdraget måste kunna börja leverera tjänsten i september Info från styrelsemötet Ordföranden och sekreteraren rapporterade från mötet i SUNETs styrelse den 2 april Särskilt kommenterades diskussionen med anledning av utredningen om fortsatt uppbyggnad av SUNET perioden , Valmyndighetens önskemål om inkoppling av sina servrar på central plats i SUNET, ett ärende avseende anslutning av studentbostäder via en neutral kopplingspunkt så att ansvaret för studentbostadsnätet kan överlåtas på ett bostadsbolag samt SUNETs peering-policy (se nästa punkt). Styrelsen har uppdragit åt den tekniska referensgruppen att ta fram ett mer fullständigt förslag till policy för samtrafik. 4. Uppdatering av peering-policy. Uppdrag från styrelsen De kompletteringar av nuvarande regler som styrelsen efterfrågar är regler för att garantera kvaliteten i trafiken genom att kräva att redundanta direktförbindelser etableras vid ett omfattande trafikutbyte och att det vid samtrafik ställs krav på att trafiken styrs och filtreras med hjälp av vägvalsregister. Hans Wallberg framhöll att uppdraget också avser bestämmelser för peering via lokala knutpunkter. Sådan peering skall vara möjlig men det bör då finnas en alternativ väg att gå, t ex via en nationell knutpunkt. Referensgruppen diskuterade bl a vad som skall menas med att trafiken blivit "för omfattande". Är det t ex när SUNETs anslutning till en knutpunkt belastas till 70 % eller mer och till vem skall kravet på direktförbindelser riktas om det inte finns någon dominerande komponent i form av utbyte med en viss operatör i den belastningen? Kapaciteten på en förbindelse beror också på vilken teknik som används. Men gruppen var enig om att kvaliteten har påverkats negativt när datapaket kastas eller stannar för länge i tillgängliga buffertar.

4 Redundansen kan också åstadkommas på flera olika sätt. En fråga är om redundans måste finnas på samma ort eller om den redundanta vägen kan gå över en annan nationell knutpunkt eller rentav via USA. Referensgruppen lutade åt att det är samma ort som gäller. Lastdelning kan ocskå vara en komplicerande faktor. Vid lastdelning gäller att trafiken sammantaget på förbindelserna inte bör få överstiga 70 % av den totala kapaciteten. SUNET bör i sina peering-överenskommelser förbehålla sig tolkningsrätten vad gäller begrepp som kvalitet och omfattning. Klart är dock att det inte kommer att gå att tvinga en motvillig part att gå med på att direktförbindelse etableras utan att det här kommer in ett moment av föhandling. Genom att SUNET från början har gjort klart vilka krav vi ställer bör dock sådana förhandlingar underlättas och förhoppningen är att vi kan hitta en modell som upplevs rimlig av alla och som kan leda till att också andra operatörers peering policy påverkas. För att utforma ett detaljerat förslag utsågs en peering-kommitté bestående av Börje Josefsson, sammankallande, Bengt Gördén och Leif Johansson. Kommittén bör kunna lägga ett förslag vid nästa möte i den tekniska referensgruppen. 5. News-diskussion (med anledning av Björn Danielssons fråga) Referensgruppen diskuterade de två frågor Björn Danielsson ställt. På frågan om hur man bäst kan hantera hela News-flödet hänvisade gruppen till de erfarenheter som kan finnas hos andra operatörer som kör fulla news-matningar som t ex Uninett eller Telia. Att döma av reaktionerna i referensgruppen är dock trycket på SUNET att leverera en full news-matning inte särskilt stort från högskolornas sida. Majoriteten av användarna har inte något större intresse av News, samtidigt som News fortfarande är en viktig nyhetskälla för vissa användargrupper, tex matematiker. Det kan handla om mellan 100 och 1000 användare per högskola. Dessa användare vill ha tillgång till "sina" news-grupper men ställer inte krav på full matning. Lösningen har hittills varit att låta högskolorna själva göra urvalet och ta hem de grupper de efterfrågar i det totala utbud som SUNET levererar. Däremot har SUNETs policy varit att kunna leverera allt som efterfrågas och att undvika att vara den som gör urvalet åt högskolorna. I dagens situation finns emellertid alternativ till SUNET i form av newsmatningar från andra operatörer och högskolorna hämtar ofta sitt News-utbud från mer än en källa. Ansvaret faller därmed mindre tungt på SUNET att verkligen kunna leverera allt. Det torde också råda stor enighet att mycket av informationen i News - och i synnerhet de mest skrymmande filerna - är skräp som ur högskolesynpunkt är totalt ointressant och t o m

5 olämpligt att distribuera, samtidigt som den som enbart vidarebefordrar trafik inte bör vara den som bestämmer vad av den beställda trafiken som skall levereras respektive filtreras bort. För att undvika en diskussion om tycke/smak/lämplighets-frågor bör därför en eventuell filtrering av av News-matningen grundas på ett kriterium som är lätt att förstå och motivera. Att filtrera bort filer över en viss storlek skulle ge en betydligt mer lätthanterlig newsström ut till högskolorna. Referensgruppen beslöt att be Björn Danielsson om information - baserat på hittillsvarande erfarenheter - om vad som går att göra rent tekniskt för att ta bort stora filer och om detta skulle underlätta SUNETs arbeter med News och minska kraven på utrustning för Newshanteringen. Om det finns en enkel lösning på detta problem och filtrering utifrån storlek är ett realistiskt alternativ bör högskolorna ställas inför valet mellan en reducerad newsmatning enligt ett konkret förslag och en fortsatt full matning. Då frågan rör principer för hur SUNET bör agera som transportör av data bör frågan diskuteras i SUNETs styrelse, som bör stå som avsändare till en eventuell enkät till högskolorna med dessa två alternativ. Uppdrogs åt sekreteraren att ta kontakt med Björn Danielsson och redogöra för referensgruppens syn på problemet. 6. Nästa TREF-punkt Magnus Höglund bekräftade att Högskolan Dalarna åtar sig att arrangera TREF-punkt hösten 2002 i Borlänge eller Falun. Datum bestämdes till den oktober 2002 (skall stämmas av ytterligare med Högskolan Dalarna men är till 90 % klart). Program: SUSEC 28 oktober, TREF oktober. Programansvar: Börje lägger upp information på webben och hanterar anmälningar via TREFs formulär. Magnus ansvarar för de lokala arrangemangen. Kent svarar för samordningen med SUSEC. Ansvariga utses i övrigt för olika block i programmet precis som inför senaste TREFpunkt i Uppsala. Detta ansvar innefattar att talare kontaktas

6 och att klara programpunkter samt ev ändringar anmäls till Börje och övriga i referensgruppen Valda programpunkter: 1. SPAM Är en viktig punkt i SUSECs program och bör samordnas så att SUSECs bidrag läggs dag 2 (29 oktober) och fokuserar administrativa och juridiska aspekter. TREF ordnar samma dag på eftermiddagen en BoF där enbart tekniska aspekter på SPAM tas upp. TREF-programmet dag 1 inleds efter lunch med standardblocket (presentation av värdorganisationen, statusrapporter SUNET/NORDUnet). Före BoF-en om SPAM finns ett pass som skulle kunna fyllas av ett inslag om IRC (+ andra instant message-tekniker). Magnus ansvarar för detta och kontaktar Mattias Ahnberg. Dag 2: Dagen inleds som vanligt med rundvandring (till kl 10). Ämnen för dag 2 föreslås bli Keeping one Internet (Hans ansvarig och kontaktar Harald Alvestrand och eller Patrik Fältström) Open Source (?) Peer to peer (Bengt ansvarig) IP-telefoni (Leif ansvarig) ENUM (Leif ) För detta block kontaktas Patrik Fältström (som skrivit ENUM-RFCn) samt Joakim Strålmark, PTS (ansvarig för den svenska försöksverksamheten)

7 Dagen avslutas med ett rapportblock (ev kan IP-telefoni och ENUM ingå i ett sådant block, liksom trafikmätningar) går ett plan till Stockholm och dessförinnan finns avgångar med X Det är därför lämpligt att avsluta vid tretiden. Börje gör webbsidan och lägger ut ett preliminärt program för bearbetning. Målsättningen är att före midsommar ha ett program som går att publicera, vilket kräver insatser av alla i referensgruppen. För att klara en god framförhållning bestämdes ett nytt möte i referensgruppen - tisdagen den 25 juni på Arlanda 7. TREFpunkt våren 2003 Referensgruppen gav Linköpings universitet i uppdrag att arrangera TREF-punkt våren 2003 någon gång under vecka 13 eller 14. Kent Engström undersöker vilket datum som kan vara lämpligt (också med tanke på samordning med SUSEC) och återkommer med besked vid nästa sammanträde 8. Planer på seminarier/workshops Den tänkta workshopen om IP-telefoni i maj 2002 ersätts av inslaget i TREFpunkts-programmet. Möjligen kan en övning ordnas i höst om det vid TREF-punkt visar sig att det finns ett tillräckligt intresse. Leif Johansson och Torbjörn Wiberg förbereder ett middleware-symposium inom ramen för det NORDUnet2-finansierade GNOMIS (Greater Nordic middleware symposium). Eventuellt kan referensgruppen stödja ett sådant arrangemang, beroende på hur finansieringssituationen ser ut och inställningen hos de ansvariga. Leif undersöker vidare. IPv6 är också ett tänkbart ämne för en ny workshop på temat "Hur gör man, om man vill prova?" Bengt tänker vidare. 9. SUNETs tekniska framtid Tema för dagens framtidsdiskussion var End-to-end performance.

8 Börje Josefsson inledde och delade ut ett papper med referenser till intressanta web-sidor med relevans för ämnet. I diskussionen togs bl a performance-begreppet upp till granskning. Kanske det intressanta inte är främst performance utan end-to-end connectivity. 10. Övriga frågor och övrig information Punkten behandlades mycket snabbt p g a brist på tid. Enighet rådde om att TREFpunkten i Uppsala blev ett framgångsrikt arrangemang. Ett intryck från NORDUnet 2002 är att NORDUnet-konferenserna är sig relativt lika år från år och att det behövs mer förnyelse för att hålla intresset vid liv också i fortsättningen. Beträffande europeiska och andra internationella konferenser konstaterades att referensgruppen har ambitionen att mer aktivt bevaka konferenser av denna typ, men diskussionen uppskjöts för övrigt till nästa sammanträde. Exempel är i-grid-konferensen i Amsterdam den september 2002 och -dessförinnan - den årliga TERENA-konferensen som i år äger rum i Limerick den 3-6 juni LAN-gruppens kommande aktiviteter Börje förklarade för de senast tillkomna ledamöterna i referensgruppen vad LAN-gruppen är och vilken betydelse den haft. Primärt har lokala nät fokuserats men arbetet har gett erfarenheter och information också avseende nätteknologi i vidare mening och sådant som tillhör SUNETs tekniska framtid. Rapporten från den förra studieresan i november 2000 finns publicerad på En pdf-version finns på Beslöts att påbörja planeringen av ett nytt studiebesök via mail och därvid sikta på en studieresa i början av år Erfarenheten visar att planeringen tar tid om man liksom förra gången vill skräddarsy ett besök så att det passar de egna intressena och ger tillgång till den expertis man vill komma i kontakt med. Förra gången besöktes

9 Computer Associates, makers of the Unicenter NMS Aprisma, makers of the Spectrum NMS Cisco Systems Extreme Networks Stanford University Nortel Networks. Intel och CAIDA skulle också ha besökts och kan bli aktuella vid nästa tillfälle. 12. Mötesplanering för hösten. Vårens sista möte blir alltså tisdagen den 25 juni För hösten 2002 bestämdes följande datum: - Måndagen den 16 september Torsdagen den 28 november Mellan dessa båda möten ligger alltså TREFpunkt den oktober Planering av arbetet med kokboken m m Referensgruppen diskuterade den information som tillhandahålls på TREFs webbplats och sättet att uppdatera den. Man kan tänka sig en struktur där olika ledamöter får ansvar för olika avdelningar. Magnus meddelade att han umgås med planer på att flytta informationen från Umeå till en dator som han har bättre kontroll över. Nyligen har han också sett till att dokumentationen från TREFpunkt i Uppsala nu finns tillgänglig på TREFs webbplats. Fortfarande saknas information om Gigasunet. Magnus åtog sig att till nästa möte fundera på hur nätplatsen skulle kunna struktureras och hur ansvaret för uppdatering bör fördelas. 14. Pers Nihléns rapport

10 Per Nihlén har på uppdrag av NORDUnet undersökt trafiken från svenska högskolor mot USA med hjälp av Netflow i syfte att sprida ljus över det faktum att NORDUnet från att ha varit huvudsakligen importör av data blivit nettoexportör av data till USA. Referensgruppen ställde sig frågande till de siffror i rapporten som avser Högskolan Dalarna och skulle gärna se en rapport för ytterligare en period att jämföra med. Om en ny rapport visar samma mönster är det läge att gå vidare och fråga berörda högskolor (främst de med hög andel export) hur de förklarar de höga siffrorna. Högst värden har uppmätts för Uppsala, Linköping och Lund. I bästa fall har dessa högskolor gjort egna studier av trafikflödet och kan i så fall ge bättre förklaringar till de värden som mätts upp. Vid anteckningarna Olle Thylander

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2000-05-18 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Jan Engvald Bengt Gördén Christer Holgersson Magnus Höglund

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2001-06-14 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Jan Engvald Bengt Gördén Christer Holgersson Magnus Höglund

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2001-08-30 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Jan Engvald Bengt Gördén Christer Holgersson Magnus Höglund

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2002-01-10 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Kent Engström Bengt Gördén Magnus Höglund Leif Johansson

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1998-09-08. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande)

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1998-09-08. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1998-09-08 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Christer Holgersson (ersättare för Roland Hedberg)

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1998-03-24 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Sören Hollander

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler den 14 april 2009, kl.13.00

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler den 14 april 2009, kl.13.00 Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler den 14 april 2009, kl.13.00 Närvarande ledamöter: Marie Andersson Per Andersson Gun Djerf (via telefon) Kent Engström Leif

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1999-03-24. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande)

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1999-03-24. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1999-03-24 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Richard Cedergren (ersättare för Anders Mattsson) Jan Engvald

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 4 april 2001. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 4 april 2001. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 4 april 2001 Närvarande ledamöter: Staffan Sarbäck, ordförande Lennart Bergström Anne Ehrenholm Lars-Elve Larsson Lennart Ljung Kerstin Malmqvist Magnus Mårtensson

Läs mer

TREFpunkt Linköping 2-33 april 2003

TREFpunkt Linköping 2-33 april 2003 TREFpunkt Linköping 2-33 april 2003 Status SUNET och NORDUnet Hans Wallberg SUNET UMDAC/Umeå universitet Dagsläget GigaSunet har nu varit i full drift i ett halvår Under denna period har det förekommit

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1998

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1998 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande punkt 1-5 samt 7-11. Lennart Bergström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Sigvard Nilsson, ordförande

Läs mer

1. Inledning Ordföranden öppnade mötet, hälsade alla välkomna, samt ställde frågan om ytterligare ärenden bör föras upp på dagordningen.

1. Inledning Ordföranden öppnade mötet, hälsade alla välkomna, samt ställde frågan om ytterligare ärenden bör föras upp på dagordningen. f Datum/Date 2012-03-14 1 (5) Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte, 14 mars 2012, kl. 13:00 Närvarande: Marie Fryklöf, ordförande Johan Berggren, adjungerad Kent Engström Paul Haglund

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum 1997-01-22 Närvarande ledamšter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Gunnar Lindberg

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 11 april 2003. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 11 april 2003. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 11 april 2003 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Ulf-Björn Rönn Staffan Sarbäck

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 14 april 2004. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 14 april 2004. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 14 april 2004 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Gun Djerf Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Lennart Ljung Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Staffan

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 12 april 2007

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 12 april 2007 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 12 april 2007 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Johnny Nilsson Peter Olsson Johan Sigholm Benny Stridsberg

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp sept 97

SUNETs Tekniska Referensgrupp sept 97 SUNETs Tekniska Referensgrupp sept 97 SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1997-12-01 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn

Läs mer

SUNET TREF LANng 2003

SUNET TREF LANng 2003 SUNET TREF LANng 2003 Kort om gruppen och rapporten Kent Engström, SUNET TREF / Linköpings universitet Gruppen Börje Josefsson, LTU Björn Rhoads, KTHNOC Magnus Höglund, DU Johan Sandfeldt, KI Kent Engström,

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 3 november 1998

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 3 november 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 3 november 1998 Närvarande ledamöter: Sigvard Nilsson, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler, 26 maj 2010, kl.09.15

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler, 26 maj 2010, kl.09.15 Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler, 26 maj 2010, kl.09.15 Närvarande: Per Andersson Johan Berggren Gun Djerf, ordförande Kent Engström Tomas Liljebergh Per Nihlén

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 11 september 2002. Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 11 september 2002. Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 11 september 2002 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Gun Djerf Anita Kollerbaur (t o m punkt 5) Lars-Elve Larsson Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Ulf-Björn

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 19 januari 2005. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 19 januari 2005. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 januari 2005 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande (med undantag av punkt 11) Gun Djerf Anita Hansbo (t o m punkt 8) Lars-Elve Larsson Staffan Sarbäck

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 30 mars 1999. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 30 mars 1999. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1999 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Lars-Elve Larsson Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan

Läs mer

1. Inledning Ordföranden öppnade mötet, hälsade alla välkomna, samt ställde frågan om ytterligare ärenden bör föras upp på dagordningen.

1. Inledning Ordföranden öppnade mötet, hälsade alla välkomna, samt ställde frågan om ytterligare ärenden bör föras upp på dagordningen. f Datum/Date 2011-07-04 1 (5) Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler, 16 juni 2011, kl.13.00 Närvarande: Marie Fryklöf, ordförande via Adobe Connect Per Andersson

Läs mer

SUNET-historik. Sven Tafvelin Chalmers

SUNET-historik. Sven Tafvelin Chalmers SUNET-historik Sven Tafvelin Chalmers När togs initiativet till Sunet? Jo, hösten 1979 på Wijks kursgård, Lidingö. Bakgrund för mötet Styrelsen för teknisk utveckling (STU) förväntade sig att (som vanligt)

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR. Sammanträdesdatum 1996-11-26. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande)

SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR. Sammanträdesdatum 1996-11-26. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum 1996-11-26 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Anders Hillbo

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 maj 1998

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 maj 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 maj 1998 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Kerstin Malmqvist Berner Lindström Sigvard Nilsson Arne Sundström Staffan Sarbäck

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2009

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2009 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2009 Närvarande ledamöter: Staffan Sarbäck, ordförande Johanna Berg Joel Brandell Gun Djerf Dan Henningson Calle Jansson Johnny Nilsson Ingela Nyström

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2008

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2008 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2008 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Eva Müller Staffan Sarbäck Johan Sigholm Ann-Charlotte Berglund Sonnhammer

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 29 september 1998

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 29 september 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 29 september 1998 Närvarande ledamöter: Sigvard Nilsson, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne

Läs mer

fört vid styrelsesammanträdet den 17 januari 2008

fört vid styrelsesammanträdet den 17 januari 2008 PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 17 januari 2008 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Joel Brandell Gun Djerf Anita Hansbo Johnny Nilsson Per-Olof Rehnquist Staffan Sarbäck Johan

Läs mer

SUNETs styrelsesammanträde den 27 september 2000

SUNETs styrelsesammanträde den 27 september 2000 Protokoll fört vid SUNETs styrelsesammanträde den 27 september 2000 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande t o m punkt 9 Lennart Bergström Anne Ehrenholm Lars-Elve Larsson Berner Lindström

Läs mer

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 1 oktober 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 1 oktober 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 1 oktober 1996 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Kerstin Malmqvist Sigvard Nilsson. Staffan Sarbäck Arne Sundström Sven

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 18 december 2006

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 18 december 2006 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 18 december 2006 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande fr o m punkt 8 Anne-Charlotte Berglund Sonnhammer Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Johnny

Läs mer

PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 6 december 2007

PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 6 december 2007 PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 6 december 2007 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Ann-Charlotte Berglund Sonnhammer Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Johnny Nilsson Kjell

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte, 20 september 2011, kl.13.00

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte, 20 september 2011, kl.13.00 f Datum/Date 2011-09-20 1 (5) Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte, 20 september 2011, kl.13.00 Närvarande: Marie Fryklöf, ordförande Per Andersson Johan Berggren, adjungerad Kent

Läs mer

Nationella Internetknutpunkter. Nationella Internetknutpunkter. Vidareutveckling av operatörsövergripande infrastruktur och funktioner.

Nationella Internetknutpunkter. Nationella Internetknutpunkter. Vidareutveckling av operatörsövergripande infrastruktur och funktioner. Internet-dagarna 2000 2000-10 10-24 Vidareutveckling av operatörsövergripande infrastruktur och funktioner Hans Wallberg UMDAC 901 87 UMEÅ Hans. Wallberg @u mdac.umu.se http://www.netnod.se Syfte Eliminerasvagheterna

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Välj utbildningar! Projektet erbjuder: Utbildningar som ska stärka individ och arbetsplats. Utbildningarnas innehåll och upplägg har arbetats fram i samråd med representanter från era arbetsplatser, en

Läs mer

Styrelsen den 4 december 1997

Styrelsen den 4 december 1997 Styrelsen den 4 december 1997 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 4 december 1997 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande (t o m punkt 9) Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström

Läs mer

Bilaga 9. Överenskommelse om tjänstenivåer (SLA)

Bilaga 9. Överenskommelse om tjänstenivåer (SLA) 1 (7) Bilaga 9 Överenskommelse om tjänstenivåer (SLA) Innehåll 2 (7) Överenskommelse om tjänstenivå 3 1 Inledning 3 1.1 Tillämpning 3 1.2 Ansvarsfrihet 3 1.3 Ändring av tjänstenivåer 2 Servicenivåer 2.1

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 september 2006

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 september 2006 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 september 2006 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Kjell Nilsson Johnny Nilsson Staffan Sarbäck Johan

Läs mer

Vardagssamverkan Blåljus

Vardagssamverkan Blåljus U T V E C K L I N G A V S A M V E R K A N I S Y F T E A T T Ö K A S A M O R D N I N G E N A V S A M H Ä L L E T S R E S U R S E R F Ö R A T T F Ö R H I N D R A O C H L I N D R A S T Ö R N I N G A R I S

Läs mer

TrefPunkt Örebro 12-13 13 oktober 2005

TrefPunkt Örebro 12-13 13 oktober 2005 TrefPunkt Örebro 12-13 13 oktober 2005 Status SUNET och NORDUnet Hans Wallberg SUNET UMDAC/Umeå universitet Hans.Wallberg@umdac.umu.se Trafik i GigaSunet Se även http://stats.sunet.se stats.sunet.se/ Mar

Läs mer

Snabbare universitetsnät GigaSunet

Snabbare universitetsnät GigaSunet Stora IT-dagen Lund, 20 November 2002 Snabbare universitetsnät GigaSunet Hans Wallberg SUNET/UMDAC Umeå universitet Hans.Wallberg@umdac.umu.se SUNET Det svenska universitets- datornätet SUNET har till

Läs mer

INTERNET SOCIETY. Internetdagarna

INTERNET SOCIETY. Internetdagarna INTERNET SOCIETY Internetdagarna 2004 INTERNET SOCIETY En ideell och internationell förening för Internetanvändare ISOC välkomnar alla Internetanvändare som medlemmar! Bli medlem idag! INTERNET SOCIETY

Läs mer

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 december 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 december 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 4 december 1996 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Berner Lindström Sigvard Nilsson Staffan Sarbäck Arne Sundström Sven

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte för Dusty Road Blues

Protokoll fört vid styrelsemöte för Dusty Road Blues Protokoll fört vid styrelsemöte för Dusty Road Blues Tid: Onsdagen den 12 mars 2014 Plats: Föreningslokalen på Drottninggatan 2, Tidaholm Närvarande: Jan-Yngve Ekstedt, ordförande Anneli Persson, kassör

Läs mer

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri RAPPORT 1 2007-05-10 Lunds universitets bibliotek Biblioteksdirektionen Håkan Carlsson SUHF Forum för Bibliotekschefer, kansliet Berit Nilsson Biblioteksdirektionen Box 134 221 00 LUND Aktivitetsrapport

Läs mer

Minnesanteckning telefonmöte 2013-10-27

Minnesanteckning telefonmöte 2013-10-27 Minnesanteckning telefonmöte 2013-10-27 Närvarande: Malin Lindbäck, Susanne Bergquist, Berit Björkman och Marie Löfgren (början av mötet) Ordförande Malin hälsar välkommen Sekreterare Susanne väljs till

Läs mer

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 Förord Alla organisationer och verksamheter bör regelbundet se över sin verksamhetsidé och strategi. Särskilt viktigt är det för SUNET som verkar i en snabbt föränderlig

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 24 september 2009 vid WTC, Stockholm.

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 24 september 2009 vid WTC, Stockholm. Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 24 september 2009 vid WTC, Stockholm. Närvarande ledamöter: Staffan Sarbäck, ordförande Johanna Berg Joel Brandell Gun Djerf Dan Henningson Calle Jansson Johnny

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp Preliminära MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1997-09-25 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010 Närvarande ledamöter: Karin Bengtsson (från punkt 4) Johanna Berg Joel Brandell Gun Djerf (från punkt 5) Dan Henningson Johnny Nilsson (via telefon)

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 26 maj 1999

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 26 maj 1999 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 26 maj 1999 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande t o m punkt 11 Lennart Bergström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck, ordförande

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(5) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2006-11-21 kl 09.00 12.00 Plats Närvarande Övriga närvarande Seglarhotellet i Sandhamn Från styrelsen Ordinarie ledamöter: Sebastian Cederschiöld,

Läs mer

Den 4:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar. Konferensbidrag välkomnas!

Den 4:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar. Konferensbidrag välkomnas! Den 4:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar Tekniska högskolan vid Umeå universitet 27 november - 28 november 2013 Konferensbidrag välkomnas! Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(6) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2007-11-19 kl 09.00 Plats Närvarande: Ordförande och vice ordförande Övriga ledamöter eller som ledamot tjänstgörande suppleant Stokab, Tulegatan

Läs mer

Beredningar för medborgardialog Referensgrupp för sociala medier

Beredningar för medborgardialog Referensgrupp för sociala medier Beredningar för medborgardialog Referensgrupp för sociala medier Thomas Nilsson Sekreterare SLUTRAPPORT Datum 2011-11-14 1 (6) Sociala medier och medborgardialog Uppdrag I december 2010 beslutade regionfullmäktige

Läs mer

Underlag till workshop och styrelsemöte 2007-09-10

Underlag till workshop och styrelsemöte 2007-09-10 μ-fab Underlag till workshop och styrelsemöte 2007-09-10 Ledning av μ-fab Director μ-fab föreståndare för μ-fab Utses av värdhögskolorna Rapporterar: inom myfab till prefekterna, och till μ-fabs styrelse

Läs mer

Stora IT-dagen. Lund, 20 November 2002. Bredband När då? Hans Wallberg SUNET/UMDAC Umeå universitet Hans.Wallberg@umdac.umu.se

Stora IT-dagen. Lund, 20 November 2002. Bredband När då? Hans Wallberg SUNET/UMDAC Umeå universitet Hans.Wallberg@umdac.umu.se Stora IT-dagen Lund, 20 November 2002 Bredband När då? Hans Wallberg SUNET/UMDAC Umeå universitet Hans.Wallberg@umdac.umu.se Dagens Internet i Sverige Karaktär: Spridda bredbandsöar Fragmentarisk uppbyggnad

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 5 februari 2004. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 5 februari 2004. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 5 februari 2004 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Gun Djerf Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Ulf-Björn Rönn Staffan

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 april 2009

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 april 2009 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 april 2009 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Joel Brandell Gun Djerf Calle Jansson Johnny Nilsson Ingela Nyström Johan Sigholm Sven Tafvelin

Läs mer

Telia överlämnar frågan till PTS prövning.

Telia överlämnar frågan till PTS prövning. YTTRANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mikael Grape Teletillsyn 08-678 55 19 mikael.grape@pts.se DATUM VÅR REFERENS 11 april 2001 Dnr 01-0154/23 Tele2 AB Box 62 164 94 KISTA Telia AB 123

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte i Springerklubbens huvudstyrelse Telefonmöte 2008-10-21

Protokoll fört vid styrelsemöte i Springerklubbens huvudstyrelse Telefonmöte 2008-10-21 19.1 Mötets öppnande Protokoll fört vid styrelsemöte i Springerklubbens huvudstyrelse Telefonmöte 2008-10-21 Närvaro : Tina Kauppinen, Barbro Collin, Sophia Jarl, Kerstin Nilsson, Anna-Greta Lingebrandt,

Läs mer

Från vision via vägledning till handling

Från vision via vägledning till handling Infrastruktur Politik Från vision via vägledning till handling Hans.Wallberg@umdac.umu.se dagarna 2002 Infrastruktur för ett pålitligt Fysisk infrastruktur (kanalisation, kablar) Kommunikationsarkitektur

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät PROCESSBESKRIVNING BYALAG Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät Bredband i hela Sverige Målet för bredbandspolitiken är att Sverige ska ha bredband i världsklass. För att kunna realisera

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab ( )

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab ( ) Sida 1(5) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2007-03-09 kl 13.00 kl 14.40 Plats Närvarande: Ordförande och vice ordförande Ledamöter Stokab, Tulegatan i Stockholm Sebastian Cederschiöld

Läs mer

Plats för projektsymbol. Tjänsteknutpunkt PILOT

Plats för projektsymbol. Tjänsteknutpunkt PILOT Tjänsteknutpunkt PILOT NSII Nätverket för Svensk Internet-Infrastruktur Medlemmar: FMV, Frobbit, Netnod, STUPI, SUNET och TU-Stiftelsen Vi har några av världens ledande experter inom områdena DNS, tid,

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 31 mars 2005. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 31 mars 2005. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 31 mars 2005 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Jan Martin Löwendahl Kjell Nilsson Staffan

Läs mer

Styrkelyftförbundet. Magnus Ekvall Tobias Lundström. Leif Waldeck

Styrkelyftförbundet. Magnus Ekvall Tobias Lundström. Leif Waldeck Omfattar 18-29. Protokoll fört vid konstitueringssammanträde med Syd Svenska Styrkelyftförbundet Plats: Folkets Hus i Lund Datum: 2002 02 23 Tid: 13.30-14.15 Närvarande: Förhinder: Jörg Jönsson Stefan

Läs mer

SUNET styrelsesammanträde den 3 juni 1997

SUNET styrelsesammanträde den 3 juni 1997 Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 3 juni 1997 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Sigvard Nilsson Staffan

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Bilaga 2 till dokumentet Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr:

Läs mer

Protokoll nr 4 2001/ 03 fört vid sammanträde med SISU Idrottsutbildarnas förbundsstyrelse. Tid Fredag och lördag den 13 resp 14/10 2001 Plats Bosön

Protokoll nr 4 2001/ 03 fört vid sammanträde med SISU Idrottsutbildarnas förbundsstyrelse. Tid Fredag och lördag den 13 resp 14/10 2001 Plats Bosön Närvarande Förbundsstyrelsen Rolf Carlsson, förbundsordförande, Kerstin Rosén-Ljusenius, v.ordf, Jane Andersson, Annika Sylvén, Lars Edwinson, Leif Bolin, Ingegerd Lusensky (from 3), Jan Olofsson ( tom

Läs mer

Godkännande av dagordning

Godkännande av dagordning Öfn 140 Godkännande av dagordning Dagordningen godkännes med nedanstående ändring: o Punkt 12 Information om framtidsfullmakter utgår och flyttas fram till sammanträdet den 13 december 2016. Öfn 141 Redovisning

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Förbundsstyrelse

Svenska Brukshundklubbens Förbundsstyrelse Svenska Brukshundklubbens Förbundsstyrelse Protokoll 9/2012 Datum: 2012-11-09 Tid: 09.00 16.30 Plats: Närvarande: Ordförande Best Western Arlanda Hotellby, Arlandastad Rolf Weiffert Anders Dahlstedt Tomas

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Sammanträdesgrupp SRRS/C Styrelsemöte

MÖTESPROTOKOLL Sammanträdesgrupp SRRS/C Styrelsemöte (ordförande), Reidar Otterbjörk (ledamot), (ledamot) och (ledamot). 203. Mötets öppnande Ordföranden hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 203.1. Val av protokollförare utsågs till protokollförare

Läs mer

(punkt kommunikation och resultatkonferens)

(punkt kommunikation och resultatkonferens) Minnesanteckningar JBS styrelsesammanträde 20 februari 2019 Datum: 20 februari 2019 Tid möte: 09.00 12.00 Lokal: Svensk Kollektivtrafik, Hornsgatan 15, Stockholm Deltagare styrelsen: Kent Johansson, ordförande

Läs mer

Boendeföreningen Ranarp-, Ängelsbäck- och Segeltorpstrand, hållet vid AffärenAffären.

Boendeföreningen Ranarp-, Ängelsbäck- och Segeltorpstrand, hållet vid AffärenAffären. Mötesprotokoll Sida 1 av 2 Årsmötet 19 juli 2015. Boendeföreningen Ranarp-, Ängelsbäck- och Segeltorpstrand, hållet vid AffärenAffären. Närvarande i styrelsen: Mikael Johansson (MJ), Claes Sieurin (CS),

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet kl. 13.00 den 10 mars 2010 vid Vetenskapsrådet, Stockholm.

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet kl. 13.00 den 10 mars 2010 vid Vetenskapsrådet, Stockholm. Protokoll fört vid styrelsesammanträdet kl. 13.00 den 10 mars 2010 vid Vetenskapsrådet, Stockholm. Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Karin Bengtsson Johanna Berg Joel Brandell Dan Henningson

Läs mer

Personalstrategiska nyckeltal

Personalstrategiska nyckeltal Personalstrategiska nyckeltal inom vården Inbjudan till konferens i Stockholm den 2-3 december 2010 TALARE Stockholms universitet Olle Högberg Landstinget i Jönköpings län Anna Coreback universitetssjukhuset

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 PROTOKOLL Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 Plats och tid: Kommunstyrelsesalen Stadshuset 100303 kl. 13.00 15.00 Närvarande: Ledamöter: Gun Engström Fibromyalgifören. Marianne Johansson DHR Eva

Läs mer

Bo Nilsö, SACT, sammanhållande och sekreterare

Bo Nilsö, SACT, sammanhållande och sekreterare SACT och SAASDC arrangerade 2013-03-02-03 Squaredans-seminariet 2013. Detta är seminariegruppens rapport om planering, genomförande, innehåll, feedback och kommentarer för vårt arbete. Bakgrund Squaredansseminariet

Läs mer

Lägesrapport Nyproduktion 2015

Lägesrapport Nyproduktion 2015 Lägesrapport Nyproduktion 2015 Varje år frågar vi landets studentbostadsföretag om hur deras nyproduktion ser ut, både vad som har och kommer att byggas och hur de ser på förutsättningarna för nyproduktion.

Läs mer

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 11 januari 2018

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 11 januari 2018 Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 11 januari 2018 Plats: Skype Tid: torsdag 11 januari kl. 18.00. Närvarande: Anna Maria Resare, Sara Rösare, Frej Persson (anslöt vid punkt

Läs mer

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Trafikkontoret Administration Handläggare Hélène Rundqvist 08-508 260 72 Bilaga Dnr T2017-02700 2017-10-03 Sida 1 (7) Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Bakgrund Den 10 maj 2010 beslöt

Läs mer

Patientnämnden 1-8. Tid: Torsdagen den 14 februari 2008, kl 13:00-14:25. Plats: Hotel Strandbaden, Falkenberg

Patientnämnden 1-8. Tid: Torsdagen den 14 februari 2008, kl 13:00-14:25. Plats: Hotel Strandbaden, Falkenberg Protokoll Sammanträdesdatum 2008-02-14 Patientnämnden 1-8 Tid: Torsdagen den 14 februari 2008, kl 13:00-14:25 Plats: Hotel Strandbaden, Falkenberg Ledamöter Elisabeth Wetoft Petersson (kd) Landstinget

Läs mer

Dagordning Hus- möte. Nacka Brukshundklubb www.nackabk.com. 1. Mötets öppnande. 2. Mötessekreterare. 3. Höstens kurser

Dagordning Hus- möte. Nacka Brukshundklubb www.nackabk.com. 1. Mötets öppnande. 2. Mötessekreterare. 3. Höstens kurser Dagordning Hus- möte Datum: Tid: Plats: 8 oktober 2013 kl. 19.00 Klubbstugan 1. Mötets öppnande 2. Mötessekreterare 3. Höstens kurser 4. Allmänlydnad fortsättning idé av Ulrika 5. Information om pågående

Läs mer

Punkt-till-punkt förbindelser i OptoSunet

Punkt-till-punkt förbindelser i OptoSunet Page 1 of 6 Punkt-till-punkt förbindelser i OptoSunet Bakgrund Med anledning av driftsättningen av SUNET:s nya nät, OptoSunet, har SUNET:s styrelse efter förslag från SUNET:s arbetsgrupp för avgiftsfrågor

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 1(5) Verksamhetsberättelse 2018 Styrelse Britt-Marie Halldén, ordförande. Uno Axelsson, vice ordförande och webmaster. Karin Höglund, kassör. Jan Magnusson, ledamot. Sekreterare fr.o.m. 2018-08-30. Karl

Läs mer

Börje Josefsson [BJ] SUNET

Börje Josefsson [BJ] SUNET Börje Josefsson [BJ] SUNET bj@sunet.se Internetdagarna, Oktober 2006 Introduktion Börje Josefsson Sida # 2 SUNET Skall ge universitet och högskolor tillgång till nationell och internationell

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(5) Projekt Minireningsverk : 2014-09-29 Tid: 9.00-15.00 Plats: Kompetensen (entréplan), Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Erik Matsson, Kungsbacka Emy Ekholm, Halmstad Ingela Caswell,

Läs mer

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 16 augusti 2018

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 16 augusti 2018 Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 16 augusti 2018 Plats: Skype Tid: torsdag 16 augusti kl. 18.00. Närvarande: Anna Maria Resare, Annasara Jaensson (avvek kl. 19.05 vid punkt

Läs mer

Trafikmätningar i GigaSunet våren 2003.

Trafikmätningar i GigaSunet våren 2003. Trafikmätningar i GigaSunet våren 2003. Inledning Under flera års tid har det pågått diskussioner på olika plan om vilken sorts datatrafik som går i s nät. Det fanns ingen samordnad mätning tillgänglig

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Eva Ekeblad, campus Borlänge Datum och tid måndagen den 28 augusti, kl 10.30 13.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande

Läs mer

Datum: Torsdag den 14 oktober 2004 Plats: PTS, Birger Jarlsgatan 16, Stockholm Deltagarlista: Se bilaga 1

Datum: Torsdag den 14 oktober 2004 Plats: PTS, Birger Jarlsgatan 16, Stockholm Deltagarlista: Se bilaga 1 PROMEMORIA 1(5) Minnesanteckningar Nummerforum Datum: Torsdag den 14 oktober 2004 Plats: PTS, Birger Jarlsgatan 16, Stockholm Deltagarlista: Se bilaga 1 1. Mötets öppnande Bo Martinsson hälsade deltagarna

Läs mer

BIIF BRANDINGENJÖRSSTUDERANDES INTRESSEFÖRENING SAMMANTRÄDESPROTOKOLL STYRELSEMÖTE

BIIF BRANDINGENJÖRSSTUDERANDES INTRESSEFÖRENING SAMMANTRÄDESPROTOKOLL STYRELSEMÖTE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL STYRELSEMÖTE Datum 2013-02-05 Tid 12:00 Plats Beslutande Styret Ordf. Magnus Norberg Sekr. Nellie-Kim Millbourn Mattias Spelmans Ida Pettersson Sebastian Levin Stefan Karlsson Emma

Läs mer

Framtidens lärande är här och nu!

Framtidens lärande är här och nu! Information till utställare Framtidens lärande är här och nu! En arena för skolutveckling, IT och lärande 14+15 16 maj på Factory/Nacka strandsmässan Arrangeras av: Utställarinformation Framtidens Lärande

Läs mer