Beredningar för medborgardialog Referensgrupp för sociala medier

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beredningar för medborgardialog Referensgrupp för sociala medier"

Transkript

1 Beredningar för medborgardialog Referensgrupp för sociala medier Thomas Nilsson Sekreterare SLUTRAPPORT Datum (6) Sociala medier och medborgardialog Uppdrag I december 2010 beslutade regionfullmäktige att beredningarna för medborgardialog ska utveckla medborgardialogen. För detta ändamål uppdrog beredningarna i mars 2011 åt en referensgrupp att kartlägga hur kan använda sig av sociala medier för medborgardialog. Referensgruppen, som utsågs av respektive beredning i mars 2011, ska redovisa sina resultat till ordförandemötet i november 2011, samt till beredningarna vid nästkommande möte. Metod Referensgruppen, som består av åtta ledamöter samt en sammankallande, har träffats tre gånger för att definiera sociala medier, gå igenom hur andra kommuner och landsting i Sverige och utomlands använder sig av sociala medier i medborgardialog samt för att skriva ner egna rekommendationer för s användning av sociala medier i medborgardialog. Dessutom har man ställt frågor om sociala medier till medborgare i samband med sommaraktiviteter och dialoggrupper som genomförts i samarbete med referensgruppen för kundtjänst. Intrycken och slutsatserna av mötena sammanfattas i slutrapporten. Slutrapporten ställer och besvarar ett antal frågor som uppkommit under uppdraget. Vad är sociala medier? Sociala medier är ett begrepp som figurerat de senaste åren, utan en klar definition. Med social brukar man i allmänhet mena att de sociala medierna möjliggör för användarna att kommunicera med varandra. Detta är emellertid ingen nyhet för Internet, då syftet med Internet är just kommunikation mellan användarna. Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: JA Hedlunds väg Telefon (växel): Internet:

2 Datum (6) Det nya med de sociala medierna är möjligtvis att användarvänligheten ökat så att fler och fler kan utnyttja sig av webbens kommunikativa möjligheter. En definition av sociala medier skulle kunna vara: aktiviteter som kombinerar teknik, social interaktion och användargenererat innehåll genom Internet, normalt sett genom andra tekniska plattformar än den egna webbplatsen. Hur kan sociala medier användas i s medborgardialog? Om man för medborgardialog använder sig av strategin finnas där medborgarna befinner sig är det självklart att använda sig av sociala medier. Omkring hälften av Sveriges befolkning loggar in på sociala nätverksplattformen Facebook minst en gång i månaden. Olika sociala medier kan användas på olika sätt för att nå olika grupper. Andras plattformar eller egna verktyg? Ett viktigt argument mot användningen av sociala medier vid medborgardialog är att dessa ofta är både stängda (man måste bli medlem för att kunna utnyttja interaktiviteten) och proprietära (plattformarna och dess användargenererade innehåll kontrolleras av privata företag). Då vore det bättre, lyder argumentet, att använda sig av sociala medier i egen regi på den egna webbplatsen, snarare än att använda sig av andras sociala medier. Problemet med detta resonemang är att syftet med att befinna sig på sociala medier är att man vill vara där medborgarna finns. Om detta råkar vara Facebook snarare än skane.se bör man anpassa sig till detta. På samma sätt anpassar sig till medborgarnas rörelsemönster utanför internet när man hellre genomför medborgardialog på stormarknader eller torg, snarare än att kalla dem till öppna möten i fullmäktigesalen. Ständig eller tillfällig närvaro? En annan fråga är om bör använda sig av en permanent närvaro vid ett eller flera olika sociala medier i syftet att bruka dessa för medborgardialog. Idag har många kommuner och en del myndigheter permanent närvaro på både Facebook och Twitter. En permanent närvaro har dock två stora nackdelar. Dels uppmuntrar den till passiv dialog och ett rent inflöde av synpunkter, snarare än dialog. Dels är det omöjligt för förtroendemannaorganisationen att manna upp så mycket som skulle behövas för en kontinuerlig närvaro. Lösningen på dessa problem är att ta fasta på medborgardialogens uppdragskaraktär i. För man medborgardialog genom sociala medier ska det vara tydligt vilket uppdraget är, när uppdraget tar slut, hur man tar om hand om de synpunkter som kommer in samt när man kan återkoppla till deltagarna om hur synpunkterna har behandlats.

3 Datum (6) Vem ska föra dialogen? Av praktiska skäl genomför särskilda dialogpolitiker i princip all medborgardialog i. Beredningarnas ledamöter går ut på gator och torg och för dialog med medborgarna på delegation från facknämnder. Logiken i detta är att beredningarna består av lokalpolitiker med lokal kännedom och lokal kunskap, som därför kanske är bättre ägnade åt att föra medborgardialog än facknämndspolitiker. Men eftersom Internet upphäver både tid och rum faller egentligen den logiken. Lokal kännedom är normalt sett inget som efterfrågas i ett forum som kan befolkas av människor från Bromölla till Skanör, snarare efterfrågas fackkunskaper. Därför är en möjlig tanke att i större grad engagera facknämndspolitiker i medborgardialog på sociala medier. Konkret innebär det att om t ex hälso- och sjukvårdsnämnden ger ett uppdrag åt beredningarna för medborgardialog är det upp till beredningarna att bestämma om vilka metoder som ska användas. Bestämmer man att sociala medier ska vara en metod bör ledamöterna i hälso- och sjukvårdsnämnden involveras i högre grad än i andra metoder. Hur ska dialogen modereras? Oavsett om dialog förs på egna eller andras plattformar räknas arenan som en förlängning av som myndighet. Därför gäller offentlighetsprincip, PUL och andra lagar oavsett om man för dialog genom ett forum på den egna hemsidan eller på facebook. Samtidigt kan man inte publicera inlägg från andra som riskerar att bryta mot lagar om hatbrott med mera. Oavsett genom vilken plattform eller metod man väljer att föra dialog med måste en tjänsteman moderera inläggen från medborgarna. Region Skåne har vid tidigare tillfällen använt sig av chatt som dialogmetod och då har man i samarbete med den juridiska avdelningen sammanställt kommentarsregler. Dessa kan med enkla ändringar återanvändas på andra plattformar och bifogas i en bilaga till slutrapporten. Hur hanterar man kundtjänstärenden? Ett annat möjligt problem är det faktum att en medborgardialog på nätet lätt kan beröra saker som tjänstemannaorganisationen ansvarar för och som det är svårt för förtroendevalda att svara på. Det är därför viktigt att förtroendemannaorganisationen lätt kan hänvisa detaljerade synpunkter till en tjänstemannastyrd kundtjänst. Vad tycker medborgarna? De medborgare som referensgruppen har träffat på sommaraktiviteter och dialoggrupper ställde inte dialog i sociala medier särskilt högt på önskelistan. Viktigare var att regionpolitiker var tillgängliga i största

4 Datum (6) allmänhet, antingen personligt, via telefon, mejl eller sociala medier. Däremot fanns det ett visst tryck på att s verksamheter borde vara närvarande på sociala medier för enklare interaktion mellan brukare och förvaltning. Dessutom förordades att man för dessa ändamål utnyttjade den nya mobila kommunikationen på ett bättre sätt, exempelvis genom att utveckla appar eller genom att släppa data fri så att andra skulle kunna utveckla appar utifrån dessa data. Emellertid rör dessa synpunkter egentligen inte medborgardialog genom sociala medier. Slutsatser Om man för medborgardialog använder sig av strategin finnas där medborgarna befinner sig är det självklart att använda sig av sociala medier. Olika sociala medier kan användas på olika sätt för att nå olika grupper. Då det är svårt att upprätthålla ständig politisk närvaro på olika sociala medier, och för att ska kunna återkoppla dialogens resultat tydligt och enkelt, bör man ta fasta på medborgardialogens uppdragskaraktär i. För man medborgardialog genom sociala medier ska det vara tydligt vilket uppdraget är, när uppdraget tar slut, hur man tar om hand om de synpunkter som kommer in samt när man kan återkoppla till deltagarna om hur synpunkterna har behandlats. På grund av Internets natur, där tid och rum upphävs, är det möjligt att i större grad engagera facknämndspolitiker i medborgardialog på sociala medier. Oavsett genom vilken plattform eller metod man väljer att föra dialogen måste en tjänsteman moderera inläggen från medborgarna. Referensgruppen uppmanar beredningarna att testa sociala medier enligt slutsatserna ovan i en skarp men avgränsad medborgardialog för att därefter utvärdera testet.

5 Datum (6) Bilaga 1 Regler för dialog genom chatt Så här går det till Chatt innebär att man pratar med varandra genom att utbyta korta textmeddelanden på en sida på webben så att även andra samtidigt ser det. Chatten är till för dig att ställa frågor om och ge synpunkter. Vid chattillfället kommer du att kunna skriva kommentarer och frågor till förtroendevalda i regionfullmäktige som är på plats och svarar. Inläggen fördelas av en moderator och svaren publiceras efter hand på chattsidan. Ordningsregler för en överskådlig chatt Normalt brukar en chatt av den här typen ske med 1-2 personer som svarar på frågor från allmänheten. Den här gången är det åtta politiker inne i chatten samtidigt från s sida, en politiker från varje parti i regionfullmäktige. Om alla inlägg med frågor från allmänheten och svar från så många som åtta politiker skulle ske samtidigt i realtid, skulle alla prata i munnen på varandra och det skulle bli svårt att på en och samma webbsida följa vem som svarar på vad. För att chatten bli överskådlig och läsbar med frågor och svar i tur och ordning, kommer därför en moderator att välja ut och fördela frågorna mellan partierna. Det blir som ett vanligt möte mellan ett antal personer där en moderator fördelar ordet, fast på webben. Ungefär som på Sydsvenskans och Dagens Nyheters chattar kommer det att gå till så att när en fråga ställs, skickar moderatorn den vidare till en politiker. Denne skriver sedan ett svar och alltihop publicerats därefter i ett sammanhang på webbsidan. Vi ber om överseende med att det på det här sättet kan dröja lite mellan fråga och svar. Politiker kommer att undvika att kommentera varandras inlägg. Syftet med chatten är kommunikation mellan medborgare och politiker, inte att politiker ska debattera med varandra. Alla publicerade inlägg kommer att vara tillgängliga på Skane.se i efterhand. Samtliga inlägg, publicerade eller ej, betraktas som allmän handling som kommit in till och sparas. De kan komma att lämnas ut till den som vill ha dem enligt offentlighetsprincipen.

6 Datum (6) Övrigt I syfte att hålla en bra debattnivå har vi som grundregel att de medverkande visar respekt för varandra. Så här vill vi ha det: - Inlägg med en bra ton och som handlar om. - Inlägg som är koncisa och raka, inte längre än tecken. - Undvik skriva meningar med versaler. ATT SKRIVA MED VERSALER SER UT SOM ATT MAN SKRIKER. Det här accepterar vi inte: - Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget. - Rasistiska, främlingsfientliga eller sexistiska yttranden eller budskap. - Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor. - Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till. - Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag. - Hot, trakasserier och skvaller. - Att du utger dig för att vara någon annan existerande person. Inlägg besvaras i mån av tid Som på ett vanligt möte måste vi bryta när tiden för chatt är över. Inlägg besvaras därför i den mån de kommit in före och under själva chattillfället.

Chatt för förtroende. Frida Leander, tf presschef Malmö stad

Chatt för förtroende. Frida Leander, tf presschef Malmö stad Chatt för förtroende Frida Leander, tf presschef Malmö stad Judehatet i Malmö Uppdrag granskning 21 januari 2015 I Malmö har det anmäls fler antisemitiska brott än någon annanstans i Sverige. Judar där

Läs mer

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29 Regler Sociala medier Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni 2012. Reviderad 2017-04-24, 29 2 (7) Sociala medier används allt mer som kommunikationskanal bland många andra. Det

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige Ansvarig förvaltning: kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: kommunikatör

Antagen av kommunfullmäktige Ansvarig förvaltning: kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: kommunikatör Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31 122 Ansvarig förvaltning: kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: kommunikatör Riktlinjerna för sociala medier beskriver hur vi ska hantera konton och kommunikation

Läs mer

Regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1

Regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1 1 (6) Regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1 Innehåll Inledning Vad är sociala medier? 2 Hjälp och råd 2 Syfte med kommunens användning av sociala medier 2 Dokumentation

Läs mer

Nybro kommuns policy för. sociala medier. Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26

Nybro kommuns policy för. sociala medier. Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26 Nybro kommuns policy för sociala medier Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26 Policy för sociala medier är en del av Nybro kommuns informations- och kommunikationsstrategi. Sociala medier definieras som

Läs mer

Delrapport 1 Det retroaktiva spåret. Utveckling av styrsystem för medborgardialog

Delrapport 1 Det retroaktiva spåret. Utveckling av styrsystem för medborgardialog Delrapport 1 Det retroaktiva spåret Utveckling av styrsystem för medborgardialog Utveckling av styrsystem för medborgardialog Sammanfattning SKL driver ett projekt för medborgardialog i styrning under

Läs mer

Riktlinjer för användandet av sociala medier i tjänsteutövningen

Riktlinjer för användandet av sociala medier i tjänsteutövningen Riktlinjer för användandet av sociala medier i tjänsteutövningen Bakgrund Nordmalings kommun använder idag sociala medier för att kommunicera med allmänheten. Syftet med särskilda riktlinjer är att säkerställa

Läs mer

Strategi och riktlinjer för Regionförbundet Sörmlands hemsida och sociala medier

Strategi och riktlinjer för Regionförbundet Sörmlands hemsida och sociala medier WEBBSTRATEGI Datum 2015-05-29 Dnr Strategi och riktlinjer för Regionförbundet Sörmlands hemsida och sociala medier Detta är den strategi/riktlinjer som styr Regionförbundet Sörmlands verksamhet och närvaro

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier för Fagersta kommun

Riktlinjer för sociala medier för Fagersta kommun 1 (6) 20111010 Riktlinjer för sociala medier för Fagersta kommun Riktlinjerna beskriver hur Fagersta kommun och dess verksamheter kan använda sociala medier på ett sätt som stämmer överens med kommunens

Läs mer

Effektiv medborgardialog

Effektiv medborgardialog Kommunikationsdagarna 2011 Göteborg 25-26 augusti Effektiv medborgardialog Thomas Nilsson Region Skåne 1 Skåne i siffror Kommuner 33 Invånare 1 243 329 Yta Befolkningstäthet År 2010 11 000 km2 Regional

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER. Bakgrund. Syfte. Användning av sociala mediekanaler. Ansvar för publicering. Sida 1(5)

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER. Bakgrund. Syfte. Användning av sociala mediekanaler. Ansvar för publicering. Sida 1(5) Sida 1(5) RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER Bakgrund Sociala medier är ett samlingsnamn för digitala interaktiva medier som gör det möjligt för användare att både ta del av, skapa och dela innehåll. Det handlar

Läs mer

Policy för sociala medier

Policy för sociala medier Policy för sociala medier Degerfors kommun Antagen av kommunfullmäktige 127/2014-11-24 Innehållsförteckning Strategi...3 Nyttan med sociala medier... 3 Syftet med kommunens närvaro i sociala medier...

Läs mer

kommunikation Riktlinjer Extern

kommunikation Riktlinjer Extern Riktlinjer Extern kommunikation Detta är en sammanfattning av Karlshamns kommuns riktlinjer gällande de externa kommunikationskanalerna. Hela dokumentet hittar du i First Class under Kommunikation. Som

Läs mer

Riktlinjer Sociala Medier

Riktlinjer Sociala Medier Riktlinjer Sociala Medier 1 Innehållsförteckning: 1.Kort information om Sociala medier..3 2. Inledning..3 3. Privat eller i tjänsten?...4 3.1 Yttrandefrihet och meddelarfrihet..4 4. Användning privat och

Läs mer

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor PROTOKOLL 25-34 Datum 2012-11-30 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2012-11-30, kl 11.00-13.00 Plats: Stadshuset, Lund Förtroendevalda Pia Kinhult

Läs mer

Datum Dnr Nya kanaler för medborgerlig delaktighet

Datum Dnr Nya kanaler för medborgerlig delaktighet Demokratiberedningen Johan Lidmark Strateg 044-309 30 62 Johan.Lidmark@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-30 Dnr 1502454 1 (5) Demokratiberedningen Nya kanaler för medborgerlig delaktighet Ordförandens

Läs mer

Beslut angående riktlinjer för användning av digitala medier vid extern information och kommunikation KS-2012/837

Beslut angående riktlinjer för användning av digitala medier vid extern information och kommunikation KS-2012/837 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/837 2012-10-29 Kommunstyrelsen Beslut angående riktlinjer för användning av digitala medier vid extern information

Läs mer

Datum 2013-09-18 1 (6) Antaget av Kommunstyrelsen 2013-11-14 17

Datum 2013-09-18 1 (6) Antaget av Kommunstyrelsen 2013-11-14 17 2013-09-18 1 (6) Sociala medier ger möjligheter till ökad öppenhet och dialog. Genom att använda sociala medier kan vi nå fler människor och fler målgrupper. Vi kan möta medborgarna på nya sätt och på

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Tyresö kommun / 2015-09-09 2 (6) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för användning av sociala medier...3 2 Tonalitet, bemötande och tilltal...4 3 Hantering

Läs mer

Riktlinjer för Knivsta kommuns användning av digitala medier vid extern information och kommunikation

Riktlinjer för Knivsta kommuns användning av digitala medier vid extern information och kommunikation Riktlinjer för Knivsta kommuns användning av digitala medier vid extern information och kommunikation KS-2012/837 Fastställt av kommunstyrelsen 5 november 2012 Sidan 1 av 5 Inledning Knivsta kommun vill

Läs mer

e-förslag System för ökad medborgardialog

e-förslag System för ökad medborgardialog System för ökad medborgardialog Få medborgarna delaktiga och engagerade i den lokala samhällsutvecklingen Vårt system för ökar medborgardialogen och gör medborgarna delaktiga och engagerade i den lokala

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier RIKTLINJER Antagen, datum 2011-08-24 Sida 1(4) Riktlinjer för sociala medier Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Osby kommun 283 80 Osby Telefon 0479-52 80 00 vx Fax 0479-52 82 97 E-post kommun@osby.se

Läs mer

Rutin för användning av sociala medier

Rutin för användning av sociala medier Diarienummer: Rutin för användning av sociala medier Gäller från: 2013-09-24 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Informationschefen Utarbetad av: Informationschefen och informatörsgruppen Revideras

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier

Riktlinjer för användning av sociala medier Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 2 (6) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för användning av sociala medier...3 2 Tonalitet, bemötande och tilltal...4 3 Hantering av inkomna synpunkter,

Läs mer

Beredningarna för medborgardialog

Beredningarna för medborgardialog Beredningarna för medborgardialog Johan Lindberg Strateg 044-309 32 23, 0768-87 12 77 johan.lindberg@skane.se Datum 2012-08-28 Dnr 1100552 1 (8) Medborgarperspektiv i styrningen - Lägesrapport angående

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER Antagen av kommundirektör 2017-12-08 Ärendebeteckning: KS/2017:253-009 Övrigt Ansvarig handläggare: Sofia Löf Kommunikationschef INNEHÅLL Syfte... 3 Definition av sociala

Läs mer

Sociala medier några tips

Sociala medier några tips Stockholm 2015-02-11 Charlotta Ulvenlöv Victor Svedberg Partistyrelsens expedition Sociala medier några tips Om vi skall uppfattas som framtidsinriktade är sociala medier en viktig del i vår kommunikation

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för sociala medier vid Försvarshögskolan Riktlinjer 1 (7) 2011-09-21 Riktlinjer för sociala medier vid Försvarshögskolan 1 Riktlinjer i korthet 1.1 Riktlinjer för medarbetare vid Försvarshögskolan i allmänhet Medarbetare vid Försvarshögskolan

Läs mer

Riktlinje. Sociala medier. Riktlinje antagen av kommundirektör 2015-12-18

Riktlinje. Sociala medier. Riktlinje antagen av kommundirektör 2015-12-18 Riktlinje Sociala medier Riktlinje antagen av kommundirektör 2015-12-18 2016 2019 sidan 1 av 6 Sociala medier definition Sociala medier avser aktiviteter som kombinerar teknik, social interaktion och användargenererat

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier inom Hallstahammars kommun

Riktlinjer för användning av sociala medier inom Hallstahammars kommun Riktlinjer för användning av sociala medier inom Hallstahammars kommun Reviderad maj 2014 2 Bakgrund och mål Kommunen har ett behov av att på olika sätt föra en dialog med medborgarna och att finnas där

Läs mer

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar.

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar. DIARIENUMMER: FASTSTÄLLD: KS 81/2017 945 2017-05-16 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Policy Policy för sociala medier i Herrljunga kommun Dokumentet antas av

Läs mer

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Projekt Medborgardialog 2012 Inledning Det finns ett generellt behov av att öka medborgardialogen i Sverige och så även

Läs mer

Strategi för digitala kanaler 2016-2017

Strategi för digitala kanaler 2016-2017 Strategi för digitala kanaler 2016-2017 Inledning Kommuninvånare ändrar ständigt sina vanor och vill nå kommunal service och information på andra sätt och i nya format. Vi vill möta våra kommuninvånare

Läs mer

Regler för sociala medier i Kungsbacka kommun

Regler för sociala medier i Kungsbacka kommun Sida 1/5 Regler för sociala medier i Kungsbacka kommun Sociala medier och hur de används Sociala medier är kommunikationskanaler i form av nätverk, forum, chattar och bloggar med innehåll som användarna

Läs mer

BESLUT. Datum 2013-09-11. Regelverk för Region Skånes webbplatser

BESLUT. Datum 2013-09-11. Regelverk för Region Skånes webbplatser Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2013-09-11 1 (1) Regelverk för s webbplatser Framtaget regelverk för s webbplatser fastställes. Regelverket

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier för Härjedalens kommun

Riktlinjer för sociala medier för Härjedalens kommun Riktlinjer för sociala medier för Härjedalens kommun Dokumentets namn Riktlinjer för sociala medier Diarienr Ks 003-299-17 Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd av Kommunstyrelsen Datum och 2017-06-28 paragraf

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Hällefors kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Hällefors kommun Informations- och kommunikationspolicy för Hällefors kommun 2(8) Innehåll 1 Syfte... 3 2 Målsättning... 3 3 Informations- och kommunikationsansvar... 4 3.1 Ledningsansvar... 4 3.2 Individens ansvar...

Läs mer

Regler och riktlinjer för Lidingö stad på sociala medier

Regler och riktlinjer för Lidingö stad på sociala medier Regler och riktlinjer för Lidingö stad på sociala medier Antagna av stadens ledningsgrupp 2010-12-15 Regler och riktlinjer för Lidingö stad på sociala medier 1 Innehåll Regler och riktlinjer Vad är sociala

Läs mer

Temaundersökning om NÄTHAT

Temaundersökning om NÄTHAT Temaundersökning om NÄTHAT mot journalister i Sverige 2015 Tema näthat: Siffror från Cisions journalistoch kommunikatörsundersökning 2015 Hur ser hotbilden mot journalister ut online? Som en del av vår

Läs mer

Kommunikationsplattform

Kommunikationsplattform 1(11) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Malin Bergkvist Kommunikationsplattform för Kristianstads kommun, KS 2011/1002 2013-02-11 044-13 21 00 malin.bergkvist@kristianstad.se Kommunikationsplattform

Läs mer

HUR VI ANVÄNDER SOCIALA MEDIER

HUR VI ANVÄNDER SOCIALA MEDIER HUR VI ANVÄNDER SOCIALA MEDIER 1 Vad är sociala medier? Sociala medier är kanaler där användare själva kan skapa innehållet, kommentera och diskutera med varandra. Det omfattar inte bara texter utan även

Läs mer

Beredningen för integritetsfrågor

Beredningen för integritetsfrågor Beredningen för integritetsfrågor Lie Lindström Handläggare 040-675 38 32 Lie.Lindstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-08-28 Dnr 1201732 1 (5) Beredningen för integritetsfrågor Patientens direktåtkomst

Läs mer

UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN. God lokal demokrati - EN PLATTFORM

UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN. God lokal demokrati - EN PLATTFORM UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN God lokal demokrati - EN PLATTFORM 1 2 Förord Valdemokrati är viktig, men väl så viktigt är vad som händer mellan valen: Har politikerna medborgarnas förtroende? Använder

Läs mer

Policy för användande av sociala medier

Policy för användande av sociala medier Dnr: 100-2538-2011 Verksamhetsstöd Fredrik Andersson Policy för användande av sociala medier Policyn fastställer förutsättningarna för Länsstyrelsen Värmlands hantering av sociala medier och tar upp ansvarsfrågor

Läs mer

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Internet och sociala medier Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Min agenda Lite om.se Sociala medier vad är det vi pratar om? Vad är nyttan? Vilka är riskerna? Några

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2018.2.7.1-2 Sakområde: Kommunikation och media Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Kommunikationschefen Avdelning/kansli: Kommunikationsavdelningen Handläggare: Mia

Läs mer

Skapa riktlinjer för hantering av Sociala medier. Kretstips från Naturskyddsföreningens kansli Mälardalen

Skapa riktlinjer för hantering av Sociala medier. Kretstips från Naturskyddsföreningens kansli Mälardalen Skapa riktlinjer för hantering av Sociala medier Kretstips från Naturskyddsföreningens kansli Mälardalen Sammanställt av Kristina Keyzer 2016 Sociala medier handlar om dialog. På Facebook innebär en dialog

Läs mer

Preliminära resultat samt uppföljning och utvärdering av modell

Preliminära resultat samt uppföljning och utvärdering av modell Preliminära resultat samt uppföljning och utvärdering av modell Under mars månad i år svarade ni på en undersökning gällande Kommuners användning av sociala medier som utfördes som del av ett examensarbete

Läs mer

Partierna och politikerna i medierna

Partierna och politikerna i medierna Partierna och politikerna i medierna En undersökning av Boråspolitiken i de sociala- och traditionella medierna Oskar Eklöf 1. Inledning 1.1. Bakgrund Under 2-talet har internet revolutionerat informations-

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 KARLSTADS KOMMUN Ärende 3 sid 17 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 8 Politiskt initiativ från majoriteten - Användande av sociala medier för medborgardialog - återrapportering Dnr KS-2011-535 Dpl

Läs mer

Motion om att skapa diskussionsforum på Sala kommuns hemsida

Motion om att skapa diskussionsforum på Sala kommuns hemsida o/r~' ~~:~ :r SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 29 (44) KOMMUNSTYRELSEN SALA KOMMUN Sammanträdesdatum 2011-10-13 Y~F : s HANDLING NR 67 2011 202 Dnr 2011/111 Motion om att skapa diskussionsforum på Sala kommuns hemsida

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Beslutad av: Kommunstyrelsen 2018-10-30 Reviderad: Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Kommunikationsavdelningen Ärendenummer: 18/KS/187 Riktlinjer för sociala medier Användandet

Läs mer

POLICY FÖR DIGITAL KOMMUNIKATION

POLICY FÖR DIGITAL KOMMUNIKATION POLICY FÖR DIGITAL KOMMUNIKATION Inledning PRO är beroende av att medlemmar och omvärlden har ett starkt förtroende för organisationen. Det är av stor betydelse hur vi kommunicerar så att det inte innebär

Läs mer

Så jobbar du Bilaga för regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1

Så jobbar du Bilaga för regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1 1 (5) Så jobbar du Bilaga för regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1 Så jobbar du Innan du startar 2 Några facebook-tips 2 Så kommer du igång 3 Så uppträder du på sociala

Läs mer

Demokratibarometern. för en levande lokal demokrati!

Demokratibarometern. för en levande lokal demokrati! Demokratibarometern för en levande lokal demokrati! Demokratibarometern ett verktyg för att utveckla den lokala demokratin och uppdraget som förtroendevald Vissa pratar med folk på Stortorget. Andra söker

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier, Lilla Edets kommun. Framtagen av: Kommunikationsteamet Diarienummer: 2014/KS0101 Datum: 2014-03-24 Version: 1.

Riktlinjer för sociala medier, Lilla Edets kommun. Framtagen av: Kommunikationsteamet Diarienummer: 2014/KS0101 Datum: 2014-03-24 Version: 1. Riktlinjer för sociala medier, Lilla Edets kommun Framtagen av: Kommunikationsteamet Diarienummer: 2014/KS0101 Datum: 2014-03-24 Version: 1.0 Innehåll 1. Vad är sociala medier?... 3 2. Varför och när ska

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier i Värmdö kommun

Riktlinjer för sociala medier i Värmdö kommun Riktlinjer för sociala medier i Värmdö kommun Sociala medier 1 är ett allt mer naturligt inslag i medborgarens vardag och har fått en etablerad roll i samhället. För kommunen kan sociala medier vara en

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier på Malmö högskola

Riktlinjer för sociala medier på Malmö högskola 1(5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsdatum: 2013-04-04 Beslutande/Titel: Rektor Stefan Bengtsson Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentansvarig/Funktion: Kommunikationschef Diarienummer:

Läs mer

Riktlinjer för verksamheter som kommunicerar via sociala medier, Landstinget i Jönköpings län

Riktlinjer för verksamheter som kommunicerar via sociala medier, Landstinget i Jönköpings län Riktlinjer för verksamheter som kommunicerar via sociala medier, Landstinget i Jönköpings län Landstinget har öppen och positiv inställning till att verksamheter använder sociala medier i sin kommunikation

Läs mer

Rutin för användning av Social Medier. Dnr. Beslutad av kommundirektören Reviderad Reviderad Reviderad

Rutin för användning av Social Medier. Dnr. Beslutad av kommundirektören Reviderad Reviderad Reviderad Dnr Rutin för användning av Social Medier Beslutad av kommundirektören 2010-11-24 Reviderad 2012-12-14 Reviderad 2014-06-13 Reviderad 2014-08-26 Reviderad 2017-04-18 Dnr 2/8 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Vad är sociala medier?

Vad är sociala medier? Sociala Media Guidelines Mars 2012 Att nätverka via sociala medier som Facebook, Twitter och LinkedIn är spännande kanaler för personlig och professionell kommunikation. Eftersom det som kommuniceras på

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna Att bilda opinion och påverka lokalt Workshop Latinamerikagrupperna 1 Upplägg Förberedelser för påverkansarbete Aktiviteter för att synas och att påverka Syfte: Bidra till att lägga grund och höja kunskap

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer för sociala medier. Beslutad av kommunchefen 2013-11-27

RIKTLINJE. Riktlinjer för sociala medier. Beslutad av kommunchefen 2013-11-27 Riktlinjer för sociala medier Beslutad av kommunchefen 2013-11-27 Innehållsförteckning Sociala medier... 2 Mål och syfte med sociala medier... 2 Interna regler... 3 Hantering av allmänna handlingar, arkivering,

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-04-14 1 (7) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-04-16 kl.09.30-ca.13.00 (inkl. lunch) Plats:

Läs mer

Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier

Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier Sid 1 (5) Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier Försvarsutbildarna har en positiv inställning till och uppmuntrar ingående förbund och föreningar att använda sig av digitala medier och att

Läs mer

Sociala medier. #val14 #svpol #eupol #ep2014

Sociala medier. #val14 #svpol #eupol #ep2014 Sociala medier #val14 #svpol #eupol #ep2014 Samtalens betydelse är beroende av hur väl de samverkar med annan väljarpåverkan Samtal Arrangemang Direktkontakt Webb/ Sociala medier Väljare 2014 Media Direktreklam

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier

Riktlinjer för användning av sociala medier 2012-06-12 Riktlinjer för användning av sociala medier Beslutade av kommunstyrelsen 2012-06-12, 91. Sociala medier är ett sätt att kommunicera, föra dialog och dela kunskap på. Exempel på sociala medier

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC

RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC 2011-12-05 Sid 1(6) RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC Text: Petra Holmlund 2011-12-05 Sid 2(6) SMC:s sociala medie-ansikte utåt För en intresseorganisation som kan sociala medier utgöra

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar 2(5) Innehåll 1 Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar i Hällefors, dnr KS 14/00142... 3 1.1 1 De fasta beredningarnas uppgifter... 3 1.2 2 Val

Läs mer

Enhet förespråkar största möjliga frihet för alla medborgare, i sammanhang av likvärdighet, tillit och mångfald.

Enhet förespråkar största möjliga frihet för alla medborgare, i sammanhang av likvärdighet, tillit och mångfald. Inledning Enhet förespråkar största möjliga frihet för alla medborgare, i sammanhang av likvärdighet, tillit och mångfald. För att kunna bygga en organisation där var och en kan uppleva frihet i sin delaktighet

Läs mer

Rutin för användning av sociala medier. Beslutad av Kommundirektören 2010-11-24. Reviderad 2012-12-14. Reviderad 2014-06-13

Rutin för användning av sociala medier. Beslutad av Kommundirektören 2010-11-24. Reviderad 2012-12-14. Reviderad 2014-06-13 Rutin för användning av sociala medier Beslutad av Kommundirektören 2010-11-24 Reviderad 2012-12-14 Reviderad 2014-06-13 Dnr KK13/451 2/8 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Vad är sociala medier?...

Läs mer

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Ställföreträdande kommundirektör Annette Andersson Enhetschef Christina Karlberg 2014-01-28 1 (5) Sociala medier 2 (5) Sociala medier

Läs mer

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-11-30 Dnr 1101863 1 (7) Regionstyrelsen Slutrapport från beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor 2012 Ordförandens

Läs mer

Kommuner, landsting i sociala medier

Kommuner, landsting i sociala medier Kommuner, landsting i sociala medier Nov 2010 Staffan Wikell Avdelningen för juridik Sociala medier som kommuner och landsting är aktiva på o Egna webbplatser där det finns t.ex. medborgardialoger, chat

Läs mer

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping En Lathund om kyrkans närvaro i Sociala medier för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många

Läs mer

Sociala medier för organisationer

Sociala medier för organisationer Sociala medier för organisationer Christian Gustavsson Kommunikatör Studieförbundet Vuxenskolan Skåne Facebook: www.facebook.com/svskane Twitter: @svskane Vad är sociala medier? Internet öppnade för allmänheten

Läs mer

Facebook Twitter Instagram Pinterest Google+ Bloggar Forum sociala medier för butiker och företag

Facebook Twitter Instagram Pinterest Google+ Bloggar Forum sociala medier för butiker och företag Facebook Twitter Instagram Pinterest Google+ Bloggar Forum sociala medier för butiker och företag Sociala medier Facebook Twitter Instagram Pinterest Avenyn, Peter Tilling 2013 www.semseo.se MÅLSÄTTNING

Läs mer

S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N

S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N Innehållsstrategi för Rädda Barnen Instagram Instagram är ett medium där vi förväntar oss att konsumtionen av innehållet ska gå snabbt. Vi föreslår att ni försöker

Läs mer

Kommunikationsplan 2013

Kommunikationsplan 2013 Kommunikationsplan 2013 Funktionshinderspolitiskt arbete Region Skåne Innehåll UU1. BAKGRUND 4 3. KOMMUNIKATIVA UTMANINGAR 4 4. KOMMUNIKATIONSMÅL 5 5. BUDSKAP 5 6. MÅLGRUPPSANALYS 5 7. KOMMUNIKATIONSSTRATEGI

Läs mer

Ungdomar och sociala medier!

Ungdomar och sociala medier! Ungdomar och sociala medier! 1 Jag har blivit retad för mig kroppsform. Folk skriver anonymt till mig att jag är ful och jag är inte värdig. Har blivit mobbad från dagis till 4-5 och då kom det på nätet

Läs mer

Datum Dnr Mål angående laglighetsprövning

Datum Dnr Mål angående laglighetsprövning Regionstyrelsen DELEGATIONSBESLUT Datum 2014-03-04 Dnr 1301134 1 (1) Mål 4053-13 angående laglighetsprövning Beslut 1. Regionstyrelsen avger yttrande till Kammarrätten enligt föreliggande förslag. Ärendebeskrivning

Läs mer

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Detta faktahäfte är ett fördjupningsmaterial kring FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Faktahäftet tar sin utgångspunkt

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

Sammanställningar av djupintervjuer

Sammanställningar av djupintervjuer Sammanställningar av djupintervjuer Bakgrund Under en vecka i slutet av januari 2016 genomfördes djupintervjuer runt kommunens digitala service. 12 personer intervjuades. Innan intervjuerna gjordes en

Läs mer

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Grundläggande begrepp.. 3 1.2 Bakgrund. 3 1.3 Nulägesbeskrivning 3 2 Syfte,

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Riktlinjer för sociala medier 2016-2017 Formuleringarna är beslutade av SVs ledningsgrupp 20160311 Sociala medier är snabba och förändras, fler kanaler kan tillkomma eller försvinna. Syfte & bakgrund Med

Läs mer

Sociala medier. Bloggar Flikr Yoono RSS. Facebook Digg Bebo. Friend feed Twitter Vimeo Spotify. StumbleUpon Reddit Mafia wars

Sociala medier. Bloggar Flikr Yoono RSS. Facebook Digg Bebo. Friend feed Twitter Vimeo Spotify. StumbleUpon Reddit Mafia wars Sociala medier Facebook Digg Bebo Friend feed Twitter Vimeo Spotify Reddit Del.icio.us Slideshare Buzz Xanga MySpace Youtube Linkedin Bloggar Flikr Yoono RSS StumbleUpon Reddit Mafia wars Introduktion

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen Vårdproduktionsutskottet/- beredningen DAGORDNING Datum 2013-10-03 1 (6) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/- beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

Syftet med att moderera är att främja interventionen och se till att reglerna följs. Manualen är hjälpmedel för moderatorernas arbete.

Syftet med att moderera är att främja interventionen och se till att reglerna följs. Manualen är hjälpmedel för moderatorernas arbete. Moderatormanual Det övergripande syftet med interventionen är att förbättra deltagarnas mående. Användandet av forum och chatt är en del av interventionen och ska följa detta syfte. För att uppfylla detta

Läs mer

Nätsäkert. Om datorer och internet för elever i Karlshamns kommun

Nätsäkert. Om datorer och internet för elever i Karlshamns kommun Nätsäkert Om datorer och internet för elever i Karlshamns kommun Nätsäkert innehåller information om datoranvändning i skolan, för elever och vårdnadshavare, från Karlshamns kommun, september 2016. Karlshamns

Läs mer

Kommunala fritidsledare online. Av: Jens Eriksson, koordinator Skarpnäcks folkhögskola jens@fritidsledarskap.se

Kommunala fritidsledare online. Av: Jens Eriksson, koordinator Skarpnäcks folkhögskola jens@fritidsledarskap.se Kommunala fritidsledare online Av: Jens Eriksson, koordinator Skarpnäcks folkhögskola jens@fritidsledarskap.se IT-vanor 85 % av befolkningen har tillgång till bredband i hemmet (Svenskarna och Internet

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-26 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Ledstjärnorna för LRKs värdegrund. Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke. Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete

Ledstjärnorna för LRKs värdegrund. Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke. Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete LURBO RIDKLUBBS LIKABEHANDLINGSPLAN Datum 20161103 1 (9) Ledstjärnorna för LRKs värdegrund Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete LRK

Läs mer

Språkguide för villkorstexter Vårdguidens e-tjänster

Språkguide för villkorstexter Vårdguidens e-tjänster Språkguide för villkorstexter 1177 Vårdguidens e-tjänster Språkguide för villkorstexter i 1177 Vårdguidens e-tjänster En guide för dig som arbetar med att skapa e-tjänster. Här får du stöd och råd kring

Läs mer

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben Slutprojekt 2010 Medieinstitutet Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben http://www.youtube.com/watch?v=sifypqjyhv8 Problem, syfte och mål

Läs mer

Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen

Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Chattar, bloggar,

Läs mer

Facebooksidan Kommunpolitik i Karlstad - utvärdering och fortsättning

Facebooksidan Kommunpolitik i Karlstad - utvärdering och fortsättning Dnr KS-2013-12 Dpl 02 sid 1 (12) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunikationsenheten Tjänsteyttrande 2013-02-27 Emma Kraft, 054-540 10 26 emma.kraft@karlstad.se Facebooksidan Kommunpolitik i Karlstad - utvärdering

Läs mer