Slutrapport. Avvikelserapportering, Vadstena kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport. Avvikelserapportering, Vadstena kommun 2014-01-10"

Transkript

1 Slutrapport Avvikelserapportering, Vadstena kommun

2 R Wallin Telefon , Innehåll 1 Inledning Revisionsfrågor Metod Utgångspunkter/Revisionsbevis Lex Sarah Vad är missförhållanden? Att utreda missförhållanden Vad skall anmälas till Inspektionen för vård och omsorg? Fastställa och dokumentera rutiner Kommunala riktlinjer och rutiner Hantering på två enheter Wasagården HVB-hem och LSS-boende Inställningen i nämnden Kommentar Lex Maria Organisation och resurser Ansvarsfördelning Avvikelser som skall anmälas Riskanalys -rutinbeskrivning Implementering och löpande kompetensutveckling Omfattning av avvikelser Kommentar Systematiskt arbetsmiljöarbete Organisation Riktlinjer Ansvar Skyddsronder Frisktalen Uppföljning och rapportering Lokalt arbete på delar av kommunledningsförvaltningen Kommentar Svar på revisionsfrågorna Slutbedömning...13

3 1 Sammanfattning Kommunrevisionen har uppdragit åt EY att biträda i en granskning av system för avvikelserapportering kring Lex Sarah, Lex Maria och systematiskt arbetsmiljöarbete. Syftet har varit att se om det finns ändamålsenliga rutiner för hantering av frågor som rör patientsäkerhet och personalens arbetsmiljö. I granskningen har centrala styrdokument studerats, intervjuer har skett med ansvariga chefer för dessa frågor och stickprovskontroller rörande tillämpning och implementering i olika delar av verksamheten. Följande resultat framkom i granskningen. Det finns riktlinjer och dokumenterade rutiner rörande Lex Sarah och Lex Maria. Tillämpningen är likartad. Det är tillfredsställande. Kommunen har ett utvecklingsarbete framför sig när det gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det arbetet har också inletts av den centrala personalfunktionen under hösten 2013.

4 2 Inledning Kommunrevisionen har uppdragit åt EY att biträda i en granskning av system för avvikelserapportering kring Lex Sarah, Lex Maria och systematiskt arbetsmiljöarbete. Syftet är att se om det finns ändamålsenliga rutiner för hantering av frågor som rör patientsäkerhet och personalens arbetsmiljö. 3 Revisionsfrågor De frågor som skall belysas i granskningen är: Vilka system finns? Har personalen fått utbildning i hantering av systemen? Hur väl förankrade är dessa system bland medarbetare? Hur sker rapportering? Hur följs rapporteringen upp? Vilka effekter kan avläsas i verksamheten av en effektiv tillämpning av avvikelserapporteringen? 3.1 Metod I granskningen har aktuella styrdokument studerats, intervjuer har skett med förvaltningschef, personalchef, medicinskt ansvarig sjuksköterska, verksamhetschefer för ett äldreboende och ett HVB-hem med kompletterande LSS-boenden beträffande arbetet kring Lex Sarah och Lex Maria. Upprättade skyddsronder/handlingsplaner rörande det systematiska arbetsmiljöarbetet har stämts av med en handfull verksamhetschefer inom barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen. Intervju har också skett med ett fackligt huvudskyddsombud. 3.2 Utgångspunkter/Revisionsbevis I granskningen utgår vi från att gällande lagstiftning (SoL LSS och SAM) tillämpas. I vår bedömning utgår vi från att det finns rutiner, att berörd personal är förtrogen med syftet med lagstiftning och att gällande rutiner tillämpas. 4 Lex Sarah Lagstiftningen anger att det finns en rapporteringsskyldighet för att utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden enligt SoL och LSS. Det finns också en anmälningsskyldigheten enligt SoL och LSS (SOSFS 2013:16) till Inspektionen för vård och omsorg vid allvarliga missförhållanden eller påtagliga risker för allvarliga missförhållanden. Rapporteringsskyldigheten omfattar den som är anställd uppdragstagare praktikant eller motsvarande under utbildning deltagare i arbetsmarknadspolitiskt program Information om skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden skall ges till den som omfattas av skyldigheten när han eller hon påbörjar en anställning, ett uppdrag, en praktikperiod eller liknande. Informationen skall ges återkommande. slutversion.docx 1 (1)

5 4.1 Vad är missförhållanden? Det som skall rapporteras är missförhållanden. Med detta menas både utförda handlingar och handlingar som någon av försummelse eller av annat skäl har underlåtit att utföra och som innebär eller har inneburit ett hot mot eller har medfört konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysisk eller psykisk hälsa. 1 I lagstiftningen talas också om påtaglig risk för ett missförhållande. Med det avses att det är fråga om en uppenbar och konkret risk för ett missförhållande. Detta skall också rapporteras. 4.2 Att utreda missförhållanden Dokumentationen skall göras fortlöpande. Den utredning som görs skall visa vad det rapporterade missförhållandet eller risken för ett missförhållande har bestått i och vilka konsekvenser det har fått eller kunde ha fått för den enskilde när den muntliga eller skriftliga rapporten har tagits emot när och hur missförhållandet eller risken för ett missförhållande har uppmärksammats när missförhållandet har inträffat de orsaker till missförhållandet eller risken för ett missförhållande som har identifierats om något liknande har inträffat i verksamheten tidigare och i så fall varför det har inträffat igen bedömningen av om något liknande skulle kunna inträffa igen Av dokumentationen skall det framgå vilka åtgärder som har vidtagits för att undanröja eller avhjälpa missförhållandet eller risken för ett missförhållande samt tidpunkt för dessa vad som i övrigt har framkommit under utredningen vilket beslut eller ställningstagande som utredningen har avslutats med. För varje uppgift som dokumenteras under utredningen skall det framgå vilket datum uppgiften dokumenterades varifrån uppgiften kommer vad som är faktiska omständigheter och vad som är bedömningar vem som har dokumenterat uppgiften. De åtgärder som har vidtagits eller planerats för att förhindra att liknande missförhållanden eller risker för missförhållanden uppkommer igen ska dokumenteras. 4.3 Vad skall anmälas till Inspektionen för vård och omsorg? Allvarliga handlingar skall anmälas. Påtaglig risk för allvarlig handling skall också anmälas. 1 2 kap 2 SOSFS 2013:16 slutversion.docx 2 (2)

6 Anmälan skall avse såväl utförda handlingar som handlingar som någon av försummelse eller av annat skäl har underlåtit att utföra och som innebär eller har inneburit ett allvarligt hot mot eller har medfört allvarliga konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa. Med en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande avses att det är fråga om en uppenbar och konkret risk för ett allvarligt missförhållande. Anmälan skall göras på särskild blankett. Om utredningen inte har avslutats när anmälan till Inspektionen för vård och omsorg görs, skall utredningen lämnas in så snart den har färdigställts och senast två månader efter det att anmälan har gjorts. 4.4 Fastställa och dokumentera rutiner Socialnämnden skall fastställa rutiner för hur skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden ska fullgöras. Rutinerna ska dokumenteras. 4.5 Kommunala riktlinjer och rutiner Det finns kommunala riktlinjer både vad avser Lex Sarah och Lex Maria. De är antagna av nämnden 2009 och reviderades 2012 för Lex Sarah. Riktlinjerna knyter an till dokumentet ledningssystem för kvalitetsarbete. I riktlinjerna knyts policy, process och rutiner samman. Förvaltningschefen har en implementeringsrutin till sina åtta underställda enhetschefer. Av rutinen framgår vad som gäller för all personal och det är sedan varje enhetschefs ansvar att implementera rutinen bland personalen. Tidigare fanns en uppfattning som innebar att personalen skulle bedöma vilken typ av händelse det handlade om innan man dokumenterade händelsen och skrev en formell anmälan. Det har medfört att anmälningarna uppfattas vara få. När något inträffade förr var det säkert många gånger så att det var viktigare att snabbt råda bot på ett missförhållande direkt, utan att man hade en tanke om att det inträffade också kunde vara fråga om en formell grund för avvikelserapportering. För att tydliggöra rapporteringsskyldigheten och skapa struktur i rapporteringen har den ändrats. Rapportering skall ske på en särskild pappersblankett, och inte som förr i förvaltningssystemet. Socialchefen gav i uppdrag till enhetscheferna att informera på alla arbetsplatsträffar om detta särskilt under en avgränsad period hösten Nämnden får sedan information om inkomna rapporter och eventuella anmälningar till inspektionen för vård och omsorg, IVO var sjätte månad. Riktlinjer, rutinbeskrivningar och anmälningsblanketter finns dokumenterade. 4.6 Hantering på två enheter Intervjuer har skett med chefer för två enheter som arbetat efter de nya riktlinjerna under hösten slutversion.docx 3 (3)

7 4.6.1 Wasagården På Wasagården har enhetschefen gått igenom de nya riktlinjerna och rutinerna kring rapportering med alla arbetsgrupper under hösten Tidigare skrevs rapporter rörande Lex Sarah och Lex Maria i ett särskilt system men numera görs rapportering enligt Lex Sarah på en särskild blankett. Den lämnas till enhetschefen som åtgärdar det som ev. kan åtgärdas snabbt innan hon skickar rapporten vidare till förvaltningschefen för utredning, bedömning och ev. anmälan om Lex Sarah till IVO, inspektionen för vård och omsorg. I personalgrupperna finns det ca 35 ordinarie personal, ett 15-tal vikarier och ett knappt dussin i personalpoolen. Kontinuiteten är hög. Var och en i personalgruppen har fått skriftlig information om riktlinjer och rutiner. Utöver det har man haft en allmän genomgång. Dessutom tas dessa frågor löpande upp på arbetsplatsträffar för diskussion kring specifika frågeställningar. Minnesanteckningar förs från arbetsplatsträffar så de som inte är närvarande på dessa träffar kan sedan ta del av den information som tagits upp. På Wasagården är det inte så stor rapporteringsfrekvens, men efter utbildningsgenomgångarna har åtta ärenden rapporterats. Flera av dessa avser frågor om bemötande. Det händer inte så mycket som kan vara värt att rapportera och ledningen har bra kontroll på det som händer. Personalen är kunnig, vet vad som gäller och det finns ingen stor osäkerhet om i vilka sammanhang avvikelserapportering skall ske, enligt enhetschefen. Stommen i avvikelsesystemet är de skriftliga riktlinjerna, de dokumenterade rutinbeskrivningarna och den blankett som används för manuell rapportering HVB-hem och LSS-boende På HVB-hemmet har man arbetat målmedvetet med implementeringen av riktlinjer och rutiner kring Lex Sarah sedan hösten Totalt har ca 40 medarbetare deltagit i genomgångarna. Personalgruppen genomgick en särskild utbildning kring Lex Sarah i början av sommaren Utbildningen var på en dag och då diskuterades olika typexempel på situationer och vad det var i vissa situationer som kanske kunde vara föremål för rapportering. Utbildningen, som anordnades av extern konsult, var uppskattad. Utöver den externt hållna utbildningen har man i personalgruppen gått igenom de aktuella riktlinjerna, diskuterat rutinerna och är klar över formerna för rapportering enligt Lex Sarah och Lex Maria. Stående punkter på arbetsplatsträffarnas dagordning är tillbud, arbetsskada, avvikelser enligt Lex Maria samt brister i Lex Sarah. Rapporter rörande Lex Sarah görs på en manuell blankett av personalen. Blanketten lämnas till enhetschefen som åtgärder det som kan åtgärdas omedelbart och lämnar rapporten vidare till förvaltningschefen för fortsatt slutversion.docx 4 (4)

8 utredning och bedömning om ev. anmälan skall göras till IVO angående Lex Sarah. Lex Maria-ärenden lämnas direkt till den medicinskt ansvariga sjuksköterskan. Inom HVB-hemmet har man under hösten lämnat rapporter om sju brister och ett par klagomål. Inom övriga verksamheter har man haft tillbud, men inga brister. I enhetsledningen har man svårt att tro att det inte skulle finnas skäl för rapporter även på LSS-boenden, men där är det färre rapporter. Ledningen arbetar för att avdramatisera rapporteringen för att därigenom undanröja eventuella psykologiska motstånd mot att rapportera. Enhetschefen ingår i ett boendechefsnätverk för HVB-hem. Där diskuteras ibland olika typfall kring ärenden som skulle kunna vara aktuella för rapportering. 4.7 Inställningen i nämnden Inställningen är att en låg anmälningsfrekvens inte behöver vara ett självklart kvitto på att verksamheten fungerar ändamålsenligt enligt lagstiftningen. Nämnden är av uppfattningen att frekvensen anmälningar är lite för låg. Tanken med den nu genomförda ändringen är att verksamheten skall utvecklas successivt, bl.a. genom en kontinuerlig anmälningsfrekvens. Målsättningen är att de inlämnade rapporterna skall ses som ett systematiskt kvalitetsarbete. 4.8 Kommentar Intervjuerna med företrädare för de två enheterna visar att det förändringsarbete som påbörjats har implementerats på ett tillfredsställande sätt. 5 Lex Maria Från år 2011 finns en ny patientsäkerhetslag (SFS 2010:659) som innebär att vårdgivare får ett tydligare ansvar att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Syftet med lagen är att främja hög patientsäkerhet inom hälso- och sjukvården och att minska antalet vårdskador. 5.1 Organisation och resurser Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (MAS), som har det medicinska ansvaret enligt hälso- och sjukvårdslagen, arbetar halvtid i Vadstena kommun, resterande tid arbetar hon i en annan kommun. Det finns numera också en medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR)på deltid i kommunen. Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan tar upp alla frågor om rehabilitering med MAR. Sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster i kommunen är formellt underställda en och samma enhetschef. Enhetschefen arbetar tillsammans med den medicinskt ansvariga sjuksköterskan. Tillsammans diskuterar de ärenden, rutiner, implementering, utbildning, uppföljning etc. De medicinskt ansvariga, som har en stabsroll i organisationen utan formellt arbetsledaransvar varken för legitimerade eller undersköterskor rapporterar löpande till förvaltningschefen de frågor som rör Lex Maria. Förvaltningschefen rapporterar i sin tur vidare till de åtta enhetscheferna Lex Maria-frågor. Enhetscheferna är ansvariga för att undersköterskor arbetar i enlighet med fastställda rutinerna som gäller kring Lex Maria. slutversion.docx 5 (5)

9 På arbetsplatsträffar informerar enhetschefen personalen kring avvikelserapportering utifrån underlag som den medicinskt ansvariga tagit fram. Det kan handla om tolkning av vad som är anmälan, hur dokumentationen skall göras, former för rapportering och uppföljning etc. Särskilda uppföljningar görs av ev. rapporteringar. 5.2 Ansvarsfördelning MAS/MAR ansvarar för att det finns ett ändamålsenligt kvalitetssystem och att upprätta rutiner för avvikelsehantering inom verksamheten bedöma och analysera inkomna avvikelser anmäla till IVO enligt Lex Maria informera socialnämnden vid allvarlig avvikelse som kan leda till Lex Maria redovisa statistik och analys till socialnämnden en gång per år identifiera utvecklingsområden och driva förändringsarbete utifrån analyser och avvikelser Vårdpersonalens ansvar är skyldig att rapportera avvikelser är skyldig att kontakta tjänstgörande sjuksköterska om händelsen är allvarlig vid avvikelse av allvarlig karaktär ska enhetschef omgående informeras då denne är i tjänst. MAS/MAR underrättas senare av enhetschef Omvårdnadsansvarig sjuksköterska är ansvarig att följa upp avvikelsen tillsammans med enhetschefen. Enhetschefens ansvar är ansvarig för att samarbeta med OAS när det finns behov av verksamhetsutveckling är ansvarig för att samarbeta med MAS/MAR är ansvarig för att regelbundet på arbetsplatsträffar med omvårdnadspersonal diskutera avvikelser samt uppföljningar 5.3 Avvikelser som skall anmälas Exempel på avvikelser som skall rapporteras är läkemedelshändelser, bristande rehabilitering, medicinsktekniska produkter, annan avvikelse i hälso- och sjukvården och fallolyckor. Felaktiga läkemedelshändelser kan vara att fel patient ordinerats en dos, att dosen är given vid fel tidpunkt, att det rör sig om feldosering. Bristande rehabilitering kan t.ex. betyda utebliven träning eller behandling. Avvikelser rörande medicintekniska produkter kan handla om felaktig funktion/konstruktion, fel eller risker i samband med hantering av blodsockerapparater, syrgasapparater eller injektionspump t.ex. Avvikelser skall rapporteras omgående. Tjänstgörande sjuksköterska åtgärdar det inträffade och informerar vidare. slutversion.docx 6 (6)

10 Är det en allvarlig avvikelse underrättas enhetschefen direkt. Enhetschefen informerar i sin tur MAS/MAR. Den omvårdnadsansvariga sjuksköterskan har 14 dagar på sig att registrera en uppföljning. Enhetschefen skall sedan besluta om avvikelsen efter att uppföljningen är gjord av den omvårdnadsansvarige. Personal som arbetar med hälso- och sjukvård uppfattas vara mer van att tänka i termer av avvikelser, enligt förvaltningschefen. Det är de medicinskt ansvariga i kommunen som har huvudansvaret för hantering av Lex Maria-anmälningarna. Hon redovisar omfattningen av anmälningar årligen till nämnden. År 2013 redovisas i februari Inget av de anmälda ärendena 2012 har gått vidare till socialstyrelsen. Det finns en kompetens bland personalen att notera avvikelser. Det finns en naturlighet att anmäla och det finns en vana att dokumentera. Man kan inte se någon skillnad i frekvens mellan de åtta olika avdelningarna, enligt förvaltningschefen. Även anmälningar om Lex Maria försöker ledningen att avdramatisera bland personalen. Under första halvåret 2013 gjordes fyra anmälningar. Förvaltningschefen säger i intervjun att hon inte vet hur kommunen skall göra för att komma längre än andra kommuner i denna fråga. Inom nämnden finns en förståelse för att det är viktigt att anmälningar görs och registreras. Kvalitet står i fokus och anmälningsfrekvens är den del av det kvalitetsarbete som nämnden vill uppmuntra. 5.4 Riskanalys -rutinbeskrivning Det är enhetschef och sjuksköterskans ansvar att uppmärksamma trender eller upprepade händelser som är kopplade till verksamheten eller individen. Via avvikelsehanteringssystemet rapporteras avvikelser. Det är vårdpersonalen som svarar för rapporteringen till systemet. Vårdpersonalen kontaktar också tjänstgörande sjuksköterska och enhetschef vid allvarligare händelse. Därefter underrättas MAS av enhetschefen. Den som är omvårdnadsansvarig sjuksköterska följer upp avvikelsen och samarbetar med enhetschefen bl.a. Enhetschefen registrerar i avvikelsesystemet att han/hon tagit del av avvikelsen och ansvarar för att avvikelsen tas upp på arbetsplatsträffar med personalen för diskussion. Det finns ett avvikelsesystem. All vårdpersonal känner till vad som gäller för att registrera avvikelser. Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan tittar på alla avvikelser och för dialog med MAR vid behov. Om det är något hon inte tycker är bra så görs en återkoppling. I de flesta fall rör det sig om att man inte följt de dokumenterade rutinerna, enligt den medicinskt ansvariga sjuksköterskan. Rutinen är att om det är en större avvikelse som skall registreras tar man direkt kontakt med den medicinskt ansvariga. Hon bedömer om avvikelserapporten är en allvarlig skada eller risk för allvarlig skada. Om det är så då skrivs en Lex Maria-anmälan. slutversion.docx 7 (7)

11 5.5 Implementering och löpande kompetensutveckling De medicinskt ansvariga träffas i ett internt nätverk för de medicinskt ansvariga i västra länsdelen. Där diskuteras olika typfall, om man skall anmäla och varför. Enligt den medicinskt ansvariga är det bra med detta kunskapsutbyte, det ger en stabilare grund för att det blir en relevant och likvärdig bedömning i snarlika ärenden. Ambitionen är att få till en ännu bättre dialog och kunskapsutbyte mellan medicinskt ansvariga i länet. Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan har haft en utbildningsrunda för all personal i vad som skall anmälas via avvikelsesystemet, hur anmälan görs, vilken dokumentation som krävs etc. Enligt uppgift togs utbildningsgenomgångarna emot bra överallt. Det system som finns, med rutinbeskrivningar, dokumentation, avstämning av anmälan av den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, kompetensavstämningen i västra länsdelen och rapportering till nämnden en gång om året fungerar bra, enligt den mediciniskt ansvariga. Utifrån den årliga rapporten till nämnden kan MAS/MAR inleda ett utvecklasarbete. Formellt kan också enhetscheferna och förvaltningschefen göra det. 5.6 Omfattning av avvikelser Interna avvikelser 2012, Vadstena kommun Fall 604 Läkemedel 226 Annat HSL 10 Med tekn produkter 1 Inkomna från landstinget 1 Personal i kommunen har också skickat avvikelser för brister i rutinerna som gäller landstinget. Totalt har 18 sådana avvikelser lämnats under år Under år 2012 skedde en stor ökning av anmälda avvikelser rörande fallolyckor, från 241 året innan till 604. Fallrapporterna uppges ha karaktären att någon glidit ur stolen. Karaktären på avvikelser som rör läkemedel handlar oftast om glömda doser på särskilt boende. 5.1 Kommentar Intervjuerna med företrädare för de två enheterna visar att det förändringsarbete som påbörjats har implementerats på ett tillfredsställande sätt. 6 Systematiskt arbetsmiljöarbete Enligt 3 kap 2 har arbetsgivaren huvudansvaret för arbetsmiljön i verksamheten. De senast beslutade och alltjämt gällande riktlinjerna för arbetsmiljöfrågorna återfinns i arbetsmiljöverkets författningssamling (AFS 2001:1). I dessa slås följande fast: att föreskrifterna gäller alla arbetsgivare att med systematiskt arbetsmiljöarbete avses arbetsgivarens arbete med att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten så att ohälsa och olycksfall förebyggs att det systematiska arbetsmiljöarbetet skall vara en naturligt del av det dagliga arbetet att arbetsgivaren skall ge arbetstagare och skyddsombud möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet slutversion.docx 8 (8)

12 det skall finnas en arbetsmiljöpolicy att det skall finnas rutinbeskrivningar för det systematiska arbetsmiljöarbetet att arbetsmiljöpolicy och rutinbeskrivningar är dokumenterade om det finns mer än tio arbetstagare Det skall således finnas en skriftlig dokumentation av arbetsmiljöpolicy, rutiner, uppgiftsfördelning och uppföljning av en arbetsgivare motsvarande Vadstena kommuns storlek. Det är arbetsgivarens skyldighet att regelbundet undersöka arbetsförhållanden och bedöma risker. De åtgärder som identifieras och som inte åtgärdas omedelbart skall föras in i en skriftlig handlingsplan. Av planen skall det framgå när åtgärder kan vidtas. Genomförda åtgärder skall kontrolleras. Arbetsgivaren skall varje år göra en uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Uppföljningen skall dokumenteras skriftligt. 6.1 Organisation Det har funnits ett samverkansavtal med de fackliga organisationerna. Där reglerades frågan hur man arbetar med systematiskt arbetsmiljöarbete. Avtalet sades upp med hänvisning till att parterna inte var eniga om samverkansformerna och hur avtalet skulle tillämpas i förhållande till MBL. Man vill numera arbeta annorlunda med arbetsmiljöfrågorna. Det finns nu en fastställd struktur för hur arbetet arbetsmiljöfrågorna skall hanteras. Centralt finns en skyddskommitté bestående av kommunchef chefen för bildning, kultur och fritid chefen för social sektor PA-konsult Huvudskyddsombud/skyddsombud Kommunen är sedan organiserad i tio olika arbetsmiljögrupper som i sin tur består av ett antal olika arbetsplatsträffar där de dagliga frågorna kring de anställdas arbetsmiljö kan ventileras på träffarna. Den nya organisationen har inletts med att man haft en gemensam obligatorisk utbildning i arbetsmiljöfrågor. Alla ca 70 chefer var kallade till utbildningen som omfattade en dag i september Syftet med utbildningen var att skapa en gemensam bild av hur arbetsgivaren i kommunen skall arbeta med arbetsmiljöfrågor. Enligt personalchefen finns en skillnad i sättet att arbeta med arbetsmiljöfrågorna. De stora förvaltningarna barn- och utbildning och socialförvaltningen uppges arbeta bra med arbetsmiljöfrågorna, medan däremot kommunledningsförvaltningen inte har formerat sitt arbete ännu, framförallt rörande den fysiska arbetsmiljön där flera verksamheter delar samma lokaler. slutversion.docx 9 (9)

13 6.2 Riktlinjer Det saknas riktlinjer för arbetet med systematiskt arbetsmiljöarbete. Det finns en principiell utgångspunkt att alla verksamheter arbetar med arbetsmiljöfrågorna utifrån sina egna förutsättningar. Det finns en personal- och arbetsgivarpolicy. I den anges kommunens syn på arbetsmiljöfrågorna. I policyn finns ett avsnitt om hälsofrämjande arbetsplats. De punkter som särskilt framhålls i policyn är: Ett hälsofrämjande och utvecklande ledarskap som skapar utrymme för dialog på arbetsplatserna Ett hälsofrämjande medarbetarskap som stärker individen och samtidigt tar ansvar för att uppmärksamma brister i arbetsmiljön Arbetsorganisation och arbetsvillkor som så långt som möjligt främjar medarbetarens hälsa Ett dokumenterat systematiskt arbetsmiljöarbete En trygg och säker arbetsmiljö Arbetsplatser fria från tobak, alkohol och droger Ett ökat frisktal och minskade kort- och långtidssjukskrivningar tack vare ett systematiskt rehabiliteringsarbete Medvetenhet bland chefer och medarbetare om den egna livsstilens betydelse för hälsan Ett friskvårdsarbete som stödjer medarbetares eget ansvar för sin hälsa 6.3 Ansvar När det gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet förväntas varje enhetschef se till att skyddsronder genomförs årligen. Det finns ca 30 enhetschefer i kommunen. Det saknas dokument som tydligt preciserar ansvaret för arbetsmiljöfrågorna. 6.4 Skyddsronder Enligt personalchefen finns det ingen systematisk uppföljning av att skyddsronder görs överallt. Inom vård och omsorg och bildningssektorn görs återkommande skyddsronder. Kommunstyrelsen skall behandla ett ärende på sammanträdet i januari 2014 och som visar hur ansvaret för arbetsmiljöuppgifterna skall fördelas. 6.5 Frisktalen Den totala sjukfrånvaron ökade under 2012 jämfört med åren närmast dessförinnan. Ökningen i kommunen är i paritet med riket i övrigt. Det är enligt personalchefen hög korttidsfrånvaro och där en del av denna sjukfrånvaro uppfattas hänga samman med arbetsmiljön. 6.6 Uppföljning och rapportering Kommunledningsförvaltningen har inget uppdrag av kommunstyrelsen att rapportera arbetsmiljöfrågorna. Det görs heller inte någon uppföljning på eget initiativ. Enligt ett av huvudskyddsombuden har arbetet med det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerat sämre under de senaste åren, mycket på grund av att en tidigare medarbetare slutat. Nu har man dragit igång arbetet igen men eftersom det saknas flera skyddsombud i de olika arbetsmiljögrupperna räknar slutversion.docx 10 (10)

14 huvudskyddsombudet med att det kommer att dröja innan den nya organisationen fungerar. Huvudskyddsombuden medverkar i de lokala årliga genomgångarna i de fall det saknas lokala skyddsombud. Det tar tid från det övergripande arbetet som den centrala skyddskommittén skall utföra, men uppfattas viktigt eftersom arbetsmiljöarbetet är något eftersatt. Handlingsplaner upprättas efter genomgångarna. Det kan ta mellan ett och ett och ett halvt år mellan gångerna. Det tar ofta tid att åtgärda det som noteras i handlingsplanerna. Enligt huvudskyddsombudet är kanske den psykosociala arbetsmiljön svårast att åtgärda. Exempel på frågor som huvudskyddsombudet anser har tagit lång tid att lösa och som ännu inte fått någon lösning är: Bemanningen Delade turer Inom äldreomsorgen fungerar det systematiska arbetsmiljöarbetet bra. Det finns flera skyddsombud på arbetsplatserna och dialogen med arbetsgivaren är bra. Enligt huvudskyddsombudet skall arbetsgivarens skyldighet att följa upp handlingsplanerna ske i de olika arbetsgrupperna. Det görs, men det sker ingen summering av detta i den centrala skyddskommittén. Det kanske vore bra att det gjordes för att på det sättet få en bild av hur behovet av arbetsmiljöåtgärder såg ut. 6.7 Lokalt arbete på delar av kommunledningsförvaltningen Den senast formellt upprättade skyddsronden gjordes I den identifieras elva riskområden ur arbetsmiljösynpunkt. Områden som dokumenterades var bl.a. brandlarm, ergonomi, halkrisker i trappor etc. Många av riskområdena skulle rapporteras till ledningsgruppen i förvaltningen för vidare åtgärder med hänsyn till att frågorna inte vara entydigt specifika för den berörda verksamheten. Sedan flera år följs arbetsmiljöaspekter upp i de årliga medarbetarsamtalen. Åtgärder vidtas utifrån de synpunkter enskilda medarbetare för fram. Det kan gälla möbler, insatser för bättre ergonomi etc. Chefen har hittills inte sett att det finns ekonomiska begränsningar för de insatser som görs till följd av vad som framkommer i samtalen allt åtgärdas. Arbetsmiljöfrågor tas upp en gång per månad vid arbetsplatsträffar. Dessa träffar dokumenteras. Inom verksamheten saknas handlingsplaner eftersom allt som tas upp kan åtgärdas omedelbart. Verksamheten gör inte någon formell uppföljning av arbetsmiljöarbetet årligen för vidare rapportering till nämnden. Den ansvariga chefen ser fram emot att personalavdelningen dragit igång arbetet kring det systematiska arbetsmiljöarbetet och väntar på att få ta del av blanketter, mallar och annat som kan användas i det dagliga arbetet. En annan del av kommunledningsförvaltningen tar upp arbetsmiljöfrågorna på de månatliga arbetsplatsträffarna. Det förs minnesanteckningar från dessa möten. Exempel på frågor som tagits upp vid dessa tillfällen under 2013 är: slutversion.docx 11 (11)

15 Byte av lysrörsarmatur Värme och ventilation Rörelsesensorer i korridorerna Det saknas handlingsplan och det görs ingen formell uppföljning av arbetsmiljöarbetet. Inom ett rektorsområde har två dokumenterade skyddsronder genomförts under Verksamheterna har noterat risker, förslag till åtgärder och utsett ansvariga för de olika punkterna. Av det upprättade dokumentet framgår också när åtgärden skall vara genomförd och när uppföljning skall göras. Skolorna är föremål för inspektion från arbetsmiljöverket och rapport kommer att lämnas till nämnden via arbetsmiljöverket. Ett område inom vård- och omsorg har fastställda rutinbeskrivningar för när skyddsronder skall genomföras och form för dokumentation. I februari varje år görs skyddsronder. Dessa dokumenteras. Vid skyddsronder tittar man på riskfaktorer som hänger samman med den psykosociala miljön och den fysiska miljön. Faktorer som personalomsättning, bemanning, klimat/ventilation, ergonomi etc. bedöms utifrån risker. Åtgärder noteras och ansvariga utses. Uppföljningar görs löpande på arbetsplatsträffar. Det görs inte någon precisering av vilka kostnader som bedömda åtgärder kan medföra. Det görs ingen specifik rapportering till nämnden kring arbetsmiljöfrågorna. I samband med delårsbokslut och årsredovisning görs en kommentar av vad som avviker inom arbetsmiljöområdet. Dessa dokument antas av nämnden. 6.8 Kommentar Granskningen visar att det saknas aktuella riktlinjer och aktuell arbetsmiljöpolicy. Kommunledningsförvaltningen har initierat ett utvecklingsarbete. Målsättningen är att det skall bli ett strukturerat arbete inom alla förvaltningar i arbetsmiljöfrågor. 7 Svar på revisionsfrågorna Fråga: Vilka system finns? Svar: det finns dokumenterade riktlinjer och rutinbeskrivningar för Lex Sarah och Lex Maria. Det saknas motsvarande rörande det systematiska arbetsmiljöarbetet. En utveckling är emellertid initierad rörande det systematiska arbetsmiljöarbetet. Fråga: Har personalen fått utbildning i hantering av systemen? Svar: Ja, beträffande Lex Sarah och Lex Maria. När det gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet har detta ännu inte implementerats. Fråga: Hur väl förankrade är dessa system bland medarbetare? Svar: Lex Sarah och Lex Maria bedöms vara förankrade. Fråga: Hur sker rapportering? slutversion.docx 12 (12)

16 Svar: Det sker rapportering till nämnden rörande Lex Sarah och Lex Maria. Det sker inte någon motsvarande systematisk rapportering till nämnd eller styrelse kring det systematiska arbetsmiljöarbetet. Fråga: Hur följs rapporteringen upp? Svar: I socialnämnden på det sättet att rutiner och riktlinjer görs om i syfte att motsvara intentionerna i lagstiftningen. Fråga: Vilka effekter kan avläsas i verksamheten av en effektiv tillämpning av avvikelserapporteringen? Svar: Det är inte helt enkelt att ge ett entydigt och enkelt svar på detta. När det gäller Lex Sarah och Lex Maria är den tydligaste effekten att det finns ett enhetligt arbetssätt som överensstämmer med gällande lagstiftning. När det gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet återstår en del utvecklingsarbete innan kommunen kan sägas uppvisa liknande effekter. 7.1 Slutbedömning Granskningen har visat att det finns riktlinjer och dokumenterade rutiner rörande Lex Sarah och Lex Maria. Tillämpningen är likartad. Det är tillfredsställande. Kommunen har ett utvecklingsarbete framför sig när det gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet. slutversion.docx 13 (13)

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet Revisionsrapport KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Rapport systematiskt arbetsmiljöarbetet 2010-05-03 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

Rutin gällande Lex Sarah

Rutin gällande Lex Sarah RUTIN GÄLLANDE LEX SARAH 2015-04 Ansvarig: Kvalitetschef Utfärdat av: Kvalitetsutvecklare Berörda verksamheter: Sociala verksamheten Version: 3/2015-04 Rutin gällande Lex Sarah Styrdokument Socialtjänstlagen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-01-12 Birgitta Olofsson Ann Karlsson Monika Bondesson VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Stadshuset 442 81 Kungälv

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Omsorgs- och socialförvaltningen. Upprättad: 2011-09-07 Ändrad:

Omsorgs- och socialförvaltningen. Upprättad: 2011-09-07 Ändrad: Omsorgs- och socialförvaltningen Datum Upprättad: 2011-09-07 Ändrad: Regelverk för Lex Sarah, rapport, utredning, åtgärder och anmälan till Socialstyrelsen inom Ljusdals kommuns äldreomsorg, handikappomsorg

Läs mer

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Rapport Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Anna-Karin Löfsved Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg Kvalitetsberättelse 2015 Kvalitetsberättelse Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015 Planera Förbättra Ansvarsfull Omsorg Genomföra Utvärdera Postadress

Läs mer

Rutin Lex Sarah. 2. Rutin för rapportering om missförhållande/risk för missförhållanden enligt SoL och LSS

Rutin Lex Sarah. 2. Rutin för rapportering om missförhållande/risk för missförhållanden enligt SoL och LSS Rutin Lex Sarah 1. Inledning Denna rutin innehåller följande: - Rutin för att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden inom handikappomsorg, individ-

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Sociala myndighetsnämnden Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningen kring kvalitet

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011 Granskning av kommunens systematiska Revisionsrapport KPMG AB 23 augusti 2011 2010 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Revisionskriterier

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för Vingåkers kommun

Arbetsmiljöpolicy för Vingåkers kommun VK300S v1.0 040416, Flik 6.26 Arbetsmiljöpolicy 160216.docx FÖRFATTNINGSSAMLINGEN FLIK 6.26 1 (5) Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-18, 26 Ersätter Arbetsmiljöpolicy antagen av KF 2008-09-01 97, Arbetsmiljöprogram

Läs mer

VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGENS LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE ENLIGT SOSFS 2011:9

VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGENS LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE ENLIGT SOSFS 2011:9 Verksamhetsområde Kvalitet Förvaltning Välfärdsförvaltningen Fastställd av Humanistiska nämnden 2013-06-18 Omsorgsnämnden 2013-06-19 Dokumentnamn Välfärdsförvaltningens ledningssystem för systematiskt

Läs mer

GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4

GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4 Sektorn för socialtjänst GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4 att uppföljningsbara mål utifrån SoL eller LSS fastställs Uppföljningsbara mål utifrån SoL och LSS definieras, på

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Marie Sigurdh, Fäladshöjden, Lund, 2013-02-19 Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN UE,

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för:

2014 års patientsäkerhetsberättelse för: 2014 års patientsäkerhetsberättelse för: Kärnabrunnsgatan 1B Söderleden 41 Platensgatan 33 Mörnersgatan 9 Hjälmsätersgatan 14C Rydsvägen 9 Rydsvägen 288 Trumslagaregatan 77 Hunnebergsgården Datum och ansvarig

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-24 Rikard Strömqvist Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare BURLÖVS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-21 Ninette Hansson tf Medicinskt ansvarig sjuksköterska Mallen är framtagen

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10. Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015

Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10. Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015 Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10 Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016. Folkhälsonämnden. Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016

Arbetsmiljöplan 2016. Folkhälsonämnden. Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016 1 Arbetsmiljöplan 2016 Folkhälsonämnden Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016 2 Innehåll Arbetsmiljöplan 2016... 1 Arbetsmiljöplan 2016 Folkhälsonämnden...

Läs mer

Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2014 Aleris Omsorg

Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2014 Aleris Omsorg Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2014 Aleris Omsorg Hallens vård och omsorgsboende 15710-5 AL-SE e-blankett Britt Wahlström 2014-02-24 1(8) Förkortningar HSL Hälso- och sjukvårdslagen SOL Socialtjänstlagen

Läs mer

Länsstyrelsen Halland Verksamhetstillsyn av två kommuner i Halland

Länsstyrelsen Halland Verksamhetstillsyn av två kommuner i Halland Länsstyrelsen Halland Verksamhetstillsyn av två kommuner i Halland Systematiskt kvalitetsarbete - avvikelsehantering inklusive klagomål inom äldreomsorgen i Varberg och Laholm November 2004 Förord Socialstyrelsens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2015 2016-01-07 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö.

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö. Tg1 2013 v2.5 n W BESLUT Expedit rat lnspektionen för värd och omsorg 2015-07-30 Dnr 8.5-7644/2014-21 1(8) Avdelning syd Jill Franssohn _ii".fi'anssohi'l@ivo.sc Vårdgivarens dnr 1500855 Region 291 89 KRISTIANSTAD

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Policy Systematiskt arbetsmiljöarbete Dnr: 2013-110 Datum: 2013-09-13 Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Arbetet vid Södertörns

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-25 Carina Persson Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier

Läs mer

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal RIKTLINJER Ersätter alla tidigare kommentarer och riktlinjer Samverkansavtalets övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL),

Läs mer

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun (9) Socialstyrelsen BESLUT K 0.M f\il N ch On'sorg Zigi -12- Regionala tillsynsenheten syd/sek3 Rolf Köhler Rolf.Kohler@socialstyrelsen.se 2011-12-05 Dnr 1-26754/Z911 Enligt sändlista V60. 2011.0ON Vårdgivare

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy och riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete på Fackförbundet ST

Arbetsmiljöpolicy och riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete på Fackförbundet ST Arbetsmiljöpolicy och riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete på Fackförbundet ST Fastställd av kanslichefen efter behandling i skyddskommittén den 2005-06-03 Allmänt Arbetsmiljöverksamheten på Fackförbundet

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Barn- och skolförvaltning Lunds stad Arbetsmiljöpolicy med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av Barn- och skolnämnd Lunds stad 2011-06-22, reviderad 2014-06-18 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-12 Ewa Sjögren Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef Riktlinjer Lex Sarah Skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap 3 SoL och 24 b Lagen om särskilt stöd och service till vissa

Läs mer

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 1(5) Helena Forssell 0155-26 41 19 Eskilstuna kommun Vuxennämnden 631 86 ESKILSTUNA Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 Bakgrund

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för. Magdalenagårdens vård och omsorgsboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för. Magdalenagårdens vård och omsorgsboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Magdalenagårdens vård och omsorgsboende 2015-01-12 Carina Jansson Britt-Inger Benhajji Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Plan för systematiskt kvalitetsarbete Äldreomsorg Funktionshinderverksamhet Individ- och familjeomsorg Socialpsykiatri Systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2011 2012-02-28 Anneli Kinnunen Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-26 Ida Björkman Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges

Läs mer

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET ÖREBRO UNIVERSITET Rektors beslut 101/2005 2005-03-02 Dnr CF 10-358/2004 ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET Inledning Anvisningarna gäller för medarbetare, studenter

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård Krokoms kommun Juni 2014 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer... 10 1 Sammanfattning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS1, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Catharina Johansson

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS1, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Catharina Johansson Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2014 2015-01-10 Catharina Johansson Detta underlag till patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens patientsäkerhetsberättelse.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-16 Inger Berglund, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Landstinget Sörmland Regionsjukhuset Karsudden LSN-RSK13-049 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 2012-02-18 Malin Lotterberg Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Meddelandeblad. Medicinskt ansvarig sjuksköterska och medicinskt ansvarig för rehabilitering

Meddelandeblad. Medicinskt ansvarig sjuksköterska och medicinskt ansvarig för rehabilitering Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

Anmälan av verksamhetsuppföljning av dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2011

Anmälan av verksamhetsuppföljning av dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2011 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDRE, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH KULTUR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR.1.2.1.-651/11 SID 1 (7) 2011-12-09 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08-508 15 047 Kerstin Medin

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad År 2014 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20150227 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Ledningsorganisation Styrsystem och styrprinciper Brukarinflytande Avvikelser och Klagomål Dokumentation Mål och Värderingar Systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003.

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003 Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Reviderade av VOK-lg 2013-09-09, redaktionell ändring 2014-06-30

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun

Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun 31 oktober 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Martin Christensen Kvalitetscontroller Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared September 2014 sida 2

Läs mer

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (18) Programområde eller övergripande: Omsorg om funktionshindrade Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: Verksamhet: Särskilt

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR Region Stockholm Innerstad Sida 1 (11) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Skolhälsovården (SHV) Kramfors Kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Skolhälsovården (SHV) Kramfors Kommun Patientsäkerhetsberättelse för Skolhälsovården (SHV) Kramfors Kommun 2013 Datum och ansvarig för innehållet; 20140217 Christina Norlander Verksamhetschef SHV Kramfors Kommun Mallen är framtagen av Sveriges

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016 kommunledningsförvaltningen

Arbetsmiljöplan 2016 kommunledningsförvaltningen Kommunledningsförvaltningen Kristina Dahlén,0550-88052 kristina.dahlén@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2015-11-06 Ks/2014:118 001 Övergripande direktiv/policy/gemensamma frågor Arbetsmiljöplan

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen,

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Iff'\ Inspektionen förvårdochomsorg BESLUT it'rs/ 2015-12-01 Dnr 8.5-8059/2015-71(9) Avdelning mitt Ylva Grahn ylva.grahngi vo.se Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping Vårdgivare Landstinget i Sörmland

Läs mer

2013-02-15. Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan

2013-02-15. Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan 2013-02-15 Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan År 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus Datum och ansvarig för innehållet Eva Magnusson KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Verksamhetsplan för skolhälsovården inom Kalmarsunds gymnasieförbund

Verksamhetsplan för skolhälsovården inom Kalmarsunds gymnasieförbund Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Mål - Uppdrag 03 1(8) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Chatharina Gustafsson, administrativ

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Omsorgsnämnden år 2014 Dnr 2015-104-790 Innehåll 1 Sammanfattning 7 1.1 Hemsjukvård... 7 1.2 Senior Alert... 7 1.3 Efterlevandesamtal... 8 1.4 Smärtskattning... 8 1.5 Hygien...

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Västerås

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Västerås /5-(e,.(7s BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2015-06-05 Dnr 8.5-26139/2014-81(7) Avdelning mitt Håkan Hult hakan.hultgivo.se Landstinget Västmanland Diariet Västmanlands sjukhus Landstingshuset ingång

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV Sida 1 av 14 Systematisk arbetsmiljöarbete för Fridhems folkhögskola, Svalöv 2013 Innehållsförteckning 1. Vad säger lagen? Sid 3 2. En bra

Läs mer

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 3 Grundutbildning läkemedelshantering och diabetes 4 Delegering

Läs mer

Lex Sarah, anmälningsskyldighet

Lex Sarah, anmälningsskyldighet Riktlinjer Beslutad av: Hälsa och välfärdsnämnden Beslutsdatum: 2019-02-21 Framtagen av: Emma Frostensson, verksamhetsutvecklare och Lina Bengtsson,verksamhetsutvecklare/MAS Dokumentansvarig: Verksamhetsutvecklare

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

Avtalsuppföljning vid Täbyvägens gruppbostad, bostad med särskild service LSS

Avtalsuppföljning vid Täbyvägens gruppbostad, bostad med särskild service LSS OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson 2015-02-03 OSN-2015-0103 Omsorgsnämnden Avtalsuppföljning vid Täbyvägens gruppbostad, bostad med särskild service LSS Förslag till

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4 Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 4 2015 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Organisation Folkmängden

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 137/18 Gäller för

Läs mer

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demens-sjukdom 2013

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demens-sjukdom 2013 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E, FUNKTIONSNEDSATTA OCH KULTUR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-04-22 Handläggare: Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Kerstin Medin Telefon:

Läs mer

Senaste version av SOSFS 2011:5. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lex Sarah

Senaste version av SOSFS 2011:5. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lex Sarah Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Patientbemötande i vården. Landstinget i Östergötland. Revisionsrapport. Datum 2011-01-26

Patientbemötande i vården. Landstinget i Östergötland. Revisionsrapport. Datum 2011-01-26 Patientbemötande i vården Landstinget i Östergötland Revisionsrapport Datum 2011-01-26 Eva Ogensjö, certifierad kommunal revisor Anders Larsson, certifierad kommunal revisor Eva Andlert, certifierad kommunal

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Furuviken

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Furuviken 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Furuviken Datum och ansvarig för innehållet 150228 Ole Minler Verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Granskning av bisysslor 2013

Granskning av bisysslor 2013 Granskning av bisysslor 2013 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Norrköpings kommun Norrköpings kommun Granskning av bisysslor Innehåll 1. Sammanfattning... 2

Läs mer

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129 Lex Sarah - skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-09-14

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014 Socialnämnden 2015-03-01 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014 Handläggare: Ann-Britt Christensen, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad: 2015-03-01 BAKGRUND Patientsäkerhetslagen(SFS

Läs mer

Kvalitetsberättelse för vårdgivare

Kvalitetsberättelse för vårdgivare Kvalitetsberättelse för vårdgivare År 2013 Upprättad 2013-01-31 BRITT-MARIE KARLSSON KVALITETSUTVECKLARE 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Mål /strategier 2013 4 Organisatoriskt ansvar för kvalitetssäkringsarbetet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-01-10 Linda Wetterberg verksamhetschef Linnégården Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15 Version 1 Gäller

Läs mer

Yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm angående utdömande av vite

Yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm angående utdömande av vite SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Holmlund Jan Hagberg Therese Datum 2016-05-03 Diarienummer SCN-2015-0055 Socialnämnden Yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm angående utdömande av vite Förslag till

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Kvalitetsrapport. Äldreomsorgsnämnden 2014. Upprättad 2015-02-10 Dnr 14/084

Social- och omsorgskontoret. Kvalitetsrapport. Äldreomsorgsnämnden 2014. Upprättad 2015-02-10 Dnr 14/084 Social- och omsorgskontoret Kvalitetsrapport Äldreomsorgsnämnden 2014 Upprättad 2015-02-10 Dnr 14/084 Innehåll 1. Inledning...3 2. Redovisning Lex Sarah...3 3. Redovisning avvikelser, klagomål och synpunkter...4

Läs mer

Kvalitetsberättelse för verksamheten Personlig assistans och boende för fysiskt funktionshindrade 1 januari 31 december 2014

Kvalitetsberättelse för verksamheten Personlig assistans och boende för fysiskt funktionshindrade 1 januari 31 december 2014 Kvalitetsberättelse för verksamheten Personlig assistans och boende för fysiskt funktionshindrade 1 januari 31 december 2014 Dokumentnamn: Kvalitetsberättelse för verksamheten vuxna personlig assistans

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2013 Åsengårdens vård och omsorgsboende

Patientsäkerhetsberättelse 2013 Åsengårdens vård och omsorgsboende BILAGA 6 Patientsäkerhetsberättelse 2013 Åsengårdens vård och omsorgsboende Datum och ansvarig för innehållet 2014-01-02 Ritva Alrenius, Verksamhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Övergripande

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem Datum och ansvarig för innehållet 2016-03-01 Marja Gesslin, Verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 150122 Grännäs Strands Vårdboende / Åsa Högö VC, Christina Witalisson SSK, Malin Hansson SSK. 1/11 Innehållsförteckning

Läs mer