Sida 31 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 4 32 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sida 31 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 4 32 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 5"

Transkript

1 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden Behandlade ärenden Sida 31 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 4 32 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 5 33 PORVOONSEUDUN MUSIIKKIOPISTO - BORGÅNEJDENS MUSIKINSTITUT- GODKÄNNANDE AV FÖRDJUPADE LÄROKURSENS ÄMNESINRIKTADE LÄROPLANER 34 SKOLSKJUTSAR TILL FÖR- OCH GRUNDSKOLOR VILKA ORDNAS SOM BESTÄLLNINGSTRAFIK 35 PRINCIPER FÖR SKOLSKJUTS INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING OCH GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 36 JUSTERING AV TAXORNA VID KULTUR- OCH FRITIDSTJÄNSTERNAS ENHETER BYGGANDE AV KULTUR- OCH KONDITIONSTRAPPA I BORGÅ DAGHEM MED FÖRSKOLEUNDERVISNING LÄSÅRET BILDNINGSTJÄNSTER PÅ DET ÖSTRA OMRÅDET INDIKATORERNA I STADSSTRATEGIN UTARBETANDET AV STADENS PROGRAM OCH UTREDNINGAR GODKÄNNANDE AV VERKSAMHETSPLANEN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHET FÖR SKOLELEVER OCH AV BIDRAGSANVISNINGAR NEDLÄGGNING AV KERKKOON KOULU NEDLÄGGNING AV TUORILAN KOULU TJÄNSTEINNEHAVARBESLUT FÖR KÄNNEDOM BESLUT I BILDNINGSNÄMNDENS SEKTIONER 36

2 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden Tid kl. 17:00-20:50 Plats Stadsstyrelsens mötesrum NÄRVARANDE von Schoultz Catharina 17:00-20:50 ordförande Hammarström Markus 17:00-20:50 viceordförande Hjelt Nea 17:00-20:50 medlem Kivineva Sanna 17:00-20:50 medlem Korhonen Anne 17:00-20:15 medlem Korpi Marianne 17:00-20:38 medlem Kulju Mikael 17:00-20:50 medlem Lattu Pete 17:00-20:50 medlem Lönnfors Hanna 17:00-20:50 medlem Ranta Janne 17:00-20:50 medlem Svedberg Thomas 17:00-20:50 medlem FRÅNVARANDE Ujula Jukka-Pekka stadsdirektör Uski Nina stadsstyr.repr. Öberg Tuija utvecklingschef ÖVRIGA Backman Jessica 17:00-20:50 ledningens assistent Eskelinen Karipekka 17:00-17:30 lärare Borgånejdens musikinstitut Högström Per 18:10-19:20 chef för idrottstjänster Jalonen Jaakko 17:00-20:50 stadsstyr.ordf. Juvonen Tarja 17:30-17:40 upphandlingschef Kettunen Jari 17:00-20:50 utbildningsdirektör Kukkonen Merja 17:00-20:50 kultur- o. fritidsdir. Lehtola Sofia 17:00-20:50 ungdomsfullm. Lindman Marjo 17:00-20:50 sekreterare Lindström Rikard 17:00-20:50 utbildningsdirektör Lundström Annika 17:30-18:35 planerare Mattsson Hilding 17:00-20:50 bildningsdirektör Mellberg Niklas 17:00-17:30 lärare Borgånejdens musikinstitut Nyberg Leila 17:00-20:50 direktör för småbarnsfostran Simolin-Backman Camilla 17:00-20:50 förvaltningschef von Willebrand Felix 17:00-17:30 rektor Borgånejdens musikinstitut Catharina von Schoultz Ordförande Marjo Lindman Sekreterare Behandlade ärenden Protokollet justerat Borgå Sanna Kivineva Anne Korhonen ( 31-40) Janne Ranta ( 41-47)

3 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Protokollet offentligt framlagt: Borgå stad bildningsbyrå, Konstfabriksgatan 1., 4. vån. fr. o. m.

4 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET BILDN Bildd: Bildningsnämnden konstaterar mötet lagenligt sammankallat och beslutfört. Bildningsnämnden konstaterade mötet lagenligt sammankallat och beslutfört.

5 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE BILDN Bildd: Sanna Kivineva och Anne Korhonen utses till protokolljusterare. Sanna Kivineva och Anne Korhonen utsågs till protokolljusterare.

6 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden PORVOONSEUDUN MUSIIKKIOPISTO - BORGÅNEJDENS MUSIKINSTITUT- GODKÄNNANDE AV FÖRDJUPADE LÄROKURSENS ÄMNESINRIKTADE LÄROPLANER BILDN Förberedelse och tilläggsinformation: rektor Felix von Willebrand, eller felix.von.willebrand@ porvoo.fi och biträdande rektor Maire Aakko, eller maire.aakko@porvoo.fi, biträdande rektor Johanna Lönnfors (översättningar), eller johanna.lonnfors@porvoo.fi, musiklektor Karipekka Eskelinen (läroplansansvarig) eller karipekka.eskelinen@edu.porvoo.fi, instrumentlärare Niklas Mellberg (översättningar), eller niklas.mellberg@porvoo.fi och kultur-och fritidschef Merja Kukkonen, eller merja.kukkonen@porvoo.fi Utbildningsstyrelsen har fastställt och gett direktiv om de nya grunderna i den grundläggande konstundervisningen (UBS 2069/2017). De nya läroplanerna träder i kraft fr.o.m med en tre års övergångsperiod. Bildningsnämnden beslöt på sitt möte bl.a. om läroplanen i den fördjupade lärokursen. Musikinstitutets ämnesinriktade läroplaner har nu blivit färdiga som resultat av lärarnas långa och förtjänstfulla arbete. Läroplansprocessen är som bäst då alla musikinstitutets aktörer, lärare, vårdnadshavare och ledningen tillsammans funderar på saker ur nya synvinklar. Vi har funderat på lärandet, utvärdering och självutvärdering på bredd, med hjälp av ett utvecklingsprojekt, undervisning och undervisningspraxis, målsättningar och att ha musik som hobby, övning och att avancera i studierna, förberedelse inför yrkesinriktade studier (fördjupade studier) samt nya verksamhetsformer. Den största synliga förändringen i de ämnesinriktade läroplanerna hör ihop med elevutvärderingen. De mest centrala föremålen för utvärderingen enligt de nya läroplansgrunderna är att uppföra och uttrycka, lära att lära och öva, lyssning och musiklyssning samt komposition och improvisation. På basen av detta har föremålen för utvärdering i de nya ämnesinriktade läroplanerna fokuserats på nytt och utvärderingspraxisen har preciserats och förnyats. Som utbildningsstyrelsen har fastställt avstår vi från sifferbedömningen helt. Utvecklingen av den verbala bedömningen avspeglas också i ämnesläroplanerna. I definieringen av innehållet och målsättningarna på de olika stadierna i studierna (grundstudiernas nivåer och de fördjupade studierna) har vi fäst uppmärksamhet på att eleven får

7 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ förutsättningar för att utvecklas i dessa delområden under alla stadier under studierna. I innehållen vill vi stöda tydligare än tidigare elevernas egna studievägar. Paletten av olika musikstilar är större än tidigare och målet är att genregränserna är mindre betydande. Alla elever erbjuds mångsidigt olika musikstilar och efter det kan eleven eventuellt specialisera sig enligt sitt eget intresse. Vi vill fortfarande hålla fast vid att en av grundstudiernas uppgifter är att eleven bekantar sig mångsidigt med olika konstformer. Förnyelsen av läroplanerna gav en möjlighet till att forma om strukturen i grundstudierna. Grundstudiernas indelning i tre delar, som tidigare, upplevdes i alla fall som ett förnuftigt sätt att dela in elevens studier i olika stadier. Ett nivåprov som avslutning på en studienivå ser vi som en klar mellanetapp för eleven samt som en möjlighet till att få konstruktiv handledning även från andra än den egna läraren. I de nya ämnesläroplanerna är nivåprovets struktur indelat tydligare än tidigare i en teknisk och en konstnärlig del. Den tekniska delens prima vista-uppgift har ändrats i flera ämnesläroplaner till en instuderingsuppgift, som förverkligas på olika sätt beroende på kollegiet. Olika sätt att förverkliga proven gäller också skalproven. Den konstnärliga delens innehåll är uppbyggt så att det är naturligt att förverkliga provet i konsertform. Skilt bör noteras att både läraren och eleven nu deltar aktivt i nivåprovets utvärdering. Tidigare ansvarade en nämnd som bestod av kollegor för utvärderingen. De olika studienivåernas beröringspunkter har utvärderats på nytt enligt innehåll och målsättningar. Vi har med andra ord överlagt med nya ögon vad vi vill att eleverna lär sig på respektive nivåer. Det här är fråga om finjustering, som här betydde en omorganisering av innehållen på de olika nivåerna. Finjusteringen hör också till de årliga utvärderingsprocesserna angående ämnesläroplanerna. Den mest intressanta enskilda ändringen i ämnesläroplanerna är slutarbetet som avslutning på studierna. Tidigare gjorde alla ett avslutande nivåprov i musikinstitutet med samma principer. Nu är det möjligt att skräddarsy slutarbetet enligt elevens målsättningar, fortsatta planer och bl.a. specialegenskaper. Kollegiet fastställer planen för slutarbetet ungefär ett år före den planerade prestationstidpunkten. I de nya ämnesläroplanerna finns en given modell för slutarbetets struktur samt tips om vad annat ett slutarbete kan vara. Den nya modellen för slutarbetet är en fortlöpande process, som förutsätter mångsidig, innovativ, modig och öppen växelverkan både inom kollegiet och mellan olika kollegier. De nya läroplanerna tas i bruk med en tre års övergångsperiod genast då nämndens beslut har trätt i kraft. Bilagor: Borgånejdens musikinstituts ämnesinriktade läroplaner, 20 st.

8 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildd: Bildningsnämnden godkänner Borgånejdens musikinstituts ämnesinriktade läroplaner i fördjupad lärokurs. De nya ämnesinriktade läroplanerna tas i bruk genast med en tre års övergångsperiod. Paragrafen justeras genast. Bildningsnämnden beslöt godkänna Borgånejdens musikinstituts ämnesinriktade läroplaner i fördjupad lärokurs. De nya ämnesinriktade läroplanerna tas i bruk genast med en tre års övergångsperiod. Paragrafen justerades genast.

9 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden SKOLSKJUTSAR TILL FÖR- OCH GRUNDSKOLOR VILKA ORDNAS SOM BESTÄLLNINGSTRAFIK BILDN Beredning och tilläggsuppgifter: upphandlingschef Tarja Juvonen, och planerare Annika Lundström, eller fornamn.efternamn@porvoo.fi Föremål för upphandling är skolskjutsar för de elever i Borgå stads förskolor och grundskolor vilka inte kan använda kollektivtrafikens bussar för sina skolresor. Tjänsten som upphandlas omfattar årlig planering av rutter och tidtabeller, informering om tidtabeller med nödvändiga uppdateringar bl.a. till föräldrar, och de egentliga skolskjutsarna inklusive transport av elevernas hjälpmedel så som rullstol samt saker som hör ihop med skolgången, t.ex. skidor, skridskor, pulka. Avtalsperioden för upphandlingen omfattar läsåren , och samt option för läsåret Det är fråga om en option för beställaren, och man fattar ett separat beslut om att utnyttja optionen. Upphandlingsannonsen publicerades i Hilma och på stadens webbsidor med rubriken Porvoon kaupungin tilausajona järjestettävät koulukuljetukset esi- ja peruskouluihin. Det var fråga om en öppen upphandling som överskrider EU:s tröskelvärde. Alternativa anbud var inte tillåtna. Delanbud godkändes så att anbudet kan gälla en eller flera områdeshelheter (A C). Områdeshelheten A omfattar tre (3) objekt eller rutter, B fem (5) objekt och C tre (3) objekt. Delanbud inom områdeshelheterna var inte tillåtna. I anbuden skulle anges momsfria (moms 0 %) pris ( /km) för varje objekt som anbudsgivaren lämnade anbud för. Till anbudsgivarna meddelades för varje objekt det uppskattade antalet elever och körkilometer/dag samt behovet av fordon, och anbuden skulle lämnas enligt dessa uppgifter. Priserna är fasta och gäller under tiden Innan det tredje avtalsåret börjar har serviceproducenten möjlighet att justera priserna genom att ge ett skriftligt, motiverat förslag om prisförhöjningar till beställaren senast Förhöjningen kan ändå inte vara större än ändringen i statistikcentralens kostnadsindex för busstrafik. Ogrundade förslag till prisförhöjningar godkänns inte. De justerade priserna gäller även för den eventuella optionsperioden, För tillfälliga tilläggstransporter som beställaren behöver skulle anbudsgivaren som debiteringsgrund godkänna priset ( /km) för det objekt, i vars område ifrågavarande elevs skola/daghem ligger,

10 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ förhöjt med 50 %. Med tillfälliga transporter avses situationer då en elev som vanligen inte får skolskjuts behöver det tillfälligt. Högst 10 % av de tjänster som leverantören erbjuder till beställaren får skötas av underleverantörer. Andelen beräknas enligt antalet elever i de objekt som leverantören har avtal om. För varje områdeshelhet valdes en (1) leverantör samt till reservleverantör den leverantör som kommit på andra plats i jämförelsen för områdeshelheten i fråga, för tiden Urvalskriteriet var det ekonomiskt mest förmånliga anbudet där prisets viktvärde var 80 % och kvalitetens 20 %. Pris Som jämförelsepris användes det sammanräknade priset för objekten i respektive områdeshelhet, viktat enligt de beräknade kilometrarna för objekten. Anbudet med lägst pris fick 80 poäng i jämförelsen och de övriga anbuden mindre i förhållande till priserna (billigaste/anbud*80). Kvalitet Anbudsgivarens tidigare erfarenhet av att producera tjänster som beskrivs i anbudsförfrågan (skolskjutsar) över 6 år 10 p. 1 6 år 5 p. under 1 år 0 p. De erbjudna fordonens euroklass (ska uppfyllas för alla erbjudna fordon) Euro 6 10 p. Euro 5 0 p. Det slutliga valet gjordes baserat på de sammanlagda poängen för pris och kvalitet per områdeshelhet. Inom utsatt tid, kl , lämnades tre (3) anbud. 1. Uudenmaan Tähtikuljettajat Oy (sammanslutning) lämnade anbud på områdeshelheterna A-C 2. Oy Kaj Forsblom Ab lämnade anbud för områdeshelheten A 3. Myllypohjan Liikenne Ky lämnade anbud för områdeshelheten B Bilagor: Öppningsprotokoll för anbuden Jämförelsetabell Bildd: Bildningsnämnden beslutar välja Uudenmaan Tähtikuljettajat Oy för att sköta skolskjutsarna till för- och grundskolor som beställningstrafik i alla områdeshelheter (A C) under läsåren , och Beslut om utnyttjandet av

11 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ optionen läsåret fattas separat senast Bildningsnämnden beslutar välja Oy Kaj Forsblom Ab som reservleverantör för områdeshelheten A och Myllypohjan Liikenne Ky som reservleverantör för områdeshelheten B under tiden För områdeshelheten C väljs ingen reservleverantör, eftersom endast ett (1) anbud lämnades för området. Paragrafen justeras genast. Bildningsnämnden beslöt välja Uudenmaan Tähtikuljettajat Oy för att sköta skolskjutsarna till för- och grundskolor som beställningstrafik i alla områdeshelheter (A C) under läsåren , och Beslut om utnyttjandet av optionen läsåret fattas separat senast Bildningsnämnden beslöt välja Oy Kaj Forsblom Ab som reservleverantör för områdeshelheten A och Myllypohjan Liikenne Ky som reservleverantör för områdeshelheten B under tiden För områdeshelheten C väljs ingen reservleverantör, eftersom endast ett (1) anbud lämnades för området. Paragrafen justerades genast.

12 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden PRINCIPER FÖR SKOLSKJUTS INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING OCH GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING BILDN Beredning och tilläggsuppgifter: bildningsdirektör Hilding Mattsson, eller Inom bildningsnämnden har man kommit överens om att man regelbundet kontrollerar huruvida det finns behov att uppdatera principerna gällande skolskjutsar. Tjänsteinnehavarnas Kulko-arbetsgrupp sammankommer ännu innan nämndens möte och tar ställning till ändringsförslag som framkommit. Bilaga: Principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning. Bildd: Beslutsförslag avges vid mötet. Ärendet återremitterades enhälligt för ny beredning.

13 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden Bildningsnämnden JUSTERING AV TAXORNA VID KULTUR- OCH FRITIDSTJÄNSTERNAS ENHETER BILDN Beredning och tilläggsuppgifter: kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen, eller chef för kulturtjänster Susann Hartman, eller chef för idrottstjänster Per Högström, eller rektor Pertti Jääskä, eller Kultur- och fritidstjänsternas enheter nedan föreslår justeringar i taxor och avgifter enligt inkomstmålen i budgeten för De föreslagna förhöjningarna och justeringarna har märkts med rött i bilagorna. 1. Kulturtjänsterna I kulturtjänsternas avgifter föreslås justeringar och förhöjningar enligt inkomstmålet i budgeten 2019 så att man lägger till hyran för konstnärsresidenset i Konstfabriken för olika långa hyrestider, och höjer kurs- och bruksavgifterna för konststudion på grund av de ökade materialkostnaderna. De nya avgifterna träder i kraft Borgå medborgarinstitut Porvoon kansalaisopisto-borgå medborgarinstituts taxor justerades senast år Vissa kursavgifter är lägst i jämförelsen av kursavgifter vid olika medborgarinstitut. Detta framgår bl.a. av medborgarinstitutets rapport (2018): Medborgarinstitutets mål är att höja institutets kursavgifter enligt inkomstmålen i budgeten 2019, vilket innebär en förhöjning på ca 10 % av en del av kursavgifterna. Efter förhöjningen är den nya avgiften till exempel 41 euro för en idrottskurs (37 euro ), 55 (50) euro för en språkkurs, 64 (57) euro för en kurs i konst- och färdighetsämnen. De nya avgifterna träder i kraft Idrottstjänsterna föreslår förhöjningar enligt inkomstmålet i budgeten 2019 för simhallsbiljetter för vuxna (vars pris justerades senast 2014), i avgifterna för båtplatser och i vissa lokalhyror. Däremot har inkomstmålet för ishallen sänkts enligt stadsfullmäktiges beslut. Ishallens öppettider utökas och de taxor som nu fastställs gäller hela öppethållningsperioden i motsats till tidigare praxis, då man tog ut större avgifter för istiderna i slutet av våren. De nya avgifterna träder i kraft stegvis från

14 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bilagor: Kulturtjänsternas avgifter från Medborgarinstitutets kursavgifter från Idrottstjänsternas avgifter stegvis från , avgifter med tidtabell Bildd: Nämnden beslutar höja kulturtjänsternas, medborgarinstitutets och idrottstjänsternas taxor och avgifter enligt de föreslagna ändringarna och tidtabellerna i bilagorna. Ärendet justeras genast. Bildningsnämnden beslutar höja kulturtjänsternas och medborgarinstitutets taxor och avgifter enligt de föreslagna ändringarna och tidtabellerna i bilagorna. Idrottstjänsternas bilagor 12 och 13 godkändes, de övriga serviceavgifterna togs bort från föredragningslistan. Ärendet justerades genast. BILDN Beredning och tilläggsuppgifter: kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen eller merja.kukkonen@porvoo.fi och chef för idrottstjänster Per Högström eller per.hogstrom@porvoo.fi Idrottstjänsterna har förberett på nytt revidering av simhallens och de övriga idrottsanstaltens pris och taxor och föreslår att nämnden godkänner förhöjningarna enligt bilagan. Idrottstjänsterna föreslår att man inte höjer ungdomarnas och pensionärernas simhallspris. Däremot föreslås att man förverkligar det förslag som gjordes redan på förra nämndens möte och att man skäligt höjer de vuxnas simhallstariffer. Grunden är att man inte höjt de vuxnas simhallspris på fem år och driftskostnaderna i simhallen har årligen ökat. Enligt bilagan höjs de vuxnas engångs biljett med 0,50 cent till 6 euro/gång (nu 5,50 euro) och pris på 10 ggr till 55 (50) euro och 30 ggr till 150 (135) euro. Priserna är jämförbara med de flesta nya eller renoverade simhallar i huvudstadsregionen. Så här kan man täcka en del av driftkostnadernas höjning och nå årets beräknade intäktsmål i simhallen. Förändringarna träder i kraft enligt bilagan. Bilaga: Idrottstjänsternas reviderade prislista

15 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildd: Bildningsnämnden godkänner idrottstjänsternas förslag till höjningarna i idrottstjänsternas prislista enligt bilagan. De nya priserna träder i kraft enligt datum i bilagan. Ärendet justeras genast. Bildningsnämnden godkännde idrottstjänsternas förslag till höjningarna i idrottstjänsternas prislista enligt bilagan. De nya priserna träder i kraft enligt datum i bilagan. Ärendet justerades genast.

16 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden BYGGANDE AV KULTUR- OCH KONDITIONSTRAPPA I BORGÅ BILDN Beredning och tilläggsuppgifter: chefen för idrottstjänster Per Högström eller per.hogstrom@porvoo.fi, chefen för kulturtjänster Susann Hartman eller susann.hartman@porvoo.fi Enligt budgettexterna 2019 har idrotts- och kulturtjänsterna tillsammans med stadsplaneringen utrett 1) var i Borgå kultur- och konditionstrappan kan placeras 2) var konditions- och trappträningar kan kombineras med en utsiktstrappa i kulturlandskapet som betjänar både stadsbor och turister och 3) hur konst kan anslutas till en del av trappan i idrottsområdet. I investeringsplanen i Borgå stads budget reserveras ett anslag på euro år 2020 för kultur- och konditionstrappan. Anslaget preciseras då planeringen framskrider. Åtkomlighet Trappan ska finnas så nära centrum som möjligt och/eller nära populära idrotts- och turistrutter samt turistområden. I närheten av trappan ska också finnas parkeringsmöjlighet. Alternativa placeringar som utretts 1) Kokon idrottscentrum, södra sidan av slalombacken Trappan leder från slalombackens område över Kokonbacken och slutar vid friluftsleden i Kokon idrottscentrum nära Uusimaa Areena. Från trappans högsta punkt kan besökarna styras på sommaren längs med en stig till slalombackens utsiktställe, dvs. stället med utsikt mot Borgå centrum och mot Gammelbacka. Början av trappan på åns sida ingår i området för konstprogrammet i Kokon strandpark och västra åstranden. Där skulle ett konstverk passa in naturligt. Konstverket skulle kunna representera t.ex. jordkonst och det kunde vara ett av konstverken i konstprogrammet vid åstranden. Konstrutten på västra åstranden intresserar konst- och kulturturister redan nu. Trappan och friluftsleden i Kokon idrottscentrum och på västra åstranden skulle betjäna som motionsspår, turistrutt och förflyttningsrutt. Trappan skulle också komplettera kultur- och fritidstjänsterna som planeras i området utgående från en koncepttävling. Skidspåret och friluftsleden möts i idrottscentrumets område. Stigen anvisas delvis på motionsspåret som leder bredvid slalombacken.

17 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Kultur- och konditionstrappan är 206 meter lång och förflyttningsrutten ca 550 meter lång. 2) Slalombacken i Kokon Lång trappa. En trappa eller en utsiktsplats för turister som används året om kan inte byggas i slalombackens område eftersom trappan skulle vara täckt av snö från november till april. Fällning av träd för att bygga trappan ska också undvikas. Slalombackens totala längd skulle vara ungefär 250 meter. Konsten kunde anslutas till trappan genom att beställa ett konstverk/konst som ansluter sig till den, t.ex. ljuskonst och/eller miljökonst. 3) Friluftsbadet i Kokon Rätt så lång trappa från sandstranden upp längs sluttningen Turisterna har ingen nytta av trappan. Konsten kan anslutas till trappan genom att beställa helhetsplaneringen av området eller konsten som en del av trappan eller ett konstverk i anslutning till trappan. Idrottstjänsterna planerar bygga en kort trappa bredvid motionsplatsen. 4) Jonasbacken Söder om Idrottshallen från Jonasvägen längs sluttningen till friluftsleden på Jonasbacken Trappan är ungefär 120 meter lång. Underhållet av en trygg gångväg och motionsspår i Jonasbacken året om skulle kräva stora resurser av idrottstjänsterna. Därför anser idrottstjänsterna att trappan inte ska byggas på Jonasbacken. 5) Jordupplaget i Vårberga Rätt så lång trappa, läge vid friluftsleden Turisterna har ingen nytta av trappan. Konsten kunde anslutas till trappan genom att beställa konst/ett konstverk i anslutning till trappan. 6) Näsebacken Den äldsta kulturtrappan i Borgå finns i Näsebacken. Parkskogens stigar betjänar både stadsbor och turister. Från Näsebacken öppnas fina utsikter mot nationallandskapet i Borgbacken och mot gamla stan samt mot nationalstadsparken. Granittrappan har dock på grund av tjäle och strömmande vatten rört på sig, undervegetationen skymmer utsikten och stigen har ställvis gått av. Det är inte möjligt att placera en kultur- och konditionstrappa i området utan att äventyra de kulturhistoriska värdena eftersom området inte tål den slitning den ökade belastningen skulle medföra. Kulturtjänsterna anser att det är viktigt att iståndsätta den slitna trappan och stigarna och att förnya skyltningen i området

18 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ så att borgåborna och turisterna kan använda området. Kulturtjänsterna föreslår kommuntekniken att iståndsättandet behandlas som ett separat projekt inom de närmaste åren. Området förvaltas av kommuntekniken. 7) Stora Borgbacken Lång trappa, i området finns en trappa som iståndsattes år 2017 (ca 75 steg). Trätrappans konstruktion är lätt, och i trappan görs trappträningar även om trappan inte är planerat för det. Enligt miljösektorns experter är trappan på grund av de kulturhistoriska värdena inte lämplig som en kultur- och konditionstrappa för stora massor. Idrotts- och kulturtjänsternas förslag Idrotts- och kulturtjänsternas och planläggningsavdelningens gemensamma åsikt är att det bästa stället för kultur- och konditionstrappan är södra sidan av slalombacken i Kokon (alternativ 1). Idrottstjänsterna har utarbetat en preliminär plan för detta område. Trappans trappsteg är varierande och följer terrängformerna. Kostnadseffektivt byggande är ett av målen. Trappstegen lämpar sig både för löp- och hoppträningar och tränar också koordinationen. Den belysta trappan och stenmjölsstigen binder samman västra åstranden och Kokon idrottscentrum. Enligt en preliminär riktgivande kostnadsberäkning skulle trappan kosta euro (moms 0 %). Kostnadsberäkningen omfattar Röjningsarbeten euro Stenmjölsstig ca 250 m x 70 euro/m euro Trappa ca 510 euro/m Trappa A-B 58 m euro Trappa C-D 46 m euro Trappa E-F 20 m euro Trappa G-H 82 m euro Belysning euro Konstverk euro Idrottstjänsternas mål är att behandla idrottsprojekten som en helhet. Idrottstjänsterna preciserar och drar upp riktlinjerna för den gällande investeringsplanen vidare för åren då nästa budget behandlas. Samtidigt utarbetas tidtabeller för och prioriteras alla renoverings-, kompletterings- och nyinvesteringar. Då beaktas också övriga enskilda projekt och projekt som finansieras i samarbete med företag och avgörs om och hur staden deltar i dem. Kulturtjänsternas uppgift är att tillsammans med stadsplaneringen göra en framställning om det anslag som skall reserveras för konstverk.

19 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bilaga: Kultur- och konditionstrappan i Kokon plan för placering Bildd: Bildningsnämnden beslutar godkänna idrotts- och kulturtjänsternas förslag till placering av en kultur- och konditionstrappa på södra sidan av slalombacken i Kokon så att trappan och stigen binder samman västra åstranden och Kokon idrottscentrum. I samband med bildningssektorns investeringsplan för åren fattas beslut om byggande av kultur- och konditionstrappan samt om tidtabellen, anslaget för konstverken och eventuella finansieringsalternativen. Bildningsnämnden beslöt godkänna idrotts- och kulturtjänsternas förslag till placering av en kultur- och konditionstrappa på södra sidan av slalombacken i Kokon så att trappan och stigen binder samman västra åstranden och Kokon idrottscentrum. I samband med bildningssektorns investeringsplan för åren fattas beslut om byggande av kultur- och konditionstrappan samt om tidtabellen, anslaget för konstverken och eventuella finansieringsalternativen.

20 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden Bildningsnämnden DAGHEM MED FÖRSKOLEUNDERVISNING LÄSÅRET BILDN Beredning: direktör för småbarnspedagogik Leila Nyberg, eller Antalet barn i förskoleålder kontrolleras per elevupptagningsområde varje år och på basis av det bedöms behovet av förskolegrupper. Förskoleundervisning ordnas i kommunala daghem. En förskolegrupp inrättas om det finns minst 13 barn i gruppen, eller minst 7 barn i glesbygdsområden. Anmälan till förskoleundervisningen läsåret sker i januari. Behovet av förskolegrupper läsåret ser ut att vara nästan likadant per elevupptagningsområde som under det pågående läsåret. I glesbygden finns det här läsåret förskolegrupper som inrättats med ett undantagstillstånd av direktören för småbarnspedagogik, i vilka finns färre än sju barn. Nästa höst finns det minst sju barn i alla förskolegrupper. I området Gammelbacka-Pepot finns för tillfället alltför få daghemsgrupper för barn under förskoleåldern. I området finns många familjer som använder kollektivtrafik och det måste beaktas då barnen placeras i daghemmen. I området finns också många familjer med främmande språk, och barnen från dessa familjer borde placeras i flera olika daghem så att barnens integrering och inlärning av finska lyckas bra. I daghemmet Helmi i Pepot med sex grupper finns språkbadsgrupper för 5 6-åringar och en förskolegrupp. Det finns inte plats för yngre barn som ansökt om plats i daghemmet. Dessutom får inte yngre syskon till barnen i språkbadsgrupperna plats i samma daghem. Daghemsföreståndarna har föreslagit att staden gör en ändring i placeringen av förskoleundervisningen i elevupptagningsområdena för Peipon, Hamarin och AE-koulu. Enligt förslaget placeras förskolegruppen som för tillfället finns i daghemmet Helmi istället i Estbacka daghem, där det för tillfället finns en förskolegrupp. Estbacka daghem har åtta barngrupper, och där är det möjligt att erbjuda plats även för yngre syskon. Placeringen av två förskolegrupper i samma daghem ger möjlighet till bra samarbete mellan grupperna. Bilaga: Daghem med förskoleundervisning läsåret

21 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildd: Bildningsnämnden beslutar godkänna att förskoleundervisningen läsåret ordnas i de daghem som anges i bilagan. Bildningsnämnden beslöt godkänna att förskoleundervisningen läsåret ordnas i de daghem som anges i bilagan. BILDN Beredning: direktör för småbarnspedagogik Leila Nyberg, eller leila.nyberg@porvoo.fi Anmälningstiden för förskoleundervisning gick ut i januari och förskoleundervisningsbesluten görs under april månad. Verksamhetsårets förskolegrupper bildas så, att barnets kommande närskola beaktas. Förskolegruppen beaktas också vid beviljandet av skolskjuts. Då barnet fått beslutet om beviljad förskoleundervisningsplats har vårdnadshavaren möjlighet att ansöka om en sekundär förskoleundervisningsplats, det vill säga en annan förskolegrupp än den som kommunen beviljat, om det finns lediga platser i den sekundära förskolegruppen. I det fallet ansvarar vårdnadshavaren för eventuella kostnader som uppstår vid skjutsandet eller ledsagandet av eleven. Beslutet om den sekundära förskoleundervisningsplatsen görs av servicekoordinatorn. Bildd: Bildningsnämnden beslutar om sekundär förskoleundervisningsplats enligt förslaget. En sekundär förskoleundervisningsplats ger inte rätt till kommunal skolskjuts. Bildningsnämnden beslöt om sekundär förskoleundervisningsplats enligt förslaget. En sekundär förskoleundervisningsplats ger inte rätt till kommunal skolskjuts.

22 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden BILDNINGSTJÄNSTER PÅ DET ÖSTRA OMRÅDET BILDN Beredning och tilläggsuppgifter: bildningsdirektör Hilding Mattsson eller Budget 2019 I Borgå stads budget för år 2019 på sidan 44 konstateras följande: Under år 2019 måste man finna en lösning med hjälp av vilken man kan säkerställa utbudet av bildningstjänster också på Borgås östra område i enlighet med behovskartläggningen i bildningsnätverksutredningen. Bildningsnätsutredningens andra fas Bildningsnämnden beslöt då den behandlade bildningsnätsutredningens andra fas: På basen av den uppgjorda bildningsnätsutredningen anser bildningsnämnden att det också i framtiden bör erbjudas utbildningstjänster enligt tidigare fattade beslut i centrala Borgå samt i de i byastrukturutredningen definierade servicebyarna eller i övriga byar som anses behövliga. För att närmare reda ut servicebehoven och för att utveckla de tjänster bildningssektorn erbjuder på långsikt besluter bildningsnämnden att bildningsväsendet bereder områdesvisa servicebehovsutredningar att behandlas av bildningsnämnden. Behovsutredningarna av tjänsterna inom bildningen kopplas till Lokalitetsledningens tidtabell för konditionsgranskningarna av fastigheterna. Följande områdesvisa behovsutredningar för bildningsväsendet uppgörs som underlag för kommande projektplaner: - Hindhår bildningscenter - Norra Borgå (finska elevupptagningsområden för nuvarande skolorna i Kerkko och Torasbacka) - Östra Borgå (elevupptagningsområdet för svenska Sannäs skola och finska skolan i Illby, inklusive förskola) - Södra Borgå (elevupptagningsområdet för finska skolan i Ebbo samt Ebbo och Bjurböle daghem) - Gammelbacka området (elevupptagningsområden för finska skolorna Peipon koulu och Pääskytie) - Daghemmen i centrumorådet (eventuellt daghem i Ånäs) - Kokon områdets idrottsanläggningar Flera behovsutredningar kan göras efterhand. De områdesvisa behovsutredningarna utgår från hur utbildningstjänsterna och tjänsterna för småbarnsfostran ordnas. Dessutom beaktas och kartläggs kultur- och fritidstjänsternas behov av tjänster inom området, såsom t.ex. näridrottsområden och ungdomstjänster. Vidare görs specifika behovsutredningar för t.ex. Övik lägergård, Konstnärshuset, Borgågården. Idrottstjänsternas utredning blev klar i början av oktober och behandlas av bildningsnämnden under Denna utredning utgör en grund för beslutsfattandet om eventuella specifika behovsutredningar inom idrottstjänsterna." Bildningsnätsutredningen 2020

23 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Då fullmäktige behandlade bildningsnätsutredningen 2020 så beslöt man: "Stadsfullmäktige konstaterar att högklassiga bildningstjänster är stadens styrka och dragningsfaktor. Förmågan att ha ett högklassigt bildningsnät förutsätter att nätet i sin helhet måste planeras så, att det är effektivt med hänsyn till verksamheten och ekonomin och med beaktande av det riktiga elevantalet, lokaleffektiviteten, möjligheten att använda lokalerna på olika sätt samt byggnadernas utsläpp, materialströmmar och övriga kostnader under hela livscykeln. Vidare bör nätet planeras så att hänsyn tas till invånarnas geografiska fördelning och barnens skolvägars trygghet. Stadsfullmäktige framhäver samtidigt att stadens investeringsförmåga, yttre riskfaktorer och den tunga skuldsättningen sätter avsevärt stränga gränser för renoverings- och nybyggen av servicenätverket på 2020-talet. I planeringen av servicenätverket beaktar man noggrant de ekonomiska ramvillkoren som stadsstrategin ställer utan att ändå ge avkall på byaprogrammets riktlinjer och stadsstrategins mål att upprätthålla en levande landsbygd och klimatmålen." Placeringsalternativ för bildningstjänster På östra sidan av Borgå stad finns tre naturliga alternativ vad gäller placering av bildningstjänster. På alla dessa tre är Borgå stad markägare och på alla dessa tre har sektorn haft eller har bildningstjänster. Platserna är nuvarande Sannäs skola, nuvarande Ilolan koulu samt platsen för tidigare Illby daghem. Stadsplaneringens utredning har inte ännu blivit färdig. Bystrukturprogrammet Fullmäktige i Borgå godkände bystrukturprogrammet. I programmet definierades så kallade servicebyar. På det östra området är Illby i programmet en serviceby. I programmet konstateras: Servicebyar, bra landsbygd och skärgård med livskraft Byarna utvecklas på byliknande sätt så att man värdesätter verksamhetsförutsättningar för jordbruket, naturmiljön och bylandskapet. En livskraftig stadsbebyggelse som upprätthåller sin position som ett regionalt centrum är till nytta också för de omgivande byarnas utveckling. En allt större andel av befolkningstillväxten styrs till stadsbebyggelsen. Utvecklingen av bystrukturen ökar inte stadens kostnader. Staden satsar på de största bycentrumen där det finns ett tillräckligt befolkningsunderlag att upprätthålla och utveckla servicen. Dessa byar som utvecklas kallas här för servicebyar. Servicebyarna är Hindhår, Kerko, Illby och Ebbo samt byarna Fagersta Gäddrag.

24 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Varje serviceby har sin egen takt vad gäller tillväxt och utveckling. Staden koncentrerar servicen för byar huvudsakligen till servicebyarna. Staden förbinder sig att utveckla servicen i servicebyarna, men man beslutar alltid separat om enskilda tjänster, bevarandet eller utvecklingen av tjänster och andra åtgärder samt tjänsternas innehåll. Servicebyarna omges av bra landsbygd och skärgård med livskraft. Staden ordnar i områdena service som kan flyttas samt rekreationstjänster för invånare i byarna och hela staden. I utvecklingen av stadens servicenät beaktas riktlinjerna för byarnas utveckling. Den nya bebyggelsen inom byarna vill man koncentrera till servicebyarna. Nybyggandet styrs så att de nya husen har ett bra läge nära den befintliga bybebyggelsen. I byar kan flera generationer kan bo på samma tomt. Byns invånare är aktiva och samhälleliga och ordnar frivillig verksamhet i byarna. Invånarnas frivilliga verksamhet i byar stöds genom att ge små bidrag till aktiva byföreningar eller andra aktiva föreningar som verkar i byn. Elev- och barnprognoser Som bilaga (bilaga 1) olika elevupptagningsområdenas barnantal så att de innehåller sex åldersklasser. Barnantalen har räknats så att medeltalet för födda har multiplicerats med sex. Då har man t.ex. fått följande elevantal för Sannäs skolas elevupptagningsområde: Sannäs skolas elevupptagningsområde utan de finsktalande Ylike (medeltal för åldersklassen x 6) Finskspråkiga samt med Svenskspråkiga: 94 Sammanlagt: 175 främmande språk: 81 Förskola: 14 Förskola: 16 Sammanlagt: 95 Sammanlagt: 110 Sammanlagt: 205 Keskuskoulus elevupptagningsområde Sammanlagt: 30 (Jakari) elever Sannäs skolas elevupptagningsområde betyder inte här att skolan skulle vara placerad i Sannäs utan den består av barn som bor på ett område som skulle vara elevupptagningsområde (=Sannäs skolas elevupptagningsområde-ylike) för ett bildningscenter oberoende var den skulle vara placerad. Då man granskar åldersklasserna per by som skulle höra till småbarnsfostranfår man som resultat följande: Sannäs område (medelåldersklass x 6 x 0,8) Finskspråkiga samt med främmande språk: 30 Svenskspråkiga: 59 Sammanlagt: 89

25 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Illby skolas elevupptagningsområde (medelåldersklass x 6 x 0,8) Finskspråkiga samt med främmande språk: 41 Svenskspråkiga: 16 Sammanlagt: 57 I ovanämnda siffror finns sexåringarna i både skolans småbarnsfostrans siffror. Områdena har här granskats separat eftersom i motsats till förskola och grundläggande utbildning så ansvarar föräldrarna själv över transporterna till daghemmet oberoende av resans längd. Av denna anledning kan man inte vara säker på föräldrarnas val då de ansöker om daghemsplats. Elevtransporter Läsåret finns det sammanlagt 72 elever som är skjutsberättigade i Ilolan koulu och Sannäs skola. Av eleverna i Ilolan koulu är 15 elever skjutsberättigade vilket är 22% av alla elever. I Sannäs skola är 57 elever skjutsberättigade det vill säga 59% av eleverna. Statistiken som bilaga 2. Skicket på de nuvarande skolbyggnaderna Lokalitetsledningen har beställt konditionsgranskningar för Ilolan koulu och Sannäs skola men det finns inte uppgifter på när de blir färdiga. Kultur- och fritidstjänster på området I bildningcentret samt på dess område skulle också finnas utrymmen som skulle vara i kultur- och fritidstjänsternas användning. Planeringen till denna del skulle göras i samband med projektplanen. Bildningsnätet 2020 I bildningsnätsutredningens nuläges analys har det gjorts kapasitetsberäkningar för bland annat skolornas del. Beräkningarna visar at det finns utrymme i skolfastigheterna, bilaga 3. Bilaga: Bilagor 1-3. Bildd: Bildningsnämnden antecknar det ovannämnda för kännedom. Bildningsnämnden besluter att före nästa bildningsnämndsmöte (11.4.) arrangeras invånartillfällen där man informerar i ärendet och hör invånarna, invånarna hörs också genom en enkätförfrågan samt man bedömer konsekvenserna för barnen. Bildningsnämnden besluter be lokalitetsledningen att påskynda utförandet av konditionsgranskningarna.

26 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden antecknade det ovannämnda för kännedom. Bildningsnämnden beslöt att före nästa bildningsnämndsmöte (11.4.) arrangeras invånartillfällen där man informerar i ärendet och hör invånarna, invånarna hörs också genom en enkätförfrågan samt man bedömer konsekvenserna för barnen. Bildningsnämnden besluter be lokalitetsledningen att påskynda utförandet av konditionsgranskningarna.

27 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Stadsstyrelsen Bildningsnämnden INDIKATORERNA I STADSSTRATEGIN STST Beredning och tilläggsuppgifter: stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula, jukka-pekka.ujula@porvoo.fi Stadsfullmäktige godkände den nya stadsstrategin vid sitt möte I samband med mötet fastställde man att indikatorerna som kompletterar strategin ska godkännas i fullmäktige våren Stadens tjänsteinnehavarberedning har utfört ett omfattande beredande arbete i fråga om indikatorerna. Den första arbetsversionen av beredningen framlades för diskussion i stadsfullmäktiges aftonskola Under arbetets gång har man konstaterat att utmanande frågor är särskilt antalet indikatorer och vad som konkret kan mätas med dem. Man ska också lägga märke till att stadsstrategin siktar ända fram till år Samtidigt måste man ändå notera att strategin ska utvärderas och uppdateras under varje fullmäktigeperiod och vid behov oftare. Man har identifierat ett betydligt antal goda indikatorer men ur beredningens synvinkel är uppföljningen av för många indikatorer inte ändamålsenligt när det gäller strategins helhet eller utvärderingen av dess resultat. Det vore viktigt att antalet indikatorer som beskriver de beslutade strategiska valen är högst några tiotal. Dessutom är det viktigt att märka att det borde vara ganska enkelt att få material som den valda indikatorn behöver och att materialet borde vara jämförbart t.ex. med de uppgifter som övriga städer samlar och analyserar. Man ska tänka att de viktigaste indikatorerna i strategin är långsiktiga beslut eftersom enskilda år eller en fullmäktigeperiod ofta är för korta tider för att uppfölja dem. Avsikten är att stadsstyrelsen begär nämnder och direktioner yttra sig om arbetsversionen för stadsstrategins indikatorer, varefter versionen kompletteras i behövliga delar. Bilaga: Arbetsversion 1.0 för stadsstrategins indikatorer Stadsdirektören: Stadsstyrelsen begär nämnder och direktioner att senast yttra sig om arbetsversionen 1.0 för stadsstrategins indikatorer. Stadsstyrelsen beslutade enhälligt begära nämnder och direktioner att senast yttra sig om arbetsversionen 1.0 för stadsstrategins indikatorer.

28 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ BILDN Bilaga: Utlåtande Bildd: Bildningsnämnden ger utlåtande om indikatorerna i stadsstrategin. Bildningsnämnden beslöt ge utlåtande om indikatorerna i stadsstrategin.

29 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Stadsstyrelsen Bildningsnämnden UTARBETANDET AV STADENS PROGRAM OCH UTREDNINGAR STST Beredning och tilläggsuppgifter: stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula, tfn , Stadens organisation utarbetar för tillfället flera program som kompletterar stadens strategi. Också strategins indikatorer är fortfarande under beredning. Samtidigt finns det flera utredningar som är under arbete eller som man i budgeten eller i olika organ har beslutat att ska göras. Som bilaga finns en översikt över program och utredningar som är under arbete inom olika sektorer. Översikten är inte heltäckande, utan syftet är att ge en beskrivning av arbetsmängden för den operativa beredningen. Förutom dessa utredningar kräver också den normala operativa verksamheten och utvecklingen resurser. Den exceptionellt utmanande externa situationen med bland annat vård- och landskapsreformen samt aktuella intressebevakningsprojekt kräver också resurser av stadens ledning och ledningen på mellannivå. Stadens ledningsgrupp har konstaterat att det troligtvis inte är möjligt att slutföra alla de program och utredningar som beslutats om och att koordinera dem sinsemellan på ett tillräckligt sätt inom den planerade tidsramen och med de resurser som tilldelats. Det är ändamålsenligt att de olika organen ser över de centrala programmen och utredningarna som getts i uppdrag och gör upp en prioritetsplan för genomförandet med tidsplaner. Samtidigt bör organen vid behov ta upp resursbrister och nödvändiga ändringar i fattade beslut (bl.a. i budgeten). Bilaga: Översikt över utarbetande, samordning och koordinering av program m.m Stadsdirektören: Stadsstyrelsen antecknar för kännedom vilka program och utredningar som är under beredning och ger för egen del anvisningar gällande prioriteringen. Stadsstyrelsen uppmanar organen att se över de centrala programmen och utredningsuppdragen i enlighet med redogörelsen. Stadsstyrelsen beslutade enhälligt anteckna för kännedom vilka program och utredningar som är under beredning och ger för egen del anvisningar gällande prioriteringen. Stadsstyrelsen uppmanar organen att se över de centrala programmen och utredningsuppdragen i enlighet med redogörelsen.

30 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ BILDN Bildd: Bildningsnämnden antecknar stadsstyrelsens beslut för kännedom och återkommer till ärendet vid mötet i april. Bildningsnämnden antecknade stadsstyrelsens beslut för kännedom och återkommer till ärendet vid mötet i april.

31 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden GODKÄNNANDE AV VERKSAMHETSPLANEN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHET FÖR SKOLELEVER OCH AV BIDRAGSANVISNINGAR BILDN Beredning och tilläggsuppgifter: utbildningsdirektör Jari Kettunen, eller Enligt lagen om grundläggande utbildning ska kommunen godkänna bidragsanvisningar och en verksamhetsplan för morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever. Enligt förvaltningsstadgan ska bildningsnämnden godkänna verksamhetsplanen och bidragsanvisningarna. Verksamhetsplanen innehåller både sådant som gäller stadens koordineringsansvar och anvisningar för verksamhetsarrangörerna om arrangerandet av verksamheten. Bilagor: Verksamhetsplan för morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever från Bidragsanvisningar för morgon- och eftermiddagsverksamhet från Bildd: Bildningsnämnden beslutar godkänna den bifogade verksamhetsplanen för morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever samt bidragsanvisningarna att efterföljas inom morgonoch eftermiddagsverksamhet för skolelever från Bildningsnämnden beslutade enhälligt bordlägga ärendet.

32 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden NEDLÄGGNING AV KERKKOON KOULU BILDN Beredning och tilläggsuppgifter: utbildningsdirektör Jari Kettunen eller Enligt Borgå stads förvaltningsstadga beslutar bildningsnämnden om att inrätta och lägga ner skolor. Bildningsnämnden beslutade på sitt möte inrätta Jokilaakson koulu från för att erbjuda förskoleundervisning och grundläggande utbildning i norra delarna av Borgå. Den nya skolan kommer till en början att ha sin verksamhet i två olika fastigheter, i Torasbacka och i Kerko, tills den nya skolbyggnaden blir färdig i Kerko. Förskolans verksamhet fortsätter i fastigheten i Torasbacka tills den nya byggnaden är klar. Olika alternativ i anslutning till servicenätet har undersökts och informations- och diskussionsmöten om ordnandet av tjänsterna i området har ordnats för invånarna och , och också de anställda har hörts. Efter att den nya skolan har inrättats kan de nuvarande skolorna i Torasbacka och Kerko läggas ner som onödiga genom separata beslut eftersom motsvarande tjänster i området ordnas i Jokilaakson koulu från Bilaga: Bildningssektionens beslut Bildd: Bildningsnämnden beslutar enligt sektionens förslag lägga ner Kerkkoon koulu från Sektionen följer med processen att starta den nya skolan. Bildningsnämnden beslöt enligt sektionens förslag lägga ner Kerkkoon koulu från Sektionen följer med processen att starta den nya skolan.

33 BORGÅ STAD PROTOKOLL 4/ Bildningsnämnden NEDLÄGGNING AV TUORILAN KOULU BILDN Beredning och tilläggsuppgifter: utbildningsdirektör Jari Kettunen eller Enligt Borgå stads förvaltningsstadga beslutar bildningsnämnden om att inrätta och lägga ner skolor. Bildningsnämnden beslutade på sitt möte inrätta Jokilaakson koulu från för att erbjuda förskoleundervisning och grundläggande utbildning i norra delarna av Borgå. Den nya skolan kommer till en början att ha sin verksamhet i två olika fastigheter, i Torasbacka och i Kerko, tills den nya skolbyggnaden blir färdig i Kerko. Förskolans verksamhet fortsätter i fastigheten i Torasbacka tills den nya byggnaden är klar. Olika alternativ i anslutning till servicenätet har undersökts och informations- och diskussionsmöten om ordnandet av tjänsterna i området har ordnats för invånarna och , och också de anställda har hörts. Efter att den nya skolan har inrättats kan de nuvarande skolorna i Torasbacka och Kerko läggas ner som onödiga genom separata beslut eftersom motsvarande tjänster i området ordnas i Jokilaakson koulu från Bilaga: bildningssektionens beslut Bildd: Bildningsnämnden beslutar enligt sektionens förslag lägga ner Tuorilan koulu från Sektionen följer med processen att starta den nya skolan. Bildningsnämnden beslöt enligt sektionens förslag lägga ner Tuorilan koulu från Sektionen följer med processen att starta den nya skolan.

Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen 23 29.03.2016 35 03.05.2016 51 07.06.2016 60 24.08.2016 BILDNINGENS

Läs mer

Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen 30 03.05.2016 45 07.06.2016 FÖRSKOLANS LÄROPLAN SVUBS 03.05.2016 30 Beredning och tilläggsuppgifter: utbildningsdirektör Rikard Lindström

Läs mer

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 Bildningsnämnden 17 09.03.2016 ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 BILDN 09.03.2016 17 1.12.2015 108 Beredning och tilläggsuppgifter: direktör för småbarnspedagogik

Läs mer

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2.

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2. Sida 1 Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008 PRINCIPER VID KONKURRENSUTSÄTTNING AV SKOLSKJUTS Ärendet behandlades efter ärende 2. Föredragande: Bildningsdirektör

Läs mer

Wikberg Gunilla medlem. Övriga närvarande Kuusimurto Merja chefen för småbarnsfostran, föredragande chefen för stödtjänster, protikollförare

Wikberg Gunilla medlem. Övriga närvarande Kuusimurto Merja chefen för småbarnsfostran, föredragande chefen för stödtjänster, protikollförare Protokoll 4/2015 40 Svenska utbildningssektionen 29.09.2015 Tid 29.09.2015 kl 16:00-17:00 Plats Fullmäktigesalen i Monkola, Karstuvägen 4, Lojo Deltagare Närvarande Weintraub Roger ordförande Heir Björn

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-01-18 16:00 Möteskallelse Torsdagen 18.1.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER

UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER Bildningsnämnden 30 08.04.2015 Stadsstyrelsen 185 01.06.2015 UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER BILDN 08.04.2015 30 Beredning och tilläggsuppgifter: controller Saija Männistö

Läs mer

Kimitoöns kommun (upphandlare) upphandlar skolskjutsar för alla grundskolor och förskolor, samt för mattransporter under skoldagar.

Kimitoöns kommun (upphandlare) upphandlar skolskjutsar för alla grundskolor och förskolor, samt för mattransporter under skoldagar. 1 (5) UPPHANDLING AV KIMITOÖNS KOMMUNS SKOLSKJUTSAR 2013-2015 KEMIÖNSAAREN KUNNAN 2013-2015 KOULUKULJETUSTEN HANKINTA ANBUDSFÖRFRÅGAN på skolskjutsar och mattransport Kimitoöns kommun (upphandlare) upphandlar

Läs mer

UTREDING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER

UTREDING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER Bildningsnämnden 30 08.04.2015 UTREDING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER BILDN 08.04.2015 30 Beredning och tilläggsuppgifter: controller Saija Männistö 050 3555 051 eller saija.mannisto@porvoo.fi,

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018 STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Måndagen den 28.5.2018 kl. 15.00 18.40 Plats Selecta, stadshuset Medlemmar Ordinarie Bjarne Kull, viceordförande, mötesordförande Kaj Nyman, kl. 16.30-18.40, ordförande

Läs mer

Allmänna principer för bidrag till föreningar och andra aktörer

Allmänna principer för bidrag till föreningar och andra aktörer Stadsstyrelsen Allmänna principer för bidrag till föreningar och andra aktörer Anvisningarna är i kraft fr.o.m. 1.1.2017 Innehåll 1 Allmänna principer... 3 2 Bidragsformer och ansökning... 3 2.1 Allmänt

Läs mer

Styrelsen K A L L E L S E

Styrelsen K A L L E L S E Styrelsen 01 2018 K A L L E L S E 24.1.2018 Styrelsen 24.1.2018 s. 2 FÖREDRAGNINGSLISTA 01/2018 Tid: 24.1.2018 kl. 15:00 Plats: Inveon, LUNDAGATAN ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI MÖTESKALLELSE Möteskallelse Onsdagen 16.1.2019 kl. 17.00, mötesrum Carmen (ingång via Tekniska verket). Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Ulrika Rönnback, viceordförande

Läs mer

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN MEDDELANDE 48/2017 1 (6) 20.12.2017 Till anordnarna av grundläggande utbildning ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

Läs mer

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.01.2017 Sida 1 / 1 290/2017 02.05.00 5 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.3.2017 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 4590/07.01.01/2014 100 Registeransvariga och ansvarspersoner för register inom undervisning och dagvård Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel. 09 816 83861

Läs mer

Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever

Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever 2016-2017 www.inga.fi www.eftis.fi www.oph.fi Lagstiftningen är en trygghet för varje barn Ett av de viktigaste målen för morgon- och eftermiddagsverksamheten

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 1/ INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 1/ INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 1/2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 1 Mötets konstituering BILDNSVES 2 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 3 Godkännande av förslag till verksamhetsberättelsen för svenska skola 2012 BILDNSVES

Läs mer

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 1 Överföring av förskoleverksamhet All förskoleverksamheten i Nykarleby stad har genom beslut i stadsfullmäktige 38 18.05.2000 överförts att administreras

Läs mer

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige )

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige ) Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige 28.1.2014 8) 1 Ungdomsfullmäktiges syfte och mål översättning Verksamhetsidé Ungdomsfullmäktige representerar ungdomarna och är ett sakkunnigorgan

Läs mer

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 5226/05.10.00/2013 3 Utredning om principer för eftermiddagsverksamheten och framställan om ändringsbehov Beredning och upplysningar: Miia Loisa-Turunen, tel.

Läs mer

Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m / /2015

Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m / /2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 54 09..05 7 7.0.06 Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m..8.06 07/.00.0/05

Läs mer

Bildningssektorn

Bildningssektorn 1 BILDNINGSNÄTET 2020 UTREDNING 14.6.2018 2 INNEHÅLL Inledning Varför har det gjorts en bildningsnätsutredning? Tidigare utredningar och beslut Under utredningsarbetet gjorda enkäter Om planläggningen

Läs mer

BILDN UTLÅTANDE OM DE NYA GRUNDERNA FÖR INTERNA HYROR

BILDN UTLÅTANDE OM DE NYA GRUNDERNA FÖR INTERNA HYROR Bildningsnämnden 34 14.04.2016 Bildningsnämnden 45 12.05.2016 UTLÅTANDE OM DE NYA GRUNDERNA FÖR INTERNA HYROR BILDN 14.04.2016 34 UTLÅTANDE OM DE NYA GRUNDERNA FÖR INTERNA HYROR Beredning och tilläggsuppgifter:

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 3/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 19 Mötets konstituering BILDNSVES 20 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 21 Arbetsplan för läsåret 2011 2012, svenska skola BILDNSVES 22 Den svenska förskolans

Läs mer

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 1911/08.01.01/2014 39 Förklaring till högsta förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller avgiftsfri skolskjuts Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel.

Läs mer

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Svenska förskoleverksamhetsoch utbildningsnämnden 53 09.12.2015 Principer för förskoleundervisningen från och med 1.8.2016. 337/12.00.01/2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Den

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Finland Organisationens telefonnummer * 019-520211 Organisationens e-postadress fornamn.efternamn@porvoo.fi Typ av ägare * kommun Företagsform

Finland Organisationens telefonnummer * 019-520211 Organisationens e-postadress fornamn.efternamn@porvoo.fi Typ av ägare * kommun Företagsform Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki UBS Redovisningsblankett specialunderstöd Projektgrupp > redovisning av användningen av statsunderstöd Utbildningsnivå * Allmänbildande utbildning Ansökningsgrupp

Läs mer

Sida 72 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 73 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 4 74 ARBETSORDNING FÖR MÖTET 5

Sida 72 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 73 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 4 74 ARBETSORDNING FÖR MÖTET 5 BORGÅ STAD PROTOKOLL 8/2018 1 Svenskspråkiga utbildningssektionen 23.10.2018 Behandlade ärenden Sida 72 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 73 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 4 74 ARBETSORDNING FÖR MÖTET 5 75

Läs mer

ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN

ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN ANVISNING FÖR PRIVATA TJÄNSTEPRODUCENTER Barnet ska delta i förskoleundervisning som varar ett år eller i annan verksamhet som uppnår förskoleundervisningens

Läs mer

STADSDIREKTÖRENS BUDGETFÖRSLAG FÖRÄNDRINGAR I SEKTORERNA OCH INVESTERINGAR

STADSDIREKTÖRENS BUDGETFÖRSLAG FÖRÄNDRINGAR I SEKTORERNA OCH INVESTERINGAR STADSDIREKTÖRENS BUDGETFÖRSLAG FÖRÄNDRINGAR I SEKTORERNA OCH INVESTERINGAR KONCERNLEDNING OCH CENTRALEN FÖR FÖRVALTNINGSTJÄNSTER Beredning av stadens strategi och beslutsfattande. Uppdatering av principerna

Läs mer

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren Stadsstyrelsen 212 22.10.2013 Stadsstyrelsen 216 23.10.2013 Budget och ekonomiplan 2014-2016 634/02.02.00/2013 STST 212 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats

Läs mer

Sida 12 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 13 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 4 14 ARBETSORDNING FÖR MÖTET 5 15 PRESENTATION AV KULLO SKOLA 6

Sida 12 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 13 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 4 14 ARBETSORDNING FÖR MÖTET 5 15 PRESENTATION AV KULLO SKOLA 6 BORGÅ STAD PROTOKOLL 2/2019 1 Svenskspråkiga utbildningssektionen 05.03.2019 Behandlade ärenden Sida 12 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 13 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 4 14 ARBETSORDNING FÖR MÖTET 5 15

Läs mer

1 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 2 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 4 4 RESULTATEN FRÅN ENKÄTEN HÄLSA I SKOLAN TJÄNSTEINNEHAVARBESLUT 18

1 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 2 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 4 4 RESULTATEN FRÅN ENKÄTEN HÄLSA I SKOLAN TJÄNSTEINNEHAVARBESLUT 18 BORGÅ STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 11/2019 1 Tid 24.10.2019 kl. 17:00 Plats Borgå Campus Ärenden som skall behandlas Ärende Sida 1 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 2 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 4 3 LÄGESRAPPORT

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2017-08-30 16:00 Möteskallelse Onsdagen 30.8.2017 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74 LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2017 1 Stadsstyrelsen TID 11.09.2017 kl. 17:08-17:16 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

STST 09.03.2015 68 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, 520 2260, raija.vaniala@porvoo.fi

STST 09.03.2015 68 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, 520 2260, raija.vaniala@porvoo.fi Stadsstyrelsen 68 09.03.2015 Stadsstyrelsen 88 16.03.2015 Stadsfullmäktige 16 25.03.2015 VAL AV EN FINANSIERINGSMODELL FÖR LIVSCYKELPROJEKTET STST 09.03.2015 68 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsstyrelsen TID 28.06.2017 kl. 17:35-18:36 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

STYRGRUPPEN FÖR UTREDNINGEN OM SAMMANSLAGNING AV KOMMUNERNA I ÖSTRA NYLAND

STYRGRUPPEN FÖR UTREDNINGEN OM SAMMANSLAGNING AV KOMMUNERNA I ÖSTRA NYLAND ASKOLA LAPINJÄRVI LOVIISA MYRSKYLÄ PORNAINEN PORVOO SIPOO LAPPTRÄSK LOVISA MÖRSKOM BORGNÄS BORGÅ SIBBO STYRGRUPPENS MÖTE 3/2013 12.12.2013 Promemoria STYRGRUPPEN FÖR UTREDNINGEN OM SAMMANSLAGNING AV KOMMUNERNA

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-09-28 16:00 Möteskallelse Onsdagen 28.9.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

Styrelsen K A L L E L S E

Styrelsen K A L L E L S E Styrelsen 02 2018 K A L L E L S E 1.3.2018 Styrelsen 1.3.2018 s. 2 FÖREDRAGNINGSLISTA 02/2018 Tid: 1.3.2018 kl. 15:00 Plats: Inveon, LUNDAGATAN ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 9 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Rättelseyrkan; Holmgård Maria 116

86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Rättelseyrkan; Holmgård Maria 116 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2014 112 Svenska skolsektionen Tid 16.06.2014 kl. 08.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015 1 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015 PROTOKOLL Datum Fredag 16.1.2015 Plats och tid: Polishuset kl. 09.00-12.00 Närvarande: Åke Mattsson ordförande Annika Hambrudd viceordförande Kurt Forsman

Läs mer

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Innehåll Syfte och verksamhet... 3 Mandatperiod 3 Ungdomsfullmäktigeval... 3 Ekonomi..... 5 Mötespraxis... 5 Utträde ur ungdomsfullmäktige. 5 Ungdomsfullmäktiges styrelse

Läs mer

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1 [Förhandsbesked] 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 78 26.3.2012 43 Ändring av 2012 års budget Beredning och upplysning:: Heikkinen Pekka, tfn 09 816 22354 Jyrkkä Maria,

Läs mer

Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby

Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby Nämnden för utbildning och fostran, svenska sektionen 40 29.09.2015 Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby 379/00/01/02/2015 OPESVS 40 beredare: skoldirektör Per-Olof Nyström, tfn

Läs mer

KICK OFF TIINA VÄLIKANGAS & LAURA SORMUNEN PORVOON LIIKUNTAPOLKU MOTIONSSTIGEN I BORGÅ

KICK OFF TIINA VÄLIKANGAS & LAURA SORMUNEN PORVOON LIIKUNTAPOLKU MOTIONSSTIGEN I BORGÅ KICK OFF 26.9.2016 TIINA VÄLIKANGAS & LAURA SORMUNEN PORVOON LIIKUNTAPOLKU MOTIONSSTIGEN I BORGÅ INFORMATION OM DET NATIONELLA PROGRAMMET SKOLAN I RÖRELSE Ett riksomfattande program, regeringsprogrammets

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 8.9.2009 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

Målen för utredningen av servicenätet

Målen för utredningen av servicenätet Svenska utbildningssektionen 31 24.08.2015 Begäran om utlåtande om Bildningsavdelningens servicenätsplan UTBSEKT 31 Svenska utbildningssektionen 24.08.2015 Valmistelija / Beredare: bildningsdirektör Kurt

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning... 3. 2 Markanvändning och planläggning... 4

Innehåll. 1 Inledning... 3. 2 Markanvändning och planläggning... 4 Slutrapport av en gemensam lokalarbetsgrupp för anordnare av yrkesutbildning på andra stadiet och Borgå stad 20.2.2013 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Markanvändning och planläggning... 4 3 Olika synvinklar

Läs mer

Märta Marjamäki Märta Marjamäki Ordförande

Märta Marjamäki Märta Marjamäki Ordförande ÅRSMÖTET 1/8 Till medlemmarna i Finlands Svenska Socialförbund K A L L E L S E Medlemmarna i Finlands Svenska Socialförbund rf kallas till ordinarie årsmöte, som hålls måndagen 7 april 2014 kl. 16.30 på

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN Godkänd: Landskapets samarbetsgrupp 23.5.2014 Fastställd: Landskapsstyrelsen 23.6.2014 Ikraftträdande: 1.7.2014 1 kapitel Landskapets samarbetsgrupp

Läs mer

Ändring av bestämmelser som gäller föredragningsrätt i instruktionerna under tiden

Ändring av bestämmelser som gäller föredragningsrätt i instruktionerna under tiden Stadsfullmäktige 108 14.12.2016 Ändring av bestämmelser som gäller föredragningsrätt i instruktionerna under tiden 1.1-31.5.2017. Stadsstyrelsen 28.11.2016 383 Stadsfullmäktige godkände 14.9.2016/ 74 Lojo

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/ (6) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 1/ (6) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 1/2013 1 (6) 8 Brev från svenskspråkiga familjer i Kasberget HEL 2013-000632 T 00 01 01 Beslut Behandling Bakgrund beslutade att sända ett svar till föräldrarna i Kasberget med

Läs mer

Esbo stad Protokoll 68. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1. 68 Upphandling av revision av offentlig förvaltning och ekonomi räkenskapsåren 2013 2016

Esbo stad Protokoll 68. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1. 68 Upphandling av revision av offentlig förvaltning och ekonomi räkenskapsåren 2013 2016 Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 3921/02.08.00/2012 Revisionsnämnden 9 21.3.2013 68 Upphandling av revision av offentlig förvaltning och ekonomi räkenskapsåren 2013 2016 Beredning och upplysningar: Virpi

Läs mer

Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i Grankulla

Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i Grankulla Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran 41 04.06.2014 51 18.08.2014 Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Måndagen den kl. 19:00 Sammanträdesplats Kommunkansliet SN 114 SN 115 SN 116 F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A Kallelse och beslutförhet Val av protokolljusterare,

Läs mer

SUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE

SUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE SUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Organ Kallelsenummer BYGGNADSTEKNISKA NÄMNDEN 7/2010 Sammanträdestid: Torsdagen den 3 juni 2010 kl. 19.00 Sammanträdesplats: Protokollet framläggs till påseende: Kommungården

Läs mer

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 -2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 Möteskallelse Måndag 13.4.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

Björnberg-Enckell, Maria Elving-Andersén, Christina Hagmark, Viveca Laakkonen-Lähteenmäki, Nina. Träskman, Anhild. Wallendahl, Mårten

Björnberg-Enckell, Maria Elving-Andersén, Christina Hagmark, Viveca Laakkonen-Lähteenmäki, Nina. Träskman, Anhild. Wallendahl, Mårten JOHANNES FÖRSAMLING FÖRSAMLINGSRÅDET PROTOKOLL Nr 7/2014 Tid: onsdag 30.7.2014 kl. 17.30. Servering från kl. 17. Plats: Högbergssalen, Högbergsgatan 10 E 2 våningen Närvarande Andersén Henrik Anner, Rea

Läs mer

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA Stfm 16.4.2007 33 Motionen: Bilaga 33 Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med sin arbetsordning att remittera

Läs mer

KALLELSE 24.11.2011. Denna möteskallelse har utfärdats samt anslagits på anslagstavlan för offentliga kungörelser i Godby den 18 november 2011.

KALLELSE 24.11.2011. Denna möteskallelse har utfärdats samt anslagits på anslagstavlan för offentliga kungörelser i Godby den 18 november 2011. FINSTRÖMS KOMMUN SKOLNÄMNDEN KALLELSE 24.11.2011 Nr 7 Tid Torsdagen den 24.11.2011 kl.16.00 Plats Kommungården i Finström Ärenden: 72 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 73 PROTOKOLLJUSTERARE 74 FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

Levande tvåspråkighet i Grankulla, eller. Bildningsdirektör Heidi Backman, Grankulla stad Bildningsdirektörsdagarna

Levande tvåspråkighet i Grankulla, eller. Bildningsdirektör Heidi Backman, Grankulla stad Bildningsdirektörsdagarna Levande tvåspråkighet i Grankulla, eller Bildningsdirektör Heidi Backman, Grankulla stad Bildningsdirektörsdagarna 6.3.2015 Sikin, sokin på svenska och finska i Grani Bildningsdirektör Heidi Backman, Grankulla

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

UTREDNING AV BILDNINGSNÄTET BILDNINGSNÄTET 2026

UTREDNING AV BILDNINGSNÄTET BILDNINGSNÄTET 2026 UTREDNING AV BILDNINGSNÄTET BILDNINGSNÄTET 2026 INNEHÅLL Inledning Tidsplan för utredningen av bildningsnätet Beslutsfattande, kommunikation och delaktiggörande Skolnätet Daghemsnätet Kultur- och fritidsnätet

Läs mer

Nylands förbund, Estersporten 2 b, 4. våningen, Helsingfors. Rubrik Sida

Nylands förbund, Estersporten 2 b, 4. våningen, Helsingfors. Rubrik Sida PROTOKOLL 2/2017 1 Kommittén för språklig service TID 08.12.2017, klo 09:05-11:20 PLATS Nylands förbund, Estersporten 2 b, 4. våningen, 00240 Helsingfors ÅRENDEN SOM BEHANDLAS Rubrik Sida 7 Öppnande av

Läs mer

Organisering av lokaler för svensk småbarnsfostran

Organisering av lokaler för svensk småbarnsfostran Stadsfullmäktige 166 09.12.2015 Organisering av lokaler för svensk småbarnsfostran SVUS 29.9.2015 14 I Lojo har svensk dagvård organiserats vid daghemmet Petter i Virkby och gruppdaghemmet Lilla My i samma

Läs mer

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8 Nämnden Svenska rum 26.05.2016 Sida 1 / 8 759/2016 12.01.00.00 50 Utlåtande om fullmäktigemotionen om ett regionalt språkförsök i Esbo Beredning och upplysningar: Outi Saloranta-Eriksson, tel. 09 816 52345

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 3/ Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 3/ Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 3/2013 1 Mötesinformation Tid Torsdag 28.11.2013 kl. 9.04 14.36 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen Andra linjen 14, Helsingfors Suomen Kuntaliitto

Läs mer

SVAR TILL PERTTU TUOMAALAS M.FL. FULLMÄKTIGEMOTION FÖR UTVECKLANDE AV FÖRHÅLLANDENA FÖR BOLLSPORT I BORGÅ

SVAR TILL PERTTU TUOMAALAS M.FL. FULLMÄKTIGEMOTION FÖR UTVECKLANDE AV FÖRHÅLLANDENA FÖR BOLLSPORT I BORGÅ Bildningsnämnden 95 04.11.2015 SVAR TILL PERTTU TUOMAALAS M.FL. FULLMÄKTIGEMOTION FÖR UTVECKLANDE AV FÖRHÅLLANDENA FÖR BOLLSPORT I BORGÅ BILDN 04.11.2015 95 Beredning och tilläggsuppgifter: chef för idrottstjänster

Läs mer

Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1 76/02.05.00/2015 15 Nya riktlinjer för beviljande av skolskjuts och reseförmån från 1.8.2015 Beredning och upplysningar: Ilkka Tahvanainen, tel. 050 591 3421 Jaana

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 09 2015 P R O T O K O L L 23.11.2015 Styrelsen 23.11.2015 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 09/2015 Tid: 23.11.2015 kl. 15:00 Plats: Inveon, Edelfeltsstigen ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 2/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 2/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 2/2013 1 (9) 12 Servicenätet i Västra Distriktet HEL 2013-002831 T 00 01 01 Beslut Föredragande Bakgrunden beslutade att be om utlåtande av direktionen för skolorna i Västra

Läs mer

OM PLANLÄGGNINGEN I BORGÅ STAD

OM PLANLÄGGNINGEN I BORGÅ STAD OM PLANLÄGGNINGEN I BORGÅ STAD LÄGESRAPPORT FÖR SKOLNÄTSUTREDNING 8.5.2018 8.5.2018 Yleiskaavat Generalplaner Generalplaner som är i kraft: Keskeisten alueiden osayleiskaava Delgeneralplan för de centrala

Läs mer

41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 57. 42 Val av protokolljusterare 57. 43 Godkännande av föredragningslista 57

41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 57. 42 Val av protokolljusterare 57. 43 Godkännande av föredragningslista 57 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2015 55 Köks- och städsektionen Tid Onsdag 7.10.2015kl. 14.00 Plats Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7 Ärenden som skall behandlas Sida 41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 INFORMATIONSMÖTE 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 En gemensam ansökningsomgång för statsunderstöd inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen,

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Mötesinformation Tid Onsdag 11.11.2015 kl. 14.00 18.00 Torsdag 12.11.2015 kl. 9.00 13.40 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 3/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 3/2015 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 3/2015 PROTOKOLL Datum Fredag 20.3.2015 Plats och tid: Polishuset kl. 09.00-11.05 Närvarande: Annika Hambrudd viceordförande Kurt Forsman Lotta Wickström-Johansson

Läs mer

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2014 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 18.03.2014 kl. 18.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-02-10 16:00 Möteskallelse Onsdagen 10.2.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

15 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Anmälningsärenden 27

15 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Anmälningsärenden 27 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2015 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 02.06.2015 kl. 18.00 19.10 Plats Daghemmet Skogsstjärnan, Fjärrgränd 2 Ärenden som skall behandlas Sida 15 Konstaterande av beslutförhet

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

SVAR PÅ EN FULLMÄKTIGEMOTION OM INLEDANDE AV FÖRHANDLINGAR OM SAMMANSLAGNING AV INVEON OCH PRAKTICUM

SVAR PÅ EN FULLMÄKTIGEMOTION OM INLEDANDE AV FÖRHANDLINGAR OM SAMMANSLAGNING AV INVEON OCH PRAKTICUM Stadsstyrelsen 360 04.11.2013 SVAR PÅ EN FULLMÄKTIGEMOTION OM INLEDANDE AV FÖRHANDLINGAR OM SAMMANSLAGNING AV INVEON OCH PRAKTICUM STST 360 Beredning och tilläggsuppgifter: utbildningsdirektör Jari Kettunen,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 38. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 38. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 21.04.2016 Sida 1 / 1 1569/2016 10.03.02 38 Kungsgårdsskolans behovsutredning och begäran om kartläggning av den gamla skolbyggnaden Beredning och upplysningar: Vera Schulman, tel.

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN Eckerö skolas skolskjutsar

ANBUDSFÖRFRÅGAN Eckerö skolas skolskjutsar ANBUDSFÖRFRÅGAN Eckerö skolas skolskjutsar 1. DIARIEUPPGIFTER Upphandlingsenhet: Eckerö kommun (FO-nummer: 0144682-1), Södra Överbyvägen 8, 22270 ECKERÖ ( Beställaren ). Anbudsförfrågans namn: Eckerö skolas

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 4/ (5) Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning Ärende/

Helsingfors stad Protokoll 4/ (5) Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning Ärende/ Helsingfors stad Protokoll 4/2017 1 (5) 23 Placeringen av verksamheten i årskurserna 7 9 i Eva-enheten vid Zacharias Topeliusskolan HEL 2017-012017 T 12 01 01 Beslut Svenska sektionen beslutade att verksamheten

Läs mer

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET Principer för verksamheten 2011-2015 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Klubbverksamhet... 3 Samarbete... 3 Mål... 4 Kvalitetskriterier... 4 Tidpunkt och längd... 4 Ansvar och försäkringar...

Läs mer

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 3/2015

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 3/2015 GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Tid: Tisdag 26.5.2015 kl. 17.00 Plats: Grankulla kyrka, övre brasrum. Närvarande Medlemmar: Bäck Ulla Collander Ruth Ehrström-Tegengren Mona Hedlund Turid, vice

Läs mer

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED DAGVÅRDSLAGSTIFTNING OCH UTBILDNINGSLAGSTIFTNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Godkänd 11.3.2009, ändrad 23.9.2009, 27.1.2010,

Läs mer

Bildningsnämnden LIVSCYKELPROJEKTENS LÄGESÖVERSIKT. lokalitetsdirektör Börje Boström, tfn ,

Bildningsnämnden LIVSCYKELPROJEKTENS LÄGESÖVERSIKT. lokalitetsdirektör Börje Boström, tfn , Bildningsnämnden 122 10.12.2015 LIVSCYKELPROJEKTENS LÄGESÖVERSIKT BILDN 10.12.2015 122 Beredning och tilläggsuppgifter: lokalitetsdirektör Börje Boström, tfn 040-5804131, borje.bostrom@porvoo.fi I enlighet

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Regina Pettersson

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Regina Pettersson Nummer6/2017 Sammanträdestid kl. 11.30.- 12.30 Sammanträdesplats Beslutande Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE MEDLEMMAR X Göran Stenros X Britt Pettersson X Viking Danielsson

Läs mer

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn Stadsstyrelsen 145 09.05.2016 Stadsstyrelsen 176 06.06.2016 Stadsfullmäktige 39 29.06.2016 Stadsstyrelsen 217 08.08.2016 Stadsstyrelsen 247 22.08.2016 Stadsfullmäktige 52 31.08.2016 TJÄNSTEN SOM BILDNINGSDIREKTÖR

Läs mer

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Kerstin Ivarsson X Regina Pettersson X Raul Petrell X Nils Eriksson

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Kerstin Ivarsson X Regina Pettersson X Raul Petrell X Nils Eriksson Nummer 1/2017 Sammanträdestid kl. 15.00 16.00 Sammanträdesplats Beslutande Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE MEDLEMMAR X Göran Stenros X Britt Pettersson X Viking Danielsson

Läs mer

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING KAPITEL 10 TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING Skolans undervisningsspråk är antingen svenska eller finska och i vissa fall samiska, romani eller teckenspråk. I undervisningen kan enligt lagen om grundläggande utbildning

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2019 1 TID 27.05.2019 kl. 18:00-19:17 PLATS Centralen för bildning och välfärd, Karlskronabulevarden 8, 07900 LOVISA NÄRVARANDE Bäcklund Marina ordförande Hannus Daniel viceordförande

Läs mer

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 2/

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 2/ NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 2/2018 35 Stadsstyrelsen Tid Måndag 22.01.2018 kl. 16.30 Plats Stadshuset Ärenden som skall behandlas Sida 18 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 37 19 Val av protokolljusterare

Läs mer

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 Justeringar i instruktionen för stadsstyrelsen och koncernförvaltningen/ försäljning av fastigheter som ingår i stadens målinriktade lokalitetsplan samt bedömning av detaljplaners

Läs mer

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset. ordförande medlem medlem medlem medlem medlem sekreterare

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset. ordförande medlem medlem medlem medlem medlem sekreterare Organ: Nämnden för minoritetsspråket Tid: 21.11.2017 kl. 13.00 14.30. Plats: Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset Beslutsfattare: Närvarande: Holm Juhani Heikkilä Paula Johansson

Läs mer