Kvalitetsredovisning Katarina Kling. Personalkooperativet Varva-Daggmasken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning 2008-2009. Katarina Kling. Personalkooperativet Varva-Daggmasken"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning Katarina Kling Personalkooperativet Varva-Daggmasken

2 1. Inledning 1.1 Förskolan Daggmasken Daggmaskens förskola är ett personalkooperativ, vilket innebär att vi driver och leder förskolan i samverkan med vår personal. Vi är en nyöppnad förskola sedan På Daggmaskens förskola fanns under läsåret 20 barn inskrivna. I barngruppen arbetade fyra personal bestående av barnskötare och förskolelärare samt en kombinerad kokerska som ansvarar för mat och lokalvård. Under detta läsår har vi haft många längre sjukskrivningar bland personalen. Bland dessa även allvarligare sjukskrivningar som skapat stor oro bland oss som arbetar här. Detta har gjort att vi haft många olika vikarier som arbetat hos oss under läsåret. På grund av det har till exempel arbetet med likabehandlingsplanen kommit igång först under höstterminen Vi har i stället fokuserat på arbetet med barnen och lagt vår energi där. Det mål vi har satt upp för vårt arbete med barnen har vi lyckats med bra med tanke på omständigheterna. 1.2 Läroplanen Vi arbetar enligt Lpfö Den ligger tillgrund för allt arbete med barnen på Daggmaskens förskola. 1.3 Vårt uppdrag Vårt uppdrag är att: Verksamheten skall vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Den pedagogiska verksamheten skall anpassas till alla barn i förskolan. Förskolan skall erbjuda barnen en trygg miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Förskolan skall vara en levande social och kulturell miljö som stimulerar barnen att ta egna initiativ och som utvecklar deras sociala och kommunikativa kompetens. Förskolan skall främja skapande, sång och musik, drama rytmik, dans och rörelse, tal och skriftutveckling samt miljö och naturvårdsfrågor. 1.4 Syftet med verksamheten Vårt syfte med verksamheten är att ge varje barn trygghet och självkänsla. Alla ska känna sig viktiga och speciella och få känna att de är en tillgång i gruppen. Genom att ge barnen utrymme för fri lek och varierat utbud av skapande verksamhet får barnen möjlighet att lära sig att: Ta ansvar Samarbeta Visa hänsyn Vara nyfikna Vara kreativa Detta skapar även lust att lära. 1.5 Vad vi har arbetat med under läsåret Vi har arbetat med detta under läsåret: Rytmik/Musik/Rörelse/Danslek Bild/Form Natur/Miljö Valstund Fri lek

3 2. Grundfakta 2.1 Förskolan Daggmasken Daggmaskens förskola är ett personalkooperativ som ligger i Hille ca fem kilometer norr om Gävle centrum. Vi är en nyöppnad förskola sedan Verksamheten bedrivs i ett nyrustat hus som byggdes på 1800-talet. Huset är i två plan och verksamheten bedrivs på båda planen. Vi har egen matlagning och lagar maten från grunden. Vi har närhet till skog och natur. Vi har en avdelning med 20 barn som är i åldrarna ett till fem år. Vi är en personalgrupp på fyra samt en kokerska som även har ansvar för städning av lokalerna. Vi är 3,5 personal på 20 barn. 2.2 Ekonomisk förening Vi är en ekonomisk förening som består av tre medlemmar och en suppleant. Den ekonomiska föreningen som är personalens arbetsgivare sköter budgetarbetet, personalfrågor löneutbetalningar med mera. Den ekonomiska föreningen sköter även kontakten gentemot Gävle kommun. Den ekonomiska föreningen har en revisor anställd som sköter viss administration samt bokslut. Från kommunen erhålls ett driftbidrag per barn och år. Dessutom sköter kommunen kö- och placering av barn. 2.3 Planering för verksamheten Varannan vecka har vi personalmöten på kvällstid. Vi har även en planeringsdag och en utvärderingsdag varje termin. Utvecklingssamtal med de anställda har vi haft en gång under detta läsår.

4 3. System för kvalitetsarbete 3.1 Grovplanering Personalen har två planeringsdagar varje år då vi grovplanerar vår verksamhet, en på höstterminen och en på vårterminen. 3.2 Utvärdering Vi utvärderar vår verksamhet en gång varje termin. Utvärderingen av verksamheten ligger även till grund för nästkommande grovplanering. 3.3 Föräldramöten Föräldramöten har vi haft då personalen har informerat föräldrarna om grovplaneringen av verksamheten, vårt mål och syfte samt att vi arbetar efter Lpfö 98. Utrymme har givits för frågor, egna förslag och funderingar samt önskemål. 3.4 Utvecklingssamtal Utvecklingssamtal har vi en gång varje termin. Vi pratar då med barnens föräldrar om barnets trivsel, utveckling och lärande. Vi har haft enskilda intervjuer med barnen där de har fått svara på frågor som rör deras tankar kring trivsel och trygghet på förskolan. Föräldrarna får ta del av dessa intervjuer under utvecklingssamtalet. Vi använder oss av en mall som vi fått från barnavårdscentralen. Den ligger bland annat till grund för våra utvecklingssamtal. 3.5 Finplanering/Veckoplanering/Dokumentation Personalen har ungefär 1,5 2 timmars planeringstid varje vecka. Denna planeringstid ligger på dagtid och är barnfri tid. Det är under denna tid vi finplanerar verksamheten. Finplanering görs även under våra kvällsmöten då det finns behov av det. Vi har en planeringskalender som hänger väl synlig i hallen för att våra föräldrar ska kunna ta del av den verksamhet som sker på vår förskola. Vi använder oss även av whiteboardtavla och ibland skickar vi hem meddelanden till föräldrarna via lappar på barnens hyllor. Den dagliga kontakten vid hämtning och lämning är också viktig för då kan vi förmedla vad som hänt eller ska hända under dagen. Vi dokumenterar mycket av det som händer på förskolan. Vi samlar barnens material, tar foton och skriver ned vad vi gjort. Vi funderar kring vilket mål vi haft, vad vi gjort, om vi uppnått målet och om vi lärt oss något på vägen. Vi tittar om vi behöver åtgärda eller förbättra något och hur vi ska gå vidare. Vi samtalar både om hur arbetet ska utvecklas i barngruppen och det enskilda barnet. 3.6 Årsmöte/Föreningsstämma Vi har årsmöte en gång varje år där ärenden som förberetts av styrelsen behandlas. 3.7 Styrelsemöten Styrelsemöten har vi ca en gång per månad. Styrelsen skall i enlighet med stadgar och lagstiftning ansvara för frågor som rör verksamheten där barn, personal, föräldrar och ekonomi ingår.

5 4. Föregående års åtgärder för utveckling samt kommentarer Det vi har gjort är att starta en ny förskola vilket innebär mycket arbete med att få ihop en ny fungerande barngrupp där alla barn känner sig trygga med varandra och oss i personalen. Även vi i personalen har varit nya för varandra. Det tar tid och kraft att få ihop ett fungerande arbetslag. Under hösten 2009 har vi arbetat fram vår trygghets- och likabehandlingsplan. Hela personalen har även gått en pedagogisk dokumentationskurs under höstterminen Den behandlar vår barnsyn samt dokumentation och reflektion. Vi har arbetat mycket med läroplanen under denna kurs. Många av våra diskussioner har kretsat kring denna utbildning under hösten 2009.

6 5. Förskolans egna mål 5.1 Våra egna mål Vi vill att barnen ska känna sig trygga i gruppen. Alla ska känna att de är viktiga och speciella. Barnens tankar, idéer och funderingar ska tas på allvar av oss vuxna. Vi vill lära barnen att möta andra människor med respekt och hänsyn, att lyssna och förstå men också att våga stå för vad de själva tycker. Vi anser att det är viktigt att barnen får nya utmaningar för när de klarar av ett nytt hinder växer de som personer och blir modiga. Det är viktigt att kunna vara medlem i en grupp men lika viktigt att få vara en egen individ för precis som vi vuxna är barnen egna personligheter och ska bemötas därefter. Barnen gör som vi gör. Det är viktigt att vi vuxna är ett föredöme. Alla barn ska känna sig trygga i sig själva och i gruppen. Vi vill utveckla barnens förmåga till empati Alla barn ska känna lust till att leka och lära. Förutsättningen för att nå dessa mål är att vi fortsätter att samtala om hur arbetet i barngruppen ska utvecklas och om det enskilda barnet. Vi ser barnens möjligheter och bemöter alla barns olika behov. Det är viktigt att personalens egna tankar och värderingar får utrymme vid olika diskussionstillfällen så att vi arbetar mot samma mål samt så att vi tillsammans kan komma överrens om hur vi ska uppnå dem. 5.2 Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan Inledning Vi vill med denna likabehandlingsplan visa på hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling. Med kränkande behandling avser vi att någon person eller några personer kränker principen om alla människors lika värde. Kränkningarna kan vara fysiska (slag och knuffar), verbala (säga elaka saker), psykosociala (bli utfryst) och text- och bildburna (elaka teckningar, skriva fula ord). Inget barn ska behöva vara rädd för att gå till förskolan. Alla barn ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt Våra mål Att alla på förskolan ska känna sig trygga. Att alla på förskolan ska ha samma rättigheter och förutsättningar oavsett kön, ålder, sexuell läggning, religion, bakgrund, funktionshinder eller etnisk tillhörighet. Att vi ska se alla barns förmågor och egenskaper som tillgångar. Att alla ska känna sig viktiga och speciella. Att vi ska vara tydliga och direkt reagera vid kränkande ord och handlingar. Att inga barn eller vuxna ska bli diskriminerande eller utsatta för annan kränkande behandling. Att vi ska samverka med vårdnadshavare för att gemensamt arbeta för barnens trygghet och samhörighet. Att vi vuxna är föredömen eftersom barnen gör som vi gör Förebyggande arbete i förskolan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling Hur vi arbetar som personalgrupp för att uppnå våra mål: Vi är där barnen är, alltså närvarande i och vid lek.

7 Alla barn är allas ansvar. Vi vuxna är goda förebilder. Vi har daglig kontakt med vårdnadshavare. Vi är uppmärksamma på förändringar i barns beteende och tar det på allvar. Vi observerar barnen samt dokumenterar och reflekterar både med det enskilda barnet, barngruppen och personalgruppen. Varje barn har en egen individuell utvecklingsplan som utarbetas i samråd med vårdnadshavare. Som vuxna har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beteende. Om vi inte gör det kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Vi stärker barnens förmåga att säga ifrån och säga nej till kränkningar genom att: Lyssna på barnen och ta dem och deras tankar, idéer och funderingar på allvar. Att prata kontinuerligt om hur man är en bra kompis. Ta barnens konflikter på allvar och hjälpa dem att själva lösa konflikter och/eller hitta alternativa lösningar. Skapa goda relationer i barngruppen och skapa Vi-känsla genom att lyssna på och hjälpa varandra. Visa hänsyn till sig själv och sina behov men också hänsyn till andra människor och deras behov. Vi stärker barnens självkänsla genom att: Uppmuntra positivt beteende hos barnen. Visa djup respekt för barnen och ha en övertygelse om att barnen föds rika och intelligenta med en stark drivkraft att göra gott. Ge barnen utmaningar för när de klarar av ett nytt hinder växer de som personer och blir modiga Åtgärder om kränkning uppstår mellan barn eller mellan barn och vuxen. Alla vuxna som ser eller hör ett kränkande beteende ska agera omedelbart genom samtal med de berörda barnen. Det som hänt tas upp med vårdnadshavare vid den dagliga kontakten. Vid upprepade kränkningar görs av personalen en plan för vidare åtgärder tillsammans med berörda vårdnadshavare. En tid bestäms för ett uppföljningsmöte för att se om problemet har löst sig eller om vidare åtgärder ska tas. All personal inom förskolan har tystnadsplikt. Till stöd och hjälp finns handledning att tillgå från elevstödet. Om vi i personalen ser att ett barn far illa är det vår skyldighet att kontakta socialtjänsten Uppföljning och utvärdering Vi arbetar med uppföljning och utvärdering under våra utvärderingsdagar och genom systematiskt observerande, dokumenterande och reflekterande. Likabehandlingsplanen ska göras känd för ny personal, vikarier, vid inskolning av nya barn samt föräldramöten. Likabehandlingsplanen skall gås igenom på utvärderingsdagen i slutet av varje hösttermin och omarbetas om så behövs. Den pedagogiska verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan. Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd än andra ska få detta stöd utformat med hänsyn till egna behov och förutsättningar. Alla barn ska få erfara den tillfredsställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen Ur Lpfö-98

8 Alla barn behöver någon gång under sin förskoletid extra stöd. Behovet av stöd kan vara mer eller mindre tillfälligt men också långvarigt. För att säkerställa alla barn som är i behov av stöd behövs väl utarbetade rutiner. Det främsta redskapet är de individuella utvecklingsplanerna. Som grund för dessa planer ligger observationer och dokumentationer. Dessa observationer görs i samråd med vårdnadshavare. När ett barn är i behov av särskilt stöd så utnyttjas först den kompetens som finns på förskolan. Vi rådfrågar våra kollegor och diskuterar med vårdnadshavare. 5.3 Redovisning av situationen för barn med annat modersmål än svenska. Vi har inget barn med annat modersmål än svenska. 5.4 Arbete med genus och jämställdhet Vi vill motverka traditionella könsroller och mönster. Vi tycker att alla skall få en möjlighet att utveckla sina egna förmågor och intressen. Vi erbjuder alla barn möjlighet att välja bland olika aktiviteter. En gång om dagen har vi en aktivitet som vi kallar valet. Syftet med valet är att barnen skall få en möjlighet att påverka sin egen situation, känna lust att prova på något nytt samt vidga sina könsroller och val av lekkamrater. Vår ambition är att arbeta utifrån ett jämställdhetsperspektiv på vår förskola. Vi gör detta genom att arbeta med våra egna värderingar och genom litteratur som finns. Vi gör även detta genom att diskutera våra förhållningssätt i olika situationer som uppstår. 5.5 Barns inflytande Vi ger barnen stort utrymme för egna val i leken. Här får de tänka själva och utnyttja alla sinnen och träna allt som de har nytta av senare i livet. Det är här som den sociala kompetensen och turtagandet, jämlikhet och jämställdhet samt förmågan att lösa konflikter utvecklas. Vi litar på barnen och deras förmågor. Vi arbetar för att stärka det positiva i barnen så att de kan växa och få en stark självkänsla. Vi tar oss tid att svara på barnens frågor och funderingar och ger dem utrymme för att utveckla sina egna tankar och åsikter. Vi ger därmed barnen en känsla och möjlighet att kunna påverka sin situation. 5.6 Språk och läsutveckling Vi ger barnen mycket utrymme för rimmande, ramsor och ordlekar genom att vi läser ramsor och sagor. Vi sjunger och dansar även mycket samt använder oss av rörelsesånger tillsammans. Sång är bra för språkutvecklingen. Vi har olika former av material som stimulerar barnens utveckling av språket. Vi tar barnen på allvar och svarar på deras frågor. Barnen ges också utrymme att träna språket genom att få berätta för varandra vad de har gjort under valstunden som vi har en gång om dagen och även i andra vardagliga situationer på förskolan. Förskolan skall lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra och ta tillvara barnens nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen. Ur Lpfö-98

9 6. Förskolans egna prioriteringar utifrån uppdrag i läroplanen och allmänna råd 6.1 Valstund Vad vi gör: Barnen får välja en aktivitet bland ett antal olika valkort. Det kan vara till exempel klippa och klistra, lego, spela spel eller måla. Aktiviteten pågår sedan i ca minuter. Valet avslutas med att barnen får berätta vad de gjort för varandra. Mål: Målet med valstunden är att ge barnen förutsättningar att öka kreativiteten, fantasin, experimentlusta och koncentrationsförmåga samt att stärka barnens förmåga att göra individuella val. Dessutom vill vi med valstunden utveckla barnens språk och begrepp, vidga könsrollerna och val av kamrater. Resultat: Vi kommer att arbeta vidare med detta och vi har uppnått våra mål med denna verksamhet. Analys: Vi har lärt oss att barnen snabbt förstår att de ibland inte får leka med det de från början ville och att de snabbt kommer in i att leka med nya kamrater. De tycker oftast att det är roligt att testa något nytt. Åtgärder: Vi kommer att vidareutveckla detta genom att förnya valkorten och köpa en äggklocka för att kunna hålla tiden lättare. 6.2 Natur/Miljö Vad vi gör: Vi är ute i skog och mark, klättrar över stock och sten. Vi går på utflykt med vår knytteverksamhet en gång varje vecka. Vi ger barnen förståelse för miljön och samspelet i naturen genom kompostering, sopsortering och odling i vårt eget land på gården. Mål: Målet med detta arbete är att öka barnens kunskap och förståelse för naturen och dess kretslopp så att barnen känner ansvar och värnar om den. Resultat: Vi anser att vi har uppnått dessa mål och vi kommer att fortsätta på samma spår även nästa år utan att vidtaga några åtgärder. Analys: Av arbetet med natur och miljö har vi lärt oss att barn har ett stort naturligt behov och intresse av att vara ute i skog och mark och att lära sig saker om detta. 6.3 Bild/Form Vad vi gör: Vi låter barnen prova på olika färger, former och material. Vi använder oss mycket av stafflimålning både ute och inne. Vi har styrda aktiviteter men även fri målning. Mål: Vi vill ge barnen bilden som uttrycksmedel. Genom bilden kan barnen stärka sin självkänsla och känna att de duger. Det barnen målar är alltid rätt. Alla barn blir sedda Det barnen gjort är viktigt. Det betyder att JAG är viktig!. Vi vill även att barnen ska känna skaparglädje och kreativitet. Resultat: Våra ambitioner med detta har varit högre än vad vi lyckats åstadkomma. Analys: Mer planering behövs för att vi ska kunna nå våra mål. Åtgärder: Vi ska bli bättre på att ta tillvara vår planeringstid 6.4 Musik/Rörelse/Danslek Vad vi gör: Vi sjunger och leker rörelselekar tillsammans. Vi går till skolans gymnastiksal där barnen får möjlighet att röra sig på stora ytor. Vi har styrda lekar och använder även redskapen. Mål: Att ta tillvara barnens egen rörelseglädje. Att stärka barnens kroppsuppfattning och den egna identiteten. Alla barn blir sedda och bekräftade under sång/rörelse/dans. Vi vill även stärka barnens språkinlärning via sången samt ge barnen en sångskatt att föra med sig ut i livet. Resultat: Vi har uppnått detta resultat och kommer inte att vidtaga några åtgärder utan fortsätter på samma spår i framtiden.

10 Analys: Vi har lärt oss att barn mår bra av att röra på sig. Det stärker deras motorik och kroppsuppfattning. Sång är bra för språkinlärningen och barnen blir gladare av att dansa och sjunga. 6.5 Fria leken Vad vi gör: Vi erbjuder barnen fria lekstunder både inne och ute. Mål: Att barnen får utveckla sin sociala kompetens, konfliktlösningsförmåga samt får lära sig om turtagandet och jämställdhet. Att barnen ska ha roligt tillsammans är också ett viktigt mål. Resultat: Vi har uppnått dessa mål. Analys: Vi har lärt oss att vi vuxna måste vara med och skapa en bra miljö för barnen så att ingen blir utanför till exempel. Åtgärder: Vi vuxna måste vara mer uppmärksamma på att barnens spelregler är sjysta. Detta ska vi lyckas med genom att vara mer närvarande under den fria leken. 6.6 Övrigt En röd tråd som går genom vår verksamhet är att vi värnar om våra barns framtid genom att vara miljömedvetna i vårt val av ekologisk mat och förbrukningsmaterial samt mat utan tillsatser i den mån det går. Vår kokerska lagar all mat från grunden med mycket sällsynta undantag. Under året har vi även haft: Mor- och farföräldrafika som var mycket uppskattat. Besök på biblioteket ca en gång i månaden. Friskis och svettis gympa i omgångar. Daggmaskloppet, ett skidlopp som vi tränat flitigt inför och som avslutades med blåbärssoppa och medalj. Luciafirande med skönsång och föräldrar. Jul- och påskfirande med bak, sång, pyssel och knåp. Skolans gymnastiksal har vi lånat ca en gång varje vecka där vi har haft planerade aktiviteter med och utan musik. Kalas en gång varje månad för att fira de barn som fyllt år under månaden. Utflykter i närområdet med eller utan matsäck. Sommaravslutning med föräldrarna då vi fikade, lekte lekar och sjöng sånger. Ettårskalas för Daggmasken som vi firade tillsammans med barn och föräldrar.

11 7. Sammanställning av åtgärder för utveckling 7.1 Dokumentation Vi fortsätter att dokumentera barnens vardag här på Daggmasken för att vi pedagoger, barnen och föräldrarna ska kunna se en utveckling i vårt arbete. Vi hoppas att detta kommer att ge oss många stunder av givande diskussioner och reflektioner för oss pedagoger men även tillsammans med barnen. 7.2 Teman vi kommer att arbeta med Vi har köpt in material som tränar barnen i grundläggande begrepp inom matematiken såsom till exempel sortering och taluppfattning. Vi kommer att använda oss av detta under nästa läsår. Vi kommer även att arbeta med våra fem sinnen. Vi kommer att arbeta med detta genom hela vår verksamhet och i våra aktiviteter på förskolan. Det kommer att komma in i vår verksamhet genom till exempel bilden, naturen, rörelsen, sångstunderna och måltiderna. 7.3 Gården Vårt mål med nästa läsår är att göra även gården mer stimulerande. Detta arbete kommer att påbörjas under vårterminen Personalens ambition Personalens ambition har varit en god pedagogisk kvalitet samt en individuellt anpassad barnomsorg som genomsyras av en trygghet, värme, trivsel och stimulans. Vi kommer att fortsätta att sträva mot detta mål.

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Diskrimineringsgrunder och definitioner Diskrimineringsgrunder Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering när verksamheten behandlar ett

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns inflytande sidan 6 Förskola

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Välkommen Till Fredriksdals Förskola Avdelning Trollstjärnan Fredriksdals Förskola Trollstjärnan Innehållsförteckning Välkomna till Fredriksdals Trollstjärnans profil Förskolans Grund-idé Lek & Skapande

Läs mer

Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år. Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 150921 Alla är olika och lika bra Läsåret 2015/2016 Föräldrakooperativet Bysen 1 Beskrivning av förskolan Vi är ett

Läs mer

Likabehandlingsplan. Nordanby förskola

Likabehandlingsplan. Nordanby förskola Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Nordanby förskola November 2010 Inledning Det här är Nordanby förskolas handlingsplan för att motverka alla former av trakasserier, diskriminering och

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Ugglan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 / 2015 Granås förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Pennan, Umeå 2015-2016

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Pennan, Umeå 2015-2016 Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Pennan, Umeå 2015-2016 Dokumenttyp Styrdokument Dokumentnamn Verktyg för arbetet med likabehandling i Umeå kommuns förskoleverksamheter

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

FÖRSKOLAN ÅSTUGANS TRYGGHETSPLAN

FÖRSKOLAN ÅSTUGANS TRYGGHETSPLAN FÖRSKOLAN ÅSTUGANS TRYGGHETSPLAN 2016 Trygghet, respektfullt bemötande och ett demokratiskt förhållningssätt är grunden för det livslånga lärandet TILL DIG SOM BARN Förskolan Åstugan arbetar utifrån att

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Innehåll: 1. Inledning 2. Vision 3. Syfte 4. Definiering av begreppen diskriminering, kränkning och trakasserier

Läs mer

Trimsarvets förskola

Trimsarvets förskola Trimsarvets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2014-09-01 till 2015-08-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Rågens Förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Glanshammarsgatan

Rågens Förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Glanshammarsgatan 2015 Rågens Förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Glanshammarsgatan Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Annika

Läs mer

Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14 20140910 1 (9) Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Vår vision. Syfte. Mål

Vår vision. Syfte. Mål Vår vision Havskorallen ska vara en förskola med nolltolerans. Den ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Verksamheten ska ledas av pedagoger som ser allas lika värde och har en barnsyn

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kra nkande behandling 2014

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kra nkande behandling 2014 SID 1 (8) Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kra nkande behandling 2014 INLEDNING Förskolan i Östra Söders förskole enhet som omfattas av denna Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering

Läs mer

Arealens Förskola Arealens Förskola A

Arealens Förskola Arealens Förskola A Arealens Förskola Arealens Förskola A Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Likabehandlingsplan för Arealens förskola Syfte:

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Grunduppgifter

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Grunduppgifter Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Lill Anton är en fristående förskola som består av sex avdelningar. Slottet, Leklådan

Läs mer

ÄLVEN & ÄNGENS FÖRSKOLOR LIKABEHANDLINGSPLAN

ÄLVEN & ÄNGENS FÖRSKOLOR LIKABEHANDLINGSPLAN ÄLVEN & ÄNGENS FÖRSKOLOR LIKABEHANDLINGSPLAN 2012 Likabehandlingsplan för Älvens och Ängens förskoleavdelningar För att motverka diskriminering och kränkande behandling. Inledning Denna plan är upprättad

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Stenshults förskola

VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Stenshults förskola VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stenshults förskola 2014/2015 1 Innehåll 1. VISION... 3 2. FÖRSKOLECHEFS STÄLLNINGSTAGANDE... 3 3. BAKGRUND...

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ansvariga för planen: Förskolechef, pedagogiska ombud,

Läs mer

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle 2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015/2016

Likabehandlingsplan 2015/2016 Likabehandlingsplan 2015/2016 2015-08-31 Vision Inget barn ska ställas utan ett säkert, tydligt och aktivt skydd. Bastasjö Förskola ska därför bedriva ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Sammanfattning av likabehandlingsplanen och åtgärder vid diskriminering och kränkande behandlingar på Montessoriföreningen Maria

Sammanfattning av likabehandlingsplanen och åtgärder vid diskriminering och kränkande behandlingar på Montessoriföreningen Maria Likabehandlingsplan Montessoriföreningen Maria Läsåret 2015-2016 Sammanfattning av likabehandlingsplanen och åtgärder vid diskriminering och kränkande behandlingar på Montessoriföreningen Maria 1. Vi på

Läs mer

Mellanvångens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Mellanvångens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Mellanvångens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 1 Vår vision Till Mellanvångens förskola går barn, föräldrar och personal med glädje. Var och en ska känna sig trygg och bli

Läs mer

Haga/Gudö förskolors likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015. Gladan

Haga/Gudö förskolors likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015. Gladan Haga/Gudö förskolors likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Gladan Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechef

Läs mer

Mall för likabehandlingsplan i Partille kommun. Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling TIMMERSLÄTTS FÖRSKOLA HT 2014-VT 2015

Mall för likabehandlingsplan i Partille kommun. Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling TIMMERSLÄTTS FÖRSKOLA HT 2014-VT 2015 Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling TIMMERSLÄTTS FÖRSKOLA HT 2014-VT 2015 1 Innehåll Definitioner och förtydliganden av begreppen kränkande behandling, trakasserier och diskriminering.

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) 2015-02-16 Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 INLEDNING En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Arbetsplan för Lilla Skyttes Fritidshem

Arbetsplan för Lilla Skyttes Fritidshem Arbetsplan för Lilla Skyttes Fritidshem Läsåret 2013/2014 Fritidshemmet Lilla Skytte Tärnaby Fritidshemmet delar lokaler med förskoleklass och skolan. Fritidshemmet ligger vackert med utsikt över sjön

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Ugglan. Ph-12

Likabehandlingsplan. Förskolan Ugglan. Ph-12 Likabehandlingsplan Förskolan Ugglan Ph-12 2012/2013 Innehåll sida Inledning 3 Vår vision, målsättning 4 Delaktighet 5 Utvärdera 6 Främja 7 Kartläggning 8 Kontinuerliga mål: Kön 9 Etnisk tillhörighet 10

Läs mer

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 2 Innehåll 1. Beskrivning av verksamheten... 2 1.1 Aktuella styrdokument... 2 1.2 Enhetens mål... 3 1.3 Vision... 3 2. Normer och värden... 4 2.1 Enhetens

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) 2015-02-10 Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Kunskapsförvaltningen 1. Organisation Förskolechef delas med Kyrkåsens förskola 50/50. Verksamheten

Läs mer

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Det är i de vardagliga mötena som värderingar och attityder förmedlas Varje verksamhet skall ha skriftlig plan för

Läs mer

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 Åshammars Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 (Reviderad 2014-12-09) Likabehandlingsplan Åshammars förskola I april 2006 trädde lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03. Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar

Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03. Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03 Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar LIKABRHANDLINGSPLAN - plan mot kränkande behandling INLEDNING

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Mia Vainionpää Förskolechef 2013-2014 INNEHÅLL 1 INLEDNING 5 2 FRÄMJANDE, FÖREBYGGANDE OCH

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Violen, Ekorren 3 september 2013 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 Verksamhetsplan Förskola Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 1 Vision Värdegrund i Lpfö 98/10 LIP Upplevelser är vår profil som genomsyrar allt vårt arbete i förskolan Sandvikskolans

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015 Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan Antal barn: 18 Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Antal flerspråkiga barn: 4 Dessa språk är representerade:

Läs mer

Rågens Förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Spårfinnargränd 17A

Rågens Förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Spårfinnargränd 17A 2014 Rågens Förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Spårfinnargränd 17A Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Annika

Läs mer

Lokala arbetsplan 2014-2015

Lokala arbetsplan 2014-2015 Lokala arbetsplan 2014-2015 Regnbågens förskola Avdelning Röd Lokala arbetsplan 26 september 2014 Presentation av Röda Regnbågen Regnbågens förskola rymmer 3 avdelningar och avd. Röd finns i mitten av

Läs mer

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Kyrkbyns förskola Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Innehållsförteckning Bakgrund/Definition Kränkande Behandling..

Läs mer

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren Verksamhetsplan Haren 0 UTVÄRDERING AV DEN PEDAGOGISKA VERKSAMHETEN 2007-2008! Arbetslag: HAREN Personal: Karin Johansson, Josefin Johansson, Carina Andersson, Ann Engström DETTA SER VI FRAM EMOT UNDER

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Finnstaberg 2014-2015 1 Verksamhetens Vision Vår vision är att varje människa som kommer till Finnstabergs förskola ska bli

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande 2010-03-22 Sid 1 (10) Staffansgården-Pumpmakargården och Hammargården Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ht 2010-Vt 2011 På våra förskolor skall alla barn känna trygghet, bli sedda för

Läs mer

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Rumskulla Förskola 2015/2016.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 1.VISION 3 2. FÖRSKOLECHEFSSTÄLLNINGSTAGANDE 3

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. för FYRENS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN. för FYRENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN för FYRENS FÖRSKOLA OKTOBER 2013 Inledning Det här är förskolan Fyrens handlingsplan för att motverka alla former av trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling. Vi

Läs mer

Bäckalyckans förskola

Bäckalyckans förskola Olika men ändå lika. Bäckalyckans förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling januari 2009 reviderad september 2013 Grunduppgifter Ansvariga för planen: Samtliga medarbetare på förskolan,

Läs mer

Skörpagårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skörpagårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skörpagårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Förskolan Friggagatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Göteborgs Stad Centrum Innehåll 1. Inledning... 2 2. Vår vision... 3 3. Vårt systematiska arbetsmiljöarbete präglas av ett

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN STUBBEN

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN STUBBEN LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN STUBBEN Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Ett barn eller en elev får inte missgynnas genom särbehandling på grund av någon

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola 1(8) Lokal arbetsplan Mellangårdens förskola 2011-2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 4 Mål 4 4 2.3 Barns inflytande 5 Mål 5 5 2.4 Förskola

Läs mer

Plan för Hökåsens förskolor

Plan för Hökåsens förskolor Plan för Hökåsens förskolor I enheten Hökåsens förskolor ingår: Hökåsens förskola, Isbjörnens förskola samt Arkens förskola. Barn och medarbetare har rätt till en trygg arbetsmiljö och att ej bli utsatta

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från förskolan.

Läs mer

Hällans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hällans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Page 1 of 7 Hällans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechef Ninni Olofsson Linda

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde.

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Håksberg är beläget ca 6 km utanför Ludvika, rekorsområdet omfattar förskola, förskoleklassår 6 och fritidshem. Arbetsplanen för Håksberg är

Läs mer

Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Bergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling På vår förskola ska alla trivas, vara trygga och känna lust att lära och rätt att lyckas. Skogshaga förskola och Naturförskolan Stövlan 2015-16 Inledning

Läs mer

Lokal handlingsplan. Förskolan Pärlan. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010

Lokal handlingsplan. Förskolan Pärlan. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 141013 Lokal handlingsplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Alla är olika och lika bra Läsåret 2014/2015 Förskolan Pärlan NORMER OCH VÄRDEN Ett eller två prioriterade

Läs mer

Likabehandlingsplan. För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014

Likabehandlingsplan. För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014 Likabehandlingsplan För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014 Sigtuna kommuns gemensamma vision för förskolan: Alla barn i Sigtuna kommuns förskolor ges bästa möjliga förutsättningar att utveckla

Läs mer

Korvettens förskola 2015-2016

Korvettens förskola 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Inget barn ska behöva vara rädd för att gå till förskolan. Alla barn ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Vår

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Förskolan Ängslyckan avd Nyckelpigan 2014-15

LIKABEHANDLINGSPLAN Förskolan Ängslyckan avd Nyckelpigan 2014-15 LIKABEHANDLINGSPLAN Förskolan Ängslyckan avd Nyckelpigan 2014-15 Inledning Likabehandlingsplanen har upprättats utifrån diskrimineringslagen och skollagen. Denna plan är reviderad under hösten 2014 och

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola 2014-2015 SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Saxdalens ro 1 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola 2014-2015 Vision Vi vill skapa en förskola: fri från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5.

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Pedagogisk omsorg. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 11:07 1

Kvalitetsredovisning. Pedagogisk omsorg. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 11:07 1 År för rapport: 2015 Organisationsenhet: Annikas Barnomsorg Kvalitetsredovisning Pedagogisk omsorg Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Annikas

Läs mer

Innehåll 2015-08-27. Innehållsförteckning

Innehåll 2015-08-27. Innehållsförteckning Likabehandlingsplan Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Alpgatans förskola Handlingsplanen är giltig från och med hösten 2015 till och med våren 2016 2015-08-27 Innehållsförteckning

Läs mer

Förskolan Toredalsgårdens vision

Förskolan Toredalsgårdens vision Förskolan Toredalsgårdens plan för likabehandling/ mot kränkande behandling I enlighet med diskrimineringslagen 3 kap. 16 skollagen 14 a kap. 8 Toredalsgårdens arbetslag 2 Förskolan Toredalsgårdens vision

Läs mer