PM ÖVERSIKTLIG TRAFIKUTREDNING MYRÅSSKOLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM ÖVERSIKTLIG TRAFIKUTREDNING MYRÅSSKOLAN"

Transkript

1 Bakgrund och syfte Borås stad tar fram en detaljplan i Brämhult för att möjliggöra utbyggnad av Myråsskolan samt byggnation av en fullstor idrottshall. Inom planområdet finns idag Myråsskolan med F-6 med 500 elever och planen innebär en ökning av antalet elever till ca 750 elever. Sweco har fått i uppdrag att ta fram en översiktlig trafikutredning med syftet att beskriva hur planens genomförande påverkar trafikflödena samt beskriva planens konsekvenser för trafiksituationen. Åtgärder som bedöms vara nödvändiga för att förbättra trafiksituationen ska föreslås. Särskilt ska korsningen Tallgatan-Myråsgatan studeras och ges förslag på åtgärder. Därutöver ska även utredningen ge förslag på åtgärder som kan bidra för att ändra resvanorna till och från skolan och idrottshallen med syftet att minska biltrafiken belastning på vägnätet. Trafikutredningen kommer att ligga till grund för eventuella bullerberäkningar. 2. Metod För att studera trafiksituationen i nuläget gjordes ett platsbesök under en morgon strax innan skolan började, då situationen bedöms vara som mest belastad. Alstringsberäkning för utökningen genomfördes och ligger till grund för resonemanget om planens påverkan på det lokala och övergripande trafiknätet. Detta ställs även i perspektiv mot stadens trafikprognos för nuläget och ett framtidsscenario motsvarande Baserat på platsbesöket kunde en problembeskrivning formuleras och förslag till fysiska åtgärder presenteras såväl som påverkansåtgärder för att ändra resvanorna till och från skolan. 3. Förutsättningar 3.2 Utredningsområdet Planområdet för del av Myrås 1:163 m.fl. ligger i Brämhult angränsande till Övre Brämhult och tillhör de nordöstra delarna av Borås. Området ligger cirka 500 meter norr om Rv 40 och ungefär 350 meter norr om Brämhultsrondellen och Kyllaredsmotet. Se Figur 1 för lokalisering. 1 (13) S w e co S o c iet y AB

2 Figur 1 Karta över Brämhult med planområdet markerat i blått. Planområdets omgivning består mestadels av villor och är omsluten av de fyra gatorna Myråsgatan, Kyrkvägen, Tallgatan och Skogslindgatan. Fastigheten Myrås 1:163 är idag planlagd för allmänt ändamål och södra fastigheten Myrås 1:107 är inte planlagd. 3.3 Planförslaget Myråsskolan har idag 500 elever och planen möjliggör för en utökning med ca 250 elever. Skolan har idag verksamhet för F-6 och det är tänkt vara oförändrat. Skolan planeras även kompletteras med en fullstor idrottshall. Utöver skolidrott förväntas hallen ha aktivitet kvällar och helger. Planförslaget innefattar även utökat antal parkeringar. Vid idrottshallen, mot Kyrkvägen, föreslås 31 parkeringsplatser samt hämta- och lämnayta. Vid Tallgatan föreslås två parkeringar med 13 respektive 9 platser. Parkeringen via korsningen Myråsgatan-Tallgatan föreslås tas bort och gatan leds om något så att fastigheten närmast parkeringen istället ansluter direkt till gatan. Planförslaget innebär även en utökning av cykelparkeringar till cirka 150 platser. Figur 2 nedan visar det framtagna planförslaget. 2 (13)

3 Figur 2 Figuren visar ett utklipp av det framtagna planförslaget. (Borås stad) 4. Trafiksituationen i nuläget 4.2 Biltrafik Brämhult är ett område som består övervägande av bostäder i form av fristående villor. Förutom Myråsskolan, finns det fyra förskolor relativt nära planområdet. Detta medför att trafiken på det lokala vägnätet domineras av resor till och från hemmet, men utgörs även av hämta- och lämnatrafik. Trafiken på gatorna närmast Myråsskolan utgörs huvudsakligen av hämta- /lämnatrafik. Denna trafik är särskilt koncentrerad till en kort stund under morgonen och mer utspridd under eftermiddagen. Vid mätning på plats uppgick flödet till ca 110 fordon under morgonens mest belastade halvtimme på Myråsgatan. Skolan har uppmanat biltrafikanter att köra enkelriktat på Myråsgatan i nordöstlig riktning för att öka framkomligheten vid dessa tillfällen. Det gör att strömmarna i huvudsak går medsols kring skolan. 3 (13)

4 4.3 Oskyddade trafikanter Eftersom skolan ligger i ett bostadsområde, som också till stor del är skolans upptagningsområde, tar många av de äldre eleverna sig själva till och från skolan. Denna andel ökar även under sommarhalvåret när fler väljer att cykla. Dock är inte vägnätet för oskyddade trafikanter tillräckligt utbyggt, gent och trafiksäkert kring skolan i nuläget. Utbyggnad av gång- och cykelväg längs Kyrkvägen förbi skolan planeras färdigställas under Figur 3 illustrerar sträckningar för befintliga och planerade gång- och cykelbanor i området. I övrigt finns det endast gångbana längs skolans nordvästra sida vid Myråsgatan. Gångbanan är bitvis smal och kopplar inte till några övriga stråk för oskyddade trafikanter. Figur 3 Figuren illustrerar sträckningar av befintliga gång- och cykelbanor samt planerad sträcka söder om Myråsskolan. Planområdets gräns framgår, likaså lägen för befintliga busshållplatser. (Borås stad) 4.4 Kollektivtrafik Kyrkvägen trafikeras av busslinje 5 som går mellan Brämhult och Sjömarken via centrum. Linjen stannar utanför skolan och kör med kvartstrafik under morgon och eftermiddag och var 20:e minut övrig tid. Det är främst elever i Övre Brämhult som kan tänkas ta sig till skolan med buss med tanke på linjesträckningen, men denna andel antas vara mycket liten. 4 (13)

5 4.5 Observationer vid platsbesök Observationerna under platsbesöket gjordes främst i närheten av hörnet av Myråsgatan och Tallgatan eftersom den mest förekommande lämning av barn sker här. Illustrationen i Figur 4 beskriver trafiksituationen under besöket. Figur 4 Bilden illustrerar de observationer som gjordes under platsbesöket vid Myråsskolan. Punkterna redovisas i text. 1. Den mesta trafiken längs Myråsgatan gick i nordöstlig riktning, endast något enstaka fordon körde i motsatt riktning. I de fall det inträffade stördes flödet eftersom gatans bredd inte tillåter mötestrafik samtidigt som parkerade bilar står längs gatan. Flödet av bilar längs Myråsgatan var relativt stort (cirka 110 fordon under 30 minuter) men upplevelsen var att en låg hastighet hölls. 5 (13)

6 En betydande andel av de föräldrar som stannade längs Myråsgatan för att lämna barn följde också med barnen in till skolan, det vill säga de parkerade och lämnade sitt fordon. Därefter fortsatte föräldrarna köra ner söderut på Tallgatan. 2. Längs Tallgatan parkerade flera sina fordon, vilket troligtvis är personal till skolan eftersom de gick in till skolan utan barn. Flera av dessa kom från parkeringen längs Tallgatan och det är sannolikt att de körde in från Kyrkvägen trots infartsförbudet där. (Dock osäkert om personal anses vara behörig trafik.) Parkerade fordon längs Tallgatan leder till att tillgänglig gatubredd minskas mycket, vilket leder till att trafik från Kyrkvägen norrut längs Tallgatan fick svårt att ta sig fram. Det gäller såväl biltrafik som gående eller cyklande elever på väg upp till skolans entré vid Myråsgatan. Denna situation upplevdes vid platsbesöket som otrygg för gående särskilt som gatans bredd blev ännu mindre på grund av snövallar längs gatans sidor. 3. Korsningen Myråsgatan-Tallgatan är stor och otydlig för oskyddade trafikanter. Gående saknar tydliga gångbanor eller passager att förhålla sig till och eftersom biltrafiken är ansträngd i den här punkten uppfattas den som otrygg för gående. Det är troligt att den skulle göra det även för cyklister, men med tanke på snömängden sågs inga till vid platsbesöket. 4. Parkeringen invid Myråsgatan tolkas som att den används av framförallt personal till skolan eftersom det var mycket liten aktivitet där men de flesta platserna var upptagna. 5. Analys av planförslagets konsekvenser 5.2 Trafikalstring De resor som en skola alstrar utgörs i första hand av hämta- och lämnatrafik. Enligt den resvaneundersökning som Västtrafik genomförde under 2015 för boende inom Borås centralort dominerar bilresor stort. Vid ärendet att hämta eller lämna barn uppgår enligt resvaneundersökningen andelen som använder bil till cirka 90%. Förutom hämta- och lämnatrafik alstrar även en skola trafik i form av besök, leveranser och sophämtning. Den befintliga skolan har i nuläget 500 elever. Det innebär att dessa serviceresor redan ingår i den befintliga trafikmängden. Att skolan kan utöka med 50% bedöms därför medföra något fler sophämtningstillfällen och leveranser såväl som extra besök. Eftersom planen också innehåller en fullstor idrottshall kommer även den att generera nya resor. Dessa kommer dock till största delen infalla under eftermiddagar och kvällstid medan hämta- och lämnaresorna är som mest koncentrerade vid lämning på morgonen. Den planerade utvidgningen förväntas ge plats för ytterligare 250 elever och 25 anställda. Av de 250 tillkommande eleverna antas hälften ta sig till skolan själva och hälften bli hämtade/lämnade av förälder eller anhörig. De resor som alstras av skolans utvidgning beräknas enligt Tabell 1. Bilandel baseras på RVU för Borås 2015 samt planförslag. 6 (13)

7 Tabell 1 Alstringsberäkning för den föreslagna utökningen av skolan. Typ av resa Antal förflyttn. per pers. o dygn Antal personer Bilandel Antal bilförflyttn. per dygn Hämta/lämna barn % 450 Arbetsresor, personal % 23 Varor/sophämtning etc % 4 Besök % 7 Totalt 484 Tyngdpunkten av de tillkommande resorna är hämta- och lämnaresor. I dessa resor ingår dock både resa till och från skolan, vilket innebär att vid exempelvis ett lämningstillfälle gör varje bil två förflyttningar. För idrottshallen antas att 3 pass á 20 deltagare hålls per dag, två för barn och ett för vuxna. Bilalstringen för idrottshallen baseras på antagande och beräkningar enligt Tabell 2 samt att hälften av barnen (20 st) blir skjutsade till och från träningen. Tabell 2 Alstringsberäkning för den föreslagna idrottshallen. Typ av resa Antal förflyttn. per pers. o dygn Antaget antal personer Antagen Bilandel Antal bilförflyttn. per dygn Arbetsresor, personal % 3 Varor/sophämtning etc % 2 Deltagare barn (skjuts) % 86 Deltagare vuxna % 20 Totalt 110 De tillkommande resorna till skolan görs primärt under morgon och eftermiddag, medan resorna till idrottshallen främst sker under eftermiddag/kväll och helg. 7 (13)

8 5.3 Påverkan på vägnätet I samband med framtagande av Borås översiktsplan har en trafikprognos tagits fram som sträcker sig till år Prognosen utgår från stadens planeringsmål för befolkningstillväxt samt Trafikverkets prognos för genomfartstrafik. I ett nulägesscenario motsvarande år 2016 är trafikmängderna i området kring Brämhult enligt nedanstående Figur 5. De beräknade trafikmängderna ger en grov uppfattning om befintliga trafikmängder på gatorna i området. Det samma gäller prognosen för 2040 som ger en grov bild av hur trafikmängderna kommer att förändras. Figur 5 Beräknade trafikflöden för området runt Brämhult år 2016 (fordon/vardagsdygn). 8 (13)

9 I prognosen för framtidsscenariot motsvarande 2040 med utveckling enligt ovan beskrivet blir trafikflödena likt Figur 6 nedan. Figur 6 Beräknade trafikflöden för området runt Brämhult år 2040 (fordon/vardagsdygn). Utökningen enligt planförslaget beräknas innebär att det tillkommer cirka 600 bilförflyttningar per vardagsdygn (till och från planområdet). Detta innebär ett tillskott av storleksordningen fordon per vardagsdygn på de gatorna kring skolan. Med tanke på att det även planeras för parkering med avlämningsytor i södra änden av planområdet väntas andelen som kör på Myråsgatan minska även om totala antalet resor till och från skolan ökar. Även om det är en betydande mängd fordon just i en hämta-/lämnasituation råder det inte kapacitetsproblem på gatorna kring Myråsskolan. Men åtgärder för att förenkla och trafiksäkra situationen behövs, se mer i följande avsnitt om åtgärdsförslag. På det övergripande vägnätet kommer inte planförslaget medföra någon betydande förändring av den prognos som tagits fram för 2040 och väg 40 bedöms inte påverkas negativt. 9 (13)

10 5.4 Påverkan på trafikmiljön och förslag till fysiska åtgärder Planförslaget innebär flera förändringar i trafikmiljön. I illustrationen i Figur 7 nämns förslag på ytterligare åtgärder för att åstadkomma en trygg och trafiksäker miljö som dessutom ger förutsättningar för ökad användning av hållbara transportmedel. I det här fallet har utredningen fokuserat mest i det avseendet på gående och cyklande, inte på förutsättningarna för en ökad användning av kollektivtrafik mer än möjligheterna att ta sig till och från hållplatsen. Figur 7 Illustrationen visar förslag på åtgärder som behövs för att skapa en trafikmiljö som ger förutsättningar för ett hållbart resande till Myråsskolan, med fokus på oskyddade trafikanter. Punkterna redovisas i text. (Illustrationen är från Borås stad och stämmer inte helt med det tänkta planförslaget) 1. Planförslaget innebär att lämning och hämtning av elever fortsatt ska ske längs Myråsgatan. Det kan fungera bra med förutsättningen att gatan enkelriktas i nordöstlig riktning. För att nå en god trafikmiljö föreslås att befintlig gångbana breddas ordentligt. Det uppmanar till att bibehålla låga hastigheter samt att förutsättningar förbättras för gående och cyklande längs Myråsgatan. För att förstärka intrycket av enkelriktad gata 10 (13)

11 med smalt gaturum kan gångbanan breddas på vissa utvalda ställen som exempelvis kompletteras med grönyta. 2. Längs Tallgatan föreslås längsgående parkering inte tillåtas eftersom mötestrafik är svår idag och gående saknar stråk helt. Istället föreslås en gångbana anläggas längs gatans västra sida som knyter an till skolans entré i det nordöstra hörnet. Förslagsvis bör det undersökas om det är möjligt att samordna de två parkeringarna för att undvika fyra inoch utfarter på kort sträcka. I annat fall bör en gångbana utformas som prioritet vid passagerna och in-/utfarter som sekundära. 3. Den enligt planförslaget förskjutna korsningen Myråsgatan-Tallgatans utformning behöver studeras närmare för att uppnå en mer trafiksäker miljö för särskilt gående och cyklande. Gångstråk behöver kopplas ihop runt hela fastigheten och hastighetssäkrade passager anläggas för att leda över oskyddade trafikanter till mottagande gator. Det är särskilt viktigt i denna korsning eftersom den upplevs som stor. Ett införande av övergångsställen på utvalda placeringar i korsningen kan diskuteras eftersom det i det här fallet handlar om höga och jämna fordonsflöden i maxtimmen samtidigt som framkomligheten för oskyddade trafikanter behöver säkras. Tydligare passager eller upphöjning av korsningen skulle kunna möjliggöra detta. Om korsningen ska förskjutas är det extra viktigt att ta hänsyn till oskyddade trafikanter eftersom det skapas än fler korsningspunkter. Även en förstärkt belysning i korsningen kan öka förutsättningarna för en trygg och trafiksäker miljö. I övrigt framgår inte hur sophämtning och leveranser till idrottshall och skolbyggnader planeras ske. Det rekommenderas att säkerställas att det sker på ett så smidigt och trafiksäkert sätt som möjligt. 5.5 Åtgärder för ändrade resvanor För att människor ska vilja ändra sina resvanor krävs att det redan finns goda förutsättningar för att välja hållbara transportmedel. Det krävs att gång- och cykelvägar i närområdet är gena, trygga, trafiksäkra och tillräckligt breda. Dessutom krävs att cykelparkering finns placerade vid strategiska platser såsom närmast de mest använda entréerna till byggnaderna samt att dessa helst är väderskyddade och är utrustade med ramlåsmöjlighet. Åtgärder föreslagna i avsnitt 5.4 är exempel på åtgärder som ger förutsättningar för ändrade resvanor eftersom de förbättrar trafiksituationen för gående och cyklande samt för personer på väg till eller från kollektivtrafikhållplats. Först när dessa förutsättningar är på plats kan potentialen att människor ska välja att gå och cykla till arbetsplatsen och skolan öka. Parallellt med att planera för detta behövs även påverkansåtgärder från kommunens håll. Det rekommenderas att kommunens planerare tillsammans med skolans ledning och personal arbetar för att planera aktiviteter och nå ut med information till skolpersonal, elever och föräldrar för att lyckas förändra resvanorna. 11 (13)

12 Påverkansåtgärder Exempel på aktiviteter som kommunen/skolan kan anordna är: Gående/vandrande skolbussar - Här går familjer ihop och ansvarar för att promenera med elever till skolan en viss dag i veckan. Cykelhjälmskampanjer Det är bl.a. ett sätt att öka hjälmanvändningen och öka förutsättningarna för att föräldrar ska våga låta sina barn cykla. Stegtävlingar Personal och elever tävlar i hur många steg de tar per dag/vecka/månad/år. Cykla-till-jobbet-kampanj/tävling Personal och elever tävlar i hur ofta de cyklar till skolan under en månad/år. Reell tidsinformation för kollektivtrafik med skärmar inne på skolan med avgångstider för kollektivtrafik, utöver skärmar vid busshållplatserna Väderskyddade busshållplatser (om de inte redan finns) Nå ut med information kring hur och varför kommunen arbetar med hållbart resande Dessa typer av aktiviteter bör planeras, genomföras och följas upp regelbundet för att få erfarenhetsåterföring kring vilka effekter de ger samt vad som kan utvecklas framgent. 6. Sammanfattande slutsatser Utredningens slutsatser sammanfattas i nedanstående punkter. Planförslaget innebär en utökning av F-6 skola med ca 250 elever och 25 anställda samt utbyggnad av en fullstor idrottshall. Planen föreslår även förändring och tillägg av parkeringar samt nya hämta-/lämnaytor. Platsbesöket visade att det var en betydande mängd fordon i den mest belastade halvtimmen som studerades, men att det flyter på relativt bra då den absoluta majoriteten kör enkelriktat på Myråsgatan. Dock finns det förbättringspotential och trafiksäkrande åtgärder för oskyddade trafikanter behövs. Trafikalstringen beräknas till ca 480 och 110 bilförflyttningar per vardagsdygn för skolan respektive idrottshallen och bedöms inte ha negativ påverkan på det övergripande vägnätet. I närområdet kring skolan råder det inte rena kapacitetsproblem, men med föreslagna åtgärder kan trafiksituationen göras tydligare och göras säkrare för oskyddade trafikanter. För att stödja konceptet att elever som ska hämtas och lämnas sker längs Myråsgatan krävs att gatan enkelriktas i nordöstlig riktning. Dagens längsgående gångbana föreslås breddas ordentligt hela sträckan med utökade planteringar på vissa ställen som förstärkning av ett smalt gaturum med uppmaning till låga hastigheter. 12 (13)

13 Hur utformningen av den föreslagna förskjutna korsningen Myråsgatan-Tallgatan bör se ut rekommenderas att studera närmare. Med en enkelriktning av Myråsgatan förväntas korsningen bli mer trafikerad och det behöver säkerställas att oskyddade trafikanter får en tydlig och trafiksäker miljö med hastighetssäkrade passager och förstärkt belysning. Längs Tallgatan förbi skolan föreslås att parkering inte tillåts samt att en gångbana anläggs på sidan närmast skolan. Möjligheterna att samordna de två föreslagna parkeringsytorna bör ses över för att minimera antalet in- och utfarter längs Tallgatan, det vill säga minska antalet korsningspunkter mellan oskyddade trafikanter och fordonstrafik. För att ge människor förutsättningar att ändra resvanor krävs både goda fysiska förutsättningar men även påverkansåtgärder på människors beteende. Kommunen och skolan behöver samarbeta, planera och genomföra kampanjer samt informera om vikten av och möjligheterna till hållbart resande. Exempel på aktiviteter är vandrande skolbussar, cykelhjälmskampanjer samt stegtävlingar med mera. Det rekommenderas att det läggs stor omsorg på att avfallshantering och leveranser till byggnader inom fastigheten sker på ett så smidigt och trafiksäkert sätt. 13 (13)

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP TRAFIKKONTORET GÖTEBORGS STAD TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Virginsgatan, vy från väster PROJEKTNR.

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson UPPDRAG Trafikutredning Primus UPPDRAGSNUMMER 3780081000 UPPDRAGSLEDARE Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 01 REVIDERAT 09 Trafikutredning Primus Stockholm stad vill möjliggöra för nya

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik

Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Tierps kommun Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Uppsala Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Datum 2018-04-12 Uppdragsnummer 1320022572-004 Utgåva/Status Version 1.1 Cecilia Friis

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING RAPPORT HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING 2018-06-01 UPPDRAG 286841, Herrgårdsgärdet Tenhult - trafik- och bullerutredning Titel på rapport: Herrgårdsgärdet Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-06-01

Läs mer

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS 12601321 TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS Sweco Society Sweco Society Beställare Borås stad, kontaktperson Jonatan Westlin Konsult, Sweco Society Stefan Andersson,

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN PM TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN SLUTVERSION 2019-02-21 1 INLEDNING Tyréns har fått i uppdrag att genomföra en trafikutredning som syftar till att utreda vilka trafikomfördelningar föreslagna åtgärder kring

Läs mer

Trafikutredning Tvetavägen

Trafikutredning Tvetavägen Telge Inköp AB Version 1 Stockholm 2018-08-17 Datum 2018-08-17 Uppdragsnummer 1320035759 Utgåva/Status Version 1 Svante Nyberg Malin Lagervall Andreas Samuelsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik Mars 2018 Utges av Mars 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 8 2.3 Förutsättningar för gångtrafikanter och cyklister...

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Detaljplan för Vassara 10 - Trafikutredning

Detaljplan för Vassara 10 - Trafikutredning Gällivare kommun Detaljplan för Vassara 10 - Trafikutredning Malmö 2017-02-22 Detaljplan för Vassara 10 - Trafikutredning Datum 2017-02-22 Uppdragsnummer 1320022609 Utgåva/Status 1.0 Frida Svedin Catrin

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer: 1(5) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

Trafikutredning för Särö 1:477

Trafikutredning för Särö 1:477 Förvaltningen för Teknik 2017-12-18 Utges av December 2017 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Biltrafik... 8 2.2 Gång- och cykeltrafik... 9 2.3 Kollektivtrafik... 10 2.4 Parkering...

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl

Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl UPPDRAG Borås, kv Nejlikan TU UPPDRAGSNUMMER 2392053 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl Bakgrund Borås

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ PM TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ 2016-11-23 1 BAKGRUND Del av kvarteren Renen och Strömsör i Skellefteå centrum planeras för nya bostäder, kontor och parkeringshus, de rödmarkerade

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta SIGTUNA KOMMUN Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta 2012-12-13 Uppsala Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta Datum 2012-12-13 Uppdragsnummer 61381254612 Utgåva/Status Version

Läs mer

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron.

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron. 14 PM UPPDRAG Trafikanalys Östersund UPPDRAGSNUMMER 12601307 UPPDRAGSLEDARE Sara Johansson UPPRÄTTAD AV Sara Johansson DATUM 2018-03-25 VERSION 1.7 Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING ÖSTRA BRÄMHULT PLANPROGRAM

PM TRAFIKUTREDNING ÖSTRA BRÄMHULT PLANPROGRAM PM TRAFIKUTREDNING ÖSTRA BRÄMHULT PLANPROGRAM BORÅS STAD Borås Östra Brämhult planprog. TU UPPDRAGSNUMMER 12602276 TRAFIKUTREDNING SOM UNDERLAG TILL PLANPROGRAMARBETE FÖR ÖSTRA BRÄMHULT SWECO Beställare

Läs mer

TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS

TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS KONCEPT 2018-05-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 SYFTE OCH MÅL...3 2 NULÄGE... 4 2.1 OMRÅDESBESKRIVNING...4 2.2 UPPTAGNINGSOMRÅDE...5 2.3 BESKRIVNING AV HÄMTNING

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun Handläggare Cecilia Norberg Tel +46 10 505 31 38 Mobil +46 73 066 92 80 E-post cecilia.norberg@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-01-27 Projekt-ID 723019 PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet,

Läs mer

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1 \\ramse\pub\sto2\svg\2016\1320020020\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\trafikutredning\alt 1-3\alt 1\trafik-pm alternativ 1 20180313.docx Kompletterande trafik-, Alternativ 1 Uppdrag Handläggare Granskare

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Inventering... 4 2.1 Storlek och tidpunkt på flöden... 5 2.1.1 Eftermiddag

Läs mer

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen 2(22) Titel: Trafikutredning Åkervägen Utgivningsdatum: 17 maj 2016 Medverkande: Mörbylånga kommun Bengt Johansson, Rebecka

Läs mer

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND PM 2016-10-21 Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I denna PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna beskrivning

Läs mer

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand Beställare: ALINGSÅS KOMMUN Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria

Läs mer

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Datum Upplands Väsby kommun Axel Nelstrand Grontmij AB Väg och trafik Johan Ericsson PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Uppdrag och förutsättningar Denna PM diskuterar läge för in- och utfart

Läs mer

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis Kv. Päronet 2 Kompletterande handling - Trafik Utredare Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis 2016-01-13 Innehåll Kompletterande trafikutredning Kv. Päronet 2... 3 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Kompletterande

Läs mer

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 1(13) F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 2016-07-11 2(13) Beställare Henrik Löfvenborg NCC Sverige AB Uppdragsledare Sabine Saracco Structor Mark Stockholm AB Granskare Ellen Fredholm

Läs mer

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ULRICEHAMNS KOMMUN Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00

Läs mer

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden 1 PM 2015:103 Jesper Nordlund Hannes Englesson 2016-01-20 Jakobsbergsplatsen Trafikutredning Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46 46 38 65 25 info@trivector.se 2

Läs mer

Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl.

Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl. Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl. Namn: Joel Runn Datum: 2017-03-29 Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte och metod... 2 2.

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Skövde kommun Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Göteborg, 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Datum 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Uppdragsnummer 61441038924

Läs mer

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/ Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 2014-10-23 Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00

Läs mer

McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN

McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN TRAFIK-PM 2014-12-10 1 Bakgrund, syfte och omfattning McDonald s planerar för att etablera en ny hamburgerrestaurang i nordvästra hörnet vid korsningen

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180910 Datum 2018-09-10 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 [ [ Dubbelk licka här, välj bild] PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 stockholm.se PM om Trafik för projekt Gångaren 10 är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Sanna Eveby/Niklas

Läs mer

Cykelfält längs Värmdövägen

Cykelfält längs Värmdövägen PM Oskar Malmberg 2013-11-08 Louise Bergström Krister Isaksson Cykelfält längs Värmdövägen Bakgrund Nacka kommun har uppdragit åt Sweco att utreda konsekvenserna för ett anläggande av cykelfält längs Värmdövägen

Läs mer

PM Trafikutredning, handelsetablering i

PM Trafikutredning, handelsetablering i 1 (5) PM Trafikutredning, handelsetablering i Sköndal Bakgrund En detaljplanerprocess pågår för en etablering av handelsaktörerna Plantagen och Willys i Sköndal, se figur 1 nedan. I ett tidigare skede

Läs mer

Utredningsområdet är beläget i stadsdelen Hestra i den nordvästra delen av Borås såsom framgår av figuren nedan.

Utredningsområdet är beläget i stadsdelen Hestra i den nordvästra delen av Borås såsom framgår av figuren nedan. BN2015-1058 10-04 Trafikanalys för nya bostäder i Hestra Bakgrund och syfte Borås stad, Samhällsbyggnadsförvaltningen, genomför ett planeringsarbete som syftar till att möjliggöra utbyggnad av upp till

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180312 Datum 2018-03-12 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

TRAFIKUTREDNING FÖR VILLANSKOLAN/NYHEMSSKOLAN,

TRAFIKUTREDNING FÖR VILLANSKOLAN/NYHEMSSKOLAN, TRAFIKUTREDNING FÖR VILLANSKOLAN/NYHEMSSKOLAN, ÄNGELHOLM 2012-11-20 Trafik- och Samhällsplanering Helsingborg TRAFIKUTREDNING FÖR VILLANSKOLAN/NYHEMSSKOLAN, ÄNGELHOLM Bakgrund och syfte Planering pågår

Läs mer

Trafikutredning Roslingsvägen mm i centrala Gällivare

Trafikutredning Roslingsvägen mm i centrala Gällivare Uppdragsnr: 10204776 1 (12) PM Trafikutredning Roslingsvägen mm i centrala Gällivare Kristina Schmidt, Martina Trupina och Sebastian Hasselblom 2015-06-12 Rev 2015-06-16 Innehåll Bakgrund och förutsättningar...

Läs mer

T r a f i k u t r e d n i n g k r i n g n y b y g g n a d K r i s t a l l e n s f ö r s k o l a , rev

T r a f i k u t r e d n i n g k r i n g n y b y g g n a d K r i s t a l l e n s f ö r s k o l a , rev 1(17) T r a f i k u t r e d n i n g k r i n g n y b y g g n a d K r i s t a l l e n s f ö r s k o l a 2(17) Beställare Henrik Löfvenborg NCC Sverige AB Uppdragsledare Sabine Saracco Structor Mark Stockholm

Läs mer

Var rädd om våra barn i trafiken!

Var rädd om våra barn i trafiken! Var rädd om våra barn i trafiken! Du är förälder till ett barn som just har börjat skolan Nacka kommun arbetar aktivt med trafiksäkerheten och tryggheten runt skolorna. Idag skjutsar många föräldrar sina

Läs mer

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg.

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. 1 2006-11-23 PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. Trafiksituation idag På torget finns idag 88 parkeringsplatser och på de angränsande gatorna runt omkring torget finns

Läs mer

Fö rbä tträd träfikmiljö Kvärnbergets rädhusömrä de

Fö rbä tträd träfikmiljö Kvärnbergets rädhusömrä de Fö rbä tträd träfikmiljö Kvärnbergets rädhusömrä de Bakgrund Trafiksituationen i Kvarnbergets radhusområde har försämrats markant de senaste åren. Under en rad år har flera faktorer samverkat och höjt

Läs mer

Trafikutredning för området Uttran-Lindhov 2007. Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering

Trafikutredning för området Uttran-Lindhov 2007. Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering november 2007 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 4 Uppdrag 4 Definitioner 4 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

PM - TRAFIK DETALJPLAN FÖR HEMAVAN BJÖRKFORS 1:448, 1:819, 1:850 M.FL, UPPRÄTTAD: FRITIDSOMRÅDE MELLAN KUNGSVÄGEN OCH MORTSBÄCKEN

PM - TRAFIK DETALJPLAN FÖR HEMAVAN BJÖRKFORS 1:448, 1:819, 1:850 M.FL, UPPRÄTTAD: FRITIDSOMRÅDE MELLAN KUNGSVÄGEN OCH MORTSBÄCKEN PM - TRAFIK DETALJPLAN FÖR HEMAVAN BJÖRKFORS 1:448, 1:819, 1:850 M.FL, FRITIDSOMRÅDE MELLAN KUNGSVÄGEN OCH MORTSBÄCKEN Aktuellt område Flygfoto över Hemavan och planerat exploateringsområde (Bildkälla:

Läs mer

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING PM VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-05-15 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986 2(8) 1 BAKGRUND

Läs mer

BILTRAFIK. Förutsättningar

BILTRAFIK. Förutsättningar BILTRAFIK Förutsättningar I den trafikutredning ( Trafikutredning Södra Norrlandet, 2009) som upprättats parallellt med fördjupningen redovisas dagens trafiksituation, hur trafiknätet kommer att belastas

Läs mer

Trafikutredning ny paviljong vid Stigslunds skola, Gävle

Trafikutredning ny paviljong vid Stigslunds skola, Gävle Gavlefastigheter Gävle kommun AB Trafikutredning ny paviljong vid Stigslunds skola, Gävle Falun 2015-04-09 Trafikutredning ny paviljong vid Stigslunds skola, Gävle Datum 2015-04-09 Uppdragsnummer 1320013183

Läs mer

Trafikutredning Tosterö

Trafikutredning Tosterö Svenska Hem Entreprenad Stockholm 2017-10-17 Datum 2017-10-17 Uppdragsnummer 1320022838 Utgåva/Status Version 1 Eva-Lena Nilsson Malin Lagervall Johan Wahlstedt Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Trafikutredning Hövik 3.23 m.fl, Tjörns kommun Trafikanalys och utformningsförslag

Trafikutredning Hövik 3.23 m.fl, Tjörns kommun Trafikanalys och utformningsförslag Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström/Daniel Rutgersson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Johan Hultman Stefan Krii

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan Finnshyttan Filipstads kommun Trafikutredning till detaljplan 2017-05-22 Beställare: Filipstads kommun Projektledare: Roger Danielsson Konsult: Wermlands Infrakonsult AB (Wikon) Verkstadsgatan 20A, 652

Läs mer

Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn.

Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Dokumentinformation Titel: TRAFIKFÖRSLAG FÖR DETALJPLANEARBETE DUNKAVLEMYREN, SKÄRHAMN Version: 2013-10-23 Beställare: Åsa Jönsson, Tjörns kommun

Läs mer

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg Ramböll Sverige AB Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun Göteborg 2008-02-07 Skövde kommun Datum 2008-02-07 Uppdragsnummer Utgåva/Status Hans Wiktorsson Stephan Schumpp/Staffan Sandberg HW Uppdragsledare

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

MAGLEHILL HÖÖR - TRAFIKUTREDNING

MAGLEHILL HÖÖR - TRAFIKUTREDNING RAPPORT MAGLEHILL HÖÖR - TRAFIKUTREDNING 2018-07-13 UPPDRAG 286645, Höör Maglehill mfl Trafk- och bullerutredning Titel på rapport: Maglehill Höör - Trafikutredning Status: Datum: 2018-07-13 MEDVERKANDE

Läs mer

Hjortsberg 3:32 RAPPORT. Trafikutredning för detaljplan

Hjortsberg 3:32 RAPPORT. Trafikutredning för detaljplan RAPPORT Trafikutredning för detaljplan Hjortsberg 3:32 ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-401 51 Göteborg Sweden Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

Parkerings- och Trafikutredning Gällerstagränd, Hagsätra November 2011

Parkerings- och Trafikutredning Gällerstagränd, Hagsätra November 2011 Parkerings- och Trafikutredning Gällerstagränd, Hagsätra November 2011 På uppdrag av Exploateringskontoret Stockholms Stad har genomförts en parkerings- och trafikutredning för Gällerstagränd i Hagsätra.

Läs mer

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Nuläge 1 2.1 Trafikflöde och hastighet 1 2.2 Kollektivtrafik 2 3 Nyetablering 2 3.1.1 Sikt 3 3.1.2 Avfartsramp E20 Väg 509 5 3.1.3 Tillgänglighet och trafiksäkerhet

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer: 1(6) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

Skolvägsplan. Näsviken skola

Skolvägsplan. Näsviken skola Skolvägsplan Näsviken skola 15-03-04 Beskrivning av skolan Om skolan Näsvikens skola ligger 1.5 mil från Hudiksvall vid Södra Dellens södra del. Området erbjuder vacker natur med närhet till både skog

Läs mer

Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen -14 Detaljplan Segerdal 1 (14) S w e co Vasagatan 12 SE-722 15 Västerås, Sverige Telefon Fax www.sweco.se Sweco Society AB RegNo: 556949-1698 Styrelsens säte: Stockholm En del av Sweco-koncernen Patrik

Läs mer

Måvy hotell och trafikantservice

Måvy hotell och trafikantservice Trafikstudie PEAB BOSTAD AB Måvy hotell och trafikantservice Uppsala Trafikstudie Datum 2013-01-22 Uppdragsnummer 61381147814000 Utgåva/Status Slutleverans Anders Attelind Mario Rivera Michael Eriksson

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG 2012-10- INNEHÅLL Bakgrund och Syfte 3 Förutsättningar 3 Effekter av planerat verksamhetsområde 3 Framkomlighet 3 Alternativ 1 - anslutning till Skansvägen

Läs mer

PM Trafik Långflon 2 avseende detaljplan för del av Aspberget 1:127, 1:128 och 1:234

PM Trafik Långflon 2 avseende detaljplan för del av Aspberget 1:127, 1:128 och 1:234 Bilaga 3 PM Trafik Author Gustav Silverin Phone +46 10 505 54 71 E-mail gustav.silverin@afconsult.com Date 2015-02-20 Project ID 704807 Client KLARA arkitektbyrå ab PM Trafik Långflon 2 avseende detaljplan

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Erik Mejer UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Erik Mejer UPPRÄTTAD AV UPPDRAG DP HARSTENSLYCKE 1:17 mfl UPPDRAGSLEDARE Erik Mejer DATUM 25 UPPDRAGSNUMMER 3840149000 UPPRÄTTAD AV Gabriel Rye-Danjelsen Underlag för detaljplan för fastigheten Harstenlycke 1:17 mfl 1. Befintliga

Läs mer

Trafikutredning för Gällinge Skår 2:1. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Gällinge Skår 2:1. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik December 2016 Utges av i december 2016 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 5 2 Nulägesbeskrivning 6 2.1 Biltrafik... 6 2.2 Gång- och cykeltrafik... 8 2.3 Parkering... 10 3 Planförslag

Läs mer

Inledning Planerade förändringar Detaljplan för del av Selleberga 17: Trafikflöden... 3

Inledning Planerade förändringar Detaljplan för del av Selleberga 17: Trafikflöden... 3 Trafikrapport Trafikrapport: Detaljplan för del av Selleberga 17:1 1 Inledning Bjuvs kommun har tagit fram ett förslag till detaljplan för del av Selleberga 17:1. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK KONCEPT 2014-08-25 1 Bakgrund Planering för ny etablering på norra delen av Stäksön pågår. Som ett led i arbetet studeras förutsättningarna för trafiken i området. För att etableringen

Läs mer

PM - BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

PM - BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND SVARTVIKS STRAND Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I detta PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt det nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna

Läs mer