Bergfotens fritidsgård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bergfotens fritidsgård"

Transkript

1 Bergfotens fritidsgård Barn- och utbildningsnämnden Enhetsplan 2014

2 Tyresö kommun 2 (10) Innehållsförteckning 1 Verksamhet och syfte Omvärldsanalys Personal Mål att uppnå Kommungemensamma mål och uppdrag att uppnå Kvalitetsgarantier Verksamhetsmål att uppnå 2014 enligt nämndplan Ekonomi Budget Årsbudget Uppföljning, utvärdering och kommunikation Uppföljning av aktiviteter för att nå målen och ekonomi Årshjul Styrande planer och policys Kommunikation... 10

3 1 Verksamhet och syfte Syfte för fritidsgårdarnas verksamhetsområden enligt nämndplan Syftet för nämnden med fritidsgårdsverksamheten är att ge kommunens ungdomar och funktionshindrade personer möjlighet till en meningsfull fritid. Tyresö Fritidsgårdsverksamhet bedriver öppen fritidsverksamhet för år i kommunen. Verksamhet finns i Krusboda, Trollbäcken Kringlan, Strand, och i Centrumområdet, Nyboda. Dessutom finns fritidsklubbar vid Kringlan och Nyboda fritidsgård för år. Verksamheten är organiserad med två träffpunkter och två fritidsgårdar. Skillnaden mellan träffpunkt och fritidsgård är kravet på verksamhet, bemanning och öppethållande. Uppsökande fältverksamhet fredags och lördagskvällar, samverkan med skolor, socialtjänst och polis ingår också i vårt ansvarsområde. Bergfotens fritidsgård vänder sig till ungdomar och vuxna med funktionshinder. Fritidsgården har verksamhet kvällstid. Där ges möjligheten till att träffa vuxna ledare att prata med, ta en fika, lyssna på musik, spela spel eller sitta vid datorerna och surfa. Finns även grupp och lag i musik samt innebandy för intresserade. Främjande aktiviteter är gårdens ledord, att skapa gynnsamma förutsättningar till meningsfull fritid. Förändring under senaste året är, en egen kväll för tonåringar. Historia: Fritidsgården uppfördes 1972 samordnat och integrerat med Bergfotens skola Verksamheten var från början en enkel inskriven eftermiddagsverksamhet för skolans elever i fritidsförvaltningens regi för åldrarna år. Integrering av ungdomar med funktionshinder blev naturligt när kommunens särskoleklasser hade sin undervisning förlagd i skolan. Kvällsaktiviteterna startade 1978 i samarbete mellan intresseföreningen FUB och dåvarande landstinget samt kommunens fritidsförvaltning. Verksamhetområden 2014: Korttidstillsyn är till för ungdomar som omfattas av lagen om särskilt stöd för vissa funktionshindrade (LSS): Verksamheten genomförs på uppdrag från Handikappomsorgen. Handläggare från omsorgen utreder vilka av de sökande ungdomar som innefattas av tillsyn enligt LSS. För närvarande har 22 ungdomar korttidstillsyn på fritidsgården. Efter skoldagen samt hel dag under lov och studiedagar. Ungdomarna är i åldern 13 till 21år. Öppen kvällsverksamheten är fritidsgårdarnas signum. En verksamhet som syftar till att under fria former underlätta och ge utrymme åt människors möten. Ett sätt att definiera öppen verksamhet är en fritidsform dit man kan gå och inom vida ramar fritt välja att möta vänner, samtala eller syssla med fritidsaktiviteter, till exempel spontanidrott och olika estetiska uttrycksformer Fritidsgården har aktiviteter och tar emot besökare alla vardagkvällar under skolans läsår. Dagligverksamhet i samverkan med avdelningen, verksamheter för personer med funktionsnedsättning. Syftet är att erbjuda meningsfulla arbetsuppgifter, bidra till den personliga utvecklingen och främja delaktighet i samhället för person i yrkesverksam ålder.

4 Unga lagöverträdare år. Tillsammans med samordnaren för ungdomstjänsten tillhandahålla möjlighet för oavlönat arbete, till unga som har tilldömts ungdomstjänst som påföljd av tingsrätten. Allt enligt kända Tyresömodellen. Enhetens organisation som fritidsgården tillhör Fritidsgården tillhör område/enhet Nybodabergets förskolor och skolor i Barn o Utbildningsförvaltningens organisation. Nybodabergets förskolor och skolor Skola 1-6 Förskola Fritidsgård Modersmål Bergfoten Bergfoten Bergfoten Kommunövergripande Njupkärr Njupkärr Famarstugan Kardemumman Loket Tärningen Ringen 1.1 Omvärldsanalys Omvärldsanalys enligt nämndplan Antalet ungdomar i fritidsgårdarnas målgruppsålder (13-16 år) beräknas öka mellan åren Den nedåtgående befolkningstrenden i de aktuella åldrarna vänder under enligt prognos för att åter minska efter Behovet av fritidsverksamhet kommer att växa något. Sannolikt kommer ökningen ske i de områden där det byggs i kommunen, exempelvis östra Tyresö som inte har en så väl utbyggd verksamhet för denna åldersgrupp. Omvärldsanalys för Bergfotens fritidsgård Ungdomar med utvecklingsstörning motionerar mindre än övriga ungdomar Omkring 65 procent är fysisk inaktiva. Det är dubbelt så många som bland övriga ungdomar. Flickor med utvecklingsstörning är mindre fysiskt aktiva än pojkar med utvecklingsstörning. Gäller även, att vara med i idrottsförening. Det behövs mer omfattande riktade och varierade insatser för att stimulera ungdomar med funktionshinder till både deltagande i föreningar och annan fysisk aktivitet. Forskning visar att det inte räcker med inkludering i idrottsrörelsen som metod utan det måste finnas separat verksamhet med möjlighet till inkludering i senare skede, men det kräver mer resurser.

5 Fritidsgårdens starka sidor Verksamheten är inspiration och modell för många fritidsverksamheter för funktionshindrade i Sverige. Hela 69 procent av kommunens funktionshindrade i åldrarna 15 till 56 år besöker fritidsgården regelbundet. Vilket ger stor kunskap om varje person och intresse. I arbetsmetodiken som fritidsgårdens ledare tillämpar kan besökaren påverka aktiviteter och vara delaktig efter eget intresse. I öppna mötesplatser kan förändring av åtaganden ske snabbt. Detta kan bero på att besöksgruppen förändras. Vad är viktigt just nu? Vad är det som hänt denna vecka som behöver förändras till det bättre? Styrkan hos personalen på gården är den samsyn vi skapat genom åren. Vår metodik är att arbeta med att hitta lösningar i stället för att leta efter problem. Att göra förändringar nära händelser och uppstådda brister är för oss verksamhetsutveckling till det bättre. Enligt rapporten Ung livsstil av Ulf Blomdahl ökar den fysiska passiviteten bland ungdomar på gymnasiesärskolan i landet. Undantag finns i Tyresö/Haninge gymnasiums särskola där många elever är aktiva i Bergfotens innebandyklubb. Föreningen finns med som inspiration och modell i publicerad skrift från forskningsledarna på Stockholms stad, som ett gott exempel! Bergfoten är den största aktören i Södertörn när det gäller fritid för personer med funktionsnedsättning. 1.2 Personal Enheten styrs av fritidsgårdschef tillsammans med 5 fritidsledare. I öppna kvällsverksamheten finns timledaresurs. Fritidsgårdchefens närmaste chef är rektor för området Fritidsgårdens tjänster kombineras med arbete i korttidstillsynen/lss och öppna kvällsverksamheten samt för en ledare i samverkan med Tyresö sär gymnasium. Resursen för timpersonal under kvällstid motsvarar 0,75 heltidstjänst fördelad på 7 timledare. Rekryteringen av gårdens timledare sker efter personlig kompetens i olika intressen som musik, idrott, dj samt erfarenhet av arbete med funktionshindrade personer i sina heltidsarbeten. Fritidsledare och andra professionella ungdomsledare har idag en viktig roll i många handikappade ungdomars vardag. Ur ett politiskt perspektiv är det viktigt att vi som arbetar med ungdomar och handikappade har kompetens att möta besökarnas behov och livssituation, här och nu. Det kallas ett främjande ledarskap. Förändringar i samhället ställer också nya krav på yrkesroller och utbildningssystem. För att möta dessa krav krävs ständigt pågående kompetensutveckling i exempel samtals utbildning, coachande ledarskap, autism och kommunikation. Ledarnas har stort inflytande över sin arbetsmiljö, genom bland annat personligt kunna påverka arbetsuppdrag och arbetstider. Det har medfört att sjukfrånvaron är bland de lägsta i kommunen.

6 2 Mål att uppnå Kommungemensamma mål och uppdrag att uppnå 2014 Mål Aktivitet När och hur ska detta göras? Mål 12 Kommunplan 2014 (att uppnå 2014 och 2015) Lönespridningen har ökat. Mål 13 Kommunplan 2014 (att uppnå 2014, 2015 och 2016) Den totala sjukfrånvaron är högst sex procent årligen. (mäts årligen SKL) Mål 15 Kommunplan 2014 Nöjd medarbetarindex är minst 70 % på alla arbetsplatser enligt Medarbetarenkäten (mäts 2015) Att premiera ledare som utvecklar verksamheten Att ha ett gott arbetsklimat Medarbetarindex För fritidsgårdar 2013 är redan 77 % tillfreds med sitt arbete. Åtgärder, tidsplan I samband med lönegrundande medarbetarsamtal Februari 2014 Inflytande över sin arbetsmiljö, genom bland annat personligt kunna påverka arbetsuppdrag och arbetstider inom verksamhetsområdet. Utvärderas på APT möten. Läsåret 13/14/15 Handlingsplan med förbättringsåtgärder under Samtal om förbättringar under medarbetarsamtal/apt Kvalitetsgarantier Kommungemensamma Du får svar på eller bekräftelse av e-post inom 2 arbetsdagar, brev inom 10 arbetsdagar (om inte besked kan ges direkt) Du ska bara behöva ringa ett samtal till kommunen för att komma i kontakt med den person som kan hjälpa dig. För enheten Alla fritidsgårdens verksamheter är drogfria. Alla ungdomar har möjlighet att vara med i både planering och genomförande av våra aktiviteter. Åtgärder och uppföljning Varje person ska läsa sin post varje dag o alltid återkoppla till avsändaren. Återkoppla till personen inom ett dygn om man inte har kunskap om förfrågan. Anteckna i dagboken 2014 för sammanställning. Information genom samtal till nya besökare om att verksamheten är drogfri. Vi har alkotest om det uppstår tveksamheter. Coachande planeringssamtal som modell. Med besökare som vill vara delaktiga i planering och genomförande av aktiviteter. Pågår hela Uppföljning av ledarna under APT träffarna 2.3 Verksamhetsmål att uppnå 2014 enligt nämndplan Mål Aktivitet När och hur ska detta göras? Mål 9:1 Kommunplan 2014 (att uppnå 2015) Minst en fritidsgård/fritidsklubb/träffpunkt Politiskt mål Åtgärder. tidplan Politiska åtgärder

7 drivs i annan regi. Mål i Nämndplan 2014 I Tyresö råder nolltolerans mot mobbing och andra kränkningar. Varje vuxen på fritidsgården har ett ansvar att omedelbart vidta åtgärder vid sådan händelse. Mål i Nämndplan 2014 Ungdomarnas inflytande över verksamheten ska öka. (Mäts genom fritidgårdens egen enkät. Frågan: Jag kan vara med och bestämma om vad som ska hända på fritidsgården.) NYTT MÅL Mål på Fritidsgården 2014 Utveckling av koncept för torsdagskvällar. Tyresö fritidsgårdar: Mäts genom fritidsgårdarnas enkät Enhet Bergfoten: Temakväll om nolltolerans Utvärdering av planeringssamtalen med besökarna under (2.2 kvalitetsgarantier för enheten). Under kommande läsåret kommer ledarna att med olika programpunkter öka besökarnas inflytande över verksamheten enligt nämnden mål fritidsgårdar. Brukarenkät under 2014 Revidering av gårdens handlingsplan Samtal samt informationsplancher angående Tyresös noll policy. Mäts under 2014 genom incidentredovisning. Genomgång och sammanställning av resultat på planeringsdagarna, under vecka 33. Läsåret 13/14 Utvärdering under planeringsdagar vecka Ekonomi Kvällsverksamheten finansieras från gemensamt anslag till alla fritidsgårdar från barn och utbildningsnämnden. Nämnden anslag till kvällsverksamheten är likvärdig med den resurs och kostnad per besökare som gäller för kommunens vanliga gårdsverksamhet. Det bekräftas även i jämförelse med Södertörns nyckeltal för fritidsgårdar. LSS och daglig verksamhet utförs på uppdrag från socialförvaltningen. Finansiering sker efter avtal med biståndsavdelningen i avtalet ingår ersättning per ungdom under 2014 verksamhet, för personal, ledning och drift. 3.1 Budget 2014 Årsbudget 2014 Intäkter Försäljning (externa ersättningar) Taxor och avgifter (i de fall intäkter tillfaller enheten) Anslag/ Interna ersättningar Övriga intäkter (café försäljning, medlemskort) Totalt intäkter

8 Kostnader Personalkostnader (lön+ PO) Köp av verksamhet Lokalkostnader Övriga kostnader Totalt kostnader Resultat 0 4 Uppföljning, utvärdering och kommunikation 4.1 Uppföljning av aktiviteter för att nå målen och ekonomi Uppföljning av öppna och frivilliga verksamheter ställer krav på att ledarna är lyhörda för besökarnas önskemål och åsikter. Särskilt måste betydelsen av lyhördhet framhävas, på grund av att flesta av våra besökare har svårt att skriva och läsa. Aktiviteter I Tyresö råder nolltolerans mot mobbing och andra kränkningar. Varje vuxen på fritidsgården har ett ansvar att omedelbart vidta åtgärder vid sådan händelse Ungdomarnas inflytande över verksamheten ska öka. Vad ska mätas för att kunna följa upp aktiviteterna? Antal incidenter dokumenteras i dagboken. Antal aktiviteter som besökare med ledarnas hjälp är delaktiga under planering och genomförande Vem ansvarar för uppföljningen? Alla ledare Ledare som är ansvarig för aktiviteten Vem/vilka ska detta rapporteras till När och hur ska detta göras? Fritidsgårdschef All verksamhet under 2014 Fritidsgårdschef Årshjul Fritidsgårdens årshjul: Januari-december: arbetsplatsträff och planeringsmöte: måndagar klockan Januari/februari: arbete med årsbokslut 2013, Budget 2014, Enhetsplanen 2014 Juli: Semesterstängt Augusti: Planeringskonferens November/december: Sammanställa utvärderingen av 2014 enhetsplan, arbete med budget 2015

9 Arbetsplatsträff/planeringsmöte: Utvärdering i närhet till händelser och aktiviteter underlättar att få en gemensam syn på verksamheten. En till fördel är att vi snabbt kommer till beslut om eventuella förändringar. Händelser utöver det normala dagliga dokumenteras i dagbok. Vilket även gäller processen för att följa upp 2013 års enhetsplan och eventuella förändringar under 2014 enhetsplan. Under månadens förta APT sker information budget och nyckeltal, fram till gällande månad, från fritidsgårdschef. Under planeringskonferensen i augusti sammanställts ungdomars och personals åsikter. Utifrån dessa synpunkter gör vi en omvärldsanalys och nya egna mål sätts för fritidsgårdens verksamhet, kommande år. 4.3 Styrande planer och policys Tyresö kommuns dokument om styrprocesser definieras policy som ett kortfattat dokument som anger förhållningssätt och/eller grundprinciper för kommunens arbete inom ett visst område. En policy kan konkretiseras närmare i form av riktlinjer. De kommunövergripande, respektive lokala dokument som används på fritidsgården, är följande: Barn och Utbildningsnämnden: Policys Policy för upphandling (KF 2010) Risk- och säkerhetspolicy (KF 2012) Kommunikationspolicy (2011) Personalpolicy (KS 2008) Arbetsmiljöpolicy (KS 2007) Policy Att vara chef i Tyresö kommun (KS 2007) Alkohol- och drogpolicy (KF 2011) Planer Likabehandlingsplan (KS 2013) Tillgänglighetsplan (KS 2011) Integrationsplan (KF 2007) Brottsförebyggande program (KS 2000) Klimatstrategi (KF 2010) Plan för hantering av extraordinära händelser (KF 2011) Reglementen/Delegationsordningar Gemensamt reglemente för samtliga nämnder (KF 2012) Reglemente för barn- och utbildningsnämnden (KF 2012) Delegationsordning för barn- och utbildningsnämnden (BUN 2013) Dokumenthanteringsplan för barn- och utbildningsförvaltningen (BUN 201) Fritidsgården: Lag Lagen om Särskilt Stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som kompletterar hälso- och sjukvårdslagen samt socialtjänstlagen ger funktionshindrade personer rätt att delta i fritidsaktiviteter anordnade av kommunen. Detta stöd finns inte för vanliga medborgares fritidsaktiviteter och ungdomars besök på fritidsgårdar. Text ur LSS: Personer med funktionsnedsättning ska kunna vara delaktiga i samhället och känna gemenskap med andra Kommunen är skyldig att verka för att det allmänna fritidsutbudet blir tillgängligt för dessa personer enligt LSS, lagen om stöd och service. Detta gäller aktiviteter som kommunen själv anordnar eller som anordnas av andra huvudmän.

10 Planer och policys Drogpolicy gällande besökare på Bergfotens fritidsgård Handlingsplan för att motverka våld, rasism, mobbing och meningsskiljaktigheter mellan besökare Rutiner för korttidstillsynen Systematiskt brandskyddsarbete Utrymningsstrategi under verksamhet 4.4 Kommunikation Se rutiner 4.2 årshjul

Enhetsplan 2016 Tyresö kultur och fritidsgårdar. Bergfotens fritidsgård

Enhetsplan 2016 Tyresö kultur och fritidsgårdar. Bergfotens fritidsgård Enhetsplan 2016 Tyresö kultur och fritidsgårdar Bergfotens fritidsgård 2 Innehållsförteckning 1 Tyresö kultur och fritidsgårdar...3 Tyresö fritidsgårdar/bergfotens fritidsgård...3 1.1 Verksamhetsområde

Läs mer

Verksamhetsplan Kulturskola och fritidsgårdar

Verksamhetsplan Kulturskola och fritidsgårdar Verksamhetsplan 2017 Kulturskola och fritidsgårdar 2 (11) Innehållsförteckning Verksamhetsplan - Kulturskola och fritidsgårdar...3 1 Uppdrag...3 2 Sammanfattande slutsatser utifrån analysunderlag...4 3

Läs mer

Enhetsplan 2016 Tyresö kultur och fritidsgårdar. Tyresö fritidsgårdar

Enhetsplan 2016 Tyresö kultur och fritidsgårdar. Tyresö fritidsgårdar Enhetsplan 2016 Tyresö kultur och fritidsgårdar Tyresö fritidsgårdar 2 Innehållsförteckning 1 Tyresö kultur och fritidsgårdar...3 Tyresö fritidsgårdar...3 1.1 Verksamhetsområde 9: Bibliotek, kultur och

Läs mer

Kvalitetskrav Fritidsgårdar

Kvalitetskrav Fritidsgårdar Kvalitetskrav Fritidsgårdar Barn- och utbildningsnämnden 2016-01-27 Dnr: 185-2016 KVALITETSKRAV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning Sida 1 Gemensamma rutiner och administrativa system Avvikelser

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Strands förskolor. Enhetsplan februari 2015

Barn- och utbildningsnämnden Strands förskolor. Enhetsplan februari 2015 Barn- och utbildningsnämnden Strands förskolor Enhetsplan februari 2015 Innehåll 1 KVALITETSARBETE INOM BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN... 3 2 LÄSÅRETS VERKSAMHET... 3 3 PERSONAL... 5 4 ANALYSOMRÅDEN

Läs mer

Redovisning av jämförelser av nyckeltal för fritidsgårdsverksamhet i sex kommuner

Redovisning av jämförelser av nyckeltal för fritidsgårdsverksamhet i sex kommuner -12-18 1 (8) Rapport Redovisning av jämförelser av nyckeltal för fritidsgårdsverksamhet i sex kommuner Sammanfattning Nackanätverket är ett samarbete mellan sex kommuner som handlar om fritidsgårdar och

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 Kulturskola och fritidsgårdar

Verksamhetsplan 2018 Kulturskola och fritidsgårdar Verksamhetsplan 2018 Kulturskola och fritidsgårdar Utgåva: Verksamhetsplan 2018 Rapportperiod: 2018-01-01 Organisation: Verksamhet Kulturskola och fritidsgårdar 1 UPPDRAG Tyresö kulturskola och fritidsgårdar

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildningsförvaltningen Stockholms stad Sida 1 (8) 2019-01-15 Lindeparkens gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2018/2019 Sida 2 (8) Verksamhetsform som omfattas av

Läs mer

Skolverksamhet. Samtliga elever på respektive högstadieskola, som under öppettiden har rast eller håltimma.

Skolverksamhet. Samtliga elever på respektive högstadieskola, som under öppettiden har rast eller håltimma. Grundsyn/definition Fritidsgården skall vara en plats för trygga möten i en drogfri miljö mellan i första hand unga människor oavsett ålder, kön, funktionshinder, livsstil, etnisk bakgrund, politisk eller

Läs mer

för fritidsgårdsutveckling

för fritidsgårdsutveckling för fritidsgårdsutveckling 2005 Nackanätverket Nackanätverket initierades 1999 av den kommunala fritidsgårdsverksamheten i Nacka. Nätverket består av ansvariga för fritidsgårdsverksamheten i sex svenska

Läs mer

Tjänstedeklaration. för LSS-insatsen daglig verksamhet inom omsorgen om funktionshindrade i Vimmerby kommun

Tjänstedeklaration. för LSS-insatsen daglig verksamhet inom omsorgen om funktionshindrade i Vimmerby kommun Socialförvaltningen Tjänstedeklaration för LSS-insatsen daglig verksamhet inom omsorgen om funktionshindrade i Vimmerby kommun Foto: Ekbacken Beslutad av omsorgsnämnden 2011-06-16, 94 Övertagen av socialnämnden

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

Tyresö bibliotek. Kultur- och fritidsnämnden. Enhetsplan 2014

Tyresö bibliotek. Kultur- och fritidsnämnden. Enhetsplan 2014 Tyresö bibliotek Kultur- och fritidsnämnden Enhetsplan 2014 Tyresö kommun 2 (7) Innehållsförteckning 1 Verksamhet och syfte... 3 1.1 Omvärldsanalys... 3 Personal... 3 2 Mål att uppnå 2014... 4 2.1 Kommungemensamma

Läs mer

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018 KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (16) Datum 2018-08-29 Tid 18:00 Plats Bollmora Ordförande Sekreterare Anki Svensson Carl Lidén Högselius Dagordning 1 Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 2 Ekonomisk uppföljning

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Varför tjänstedeklarationer? Vi vill förtydliga vad våra olika tjänster innebär och vad du kan förvänta dig av oss. Vi beskriver också vilka förväntningar vi har på dig. Vårt mål är att din insats ska

Läs mer

VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola Fritids F-klass Förskola Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass - år 9 a för planen Rektor Seija

Läs mer

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Saltsjö-Boo 2014-08-11 Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2010 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Obligatoriska särskolan Inlämnad av: Verksamhetschef Ann-Catrin A-Göthlin Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Socialförvaltningen Insatsen bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänstedeklaration Beslutad av

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST Kvalitetspolicy Foto: Fredrik Hjerling Dokumenttyp Styrdokument Beslutat av Kommunstyrelsen Dokumentnamn Kvalitetspolicy Ansvarig förvaltning och avdelning Kommunstyrelseförvaltningen, Ekonomiavdelningen

Läs mer

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-21 Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (9) Marika Lyman Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Diarienummer 2013/BUN

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult

Plan mot kränkande behandling. Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult Plan mot kränkande behandling Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult Fastställd den 5 oktober 2012 Innehållsförteckning Innehåll... 2 Plan mot kränkande behandling för Gymnasieskola

Läs mer

Arbetsmiljö Tyresö gymnasium- Årshjul

Arbetsmiljö Tyresö gymnasium- Årshjul 1 Januari : December: medarbetarenkät Lönegrundande medarbetarsamtalet Elevenkäten åk 2 Friskvård drogenkät åk 2 Februari: Lönegrundande medarbetarsamtal Elevenkäten åk 2 Skyddsrond November: Drogenkät

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun VINDELNS KOMMUN Datum 2015-03-30 Utbildnings och Fritidsförvaltningen Hällnäs skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun Det här är Vindelns kommuns

Läs mer

och likabehandlingsplan läsåret 2014-15

och likabehandlingsplan läsåret 2014-15 Storumans kommun Förskolan Gungan Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Bakgrund.1 Definitioner.2 Mål och ansvar 3 Kartläggning, förebyggande åtgärder,

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Ansvariga för planen Förskolechef och likabehandlingspilot Planen gäller

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017-10-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2017/123 Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2018-2019 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga

Läs mer

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara.

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara. UKF: Enhetsplan KYRKSKOLANS FÖRSKOLA 1. Verksamhetsbeskrivning Kort beskrivning av avdelningens/enhetens verksamhet. Avdelning: Läsår 2011/2012 Kyrkskolans förskola består av två avdelningar, 1-3 år med

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Kvalitetsredovisning Fritidshem

Kvalitetsredovisning Fritidshem Kvalitetsredovisning Fritidshem Läsåret 2012/2013 Edvinshems fritidshem Väster Ansvarig rektor: Jonas Thun Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole och skolenheter

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Att främja barns och elevers lika rättigheter och möjligheter Personalen på Bovallstrands förskola diskuterar värdegrundsfrågor, förhållningssätt

Läs mer

Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SMEDBY FÖRSKOLA 2018-2019 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga roller... 3 Information om

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2012 2011-10-13

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2012 2011-10-13 Byggnadsnämnden Nämndplan 2012 2011-10-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 2.1 Omvärldsanalys 3 2.2 Personal 4 2.3 Ekonomi 4 2.4 Väsentliga verksamhetsförändringar 5 2.5

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola årskurs 1-5 och fritidshem Läsår

Läs mer

ÅRLIG PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN

ÅRLIG PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN ÅRLIG PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN Lyrfågelskolan Fritidshem 2015/2016 Lyrfågelskolans Fritidshem plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer

Läs mer

Verksamhetsplan. Vimarskolan Åk 7-9 2015/2016

Verksamhetsplan. Vimarskolan Åk 7-9 2015/2016 Vimarskolan Åk 7-9 Tillsammans når vi toppen! Förbättringsområden inom förskola och grundskola enligt Nämndsplanen för styrning av barn- och utbildningsförvaltningen 2014 Nämndsplanen för styrningen av

Läs mer

Trollskogen och Fröhusets förskola i Kvidinges plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollskogen och Fröhusets förskola i Kvidinges plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollskogen och Fröhusets förskola i Kvidinges plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-3 och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan, Grundskolans fritidshem Syrenen, Nyponrosen och Polstjärnan,

Läs mer

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Vad är LSS? LSS betyder Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet med LSS är att ge människor med funktionshinder möjlighet att leva som andra. Insatser

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-05-27 Reviderad Tuna skolområde 2017-09-15 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tuna skolområde, läsåret 2017/ 2018 INNEHÅLL: 1. Lagtexter 2. Tuna skolområde en beskrivning 3. Vision

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskoleklass

Kvalitetsredovisning Förskoleklass Kvalitetsredovisning Förskoleklass Läsåret 2012/2013 Edvinshemsskolan Område Väster Ansvarig rektor: Jonas Thun 1 Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från och med till och med

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från och med till och med Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från och med 2017-08-22 till och med 2018-07-02 Ansvarig för planen är Sandra Fritzon Lärare Jaana Koskinen Skolsköterska Nicklas svensk

Läs mer

Kvalitets och värdegrundsdeklaration

Kvalitets och värdegrundsdeklaration s och värdegrundsdeklaration på Fogdaröd: I vårt dagliga arbete på Fogdaröd strävar vi alltid efter att brukare, boende och elever med sina företrädare och anhöriga ska uppleva att vi med överlägsen yrkeskompetens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Pajala kommun 2013 -

Systematiskt kvalitetsarbete Pajala kommun 2013 - 1 Systematiskt kvalitetsarbete Pajala kommun 2013 - Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt kapitel, kap 4, i skollagen (2010:800). Bestämmelserna gäller för samtliga skolformer

Läs mer

Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING STALLGÅRDEN FÖRSKOLA 2018-2019 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga roller... 3 Information

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tornet 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tornet 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tornet 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Uppföljning av fritidsklubbsverksamheten

Uppföljning av fritidsklubbsverksamheten Uppföljning av fritidsklubbsverksamheten Ewa Franzén november 2010 2010-11-17 1 (7) Innehåll SAMMANFATTNING...2 1. BAKGRUND OCH SYFTE...2 2. METOD...2 3. REDOVISNING...2 4. ANALYS...5 5. SLUTSATSER OCH

Läs mer

Policy för drogförebyggande arbete. Policy för drogförebyggande arbete

Policy för drogförebyggande arbete. Policy för drogförebyggande arbete Policy för drogförebyggande arbete Innehållsförteckning Policy för drogförebyggande arbete 3 Bakgrund 3 Kommunövergripande mål 3 Handlingsplan 4 Ansvar 4 Uppföljning/Utvärdering 4 Strategiska områden 5

Läs mer

2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STJÄRNSUNDS FÖRSKOLA

2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STJÄRNSUNDS FÖRSKOLA 2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STJÄRNSUNDS FÖRSKOLA 2015-2016 2015-10-08 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017 2016-11-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2016/146 Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga tidigare

Läs mer

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 5 Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass- åk 6, fritids a för planen Rektor Elisabeth Sterner/ bit

Läs mer

Grundsyn Sala kommuns värdegrund antogs i Kommunstyrelsen 2004-03-11 27 204/41/1

Grundsyn Sala kommuns värdegrund antogs i Kommunstyrelsen 2004-03-11 27 204/41/1 Alkohol och drogpolitiskt handlingsprogram för Sala kommun Bakgrund Bruk och missbruk av alkohol och droger är ett allvarligt folkhälso- och samhällsproblem i såväl Sala som i resten av landet. Alkoholkonsumtionen

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

LTrygghet, respekt och ansvar

LTrygghet, respekt och ansvar Ingridskolans ikabehandlingsplan 2015/2016 Syfte Ingridskolans ikabehandlingsplan har till syfte att främja barns och elevers lika rättigheter i de verksamheter som omfattas av skollagen samt motverka

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Nybodabergets förskolor Kardemumman, Farmarstugan, Njupkärr, Loket, Tärningen, Ringen, Bergfoten

Barn- och utbildningsnämnden Nybodabergets förskolor Kardemumman, Farmarstugan, Njupkärr, Loket, Tärningen, Ringen, Bergfoten Barn- och utbildningsnämnden Nybodabergets förskolor Kardemumman, Farmarstugan, Njupkärr, Loket, Tärningen, Ringen, Bergfoten Enhetsplan september läsåret 2014 Innehåll 1 KVALITETSARBETE INOM BARN- OCH

Läs mer

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan 2016-2018 Barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef,

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Särskolans verksamhet, som regleras

Läs mer

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011.

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunalfullmäktige 2010-11-25 Barn och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

2013- Storumans skolor utbildningsplan

2013- Storumans skolor utbildningsplan 2013- Storumans skolor utbildningsplan 2014 Inledning Storuman kommuns utbildningsplan har sin utgångspunkt i de nationella styrdokumenten. I dessa anges inriktning, mål och riktlinjer. Kommunen ansvarar

Läs mer

Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Kärralundsgatan 19 Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Planen gäller förskoleverksamhet Förskolechef: Johan Forsstrand

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Oktober 2000 MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Samtalet bör inledas med att chefen redogör för arbetsplatsens Mål. Med utgångspunkt från denna inledning skall samtalet röra sig mellan de olika samtalsområden

Läs mer

Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst. Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever.

Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst. Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever. Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever. LIKABEHANDLINGSPLAN Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsnedsättning, är

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 4-6 och fritidshem Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Arbetscentrum. Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden. Enhetsplan 2014

Arbetscentrum. Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden. Enhetsplan 2014 Arbetscentrum Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Enhetsplan 2014 Tyresö kommun 2 (14) Tyresö kommun 3 (14) Innehållsförteckning 1 Verksamhet och syfte... 4 1.1 Omvärldsanalys... 4 1.2 Personal... 5 1.3

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Rapportskrivning Beslut. Besök och dokumentation

Rapportskrivning Beslut. Besök och dokumentation 1(6) TiUtbildningsförvaltningen UtUtbildningskansliet Eva Bengtsson Tel: 046-35 70 21 E-post: eva.bengtsson6@lund.se Tillsyn av fristående fritidshem I enlighet med skollagen (2010:800) 26 kap 4, 6-16,

Läs mer

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se Ett gott och självständigt liv Stöd och service enligt LSS-lagen Linköpings kommun linkoping.se Stöd och service enligt LSS-lagen Du som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar har enligt lag rätt

Läs mer

Tallbo särskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tallbo särskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tallbo särskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: grundsärskola, gymnasiesärskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Individuell plan LSS

Individuell plan LSS Individuell plan LSS Ett sätt för dig att påverka din situation Vad är en individuell plan? Du som har rätt att få insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har rätt

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete för förskolan Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Kalvhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kalvhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kalvhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rödklövergatans förskola Läsår 2016/2017

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rödklövergatans förskola Läsår 2016/2017 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödklövergatans förskola Läsår 2016/2017 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande

Läs mer

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Nävertorp grundsärskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Ekbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2017/2018 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen och förskolechefen på Ekbackens

Läs mer

Soltunets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling/likabehandlingsplan 2016/2017

Soltunets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling/likabehandlingsplan 2016/2017 Soltunets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling/likabehandlingsplan 2016/2017 Förskolans vision Alla barn ska bemötas med lika värde. Vår förskola ska präglas av respekt för människors

Läs mer

Nystads förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Nystads förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Nystads förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Attendo Individ och Familj AB - Box 28-575 21 Eksjö Tel. 0730-660 116 - - lisbeth.lindstrom@attendo.se 1. Mål och Vision Mål: Skolan ska ha en likabehandlingsplan

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer