Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 15:41. Beslutande Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Gunnar Storbjörk (S)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 15:41. Beslutande Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Gunnar Storbjörk (S)"

Transkript

1 Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 15:41 Beslutande Ledamöter Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Gunnar Storbjörk (S) Ingmar Svensson Elisabet Andersson Torvald Erlandsson Kerstin Jacobsson Tomas Johansson Stefan Målberg Lise-Lott Naess Doris Wall Övriga närvarande Ersättare HSV Tjänstepersoner Övriga Justering Justerare Plats och tid Görel Gemzell Åhman Karin Hopstadius, verksamhetsutvecklare mångfaldsfrågor, David Johansson, projektledare Växjö stationsområde, 42 Monica Skagne, kommunchef och vd för VKAB, Två teckentolkar Personlig assistent Carin Högstedt (V) Kommunledningsförvaltningen Justerade paragrafer Ajournering Fika 14:15 14:30 Sekreterare Helen Karlsson Jacobsson 1 (30)

2 Ordförande Eva Johansson (C) Justerare Carin Högstedt (V) 2 (30)

3 Bevis om anslag av protokoll kommunstyrelsen samverkansråds protokoll från sammanträdet är justerat. Anslagsdag Anslaget tas ner Förvaringsplats för protokollet Kommunledningsförvaltningen Den som vill överklaga ett beslut ska göra det skriftligt inom tre veckor från anslagsdagen Underskrift Helen Karlsson Jacobsson 3 (30)

4 Förteckning över kommunstyrelsen samverkansråd ärenden den 13 december Dnr Justering av protokoll Dnr Allmänhetens frågestund Dnr Information om VKABs tillgänglighetsinventeringar i bostadsbeståndet. Kommunchef och vd för VKAB Monica Skagne Dnr Information om tillfälliga trafiklösningar under byggnationen av Växjö stationsområde. Projektledare David Johansson Dnr Skrivelse till kommunstyrelsen om att begära in rapporter från Växjö kommunkoncerns nämnder och bolag om deras tillgänglighetsarbete under Dnr Protokoll från samverkansrådet för nämnden för arbete och välfärd, omsorgsnämnden och överförmyndarnämnden Dnr Delrapport om kommunal inläsningstjänst Dnr Växjö kommuns tillgänglighetslinje - inkomna ärenden till Dnr Frågor från HSV till sammanträdet den 13 december Dnr Frågor från Funkibator till sammanträdet den 13/ Dnr Sammanträdes- och beredningstider för våren Dnr Rapport från föreningar och Växjö kommun Dnr Övriga frågor (30)

5 39 Dnr Justering av protokoll s beslut Carin Högstedt (V) utses till att justera dagens protokoll. 5 (30)

6 40 Dnr Allmänhetens frågestund s beslut Ingen allmänhet är närvarande. 6 (30)

7 41 Dnr Information om VKABs tillgänglighetsinventeringar i bostadsbeståndet. Kommunchef och vd för VKAB Monica Skagne s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar informationen om VKABs tillgänglighetsinventeringar i bostadsbeståndet och lägger den till handlingarna. Bakgrund Monica Skagne berättar att hon som vd fick ett uppdrag att göra en inventering i VKABs lägenhetsbestånd. Kommunkoncernen har två bostadsbolag: Vidingehem och Växjöbostäder. Inventeringen börjar med utomhusmiljön (från t.ex. parkeringsplats fram till lägenhetsdörren, inte själva bostaden). Man börjar utomhus eftersom även om koncernen har lägenheter som är tillgängliga för rullstolsburna så måste man se till att det går att ta sig till och från lägenheten på ett så bra sätt som möjligt. Inventeringen har börjat med Växjöbostäders lägenhetsbestånd, förutom särskilda boenden och studentbostäder vilka man väntar med att inventera till senare. När det då gäller utomhusmiljöerna i Växjöbostäders bestånd har koncernen fått fram en lista på åtgärder som behöver göras för att utomhusmiljön ska bli bättre. Arbetet i Växjöbostäders bestånd kommer sedan att fortsätta efter nyår med en inventering av inomhusmiljön. Det är många lägenheter som ska inventeras: det är ett omfattande arbete som kommer att ta tid. För Vidingehems bestånd börjar utomhusinventeringen efter nyår och fortsätter sedan inomhus i fastigheten och lägenheten. Uppgifterna koncernen får in om huruvida utomhusmiljöerna är tillgänglighetsanpassade eller inte ska man sedan kategorisera så att det blir sökbart, både på kommunens Boplats och så att det blir synligt för de som vill söka lägenhet. Detta innebär även att koncernen måste förtydliga definitionerna om vad som menas med "tillgänglig": helt eller delvis eller vad som saknas etc. Det kan exempelvis vara så att utomhusmiljön och själva lägenheten är tillgänglig, men att det är en halvtrappa in till själva fastigheten. Hur man ska kunna beskriva detta på ett bra sätt är något koncernen ska arbeta på att tydliggöra. 7 (30)

8 41 forts. Sammanfattningsvis kan sägas att: Först inventeras utomhusmiljö varefter en inomhusinventering följer. Först inventeras Växjöbostäders bestånd medan Vidingehems bestånd inventeras efter nyår. Koncernen arbetar också med att kategorisera och definiera vad som menas med fullt eller delvis tillgänglig. Koncernen kan inte sätta en tidsplan för arbetet eftersom man först måste få en tidsuppfattning av vilket arbete som finns framöver. Därför kommer Skagne kommer gärna tillbaka till våren och berättar om hur arbetet går framåt. Sammanfattning av diskussioner, frågor och svar Koncernen vet att det främst är det gamla lägenhetsbeståndet som är en utmaning och att det måste göras tydligt vad som är helt tillgängligt och vad som inte är det och vad det beror på. Därför är det viktigt att arbeta med de s.k. kategorierna eller definitionerna. Faktainsamlingen (inventeringen) är också viktig för att få ett underlag till vad som behöver göras vilket i sin tur blir underlag för politiskt beslut om vad som ska göras. På direkta frågor svarar Skagne att: Inventeringen görs även på exempelvis miljöhus som tillhör fastighet eller andra gemensamhetsanläggningar såsom festlokal, tvättstuga etc. I en tillgänglighetsinventering görs inte mätningar kopplat till ljudnivå eftersom det inte ingår i kriterierna för tillgänglighet. Koncernen håller sig inom tillgänglighetsinventeringens kriterier som gäller lagligen och de tillägg (särkrav) som Växjö kommun har när det gäller nyoch ombyggnationer. Man tittar också på Boverkets kriterier för inventeringar och man har även tittat på andra goda exempel. Inventeringen av utomhusmiljön på Växjöbostäder har precis blivit klar och det är därför för tidigt att sammanfatta resultaten från den. Skagne följer dock upp resultatet och återkommer till KS samverkansråd om det. 8 (30)

9 41 forts. Koncernen påverkar privata aktörer som har bostadsbestånd genom att beskriva hur viktigt det är för deras samhällsansvar att göra bostäder tillgängliga. Dock är det inget som kommunen kan ställa krav på - inte mer än de lagkrav som finns och de särkrav som ställs av Växjö kommun vid nyoch ombyggnation. Dessa särkrav är krav som även privata aktörer måste förhålla sig till. Görel Gemzell Åhman (HSV) lyfter att när det gäller en samlingslokal som rymmer minst 50 personer så måste man titta på akustiken och om det finns hörslinga också. Ingmar Svensson (Funkibator) undrar om det blir någon uppföljning av inventeringen och åtgärderna så att KS samverkansråd kan göra något studiebesök när bostadsbestånden är klara? Det vore intressant att se om ledamöterna kanske upptäcker något som missats. Skagne svarar att hon gärna kommer tillbaka längre fram i vår och berättar hur inventeringen går. Däremot har koncernen redan idag lägenheter som sägs vara tillgängliga, kanske kan det vara något att besöka redan nu? Carin Högstedt (V) tillägger i diskussionen att när V skrev till VKAB om den här inventeringen så menade man att inventeringen också borde omfatta de privata ägarna, detta eftersom de numera äger väldigt många lägenheter i Växjö kommun. Kommunkoncernen kan dock inte tvinga på dem att göra en inventering. Däremot är det sagt att kommunens Boplats ska innehålla sådana upplysningar och eftersom det pågår ett samarbete om en gemensam Boplats för kommunkoncern och privata husägare så kan man lyfta där hur viktigt det är att ha tillgängliga bostäder. Elisabet Andersson (HSV) uttrycker sin glädje över att detta med tillgänglighetsinventeringar tas upp som viktigt. Andersson lyfter hur bra det är där/när det finns en tillgänglighetsguide i kommunen och lyfter en annan kommun som gott exempel. Det betyder mycket för Andersson som besökare att innan ett besök kunna gå in i guiden och se var det är tillgängligt eller inte. Andersson behöver veta vart hen kan gå utan att behöva leta sig fram på plats. En tillgänglighetsguide är en väldigt bra PR för kommunen. 41 forts. 9 (30)

10 Tomas Johansson (HSV) efterlyser mer samordning mellan privata fastighetsägare och kommunen när det gäller handikapparkeringar på bostadsområdenas parkeringsplatser. Skagne svarar att hon förstår att detta kan vara ett problem, men att samordningen inte ingår i inventeringen av bostadsbestånden. Detta får lyftas på annat sätt med de förvaltningar som berörs. 10 (30)

11 42 Dnr Information om tillfälliga trafiklösningar under byggnationen av Växjö stationsområde. Projektledare David Johansson. s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar informationen om tillfälliga trafiklösningar under byggnationen av Växjö stationsområde och lägger den till handlingarna. Bakgrund David Johansson börjar med att berätta om stationsområdet som helhet över tiden: från visionens början 2007, genom arbetet som nu pågår i olika faser, fram till slutresultatet. Fokus ligger också på att beskriva tillfälliga lösningar under pågående ombyggnation. David berättar och visar mer om det färdiga arbetet på Södersidan och hur det är tänkt att fungera. Det finns numera en ny gata på Södersidan: Drottninggatan. Södra Bantorget framför World Trade Center och muséet är nybyggt. Den här torgytan med dess parkeringsplatser är den mest lämpliga platsen för att hämta och lämna resenärer till tågstationen. Här finns ett antal 30- minuters parkeringar (tanken är att det är en så kallad resenärsfunktion med omsättning, det vill säga: platserna ska omsättas så att det alltid finns någon ledig), ett antal handikapparkeringsplatser och sedan ytterligare 5-7 stycken 5-minutersparkeringar. Behöver man parkera en längre tid finns parkeringsgarage under World Trade Center där man kan stå upp till 8 dygn. På Södra Bantorget finns också de brevlådor som tidigare stod på järnvägsparkeringen. Här kan man köra ända fram till lådorna och lämna sin post. De kommer stå kvar här på södra sidan till dess att det är klart på norra sidan. Södra Bantorget är bästa hämtning- och lämningsplats för att hämta någon med bil från stationen. På norra sidan började man arbetet i augusti Det mest centrala i den här delen är busstrafiken där Norra Järnvägsgatan alltså stängs av för biltrafik, ungefär från korsningen mot Sandgärdsgatan. Utmed spåren och bakom gamla stationen blir en ny gata som kallas Regionbussgatan där alltså regionbussarna kommer att stå vid hållplatser. 11 (30)

12 42 forts. En diskussion om handikapparkeringsplatser kring det nya stadshuset/resecentrum förs. På direkta frågor svarar David Johansson: Besökare till stadshuset som kommer med permobiler får köra in på Regionbussgatan, det är där de allra närmaste handikapplatserna till stadshuset kommer att finnas. För att nå de snabbaste (korttidsplatserna eller hämtning/lämning) och allmänna handikapparkeringar som är riktigt nära stadshuset måste man antingen ge sig in på antingen Stadsbussgatan eller Regionbussgatan. För att parkera längre tid på en handikapparkeringsplats kommer det att finnas platser i parkeringshuset under källaren. Infart dit är från Stadsbussgatan. Parkeringen vid Tegnérkyrkogården kommer inte att förändras. Personer som idag har specialtillstånd för att komma in på, och parkera på, Tegnérkyrkogården kommer att ha det även i fortsättningen. Ordförande Johansson (C) avslutar diskussionen genom att uppmuntra David Johansson om att projektledningen bör fundera vidare kring en bra lösning på frågan om hur man kommer nära det nya stadshuset och resecentrum om man har en funktionsnedsättning. David Johansson poängterar också att allt inte är helt färdigplanerat idag och han kommer gärna tillbaka framåt våren och fortsätter prata mer om parkeringar osv. David Johansson fortsätter sedan med att berätta om etapperna för ledningsarbetena som kommer att påverka Norra Järnvägsgatan genom olika avstängningar och trafikomläggningar: Stadsbussarna flyttar från resecentrum till Kronobergsgatan, utmed Stortorget mellan tiden 15 januari Alla hållplatser för regionbussarna blir kvar. Runt 1 april 2018 blir det en ny byggarbetsplats för resecentrum. Detta innebär att det blir mer plats på nuvarande bussplan, vilken kommer att utnyttjas för att bygga en tillfällig stationsbyggnad, även detta runt 1 april. Den gamla stationen stängs. Återigen poängteras vikten av att använda Södra Bantorget som bästa plats för att hämta/lämna resenärer. Omställning på delar av Båtsmansparkeringen för hämta/lämna till tillfälliga stationshuset och som resenär använder man Västerbron för att komma till tågen. 42 forts. 12 (30)

13 Taxistationen vid nuvarande resecentrum flyttas ner till Drottninggatan (södra sidan), precis under Västerbron. Nya cykelparkeringar byggs intill nya tillfälliga stationen. Serviceresor och färdtjänst kommer att få ett serviceläge nära tillfälliga stationen där det också kommer att finnas handikapparkeringsplatser (ungefär intill kyrkogården). För att nå dessa platser måste man ta sig in på bussgatan från Sandgärdsgatan. Långtidsparkeringarna finns vid parkeringsgaraget under World Trade Center eller utmed Drottninggatan. Där är det tillåtet att stå 8 dygn. Omflyttningarna av stadshållplatser medför att stads- och regionbussarna dras isär. Växjö kommun har tillsammans med Länstrafiken tittat på hur man skulle kunna underlätta vid byten. Ett förslag till ledsagning för att hjälpa till med byten mellan stads- och regionbussar och även till/från tåg har tagits fram. Det är Länstrafiken som ansvarar för denna ledsagning, och för att detta kommuniceras ut ordentligt till resenärer. Ett utdrag: Beställning görs hos Länstrafikens kundcenter Enstaka resor ska beställas senast 2 timmar i förväg. Abonnemang kan beställas senast dagen innan. Ledsagningen utförs av Cityvärdarna under vardagar mellan kl med start 15 januari (eller möjligen 22 januari). Cityvärdarna ska kunna nås via telefon från kunder som bokat resor (om t.ex. deras ankomst blir sen). Avgiftsfritt för resenär Länstrafiken ska gå ut separat med detaljerna om detta. Och har även bemannat upp med extra personal hela första omläggningsveckan Länstrafikens kontaktcenter kommer att ha ett antal rullstolar till sin hjälp för resenärer som behöver det. Ordförande Johansson sammanfattar att i detta arbete händer mycket hela tiden. Det är svårt att säga exakt hur det ska bli eftersom det kan komma att bli förseningar och omläggningar osv. 13 (30)

14 42 forts. David Johansson kommenterar som svar på direkt fråga: Trafiksituationen är svår och högt belastad var man än är i Växjö: Södra Ringvägen och Södra Järnvägsgatan är två exempel. Växjö är en stor stad nu och Växjöborna måste finna sig i en ökad trafiksituation och att det är rusningstrafik. Kan man planera sina resor, både tidsmässigt och gatumässigt (eftersom en del gator i centrum stängs av nu framöver) är det bra. Lise-Lott Naess berättar att personal från Länstrafiken var på HSVs ordförandemöte i oktober och informerade om de tillfälliga trafiklösningarna. 14 (30)

15 43 Dnr Skrivelse till kommunstyrelsen om att begära in rapporter från Växjö kommunkoncerns nämnder och bolag om deras tillgänglighetsarbete under 2017 s beslut 1. Kommunstyrelsens samverkansråd föreslår till kommunstyrelsen att uppmana nämnderna att inkomma med en uppföljningsrapport om hur de arbetat med tillgänglighetsfrågorna under år Rapporterna ska vara inskickade till kommunstyrelsen senast den 28 februari Rapporterna skickas sedan till kommunstyrelsens samverkansråd för kännedom. Bakgrund I kommunfullmäktiges beslut i 230/2015 om den nya organisationen för kommunens samverkan med funktionsnedsättningsrörelsen står det att Samtliga nämnder årligen ska hantera och följa upp tillgänglighetsarbetet inom det egna verksamhetsområdet. Dock står det inte hur detta ska göras och eftersom KS samverkansråd endast är rådgivande till kommunstyrelsen saknas mandat att be nämnderna inkomma med en rapport. KS samverkansråd föreslår nu kommunstyrelsen att uppmana nämnderna att lämna in en uppföljningsrapport om tillgänglighetsarbetet under Fram till 2015 har alla kommunala nämnder, bolag och styrelser via sina samverkansråd inkommit till kommunstyrelsens samverkansråd med en skriftlig rapport om hur man arbetat med tillgänglighetsfrågorna under året. Detta görs inte längre vilket innebär att helhetsbilden av Växjö kommuns tillgänglighetsarbete saknas och kommer inte längre varken samverkansråden eller funktionsnedsättningsrörelsen till del. Uppföljning av mål och strategier görs som vanligt genom Växjö kommuns budget, men en mer specifik beskrivning av det årliga tillgänglighetsarbetet skulle göra det ännu tydligare. 15 (30)

16 44 Dnr Protokoll från samverkansrådet för nämnden för arbete och välfärd, omsorgsnämnden och överförmyndarnämnden s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar protokollet från den 13 november 2017 från nämnden för arbete och välfärds, omsorgsnämndens och överförmyndarnämndens samverkansråd och lägger de till handlingarna. Bakgrund Protokollet från den 13 november 2017 har kommit för kännedom till kommunstyrelsens samverkansråd. 16 (30)

17 45 Dnr Delrapport om kommunal inläsningstjänst s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar informationen. Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade den 7 november i 358 att kostnad för inläsningsservice för synskadade ska inrymmas i kommunstyrelsens budget. Kommunikationsenheten har fortsatt att undersöka vilka tekniska möjligheter det finns till att göra kommunens webbplats mer tillgänglig med exempelvis kompletterande ljudfiler. Enheten har även tittat vidare på möjliga lösningar för mindre digitaliserade invånare och gjort är en sammanställning över möjliga alternativ. Innan något beslut tas kommer kommunen att ha en nära dialog med Jan Karlsson på HSV/SRF för att se till att de lösningar man finner lämpliga motsvarar behovet (vilket man också talades om vid förra mötet 6 november). Han kommer att kallas in till ett nytt möte så snart det finns något konkret att presentera och diskutera kring. 17 (30)

18 46 Dnr Växjö kommuns tillgänglighetslinje - inkomna ärenden till s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar sammanställningen och lägger den till handlingarna. Bakgrund Hittills under 2017 har 33 stycken anmälningar kommit in till Tillgänglighetslinjen. Här är en redovisning över de ärenden som kommit in sedan föregående sammanträde, till Anmälda ärenden: KC , tillgänglighet i Växjö. Inkom Avslutat. Beskrivning: Jag läser till assistent på Ädelfors folkhögskola och håller nu på med mitt examensarbete där jag fördjupar mig inom tillgänglighet. Har lite intervju frågor som jag gärna frågat någon som arbetar med tillgänglighet om. Se bifogat mail för att de frågorna. Svar: Jag vill meddela dig att jag har tagit emot frågorna och det blir alltså jag som kommer att besvara dem. De var ganska omfattande så därför kommer det att ta några extra dagar. Hoppas att det går bra att du får ett svar nästa vecka - hör gärna av dig annars (svara direkt till min e-postadress i så fall). Jag återkommer alltså med svar på frågorna. Önskar dig en trevlig helg! Bästa hälsningar. KC , ramp på skola. Inkom Avslutat. Beskrivning: Stenholmens förskola har en liten ramp på 3 dm där det är lätt att snubbla. Svar: Svar från Kontaktcenter direkt till anmälaren: HSB äger fastigheten, ta kontakt med dem i första hand. Svar från Kontaktcenter direkt till anmälaren: HSB äger fastigheten, ta kontakt med dem i första hand. KC , handikappramp. Inkom Avslutat som anmälningsärende. Beskrivning: Önskar upprätta en handikappramp. Vill diskutera vad som gäller för att beviljas tillstånd. Svar: Ärendet ej klart, tar ny kontakt på fredag. 18 (30)

19 Kompletterande information av tekniska förvaltningen den 6/12: Ärendet gäller en förfrågan om en ramp till en lokal som idag används av Musikcentralen i hörnet Sandgärdsgatan Klostergatan men som från nyår blir ledig då de flyttar. Fastighetsägaren har frågat om möjligheten att anlägga en ramp längs butiken på Sandgärdsgatan och som sedan går uppför trappan. Han har fått svaret att ett sådant arrangemang kommer att ta för stor del av trottoaren och även skymma verksamhet i källarplan på huset. Den skulle behöva börja 5-10 m från trappan och ha en bred sväng för att komma uppför den branta trappan. Vi pratade med honom om att som alternativ bygga en sitthiss längs räcket. Beslutet i frågan har tagits av Ewa Eklind Blomkvist och Per-Olof Löfberg på tekniska förvaltningen. KC , funktionshinder. Inkom , avslutat. Beskrivning: Har kommunen någon tillgänglighetsguide så personer med funktionhinder har en möjlighet att se var de kan ta sig fram. Svar: Jodå, det har vi. Dock hade länken till Tillgänglighetsdatabasen försvunnit från den webbsida som nämns i din fråga, men det har vi nu ändrat. Vi ser också över om vi kan lägga en direkt ingång till TD från vår förstasida Tack för att du hörde av dig, det gjorde att vi kunde rätta till fel på våra sidor! KC , Hörslingan i Christin Nilsson-salen fungerar inte. Avslutat i Flexite och överfört till verksamhetssystem. Beskrivning: Anmälaren såg helgens musikföreställning och satt på rad 2. Innan föreställningen började försökte hon få kontakt med en ljudtekniker men någon sådan fanns inte tillgänglig i salen. Musiken hördes bra hela tiden men när Mary-Lou Ward skulle hålla sitt framförande hördes hon inte alls. Hon stod för övrigt i ena kanten av scenen. Anmälaren kände sig mycket diskriminerad och var väldigt trött efter föreställningen eftersom hen hela tiden fått anstränga sig för att höra. Ingen tekniker fanns heller på plats vilket gjorde att hen inte heller kunde framföra sina synpunkter på plats och få hjälp direkt. Anmälaren vill att Konserthuset kontrollerar så att hörslingorna fungerar ordentligt inför varje föreställning och ljudtekniker måste alltid finnas på plats under hela föreställningen. 19 (30)

20 46 forts. HRF Växjö har tillsammans med personal från Konserthuset varit på plats och kontrollerat hörslingorna och vid det tillfället har de alltid fungerat. Nästa gång anmälaren besöker en föreställning fungerar de dock inte. Konserthuset måste därför säkra sina rutiner! Hur kan de fungera ibland och ibland inte? Ägaren och verksamhetutövaren får gärna ta direkt kontakt med anmälaren. Svar från kommunledningsförvaltning, återkopplat via telefon 23 oktober 2017: Jag skriver återigen ett brev till den som äger huset, Nordika AB, och påtalar vikten av att hörslingorna fungerar korrekt inför varje föreställning och att man säkerställer sina rutiner för kontroll av slingorna. HRF Växjö måste dock också fortsätta sitt arbete med att ta direktkontakter med Konserthuset för att dels framföra sina medlemmars upplevelse och för att tillsammans med ägaren och verksamhetsutövaren säkerställa att rutinerna fungerar framöver. Vi får jobba i två spår tillsammans. Ärendet hanteras i verksamhetssystem på förvaltning och avslutas därför i Flexite. KC , guide för funktionshindrade. Inkom , ärendet avslutat. Beskrivning: Har kommunen upprättat någon tillgänglighetsguide för funktionshindrade? Svar: På nedanstående länk kan du läsa om tillgängligheten i Växjö kommun. Under relaterade länkar finns en länk som heter TD tillgänglighetsguide, hitta anläggningar där du kan läsa om tillgängligheten för flera av kommunens lokaler och turistmål. Ha en bra dag! Synpunkter vid sammanträdet Görel Gemzell Åhman (HSV) har ett tillägg till anmälan KC om hörslinga i Christina Nilsson-salen. Gemzell Åhman har tillsammans med Helen Bäckstedt, som är ansvarig för uthyrningen av lokalerna, gått igenom Christina Nilsson-salen för att kontrollera om hörslingan fungerar där. Det gör den. Därför menar Gemzell Åhman är det troligen mikrofonerna som är problemet. Dessutom bör det alltid finnas en ljudtekniker på plats innan och under föreställningar. 20 (30)

21 47 Dnr Frågor från HSV till sammanträdet den 13 december 2017 s beslut När det gäller frågan om en gemensam samverkansaktivitet (HSVs fråga nr 2) har ärendet kommit tillbaka från kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens samverkansråd utser därför hållbarhetsgruppens utredningssekreterare att till en början vara kommunens kontaktperson i en arbetsgrupp som samordnas av HSV. Mer konkret information behövs om var aktiviteten ska hållas, vilka kostnader det innebär och lite mer om vad aktiviteten ska innehålla osv. innan kommunen beslutar om vad man kan bidra med. I övrigt noterar kommunstyrelsens samverkansråd inkomna frågor och svar. Bakgrund Toaletter på offentliga platser Det har kommit till HSV:s kännedom att det ryktas att det blivande resecentrum kommer att förses med toaletter, försedda med lås, vilka man måste ha en specifik app för att kunna låsa och låsa upp. Om detta är sant är det ett typiskt exempel på att HSV inte har involverats ordentligt i dialogen om tillgängligheten på det blivande resecentrat. Är detta sant? Hur går vi vidare med detta eventuella problem? Växjö kommuns svar: Nej, detta är inte sant, det är bara ett rykte. Det planeras för ett informations- och dialogmöte via KS samverkansråd där de ansvariga i delprojekten kommer att vara med (Jernhusen, Växjö kommun, Länstrafiken m.fl.). Dialogmötet kommer att presentera och diskutera helheten kring om- och nybyggnationen vid stationsområdet. Kommunikatören hälsar att för att få ett snabbare svar hade denna fråga kunnat ställas via det forum som finns på webbsidan. Det är olyckligt när det sprids rykten som inte är sanna. Gå in på webbsidan och ställ din fråga via frågeforumet. Svar kommer inom tre (3) arbetsdagar. 21 (30)

22 47 forts. Förslag om samverkansaktivitet våren 2019 HSV föreslår en kommunal variant av den länsomfattande Möjligheternas dag som anordnades Svar: Förslaget är skickat till kommunstyrelsen för diarieföring och bedömning. Tillgänglighet till nya Stadshuset Som vi uppfattat det kommer det att vara omöjligt att komma fram till entrén på det blivande stadshuset. För personer med rörelsehinder är det nödvändigt att möjligheten ska finnas att kunna komma till när det gäller att besöka stadshuset. Växjö kommun måste dels planera minst 2 handikapparkeringsplatser i direkt anslutning till entrén och dels tillse att man med valfritt fordon med lätthet kan komma fram till dessa. Växjö kommuns svar: Det kommer att vara möjligt att komma nära entrén. När det gäller handikapplatser i anslutning till entrén är detta ett lagkrav och hanteras/tillgodoses i handläggningen av bygglovsansökan. Frågan och synpunkten hade för ett snabbare och direkt svar kunnat ställas via det frågeforum som finns på aktuell webbsida: HSV:s kommunbidrag Det kommunala bidraget till HSV har varit oförändrat sedan bildandet HSV har tagit ett allt större ansvar för att vara den samlade handikapprörelsens språkrör gentemot Växjö kommun m.fl. HSV:s kostnader har också ökat i och med den allmänna värdeminskningen. Vi har tvingats att TA UT EN ALLT HÖGRE ÅRSAVGIFT FRÅN VÅRA Medlemsorganisationer. Detta är en mycket tråkig. utveckling. Växjö kommun bör verkligen se över möjligheten att verklighetsanpassa det ekonomiska bidraget till HSV. Växjö kommuns svar: Sekreterare har undersökt frågan vidare med berörda förvaltningar, ekonomikontor och så vidare för att se vad man kan göra. För att kunna göra en bra och korrekt bedömning ombeds HSV att komma in med en skrivelse med bakgrundsbeskrivning tillsammans med en ekonomisk beskrivning av ökade kostnader och utifrån det anhålla (be) om ökat föreningsbidrag osv. Skrivelsen diarieförs och blir ett kommunalt ärende för utredning och nämndsbeslut. 22 (30)

23 47 forts. (Notering : skrivelsen från HSV har kommit in och skickats vidare till kultur- och fritidsnämnden). Utvärderingen vad händer Som bekant pågår en utvärdering av samverkansformerna mellan Växjö kommun och HSV. Hur långt har man kommit och vad återstår innan det slutgiltiga beslutet ska fattas. Växjö kommuns svar: Analys och förankringsarbete pågår fortfarande och det kommer därför att dröja in på nästa år innan redovisningen med förbättringsförslag kan presenteras. 23 (30)

24 48 Dnr Frågor från Funkibator till sammanträdet den 13/12 s beslut 1. Frågan är viktig och bra, men också omfattande. Kommunstyrelsens samverkansråd uppmanar alla ledamöter att i sina grupper fundera vidare på hur man gemensamt skulle kunna arbeta vidare med denna fråga. 2. Kommunstyrelsens samverkansråd är överens om att frågan är viktig. Ledamöterna uppmanas till att fundera vidare i sina grupper om hur man skulle kunna arbeta vidare gemensamt. 3. Rapporten bör också skickas till samverkansrådet för nämnden för arbete och välfärd, omsorgsnämnden och överförmyndarnämnden vars verksamhet är den som främst berörs av rapporten. 4. Sekreterare får i uppdrag att kontakta Region Kronoberg för att få mer information om EPR och om Regionen kan presentera ett samarbetsförslag. 5. Kommunstyrelsens samverkansråd noterar informationen om ASF i Kronoberg. Bakgrund Diskussionspunkt där Funkibator föredrar ärendet: Växjö Sveriges mest tillgängliga kommun Bara 13 platser upp till plats nr 1 enligt Humanas tillgänglighetsbarometer. Växjö kommun låg 2016 på plats 19, så avancemang pågår! Listor i all ära, men det är ju konkreta resultat som räknas och att kommunens invånare verkligen uppfattar att tillgängligheten successivt förbättras. Funkibator har tidigare flaggat för att Växjö borde ha en vision liknande den om Europas grönaste stad och nu vill vi hissa flaggan igen. Vi tror (snarare vet) att visioner samlar kraft, fokuserar, utmanar, utvecklar kompetens och nya metoder, skapar intresse, ger energi. En vision är självklart inte bara några ord i en fin skrift eller inte ens en klatschig skylt vid infarterna till Växjö. Visionen måste naturligtvis fyllas med en massa HUR! Hur ska vi ta oss dit och vad ska vi göra för att bli nummer ett?! Det finns ett flertal kreativa mötesformer som man kan 24 (30)

25 48 forts. använda för att till en början ta fram förslag, idéer, strategier och liknande för att komma loss i detta viktiga arbete. Vi inser naturligtvis att detta arbete har en knixig startbana för att få med politiker och olika aktörer i denna vision, men allt startar med att hålla diskussionen vid liv tills det till slut blir en verklighet. Vi vill genom samverkansrådet starta arbetet med denna vision. Diskussion vid sammanträdet En gemensam workshop lyfts som förslag. 2. Diskussionspunkt där Funkibator föredrar ärendet: Daglig verksamhet sätts på LOV (Lagen om Valfrihet) Många och de blir alltfler som efterfrågar alternativ till de dagliga verksamheter som finns idag. Vi har väckt frågan hos Arbete och Välfärd, pratat med chefer och det svar vi får är att det är politiken som bestämmer detta. Idag kan omsorgen bara köpa enstaka platser enligt omsorgschef Kjell Magnusson. Genom att sätta daglig verksamhet under LOV så skulle vi ha betydligt fler platser som svarar mot ett framväxande behov. Det skulle också skapa fler sysselsättningstillfällen i sociala företag som vi utgår från att Växjö kommun stödjer i och med sin nyligen beslutade policy för att underlätta samhällsansvar för företag. I denna policy finns bl.a. två punkter att ta fasta på: Främja det sociala företagandet i dess roll som självständig samhällskraft och som part i samarbetet kring lösningar av gemensamma angelägenheter. Uppmuntra det sociala företagandet till att starta och utveckla sin verksamhet, samt att bredda möjligheten att överta driften av befintlig kommunal verksamhet. Detta kan exempelvis ske genom sociala kriterier vid upphandling. Därför vill vi lyfta och diskutera frågan även i detta råd och kanske få stöd för fortsatt påverkansarbete i denna fråga. 25 (30)

26 48 forts. Diskussion vid sammanträdet Det är viktigt att deltagare i daglig verksamhet har en meningsfull sysselsättning och inte bara en sysselsättning. Det är en viktig fråga. KS samverkansråd och dess ledamöter har tillsammans möjligheter att skapa något bra och meningsfullt. Kan vi hitta möjligheter till samarbete kring detta mellan HSV och Funkibator? Sysselsättning inom kommunen för personer med funktionsnedsättning 2016 tog vi upp frågan om hur Växjö kommun, som den största arbetsgivaren i länet, arbetar för att göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att få anställning inom kommunen. Vi undrade också hur många anställda med funktionsnedsättning det i nuläget fanns inom kommunens olika verksamheter. Funkibator tog initiativ till att undersöka detta och på decembermötet förra året gav vi en kort redogörelse för vad denna undersökning resulterat i. Lite försenat är nu rapporten klar och som vi härmed bifogar i förhoppning att den ska bidra till att kommunen ökar sina ansträngningar för att skapa sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Diskussionspunkt där Funkibator föredrar ärendet: European Platform for Rehabilitation (EPR) Vi har tidigare tagit upp frågan om att bli medlem i denna organisation. Vi har en dialog med Region Kronoberg som driver och äger frågan men som kräver samverkan med Växjö kommun bland annat vad gäller finansiering. Funkibators internationella arbete ökar allteftersom och vi har också Globala Kronoberg med sin volontärsverksamhet i ett nära samarbete. Ett medlemskap i EPR skulle ge nya möjligheter till internationell finansiering, kunskaps-och erfarenhetsutbyte, forskning och skulle också vara en intressant del i visionen Växjö Sveriges tillgängligaste kommun. Så vi undrar om det har hänt något i dialogen med Region Kronoberg om inte vill vi gärna att vi tar tag i frågan. Funkibator deltar gärna i denna dialog. 26 (30)

27 48 forts. Växjö kommuns svar: Växjö kommun tar gärna emot ett samarbetsförslag från Region Kronoberg om deltagande i nätverket. Det behövs en tydligare beskrivning av syfte, upplägg, finansiering med mera. Informationspunkt: ASF i Kronoberg Efter många års prat och planering så bildades igår (22/11) en ekonomisk förening för och av Arbetsintegrerande Sociala Företag i Kronoberg. Föreningen har som övergripande syfte att stödja ASF och i de rykande färska stadgarna står det: påverka beslutsfattare för bättre och rättvisa villkor för ASF i allmänhet och medlemmarna i synnerhet informera allmänheten om vikten av ASF i samhället på olika sätt marknadsföra och stödja försäljning av medlemmarnas tjänster och produkter skapa finansiering för ASF Kronoberg samt hjälpa medlemmarna att hitta finansiering ge medlemmarna stöd i certifieringsprocessen för ASF Vår förhoppning är att de båda samverkansråden visar ett nyfiket och efterfrågande intresse för föreningens och särskilt ASF:s verksamheter. 27 (30)

28 49 Dnr Sammanträdes- och beredningstider för våren 2018 s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd beslutar att hålla två sammanträden under våren 2018: 15 februari kl. 13:30-17:00 och 16 april kl. 13:30-16:00 Bakgrund 15 februari kl med beredning måndag 5 februari. Ärenden eller frågor måste vara inskickade till sekreterare senast 26 januari. Vid detta sammanträde kommer det att hållas en informationspunkt (2 timmar) om tillgängligheten vid det nya tillfälliga resecentrum. Representanter från Växjö kommun, Jernhusen och Länstrafiken deltar. Andra ärenden eller frågor som önskas tas upp vid sammanträdet ska vara sekreterare tillhanda senast 26 januari. 19 april kl :00, beredning måndag 9 april. Ärenden eller frågor måste vara inskickade till sekreterare senast 30 mars. Frågor eller andra ärenden som önskas tas upp vid sammanträdet ska vara sekreterare tillhanda senast 30 mars. 28 (30)

29 50 Dnr Rapport från föreningar och Växjö kommun s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar rapporterna och lägger dem till handlingarna. Bakgrund Torvald Erlandsson (HSV) berättar att handikappföreningar blivit inbjudna till att vara med och ställa ut på Kulturnatten 27 januari Erlandsson undrar vem han ska kontakta för att få mer information om vad som gäller. Ordförande svarar att det är Nicolas Hansson på kultur- och fritidsförvaltningen som håller i detta. Sekreterare skickar kontaktinformation till Erlandsson. Ingmar Svensson (Funkibator) berättar att Funkibator håller på och avslutar ett av de större projekten man jobbat med: Funkisförmedlingen. Funkibator har påbörjat ett stort projekt tillsammans med riksgymnasierna som ska underlätta övergången från studier till ett så kallat "vanligt" liv. Man söker nu finansiering för detta projekt från Allmänna Arvsfonden. 29 (30)

30 51 Dnr Övriga frågor s beslut Sekreterare har fått inbjudan till rikskonventet och skickar den vidare till alla ledamöter. Ordförande Johansson (C) tackar ledamöterna för det här året och önskar en Glad Jul och ett gott nytt år. Mötet avslutas. Bakgrund Görel Gemzell Åhman (HSV) berättar att Funka För Livet ordnar ett rikskonvent om tillgänglighet 8-9 februari i Linköping. Hon vill skicka informationen vidare till KS samverkansråd, kanske kan någon från Växjö kommun kunna vara med. 30 (30)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26. Lukas Nilsson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26. Lukas Nilsson Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26 Beslutande Ledamöter, Växjö kommun Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Funkibator HSV Övriga närvarande Ersättare, Växjö

Läs mer

Ingmar Svensson. Stefan Johansson, Julia Ahlrot, hållbarhetschef Emelie Savlid, inventerare Tillgänglighetsdatabasen, 1 6

Ingmar Svensson. Stefan Johansson, Julia Ahlrot, hållbarhetschef Emelie Savlid, inventerare Tillgänglighetsdatabasen, 1 6 Tid och plats Kl. 13:30 15:03 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Ledamot Funkibator Ideell Förening Övriga närvarande: Ersättare Funkibator ideell förening Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-01-26. Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-01-26. Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V) Tid och plats C-salen kl. 13:30 15:40 Beslutande Ledamöter Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V) Ledamöter HSV Kennerth Björn, föreningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning, Växjö (FUB)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Tid och plats A-salen, kl. 10:00 11:20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Plats och tid Catharina Winberg, ordförande Jon Malmqvist Maria Garmer Eva Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:09. Ingmar Svensson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:09. Ingmar Svensson Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:09 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Funkibator HSV Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Ingmar Svensson Torvald Erlandsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00 10:00 Beslutande Ledamöter Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Emelie Öberg (S) 28 31 Ulla Svensson (M) Nils-Erik Carlström (L) Tobias Adersjö

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S) Tid och plats VKABs sammanträdesrum, kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-10-26

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-10-26 Tid och plats E-salen, kl. 13:30 16:04 Beslutande Ledamöter Ledamöter HSV Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Kennerth Björn, föreningen för barn, ungdomar och vuxna med

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Bengt-Göran Sandell (S) Ibrahim Buh Gelle (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Bengt-Göran Sandell (S) Ibrahim Buh Gelle (S) Tid och plats H-salen klockan 13.30 13.55 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M) Ordförande Bert Sundström (S) 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Eva Kjellberg (S) Nils-Erik Carlström (FP) Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:30

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:30 Tid och plats Beslutande Ledamöter Växjö kommun HSV Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:30 Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Catharina Winberg, (M) Torvald Erlandsson Peter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström (L)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstepersoner Carl-Olof Bengtsson (S), ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg (M) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10 Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän 15.10-16.30, C-salen Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-03-16 1-13

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-03-16 1-13 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 1-13 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 1. Mötets öppnande 2. Presentation av ledamöter och ersättare 3. Föregående protokoll och val av justeringsman 4.

Läs mer

Protokoll Kommunala funktionshinderrådet 14-09-16

Protokoll Kommunala funktionshinderrådet 14-09-16 2014-09-16 Sida 1 (14) Protokoll Kommunala funktionshinderrådet 14-09-16 Innehåll Val av justerare... 3 Föregående mötes protokoll... 3 Kommunstyrelsen informerar... 4 Besök från Projekt EJA på KFR:s novembersammanträde...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Tid och plats A-salen, kl. 09:30 10:30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstepersoner Justering Justerare Plats och tid Catharina Winberg, ordförande Jon Malmqvist Maria Garmer Eva Johansson Malin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-02-11

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-02-11 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.00 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande 48-54 Bengt-Göran Sandell (S) Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Ulla Svensson (M) 45-47

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens samverkanråd 2014-04-09. Tid Kl. 13:30 15.55. Beslutande. Carin Högstedt (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens samverkanråd 2014-04-09. Tid Kl. 13:30 15.55. Beslutande. Carin Högstedt (V) Plats G-salen Tid Kl. 13:30 15.55 Beslutande Ledamöter Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V) Ledamöter HSV Kennerth Björn, föreningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning, Växjö (FUB) Kerstin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats D-salen, kl. 08:30-12:24 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats H-salen, kl. 13:30 16:00 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Ledamöter HSV Ledamot Funkibator Ideell Förening Övriga närvarande Ersättare Växjö kommun Ersättare HSV Ersättare Funkibator Ideell

Läs mer

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare.

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare. 2010-09-23 Sida 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Sölvesborg, Lageråssalen, torsdagen den 23 september 2010 kl 18.30-19.35 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Roine Olsson, ordförande, S Annelie Rosenqvist,

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 1 (8) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 13.00 13.30 Ordinarie ledamöter Bengt Ingvarsson, SN, ordförande Kjell Carlström, RMA Bengt Grönwall, SN Sven-Erik Sjöstrand, KS Linda Gottschalk,

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Kommunala handikapprådet 2008-09-24

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Kommunala handikapprådet 2008-09-24 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum. 13.00 16.00 Ledamöter Gunilla Åström Eva Enqvist Ulrika Lindström Torvald Stefansson Ola Burström Kenneth Andersson Åke

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2013-11-18 33-41

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2013-11-18 33-41 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 33-41 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 33 Mötets öppnande och presentationsrunda 34 Föregående protokoll och val av justeringsman 35 Vision Stora torget,

Läs mer

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.25 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bert Sundström (S), ordförande Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström

Läs mer

KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET

KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET Tid och plats Måndag 20 juni kl. 13 15.40 Stora salen, Torsby bibliotek Beslutande Carina Nordqvist (S), ordförande Monicka Lindberg, SRF Erik Gustafsson, HRF Curth Åsberg,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans Falk (C)

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2014-11-17 30-40

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2014-11-17 30-40 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 30-40 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 30. Mötets öppnande och presentationsrunda 31. Föregående protokoll och val av justeringsman 32. Susanne Åhman,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.15 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Övriga

Läs mer

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdag den 22 maj 2013 Klockan 16.00-17.30 Närvarande Rose-Marie Holmqvist (S) vice ordförande Kennerth Björn, FUB Gudrun Rydh, NHR Kerstin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-17 Tid och plats A-salen klockan 09.30 11.20 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) 1:e vice ordförande Anna Tenje (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Eva Johansson

Läs mer

Vallsjösalen, Kommunalhuset. Tisdagen den 21 mars

Vallsjösalen, Kommunalhuset. Tisdagen den 21 mars 1(13) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Justeringens plats och tid Vallsjösalen, Kommunalhuset. Tisdagen den 21 mars 2017. 14.00-16.00 Kommunens representanter Ingrid Ivarsson, (ordf), kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00-10.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Göran Sandell (S), ordförande Ulla Svensson (M) Tobias Adersjö (MP) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Övriga närvarande Ersättare Patricia

Läs mer

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten 1(10) Plats och tid Beslutande LSS-enheten. Torsdagen den 27 november 2014. 14.30-16.00 Kommunens representanter Anncatrin Ek Ingvar Jarfjord Handikapporganisationernas representanter Kerstin Hvirf Bengt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats C-salen, kl. 08.30 11.40 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP) Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Sture Andersson

Läs mer

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunala Handikapprådet (13)

Kommunala Handikapprådet (13) Kommunala Handikapprådet 2013-06-03 1 (13) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset i Hyltebruk. Kl. 16:00-17:45 Beslutande Politiker Dorothea Nilsson (M), BUN Gunnel Johansson (S), ON Bengt-Åke Torhall (FP),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M) Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Magnus Jisborg. Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Magnus Jisborg. Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V) Tid och plats C-salen, kl. 08:30 Beslutande Ledamöter Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V) Övriga närvarande Tjänstepersoner Sofie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.50 Beslutande Ledamöter Bert Sundström (S), ordförande Anna Hultstein (M) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström (FP) Therese Graesén (S) 2 13 Jonas Danielsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30-16.25 Beslutande Ledamöter Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande ersättare för Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), tjänstgörande ordförande Camilla

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) - Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 18 10 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker Tid och plats Utvandrarnas hus, Växjö, kl. 15.30-15.40 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Oliver Rosengren

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 17 50 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdag den 20 februari 2013 Klockan 16.00-17.10

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdag den 20 februari 2013 Klockan 16.00-17.10 Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdag den 20 februari 2013 Klockan 16.00-17.10 Närvarande Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats Benny Johansson (M) ordförande Rose-Marie

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Rådet för personer med funktionsnedsättning Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-11-28 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 18.00 19.45 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Arne Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VKAB

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VKAB Tid och plats Sammanträdesrum, kl. 14.00-16.10 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg (M), Ordförande Maria Carlsson (S), 1:e vice ordförande Tobias Adersjö (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2014-09-16 1 (7) Plats och tid Sammanträdesrum 3, Stadshuset kl. 10.00-12.00 Beslutande Från handikapporganisationerna Agneta Lindberg (S), ordf Gunnar Magnusson (C) Börje Gustafsson, FUB Jennie Freij,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Stora Sessionssalen, Kommunhuset i Lomma Tid Måndag den 23 januari 2017 kl. 19.04 20.36 Beslutande Carin Hansson (M) Emma Köster (M) Karl-Gustav Nilsson (S) Janina Pettersson

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (14) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-11.10 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 314 kl. 13:00-14:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Ove Dröscher (S) (ordförande) Kristian Vramsten (M) (vice ordförande) Solveig Hallin (S) Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00-

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (13) r Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00- Beslutande Laila Furskog, ordförande Sigrid Mattsson Ove Nilsson Kerstin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid kl. 13.30 13.55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordförande Bert Sundström (S) Nils-Erik Carlström

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Kommunstyrelsens omvårdnadsutskott SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, kl 08.30-11.20. Ajournering kl 09.30-09.45 1 Beslutande Ledamöter Ewa F Thorstenson (M), ordförande Kerstin Strandberg

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg

Läs mer

Rosie Persson, sekreterare. LSS-enheten ANSLAG / BEVIS LSS-enheten

Rosie Persson, sekreterare. LSS-enheten ANSLAG / BEVIS LSS-enheten 1(10) Plats och tid Beslutande LSS-enheten. Tisdagen den 12 maj 2015. 14.00-15.30 Kommunens representanter Ingrid Ivarsson, (ordf), kommunstyrelsen Kerstin Hvirf, socialnämnden Bo Nilvall, myndighetsnämnden

Läs mer

C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30

C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30 Plats C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30 Närvarande Benny Johansson, ordförande Rose-Marie Holmqvist, vice ordförande Gudrun Rydh,

Läs mer

Omsorgsverksamheten Sektion behandling och omsorg Allmänna ärenden Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan

Omsorgsverksamheten Sektion behandling och omsorg Allmänna ärenden Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan 08.30-12.25 Plats och tid 1(14) Beslutande Britt-Marie Johansson, (s) ordförande Ann-Mari Flink, (s) Siw Karlsson, (s) Anna-Karin Kindgren, (c) Stefan Andersson,

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2014-03-03 1 (13)

Kommunala Handikapprådet 2014-03-03 1 (13) Kommunala Handikapprådet 2014-03-03 1 (13) Plats och tid Hörsalen i centrumhuset, Hyltebruk. Kl. 16:00-18:00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Åke Morin (KV), SBN

Läs mer

Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1 (6) Tid: Kl 10.00-11.30 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Helena Öhlund, KS ordförande Anita Karlsson, PRO Birgit P-Hedman, Hjärt o Lung Majvor Hellström, SKPF Ulla-Britt Lindbäck,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 1 Information från Länsrådet för funktionsnedsättningar... 3 2 Godkännande av ärendelista... 4 3 Föregående sammanträdesprotokoll... 5 4 Information från Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd...

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 19 30 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

Kultur - och fritidsnämnden. Gunilla Wallengren DHR. Eva Borgede. Gunborg Sebestyen Reumatikerföreningen i Ale. Kommunhuset, Alafors

Kultur - och fritidsnämnden. Gunilla Wallengren DHR. Eva Borgede. Gunborg Sebestyen Reumatikerföreningen i Ale. Kommunhuset, Alafors 1(14) Plats och tid: Hövdingasalen Ale Torg, kl10:30-13:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Tyrone Hansson Samhällsbyggnadsnämnden Isabel Korn Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11)

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset Hyltebruk, kl. 16.00 17.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Wiveca Norén (SPI) ordförande,

Läs mer

T Bohman (S), ordf.; E Johansson (L); N-E Olofsson (S)

T Bohman (S), ordf.; E Johansson (L); N-E Olofsson (S) 2018-05-08 1 (10) Plats och tid Hörsalen, Biblioteket kl. 13-16.30 Workshop kl. 9-12 Beslutande T Bohman (S), ordf.; E Johansson (L); N-E Olofsson (S) SPF L Carlsson (endast em), B Sigfridsson, E Wahlgren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12:30 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Sven Pehrson (C), 1:e vice ordförande Johnny Werlöv (V) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L) Peter Bengtsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson (S), ordförande Lena Kandergård (S), 1:e vice ordförande Börje Wahlund (M),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (15) 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (15) 2012-06-19 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (15) r Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 19 juni 2012, kl 9:00.12:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Martina Jansson (S) och Monica Samuelsson (KD) Vid protokollet administrativ chef Kristina Odelberg.

Martina Jansson (S) och Monica Samuelsson (KD) Vid protokollet administrativ chef Kristina Odelberg. 2019-02-25 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal kl. 13.15-14.40 Beslutande Henrik Tvarnö (S) ordf. Carina Bardh (M), Dan Ljungström (C), Jan Johansson (VF) och Lars Brihall (VF). Tjänstgörande

Läs mer

43 Information 1. Skrivelse från samrådsgruppen för handikapporganisationer.

43 Information 1. Skrivelse från samrådsgruppen för handikapporganisationer. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) 2013-12-18 Behandlade ärenden fritidsnämnden 38 Budgetuppföljning 2013-11-30. 39 Fritidsgårdsbidraget 2014. Bilaga 1. 40 Mötesdagar för fritidsnämnden 2014. 41 Förändring av

Läs mer

Gunnar Elm (C) Ulf Hedin (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S)

Gunnar Elm (C) Ulf Hedin (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Gunnar Elm (C) Ulf Hedin (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt

Läs mer

Måndag 3 november 2014 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Måndag 3 november 2014 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Måndag 3 november 2014 kl. 16.30-, Kommunhuset, Svenljungasalen Stefan Carlsson (S), ordförande Johan Björkman

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid ande Lessebo kommunkontor, tisdagen den 14 augusti kl.13:30-15:00 Monica Widnemark (s), ordf. Anders Jonsäng (c), 1:e vice ordf. Lars Altgård (s), 2:e vice ordf. Charlotta Book (s) Roger

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-12-12 257 Tid 8.30-9.20 Plats Stadshuset Omfattning 261-267 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-08-18. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-08-18. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15.05 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef Henric Svensson 102 Britt Idensjö, sekreterare

Lars Rönnlund, kommunchef Henric Svensson 102 Britt Idensjö, sekreterare Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 25 april 2017 kl. 08:30-12.15 ande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30-11:05 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 8-13 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor Sida 2 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 8. Föregående protokoll 2018-02-26 och val av justeringsman 9.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2012-04-19. C-salen, kommunhuset. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Therese Lindroth (S) Holger Petersson (KD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2012-04-19. C-salen, kommunhuset. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Therese Lindroth (S) Holger Petersson (KD) Plats C-salen, kommunhuset Tid Kl. 13:30 13:55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordf. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C)

Läs mer

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Presentationsrunda 3 Föregående protokoll 4 Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5 Information från socialnämnden 6 Tillgänglighet 7 Ändring av

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Övriga närvarande Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, 4 Kent Erlandson, förvaltare, Arvika Fastighetsbolag AB, 5 Mia Nilsson, sekreterare

Övriga närvarande Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, 4 Kent Erlandson, förvaltare, Arvika Fastighetsbolag AB, 5 Mia Nilsson, sekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Lena Kandergård (S) Kjell

Läs mer

Funktionshindrades samarbetsråd

Funktionshindrades samarbetsråd Funktionshindrades samarbetsråd 2009-06-08 1-5 Plats och Tid Stadshuset 13.30-16.00 Beslutande Michael Karlsson, ordförande Bengt Petersson, DHR Harry Jansson, SRF Cecilia Gustavsson, FUB Bror Jordansson,

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen

Kommunledningsförvaltningen 1(17) Sammanträdesdatum Plats och tid Hobysalen, kl. 08.30 11.30 ande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Bo Johansson

Läs mer

Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson

Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (10) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 23 september, kl. 13:00-16:30 Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson Margareta Pohjanen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Organisationsnummer: Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 16:30 17:05 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg, ordförande Maria Carlsson, 1:e vice ordförande Tobias Adersjö, 2:e vice ordförande Martin Edberg Ulf Hedin Rose-Marie

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Leif Höglund

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Leif Höglund 2013-12-02 1 (7) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 2 december 2013, kl. 13.30 16.30 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid 3

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 5 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 21 maj 2012 kl. 15.00 16.00. Justerat den 25 / 5 2012 Ewa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Beslutande Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Beslutande Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg Tid och plats Teleborgs slott, kl. 08:30 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg (M) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L) Kennerth Sjögren (S) Ann-Mari

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 314 kl. 13:00-15:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Ove Dröscher (S) (ordförande) Kristian Vramsten (M) (vice ordförande) Solveig Hallin (S) Glenn Grimhage

Läs mer