Startdokument! Novaschem. Koppling Novaschem - Extens

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Startdokument! Novaschem. Koppling Novaschem - Extens"

Transkript

1 1. Förberedande arbete Innan någon överföring startas mellan Extens och Novaschem bör Extensadministratören och schemaläggaren vara överens om benämning av klasser och grupper samt lärarsignaturer. Det är också viktigt att gå igenom vilka ämnesförkortningar och kurskoder som ska användas. Om man börjar med en tom schemafil är det naturligt att alla grunddata hämtas från Extens och det finns då ingen risk för att man har olika beteckningar i de två programmen. I de fall då data redan finns i Novaschem är det nödvändigt att alla beteckningar kontrolleras och justeras innan man gör överföringen. Klasser och grupper Uppgifter som förs över: Elever ID (klass/grupp) Ingående elever Uppgifter som förs över: ID (personnummer) Namn Klass Grupper Om det redan finns elevuppgifter i Novaschem kan man välja mellan att tömma elevtabellen och importera allt, eller att endast uppdatera posterna. Uppdatering rekommenderas om det i Novaschem finns grupper som inte används i elevregistret, t.ex. halvklassgrupper. Dessa grupper påverkas inte vid en uppdatering. Vid överföring från Novaschem till Extens förs även lektionerna över. Nova Software AB 1 (7)

2 2. Arbetsgång då ny schemafil skapas i Novaschem Den arbetsgång som rekommenderas då ny schemafil skapas innefattar följande moment: 1. Gå igenom det förberedande arbetet enligt avsnitt 1. Klassbenämningar och gruppbenämningar registreras i Extens enligt det som överenskommits. Fortsätt arbetet med att placera elever i klasser och grupper i Extens. 2. Exportera klasser, grupper och ev. elever till Novaschem enligt avsnitt 3. Om schemaläggaren vill börja med schemat innan det är känt vilka elever som ska tillhöra de olika klasserna och grupperna, kan en första export/import göras direkt efter att klasser och grupper registrerats, dvs. innan eleverna har placerats. Ytterligare en överföring görs efter att eleverna placerats. Det är fullt möjligt att exportera klasser och grupper med elever endast för vissa årskurser och tills vidare föra över endast beteckningar för övriga klasser och grupper. 3. Fortsätt arbetet i Novaschem med registrering av tjänstefördelning och schemaläggning. Om behov av nya grupper uppstår under arbetet kan dessa registreras i både Novaschem och Extens. Upprepad export av elever kan göras efter förändringar. 3. Överföring av data från Extens till Novaschem Efter genomgång och eventuella ändringar av klasser, grupper och signaturer är det dags att överföra uppgifterna till schemafilen i Novaschem. Metoden för att exportera/importera data är densamma när det gäller att uppdatera och komplettera redan befintlig information i Novaschem. Export från Extens Skapa exportfil från Extens enligt leverantörens anvisningar. Nova Software AB 2 (7)

3 Inställningar i Novaschem Första gången data importeras till Novaschem måste vissa inställningar göras. Välj Inställningar Anpassa Funktioner och menyer. Markera alternativet Export/Import på fliken Visa fält/funktioner. Välj OK. Markera detta alternativ. Välj Inställningar Export/Import. Välj fliken för Extens. Klicka på knappen med tre prickar för att välja var exportfilen från Novaschem ska sparas. Ange t.ex. Mellandatabas som filnamn. Ange även sökvägen till importfilen från Extens (normalt samma som exportfilen). I fältet ID för skola (standard) skrivs enhetens beteckning i Extens. Den enhet som anges här kommer vid exporten att sättas på alla poster som saknar ID för Skola. De poster som har ett annat ID (anges i respektive tabell i Novaschem i kolumnen ID för skola) kommer att behålla det. Under Import anges beteckningar för samtliga enheter som ska importeras från Extens. Vid importen kommer de olika posterna att märkas med rätt ID för skola. Klicka här för att ange sökväg och filnamn. Här ska ID för skolans standardenhet anges. Ange vilka enheter som ska importeras här. Nova Software AB 3 (7)

4 Import till Novaschem Spara schemafilen med ett nytt namn. Välj Arkiv Import Extens. Data läses in från importfilen och resultatet visas i ett nytt fönster. Siffrorna anger hur många nya poster som finns att importera till respektive tabell. Ta bort bocken om du inte vill importera elever. Alla nya data är markerade för import. Ta bort markeringen för respektive tabell om du av någon anledning inte vill importera den. Välj OK. Öppna Tabell Elev. Om klasser och grupper importerats med elever ska klass- och grupptillhörighet nu finnas registrerat i elevtabellen. Möjlighet att detaljstyra vilka data som läses ut till exportfil eller in från importfil finns i alla tabeller i Novaschem. Fältet Exportera ej används för att ange att data inte ska exporteras till Extens. Markera en eller flera poster, högerklicka och välj Exportera ej. Markera vilken export som inte ska utföras. Fältet Ägare fungerar på motsvarande sätt vid import. Om t.ex. Novaschem anges som Ägare kommer posten inte att uppdateras vid en import från elevregistret. Fältet ID för skola styr både import och export för den valda enheten. Detta är användbart om man i samma schemafil har två olika enheter med olika ID i Extens. Nova Software AB 4 (7)

5 4. Förändringar under pågående läsår Nya elever tillkommer och andra elever slutar. Elever byter klasser och grupper. Personuppgifter och klassplacering registreras i Extens och förs över till Novaschem. Gruppbyten kan i princip registreras i båda programmen men i de flesta fall är det lämpligt att även dessa bokförs i Extens och exporteras till Novaschem. Det kan vara lämpligt att upprepa överföringen t.ex. en gång per vecka för att hålla klasser och grupper uppdaterade. Om man byter namn på t.ex. en grupp, eller ändrar personnumret på en elev, finns det risk att detta vid importen noteras som en borttagen och en ny post. Se därför till att alla byten av personnummer och klass-/gruppnamn görs i båda programmen före importen. Import till Novaschem vid uppdatering Importen kan upprepas när behov finns av att uppdatera elevtabellen i Novaschem. Nya elever läggs till, namnbyten registreras och elevers byten av klasser och grupper verkställs. Välj Arkiv Import Extens. Data läses in från importfilen och resultatet visas i ett nytt fönster. I detta fall finns två nya elever att importera. Vid lektionskontrollen kan det hända att programmet upptäcker felaktigheter i schemat. Det vanligaste felet är att en elev finns med i två grupper som har lektion samtidigt. Programmet tar emot alla data men sätter en markering vid Ignorera alla villkor för de felaktiga lektionerna. Samtliga fel redovisas i körjournalen. Det är mycket viktigt att alla fel rättas och att felmarkeringen tas bort. Nova Software AB 5 (7)

6 5. Överföring från Novaschem till Extens Data går att föra över även i motsatt riktning, från Novaschem till Extens. Även lektionerna förs då över, vilket är en förutsättning för att man ska kunna använda ett frånvaroregistreringssystem som är knutet till Extens. Tänk på Välj Arkiv Export Extens. Kontrollera att sökväg och namn på exportfilen är riktiga och att standardvärdet för ID för skola är korrekt. Tryck Nästa. Om vissa lektioner inte ska exporteras, kan man ange Extens i kolumnen Exportera ej i lektionstabellen. Kolumnen Exportera ej finns i alla berörda tabeller. Om t.ex. alla lektioner i ett ämne ska stoppas vid exporten, kan man i stället ange i ämnestabellen att ämnet inte ska exporteras. Om en grupp byter beteckning efter att grupperna har förts över från Extens till Novaschem måste ändringen göras i båda programmen för att överföringen säkert ska fungera. I Novaschem kan den ändrade uppgiften annars komma att registreras som en ny post. Den nya gruppen har ingen koppling till lektioner och elevernas scheman kommer inte att visas korrekt. Elever som slutar och tas bort i Extens kommer att finnas kvar i elevtabellen i Novaschem men utan klasstillhörighet. Ta bort dem efter importen. Ändra aldrig ämnesförkortning för befintliga ämnen i Extens. Om ämnen inte stämmer överens ska ändringen göras i Novaschem eller nya ämnen registreras i Extens. Om en lärare undervisar elever från mer än en klass ska gruppbeteckning användas i Novaschem. Grupper ska också användas för alla lektioner där klassen på något sätt delas upp. Grupper kan registreras och ändras i valfritt system men eleverna måste klassplaceras i Extens. Vanligen är det mest praktiskt att alla ändringar av klasser och grupper görs i Extens när läsåret startat. Under alla omständigheter ska man vara konsekvent, så att inte samma typ av ändring görs omväxlande i det ena och det andra systemet. Nova Software AB 6 (7)

7 Ha för vana att i Novaschem rensa bort inaktuella tabelldata. Ta bort grupper och ämnen som inte används. Radera lärare och elever som slutar. De lektioner som får felmarkering vid import måste korrigeras. När felen är rättade kan villkoren enkelt återställas med hjälp av funktionen Verktyg Återställ ignorerade villkor. Gör denna återställning efter varje import. Nova Software AB 7 (7)

Novaschem Integration. Procapita Education Grundskola

Novaschem Integration. Procapita Education Grundskola Novaschem Integration Procapita Education Grundskola Augusti 2013 Education Sida 2/15 Innehåll FÖRBEREDELSER... 3 Nytt läsår... 3 Pågående läsår... 3 Förberedelser övrigt... 3 Procapita... 4 Export från

Läs mer

Elevhantering. Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande:

Elevhantering. Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande: Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt?

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt? Elevhantering Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemat få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

Novaschem - Bosko IMPORT NOVASCHEM - BOSKO STOCKHOLM SKOLWEBB NOVASCHEM

Novaschem - Bosko IMPORT NOVASCHEM - BOSKO STOCKHOLM SKOLWEBB NOVASCHEM STOCKHOLM SKOLWEBB UTBILDNING SFÖRVALTNI NGEN SID 1 (6) 2010-08-19 Novaschem - Bosko Denna lathund visar ett rekommenderat arbetssätt i Novaschem och Bosko vid import av schema och elev- och läraruppgifter

Läs mer

Arbetsgång GY. Arbetsmoment i BER SKOLA24 ARBETSGÅNG GY

Arbetsgång GY. Arbetsmoment i BER SKOLA24 ARBETSGÅNG GY Arbetsgång GY Arbetsmoment i BER 1. Registrera klasser och placera befintliga elever i klasser inför det nya läsåret. Ange även ansvarig lärare för klasserna i den utsträckning det är känt. 2. Skapa undervisningsgrupper

Läs mer

1. Skolans läsår 1 Se punkt 1 nedan. 2. Lärares personnummer 1 Se punkt 2 nedan. 3. Lärare som inte används i schemat 2 Se punkt 3 nedan

1. Skolans läsår 1 Se punkt 1 nedan. 2. Lärares personnummer 1 Se punkt 2 nedan. 3. Lärare som inte används i schemat 2 Se punkt 3 nedan Datum: Skola: Kontaktperson på skolan: Handläggare: Skol-ID: Kontrollpunkter Antal felaktiga poster Åtgärd 1) nödvändig 2) rekommenderas 1. Skolans läsår 1 Se punkt 1 nedan 2. Lärares personnummer 1 Se

Läs mer

Kontroll av schema inför publicering till Skola24

Kontroll av schema inför publicering till Skola24 Kontroll av schema inför publicering till Skola24 Datum: Skola: Kontaktperson på skolan: Handläggare: Skol-ID: Kontrollpunkter Antal felaktiga poster Åtgärd 1) nödvändig 2) rekommenderas 1. Får publiceras

Läs mer

Extens-Skola. Detaljplaneringen till NOVA. Utbildningsmaterial Gymnasiet Malmö. Upprättad: 2006-04-06/BR Uppdaterad: 2012-04-22/BR

Extens-Skola. Detaljplaneringen till NOVA. Utbildningsmaterial Gymnasiet Malmö. Upprättad: 2006-04-06/BR Uppdaterad: 2012-04-22/BR TJPLGy-NOVA Extens-Skola Detaljplaneringen till NOVA Utbildningsmaterial Gymnasiet Malmö Upprättad: 2006-04-06/BR Uppdaterad: 2012-04-22/BR IST, International Software Technology, Arabygatan 82, 352 46

Läs mer

Individuella lösningar för enskilda elever

Individuella lösningar för enskilda elever Individuella lösningar för enskilda elever Det förekommer ofta att elever inte helt följer schemat för den klass som eleven går i. Det kan t.ex. handla om: Eleven ska inte läsa vissa ämnen som resten av

Läs mer

Arbetsgång GR. Arbetsmoment i BER SKOLA24 ARBETSGÅNG GR

Arbetsgång GR. Arbetsmoment i BER SKOLA24 ARBETSGÅNG GR Arbetsgång GR Arbetsmoment i BER 1. BER: Registrera/kopiera period i BER. (Se dokument Periodhantering) 2. BER: Registrera klasser och placera befintliga elever i klasser inför det nya läsåret. 3. BER:

Läs mer

Arbetssätt i Skola24 Schema

Arbetssätt i Skola24 Schema Arbetssättet i Skola24 Schema liknar till allra största delen arbetssättet i Novaschem 2013, med den skillnaden att flera användare samtidigt kan göra ändringar i samma schema. I det här dokumentet beskrivs

Läs mer

Förutsättningar i schemafilen:

Förutsättningar i schemafilen: Nova Software Rapport innehåller funktioner för att skriva ut beräknad tjänstgöring från schemaprogrammet. Tjänstefördelningen går att sammanställa per lärare, program, konto, ämne, kurs osv. Genom att

Läs mer

Skapa fil som ska exporteras

Skapa fil som ska exporteras Funktionen Importera förälder används för att läsa in förälder för elever i Skola24. Importen sker genom att en fil innehållande elev och dess förälder läses in via Skola24 webbgränssnitt. De elever som

Läs mer

SKOLA24 ARBETSSÄTT I SKOLA24 SCHEMA

SKOLA24 ARBETSSÄTT I SKOLA24 SCHEMA Arbetssätt i Skola24 Schema Arbetssättet i Skola24 Schema liknar till största delen arbetssättet i Novaschem 2013, med den skillnaden att flera användare samtidigt kan göra ändringar i samma schema. I

Läs mer

Export/import

Export/import Export/import 2014-05-16 Export/Import I SchoolSoft finns en Export/Import-meny där nästan all information som finns inlagd i SchoolSoft går att exportera och klistra in i exempelvis Excel. På samma sätt

Läs mer

Beräkning av lärares tjänstgöring

Beräkning av lärares tjänstgöring När tjänstefördelning har registrerats eller lektioner har skapats i Novaschem kan programmet hjälpa till med att summera den tid som bokats för varje lärare. Det finns även möjlighet att beräkna tjänstgöringen

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar Här har vi har sammanställt frågor kring Omdöme24 som ni användare ställt till oss i supporten. Hur länge ska en undersökning vara öppen? Vissa skolor väljer att öppna upp en undersökning i början av läsåret

Läs mer

Importen kan hantera samtliga korrekta svenska personnummerformat, med eller utan bindestreck.

Importen kan hantera samtliga korrekta svenska personnummerformat, med eller utan bindestreck. Importera föräldrar CSV Funktionen Importera föräldrar används för att läsa in förälder för elever i Skola24. Importen sker genom att en fil innehållande elev och dess förälder läses in via Skola24 webbgränssnitt.

Läs mer

Från timplan till schema

Från timplan till schema Från timplan till schema Grovplanering av ett läsår på grundskolan 1. Antalet klasser per årskurs fastställs. 2. En första bedömning vad det gäller undervisning som inte är i helklass görs (T.ex: I vilka

Läs mer

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB WebViewer Manual för administratör 2 Manual WebViewer Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Introduktion... 3 2 Inställningar... 4 2.1 Uppdatera licensinformation... 4 2.2 Inmatning av användaruppgifter...

Läs mer

Rapportens uppbyggnad Ta fram rapporten genom att välja Rapport Tjänstestorlek (SCB). Välj de lärare (eller alla) som rapporten ska omfatta.

Rapportens uppbyggnad Ta fram rapporten genom att välja Rapport Tjänstestorlek (SCB). Välj de lärare (eller alla) som rapporten ska omfatta. Rapport Tjänstestorlek(SCB) Varje år i oktober ska skolorna lämna in statistik över lärares tjänstgöring till Statistiska Centralbyrån (SCB). I Skola24 Schema finns en tilläggstjänst som gör en rapport

Läs mer

Extens-Skola. Detaljplaneringen till NOVA via Excel. Utbildningsmaterial Gymnasiet (Malmö) Upprättad: 2006-04-06/BR Uppdaterad: 2011-06-27/BR

Extens-Skola. Detaljplaneringen till NOVA via Excel. Utbildningsmaterial Gymnasiet (Malmö) Upprättad: 2006-04-06/BR Uppdaterad: 2011-06-27/BR TJPLGy-NOVA Extens-Skola Detaljplaneringen Utbildningsmaterial Gymnasiet (Malmö) Upprättad: 2006-04-06/BR Uppdaterad: 2011-06-27/BR IST, International Software Trading, Arabygatan 82, 352 46 VÄXJÖ, 0470-70

Läs mer

Importen kan hantera samtliga korrekta svenska personnummerformat, med eller utan bindestreck.

Importen kan hantera samtliga korrekta svenska personnummerformat, med eller utan bindestreck. Importera föräldrar CSV Funktionen Importera föräldrar används för att läsa in förälder för elever i Skola24. Importen sker genom att en fil innehållande elev och dess förälder läses in via Skola24 webbgränssnitt.

Läs mer

Schemala tt Export till HOGIA lo n plus

Schemala tt Export till HOGIA lo n plus Schemala tt 6.0 - Export till HOGIA lo n plus Inledning Denna lathund beskriver hur man utför export av grundschema och lönetransaktioner från Schemalätt 6.0 till HOGIA Lön plus. Lathunden visar också

Läs mer

Salshantering i Novaschem 2013

Salshantering i Novaschem 2013 Salshantering Salshanteringen har ändrats och förbättrats i Novaschem 2013. Det finns nu ett antal nya möjligheter. Förutom de tidigare möjligheterna kan man välja att en sal inte får väljas för vissa

Läs mer

Startdokument! Funktionspaket Omdöme. Startinformation Omdöme

Startdokument! Funktionspaket Omdöme. Startinformation Omdöme Skoladministratören är den person på skolan som skapar en undersökning och bestämmer vilka ämnen/kurser/klasser som ska omfattas av den. Innan en undersökning startas upp är det viktigt att inom personalgruppen

Läs mer

8 Importera/Exportera låssystem och personregister

8 Importera/Exportera låssystem och personregister 8 Importera/Exportera låssystem och personregister Import av låssystem till KeyControl kan göras från dessa låssmedsprogram: KeyDesign/DoorDesign (kdzip) Assa Security Master (prosjekt.zip) Generalen (Prosjekt.zip)

Läs mer

Beräkning av lärares tjänstgöring

Beräkning av lärares tjänstgöring SKOLA24 SCHEMA BERÄKNING AV LÄRARES TJÄNSTGÖRING Beräkning av lärares tjänstgöring När tjänstefördelning har registrerats eller lektioner har skapats i Skola24 Schema eller Novaschem kan programmet hjälpa

Läs mer

Inga uppgifter om förgröning överförs från Näsgård till SAM Internet eftersom Jordbruksverket inte öppnat för denna möjlighet.

Inga uppgifter om förgröning överförs från Näsgård till SAM Internet eftersom Jordbruksverket inte öppnat för denna möjlighet. Export till SAM Internet 2015 Förutsättningar Uppgifter från Näsgård Mark/Karta kan överföras till SAM Internet. All överföring sker via en fil som skapas i Näsgård Karta och därefter sparas på din hårddisk,

Läs mer

Här följer en sammanställning av programförändringar i Hogia Lön version 2014.2

Här följer en sammanställning av programförändringar i Hogia Lön version 2014.2 Hogia Lön Här följer en sammanställning av programförändringar i Hogia Lön version 2014.2 Innehåll Nyheter 2014.2... 1 Bilförmånsberäkning... 1 Anställningsnummer i anställdaregistret... 2 Uppdaterat filformat

Läs mer

Export till SAM Internet 2017 Manual senast ändrad Export till SAM Internet Att tänka på för vissa grödor

Export till SAM Internet 2017 Manual senast ändrad Export till SAM Internet Att tänka på för vissa grödor Export till SAM Internet 2017 Förutsättningar Uppgifter från Näsgård Mark/Karta kan överföras till SAM Internet. All överföring sker via en fil som skapas i Näsgård Karta och därefter sparas på din hårddisk,

Läs mer

För att få konto måste vårdnadshavaren fylla i en ansökan skrifligt och e-posta skolan. Skola24 skickar då en aktiveringskod till vårdnadshavaren.

För att få konto måste vårdnadshavaren fylla i en ansökan skrifligt och e-posta skolan. Skola24 skickar då en aktiveringskod till vårdnadshavaren. Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Publicerad 2012-05-28 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium 1 Inför läsårsskifte

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Skola24 Schemavisning

Skola24 Schemavisning Skola24 Schemavisning För att schemat ska kunna visas måste det vara publicerat. Publicering görs genom att schemaläggaren väljer Arkiv Publicera aktuellt schema i Skola24 Schema. Schemauppgifterna blir

Läs mer

Rapportens uppbyggnad Ta fram rapporten genom att välja Rapport Tjänstestorlek (SCB). Välj de lärare (eller alla) som rapporten ska omfatta.

Rapportens uppbyggnad Ta fram rapporten genom att välja Rapport Tjänstestorlek (SCB). Välj de lärare (eller alla) som rapporten ska omfatta. SCB-rapport Varje år i oktober ska skolorna lämna in statistik över lärares tjänstgöring till Statistiska Centralbyrån (SCB). I Skola24 Schema finns en tilläggstjänst som gör en rapport Tjänstestorlek

Läs mer

RiWiCon Hovslagare. Import från HippoHov. Kontakter, Hästar, Journalposter Version 1.3.x

RiWiCon Hovslagare. Import från HippoHov. Kontakter, Hästar, Journalposter Version 1.3.x Sida 1 (8) Import från HippoHov Kontakter, Hästar, Journalposter Version 1.3.x Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Arbetsgång... 3 Placera filerna i en mapp på lämplig disk.... 3 Installera... 3

Läs mer

Rapportöversikt Nova Software 2007

Rapportöversikt Nova Software 2007 Novaschem Rapportöversikt Nova Software 2007 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Elevlistor - Grupptillhörighet för elever... 5 Elevlistor - Grupplista för elever... 6 Elevlistor - Grupper egenskaper...

Läs mer

ALLMÄNT OM FUNKTIONSPAKET OMDÖME

ALLMÄNT OM FUNKTIONSPAKET OMDÖME Skola24 Omdöme Skoladministratören är den person på skolan som skapar en undersökning och bestämmer vilka ämnen/kurser/klasser som ska omfattas av den. Innan en undersökning startas upp är det viktigt

Läs mer

Skola24 Schemavisning

Skola24 Schemavisning Skola24 Schemavisning För att schemat ska kunna visas måste det vara publicerat. Publicering görs genom att schemaläggaren väljer Arkiv Publicera aktuellt schema i Skola24 Schema. Schemauppgifterna blir

Läs mer

Skola24 Aktivera konto

Skola24 Aktivera konto Skola24 Aktivera konto Skola24 är ett helt webbaserat system för skoladministration. Skolpersonal, föräldrar och elever kan enkelt dela på information utan att någon programvara behöver installeras. Allt

Läs mer

En myndig elev i Skolplattform Stockholm kan frånvaroanmäla sig själv och också ansöka om ledighet direkt i plattformen.

En myndig elev i Skolplattform Stockholm kan frånvaroanmäla sig själv och också ansöka om ledighet direkt i plattformen. Myndig elev En myndig elev i Skolplattform Stockholm kan frånvaroanmäla sig själv och också ansöka om ledighet direkt i plattformen. Frågor: Kontakta supporten på elevsupport@edu.stockholm.se eller din

Läs mer

Arkiv Integration Visma Importera fakturaunderlag eller

Arkiv Integration Visma Importera fakturaunderlag eller Installationsanvisning från Visma Spcs Integration Visma 1.91 Viktigt att tänka på innan du installerar Integration Visma är ett tilläggsprogram till Visma Compact som gör att du kan importera order- och

Läs mer

Förutsättningar i schemafilen

Förutsättningar i schemafilen Nova Software Rapport 2004 innehåller funktioner för att mycket snabbt skapa studieplaner för gymnasieelever. Elevernas studieplaner blir klara till över 90% med mycket få inmatningar. Detta är möjligt

Läs mer

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin EVO DEV EvodevExcel.GarpReportAddin Evodev AB web www.evodev.se epost info@evodev.se Telefon 033-4300300 Fax 033-126697 Innehåll Installera programmet 1 Installation 1 Registerinställningar 1 Start av

Läs mer

Kom igång med Platon. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50

Kom igång med Platon. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Kom igång med Platon Publicerad 2011-12-22 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Platon 1 Beskrivning 4 Förberedelser inför schemaläggning 4 Läsårsperioder

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion. Version 15.2a

Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion. Version 15.2a Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion FLEX Reseräkning Bäste kund! Version 15.2a På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Reseräkning i version 15.2a. Bland nyheterna

Läs mer

Rapportens uppbyggnad Ta fram rapporten genom att välja Rapport Tjänstestorlek (SCB). Välj de lärare (eller alla) som rapporten ska omfatta.

Rapportens uppbyggnad Ta fram rapporten genom att välja Rapport Tjänstestorlek (SCB). Välj de lärare (eller alla) som rapporten ska omfatta. SCB-rapport Varje år i oktober ska skolorna lämna in statistik över lärares tjänstgöring till Statistiska Centralbyrån (SCB). I Skola24 Schema finns en tilläggstjänst som gör en rapport Tjänstestorlek

Läs mer

Nationella prov Grundskola

Nationella prov Grundskola Nationella prov Grundskola Publicerad 2013-02-14 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Nationella prov Grundskola 1 Nationella prov 3 Kontrollera grunddata 3

Läs mer

Kom igång med Adela Gymnasium

Kom igång med Adela Gymnasium Kom igång med Adela Gymnasium Publicerad 2011-07-05 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Adela Gymnasium 1 Starta Adela Gymnasium 5 Logga in som

Läs mer

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera.

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera. Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen 2014-03-04 Logga in Glömt lösenord Uppdatera lösenordet Kolumner Lägga till, ta bort och ändra ordning Spara egna kolumnval Urval Excelformat Välja antal barn som visas Sök Söka med filter Familjebild

Läs mer

Salshantering SKOLA24 SCHEMA SALSHANTERING

Salshantering SKOLA24 SCHEMA SALSHANTERING Salshantering Det finns rikliga möjligheter att ange salsförutsättningar, så att programmet i de flesta fall ska välja salar så som schemaläggaren önskar. Man kan till exempel välja att en sal inte får

Läs mer

8 Importera/Exportera låssystem och personregister

8 Importera/Exportera låssystem och personregister 8 Importera/Exportera låssystem och personregister Import/Export av låssystem kan i KeyControl göras från dessa låssmedsprogram: KeyDesign/DoorDesign Assa Security Master Generalen Vilken person som nycklarna

Läs mer

Schema och grupper inför HT- 11 i Malmö stad

Schema och grupper inför HT- 11 i Malmö stad PM Införande GY: Schemaläggare, 10, 2011-04- 21 Superanvändare Schema och grupper inför HT- 11 i Malmö stad Rekommenderat planerings flöde i framtiden I bilden till höger visas den arbetsgång som IST rekommenderar

Läs mer

2.1 Titta på/ändra elevrapport -> Sök elev eller klass

2.1 Titta på/ändra elevrapport -> Sök elev eller klass 2.1 Titta på/ändra elevrapport -> Sök elev eller klass Här söker du fram de elevrapporter du vill titta på eller ändra. Vill du gå direkt till en specifik elev fyller du i fältet personnummer. Vill du

Läs mer

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.9

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.9 Sidan av 7 0-0-5 Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version.9 Nu finns nya versioner av KeyDesign och DoorDesign tillgängliga på www.doordesign.se Detta dokument kommenterar - nya och ändrade programfunktioner

Läs mer

Ladok. Registrering. RG01 Registrering en person 2. RG02 Registrering flera personer 4. RG10 Avbrott på kurs 9

Ladok. Registrering. RG01 Registrering en person 2. RG02 Registrering flera personer 4. RG10 Avbrott på kurs 9 Ladok Registrering OBS! Studenten skall själv registrera sig via webb tjänst och det är endast i undantagsfall som administratören ska registrera studenter. RG01 Registrering en person 2 Beskrivning av

Läs mer

MM2 Låntagarimport. Manual för hantering av låntagarimport. Bibliotekscentrum Sverige AB - www.bibliotekscentrum.se Sid 1 av 29

MM2 Låntagarimport. Manual för hantering av låntagarimport. Bibliotekscentrum Sverige AB - www.bibliotekscentrum.se Sid 1 av 29 MM2 Låntagarimport Manual för hantering av låntagarimport Bibliotekscentrum Sverige AB - www.bibliotekscentrum.se Sid 1 av 29 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 IMPORTERA LÅNTAGARE: ÖVERSIKT... 4 FÖRBEREDELSER...

Läs mer

Skola24 Schema. Integration grunddata, version 1.2

Skola24 Schema. Integration grunddata, version 1.2 Skola24 Schema Integration grunddata, version 1.2 Introduktion Skola24 Schema är försett med en funktion för integration av grunddata mellan Barn- och Elevregistret (BER) och Skola24 Schema (SCHEMA) via

Läs mer

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att:

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att: Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Aktiviteter markeras som borttagna i databasen istället för att raderas

Aktiviteter markeras som borttagna i databasen istället för att raderas Vad är nytt i Easy Planning 6.61 Detta är en större uppdatering som innehåller ett antal förbättringar samt en del nya funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att uppdatera till denna version. 1.

Läs mer

Lathunden visar ett rekommenderat arbetssätt för lärare och mentor i Frånvaro i Stockholm Skolwebb.

Lathunden visar ett rekommenderat arbetssätt för lärare och mentor i Frånvaro i Stockholm Skolwebb. STOCKHOLM SKOLWEBB UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (10) 2012-02-28 VERSION 3.0 Frånvaro Lathunden visar ett rekommenderat arbetssätt för lärare och mentor i Frånvaro i Stockholm Skolwebb. Lärares snabbguide

Läs mer

Nyheter och förändringar i Trafikverkets IDA

Nyheter och förändringar i Trafikverkets IDA Nyheter och förändringar i Trafikverkets IDA Dokumenthistorik Revision: Datum: Ändrat av: Orsak till ändring: 1.0 2015-03-06 Skapar dokument 1.1 2015-03-20 Kompletterat Excel Import/Export 1.2 2015-04-02

Läs mer

Frånvaro Lathund för lärare. 1. anmäla frånvaro instruktionsfilm

Frånvaro Lathund för lärare. 1. anmäla frånvaro instruktionsfilm Stödmaterial till skolor Sida 1 (10) 2013-07-02 Frånvaro Lathund för lärare Lathunden visar ett rekommenderat arbetssätt för lärare och mentor i Frånvaro i Stockholm Skolwebb. Lärares snabbguide till Frånvaro

Läs mer

Användarmeddelande (Maj 2012) Ny programversion. Version 12.2a

Användarmeddelande (Maj 2012) Ny programversion. Version 12.2a Användarmeddelande (Maj 2012) Ny programversion Version 12.2a Bäste Kund! Vi har nu släppt FLEX Tidredovisning version 12.2a. Bland nyheterna i denna version kan nämnas utökade möjligheter att kombinera

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning

Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning Inledning Här följer en kort instruktion över hur du ansluter till Schemalätt 6.0 med applikationstjänsten RemoteApp via Windows 7 och Internet Explorer (IE)

Läs mer

Bokföring Nytt konto Ctrl-N Ta bort konto Ctrl-R Obs!

Bokföring Nytt konto Ctrl-N Ta bort konto Ctrl-R Obs! Nytt konto Gör så här: Välj Ny eller tryck på Ctrl-N. Skriv in kontonummer, benämning och övrig information. Glöm inte att ange momsrapportkod om kontot ska redovisas i momsrapporten. Uppgifter om SRU-koder

Läs mer

Gymnasieskola Användarhandbok

Gymnasieskola Användarhandbok Gymnasieskola Användarhandbok för rapportering i tjänsten Studeranderapportering Augusti 2016 1.1 Skicka egen fil med elevrapport Den här sidan används av skolor som rapporterar elever genom att skicka

Läs mer

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild.

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild. Bilder (11) Det går att lägga en eller flera bilder till varje föremålspost. Det enklaste är att lägga in en bild, från den registrerade föremålsposten. Det går också att lägga in ett större antal bilder

Läs mer

Manual för Readsoft Online Admin användare

Manual för Readsoft Online Admin användare Hogia Performance Management AB Manual för Readsoft Online Admin användare Användarinstruktion för administratörer i Readsoft Online 0 Innehåll Administratör i Readsoft Online... 2 Välkommen till Readsoft

Läs mer

Elever i Skola24 Genom elevrollen i Skola24 kan elever ta del av en mängd användbar information.

Elever i Skola24 Genom elevrollen i Skola24 kan elever ta del av en mängd användbar information. Elever i Skola24 Genom elevrollen i Skola24 kan elever ta del av en mängd användbar information. I systemet har eleven möjlighet att: Ta del av schema för sina lektioner. Ta del av frånvaro och göra frånvaroanmälningar.

Läs mer

Skola Klassuppflyttning

Skola Klassuppflyttning Skola Klassuppflyttning Denna manual beskriver hur: Nya klasser skapas för nästa läsår. Elever placeras i en ny klass nästa läsår. Elever byter klass/årskurs direkt inom en enhet. Elever som fortsätter

Läs mer

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Healthcare & Welfare Version 1.0 Welfare Nordic 2012-09-04 Education Sida 1/16

Healthcare & Welfare Version 1.0 Welfare Nordic 2012-09-04 Education Sida 1/16 Education Sida 1/16 Till Användare av Procapita Förskola och Grundskola Driftsansvarig Produktinformation Procapita Förskola och Grundskola, version 9.1 SPw37 Denna produktinformation presenterar nyheter

Läs mer

Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad

Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad 2012 Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad Adra Match 2012-03-30 CONTENTS Om detta dokumen... 4 Förberedelser... 5 Skapa kontoutdrag från ERP... 5 Exportera / Hämta kontoutdrag från din bank....

Läs mer

Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning

Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning Inledning Här följer en kort instruktion över hur du ansluter till Schemalätt 6.0 med applikationstjänsten RemoteApp via Windows 10 och Google Chrome samt hur

Läs mer

Rapportera till SCB Grundskola

Rapportera till SCB Grundskola Rapportera till SCB Grundskola Publicerad 2011-07-01 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Rapportera till SCB Grundskola 1 Hantera SCB i Adela 3 Kontrollera

Läs mer

Nova Software kan vid önskemål kopiera över frågor/frågepaket i vårt förslag till kundens databas. Kopiering är kostnadsfri.

Nova Software kan vid önskemål kopiera över frågor/frågepaket i vårt förslag till kundens databas. Kopiering är kostnadsfri. Bakgrund Skolverket har på uppdrag av regeringen tagit fram ett stödmaterial som beskriver hur den skriftliga individuella utvecklingsplanen med omdömen och den framåtsyftande planeringen kan se ut. Stödmaterialet

Läs mer

Integration mellan Flex Lön och Flex HRM

Integration mellan Flex Lön och Flex HRM Integration mellan Flex Lön och Flex HRM Översikt Övergripande kan integrationen beskrivas med denna bild: Personuppgifter (valbart flöde) Lönetransaktioner och schema Flex Lön Lönespecifikationer och

Läs mer

SRU-hantering i Byra. Innehåll. Supportmanual Byrå. SRU-hantering

SRU-hantering i Byra. Innehåll. Supportmanual Byrå. SRU-hantering i Byra Innehåll Inställningar... 2 Klarmarkera SRU... 4 Meddelanden i SRU-status... 6 Filen är utcheckad... 6 Ingen deklarationsfil funnen... 6 För många filer... 7 Filen är inte lagrad i en deklarationsversion...

Läs mer

Elever i Skola24 Genom elevrollen i Skola24 kan elever ta del av en mängd användbar information.

Elever i Skola24 Genom elevrollen i Skola24 kan elever ta del av en mängd användbar information. Elever i Skola24 Genom elevrollen i Skola24 kan elever ta del av en mängd användbar information. I systemet har eleven möjlighet att: Ta del av schema för sina lektioner. Ta del av frånvaro och göra frånvaroanmälningar.

Läs mer

ViktoriaBoule Manual. Manual. ViktoriaBoule Programmets startsida

ViktoriaBoule Manual. Manual. ViktoriaBoule Programmets startsida Manual ViktoriaBoule 4.0 www.viktoriaboule.se Programmets startsida 1 1 Inledning ViktoriaBoule är ett lättanvänt dataprogram för administration av bouletävlingar. Programmet följer Bouleregler för veteraner

Läs mer

Manual för Ledighetsansökan

Manual för Ledighetsansökan Manual för Ledighetsansökan AKTIVERING AV LEDIGHETSANSÖKAN Aktivering av Ledighetsansökan görs av Skola24 vid leverans. Aktivering görs per skola vilket gör att man kan välja vilka skolor man vill aktivera

Läs mer

Kom igång med Adela Barnomsorg

Kom igång med Adela Barnomsorg Kom igång med Adela Barnomsorg Publicerad 2011-05-03 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Adela Barnomsorg 1 Gränssnitt 4 Huvudflikar 4 Detaljflikar

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handbok för registrering i UEDB av elever i kommunal gymnasieskola utanför länet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

Filimport till Norstedts Byrå

Filimport till Norstedts Byrå Filimport till Norstedts Byrå Det är viktigt att du följer dessa anvisningar noga för att överföringen av filer till Norstedts Byrå ska bli korrekt. Tänk på att starta tidigt på dagen då det kan ta lång

Läs mer

Manual för Readsoft Online- User/användare

Manual för Readsoft Online- User/användare Hogia Performance Management AB Manual för Readsoft Online- User/användare Användarinstruktion för Readsoft Online user/användare 0 Innehåll Hur får jag in fakturorna i Readsoft Online?... 2 Kom igång

Läs mer

Manual för användare av Nya Readsoft Online

Manual för användare av Nya Readsoft Online Hogia Performance Management AB Manual för användare av Nya Readsoft Online Användarinstruktion för Nya Readsoft Online användare 0 Innehåll Hur får jag in fakturorna i Readsoft Online?... 2 Kom igång

Läs mer

Logga in. Godkänna. Kolumner. Hantera inflytt och byte. Urval. Direktbyte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen.

Logga in. Godkänna. Kolumner. Hantera inflytt och byte. Urval. Direktbyte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen. 2014-03-28 Logga in Glömt lösenord Uppdatera lösenordet Kolumner Lägga till, ta bort och ändra ordning Spara egna kolumnval Urval Excelformat Välja antal barn som visas Sök Söka med filter Familjebild

Läs mer

Public. Användarhandledning. Nationella prov 2017 Grundskolan. Tieto Education

Public. Användarhandledning. Nationella prov 2017 Grundskolan. Tieto Education Användarhandledning Nationella prov 2017 Grundskolan Tieto Education Innehåll Arbetsgång och checklista 3 Kolumnbeskrivningar 5 Kontroller vid registrering 17 Registrering av resultat 19 Skapa och skicka

Läs mer

Klicka på menyknapp Flexa till rätt läge. I exemplet ovan kan nyckelhöjder ändras i både kanal 2 och kanal 7.

Klicka på menyknapp Flexa till rätt läge. I exemplet ovan kan nyckelhöjder ändras i både kanal 2 och kanal 7. Sidan 1 av 11 CW KeyDesign Administration av flexade nycklar Metod att visa nyckelflexstatus i KeyDesign Flexning av en nyckel görs via funktion nyckeldelning (CTRL_F10 i schemat eller F10 i nyckellistan)

Läs mer

Manual för Ledighetsansökan

Manual för Ledighetsansökan Manual för Ledighetsansökan AKTIVERING AV LEDIGHETSANSÖKAN Aktivering av Ledighetsansökan görs av Nova Software vid leverans. Aktivering görs per skola vilket gör att man kan välja vilka skolor man vill

Läs mer

Välj Sammanställningar. Personal kopplad till en enskild skola ser bara den flik som berör den eller de enheter som hen är aktiv på.

Välj Sammanställningar. Personal kopplad till en enskild skola ser bara den flik som berör den eller de enheter som hen är aktiv på. Introduktion Sammanställningar/Rapporter I programmet finns ett antal grundrapporter färdiga att skriva ut. Det går också att skapa helt egna rapporter där man t.ex. själv väljer vilka fält som ska vara

Läs mer

Kom igång med Adela Grundskola

Kom igång med Adela Grundskola Kom igång med Adela Grundskola Publicerad 2010-06-09 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Adela Grundskola 1 Gränssnitt 4 Huvudflikar 4 Detaljflikar

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Ny medlem

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Ny medlem Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Ny medlem 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ny layout (fr.o.m 12/3) 4 Medlemmar 5 Ny medlem med fullständigt personnummer 6 Vanliga felmeddelanden 7 Ny medlem med ofullständigt

Läs mer

Frågor: Kontakta supporten på eller elevens skola

Frågor: Kontakta supporten på eller elevens skola Vårdnadshavare En vårdnadshavare i Skolplattform Stockholm kan frånvaroanmäla sitt/sina barn och också ansöka om ledighet direkt i plattformen. En central databas gör det möjligt att ha samma inloggning

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer