Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 juni 1996

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 juni 1996"

Transkript

1 Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 4 juni 1996 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne Sundström Sven Tafvelin Per Wernheim Övriga närvarande: Per Eriksson (endast punkt 15) Hans Wallberg Olle Thylander, sekreterare Anmält förhinder: Sigvard Nilsson. 1. Godkännande av dagordning Föreslagen dagordning godkändes med tillägg av en punkt avseende delfinansiering av DESIRE-projektet, en punkt avseende utseende av ny representant för Göteborgs universitet i den tekniska referensgruppen samt informationspunkter avseende ett NUTEK-möte respektive TERENA. Per Erikssons presentation av regionsatsningen i Blekinge lades sist på dagordningen. 2. Justeringsman Till att justera protokoll från dagens sammanträde utsågs Per Wernheim.

2 3. Protokoll från föregående möte Ordföranden gav ledamöterna tillfälle till kommentarer med anledning av protokollet, som därefter lades till handlingarna. 4. Information om KK-stiftelsens regionsatsning Styrelsen informerades om innebörden av det avtal som slutits mellan SUNET och stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling om medverkan från SUNETs sida i det regionprojekt som stiftelsen initierat. Förutom att SUNET hjälper till med samordning och rådgivning medverkar SUNET bl a när det gäller att organisera och genomföra den nätverksutbildning som på initiativ av Karolinska institutet, KTH och Stockholms universitet genomförs med en första utbildningsomgång från juni Ordföranden bad ledamöterna kommentera regionsamordningsprojektet utifrån läget i den egna regionen och noterade för egen del att man i Linköping ser med entusiasm på uppgiften men (än så länge) saknar en för ändamålet lämpad organisation. Sven Tafvelin ansåg att man i Göteborg har en "hyfsad beredskap" och såg SUNETs engagemang som en naturlig fortsättning på aktiviteterna i det nätverk som Chalmers redan byggt upp i egenskap av ansvarig för den västra SUNET-regionen. Även Arne Sundström kände sig väl förberedd i kraft av att det i Lund finns en datacentral som i likhet med Chalmers har ett etablerat nätverk i den egna SUNET-regionen. Kompetensen räcker till både för SUNET och KK-stiftelsens projekt även om man skulle önska sig en större volym på kompetensen. I Lund ordnas regelbundet träffar för SUNET-regionen. Dessutom arbetar Lunds universitet redan sedan en tid tillbaka med projekt i samverkan med näringslivet och regionala myndigheter (IT-Skåne) och universitetet har en särskild enhet för näringslivssamverkan. Per Wernheim menade att KK-stiftelsens projekt blivit ett incitament att starta regional samverkan i Stockholm. Finansieringen har därvid mindre betydelse än insikten om vad som står att vinna med ett samarbete med samhället i vid mening och den inspiration som projekt i andra regioner har givit. Den nya nätverksutbildningen är ett exempel på att högskolorna i Stockholmsregionen har börjat aktivera sig. Kerstin Malmqvist rapporterade att Halmstad satsat stort på breddutbildning i sin region (och därför inte kan använda den halva miljon man får till att förstärka sin personal för nätverksdrift). Berner Lindström instämde i den bild Sven Tafvelin givit av läget i Göteborg. Han framhöll dessutom att det finns många aktörer som är ute

3 efter de medel som anslagits för projektet, vilket lett till ibland besvärliga diskussioner. Staffan Sarbäck berättade att samverkan i Norrbotten rullar på bra som framgått av bl a Björn Hagvalls presentation vid Sunet Forum. Nu håller det på att bildas ett bolag för samverkan med stöd av samtliga kommuner i Norrbotten och en ansökan om finansiellt stöd kommer att skickas till EGs strukturfond. Lennart Bergstöm framhöll att Mitthögskolans uppgift kompliceras av att man har att arbeta mot två län och att bilden när det gäller det regionala samarbetet i övrigt präglas av en viss förvirring. KK-stiftelsens satsning kommer därför i rätt tid och högskolan har börjat ta sig an uppgiften. Hans Wallberg rapporterade att regionalt samarbete för Umeås del inte är en ny aktivitet utan man har odlat detta sedan länge. En IT-strategi för Västerbotten har formulerats med Umeå universitet som pådrivande. I likhet med flera andra universitet/högskolor skickar universitetet en person till nätverksutbildningen på KTH och anser att det är en angelägen satsning. I detta sammanhang förtjänar framhållas att Chalmers i sitt ordinarie kursutbud också ordnar utbildning liknande den som nu startats i Stockholm. Ordföranden summerade intrycken med konstaterandet att vi är överens om att SUNET bör ta på sig den regionala roll som förutsätts i avtalet med KK-stiftelsen. När det gäller regionala lösningar skulle dessa underlättas väsentligt om det funnes kontaktpunkter för utbyte av trafik mellan olika operatörers nät ute i regionerna. Hans Wallberg har fört diskussioner med KK-stiftelsen om möjligheterna att etablera sådana kontaktpunkter med stöd från stiftelsen till de mindre och medelstora högskolorna och informerade styrelsen om dessa diskussioner. Stiftelsen har beslutat satsa hela 200 Mkr för att åstadkomma en sådan systemförändring och de mindre och medelstora högskolorna kommer att kunna söka medel ur denna pott. Till det som diskuterats hör också en förändrad organisation av den nationella trafikutväxlingspunkten (D-GIXen) i Stockholm. 5. IT-propositionen och regeringens planer för SUNET. Styrelsen fick information om bl a kontakter med utbildningsdepartementet med anledning av förslagen i IT-propositionen om anslutning av bibliotek till Internet via SUNET.

4 Styrelsen konstaterade att ett uppdrag till SUNET är att vänta och uttryckte förhoppningen att ett sådant uppdrag formuleras så att det inte låser SUNET till specifika tekniska lösningar. Om IT-propositionenss skrivning om översyn av SUNETs styrning och finansiering innebär att SUNETs ställning regleras i en förordning har styrelsen ingenting att invända mot detta. Styrelsen underströk åter att SUNETs karaktär av universitets- och högskolenät så långt möjligt bör bevaras och att tillkomsten av nya intressenter inte får innebära att utvecklingen av nätet enligt högskolornas intentioner bromsas. Tekniskt sett bör en anslutning av kommunala bibliotek ske via regionala knutpunkter så att de kan använda SUNET men ändå ha kvar kontakten med kommunnätet (om sådant finns) och andra organisationer i den egna regionen. Den ökade belastningen på SUNET efter en eventuell anslutning av ett stort antal bibliotek beräknas inledningsvis bli måttlig men kan förväntas öka med tiden i likhet med all annan trafik som använder SUNET. SUNET måste under alla omständigheter kunna möta den kraftigt ökade efterfrågan på bandbredd som är att vänta. 6. Ärenden om externa organisationer Styrelsen diskuterade ansökningarna från Folkuniversitetet Umeå respektive Centrala försöksdjursnämnden. a. Folkuniversitetet Umeå Folkuniversitetet Umeå anför i sin ansökan en rad skäl för att denna organisation måste anses ha en särställning jämfört med folkuniversitet på andra orter och andra utbildningsinstitut. Det som styrelsen finner unikt är ägandeformen, en stiftelse instiftad av universitetet och studentkåren, varför en jämförelse skulle kunna göras med holdingbolag som ägs av universitetet. Styrelsen konstaterar emellertid också att det f n är osäkert om universiteten i framtiden kommer att tillåtas äga holdingbolag. Styrelsen önskar avvakta ett klarläggande i denna fråga innan den tar ställning i ärendet. Styrelsen beslöt alltså att bordlägga ansökan från Folkuniverstetet Umeå. b. Centrala försöksdjursnämnden

5 Styrelsen fann det klarlagt att verksamheten vid Centrala försöksdjursnämnden (CFN) är av väsentlig betydelse för universitet och högskolor med djuranvändning och CFN kan i vissa avseenden jämföras med ett forskningsråd. Styrelsen beslöt därför att godkänna att CFN ansluts till SUNET enligt reglerna för kategori B-intressenter. c. Information om anslutningsbeslut med stöd av delegation Hans Wallberg informerade om att sedan förra sammanträdet följande organisationer fått klartecken för anslutning till SUNET: - Riksbankens jubileumsfond (som till verksamheten är ett forskningsråd) - Teknikens hus i Luleå (som är medlem i INSAM och ansluts enligt avtalet med INSAM) - Södertörns högskola (som ansluts via Karolinska institutet) samt - Länsbiblioteket i Värmland. Med Dialekt- och ortnamnsarkivet i Umeå har diskussioner förts men arkivet har ännu inte inkommit med en formell ansökan om anslutning. 7. Ekonomisk lägesrapport Styrelsen fick en rapport om det ekonomiska läget och informerades om att regeringen förväntas bevilja de extramedel SUNET ansökt om för driften av 34 Mbit/s-nätet men sannolikt inte anslår extra medel för de internationella förbindelserna. De senare beräknas emellertid kunna finansieras genom ianspråktagande av tidigare anslagssparande och aktivering av medel i balansräkningen. 8. Arbetsordning Styrelsen beslöt att anta arbetsordning enligt utsänt förslag. 9. Informationspunkter Styrelsen erhöll information om ett antal aktuella frågor som berör SUNET:

6 a. Telias 0771-nummer för Internet-uppkoppling En av Telia lanserad tjänst innebar att en abonnent kunde koppla upp sig mot Internet utan att någon speciell användaridentitet registrerats av Telia (Telia registrerade endast det uppringande telefonnumret, och betalning för tjänsten utkrävdes via den ordinarie telefonräkningen avseende det uppringande numret.) Efter kritik från övriga operatörer för bristande säkerhet har Telia dragit in denna tjänst. Även SUNET har varit kritisk till den aktuella tjänsten men kan tänka sig att acceptera en variant som Telia därefter har börjat fundera kring. I denna variant hänvisas den uppringande alltid till en proxy-server hos Telia och kan endast använda http (inte ftp eller telnet). b. Planer på en Sverigeavdelning av Internet Society Anders Flodström rapporterade från en överläggning på KK-stiftelsen beträffande behovet av en svensk avdelning (Chapter) av Internet Society. Vid mötet beslöts att uppdra åt användarföreningen SNUS att undersöka om SNUS skulle kunna tänka sig att förändra/komplettera sin verksamhet för att kunna ta på sig rollen som Internet Society's förlängda arm i Sverige. De närvarande såg som angeläget att - bygga vidare på SNUS roll som främjare av Internet i Sverige - undvika att en eventuell ny organisation börjar arbeta inom delvis samma område som SNUS med risk för konflikter som följd - undvika att "fel" instans etablerar sig som svenskt Chapter (vilket kan hända om vi inte agerar alls) - se till att informations-, etik- och användarfrågor får stor uppmärksamhet i en svensk avdelning av Internet Society. Ett nytt möte, med fler deltagare, kommer att hållas den 30 augusti. c. Planerna på en svensk CERT Överläggningarna mellan operatörerna om en nationell svensk CERT har fortsatt i positiv anda. Alla är överens om att samarbeta och alla är beredda att bidra till finansieringen. För de två första årens drift är finansieringen dock inte något problem eftersom KK-stiftelsen lovat att stå för den. Enighet råder också om att en svensk CERT lämpligen bör vara placerad vid en högskola och gärna då vid KTH. En formell förfrågan till KTH förbereds.

7 d. PGP-seminarium SUNETs pgp-seminarium den 21 maj blev en stor framgång med deltagande från nästan alla universitet och högskolor. En slutsats är att PGP kan rekommenderas för användning inom SUNET. När det gäller nycklar lanserades idén att ha två slag av nyckeluppsättningar, dels personliga sådana som signeras på vanligt PGP-sätt, dels "tjänstenycklar" som signeras under medverkan av den organisation där man är anställd och som bör ha samma trovärdighet som ett identitetskort utfärdat av arbetsgivaren. Rekommendationen från seminariet är att det vid varje universitet/högskola bör finnas en Certification Authority som certifierar tjänstenycklar. De publika tjänstenycklarna bör sedan tillhandahållas av en nationell PGP-server. En sådan server kommer att kunna drivas av Torbjörn Wictorin vid Uppsala universitet och Assar Westerlund från KTH kommer att medverka med bl a utveckling av ett effektivt söksystem. e. TERENA m m Arne Sundström informerade i anslutning till detta om TERENAs aktiviteter avseende PGP, MIME och Desktop Video. Projektet Pantomime kan ses som ett försök att på europeisk nivå i viss mån upprepa vad SUNET åstadkommit med sitt MIME-projekt. DEVICE är ett multimedia-projekt som i mångt och mycket är en fortsättning på MICE. 10. DESIRE Styrelsen har tidigare delegerat till Hans Wallberg och Olle Thylander att besluta om stöd till universitetsbiblioteket i Lund för deltagande i DESIRE-projektet inom en ram av kr. Styrelsen beslöt nu att att utvidga denna ram till kr, vilket ger möjlighet att genomföra projektet sedan NUTEK beviljat tilläggsfinansiering. 11. Ny representant för Göteborgs universitet i den tekniska referensgruppen

8 Styrelsen beslöt på förslag av Göteborgs universitet att Lars Rökeus ersätter Jan-Gunnar Tingsell som universitetets representant i SUNETs tekniska referensgrupp fr o m den 1 juli Distribuerade forskningssamarbeten över höghastighetsnät Sven Tafvelin hade deltagit i ett av NUTEK anordnat möte kring samarbete som kräver höghastighetsnät och informerade om diskussionerna vid mötet. Hans egen inställning var att man bör undvika att skapa parallellnät till SUNET och att de krav som ställs av bl a deltagandet i olika EU-projekt i stället borde kunna tillgodoses genom en utbyggnad av SUNET finansierad av NUTEK/KFB.. Styrelsen konstaterade med tillfredsställelse att deltagarna i NUTEK-mötet uppdragit åt Sven att utreda möjligheterna och komma med en plan. Sven Tafvelin har accepterat att ta fram en sådan plan tillsammans med Hans Wallberg. 13. Höghastighetskommunikation Lund-Köpenhamn Arne Sundström informerade i anslutning till detta styrelsen om planer på ett regionalt samarbete inom ramen för NORDUnet-samarbetet och med kopplingar till EU-projektet Interreg II. Ett led i samarbetet skulle vara att etablera en bredbandsförbindelse mellan Lund och Köpenhamn. 14. Sammanträdestider hösten 1996 Styrelsen beslöt att lägga fast följande sammanträdestider hösten 1996: 1. Tisdagen den 1 oktober kl Onsdagen den 4 december kl Båda dessa möten förläggs om möjligt till Arlanda. 15. Anslutning av regionen Blekinge till Internet Rektor Per Eriksson hade inbjudits att för styrelsen presentera sina planer för Internet-anslutning av regionen Blekinge, eftersom dessa planer reser frågor som på ett principiellt plan berör SUNET.

9 Per Eriksson underströk att han på ett ekonomiskt sätt vill ansluta skolor, bibliotek, muséer, kommuner, företag etc i hela Blekinge till Internet och integrera hela Blekinge i ett regionalt sammanhang med tillgång till avancerade nättjänster. Även högskolan bör vara med i detta samarbete. Högskolan kan förväntas få en 34 Mbit/s-förbindelse till SUNET, men med nuvarande policy får en sådan inte användas av företagen i regionen. Per Eriksson föreslog att Blekinge som ett experiment skulle få anslutas i sin helhet via en 34 Mbit/s-linje till SUNET, men att ett snabbt nät i Blekinge med bl a 34 Mbit/s-förbindelser mellan de olika kommunerna skulle upphandlas av kommersiella operatörer. Styrelsen såg emellertid - även frånsett konflikten med SUNETs policy - svårigheter med ett sådant experiment och kände sig heller inte övertygad om att en uppdelning av upphandlingen i en regional och en nationell del skulle vara ekonomisk och praktisk. Konsekvenserna för övrig SUNET-trafik och framför allt för trafiken på de internationella linjerna måste beaktas. Om en regional knutpunkt inrättas också i Blekinge ger detta nya möjligheter att lösa samtrafikproblemen på ett rationellt sätt. Samtidigt kan man se en koppling till KK-stiftelsens regionprojekt. Det som är strategiskt för näringslivet idag är ofta kopplat till universitetet eller högskolan i regionen. Några beslut i frågan fattades inte vid sammanträdet utan diskussionen fick fortsätta under den avslutande lunchen. [1)] Vid anteckningarna Olle Thylander Justeras: Per Wernheim Anders Flodström [1)] Ett alternativ som diskuterades under lunchen är att låta Högskolan i Karlskrona/Ronneby - om den så önskar- använda ett belopp motsvarande kostnaden för en 34 Mbit/s-förbindelse till SUNET för att i stället finansiera en annan typ av förbindelse avseende hela regionen.

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 1 oktober 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 1 oktober 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 1 oktober 1996 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Kerstin Malmqvist Sigvard Nilsson. Staffan Sarbäck Arne Sundström Sven

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 maj 1998

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 maj 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 maj 1998 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Kerstin Malmqvist Berner Lindström Sigvard Nilsson Arne Sundström Staffan Sarbäck

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 4 april 2001. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 4 april 2001. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 4 april 2001 Närvarande ledamöter: Staffan Sarbäck, ordförande Lennart Bergström Anne Ehrenholm Lars-Elve Larsson Lennart Ljung Kerstin Malmqvist Magnus Mårtensson

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 3 november 1998

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 3 november 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 3 november 1998 Närvarande ledamöter: Sigvard Nilsson, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1998

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1998 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande punkt 1-5 samt 7-11. Lennart Bergström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Sigvard Nilsson, ordförande

Läs mer

SUNETs styrelsesammanträde den 27 september 2000

SUNETs styrelsesammanträde den 27 september 2000 Protokoll fört vid SUNETs styrelsesammanträde den 27 september 2000 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande t o m punkt 9 Lennart Bergström Anne Ehrenholm Lars-Elve Larsson Berner Lindström

Läs mer

Styrelsen den 4 december 1997

Styrelsen den 4 december 1997 Styrelsen den 4 december 1997 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 4 december 1997 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande (t o m punkt 9) Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp sept 97

SUNETs Tekniska Referensgrupp sept 97 SUNETs Tekniska Referensgrupp sept 97 SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1997-12-01 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1998-03-24 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Sören Hollander

Läs mer

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 december 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 december 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 4 december 1996 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Berner Lindström Sigvard Nilsson Staffan Sarbäck Arne Sundström Sven

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 29 september 1998

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 29 september 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 29 september 1998 Närvarande ledamöter: Sigvard Nilsson, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1998-09-08. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande)

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1998-09-08. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1998-09-08 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Christer Holgersson (ersättare för Roland Hedberg)

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 30 mars 1999. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 30 mars 1999. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1999 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Lars-Elve Larsson Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2001-08-30 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Jan Engvald Bengt Gördén Christer Holgersson Magnus Höglund

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum 1997-01-22 Närvarande ledamšter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Gunnar Lindberg

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2000-05-18 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Jan Engvald Bengt Gördén Christer Holgersson Magnus Höglund

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 19 januari 2005. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 19 januari 2005. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 januari 2005 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande (med undantag av punkt 11) Gun Djerf Anita Hansbo (t o m punkt 8) Lars-Elve Larsson Staffan Sarbäck

Läs mer

SUNET styrelsesammanträde den 3 juni 1997

SUNET styrelsesammanträde den 3 juni 1997 Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 3 juni 1997 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Sigvard Nilsson Staffan

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2009

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2009 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2009 Närvarande ledamöter: Staffan Sarbäck, ordförande Johanna Berg Joel Brandell Gun Djerf Dan Henningson Calle Jansson Johnny Nilsson Ingela Nyström

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 april 2009

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 april 2009 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 april 2009 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Joel Brandell Gun Djerf Calle Jansson Johnny Nilsson Ingela Nyström Johan Sigholm Sven Tafvelin

Läs mer

SKK/Assistanshundsrådet nr 4/2015 2015-09-02 52-67

SKK/Assistanshundsrådet nr 4/2015 2015-09-02 52-67 Sida 1/6 52-67 Protokoll fört vid telefonmöte med Svenska Kennelklubbens Assistanshundsråd onsdagen den 2 september 2015. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Ulf Uddman (ordf), Marie Fogelquist, Kerstin Jonsson,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Etikprövningsmyndigheten Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Etikprövningsmyndighetens

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 31 mars 2005. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 31 mars 2005. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 31 mars 2005 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Jan Martin Löwendahl Kjell Nilsson Staffan

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2001-06-14 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Jan Engvald Bengt Gördén Christer Holgersson Magnus Höglund

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om etikprövning av forskning som avser människor; SFS 2003:615 Utkom från trycket den 28 oktober 2003 utfärdad den 9 oktober 2003. Regeringen föreskriver 1 följande.

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010 Närvarande ledamöter: Karin Bengtsson (från punkt 4) Johanna Berg Joel Brandell Gun Djerf (från punkt 5) Dan Henningson Johnny Nilsson (via telefon)

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 14 april 2004. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 14 april 2004. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 14 april 2004 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Gun Djerf Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Lennart Ljung Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Staffan

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 12 april 2007

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 12 april 2007 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 12 april 2007 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Johnny Nilsson Peter Olsson Johan Sigholm Benny Stridsberg

Läs mer

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 Förord Alla organisationer och verksamheter bör regelbundet se över sin verksamhetsidé och strategi. Särskilt viktigt är det för SUNET som verkar i en snabbt föränderlig

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR. Sammanträdesdatum 1996-11-26. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande)

SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR. Sammanträdesdatum 1996-11-26. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum 1996-11-26 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Anders Hillbo

Läs mer

PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 6 december 2007

PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 6 december 2007 PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 6 december 2007 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Ann-Charlotte Berglund Sonnhammer Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Johnny Nilsson Kjell

Läs mer

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Fastställd av styrelsen den 9 november 2015 Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta stiftelsens angelägenheter.

Läs mer

fört vid styrelsesammanträdet den 17 januari 2008

fört vid styrelsesammanträdet den 17 januari 2008 PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 17 januari 2008 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Joel Brandell Gun Djerf Anita Hansbo Johnny Nilsson Per-Olof Rehnquist Staffan Sarbäck Johan

Läs mer

EU och Högskolan i Halmstad. Thorsteinn Rögnvaldsson

EU och Högskolan i Halmstad. Thorsteinn Rögnvaldsson EU och Högskolan i Halmstad Thorsteinn Rögnvaldsson 2018-10-03 EU-finansiering Hur ser EU-finansieringen ut nationellt? Hur placerar sig Högskolan i Halmstad i detta? Styrkor/svagheter/möjligheter? Deltagande

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Eva Ekeblad, campus Borlänge Datum och tid måndagen den 28 augusti, kl 10.30 13.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler den 14 april 2009, kl.13.00

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler den 14 april 2009, kl.13.00 Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler den 14 april 2009, kl.13.00 Närvarande ledamöter: Marie Andersson Per Andersson Gun Djerf (via telefon) Kent Engström Leif

Läs mer

Protokoll styrelsemöte 23 2014-05-12

Protokoll styrelsemöte 23 2014-05-12 1/5 2014-06-09 Protokoll styrelsemöte 23 2014-05-12 Närvarande: Pelle Ehn, K3 Malmö Högskola D&R (PE) ordförande Margareta Norell Bergendahl, ITM KTH KTH (MNB) Åsa Wikberg-Nilsson, ordf D&R (ÅW) Närvarande

Läs mer

professor, företrädare för naturvet. fakulteten vice ordf. professor, företrädare för Ekonomihögskolan

professor, företrädare för naturvet. fakulteten vice ordf. professor, företrädare för Ekonomihögskolan PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-12-10 Biblioteksstyrelsen Närvarande Ledamöter Eva Wiberg Björn Bergenståhl Ole Elgström Fredrik Lindström Carl Hampus Lyttkens Jan-Åke Nilsson Vilhelm Persson Staffan

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2008

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2008 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2008 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Eva Müller Staffan Sarbäck Johan Sigholm Ann-Charlotte Berglund Sonnhammer

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(5) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2006-11-21 kl 09.00 12.00 Plats Närvarande Övriga närvarande Seglarhotellet i Sandhamn Från styrelsen Ordinarie ledamöter: Sebastian Cederschiöld,

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2002-01-10 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Kent Engström Bengt Gördén Magnus Höglund Leif Johansson

Läs mer

SUNET-historik. Sven Tafvelin Chalmers

SUNET-historik. Sven Tafvelin Chalmers SUNET-historik Sven Tafvelin Chalmers När togs initiativet till Sunet? Jo, hösten 1979 på Wijks kursgård, Lidingö. Bakgrund för mötet Styrelsen för teknisk utveckling (STU) förväntade sig att (som vanligt)

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 26 maj 1999

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 26 maj 1999 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 26 maj 1999 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande t o m punkt 11 Lennart Bergström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck, ordförande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om elektorsförsamling vid forskningsråd; SFS 2000:654 Utkom från trycket den 11 juli 2000 utfärdad den 21 juni 2000. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Sammanträde: Revisorskollegiet Tid: Tisdagen den 11 december 2012 kl Plats: Konferensrum: Framtiden, Regionens Hus, Vänersborg

Sammanträde: Revisorskollegiet Tid: Tisdagen den 11 december 2012 kl Plats: Konferensrum: Framtiden, Regionens Hus, Vänersborg Protokoll Sammanträde: Tid: Tisdagen den 11 december 2012 kl. 09.30 15.30 Plats: Konferensrum: Framtiden, Regionens Hus, Vänersborg Beslutande Ulf Sjösten, ordförande Bernt Sabel kl. 09.30 14.00 Tomas

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-02-06 kl. 13.00 17.00 RBU_Torpet Heberg Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt,

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

OM VA. Vetenskap & Allmänhet

OM VA. Vetenskap & Allmänhet OM VA 2014 Vetenskap & Allmänhet VA FRÄMJAR DIALOG OCH ÖPPENHET MELLAN ALLMÄNHET OCH FORSKARE Vetenskap & Allmänhet, VA, är en ideell förening med både organisationer och personer som medlemmar. Ett övergripande

Läs mer

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-04-26 Diarienummer 180383 Landstingsstyrelsen Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja

Läs mer

Helena L Nilsson

Helena L Nilsson Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 18 december 2012 Kort information över beslut tagna vid regionutvecklingsnämndens möte. OBS! Protokollet justeras inom två veckor och läggs på www.vgregion.se/run

Läs mer

2008-03-17 kl 13.15 14.30, Region Gävleborgs kansli, Gävle. Per-Olof Svensson, ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande

2008-03-17 kl 13.15 14.30, Region Gävleborgs kansli, Gävle. Per-Olof Svensson, ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande 2008-03-17 kl 13.15 14.30, Region Gävleborgs kansli, Gävle Per-Olof Svensson, ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande Mats Törnquist Mats Fransson Maria Gelin-Axelsson Ann-Margret Knapp 9 12

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1999-03-24. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande)

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1999-03-24. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1999-03-24 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Richard Cedergren (ersättare för Anders Mattsson) Jan Engvald

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga Regeringsbeslut II:8 2009-02-19 U2009/973/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att utarbeta strategier för innovationskontor 1 bilaga Regeringen uppdrar åt Uppsala universitet, Lunds universitet,

Läs mer

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL (VI) fört vid sammanträde 2004-12-10. Tid 09.00 12.30. Faculty Club, Högskolan

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL (VI) fört vid sammanträde 2004-12-10. Tid 09.00 12.30. Faculty Club, Högskolan HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL (VI) Tid 09.00 12.30 Plats Närvarande ledamöter Faculty Club, Högskolan Andersson Thorsten, ordf Bangsgaard Christian Enmark Romulo Nilsson Kristina Norén Johan Persson Birgitta

Läs mer

nt Christer Jönsson professor ordförande Lars Bjørnshauge universitetsbibliotekari e Jan Svensson dekan, professor

nt Christer Jönsson professor ordförande Lars Bjørnshauge universitetsbibliotekari e Jan Svensson dekan, professor PROTOKOLL s Arbetsutskott Närvarande Magnus Alm studeranderepresenta nt Christer Jönsson professor ordförande Lars Bjørnshauge universitetsbibliotekari e Jan Svensson dekan, professor Övriga Elna Jönsson

Läs mer

Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.

Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping. Sammanträdesplats Närvarande Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping. Ledamöter Arne Johansson, ordf E län Boel Andersson Gäre F län Stig Berg Pk 3 Per Carlsson Pk 4 Claes Hallert E län, 6-15 Lars Ivar

Läs mer

Medlemsmöte 2012-10-28

Medlemsmöte 2012-10-28 Medlemsmöte 2012-10-28 Dagordning 1 Val av mötesordförande. 2 Val av sekreterare och justeringsmän. 3 Dagordningens godkännande. 4 Lägesrapport. 5 Presentation av kanalisationsförslag. 6 Övriga ärenden.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordföranden, Rolf Hedquist, hälsar de närvarande välkomna till mötet.

1. Mötets öppnande Ordföranden, Rolf Hedquist, hälsar de närvarande välkomna till mötet. LÄRARUTBILDNINGS- KONVENTET PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2003-09-23 Tid: Tisdagen den 23 september 2003 kl 10.00 16.00 Lokal: Arlandia, Stockholm Närvarande ledamöter: Laila Mattsson Högskolan Dalarna,

Läs mer

GFS söker nu studenter till ett antal uppdrag som styrelseledamöter och revisorer till våra bolag och stiftelser.

GFS söker nu studenter till ett antal uppdrag som styrelseledamöter och revisorer till våra bolag och stiftelser. Nomineringsanmodan GFS söker nu studenter till ett antal uppdrag som styrelseledamöter och revisorer till våra bolag och stiftelser. Nominering Rätt att nominera har alla medlemmar i varje medlemskår,

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde 2008-09-15

Sektionsstyrelsesammanträde 2008-09-15 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 5/2008 1 (7) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2008-09-15 Sektionsstyrelsesammanträde 2008-09-15 Närvarande ledamöter: Anmält förhinder: Övriga närvarande: Ole Olsson, ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 2011-05-31 14 (33) 139 Dnr 2011/105 Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd INLEDNING

Läs mer

Svenska Beagleklubben

Svenska Beagleklubben Svenska Beagleklubben Protokoll Art: Styrelsemöte 10 efter BF 2011. Tid: 2011-09-08 Plats: Telefonmöte. Närvarande: Catharina Linde Forsberg Ordförande Sekreterare, Webmaster (AK) Hans Eliasson Ledamot

Läs mer

Mötesprotokoll IT-beställarråd

Mötesprotokoll IT-beställarråd Mötesprotokoll IT-beställarråd 2008-03-19 Göteborgs universitet Vid protokollet: Kristoffer Jalve INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Mötestid... 3 2 Deltagare... 3 3 Föredragningslista... 3 4 Val av mötesordförande...

Läs mer

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882 Institutet Mot Mutor Org. nr. 802001 5882 I. Styrelsens arbetsordning II. Instruktion för generalsekreteraren III. Instruktion för ekonomisk rapportering 1(10) I. STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen för

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 2 februari 1998

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 2 februari 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 2 februari 1998 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande (t o m punkt 9) Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Sigvard

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge,

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR. Sammanträdesdatum 1995-11-21. Närvarande ledamöter:

SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR. Sammanträdesdatum 1995-11-21. Närvarande ledamöter: SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum 1995-11-21 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Anders Hillbo

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde

Sektionsstyrelsesammanträde HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 4/2011 1 (5) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2011-05-20 Sektionsstyrelsesammanträde 2011-05-19 Närvarande ledamöter: Anmält förhinder: Frånvarande: Övriga närvarande: Ole

Läs mer

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet Göteborgs universitet Tid och plats Närvarande ledamöter Frånvarande Kl. 11.30 13.00 Java på IT-universitetet Ylva Hambraeus Björling, Sun Microsystems, ordförande Anna Börjesson, Ericsson Mats Johansson,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för regionala etikprövningsnämnder; SFS 2007:1069 Utkom från trycket den 4 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Dagordning till sammanträde med styrelsen för BBMRI.se den 15 februari 2012

Dagordning till sammanträde med styrelsen för BBMRI.se den 15 februari 2012 Sammanträde: Nr 2012:1 Dagordning till sammanträde med styrelsen för BBMRI.se den 15 februari 2012 Tid: Onsdagen den 15 februari, 2012, kl. 10.00-15.00. Avbrott för lunch ca 12.00 Plats: Sahlgrenska akademin,

Läs mer

ARBETSORDNING. för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014

ARBETSORDNING. för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014 ARBETSORDNING för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014 1 Nämndens uppgifter 1. Grundläggande bestämmelser om de regionala etikprövningsnämndernas verksamhet

Läs mer

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41 Sida 1/5 SKK/Assistanshundsrådet nr 21-41 Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens Assistanshundsråd måndagen den 24 mars 2014. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Ulf Uddman (ordf), Marie

Läs mer

Arbetsordning Cleantech Östergötland

Arbetsordning Cleantech Östergötland Arbetsordning Cleantech Östergötland Organisationsnr: 802444-9830 1. Arbetsordning för styrelsen 2. Instruktion för verksamhetsansvarig Godkändes av styrelsen i Cleantech Östergötland (Föreningen) vid

Läs mer

Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2019

Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2019 Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2019 Anseendeindex svenska lärosäten 2019 slutsatser och kommentarer Chalmers i anseendetopp För åttonde året i följd presenterar Kantar Sifo sitt anseendeindex

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (5) Lunds universitet. Ali Iranpour doktorand fr o m 26. vice kårordf TLTH t o m 29, delvis

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (5) Lunds universitet. Ali Iranpour doktorand fr o m 26. vice kårordf TLTH t o m 29, delvis LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (5) Närvarande ledamöter: Klas Malmqvist professor, ordförande Jonas Borell doktorand t o m 29, delvis Karin Brundell-Freij univ lektor t o m 29, delvis Paul Håkansson

Läs mer

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri RAPPORT 1 2007-05-10 Lunds universitets bibliotek Biblioteksdirektionen Håkan Carlsson SUHF Forum för Bibliotekschefer, kansliet Berit Nilsson Biblioteksdirektionen Box 134 221 00 LUND Aktivitetsrapport

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Dan Rodahl, Försäkringskassan Kerstin Berggren Nilsson, Länsarbetsnämnden

Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Dan Rodahl, Försäkringskassan Kerstin Berggren Nilsson, Länsarbetsnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (12) Plats och tid Kommunhuset Kinna, klockan 09.00 12.15, Paus 10.15 10.40 Beslutande Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Dan Rodahl, Försäkringskassan Kerstin Berggren

Läs mer

Protokoll. Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen. Nr: 7 2010/2011. Tid: Lördagen den 11 december 2010, kl. 13.00 17.00

Protokoll. Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen. Nr: 7 2010/2011. Tid: Lördagen den 11 december 2010, kl. 13.00 17.00 Protokoll Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen Nr: 7 2010/2011 Tid: Lördagen den 11 december 2010, kl. 13.00 17.00 Ajournering: Matpaus kl. 15.10 15.35. Plats: Ölrepubliken, Kronhusgatan 2B, Göteborg. Ledamöter:

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte i SRRS/C. 2004-11-18 kl. 19.00 Telefonmöte.

Protokoll fört vid styrelsemöte i SRRS/C. 2004-11-18 kl. 19.00 Telefonmöte. Protokoll fört vid styrelsemöte i SRRS/C 2004-11-18 kl. 19.00 Telefonmöte. Deltagare: Ordf. Magnus Forsberg, Karin Nilsson, Maria Hjelm, Reidar Otterbjörk, Päranders Wärja och fr o m 115 Patrik Steen.

Läs mer

Anders Petersson (kanslichef), Bo Basun, Ulf Nersing, Kaisa Adlercreutz, Arne Lindqvist och Maria Lindgren-Persson.

Anders Petersson (kanslichef), Bo Basun, Ulf Nersing, Kaisa Adlercreutz, Arne Lindqvist och Maria Lindgren-Persson. Sid 1 (3) Protokoll från Styrelsemöte i Skyrev Närvarande: Adjungerade: Plats: Göran Johansson, Lennart Ledin (ordförande), Lena Joelsson och Lars Blomberg (v ordförande). Bo Andersson, Anita Lundgren

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16) Nr 5 2009-11-25 1(16) Plats och tid Arena, Vänersborg, onsdagen den 1 oktober 2009, klockan 09.00 12.00 ande Lennart Niklasson (Kommunerna) Johan Ekstedt (Arbetsförmedlingen) Kenneth Borgmalm (Västra Götalandsregionen)

Läs mer

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion 2014-02-18 Jan Heimdahl Dnr KSL/14/0002-1. Ärendegång: KSLs arbetsmarknadsberedning 2014-04-02 Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion Förslag

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

250 år av erfarenhet. HSS15 Jan Sandred, VINNOVA Jan Axelsson, LiU Håkan Spjut, KaU Emma Hermansson, LnU

250 år av erfarenhet. HSS15 Jan Sandred, VINNOVA Jan Axelsson, LiU Håkan Spjut, KaU Emma Hermansson, LnU 250 år av erfarenhet HSS15 Jan Sandred, VINNOVA Jan Axelsson, LiU Håkan Spjut, KaU Emma Hermansson, LnU 2005 2004 2005 E-legitimation införs av skatteverket YouTube lanseras Big Brother sänds för första

Läs mer

RKM REGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN NORRBOTTEN

RKM REGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN NORRBOTTEN RKM PROTOKOLL 1(16) Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Övriga närvarande onsdagen den 15 november 2017 k1.11.00-12.15 RKM, Smedjegatan 19, Luleå Enligt närvarolistan på sidan 2 Kenneth Johansson,

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen

Arbetsordning för universitetsstyrelsen BESLUT 1 (6) 2016-02-12 Dnr STYR 2016/153 Universitetsstyrelsen Arbetsordning för universitetsstyrelsen Denna arbetsordning för styrelsens arbete är fastställd av universitetsstyrelsen 2016-02-12 och ersätter

Läs mer

Lärarförbundet, Segelbåtsvägen 15, Stockholm.

Lärarförbundet, Segelbåtsvägen 15, Stockholm. KYRKOMUSIKERNAS RIKSFÖRBUND Förbundsstyrelsen PROTOKOLL fört vid sammanträde för Förbundsstyrelsen Datum och tid: Plats: Närvarande: Anmält förhinder Närvarande icke tjg ersättare enlig rullande schema:

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde 2007-09-06

Sektionsstyrelsesammanträde 2007-09-06 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1 (5) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2007-09-06 Sektionsstyrelsesammanträde 2007-09-06 Närvarande ledamöter: Anna Bergelin, tom 10 AnneCharlotte Berggren Kajsa Christensson

Läs mer

PROTOKOLL. fört vid sammanträde för. Förbundsstyrelsen för Kyrkomusikernas Riksförbund.

PROTOKOLL. fört vid sammanträde för. Förbundsstyrelsen för Kyrkomusikernas Riksförbund. KYRKOMUSIKERNAS RIKSFÖRBUND Förbundsstyrelsen PROTOKOLL fört vid sammanträde för Förbundsstyrelsen för Kyrkomusikernas Riksförbund. Datum och tid: 2015-01-20--21 Dag 1: 13.27-16.45 Dag 2: 09.09-11.35 Plats:

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 8 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Rådbo, Marie vicedekanus Hohmann, Stefan prodekanus Berndtsson, Bo (ej 5.2.4) Celander, Malin (ej 5.2.1) Hilmersson,

Läs mer

VÅR SYN PÅ. Ledningsgruppsarbetet inom KY. Ledningsgruppens uppdrag. Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006.

VÅR SYN PÅ. Ledningsgruppsarbetet inom KY. Ledningsgruppens uppdrag. Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006. VÅR SYN PÅ Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006 Ledningsgruppsarbetet inom KY Ledningsgruppen för varje kvalificerad yrkesutbildning (KY) har mycket viktiga arbetsuppgifter.

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Styrelsens i Örebro SK Fotboll förslag till ändring av stadgarna 2015

Styrelsens i Örebro SK Fotboll förslag till ändring av stadgarna 2015 Styrelsens i Örebro SK Fotboll förslag till ändring av stadgarna 2015 Mål och inriktning Föreningen ska endast bedriva fotbollsverksamhet och ha sin inriktning på att tillhöra eliten inom Sverige. Föreningen

Läs mer

SKK/Assistanshundsrådet nr 3/

SKK/Assistanshundsrådet nr 3/ Sida 1/5 SKK/Assistanshundsrådet 38-51 Protokoll fört vid telefonmöte med Svenska Kennelklubbens Assistanshundsråd tisdagen den 2 juni 2015. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Ulf Uddman (ordf), Marie Fogelquist,

Läs mer