ARBETSORDNING. för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARBETSORDNING. för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014"

Transkript

1 ARBETSORDNING för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december Nämndens uppgifter 1. Grundläggande bestämmelser om de regionala etikprövningsnämndernas verksamhet finns i lagen (2003:460) om etikprövning av forskning som avser människor, förordningen (2003:615) om etikprövning av forskning som avser människor och förordningen (2007:1069) med instruktion för regionala etikprövningsnämnder. Ytterligare bestämmelser finns i lagen (2002:297) om biobanker i hälso- och sjukvårdslagen m.m. 2. Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg har i enlighet med de angivna författningarna till uppgift att pröva frågor om godkännande av sådan forskning som avses i 3 5 lagen om etikprövning av forskning som avser människor, pröva frågor om godkännande enligt 2 kap. 3 lagen om biobanker i hälsooch sjukvårdslagen m.m., och lämna rådgivande yttrande bl.a. över forskning som avser människor i de fall forskningen inte omfattas av lagen om etikprövning av forskning som avser människor. 2 Myndighetens ledning 1. Nämndledningen har chefsansvaret för nämnden. Nämndledningen består av ordförandena för nämndens tre avdelningar. Ordföranden för avdelning Övrig

2 Sida 2 av 6 forskning (kansliansvarig ordförande) ansvarar för den administrativa ledningen av nämnden och för ordet vid sammanträde med nämndledningen. 2. Vid förfall för ledamot i nämndledningen inträder den personliga ersättaren i dennes ställe. Vid förfall för den kansliansvarige ordföranden inträder de andra ordinarie ordförandena i den ordning som de har förordnats som ordförande och därefter ersättare för dem i samma ordning, vilket innebär att den av dem som har varit ordförande längst träder in i första hand. 3. Nämndledningen sammanträder på kallelse av den kansliansvarige ordföranden. 4. Protokoll vid sammanträde med nämndledningen förs av ledamot eller handläggare vid kansliet som ordföranden utser. 3 Firmateckning Envar av de ordinarie ordförandena i nämnden har behörighet att teckna nämndens firma. 4 Avtal om administrativa funktioner Nämnden har slutit avtal med Göteborgs universitet om nämndens kanslifunktioner och med Statens servicecenter om administrativ service. 5 Organisation Avdelningar 1. Nämnden består i enlighet med förordningen med instruktion för regionala etikprövningsnämnder av tre avdelningar. Varje avdelning består enligt 25 lagen om etikprövning av forskning som avser människor av ordförande och 15 övriga ledamöter. Ordförande och ledamöter har en personlig ersättare. 2. Första och andra avdelningarna prövar ansökningar som gäller medicinsk forskning, medan tredje avdelningen prövar ansökningar som gäller övrig forskning. Ärendena tillförs avdelningarna med beaktande av 13 andra stycket förordningen med instruktion för regionala etikprövningsnämnder. Ordförande eller

3 Sida 3 av 6 vetenskaplig sekreterare i nämnden får dock besluta om annan fördelning i enskilda fall. 3. Enligt 8 förordningen med instruktion för regionala etikprövningsnämnder utser ordföranden i en avdelning en av de vetenskapliga ledamöterna till vetenskaplig sekreterare på bestämd tid. Ordföranden får även, som ersättare för denna, utse en biträdande vetenskaplig sekreterare. Vid förfall för både vetenskaplig sekreterare, och dennes ersättare, förordnar ordföranden vid behov annan ledamot att för viss tid fullgöra de uppgifter som ankommer på den vetenskaplige sekreteraren. Kansli 1. Nämnden har kansli vid Guldhedsgatan 5A i Göteborg. 2. Kansliet ska i samråd med de vetenskapliga sekreterarna: svara för att inkomna ärenden diarieförs och bereds samt att föredragande utses, fördela ärendena på avdelning, vägleda sökandena i ärendena, svara för information om nämndens praxis. Diarium och arkiv 1. Handlingar i ärenden om etikprövning och i administrativa ärenden registreras i nämndens datoriserade diarium. 2. Kansliet svarar för nämndens arkiv. 3. Arkivering av nämndens handlingar sker i utrymme som tillhandahålls av Göteborgs universitet. Bokföring 1. Statens servicecenter svarar för nämndens bokföring. 2. Ordförande och ersättare för ordförande är behöriga att teckna utanordning. Utanordning får inte avse egna utgifter. 3. Kansliet svarar för att Statens servicecenter får de uppgifter som behövs för konteringen.

4 Sida 4 av 6 Attest Den kansliansvarige ordföranden har rätt att delegera attesträtten till avdelningsordförande. Administrativ sekreterare är behörig att teckna attest. Attest får inte avse egna utgifter. 6 Handläggningstider 1. Bestämmelser om handläggningstider finns i 5, 6 och 8 förordningen om etikprövning av forskning som avser människor. 2. Normalt bör ett ärende kunna behandlas på det sammanträde som infaller tre veckor efter det att en komplett ansökan kommit in till nämnden och ansökningsavgiften bokförts på nämndens bankgirokonto. 7 Föredragande vid sammanträde Av 11 förordningen med instruktion för regionala etikprövningsnämnder framgår att det för varje ärende ska finnas en föredragande. Beslut om vem som ska vara föredragande i enskilda fall meddelas av ordföranden eller den vetenskaplige sekreteraren i avdelningen. 8 Vissa handläggningsrutiner Inkomna ansökningar diarieförs omedelbart och fördelas preliminärt på avdelning av kansliet. Sedan ansökningsavgiften bokförts på nämndens bankgirokonto granskas handlingarna i ärendet av avdelningens vetenskaplige sekreterare, som därvid beslutar om eventuell komplettering, fördelning på avdelning och om vem som ska föredra vilket ärende vid sammanträdet. 9 Avdelningarnas sammanträden 1. Varje avdelning sammanträder normalt en gång varje månad. Sammanträdestider fastställs av nämndledningen för ett år i taget senast i oktober året innan.

5 Sida 5 av 6 2. Kansliet svarar för att kallelse till sammanträdet skickas ut tillsammans med handlingarna i ärendena. Kallelse och handlingar bör skickas till ledamöterna i så god tid att de är tillgängliga för ledamöterna senast två veckor före sammanträdet. 3. Till avdelningarnas sammanträden kallas normalt endast ordinarie ledamöter. 4. Ledamot ska i god tid meddela kansliet om ledamoten har förhinder att medverka vid ett sammanträde. I fall då kallelse till ett sammanträde redan sänts ut till ledamoten åligger det denne att snarast meddela kansliet om sitt förhinder och att överlämna handlingarna till sin personliga ersättare, som därigenom anses kallad att inställa sig till sammanträdet. 5. Det förutsätts att en ledamot är närvarande vid hela det sammanträde som ledamoten kallats till. 6. Om den ledamot som utsetts att föredra ärende vid avdelningens sammanträde får förhinder att medverka vid sammanträdet ska denne utan dröjsmål anmäla detta till nämndens kansli, som därvid ska se till att ny föredragande utses. 7. Efter beslut av ordföranden i en avdelning kan ledamot i en annan avdelning tjänstgöra i ordförandens avdelning. 8. Vid nämndens sammanträden ska föras protokoll av den tjänstgörande vetenskaplige sekreteraren, vilken har rätt att delegera uppgiften till annan ledamot. Protokollet ska justeras av ordföranden. 10 Beslut Beslut ska expedieras snarast och senast inom 14 dagar. 11 Arvoden och ersättningar 1. Bestämmelser om arvoden och ersättning för förlorade avlöningsförmåner för ledamöter och personliga ersättare finns i förordningen (1992:1299) om ersättning för uppdrag i statliga styrelser, nämnder och råd m.m. Arvode för andra än ordförande och personlig ersättare för ordförande utgår enligt 4 förordningen, kategori C. 2. Arvode för vetenskaplig sekreterare bestäms av nämndledningen.

6 Sida 6 av 6 3. Den som föredrar ett ansökningsärende vid sammanträde med avdelning har, om avdelningens ordförande inte finner särskilda skäl föreligga, utöver sammanträdesarvode rätt till ersättning med 600 kr per ärende. 12 Resepolicy 1. Den kansliansvarige ordföranden fattar beslut om ledamots tjänsteresor och deltagande i utbildningar. 2. I fråga om kostnader för resor och traktamente för ledamöter och personliga ersättare som kallats till ett sammanträde eller företar annan resa inom ramen för sitt uppdrag tillämpas Statens servicecenters "Allmänna riktlinjer för resor". 13 Sekretess 1. Uppgifter som förekommer i nämndens verksamhet kan vara föremål för sekretess, se bilaga. 2. Beslut om utlämnande av allmänna handlingar fattas av en ordförande i nämnden eller av en personlig ersättare för en ordförande. Det ankommer på den ordförande som är indelad på den avdelning som tilldelats ärendet att se till att beslut meddelas. 14 Jäv 1. För ledamöter och personliga ersättare gäller bestämmelserna om jäv i 11 och 12 förvaltningslagen. 2. Det åligger ledamot och personlig ersättare att snarast efter det att han eller hon fått kallelse till ett sammanträde och därtill hörande ansökningar överväga fråga om jäv. Vid tveksamhet bör samråd ske med avdelningens ordförande. Om jäv föreligger ska ledamoten utan dröjsmål meddela detta till kansliet.

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för regionala etikprövningsnämnder; SFS 2003:616 Utkom från trycket den 28 oktober 2003 utfärdad den 9 oktober 2003. Regeringen föreskriver 1 följande.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för regionala etikprövningsnämnder; SFS 2007:1069 Utkom från trycket den 4 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Arbetsordning för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden Beslutad vid nämndens sammanträde den 27 april 2016

Arbetsordning för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden Beslutad vid nämndens sammanträde den 27 april 2016 SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Dnr 2016-04-27 103-2016 Arbetsordning för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden Beslutad vid nämndens sammanträde den 27 april 2016 Uppgifter 1 Säkerhets- och

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 3 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Socialchef Revideras: Vid behov REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN NÄMNDENS UPPGIFTER Ansvarsområde 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.8

Laholms kommuns författningssamling 3.8 Laholms kommuns författningssamling 3.8 Reglemente för socialnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1, med ändring den 28 april 2015, 68 2, den 29 september 2015, 119 3, den 28

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet

Läs mer

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåkers Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Allmänna uppgifter och bemyndiganden 2 Sammanträden 3 Ersättares tjänstgöring

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 4 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2017-04-24, 42 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, KF 166 Dnr: KS 2015/90 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen

Läs mer

Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015.

Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015. Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten. Nämnden utövar också ledningen av den

Läs mer

1(5) ARBETSORDNING för Regionala etikprövningsnämnden i Linköping; beslutad den 15 maj, 2007; reviderad 2015-11-06. Inledning

1(5) ARBETSORDNING för Regionala etikprövningsnämnden i Linköping; beslutad den 15 maj, 2007; reviderad 2015-11-06. Inledning Dnr EPN 38-2007 ARBETSORDNING för Regionala etikprövningsnämnden i Linköping; beslutad den 15 maj, 2007; reviderad 2015-11-06 Inledning 1 Grundläggande bestämmelser om de regionala etikprövningsnämndernas

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2006:5 Reglemente med allmänna bestämmelser för Stockholms stads nämnder Kommunfullmäktiges beslut den 11 december 2006 (Utl 2006:193)

Läs mer

Socialnämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården samt svarar för sådan hälso- och sjukvård som erbjuds i särskilt boende

Socialnämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården samt svarar för sådan hälso- och sjukvård som erbjuds i särskilt boende F 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-09, 276 Reviderat 1993-05-10, 128 Reviderat 1995-02-27, 44 Reviderat 1997-06-16, 158 Reviderat 1998-12-07, 265 Reviderat 1999-02-15,

Läs mer

Reglemente för byggnadsnämnden

Reglemente för byggnadsnämnden Antagen av: kommunfullmäktige Datum: 2015-09-07 86 Ersätter: reglemente antaget 2006-12-04 och komplettering gjord 2010-06-07 för byggnadsnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Miljö- och byggnadsnämnden ska svara för den verksamhet som ankommer på kommunen enligt miljöbalken,

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende gator och väghållning, parkverksamhet, nyttjande

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Reglemente för socialnämnden Beslutsdatum: 2016-05-17, 81 Dokumentansvarig

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN Skellefteå kommun 2014-02-04 1 (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom inom verksamheterna förskola, fritidshem,

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden 1(5) Gäller från och med den 1 januari 2011 Reglemente för vård- och omsorgsnämnden VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHET Övergripande verksamhet 1 Vård- och omsorgsnämnden fullgör kommunens uppgifter vad

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva februari 2014 REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN I anslutning till kommunallagens bestämmelser om nämnder skall följande gälla. Verksamhetsområde 1 Omsorgsnämndens

Läs mer

Reglemente för social- och omsorgsnämnden

Reglemente för social- och omsorgsnämnden Reglemente för social- och omsorgsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 21 mars 2018, 30. Reglementet gäller från och med 1 april 2018. 1 Uppdrag och verksamhet 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse Dokumenttyp: Arbetsordning Utfärdat av: Kicki Nordström Datum: 2018-05-07 Beslutad av: Styrelsen konstituerande Datum: 2019-05-22 Arbetsordning för Cancerfondens styrelse 1. Inledning 1.1. Val av ledamöter

Läs mer

Reglemente. Reglemente för krisledningsnämnden KS Föreskrifter. Plan. Policy. Program. Riktlinjer. Strategi.

Reglemente. Reglemente för krisledningsnämnden KS Föreskrifter. Plan. Policy. Program. Riktlinjer. Strategi. KS14-282 003 Reglemente för krisledningsnämnden 2014-2018 Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Reglemente för krisledningsnämnden I kommuner och landsting ska det finnas

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av: kommunfullmäktige 2019-06-24, 84 Gäller från: 2019-07-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2018-01-29, 4 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Utöver det som är föreskrivet om nämnder i kommunallagen eller annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som är föreskrivet om nämnder i kommunallagen eller annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente individnämnden Utöver det som är föreskrivet om nämnder i kommunallagen eller annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente. Individnämndens uppgifter 1 Individnämnden fullgör

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Jokkmokks kommun Dnr 2007:421 003 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver vad som föreskrivits i särskilda författningar och i kommunallagen om nämnd gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse Utfärdad den Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Ulrika Årehed Kågström ID: 494 Version: 18

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse Utfärdad den Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Ulrika Årehed Kågström ID: 494 Version: 18 Fastställd av Cancerfondens 2017-05-23 1. Inledning 1.1. Val av ledamöter till Cancerfondens, ns sammansättning, uppgifter och mandattid samt val av ns ordförande och vice ordförande regleras i stadgarna

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMND

REGLEMENTE FÖR BARN- UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMND REGLEMENTE FÖR BARN- UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMND GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-29, 81 Dnr: KS 2015/84 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Kommunal författningssamling Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige i Motala kommun Diarienummer: 14/KS 0024

Läs mer

regel modell plan policy program riktlinje rutin strategi taxa reglemente för interna myndighetsnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

regel modell plan policy program riktlinje rutin strategi taxa reglemente för interna myndighetsnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy regel reglemente för interna myndighetsnämnden program riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 216 Ansvarig:

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för överförmyndarnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Överförmyndarnämnden fullgör de uppgifter som ankommer på

Läs mer

Reglemente för miljö- och

Reglemente för miljö- och Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden Beslutsdatum:

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Antagen av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-04-20 42 för socialnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde följa vad som anges i lag eller annan författning. Nämnden ska följa

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2015-05-19, 54. Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015, 139 Reglementet gäller från och med 1 november 2015. 0 Uppdrag och verksamhet 1 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för överförmyndarnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Överförmyndarnämndens

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden i Gävle kommun

Reglemente för överförmyndarnämnden i Gävle kommun 1 Reglemente för överförmyndarnämnden i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Nämndens uppgifter Verksamheter 1 Överförmyndarnämnden svarar för

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN Typ av styrdokument Reglemente Datum för fastställande 2017-09-21 Beslutsinstans Kommunfullmäktige Datum för revidering 2018-12-31 Dokumentansvarig Administrativa

Läs mer

Reglemente för servicenämnden

Reglemente för servicenämnden Reglemente för servicenämnden Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Reglemente för servicenämnden Beslutsdatum: 2016-05-17, 81 Dokumentansvarig

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Upprättad: 2014-04-08 Antagen av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-04-28, 52 Kontaktperson: André Enarsson Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller

Läs mer

Skellefteå kommun (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN

Skellefteå kommun (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN Skellefteå kommun 2015-10-02 1 (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom inom verksamheterna förskola, fritidshem,

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för utbildningsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter som huvudman

Läs mer

Upprättad Antagen Kf , 27 Senast reviderad Kf , 125. Reglemente för socialnämnden

Upprättad Antagen Kf , 27 Senast reviderad Kf , 125. Reglemente för socialnämnden Dokumenttyp Reglemente Dokumentansvarig Kommunkontoret Upprättad Antagen Kf 1991-12-09, 27 Senast reviderad Kf 2018-12-10, 125 Dokumentet gäller för Socialnämnden Reglemente för socialnämnden VERKSAMHETSOMRÅDE

Läs mer

Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer

Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer Antaget av kommunfullmäktige 2015-05-28, 39 Gäller fr o m 2015-07-01 Styrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser

Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser Reviderade 2011-04-26 ÄNDAMÅL 1 Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) är en ideell förening. Föreningen ska tillhandahålla

Läs mer

Reglemente för Valnämnden i Strängnäs kommun

Reglemente för Valnämnden i Strängnäs kommun 1/8 Beslutad när: 2016-11-28 236 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Kommunfullmäktige KS/2016:380-003 Gäller fr o m: 2017-01-01 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: för Valnämnden

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden SID 1(9) Reglemente för överförmyndarnämnden Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(9) Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam vision för

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnd

Reglemente för krisledningsnämnd Styrdokument Dokumenttyp Reglemente för krisledningsnämnden Diarienr 2014/KS0371 Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-12-10 120 Gäller fr o m 2015-01-01 Ansvarig Kanslichefen Följs upp 2018 eller vid behov

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Reglemente för Överförmyndarnämnden Innehåll Överförmyndarnämndens uppdrag och verksamhet...3 1 Allmänt om överförmyndarnämndens uppgifter...3 2 Ansvarsområde...3 3 Samverkan och samverkansområden...3

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige , 63. På krisledningsnämnden ankommer NÄMNDENS ÖVRIGA VERKSAMHETER

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige , 63. På krisledningsnämnden ankommer NÄMNDENS ÖVRIGA VERKSAMHETER 1 (5) REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige 2008-08-27, 63 NÄMNDENS UPPGIFTER 1 Krisledningsnämnden har till uppgift att utöva den ledningsfunktion som enligt lag ankommer på kommunen

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- & UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- & UTBILDNINGSNÄMNDEN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Ängelholms Kommun KFS Antagen: Kommunfullmäktige 20 september 1999 80 Gäller fr o m: 1 oktober 1999 Reviderad KF 2007-10-29 179, KF 2009-02-23, 34. 211 A REGLEMENTE FÖR BARN-

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Socialnämndens

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg SID 1(7) Reglemente för vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2014, 200, att gälla från och med den 1 januari 2015. Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMND I SUNDSVALLS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMND I SUNDSVALLS KOMMUN REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMND I SUNDSVALLS KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2012-02-13 23, reviderat 2015-10-26, 312. Utöver vad som föreskrivs om krisledningsnämnden i lag eller annan författning

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden SID 1(8) Reglemente för valnämnden Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(8) Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam vision för Helsingborg

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Antaget av KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-12-17 164. Gäller från: 2019-01-01 Ansvarig: miljö- och byggchef Revideras: vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2017-04-24, 43 REGLEMENTE FÖR

Läs mer

Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Fastställt av regionfullmäktige november

Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Fastställt av regionfullmäktige november Styrande regeldokument Reglemente Sida 1 (6) Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Fastställt av regionfullmäktige 21-22 november 2018 120 Utöver vad som föreskrivs om nämnd i lag eller förordning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VÄLFÄRDSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VÄLFÄRDSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR VÄLFÄRDSNÄMNDEN Gällande från den 1 januari 2019 Fastställt av kommunfullmäktige den 17 september 2018, 152 1 Reglemente för välfärdsnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnd och kommun

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva januari :7

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva januari :7 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva januari 2013 3:7 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN I anslutning till kommunallagens bestämmelser om nämnder skall följande gälla. Verksamhetsområde 1 Socialnämndens

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) B. 14 REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs i kommunallagen och vallagen gäller för valnämnden bestämmelserna i detta reglemente. VALNÄMNDENS UPPGIFTER 1 Valnämnden

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnämnden

Reglemente för miljö- och byggnämnden 1 (9) Typ: Reglemente Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2015-12-09, 136 Uppdateras: Reglemente för miljö- och byggnämnden Reglementet består av två delar. Del ett är specifikt för

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN Gällande från den 1 januari 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 22 september 2014, 112 REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN VALNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Huvuduppgifter Valnämnden

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Dnr 2016/269/003, Id 51286 Reglemente för valnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 170 2 3 INNEHÅLL VALNÄMNDENS UPPGIFTER 4 Sakområden 4 Processbehörighet 4 Rätt att ingå avtal 4 Rätt att

Läs mer

Reglemente för Myndighetsnämnden

Reglemente för Myndighetsnämnden Reglemente för Myndighetsnämnden Antaget av Kommunfullmäktige 2010-12-16 178 Inledning Enligt 6 kap 32 Kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet

Läs mer

Reglemente och arbetsformer för socialnämnden

Reglemente och arbetsformer för socialnämnden 1/7 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2017:8 DIARIENUMMER KS/2017:717-003 Reglemente och arbetsformer för socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2017-10-30, 100 Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Reglemente för Socialnämnden Antaget av Kommunfullmäktige 2013-11-21 180 Inledning Enligt 6 kap. 32 Kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet och

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 8 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH FAMILJENÄMNDEN

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 8 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH FAMILJENÄMNDEN 1 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 8 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH FAMILJENÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2006-11-27 Reviderat 2013-03-25 42, 2013-09-30 124 och 2014-12-15 176 Att gälla fr o m 2015-01-01

Läs mer

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-02-18, 54. Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet

Läs mer

Reglemente och arbetsformer för miljö- och byggnämnden i Burlövs kommun

Reglemente och arbetsformer för miljö- och byggnämnden i Burlövs kommun Författningssamling BKFS 2014:6 Reglemente och arbetsformer för miljö- och byggnämnden i Burlövs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-12-15, 106 Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen (1991:900)

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-26 Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS UPPGIFTER Uppgifter

Läs mer

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och REGLEMENTE 1(9) Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentnamn Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentägare Dokumentansvarig Kommunchef Kanslichef Författningsstöd

Läs mer

Reglemente för utbildnings- och. arbetsmarknadsnämnden

Reglemente för utbildnings- och. arbetsmarknadsnämnden Reglemente för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Reglemente för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Reglemente för byggnadsnämnden

Reglemente för byggnadsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för byggnadsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Byggnadsnämnden fullgör, i den mån uppgifterna inte åligger kommunstyrelsen,

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 176 med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Innehållsförteckning

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva januari :10

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva januari :10 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva januari 2018 3:10 REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I anslutning till vad som stadgas i kommunallagen om nämnd samt vad som stadgas i föräldrabalken (1949:381)

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.5

Laholms kommuns författningssamling 3.5 Laholms kommuns författningssamling 3.5 Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1, med ändring den 29 september 2015, 119 2, den 28 mars 2017,

Läs mer

Reglemente för fastighetsnämnden

Reglemente för fastighetsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för fastighetsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Fastighetsnämnden förvaltar kommunens bebyggda fastigheter och

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Antaget av fullmäktige 2018-12-17, 154. Dnr 2018/0432.KS Innehållsförteckning Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden... 1 1 GENERELLA UPPGIFTER OCH ANSVARSOMRÅDEN...

Läs mer

Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium

Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium Antaget av direktionen för Lapplands kommunalförbund 2009-06-22, 33 Verksamhetsområde 1 Gymnasienämnden för Lapplands gymnasium fullgör Gällivare, Jokkmokks,

Läs mer

Gällivare Kommun KF Tillsvidare FÖRESKRIFTER - REGLEMENTEN

Gällivare Kommun KF Tillsvidare FÖRESKRIFTER - REGLEMENTEN c5 Dokumentnamn REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN Gällivare Kommun Dokumen Föreskri ter Re lementen Beslutad av Kommun ullmäkti e Beslutad KF 2013-04-08 54 Diarienummer KS/2010:621-001 Framta en av Nämnd- och

Läs mer

Den gemensamma nämnden tillsätts i Gävleborgs läns landsting och ingår i dess organisation.

Den gemensamma nämnden tillsätts i Gävleborgs läns landsting och ingår i dess organisation. Reglemente för gemensam nämnd för hjälpmedelsverksamheten, FOU Välfärd, RegNet och HelGe mellan Gävleborgs läns landsting och kommunerna i Gävleborgs län Gäller fr.o.m 1 juni 2015 Kommunerna i Gästrikland

Läs mer

Reglemente. arbetsmarknadsnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. arbetsmarknadsnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för arbetsmarknadsnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2017-02-16 18 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 april 2017 tills vidare A: Arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN KFS 074 revision 03 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: 431/2008,- 495/2007,- 369/2004,-

Läs mer

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen har

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden i Åre kommun

Reglemente för krisledningsnämnden i Åre kommun Beslutad av: Kommunfullmäktige Dokumentansvarig: Säkerhetssamordnare Dokumenttyp: Reglemente Giltighetstid: Tillsvidare Gäller från: 2012-09-26 Diarienr: Reglemente för krisledningsnämnden i Åre kommun

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden i Strängnäs kommun

Reglemente för Socialnämnden i Strängnäs kommun 1/9 Beslutad när: 2016-11-28 236 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Kommunfullmäktige KS/2016:380-003 Gäller fr o m: 2017-01-01 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: för Socialnämnden

Läs mer

Reglemente. Överförmyndarnämnden Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /14

Reglemente. Överförmyndarnämnden Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /14 Reglemente Överförmyndarnämnden Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Antaget av kommunfullmäktige 2014-12-15 62/14 Innehållsförteckning Verksamhet... 1 Allmänt... 1 Delegation... 1 Personalfrågor... 1 Processbehörighet...

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Reglemente för Socialnämnden Fastställd av Kommunfullmäktige den 15 december 2014, 9:33, - Reviderat av KF 2017-05-15, 4:7. ÖFS 2014:30 Ersätter författningssamling 2013:40.

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Dorotea kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2016-06-07, 44 1(7) FÖR SOCIALNÄMNDEN Socialnämndens verksamhet 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten

Läs mer

Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden fullgör, i den mån

Läs mer

Gemensamt reglemente för nämnder och styrelser i Huddinge kommun

Gemensamt reglemente för nämnder och styrelser i Huddinge kommun 1 (8) Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16 183 och 1992-11-23 300 med ändring 1994 12-12, 239, 1995-10-20, 129 och 130, 1994-12-12, 239, 1996-12-02, 271, 1998-12-14, 155, 1999-06-14, 97, 2002-01-21,

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Socialnämndens reglemente Reglemente Kf , 110 Kommunfullmäktige. Reglemente Socialnämnden

Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Socialnämndens reglemente Reglemente Kf , 110 Kommunfullmäktige. Reglemente Socialnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Socialnämndens reglemente Reglemente Kf 2017-06-19, 110 Kommunfullmäktige Reglemente Socialnämnden REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Utöver vad som stadgas för kommunal nämnd i kommunallagen gäller för konsumentnämnden bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som stadgas för kommunal nämnd i kommunallagen gäller för konsumentnämnden bestämmelserna i detta reglemente. 1 (5) REGLEMENTE FÖR KONSUMENTNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16, 322 Reviderat 1996-03-25, 39, 2001-02-26 24. Utöver vad som stadgas för kommunal nämnd i kommunallagen gäller för konsumentnämnden

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd år

Reglemente för gemensam kostnämnd år REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 kap Allmänt 1 Kommunallagen ger de grundläggande reglerna för ansvar

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2009:23 REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN Utöver de bestämmelser i lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära

Läs mer

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013 Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Fastställt av konsistoriet Gäller från 2019-01-01 Arbetsordning

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg SID 1(7) Reglemente för barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2014, 195, att gälla från och med den 1 januari 2015. Kommunfullmäktige har beslutat om en

Läs mer