Guide IN Dokumentmallar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide IN Dokumentmallar"

Transkript

1 Guide IN Dokumentmallar En guide till hur du installerar IN Register och börjar arbeta med mallarna

2 Innehållsförteckning 1. Allmänt Om tjänsten - IN Dokumentmallar Systemkrav Office Windows Webbläsare IN Dokumentmallar Nedladdning av enstaka mallar Nedladdning av samtliga mallar till dator eller nätverk Så här packar du upp IN Dokumentmallar.zip Uppdatering av mallar Makro, makrosäkerhet och betrodd utgivare Dokumentskydd Förflyttning i dokumentmallarna IN register Allmänt Installationsanvisning IN-register Kontrollera version för IN register Funktioner i IN register Support Allmänna frågor Allmänna villkor Digitala abonnemangstjänster... 17

3 1. Allmänt 1.1 Om tjänsten - IN Dokumentmallar IN Dokumentmallar paketeras i tjänsterna: Medlem, Bas eller Plus. För att använda dokumentmallarna krävs det att du har tillgång till programmet MS Office 2010 eller högre. De flesta mallarna är gjorda i MS Word och några i MS Excel Innehåll - Dokumentmallar Medlem* Anställning Mallar för bl.a. anställningsavtal, uppsägning, varsel, anställningsintyg/- betyg. Arbetsmiljö Riskbedömning och handlingsplan. Checklistor för arbetsmiljögenomgångar allmänt, entreprenad och service. Miljö Avfallshantering. Kompetens och utveckling Bedömningsblankett och samtalsblankett för individuell lönesättning. * Kräver medlemskap i Installatörsföretagen Innehåll - Dokumentmallar Bas Elinstallation Mallar för egenkontrollprogram för elinstallationsarbete och tillhörande kontrolldokument. Säkerhet/Larm Mallar för att projektera och installera säkerhetsanläggningar enligt gällande normer. Tele/Data Mallar för teleregistrering, både enligt utgåva 5 och 6. Du som är medlem har även tillgång till medlemsmallarna i Bas. Med IN-register kan du enkelt kan få med företagsuppgifter m m i mallarna, gäller även för de flesta medlemsmallarna Innehåll - Dokumentmallar Plus Med Dokumentmallar Plus får du också tillgång till alla mallar som ingår i Bas. För dig som är medlem i Installatörsföretagen ingår även medlemsmallarna. Verksamhetssystem - Mallar som är användbara i företagets verksamhetssystem. Det finns mallar som är användbara i företagets processer för strategi, försäljning, service och entreprenad, exempelvis kvalitets- och miljöplan. Medarbetarguide - innehåller allt du behöver för att skapa ett gemensamt arbetssätt på företaget. I Plus får du tillgång till IN-register som gör att du enkelt kan få med företagsuppgifter m m i mallarna, gäller även för de flesta medlemsmallarna. 3 (17)

4 2. Systemkrav 2.1 Office IN Dokumentmallar fungerar i följande versioner av Office: MS Office 2010 MS Office För er som har Office 365 krävs lokalinstallation av Word för att makron skall fungera. 2.2 Windows För bästa funktionalitet av IN Dokumentmallar rekommenderas följande operativsystem: Windows 7 Windows 8 Windows 10 (32 och 64-bitars) Windows Webbläsare Vid nedladdning av mallar och uppdateringar stöds följande webbläsare: Internet Explorer 7 eller senare Safari Chrome. 3. IN Dokumentmallar 3.1 Nedladdning av enstaka mallar Genom att logga in på hemsidan kommer du direkt åt de mallar som du har tillgång till. På sidan kan sökfunktionen användas för att hitta den mall du söker eller så kan du använda filtrerings funktionen för olika områden. Genom att öppna mallen kan du börja jobba direkt i mallen eller spara ner mallen på din dator eller nätverk. 4 (17)

5 3.2 Nedladdning av samtliga mallar till dator eller nätverk Nedladdning görs via hemsidan: Genom att klicka på: ladda ner ditt urval som Zip laddas samtliga mallar ner som ingår i den tjänst/paket som du har tillgång till. För dig som har tjänsten Bas eller Plus medföljer installationsprogrammet INRegister i nedladdningen. Välj spara som och välj exempelvis att spara på din dator eller nätverk: C:\IN Dokumentmallar (lokal hårddisk) H:\IN Dokumentmallar (server) Lagring i molnet (Dropbox, Onedrive m.m.) Det är alltid lämpligt att spara mallarna på en server i nätverket eller molnlagring, för att säkerställa dokumentstyrningen samt att alla användare inom företaget har tillgång till rätt utgåva. 3.3 Så här packar du upp IN Dokumentmallar.zip Öppna mappen där zip-filen ligger, högerklicka på filen och välj extrahera alla. 3.4 Uppdatering av mallar Som registrerad beställare av tjänsten IN Dokumentmallar får du e-post om nyheter och uppdateringar kring IN Dokumentmallar. Uppdaterade mallar kan sedan laddas ner från Installatörsföretagens hemsida. 3.5 Makro, makrosäkerhet och betrodd utgivare Flertalet dokumentmallar är gjorda i MS Word och innehåller någon form av makron (programkod). Därför måste du aktivera makron i MS Word för full funktionalitet av mallarna. 5 (17)

6 Om du får en fråga om att aktivera eller inaktivera makron så ska du alltid välja aktivera makron när du arbetar i en IN dokumentmall Office Starter För att kunna använda makron i våra smarta dokument kan du inte använda den begränsade gratisversionen av Microsoft Office kallad Office Starter (som ofta är installerad på nya datorer) utan du måste ha den fullständiga versionen av MS Office. Office Starter kan dock uppgraderas till fullständiga versionen med en licensnyckel Ställa in makrosäkerhet i MS Word 2010 eller senare 1. Klicka på Arkiv >> Alternativ >> Säkerhetscenter 2. Klicka på knappen Inställningar för Säkerhetscenter 3. Välj: Makroinställningar 4. Du får nu fyra (4) olika alternativ, välj något av följande två: 1. Inaktivera alla makron utom digitalt signerae makron (fungerar för de flesta) 2. Aktivera alla makro, detta alternativ väljs bara om alternativ 1. inte fungerar. Nu ska alla makron fungera i alla dina IN dokumentmallar. Figur 1. 6 (17)

7 3.5.3 Skyddad vy När ett dokument hämtas från t ex. eller någon annan internetsida och öppnas i Office, så visas dokumentet i skyddad vy vilket innebär att dokumentet är skrivskyddat. För att kunna redigera dokumentet måste du klicka på knappen Aktivera redigering, se figur 2. Figur 2. Du kan stänga av denna funktion i Officeprogrammets Säkerhetscenter och därmed slippa klicka på Aktivera redigering varje gång du öppnar ett Officedokument från en plats som inte är betrodd. Dessutom finns en bugg i MS Word 2010 som påverkar vissa smarta dokument när de öppnas i Skyddad vy. Om du råkar ut för dessa problem rekommenderar vi att du stänger av Skyddad vy. För att stänga av Skyddad vy väljer du alternativet Skyddad vy i den vänstra panelen enligt nedan. Avmarkera alternativet Aktivera Skyddad vy för filer som hämtas från Internet Avmarkera alternativet Aktivera Skyddad vy för filer som finns på platser som kan vara osäkra Klicka på knappen OK för att återgå till dokumentet. Figur 3. 7 (17)

8 Tänk på att de inställningar du har gjort i Säkerhetscentret inte påverkar redan öppna dokument, utan enbart dokument som du öppnar efter att inställningarna är gjorda Säkerhetsvarning för makron Om dokumentet innehåller makron får du normalt en varning Makron har inaktiverats varje gång du öppnar ett dokument med makron. Klicka på knappen Aktivera innehåll, enligt bilden nedan, för att använda all funktionalitet i dokumentet. Vissa dokument är beroende av funktionaliteten i makrona och dessa måste då aktiveras. Figur 4. Som standard visas denna säkerhetsvarning varje gång du öppnar ett dokument med makron. Eftersom våra dokument med makron är digitalt signerade med ett elektronsikt ID-kort för Sign On AB, kan du ange Sign On som betrodd utfärdare. Därmed slipper du att aktivera makron varje gång ett dokument med makron används Så här gör du för att ange Sign On som betrodd utfärdare: Klicka på fliken Arkiv enligt punkt 1 i bilden nedan. Information om dokumentet visas i den högra panelen. Klicka på knappen Aktivera innehåll, enligt punkt 2 och Klicka därefter på Avancerade alternativ enligt punkt 3. 8 (17)

9 Figur 5. När du har klickat på Avancerade alternativ visas nu ett nytt fönster, se figur 6. Välj alternativet markerat med röd pil i bilden nedan. Klicka därefter på OK knappen för att återgå till dokumentet. Efter denna inställning aktiveras makron automatisk utan säkerhetsvarning när du hämtar dokument från Figur 6. 9 (17)

10 3.5.6 Säkerhetsvarning för makron visas inte Om makron är inaktiverade och en säkerhetsvarning för makron inte visas, gör följande kontroll och eventuell inställning: Klicka på fliken Arkiv. Välj därefter Alternativ. Klicka på Säkerhetscenter och välj Inställningar för Säkerhetscenter Därefter klicka på Makroinställningar Välj det tredje alternativet enligt pilen i den högra panelen. Figur Nätverksinställningar av makrosäkerhet Om inställningarna av makrosäkerhet är inställda generellt på företagets nätverk till: Inaktivera alla makron utan att visa ett meddelande, samt att användare inte kan ange utfärdare som betrodda, så måste följande göras för att makron och IN registrets funktionalitet skall fungera: Respektive användare måste ange inställningen för makron i säkerhetscentret till: Aktivera alla makron för att det skall fungera (kräver omstart av Word för att inställningen skall slå igenom). Dock rekommenderar vi att ni kontaktar IT avdelningen för att ändra policyn för Office till: Inaktivera alla makron utom digitalt signerade makron. (För inställning av makrosäkerhet, se ) 10 (17)

11 3.6 Dokumentskydd De flesta dokumentmallarna är dokumentskyddade, vilket innebär att du endast kan fylla i text i de grå ifyllnadsfälten men inte ändra rubriker med mera. Några dokument som man ska kunna rita i är inte låsta. Nästan alla dokument är gjorda som malldokument (docm- och xlsx-filer). Detta innebär att när du sparar en blankett så skapas en kopia med ditt aktuella innehåll Låsta utan lösenord Alla dokument är låsta utan lösenord, vilket innebär att du kan låsa upp dem. Tänk dock på att du kan få problem med makron med mera om du låser upp en dokumentmall och till exempel börjar ta bort olika fält Egna anpassningar Det är möjligt att göra egna anpassningar i mallarna om man så önskar. 1. Ta bort filens skrivskydd genom att högerklicka på filen och välj egenskaper. Klicka ur rutan Skrivskydd och välj OK. 2. Ta bort dokumentskyddet i Word: Öppna filen och stoppa skyddet (detta görs genom att klicka på Begränsa redigering i Granska menyn och därefter klicka på Stoppa skydd). 3. Gör anpassningar. 4. Klicka på Ja, starta tvingande skydd. 5. Spara den anpassade mallen med ursprungsnamnet plus eget tillägg för att skilja den från originalfilen i IN dokumentmallar. 6. Aktivera filens skrivskydd: Högerklicka på filen och välj egenskaper. Klicka i rutan Skrivskydd och välj OK Begränsad support på egna anpassade mallar Installatörsföretagen kan tyvärr inte ge support på dokumentmallar där kunden själv har gjort egna anpassningar. 3.7 Förflyttning i dokumentmallarna Använd alltid TAB tangenten för att flytta dig mellan olika fält i dokumentmallarna. Även efter sista ifyllda fältet måste detta göras för att alla ifyllda uppgifter ska flyttas över på kopiorna (på de dokument som har det). 4. IN register 4.1 Allmänt För dig som har tjänsten Bas eller Plus finns möjligheten att installera IN register, vilket ger dig funktionaliteten att lagra: egna företagsuppgifter och din logotyp kunduppgifter, t ex företag, kontaktperson och adress projektuppgifter 11 (17)

12 Alla dessa uppgifter kan sedan automatiskt infogas i de flesta av dokumentmallarna. Figur 8. Installation av IN register.exe samt inmatning av uppgifter måste göras lokalt på varje dator, även om dokumentmallarna är tillgängliga via nätverk. Inmatade uppgifter lagras lokalt och blir bara tillgängliga på den dator där de har matats in. Alla dokument innehåller inte alla fält, vilket betyder att bara de fält som finns i respektive dokumentmall fylls i automatiskt. 4.2 Installationsanvisning IN-register Viktigt! Om du redan har IN Registermall (tidigare EIO Registermall) installerad rekommenderas att du avinstallerar den tidigare versionen innan du installerar denna version (Se 4.2.2). För att du ska kunna använda registermallen krävs att du har Word 2010 eller senare. 1. Kontrollera att makron är aktiverade enligt punkt Spara filen Installation_INRegister.exe lokalt (den finns med i ZIP filen av IN Dokumentmallar) 3. Dubbelklicka på filen 4. Ett fönster öppnas, klicka på Nästa 5. Läs texten under rubriken Viktigt, klicka sedan Nästa 6. Redo att Installera, klicka på knappen Installera 7. Läs texten under Information, klicka sedan Nästa 8. Klicka på knappen Slutför (nu är installationen klar). 9. Öppna nu ett dokument (aktivera makro) 10. För Word 2010 och senare, kommer en egen flik upp för IN Register, se figur (17)

13 4.2.1 Fliken IN-register i Word visas inte efter att installationen är klar? Detta beror troligtvis på att du har en felaktig sökväg i din Word installation. Så här gör du: Välj Arkiv, Klicka på Avancerat och välj sökvägar, enligt bild: Markera Autostart och klicka på ändra: 13 (17)

14 Ändra sökvägen till Autostart genom att klicka på Word Markera mappen Autostart och avsluta med OK: Stäng sedan ner Word och starta om datorn. Fliken IN-Register skall då visas i Word-menyn Fjärrinstallation av IN-register Installationsprogrammet kan installeras från server till klientdatorer utan användargränssnitt. Det vill säga att installationen är osynlig för användarna på klientdatorerna när installationen sker och att installationen avslutas automatiskt utan inbladning från användaren. Om installation sker från centralt håll ska installationsprogrammet köras med kommandot: Installation_INRegister /VERYSILENT. Fjärrinstallation på det här viset fungerar bara när Word 2010 eller senare är installerat på klientdatorerna Avinstallation av IN-register Om du vill avinstallera IN-register kan du göra detta genom att gå till Kontrollpanelen och välja 'Program och funktioner'. I listan över program ska du välja 'IN Registermall version x.x (om du har den tidigare EIO Registermall installerad ska du välja 'EIO Registermall version x.x i listan) Fjärravinstallation av IN-register För att avinstallera IN Registermall från server anropar man avinstallationsprogrammet med parameter /VERYSILENT. Ett anrop till programmet kan se ut så här: C:\Users\<anvädnarnamn>\Appdata\Roaming\IN_Registermall\unins000.exe /VERYSILENT 14 (17)

15 4.3 Kontrollera version för IN register Klicka på Version av IN register under fliken IN register. Se figur Funktioner i IN register Knappen Projekt Ett fönster visas där du väljer projekt i en lista. Finns inte projektet kan du klicka på knappen Nytt/Ändra projekt för att skapa ett nytt projekt. Figur 9. Om du väljer att skapa ett nytt projekt visas ett nytt fönster där du fyller i de nya projekt- och kunduppgifterna. När du sparat uppgifterna kommer du tillbaka till projektfönstet och det nya projetet finns i listan. Klicka OK för att föra över aktuella projektuppgifter till dokumentet. Figur (17)

16 4.4.2 Fliken Projekt i Kundregister dialogen. Projekt Avser namn på projektet. Texten i denna lista läggs in i dokument som har projektupggifter. Välj Projekt i listan: Klicka på knappen med nedåt pil till höger om textfältet och markera projektet. Du kan även skriva de inledande bokstäverna i textfältet för att göra en snabbsökning. Om du ändrar någon uppgift kan du klicka på Spara-knappen för att spara uppgifterna permanent. Nytt projekt Skriv in ett nytt projektnamn i textfältet för Projekt. Fyll i uppgifterna för projektet. Klicka på Spara knappen för att spara projektet i projektregistret. Om kunden inte finns måste du lägga till en ny kund under fliken Kunder. När du klickat på OK-knappen återgår du till fönstret för att välja projekt Knappen Kunduppgifter Fliken Kunder i Kundregister dialogen. Figur 11. Kund ID Avser en identitet som du själv anger för att identifiera kunden. Ett ID kan t.ex. vara ett kundnummer på ett företag eller kontaktperson. Välj Kund ID i listan Klicka på knappen med nedåt pil till höger om textfältet och markera kunden. Du kan även skriva de inledande bokstäverna i textfältet för att göra en snabbsökning. Om du ändrar någon uppgift kan du klicka på Spara knappen för att spara uppgifterna permanent. Ny kund 16 (17)

17 Skriv in en ny identitet i textfältet för Kund ID. Fyll i uppgifterna i kundfälten. Klicka på Spara knappen för att spara kunden i kundregistret på datorn. Klicka OK för att föra över aktuella kunduppgifter till dokumentet Knappen Egna uppgifter Här anger du dina företagsuppgifter och möjligheten finns att ladda upp din företagslogotyp på dokumenten. När du registrerat och sparat dina uppgifter kommer uppgifterna med automatik upp på nya dokument som används. Figur Support 5.1 Allmänna frågor Har du allmänna frågor om IN Dokumentmallar, skicka e-post till: info@installatorsforetagen.se Installatörsföretagen kan tyvärr inte ge support på dokumentmallar där kunden själv gjort egna anpassningar. 6. Allmänna villkor 6.1 Digitala abonnemangstjänster Våra allmänna villkor gällande digitala abonnemangstjänster finner du genom att logga in på vår hemsida 17 (17)

I EIO FORM, ca 150 st olika dokumentmallar, ingår nedanstående ämnen:

I EIO FORM, ca 150 st olika dokumentmallar, ingår nedanstående ämnen: Sida 1 av 18 För att ladda ner hela innehållet på denna sida som PDF, Klicka här! 1. Allmänt om EIO FORM EIO har samlat alla sina ca 150 olika dokumentmallar i en enda produkt EIO FORM. För att använda

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint 1 (13) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2007 - Windows 2011-07-06 Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC 1 (11) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2007 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC 1 (11) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2003 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET.

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. INSITE INSTALLATIONSBULLETIN Sid 2: Installera INSITE Sid 7: Ta bort INSITE OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. OM PROGRAMVARAN INSTALLERAS ELLER ANVÄNDS PÅ FELAKTIGT

Läs mer

Installera kopplingstillägg i Word

Installera kopplingstillägg i Word Installera kopplingstillägg i Word e-avrop Hjälp Online Allmänt Dokumentet beskriver hur du installerar e-avrop:s tillägg för MS-Word. Tillägg hanterar kopplingar i Worddokument och är i första hand avsett

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem Office

Installation av. Vitec Mäklarsystem Office Installation av Vitec Mäklarsystem Office 2016-02-18 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 A. Förberedelser... 3 B. Läs noga igenom manualen... 3 C. Systemkrav - minimum... 3 D. Programsupport/Teknisk

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 Prenumeration För att kunna använda BaraTrav behöver du en prenumeration. Den skapar du på BaraTrav.se. Du behöver registrera namn och adressuppgifter.

Läs mer

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24 Användarhandledning edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24 Sida 2/22 Innehållsförteckning 1 Webbläsarinställningar... 3 1.1 Internet Explorer Kompabilitetsläge... 3 1.1.1 Inställningar för kompabilitetsvyn...

Läs mer

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice Din guide till Klientinstallation MS Driftservice September 2012 Innehåll ALLMÄNT... 3 Gamla klienter... 3 Installation... 3 Vid problem... 5 inställningar för brandväggar... 6 Inställningar för Windows

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem

Installation av. Vitec Mäklarsystem Installation av Vitec Mäklarsystem Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Installera Vitec Mäklarsystem... 3 3. Inställningar av rättigheter i Windows Vista och Windows 7... 7 4. Första gången du startar...

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem

Installation av. Vitec Mäklarsystem Installation av Vitec Mäklarsystem 2012-11-19 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Installera Vitec Mäklarsystem... 4 3. Inställningar av rättigheter i Windows Vista och Windows 7... 7 4. Första gången

Läs mer

Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8

Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8 Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8 I den här Viktigt-filen får du anvisningar om hur du installerar drivrutinerna för egen PostScript

Läs mer

HOGIA AUDIT MED BOKSLUT, HOGIA AUDIT och HOGIA BOKSLUT

HOGIA AUDIT MED BOKSLUT, HOGIA AUDIT och HOGIA BOKSLUT installationsanvisning HOGIA AUDIT MED BOKSLUT, HOGIA AUDIT och HOGIA BOKSLUT Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter

Läs mer

Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit

Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit För att hämta den senaste versionen av Programmet kan du antingen

Läs mer

Installationsanvisning fr o m version

Installationsanvisning fr o m version Installationsanvisning fr o m version 2013.1 Ta alltid en säkerhetskopia på ditt/dina företag under menyn Arkiv och Säkerhetskopiering inne i programmet innan du installerar/uppdaterar ditt program. Nedladdning

Läs mer

LATHUND INSTALLATIONSANVISNINGAR PROJEKTSTRUKTUR 1 SAMMANFATTNING... 2 1.1 FUNKTIONER I INSTALLATIONSPAKET... 2 2 TEKNISK PLATTFORM...

LATHUND INSTALLATIONSANVISNINGAR PROJEKTSTRUKTUR 1 SAMMANFATTNING... 2 1.1 FUNKTIONER I INSTALLATIONSPAKET... 2 2 TEKNISK PLATTFORM... 2013-12-05 Version 1.3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 2 1.1 FUNKTIONER I INSTALLATIONSPAKET... 2 2 TEKNISK PLATTFORM... 3 3 INSTÄLLNINGAR OCH... 4 3.1 INSTÄLLNINGAR I INTERNET EXPLORER... 4 3.1.1

Läs mer

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.31

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.31 Instruktion för installation av etikettskrivare 2.31 1/20 Dokumenthistorik: Revision Datum Utförd av Kommentar 1.0 2017-10-20 Jonte Rydberg Första utgåva 1.7 2018-11-08 Jonte Rydberg Uppdaterat info för

Läs mer

Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit

Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit För att hämta den senaste versionen av Programmet kan du antingen

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version Version /

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version Version / Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.4.1 Version 1.4.1 / 170510 1 Innehåll 1) INLOGGNING VIA MEDARBETARWEBBEN... 4 2) INTERNET EXPLORER... 7 2.1 Java... 7 2.2 Popup- fönster... 9 2.3 Browser,

Läs mer

Integration med Vitec Express

Integration med Vitec Express i Softphone Integration med Vitec Express Med s molnväxellösning FrontOffice och Vitecs molnbaserade affärssystem Vitec Express kan mäklare jobba i Vitec och kommunicera med kunder på ett mycket enkelt

Läs mer

INSTALLATIONS ANVISNING

INSTALLATIONS ANVISNING INSTALLATIONS ANVISNING AMA BESKRIVNINGSVERKTYG V E R S I O N 1. 0 V E R K T YG F Ö R V E R K L I G H E T E N INNEHÅLL Tack för att du valt att använda AMA beskrivningsverktyg. Vi hoppas att AMA beskrivningsverktyg

Läs mer

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27 Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27 1/17 Dokumenthistorik: Revision Datum Utförd av Kommentar 1.0 2017-10-20 Jonte Rydberg Första utgåva 1.7 2018-11-08 Jonte Rydberg Uppdaterat info för

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE. Uppdatering av ditt Mamut-system

INSTALLATIONSGUIDE. Uppdatering av ditt Mamut-system INSTALLATIONSGUIDE Uppdatering av ditt Mamut-system DETALJERAD GUIDE OM HUR DU STEG-FÖR-STEG UPPDATERAR DIN VERSION AV MAMUT BUSINESS SOFTWARE FRÅN VERSION 9.0 ELLER SENARE Mamut Kunskapsserie, nr. 5-2007

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn. INSTALLATIONSANVISNING HOGIA BOKSLUT Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Kom igång med Etikettskrivaren 1. Ladda ner följande installationsprogram Ladda ner Drivrutiner för etikettskrivare Zebra

Kom igång med Etikettskrivaren 1. Ladda ner följande installationsprogram Ladda ner Drivrutiner för etikettskrivare Zebra Kom igång med Etikettskrivaren Följande är en lathund över de installationer/inställningar som behöver göras i ditt operativsystem för att skrivaren ska fungera fullt ut. Vi utgår ifrån att du har en skrivare

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om aktuella komponenter saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om aktuella komponenter saknas på datorn. installationsanvisning Hogia Bokslut Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

Användarmanual för Pagero Kryptering

Användarmanual för Pagero Kryptering för Pagero Kryptering Version 1.1-1 - Allmänt... 3 Kryptering av filer... 3 Dekryptering av filer... 3 Installation... 4 Inställningar... 5 Skapa nycklar... 6 Lägg till kataloger för övervakning... 6 Lägg

Läs mer

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express Din guide till Byte av databas 123 Från MSDE till SQL Express Innehållsförteckning 1. Tekniska krav... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Kundservice/Teknisk support... 2 4. Byte av MSDE till SQL Express...

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Installationsanvisningar. till IST Analys

Installationsanvisningar. till IST Analys Installationsanvisningar för IEklient till IST Analys 2 Med rätt säkerhetsinställningar i din webbläsare ska det vara enkelt att komma igång med IST analys. Allt ska då laddas hem och starta automatiskt

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.4 Version 1.4 / 151016 1 Innehåll 1) INLOGGNING VIA MEDARBETARWEBBEN... 4 2) INTERNET EXPLORER... 7 2.1 Java... 7 2.2 Popup- fönster... 9 2.3 Browser, 32-64-bitars

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint

Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Word 2011 - Macintosh 2015-06-01 Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint Innehållsförteckning För Mac Word och PowerPoint... 1 Var hittar

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Snabbguide. Välkommen! Metod 1. Snabbguide 1/13 2012-01-30

Snabbguide. Välkommen! Metod 1. Snabbguide 1/13 2012-01-30 Snabbguide 1/13 Snabbguide Välkommen! Web Apps är en nyhet i Microsoft SharePoint Online, som ingår i Microsoft Office 365. Web Apps är bantade versioner av Microsoft Office Word, PowerPoint, Excel och

Läs mer

Att ladda ner från legimus.se

Att ladda ner från legimus.se Att ladda ner från legimus.se 1 Innehåll Logga in... 2 Första gången du loggar in... 2 Problem att logga in?... 2 Sök efter böcker... 3 Utökad sökning... 3 Träfflistan... 3 Sortera listan... 3 Ladda ner

Läs mer

Redigering av dokument - SaveToServer

Redigering av dokument - SaveToServer Utgiven av Datum Id: Version CANEA Support Team 2018-04-16 0289 3.0 Redigering av dokument - SaveToServer 1. Introduktion: Redigering av dokument med SaveToServer Är dokumentet i Microsoft Office format

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

Administratörsrättigheter i Windows krävs för att genomföra installationen.

Administratörsrättigheter i Windows krävs för att genomföra installationen. CADCAM-it Toolbox 2011 Installationsanvisning - Installation - Licensregistrerting - Avinstallation 1. Installation Administratörsrättigheter i Windows krävs för att genomföra installationen. Avinstallera

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Hur patchar man Entré?

Hur patchar man Entré? Entré Förberedelser. Hur patchar man Entré? OBS! Från version 5.3 går det ej att köra Entré-klienten på Windows XP eller Windows Server 2003. När det gäller Windows Server 2003 kan man använda den som

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem.

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. GIVETVIS SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. INTERNET EN SJÄLVKLARHET Internet är en standard i våra lägenheter, precis som vatten, el och värme.

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se -

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - (Läs hela anvisningen innan du installerar)!denna installationsanvisning innehåller förändringar från tidigare versioner! 1. Programmets syfte...

Läs mer

Komma igång med Qlikview

Komma igång med Qlikview Denna instruktion är till dig som är ny i Qlikview och snabbt vill komma igång med grundläggande funktioner. Innehåll 1 Introduktion... 2 1.1 Behörighet... 2 1.2 Webbläsare... 2 2 Installation av Qlikview

Läs mer

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1 Sida 1 (19) Lärplattformsprojektet Stödmaterial Författare: Pehr-Henric Danielsson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1...

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint

Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Word 2011 - Macintosh 2011-07-08 Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint Innehållsförteckning För Mac Word och PowerPoint... 1 Var hittar

Läs mer

Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin

Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin I den här Viktigt-filen får du anvisningar om hur du installerar den Custom PostScript- eller PCLskrivardrivrutinen i Windows-system. Med

Läs mer

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta.

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta. Installation av SDCs insändningsprogram Sender för filer från skördare, skotare eller drivare Installationen består av tre steg som automatiskt körs efter varandra. Steg 1: Programmet installeras och man

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express SP2 fo r SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express SP2 fo r SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express SP2 fo r SSF Timing 1 Förutsättningar 1.1 Windows 7 och nyare DotNet Framework 3.5 SQL server 2008R2 kräver dotnet framework(.net) 2.0 för att fungera.

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Installationsinstruktion med rekommenderade inställningar Extern Uppkoppling med SITHS-Kort mot Landstinget Västmanland

Installationsinstruktion med rekommenderade inställningar Extern Uppkoppling med SITHS-Kort mot Landstinget Västmanland LANDSTINGET VÄSTMANLAND Installationsinstruktion med rekommenderade inställningar Extern Uppkoppling med SITHS-Kort mot Landstinget Västmanland Sida 0 av 23 Innehållsförteckning: 1. Hårdvara... 2 1.1 Operativsystem:...

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint

Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint 1 (7) INSTALLATIONSANVISNING MS Word 2011 - Macintosh 2011-07-08 Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Wordmallar?... 2 Är du

Läs mer

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem.

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. GIVETVIS SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. INTERNET EN SJÄLVKLARHET Internet är en standard i våra lägenheter, precis som vatten, el och värme.

Läs mer

Installationsanvisning. Hogia Ekonomisystem

Installationsanvisning. Hogia Ekonomisystem Installationsanvisning Hogia Ekonomisystem 1 Stenungsund april 2009 Välkommen som Hogia-kund. Vi hoppas att ekonomisystemet ska vara till er belåtenhet. Leveransen sker via nedladdning från Internet eller

Läs mer

Läs detta innan du sätter igång!

Läs detta innan du sätter igång! Läs detta innan du sätter igång! Om du bor i en fastighet som är ansluten till Örebros öppna stadsnät skall du ansluta din dator till bostadens LAN-uttag. Inkopplingen görs med en nätverkskabel från datorns

Läs mer

Guide för kunder med Nordea e-legitimation

Guide för kunder med Nordea e-legitimation Dok namn: Guide för kunder Typ: typ Sida: 1(24) Beslutsfattare: beslutsfattare Status: status Datum: 2013-04-10 Ägare: Servicedesk Version: 1.0 Guide för kunder med Nordea e-legitimation Innehåll Guide

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Kundverifiering av SPs digitala signaturer

Kundverifiering av SPs digitala signaturer 2014-08-28 Utgåva 8.0 1 (12) Kundverifiering av SPs digitala signaturer SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP IT 2014-08-28 Utgåva 8.0 2 (12) Versionshistorik Författare Utgåva Datum Kommentar Fredrik

Läs mer

Drag och Släpp & Spara till Server. Säkerhetsinställningar. Version 5.0

Drag och Släpp & Spara till Server. Säkerhetsinställningar. Version 5.0 Drag och Släpp & Spara till Server Säkerhetsinställningar Version 5.0 1 Innehåll Om Drag och Släpp & Spara till Server... 3 Säkerhetsinställningar i webbläsaren... 3 Internet Explorer 9, 10 och 11... 3

Läs mer

Handledning för Installation av etikettskrivare

Handledning för Installation av etikettskrivare Handledning för Installation av etikettskrivare Windows 7 Expert Systems 2011 Expert Systems kundtjänst: Senast Uppdaterad: 15-02-23 Exder Etikettskrivare Windows 7 Sida 2 av 23 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Installationsanvisning fr o m

Installationsanvisning fr o m 1 Installationsanvisning fr o m 2013.4 Från och med version 2013.4 har registreringen av licens förändrats och du behöver registrera den så snart programmet är installerat på datorn. Läs noga igenom avsnittet

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Hur patchar man Entré?

Hur patchar man Entré? Entré Hur patchar man Entré? OBS! Från version 5.3 går det ej att köra Entré-klienten på Windows XP eller Windows Server 2003. När det gäller Windows Server 2003 kan man använda den som filserver men det

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

Handbok för Nero ImageDrive

Handbok för Nero ImageDrive Handbok för Nero ImageDrive Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken till Nero ImageDrive och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Den här

Läs mer

Installationsguide fo r CRM-certifikat

Installationsguide fo r CRM-certifikat Installationsguide fo r CRM-certifikat För att säkerställa en säker inloggning till CRM Finance webb så behöver alla kunder installera ett kund-unikt klientcertifikat innan man kan försöka logga in i systemet.

Läs mer

Installation av M7005 och till M7005 hörande serverprogram

Installation av M7005 och till M7005 hörande serverprogram 150607/150716/151005/SJn Installation av M7005 och till M7005 hörande serverprogram samt Anpassning av M7005:s utseende Installation och anpassning av M7005 sida 1 (18) Innehåll 1 M7005:s hemsida är M7005.Metem.se...

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Checklista Kontrollera Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 Ladda ner och starta installationen av HogiaLön Plus Installera SQL komponenterna i rätt ordning Starta HogiaLön

Läs mer

Visma Proceedo Att logga in - Manual

Visma Proceedo Att logga in - Manual Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.1 / 131028 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Nyinstallation Nätverksversion

Nyinstallation Nätverksversion Installationsanvisning för Capitex Säljstöd Nyinstallation Nätverksversion Senast uppdaterad 2007-10-25 Capitex Säljstöd installationsanvisning Välkommen! Denna guide är till för dig som just har köpt

Läs mer

Installation av WinPig Slakt

Installation av WinPig Slakt Installation av WinPig Slakt Grundinstallation av WinPig Slakt ska göras med en cd skiva, den går inte att hämta från Internet. I samband med installationen installeras också vissa nödvändiga komponenter

Läs mer

Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1

Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1 Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1 Inledning Från och med version 2010.1 finns möjlighet att installera Tidbok på en server och sedan låta alla användare jobba mot denna installation I detta dokument finns

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

Demohandledning från Scandinavian PC Systems

Demohandledning från Scandinavian PC Systems från Scandinavian PC Systems ingår i den produktserie för professionella användare, där även SPCS Administration, SPCS Anläggningsregister, SPCS Bokslut, SPCS Lön, SPCS Koncern, SPCS Skatt Proffs, SPCS

Läs mer

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-01-11

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-01-11 Användarhandledning edwise Webbläsarinställningar 2013-01-11 Sida 2/14 Innehållsförteckning 1 Webbläsarinställningar... 3 1.1 Internet Explorer Kompatibilitetsläge... 3 1.1.1 Inställningar för kompatibilitetsvyn...

Läs mer

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice Installation Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är

Läs mer

Installationsanvisningar VisiMIX. Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund

Installationsanvisningar VisiMIX. Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund Sida: 1(5) Installationsanvisningar VisiMIX Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar Visi Mix på en server.

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

Excel Online Version 1.0 Skolkontoret

Excel Online Version 1.0 Skolkontoret Excel Online Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är Excel?... 3 Arbeta i Excel Online... 4 Logga in... 4 Skapa en Excel-fil via OneDrive... 4 Öppna en redan skapad Excel-fil i Excel Online... 4 Byt

Läs mer

Introduktion av Quality Works 2.4

Introduktion av Quality Works 2.4 Introduktion av Quality Works 2.4 Den här introduktionen vägleder dig igenom de vanligaste funktionerna i Quality Works och hur man kan använda sig av programmet för att skapa en enkel manual för sitt

Läs mer

Innehåll. 9. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 16

Innehåll. 9. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 16 Innehåll Ny licenshantering i HogiaLön Plus... 2 Steg för steg; för dig med HogiaLön Plus - SQL... 3 Licenshantering för administratören... 3 Licenshantering för löneadministratörer... 8 Vanliga frågor...

Läs mer

Installationsanvisning HogiaFastighet SQL

Installationsanvisning HogiaFastighet SQL Installationsanvisning HogiaFastighet SQL From version 215.1.1. HogiaFastighet är ett traditionellt klientsystem vilket innebär att programmet i sin helhet installeras lokalt på de arbetsstationer där

Läs mer

Installation och aktivering av Windows 7

Installation och aktivering av Windows 7 Installation och aktivering av Windows 7 0. Innan du börjar installera Windows 7 Innan installationen bör du kontrollera om datorn har de nödvändiga förutsättningarna för att kunna köra Windows 7 med hjälp

Läs mer

1 Installationsinstruktioner

1 Installationsinstruktioner 1 Installationsinstruktioner 1.1 Förbereda installationen På Aucotecs hemsiad www.aucotec.com kan du kontrollera de aktuella systemkraven för Engineering Base. Försäkra dig om att din dators hårdvara uppfyller

Läs mer