Lathund för Novell Filr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lathund för Novell Filr"

Transkript

1 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr

2 2(57) Innehåll 1. Introduktion Termer Icke tillåtna tecken i filnamn ipad Installation Logga in i Novell Filr Genomgång av funktioner Hemvyn Mina filer Nätmappar Nerladdning av dokument och bilder Uppladdning av dokument Uppladdning av bilder från kamerarullen Dela filer med andra OS X Installation Inställningar Genomgång av funktioner Åtkomst till Filr-filer Synkronisering Ändra inställningar i Filr Dela filer med andra Windows Installation Installation via Programkatalogen Installation via Filr-sidan Inställningar Genomgång av funktioner Åtkomst till Filr-filer Synkronisering Ändra inställningar i Filr Dela filer med andra... 48

3 3(57) 7. Webben Genomgång av funktioner Navigering Uppladdning av filer Dela filer med andra... 54

4 4(57) 1. Introduktion Novell Filr är ett Dropbox-liknande program som fungerar på samma sätt som Dropbox men med en stor skillnad; alla filer lagras i kommunens nätverk istället för på internet. Det medger också att din privata hemkatalog H: och kommunens gemensamma filarea G: blir åtkomlig för både datorer, surfplattor och mobiltelefoner som inte använder kommunens interna nätverk. Därför är det också extra viktigt att du har ett starkt lösenord på din dator eller aktiverat PIN-kod på din surfplatta eller mobiltelefon där du tänker använda Filr. Filr finns tillgänglig för Windows 7 på PC, OS X för Mac, ipad, iphone. Android och Windows-telefoner samt via ett webbgränssnitt. 2. Termer Det finns ett antal termer i Filr som används oavsett om man arbetar i webbgränssnittet, appen på ipad, i OS X eller i Windows. Mina filer Din privata hemkatalog (H:). Allt som ligger här är privat och bara åtkomligt av dig Delad av mig Filer/mappar som du har delat ut till andra användare Delade med mig Filer/mappar som andra användare har delat med dig Nätmappar Kommunens gemensamma filyta (G:) 3. Icke tillåtna tecken i filnamn Det finns ett antal tecken som inte får användas på filer och mappar i både Filr och Windows men som går utmärkt att använda på Mac-datorer på både filer och mappar. Används något av dessa tecken på filer på en Mac går dokumenten inte att ladda upp till Filr varken via Filr-klienten eller Filr s hemsida (filr.molndal.se). Förbjudna tecken är: \ /? : * " > <

5 5(57) 4. ipad 4.1 Installation Gå in på App Store på din ipad och leta efter Novell Filr och installera appen (den är gratis). 4.2 Logga in i Novell Filr Kör igång Novell Filr genom att trycka på ikonen: När Filr startas uppmanas du att skriva in ett användarnamn, lösenord samt Serverns IP-adress, se bild nedan:

6 6(57) Skriv in ditt användarnamn Skriv in ditt lösenord Skriv in filr.molndal.se På användarnamnet och lösenordet skriver du in ditt användarnamn och lösenord som har du till nätverket (samma som till datorn, besöksnätet, och webbmejlen). På Serverns IP-adress skriver du in filr.molndal.se. Bocka för Spara lösenord om du önskar att lösenordet ska sparas. För att logga in trycker du till sist på Logga in. OBS! Spara endast lösenordet om du har en PIN-kod som skyddar din ipad från obehöriga att använda den.

7 7(57) 4.3 Genomgång av funktioner Hemvyn Efter första inloggningen möts du av hemvyn: Mina filer pekar på din hemkatalog H: Nätmappar pekar på filarean G: Filer som är delade med dig av andra användare. Här visas senast öppnade filer. I menyfältet har du fyra olika ikoner (alla är inte synliga samtidigt) o Mina filr Din privata hemkatalog H: o Delad med mig Filer och mappar som andra användare delar med dig o Nätmappar Kommunens gemensamma filarea G: o Delat av mig Filer och mappar som du delar med andra användare För att se de olika ikonerna i menyfältet drar du med pekfingret vågrätt åt antingen höger eller vänster Mina filer Genom att trycka på knappen Mina filer i hemvyn kommer man till följande vy:

8 8(57) Mappar och filer i din hemkatalog H: Hem-knappen för att återvända till hemvyn. Fält för förhandsvisning av bilder och dokument. Här visas alla mappar och filer som ligger i din privata hemkatalog H:. För att visa en förhandsvisning av t.ex. en bild eller dokument så markerar man dokumentet man vill se och förhandsvisningen dyker upp i högerspalten. Markerat dokument Förhandsvisning av det markerade dokumentet.

9 9(57) Nätmappar Genom att trycka på knappen Nätmappar i hemvyn kommer man till följande vy: Hem-knappen för att återvända till hemvyn. Kommunens gemensamma filarea G: Fält för förhandsvisning av bilder och dokument. För komma vidare in på Gemensam trycker du på mappen och kommer då in i mappvyn.

10 10(57) Här visas de mappar du har tillgång till på G: I övrigt så fungerar Nätmapparna likadant som Mina Filer i avsnitt Nerladdning av dokument och bilder Bläddra fram till den önskade filen, antingen i Mina Filer eller under Nätmappar och markera filen. I detta exempel ska dokumentet G:\Kommungemensam\IT\Din Nya Dator\Din nya dator Skol-PC.pdf som ligger under Nätmappar som ska laddas ner lokalt till ipaden.

11 11(57) Klicka här för att ladda ner vald fil. Efter filen är markerad klicka på symbolen i menyn för att ladda ner filen. Filen lägger sig då under Hämtningar och laddas ner i bakgrunden. Hämtade filer ligger under Hämtningar.

12 12(57) Uppladdning av dokument Möjligheten att ladda upp dokument till Filr ser olika ut beroende på vilken app som används. I vissa appar tillåts data att delas med andra appar och i andra appar tillåts informationen inte att delas. Detta bestäms av skaparen av appen och tyvärr inget man själv som användare kan påverka. För att ladda upp filer från appar leta efter symbolen Dela med och sedan Novell Filr Uppladdning av bilder från kamerarullen För att ladda upp bilder till Filr från din ipad måste man gå via Filr-appen. Starta Filr och tryck på + -tecknet uppe i vänstra hörnet. Klicka här för att ladda upp bilder. Första gången du trycker på denna knapp kommer Filr att begära tillgång till dina foton, svara ja på denna fråga. Efter du tryckt på knappen kommer en nya ruta fram.

13 13(57) Tryck på Kamerarulle för att se tillgängliga bilder.

14 14(57) Tryck på de bilder du önskar att överföra till Filr. Markerade bilder ser ut enligt nedan. Tryck sedan på ikonen för den mapp du önskar överföra bilderna till. Mina Filer. Nätmappar. Markerade bilder. Mappar delade med mig. När du tryckt på ikonen för antingen Mina Filer eller Nätmappar kommer en ny ruta upp där du kan välja mappen bilderna ska laddas upp till.

15 15(57) I exemplet nedan visas nätmappen G:\Temporära filer. Tryck här för att för att välja vald mapp som mål för bilder som ska laddas upp. När du bläddrat fram önskad mapp trycker du på Markera, efter detta kommer du tillbaks till föregående fönster. Till sist trycker du på Överför för att ladda upp bilderna. Vald mapp. Tryck här för att starta uppladdningen av valda bilder till vald mapp. Vald bilder att ladda upp.

16 16(57) Dela filer med andra I den nuvarande versionen av Filr går det enbart att dela ut filer och mappar från vyn Mina filer. För att att dela ut en fil eller en mapp navigera till den filen eller mapp du önskar dela och tryck sedan på ikonen eller mappen. (infoknappen) höger om filen Tryck här för att dela en mapp eller fil. När du tryckt på infoknappen kommer en meny fram. Tryck på symbolen för att få fram delningsalternativen.

17 17(57) Tryck här för att få fram delningsalternativen. Nu ska delningsvyn komma fram. Först börjar du med att leta upp den person eller grupp som du vill dela filen eller mappen med genom att skriva in namnet på personen eller gruppen. Sök person eller grupp här.

18 18(57) I detta exempel letar vi upp Haddock vilket dyker upp i listan nedan. Det går också bra att dela ut till en grupp, t.ex. Sinntorpsskolan Personal. Nu har vi valt att dela ut mappen Test till användaren Haddock Lärare. Efter detta måste behörighet och tidsperiod väljas för delningen. Behörigheterna finns i tre nivåer: o Visningsprogram Får enbart läsa o Redigeringsprogram Får redigera i delad fil eller mapp o Deltagare Får skapa, redigera och ta bort filer och mappar i delade mappar.

19 19(57) Giltighetstiden bestäms på tre olika sätt: o Delningen tar aldrig slut o Delningen går ut ett specifikt datum o Delningen går ut efter ett antal dagar Det går också att skriva en anteckning om delningen (valfritt) under OBS om så önskas. När både behörigheten och giltighetstiden är satt trycker du Spara uppe i högra hörnet. Utdelningen syns sedan under vyn Delad av mig.

20 20(57) För att ändra på delningsegenskaperna för delningen, tryck på infoknappen på mappen. Då kan du också till vem filen eller mappen är delad med och vilka rättigheter de har. För att se vilka mappar eller filer andra har delat med dig går du till vyn Delat med mig från hemvyn. I detta exempel är det två mappar som är delade, Undervattensfarkosten och Månraketen.

21 21(57)

22 22(57) 5. OS X 5.1 Installation Öppna Safari eller annan valfri webbläsare och surfa till följande adress: Logga in med dina inloggningsuppgifter (samma som till PS självservice, besöksnätet, webbmejlen, etc). Efter inloggningen kommer du till startvyn för Filr där du också uppmanas att ladda ner Filr-klienten. Klicka på användarmenyn uppe i högra hörnet och klicka sedan på Hämta Filr-skrivbordsprogram.

23 23(57) Användarmenyn Klicka här för att hämta hem Filrklienten. I det nya fönstret som kommer fram, klicka på OS X-klient. Klicka här för att hämta hem Filrklienten för OS X. Beroende på vilken version av OS X som används kan det se olika ut. På OS X (Yosemite) laddas programmet ner automatiskt och läggs i Hämtade filer. Klicka på filen NovellFilr-1.1.pkg för att köra igång installationen.

24 24(57) Klicka här för att köra igång installationen av Filr. När installationen kommit igång, tryck på knappen Fortsätt för att komma vidare. Godkänn licensavtalet genom att trycka på knappen Fortsätt igen och tryck sedan på knappen Godkänn i det nya fönstret som kommer fram.

25 25(57) Tryck på knappen Installera för att komma vidare. Skriv in det lösenord som används för att logga in på datorn. Installationen kör nu igång.

26 26(57) När installationen är klar tryck på knappen Stäng. 5.2 Inställningar Novell Filr hittas efter installationen under Program via Finder. Leta upp Filr och kör igång programmet genom att dubbelklicka på ikonen. Tryck på knappen Starta.

27 27(57) På denna sida ska ett antal fält fyllas i. Server-URL: Användarnamn: Ditt användarnamn Lösenord: Ditt lösenord Det är samma användarnamn och lösenord som du har till webbmejlen, besöksnätet etc. Bocka också för rutan Kom ihåg lösenord. Tryck sedan på knappen Nästa.

28 28(57) Nu är det dags att välja vilka mappar som ska synkroniseras mellan din dator och Filr. Funktionen Delad med mig är inte aktiv än. Mina filer pekar på din privata hemkatalog H: som finns på Windows 7- datorer. Vill du även synkronisera den gemensamma mappen för din enhet (t.ex. för Toltorpsskolan eller Sinntorps förskola) klickar du på knappen Lägg till.

29 29(57) I det nya fönstret som dyker upp är Mina filer förvald. Klicka på Nätmappar för att se kommunens gemensamma filyta, Det är inte rekommenderat att försöka synkronisera hela Gemensam då den är extremt stor och hårddiskutrymmet på din dator sannolikt kommer ta slut väldigt fort. Klicka på Gemensam och bläddra dig sedan fram till din enhets gemensamma mapp.

30 30(57) I exemplet nedan används den gemensamma mappen Raketskolan som ligger under Gemensam/SKF/Grundskolor/Raketskolan. När rätt mapp har hittats så väljs synkroniseringen av denna mappen genom att trycka på pilen som ligger till höger om mappen. Tryck sedan på knappen OK. Tryck här för att synkronisera vald mapp. Nu kommer du tillbaks till översikten över de mappar som kommer att synkroniseras och nu finns även Raketskolan med i listan. För att fortsätta tryck på knappen Nästa.

31 31(57) Om en varning kommer upp om att mappar/filer inte är redo för omedelbar synkronisering så tryck bara på Fortsätt. Nu ska du välja vart på datorn de synkroniserade filerna ska läggas. Standardplatsen funkar bra för de flesta så tryck på knappen Nästa utan att ändra något. Till sist kommer en översiktsbild fram över alla val som är gjorda. Tryck på knappen Slutför för att slutföra installationen. Blev något fel är det bara att backa och göra om de stegen.

32 32(57) 5.3 Genomgång av funktioner Åtkomst till Filr-filer För att komma åt de synkroniserade mapparna tryck på Filr-ikonen uppe i menyn. Välj Öppna mappen Filr Klicka här för att komma åt Filrfunktioner. Ett nytt Finder-fönster öppnas. Det går även att komma åt Filr-filer direkt i Finder då det också finns en genväg i spalten till vänster som heter Filr. Filr är tillgängligt på dessa ställen. Under Mina filer finns nu dina privata filer och under Nätmappar din enhets delade filer.

33 33(57) Synkronisering Synkronisering av filer och mappar som du sparar under dessa mappar sker i bakgrunden hela tiden så fort datorn har kontakt med internet. Det går också att sätta igång en synkronisering manuellt genom att gå upp i menyfältet och under Filr och välja Synkronisera nu Ändra inställningar i Filr Dela filer med andra I den nuvarande versionen av Filr går det enbart att dela ut filer och mappar från mappen Mina filer under Filr. För att att dela ut en fil eller en mapp navigera till den filen eller mapp du önskar dela under Filr-mappen i Finder och högerklicka sedan på denna och välj Dela från menyn. Klicka här för att dela en mapp eller en fil. Nu ska delningsvyn komma fram. Först börjar du med att leta upp den person eller grupp som du vill dela filen eller mappen med genom att skriva in namnet på personen eller gruppen.

34 34(57) I detta exempel letar vi upp Haddock vilket dyker upp i listan nedan. Det går också bra att dela ut till en grupp, t.ex. Sinntorpsskolan Personal. Nu har vi valt att dela ut mappen Test till användaren Haddock Lärare. Efter detta måste behörighet och tidsperiod väljas för delningen. Behörigheterna finns i tre nivåer: o Läsare Får enbart läsa o Redaktör Får redigera i delad fil eller mapp

35 35(57) o Deltagare Får skapa, redigera och ta bort filer och mappar i delade mappar Giltighetstiden bestäms på tre olika sätt: o Delningen tar aldrig slut o Delningen går ut ett specifikt datum o Delningen går ut efter ett antal dagar Det går också att skriva en anteckning om delningen (valfritt) under Anteckning om så önskas.

36 36(57) När både behörigheten och giltighetstiden är satt trycker du på knappen Spara nere i högra hörnet. Alla utdelningar du gjort syns i webbgränssnittet under under vyn Delad av mig. För mer info se kapitel i denna guide.

37 37(57) 6. Windows 6.1 Installation Filr går att installera antingen via Programkatalogen (endast på SNITSdatorer) eller manuellt via Filr-sidan Installation via Programkatalogen Filr är tillgänglig i Programkatalogen på SNITS-datorer och finns att hämta på: OBS! Installationer från Programkatalogen fungerar endast med Internet Explorer Installation via Filr-sidan Öppna Safari eller annan valfri webbläsare och surfa till följande adress: Logga in med dina inloggningsuppgifter (samma som till PS självservice, besöksnätet, webbmejlen, etc). Efter inloggningen kommer du till startvyn för Filr där du också uppmanas att ladda ner Filr-klienten. Klicka på användarmenyn uppe i högra hörnet och klicka sedan på Hämta Filr-skrivbordsprogram.

38 38(57) Användarmenyn Klicka här för att hämta hem Filrklienten. I det nya fönstret som kommer fram kan du antingen välja Windows x86- klient om du kör 32-bitars Windows 7 eller Windows x64-klient om du kör 64-bitars Windows 7 eller 8. Är du osäker väljer du Windows x86- klient som fungerar bra på både 32- och 64-bitarsversionerna av Windows 7 och 8. Spara ner installationsprogrammet för Filr på datorn och kör igång installationen när nedladdningen är klar. Klicka här för att köra igång installationen av Filr. Om följande ruta kommer upp så trycker du på knappen Install.

39 39(57) Bocka för rutan I agree to the license terms and conditions och tryck sedan på knappen Install. Bocka för denna ruta. Tryck på denna knapp för att fortsätta. Tryck på knappen Ja om en fråga om User Account Control kommer fram. Installationen av tillägget som Filr behöver kör nu igång. När installationen av tillägget är klart trycker på knappen Close för att återgå till Filr-installationen.

40 40(57) När Filr-installationen kommit igång, tryck på knappen Fortsätt för att komma vidare. Godkänn licensavtalet genom att bocka för rutan Jag accepterar villkoren i licensavtalet, tryck sedan på knappen Nästa. Bocka för denna ruta. Tryck på knappen Nästa för att fortsätta.

41 41(57) Tryck på knappen Nästa. Tryck på knappen Installera. Installationen går nu igång. Om ett fönster med User Access Control kommer upp, tryck på knappen Ja för att fortsätta.

42 42(57) Installationen fortsätter nu och tar runt en minut att slutföra. När den är klar trycker på knappen Slutför. 6.2 Inställningar Direkt efter installationen kör en konfigurationsguide för Filr igång. Tryck på knappen Starta för att fortsätta.

43 43(57) På denna sida ska ett antal fält fyllas i. Server-URL: Användarnamn: Ditt användarnamn Lösenord: Ditt lösenord Det är samma användarnamn och lösenord som du har till webbmejlen, besöksnätet etc. Bocka också för rutan Kom ihåg lösenord. Tryck sedan på knappen Nästa. Nu är det dags att välja vilka mappar som ska synkroniseras mellan din dator och Filr. Funktionen Delad med mig är inte aktiv än. Mina filer pekar på din privata hemkatalog H: som finns på Windows 7- datorer. Vill du även synkronisera den gemensamma mappen för din enhet (t.ex. för Toltorpsskolan eller Sinntorps förskola) klickar du på knappen Lägg till. I det nya fönstret som dyker upp är Mina filer förvald. Klicka på Nätmappar för att se kommunens gemensamma filyta,

44 44(57) Det är inte rekommenderat att försöka synkronisera hela Gemensam då den är extremt stor och hårddiskutrymmet på din dator sannolikt kommer ta slut väldigt fort. Klicka på Gemensam och bläddra dig sedan fram till din enhets gemensamma mapp.

45 45(57) I exemplet nedan används den gemensamma mappen Raketskolan som ligger under Gemensam/SKF/Grundskolor/Raketskolan. När rätt mapp har hittats så väljs synkroniseringen av denna mappen genom att trycka på pilen som ligger till höger om mappen. Tryck sedan på knappen OK. Tryck här för att synkronisera vald mapp. Nu kommer du tillbaks till översikten över de mappar som kommer att synkroniseras och nu finns även Raketskolan med i listan. För att fortsätta tryck på knappen Nästa.

46 46(57) Om en varning kommer upp om att mappar/filer inte är redo för omedelbar synkronisering så tryck bara på Fortsätt. Nu ska du välja vart på datorn de synkroniserade filerna ska läggas. Standardplatsen funkar bra för de flesta så tryck på knappen Nästa utan att ändra något. Till sist kommer en översiktsbild fram över alla val som är gjorda. Om något val blev fel är det bara att backa och göra om de stegen. Tryck på knappen Slutför för att slutföra installationen.

47 47(57) 6.3 Genomgång av funktioner Filr-klienten finns i gömd i aktivitetsfältet. Filr-klienten Åtkomst till Filr-filer För att komma åt filerna i Filr, högerklicka på Filr-ikonen, välj Öppna mappen Filr alternativt gå via Utforskaren och under din profil och leta upp mappen Filr. Filr är tillgängligt på dessa ställen Synkronisering Synkronisering av filer och mappar i Filr sker automatiskt i bakgrunden hela tiden så fort datorn har tillgång till internet. Det går även att synkronisera manuellt genom att högklicka på Filr-ikonen i aktivitetsfältet och sedan välja Synkronisera nu.

48 48(57) Klicka här för att synkronisera manuellt omgående Ändra inställningar i Filr För att ändra inställningar i Filr t.ex. för att skriva in nytt lösenord om man nyligen har bytt eller ta bort eller lägga till fler synkroniserade mappar från G: går man via Filr-ikonen i aktivitetsfältet. Högerklicka på ikonen och välj Öppna Filr-konsolen. Klicka här för att öppna inställningarna för Filr Dela filer med andra I den nuvarande versionen av Filr går det enbart att dela ut filer och mappar från mappen Mina filer under Filr. För att att dela ut en fil eller en mapp navigera till den filen eller mapp du önskar dela under Filr-mappen i Utforskaren och högerklicka sedan på denna och välj Dela från menyn.

49 49(57) Klicka här för att dela en mapp eller en fil. Nu ska delningsvyn komma fram. Först börjar du med att leta upp den person eller grupp som du vill dela filen eller mappen med genom att skriva in namnet på personen eller gruppen.

50 50(57) I detta exempel letar vi upp Haddock vilket dyker upp i listan nedan. Det går också bra att dela ut till en grupp, t.ex. Sinntorpsskolan Personal. Nu har vi valt att dela ut mappen Test till användaren Haddock Lärare. Efter detta måste behörighet och tidsperiod väljas för delningen. Behörigheterna finns i tre nivåer: o Läsare Får enbart läsa o Redaktör Får redigera i delad fil eller mapp o Deltagare Får skapa, redigera och ta bort filer och mappar i delade mappar Giltighetstiden bestäms på tre olika sätt: o Delningen tar aldrig slut o Delningen går ut ett specifikt datum o Delningen går ut efter ett antal dagar

51 51(57) Det går också att skriva en anteckning om delningen (valfritt) under Anteckning om så önskas. När både behörigheten och giltighetstiden är satt trycker du på knappen Spara nere i högra hörnet. Alla utdelningar du gjort syns i webbgränssnittet under under vyn Delad av mig. För mer info se kapitel i denna guide.

52 52(57) 7. Webben 7.1 Genomgång av funktioner Navigering Öppna valfri webbläsare, t.ex. Internet Explorer i Windows eller Safari på OS X och surfa till följande adress:

53 53(57) Du kommer då till följande sida. Skriv in dina inloggningsuppgifter (samma som till webbmejlen, PS självservice etc) för att logga in. Efter inloggningen kommer du till följande sida. Du startar alltid med vyn Mina filer vilket pekar på din privata hemkatalog H: Högst upp syns också Delad med mig, Delat av mig samt Nätmappar. Delad med mig är filer som är delade av andra användare med dig. Delat av mig är filer som är delade av dig till andra användare. Nätmappar är kommunens gemensamma filyta G:

54 54(57) Uppladdning av filer Bestäm först var filerna ska ligga och navigera fram till den mappen. För att sedan ladda upp filer trycker du på knappen Lägg till filer Klicka här för att öppna inställningarna för Filr. I det nya fönstret som kommer upp klickar du antingen på knappen Bläddra för att manuellt leta upp filen/filerna som ska laddas upp eller så drar du och släpper du filerna från t.ex. Utforskaren till det grönstreckade utrymmet. Klicka antingen på knappen Bläddra eller dra och släpp filer i den grönstreckade ytan för att ladda upp filer Dela filer med andra I den nuvarande versionen av Filr går det enbart att dela ut filer och mappar från vyn Mina filer. För att att dela ut en fil eller en mapp navigera till den filen eller mapp du önskar dela och tryck sedan på den nedåtriktade pilen höger om filen eller mappen och välj Dela ifrån menyn som kommer fram.

55 55(57) Tryck på för att få fram menyn, tryck sedan på knappen Dela mapp Skriv in den person eller grupp som du vill dela mappen eller filen med.

56 56(57) I detta exempel letar vi upp Haddock vilket dyker upp i listan nedan. Det går också bra att dela ut till en grupp, t.ex. Sinntorpsskolan Personal. Nu har vi valt att dela ut mappen Test till användaren Haddock Lärare. Efter detta måste behörighet och tidsperiod väljas för delningen. Behörigheterna finns i tre nivåer: o Läsare Får enbart läsa o Redaktör Får redigera i delad fil eller mapp o Deltagare Får skapa, redigera och ta bort filer och mappar i delade mappar. Här bestämmer du behörighet. Här bestämmer du giltighetstid.

57 57(57) Giltighetstiden bestäms på tre olika sätt: o Delningen tar aldrig slut o Delningen går ut ett specifikt datum o Delningen går ut efter ett antal dagar Det går också att skriva en anteckning om delningen (valfritt) om så önskas. När både behörigheten och giltighetstiden är satt trycker du knappen OK. Utdelningen syns sedan under vyn Delad av mig. Delad mapp. Mapp delad med. Behörighet på delningen. Eventuell anteckning till delningen. Vill du ändra rättigheterna eller ta bort delningen på en redan delad mapp eller fil är det bara att markera filen eller mappen och välja Dela igen från menyn.

Lathund för EveryonePrint på ipad

Lathund för EveryonePrint på ipad 1(10) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för EveryonePrint på ipad 2(10) 1. Inledning EveryonePrint är en app för ipads och iphones som underlättar utskrifter till http://utskrift.molndal.se

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 2019-02-21 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 10... 2 Öppna hemkatalogen... 2 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

INNEHÅLLS FÖRTECKNING

INNEHÅLLS FÖRTECKNING ANVÄNDARMANUAL INNEHÅLLS FÖRTECKNING Logga in på ditt konto... 2 Ladda upp filer... 3 Ladda ner klienten till din dator eller enhet... 4 Synk Mappen... 5 Dela filer... 6 Extern delning i webgränssnittet

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING Novell Filr är som Dropbox, men betydligt säkrare. Från och med nu kan alla anställda och studerande inom Ålands gymnasium arbeta med sina

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

Novell Filr 1.0.2 skrivbordsprogram för Windows snabbstart

Novell Filr 1.0.2 skrivbordsprogram för Windows snabbstart Novell Filr 1.0.2 skrivbordsprogram för Windows snabbstart Februari 2014 Novell Snabbstart Med Novell Filr får du enkelt åtkomst till alla dina filer och mappar från skrivbordet, webbläsaren eller en mobil

Läs mer

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Först skall certifikatet installeras på de datorer som skall kunna logga in i Online. Det gör du på följande sätt. Spara zip-filen med certifikatet

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Installationsanvisningar. till IST Analys

Installationsanvisningar. till IST Analys Installationsanvisningar för IEklient till IST Analys 2 Med rätt säkerhetsinställningar i din webbläsare ska det vara enkelt att komma igång med IST analys. Allt ska då laddas hem och starta automatiskt

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Manual till DIKO 2012-10-19

Manual till DIKO 2012-10-19 Manual till DIKO 2012-10-19 Innehåll Manual till DIKO 2012-10-19... 1 1 Använda DIKO med en dator... 2 1.1 För att logga in i DIKO... 2 1.2 Dag... 3 1.3 Importera bilder... 4 1.4 Redigera bilder i samband

Läs mer

För att använda detta system behöver du en dator med internetåtkomst samt din G&D iphone.

För att använda detta system behöver du en dator med internetåtkomst samt din G&D iphone. Virtuell arbetsplats Gernandt & Danielsson Med detta system kan du koppla upp dig mot en virtuell arbetsplats på G&D från din hemmadator. Denna lathund riktar sig främst mot Windowsanvändare men du kan

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

Spara dokument och bilder i molnet

Spara dokument och bilder i molnet Spara dokument och bilder i molnet Ett moln är en samling pyttesmå vattendroppar på 1 000 meters höjd eller till och med högre. Molnen är diffusa och ändrar hela tiden form. Det finns faktiskt en hel del

Läs mer

Inloggning till Treserva via extern dator

Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Du har fått en fil som heter Tryckhusets ftp.xml Denna kommer nu att användas. Lägg den exempelvis på ditt skrivbord.

Du har fått en fil som heter Tryckhusets ftp.xml Denna kommer nu att användas. Lägg den exempelvis på ditt skrivbord. Lathund för Tryckhusets FTP För att koppla upp sig mot Tryckhusets FTP-server behövs ett FTP-program. Rekommenderat är programmet FileZilla vilket också lathunden nedan bygger på. Programmet FileZilla

Läs mer

Lathund - Redaktörer

Lathund - Redaktörer Lathund - Redaktörer 1. Logga in sid 3 2. Ladda upp/publicera dokument...sid 4-6 2.1 Att lägga till ett dokument...sid 5 2.2 Var publiceras mitt dokument...sid 6 3. Jobba i befintligt dokument...sid 7

Läs mer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Introduktion till Sharefile... 1 Skicka filer till din Sharefile-folder... 2 Ladda upp filer och foldrar via webbläsare... 2 Skapa foldrar

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Handhavande manual problemhantering

Handhavande manual problemhantering av Handhavande manual problemhantering 1(9) av Flytta dina dokument från H: till OneDrive I och med att Norrtälje kommun går över till Office 365 för skolverksamheten så kommer den egna lagringsplatsen

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Allmän information ITS Fjärrskrivbord

Allmän information ITS Fjärrskrivbord ITS fjärrskrivbord Allmän information ITS Fjärrskrivbord I den här pärmen hittar du instruktioner för hur du loggar in på fjärrskrivbordet, både från ditt kontor och när du jobbar någon annanstans. Du

Läs mer

Uppstart. Agda Drift

Uppstart. Agda Drift Uppstart Agda Drift Innehåll Installation och inloggning Installation sidan 3 Inloggning Agda Drift sidan 4 Starta Agda PS sidan 5 Administration och rutiner för användning av Agda PS via Agda Drift Utskrift

Läs mer

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter.

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter. Anvia Säkerhetskopiering 1(6) Anvia Säkerhetskopiering 2.3 Saker som bör beaktas före installationen! Eftersom tjänsten även omfattar en sharing-egenskap, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som

Läs mer

Uppstart Agda PS Hosting

Uppstart Agda PS Hosting Uppstart Agda PS Hosting Innehåll Sida 1. Installation och inloggning 1.1 Installation. 3 1.2 Inloggning Agda PS Hosting 4 1.3 Starta Agda PS... 5 2. Administration och rutiner för användning av Agda PS

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

Lathund till First Class

Lathund till First Class Lathund till First Class Vägga Vuxenutbildning, Karlshamn KARLSHAMNS KOMMUN Senast reviderad: 2013-12-09 Ursprunglig version: 2011-11-29 Författare: Jim Nilsson Prolog Denna lathund är till för de som

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice Installation Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK 1 (7) Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor i MS Word, OpenOffice

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

Snabbstart för Micro Focus Vibe Desktop för Windows

Snabbstart för Micro Focus Vibe Desktop för Windows Snabbstart för Micro Focus Vibe Desktop för Windows September 2018 Introduktion Du kan synkronisera dina Micro Focus Vibe-filer med din dator och sedan ändra filerna utan att ansluta till Vibe-webbplatsen

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE MAC

INSTALLATIONSGUIDE MAC INSTALLATIONSGUIDE MAC TELE2 MOBILT INTERNET Den här guiden beskriver hur du kommer igång med Tele2 Mobilt Internet hur du installerar drivrutinerna samt kopplar upp på Internet. 2 SYSTEMKRAV För att kunna

Läs mer

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server 1. Inledning För att den i Arx interna Jetty Web servern skall kunna skapa temporära filer måste den ha tillgång till en användarkatalog (ett användarkonto)

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

Välkommen till Dropbox!

Välkommen till Dropbox! Lär dig att komma igång med Dropbox: 1 2 3 4 Skydda dina filer Ta med dina saker, var du än är Skicka stora filer Arbeta i filer tillsammans Välkommen till Dropbox! 1 Håll dina filer säkra Dropbox gör

Läs mer

Välkommen till Dropbox!

Välkommen till Dropbox! Lär dig hur du kommer igång med Dropbox: 1 2 3 4 Skydda dina filer Ta med dina saker, vart du än ska Skicka stora filer Arbeta med filer tillsammans Välkommen till Dropbox! 1 Håll dina filer säkra Dropbox

Läs mer

25. Hämta Adobe Reader

25. Hämta Adobe Reader 25. Hämta Adobe Reader version 2006-03-01 25.1 25. Hämta Adobe Reader Den här dokumentationen beskriver hur man hämtar programmet Adobe Reader från Internet. Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Karlstads universitetsbibliotek

Karlstads universitetsbibliotek Karlstads universitetsbibliotek 2015 Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor

Läs mer

Snabbguide mini-router.

Snabbguide mini-router. TM TP_0_06-0 Med reservation för tryckfel. Funderar du över något? Läs mer på tele.se eller kontakta oss på: Kundservice Privat: 077-5 5 5 Kundservice Företag: 000- är ett varumärke som tillhör ETSI. Snabbguide

Läs mer

Kom igång med Skype (Mac)

Kom igång med Skype (Mac) Kom igång med Skype (Mac) Skapa konto och installera Skype 1. a) För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Fillagringsplatser. Fillagringsplatser (information om fillagringsplatserna du har att tillgå på Konstfack) Inledning... 12

Fillagringsplatser. Fillagringsplatser (information om fillagringsplatserna du har att tillgå på Konstfack) Inledning... 12 Fillagringsplatser Innehåll Fillagringsplatser (information om fillagringsplatserna du har att tillgå på Konstfack) Inledning... 2 Lokal disk... 2 Filserver... 3 Molnlagring - OneDrive för Konstfack...

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra)

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) fr.o.m 10 juni 2011 Introduktion... 2 Inloggning... 2 E-post... 3 Samla e-posten i konversationer eller som separata meddelanden... 3 Skicka e-post... 3 Adresslistor...

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Introduktion. Skriv in användarnamn och lösenord

Introduktion. Skriv in användarnamn och lösenord LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du har Internet Explorer med Windows

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.4 Version 1.4 / 151016 1 Innehåll 1) INLOGGNING VIA MEDARBETARWEBBEN... 4 2) INTERNET EXPLORER... 7 2.1 Java... 7 2.2 Popup- fönster... 9 2.3 Browser, 32-64-bitars

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-byod... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel

Läs mer

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas.

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas. Grid Player manual Grid Player är en kommunikationsapp för för ipad, iphone och ipod Touch. Du kan ladda ner den Gratis från App Store. Den innehåller tre färdiga användare för text och symbolkommunikation:

Läs mer

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9 Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 0.9 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Införande... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Hur laddar jag ner böcker?... 3 Hur hittar jag mina böcker?... 4 Hur tar

Läs mer

Novell Filr 1.2 skrivbordsprogram för Mac snabbstart

Novell Filr 1.2 skrivbordsprogram för Mac snabbstart Novell Filr 1.2 skrivbordsprogram för Mac snabbstart April 2015 Snabbstart Med Novell Filr får du enkelt åtkomst till alla dina filer och mappar från skrivbordet, webbläsaren eller en mobil enhet. Dessutom

Läs mer

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION 2014-05-21 Installation av Viewklient för VDI Dokumentation för installation och anslutning till Region Skånes VDI miljö INSTRUKTION VMWARE VIEW... 2 Inledning... 2

Läs mer

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas.

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas. Grid Player manual Grid Player är en kommunikationsapp för för ipad, iphone och ipod Touch. Du kan ladda ner den Gratis från App Store. Den innehåller tre färdiga användare för text och symbolkommunikation:

Läs mer

Välkommen till Capture.

Välkommen till Capture. Välkommen till Capture http://capture-app.com Välkommen till Capture! Med Capture kan du spara, se och dela dina bilder och videor på alla dina enheter mobil, surfplatta och PC/ Mac. När du har laddat

Läs mer

O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation

O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation Denna guide är avsedd att hjälpa användare vars epost har blivit flyttad till Exchange Online och Office 365, samt för

Läs mer

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Flytta dina befintliga mappar och filer till Office365 och OneDrive for Business Först vill vi bara nämnda att det idag finns 2 varianter av OneDrive. Den ena

Läs mer

Kom igång med Etikettskrivaren 1. Ladda ner följande installationsprogram Ladda ner Drivrutiner för etikettskrivare Zebra

Kom igång med Etikettskrivaren 1. Ladda ner följande installationsprogram Ladda ner Drivrutiner för etikettskrivare Zebra Kom igång med Etikettskrivaren Följande är en lathund över de installationer/inställningar som behöver göras i ditt operativsystem för att skrivaren ska fungera fullt ut. Vi utgår ifrån att du har en skrivare

Läs mer

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice Din guide till Klientinstallation MS Driftservice September 2012 Innehåll ALLMÄNT... 3 Gamla klienter... 3 Installation... 3 Vid problem... 5 inställningar för brandväggar... 6 Inställningar för Windows

Läs mer

Läs detta innan du sätter igång!

Läs detta innan du sätter igång! Läs detta innan du sätter igång! Om du bor i en fastighet som är ansluten till Örebros öppna stadsnät skall du ansluta din dator till bostadens LAN-uttag. Inkopplingen görs med en nätverkskabel från datorns

Läs mer

Snabbguide för iphone / ipad

Snabbguide för iphone / ipad Snabbguide för iphone / ipad Innehållsförteckning Snabbguide för iphone / ipad... 1 Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Säkerhetskod... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 E-post, kalender

Läs mer

LICENSAKTIVERINGSGUIDE. Design Collaboration Suite

LICENSAKTIVERINGSGUIDE. Design Collaboration Suite LICENSAKTIVERINGSGUIDE Design Collaboration Suite 2014 Varje kapitel representerar en viss typ av licensmetod. På ditt licenscertifikat står det vilken licenstyp du har. Hitta din licenstyp i listan nedan

Läs mer

Lärarhandledning. Felix börjar skolan

Lärarhandledning. Felix börjar skolan Lärarhandledning för Felix börjar skolan Felixonline är en digital anpassning av barnboksserien Felix börjar skolan utgiven av Bonnier utbildning. Syftet med läromedlet är i första hand att skapa läsupplevelse

Läs mer

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord Ver 130912 Innehåll 1 Använda Citrix Desktop - Fjärrskrivbord... 2 2 Inställningar i Fjärrskrivbordet... 7 Kontrollera att de applikationer du har tillgång

Läs mer

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver student.ktd.sh.se Syfte Vår server är en kombinerad ftp- och webbserver med två grundläggande syften: 1) Spara dokument som

Läs mer

Manual för fjärrinloggning

Manual för fjärrinloggning Manual för fjärrinloggning Innehållsförteckning Installation av programmet för fjärrinloggning... 2 Installation på dator på jobbet... 2 Installation på privat dator... 2 Aktivera fjärrinloggning första

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Allmän information ITS Fjärrskrivbord

Allmän information ITS Fjärrskrivbord ITS fjärrskrivbord Allmän information ITS Fjärrskrivbord I den här pärmen hittar du instruktioner för hur du loggar in på fjärrskrivbordet, både från ditt kontor och när du jobbar någon annanstans. Du

Läs mer

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Denna laboration är tänkt att ge information om några av de grundläggande verktyg som du, som studerar vid Linköpings Universitet, kan ha nytta av. Ett tips är att läsa

Läs mer

Heroma app MinTid Användarmanual

Heroma app MinTid Användarmanual 1 (37) Heroma 2018.2 cgi.com Innehållsförteckning... 1 Innehållsförteckning... 2 1.1 Hämta MinTid... 3 1.2 Logga in... 4 1.2.1 Nytt tillfälligt lösenord via e-post... 5 1.3 Navigering... 6 1.4 Startsida...

Läs mer

Hja lp till Mina sidor

Hja lp till Mina sidor Hja lp till Mina sidor Vanliga Frågor Varför godkänner inte Mina sidor mitt personnummer trots att jag har prövat flera gånger och är säker på att jag skrivit rätt? Du behöver använda ett 12 siffrigt personnummer

Läs mer

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan.

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Produkter som täcks in av denna guide : De flesta routrar i DIR

Läs mer

Snabbguide. till Mini-router

Snabbguide. till Mini-router Snabbguide till Mini-router Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa Mini-routern surfar du på ett smartare sätt. Dels kan flera personer surfa på ett och samma abonnemang, dels kan du

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Installationsguide fo r CRM-certifikat

Installationsguide fo r CRM-certifikat Installationsguide fo r CRM-certifikat För att säkerställa en säker inloggning till CRM Finance webb så behöver alla kunder installera ett kund-unikt klientcertifikat innan man kan försöka logga in i systemet.

Läs mer

Använda Outlook 2003 mot Exchange

Använda Outlook 2003 mot Exchange Använda Outlook 2003 mot Exchange Jens Granlund 6.4.2006 Exchange kalendern kan användas via webben (Outlook Web Access) på adressen https://exchange.vasa.abo.fi/exchange eller om du har en mobiltelefon

Läs mer

medrave4 Introduktionsmanual 2015-04-27 Specialist i Allmänmedicin

medrave4 Introduktionsmanual 2015-04-27 Specialist i Allmänmedicin medrave4 Introduktionsmanual För version 4.5.3.14727 Dr Per Stenström 2015-04-27 Specialist i Allmänmedicin MEDRAVE4 0 INTRODUKTIONSMANUAL 0 FÖRORD 2 INTRODUKTION TILL MEDRAVE4 3 KOMMA IGÅNG 3 LOGGA IN

Läs mer

Webmail instruktioner

Webmail instruktioner Sida 1 av 7 Webmail instruktioner Med hjälp av webmailtjänsten på ITN, så är det möjligt att läsa och skicka epost över hela världen. Det enda som krävs är en dator med internet anslutning och en webläsare

Läs mer

Åtkomst till Landstingets nät via Internet

Åtkomst till Landstingets nät via Internet Åtkomst till Landstingets nät via Internet https://landstingetsormland.se/distansarbete 1 (12) Innehåll 1 Så fungerar PointSharp app eller dosa...3 1.1 Support...3 2 Lägg till Webaccess.dll.se som en tillförlitlig

Läs mer

Manual för ADDIS-net. Innehåll

Manual för ADDIS-net. Innehåll Manual för ADDIS-net Innehåll Inloggning... 2-3 Söksidan... 3 Registrera en ny intervju... 4 Födelsedatum/UNO-kod... 4 Lås/Lås upp intervju... 4 Redigera intervju-information... 4 Mata in svar i en intervju...

Läs mer

Visma Proceedo Att logga in - Manual

Visma Proceedo Att logga in - Manual Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.1 / 131028 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Novell Filr 2.0 Web-program snabbstart

Novell Filr 2.0 Web-program snabbstart Novell Filr 2.0 Web-program snabbstart Februari 2016 Snabbstart Det här dokumentet hjälper dig att bekanta dig med Novell Filr och att snabbt förstå de viktigaste begreppen och uppgifterna. Om Filr Med

Läs mer

Micro Focus Vibe Desktop för Mac

Micro Focus Vibe Desktop för Mac Micro Focus Vibe Desktop för Mac Maj 2017 Introduktion Du kan synkronisera dina Micro Focus Vibe-filer med din dator och sedan ändra filerna utan att ansluta till Vibe-webbplatsen direkt. Tillägg och förändringar

Läs mer

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10 Instruktion till PigWin PocketPigs Del 1 - Installation 2008-07-10 INNEHÅLL Installation...3 Förberedelser - pocket...3 Förberedelser - PC...3 PocketPigs...4 Pocket PC nr. 2...5 Installation av AgroSync...6

Läs mer