Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows"

Transkript

1 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows Öppna hemkatalogen... 2 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning av data för hemkatalog... 5 GDA-dator, Windows Öppna hemkatalogen... 6 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 7 Återställning av data för hemkatalog... 9 Ej GDA-dator, Windows Öppna hemkatalogen Kontrollera synkronisering av hemkatalog Återställning av data för hemkatalog Ej GDA-dator, Windows Öppna hemkatalogen Kontrollera synkronisering av hemkatalog Återställning av data för hemkatalog Mac GDA-dator Öppna hemkatalogen Återställning av data för hemkatalog Ej GDA-dator Öppna hemkatalogen Återställning av data för hemkatalog IT-enheten 1 (22) Haraldsgatan 5, Box 100, Göteborg

2 Information om hemkatalog och lagring av filer För att kunna hålla dina filer säkra vid till exempel en hårddiskkrasch rekommenderas att du inte enbart sparar dina filer lokalt på din dator. Du som har ett x-konto och en dator inköpt genom Göteborgs universitet rekommenderas istället att lagra dina arbetsrelaterade dokument i hemkatalogen, som är en lagringsyta på Göteborgs universitets server. Då tas det backup på dina filer och det går att återfå tidigare versioner av data från hemkatalogen en viss tid tillbaka. Om du lagrar filer på annan plats än på hemkatalogen, till exempel bara på skrivbordet, så tas ingen backup på filerna om du inte själv tar backup på dem. Mer information om hemkatalogen och var du hittar den finns på följande sidor. Beskrivningarna kan variera bland annat beroende på språk, version av operativsystem och eventuella egna anpassningar. Om du har några frågor eller behöver hjälp, kontakta Göteborgs universitets Servicedesk på support@gu.se eller telefonnummer PC GDA-dator, Windows 10 Öppna hemkatalogen Hemkatalogen för GDA ansluts automatiskt efter att du har loggat in på datorn med ditt x-konto. Den nås enligt följande: Klicka på Den här datorn i Utforskaren. Dubbelklicka på nätverksplatsen som börjar med ditt x-konto. Dubbelklicka på mappen som heter Dokument. 2 (22)

3 Hemkatalogen kan även nås på ett annat sätt från Utforskaren: genom att klicka på Dokument. Eftersom det kan finnas flera mappar på olika platser i Windows som heter Dokument/Documents så kan det vara bra att kontrollera att du är inne i rätt mapp för hemkatalogen. Följande behöver du bara kontrollera om du går vägen via Dokument direkt i Utforskaren. Man kan kontrollera att det är rätt mapp enligt följande: Högerklicka på Dokument. Välj Egenskaper. Är du inne i hemkatalogen så ska informationen för Plats börja på \\home.gu.gu.se. Om du vill lägga filer på din hemkatalog och inte har behov av att de ska vara tillgängliga utan internetuppkoppling så är detta möjligt. Då lagras filerna endast direkt på servern och berörs inte av synkronisering. Gör så här: Klicka på Den här datorn i Utforskaren. Dubbelklicka på nätverksplatsen som börjar med ditt x-konto, utan att använda dig av mappen som heter Dokument. 3 (22)

4 Kontrollera synkronisering av hemkatalog Internetuppkoppling krävs för att det ska kunna bli backup på de filer du ändrat i hemkatalogen. Om du till exempel jobbar med dina filer utan internetuppkoppling så är det först när du har internetuppkoppling på datorn igen som det finns möjlighet för systemet att ta backup på dina filer. Backup görs genom en funktion i Windows som synkroniserar filerna mellan din dator och servern. Det rekommenderas att ofta kontrollera att synkroniseringen/backupen har gått bra, och att detta har skett samma dag som kontrollen görs, om man jobbat med filer i hemkatalogen. Kontrollen kan göras enligt följande: Klicka på den gröna cirkelformade symbolen för Synkroniseringscenter. Den hittas i Aktivitetsfältet nere till höger, i närheten av klockan. Man behöver vanligtvis klicka på uppåtpilen för att visa symbolen för Synkroniseringscenter. I Synkroniseringscenter kan man direkt se datum och tid för senaste synkronisering, så länge det inte pågår en synkronisering. Om en synkronisering inte skett nyligen, kan man högerklicka på det senaste synkroniseringsdatumet och välja att manuellt Synkronisera Offlinefiler. Detta kan även vara bra att göra vid byte av dator då man arbetar på mer än en dator. 4 (22)

5 I Synkroniseringscenter finns även information om den senaste synkroniseringen skulle ha misslyckats eller om fel uppstått. Ett schema kan ställas in för att öka frekvensen för den automatiska synkroniseringen istället för att den sker då och då. Schemat ställs in enligt följande: Högerklicka på indikatorn för Förlopp. Välj Schema för Offlinefiler. Låt det vara en bock i rutan vid din hemkatalog (som i det här fallet ska börja på home-x). Klicka på Nästa. Välj Vid en schemalagd tidpunkt. Här kan man fylla i att synkroniseringen ska upprepas exempelvis med intervallet 60 minuter. Detta intervall kan ställas in till mer sällan, till exempel om du har mycket filer i din hemkatalog, och oftare om du har få filer. Resten i denna vy kan lämnas orört. Klicka Nästa, och välj Spara schema. Trots att ett schema ställts in så rekommenderas det att kontrollera att synkroniseringen gått bra. Återställning av data för hemkatalog Det går att återställa mappar eller filer som funnits/ändrats på din hemkatalog under förutsättning att synkroniseringen lyckats kring den tidpunkt som du vill återställa från. För att det ska gå att återställa data behövs anslutning med nätverkssladd till GDA-nätverket. Återställning kan göras för en mapp eller valfria filer/mappar däri enligt följande: Högerklicka på mappen ifråga, välj Egenskaper. Klicka på fliken Tidigare versioner. Markera den tidpunkt som är av intresse. Klicka på Öppna. Mappen ifråga öppnas så som den såg ut på servern vid vald tidpunkt. Från denna mapp så kan återställning göras till en mapp på din hemkatalog genom att kopiera de tidigare versioner av filer/mappar som är av intresse. 5 (22)

6 Ska hela mappen återställas så kan knappen Återställ användas, så görs en återställning automatiskt. Det kan vara möjligt att få återställning till tidigare tidpunkter än vad som ses under Tidigare versioner genom att kontakta IT-enheten. GDA-dator, Windows 7 Öppna hemkatalogen Hemkatalogen för GDA ansluts automatiskt efter att du har loggat in på datorn med ditt x-konto. Den nås enligt följande: Klicka på Dator i Utforskaren. Dubbelklicka på nätverksplatsen som börjar med ditt x-konto. Dubbelklicka på mappen som heter Mina dokument. Hemkatalogen kan även nås på ett annat sätt från Utforskaren: genom att klicka på Dokument som finns under Bibliotek. 6 (22)

7 Eftersom det kan finnas flera mappar på olika platser i Windows som heter Dokument/Mina dokument/my documents så kan det vara bra att kontrollera att du är inne i rätt mapp för hemkatalogen och att rätt mapp är inställt. Följande behöver du bara kontrollera om du går vägen via Bibliotek och sedan Dokument. Man kan kontrollera att det är rätt mapp enligt följande: Högerklicka på Dokument (under Bibliotek). Välj Egenskaper. Är du inne i hemkatalogen så ska det vara en bock vid den Mina dokumentmapp där det står (\\home.gu.gu.se...). Om inte så kan du högerklicka på rätt mapp och välja Ange som standardplats för Spara. Om du vill lägga filer på din hemkatalog och inte har behov av att de ska vara tillgängliga utan internetuppkoppling så är detta möjligt. Då lagras filerna endast direkt på servern och berörs inte av synkronisering. Gör så här: Klicka på Dator i Utforskaren. Dubbelklicka på nätverksplatsen som börjar med ditt x-konto, utan att använda dig av mappen däri som heter Mina Dokument. Kontrollera synkronisering av hemkatalog Internetuppkoppling krävs för att det ska kunna bli backup på de filer du ändrat i hemkatalogen. Om du till exempel jobbar med dina filer utan internetuppkoppling så är det först när du har internetuppkoppling på datorn igen som det finns möjlighet för systemet att ta backup på dina filer. Backup görs genom en funktion i Windows som synkroniserar filerna mellan din dator och servern. Det rekommenderas att ofta kontrollera att synkroniseringen/backupen har gått bra, och att detta har skett samma dag som kontrollen görs, om man jobbat med filer i hemkatalogen. Kontrollen kan göras enligt följande: Klicka på den gröna cirkelformade symbolen för Synkroniseringscenter. Den hittas i Aktivitetsfältet nere till höger, i närheten av klockan. Man behöver vanligtvis klicka på uppåtpilen för att visa symbolen för Synkroniseringscenter. 7 (22)

8 I Synkroniseringscenter kan man direkt se datum och tid för senaste synkronisering, så länge det inte pågår en synkronisering. Om en synkronisering inte skett samma dag, kan man högerklicka på indikatorn för Förlopp, och välja att manuellt Synkronisera Offlinefiler. Detta kan även vara bra att göra vid byte av dator då man arbetar på mer än en dator. I Synkroniseringscenter finns även information om den senaste synkroniseringen skulle ha misslyckats eller om fel uppstått. Ett schema kan ställas in för att öka frekvensen för den automatiska synkroniseringen istället för att den sker då och då. Schemat ställs in enligt följande: Högerklicka på indikatorn för Förlopp. Välj Schema för Offlinefiler. Låt det vara en bock i rutan vid din hemkatalog (som i det här fallet ska börja på home-x). Klicka på Nästa. 8 (22)

9 Välj Vid en schemalagd tidpunkt. Här kan man fylla i att synkroniseringen ska upprepas exempelvis med intervallet 60 minuter. Detta intervall kan ställas in till mer sällan, till exempel om du har mycket filer i din hemkatalog, och oftare om du har få filer. Resten i denna vy kan lämnas orört. Klicka Nästa, och välj Spara schema. Trots att ett schema ställts in så rekommenderas det att kontrollera att synkroniseringen gått bra. Återställning av data för hemkatalog Det går att återställa mappar eller filer som funnits/ändrats på din hemkatalog under förutsättning att synkroniseringen lyckats kring den tidpunkt som du vill återställa från. För att det ska gå att återställa data behövs anslutning med nätverkssladd till GDA-nätverket. Återställning kan göras för en mapp eller valfria filer/mappar däri enligt följande: Högerklicka på mappen ifråga, välj Egenskaper. Klicka på fliken Tidigare versioner. Markera den tidpunkt som är av intresse och klicka sedan på Öppna. Mappen ifråga öppnas så som den såg ut på servern vid vald tidpunkt. Från denna mapp så kan återställning göras till en mapp på din hemkatalog genom att kopiera de tidigare versioner av filer/mappar som är av intresse. Ska hela mappen återställas så kan knappen Återställ användas, så görs en återställning automatiskt. Det kan vara möjligt att få återställning till tidigare tidpunkter än vad som ses under Tidigare versioner genom att kontakta IT-enheten. 9 (22)

10 Ej GDA-dator, Windows 10 Öppna hemkatalogen Beroende på vilken form av inställning för hemkatalog du har så kan du behöva internetuppkoppling samt eventuellt också koppla upp Göteborgs universitets VPN-anslutning för att komma åt din hemkatalog. Mer information om VPN på Göteborgs universitet finns här: Om du har en hemkatalog ansluten till din dator så når du den enligt följande: Klicka på Den här datorn i Utforskaren. Dubbelklicka på nätverksplatsen som börjar med ditt x-konto. I vissa fall kan hemkatalogen på din dator heta något annat användarnamn som du eventuellt har i andra nätverksmiljöer. Dubbelklicka sedan på mappen som heter Dokument. Om en hemkatalog inte är ansluten till din dator så kan du ansluta en hemkatalog. Det görs enligt följande, med GDA-hemkatalogen som exempel: I Utforskaren, högerklicka på Den här datorn. Välj Anslut nätverksenhet 10 (22)

11 Ett nytt fönster visas. I fältet för Mapp: skriver du in din hemkatalogs adress. För hemkatalogen för GDA är adressen till exempel följande för ett x-konto som börjar på XA: \\home.gu.gu.se\home-xa$\xkontot. De två första bokstäverna innan tecknet $ ska vara de två första bokstäverna i ditt x-konto, och istället för xkontot så skriver du ditt egna x-konto. Se till att det är en bock i rutan för Återanslut vid inloggning och i rutan för Anslut med andra autentiseringsuppgifter. Klicka på Slutför. Ett nytt fönster kommer upp där inloggningsuppgifter till hemkatalogen ska anges. I det översta fältet, Användarnamn, skriv in gu\xkontot där du byter ut xkontot mot ditt egna x-konto. I det nedre fältet, Lösenord, skriv in lösenordet till ditt x-konto. Se till att det är en bock i rutan för Kom ihåg mina autentiseringsuppgifter. Klicka på OK så öppnas ett nytt fönster i Utforskaren med din hemkatalog. Hemkatalogen kan därefter nås under Nätverksplatser under Den här datorn. Kontrollera synkronisering av hemkatalog Din hemkatalog kan eventuellt vara inställd så att du kan komma åt dina filer på hemkatalogen då du inte har internetuppkoppling, med hjälp av synkronisering. Om så är fallet så det ut enligt följande: Det finns en grön cirkelformad symbol för Synkroniseringscenter i Aktivitetsfältet. Den hittas nere till höger, i närheten av klockan. Man behöver vanligtvis klicka på uppilen för att visa symbolen för Synkroniseringscenter. 11 (22)

12 För att det i så fall ska bli backup på de filer du ändrat i hemkatalogen krävs ofta internetuppkoppling med nätverkssladd till nätverket som hemkatalogen tillhör. Om du är ansluten till ett annat nätverk kan du nå din hemkatalog efter att Göteborgs universitets VPN-anslutning har anslutits. Om du jobbar med dina filer utan internetuppkoppling så är det först när du har internetuppkoppling enligt ovan som det finns möjlighet för systemet att ta backup på dina filer. Om synkronisering är aktiverat på datorn så görs backup genom en funktion i Windows som synkroniserar filerna mellan din dator och servern. Det rekommenderas att ofta kontrollera att synkroniseringen/backupen har gått bra, och att detta har skett samma dag som kontrollen görs, om man jobbat med filer i hemkatalogen. Kontrollen kan göras enligt följande: Klicka på den gröna cirkelformade symbolen för Synkroniseringscenter i Aktivitetsfältet. I Synkroniseringscenter kan man direkt se datum och tid för senaste synkronisering, så länge det inte pågår en synkronisering. Om en synkronisering inte skett samma dag, kan man högerklicka på indikatorn för Förlopp, och välja att manuellt Synkronisera Offlinefiler. Detta kan även vara bra att göra vid byte av dator då man arbetar på mer än en dator. I Synkroniseringscenter finns även information om den senaste synkroniseringen skulle ha misslyckats eller om fel uppstått. 12 (22)

13 Ett schema kan ställas in för att öka tillförlitligheten för synkroniseringen istället för att den sker automatiskt då och då. Schemat ställs in enligt följande: Högerklicka på indikatorn för Förlopp. Välj Schema för Offlinefiler. Låt det vara en bock i rutan vid din hemkatalog. Klicka på Nästa. Välj Vid en schemalagd tidpunkt. Här kan man fylla i att synkroniseringen ska upprepas exempelvis med intervallet 60 minuter. Detta intervall kan ställas in till mer sällan om du har mycket filer i din hemkatalog och oftare om du har få filer. Resten i denna vy kan lämnas orört. Klicka Nästa, och välj Spara schema. Trots att ett schema ställts in så rekommenderas det att kontrollera att synkroniseringen gått bra. Återställning av data för hemkatalog Det går att återställa mappar eller filer som funnits/ändrats på din hemkatalog under förutsättning att eventuell synkronisering gått bra för den tidpunkt som du vill återställa från. Det krävs internetuppkoppling mot nätverket som hemkatalogen finns på, för att det ska gå att återställa. Återställning kan göras för en mapp eller valfria filer/mappar däri enligt följande: Högerklicka på mappen ifråga, välj Egenskaper. Klicka på fliken Tidigare versioner. Markera den tidpunkt som är av intresse. Klicka på Öppna. Mappen ifråga öppnas så som den såg ut på servern vid vald tidpunkt. Från denna mapp så kan återställning göras till en mapp på din hemkatalog genom att kopiera de tidigare versioner av filer/mappar som är av intresse. 13 (22)

14 Ska hela mappen återställas så kan knappen Återställ användas, så görs en återställning automatiskt. Det kan vara möjligt att få återställning till tidigare tidpunkter än vad som ses under Tidigare versioner genom att kontakta IT-enheten. Ej GDA-dator, Windows 7 Öppna hemkatalogen Beroende på vilken form av inställning för hemkatalog du har så kan du behöva internetuppkoppling samt eventuellt också koppla upp Göteborgs universitets VPN-anslutning för att komma åt filerna på din hemkatalog. Mer information om VPN på Göteborgs universitet finns här: Om du har en hemkatalog ansluten till din dator så når du den enligt följande: Klicka på Dator i Utforskaren. Dubbelklicka på nätverksplatsen som börjar med ditt x-konto. I vissa fall kan hemkatalogen på din dator heta något annat användarnamn som du eventuellt har i andra nätverksmiljöer. Dubbelklicka sedan på mappen som heter Dokument. Om en hemkatalog inte är ansluten till din dator så kan du ansluta en hemkatalog. Det görs enligt följande, med GDA-hemkatalogen som exempel: I Utforskaren, högerklicka på Dator. Välj Anslut nätverksenhet 14 (22)

15 Ett nytt fönster visas. I fältet för Mapp: skriver du in din hemkatalogs adress. För hemkatalogen för GDA är adressen till exempel följande för ett x-konto som börjar på XA: \\home.gu.gu.se\home-xa$\xkontot. De två första bokstäverna innan tecknet $ ska vara de två första bokstäverna i ditt x-konto, och istället för xkontot så skriver du ditt egna x-konto. Se till att det är en bock i rutan för Återanslut vid inloggning och i rutan för Anslut med andra autentiseringsuppgifter. Klicka på Slutför. Ett nytt fönster kommer upp där inloggningsuppgifter till hemkatalogen ska anges. Klicka på texten Använd ett annat konto om texten finns där. Ange inloggningsuppgifterna till hemkatalogen. I det översta fältet, Användarnamn, skriv in gu\xkontot där du byter ut xkontot mot ditt egna x-konto. I det nedre fältet, Lösenord, skriv in lösenordet till ditt x-konto. Se till att det är en bock i rutan för Kom ihåg detta. Klicka på OK så öppnas ett nytt fönster i Utforskaren med din hemkatalog. Hemkatalogen kan därefter nås under Nätverksplatser under Dator. 15 (22)

16 Kontrollera synkronisering av hemkatalog Din hemkatalog kan eventuellt vara inställd så att du kan komma åt dina filer på hemkatalogen då du inte har internetuppkoppling, med hjälp av synkronisering. Om så är fallet så ser det ut enligt följande: Det finns en grön cirkelformad symbol för Synkroniseringscenter i Aktivitetsfältet. Den hittas i så fall nere till höger, i närheten av klockan. Man behöver vanligtvis klicka på uppilen för att visa symbolen för Synkroniseringscenter. För att det i så fall ska bli backup på de filer du ändrat i hemkatalogen krävs ofta internetuppkoppling med nätverkssladd till nätverket som hemkatalogen tillhör. Om du är ansluten till ett annat nätverk kan du nå din hemkatalog efter att Göteborgs universitets VPN-anslutning har anslutits. Om du jobbar med dina filer utan internetuppkoppling så är det först när du har internetuppkoppling enligt ovan som det finns möjlighet för systemet att ta backup på dina filer. Om synkronisering är aktiverat på datorn så görs backup genom en funktion i Windows som synkroniserar filerna mellan din dator och servern. Det rekommenderas att ofta kontrollera att synkroniseringen/backupen har gått bra, och att detta har skett samma dag som kontrollen görs, om man jobbat med filer i hemkatalogen. Kontrollen kan göras enligt följande: Klicka på den gröna cirkelformade symbolen för Synkroniseringscenter i Aktivitetsfältet. I Synkroniseringscenter kan man direkt se datum och tid för senaste synkronisering, så länge det inte pågår en synkronisering. 16 (22)

17 Om en synkronisering inte skett samma dag, kan man högerklicka på indikatorn för Förlopp, och välja att manuellt Synkronisera Offlinefiler. Detta kan även vara bra att göra vid byte av dator då man arbetar på mer än en dator. I Synkroniseringscenter finns även information om den senaste synkroniseringen skulle ha misslyckats eller om fel uppstått. Ett schema kan ställas in för att öka tillförlitligheten för synkroniseringen istället för att den sker automatiskt då och då. Schemat ställs in enligt följande: Högerklicka på indikatorn för Förlopp. Välj Schema för Offlinefiler. Låt det vara en bock i rutan vid din hemkatalog. Klicka på Nästa. Välj Vid en schemalagd tidpunkt. Här kan man fylla i att synkroniseringen ska upprepas exempelvis med intervallet 60 minuter. Detta intervall kan ställas in till mer sällan om du har mycket filer i din hemkatalog och oftare om du har få filer. Resten i denna vy kan lämnas orört. Klicka Nästa, och välj Spara schema. Trots att ett schema ställts in så rekommenderas det att kontrollera att synkroniseringen gått bra. Återställning av data för hemkatalog Det går att återställa mappar eller filer som funnits/ändrats på din hemkatalog under förutsättning att eventuell synkronisering gått bra för den tidpunkt som du vill återställa från. Det krävs internetuppkoppling mot nätverket som hemkatalogen finns på, för att det ska gå att återställa. Återställning kan göras för en mapp eller valfria filer/mappar däri enligt följande: Högerklicka på mappen ifråga, välj Egenskaper. Klicka på fliken Tidigare versioner. Markera den tidpunkt som är av intresse och klicka sedan på Öppna. Mappen ifråga öppnas så som den såg ut på servern vid vald tidpunkt. Från denna mapp så kan återställning göras till en mapp på din hemkatalog genom att kopiera de tidigare versioner av filer/mappar som är av intresse. 17 (22)

18 Ska hela mappen återställas så kan knappen Återställ användas, så görs en återställning automatiskt. Det kan vara möjligt att få återställning till tidigare tidpunkter än vad som ses under Tidigare versioner genom att kontakta IT-enheten. 18 (22)

19 Mac GDA-dator Öppna hemkatalogen För att komma åt hemkatalogen för GDA krävs anslutning med nätverkssladd till GDA-nätverket, eller internetuppkoppling och att Göteborgs universitets VPN-anslutning är aktiv. Mer information om VPN på Göteborgs universitet finns här: Hemkatalogen nås enligt följande: Klicka på ikonen som liknar en triangel, i höjd med den digitala klockan, och klicka på Logga in om detta inte redan gjorts innan. Då du är inloggad, klicka sedan på Nätverkshemmapp. Därefter kommer det upp ett nytt fönster som visar hemkatalogen. Eventuellt kan det dyka upp en ruta där du behöver klicka på Anslut. Om du har ett befintligt Finder-fönster igång men minimerat så kan det eventuellt se ut som att ingenting händer när du öppnar hemkatalogen. Öppna då det minimerade Finder-fönstret så syns hemkatalogen där, alternativt kryssa ner alla Finder-fönster innan. Det går även att nå hemkatalogen manuellt på ett annat sätt, se rubriken Öppna hemkatalogen under Mac, ej GDA-dator. Observera att det på en Mac-dator brukar finnas en mapp lokalt på datorn som heter Dokument/Documents. Denna mapp ska inte förväxlas med mappen för hemkatalogen. Man kan skilja på dem till exempel enligt följande: Håll inne tangenten ctrl och klicka på en mapp i hemkatalogen och välj Visa info. Om du är inne i din hemkatalog så syns Server: där adressen till hemkatalogen står (home.gu.gu.se och så vidare), och under Plats: ska namnet på din hemkatalog stå (ditt x- konto följt av tecknet $). 19 (22)

20 Om du inte är inne i din hemkatalog ser det ut enligt följande: Server: visas inte (så länge du inte är inne i en nätverksmapp eller liknande). Vid Plats: står det var mappen ifråga finns lokalt på datorn, till exempel Macintosh HD och så vidare. Återställning av data för hemkatalog Kontakta IT-enheten. Ej GDA-dator Öppna hemkatalogen För att komma åt hemkatalogen krävs anslutning med nätverkssladd mot det nätverk som din hemkatalog är på, alternativt internetuppkoppling och att Göteborgs universitets VPN-anslutning är aktiv. Mer information om VPN på Göteborgs universitet finns här: För att ansluta till hemkatalogen, gör enligt följande: Tryck +K i Finder för att få upp fönstret Anslut till server. Detta fönster kan man även få upp genom att i Finder klicka på Gå och därefter på Anslut till server 20 (22)

21 I fältet för Serveradress: skriver du in din hemkatalogs adress. För hemkatalogen för GDA är adressen till exempel följande (utan en punkt i slutet) för ett x- konto som börjar på XA: smb://home.gu.gu.se/home-xa$/xkontot/documents. De två första bokstäverna innan tecknet $ ska vara de två första bokstäverna i ditt x-konto, och istället för xkontot så skriver du ditt egna x-konto. Klicka på Anslut. Eventuellt kan det dyka upp en ruta där du återigen behöver klicka på Anslut. Fyll i inloggningsuppgifter vid uppmaning. Se till att Registrerad användare är valt. För hemkatalogen för GDA, ange gu\xkontot i fältet för Namn: (där du skriver ditt egna x- konto istället för xkontot). I fältet för Lösenord: använder du lösenordet till ditt x-konto. Bocka i Kom ihåg lösenordet i min nyckelring. Klicka på Anslut. Om du har ett befintligt Finder-fönster igång men minimerat så kan det eventuellt se ut som att ingenting händer vid tryck på ikonen för hemkatalogen. Öppna då det minimerade Finder-fönstret så syns hemkatalogen där, alternativt stäng alla Finder-fönster innan. Observera att det på en Mac-dator brukar finnas en mapp lokalt på datorn som heter Dokument/Documents. Denna mapp ska inte förväxlas med mappen för hemkatalogen. Man kan skilja på dem till exempel enligt följande: 21 (22)

22 Håll inne tangenten ctrl och klicka på en mapp i hemkatalogen och välj Visa info. Om du är inne i din hemkatalog så syns Server: där adressen till hemkatalogen står (till exempel home.gu.gu.se och så vidare), och under Plats: ska namnet på din hemkatalog stå (vanligtvis ditt x-konto). Om du inte är inne i din hemkatalog ser det ut enligt följande: Server: visas inte (så länge du inte är inne i en nätverksmapp eller liknande). Vid Plats: står det var mappen ifråga finns lokalt på datorn, till exempel Macintosh HD och så vidare. Återställning av data för hemkatalog Kontakta IT-enheten. 22 (22)

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Först skall certifikatet installeras på de datorer som skall kunna logga in i Online. Det gör du på följande sätt. Spara zip-filen med certifikatet

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Fillagringsplatser. Fillagringsplatser (information om fillagringsplatserna du har att tillgå på Konstfack) Inledning... 12

Fillagringsplatser. Fillagringsplatser (information om fillagringsplatserna du har att tillgå på Konstfack) Inledning... 12 Fillagringsplatser Innehåll Fillagringsplatser (information om fillagringsplatserna du har att tillgå på Konstfack) Inledning... 2 Lokal disk... 2 Filserver... 3 Molnlagring - OneDrive för Konstfack...

Läs mer

INNEHÅLLS FÖRTECKNING

INNEHÅLLS FÖRTECKNING ANVÄNDARMANUAL INNEHÅLLS FÖRTECKNING Logga in på ditt konto... 2 Ladda upp filer... 3 Ladda ner klienten till din dator eller enhet... 4 Synk Mappen... 5 Dela filer... 6 Extern delning i webgränssnittet

Läs mer

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se -

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - (Läs hela anvisningen innan du installerar)!denna installationsanvisning innehåller förändringar från tidigare versioner! 1. Programmets syfte...

Läs mer

Handhavande manual problemhantering

Handhavande manual problemhantering av Handhavande manual problemhantering 1(9) av Flytta dina dokument från H: till OneDrive I och med att Norrtälje kommun går över till Office 365 för skolverksamheten så kommer den egna lagringsplatsen

Läs mer

Läs detta innan du sätter igång!

Läs detta innan du sätter igång! Läs detta innan du sätter igång! Om du bor i en fastighet som är ansluten till Örebros öppna stadsnät skall du ansluta din dator till bostadens LAN-uttag. Inkopplingen görs med en nätverkskabel från datorns

Läs mer

Uppstart Agda PS Hosting

Uppstart Agda PS Hosting Uppstart Agda PS Hosting Innehåll Sida 1. Installation och inloggning 1.1 Installation. 3 1.2 Inloggning Agda PS Hosting 4 1.3 Starta Agda PS... 5 2. Administration och rutiner för användning av Agda PS

Läs mer

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver student.ktd.sh.se Syfte Vår server är en kombinerad ftp- och webbserver med två grundläggande syften: 1) Spara dokument som

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Uppdatering av läsplatta och mötesapp

Uppdatering av läsplatta och mötesapp 1 (18) Datum 2014-03-18 Systemförvaltning W3D3 och meetings Instruktion Uppdatering av läsplatta och mötesapp Den här instruktionen visar hur du gör för att uppdatera din läsplatta. Uppdateringen är viktig

Läs mer

Backup Premium Snabbguide

Backup Premium Snabbguide Om Memeo Backup Premium är en enkel lösning för säkerhetskopiering i en komplicerad digital värld. Dina värdefulla filer på din C-enhet säkerhetskopieras automatiskt av Memeo Backup Premium för att skydda

Läs mer

iphone, ipad... 9 Anslut... 9 Anslutningsproblem... 9 Ta bort tidigare inloggningar... 9 Ta bort profil... 9

iphone, ipad... 9 Anslut... 9 Anslutningsproblem... 9 Ta bort tidigare inloggningar... 9 Ta bort profil... 9 2017-12-12 EDUROAM Innehåll Android... 2 Anslut med certifikat... 2 Återanslut med applikation... 4 Byt profil... 4 Avinstallera Eduroam applikation... 5 Anslut utan certifikat... 7 Anslutningsproblem...

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar.

Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar. Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar. För kunder hos Argonova Systems med maildrift hos GleSYS OBS! Outlook kommer att påstå att något är fel, det är inte fel. Läs noga och

Läs mer

Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå

Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå Det är viktigt att du följer dessa anvisningar noga. Tänk på att starta tidigt då det kan ta lång tid. Allt mellan 30 minuter till 8 timmar beroende

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Manual - Phonera Online Backup

Manual - Phonera Online Backup Manual - Phonera Online Backup Phonera Online Backup är enkel att installera och använda Först så ska du installera Phonera Online Backup. Du hittar installationsfilerna av backupklienten på adressen nedan:

Läs mer

VPN (PPTP) installationsguide för Windows 7

VPN (PPTP) installationsguide för Windows 7 VPN (PPTP) installationsguide för Windows 7 Följ instruktionen nedan för att sätta upp och använda 3T-PPTP. Innan du gör detta så måste du dock först kontakta internsupport för att få ett användarnamn

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Snabbguide Kom igång med LaCie Network Space på ditt smarta hemmanätverk

Snabbguide Kom igång med LaCie Network Space på ditt smarta hemmanätverk Snabbguide Kom igång med LaCie Network Space på ditt smarta hemmanätverk TSP 1796_1-0901 Introduktion Koppla nätverkshårddisken till ditt hemmanätverk Kom åt nätverkshårddisken från din dator Om du behöver

Läs mer

Lathund grundkurs datorutbildning

Lathund grundkurs datorutbildning Lathund grundkurs datorutbildning Innehåll: - Skapa mappar i hemkatalogen samt i gemensam mapp - Spara dokument i hemkatalogen eller i gemensam mapp - Spara bilder från ipaden på datorn - Infoga bilder

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord Ver 130912 Innehåll 1 Använda Citrix Desktop - Fjärrskrivbord... 2 2 Inställningar i Fjärrskrivbordet... 7 Kontrollera att de applikationer du har tillgång

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice Din guide till Klientinstallation MS Driftservice September 2012 Innehåll ALLMÄNT... 3 Gamla klienter... 3 Installation... 3 Vid problem... 5 inställningar för brandväggar... 6 Inställningar för Windows

Läs mer

Så här gör du vid kommunens flytt av e-postkonton

Så här gör du vid kommunens flytt av e-postkonton 1 (18) 2013-11-01 Kommunstyrelsens kontor Så här gör du vid kommunens flytt av e-postkonton Kommunen byter till en ny version av e-postsystem i samband med arbetet att uppgradera vår IT-miljö. Samtliga

Läs mer

Manual - Storegate Team med synk

Manual - Storegate Team med synk Manual - Storegate Team med synk Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och synkronisera filer med högsta säkerhet inom

Läs mer

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn Inledning Memeo Instant Backup är en enkel lösning för säkerhetskopiering i en komplicerad digital värld. Dina värdefulla filer på din C-enhet säkerhetskopieras automatiskt och kontinuerligt av Memeo Instant

Läs mer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Introduktion till Sharefile... 1 Skicka filer till din Sharefile-folder... 2 Ladda upp filer och foldrar via webbläsare... 2 Skapa foldrar

Läs mer

sektionsdata webb Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

sektionsdata webb Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning

Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning Inledning Här följer en kort instruktion över hur du ansluter till Schemalätt 6.0 med applikationstjänsten RemoteApp via Windows 7 och Internet Explorer (IE)

Läs mer

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien)

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskilt om personalliggare Version 2.0 2019-05-22 Innehållsförteckning 1 - VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ... 3 2 - SÄRSKILT UPPLÄGG

Läs mer

Del 1: Skapa konto i Exchange

Del 1: Skapa konto i Exchange Adminguide Del 1: Skapa kontot i Exchange Del 2: Aktivera kontot i Office 365 Del 3: Anpassa kontot till ITarbetsplatsen Del 4: Installera dator i ITarbetsplatsen Del 5: ITarbertsplatsen - dator till användarkonto

Läs mer

Handledning för Installation av etikettskrivare

Handledning för Installation av etikettskrivare Handledning för Installation av etikettskrivare Windows 7 Expert Systems 2011 Expert Systems kundtjänst: Senast Uppdaterad: 15-02-23 Exder Etikettskrivare Windows 7 Sida 2 av 23 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

För att kunna använda SmartPigs i WinPig.Net måste du köra WinPig.net med administratörsrättigheter. Gör så här:

För att kunna använda SmartPigs i WinPig.Net måste du köra WinPig.net med administratörsrättigheter. Gör så här: Quickguide till SmartPigs - Inställningar När du vill använda SmartPigs i WinPig.net är det ett antal inställningar som ska göras. De beskrivs här nedan. Hur du registrerar i SmartPigs beskrivs i dokumenten

Läs mer

Windows 10 systemverktyg

Windows 10 systemverktyg Windows 10 systemverktyg Version 2017 / www.utb.marber.se Sida 1 Innehållsförteckning 1 Systemverktyg... 3 1.1 Energialternativ... 3 1.2 Avinstallera program... 3 1.3 Skapa en återställningspunkt... 5

Läs mer

LEX INSTRUKTION LEX LDAP

LEX INSTRUKTION LEX LDAP LEX INSTRUKTION LEX LDAP Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION LEX LDAP... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 2 3 LEXLDAPSERVICE - KLIENTEN... 3 3.1 HUVUDFÖNSTER... 3 3.2 INSTÄLLNINGAR... 4 3.2.1 Lex...

Läs mer

Uppstart. Agda Drift

Uppstart. Agda Drift Uppstart Agda Drift Innehåll Installation och inloggning Installation sidan 3 Inloggning Agda Drift sidan 4 Starta Agda PS sidan 5 Administration och rutiner för användning av Agda PS via Agda Drift Utskrift

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Inställning av Bluerange Hosted Exchange 2007

Inställning av Bluerange Hosted Exchange 2007 Inställning av Bluerange Hosted Exchange 2007 Innehåll Viktig information... 2 Inställning i e-post klient för Windows... 3 Tekniska krav... 3 Inställningar i Outlook 2010... 3 Inställningar i Outlook

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Manual för fjärrinloggning

Manual för fjärrinloggning Manual för fjärrinloggning Innehållsförteckning Installation av programmet för fjärrinloggning... 2 Installation på dator på jobbet... 2 Installation på privat dator... 2 Aktivera fjärrinloggning första

Läs mer

ÅTVID.NET Startinstruktioner

ÅTVID.NET Startinstruktioner ÅTVID.NET Startinstruktioner Dokumentet hjälper dig med nätverksinställningarna i PC:n Sida: 1(9) Innehållsförteckning Detta måste göras först sida 3 Konfiguration Windows 98 sida 3-5 Konfiguration Windows

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01

KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01 KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. KONTROLLERA DIN ANSLUTNING... 4 2. SÅ HÄR ANSLUTER DU DIN DATOR... 4 3. KONFIGURERA DIN PC FÖR INTERNET...

Läs mer

Starta Egenrapportering automatiskt i Mac

Starta Egenrapportering automatiskt i Mac EGENRAPPORTERING MAC Starta Egenrapportering automatiskt i Mac En förutsättning för att starta Egenrapportering är att man har Java installerat på sin dator. Vi rekommenderar av säkerhetsskäl att man har

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT)

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) För att genomföra migrationen till UOCT bör ditt konto ha det nya utskriftssystemet Unifaun OnlinePrinter (UOP) aktiverat.

Läs mer

DELA DIN MAC MED FLERA ANVÄNDARE

DELA DIN MAC MED FLERA ANVÄNDARE Kapitel 11 DELA DIN MAC MED FLERA ANVÄNDARE Mac OS X är designat för att kunna vara ett fleranvändarsystem, vilket betyder att varje användare på en Mac har sitt eget konto. Varje användare är antingen

Läs mer

INNEHÅLL. Time Care Pool för vikarier

INNEHÅLL. Time Care Pool för vikarier INNEHÅLL Logga in hemifrån... 2 Logga in på en arbetsplatsdator... 4 Startsidan... 5 Programdelar... 5 Personlig kalender... 6 Inställningar... 6 Anmäl tillgänglighet... 7 Ta bort tillgänglighet... 7 Anmäl

Läs mer

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server 1. Inledning För att den i Arx interna Jetty Web servern skall kunna skapa temporära filer måste den ha tillgång till en användarkatalog (ett användarkonto)

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

1. Klicka en gång eller tryck på en tangent, vilken som helst, och en inloggningssida visas. Skriv ditt lösenord, klicka på pilen eller tryck Enter.

1. Klicka en gång eller tryck på en tangent, vilken som helst, och en inloggningssida visas. Skriv ditt lösenord, klicka på pilen eller tryck Enter. 2. Windows 10 Starta Windows logga in När du startar datorn, startar också Windows. Men för att du ska kunna använda systemets möjligheter, måste du i de allra flesta fall logga in. Det innebär att du

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

Integration med Vitec Express

Integration med Vitec Express i Softphone Integration med Vitec Express Med s molnväxellösning FrontOffice och Vitecs molnbaserade affärssystem Vitec Express kan mäklare jobba i Vitec och kommunicera med kunder på ett mycket enkelt

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Inloggning till Treserva via extern dator

Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00

FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00 FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0 Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90 Alla dagar 08:00-22:00 1. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING Er anslutning är klar först när den gröna lampan på Fiberkonverten

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Lathund till First Class

Lathund till First Class Lathund till First Class Vägga Vuxenutbildning, Karlshamn KARLSHAMNS KOMMUN Senast reviderad: 2013-12-09 Ursprunglig version: 2011-11-29 Författare: Jim Nilsson Prolog Denna lathund är till för de som

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

Kom igång med Etikettskrivaren 1. Ladda ner följande installationsprogram Ladda ner Drivrutiner för etikettskrivare Zebra

Kom igång med Etikettskrivaren 1. Ladda ner följande installationsprogram Ladda ner Drivrutiner för etikettskrivare Zebra Kom igång med Etikettskrivaren Följande är en lathund över de installationer/inställningar som behöver göras i ditt operativsystem för att skrivaren ska fungera fullt ut. Vi utgår ifrån att du har en skrivare

Läs mer

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27 Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27 1/17 Dokumenthistorik: Revision Datum Utförd av Kommentar 1.0 2017-10-20 Jonte Rydberg Första utgåva 1.7 2018-11-08 Jonte Rydberg Uppdaterat info för

Läs mer

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem.

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. GIVETVIS SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. INTERNET EN SJÄLVKLARHET Internet är en standard i våra lägenheter, precis som vatten, el och värme.

Läs mer

Installation av Storegate Online Backup.

Installation av Storegate Online Backup. Installation av Storegate Online Backup. QBRITS Bastjänst inkluderar en backuptjänst för din lokala dator. Installationen av Storegate Online Backup är mycket enkel men det kan finnas vissa inställningar

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Installation och aktivering av Windows 7

Installation och aktivering av Windows 7 Installation och aktivering av Windows 7 0. Innan du börjar installera Windows 7 Innan installationen bör du kontrollera om datorn har de nödvändiga förutsättningarna för att kunna köra Windows 7 med hjälp

Läs mer

3Växel Softphone i datorn.

3Växel Softphone i datorn. 3Växel Softphone. För att använda Softphone i dator och mobil samt i fasta IP-telefoner behöver du skaffa tilläggstjänsten Softphone. När du har det kan du använda alla IP-telefonitjänster på ett och samma

Läs mer

Kom igång med lånad ipad

Kom igång med lånad ipad Kom igång med lånad ipad Denna instruktionsmanual beskriver hur du: 1. Förbereder och ställer in din ipad innan du kan använda den 2. Rensar din lånade ipad innan du lämnar tillbaka den OBS! Notera att

Läs mer

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG Användarhandbok Nero BackItUp Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till Nero BackItUp och innehållet i den är skyddat av copyright och tillhör Ahead Software. Alla

Läs mer

Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning

Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning Inledning Här följer en kort instruktion över hur du ansluter till Schemalätt 6.0 med applikationstjänsten RemoteApp via Windows 10 och Google Chrome samt hur

Läs mer

Hur man ändrar från statisk till automatisk tilldelning av IP i routern.

Hur man ändrar från statisk till automatisk tilldelning av IP i routern. Hur man ändrar från statisk till automatisk tilldelning av IP i routern. Om du ansluter till Internet via en router, behöver du oftast inte ändra några inställningar i din dator, utan det räcker med att

Läs mer

Distansåtkomst via totalaccess

Distansåtkomst via totalaccess Distansåtkomst via totalaccess Innehåll Syftet med tjänsten distansåtkomst via totalaccess... 1 Förutsättningar för att använda tjänsten distansåtkomst via totalaccess... 1 Anslutning av IT-arbetsplats

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC. Exchangekoppling

INFORMATION FRÅN VITEC. Exchangekoppling INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Din guide till Exchangekoppling JANUARI 2012 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360

Läs mer

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION 2014-05-21 Installation av Viewklient för VDI Dokumentation för installation och anslutning till Region Skånes VDI miljö INSTRUKTION VMWARE VIEW... 2 Inledning... 2

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Hur det ser ut i FC (repetition) 2. Hur man skickar och läser mail i FC (repetition) 3. Att skicka och ta emot en bilaga

Läs mer

TIME CARE POOL WEBB. Personlig kalender (ikon i vänsterkolumnen)

TIME CARE POOL WEBB. Personlig kalender (ikon i vänsterkolumnen) TIME CARE POOL WEBB Öppna Time Care Pools webbsida Du kommer till Time Care Pools webbsida genom att skiva in följande adress direkt i webbläsaren: http://timepoolweb.linkoping.se Inloggning Nu ska du

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Kom igång med lånad ipad

Kom igång med lånad ipad Kom igång med lånad ipad Denna instruktionsmanual beskriver hur du: 1. Förbereder och ställer in din ipad innan du kan använda den 2. Rensar din lånade ipad innan du lämnar tillbaka den OBS! Notera att

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Programinställningar. Kapitel 5 Inställningar-Program

Programinställningar. Kapitel 5 Inställningar-Program Kapitel 5 Inställningar-Program Inställningar finns för att styra hur ZoomTexts ska starta, avsluta och visas på skrivbordet när det är Igång. Du kan också aktivera automatisk uppdatering, vilket gör att

Läs mer

Installationsanvisningar. till IST Analys

Installationsanvisningar. till IST Analys Installationsanvisningar för IEklient till IST Analys 2 Med rätt säkerhetsinställningar i din webbläsare ska det vara enkelt att komma igång med IST analys. Allt ska då laddas hem och starta automatiskt

Läs mer

Dags för lösenordsbyte? Instruktioner för PC/Windows och Mac.

Dags för lösenordsbyte? Instruktioner för PC/Windows och Mac. Dags för lösenordsbyte? Instruktioner för PC/Windows och Mac. TIPS för våra PC-användare: TIPS! Genom att själv göra lösenordsbytet redan nu kan du förenkla hela lösenordbytet. Klicka på tangenterna CTRL

Läs mer

Access till Centrum För Affärssystems Virtuella Affärssystemspark.

Access till Centrum För Affärssystems Virtuella Affärssystemspark. Access till Centrum För Affärssystems Virtuella Affärssystemspark. Logga in på fjärrskrivbordet 1. Hitta din fjärrskrivbordsklient Windows 7: Start Menyn Alla program Tillbehör Anslutning till fjärrskrivbord

Läs mer

Instruktion för applikation Var sitter känslan?

Instruktion för applikation Var sitter känslan? Instruktion Var sitter känslan 2016-02-25 1 (17) Instruktion för applikation Var sitter känslan? Instruktion Var sitter känslan 2016-02-25 2 (17) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmänt...

Läs mer