LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Kroppkärrs förskola 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Kroppkärrs förskola 2018"

Transkript

1 Uppdaterad inför 2018/fsk-chef LIKABEHANDLINGSPLAN Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Kroppkärrs förskola 2018 KARLSTADS KOMMUN

2 Ansvarig samt giltighetstid: Malin Mill Nicklasson Förskolechef giltig 2018 Diarienummer: Uppdaterad: dec 2017 POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer och inriktningar. Exempel: Uteserveringspolicy, Livsmedelspolicy. PLAN Beskriver vad kommunen vill uppnå inom ett område. Ofta har planen sitt ursprung i koncernens övergripande mål eller annan beslutad politisk inriktning. En plan tar inte ställning till utförande eller metod. Den berättar vad vi ska uppnå. Exempel: Skärgårdsplan. RIKTLINJE Säkerställer ett korrekt agerande och en god kvalitet i handläggning och utförande. Riktlinjer kan betraktas som en handbok och kan fungera som ett stöd för hur vi ska agera i den dagliga verksamheten. Exempel: Riktlinjer för tjänsteresor, Riktlinjer för försörjningsstöd. HANDLINGSPLAN Tydliggör på ett konkret sätt hur ett uppdrag ska genomföras. En handlingsplan innehåller åtgärder och ansvarsförhållanden samt eventuell tidsplan och ekonomiska konsekvenser. Exempel: Handlingsplan för ledar- och medarbetarundersökning.

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING VERKSAMHETSFORMER ANSVARIG FÖR PLANEN PLANENS GILTIGHET DELAKTIGHET FÖRANKRING AV PLANEN VÄRDEORD UTVÄRDERING UTVÄRDERING AV FJOLÅRETS PLAN DELAKTIGA I UTVÄRDERING AV FJOLÅRETS PLAN RESULTAT AV UTVÄRDERINGEN SAMT ANALYS AV FJOLÅRETS PLAN UTVÄRDERING AV ÅRETS PLAN ANSVARIG FÖR UTVÄRDERING AV ÅRETS PLAN FRÄMJANDE INSATSER NPF-UTBILDNING DIGITALA VERKTYG AVDELNINGARNAS SPECIFIKA INSATSER KARTLÄGGNING OCH ANALYS KARTLÄGGNINGSMETODER SAMT RESULTAT OMRÅDEN SOM BERÖRS AV KARTLÄGGNINGEN ANALYS FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER AVDELNINGARNAS FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER RUTINER FÖR UTREDNING OCH DOKUMENTATION POLICY RUTIN FÖR ATT TIDIGT UPPTÄCKA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ANSVAR FÖR ANMÄLNINGSPLIKT PERSONAL SOM ELEVER OCH FÖRÄLDRAR KAN VÄNDA SIG TILL BILAGOR DEFINITION AV BEGREPP AVDELNINGARNAS SPECIFIKA INSATSER OCH FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER REFERENSLISTA Karlstads kommun, kultur- och fritidsförvaltningen, Karlstad. Tel: E-post: karlstadskommun@karlstad.se. Webbplats: karlstad.se.

4 4 1 Inledning 1.1 Verksamhetsformer Kroppkärrs förskola 1.2 Ansvarig för planen Förskolan ansvarar för att kartlägga och analysera sin organisation och sitt arbetssätt. Det främjande arbetet bedrivs systematiskt, långsiktigt och är en del av vardagen. All personal inom enheten har ett ansvar för att planen är ett levande verktyg som är väl känt av alla. Likabehandlingsplanen finns tillgänglig på förskolans hemsida, Karlstad kommuns. Ansvariga för planen: Förskolechef Malin Mill Nicklasson Upprättande, sammanställning och uppföljning Alla pedagoger Att hålla den levande och aktuell i verksamheten 1.3 Planens giltighet Planen gäller för verksamhetsåret Delaktighet Barnens delaktighet Alla barn på förskolan ges möjlighet att vara delaktiga i Likabehandlingsplanen via kartläggningar av miljön, trivselenkät, intervjuer samt samtal genom reflektioner av händelser som skett i vardagen. Vårdnadshavares delaktighet Vårdnadshavare är alltid välkomna att komma med synpunkter. Inför utvecklingssamtal erbjuds vårdnadshavare att besvara frågor som berör trivsel etc. Personalens delaktighet Utvärderingar, kartläggningar och observationer görs kontinuerligt i arbetslagen. Förskolechef sammanställer materialet tillsammans med arbetsgrupp på förskolan. 1.5 Förankring av planen Förankring av planen Planen ska genomsyra vårt dagliga arbete på förskolan. Värdegrundsarbetet förankrar planen hos barnen. Pedagoger ska systematiskt reflektera kring planen. Detta görs bland annat vid gemensamma möten, APT (Se även bilaga). Vårdnadshavare informeras om planen vid inskolning, föräldramöten och via kommunens hemsida. 1.6 Värdeord Grundläggande för allt vårt arbete på förskolan är att alla människor har lika värde. På vår förskola ser vi olikheter och likheter som en tillgång. Nolltolerans mot alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande handlingar genomsyrar verksamheten. Vardagen på förskolan ska genomsyras av närvarande, engagerade och lyhörda vuxna. Alla vuxna har ett gemensamt ansvar för alla barns välbefinnande. Alla som arbetar på förskolan ska ha ett respektfullt bemötande och medverka till att alla känner sig välkomna och inkluderade. Alla ska kunna känna sig trygga och bli respekterade för den man är. Goda relationer och bemötande är viktiga värdeord på vår förskola. FEL! HITTAR INTE REFERENSKÄLLA.FEL! HITTAR INTE REFERENSKÄLLA.

5 2 Utvärdering 2.1 Utvärdering av fjolårets plan Beskrivning av hur fjolårets plan har utvärderats Inför revideringen av årets plan har arbetslagen fått i uppdrag att lyfta och utvärdera planen. Resultatet återkopplas sedan till Utvecklingsgruppen (en arbetsgrupp med representanter av pedagoger från förskolan och förskolechef). Förskolechef sammanställer, reviderar och presenterar den nya planen för remiss. Alla pedagoger har möjlighet att komma med synpunkter innan förskolechef slutligen sänder ut planen i verksamheten och på kommunens hemsida. 2.2 Delaktiga i utvärdering av fjolårets plan Pedagoger och förskolechef med stöd från underlag som framkommit från barn, vårdnadshavare och pedagoger. 2.3 Resultat av utvärderingen samt analys av fjolårets plan Vid kommunens årliga KBU våren 2017, kund och brukar undersökning, uppmätte Kroppkärrs förskola höga värden vad gäller Normer och värden. Av en skala på 1 5 har förskolan följande: KBU 2016 KBU 2017 Mitt barn känner sig tryggt på förskolan 5,0 4,8 Mitt barn blir bra bemött av personalen i förskolan 5,0 4,8 Jag som förälder blir bra bemött i förskolan 4,9 4,8 Jag känner mig trygg att lämna mitt barn på förskolan 4,8 4,9 Kartläggningarna med analyser i bilagorna 6 7 innehåller grundligare utvärdering per avdelning. Sammanställt av detta kan vi utläsa att vårt arbete under året har gett goda resultat. 2.4 Utvärdering av årets plan Årets plan ska utvärderas senast november 2018 Beskrivning av hur årets plan ska utvärderas: Planen följs upp på APT och utvärderas sedan av arbetslagen i samråd med förskolechef. Om likabehandlingsplanen visar sig vara otillräcklig vid annat tillfälle ska den omgående ses över och revideras. 2.5 Ansvarig för utvärdering av årets plan Ansvarig för att årets plan utvärderas av förskolechef Malin Mill Nicklasson i samråd med en utvecklingsgrupp. Karlstads kommun, kultur- och fritidsförvaltningen, Karlstad. Tel: E-post: karlstadskommun@karlstad.se. Webbplats: karlstad.se.

6 6 3 Främjande insatser All personal som arbetar på förskolan ska vara goda förebilder och ha ett förhållningssätt som överensstämmer med värdegrunden. De vuxna arbetar aktivt i alla vardagssituationer med att vara medvetna om sitt eget beteende och agerande. Vårt främjande arbete syftar till att förstärka respekten för allas lika värde. Detta arbete omfattar alla diskrimineringsgrunderna. 1. Kön Genus är de föreställningar, idéer och handlingar som sammantagna formar människors sociala kön 1. Flickor och pojkar ska i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller (Lpfö98, 2010, s.5). För att främja flickor och pojkars lika rättigheter arbetar vi så här: Vuxna gör varandra uppmärksamma på om vi har olika förväntningar på flickor och pojkar och diskuterar det i arbetslagen Vi delar in barnen i olika lekgrupper för att främja och uppmuntra till nya lekkamrater och lekar Alla leksaker och aktiviteter är tillgängliga för alla barn oavsett kön Vi särskiljer inte barnen utifrån kön då det förstärker olikheter mer än visar på vad som förenar Vi undviker stereotyper och visar istället på nyanserade förebilder. Tex vad gäller leksaker, material, böcker m.m. Vi tar upp med barnen att pojkar och flickor ska ha samma rättigheter 2. Könsöverskridande identitet eller uttryck Med könsöverskridande identitet eller uttryck avses i diskrimineringslagen att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön 2. Verksamheten ska syfta till att barnens förmåga till empati och omtanke om andra utvecklas, liksom öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfattningar och levnadssätt. (Lpfö98, 2010, s.4). För att främja rättigheter för könsöverskridande identitet eller uttryck arbetar vi så här: Tillsammans, barn och vuxna, har vi en levande dialog som grundar sig i att Alla ska bli respekterade för den man är Vi lägger inte värde vid barnens kläder Alla vuxna på förskolan är kritiskt granskande till sitt eget tänkande och agerande Vi utmanar och samtalar med barnen när de vill benämna en figur/leksak eller människa som han eller hon Vi har flera figurer/dockor som har obestämt kön, och en med könsöverskidande identitet, som vi använder i vår verksamhet 1 Läs mer på: 2 Läs mer på: FEL! HITTAR INTE REFERENSKÄLLA.FEL! HITTAR INTE REFERENSKÄLLA.

7 3. Etnisk tillhörighet Alla människor har en etnisk tillhörighet. Om du är född i Sverige kan du vara rom, same, svensk, kurd eller något annat. Du kan också ha flera etniska tillhörigheter. Var och en har rätt att definiera sin egen tillhörighet 3. Förskolan ska sträva efter att varje barn känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andras kulturer (Lpfö98, 2010, s.9). För att främja rättigheter för olika etniska tillhörigheter arbetar vi så här: Vi pratar om olika kulturer även om de inte är representerade i våra barngrupper När vi har barn, föräldrar eller andra personer med annan etnisk bakgrund i våra barngrupper finns möjlighet för dem att berätta om sin kultur Vi arbetar med bilderböcker, musik och appar från andra länder 4. Religion eller annan trosuppfattning Alla har rätt till sin religion eller annan trosuppfattning. Begreppet annan trosuppfattning innefattar religiös åskådning t.ex. buddism och ateism 4. Alla föräldrar ska med samma förtroende kunna lämna sina barn till förskolan, förvisade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen (Lpfö98, 2010, s.5). För att främja rättighet till sin egen religion eller trosuppfattning arbetar vi så här: När frågor om religion och trosuppfattningar är aktuella i barngruppen tydliggör vi att alla har rätt till sin tro och att vi kan ha olika tro och religion När vi pratar om livsfrågor t.ex. döden, berättar vi att människor har olika tro 5. Funktionsnedsättning Funktionsnedsättning är varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga. Under funktionsnedsättning återfinns även de neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som tex ADHD och autism 5. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla människor har lika värde oavsett [ ] funktionsnedsättning (Lpfö98, 2010, s.8). För att främja allas lika värde och anpassa vår verksamhet till alla barn arbetar vi så här: Personalen ökar sina kunskaper om olika funktionshinder genom litteratur, fortbildningar etc deltar alla pedagoger i NPF-utbildning (neuropsykiska funktionsnedsättningar) Vi tänker noga igenom och planerar aktiviteter och vår vardag så att alla barn kan delta utifrån sina förutsättningar Lokalerna anpassas efter barnens behov Personalen har tät dialog med vårdnadshavare som kunskapskälla för det enskilda barnet Vi kontaktar BVC, specialpedagog och KSPE för rådgivning och handledning Vi ser till att material så som bilder, litteratur etc. visar människor med olika funktionsnedsättningar 3 Läs mer på: 4 Läs mer på: 5 Läs mer på: Karlstads kommun, kultur- och fritidsförvaltningen, Karlstad. Tel: E-post: karlstadskommun@karlstad.se. Webbplats: karlstad.se.

8 8 6. Sexuell läggning Med sexuell läggning menas homosexualitet, bisexualitet och heterosexuell läggning 6. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av [ ] sexuell läggning (Lpfö98, 2010, s.8). För att främja förståelse för olika sexuella läggningar och för olika familjekonstellationer arbetar vi så här: Vi synliggör och bejakar olika familjebildningar Vi samtalar med barnen om att familjer kan se ut på många olika sätt Tillsammans läser vi böcker om olika familjekonstellationer När barnen säger att de leker mamma, pappa, barn speglar vi det med att säga leka familj. 7. Ålder Ålder berättar hur gammal en människa är, hur många födelsedagar man haft. Ingen ska behandlas annorlunda på grund av sin ålder 7. Förskolan ska erbjuda barnen en i förhållande till deras ålder och vistelsetid väl avvägd dagsrytm och miljö. Såväl omvårdnad och omsorg som vila och andra aktiviteter ska vägas samman på ett balanserat sätt (Lpfö98, 2010, s.7). För att främja definitionen ålder arbetar vi så här: Vi fyller vardagen med aktiviteter som är anpassade till barnens ålder, mognad och utvecklingsnivå Alla blir lyssnade på oavsett ålder och ges möjlighet att påverka sin vardag Gruppindelningar benämns inte utifrån ålder, alla avdelningar/grupper har namn Kränkande behandling Ett uppträdande som, utan att ha någon koppling till någon av diskrimineringsgrunderna, kränker ett barns värdighet. Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla och social handlingsberedskap, så att solidaritet och tolerans tidigt grundläggs. Förskolan ska uppmuntra och stärka barnens medkänsla och inlevelse i andra människors situation. [ ] Verksamheten ska syfta till att barnens förmåga till empati och omtanke om andra utvecklas, liksom öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfattningar och levnadssätt. (Lpfö98, 2010, s.4). För att främja likabehandling arbetar vi så här: Alla vuxna är goda förebilder och visar barnen hur man ska bete sig mot varandra bland annat genom att aldrig tala illa om någon osv. Vårt värdegrundsarbete, där vi pratar om och visar hur vi ska vara mot varandra, är en naturlig del av vår vardag Tillsammans läser vi böcker, dramatiserar och använder annat material så som digitala verktyg etc. Personalen är närvarande vuxna vid lek och aktiviteter genom att befinna sig där barnen är både inomhus och utomhus. När konflikt uppstått hjälper den vuxne till genom att barnet får sätta ord på vad som hänt och hur det upplevt situationen. Den vuxne stöttar barnen till att lyssna på varandra. 6 Läs mer på: 7 Läs mer på: FEL! HITTAR INTE REFERENSKÄLLA.FEL! HITTAR INTE REFERENSKÄLLA.

9 3.1 NPF-utbildning Områden som berörs av insatsen Kränkande behandling, kön, etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning (bristande tillgänglighet) och ålder. Mål Att göra verksamheten tillgänglig, lustfylld och lärorik för alla barn. Breddad förståelse för barn samt en fördjupad förståelse och kunskap om de pedagogiska konsekvenserna i mötet med barnet på förskolan. Insats I samverkan med SPSM (specialpedagogiska skolmyndigheten) och KSPE arbeta efter fem delmoment som är uppdelat a två timmar. Som berör områdena: Personers egna upplevelser perception och kognition pedagogiska strategier problemskapande situationer tillgängliga lärmiljöer Ansvarig Förskolechef och deltagande pedagoger. Uppföljning och utvärdering Uppföljning sker kontinuerligt under utbildningens gång och efter att alla pedagoger genomfört alla delmoment. Våren 2018 beräknas största delen av personalgruppen ha genomfört utbildningen. 3.2 Digitala verktyg Områden som berörs av insatsen Kränkande behandling, kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning (bristande tillgänglighet), sexuell läggning och ålder. Mål Långsiktigt mål: Att göra verksamheten tillgänglig, lustfylld och lärorik för alla barn. Detta kan nås då personal har kunskap och känner trygghet att använda de digitala verktygen som stöd i undervisningen. Kortsiktigt mål: Att kunna använda sig av appar etc. som främjar de sju diskrimineringsgrunderna i arbetet med barnen. T.ex. teckenapp, via digitala verktyg få inblick i andra kulturer etc. Insats All personal har en personlig ipad att tillgå dygnet runt. IT-piloter och handledning erbjuds. Verktyg av olika slag finns att tillgå t.ex. green screen, Blue-Bot, golvprojektor, mobila projektorer etc. Ansvarig Förskolechef och deltagande pedagoger. Uppföljning och utvärdering Vid nästa års revidering av likabehandlingsplanen. Karlstads kommun, kultur- och fritidsförvaltningen, Karlstad. Tel: E-post: karlstadskommun@karlstad.se. Webbplats: karlstad.se.

10 Avdelningarnas specifika insatser Se bilagor till denna plan 4 Kartläggning och analys 4.1 Kartläggningsmetoder samt resultat Kartläggningar görs i syfte att få en samlad bild av hur det ser ut på förskolan. Utifrån resultatet görs analyser och reflektioner för att uppmärksamma vad vi behöver arbeta extra med både här och nu men också i ett längre perspektiv 8. Olika kartläggningsmetoder som vi använder oss av är: Observationer i verksamheten både ute och inne Samtal i vardagen Planerade samtal Trygghetsreflektioner kan vi identifiera platser och situationer där trakasserier och kränkande behandlingar kan förekomma Enkäter/intervjuer, KBU-kommunens kund- och brukarundersökning Incidentrapporter anmälan av diskriminering/kränkning 4.2 Områden som berörs av kartläggningen Alla diskrimineringsgrunder samt kränkande behandling 4.3 Analys På vår förskola arbetar vi med ett kartläggningsdokument där analysen redovisas per avdelning (se bilagor). 5 Förebyggande åtgärder Ett gemensamt förhållningssätt är grunden för vårt förebyggande arbete. På vår förskola ska alla bemöta och behandla varandra positivt. Att vara goda förebilder är en självklarhet. De vuxna har ett särskilt ansvar men vi strävar efter att både barn och vuxna: Bemöter varandra positivt Är tillåtande och uppmuntrande mot varandra Berömmer varandra Lyssnar på varandra Vi jobbar aktivt med: Att ett stopp respekteras Att stärka gemenskapen på förskolan både bland barn och familjer Att informera vårdnadshavare om vårt uppdrag och arbetssätt 8 Se bilagorna 6 & 7 FEL! HITTAR INTE REFERENSKÄLLA.FEL! HITTAR INTE REFERENSKÄLLA.

11 Se och uppmärksamma alla barn. Alla barn är allas även om man är inskriven på olika avdelningar. 5.1 Avdelningarnas förebyggande åtgärder Områden som berörs av åtgärden, mål, åtgärd, ansvarig, uppföljning och utvärdering Läs mer på respektive avdelnings konkreta åtgärder (se bilagor). 6 Rutiner för utredning och dokumentation 6.1 Policy Alla människor har lika värde. Nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling skall genomsyra verksamheten 9. Skollagen kap 6 10 En lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn. En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. En viktig utgångspunkt är den individuella upplevelsen. Ett barn eller en vuxen som berättar att hon eller han känner sig kränkt, ledsen, arg, sårad eller skadad måste alltid tas på allvar. Varje incident av kränkande behandling skall resultera i en omedelbar reaktion från de vuxna i förskolan. I alla olika situationer som kan uppstå är det den vuxne som gör en bedömning om huruvida den enstaka händelsen är utagerad eller om ärendet ska gå vidare. Så snart förskolan får kännedom om att kränkningar har eller kan ha skett skall uppgifterna utredas. All utredning ska dokumenteras. I varje enskilt fall görs en bedömning om hur man går vidare med ärendet. Vårdnadshavare kontaktas och vid behov upprättas en handlingsplan. Personal som blir vittne till kränkande behandling ingriper omedelbart genom att tydligt avbryta handlingen och vida åtgärder. Innan utredning sker informeras alltid förskolechef. Om en förälder känner oro eller uppmärksammat någon form av kränkning kan de prata med pedagoger på förskolan eller kontakta förskolechef. 9 Se även bilaga. Handlingsplan för signaler om diskriminering, trakasserier, kränkande behandling samt återrapportering till barn- och ungdomsnämnden Karlstads kommun, kultur- och fritidsförvaltningen, Karlstad. Tel: E-post: karlstadskommun@karlstad.se. Webbplats: karlstad.se.

12 Rutin för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling Process från signal till utredning 1. Anmälan från förskollärare eller annan personal görs till förskolechefen om ett barn har blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamhet. 2. Utredning görs (använd blanketten i detta dokument). Dokumentera noga. 3. Ansvarig personal informerar vårdnadshavare vad som har skett. 4. Anmälan görs till huvudman av förskolechefen om händelsen handlar om kränkande behandling. Blankett finns på solsidan. 5. En plan för åtgärder upprättas, både för den som blivit utsatt och den som kränkt. 6. Tid för uppföljning planeras in 7. Anmälan från lärare, förskollärare eller annan personal görs till förskolechefen om ett barn har blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamhet. 8. Utredning görs (blankett finns på solsidan och som bilaga till detta dokument). Dokumentera noga. 9. Ansvarig personal informerar vårdnadshavare vad som har skett. 10. Anmälan görs till huvudman av förskolechefen om händelsen handlar om kränkande behandling. Blankett finns på solsidan. 11. En plan för åtgärder upprättas. Att anmäla till BEO 12. Vårdnadshavare kan göra en anmälan till BEO och/eller Skolinspektionen om ditt barn eller du som är elev är kränkt eller mobbad och inte får hjälp från din skola. 13. När ärendet är uppföljt och medarbetare anser att ärendet är uppklarat, avslutas ärendet. Blankett finns på solsidan. 14. Dokumentation samlas in och arkiveras av förskolechef Personal som kränker barn Alla, oavsett tjänsteställning är enligt lagen skyldiga att ingripa och se till att ledningen får information om kränkningar. Så här gör du om en vuxen kränker ett barn: Ta upp det direkt med den vuxne Informera förskolechef om det som inträffat Medarbetare alternativt förskolechef genomför samtal med berörd vuxen när kränkning framkommit. Åtgärder dokumenteras. Handlingsplan mot kränkningar följs. Uppföljning med barn/vårdnadshavare sker inom en vecka. I samband med uppföljning utvärderas åtgärderna. Anses trakasserierna vara av digniteten att det utgör ett brott kontaktas sociala myndigheter. Vid händelse som inneburit fara för liv och hälsa informeras arbetsmiljöverket och vid behov polis. Oavsett om förskolan anmält ärendet vidare sker en utredning på förskolan. FEL! HITTAR INTE REFERENSKÄLLA.FEL! HITTAR INTE REFERENSKÄLLA.

13 6.3 Ansvar för anmälningsplikt Se ovan Personal som elever och föräldrar kan vända sig till Förskolechef, personal på förskolan. 7 Bilagor Definition av begrepp Diskriminering innebär att ett barn missgynnas direkt eller indirekt av skäl som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Inom förskolan och skolan är det huvudman eller personal som kan göra sig skyldig till diskriminering. Barn/elever kan inte diskriminera varandra i juridisk mening. Direkt diskriminering innebär att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan. För att det ska röra sig om diskriminering ska missgynnandet ha samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Indirekt diskriminering innebär att någon missgynnas genom att det tillämpas en bestämmelse eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som i praktiken missgynnar ett barn utifrån diskrimineringsgrunderna. Man kan i vissa fall diskriminera genom att behandla alla lika. Trakasserier/sexuella trakasserier innebär ett handlande som kränker någons värdighet och som har samband med diskrimineringsgrunderna. Detta kan ske vid enstaka eller upprepande tillfällen. Trakasserier kan barn/elever utsätta varandra för. Kränkande behandling innebär ett uppträdande som kränker ett barns värdighet men som inte har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Det kan vara att reta, mobba, frysa ut någon, knuffa eller rycka någon i håret. Bristande tillgänglighet avses att en person med funktionsnedsättning missgynnas genom att skäliga åtgärder för tillgängligheten inte har vidtagits för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan sådan funktionsnedsättning. Kan innefatta stöd eller personlig service, information och kommunikation samt den fysiska miljön. Avdelningarnas specifika insatser och förebyggande åtgärder För att läs mer i dokumenten Kartläggning konkreta åtgärder kontakta förskolechef eller respektive avdelning. Karlstads kommun, kultur- och fritidsförvaltningen, Karlstad. Tel: E-post: karlstadskommun@karlstad.se. Webbplats: karlstad.se.

14 14 Sammanfattat i korthet: FRÄMJANDE ARBETE Inför varje läsår utvärderar och uppdaterar vi våra rutiner mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. När: Inför läsårsstart och i november månad Ansvar: Skolledningen. Personalen ges tid att diskutera normer och attityder regelbundet. När: Var fjärde vecka, på reflektionstid. Ansvar: Arbetslag och skolledningen. Alla barn ges tid att diskutera normer och attityder regelbundet. När: Kontinuerligt i verksamheten. Ansvar: Pedagogisk personal. FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER Varje år erbjuds de äldre barnen att svara på en trivselenkät för att vi skall upptäcka risker för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling i alla barngrupper. När: oktober Ansvar: Pedagogisk personal. Information om vår plan och rutiner. När: på höstens föräldramöte och vid inskolningar Ansvar: Pedagogisk personal Om barnet berättar något hemma som har hänt på förskolan är det viktigt att föräldrar berättar för pedagogerna, så fort som möjligt. Resultatet av trivselenkäten återkopplas till barn, vårdnadshavarna och skolledning. När: Barnen får återkoppling i verksamheten, vårdnadshavarna vid utvecklingssamtal och skolledning på APT Ansvar: Pedagogisk personal. Personalen planerar verksamheten och gör åtgärder utifrån vad som kommit fram i kartläggningen och enkäten för att förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. När: I oktober och februari, när kartläggningen är gjord. Ansvar: Pedagogisk personal. Inför varje utvecklingssamtal besvarar barn och vårdnadshavaren en enkät, där vi kartlägger barnets trivsel. Det finns alltid pedagoger ute med reflexvästar vid utevistelse för att skapa trygghet för barnen. När: Dagligen. Ansvar: Pedagogisk personal. FEL! HITTAR INTE REFERENSKÄLLA.FEL! HITTAR INTE REFERENSKÄLLA.

15 ÅTGÄRDANDE ARBETE En pedagog eller annan person som får kännedom om att ett barn anser sig har blivit utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling i samband med verksamheten skall anmäla detta till förskolechef. När: Skyndsamt (samma dag). Ansvar: Pedagog eller annan person. Förskolechef anmäler signal om kränkande behandling till huvudmannen och startar en utredning. När: Skyndsamt (samma dag). Ansvar: Förskolechef. Pedagogisk personal kontaktar vårdnadshavare till det barn som upplever sig kränkt. Arbetslagen utreder och stoppar diskrimineringen, trakasserierna eller den kränkande behandlingen. När: Skyndsamt efter anmälan. Ansvar: Pedagogisk personal. Förskolechef sammanställer utredningen och beslutar om vidare åtgärder. När: När utredningen är slut (max två veckor). Ansvar: Förskolechef. Vid behov kopplas BHT-team för att utreda och förhindra diskrimineringen, trakasserierna eller den kränkande behandlingen. Vid behov kontaktas socialtjänsten. Referenslista Läroplanen för förskolan Lpfö98, Reviderad Skollagen Solsidan Karlstad kommun Riktlinjer, rutiner och blanketter: 10. Diskriminering, trakasserier och kränkningar iminering Kommunens handlingsplan för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck aterat%20förtryck%20och%20våld.pdf/$file/handlingsplan%20för%20att%20motverka%20hedersrelaterat%20förtryck%20och%20vål d.pdf Läs mer om diskrimineringsgrunderna på Karlstads kommun, kultur- och fritidsförvaltningen, Karlstad. Tel: E-post: karlstadskommun@karlstad.se. Webbplats: karlstad.se.

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGSVANENS FÖRSKOLA november 2012- november 2013 1. Vision I vår förskoleverksamhet

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGTRASTENS FÖRSKOLA 2013 2014 Planen gäller från november 2013 till november 2014

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Varför

Läs mer

Förskolan Skogslyckan arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan

Förskolan Skogslyckan arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan Förskolan Skogslyckan arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan Verksamhetsformer som omfattas av arbetet Ansvariga för arbetet Förskolechef, pedagoger och alla

Läs mer

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling 2015-2016 Åryds förskola VARFÖR EN PLAN FÖR LIKABEHANDLING OCH MOT KRÄNKANDE BEHANDLING? Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Förskolan Äppelgården Vision På Äppelgården förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Läroplan

Läs mer

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Arbetslagen på. Förskolechef. Vår vision På vår förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Reviderad 30 november 2017 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling,

Läs mer

Förskolan Näktergalens arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan

Förskolan Näktergalens arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan Förskolan Näktergalens arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan Verksamhetsformer som omfattas av arbetet Förskola 1 5 år Ansvariga för arbetet Arbetslaget samt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Rättviks kommuns förskolor och pedagogisk omsorg Vision På förskolan förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling.

Läs mer

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef, utvecklingspedagog samt arbetslagen.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer

Kareby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kareby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kareby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2020 Utvärderad 19/3-18. Ny kartläggning och nulägesanalys för 2018 gjord 19/3-18. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018...

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs Upprättad 2017-10-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs 2(6) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Upprättad 2017-11-23 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2(5) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision En kreativ förskola för lustfyllt lärande i en tillåtande och trygg miljö Planen gäller från 2017-12-01 Planen gäller

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGTRASTENS FÖRSKOLA 2014 2015 Planen gäller från november 2014 till november 2015

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gottsta förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gottsta förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottsta förskola Grunduppgifter Verksamhetsformer Planen gäller förskoleverksamhet. Vision Vår vision är att allas lika värde respekteras i en trygg och

Läs mer

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018... 1 Varför en plan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Förskolan Dal-Jerk Vision På förskolan Dal-Jerk förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Förskolan Ekens arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan

Förskolan Ekens arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan Förskolan Ekens arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan Verksamhetsformer som omfattas av arbetet Förskola 1-5 år Ansvariga för arbetet Pedagoger, förskolechef,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019 Vision Att alla ska känna sig välkomna, trygga, respekterade och trivas. Att skapa värderingar och normer som ger alla möjlighet

Läs mer

Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

Förskolan Nyponbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Förskolan Nyponbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Förskolan Nyponbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Björken. Vision. På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling.

Likabehandlingsplan. Förskolan Björken. Vision. På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. Likabehandlingsplan Förskolan Björken 2017 Vision På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. På förskolan Björken är alla trygga samt möts och behandlas

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Brynstenens Förskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Biträdande Förskolechef och likabehandlingsgruppen.

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Varför

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Prästkragen Vision På förskolan Prästkragen förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola

2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola 14 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sidan Vision 3 Diskrimineringsgrunder : 3-6 - Kön - Etnisk tillhörighet - Religion och annan

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Furuby förskola 2017/2018

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Furuby förskola 2017/2018 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Furuby förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Furuby förskola 2017/2018... 1 Varför en plan för likabehandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Örnens förskola www.katrineholm.se Förskolan Örnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skönberga förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skönberga förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skönberga förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter a för planen Förskolechef, likabehandlingspiloterna

Läs mer

Påarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Påarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Påarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ansvariga för planen: Förskolechef Vår vision: På vår förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens

Läs mer

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019 Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Åsle förskola Läsåret 2018/2019 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsfördelning 4 Utvärdering och revidering 5 Främjande arbete 5 Kartläggning

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2017/2018 Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Förskolan Nallegården Vision På Nallegården förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Förskolan Spetsamossen 2017/2018

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Förskolan Spetsamossen 2017/2018 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Förskolan Spetsamossen 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Förskolan Spetsamossen 2017/2018... 1 Varför

Läs mer

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Vision På förskolan ska inget barn eller vuxen bli/känna sig diskriminerad eller bli utsatt för kränkande behandling. Alla barn och all personal

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2017 Vätö förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2017 Vätö förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2017 Vätö förskola Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Arbetslagsledarna

Läs mer

Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Solstrålens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solstrålens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Solstrålens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rev:2014-02-03 rev 151026 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Ansvariga för planen: I kap.6

Läs mer

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Verksamhetsformer: Planen gäller förskoleverksamhet. Vision På Hallsta förskola ska alla barn känna sig trygga, sedda och respekterade för

Läs mer

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIDINGÖ FÖRSAMLINGS FÖRSKOLOR

LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIDINGÖ FÖRSAMLINGS FÖRSKOLOR LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015 2016 LIDINGÖ FÖRSAMLINGS FÖRSKOLOR Lidingö församling POSTADRESS: Box 1029, 181 21 Lidingö BESÖKSADRESS: S:ta Annagården, Kvarnvägen

Läs mer

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Ryrsjöns Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Läsåret 2018-2019 Innehåll 1.Inledning... 1 2. Vad styr vårt likabehandlingsarbete... 1 3. Våra mål... 1 4. Utvärdering... 1 5. Främja... 2-3 6.

Läs mer

Likabehandlingsplan Nejlikans förskola 2019

Likabehandlingsplan Nejlikans förskola 2019 Likabehandlingsplan Nejlikans förskola 2019 Övergripande styrdokument Diskrimineringslagen 2008:567 Lagen syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Dellens förskola Upprättad Januari 2019 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2013

LIKABEHANDLINGSPLAN 2013 LIKABEHANDLINGSPLAN 2013 PUMPMAKARGÅRDENS FÖRSKOLA ANSVARIG: MARIA ASKENBERG Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Ulrika Ågren Likabehandlingsansvarig

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Slåttergubbens förskola

Slåttergubbens förskola Slåttergubbens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 151201-161130 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechefen, ledningsgruppen

Läs mer

PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN

PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Ansvarsfördelning... 4 Revidering av planen... 5 Främjande arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Vår barngrupp består

Läs mer

Trädkryparens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trädkryparens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trädkryparens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017-2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola 1-5 år 161201-171130 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Nolhaga förskola Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker det

Läs mer

Ängavångens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängavångens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängavångens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Ängavångens förskola Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Förskolan Nykyrkas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Nykyrkas plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Nykyrkas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvarig för planen: Erja Svensson, förskolechef Vår

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Hjärtums förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2015/2016

Hjärtums förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2015/2016 s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Vår vision På vår förskola skall inget

Läs mer

Jörgensgårdens, Eriksgårdens och Lilla dag och natts förskolors Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Jörgensgårdens, Eriksgårdens och Lilla dag och natts förskolors Plan mot diskriminering och kränkande behandling Jörgensgårdens, Eriksgårdens och Lilla dag och natts förskolors Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola och pedagogisk omsorg Läsår: 2016-2017

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Inledning Denna plan gäller för alla barn och vuxna som vistas i förskolans verksamhet i Degerfors kommun. Planen består av en gemensam del för samtliga förskolor

Läs mer

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Månsarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Ansvarig för planen Förskolechefen och

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef Trygghetsplan 2016-06-09 för Förskola och pedagogisk omsorg i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Giltighetstid för denna plan: 2016-06-01 2017-12-31 Fastställd av Förskolechef Kristina Hellman

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Åby skola

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Åby skola Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Åby skola Gäller från april 2018 Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan

Läs mer

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA LIKABEHANLDINGSPLAN 2014 NORRGÅRDENS FÖRSKOLA Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Förskolans värdegrund och uppdrag: Förskolan ska ta tillvara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Likabehandlingsplan för Berga förskola

Likabehandlingsplan för Berga förskola Likabehandlingsplan för Berga förskola 2018/2019 Berga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola 1-5 år a för planen Förskolechefen

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Piltorps förskola Pernilla Thölin förskolechef Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021 39 00 00 www.vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan 2018

Likabehandlingsplan 2018 Likabehandlingsplan 2018 Plan mot diskriminering och kränkande handling MÅL: På Montessoriförskolan Barnens Hus ska ingen, varken barn, personal eller föräldrar, utsättas för diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Vad gäller för dig som förälder? 2. Vår definition av diskrimineringsgrunderna

Läs mer