Handledning digital MB Brounderhåll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning digital MB Brounderhåll"

Transkript

1 (8) Handledning digital MB Brounderhåll 1 INLEDNING Digital MB Brounderhåll är ett programpaket och hjälpmedel för upprättande av objektspecifik mängdbeskrivning (MB), mängdförteckning (MF) för brounderhåll med tillförande beskrivning (OTBbu) av utförande, funktion eller kvalitet. Syftet är att förenkla arbetet med att formulera beställarens krav på den färdiga produkten och dess olika delar. MB Brounderhåll förutsätter entreprenadformen utförandeentreprenad med eller utan arbetsritningar och ett utförande enligt AMA Anläggning 07. MB Brounderhåll är på aktivitetsnivå uppställd enligt alternativ 2 för en beskrivning enligt AMA (se RA Hus eller RA EL för förklaring). MB Brounderhåll är en Excelmall med tillhörande program och omfattar följande blad: 1. Försättsblad för registrering av uppgifter om objektet och vem som upprättat dokumentet (om beställaren anser att denna uppgift ska anges annars tas text bort angående upprättande). Uppgifterna är länkade till motsvarande fält i mängdbeskrivningens huvud. 2. Innehållsförteckning skapas automatiskt i samband med upprättade av handlingen 3. MB är arbetsbladet för beskrivning av underhåll och förbättring av aktuell bro Mallen är digital och upprättad i Excel Dokumentet finns endast tillgängligt via Internet. MB Brounderhåll är ett paketerat program med tillhörande flikar som laddas ner från Trafikverkets hemsida Arbetsfilen MB koncept öppnas som en ny macroaktiverad fil med beteckningen.xltm. Övrig information gällande programmet framgår av manualen som ingår som en fil i programpaketet. Aktiviteter beskrivs genom angivande av byggdel, konstruktionselement och aktivitet. Exempel, se punkt 6. Koder för byggdelar är preliminära koder enligt BSAB 96. Koder för konstruktionselement är enligt VV publ. 2006:62 och koder för aktiviteter enligt VV publ. 2006:61.

2 (8) 2 UNDERLAG FRÅN DIGITALA MB BROUNDERHÅLL När MB Brounderhåll installerats på egen pc startas programmet genom att öppna MBkoncept.xls alternativt MBkoncept.xlsm. En excelfil skapas som sparas direkt som Macroaktiverad Excel-Arbetsbok under aktuellt objekt. Fem funktionsknappar Figur 1 Från skapad och sparad Macroaktiverad Excel-Arbetsbok finns tre (3) blad: 1. Försättsblad 2. Innehållsförteckning 3. MB På blad MB som ser ut som figur 1 ovan finns fem (5) knappar /valalternativ. Knapparna anges med fet stil nedan där varje knapps funktion beskrivs. Öppna dialog: Öppnar en vallista över alla aktiviteter. När mängdbeskrivningen är klar kan tre (3) utskriftsformat väljas enligt följande: Skriv ut MB: MängdBeskrivning motsvarande den aktuella arbetsfilen. Skrivskyddad men öppen för prissättning av aktivitet. Skriv ut MF: MängdFörteckning är öppen för prissättning av aktiviteterna. Skriv ut OTBbu: En objektspecifik Teknisk Beskrivning, OTBbu, i word och stående format, skapas. Denna är möjlig att bearbeta och genom handpåläggning se till att radbrytning m.m. fixas till. Uppdatera innehållsförteckning Används för att rubriker i innehållsförteckning ska peka rätt Till varje aktivitet är vanligt förekommande produktionsresultat registrerade.

3 (8) Önskade aktiviteter väljs med bock i rutan vänster om koden. Välj flera aktiviteter. För gällande Förarbeten, Hjälparbeten osv. är alla produktionsresultat förbockade. När önskade val är förbockade för övriga aktiviteter aktiveras inläsningen med Infoga valda texter. Markerade aktiviteter med tillhörande produktionsresultat läses nu in i blad MB i Excelfilen. Inläsningen tar några sekunder och texten Skapar dokument... visas nere till vänster i fönstret. Är många aktiviteter markerade tar inläsningen längre tid. Välj aktuella bilagor i egen sökning. Bilagor placeras på eget blad. 3 ARBETSGÅNG FÖR ARBETE MED MB Då MB eller OTBbu med tillhörande MF ansluter till AMA Anläggning 07 gäller angivna krav i AMA när produktionsresultatskoden med tillhörande rubrik är förtecknad. För att krav ska gälla måste MB eller OTBbu inledas med "Denna tekniska beskrivning ansluter till AMA Anläggning 07 och en Hänvisning i AMA till standard och hänvisning till litteratur vilket sker med automatik i digitala mallen, se figur 1. I inledningen av listan Välj aktivitet (se figur 2) under BV:EB finns förslag till produktionsresultat (PR) som efter behov förtecknas för beskrivning av befintliga förhållanden och gällande krav på förarbeten, hjälparbeten, eventuella saneringsarbeten, teknisk dokumentation m.m. samt verifiering. Samtliga PR är bockade vilket innebär att projektören aktivt måste gå igenom och använda dessa arbeten som strykmall innan färdigställande. Figur 2

4 (8) Därefter är vanligt förekommande byggdelar med dess konstruktionselement och aktiviteter förtecknade (se figur 3). Sortering i MB eller MF görs efter byggdelar med tillhörande konstruktionselement medan sortering i OTBbu sker efter aktivitetskod. Projektören bockar i rutan för de aktuella arbetena för objektet för att hämta in de vanligaste produktionsresultaten som kan förekomma för vald aktivitet. Figur 3 Infoga valda texter innebär att de vanligaste produktionsresultaten infogas. I MB anges de krav under produktionsresultat som inte framgår av AMA eller som ska gälla med ändring av AMA. I vallistan till MB är krav införda enligt Trafikverkets publikation 2009:147 VV AMA Anläggning 09, rev 1 vilka anger för Trafikverket specifika krav som inte återfinns i AMA eller som är ändringar av krav i AMA. Med automatik kommer alla Trafikverkets krav med under aktuellt produktionsresultat. Projektören kan komplettera i texten alternativt ta bort krav genom att ange detta under respektive Produktionsresultat. OBS! Ange inga krav direkt under aktiviteten då dessa inte prissätts utan ange uppgiften under lämpligt produktionsresultat. I MB finns även råd och instruktioner om uppgifter som bör anges i den objektspecifika MB eller OTBbu. Dessa råd och instruktioner är angivna med röd text och inleds med ett utropstecken. Dessa rådstexter ska inte finnas med i den slutliga beskrivningen utan ersättas med text alternativt raderas.

5 (8) Vid arbete med den objektspecifika MB eller OTBbu ska RA Anläggning 07 användas för att inhämta ytterligare råd. Dessutom kan AMA-nytt användas. AMA-nytt består av två delar, dels en informationsdel och dels en beskrivningsdel. Det är genom beskrivningsdelen som Svensk Byggtjänst publicerar förslag till ändringar och tillägg till AMA Anläggning 07 samt nya råd och anvisningar. Aktuell text i AMA-nytt kan inarbetas i MB eller OTBbu om den är relevant för objektet. Texten får dock inte strida mot text i VVAMA Anläggning. Om kravtext återfinns på ritningar måste dessa krav vara kopplade till de produktionsresultat för vilka ersättning ska vara inräknad i tillhörande aktivitet. Denna koppling görs lämpligen genom att under aktuellt produktionsresultat i MB refererar till text på angiven ritning. Som information kan en hänvisning ske direkt under aktivitet men då ingår den inte i ersättningen för aktiviteten. Vallistan till MB innehåller förslag till vanligt förekommande produktionsresultat. Den som upprättar den objektspecifika MB eller OTBbu måste bedöma om vissa produktionsresultat inte är relevanta och i så fall inte ta med dessa i beskrivningen. Dessutom måste bedömning göras av om andra inte upptagna produktionsresultat kan vara aktuella och i så fall ta med dessa i objektets MB/OTBbu. Om nya produktionsresultat införs i den objektspecifika MB måste en kontroll utföras mot VV AMA Anläggning 09, rev 1 om det finns Trafikverksspecifika texter. Dessa får i så fall skrivas in i MB/OTBbu. Figur 4 För likartade aktiviteter, t ex betongreparation men med olika intervall, anges förslag till produktionsresultat under respektive aktivitet. I malldokumentet återfinns samma texter för respektive produktionsresultat under varje aktivitet. I den objektspecifika MB/OTBbu skulle kravtexter kunna återfinnas under endast den första av aktivitetskoderna med intervallangivelse e d medan det under de efterföljande koderna görs hänvisning till de gällande krav som framgår av den första koden.

6 (8) Exempel EBH.1 Undervattensgjuten konstruktion i bro Krav enligt EBH.1 under 15/ I vallistan till MB finns alla överordnade koder och rubriker medtagna. I den objektspecifika MB medtas de överordnade koder som bedöms fordras för att få en förståelse av ingående arbete och där text infogats. Administrativa föreskrifter ska framgå av objektets AF. 4 REDIGERA TEXT I MB Påbörjade texter med? kompletteras genom att ställa markören före?, ta bort tecknet och skriva fortsättningen (se figur 4). Kom ihåg att noteringar i rött med! i vänster kolumn ska ersättas med beskrivningstext alternativt raderas. Infoga ny rad, ställ markören på radnumret, högerklicka och välj Infoga. Mängd anges endast på aktivitetsnivå. Mängd anges i kolumn E. Formel i kolumn G räknar fram beloppet. Ange även om mängden är R reglerbar eller OR oreglerbar i kolumn C. Anges inget gäller R. I enhetskolumnen D finns enhet för aktiviteten enligt mät- och ersättningsregler VV publ 2010:21. Önskas mängdreglering ske i annan enhet ändras enheten. OBS! Då en ändring sker av enhet så ska detta anges i en handling Objektspecifika Mät- och Ersättningsregler för att gälla. Denna handling ska refereras till under AFC.61 (alternativt i EK 6 i modell FU 2000, se kap. 8 nedan). 5 SPARA OCH SKRIV UT Nytt objekt påbörjas genom att öppna MBkoncept.xls alternativt Mbkoncept.xlsm. En excelfil skapas som sparas direkt på egen plats i nätverket som Macroaktiverad Excel-Arbetsbok under aktuellt objekt. Den kan öppnas och redigeras vid senare tillfälle. Se även programmets manual. Utskrift Mängdbeskrivning (MB) som skyddad kopia sker vid tryck på knappen Skriv ut MB. Den kan prissättas med á-priser och är förberedd för att räkna fram objektets totalbelopp. Utskrift av mängdförteckning, Skriv ut MF, omfattar endast aktiviteter utan sina produktionsresultat. Anbudsgivaren prissätter med á-priser och totalbeloppet för objektet summeras. Skriv ut TB upprättas som en Objektspecifik Teknisk Beskrivning (OTBbu) i stående format A4 med enbart text. Denna OTBbu omfattar försättsblad och innehållsförteckning. Alla sidor ska vara numrerade och med dokumentets totala antal sidor, ex sid 4 av 20.

7 (8) 6 PRINCIPER FÖR MÄNGDBESKRIVNING Av Mängdbeskrivning (MB), Mängdförteckning (MF) och Teknisk Beskrivning (OTBbu) ska framgå att den avser byggnadsverket bro. Detta anges med byggnadsverkskoden BV:EB i inledningen till mängdbeskrivningen/mängdförteckningen. I MB/MF/OTBbu förtecknas inledningsvis de förarbeten, hjälparbeten, saneringsarbeten, flyttningsarbeten, mätningsarbeten samt teknisk dokumentation m m som ingår i uppdraget men som inte har koppling till någon unik aktivitet. Därefter är mängdbeskrivningen övergripande strukturerad med byggdelskoder. Aktuella byggdelskoder är: 15 Grundkonstruktioner 21 Bärverk 31 Överbyggnader 32 Anläggningskompletteringar Koder är uppbyggda med byggdel (t ex 21), konstruktionselement (t ex 310), aktiviteter (t ex 05) och tilläggspriser/regleringspriser (t ex 1). Konstruktionselement och aktiviteter härrör sig från koder och begrepp i Trafikverkets förvaltningssystem BaTMan, VV publ 2006:61 och 2006:62, Kodförteckning för inspektion. Exempel: 21/ Frontmur - betongreparation 0-30 mm 21/xxx.xx.x xx/310.xx.x xx/xxx.05.x xx/xxx.xx.1 21 anger att det är byggdelen bärverk 310 anger konstruktionselementet frontmur 05 anger aktiviteten betongreparation 0-30 mm.1 anger att det är ett tilläggspris alternativt regleringspris. I mängdbeskrivningen anges mängd för respektive aktivitet. Däremot anges inte mängder för ingående produktionsresultat. Som grund för anbudsgivarens mängdberäkningar av ingående produktionsresultat fordras att ritningar eller andra handlingar ingår som del i förfrågningsunderlaget. Skulle inte mängd kunna beräknas från en ritning eller annan handling måste en kalkylmängd anges varefter reglering får utföras i kontraktsskedet. Reglering kan då ske genom en prissatt à-prislista eller enligt självkostnadsprincipen i AB 04. Vid behov av att specificera läge för en aktivitet, vilket i MF 95/MF 2004 angavs i en särskild kolumn för Läge, får detta anges i kolumnen för Text. 7 GODTAGANDE Upprättade dokument ska förses med företagets namn och firmastämpel och signeras av behörig person enligt Trafikverkets regler för kontroll av konstruktionshandlingar.

8 (8) 8 TILLÄMPNING AV MÄT- OCH ERSÄTTNINGSREGLER Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro VV publ 2010:21 tillämpas vid förteckning av mängder, mätning och ersättning av arbeten för underhåll och förbättring av bro. En kontroll av objektets enheter i MB/MF bör utföras för att, om annan enhet är angiven, komplettera med ett nytt dokument objektspecifika mätoch ersättningsregler. Mät- och ersättningsreglerna anger Trafikverkets ändringar och tillägg till reglerna i MER Anläggning 07 och ska vara angivna under AFC.61 samt vara förtecknade som gällande kontraktshandling. I övrigt gäller MER Anläggning 07 när den är förtecknad som gällande kontraktshandling. I Trafikverkets modell FU2000 bör texter under AFC.61 i stället anges eller hänvisas till i 6 i Kontraktsvillkor/Entreprenadkontrakt. Ekonomi behandlas under AFC.6 i AMA AF, 6 i EK och 6 i AB. (Detta förfarande har även fördelen att ändringar och tillägg till MER Anläggning gäller före regler i MER Anläggning enligt rangordningsregeln i AB 04). Om inte mät- och ersättningsreglerna för underhåll och förbättring av bro skulle täcka in aktuell aktivitet får kompletterande regler inarbetas i handlingarna och anges under AFC.61. Om publikationen i pdf-format förtecknas som kontraktshandling får ändringar och tillägg till denna också anges under AFC.61. Om publikationen i wordformat används som underlag vid upprättande av objektspecifika mät- och ersättningsregler införs de kompletta objektspecifika ändringarna och tilläggen till MER Anläggning 07 direkt i mät- och ersättningsreglerna för underhåll och förbättring av bro. 9 SUPPORT/NY UTGÅVA MB Digital kommer att uppdateras när ny version av VV AMA Anläggning utkommer alternativt när annan komplettering/revidering blir aktuell. Synpunkter på programpaketet MB Digital lämnas till Trafikverkets BaTMan HelpDesk, telefon eller batman@trafikverket.se. Övriga synpunkter på saknade eller felaktiga byggdelskoder, aktiviteter, produktionsresultat, denna handledning m.m. sänds till mbdigital@cowi.se. Trafikverket tar beslut om/när det är aktuellt att gå ut med en ny utgåva på grund av inkomna synpunkter. Ju fler synpunkter på saknade produktionsresultat alternativt andra påpekanden som inkommer desto bättre blir nästa utgåva av MB Digital.

Manual för upprättande av MB Brounderhåll

Manual för upprättande av MB Brounderhåll Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 2 REVIDERING PROGRAM MARS 2011... 1 3 INSTALLATION... 1 4 FUNKTIONER I MB BROUNDERHÅLL... 2 5 SKAPA MÄNGDBESKRIVNING... 3 6 SPARA OCH SKRIV UT... 6 1 INLEDNING I detta

Läs mer

Handledning för upprättande av TB och MF för underhåll och förbättring av bro

Handledning för upprättande av TB och MF för underhåll och förbättring av bro 2015-04-17 1 Handledning för upprättande av TB och MF för underhåll och förbättring av bro 1. Inledning Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro TRV publikation 2014:046 tillämpas

Läs mer

Handledning för upprättande av OTBbu och MF för underhåll och förbättring av bro

Handledning för upprättande av OTBbu och MF för underhåll och förbättring av bro 1 Handledning för upprättande av OTBbu och MF för underhåll och förbättring av bro 1. Inledning Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro TRV publikation 2011:158 tillämpas vid förteckning

Läs mer

Generell tillämpning av mät- och ersättningsregler MER

Generell tillämpning av mät- och ersättningsregler MER Generell tillämpning av mät- och ersättningsregler MER ALLMÄNT Mät- och ersättningsregler MER är anpassade till AMA och är avsedda att användas vid förteckning av mängder och vid mätning och ersättning

Läs mer

Innehåll. 1 Mängdförteckning MER 9. 2 Begreppsbestämningar i MER Tillämpningsanvisningarna i MER Arbeten i MER 69.

Innehåll. 1 Mängdförteckning MER 9. 2 Begreppsbestämningar i MER Tillämpningsanvisningarna i MER Arbeten i MER 69. Innehåll Förord 5 Författarens förord 7 1 Mängdförteckning MER 9 1.1 Allmänt 11 1.2 Upprättande av mängdförteckning 16 1.3 Mall till mängdförteckning 18 2 Begreppsbestämningar i MER 23 3 Tillämpningsanvisningarna

Läs mer

Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro

Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro 781 89 BORLÄNGE E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring

Läs mer

PUBLIKATION 2010:21. Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro (utförandeentreprenad)

PUBLIKATION 2010:21. Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro (utförandeentreprenad) PUBLIKATION 2010:21 Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro (utförandeentreprenad) 2010-03 Titel: Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro (utförandeentreprenad)

Läs mer

Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro (utförandeentreprenad) 2011:158

Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro (utförandeentreprenad) 2011:158 Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro (utförandeentreprenad) 2011:158 Titel: Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro (utförandeentreprenad) Publikationsnummer:

Läs mer

Remiss - Får ej åberopas. Tillämpning. Upprättande av tekniska beskrivningar med hjälp av RA Hus. AMA-nytt kompletterar AMA och RA

Remiss - Får ej åberopas. Tillämpning. Upprättande av tekniska beskrivningar med hjälp av RA Hus. AMA-nytt kompletterar AMA och RA Tillämpning Upprättande av tekniska beskrivningar med hjälp av RA Hus RA Hus 18 innehåller råd- och anvisningstext som är ett hjälpmedel för upprättande av tekniska beskrivningar. Rådtexten i RA är redigerad

Läs mer

Arbete med många mätregler hjälparbete korsande ledning, jordschakt, bergschakt, geotextil, ledningsbädd,

Arbete med många mätregler hjälparbete korsande ledning, jordschakt, bergschakt, geotextil, ledningsbädd, Arbete med många mätregler hjälparbete korsande ledning, jordschakt, bergschakt, geotextil, ledningsbädd, rör med mera. Förstå mer av MER foto : m i k a e l u llé n, Vägv e r k e t Under arbetet med MER

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Allmänna bestämmelser AB (Allmänna bestämmelser) ABT (Allmänna bestämmelser totalentreprenad) ABK (Allmänna bestämmelser konsultuppdrag) ABM (Allmänna

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC och Mac Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Användarhandbok BORIS

Användarhandbok BORIS Användarhandbok BORIS Version 4.15 Utgåva 2 2004-11-30 Sida 2 Innehåll INLEDNING...3 ALLMÄNT OM HANDBOKEN...4 GRUNDLÄGGANDE BEGREPP...5 SÖK...7 Sök dokument...8 Sök generell dokumentation...12 Sök mallar

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning

GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning www.gekab.se INNEHÅLL LOGGA IN SYSTEMET SKAPA SKYLTAR 5 - SKAPA NY SKYLT 6 - IMPORTERA FRÅN EXCEL 7 - LISTAN 8 SKAPA MÄRKE 9 - IMPORTERA

Läs mer

Projektörens snabbguide till tekniska beskrivningar. 1/11 Projektörens snabbguide till tekniska beskrivningar

Projektörens snabbguide till tekniska beskrivningar. 1/11 Projektörens snabbguide till tekniska beskrivningar Projektörens snabbguide till tekniska beskrivningar 1/11 Projektörens snabbguide till tekniska beskrivningar Inledning I vilken ände ska man börja? Vad är viktigt att tänka på? Och varför pratar alla om

Läs mer

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering 1 EOS-Guide: Verksamhetsrapportering Innehåll Allmänt... 1 Uppgiften... 1 Avsnitt i rapporten... 2 Egna tillägg i rapporten... 3 Inställningar och sökmöjligheter... 4 Utskrift av verksamhetsrapporten...

Läs mer

Avtal. Avtalslagen. Var är leveransen specificerad? Ritningar Beskrivningar Hus AMA (Anläggnings AMA) Produktens utformning

Avtal. Avtalslagen. Var är leveransen specificerad? Ritningar Beskrivningar Hus AMA (Anläggnings AMA) Produktens utformning Entreprenadupphandling Avtal Avtalslagen AB 04 Utförandeentreprenad ABT06 Totalentreprenad AF AMA 98 Administrativa föreskrifter AB04-U Underentreprenader ABM 92 Materialleveranser 6 Vad skall vi leverera

Läs mer

Juridikutskrifter från word-mallar

Juridikutskrifter från word-mallar BITNET Skapad av: Otto Tuvesson Juridikutskrifter från word-mallar Detta dokument beskriver hur du gör för att komma igång med att skriva ut juridikdokument i Bitnet utifrån mallar du skapat i word. Processen

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige

Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige NYPS Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige Handledning 2011-03-25 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Daniel Madsén 0.1 Kopplad utskrift

Läs mer

Manual för Samordnad Individuell Plan - SIP. Klicka på ärendevyn (fliken) SIP. Klicka för åtkomst till SVU

Manual för Samordnad Individuell Plan - SIP. Klicka på ärendevyn (fliken) SIP. Klicka för åtkomst till SVU Manual för Samordnad Individuell Plan - SIP Klicka på ärendevyn (fliken) SIP Klicka för åtkomst till SVU Finns en pågående vårdperiod går det öppna SVU-processen från SIP-översikten genom att klicka på

Läs mer

LOTTA MANUAL. t.o.m. version Cederlund 2014-12-07

LOTTA MANUAL. t.o.m. version Cederlund 2014-12-07 LOTTA MANUAL t.o.m. version Cederlund 2014-12-07 Innehållsförteckning 1. Nedladdning, installation och start av programmet 2. Skapa en turnering 3. Lägga in spelare i programmet 3.1. Inmatning av spelare

Läs mer

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner.

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. RengöringsSystemet V4 På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. Översikt över innehåll i bifogad dokumentation: Visa / Visa ej flikar/knappar i

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en dator/pc

Läs mer

Statistik Extra, 3Växel Administratör.

Statistik Extra, 3Växel Administratör. Statistik Extra. Statistik Extra är ett avancerat statistikverktyg där ni bland annat kan: Skapa och spara skräddarsydda rapporter. Schemalägga automatiska rapportutskick. Jämföra olika nummer och användare.

Läs mer

Registrering av Tjänst i Medusa - Länsteknik

Registrering av Tjänst i Medusa - Länsteknik Styrande dokument Regeldokument Arbetsinstruktioner Kvalitetshandbok för medicintekniska produkter och tjänster Del 2 Sida 1 (9) Registrering av Tjänst i Medusa - Länsteknik Sida 2 (9) Innehållsförteckning

Läs mer

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen.

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen. LATHUND Nr.2 Att anpassa och arbeta i kontrollplanen Lägga upp Organisationen Överblicka ditt projekt Möten Bjud in/skicka protokoll Skriv ut Kontrollplanen Att ladda upp egna mallar Att anpassa och arbeta

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

SCB Räkenskapssammandrag

SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag 1 1. KOMMA IGÅNG MED PROGRAMMET... 2 1.1 ÖVERSIKT FÖRBEREDELSER... 2 1.2 STARTA PROGRAMMET... 3 1.3 ÖVERSIKT SCB MENY... 5 1.4 INSTÄLLNINGAR... 6 1.5 KOLUMNER...

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

ABB AB Instruction. Prepared: Prepared date: Approved: Approved date: Lang: Revision Page:

ABB AB Instruction. Prepared: Prepared date: Approved: Approved date: Lang: Revision Page: COFI/SASLS Lars Andersson 2010-10-13 Andersson Lars V 2011-12-07 sv A 1 (15) Godkänd ABBs Leverantörsfakturaportal - Handledning Användare Giltighetsområde Denna instruktion gäller för samtliga leverantörer

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Nyheter och förändringar i BaTMan v6.1

Nyheter och förändringar i BaTMan v6.1 2015-10-21 Nyheter och förändringar i BaTMan version 6.1 Nyheter och förändringar i BaTMan v6.1 Frågor kring BaTMan 6.1 kan ställas till BaTMan HelpDesk, batman@trafikverket.se Innehåll Sammanfattning

Läs mer

Blankettmallar för konstruktionsritningar

Blankettmallar för konstruktionsritningar Anvisning för hantering av blankettmallar: Blankettmallarna är avsedda för AutoCad och AutoCad LT. Mallar för stycklista och ritningsförteckning finns även framtaget för Word. Om AutoCad används finns

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar Lathund Excel 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Under Arkiv hittar du de aktiviteter som i 2007 s version finns under Offic knappen

Läs mer

OneNote Version 1.0 Skolkontoret

OneNote Version 1.0 Skolkontoret OneNote Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är OneNote Online?... 3 Manual steg för steg... 4 En första översikt... 4 Logga in... 5 Skapa ny anteckningsbok... 5 Menyflikarna i OneNote online... 6 Skapa

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Förnyad konkurrensutsättning. Manual för användare

Förnyad konkurrensutsättning. Manual för användare Förnyad konkurrensutsättning Manual för användare Ansvarig utgivare: Göteborgs Stads Upphandlings AB Titel: Förnyad konkurrensutsättning Manual för användare Version: 1.0.5.2015 2 Innehåll 1. Förnyad konkurrensutsättning

Läs mer

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-07-16 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-07-16 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Ert datum 2004-07-16 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-445000 Telefax 0243-445497 www.banverket.se Instruktion Handdatorn Besiktningen

Läs mer

Kom igång med BaTMan. för. Publik användare och Infosökare liten

Kom igång med BaTMan. för. Publik användare och Infosökare liten Trafikverket 2016-12-20 BaTMan Kom igång med BaTMan för Publik användare och Infosökare liten batman.trafikverket.se Sidan 1 av 10 Innehållsförteckning Innehåll 1 - Att söka information... 3 1,1 - Hur

Läs mer

Patrik Calén

Patrik Calén PVF PLÅT & VENT FORUM AB PVF-Entreprenad Kom i gång manual Patrik Calén 2016-01-06 Innehå ll Kom igång o Orientering och verktygsfält 3 o Nytt projekt 5 o Dokument mallar 6 o Projektkortet 14 o Lägga till

Läs mer

Introduktion av Quality Works 3.0

Introduktion av Quality Works 3.0 Introduktion av Quality Works 3.0 Den här introduktionen vägleder dig igenom de vanligaste funktionerna i Quality Works och hur man kan använda sig av programmet för att skapa en enkel manual för sitt

Läs mer

Att använda Energiforsks rapportmall

Att använda Energiforsks rapportmall Att använda Energiforsks rapportmall Rapportmallen är uppbyggd med omslag, titelsida, sidor för förord, sammanfattning och innehåll, samt en sida där du ska börja skriva din text. Titelsida På omslags-

Läs mer

Rapportens titel obligatorisk

Rapportens titel obligatorisk Formatmallen Titel Rapportens titel obligatorisk Rapportens undertitel Ej obligatoriskt fält men här kan en bild eller en kort sammanfattning på cirka 100 ord läggas in. Formatmallen Undertitel Fält för

Läs mer

Agenda. Varför beställa - mål

Agenda. Varför beställa - mål Hantering av tvister i byggprojekt Agenda Vad köps och hur dokumenteras köpet? Spelregler för hantering av fel? Entreprenörens ansvar Beställaren driftstyrning Spelregler för hantering av tvister? Exempel

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad:

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad: ICT Upphandlingsinstruktion Upphandlingsinstruktion Version: 080903 Ändrad: ICT- Industrigruppen för informations- och kommunikationsteknologi i bygg och fastighet 3 (10) FÖRORD Den tekniska utvecklingen

Läs mer

Office 365. Vad är det?

Office 365. Vad är det? Office 365 Vad är det? Vad är Office 365? Om du sparar i Office 365 kommer du kunna fortsätta med ditt arbete var du än är så länge du har tillgång till en dator, en smartphone eller en surfplatta och

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP 2013, senast reviderad: den 11 juni 2014 Innehåll Innehåll... 2 Om denna användarhandledning... 3 Syfte... 3 Vem är denna handledning

Läs mer

ABBs leverantörsfakturaportal. Handledning - Användare. Version: 1.0 Datum:

ABBs leverantörsfakturaportal. Handledning - Användare. Version: 1.0 Datum: ABBs leverantörsfakturaportal Handledning - Användare Version: 1.0 Datum: 2005-10-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 2. Att komma igång... 3 3. Inloggning och huvudfunktioner... 4 4. Företagsinställningar...

Läs mer

Totalentreprenader och Vägräcken Räckeskonferens

Totalentreprenader och Vägräcken Räckeskonferens Totalentreprenader och Vägräcken Räckeskonferens 2017-11-16 1 Mall Teknisk beskrivning, (TB-mall) för Totalentreprenader(TE) Trafikverkets egen mall med egen struktur Funktionella krav Inte produktionsresultat

Läs mer

Skrivinstruktioner för RA-dokument

Skrivinstruktioner för RA-dokument Skrivinstruktioner för RA-dokument 1 (5) 1.1 Allmänt Detta dokument ska ses som riktlinjer för upprättande och uppdatering av RA-dokument samt mall för de texter som ska skrivas. Ingen dokumentinformation

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

Systembeskrivning Uni-View Maskinkort

Systembeskrivning Uni-View Maskinkort Systembeskrivning Uni-View Maskinkort 1 Beskrivning av Uni-Views maskinkort Maskiner och andra objekt kan anslutas till Uni-View via I/O signaler. Denna anslutning definieras i signaldefinitionsblocken

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

Beställning av Tandvårdsintyg, T99Wi Handledning

Beställning av Tandvårdsintyg, T99Wi Handledning Beställning av Tandvårdsintyg, T99Wi Handledning Innehåll Allmänt om tandvårdsintyg och T99-reformen...2 Systemstart...2 Beställning av nytt tandvårdsintyg...5 Sök patient...6 Exempel...6 Områdeskod...8

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Projekteringsanvisningar för kommunala vattenoch avloppsanläggningar i Kungälvs kommun

Projekteringsanvisningar för kommunala vattenoch avloppsanläggningar i Kungälvs kommun Version 2015-10-01 Projekteringsanvisningar för kommunala vattenoch avloppsanläggningar i Kungälvs kommun VA-VERKET SAMHÄLLSBYGGNAD ADRESS Postadress: 442 81 Kungälv Besöksadress: Filaregatan 15 TELEFON

Läs mer

Importera och använda en textdatabas i Excel

Importera och använda en textdatabas i Excel Importera och använda en textdatabas i Excel I denna beskrivning tänkte jag visa hur man kan hantera information från en databas, som är sparad som en semikolonseparerad textfil. Textfilen kommer att behandlas

Läs mer

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde Skriv ut en karta Förutsättningar Kartan kan skrivas ut som den ser ut på skärmen, dvs. visas texter på fälten blir de också utskrivna. Vid utskrift öppnas alltid en förhandsgranskning där anpassning av

Läs mer

E-läromedel Manual Version 3

E-läromedel Manual Version 3 Manual 1 (18) E-läromedel Manual 31.08.2015 Version 3 Kirjavälitys Oy 2015 Manual 2 (18) Innehåll 1 Allmänt... 3 1.1 Uppgifter om organisationen... 3 2 Skapa användare... 4 2.1 Allmänt... 4 2.2 Skapa en

Läs mer

LATHUND AMA BESKRIVNINGSVERKTYG VERKTYG FÖR VERKLIGHETEN VERSION 1.1 MS OFFICE 2003 PRO

LATHUND AMA BESKRIVNINGSVERKTYG VERKTYG FÖR VERKLIGHETEN VERSION 1.1 MS OFFICE 2003 PRO LATHUND AMA BESKRIVNINGSVERKTYG VERSION 1.1 MS OFFICE 2003 PRO VERKTYG FÖR VERKLIGHETEN INNEHÅLL Tack för att du valt att använda AMA beskrivningsverktyg. Vi hoppas att AMA beskrivningsverktyg avsevärt

Läs mer

Introduktion till. CDB Internet

Introduktion till. CDB Internet Introduktion till CDB Internet Juni 2012 CDB-Internets webbsida CDB-Internets webbsida nås via Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Under bilden E-tjänster väljer du CDB-Internet i snabbvalslistan Första

Läs mer

Att skriva rapport. Innehåll

Att skriva rapport. Innehåll Att skriva rapport Innehåll 1 Skapa ny rapport... 2 2 Börja skriva på sidan 7 (udda sida)... 2 3 Formatmallar... 2 4 Egen flik... 3 5 Innehållsförteckning... 3 Uppdatera innehållsförteckningen... 4 6 Titelsidor...

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via PMO Starta MedSpeech 1. Från Mitt arbete i PMO klicka på Innehåll Länkar och Diktat - Lista 2. MedSpeech startar och du får upp en lista över diktaten.

Läs mer

> Guide till Min webmail

> Guide till Min webmail > Guide till Min webmail Skriv och skicka e-post. Klicka på ikonen Skicka nytt meddelande.. Fältet Avsändare : Här visas vilken e-postadress som kommer att stå som avsändare i ditt mail.. Fältet Mottagare

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

WebitRental Uthyrningssystem. WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se

WebitRental Uthyrningssystem. WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se WebitRental Uthyrningssystem WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se Instruktioner INSTALLATION... 3 FRÅN CD... 3 FRÅN NÄTET... 3 KOMMA IGÅNG... 4 FÖRETAGSUPPGIFTER... 4 HYRTIDER... 4 SJÄLVRISKREDUCERING...

Läs mer

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster Identity Manager Användarhandbok Identity Manager Behörighetsverktyg för Mina tjänster April 2017 1 VAD ÄR IDENTITY MANAGER?... 2 1.1 VAD SKA BEHÖRIGHETSADMINISTRATÖREN GÖRA I IDENTITY MANAGER?... 2 1.2

Läs mer

Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad

Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad 2012 Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad Adra Match 2012-03-30 CONTENTS Om detta dokumen... 4 Förberedelser... 5 Skapa kontoutdrag från ERP... 5 Exportera / Hämta kontoutdrag från din bank....

Läs mer

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Logga in i Episerver 6: Logga in genom att skriva http://rfs.se/gui i webbläsaren. Skriv ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan. Klicka

Läs mer

1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se

1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se 1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se 3. Gå till det arbetsrum som du administrerar genom att välja i dropdown menyn

Läs mer

Att göra kartor med enkelt verktyg

Att göra kartor med enkelt verktyg Att göra kartor med enkelt verktyg I detta kapitel visas hur enkelt det är att göra kartor med SCBs diagramverktyg (version 3.0). Med detta verktyg går det lätt och snabbt att illustrera data från raps

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

Nyheter och förändringar i BaTMan v6.2

Nyheter och förändringar i BaTMan v6.2 2016-03-10 Nyheter och förändringar i BaTMan version 6.2 Nyheter och förändringar i BaTMan v6.2 Frågor kring BaTMan 6.2 kan ställas till BaTMan HelpDesk, batman@trafikverket.se Innehåll Sammanfattning

Läs mer

Instruktioner för rapportmallen

Instruktioner för rapportmallen Instruktioner för rapportmallen Word 2010 och Word 2011 Institutionen för vatten och miljö Version 2013:1 Innehåll 1 Kom igång... 3 1.1 Om rapportmallen... 3 1.2 Rapportens grundstruktur... 3 1.3 Formatmallar

Läs mer

Handledningsmaterial Visio 2010

Handledningsmaterial Visio 2010 4 april 14 Jonas Wallgren Utvecklingsavdelningen Regionservice Handledningsmaterial Visio 2010 VERSION 1.0 1 Skapa simbana... 3 1.1 Öppna Visio... 3 1.2 Skapa korsfunktionellt flödesschema... 4 1.3 Utöka

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

Handläggarmanual. Första sidan som öppnas då du öppnar ditt ärendehanteringssystem.

Handläggarmanual. Första sidan som öppnas då du öppnar ditt ärendehanteringssystem. Handläggarmanual Första sidan som öppnas då du öppnar ditt ärendehanteringssystem. De tre rutorna är genvägar till vilken slags ärendelista som du vill öppna. 1. Försenade ärenden: De ärenden som har ett

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator MAC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en

Läs mer

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IA-9 Manual Sökningar i Public 360 Manual Sökningar i Public 360 Dokumentägare: LK/Dokumentationsenheten/

Läs mer

Internfakturaportalen

Internfakturaportalen Internfakturaportalen Manual för samordnare 1 Innehåll Inledning... 3 Internfaktura... 3 Registrera faktura... 3 Viktigt vid ändring av fakturarad... 7 Viktig information för bilagor... 8 Inledning...

Läs mer

X-Route Användarmanual Innehåll

X-Route Användarmanual Innehåll X-Route Användarmanual Innehåll Innehåll och Produktspecifikation... 2 X-Route Elektronisk Körjournal Produktspecifikation... 2 Kom igång med X-Route Elektronisk Körjournal... 3 För in Mjukvarunyckel...

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE Uppdaterad.0.0 Sida / ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE KURRE är Svenska studiecentralens webbtjänst där du enkelt och snabbt kan göra kursanmälan och -redovisning elektroniskt. Uppdaterad.0.0 Svenska studiecentralen

Läs mer

Introduktion av Quality Works 2.4

Introduktion av Quality Works 2.4 Introduktion av Quality Works 2.4 Den här introduktionen vägleder dig igenom de vanligaste funktionerna i Quality Works och hur man kan använda sig av programmet för att skapa en enkel manual för sitt

Läs mer

HIR-Växt- Näsgård Karta. HIR-Växt och Näsgård Karta

HIR-Växt- Näsgård Karta. HIR-Växt och Näsgård Karta HIR-Växt och Näsgård Karta Allmänt Denna instruktion visar hur du kan presentera uppgifter från HIRVäxt på en karta i Näsgård Karta Advicer. Mer ingående instruktioner om t.ex. import av kartor, kart redigering,

Läs mer

LabelLogic. Bruksanvisning. www.planglow.com info@planglow.com. Innehåll. Label Choices. Data Library. Print Centre. Design Centre

LabelLogic. Bruksanvisning. www.planglow.com info@planglow.com. Innehåll. Label Choices. Data Library. Print Centre. Design Centre www.planglow.com info@planglow.com Innehåll Label Choices Så här lägger du till en etikett Data Library Så här lägger du till smörgåsinformation Print Centre Så här skriver du ut etiketter Design Centre

Läs mer

Lathund. Urval för tandregleringsbehandling via remiss i Tandvårdsfönster (TVF) Specialiserad tandvård för barn och unga vuxna

Lathund. Urval för tandregleringsbehandling via remiss i Tandvårdsfönster (TVF) Specialiserad tandvård för barn och unga vuxna 1 (35) Lathund remiss i Tandvårdsfönster (TVF) Specialiserad tandvård för barn och unga vuxna Allmän tandvård för barn och unga vuxna 2 (35) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Skapa remiss som remittent...

Läs mer

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Wordmallar Office 2010 2013-03-01

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Wordmallar Office 2010 2013-03-01 Användarhandledning Svenska Turistföreningen Wordmallar Office 2010 2013-03-01 Inledning Nedan följer en kort instruktion om hur man går till väga för att använda STFs Wordmallar för Office 2010. Handledning

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer