Kvalitetsanalys för Fisksätraskolans förskola läsåret 2013/14

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsanalys för Fisksätraskolans förskola läsåret 2013/14"

Transkript

1 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Fisksätraskolans förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys är ett stöd för att dokumentera det systematiska kvalitetsarbetet och omfattar de målområden Utbildningsnämnden har prioriterat. Kvalitetsanalysen ger en samlad bild av resultat och måluppfyllelse, analys av resultaten samt vilka åtgärder som förskolan kommer att vidta för att utveckla verksamheten. Förskolechef Om förskolan Gabriella Pierrou Nyström Förskolan har 83 barn fördelade på 4 avdelningar Huvudman för enheten är Nacka kommunala skolor, Trivsel skola Förskolan har ingen profil men är en multikulturell förskola, med barn från hela världen. Inget barn har båda föräldrarna från Sverige och många barn är nyanlända liksom deras föräldrar Till förskolan är i samma byggnad som Fisksätraskolan vilket är en f-6 skolan. Förskolan delar tillagningskök med skolan, de små barnen äter på sina avdelningar och 5 åringarna går ner till matsalen Förskolechefen är också rektor på skolan, ingen biträdande finns. Uppdrag som att vara pedagogisk utvecklare samt en kvalitetsansvarigt finns på förskolan Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete Det systematiska kvalitetsarbetet har utgjorts av uppföljning av Våga Visa rapporten vilkens resultat har följts upp med insatser. Medarbetarenkäter och kundundersökningar har också varit tillgängliga för analysarbete samt skyddsrond, likabehandlingsplan, verksamhetsplan och föräldrars synpunkter. Så här analyserar vi : Ledningen har tagit del av det arbetsmaterial som följer med de centralt gjorda medarbetarenkäterna och kundundersökningarna, vilket baseras på det resultat som framkommit. I diskussioner med arbetslagen har resultaten analyserats och lämpliga åtgärder vidtagits. Våga Visa rapporten har pekat på utvecklingsområden på förskolan. Avdelningarna har under året aktivt arbetat med dem bland annat genom gemensamma utvecklingsdagar, pedagogiska möten.

2 2 (9) Pedagogisk dokumentation, samtal och reflektionsmöten varannan vecka samt kvalitetsdiskussioner vid APT Så här har personal, barn och föräldrar deltagit i förskolans systematiska kvalitetsarbete: Personal har fått ta del och aktivt reflektera över de undersökningar som gjort samt utvärderat utfallet av de uppställda verksamhetsmålen kontinuerligt. Utvecklingssamtal, burkarundersökningar. Personalen har tagit del av kundenkäten, Våga Visa-resultaten, personalen arbetar med pedagogisk dokumentation som ett led att säkra systematiskt kvalitetsarbete. Vid invänjning, utvecklingssamtal, daglig kontakt, föräldramöten, månadsbrev med praktiskt och pedagogiskt innehåll. Anslagstavlan med dokumentation. Portfoliopärmar. Föräldrar får cd m bilder när de slutar samt bildvisning på dator vid utvecklingssamtal. Så här har det det systematiska kvalitetsarbetet dokumenterats: Vid höststarten satte arbetslagen upp mål för in verksamhet. Dessa mål har systematiskt utvärderats vid fyra tillfällen under arbetsåret. För att avslutningsvis vid till sommaren göra en utvärdering av innevarande arbetsår. Utvärderingen ligget tull grund för kvalitetsanalysen samt nya verksamhetsmål. Personalen har tagit del av kundenkäten, Våga Visa resultaten, personalen har arbetat upp med pedagogisk dokumentation samt reflektionsmöten som ett led att säkra systematiskt kvalitetsarbete.

3 3 (9) Nationella mål: Utveckling och lärande Kommunens mål: Maximal utveckling och stimulerande lärande Se här Utbildningsnämndens mål och nyckeltal Förskolans prioriterade mål: Föregående år var kundenkätens svarsfrekvens så låg så att inget reslutat redovisades. En ökad svarsfrekvens är ett av våra övergripande mål för 13/14. Vår utgångspunkt får kvalitetsarbetet har varit resultaten från Våga Visa.. Förskolans resultat och måluppfyllelse I den riktade inspektionen Våga Visa rapporten hösten 2012 noterades att den lek och lärmiljö som förskolan hade under var inte tillfredställande. Under har pedagoger och förskolechef arbetat aktivt med de områden som inspektionen påtalat. En av pedagogerna arbetar sedan 2013 som utvecklingspedagog 4 h/veckan vars uppdrag varit att fortsätta det arbete som startade kring pedagogisk dokumentation samt arbetet med Lfö 98. Alla pedagoger har under hösten 2013 utbildas i före Bornholm, detta i syfte att främja den språkliga medvetenheten. Några pedagoger har också gått kurser i pedagogisk dokumentation som anordnats av Elevhälsan Nacka kommun. I Fisksätraskolans förskola har alla barn en minst en utlandsfödd förälder. Många är nyanlända från nationer där förskolor inte finns och uppdraget för förskolan obekant. Detta är en utmanig för pedagoger, båden när det handlar om språkutveckling, utevistelse och förståelse för uppdraget. Här har mötet med vårdnadshavare varit ett huvudbry då det har varit svårt att få vårdnadshavare att komma på föräldramöten, delta i kundundersökningar etc. Språket har varit ett hinder, ett annat vilken kultur man kommer ifrån. Förskolan har aktivt arbetat med att få föräldrar att komma på möten genom att bjuda in individuellt, samt ordna tolkar till alla som behöver. Tolkat har andra föräldrar, personal samt inbjudna från Fisksätra folkets hus gjort. Vid varje möte har ca.5 personer funnits för att tolka. Liknade arrangemang har gjorts för att få högre svarsresultat på kundenkäten, personal och andra har hjälpt att översätta texten i enkäten, detta på bestämda tidpunkter på dagen. Alla medarbetare har varit engagerade i att få så många svar som möjligt. Medarbetarenkäten visar på en större nöjdhet, index 70 vilket är en avsevärd förbättring från året innan. Man känner sig stolt över sin arbetsplats, ser möjlighet till utveckling både för sin egen del och för hela enheten. Utvecklingsområden är att fortsätta utveckla samarbetet mellan avdelningarna, höja kompetensen genom utbildningsinsatser. Svarsfrekvensen är ca 50 % på kundundersökningen, vilket är en höjning med 30 %! Kundundersökningen visar på följande förbättringar som man anser att förskolan gjort: utvecklar barnens språk, ger tydligare information till föräldrar, ger

4 4 (9) barnen stöd och trygghet, personalen är kompetent och engagerade i barnen. En större nöjdhet, samt villighet att rekommendera förskolan. Kundundersökningen visar på följande förbättringar som bör göras: Utveckla informationskanalerna till föräldrar, fortsätta arbetet med kränkningar i barngruppen, se till att skapa än större lugn och ro i barngrupperna samt göra ledningen av förskolan tydligare. Självutvärderingen visar på följande förbättringsområde: förskolans utemiljö som behöver bjuda på mer pedagogiska upplevelser, användande av modern teknik utvecklas, samt ta än större del av modern forskning. Självutvärderingen visar på följande områden där pedagogerna är nöjda: Hur man stöttar barnen vid konflikter, stimulerar barnens motoriska utveckling, inkludering av alla barn i verksamheten, stödet till barnen i språkutvecklingen. Positiv respons från föräldrarna vid utvecklingssamtal, stor tillströmning av nya familjer och barn. Under vårterminen 2014 har medarbetarna i reflektionsmöten fått observera det egna görandet utifrån två frågor: gör jag olika mellan flickor och pojkar och har vi olika sätt att kommunicera till könen? Man har då observerat att det finns skillnader i hur flickor och pojkar behandlas och kommuniceras med, nästa steg är att förändra verksamheten. Fisksätraskolans förskola har under arbetat med en sytematik för att förbättra kvaliteten. Vi kan nu se att resultatet av detta kvalitetsarbete. Vi hade som mål att förbättra den pedagogiska miljön både ute och inne vilket vi anser att vi lyckats med under detta år. Pedagogernas förhållningsätt har också varit ett prioriterat område, genom utbildning och reflektion har vi också kommit en bit på vägen i kvalitetsförbättring Analys Ett målmedvetet arbetssätt utifrån resultaten från Våga Visa, inkluderat samtal pedagoger emellan på APT, reflektions-, pedagog-, avdelningsmöte ligger till grund för den kvalitetsförbättring som verksamheten gjort. Det arbetet som via konsult, förskolechef samt verksamhetsutvecklare initierade under vårterminen 2013 har varit framgångsrikt. Alla medarbetare har deltagit i uppföljning av Våga Visa resultaten, av kundenkäten från feb En framgångsfaktor har varit gemensam fortbildningsstrategi av alla pedagoger, man har gått före Bornholmsmodellen, kurs i pedagogisk dokumentation, deltagit gemensamt på olika föreläsningar i Nacka kommuns regi. Allt detta för att få en gemensam plattform för pedagogerna att stå på. Här kan man notera att personalens kompetens är av yttersta vikt i ett systematiskt kvalitetsarbete Alla pedagoger har tillgång det olika resurser t.ex. stöd från autismcenter samt habiliteringen i arbetet med resursbarn Det är en utmaning att arbeta i ett område med många olika kulturer, där också synen på kvinnligt och manligt är olika. Förskolan arbetar efter en likabehandlingsplan som upprättats med hjälp av DO verktyg plan för förskola.

5 5 (9) Utvecklingspedagogen har också gått en utbildning i genuspedagogik vilken resulterat i en förbättrad plan mot diskriminering. Ett arbete som kommer att påbörjas under hösten Något som förskolan bör arbeta mer med är att involvera vårdnadshavarna i verksamheten. Svårigheten är som tidigare nämnts språk och kultur. Ett annat område där förskolan inte nått sitt mål är i rekrytering av förskollärare. Trots ett aktivt arbete med annonsering, besök på högskolor har endast en förskollärare gått att rekrytera. Starka sidor Att förskolan har ett tydligt systematiskt kvalitetsarbete vilken inkluderar alla. Att vi lyckats få fler föräldrar engagerade i verksamheten och förståelse för förskolans uppdrag Engagerade och kunniga medarbetare med lust att utveckla verksamheten. Vi har som del av vår verksamhetsutveckling fokuserat på att skapa förutsättningar för barnens utveckling och lärande genom att etablera trygghet, kontinuitet och struktur i verksamheten. Detta anser vi vara förutsättningarna för språk och kulturutveckling enligt förskolans läroplan Hur ska ni göra för att utveckla dem? Varför väljer ni dessa åtgärder? Utvecklingsområde Ange kortfattat området Barnen använde inte hela rummet (avdelningen) utan prioriterade vissa delar Åtgärder som kommer att vidtas Ange åtgärd Vi har utifrån barnens tankar och intressen genom att observera hur barnen använder inomhusmiljön på avdelningarna, därefter har vi reflekterat och utvärderat samt förändrat miljöerna. En pågående process. Barnen använder hela rummet, utvecklat barnens tänkande och reflektion, stimulerande för barnen t.ex. intresse för bokstäver, problemlösning

6 6 (9) Nationella mål: Normer och värden Kommunens mål: Trygghet, ordning och arbetsro Se här Utbildningsnämndens mål och nyckeltal Förskolans prioriterade mål: Tydligt värdegrundsarbete Förskolans resultat och måluppfyllelse Kundundersökningen pekar på ett fortsatt lågt resultat för förskolans arbete med värdegrunden. Glädjande är det hög procentuellt höjning från förra året där man anser att barnen är tryggare och trivs bättre än föregående år. Det värdegrundsarbete som förskolan gör är inte alls synligt för föräldrar eller barn vilket naturligtvis är något som behöver arbetas med. Då de allra flesta föräldrarna kommer från andra kulturer så kan det vara så att man inte känner till vad ett värdegrundsarbete på förskolan innebär. Begreppet kan också vara okänt. Vi behöver fortsätta lyfta frågan och kommunicera vårt värdegrundsarbete tydligare till våra föräldrar. Här har inte förskolan en bit kvar innan vi når det prioriterade målet. Analys Redan förra året började vi arbeta med en likabehandlingsplan utifrån Do:s verktyg plan för förskola. Ambitionen har varit att ha en gemensam plan för förskolan och skola då det ligger under samma enhet. Två pedagoger har utbildat sig i genuspedagogik under året, en från skolan och en pedagog från förskolan. Syftet är att vara lite av en pilot i arbetet med värdegrunden. Personalens kompetens är avgörande för slutresultatet, hur vi arbetar men också hur vi kommunicerar detta till våra föräldrar. Här finns det utmaningar, Synsätt, olika sätt att behandla flickor och pojkar kulturellt, inte alltför sällan finns inslag av uppfostringsvåld i kulturer. Allt detta måste vi förstå för att kunna kommunicera förskolans uppdrag till föräldrar och barn. Vi skulle behöva stärka våra kompetenser än mer i interkulturella frågor föra att förbättra vårt värdegrundsarbete. Starka sidor Det finns en ambition och strävan efter att hitta gemsamma former för hur förskolan och skola ska arbetat med värdegrunden. Nyfikenhet och lust till att lära och ta del av att utveckla värdegrundsarbetet. Hur verksamheten ska utvecklas Utvecklingsområde Åtgärder som kommer att vidtas Kommunicera värdegrundsarbete Samarbetet skola förskola Vid utvecklingssamtal och föräldramöten informera om vad ett värdegrundsarbete är Ge tid för pedagoger att arbeta ihop en plan mot kränkningar och

7 7 (9) kring likabehandlingsplan diskriminering som sen kan kommuniceras till övriga pedagoger.

8 8 (9) Nationella mål: Barns inflytande Kommunens mål: Reellt inflytande Se här Utbildningsnämndens mål och nyckeltal Förskolans prioriterade mål: Synliggöra barnens inflytande 1. Förskolans resultat och måluppfyllelse Vi har arbetat i grupper med färre barn i grupperna, gjort en tydligare organisation vilket har gett alla barn utrymme att påverka verksamheten. Exempelvis undre hösten har barn varit ute i smågrupper i skogen med utepedagog. Här har barnens intresse styrt aktivitet Det har varit viktigt att inte bara lyfta fram det pojkarna är intresserade av. Att ha ett genusperspektiv. Vi har arbetat Lära barnen a att vänta på sin tur. Hjälpa varandra att lösa konflikter, exempelvis hämta en annan leksak om de vill ha samma - detta är på deras nivå konflikthantering. Uppmuntra till att trösta varandra. Aktivt berömma när de uppträder kamratligt mot varandra och hjälper till. Möblera om tillsammans med barnen och diskutera för att hur de önskar möblera sin pedagogiska miljö. Barnen väljer sånger vid sångsamling. Uppmuntra barnen att lära visa nya barn leksakerna och hur man leker med dem. Genom att förskolan arbetat aktivt med pedagogisk dokumentation och reflektionsmöten har också pedagogerna blivit bättre på att fånga upp barnens intressen. Detta ha i sin tur betytt att barnens inflytande har ökat. Analys Ett reflekterande förhållningssätt hos pedagogerna har ökat måluppfyllelsen. Pedagogerna har också arbetat mer medvetet med språkutvecklingen vilket i sin tur gör att barnen fått språk att kommunicera mer på. Däremot har det inte varit möjligt att genomföra barnråd, skälet till det är att genomströmnigen av barn varit relativt hög, barnguppen alltför instabil. Starka sidor Det finns en ambition och strävan efter att hitta gemsamma former för hur förskolan ska arbetat med barns inflytande. Samt nyfikenhet och lust till att lära nytt) Hur verksamheten ska utvecklas? Utvecklingsområde Pedagogisk dokumentationen Barnråd Åtgärder som kommer att vidtas Tid för reflektion och utvärdering ska ges. All personal arbetar mot ett gemensamt mål t.ex. tema vatten som ska genomsyra alla avdelningars verksamhet av varandra och varandras expertis eller intresseområden genom pedagogiska möte schemalagda möten utöver APT där alla träffas och samtalar om pedagogiska frågor Utforma det så att varje avdelning har sitt eget råd

9 9 (9)

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete 1 (5) sep 2014 Kvalitetsanalys för Vårgärdets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Förskolechef Beskrivning av förskolan

Förskolechef Beskrivning av förskolan Kvalitetsanalys för (Da Vinciskolan) läsåret 2011/12 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Datum 1 (11) Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Saltsjö-Boo 2014-08-11 Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsanalys för Saltsjöbadens montessoriförskola Pyramiden läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Saltsjöbadens montessoriförskola Pyramiden läsåret 2014/15 Datum 2015-09-15 1 (11) Kvalitetsanalys för Saltsjöbadens montessoriförskola Pyramiden läsåret 2014/15 Förskolechef Om förskolan Helén O. Baker En montessoriförskola som drivs som föräldrakooperativ bestående

Läs mer

Fö rä ldrärs syn pä fö rsköleverksämheten

Fö rä ldrärs syn pä fö rsköleverksämheten Fö rä ldrärs syn pä fö rsköleverksämheten I Eslövs kommun genomförs varje år en enkätundersökning till föräldrar som har barn i förskolan i Eslövs kommun. Enkäten går ut till de förskolor där kommunen

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Östbacka förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Östbacka förskola läsåret 2013/14 Datum 1 (10) Kvalitetsanalys för Östbacka förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Mitt mål. Minus 1,6 miljoner. Ekonomi i balans. Hög sjukfrånvaro och personalomsättning. Tilltro från pedagoger och föräldrar.

Mitt mål. Minus 1,6 miljoner. Ekonomi i balans. Hög sjukfrånvaro och personalomsättning. Tilltro från pedagoger och föräldrar. För 11 år sedan Mitt mål Minus 1,6 miljoner Hög sjukfrånvaro och personalomsättning Arga föräldrar Ekonomi i balans Tilltro från pedagoger och föräldrar Höja kvalitén Icke levande dokument Vad är kvalitet

Läs mer

Kvalitetsanalys för Förskolan Kul i Forum läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Förskolan Kul i Forum läsåret 2013/14 2014-09-08 1 (7) Kvalitetsanalys för Förskolan Kul i Forum läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande;

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande; Kvalitetsanalys för förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys är ett

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskola Långekärrs

Läs mer

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Kristallens förskola Nacka kommun

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Kristallens förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och 46 2017 Kristallens förskola Nacka kommun Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018 Utvecklingsplan Gossagårdens förskola Ht 2017 och Vt 2018 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade

Läs mer

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka Snickarbarnens förskola Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka 14 2017 2017-04-08 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Tjörn Möjligheternas ö

Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 150708 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, 2016 Färentuna förskola Ekerö kommun VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kopparholmen 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kopparholmen 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kopparholmen 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen Fiskarhöjdens förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under

Läs mer

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2015/16

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2015/16 Datum 1 (11) Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2015/16 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken Systematiskt Kvalitetsarbete Tufvan, Duvan och Fisken Styrdokumenten I skollagens fjärde kapitel 3 står det att förskolan skall bedriva systematiskt kvalitetsarbete vilket innebär att kontinuerligt planera,

Läs mer

Sammanfattning. Bakgrund

Sammanfattning. Bakgrund s enkätundersökning år 2019 riktad till vårdnadshavare som har barn i kommunal och fristående förskola eller pedagogisk omsorg. Sammanfattning Resultaten visar att vårdnadshavare generellt sett är nöjda

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Förskolan Järven. Nacka kommun

Förskolan Järven. Nacka kommun Förskolan Järven Nacka kommun Observationen genomfördes av: Linn Jansdotter Sollentuna kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 6 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Datum 1 (5) Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Förskolechef Om förskolan Chris Rehula Vi är ett föräldrar kooperativ och Montessori förskola som startade i april 1990. Förskolan ligger

Läs mer

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Välkomna! Kevinge förskola är en kommunal förskola i västra Danderyd med fyra avdelningar för barn i åldern 1-5 år. Förskolan ligger centralt och naturskönt

Läs mer

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Lindan 1 & 2 förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - OMRÅDE C

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - OMRÅDE C 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLA - OMRÅDE C 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4 Centralt prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

Verksamhetsuppföljning förskola

Verksamhetsuppföljning förskola Datum 2015-06-17 Bilaga 2 Anna Maria Svensson Kvalitetsansvarig Verksamhetsuppföljning förskola Verksamhetsuppföljning är en viktig del i förskolans och barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete.

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17

Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17 Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-08-23 Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17 Läroplanen för förskolan (lpfö98/16) 2.2 Utveckling och lärande Förvaltningens

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Delaktighet, trygghet och lärande Pysslingen Skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet att

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Läsåret

VERKSAMHETSPLAN Läsåret VERKSAMHETSPLAN Läsåret 2015-2016 Vår verksamhetsidé Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet för barn i åldrarna 1-5 år där vi arbetar efter montessoripedagogiken med Maria Montessoris tankar och värderingar

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht -17/Vt -18 Beskrivning av förskolan Ryrsjöns förskola är belägen i Göta med närhet till skog, äng och sjö. I dagsläget är det två avdelningar på förskolan, Gläntan

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Montessoriförskolan Villa Caprifol läsåret 2013/14!

Kvalitetsanalys för Montessoriförskolan Villa Caprifol läsåret 2013/14! 1 ( 8) Datum 2014-09-03 Kvalitetsanalys för Montessoriförskolan Villa Caprifol läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla

Läs mer

Munkebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Munkebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Munkebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015 Förskole-/familjedaghemsenkät 205 Resultatet från undersökningen kommer att användas för att förbättra kvaliteten på förskolor och familjedaghem i Göteborg. Besvara frågorna utifrån dina upplevelser som

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Lokal verksamhetsplan Förskolan

Lokal verksamhetsplan Förskolan Lokal verksamhetsplan Förskolan Område B Förskola Söderköpings kommun Läsåret 2016/2017 Söderköpings Vision 2020 Nationella mål Mål och resursplan KF Skolplan BUN Verksamhetsplan BUN Uppföljningsplan BUN

Läs mer

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef 2016-07-06 Kvalitetsrapport Baggeby gårds förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Tjörn Möjligheternas ö

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 160630 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Kvalitetsredovisning år 2008

Kvalitetsredovisning år 2008 1 (6) Kvalitetsredovisning år 2008 Kvalitetsredovisningen är en viktig del i förskolans kvalitetsarbete. Redovisningen hur långt vi har kommit i vår strävan mot målen och hur vi arbetar med att utveckla

Läs mer

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun Charlottenbergs förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 17 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Tångeröd Förskola

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Tångeröd Förskola Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Tångeröd Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus förskolechef 160630 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2015-2016 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Kvalitetsanalys för Saltängen förskola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Saltängen förskola läsåret 2012/13 Kvalitetsanalys för Saltängen förskola läsåret 2012/13 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015/16 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING MALMÖ STAD - LÄSÅRET 2009/2010 -

KVALITETSREDOVISNING MALMÖ STAD - LÄSÅRET 2009/2010 - KVALITETSREDOVISNING MALMÖ STAD - LÄSÅRET 2009/2010 - OMRÅDE: Ankarets förskola NÄMND:SDF Centrum MALMÖ DEN 201015 UPPGIFTSLÄMNARE: NAMN: Anita Hansson TEL: 040-349221 Om vår verksamhet! Inledning Jag

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2016-2017 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2005-2006 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Tångens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Inledning Denna kvalitetsredovisning innehåller en beskrivning av i vilken mån

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer