PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN"

Transkript

1 PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Daghemmet Solstugan Annika Korolainen 2006

2 PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Kyrkslätts kommuns plan för småbarnsfostran har bearbetats av en arbetsgrupp, som gjort upp linjedragningar för småbarnsfostran inom kommunen. Som grund för den här planen har Kyrkslätts kommuns egen plan använts och strukturen är den samma som arbetsgruppen använt sig av. Planen motsvarar Solstugans värderingar, mål och verksamhetssätt. 1. VÄRDEGRUND Grunden för all verksamhet i Solstugan är det gemensamma ansvaret för de barn som vårdas i daghemmet. Ett välmående barn i en välmående familj är målsättningen, som uppnås genom ett intensivt samarbete mellan familjen och daghemmet. Solstugans vision är att producera dagvård så att Solstugan, hela personalen och familjen befrämjar barnets välmående samt stöder barnets tillväxt, utveckling och inlärning. 1.1 Produktion av tjänster och verksamhetsmodeller Solstugans barngrupper följer de allmänt rådande kriterierna för gruppindelning. Det finns heldagsplatser, av vilka 21 platser är ämnade för över 3-åringar och 12 platser för under 3-åringar. Gruppstorlekarna varierar årligen, men åldersfördelningen har på långsikt följt samma fördelning. För barn under 3 år finns en utbildad fostrare per fyra barn och för barn över tre år finns en utbildad fostrare per sju barn. Solstugan erbjuder dagvård för barn under förskoleåldern mellan klockan 7.30 och Svenska är Solstugans verksamhetsspråk. Det finns barn från helt svenskspråkiga och från tvåspråkiga familjer. Solstugan arrangerar inte språkbadsverksamhet. 1.2 Stödservice för barn Solstugan arrangerar specialdagvård för barn och använder sig av de tjänster kommunen erbjuder. Vid behov anlitas specialbarnträdgårdslärare, talterapeut och lärare i teckenspråk. Dessutom har Solstugan en gruppassistent i den grupp där det finns barn som behöver specialhjälp.

3 1.3 Samarbetspartners och grunderna för samarbete Skolmognadstest Solstugan anordnar inga utredande skolmognadstest. Kommunen erbjuder service, om föräldrarna vill utreda barnets möjligheter att börja i skolan innan läropliktsåldern uppnåtts. Biblioteksväsende Solstugan använder sig mångsidigt av biblioteksservicen inom småbarnsfostran. Barnen går regelbundet till biblioteket för att lära sig att låna böcker och använda sig av bibliotekets tjänster. Biblioteksbesöken sker i små grupper. Barnen deltar i sagotimmen som biblioteket ordnar och besöker även filmförevisningar, om det passar in i Solstugans program. Solstugan följer aktivt med det program och de temaområden biblioteket presenterar. Idrott Solstugan erbjuder varierande idrottsupplevelser som en del av småbarnsfostran. Årstiderna utgör ramarna för allt idrottsutövande. Under våren och hösten spelar barnen olika bollspel och leker aktivitetslekar. Barnen får prova på skrinning i smågrupper under tiden oktober-april, beroende på de istider som erbjuds i ishallen. Målsättningen är att skrinna sammanlagt tio gånger. Från september till maj anordnas gympastunder i den närliggande ungdomsgården Ljungheda. Årligen arrangeras Solstugans olympiska spel SOS. Det är en lagtävling där barnen springer, leker bollekar och utför teknikbanor. Tävlingens målsättning är att skapa gruppkänsla, erbjuda en idrottsupplevelse och att avbryta vardagens rutiner. Tävlingen avslutas med prisutdelning för alla och en gemensam saftstund. Hälsovård I samband med rådgivningens Femmisundersökning samarbetar daghemmet med både föräldrarna och rådgivningen. Kommunens hälsovårdspersonal inbjuds vid behov till föräldrarmöten. Målsättningen är att underlätta samarbetet mellan rådgivningen och föräldrarna samt att minska tröskeln för föräldrarna att vända sig till rådgivningen vid behov. Församlingen Solstugan samarbetar med Kyrkslätts svenska församling. Barnen deltar alltid i de Gudstjänster och Bönestunder som anordnas i samband med större högtider.

4 Mikaeligården Solstugan och ålderdomshemmet Mikaeligården har kommit överens om samarbete. Barnen lär sig att högakta och respektera åldringar samt att förstå deras värderingar. Ålderdomshemmets invånare gläder sig över besöken. Även åldringarna besöker Solstugan och som återkommande traditioner kan nämnas Lucia-uppträdandet och vårhälsningen vid påsk. 1.4 Räddningsplan Solstugan har en räddningsplan som är utarbetad enligt gällande lag. Förstahjäpskolning och fortbildningstillfällen anordnas för personalen. Som en del av räddningsplanen förs dagligen närvarolista över de barn som är på plats. Då kan närvaron kontrolleras. Då vårdförhållandet inleds får föräldrarna information om närvarokontrollen. Närvarolistan fylls i då barnen kommer till Solstugan och då de far hem. Närvarolistan är en del av tryggheten på Solstugan. 1.5 Projekt och program som hör till småbarnsfostran Solstugan deltar i olika projekt och har som målsättning att producera dagvård för barn som utvecklas. Solstugan deltar i statliga och kommunala projekt: -Att växa upp (Stakes) -Fostringsgemenskap(Stakes) -Femmis(kommunens rådgivningar) 2. VERKSAMHETSIDE I Solstugan värderar och fäster vi stor vikt vid fostringsgemenskap. Föräldrarna ansvarar tillsammans med Solstugan för att ge barnet en trygg uppväxtmiljö som stöder en positiv tillväxt och utveckling. Genom växelverkan mellan Solstugans fostrare och föräldrar kan man jämföra erfarenheter och synsätt samt utnyttja specialister som stöd för barnens utveckling. I barnens uppfostran är målet att ge dem en sund självkänsla så att de kan umgås, verka och utvecklas i den sociala miljön. För att stöda barnets utveckling och dess förmåga till social växelverkan används i huvudsak lek och en del andra verksamhetsformer. Målet är att utifrån barnets egna förutsättningar och barnets läggning stöda utvecklingen i enlighet med värderingarna och principerna i planen för småbarnsfostran. Social växelverkan tränas genom lek, att lära sig att dela tid och saker med andra tränas likaså samt att vänta på sin tur och att klara av rimliga besvikelser.

5 3.MÅLSÄTTNING I Solstugan följs principerna för småbarnsfostran.: Det övergripande målet är att befrämja barnets välmående på alla plan. Barnets välmående är en grundförutsättning för tillväxten, inlärningen och all utveckling.barnet ska trivas tillsammans med sina kamrater och fostrare, kunna känna glädje och fungera i en lugn och trygg miljö. Då barnet är intresserat av sin miljö har barnet energi att leka, lära sig och vara en del av vardagen runtomkring. (Grunderna för småbarnsfostran 2003,13) I Solstugan betonas barnens hälsa och förmåga att fungera i olika situationer.barnens basbehov sköts utmärkt i Solstugan. I Solstugan är det viktigt att barnet respekteras och godkänns precis som det är. Barnen blir hörda och uppmärksammade tillräckligt och deras självförtroende förstärks. I Solstugans dagliga verksamhet är det viktigt att barnen vågar försöka och att de lär sig nya sociala färdigheter i alla situationer. Solstugan strävar efter att ha så långvariga arbetsförhållanden som möjligt.vikarierna är oftast personer som är bekanta för barnen. Barnen känner sig trygga då personalen är bekant och stöds i sin utveckling då relationerna är långvariga.. 4. FÖRVERKLIGANDET AV SMÅBARNSFOSTRAN 4.1 Vården och uppfostran som helhet I Solstugan förverkligas barnens vård och fostran enligt Grunderna för småbarnsfostran Personalen har gemensamma diskussionstillfällen och möten för att följa principerna. Det ordnas också gemensamma skolningsdagar och Solstugans personal deltar i skolning som utomstående anordnar. 4.2 Fostrare inom småbarnsfostran I Solstugan verkar hela personalen enligt gemensamma värderingar och verksamhetsmodeller. Fostraren respekterar både barnet och dess föräldrar, deras värderingar och bakgrund. I samarbetet med föräldrarna har föräldrarna huvudansvaret för barnets småbarnsfostran i enlighet med Fostringsgemenskapsmodellen. Solstugan stöder föräldrarna och samarbetar med dem. Det är viktigt att fostrarna i Solstugan är medvetna om sin egen roll som fostrare och om sina egna värderingar och principer. Verksamhetsmodeller och linjedragningar görs upp med hela personalen utgående från de värderingar och principer som presenteras i denna plan. 4.3 Miljön för småbarnsfostran i Solstugan En trevlig omgivning ger föräldrarna möjlighet att delta och motiverar dem att ta del i dagliga rutiner då de för barnet till daghemmet och hämtar hem barnet. Solstugan tycker att det är viktigt att föräldrarna är med och skapar en trevlig miljö för barnen och dem själv i

6 daghemmet. Solstugan stöder aktiva föräldrars verksamhet genom att erbjuda Solstugans utrymmen till möten och övriga evenemang. Solstugan mål är att kravet på en trygg, positiv, funktionell och trevlig miljö uppfylls. Om miljön är hemtrevlig skapas en positiv grund för småbarnsfostran som inte är anstaltslik. Solstugans centrala läge i närheten av Kyrkslätts centrum samt naturen ger utmärkta möjligheter att ta del av den mångsidiga fostringsmiljön. Den service som erbjuds utnyttjas som tidigare presenterats. Under våren och hösten ger den omkringliggande naturen utmärkta möjligheter att lära barnen respekt och bevarande av naturen. Personalen har fått utbildning i Mulleverksamhet. Kurserna ordnas av Konditionsfrämjandet rf Inlärningen i Solstugan I Solstugan stöder man barnet naturliga intresse för närmiljön. Barnet får vara en aktiv forskare och kunsapssökare genom lek. Varje barns individuella förmåga att ta in kunskap och handskas med helheter tas i beaktande. Traditionella inlärningsmodeller används i liten utsträckning. Största delen av inlärningen sker genom lek och dold i de dagliga rutinerna. 4.5 Språkets betydelse i Solstugan I Kyrkslätt är majoritetens språk finska. Solstugan erbjuder dagvård för svenk-och finskspråkiga familjer. Solstugan erbjuder inte språkbadsverksamhet. I Solstugan värnar man om den finlandssvenska kulturen och om de finlandssvenska traditionerna och värderingarna. Barnen uppmuntras att uttrycka sig spontant i alla situationer. En lugn, hemtrevlig och trygg miljö uppmuntrar barnen att uttrycka sig och att ta del i samtal. Om barnets starkare språk är finska uppmuntras barnet att använda svenska. Om barnet inte förstår det som sägs, översätts den del som behövs för att barnet ska förstå till finska. I övrigt talar personalen svenska med barnen. 4.6 Stöd av barnens naturliga beteende Solstugan använder sig av barnens naturliga lek i inlärningssituationer. Med hjälp av leken styrs verksamheten beroende på målet. I leken finns innehåll som stöder barnets utveckling och inlärning enligt målen för småbarnsfostran. Genom leken kan barnet förverkliga sig själv. Dessutom stöder man barnets vilja att utforska och uppleva omgivningen, bearbeta sina känslor, upplevelser, erfarenheter och tankar. Barnens initiativlust ska komma till sin rätt. Konsten är en viktig del inom barnens småbarnsfostran. Barnen ges möjligheter att vara kreativa och att få använda sin fantasi. Teckningsuppgifter och pyssel utförs enligt olika

7 teman. Årstiderna och våra högtider är riktgivande för temaområdena. Föräldrarna anordnar teaterbesök för barnen och övriga utfärder i samarbete med Solstugan. I Solstugans dagliga verksamhet tar man hänsyn till barnens naturliga behov av att röra på sig. Dels rör barnen på sig enligt sina naturliga behov och dels genom ledd verksamhet. Ett barn som rör på sig upplever omgivningen mångsidigt och aktiviteten ger en grund för andlig utveckling. 4.7 Innehållsmässiga inriktningar Matematik I Solstugans naturliga rutiner tar man tillvara barnens naturliga vilja att jämföra, bygga, mäta och klassificiera olika saker. Förståelsen för matematiskt tänkande stöds genom enkla uppgifter där barnen uppmuntras att använda sitt matematiska kunnande Naturvetenskap I Kyrkslätt är naturen nära. Barnen i Solstugan får uppleva naturen runtomkring dem under alla årstider. Under utfärder bekantar sig barnen med växter, djur, årstidernas växlingar och väderfenomen. Det specifika i Kyrkslätts natur betonas och man följer med de förändringar som sker i naturen. Det man sett och upplevt i naturen bearbetas efter utfärden. Då fördjupas barnens insikter Historia och samhällslära Hembygdens historia är en viktig del som betonas för att barnen ska förstå sin egen bakgrund. Kyrkslätt och dess grannkommuner har en intressant historia som tas upp och bearbetas tillsammans med barnen om det faller sig naturligt eller om någon speciell händelse uppmärksammas eller firas i kommunen Estetik Estetisk inlärning följer principerna för småbarnsfostrans grunder år Etik Det som är etiskt rätt och allmänt accepterade värderingar i samhället är viktigt att föra vidare till barnen. I Solstugan anser vi att det här hör till det viktigaste inom småbarnsfostran. Det är väldigt viktigt att barnren lär sig de modeller för beteende och tänkande som är allmänt accepterat inom dagvården. Att kunna skilja mellan rätt och fel, att respektera varandra, ta hänsyn till och uppmärksamma andra samt att godkänna olikheter är viktigt och det betonas inom småbarnsfostran i Solstugan. Att kunna be om förlåtelse och att kunna ge förlåtelse är värderingar som fostrarna arbetar med och betonar i alla vardagliga situationer.

8 4.7.6 Religion I Solstugans vardagliga verksamhet betonas inte religion eller religiösa uppfattningar. För barnen berättar man om olika religioner då det naturligt passar in i situationen. Olika religionssamfund och helgdagar tas upp om det finns barn som hör till andra religiösa samfund än statskyrkan. Om detta besluter man tillsammans med barnens föräldrar. Under de kristna högtiderna tar barnen del i de evenemang församlingen anordnar Modersmålet Tänkandet och de språkliga färdigheternas utveckling stöds i en miljö där barnet har möjlighet att uttrycka sig, ställa frågor och diskutera. Sagor, litteratur, ramsor, lekar, spel, drama och rytm stöder den språkliga utvecklingen. Barnen inspireras av ord och berättelser. Vi vill väcka barnens nyfikenhet och intresse för sitt modersmål. 5. SPECIALSTÖD FÖR BARN 5.1 Barnets specialbehov och stödåtgärder Om barnet behöver speciella stödåtgärder utvärderas behovet utgående från kommunens plan för småbarnsfostran. Kommunens tjänster används vid evalueringen av barnets behov. 6. SMÅBARNSFOSTRAN BEROENDE PÅ SPRÅKLIG OCH KULTURELL BAKGRUND 6.1 Småbarnsfostran för barn med teckenspråk som modersmål I Solstugan har fostrarna utbildat sig så att de kan ta hand om hörselskadade barn. De barn som har teckenspråk som modersmål vistas i blandgrupper eller i små barngrupper. I detta nu kan personalen kommunicera med de hörselskadade barnen på en rätt så god nivå. Samarbetet med föräldrarna är mycket viktigt då det gäller de hörselskadade barnen. Vid samarbetet läggs stor vikt. Barnets specifika behov utreds noggrant tillsammans med föräldrarna. 7. FRÅN SAMARBETE TILL GEMENSKAP 7.1Förverkligandet av fostringsgemenskapen I Solstugan betyder fostringsgemenskap att föräldrarna och fostrarna tillsammans arbetar för barnets tillväxt, utveckling och tillsammans stöder inlärningen. Öppenhet och ett ömsesidigt förtroende är grunden för samarbetet.

9 För att få bakgrundsinformation om barnets vanor och information om hur föräldrarna handhar olika situationer hemma, fyller alla föräldrar i ett frågeformulär i början av samarbetet. Personalen gör en värdering utgående från informationen.utvärderingen diskuteras inom personalen och resultatet diskuteras sedan tillsammans med föräldrarna under utvecklingssamtalen. Innan föräldrarna fyller i frågeformuläret kommer man överens om en träff. Man träffas antingen i Solstugan eller hemma hos familjen om föräldrarna så önskar. Då presenteras Solstugans principer för småbarnsfostran. Det är naturligt för personal och föräldrar att kontinuerligt vara i växelverkan gällande barnet och det har en positiv inverkan på barnets utveckling. Dialogen mellan föräldrar och personal förverkligas i enlighet med kommunens principer för småbarnsfostran. 8. DEN INDIVIDUELLA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN OCH DESS UPPFÖLJNING Utgångspunkten för den individuella vårdplanen är följande. Vårdplanen är personlig, där ingår eventuella stödåtgärder. Den gäller från den dag dagvården inleds tills dagvården avslutas. Den individuella vårdplanen görs tillsammans med föräldrarna och uppföljs kontinuerligt. Barnets intressen, individuella behov, styrkor och framtidsutsikter tas i beaktande. 8.1 Dagvården inleds Den individuella vårdplanen påbörjas då föräldrarna och personalen träffas första gången. Antingen träffas man i Solstugan eller hemma hos familjen. Nu bestäms också hur perioden då barnet ska bekanta sig med daghemmet ska se ut. Nu diskuteras också frågeformuläret som föräldrarna fyllt i på förhand. Barnets vanor och beteende klarläggs. Föräldrarnas speciella önskemål framläggs. 8.2 Vårdplanens uppläggning och utvärdering Föräldrarnas och fostrarnas opartiska observationer av barnet utgör grunden för vårdplanen. Observationerna används som grund för diskussioner tillsammans med föräldrarna. Det här är grunden för vårdplanen. Därefter görs ett avtal mellan fostrarna och föräldrarna om barnets vardag i Solstugan. Planen granskas och uppdateras två till tre gånger under verksamhetstiden från augusti till juni. 8.3 Uppmärksammande av barnets specialbehov i planeringen Fostrarna diskuterar och värderar barnets eventuella behov av stödåtgärder. Utgående från fostrarnas utvärdering om stödåtgärder tas saken upp till diskussion tillsammans med föräldrarna. Utgående från diskussionen mellan vårdnadshavare och fostrare tas sedan kontakt med de personer som bär ansvaret för specialbarnen i kommunen. Sedan kommer man

10 överens om åtgärder. Stödåtgärderna för barnet förverkligas tillsammans med de som bär ansvaret för specialbarnen inom kommunen. 9. UTVECKLINGEN AV PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 9.1 Den interna utvärderingen I Solstugan förverkligas vårdplanens utvärdering, utveckling och uppföljning individuellt. För varje barn anpassas vårdplanens innehåll, utveckling och uppföljning. Utvärderingen av Solstugans interna verksamhet hör till fostrarnas uppgifter liksom utvärderingen av vårdplanernas förverkligande och utvecklandet av vårdplanerna. Fostrarna är medvetna om barnens individuella vårdplaner, de följer planerna, utvecklar dem och gör en gemensam utvärdering gällande det enskilda barnet. 9.2 Utvecklingen av vårdplanen Genom fortbildning, erfarenhet och den kunskap och erfarenhet föräldrarna tillför verksamheten i Solstugan utvecklas planen för småbarnsfostran så att den stöder barnets utveckling optimalt. Fostringsgemenskapen har varit en viktig del av samarbetet och utvecklingen i Solstugan. Personalen har deltagit i fortbildning inom området för fostringsgemenskap. Dessutom är Solstugan med i ett nätverk med andra privata daghem där fostringsgemenskapen lyfts fram. Nätverkets mål är att utveckla de privata daghemmens verksamhet så att fostringsgmenskapen, samarbetet med familjerna utvecklas i enlighet med målen för småbarnsfostran. 9.3 Planen för småbarnsfostran styr dagvårdens kvalitet Solstugans verksamhet grundar sig på dagvård av god kvalitet. Solstugan eftersträvar välmående barn och barn som utvecklas väl. Barnens utveckling och fostran sker i samarbete med föräldrarna genom fostringsgemenskap. Som instrument och grund för samarbetet används den individuella vårdplanen för barnet, som görs upp tillsammans med föräldrarna. För att förbättra småbarnsfostran görs en förfrågan till föräldrarna vartannat år. Förfrågan genomförs regelbundet vartannat år. Frågorna kretsar kring helheter som är viktiga för småbarnsfostran. Förfrågans delområden är följande:

11 1. Trygghet 2. Rättvisa 3. Gott uppförande 4. Omhändertagandet av barnet i Solstugan 5. Uppmuntran till positiva erfarenheter 6. Verbal uttrycksförmåga, språkets utveckling 7. Samarbete i gruppen 8. Utnyttjande av tiden inom gruppverksamheten 9. Stödet av barnets individuella egenskaper och egenheter 10. Barnets aktivitet i gruppen Resultatet av undersökningen behandlas på personalens möten som anordnas regelbundet. Resultaten används för att förbättra vårdplanen för småbarnsfostran både på kort och lång sikt. 9.2 Kriterierna för god barnavård i Solstugan Målet för småbarnsfostran i Solstugan är ett glatt och välmående barn som trivs i dagvård. Solstugans dagvård och småbarnsfostran är av god kvalitet om barnet trivs och föräldrarna är nöjda med dagvården och även de upplever att barnet trivs. 9.3 Utbildning av personalen inom småbarnsfostran Fostringspersonalen i Solstugan får fortbildning inom de områden de är intresserade av och känner sig duktiga i. Långa arbetsförhållanden eftersträvas där var och en inom personalen kan utvecklas och fortbilda sig inom sitt arbetsområde.ett brett kunnande inom Solstugans organisation eftersträvas. Behovet av fortbildning diskuteras och jämförs samt ställs i relation till planen för småbarnsfostran. Målet är att alla inom personalen kan bidra och dela med sig av sitt kunnande så att det gynnar alla i fostringsgemenskapen. 9.4 Uppföljandet av planen för småbarnsfostran Målen för småbarnsfostran utvärderas dels för det enskilda barnets del, dels för enhetens del. Fostrarna och föräldrarna har alltid möjlighet att diskutera saker som berör det egna barnets vårdplan eller hela gruppens verksamhetsplan. Beroende på ärendets natur diskuteras och behandlas frågan. Fortlöpande kommunikation kring verksamheten på Solstugan är en del av planen för småbarnsfostran.

12 Utvecklingssamtal mellan föräldrar och fostrare ordnas två gånger per år. Den individuella vårdplanen diskuteras, uppföljs och utvärderas. Utvecklingssamtal kan även ordnas oftare vid behov. 10. PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN OCH GODKÄNNANDET AV DEN Solstugans plan för småbarnsfostran är ett resultat av många verksamhetsperioder och planen är grunden för all verksamhet. Målet är att planen godkänns och träder i kraft från och med Solstugans plan för småbarnsfostran lever och utvecklas hela tiden liksom projektet fostringsgemenskap.

Plan för småbarnsfostran

Plan för småbarnsfostran Plan för småbarnsfostran Hembacka daghem 1 Hembacka daghem är ett daghem i Liljendal, Lovisa. Daghemmet har två avdelningar, lilla sidan med 12 platser för 1-3 åringar och stora sidan med 20 platser för

Läs mer

Lovisa stads plan för småbarnsfostran

Lovisa stads plan för småbarnsfostran Det här är Lovisa stads plan för småbarnsfostran. Den baserar sig på de riksomfattande grunderna för småbarnsfostran. Planen uppdateras vart annat år och godkänns av bildningsnämnden. Dagvårdsenheterna

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN 2011-2012 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 2644 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD FÖR VERKSAMHETEN Verksamhetsplanen

Läs mer

Planen för småbarnsfostran

Planen för småbarnsfostran Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem Det här är Isnäs daghems plan för småbarnsfostran. Den baserar sig på Lovisa stads plan för småbarnsfostran. Daghemmets personal gör i samråd med föräldrarna upp

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN 2014-2015 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 4704 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD

Läs mer

1. Enhetens verksamhets idé

1. Enhetens verksamhets idé 1. Enhetens verksamhets idé Daghemmet Arken är ett heldagsdaghem på kristen grund. Vår uppgift är att stödja föräldrarna i deras uppfostrande roll. Daghemmet vill erbjuda en positiv och trygg miljö för

Läs mer

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD Korsholms familjedagvård erbjuder småbarnsfostran i en hemlik och trygg miljö. Målet med en kvalitativ vård och fostran är att ge barnen en lycklig

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN 1. CENTRALA PRINCIPER 1.1 VÄRDEGRUND Vi vårdar och uppfostrar barnen, i samarbete med föräldrarna i en trygg och stödjande miljö. Vi värdesätter barnens

Läs mer

NICKBY GÅRDS DAGHEM KARTANON PÄIVÄKOTI

NICKBY GÅRDS DAGHEM KARTANON PÄIVÄKOTI 29.8.2013 NICKBY GÅRDS DAGHEM KARTANON PÄIVÄKOTI Plan för småbarnsfostran Innehåll 1. Nickby Gårds daghem... 2 2. Verksamhetsidé... 2 3. Fostringsmiljön på Nickby gårds daghem... 4 4. Fostringsgemenskapen...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp

Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp För en bättre dagvård - utvecklande av specialdagvården inom småbarnsfostran i Västra och Mellersta Nyland Barnets behov

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA Eftermiddagsverksamheten skall stödja och förebygga barnets välmående, samt genom meningsfull och mångsidig verksamhet skapa förutsättningar för växande

Läs mer

PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR)

PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR) PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR) En gemensam plan gjord av Dragsfjärd, Kimito och Västanfjärd kommun. I arbetsgruppen har suttit tjänstemän från daghemmen, familjedagvården och rådgivningarna på ön.

Läs mer

Kyrkbackens daghem Planen för småbarnsfostran

Kyrkbackens daghem Planen för småbarnsfostran Kyrkbackens daghem Planen för småbarnsfostran 1 Planen för småbarnsfostran 2 Daghemmet Kyrkbackens daghem Ventusvägen 27 Daghemsföreståndare Leskelä Kristina Postnummer och postanstalt 67700 Tel:044-7809435

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Personalen i daghemmet finns till för barnet.

Personalen i daghemmet finns till för barnet. 2. VÅR VÄRDEGRUND 2.1 TRYGGHET Vi strävar till att erbjuda barnet en god vård och en trygg miljö. Varaktiga människoförhållande och strukturerad dagsrytm. Att barnet och familjen ska känna sig varmt välkomna

Läs mer

Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem.

Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem. Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem. Det här är Isnäs daghems plan för småbarnsfostran. Den baserar sig på Lovisa stads plan för småbarnsfostran. Daghemmets personal gör i samråd med föräldrarna upp

Läs mer

PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning 1. Småbarnsfostran 2 2. Småbarnsfostran i Korsholms kommun 3 2.1. Syftet med småbarnsfostran 4 2.2. Målet för småbarnsfostran 4 2.3. Korsholms kommuns organisation

Läs mer

PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013

PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013 PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013 DAGHEMMET LILLBONDEN PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ENHETENS VERKSAMHETSIDE 2. BESKRIVNING AV ENHETENS INLÄRNINGSMILJÖ 3. FOSTRINGSGEMENSKAPEN 4. BARNETS

Läs mer

Med utgångspunkt i målen för verksamheten utgår dagbarnvårdaren i sitt arbete från såväl det enskilda barnet som barngruppens behov.

Med utgångspunkt i målen för verksamheten utgår dagbarnvårdaren i sitt arbete från såväl det enskilda barnet som barngruppens behov. Förutsättningar Familjedaghemmet Familjedaghemmet är en del av förskoleverksamheten/skolbarnsomsorgen med egna förutsättningar, en egen organisation och en egen pedagogisk inriktning. Verksamheten utmärks

Läs mer

Plan för småbarnsfostran inom familjedagvården

Plan för småbarnsfostran inom familjedagvården Plan för småbarnsfostran inom familjedagvården TJÄNSTER FÖR SMÅBARNSFOSTRAN I SIBBO PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN INOM FAMILJEDAGVÅRDEN Sibbo kommuns plan för småbarnsfostran inom familjedagvården har utarbetats

Läs mer

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14)

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) Innehållsförteckning 1 ENHETENS VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.1 PRIMÄR UPPGIFT... 3 1.2 VÄRDEN... 3 1.3 INLÄRNINGSSYN... 3 1.4 SPECIALDRAG, STYRKA, TYNGDPUNKTER

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Kuggom daghem Planen för småbarnsfostran 2012

Kuggom daghem Planen för småbarnsfostran 2012 Kuggom daghem Planen för småbarnsfostran 2012 Kuggom daghem Kuggom daghem är ett tvåspråkigt daghem. I daghemmet finns två heldagsgrupper; Mymlan är för 0-3 årigar och 3-6 åringarna har en egen heldagsgrupp.

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

3 BARN I BEHOV AV STÖD I MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN

3 BARN I BEHOV AV STÖD I MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN KORSHOLMS KOMMUNS Innehållsförteckning 1 MÅL FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN 1.1 Stödjandet av hemmets och skolans fostrande arbete...3 1.2 Stödjandet av välbefinnandet, känslolivet och den sociala

Läs mer

Daghemmet. Tomtebo. verksamhetsplan

Daghemmet. Tomtebo. verksamhetsplan Daghemmet Tomtebo verksamhetsplan 2016-2017 Gemensam värdegrund för den svenska dagvården och utbildningen i Helsingfors Inom den svenska dagvården och utbildningen erbjuder vi en enhetlig svensk lärostig

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

DAGHEMMET ARKEN PLAN FÖR SMÅBARNS FOSTRAN

DAGHEMMET ARKEN PLAN FÖR SMÅBARNS FOSTRAN DAGHEMMET ARKEN PLAN FÖR SMÅBARNS FOSTRAN INLEDNING Daghemmet Arken är ett köpservice daghem som startades hösten 2000. Vi har 21 platser att erbjuda kommunen. Vi har en barngrupp i åldern 1-5 år. Personalen

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Arbetsplan Älvbackens förskola

Arbetsplan Älvbackens förskola Arbetsplan Älvbackens förskola 2013/2014 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957 93 Pello

Läs mer

PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN på daghemmet Lyan

PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN på daghemmet Lyan PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN på daghemmet Lyan TRADITIONER Jul, påsk m.m. Vår kultur och andras SAMARBETE Föräldrar, nätverk, mångprofessionalitet, stödnivåer, fostringsgemenskap, utvecklingssamtal RUTINER

Läs mer

SMÅBARNSFOSTRAN. Information till småbarnsföräldrar. Vad skapar nyfikenhet, inlärningsglädje?

SMÅBARNSFOSTRAN. Information till småbarnsföräldrar. Vad skapar nyfikenhet, inlärningsglädje? Vad skapar nyfikenhet, inlärningsglädje? Vad ligger bakom lek och rörelse? Varifrån glädje i delaktighet? SMÅBARNSFOSTRAN Information till småbarnsföräldrar Syftet med detta häfte är att informera föräldrar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Överby daghems. arbetsplan

Överby daghems. arbetsplan Överby daghems arbetsplan 2017-2018 KONTAKTINFORMATION: Adress: Överby Daghem Överbyvägen 62 22150 Jomala Telefon: +358 18 31240 Mobil: +358 457-382 83 56 Mailadress: overbydaghem@jomala.ax Vid Överby

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan 2010-2011 Verksamhetsbeskrivning Fritidshemmets verksamhet bygger på den läroplan som finns för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Godkänd av bildningsnämnden 7.4.2011, 26 Uppdaterad 1.10.2013

Godkänd av bildningsnämnden 7.4.2011, 26 Uppdaterad 1.10.2013 Godkänd av bildningsnämnden 7.4.2011, 26 Uppdaterad 1.10.2013 1 Innehåll Lovisa stads småbarnsfostran 2 Småbarnsfostrans värdegrund och mål 3 Inlärningsmiljön 4 Språklig utveckling och språkets betydelse

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

Forsby daghems plan för småbarnsfostran

Forsby daghems plan för småbarnsfostran Forsby daghems plan för småbarnsfostran Beskrivning av Forsby daghem Forsby daghem är ett tvåspråkigt daghem som byggdes 1995. Tretton år senare, 2008, förstorades daghemmet. Daghemmet finns i Forsby sågs

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

GRANNSTUGAN. Läroplan av småbarnsfostran

GRANNSTUGAN. Läroplan av småbarnsfostran GRANNSTUGAN Läroplan av småbarnsfostran 1. VEM ÄR VI? 1.1 Målsättning 2. SMÅBARNSFOSTRAN 2.1 Värdegrund 3. GENOMFÖRANDET AV SMÅBARNSFOSTRAN 3.1 Vård, fostran och undervisning som helhet 3.2 Inlärningsmiljön

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET. centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik

SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET. centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik Inledning Du kan påverka På väg mot ett gemensamt mål En lärande gemenskap verksamhetskulturens betydelse

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

3. Ordnande och förverkligande av förskoleundervisningen

3. Ordnande och förverkligande av förskoleundervisningen Sivu 1/5 Arbetsplan 1. Enhetens uppgifter Enhet: Svenska förskolan Utbildningsanordnare: Sjundeå kommun Undervisningsspråk: svenska Elevantal: 31 Antal lärare: 2 2. Förskoleundervisningens centrala mål

Läs mer

Förskoleklassens verksamhetsplan

Förskoleklassens verksamhetsplan Förskoleklassens verksamhetsplan Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång skall skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande citat

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Namn Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kommun Lappträsk Skola Kapellby skola Träder i kraft Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

1. Miljöfostran in Ingå

1. Miljöfostran in Ingå Innehåll 1. Miljöfostran in Ingå... 2 1.1. Ett positivt förhållningssätt till naturen och miljön... 2 2. Hållbar utveckling... 4 2.1. Agenda 2030... 4 2.2. Hållbar utveckling i planer som styr fostran

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 1 DAGHEMMET SOLÅKER TUSENFOTINGARNA 2015 PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning 1 Vår verksamhetsidé... sid 3 2 Beskrivning av inlärningsmiljön... sid 4 3 Fostringsgemenskapen...

Läs mer

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan KILSMYRANS förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Havskorallen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Havskorallen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Havskorallen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

ARBETSPLAN FRITIDSHEMMET HUMLAN

ARBETSPLAN FRITIDSHEMMET HUMLAN ARBETSPLAN FRITIDSHEMMET HUMLAN 2016 2017 Innehållsförteckning 1. Målsättning 3 1.1 Målsättning för verksamheten 3 1.2 Pedagogiskt arbete 3 1.3 Omvårdnad 3 1.4 Värdegrund 3 1.5 Miljötänkande 3 2. Samarbete

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Nyhemsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Nyhemsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Nyhemsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet a för planen Förskolechef i samråd med personalen

Läs mer

Förskolan som sätter leken i centrum för barns lärande

Förskolan som sätter leken i centrum för barns lärande K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Matrisen Förskolan som sätter leken i centrum för barns lärande Vi vill väcka barnens lust och nyfikenhet för att lära genom lek. Pedagoger och barn

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

DAGHEMMET FYRKLÖVERN. Arbetsplan för förskolan

DAGHEMMET FYRKLÖVERN. Arbetsplan för förskolan DAGHEMMET FYRKLÖVERN Arbetsplan för förskolan 2015-2016 Enhet: Daghemmet Fyrklövern Munkvikvägen 31 21600 Pargas 044 788 3698 Gruppens namn: Gruppens storlek: Personal: Trollsländorna 20 barn (15 pojkar

Läs mer

Handlingsplan för 2012/2013

Handlingsplan för 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (16) Handlingsplan för Östers förskola 2012/2013 X X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation

Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation 2012-12-07 1 Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation Språk och kommunikation Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin

Läs mer

Pedagogisk planering Älvbackens förskola

Pedagogisk planering Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2015-2016 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske vik Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA

Läs mer

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen Beskrivning

Läs mer

SÖDRA PAIPIS GRUPPIS PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

SÖDRA PAIPIS GRUPPIS PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN SÖDRA PAIPIS GRUPPIS PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2009-2010 SÖDRA PAIPIS GRUPPIS PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2009-2010 ENHETENS VERKSAMHETSIDE FÖR 2-5 ÅRINGAR Vår verksamhet bygger på: - Att vi ger tid, uppmärksamhet,

Läs mer

Pahkavuori daghem består av 4 barngrupper. I Solstrålarna talar vi svenska, I de övriga grupperna, Mintut, Pippurit och Paprikat, talar vi finska.

Pahkavuori daghem består av 4 barngrupper. I Solstrålarna talar vi svenska, I de övriga grupperna, Mintut, Pippurit och Paprikat, talar vi finska. Pahkavuori daghem består av 4 barngrupper. I Solstrålarna talar vi svenska, I de övriga grupperna, Mintut, Pippurit och Paprikat, talar vi finska. Personalen är lagenlig; barnträdgårdslärare, vårdare och

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun

Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun FAMILJEDAGHEM/ FAMILJEFRITIDSHEM Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. och riktlinjer... 4 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Utveckling och lärande... 5 2.3 Barns inflytande...

Läs mer

Verksamhetsplan. Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola. Ett livslångt lärande En rättighet

Verksamhetsplan. Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola. Ett livslångt lärande En rättighet Verksamhetsplan Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola Ett livslångt lärande En rättighet Inriktning: Utepedagogik och Språk Rev 161024 Organisation Älta skola F-6 Kolarängens

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Munksnäs Småbarnsskola Stiftelsen Sedmigradsky Grundvägen 39 00330 Helsingfors 050 406 52 03 munksnas@sedmigradsky.fi Presentation av Stiftelsen Sedmigradsky och Munksnäs Småbarnsskola

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer