HEMATOPATOLOGI DSM106 REAKTIV LYMFKNUTA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HEMATOPATOLOGI DSM106 REAKTIV LYMFKNUTA"

Transkript

1 HEMATOPATOLOGI DSM106 REAKTIV LYMFKNUTA Fallbeskrivning: 48 årig kvinna, tidigare frisk, sedan ett par månader noterat knölar i vänster armhåla. Initialt utfördes finnålsaspiration som inte gav hållpunkter för malignitet men eftersom en av lymfkörtlarna var stor (3 cm i diameter) och inte minskade i storlek opererades den bort. Mikroskopisk beskrivning: I låg förstoring ses att lymfknutan är genomskuren i hilusområdet. Den omges av en bindvävskapsel. I parenkymet ses talrika folliklar med germinalcentra (kallas även B cellsfolliklar) vilka framträder som ljusare, runda områden omgivet av ett mörkare område, mantelzonen. I högre förstoring ses att det i folliklarna finns dels små lymfocyter (centrocyter) dels aktiverade lymfocyter vilka kännetecknas av att de är större och har större cellkärnor (centroblaster). Här kan man också se mitoser och apoptoser vilket visar att det är hög celldelning och celldöd i folliklarna. Apoptotiska celler tas upp av makrofager, stora celler med ljus cytoplasma som innehåller rester av döda celler. Germinalcentra omges av en mantelzon av små lymfocyter. Centralt i lymfkörteln ses en blandning av små lymfocyter och en del plasmaceller. Diagnos: Lymfknutan har en ordinär struktur. Atypiska celler påvisas inte. Fynden är förenliga med en reaktiv lymfadenit.

2 DSM016 (2g) GRANULOMATÖS INFLAMMATION I LYMFKÖRTEL Klinisk bakgrund 35-årig tidigare frisk invandrare från Afrika söker på mottagningen pga en resistens på halsen. Finnålspunktion gav endast lymfoida celler i utbyte. Resistensen exstirperades. Makroskopisk bild: På snittytan ses en stor grågul nekros samt små grå härdar. Histologisk undersökning Snitt från en lymfknuta med en stor nekros kantad av cytoplasmarika, delvis lätt elongerade medelstora celler med rundad eller oval kärna (aktiverade makrofager; så kallade epiteloidceller). Enstaka flerkärniga jätteceller av Langhans-typ med hästskoformad kärnanordning kan också iakttagas. I resten av lymfknutan och även i omgivningen förekommer talrika rundade mindre eller större granulom som består av epiteloidceller och jätteceller. Inom några av dessa finns små centrala nekroser. Nekrosen är av koagulativ typ, s k "skuggceller" kan fortfarande igenkännas. PAD: Nekrotiserande epiteloidcellig granulomatös lymfadenit. I första hand bör M.tuberculosis övervägas som orsak. OBS! Diagnosen tuberkulos kan ställas endast efter specialfärgning som påvisar förekomst av syrafasta stavformade bakterier.

3 DSM039 (60) SARKOIDOS I LYMFKNUTA 32-årig kvinna med rethosta och andfåddhet sedan fyra månader. Icke rökare. Vid röntgen pulm ses utvidgat mediastinum (fjärilsutseende). Både sputumcytologi och bronkoskopi är negativa. Man gör mediastinoskopi och extirperar en av de multipla, friliggande lymfkörtlarna. Mikro: Uppvisar en lymfkörtel genomsatt av delvis konfluerande bollar av epiteloidceller. Vidare ses enstaka flerkärniga jätteceller av Langhans typ. I randsinus ses sinushistiocytos med antrakotiska partiklar (en bra markör för lymfkörtlar i mediastinum). Inga nekroser. PAD: Lymfkörtel med sarkoidos.

4 DSM106 REAKTIV LYMFKNUTA Fallbeskrivning: 48 årig kvinna, tidigare frisk, sedan ett par månader noterat knölar i vänster armhåla. Initialt utfördes finnålsaspiration som inte gav hållpunkter för malignitet men eftersom en av lymfkörtlarna var stor (3 cm i diameter) och inte minskade i storlek opererades den bort. Mikroskopisk beskrivning: I låg förstoring ses att lymfknutan är genomskuren i hilusområdet. Den omges av en bindvävskapsel. I parenkymet ses talrika folliklar med germinalcentra (kallas även B cellsfolliklar) vilka framträder som ljusare, runda områden omgivet av ett mörkare område, mantelzonen. I högre förstoring ses att det i folliklarna finns dels små lymfocyter (centrocyter) dels aktiverade lymfocyter vilka kännetecknas av att de är större och har större cellkärnor (centroblaster). Här kan man också se mitoser och apoptoser vilket visar att det är hög celldelning och celldöd i folliklarna. Apoptotiska celler tas upp av makrofager, stora celler med ljus cytoplasma som innehåller rester av döda celler. Germinalcentra omges av en mantelzon av små lymfocyter. Centralt i lymfkörteln ses en blandning av små lymfocyter och en del plasmaceller. Diagnos: Lymfknutan har en ordinär struktur. Atypiska celler påvisas inte. Fynden är förenliga med en reaktiv lymfadenit

5 DSM108 FOLLIKULÄRT LYMFOM GRAD 1 Fallbeskrivning: 71 årig man, diabetes mellitus men i övrigt frisk, sökte akuten för bröstsmärtor. Datortomografiundersökning visade diskbråck men också multipla förstorade lymfkörtlar i mediastinum, buk och axiller. Detta föranledde lymfomutredning. Helt normala blodvärden. I lokalanestesi extirperas lymfkörtel från vänster axill 3 x 1,8 x 1 cm. Man gjorde även en benmärgsundersökning som finns under nr. DSM113. Mikroskopisk beskrivning: Två vävnadsbitar på glaset, båda består av lymfkörtelvävnad. I låg förstoring ses att lymfkörteln har en avvikande struktur (jmfr DSM106) och består av tätt packade, antytt rundade områden; follikellika strukturer med mycket lite mellanliggande parenkym. Mantelzonen är uttunnad eller saknas helt. I högre förstoring ser man att lymfocyterna i de follikellika strukturerna mestadels är små (centrocyter) och endast få stora lymfocyter (centroblaster), det finns få mitoser och apoptoser och mycket få makrofager. Diagnos: Lymfknutans grundstruktur är avvikande och de normala B cellsfolliklarna är ersatta av follikellika strukturer, s.k. neoplastiska folliklar. I dessa är majoriteten av cellerna små. Fynden talar för follikulärt lymfom av låg malignitetsgrad, grad I enligt WHO.

6 DSM109 FOLLIKULÄRT LYMFOM Fallbeskrivning: 68 årig kvinna med hypertoni och ledbesvär. Insjuknade med buksmärtor och sökte initialt gynekolog men överfördes till kirurgen. Gastroskopi och coloskopi var u.a. och man utförde en explorativ laparatomi. I samband med denna hittades en resistens vid tunntarmen och förstorade intraabominella lymfkörtlar. Del av tunntarmen och en lymfkörtel extirperades. DSM109 utgöres av lymfkörtelpreparatet. (DSM119 utgör tarmpreparatet) Mikroskopisk beskrivning: I låg förstoring ses en liten lymfkörtel som är inbäddad i fettväv. I lymfkörteln ses tätt packade, runda eller bollformade områden, så kallade follikellika strukturer, kallas även neoplastiska folliklar. Dessa omges ibland av en tunn, mörkare mantelzon. Mycket lite parenkym finns mellan de neoplastiska folliklarna. I högre förstoring ses att cellerna i de neoplastiska folliklarna mestadels är små. Mycket få mitoser och apoptoser talar för låg proliferation. Diagnos: Lymfknutans grundstruktur är avvikande och de normala B cellsfolliklarna är ersatta av follikellika strukturer, s.k. neoplastiska folliklar. I dessa är majoriteten av cellerna små. Fynden talar för follikulärt lymfom av låg malignitetsgrad.

7 DSM110 (74) NON-HODGKINLYMFOM, FOLLIKULÄRT GRAD I 73-årig tidigare frisk man. Enligt egen uppgift känt en knöl till höger på halsen i närmare fem år. Denna har sakta tillvuxit. Därefter har tillkommit flera knölar till höger på halsen samt i båda axillerna. Inga B-symptom. Finnålspunktion av körteln på halsen inger misstanke på malignt lymfom, närmast immunocytom. För säkerställande av diagnos och histologisk subklassifikation avlägsnas en av körtlarna på halsen. Mikro: Lymfkörteln domineras av olikstora folliklar. Dessa domineras i sin tur av små till medelstora celler med kompakt kromatin och en nätt och jämt synlig liten inskärning i kärnan. I anslutning till denna inskärning ses en liten nukleol. Därtill förekommer enstaka större celler med luckrare kromatin och med nukleoler som ofta är membranrelaterade. De mindre cellerna är centrocyter, medan de enstaka större lymfatiska cellerna är centroblaster. Endast ett fåtal mitoser påvisas. Ingen nämnvärd förekomst av makrofager i folliklarna. Folliklarna omges endast ställvis av antydda mantelzoner. Immuncytokemisk undersökning av celler från lymfkörteln visar en monoklonal B- cellspopulation med fenotyp kappa. Således malignt non-hodgkinlymfom, follikulärt grad I enligt WHO. PAD: Non-Hodgkinlymfom, follikulärt grad I enligt WHO.

8 DSM111 FOLLIKULÄRT LYMFOM I LYMFKNUTA Fallbeskrivning: 60 årig kvinna med nypåkomna nattsvettningar. Man palperar en resistens till vänster i buken. Gynekologiskt ultraljud och CT visar att resistensen ligger retroperitonealt. Även förstorad lymfkörtel i vänster ljumske. Normala labvärden.i lokalbedövning extirperas lymfkörtel 3,5 x 2,5 x 1,5 cm vilken skickas ofixerad till patologen. Man gör även en benmärgsundersökning, inskannat preparat DSM114. Mikroskopisk beskrivning: I låg förstoring ses lymfkörtel med avvikande grundstruktur. Körteln är genomsatt av rundade, bollformade, follikelliknande områden som representerar neoplastiska folliklar. I vissa områden av lymfkörteln omges dessa av en mörkare mantelzon, i andra områden saknas denna och de neoplastiska folliklarna är svåra att avgränsa. I högre förstoring ses att cellerna i de neoplastiska folliklarna mestadels är små/intermediärstora (centrocyter). Enstaka celler med förstorad, nukleolförande kärna (centroblaster) ses också men de är få och ligger separerade från varandra. Mycket få mitoser och apoptoser talar för låg proliferation. Diagnos: Lymfknutans grundstruktur är avvikande och de normala B cellsfolliklarna är ersatta av follikellika strukturer, s.k. neoplastiska folliklar. I dessa är majoriteten av cellerna små/intermediärstora. Fynden talar för follikulärt lymfom av låg malignitetsgrad.

9 DSM113 FOLLIKULÄRT LYMFOM I BENMÄRG Fallbeskrivning: 71 årig man, diabetes mellitus men i övrigt frisk, sökte akuten för bröstsmärtor. Datortomografiundersökning visade diskbråck men också multipla förstorade lymfkörtlar i mediastinum, buk och axiller. Detta föranledde lymfomutredning. Helt normala blodvärden. Man gjorde en benmärgsundersökning samt extirperade en lymfknuta som finns under nr. DSM108 Mikroskopisk beskrivning: Preparatet utgörs av biopsi från crista iliaca. Man ser sparsam mängd megakaryocyter och erytropoes samt ett kraftigt infiltrat av små lymfoida celler. Det lymfatiska infiltratet ligger tätt nära bentrabekler vilket är ett typiskt växtmönster för follikulärt lymfom i benmärgen. Diagnos: Kraftigt engagemang av follikulärt lymfom i benmärg.

10 DSM114 FOLLIKULÄRT LYMFOM I BENMÄRG Fallbeskrivning: 60 årig kvinna med nypåkomna nattsvettningar. Man palperar en resistens till vänster i buken. Gynekologiskt ultraljud och CT visar att resistensen ligger retroperitonealt. Även förstorad lymfkörtel i vänster ljumske (se DSM111). Normala labvärden (Hb 142 g/l, LPK 3,8 x 10 (9)/L, TPK 210 x 10(9)/L, ingen lymfocytos). Benmärgsundersökning görs för att kartlägga lymfomutbredning. Mikroskopisk beskrivning: I låg förstoring ses att materialet utgörs av benmärgsbiopsi med bentrablekler och blodbildande benmärg. Cellhalten (förhållandet mellan blodbildande benmärg och fettmärg) är c:a 30%. I något högre förstoring ses att det inom flera områden finns ansamlingar av små lymfocyter. Dessa lymfatiska infiltrat finns företrädesvis i anslutning till bentrabekler och detta infiltrationsmönster talar starkt för engagemang av follikulärt lymfom i benmärgen. Diagnos: Follikulärt lymfom i benmärg

11 DSM115 LYMFOCYTÄRT LYMFOM Fallbeskrivning: 83 årig kvinna med känt lymfom. Erhållit flera olika behandlingsregimer. Lymfomet har nu recidiverat och eftersom man är orolig över transformation till aggressiv lymfomvariant extirperas en förstorad lymfkörtel från vänster axill. Mikroskopisk beskrivning: I låg förstoring ses att den normala lymfkörtelstrukturen saknas och är ersatt av mörkare och ljusare partier vilket ger snittytan ett fläckigt, nodulärt utseende. I högre förstoring ses att de mörkare partierna består en tät matta av små lymfocyter medan cellerna är lätt storleksökade i de ljusare partierna. Här finns även fåtaliga celler med förstorad, nukleolförande kärna, s.k. paraimmunoblaster, och fåtaliga mitoser. I dessa ljusare partier sker således celldelning och dessa områden kallas proliferationszoner. Ingenstans ses sammanhängande sjok av blaster. Man får således inga hållpunkter för transformation till aggressivt lymfom. Med ytterligare undersökningar bekräftades att cellerna var klonala B lymfocyter. Diagnos: Lymfknutan har avvikande struktur, här finns en tät matta av små lymfocyter och enstaka större celler, lokaliserade till proliferationszoner. Denna bild talar för småcelligt lymfocytärt lymfom.

12 DSM116.1 och DSM116.2 (75A/B) KRONISK LYMFATISK LEUKEMI (KLL) 64-årig kvinna med diagnosen kronisk lymfatisk leukemi. Nu ökad mjältstorlek samt anemi. Inga tecken till hemolys. Hb 77 g/l, LPK 93x10 9 /l med dominans av små lymfocyter, TPK 87x10 9 /l. Splenektomi utfördes, dels på grund av patientens lokala besvär, dels i hopp om att förbättra patientens blodvärden. Makro: Mjälte mätande 19x14x8 cm med vikt 1577 g samt med smågryniga men f ö homogena snittytor. Mikro (DSM116.1): Mjältvävnad där endast undantagsvis uppdelning mellan röd och vit pulpa kan ses. Områden med vit pulpa är konfluerande, men även i den röda pulpan förekommer en stark diffus lymfocytinfiltration. Det rör sig genomgående om små, cytoplasmafattiga lymfocyter och bilden är väl förenlig med vad som brukar ses vid kronisk lymfatisk leukemi. PAD: Kronisk lymfatisk leukemi DSM116.2 Benmärg från samma patient

13 DSM117 BURKITT LYMFOM 43-årig man med förstorad lymfkörtel submandibulärt på höger sida. Punktion inger misstanke om malignt lymfom. Inga B-symptom. Mikro: Lymfkörtel med utsuddad grundstrukturer. Cellerna är medelstora med luckert kromatin. Det förekommer rikligt med mitoser. Vävnaden ter sig mycket solid, vilket betingas av att tumörcellerna ligger tätt packade intill varandra, vilket ställvis nästan ger intryck av att de förekommer i förband. En hel del makrofager (stora ljusa celler) förekommer och innehåller ofta rester av digererade, döda lymfomceller. Makrofagernas ljusa cytoplasma mot den täta mattan av mörka lymfomceller gör att man ställvis får en antydd stjärnhimmelbild (starry sky pattern). Cellbilden och växtsättet ar typiskt för lymfoblastiskt lymfom av Burkitt-typ. PAD: Burkitt lymfom

14 DSM118 DIFFUST STORCELLIGT B CELLSLYMFOM Fallbeskrivning: 55 årig kvinna med diabetes mellitus, tablettbehandlad hypertoni, tidigare hjärtinfarkt. Sedan 5 månader tillbaka förstorad lymfkörtel till vänster på halsen. Finnålspunktion har ingett misstanke på lymfom. 3 cm stor körtel extirperas i lokalanestesi och skickas ofixerad till patologen. Frågeställning - lymfom? cancer?? Mikroskopisk beskrivning: I låg förstoring ses 2 bitar, båda delar av lymfkörtel. Lymfkörtelns normala grundstruktur är utsuddad. I kanten av den största biten ses ett område med mörkare färgning och i medelhög förstoring ses att detta område innehåller små lymfocyter vilka är en rest av den normala lymfkörteln. Övriga delar av lymfkörteln består av sammanhängande sjok av större, blastiska celler. I högre förstoring ses att blasterna har en oregelbunden kärna, ofta med urblåst kromatin. Här finns också ganska gott om mitoser. Immunhistokemi visade att de storleksökade cellerna var B lymfocyter. Diagnos: Lymfknutans normala struktur är utsuddad och ersatt av sjok av kraftigt storleksökade lymfocyter. Diffust storcelligt B cellslymfom.

15 DSM119 DIFFUST STORCELLIGT B CELLSLYMFOM Fallbeskrivning: 68 årig kvinna med hypertoni och ledbesvär. Insjuknade med buksmärtor och sökte initialt gynekolog men överfördes till kirurgen. Gastroskopi och coloskopi var u.a. och man utförde en explorativ laparatomi. I samband med denna hittades en resistens vid tunntarmen, 6 cm i diameter och förstorade intraabominella lymfkörtlar. Del av tunntarmen och en lymfkörtel extirperades. DSM119 är tarmpreparatet. (DSM109 utgör lymfkörteln). Tarmpreparatet var 17 cm långt och i kanten fanns tumörliknande vävnad. Mikroskopisk beskrivning: Endast del av preparatet visas; fettväv och tumörliknande vävnad i kanten av resektatet. Centralt och något till höger ses ett rundat område med avvikande färgbarhet. I högre förstoring ses att det avvikande området är en nekros, med cellskuggor och kärnsplitter. Välbevarade celler finns i kanten mellan tumör och fettväv. Här ses att tumören utgörs av sjok av stora blastlika celler med pleomorfa kärnor och rikligt med mitoser. Ytterligare undersökningar med hjälp av immunhistokemi och molekylärgenetiska metoder bekräftade att det var ett högmalignt B cellslymfom och att det hade utvecklats ur det follikulära lymfomet (DSM109). Diagnos: Diffust storcelligt B cellslymfom

16 DSM120 (73) NON-HODGKINLYMFOM, DIFFUS STORCELLIGT B-CELLSLYMFOM 56-årig kvinna med SLE vilken har steroid- och cytostatikabehandlats sedan tre år tillbaka. Nu fått starkt förstorade lymfkörtlar på halsen. Mikro: Lymfkörtelvävnad med helt utsuddad grundstruktur. Inga follikulära formationer förekommer. Cellbilden är mycket varierad. Det förekommer en del immunoblaster, d v s celler med måttlig mängd basofil cytoplasma (kan vara svårt att se i hematoxylin/eosinfärgade glas) och med stor central nukleol, centroblaster (stora celler med urblåst kromatin och med membranrelaterade nukleoler) samt en del lymfocyter och plasmaceller. PAD: Diffust storcelligt B-cellslymfom

17 DSM 121 (8) HODGKINLYMFOM AV NODULÄRSKLEROSERANDE TYP Kvinna, nu 29 år, med förstorade körtlar i fossa supraclavicularis sin. Lymfkörtelstatus i övriga lokaler u a. Inga allmänsymtom. Mikro: Preparatet utgör del av lymfkörtel. Lymfkörtelns normala grundstruktur är helt utplånad och några follikelcentra kan inte ses. Lymfkörtelns kapsel är förtjockad och från kapseln utgår fibrösa stråk in mot lymfkörtelvävnaden, vilket således ger bild av s k nodulär skleros. Om snittet undersöks i polariserat ljus ses att bindväven i dessa stråk är dubbelbrytande. I större förstoring ses en för Mb Hodgkin typisk cellflora i körteln. Det förekommer rikligt med s k lakunära celler, d v s stora histiocytära celler som skrumpnar under den histologiska bearbetningen, varför de tycks ligga i separata små hålrum. Därtill finns ganska rikligt med klassiska Reed-Sternbergceller, d v s vanligtvis dubbelkärniga celler med en stor, eosinofilt färgbar nukleol i vardera kärnan. För övrigt ses lymfocyter, plasmaceller och ganska rikligt med eosinofila, segmentkärniga granulocyter. PAD: Hodgkinlymfom

18 DSM122 (11) HODGKINLYMFOM AV NODULÄRSKLEROSERANDE TYP Kvinna född 1956 som under juni 1982 söker läkare för svullnad till höger på halsen. För övrigt inga påtagliga symtom i form av feber eller subjektiv sjukdomskänsla. Biopsi görs på en förstorad lymfknuta i höger fossa supraclavicularis. Mikro: Cirka centimeterstor, hård fibrös lymfknuta som mikroskopiskt företer förändringar väl förenliga med bild av Hodgkinlymfom av nodulär skleroserande typ. Således är större delen av den normala lymfkörtelvävnaden helt omvandlad och ersatt av stora bandformade kollagena bindvävsstråk, som omgärdar nodulära områden bestående av en blandad cellflora, med dels normala lymfocyter, dels granulocyter och plasmaceller. Dessa celler representerar sannolikt en normal reaktiv process. De maligna cellerna är s.k. Reed-Sternberg- och Hodgkinceller med varierande utseende. Dessa celler är stora med urblåsta kärnor och framträdande nukleoler. De minsta av dessa celler har utseende av immunoblaster, men flertalet är större och visar uttalad atypi. En variant av Hodgkinceller är de s k lakunära cellerna som har en blek strukturlös cytoplasmaring omkring kärnorna, d v s cytoplasma som är fattig på organeller och därför inte färgas eller har skrumpnat ihop p g a fixering. De s.k. Reed-Sternbergcellerna är större celler med förvridna kärnor, ofta (beroende på snittplanet) med utseende av två-kärniga eller flerkärniga celler. Dessa kärnor innehåller ofta två eller flera centralt belägna, rundade stora nukleoler ( uggleögon ). För att diagnosen Hodgkinlymfom skall kunna ställas entydigt krävs åtminstone förekomst av Reed-Sternbergceller som i princip är diagnostiska för Hodgkin. Helst bör också den övriga bakgrunden för denna sjukdom föreligga, d v s förekomst av små lymfocyter, eosinofiler och plasmaceller. PAD: Hodgkinlymfom av nodulär skleroserande typ.

19 DSM123 NORMAL BENMÄRG Mikroskopisk beskrivning: I låg förstoring ses biopsi från benmärg. Bentrabeklerna framträder som ljusrosa i hematoxylin-eosin färgning. Ett tjockare parti kortikalt ben finns i preparatets vänstra kant. Centralt i preparatet ses blödningar i flera av interstitierna mellan bentrabeklerna, detta är en artefaktmässig skada i samband med provtagningen. I välbevarade interstitier ses att benmärgen har en cellhalt (förhållandet mellan blodbildande benmärg och fettmärg) på c:a 50%. I hög förstoring kan man identifiera megakaryocyter (mycket stora celler, ligger en och en och kan ha multiloberade kärnor), erytropoesöar (erytroblaster ligger tillsammans, känns igen på sina runda, mycket mörka kärnor) och områden med granulocytopoes. Diagnos: Normal benmärg

20 DSM124 UTSTRYK FRÅN NORMAL BENMÄRG Mikroskopisk beskrivning: Preparatet består av en tunn film av benmärgsceller vilka strukits ut på ett objektglas. I hög förstoring framträder erytrocyter (gråblå celler utan kärna) och erytroblaster. Trombocyter (små violetta celler utan kärna, ligger ofta i klumpar). Neutrofila och eosinofila granulocyter och deras förstadier. Monocyter, lymfocyter och plasmaceller. Diagnos: Normala benmärgsutstryk

21 DSM125 UTSTRYK FRÅN NORMALT BLOD

22 DSM126 (77) POLYCYTEMIA VERA (PCV) 65-årig man med högröd ansiktsfärg och klåda efter varmbad. Inkommer till sjukhuset på grund av trombos i höger ben. Labvärden: Hb 187 g/l, LPK 13.5x10 9 /l, TPK 589x10 9 /l. Visar sig ha förhöjd hematokrit (blodkroppsmassa), normal arteriell syrgasmättnad och en måttlig mjältförstoring. Mikro: Snitt från benmärgen visar i det närmaste maximal cellhalt. Riklig förekomst av förstorade megakaryocyter, vilka ligger ojämnt distribuerade i snittet. Således bild väl förenlig med polycytemia vera. Inga tecken till myelofibros. PAD: Polycytemia vera (PCV).

23 DSM127 (79) KRONISK MYELOISK LEUKEMI (KML) 48-årig kvinna som vid hälsokontroll visar sig ha LPK 93x10 9 /l., Hb 105 g/l, TPK 486x10 9 /l. Patienten har den senaste tiden känt sig trött, haft nattsvettningar och dessutom upplevt diffusa skelettsmärtor. Mikro: Snitt från benmärg visar maximal cellhalt. Riklig förekomst av små, hypoloberade megakaryocyter. I snitten ses riklig mängd segmentkärniga granulocyter. Även mer omogna granulocytära celler. Bilden är väl förenlig med vad som ses vid kronisk myeloisk leukemi. PAD: Kronisk myeloisk leukemi (KML)

24 DSM128 AKUT MYELOISK LEUKEMI, AML Fallbeskrivning: 63 årig man, tidigare väsentligen frisk. För ett år sedan noterat blåmärken. Nu lokal hudinfektion med Streptokocker (Erysipelas). Initialt behandling med antibiotika men fick hög feber och frossa. Sökte ånyo distriktsläkare som kontrollerade laboratorievärden och fann anemi och trombocytopeni och kraftig leukocytos (Hb 71 g/l, TPK 36 x 10(9)/L, LPK 46,6 x 10(9)/L). Pga misstanke om leukemi remitterades patienten akut till hematologklinik. Mikroskopisk beskrivning: Materialet utgörs av benmärgsbiopsi (benmärgsutstryk finns under nr. DSM130). I låg förstoring framträder bentrabeklerna rosa. I mitten av preparatet har några bentrabekler gått sönder vid provtagning. I preparatets övre kant ses blödning, en artefakt i samband med provtagningen. I bevarade interstitier mellan bentrabekler ses benmärg med cellhalt c.a 90% vilket är patologiskt högt för åldern. I högre förstoring kan man identifiera enstaka kvarvarande, normala megakaryocyter och fåtaliga erytroblaster med rund, mörk kärna. Större delen av vävnaden är dock genomsatt av storleksökade celler med stor kärna, vilken ofta innehåller nukleoler, och sparsam mängd cytoplasma, s.k. blaster. Blasterna ses också i preparat DSM130, utstryk från benmärgen. Ytterligare undersökningar med specialfärgningar och flödescytometri visade att blasterna var myeloiska, förenligt med akut myeloisk leukemi. Diagnos: Akut myeloisk leukemi

25 DSM129 AKUT MYELOISK LEUKEMI, AML, BLODUTSTRYK Mikroskopisk beskrivning: Materialet utgörs av en tunn film av blod vilka strykits ut på ett objektglas. Motsvarande biopsimaterial finns inscannat under nr. DSM128. I hög förstoring ses erytrocyter (blågrå celler utan kärna), enstaka granulocyter och en kraftigt ökad mängd blaster. Blasterna har stor kärna i förhållande till cytoplasman, luckert kromatin, nukleoler i kärnan. Cytoplasman är blå. Ytterligare undersökningar med specialfärgningar och flödescytometri visade att blasterna var myeloiska, förenligt med akut myeloisk leukemi.

26 DSM130 AKUT MYELOISK LEUKEMI, AML, BENMÄRGSUTSTRYK Fallbeskrivning: 63 årig man, tidigare väsentligen frisk. För ett år sedan noterat blåmärken. Nu lokal hudinfektion med Streptokocker (Erysipelas). Initialt behandling med antibiotika men fick hög feber och frossa. Sökte ånyo distriktsläkare som kontrollerade laboratorievärden och fann anemi och trombocytopeni och kraftig leukocytos (Hb 71 g/l, TPK 36 x 10(9)/L, LPK 46,6 x 10(9)/L). Pga misstanke om leukemi remitterades patienten akut till hematologklinik. Mikroskopisk beskrivning: Materialet utgörs av en tunn film av benmärgsceller vilka strykits ut på ett objektglas. Motsvarande biopsimaterial finns inscannat under nr. DSM128. I hög förstoring ses erytrocyter (blågrå celler utan kärna), enstaka granulocyter och en kraftigt ökad mängd blaster. Blasterna har stor kärna i förhållande till cytoplasman, luckert kromatin, nukleoler i kärnan. Cytoplasman är blå och innehåller ibland vakuoler. Ytterligare undersökningar med specialfärgningar och flödescytometri visade att blasterna var myeloiska, förenligt med akut myeloisk leukemi. Diagnos: Akut myeloisk leukemi

27 DSM131.1 och DSM131.2 (78) HÅRCELLSLEUKEMI (HCL) 43-årig man med pancytopeni. Hb 76 g/l, LPK 1,3x10 9 /l, TPK 57x10 9 /l. I perifert blod ses en granulocytopeni med relativ lymfocytos. Ett tidigare försök till benmärgspunktion har misslyckats varför grovnålsbiopsi utföres. Biopsimaterialet urkalkats först för att därefter paraffininbäddas. Mikro: Cellhalten är maximal. Det föreligger en glescellig lymfocytär cellinfiltration med en lätt fibros. I hela benmärgsrummet ses dessutom en diffus infiltration av röda blodkroppar, s k erythrocytic trapping. Ett fåtal megakaryocyter förekommer. I övrigt endast sparsamma mängder celler ur övriga hematopoeser. Bilden är typisk för hårcellsleukemi. PAD: Hårcellsleukemi (HCL).

28 DSM132 (80) MYELOM 69-årig kvinna som inkommer med femurfraktur. Enligt rtg-utlåtande anges att frakturen är patologisk. Laboratoriemässig utredning visar uttalad M-komponent (37 g/1) av IgGtyp, Hb 105 g/l, LPK 6,3x10 9 /l, TPK 179x10 9 /l. Lätta kedjor påvisas i urinen. Mikro: Benmärgen är kraftigt cellökad. Stora områden ter sig som en sammanhängande myelomvävnad, d v s en vävnad endast uppbyggd av atypiska plasmaceller. Sparsam förekomst av övrigt hematopoetiska celler. PAD: Multipelt myelom.

29 DSM133 MULTIPELT MYELOM Fallbeskrivning: 54 årig man med plasmocytom i vänster käkvinkel diagnosticerat 3 år tidigare (se DSM135). Nu ryggsmärtor, tillkomst av M-komponent och därför inleddes myelomutredning. Lab mässigt ser man M-komponent IgA lambda 15 g/l. Normalt albumin, beta 2 mikroglobulin 2,2. Mikroskopisk beskrivning: I låg förstoring ses biopsi från crista iliaca. Benmärg med genomsnittlig cellhalt c.a 50-60%, inom vissa områden dock maximal cellhalt. Detta beror på härdformiga ansamlingar av celler. I högre förstoring ses att dessa områden består av stora sjok av atypiska plasmaceller (cellerna är storleksökade och har förstorade cellkärnor med framträdande nukleol). Plasmacellerna framträder även i tillhörande benmärgsutstryk, DSM134. Ytterligare undersökningar med bl.a. immunhistokemi visade att plasmacellerna producerade IgA och lätta immunglobulinkedjan av lambdatyp. Diagnos: Multipelt myelom.

30 DSM134 MULTIPELT MYELOM, BENMÄRGSUTSTRYK Fallbeskrivning: 54 årig man med plasmocytom i vänster käkvinkel diagnosticerat 3 år tidigare (se DSM135). Nu ryggsmärtor, tillkomst av M-komponent och därför inleddes myelomutredning. Lab mässigt ser man M-komponent IgA lambda 15 g/l. Normalt albumin, beta 2 mikroglobulin 2,2. Mikroskopisk beskrivning: Materialet utgörs av en tunn film av benmärgsceller vilka strukits ut på ett objektglas. Motsvarande biopsimaterial finns inscannat under nr. DSM 133. I 5x förstoring kan man lätt orientera sig i preparatet, särskilt i det tunnare området nederst på glaset. Här ses erytrocyter som gråblå celler utan kärna, erytroblaster, granulocyter, lymfocyter och monocyter. Vidare ses fåtaliga atypiska plasmaceller. Dessa är storleksökade (oftast större än granulocyter), har riklig mängd violett cytoplasma och kärnan tryckt mot ena sidan. Diagnos: Multipelt myelom

31 DSM 135 PLASMOCYTOM Fallbeskrivning: 51 årig man med hudbesvär i ansiktet. Vid besök hos hudläkare noterades pingisbollsstor knöl t.v. på halsen. Funnits i c:a 6 månader. Finnålsaspiration visade rikligt utbyte av plasmaceller som vid immunologisk undersökning var klonala. Knölen opererades bort i lokalbedövning och skickades ofixerad till patologen. Mikroskopisk beskrivning: I låg förstoring ses lymfkörtelvävnad med avvikande grundstruktur. Några normala B cellsfolliklar eller germinalcentra ses inte. I hög förstoring ses att körteln är genomsatt av plasmaceller som vid ytterligare undersökningar visades vara klonala för IgA och lätta immunglobulinkedjan av lambdatyp. Ytterligare utredning med benmärgsundersökning gav inga hållpunkter för multipelt myelom vid tidpunkten för plasmocytomdiagnosen. Diagnos: Plasmocytom

Översikt malign hematologi. Lena von Bahr SVK Blodsjukdomar

Översikt malign hematologi. Lena von Bahr SVK Blodsjukdomar Översikt malign hematologi Lena von Bahr SVK Blodsjukdomar 2013-11-05 Grundprinciper Klonalitet Ursprungscell Allvarlighetsgrad Lokal Lena von Bahr 4 april 2016 2 Grundprinciper Klonalitet Akut myeloid

Läs mer

diagnostik Sahlgrenska Universitetssjukhuset

diagnostik Sahlgrenska Universitetssjukhuset Lågmaligna lymfom diagnostik Stefan Jacobsson Stefan Jacobsson Sahlgrenska Universitetssjukhuset Åldersstandardiserad incidens för malignt lymfom undantaget Hodgkins lymfom, i regionen 1971 2000 Fördelning

Läs mer

BRÖSTPATOLOGI FIBROADENOM I BRÖSTKÖRTELN

BRÖSTPATOLOGI FIBROADENOM I BRÖSTKÖRTELN BRÖSTPATOLOGI DSM054 (11i) FIBROADENOM I BRÖSTKÖRTELN Klinisk bakgrund: 25-årig kvinna, O-grav, O-para, äter p-piller. Upptäckte knöl i vänster bröst för fyra månader sedan som successivt vuxit. Mammografi

Läs mer

Hodgkinlymfom. Birgitta Sander Karolinska Universitetssjukhuset birgitta.sander@ki.se (många bilder från Christer Sundström, Uppsala)

Hodgkinlymfom. Birgitta Sander Karolinska Universitetssjukhuset birgitta.sander@ki.se (många bilder från Christer Sundström, Uppsala) Hodgkinlymfom Birgitta Sander Karolinska Universitetssjukhuset birgitta.sander@ki.se (många bilder från Christer Sundström, Uppsala) Disposition Kort historik Subtyper av Hodgkinlymfom Morfologi i lymfknuta

Läs mer

Herman Nilsson-Ehle Sektionen för Hematologi och Koagulation Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Herman Nilsson-Ehle Sektionen för Hematologi och Koagulation Sahlgrenska Universitetssjukhuset Herman Nilsson-Ehle Sektionen för Hematologi och Koagulation Sahlgrenska Universitetssjukhuset Maligna lymfom Tumörform i lymfkörtelsystemet och/eller benmärg/mjälte Både B-ochT-lymfocyter Kan växa extranodalt,

Läs mer

Lymfkörtlar utredning och diagnostik. Katarina Uttervall Hematologiskt Centrum Huddinge

Lymfkörtlar utredning och diagnostik. Katarina Uttervall Hematologiskt Centrum Huddinge Lymfkörtlar utredning och diagnostik Katarina Uttervall Hematologiskt Centrum Huddinge Mål med föreläsning och kurs Att ni ska kunna: Ta upp en relevant anamnes Palpera de viktigaste lymfkörtelstationerna

Läs mer

Del 8. Totalpoäng: 10p.

Del 8. Totalpoäng: 10p. Totalpoäng: 10p. En 66-årig kvinna söker på distriktsläkarmottagningen för problem med magen. Senaste tiden känt sig allmänt sjuk, periodvis illamående, tappat aptiten och fått problem med oregelbunden

Läs mer

HEMATOLOGI PÅ TVÅ TIMMAR!

HEMATOLOGI PÅ TVÅ TIMMAR! HEMATOLOGI PÅ TVÅ TIMMAR! AVDELNING 40 (6-8 PLATSER) MEDICINSKA DAGSJUKVÅRDEN HEMATOLOGIMOTTAGNINGEN HEMATOLOGKONSULT (9871) BENIGN HEMATOLOGI MALIGN HEMATOLOGI BENIGN HEMATOLOGI KOAGULATION, DIC, TTP-HUS

Läs mer

David Erixon Hematologen Sundsvalls sjukhus

David Erixon Hematologen Sundsvalls sjukhus 2018-09-01 David Erixon Hematologen Sundsvalls sjukhus Lymfom är cancersjukdom som utgår från celler/vävnader/organ som är involverade i kroppens immunförsvar. Vanligast är det lymfkörtlar, mjälte och

Läs mer

Blodsjukdomar: Anemi och Leukemier Sören Lehmann Professor, överläkare Hematologisektionen, UAS

Blodsjukdomar: Anemi och Leukemier Sören Lehmann Professor, överläkare Hematologisektionen, UAS Blodsjukdomar: Anemi och Leukemier 2016 Sören Lehmann Professor, överläkare Hematologisektionen, UAS Vad handlar föreläsningen om? Blodsjukdomar vad händer på en hematologi avdelning Anemi Symtom, orsaker

Läs mer

2:2 Ange två ytterligare blodprov (förutom serumjärn) som belyser om Börje har järnbrist, samt utfall av bådadera (högt/lågt) vid järnbrist?

2:2 Ange två ytterligare blodprov (förutom serumjärn) som belyser om Börje har järnbrist, samt utfall av bådadera (högt/lågt) vid järnbrist? MEQ 2 (17 poäng) På vårdcentralen träffar Du Börje, en 67-årig man som en månad tidigare sökt för smärtor i ryggen och feber, varvid en pneumoni konstaterats och behandlats med antibiotika och analgetika.

Läs mer

Del 2. 7 sidor. 18 poäng

Del 2. 7 sidor. 18 poäng 7 sidor. 18 poäng Sara är utbildad journalist. Hon har familj och ett barn. Hennes huvudsakliga symtom är halsbränna och buksmärta. Halsbrännan är besvärlig, men under de senaste två månaderna har symtomen

Läs mer

LYMFSYSTEMETS ANATOMI OCH FUNKTION

LYMFSYSTEMETS ANATOMI OCH FUNKTION LYMFSYSTEMETS ANATOMI OCH FUNKTION Ann-Christin Olsson Specialist i allmän internmedicin och hematologi Medicinkliniken Länssjukhuset Ryhov, JÖNKÖPING 2016-05-23 ACO 1 LYMFSYSTEMET KLINISK ÖVERSIKT 2016-05-23

Läs mer

Myoeloproliferativa sjukdomar - Medicinkliniken Ljungby

Myoeloproliferativa sjukdomar - Medicinkliniken Ljungby Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Cancer Giltig fr.o.m: 2010-06-15 Faktaägare: Agata Swinarska-Kluska, överläkare medicinkliniken Ljungby Fastställd av: Karl Ljungström, verksamhetschef medicinkliniken

Läs mer

! F = form!!!!!!!! Erythrocyt

! F = form!!!!!!!! Erythrocyt Hemocytoblast Proerythroblast Basofil erythroblast ojämn kontur K: schackbräde, röd, rund, central, nukleoler C: Basofil D: 14-25 μm K: schackbräde, blåsvart, rund, central C: Basofil D: 13-18 μm Polykromatofil

Läs mer

LYMFOM / KLL. Maria Ljungqvist Specialistläkare Hematologiskt Centrum, Karolinska, Solna

LYMFOM / KLL. Maria Ljungqvist Specialistläkare Hematologiskt Centrum, Karolinska, Solna LYMFOM / KLL Maria Ljungqvist Specialistläkare Hematologiskt Centrum, Karolinska, Solna Mål med föreläsningen Att kunna När ska man misstänka lymfom Hur utreder man med avseende på lymfom Att ha kännedom

Läs mer

MCL, MZL och MALT-lymfom och lite om myelom. Birgitta Sander Karolinska Universitetssjukhuset birgitta.sander@ki.se

MCL, MZL och MALT-lymfom och lite om myelom. Birgitta Sander Karolinska Universitetssjukhuset birgitta.sander@ki.se MCL, MZL och MALT-lymfom och lite om myelom Birgitta Sander Karolinska Universitetssjukhuset birgitta.sander@ki.se Disposition Mantelcellslymfom diagnos och prognostiska faktorer som patologer bedömer

Läs mer

3. Vilka ytterligare diagnostiska prover och/eller undersökningar vill Du genomföra? (2p)

3. Vilka ytterligare diagnostiska prover och/eller undersökningar vill Du genomföra? (2p) MEQ- fall Johan Johan Johansson är 48 år och lantbrukare, icke rökare. Han är tidigare väsentligen frisk förutom lite reumatiskt, dvs vandrande ledvärk som smugit sig på i medelåldern och som han menar

Läs mer

Del 6 5 sidor 9 poäng

Del 6 5 sidor 9 poäng 5 sidor 9 poäng Anna, 43, söker akutmottagningen pga hög feber 39 grader, trötthet och hosta. Hon sjuknade för ca 1v sedan med lätt feber, halsont och hosta. Hon har möjligen känt sig litet allmänt trött

Läs mer

CENTRALA NERVSYSTEMETS PATOLOGI

CENTRALA NERVSYSTEMETS PATOLOGI CENTRALA NERVSYSTEMETS PATOLOGI DSM147 (9c) HJÄRNINFARKT MED LIKVEFAKTIONSNEKROS, 3 VECKOR Klinisk bakgrund 72-årig man, som plötsligt insjuknar med svaghet i vänster kroppshalva. Avlider cirka tre veckor

Läs mer

THYREOIDEAPATOLOGI EQUALIS UTSKICK 2010-34

THYREOIDEAPATOLOGI EQUALIS UTSKICK 2010-34 THYREOIDEAPATOLOGI EQUALIS UTSKICK 2010-34 1 58-årig kvinna som upptäckte knöl i mittlinjen på halsen motsvarande isthmus. Högersidig lobektomi medtagande isthmus. Såväl höger lob som isthmus innehöll

Läs mer

1.1 Ange tre möjliga differentialdiagnoser förutom bröstcancer. (1,5p)

1.1 Ange tre möjliga differentialdiagnoser förutom bröstcancer. (1,5p) Du arbetar som underläkarvikarie på kirurgkliniken i Y-köping. Du träffar en 63-årig kvinna på mottagningen som känt en knöl i vänster bröst sedan ett par veckor. Hon är frisk i övrigt och tar inga mediciner.

Läs mer

Lågmaligna lymfom

Lågmaligna lymfom Lågmaligna lymfom 180901 Maria Strandberg Överläkare Hematologsektionen Länsverksamhet Medicin Sundsvall Vanligaste lågmaligna lymfomet Ca 15% av alla lymfom Follikulära lymfom Incidens: 250 personer/år

Läs mer

Del 4_5 sidor_13 poäng

Del 4_5 sidor_13 poäng Del 4_5 sidor_13 poäng Linda är 23 år. Hon söker dig på vårdcentralen pga magbesvär. Linda arbetar som försäljare på Guldfynd. Hon feströker och tar p-piller. Ibland ibuprofen mot mensvärk. Hon är för

Läs mer

Fakta om akut lymfatisk leukemi (ALL) sjukdom och behandling

Fakta om akut lymfatisk leukemi (ALL) sjukdom och behandling Fakta om akut lymfatisk leukemi (ALL) sjukdom och behandling Fakta om leukemier Av de mellan 900 och 1 000 personer i Sverige som varje år får diagnosen leukemi får ett 100-tal akut lymfatisk leukemi.

Läs mer

Præparering og diagnostik af EBUS TBNA - Lund

Præparering og diagnostik af EBUS TBNA - Lund Præparering og diagnostik af EBUS TBNA - Lund Lunds domkyrka Skånes universitetssjukhus, Lund Lars Övergaard CT(MIAC) EFCS-gyn Cytodiagnostiker VO Klinisk Patologi, Lund Labmedicin Skåne EBUS Påvisa/utesluta

Läs mer

Tentamen. Medicin C, Morfologisk cellbiologi och hematologi, 7,5hp. Kurskod: MC1703. Kursansvarig: Christina Karlsson.

Tentamen. Medicin C, Morfologisk cellbiologi och hematologi, 7,5hp. Kurskod: MC1703. Kursansvarig: Christina Karlsson. Tentamen Medicin C, Morfologisk cellbiologi och hematologi, 7,5hp Kurskod: MC1703 Kursansvarig: Christina Karlsson Datum 120427 Skrivtid 4 tim Totalpoäng: 72 p Godkänd 60 % av totala poängen (43p) Väl

Läs mer

Hematologi. Jenny Wiik Käkkirurgiska kliniken Örebro Universitetssjukhus

Hematologi. Jenny Wiik Käkkirurgiska kliniken Örebro Universitetssjukhus Hematologi Jenny Wiik Käkkirurgiska kliniken Örebro Universitetssjukhus 161109 Stamceller och blodbildning Blodbildningen inget lämnas åt slumpen! Erytropoesen Andelen retikulocyter visar benmärgens förmåga

Läs mer

Hematologi Vad kan påverka resultatet? Mats Bergström Klinisk kemi Eskilstuna

Hematologi Vad kan påverka resultatet? Mats Bergström Klinisk kemi Eskilstuna Hematologi Vad kan påverka resultatet? Mats Bergström Klinisk kemi Eskilstuna Mycket kan förstås gå fel så att resultatet blir missvisande: Patienten Variation dag till dag Förberedelser Han kanske inte

Läs mer

Institutionen för kirurgiska vetenskaper Uppsala universitet/akademiska sjukhuset Tentamen i KLINISK MEDICIN II T6 H14, kl 13-19, Magistern

Institutionen för kirurgiska vetenskaper Uppsala universitet/akademiska sjukhuset Tentamen i KLINISK MEDICIN II T6 H14, kl 13-19, Magistern 61-årig man söker på akutmottagningen med en veckas anamnes på diffus krampartad buksmärta. Under de senaste 2 månaderna har han haft diarré med blod vid varje avföring; antingen på avföringens yta eller

Läs mer

Anemi. Anemi. Blodkroppskonstanterna Storlek. Blodkroppskonstanterna Mängd hb. Fariborz Mobarrez. Ställ diagnos före terapi

Anemi. Anemi. Blodkroppskonstanterna Storlek. Blodkroppskonstanterna Mängd hb. Fariborz Mobarrez. Ställ diagnos före terapi Anemi Fariborz Mobarrez Anemi Ställ diagnos före terapi Tre utredningssteg: 1. Anemi?! B-Hb män B-Hb kvinnor B-Hb gravida

Läs mer

Behandlingsguide för patienter

Behandlingsguide för patienter MITOXANTRON Behandlingsguide för patienter Viktig obligatorisk information om riskminimering för patienter som börjar med NOVANTRONE (mitoxantron) för behandling av högaktiv recidiverande multipel skleros

Läs mer

11x6 mm stort hudexcisionspreparat med diffus förändring. Hela preparatet bäddas.

11x6 mm stort hudexcisionspreparat med diffus förändring. Hela preparatet bäddas. 1. En 30 årig man kommer till hudmottagning. ANAMNES Hemangiomliknande hudförändring proximalt dorsalt på vänster underarm. Tillvuxit. Blöder. Tacksam PAD. PAD SVAR 11x6 mm stort hudexcisionspreparat med

Läs mer

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom.

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Kroppen bildar antikroppar mot sig själv. Kan vara antingen ANA - antinukleära antikroppar.

Läs mer

1.1 Vilka ytterligare anamnestiska uppgifter frågar Du efter och vilka undersökningar gör Du vid detta besök? (3p).

1.1 Vilka ytterligare anamnestiska uppgifter frågar Du efter och vilka undersökningar gör Du vid detta besök? (3p). Du arbetar som AT läkare på en husläkarmottagning och på en beställd tid kommer en 55- årig man som sedan cirka 3 månader noterat färskt blod i avföringen. Inga smärtor och avföringen annars av vanlig

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, bildtentamen 2012-05-28

Hälsouniversitetet i Linköping, bildtentamen 2012-05-28 Elsa Svensson, 67 år, inkommer till akutmottagningen efter att plötsligt fått mycket ont i ryggen. Hon är magerlagd och rökare och hennes menstruationer upphörde tidigt vid 40-års ålder. En uppföljande

Läs mer

SYMTOM. Vag buksmärta Mättnadskänsla Hicka Feber Viktminskning Blekhet, dyspne, hematom/ petekier Pancreatit Lymfadenopati Artrit

SYMTOM. Vag buksmärta Mättnadskänsla Hicka Feber Viktminskning Blekhet, dyspne, hematom/ petekier Pancreatit Lymfadenopati Artrit MJÄLTENS FUNKTION Ett organ som är en del av lymfsystemet Deltar i kroppens försvar mot infektioner och bildar bla lymfocyter Bryter ned gamla och skadade blodkroppar Fungerar som blodlager Bildar blodkroppar

Läs mer

Delexamen 4 Infektion Nr Facit. MEQ-fråga Sida 1 (av 6) (max 19p)

Delexamen 4 Infektion Nr Facit. MEQ-fråga Sida 1 (av 6) (max 19p) MEQ-fråga 2016-02-26 Sida 1 (av 6) Du är jour på akuten den 31/3 och nästa patient är en 60-årig rökande kvinna som kommer på remiss från vårdcentralen under frågeställningen oklar långdragen feber. Vid

Läs mer

Del 5_14 sidor_26 poäng

Del 5_14 sidor_26 poäng _14 sidor_26 poäng En 35-årig kvinna söker akut pga hög feber sedan ett dygn tillbaka. Hon mår egentligen inte dåligt och har kunnat äta hela tiden. Har dock fått mera ont till vänster i buken nertill.

Läs mer

DUGGA 1. i patologi. för medicine studenter 18/3 2005

DUGGA 1. i patologi. för medicine studenter 18/3 2005 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för laboratoriemedicin Avdelningen för patologi DUGGA 1 i patologi för medicine studenter 18/3 2005 Totalt 50 poäng (minst 32 för G) Personnummer: Resultat: Stud. sign.

Läs mer

INFEKTION FALL 1:INF. Lab: CRP 350, vita 22, trombocyter 380, kreatinin 200, Hb 150, ASAT 0,98, ALAT 0,90.

INFEKTION FALL 1:INF. Lab: CRP 350, vita 22, trombocyter 380, kreatinin 200, Hb 150, ASAT 0,98, ALAT 0,90. 66-årig man (Erik) söker på akuten med följande symtom; 3 dagars hög feber, pendlat mellan 39-40 grader successivt tilltagande produktiv hosta (rödbrunaktiga upphostningar) och andfåddhet vid djupa andetag

Läs mer

Bindväv BINDVÄV BLOD. ECM (extracellulär matrix) GRUNDSUBSTANS

Bindväv BINDVÄV BLOD. ECM (extracellulär matrix) GRUNDSUBSTANS Bindväv BINDVÄV BLOD Dagmar Galter Institutionen för Neurovetenskap Karolinska Institutet dagmar.galter@ki.se mångsidigtvävnadstyp anpassad6llolikafunk6oner mycketgrundsubstans cellernaliggerglest extracellulärtmatrixbestårmestavtvågrupperav

Läs mer

MEQ (6) Mediciner: Har fått ordinerat fluconazol samt valaciclovir men vet inte riktigt varför.

MEQ (6) Mediciner: Har fått ordinerat fluconazol samt valaciclovir men vet inte riktigt varför. MEQ 16-11-25 1(6) En lördagsmorgon träffar du en 53-årig kvinna på akutmottagningen som klagar över feber och allmän sjukdomskänsla. Ingen frossa. Smygande debut. Avföringen är något lös. Inga kräkningar.

Läs mer

Lymfom. 2000/år varav 50% lågmaligna

Lymfom. 2000/år varav 50% lågmaligna Lymfom 2000/år varav 50% lågmaligna Skall kronisk lymfatisk leukemi (KLL) och hårcellcells-leukemi (HCL) räknas som lymfom? Patolog: Ja En del kliniker: nej lymfom stam cell -------------------------------------

Läs mer

BLODSTATUS??? varför. Yvonne Sköldin

BLODSTATUS??? varför. Yvonne Sköldin BLODSTATUS??? varför Yvonne Sköldin 2017-10-20 24-Oct-17 2 Celler 24-Oct-17 3 Analysprincip 3-parts Impedansmätning Cellen leds genom en liten kapillär, utanför kapillären är det en konstant spänning och

Läs mer

1.1 Vad blir din arbetsdiagnos? (1p)

1.1 Vad blir din arbetsdiagnos? (1p) 58-årig man söker på akutmottagningen med en veckas anamnes på diffus krampartad buksmärta. Under de senaste 2 månaderna har han haft diarré med blod vid varje avföring; antingen på avföringens yta eller

Läs mer

Tentamen Patologi, Optikerprogrammet VT2014

Tentamen Patologi, Optikerprogrammet VT2014 Namn: Person nr: Tentamen Patologi, Optikerprogrammet VT2014 Fredag den 5 juni 2014 Skrivtid: 09.00-11.00 Går kursen VT14 Gått kursen tidigare terminer Vänligen skriv din tenta-kod på alla sidor och var

Läs mer

Sifferkod... Kirurgifrågor, 25 poäng

Sifferkod... Kirurgifrågor, 25 poäng HT-06 A Kirurgifrågor, 25 poäng A1 En 60-årig man, som är gallopererad för 15 år sedan, söker en eftermiddag p g a buksmärtor på akutmottagningen, där du är primärjour på kirurgen. Patienten har känt sig

Läs mer

Incidensen av lymfoida och hematopoetiska tumörer i Finland 2007-2013

Incidensen av lymfoida och hematopoetiska tumörer i Finland 2007-2013 Incidensen av lymfoida och hematopoetiska tumörer i Finland 2007-2013 1 Innehåll Klassifikation av lymfoida och hematopoetiska tumörer 2 Antalet nya fall enligt kön 3 Män och kvinnor.............................................................

Läs mer

Klassifikation och diagnostik av leukemier. Rose-Marie Amini Klinisk patologi

Klassifikation och diagnostik av leukemier. Rose-Marie Amini Klinisk patologi Klassifikation och diagnostik av leukemier Rose-Marie Amini Klinisk patologi Misstänkt akut leukemi Ludvig 3 år, blåmärken, blek, trött och hängig Pancytopeni (HB 103g/L, LPK 1.5, TPK 70) Blaster perifert

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin. 11 augusti poäng MEQ 2

Delexamination 3. Klinisk Medicin. 11 augusti poäng MEQ 2 Delexamination 3 Klinisk Medicin 11 augusti 2013 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Dokumentnamn PM leukemier Utfärdare Martin Höglund/Kerstin Hamberg. Version 2.0. Granskare Leukemi-Lymfom diagnosgrupp.

Dokumentnamn PM leukemier Utfärdare Martin Höglund/Kerstin Hamberg. Version 2.0. Granskare Leukemi-Lymfom diagnosgrupp. Dokumentnamn PM leukemier Utfärdare Martin Höglund/Kerstin Hamberg Granskare Leukemi-Lymfom diagnosgrupp Version 2.0 Datum 2015-03-21 Syftet med U-CAN, är att bygga upp en biobank med blod-, tumör- och

Läs mer

Manual för Nationellt kvalitetsregister MDS Anmälningsformulär 2015

Manual för Nationellt kvalitetsregister MDS Anmälningsformulär 2015 Manual för Nationellt kvalitetsregister MDS Anmälningsformulär 2015 Manualen är utarbetad av Karin Olsson, augusti 2015 Regionalt Cancercentrum Uppsala Örebro Akademiska sjukhuset 751 85 UPPSALA Tfn 018-15

Läs mer

Kliniska indikationer: När används PET/CT resp SPECT/CT? Peter Gjertsson Klinisk Fysiologi Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Kliniska indikationer: När används PET/CT resp SPECT/CT? Peter Gjertsson Klinisk Fysiologi Sahlgrenska Universitetssjukhuset Kliniska indikationer: När används PET/CT resp SPECT/CT? Peter Gjertsson Klinisk Fysiologi Sahlgrenska Universitetssjukhuset PET/CT Innehåll Vanligaste onkologiska indikationerna Inflammation och infektion

Läs mer

3) OTILLRÄCKLIG HEMATOPOES A)

3) OTILLRÄCKLIG HEMATOPOES A) Leif C. Andersson 1 ANEMI (=Blodbrist) 1) BLÖDNING - akut blödning (hypovolemisk chock) -kronisk blödning (järnbrist anemi) 2) HEMOLYS A) RBC interna orsaker 1) HEREDITÄRA (Mutationer) - strukturfel (sferocytos,

Läs mer

Emma Ölander Överläkare Hematologen i Sundsvall

Emma Ölander Överläkare Hematologen i Sundsvall Emma Ölander Överläkare Hematologen i Sundsvall Aggressiva lymfom = högmaligna lymfom Cellerna delar sig snabbt och det betyder att lymfomet växer snabbt. Obehandlat leder ett aggressivt lymfom till döden.

Läs mer

Granocyte Version V1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Granocyte Version V1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Granocyte Version V1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Minskning i varaktigheten av ett minskat antal

Läs mer

Del 7 medicin. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p

Del 7 medicin. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades

Läs mer

Skrivtid: Nummer:...

Skrivtid: Nummer:... 1 Skrivning 3, HT 2010 2010-11-04 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Lycka till! 2 1. Du träffar under AT på Mariefreds vårdcentral Lukas, 18 år som söker pga ändtarmsbesvär. Han har sin mamma med sig som

Läs mer

OPAT9 69-årig man söker pga. omfattande såriga slemhinneförändringar. Anamnestiskt framkommer att patienten har blåsbildningar som håller några

OPAT9 69-årig man söker pga. omfattande såriga slemhinneförändringar. Anamnestiskt framkommer att patienten har blåsbildningar som håller några OPAT9 69-årig man söker pga. omfattande såriga slemhinneförändringar. Anamnestiskt framkommer att patienten har blåsbildningar som håller några minuter innan de brister. En biopsi togs från vänster bucka

Läs mer

Anemifall Mouna, 33 årig kvinna. Anamnes Hereditet Kända sjukdomar i släkten? Nej, har inte hört något om den tidigare släkten i Irak.

Anemifall Mouna, 33 årig kvinna. Anamnes Hereditet Kända sjukdomar i släkten? Nej, har inte hört något om den tidigare släkten i Irak. Anemifall 140925 Herman Nilsson-Ehle Sektionen f Hematologi och Koagulation Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Mouna, 33 årig kvinna Född i Sverige, föräldrarna kommer från Irak. Arbetar som mellanchef

Läs mer

Tentamen Patologi, Optikerprogrammet VT2013

Tentamen Patologi, Optikerprogrammet VT2013 Namn: Person nr: Tentamen Patologi, Optikerprogrammet VT2013 Fredag den 7 juni 2013 Skrivtid: 09.00-11.00 Vänligen skriv din tenta-kod på alla sidor och var vänlig att memorera den. Tentan består av 27st

Läs mer

Lymfom och kronisk lymfatisk leukemi

Lymfom och kronisk lymfatisk leukemi Lymfom och kronisk lymfatisk leukemi En faktabank för journalister december 2009 Historik Thomas Hodgkin, som gett namnet åt lymfomvarianten Hodgkin lymfom, var en engelsk lärare som år 1832 i en artikel

Läs mer

DX Klinisk Medicin. 25 poäng MEQ

DX Klinisk Medicin. 25 poäng MEQ DX3 2016-04-07 Klinisk Medicin 25 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

Vad gör min benmärg? Swedish Edition

Vad gör min benmärg? Swedish Edition Vad gör min benmärg? Swedish Edition Vad gör min benmärg? Illustrations by Kirk Moldoff Published by the Myelodysplastic Syndromes Foundation, Inc. 2018 Översatt av Bo Karlsson Blodcancerförbundet i Sverige

Läs mer

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 STUDENT Fall 1. Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

1.1 Vilka differentialdiagnoser bör du tänka på? (1p) 1.2 Din tidiga hypotes är att detta är en ulcerös colit. Vilka prover vill du ta?

1.1 Vilka differentialdiagnoser bör du tänka på? (1p) 1.2 Din tidiga hypotes är att detta är en ulcerös colit. Vilka prover vill du ta? En 22-årig kvinna kommer in till akuten med frekventa blodiga diarréer och påverkat allmäntillstånd. Hon har varit sjuk i några veckor, kanske 1½ månad och successivt blivit sämre. Du gör en rektoskopi

Läs mer

Att inte behandla divertikulit. Läkemedel i Skåne 7-8 mars 2018 Jan Lillienau, sektion gastroenterologi SUS

Att inte behandla divertikulit. Läkemedel i Skåne 7-8 mars 2018 Jan Lillienau, sektion gastroenterologi SUS Att inte behandla divertikulit Läkemedel i Skåne 7-8 mars 2018 Jan Lillienau, sektion gastroenterologi SUS The Short Story Studier visar att okomplicerad divertikulit inte läker snabbare med antibiotika

Läs mer

Svensk Förening för Patologi Svensk Förening för Klinisk Cytologi

Svensk Förening för Patologi Svensk Förening för Klinisk Cytologi Dokumentnamn Punktionscytologi thyreoidea Dok.nr E3 Framtagen av Punktionscytologi-KVAST/ Lambert Skoog Utgåva 1.0 Fastställt 2009-05-14 Sida 1(7) PUNKTIONSCYTOLOGI THYREOIDEA Riktlinjer för punktion och

Läs mer

KRONISK LYMFATISK LEUKEMI Skillnad mellan KLL och lymfom?

KRONISK LYMFATISK LEUKEMI Skillnad mellan KLL och lymfom? CCK CancerCenterKarolinska KRONISK LYMFATISK LEUKEMI Skillnad mellan KLL och lymfom? Jeanette Lundin Överläkare, docent Hematologiskt Centrum Karolinska Universitetssjukhuset Solna KLL: den vanligaste

Läs mer

Innehåll. Förord 3. Inledning 4. 1 Akut lymfatisk leukemi 5 Hur bildas blodkropparna? 5 Vad är akut lymfatisk leukemi? 5 Varför insjuknar man i ALL?

Innehåll. Förord 3. Inledning 4. 1 Akut lymfatisk leukemi 5 Hur bildas blodkropparna? 5 Vad är akut lymfatisk leukemi? 5 Varför insjuknar man i ALL? Innehåll Förord 3 Inledning 4 1 Akut lymfatisk leukemi 5 Hur bildas blodkropparna? 5 Vad är akut lymfatisk leukemi? 5 Varför insjuknar man i ALL? 5 2 Diagnos 7 Vilka symtom är vanliga vid ALL? 7 Allmänna

Läs mer

Likvorhantering Celler i likvor

Likvorhantering Celler i likvor Likvorhantering Celler i likvor Mariann Wall Neurokemi SU/Mölndal 2013-09-26 Lumbalpunktion (LP) Stickblödning kasta första portionen likvor, vilket noteras på remissen. Icke-absorberande provrör (polypropen)

Läs mer

1.1 Hur handlägger du denna kvinna? (2p) 1.2 Vad sätter du för diagnos (med ord) i journaldiktatet? (1p) Sida 1 av 5

1.1 Hur handlägger du denna kvinna? (2p) 1.2 Vad sätter du för diagnos (med ord) i journaldiktatet? (1p) Sida 1 av 5 Du arbetar som AT-läkare på lasarettet i W-stad. Till kirurgakuten kommer en 67-årig kvinna, Salma Tydelius. Hon opererades i vänster bröst för fyra dagar sedan p.g.a. cancer. Hon är i frisk i övrigt förutom

Läs mer

Delexamination 1 VT Ruha Cerrato, Sophia Rössner, Robert Schvarcz, Hans Gyllenhammar

Delexamination 1 VT Ruha Cerrato, Sophia Rössner, Robert Schvarcz, Hans Gyllenhammar Delexamination 1 Kortsvarsfrågor VT 2011 Ruha Cerrato, Sophia Rössner, Robert Schvarcz, Hans Gyllenhammar Skriv svaren i svarshäftet! Om vi efterfrågar t.ex. 3 åtgärder skriv då bara 3 åtgärder. Skriver

Läs mer

Diskussionsfall Reumatologi

Diskussionsfall Reumatologi Diskussionsfall Reumatologi 2009 08 31 Fallbeskrivning A. Man född 1962 46-årig VD för annonsbyrå kommer till reumatologmottagningen 2008 07 22 på remiss från husläkaren. I sjukhistorien finns en del gastrit-ulcusbesvär

Läs mer

Månadens naturvetare Februari 2018

Månadens naturvetare Februari 2018 Natur & Kultur presenterar Månadens naturvetare Februari 2018 Margareta Blombäck Lektionstips 1 Blodomloppet 1 6 7 8 Lunga Lever Magsäck Njure Tarm 4 5 Kapillärerna bildar nätlika förgreningar i kroppens

Läs mer

Han har tidigare sökt något år tidigare hos en kollega till dig och man bedömde då besvären som irritabel tarm syndrom (IBS).

Han har tidigare sökt något år tidigare hos en kollega till dig och man bedömde då besvären som irritabel tarm syndrom (IBS). Du gör AT på en vårdcentral där Arvid, som du inte träffat förut, kommer på ett mottagningsbesök pga magbesvär. Arvid är en 32-årig man som arbetar som snickare. Bor i hus med sin familj, fru och 2 barn.

Läs mer

Myelodysplastiskt syndrom (MDS)

Myelodysplastiskt syndrom (MDS) Myelodysplastiskt syndrom (MDS) Personnummer Gäller fr.o.m 2018-01-01 Inrapporterande sjukhus/klinik Namn Inrapporterande läkare Sid 1 Rapporteringsdatum LEDTIDER När skrevs remiss till inrapporterande

Läs mer

Falldiskussionsseminarier Hematologi Integrationsvecka, T5

Falldiskussionsseminarier Hematologi Integrationsvecka, T5 Falldiskussionsseminarier Hematologi Integrationsvecka, T5 Fall 1 Den prickiga läraren En 30-årig tidigare väsentligen frisk tvåbarnsmor hade under några månaders tid noterat att hon fått blåmärken av

Läs mer

Delexamen 4 Infektion FACIT s

Delexamen 4 Infektion FACIT s MEQ-fråga 2 Sida 1 (7) En 71-årig man inkommer med ambulans. Han har haft snuva, slemhosta och huvudvärk i två dagar. Känt sig varm. I morse påtagligt sämre med frysningar, trötthet, mycket hosta och en

Läs mer

3.1. Skriv remiss för buköversikt och ange vilken frågeställning du har och när du vill ha undersökningen.

3.1. Skriv remiss för buköversikt och ange vilken frågeställning du har och när du vill ha undersökningen. Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades han några gånger för

Läs mer

Klinisk handläggning av lymfom. Daniel Molin, docent, överläkare Sektionen för onkologi, BOT Augusti 2016

Klinisk handläggning av lymfom. Daniel Molin, docent, överläkare Sektionen för onkologi, BOT Augusti 2016 Klinisk handläggning av lymfom Daniel Molin, docent, överläkare Sektionen för onkologi, BOT Augusti 2016 Bakgrund Uppdelning Högmaligna / lågmaligna lymfom B-cells- / T-cellslymfom (Hodgkin / Non-Hodgkin

Läs mer

Integrerad MEQ fråga 1. Delexamination 2 2011 11 21 Klinisk medicin. Totalt 22 poäng

Integrerad MEQ fråga 1. Delexamination 2 2011 11 21 Klinisk medicin. Totalt 22 poäng Integrerad MEQ fråga 1 Delexamination 2 2011 11 21 Klinisk medicin Totalt 22 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på nio sidor (inkl detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående

Läs mer

Manual för Nationellt kvalitetsregister MDS. Uppföljningsformulär

Manual för Nationellt kvalitetsregister MDS. Uppföljningsformulär Manual för Nationellt kvalitetsregister MDS 2018 Regionalt Cancercentrum Uppsala Örebro Akademiska sjukhuset 751 85 UPPSALA Tfn 018-15 19 10 Manualen är utarbetad April 2018 Karin Olsson 2 Nationell registrering

Läs mer

Tillämpningar Standardiserade Vårdförlopp SVF

Tillämpningar Standardiserade Vårdförlopp SVF Tillämpningar Standardiserade Vårdförlopp SVF 2017-06-16 Text i dokument Mottagningsbesök Slutenvård Patient mottagen från annat landsting Patient startat SVF inom Region Skåne Vårdåtagande, koppling i

Läs mer

RESPIRATIONSVÄGARNAS PATOLOGI

RESPIRATIONSVÄGARNAS PATOLOGI RESPIRATIONSVÄGARNAS PATOLOGI DSM014 GRANULATIONSVÄVNAD I LARYNX Klinisk bakgrund 60-årig patient som sedan två år varit hes och "trött i rösten". Vid laryngoskopi fann man en liten, rundad förändring

Läs mer

Manual för Nationellt kvalitetsregister MDS Anmälningsformulär 2013

Manual för Nationellt kvalitetsregister MDS Anmälningsformulär 2013 Manual för Nationellt kvalitetsregister MDS Anmälningsformulär 2013 Manualen är utarbetad av Karin Olsson, april 2013 Regionalt Cancercentrum Uppsala Örebro Akademiska sjukhuset 751 85 UPPSALA Tfn 018-15

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN 1 (3) 11 May 2016 Fludarabin Version 2.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Förekomsten av kronisk lymfatisk

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, läkarprogrammet, bildomtentamen

Hälsouniversitetet i Linköping, läkarprogrammet, bildomtentamen I ditt arbete som klinisk genetiker studerar du en dag kromosomer från en cancerpatient med hjälp av så kallad SKY teknik. Du ser då att en del av kromosom 13 nu istället ligger på kromosom 10. Fråga 1

Läs mer

Struma och Graves. Per Hellman. C e n t r e o f E x c e l l e n c e endocrinetumors.org

Struma och Graves. Per Hellman. C e n t r e o f E x c e l l e n c e endocrinetumors.org Struma och Graves Per Hellman Struma - Debutsymtom ofta knöl på halsen Struma betyder egentligen stor tyroidea Multinodös struma är EN (av flera) orssaker till struma Olika orsaker till struma tyreotoxicos

Läs mer

LÄR KÄNNA HemoCue WBC DIFF

LÄR KÄNNA HemoCue WBC DIFF LÄR KÄNNA HemoCue WBC DIFF UTMANINGEN En utmaning för läkaren är att kunna utföra en klinisk bedömning, testa, diagnostisera och fatta beslut om behandling under en enda konsultation. Det vanliga är att

Läs mer

Fakta om lungcancer. Pressmaterial

Fakta om lungcancer. Pressmaterial Pressmaterial Fakta om lungcancer År 2011 drabbades 3 652 personer i Sverige av lungcancer varav 1 869 män och 1 783 kvinnor. Samma år avled 3 616 personer. Det är med än tusen personer fler som dör i

Läs mer

Alveolär proteinos: en fallbeskrivning. Lennart Persson Lungkliniken, Linköping

Alveolär proteinos: en fallbeskrivning. Lennart Persson Lungkliniken, Linköping Alveolär proteinos: en fallbeskrivning Lennart Persson Lungkliniken, Linköping HL Persson and KL Vainikka: Lysosomal iron in pulmonary alveolar proteinosis: a case report. Eur Resp J, 2009; 33: 673-679

Läs mer

Hematologi 1 DSM2, T Doris Lund

Hematologi 1 DSM2, T Doris Lund Hematologi 1 DSM2, T4 131023 Doris Lund Hematologimål på T4 Blodstatus: att kunna redogöra för indikation för beställning av blodstatus och B-celler att kunna tolka analyssvar av dessa inför ev vidareutredning

Läs mer

Del 4. 9 sidor 17 poäng

Del 4. 9 sidor 17 poäng 9 sidor 17 poäng En 35-årig kvinna söker akut pga hög feber sedan ett dygn tillbaka. Hon mår egentligen inte dåligt och har kunnat äta hela tiden. Har dock fått mera ont till vänster i buken nertill. Vid

Läs mer

Behandling med MabCampath. En informationsbroschyr för patienter och anhöriga

Behandling med MabCampath. En informationsbroschyr för patienter och anhöriga Behandling med MabCampath En informationsbroschyr för patienter och anhöriga Innehållsförteckning Sidan Inledning 3 KRONISK LYMFATISK LEUKEMI 4 Vad är kronisk lymfatisk leukemi (KLL)? 4 BEHANDLING MED

Läs mer

Endoskopiskt Ultraljud. Ronny Öhman Överläkare Lung och Allergisjukdomar Universitetssjukhuset i Lund

Endoskopiskt Ultraljud. Ronny Öhman Överläkare Lung och Allergisjukdomar Universitetssjukhuset i Lund Endoskopiskt Ultraljud Ronny Öhman Överläkare Lung och Allergisjukdomar Universitetssjukhuset i Lund Endobronkiellt Ultraljud Begrepp och förkortningar: EBUS: Endobronkiellt Ultraljud EUS: Endoskopiskt

Läs mer

Tillämpningar Standardiserade Vårdförlopp SVF

Tillämpningar Standardiserade Vårdförlopp SVF Tillämpningar Standardiserade Vårdförlopp SVF 2018-10-15 Text i dokument Mottagningsbesök Slutenvård Patient mottagen från annat landsting Patient startat SVF inom Region Skåne Vårdåtagande, koppling i

Läs mer

Information för dig med. myelodysplastiskt syndrom (MDS)

Information för dig med. myelodysplastiskt syndrom (MDS) Information för dig med myelodysplastiskt syndrom (MDS) 1. Vad är MDS? Myelodysplastiskt syndrom (MDS) är ett samlingsnamn för en grupp tumörsjukdomar som utgår från benmärgens stamceller. Myelo betyder

Läs mer

TENTAMEN ORAL PATOLOGI. Torsdag den 17:e januari 2013 PÅ FRÅGA 1-36 SKA DU MARKERA DITT SVAR PÅ DE SEPARATA SVARSBLADEN

TENTAMEN ORAL PATOLOGI. Torsdag den 17:e januari 2013 PÅ FRÅGA 1-36 SKA DU MARKERA DITT SVAR PÅ DE SEPARATA SVARSBLADEN Institutionen för Medicinsk biovetenskap Page 1 (10) MAX poäng: 88 GK: 53 TENTAMEN ORAL PATOLOGI Torsdag den 17:e januari 2013 09 00 13 00 PÅ FRÅGA 1-36 SKA DU MARKERA DITT SVAR PÅ DE SEPARATA SVARSBLADEN

Läs mer