Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng"

Transkript

1 SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng Avancerade vårdhandlingar för patienter med onkologiska tillstånd 7,5 hp Kurskod OM7310 Kursen ges som en obligatorisk kurs i specialistsjuksköterskeprogrammen med inriktning onkologisk vård, 60 högskolepoäng Kurskoordinator Kursansvarig Kursadministratör Examinator Lena Björck, Sofie Jakobsson Ingalill Koinberg Kenneth Wilhelmsson Kristin Falk Termin och år VT 2016 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa 1 (13) Arvid Wallgrens backe, hus 1, Box 457, Göteborg

2 KURSBESKRIVNING Kursen genomförs på halvfart (20 studietimmar per vecka) fördelade på 10 veckors studier vilket motsvarar fem veckors heltidsarbete. Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng (hp) fördelade på: Avancerade vårdhandlingar inom omvårdnad Planering, genomförande och dokumentation av avancerade vårdhandlingar Verksamhetförlagd utbildning () omfattande 4 hp. Innehåll, lärandemål, litteratur och former för bedömning finns i kursplanen. AKTIVITETER PÅ GUL All kursinformation samt aktuella dokument finns tillgängligt på GUL t.ex. kursdokument, studiehandledning och övriga dokument. GUL används för kommunikation mellan lärare och deltagare i kursen. Grupper och medlemmar kan använda GUL som diskussionsforum och för att arbeta med olika uppgifter. Alla examinationsuppgifter lämnas in på Inlämningsuppgift, GUL och deltagarna får återkoppling på uppgifterna via GUL. Samtliga uppgifter som ligger som grund för examination lämnas in via GUL där de bedöms av ansvarig lärare. Bedömningen kan vara färdig, underkänd eller i behov av komplettering. Via GUL kan du följa bedömningsprocessen. Varje inlämning (med aktuellt datum) räknas som ett examinationstillfälle. Du har sammanlagt fem möjligheter att lämna in din examination, se kursplan Former för bedömning. KURSENS INRE LOGIK I utbildningen tillämpas principer för ett studentaktiverande lärande vilket innebär att du förväntas vara aktivt kunskapssökande och i hög grad ta ansvar för ditt eget lärande. Under vecka genomför du din planerade samt förbereder en presentation av avancerade vårdhandlingar. Detta delmoment avslutas med ett examinationsseminarium där du redovisar erfarenheter av den/de vårdhandlingar du har deltagit i. Aktuell vårdhandling presenteras och exemplifieras på Kliniskt träningscentrum (KTC) med utgångspunkt från ett patientfall. Under sista delmomentet upprättar ni ett underlag för omvårdnadsplaner (gruppuppgift) samt genomför en avancerad omvårdnadsplan (individuell uppgift) på samma sätt som i föregående kurs nu med tillägg av en detaljerad handlingsplan. Delmomentet avslutas med en interdisciplinär konferens v.22 tillsammans med studenterna i övriga specialistsjuksköterskeprogram då du redovisar de kunskaper och färdigheter som du har tillägnat dig under kursen (gruppuppgift). Tabell 1. Översikt över kursen inre logik Avancerade Lärandemål Läraktiviteter Examinationer Bedömningskriterier Identifiera, analysera och Tydlig och detaljerad beskrivning av den 2 (13)

3 bedöma resultat och evidens av avancerade vårdhandlingar/ behandlingar med hänsyn till patientens hälsa och välbefinnande Självvärdering Underlag för vårdhandlingar vårdhandling som studerats och utförts och en redogörelse för behandlingens evidens Har relaterat behandlingen/undersökningen till omvårdnad inom den egna inriktningen Tydligt beskrivit vårdhandlingens syfte och diskuterat samt analyserat i relation till patientsäkerhet. Behärska metoder och tekniker för att självständigt initiera, planera, genomföra, analysera, utvärdera och dokumentera olika typer av vårdhandlingar Självvärdering Underlag för vårdhandlingar Har relaterat behandlingen/undersökningen till omvårdnad inom den egna inriktningen Tydligt beskrivit vårdhandlingens syfte och diskuterat samt analyserat i relation till patientsäkerhet. Redovisat -placering samt omfattning i det kliniska bedömningsunderlaget Granskat och värderat minst fyra (4) för området viktiga vetenskapliga artiklar och dokumenterat resultatet i form av värde på extern validitet, intern validitet och precision. Kompletterat med annan litteratur i form av referenser i bedömningsunderlaget. Ge vård på lika villkor och tillvarata mänskliga rättigheter. Beskriva principer för vård i livets slutskede med hänsyn till existentiella, psykosociala, kulturella och fysiska dimensioner självvärdering enligt SOLO-taxonomin Gruppuppgift som presenteras muntligt på seminarium Gruppuppgift som presenteras muntligt på seminarium Bedömer utförandet på ett nyanserat och relevant sätt och gör en adekvat kritisk värdering av den egna insatsen. Adekvat redogörelse för egen progression i självvärderingsinstrumentet Analyserat och beskrivit den komplexa vårdsituation som uppstår vid vårdandet av patient i livets slutskede Redogjort för adekvata vårdhandlingar i relation till den analys som gjorts och tagit hänsyn till likabehandling Analyserat och beskrivit den komplexa vårdsituation som uppstår vid vårdandet av patient i livets slutskede Beskrivit patienters välbefinnande utifrån palliativa, kliniska och etiska perspektiv med hänsyn till existentiella, psykosociala, kulturella och fysiska dimensioner aktivt bidra till förståelsen för de utmaningar som det innebär att vårda patienter i livets slutskede inom olika kliniska vårdverksamheter Beskriva och värdera avancerade vårdhandlingar/behandlin gar i livets slutskede. Gruppuppgift som presenteras muntligt på Redogjort för tekniker och metoder som kan användas för att ge vård av hög kvalitet och med hög säkerhet till patient i livets slut 3 (13)

4 Planera och genomföra avancerad vård vid livets slut i samverkan med patient och närstående Respektera autonomi, delaktighet och värdighet för såväl patienter som närstående Redogöra för olika typer av vårdhandlingar/behandlin gar seminarium Gruppuppgift som presenteras muntligt på seminarium Bedömningsunderlag för Avancerade Vägledning Avancerade Protokoll Undersökningar, observationer och bedömning uppgift genomförande av fysikaliska undersökningar, observationer och bedömning uppgift Genomförande av Avancerade Analyserat och beskrivit den komplexa vårdsituation som uppstår vid vårdandet av patient i livets slutskede Redogjort för hur avancerad vård i livets slut planerats genomförts i samverkan med patient och närstående Tydligt redovisat patientens och närståendes roll i samband med upprättandet av en avancerad omvårdnadsplan Beskrivit en avancerad omvårdnadsplan, dess innehåll och utformning samt vem som ska vara ansvarig de olika vårdhandlingarna Detaljerat och noggrant redogjort för patient/närståendes delaktighet i den vårdhandling som studerats och utförts Tydligt beskrivit olika vårdhandlingar och deras syfte samt diskuterat dem i relation till evidens Detaljerad och noggrant beskrivit de undersökningar, observationer och bedömningar som studerats och utförts Redogör för kritiskt bedömning och värdering av kliniska undersökningar i relation till patientens symtom och kliniska tecken. Diskuterar likheter och skillnader mellan undersökningsmetoder för omvårdnad respektive medicin. Demonstrerar förmåga att utföra fysikaliska undersökningar, observationer och bedömningar i Gör adekvata överväganden och föreslår relevanta undersökningar i relation till det aktuella fallet i Demonstrerar förmåga att genomföra aktuella undersökningar i enlighet med vedertagen medicinsk kunskap i Redogöra för vårdhandlingarnas relation till personfilosofiska, omvårdnadsteoretiska samt etiska principer Beskriva teoretiska utgångspunkter för identifiering av vårdbehov och upprättande av Bedömningsunderlag för Avancerade Vägledning Avancerade Vägledning Avancerade Kritiskt värderat och bedömt undersökningar i relation till vedertagen medicinsk kunskap, personfilosofiska och etiska aspekter. Tydligt redogör för helhetsbedömning av patienters omvårdnad och medicinska behandling utifrån personfilosofi Tydligt redogör för de teoretiska utgångspunkterna vid bedömning av patienters omvårdnad och medicinska behandling 4 (13)

5 avancerade omvårdnadsplaner i samverkan med patient och närstående Upprätta avancerade omvårdnadsplaner i samverkan med patient och närstående Vägledning Avancerade Tydligt beskrivit och kopplat den avancerade omvårdnadsplanen till omvårdnadsprocessens olika steg i samverkan med patienten och närstående TEMA i kursen Avancerade vårdhandlingar för patienter med onkologiska tillstånd består av två delmoment: A. Avancerade vårdhandlingar inom omvårdnad B. Planering, genomförande och dokumentation av avancerade vårdhandlingar Läraktiviteter I utbildningen tillämpas principer för ett studentaktiverande lärande vilket innebär att du förväntas vara aktivt kunskapssökande och i hög grad ta ansvar för ditt eget lärande. Kursen omfattar varierande pedagogiska metoder (läraktiviteter) såsom föreläsningar, seminarium, workshops, arbete i grupp inläsning av litteratur, färdighetsträning på KTC samt, se tabell 1. Obligatorisk närvaro krävs vid samtliga seminarium, workshops samt konferens. I gruppuppgifter skall varje students insats i uppgiften redovisas. För godkänt betyg på kursen ska du genomföra följande uppgifter: Fördjupat dig i avancerade vårdhandlingar Genomfört samt skrivit protokoll från för avancerade vårdhandlingar Lämnat in kliniskt placeringsprotokoll Muntligt presenterat valda vårdhandlingar Utfört två (2) självvärderingar utifrån SOLO-taxonomin Skrivit en (1) sammanfattande rapport av palliativ vårdsituation Aktivt deltagit i tvärseminarium för palliativ vårdsituation Upprättat ett underlag för omvårdnadsplaner Genomfört och lämnat in en (1) avancerad omvårdnadsplan Presenterat samt aktivt deltagit i den avslutande interdisciplinära konferensen Examinerande uppgifter Palliativ vård Sammanfattande rapport av en palliativ vårdsituation Under Identifierar du en situation som omfattar vård av en person i livets slutskede. Beskriv det komplexa i situationen d.v.s. vilket/vilka perspektiv (den döende personen, närstående, personal m.fl.) 5 (13)

6 och dimensioner den omfattar (existentiella, psykosociala, fysiska, kulturella och medicinska aspekter). Beskriv hur vården bedrivs samt reflektera över hur den eventuellt kan utvecklas. Gör en analys av situationen utifrån såväl palliativa, kliniska som etiska perspektiv. Beskriv och värdera för situationen lämpliga vårdhandingar såväl medicinska- som omvårdnadshandlingar. Gör en analys av vårdsituationen utifrån patientens, närstående och vårdpersonalens perspektiv. Bedömningskriterier för godkänt Se, kursens inre logik Krav för godkänt Lämnat in en individuell rapport av den valda situationen på 2-3 sidor, enkelt radavstånd, teckenstorlek 12 och med referenser Publicerat uppgiften på GUL senast deadline Använt kurslitteratur och relevant referenslitteratur samt minst en (1) vetenskaplig artikel Hanterat referenserna enligt vedertaget referenssystem t.ex. APA eller Vancouver Palliativ Vård I denna uppgift arbetar du i en tvärgrupp omfattande personer. Gruppen diskuterar de palliativa vårdsituationer de arbetat med ovan. Gruppen sammanfattar likheter, skillnader i situationerna samt identifierar det komplexa i situationerna samt eventuella dilemman som uppstått. Dessa sammanfattas och diskussionsfrågor identifieras. På seminariet presenteras sammanfattningen under ca 10 minuter och diskussionsfrågorna diskuteras under ca 20 minuter. Diskussionen leds av gruppen. Bedömningskriterier Se kursens inre logik Krav för godkänt Presenterat en sammanfattning av den examinerande uppgiften Presentationen är genomtänkt och väl strukturerad rent pedagogiskt Diskussionen leds på ett genomtänkt och strukturerat sätt Aktivt diskuterar andras arbete Verksamhetsförlagd utbildning () Följande uppgift syftar till att du ska öka din kompetens inom ramen för din framtida profession genom att genomföra vårdhandlingar vars syfte t.ex. är att förebygga ohälsa, lindra lidande och öka välbefinnande, ge stödjande vård och rehabilitering samt att öka din förmåga att värdera evidens och 6 (13)

7 effekter av olika vårdhandlingar. Uppgiften omfattar 4 högskolepoäng. Examinationer Bedömningsunderlag för Avancerade omfattar inom sjuksköterskeledda eller annan för uppgiften relevant verksamhet. Uppgiften syftar till att du ska öka din kompetens i att planera, genomföra och utvärdera vårdhandlingar vars syfte t.ex. är att förebygga ohälsa, lindra lidande, öka välbefinnande, ge stödjande vård och rehabilitering samt att öka din förmåga att värdera evidens och effekter av olika vårdhandlingar. Du skall följa en eller flera specialistsjuksköterskor, eller annan för uppgiften relevant profession, i deras yrkesutövning i ett eller flera olika vårdsammanhang: t.ex. på slutenvårdsmottagningar eller öppenvårdsmottagningar, m.m. beroende på behov och inriktning. Du förväntas auskultera tillsammans med en specialistsjuksköterska/annan profession som arbetar självständigt och som själv genomför vårdhandlingarna. Du planerar din i samråd med kursledningen. Därefter tar du tar själv kontakt med ansvarig sjuksköterska/annan profession på den/de enheter du önskar genomföra din på. Du arbetar i dokumentet underlag för Avancerade före och efter enligt nedan: Innan : 1. Välj vårdhandling/vårdhandlingar och dokumentera den/dem i protokollet. 2. Läsa in dig på området genom att granska kurslitteratur, referenslitteratur, vetenskapliga artiklar, SBU rapporter, PM, nationella riktlinjer etc. Syftet med dessa förberedelser är att du skall vara väl insatt i den/de vårdhandlingar som du skall studera/praktisera under och kritiskt granska vårdhandlingarna. Efter dokumenterar du: 1. Vårdhandlingens syfte. 2. Hur, eller på vilket sätt, du har förberett dig inför. 3. Hur patientsäkerhet kan knytas till vårdhandlingen samt utifrån kurslitteraturen vilka kopplingar du ser till området patientsäkerhet. 4. Vårdhandlingens evidensgrad dokumenteras. Du skall granska minst fyra (4) relevanta artiklar kopplat till den eller de aktuella vårdhandling/vårdhandlingar du har valt. Med hjälp av granskningsmallar skall du värdera varje artikel, se förslag på granskningsmallar, GUL. Dokumentera de värden du fått fram med hjälp av vald granskningsmall, extern validitet, intern validitet och precision och värdera hur du ser på det sammanlagda resultatet dvs. finns den någon sammantagen evidens för nyttan av den/de valda vårdhandlingarna). 5. På vilket sätt du utöver ovan har fördjupat dig på det aktuella området t.ex. fler vetenskapliga artiklar, värdering av kurslitteratur eller annan litteratur i förhållande till de vetenskapliga artiklarna, granskat evidensgrad/vetenskapligheten i vårdprogram o.s.v. Detta dokumenteras i form av referenslista i protokollet tillsammans med en kort summering av vad du sett. 7 (13)

8 Självvärdering utifrån SOLO-Taxonomin I den här uppgiften ska du genomföra en självvärdering av din kompetensutveckling i förhållande till de vårdhandlingar du studerat ovan enligt SOLO-taxonomin. Självvärderingen är en del av portfoliometodiken vilket innebär att du reflekterar över ditt lärande. I värderingen ingår att du läser igenom hur varje nivå definierats och sedan beskriver hur väl du har omfattat dessa mål. Om du inte har uppnått nivå 3 eller 4 ska du beskriva vad som skulle ha krävts för att du skulle uppnå dessa nivåer Nivå 1: Igenkänner och identifierar vårdhandlingen. Har sett den utföras Nivå 2: Utför vårdhandlingen under handledning. Förstår syfte, effekt, evidensgrad etc. Fokuserar på relevanta områden Nivå 3: Utför vårdhandlingen självständigt. Kan förklara för patienten. Kan utvärdera vårdhandlingen. Kan återge relevanta fakta men integrerar dem inte i ett sammanhang. Nivå 4: Kan utföra vårdhandlingen i nya sammanhang och situationer. Kan anpassa den till patientens unika behov. Kan fatta självständiga beslut om när den kan vara tillämplig Bedömningskriterier för godkänt Se kursens inre logik Krav för godkänt Förberett dig inför på ett adekvat sätt och dokumenterat det i form av referenser i protokollet. Dokumenterat i det Kliniska placeringsprotokollet Tydligt beskrivit vårdhandlingens syfte och diskuterat och analyserat i relation till patientsäkerhet. Granskat och värderat minst fyra (4) för området viktiga vetenskapliga artiklar och dokumenterat resultatet i form av värde på extern validitet, intern validitet och precision. Fördjupat dig ytterligare med hjälp av annan litteratur och dokumenterat det i form av referenser i protokollet. Självärderingen lämnas in via GUL i samma dokument som -protokollet. Bedömningen är din egen och följs upp av ansvarig lärare. Självärderingen lämnas in via GUL i samma dokument som -protokollet. Bedömningen är din egen och följs upp av ansvarig lärare. Publicerat uppgiften på GUL senast deadline MUNTLIG TENTAMEN - - Presentation av vårdhandlingar Uppgiften avslutas med att du redovisar erfarenheter av den/de vårdhandlingar du har deltagit i. Aktuell vårdhandling presenteras och exemplifieras på KTC med utgångspunkt från ett patientfall. Redovisningen skall innefatta en redogörelse av evidensgraden för respektive vårdhandling. 8 (13)

9 Redovisningen ska vara problematiserande vilket innebär att du redovisar olika perspektiv och uppfattningar på ett balanserat sätt. Din presentation ska omfatta ca 20 minuter. Bedömning sker i ett trepartssamtal (student, verksamhetsföreträdare, lektor i omvårdnad) i direkt anslutning till presentationen med ett graderat bedömningsformulär. Formuläret finns på GUL. Efter presentationerna diskuteras vårdhandlingar inom omvårdnad avseende kvalitet och säkerhet samt hur avancerade vårdhandlingar kan implementeras i olika kliniska verksamheter. Ansvarig lektor examinerar. Presentationen bedöms även av seminariedeltagarna Bedömningskriterier för godkänt Se kursens inre logik Krav för godkänt Genomfört en presentation samt aktivt deltagit och gett feedback till övriga presentationer i workshopen enligt följande kriterier: Innehåll och struktur o Var syftet med val av vårdhandling klart? o Gavs en sammanfattande överblick över presentationen inledningsvis? o Blev viktiga punkter summerade? o Redovisades källan/källorna? Framställning o Fick föreläsaren kontakt med deltagarna? o Verkade föreläsaren kompetent? o Gick presentationen i lagom hastighet? o Var presentationen klar och tydlig? Illustrationer o Förekom några illustrationer? o Var de relevanta? o Kunde något annat i framförandet ha illustrerats? Avancerad omvårdnadsplanering Den avancerade omvårdnadsplanen genomförs enligt anvisningarna i vägledning för avancerad omvårdnadsplan som användes i kursen Avancerad omvårdnadsbedömning (finns i GUL) och skall denna gång även innehålla en omvårdnadsplan. Den avancerade vårdplanen omfattar därmed hela bedömningsprocessen inklusive målformulering, den medicinska bedömningen samt en plan för de vårdhandlingar som skall göras både under vårdtiden och efter utskrivning, vem som skall/bör ansvara och utföra dem, varför det skall göras och vilken koppling det har till målen. Som ansvariga personer avses inte bara vårdpersonal utan även patienten och/eller närstående kan ges ett ansvar för lämpliga delar. Omvårdnadsplanen skall upprättas i samverkan med patient och deras närstående. 9 (13)

10 Förslag på vårdhandlingens intensitet, frekvens och varaktighet bör också framgå som t.ex. graden av träning, hur ofta man skall träna samt hur länge den skall pågå. Den medicinska bedömningen som görs av läkaren skall anges i planen och vid behov kan du föreslå komplettering. Den avancerade vårdplanen skall på ett tydligt sätt vara kopplad till teorin om övergångar där man ur patientberättelsen och den avancerade omvårdnadsbedömningen ser vilka kopplingar som finns till övergångens natur som består av typ, mönster och kännetecken (se teoretisk bakgrund till kursen). Terapeutiska avancerade vårdhandlingar skall vara kopplade till patientberättelsen och kan i många fall även vara kopplade till övergångens natur, övergångens villkor och responsmönster. Examinationer Teoretisk grund för avancerad omvårdnadsplan Under veckorna skall du i grupp, utifrån litteraturen, upprätta ett underlag för omvårdnadsplan dvs. utveckla tänkandet om omvårdnadsplaner, vad det är, hur man kan skriva dem, vem som kan vara ansvarig för de olika delarna. Dessa reflektioner skall vara kopplade till omvårdnadsprocessen. Bedömningskriterier för godkänt Se kursens inre logik Krav för godkänt Lämnat in max 1-2 A4 sidor, teckenstorlek 12, Times New Roman, enkelt radavstånd- Kopplat vårdplaneringunderlaget till aktuell referenslitteratur Avancerad omvårdnadsplanering Kunskapen från arbetet med underlaget för en avancerad omvårdnadplan använder du som ett stöd när du genomför den Avancerade omvårdnadsplaneringen av en patient som vårdas på din vårdenhet. För uppgiften ska du välja en patient med komplexa vårdbehov (t.ex. kluster av symtom, flera diagnoser, skörhet etc.). Under väljer Du själv eller i samråd med din handledare ut en patient. Den avancerade omvårdnadsplanen skall vara avidentifierade avseende patient och vårdenhet och valet av patient skall motiveras. Bedömningskriterier För godkänt krävs att: val av patient är väl motiverat patientberättelsen tydligt utgår ifrån patient och närståendes perspektiv den avancerade bedömningen är välstrukturerad den sammanfattande bedömningen ger en adekvat och kortfattad bild av patienten målen är konkreta och baseras på patientens berättelse handlingsplanen är utformad utifrån mål och delmål och anger konkret vad som skall göras, vem som ansvarar och hur den skall utvärderas. utskrivningsplaneringen är tydlig, realistisk och godkänd av patienten 10 (13)

11 Tydliggörande av ovanstående bedömningskriterier För godkänt på uppgiften Avancerad omvårdnadsplanering skall den uppfylla följande kriterier: Patientberättelsen utgår tydligt ifrån patientens perspektiv och återger: Patientens subjektiva beskrivning av sin situation (upplevelser, erfarenheter, föreställningar, känslor, preferenser, värderingar och resurser) Hur de upplever att symtomen påverkar det dagliga livet och livssituationen Patientens vardagsliv och livssituation som helhet Ett antal problemområden som har följts upp med strukturerade frågor rörande t.ex. smärta, nutrition, elimination, stämningsläge etc. Den avancerade bedömningen är välstrukturerad och omfattar: Observation av patientens allmäntillstånd (inspektion, perkussion, palpation och auskultation samt tillämpliga fysikaliska undersökningar) Skattningar med hjälp av validerade mätinstrument, skattningsskalor och/eller tester Kartläggning av patientens sociala nätverk, resurser och boendesituation Medicinska ordinationer är tydligt dokumenterade Den sammanfattande bedömningen ger en adekvat och kortfattad bild av patientens: Egenvårdsförmåga Funktion (fysiskt och kognitivt) Krav i dagligt liv Resurser, hinder och risker Behov Allmäntillstånd och välbefinnande Vad som krävs under vårdperioden i form av vårdinsatser och av patienten själv Målen är konkreta och: Baseras på patientens berättelse och är skrivna med patientens och eller närståendes egna ord Återger patientens syn på livet och återhämtningen (drömmar, hopp, visioner) Utskrivningsplanering är tydlig och realistisk och: Omfattar vårdnivå, typ av vård, plats för vård samt förväntad längd på sjukhusvården Omfattar tydliga kriterier för vad som skall ha uppnåtts och när patienten kan anses vara färdig för utskrivning Avspeglar att patienten är införstådd med och har godkänt planeringen. Omvårdnadsplanen skall utformas utifrån mål och delmål och konkret ange vad som skall göras, vem som ansvarar och hur det skall utvärderas. Den skall innehålla: Mål och delmål 11 (13)

12 Åtgärdplan som beskriver vad som skall göras och vem som ansvarar för att det görs Hur uppföljning av mål och åtgärder skall gå till Interdisciplinär konferens - valfri presentation ex poster, film, ppt Presentation vid illustrativ interdisciplinär konferens av samlade erfarenheter av att utveckla ett underlag för omvårdnadsplan och av att genomföra Avancerad omvårdnadsplanering kopplat till teorin om övergångar: Under kursveckorna skall du tillsammans med din studiegrupp ha förberett en presentation. I presentationen skall era samlade erfarenheter av att genomföra Avancerade omvårdnadsplaneringar sammanfattas. Redovisningen skall sammanfatta erfarenheterna med dina teoretiska kunskaper om: personfilosofiska perspektiv, teorin om övergångar, teoretiska begrepp, tillämpning av datainsamlingsmetoder, teamsamverkan, prevention, palliation, kuration, rehabilitering, evidens och patientsäkerhet Gruppen förbereder sig inför seminariet enligt följande: De sammantagna erfarenheterna analyseras och problematiseras i gruppen Presentationen skall utformas på ett så lättfattligt och informativt sätt som möjligt Presentationen publiceras på GUL två vardagar före seminariet så att de andra grupperna kan förbereda sig inför seminariet Ev. postrar skall skrivas på Sahlgrenska Akademins postermall och kan skrivas ut med hjälp av kursadministratören. Presentationerna kommer att poängsättas av alla deltagande grupper enligt nedanstående kriterier. Bedömningskriterier Innehåll och struktur Var budskapet tydligt? Lyftes viktiga punkter fram? Framställning Var lätt att förstå postern/presentationen? Var postern/presentationen tydlig i sitt förhållande till ämnet? Var det lagom mycket text? Varje grupp får poängsätta de andra gruppernas postrar/presentationen med ett, två respektive tre poäng. Efter sammanräkning utses vinnarna som kommer att få ett symboliskt pris. Krav för godkänt Genomfört en presentation Aktivt deltagit och gett feedback till övriga presentationer i workshopen 12 (13)

13 LITTERATUR Se inriktningsspecifik kursplan. REFERENSLITTERATUR PALLIATIV VÅRD Ternestedt BM, Österlind J, Henoch I, Andershed B De 6 S:n : en modell för personcentrerad palliativ vård (2013) Lund. Studentlitteratur AB. ISBN: Payne S, Seymour J, Ingleton, C (2008) Palliative Care Nursing: Principles and Evidence for Practice. Nottingham. Open University press. ISBN: Temel, J et al ( 2010) Early Palliative Care for Patients with Metastatic Non Small-Cell Lung Cancer. N Engl J Med 2010;363: Andershed B, Ternestedt BM, Håkanson C. Palliativ vård: begrepp & perspektiv i teori och praktik (2013) Lund. Studentlitteratur AB. ISBN: ÖVRIG LITTERATUR Willman A, Stoltz P, Bahtsevani C. Evidensbaserad omvårdnad. En bro mellan forskning och klinisk verksamhet (2011) Lund. Studentlitteratur ISBN: (Mallar för artikelgranskning: Kvantitativ metod: bilaga G; Kvalitativ H) 13 (13)

Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng Del I Medicinska behandlingsmetoder och åtgärder för patienter med Kirurgiska tillstånd 7,5 hp

Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng Del I Medicinska behandlingsmetoder och åtgärder för patienter med Kirurgiska tillstånd 7,5 hp SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN Avancerade handlingar 15 Högskolepoäng Del I Medicinska åtgärder för patienter med Kirurgiska tillstånd 7,5 hp Kurskod OM7110 Kursen ges som en obligatorisk

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN Avancerad bedömning av symtom och tecken, 15 högskolepoäng Kurskod OM7300 Kursen ges som en obligatorisk kurs i Specialistsjuksköterskeprogrammet på halvfart med inriktning

Läs mer

Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng

Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN Avancerade handlingar 15 Högskolepoäng Medicinska åtgärder för patienter med onkologiska tillstånd 7,5 hp Kurskod OM7310 Kursen ges som en obligatorisk

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR AVANCERADE VÅRDHANDLINGAR VID PSYKIATRISKA TILLSTÅND 15 HÖGSKOLEPOÄNG

STUDIEHANDLEDNING FÖR AVANCERADE VÅRDHANDLINGAR VID PSYKIATRISKA TILLSTÅND 15 HÖGSKOLEPOÄNG STUDIEHANDLEDNING FÖR AVANCERADE VÅRDHANDLINGAR VID PSYKIATRISKA TILLSTÅND 15 HÖGSKOLEPOÄNG Kurskod OM 7410 Kursen ges som en obligatorisk kurs i specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatri,

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN Avancerad bedömning av symtom och tecken vid onkologiska tillstånd, 15 högskolepoäng Kurskod OM7300 Kursen ges som en obligatorisk kurs i Specialistsjuksköterskeprogrammet

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR AVANCERADE VÅRDHANDLINGAR VID PSYKIATRISKA TILLSTÅND 15 HÖGSKOLEPOÄNG. Kurskod OM 7410

STUDIEHANDLEDNING FÖR AVANCERADE VÅRDHANDLINGAR VID PSYKIATRISKA TILLSTÅND 15 HÖGSKOLEPOÄNG. Kurskod OM 7410 STUDIEHANDLEDNING FÖR AVANCERADE VÅRDHANDLINGAR VID PSYKIATRISKA TILLSTÅND 15 HÖGSKOLEPOÄNG Kurskod OM 7410 Kursen ges som en obligatorisk kurs i specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatri,

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN Avancerad bedömning av symtom och tecken vi kirurgiska tillstånd, 15 högskolepoäng Kurskod OM7100 Kursen ges som en obligatorisk kurs i Specialistsjuksköterskeprogrammet på

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN Avancerad bedömning av symtom och tecken, 15 högskolepoäng Kurskod OM7100 OM7500 Kursen ges som en obligatorisk kurs i Specialistsjuksköterskeprogrammet på halvfart med inriktning

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN Avancerad bedömning av symtom och tecken, 15 högskolepoäng Kurskod OM7100 OM7500 Kursen ges som en obligatorisk kurs i Specialistsjuksköterskeprogrammet på halvfart med inriktning

Läs mer

Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp

Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp Kurskod OM9222 KURSEN GES SOM UPPDRAGSUTBILDNING Kursansvarig Kursadministratör

Läs mer

MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP

MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP Kurskod OM9229 KURSEN GES SOM UPPDRAGSUTBILDNING Kursansvarig Kursadministratör Examinator Ewa-Lena Bratt e-post:

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM4350 Omvårdnad vid hälsa och ohälsa, 30 högskolepoäng Nursing in health and illness, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för vårdvetenskap

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Avancerad nivå/second Cycle. AXX, Avancerad nivå, kurs som inte kan klassificeras

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Avancerad nivå/second Cycle. AXX, Avancerad nivå, kurs som inte kan klassificeras SAHLGRENSKA AKADEMIN OM7310, Avancerade vårdhandlingar vid onkologiska tillstånd, 15,0 högskolepoäng Advanced nursing interventions in oncological conditions, 15.0 higher education credits Avancerad nivå/second

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: AVANCERAD BEDÖMNING AV SYMTOM OCH TECKEN

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: AVANCERAD BEDÖMNING AV SYMTOM OCH TECKEN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: AVANCERAD BEDÖMNING AV SYMTOM OCH TECKEN 15 HÖGSKOLEPOÄNG Hösten 2013 Kurskod: OM 7500 Kursen ges som en i Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning kirurgiska tillstånd,

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten SBUP42, Medicinsk, kirurgisk och akut sjukvård för barn och ungdomar II, 7,5 högskolepoäng Pediatric Nursing, Medical, Surgical and Emergency Care II, 7.5 credits Avancerad nivå /

Läs mer

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Fysioterapi Studiehandledning FYSIOTERAPI FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp Grundnivå HT 2015/ Annelie Gutke GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen

Läs mer

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Termin 3 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omvårdnad vid hälsa och ohälsa, 30 hp. Kurskod: OM4350 Studentens namn Studentens personnummer

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten OPSR14, Perioperativ omvårdnad med inriktning operationssjukvård V, 7,5 högskolepoäng Perioperative Room Nursing V, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/fysioterapi Studiehandledning FYS 020 Verksamhetsförlagd utbildning i sjukgymnastik, 7,5 hp Grundnivå Vt13

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM6040 Njurmedicinska sjukdomar, dialysbehandling och njurmedicinsk omvårdnad, 22,5 högskolepoäng Nephrology, Dialysis Treatment and Renal Nursing Care, 22.5 higher

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten AMSR12, Specifik omvårdnad med inriktning ambulanssjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Prehospital Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet

Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivning, hälsa och ohälsa, 30 hp. Kurs kod: OM3260 Studentens

Läs mer

AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM4360 Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 högskolepoäng Environmental impact on health Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/fysioterapi Studiehandledning FYS020 Verksamhetsförlagd utbildning i fysioterapi, 7,5 hp Grundnivå Ht14 Verksamhetsförlagd

Läs mer

Bedömningsunderlag verksamhetsförlagd utbildning, Delaktighet och lärande 4, 5 hp, OM325G

Bedömningsunderlag verksamhetsförlagd utbildning, Delaktighet och lärande 4, 5 hp, OM325G Bedömningsunderlag verksamhetsförlagd utbildning, Delaktighet och lärande 4, 5 hp, OM325G Studentens namn: Studentens personnr: Utbildningsplats: Handledares namn: Kursansvariga: Joanne Wills: joanne.wills@his.se

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: VETENSKAPLIG METOD 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG. Kurskod 0007

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: VETENSKAPLIG METOD 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG. Kurskod 0007 SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: VETENSKAPLIG METOD 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG Kurskod 0007 Kursen ges som en obligatorisk kurs i: 1) Specialistsjuksköterskeprogrammet

Läs mer

ANSR14, Omvårdnad med inriktning anestesisjukvård II, 7,5 högskolepoäng Anesthesia Care Nursing II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

ANSR14, Omvårdnad med inriktning anestesisjukvård II, 7,5 högskolepoäng Anesthesia Care Nursing II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten ANSR14, Omvårdnad med inriktning anestesisjukvård II, 7,5 högskolepoäng Anesthesia Care Nursing II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA Termin 6 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Klinisk omvårdnad, 15 hp. Kurs kod: OM4390 Studentens namn Studentens

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten DSKN42, Hälsa och ohälsa i ett livscykelperspektiv, 12 högskolepoäng Health and Ill-health in the Perspective of a Life Cycle, 12 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning och gällde från och med

Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning och gällde från och med Medicinska fakulteten SJSE15, Personcentrerad vård och lärande vid symtom och tecken på ohälsa, 26,5 högskolepoäng Person-centered Care and Patient Learning in Relation to Symptoms and Signs of Illness,

Läs mer

Kursplan. Röda korsets högskola Dnr 119/2014 Teknikringen 1 2014-12-18 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.

Kursplan. Röda korsets högskola Dnr 119/2014 Teknikringen 1 2014-12-18 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh. Sida 1 av 5 Kursplan Röda korsets högskola Dnr 119/2014 Teknikringen 1 2014-12-18 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.se Basal omvårdnad med inriktning mot den äldre

Läs mer

Information inför den verksamhetsförlagda utbildningen (vfu) i termin 5 på fysioterapeutprogrammet, vårterminen 2019.

Information inför den verksamhetsförlagda utbildningen (vfu) i termin 5 på fysioterapeutprogrammet, vårterminen 2019. Besöksadress/Visiting adress: Institutionen för hälsovetenskap, Luleå tekniska universitet Postadress/Postal adress: SE-971 87 Luleå, Sweden Telefon/Telephone: +46 920 49 10 00. Telefax/Fax: +46 920 49

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM7410 Avancerade vårdhandlingar vid psykiatriska tillstånd, 15 högskolepoäng Advanced nursing interventions in psychiatric conditions, 15 higher education credits

Läs mer

Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet

Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Termin 6 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Klinisk omvårdnad, 15 hp. Kurs kod: OM3330 Studentens namn Studentens personnummer Handledare/ansvarig

Läs mer

Kurs-PM. Omvårdnad vid komplexa vårdbehov i hemmet, 15 hp kurskod OHD900

Kurs-PM. Omvårdnad vid komplexa vårdbehov i hemmet, 15 hp kurskod OHD900 Institutionen för hälsovetenskap Specialistsjuksköterskeprogrammet, 75 Hp Kurs-PM Omvårdnad vid komplexa vårdbehov i hemmet, 15 hp kurskod OHD900 Kursansvarig Margareta Karlsson (MKR) margareta.karlsson@hv.se

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten AMST11, Specifik omvårdnad med inriktning ambulanssjukvård I, 15 högskolepoäng Advanced Prehospital Emergency Nursing I, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Studiehandledning. Psykosocial Onkologi I. 7,5 poäng

Studiehandledning. Psykosocial Onkologi I. 7,5 poäng Studiehandledning Psykosocial Onkologi I 7,5 poäng VT 2017 Kursen Psykosocial cancervård 1, 7,5 poäng ges både som en fristående kurs samt ingår som en delkurs i specialistsjuksköterskeutbildningen inom

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Vetenskaplig metod 7,5 hp. Kurskod OM3270

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Vetenskaplig metod 7,5 hp. Kurskod OM3270 STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Vetenskaplig metod 7,5 hp Kurskod OM3270 Kursen ges som en obligatorisk fortsättningskurs i Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp (Termin 4) Kursansvarig Kursadministratör Examinator

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Avancerad nivå/second Cycle. AXX, Avancerad nivå, kurs som inte kan klassificeras

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Avancerad nivå/second Cycle. AXX, Avancerad nivå, kurs som inte kan klassificeras SAHLGRENSKA AKADEMIN OM7410, Avancerade vårdhandlingar vid psykiatriska tillstånd, 15,0 högskolepoäng Advanced nursing interventions in psychiatric conditions, 15.0 higher education credits Avancerad nivå/second

Läs mer

OM3520, Hälsovård för barn, 7,5 högskolepoäng Children s Health Care, 7.5 higher education credits

OM3520, Hälsovård för barn, 7,5 högskolepoäng Children s Health Care, 7.5 higher education credits SAHLGRENSKA AKADEMIN OM3520, Hälsovård för barn, 7,5 högskolepoäng Children s Health Care, 7.5 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING KLINISK OMVÅRDNAD INOM SOMATISK VÅRD 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG OM6560. RÖS5 Vårterminen 2013

STUDIEHANDLEDNING KLINISK OMVÅRDNAD INOM SOMATISK VÅRD 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG OM6560. RÖS5 Vårterminen 2013 130416 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa STUDIEHANDLEDNING KLINISK OMVÅRDNAD INOM SOMATISK VÅRD 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG OM6560 RÖS5 Vårterminen 2013 Kursansvariga lärare: Eva Bergelin Tel: 031-786 6127

Läs mer

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Medicinska fakulteten SJSG15, Personcentrerad vård och lärande vid symtom och tecken på ohälsa, 26,5 högskolepoäng Person-Centered Care and Patient Learning in Relation to Symptoms and Signs of Illness,

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Klinisk omvårdnad inom psykiatrisk vård 7,5 högskolepoäng

STUDIEHANDLEDNING. Klinisk omvårdnad inom psykiatrisk vård 7,5 högskolepoäng Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Specialistutbildning inom psykiatrisk vård STUDIEHANDLEDNING Klinisk omvårdnad inom psykiatrisk vård 7,5 högskolepoäng

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Institutionen för hälsa och lärande Sjuksköterskeprogrammet Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Kursansvariga OM124G Stina Thorstensson, stina.thorstensson@his.se

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2263 Psykoterapeutisk teori och metod, 30 högskolepoäng Psychoterapeutic Theory and Method, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd, fastställd av Institutionen för

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) Programkod VASPV Programbeskrivning Utbildningen syftar till att

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail: tony.falk@fhs.gu.se

STUDIEHANDLEDNING. Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail: tony.falk@fhs.gu.se STUDIEHANDLEDNING Integrativ vård 7,5 högskolepoäng Kurskod OM3310 Kursen ges som valbar kurs inom institutionens sjuksköterskeprogram Vårterminen 2011 Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail:

Läs mer

Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning (BeVut)

Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning (BeVut) Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning (BeVut) Utbildning: Distriktssköterskeutbildning Kurs: Klinisk omvårdnad i relation till vuxna och äldres hälsa och ohälsa 7,5 hp. Kurs kod: OM6030

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV234 Rehabiliteringsmedicin med fokus personer med neurologiska funktionshinder, 7,5 högskolepoäng Rehabilitation Medicine with a focus on people with neurological

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad Umeå Universitet Institutionen för omvårdnad Riktlinjer 2012-10-23 Rev 2012-11-16 Sid 1 (6) Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för

Läs mer

Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp. Bedömningsunderlag vid praktiskt prov

Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp. Bedömningsunderlag vid praktiskt prov Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp Bedömningsunderlag vid praktiskt prov 2 (11) NATIONELL KLINISK SLUTEXAMINATION FÖR SJUKSKÖTERSKEEXAMEN BEDÖMNINGSUNDERLAG VID PRAKTISKT

Läs mer

Student Portfolio. Vad är en Student Portfolio? Hur används en Student Portfolio?

Student Portfolio. Vad är en Student Portfolio? Hur används en Student Portfolio? Akademin för hälsa, vård och välfärd Vad är en Student Portfolio? Student Portfolio Student Portfolio är studentens dokument och är ett medel för måluppfyllelse. Den ska fungera som ett stöd samt ge en

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning 2017-03-30 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Studiehandledning Verksamhetsförlagd utbildning med inriktning mot teamarbete Göteborgs Utbildnings Avdelning (GUA) 3 högskolepoäng, grundnivå

Studiehandledning Verksamhetsförlagd utbildning med inriktning mot teamarbete Göteborgs Utbildnings Avdelning (GUA) 3 högskolepoäng, grundnivå Sahlgrenska akademin Studiehandledning Verksamhetsförlagd utbildning med inriktning mot teamarbete Göteborgs Utbildnings Avdelning (GUA) 3 högskolepoäng, grundnivå Vårterminen 2011 Arbetsterapeutprogrammet

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning onkologisk vård

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning onkologisk vård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen (MFS) Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning onkologisk vård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) VASOV Programbeskrivning Utbildningen syftar till att utbilda

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad. Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p. Kurskod: OMGB86 Fristående kurs

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad. Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p. Kurskod: OMGB86 Fristående kurs Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p Kurskod: OMGB86 Fristående kurs Kurstid: Vecka 14 23, 2012 Introduktion Välkommen till kursen

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp Nursing Science BA (B), Primary Health Care III - Psychiatric Nursing Practice, 15

Läs mer

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn:

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn: Kursrapport Kursens namn: Inom program /fristående: Kursansvarig: Kurstid: (ex: V34 V44 Ht05) Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp Sjuksköterskeprogrammet SSK 10 Eva Fransson Anna Kängström V39

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

Kurs-PM. Specialistsjuksköterskans funktion med inriktning mot avancerad vård i hemmet, 7.5 Högskolepoäng (kurskod: SPA 600)

Kurs-PM. Specialistsjuksköterskans funktion med inriktning mot avancerad vård i hemmet, 7.5 Högskolepoäng (kurskod: SPA 600) Institutionen för hälsovetenskap Specialistsjuksköterskeprogrammet, 75 hp Kurs-PM Specialistsjuksköterskans funktion med inriktning mot avancerad vård i hemmet, 7.5 Högskolepoäng (kurskod: SPA 600) Kursansvarig

Läs mer

Kurs 5:2 Barn* i grupp, 7,5 poäng

Kurs 5:2 Barn* i grupp, 7,5 poäng Kurs 5:2 Barn* i grupp, 7,5 poäng Delkursbeskrivning Välkomna till kursen Barn i grupp. I den övergripande kursplanen beskrivs momentet på följande sätt: Delkursen skall ge grundläggande kunskaper om barns

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2018-01-15 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

SVÄP13, Geriatrisk omvårdnad, 7,5 högskolepoäng Geriatric Nursing, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SVÄP13, Geriatrisk omvårdnad, 7,5 högskolepoäng Geriatric Nursing, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SVÄP13, Geriatrisk omvårdnad, 7,5 högskolepoäng Geriatric Nursing, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2016. Medicinska fakulteten DSKN43, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, 13,5 högskolepoäng Health and Ill-Health in Children and Adolescents, 13.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Medicinska fakulteten SBMS18, Förlossningsvård med fokus på komplicerad förlossning, 9 högskolepoäng Care in Labour and Birth with focus on Complicated Delivery, 9 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Kurs: OM5510 Avancerad bedömning och vårdhandlingar vid ohälsa hos barn och ungdomar, 15hp

Kurs: OM5510 Avancerad bedömning och vårdhandlingar vid ohälsa hos barn och ungdomar, 15hp Pediatrisk omvårdnad Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Termin 2 BeVut Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: OM5510 Avancerad bedömning och vårdhandlingar vid ohälsa hos barn

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2012.

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2012. Medicinska fakulteten SJSD14, Processorienterad omvårdnad i ett livscykelperspektiv, 19 högskolepoäng Process Oriented Nursing from a Life Cycle Perspective, 19 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G2018/316 SAHLGRENSKA AKADEMIN Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Programkod: V2ANV 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Kompletterande utbildning för läkare med examen

Kompletterande utbildning för läkare med examen UTBILDNINGSPLAN 1 Dnr: Fastställd av Grundutbildningsnämnden Gäller från vårterminen 2018 Grundutbildningsnämnden Kompletterande utbildning för läkare med examen 60 högskolepoäng Nivå A KULÄK Programbeskrivning

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Matematikens didaktik för senare skolår och gymnasiet, kompletteringskurs 15 hp Ht 2013 130811 1 / 6 Innehållsförteckning Lärare, kursansvarig och administrativ

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 201511232

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet Specialist Nursing Programme 60 högskolepoäng Programkod: MSJ2Y Fastställd: 2009-09-16 Beslutad av: Medicinska fakultetens grundutbildningskommitté

Läs mer

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen 25 okt 2018 Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen Sjuksköterskeprogrammet Mälardalens högskola Professionsblock 3 VAE211 Inledning Mälardalsmodellen är det bedömningsinstrument som används vid Sjuksköterskeprogrammets

Läs mer

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen reviderad december 2017 Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen Sjuksköterskeprogrammet Mälardalens högskola Professionsblock 2 VAE207 Inledning Mälardalsmodellen är det bedömningsinstrument som används

Läs mer

Utbildningsplan för specialistsjuksköterskeprogrammet barn och ungdom

Utbildningsplan för specialistsjuksköterskeprogrammet barn och ungdom Utbildningsplan för specialistsjuksköterskeprogrammet barn och ungdom 2BU11, 2B111 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2010-12-17 Reviderad av Styrelsen

Läs mer

Institutionen för hälsovetenskap Kurskod AOP600. Avancerad omvårdnad vid psykisk ohälsa, 7.5 högskolepoäng

Institutionen för hälsovetenskap Kurskod AOP600. Avancerad omvårdnad vid psykisk ohälsa, 7.5 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Efter genomgången kurs ska studenten självständigt kunna: Kunskap och förståelse redovisa ett urval av pedagogiska teorier, modeller och metoder med relevans för psykiatrisk personcentrerad

Läs mer

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Examensarbetet bedöms i områdena: Process, Ingenjörsmässigt och vetenskapligt innehåll samt Presentation.

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska, 75 högskolepoäng

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska, 75 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G2018/317 SAHLGRENSKA AKADEMIN Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska, 75 högskolepoäng Programkod: V2DIS 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 3 (1 hp), ht 2018

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 3 (1 hp), ht 2018 SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 3 (1 hp), ht 2018 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Vid frågor om Ladok-rapportering kontaktas i första hand

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR INTEGRERAD KURS. VETENSKAPLIG METOD 7,5 Hp

STUDIEHANDLEDNING FÖR INTEGRERAD KURS. VETENSKAPLIG METOD 7,5 Hp SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA STUDIEHANDLEDNING FÖR INTEGRERAD KURS VETENSKAPLIG METOD 7,5 Hp Kursen ingår som integrerad kurs i följande program: 1) Specialistsjuksköterskeprogrammet

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning -information

Verksamhetsförlagd utbildning -information Medicinska fakulteten Arbetsterapeutprogrammet Reviderad 20110922, 20120306, 20130814, 20140828, 20150210, 0902 Verksamhetsförlagd utbildning -information Beskrivning av tillvägagångssättet vid verksamhetsförlagd

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Hälsa och ohälsa III, 7,5 hp

Omvårdnad GR (B), Hälsa och ohälsa III, 7,5 hp 1 (6) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Hälsa och ohälsa III, 7,5 hp Nursing Science Ba (B), Health and Ill-health III Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Information och undervisning i omvårdnad, 7,5 hp

Omvårdnad GR (B), Information och undervisning i omvårdnad, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Information och undervisning i omvårdnad, 7,5 hp Nursing Science Ba (B), Information and Eduction in Nursing, 7,5 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2016-12-19 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER HU1232 Hållbar utveckling - Historia och nuvarande kontext, 15 högskolepoäng The History of Sustainable Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

RJSD13, IV Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 4 (1 hp), vt 2015

RJSD13, IV Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 4 (1 hp), vt 2015 RJSD13, IV Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 4 (1 hp), vt 2015 Ansvariga för kursen: Marianne Ahlner Elmqvist och Petra Lilja Andersson Introduktion Välkommen till PEH-kursens

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN57, Socialt arbete: Socialt arbete inom hälso- och sjukvård, 15 högskolepoäng Social Work: Social Work in Health Care and Welfare Services, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Avancerad bedömning och avancerade vårdhandlingar vid ohälsa hos barn och ungdomar. Kurskod OM 5510

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Avancerad bedömning och avancerade vårdhandlingar vid ohälsa hos barn och ungdomar. Kurskod OM 5510 STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Avancerad bedömning och avancerade vårdhandlingar vid ohälsa hos barn och ungdomar Kurskod OM 5510 Kursen ges som en obligatorisk kurs i Specialistsjuksköterskeprogrammet

Läs mer