STUDIEHANDLEDNING FÖR INTEGRERAD KURS. VETENSKAPLIG METOD 7,5 Hp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STUDIEHANDLEDNING FÖR INTEGRERAD KURS. VETENSKAPLIG METOD 7,5 Hp"

Transkript

1 SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA STUDIEHANDLEDNING FÖR INTEGRERAD KURS VETENSKAPLIG METOD 7,5 Hp Kursen ingår som integrerad kurs i följande program: 1) Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård 2) Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 3) Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot operationssjukvård 4) Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktsköterska Lärare: Ulrika Bengtsson PhD Helene Berglund, PhD Lina Bergman PhD student Annette Erichsen Andersson PhD Elisabeth Hansson, PhD Pether Jildenstål, PhD Lotta Johansson, PhD Eva Liden, PhD Margareta Nolbris, PhD Sepideh Olausson, PhD Monica Kelvered, PhM Axel Wolf, PhD Koordinator: Mona Ringdal, PhD Kursadministratör: Karin Renås BS Termin och år HT 2016 VT 2017 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa 1 (6) Arvid Wallgrens backe, hus 1, Box 457, Göteborg

2 Kursbeskrivning Vetenskaplig metod ingår i som integrerad kurs i respektive Specialistsjuksköterskeprogram (se sidan 1) och syftar till att du ska skaffa dig såväl teoretisk som praktisk fördjupad kunskap om det vetenskapliga arbetssättet samt förbereda dig inför examensarbetet på magisternivå. Läraktiviteterna omfattar inläsning av litteratur, föreläsningar, seminarier, artikelgranskning samt workshops. Aktiviteter på GUL GUL (Göteborgs universitets lärplattform) kommer att användas som informations- och kommunikationsplattform och finns tillgänglig via Studentportalen. Denna integrerade kurs innehåller webföreläsningar och examinationsuppgifter som återfinns i de olika kurserna och ingår i respektive specialistsjuksköterskeprogramprogram. Studiehandledningen syftar till att ge en överblick av den vetenskapliga metodskolningen som helhet. De webbföreläsningar som kan ses på GUL tar upp: Evidensbegreppet Fem föreläsningar med Morten Sager Kvantitativ metod och komplexa interventioner Två förläsningar med Karl Swedberg Att formulera en forskningsfråga Två föreläsningar med Kerstin Segesten Kvalitativ metod - Tre föreläsningar med Lisen Dellenborg Systematiska översikter Två föreläsningar med Åsa Axelsson Kursens inre logik Specialistsjuksköterskeprogrammet bygger på en inre logik (Constructive alignment) vilket betyder att det finns ett samband mellan kursens mål (förväntade studieresultatet) som du ska uppnå, läraktiviteter och examinationer. I programmet tillämpas principer för studentaktivt lärande. Det innebär att du förväntas vara aktivt kunskapsökande och ta ansvar för ditt lärande, både i individuella uppgifter och i gruppuppgifter. Lärandemål Läraktiviteter Examination Bedömning Kunskap och förståelse Skriftlig inlämningsuppgift Föreläsning på med problemområde, syfte GUL samt beskrivning av forskningsmetod och urval Förklara de kunskapsteoretiska grunderna för olika forskningsansatser och datainsamlingsmetoder Argumentera för val av datainsamlingsmetod, urval och dess relevans för olika forskningsproblem Föreläsning på GUL Skriftlig webb examination Skriftlig inlämningsuppgift med problemformulering, forskningsmetod och urval Skriftlig webb examination. Stöd i kunskapsteori tydligt argumenterat för kopplingen mellan forskningsproblemet och vald datainsamlingsmetod samt urval och forskningsmetodens styrkor och svagheter Argumenterat för eller emot kvalitativ och kvantitativ metod i relation till forskningsproblemet med stöd av litteratur. Tydligt redovisat för relevansen av vald 2 (6)

3 Redogöra för etiska aspekter i relation till forskning Identifiera, formulera och problematisera ett forskningsproblem inom huvudområdet Formulera en sökstrategi och genomföra en systematisk litteratursökning Föreläsning Söka relevanta artiklar biblioteket Färdighet och förmåga Skriftlig individuell inlämningsuppgift med litteraturgenomgång problemformulering och syfte Skriftlig individuell inlämningsuppgift med litteraturgenomgång datainsamlingsmetod Redogöra för att forskningsetiska, vårdetiska samt samhällsetiska överväganden i en forskningsstudie är nyanserad och adekvat Problemet ska vara tydligt beskrivet, avgränsat, genomförbart och relevant för huvudområdet. Argumenterat för problemformuleringens koppling till huvudområdet med stöd av litteratur. Beskrivit en sökstrategi som är baserad på relevanta sökord genomförd i relevanta databaser. Kvalitetsgranska och värdera vetenskapliga publicerade studier Skriftlig webb examination. Förstå och förklara värderingarna i granskningsmallarna. Förklarat skillnaden i värdering av kvalitativa och kvantitativa studier Identifiera och formulera principerna för en forskningspersons information Adekvat diskuterat en forskningspersonsinformation (FPI) för en kommande studie med utgångspunkt i etiska prövningsnämndens riktlinjer Reflektera över aktuell omvårdnadsforskning avseende relevans och tillämpning Värderingsförmåga och förhållningssätt Skriftlig inlämningsuppgift Seminarium Argumentera för omvårdnadsforskning och dess relevans samt kopplingen till medicinsk forskning Reflektera över olika forskningsmetoders styrkor och svagheter Föreläsningar Skriftlig webb examination. Skriftlig inlämningsuppgift med problemformulering, forskningsmetod och urval Med stöd i litteraturen argumenterat för metoders och urvalsprocessers styrka och svaghet kopplat till aktuell problemformulering Värdera forskningsetiska aspekter i relation till vetenskaplig nytta Föreläsning Värdering av risker och nytta i olika studier är väl avvägd och relevant. 3 (6)

4 Läraktiviteter och examinationer Hp LÄRAKTIVITETER EXAMINATIONER 3.5 Inläsning av kurslitteratur, Föreläsningar Granskning med SBUs mallar Skriftliga individuella inlämningsuppgifter inklusive artikelgranskning Muntlig tentamen 1.5 Webbföreläsningar, Webbtentamen i vetenskaplig metod 1.5 Inläsning av kurslitteratur Litteratursökning i olika databaser Föreläsningar 1.0 Inläsning av kurslitteratur Föreläsning Skriftlig individuell inlämningsuppgift med problemformulering forskningsmetod och urval Muntlig tentamen i forskningsetik Examinationerna återfinns som provuppsättning i LADOC i den kurs där examinationen ges i specialistsjuksköterskeprogrammet EXAMINATIONER Skriftliga inlämningsuppgifter inklusive artikelgranskning Examinerande uppgifter Ett flertal skriftliga individuella inlämningsuppgifter med artikelgranskning och muntliga tentamina förekommer under Specialistsjuksköterskeprogrammet där vetenskaplig metodskolning och artikelgranskning integreras i omvårdnadsämnet. Se respektive kurs och studiehandledning för examination tillfällen. Krav se nedan, samt för bedömningskriterier se kursens inre logik Användande av referenshanteringsprogrammet ENDNOTE är ett krav. Webbtentamen i vetenskaplig metod Examinerande uppgift Detta är en individuell uppgift. I GUL under en av programmets kurser finns en webbtentamen i vetenskaplig metodik med frågor inom områdena vetenskapsteori, forskningsprocessen, litteraturhantering, evidens- begreppet, kvalitativ samt kvantitativ metod. Frågorna är baserade på all kurslitteratur och består av cirka 50 frågor. Frågorna slumpas fram av datorn från en frågebank, vilket ger en variation av frågor från gång till gång. Frågorna har två eller flera svarsalternativ och mer än ett alternativ kan vara korrekt varje gång. När du besvarat alla frågor och väljer att lämna in kommer datorn att ge ett besked hur det gått inom några sekunder, du kommer då att kunna se hur många rätt du fått och om du blivit godkänd samt vilka frågor som besvarats korrekt och vilka frågor som besvarats fel. Webbtentamen kan besvaras obegränsat antal gånger och kan genomföras på valfri tid och plats under veckorna V50-02, den stängs den 17 januari 2017 kl Bedömningskriterier återfinns under rubriken kursens inre logik 4 (6)

5 Krav: För godkänt resultat på tentamen krävs 80 % rätt Problemformulering, forskningsmetod och urval Examinerande uppgift Detta är en individuell uppgift där du skall välja och tydligt avgränsa ett problemområde du vill undersöka samt utveckla en problemformulering där du beskriver; Vilken kunskap som finns? Vilken kunskap saknas? och Vilken kunskap behövs? Du skall bestämma vilken forskningsmetod och vilken urvalsprocess som är adekvat för att få ett relevant dataunderlag för det forskningsproblem och det syfte som du formulerat. Du börjar med att göra en litteratursökning i olika databaser Välj sen ut de fem betydelsefullaste vetenskapliga artiklarna som du vill använda i din problemformulering. Därefter skall du skriva fram din problemformulering baserad på de 5 artiklarna du valt ut och granskat. Från din beskrivning av problemområdet skall du smalna ner till ett väldefinierat problem genom att avskilja det från andra och angränsande frågor. Du skall sedan formulera ett syfte och eventuellt frågor alternativt ställa upp hypoteser som skulle kunna användas i en studie för att belysa eller lösa problemet du beskrivit. Forskningsmetoden skall vara beskriven utifrån kunskapsteoretiska grunder där du även redogör för din valda metods styrkor och svagheter i relation till ditt valda problem. Redogör också för vilken kunskap du förväntar dig att få genom att använda den valda metoden i jämförelse med andra metoder och hur den kan bidra till att minska kunskapsbristen inom det valda problemområdet. Beskriv också vilken typ av urvalsprocess som är bäst lämpad för din studie och den forskningsansats du valt. Bedömningskriterier återfinns under rubriken kursens inre logik Krav: Inlämningsuppgiftens skall innehålla: 1. Ett problemområde som tydligt hör till omvårdnadsområdet och problemet skall vara tydligt formulerat 2. Ett väl motiverat och redovisat problem som är avgränsat gentemot tidigare forskning 3. Ett syfte som skulle kunna användas i en omvårdnadsstudie 4. En forskningsmetod baserad på ditt syfte och som lämpar sig för att studera problemet du har valt 5. En urvalsprocess som kan användas för det forskningsproblem och forskningsmetod du har val 6. Inlämningsuppgiften får omfatta ord exklusive referenser dokumenterade enligt APA eller Vancouver, med användande av ENDNOTE. Ange vilket system du anser dig ha använt. Inlämningsuppgiften lämnas in på GUL i den kurs där uppgiften återfinns som examination (datum meddelas senare). Filen namnges med namn på studenten, på försättsbladet och alla sidor i sidhuvudet skall namn kurs och datum anges. Uppgiften kontrolleras av urkund och sedan bedöms av ansvarig lärare. Bedömningen kan vara godkänd, underkänd eller i behov av komplettering. 5 (6)

6 Forskningsetik Examinerande uppgift Muntlig tentamen i forskningsetik ges under vecka 2, 2017 i respektive specialistutbildning och bedöms av ansvarig lärare. Under tentamen förväntas du kunna redogöra muntligt för hur du kan utforma en forskningspersonsinformation (FPI). Din redogörelse kan utgå från den tänkbara studie som du arbetar med under kursen men du kan välja att redovisa utifrån generella termer. Under tentamen diskuteras Cöster H, Forskningsetik och ömsesidighet (2014). Hämta också information om regler och riktlinjer för forskning på webbplatserna: och Bedömningskriterier återfinns under rubriken kursens inre logik Krav: Muntlig redovisning 1. redovisningen skall vara tydlig och strukturerad 2. aktivt deltagande i redogörelsen och ett aktivt deltagande vid diskussion av andras arbete Detta kommer att utgöra ett underlag för FPI utformning som godkänns av den lektor som handleder uppsatsarbetet under examenskursen. När FPI är godkänd av handledaren motsvarar det en prövning av etikprövningsnämnden. Kurslitteratur Cöster, H. (2014) Forskningsetik och ömsesidighet vård, social omsorg och skola. Stockholm: LiberAB. ISBN: Polit, D.F. & Beck, C.T. (2016). Nursing research: generating and assessing evidence for nursing practice. (10th ed.) Philadelphia: Wolters Kluwer. ISBN Henricson, M. (2012). Vetenskaplig teori och metod: från idé till examination inom omvårdnad. Lund: Studentlitteratur. ISBN Förslag på referenslitteratur Kvale S, Brinkmann S (2009). Den kvalitativa forskningsintervjun. Studentlitteratur AB. ISBN Sohlberg, P. and B.-M. Sohlberg (2013). Kunskapens former: vetenskapsteori och forskningsmetod, Liber förlag, Malmö. ISBN: Skott, Carola; Dellenborg, Lisen; Lepp, Margret; Nässén, Kristina Människan i vården - Etnografi, vård och drama. Stockholm: Carlssons bokförlag. ISBN: Willman A., Stoltz P. (2011), Evidensbaserad omvårdnad en bro mellan forskning och klinisk verksamhet. 3 uppl. Lund: Studentlitteratur. ISBN (6)

STUDIEHANDLEDNING FÖR INTEGRERAD KURS. VETENSKAPLIG METOD 7,5 Hp

STUDIEHANDLEDNING FÖR INTEGRERAD KURS. VETENSKAPLIG METOD 7,5 Hp SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA STUDIEHANDLEDNING FÖR INTEGRERAD KURS VETENSKAPLIG METOD 7,5 Hp Kursen ingår som integrerad kurs i följande program: 1) Specialistsjuksköterskeprogrammet

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: VETENSKAPLIG METOD 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG. Kurskod 0007

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: VETENSKAPLIG METOD 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG. Kurskod 0007 SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: VETENSKAPLIG METOD 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG Kurskod 0007 Kursen ges som en obligatorisk kurs i: 1) Specialistsjuksköterskeprogrammet

Läs mer

OM3520, Hälsovård för barn, 7,5 högskolepoäng Children s Health Care, 7.5 higher education credits

OM3520, Hälsovård för barn, 7,5 högskolepoäng Children s Health Care, 7.5 higher education credits SAHLGRENSKA AKADEMIN OM3520, Hälsovård för barn, 7,5 högskolepoäng Children s Health Care, 7.5 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Vetenskaplig metod 7,5 hp. Kurskod OM3270

STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Vetenskaplig metod 7,5 hp. Kurskod OM3270 STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Vetenskaplig metod 7,5 hp Kurskod OM3270 Kursen ges som en obligatorisk fortsättningskurs i Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp (Termin 4) Kursansvarig Kursadministratör Examinator

Läs mer

Kursplan. Kurskod VOB431 Dnr 9/2001-510 Beslutsdatum 2001-01-24. Vårdvetenskap/Omvårdnad vetenskapsteori och forskningsmetod

Kursplan. Kurskod VOB431 Dnr 9/2001-510 Beslutsdatum 2001-01-24. Vårdvetenskap/Omvårdnad vetenskapsteori och forskningsmetod Kursplan Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete Kurskod VOB431 Dnr 9/2001-510 Beslutsdatum 2001-01-24 Engelsk benämning Ämne Vårdvetenskap/Omvårdnad vetenskapsteori och forskningsmetod Caring

Läs mer

Institutionen för hälsovetenskap Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7.5 högskolepoäng

Institutionen för hälsovetenskap Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7.5 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Efter genomgången kurs skall studenten: Kunskap och förståelse kunna analysera olika vetenskapliga metoders användning och värdera deras relevans i forskning och utveckling av kunskap

Läs mer

Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination

Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination 1-2 Vetenskapsteori och vetenskaplig metod: 1-forskningsprocessen och informationssökning 2-deskriptiv statistik 3-epidemiologisk forskning 4 -mätmetoder

Läs mer

Uppgift 1. Presentation i itslearning

Uppgift 1. Presentation i itslearning Institutionen för hälsovetenskaper Omvårdnad Egna studier v 35 Utbildningen startar med egna studier v 35. Nedan följer information angående de fem uppgifter du har att arbeta med. Några av uppgifterna

Läs mer

Institutionen för omvårdnad, hälsa och kultur Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7.

Institutionen för omvårdnad, hälsa och kultur Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7. KURSPLAN Kursens mål Efter genomgången kurs skall studenten: Kunskap och förståelse kunna analysera olika vetenskapliga metoders användning och värdera deras relevans i forskning och utveckling av kunskap

Läs mer

Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng Del I Medicinska behandlingsmetoder och åtgärder för patienter med Kirurgiska tillstånd 7,5 hp

Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng Del I Medicinska behandlingsmetoder och åtgärder för patienter med Kirurgiska tillstånd 7,5 hp SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN Avancerade handlingar 15 Högskolepoäng Del I Medicinska åtgärder för patienter med Kirurgiska tillstånd 7,5 hp Kurskod OM7110 Kursen ges som en obligatorisk

Läs mer

Uppgift 1. Presentation i itslearning

Uppgift 1. Presentation i itslearning Institutionen för hälsovetenskaper Omvårdnad Egna studier v 35 Utbildningen startar med egna studier v 35. Nedan följer information angående de fem uppgifter du har att arbeta med. Några av uppgifterna

Läs mer

Examinator Henrika Jormfeldt

Examinator Henrika Jormfeldt Högskolan Halmstad Akademin för Hälsa och välfärd SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEUTBILDNING MED INRIKTNING MOT PSYKIATRI STUDIEHANDLEDNING Examensarbete inom omvårdnad-inriktning mot psykiatrisk vård, 15 hp Kvartsfart

Läs mer

MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP

MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP Kurskod OM9229 KURSEN GES SOM UPPDRAGSUTBILDNING Kursansvarig Kursadministratör Examinator Ewa-Lena Bratt e-post:

Läs mer

Medicinsk vetenskap AV, Akutmedicin, 7,5 hp

Medicinsk vetenskap AV, Akutmedicin, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Medicinsk vetenskap AV, Akutmedicin, 7,5 hp Medical Science Ma, Emergency medicine, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI AFT101 Vetenskaplig metod, 15 högskolepoäng Scientific methods, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för neurovetenskap och

Läs mer

Arbetsterapi, Vetenskaplig metod och examensarbete, 22,5 högskolepoäng Occupational Therapy, Research Methods and Degree Project, 22.

Arbetsterapi, Vetenskaplig metod och examensarbete, 22,5 högskolepoäng Occupational Therapy, Research Methods and Degree Project, 22. 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2019 Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Arbetsterapi, Vetenskaplig metod och examensarbete, 22,5

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp

Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp Kurskod OM9222 KURSEN GES SOM UPPDRAGSUTBILDNING Kursansvarig Kursadministratör

Läs mer

Arbetsterapi C, Vetenskaplig metod, 22,5 högskolepoäng Occupational Therapy, Research Methods, Advanced Course, 22.5 Credits

Arbetsterapi C, Vetenskaplig metod, 22,5 högskolepoäng Occupational Therapy, Research Methods, Advanced Course, 22.5 Credits 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2017 Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Arbetsterapi C, Vetenskaplig metod, 22,5 högskolepoäng

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR12, Kurs 12: Vetenskapsteori, forskningsmetod och statistik, 15 högskolepoäng Course 12: Scientific Theory, Research Methods and Statistics, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

Vetenskaplig teori och metod Research Theories and Methodes

Vetenskaplig teori och metod Research Theories and Methodes Sida 1 av 5 Kursplan Inrättad: 2009-05-31 Vetenskaplig teori och metod Research Theories and Methodes Högskolepoäng: 12.0 Kurskod: 3OM150 Ansvarig enhet: Inst för omvårdnad SCB-ämne: Omvårdnad/omvårdnadsvetenskap

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 1 (5) 7 2014-01-17 Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter

Läs mer

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Fysioterapi Studiehandledning FYSIOTERAPI FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp Grundnivå HT 2015/ Annelie Gutke GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI AFT100 Vetenskaplig metod inom rehabilitering, 15 högskolepoäng Scientific methods in rehabilitation, 15 Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Arbetsterapi C, 30 högskolepoäng Occupational Therapy, Advanced Course, 30 higher education credits

Arbetsterapi C, 30 högskolepoäng Occupational Therapy, Advanced Course, 30 higher education credits 1(5) Kursplan Hälsoakademin Arbetsterapi C, 30 högskolepoäng Occupational Therapy, Advanced Course, 30 higher education credits Kurskod: AT1701 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Arbetsterapi

Läs mer

Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Enheten för vårdvetenskap. Studiehandledning. Vetenskaplig metodik, 7,5 hp HT - 09

Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Enheten för vårdvetenskap. Studiehandledning. Vetenskaplig metodik, 7,5 hp HT - 09 Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Enheten för vårdvetenskap Studiehandledning Vetenskaplig metodik, 7,5 hp HT - 09 Innehållsförteckning Sid. Allmän information 3 Kursledning 3 Arbetsformer

Läs mer

Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng

Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN Avancerade handlingar 15 Högskolepoäng Medicinska åtgärder för patienter med onkologiska tillstånd 7,5 hp Kurskod OM7310 Kursen ges som en obligatorisk

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III

Studiehandledning Pedagogisk forskning III Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III Vårterminen 2014 Inledning Vetenskapsteori kan definieras som ett ämne inom filosofin: läran om

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017. Medicinska fakulteten VMFN28, Grundläggande forskningsmetodik för allmänmedicin, 30 högskolepoäng Basic Research Methodology in General Practice, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM3880 Operationsmetodik, 18 högskolepoäng Operating Procedures, 18 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för vårdvetenskap

Läs mer

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSR31, Företagsekonomi: Kvalitativa metoder, 5 högskolepoäng Business Administration: Qualitative Research Methods, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Studiehandledning. Omvårdnadsforskningens teori och metod II (21-40) 5 p

Studiehandledning. Omvårdnadsforskningens teori och metod II (21-40) 5 p INSTITUTIONEN FÖR HÄLSOVETENSKAPER Studiehandledning Omvårdnadsforskningens teori och metod II (21-40) 5 p Theory and methods in nursing science II (SSK HK-03) HDL, GRM, WIL INNEHÅLL Inledning 1 Kursens

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/fysioterapi Studiehandledning FYS 020 Verksamhetsförlagd utbildning i sjukgymnastik, 7,5 hp Grundnivå Vt13

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM3860 Perioperativ omvårdnad inom operationssjukvård, 18 högskolepoäng Nursing during Operating Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN31, Socialt arbete som forskningsområde och kunskapsfält, 15 högskolepoäng Perspectives on Social Work Research and Field of Knowledge, 15 credits Avancerad nivå /

Läs mer

Teoretisk ämnesfördjupning vårdvetenskap avancerad nivå.

Teoretisk ämnesfördjupning vårdvetenskap avancerad nivå. Uppgifter är hämtade från inriktningens studiehandledningar och lärplattform HT 2015 Teoretisk ämnesfördjupning vårdvetenskap avancerad nivå. Mål med kursen Studenten skall inom ett valt kunskapsområde

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Höstterminen 2014 Inledning

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod PSK500. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för individ och samhälle Kurskod PSK500. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna: visa vetenskapsteoretiska kunskaper och fördjupade färdigheter i kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder välja och tillämpa forskningsmetoder

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Avancerad nivå/second Cycle. AXX, Avancerad nivå, kurs som inte kan klassificeras

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Avancerad nivå/second Cycle. AXX, Avancerad nivå, kurs som inte kan klassificeras SAHLGRENSKA AKADEMIN OM7310, Avancerade vårdhandlingar vid onkologiska tillstånd, 15,0 högskolepoäng Advanced nursing interventions in oncological conditions, 15.0 higher education credits Avancerad nivå/second

Läs mer

Sjuksköterskans profession och vetenskap, SJSF 17 Delkurs II, 7,5 hp

Sjuksköterskans profession och vetenskap, SJSF 17 Delkurs II, 7,5 hp Sjuksköterskans profession och vetenskap, SJSF 17 Delkurs II, 7,5 hp Våren 2017 Kursansvarig: Siv Wictorin Nilsson Examinator: Jimmie Kristensson 1 Introduktion Varmt välkommen till kurs SJSF 17: Sjuksköterskans

Läs mer

Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Enheten för vårdvetenskap. Studiehandledning. Vetenskaplig metod, 7,5 hp HT - 11

Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Enheten för vårdvetenskap. Studiehandledning. Vetenskaplig metod, 7,5 hp HT - 11 Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Enheten för vårdvetenskap Studiehandledning Vetenskaplig metod, 7,5 hp HT - 11 Innehållsförteckning Sid. Allmän information 3 Kursledning 3 Arbetsformer 4

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI FYS044 Självständigt arbete för masterexamen i fysioterapi, 15 högskolepoäng Master (two year) thesis in Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC2311 Kurs 11: Kvalitativ metod i psykologi, 15 högskolepoäng Qualitative Methods in Psychology, 15 Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad Umeå Universitet Institutionen för omvårdnad Riktlinjer 2012-10-23 Rev 2012-11-16 Sid 1 (6) Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING för kursen

STUDIEHANDLEDNING för kursen Institutionen för Beteendevetenskap och lärande STUDIEHANDLEDNING för kursen 15 högskolepoäng (LATVB7) Halvfart/distans Vårterminen 2015 Leif Mideklint - 1 - INLEDNING Denna studiehandledning är avsedd

Läs mer

SC1106, Tillämpad sociologi, 15,0 högskolepoäng Applied Sociology, 15.0 higher education credits

SC1106, Tillämpad sociologi, 15,0 högskolepoäng Applied Sociology, 15.0 higher education credits SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN SC1106, Tillämpad sociologi, 15,0 högskolepoäng Applied Sociology, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI FYS038 Självständigt arbete för masterexamen i fysioterapi, 30 högskolepoäng Master (two year) thesis in Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén

Läs mer

Folkhälsovetenskap AV, Kvantitativ metod och epidemiologi, 7,5 hp

Folkhälsovetenskap AV, Kvantitativ metod och epidemiologi, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Folkhälsovetenskap AV, Kvantitativ metod och epidemiologi, 7,5 hp Public Health Science MA, Quantitative Method and Epidemiology, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Allmänvetenskaplig forskningsmetodik i medicinsk vetenskap, 15 högskolepoäng

Allmänvetenskaplig forskningsmetodik i medicinsk vetenskap, 15 högskolepoäng Kursplan Utbildning på forskarnivå Allmänvetenskaplig forskningsmetodik i medicinsk vetenskap, 15 högskolepoäng General Scientific Methods in Medical Science (15 credits) 1. Kurskod70ME057 Allmänvetenskaplig

Läs mer

Folkhälsovetenskap GR (C), 30 hp

Folkhälsovetenskap GR (C), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Folkhälsovetenskap GR (C), 30 hp Public Health Science, BA (C), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression FH015G Folkhälsovetenskap Grundnivå (C)

Läs mer

Medicinsk vetenskap AV, Intensivvård och trauma, 15 hp

Medicinsk vetenskap AV, Intensivvård och trauma, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Medicinsk vetenskap AV, Intensivvård och trauma, 15 hp Medical Science MA, Education in Critical Care Nursing and Trauma, 15 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Kurskod: OM2043 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 7,5

Kurskod: OM2043 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 7,5 1(5) Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Omvårdnadsvetenskap, avancerad nivå, Vetenskapsteori och forskningsmetodik, 7,5 högskolepoäng Nursing Science, Theory of Science and Research Methodology,

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/fysioterapi Studiehandledning FYS020 Verksamhetsförlagd utbildning i fysioterapi, 7,5 hp Grundnivå Ht14 Verksamhetsförlagd

Läs mer

Hörselvetenskap C, Vetenskaplig teori och metod, 13 högskolepoäng Audiology, Research Theory and Methods, Advanced Course, 13 Credits

Hörselvetenskap C, Vetenskaplig teori och metod, 13 högskolepoäng Audiology, Research Theory and Methods, Advanced Course, 13 Credits 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2016 Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Hörselvetenskap C, Vetenskaplig teori och metod, 13 högskolepoäng

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETEN. Evidensbasering: praktik, teori, kontext, Magister/masterprogram, högskolepoäng

HUMANISTISKA FAKULTETEN. Evidensbasering: praktik, teori, kontext, Magister/masterprogram, högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/291 HUMANISTISKA FAKULTETEN Evidensbasering: praktik, teori, kontext, Magister/masterprogram, 60-120 högskolepoäng Evidence-basing: Programkod: H2EVI 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 20180914 Studiehandledning Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se

Läs mer

Vetenskapsmetod och teori. Kursintroduktion

Vetenskapsmetod och teori. Kursintroduktion Vetenskapsmetod och teori Kursintroduktion Creswell Exempel Vetenskapsideal Worldview Positivism Konstruktivism/Tolkningslära Kritiskt (Samhällskritiskt/ Deltagande) Pragmatism (problemorienterat) Ansats

Läs mer

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen för

Läs mer

Studiehandledning Hälsa och livsstil inom öppen vård II 15hp Health and Lifestyle in Outpatient Care II

Studiehandledning Hälsa och livsstil inom öppen vård II 15hp Health and Lifestyle in Outpatient Care II Studiehandledning Hälsa och livsstil inom öppen vård II 15hp Health and Lifestyle in Outpatient Care II Examinator Margaretha Pejner margaretha.pejner@hh.se Kursmål Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING GRUPP A + B. RA2140 Angiografier och interventioner 7,5 högskolepoäng RA2140 Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet

STUDIEHANDLEDNING GRUPP A + B. RA2140 Angiografier och interventioner 7,5 högskolepoäng RA2140 Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa STUDIEHANDLEDNING GRUPP A + B RA2140 Angiografier och interventioner 7,5 högskolepoäng RA2140 Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet Vårterminen 2013 Kursansvarig

Läs mer

KURSPLAN Preliminär Telefon Sida 1 (2) Sektionen för hälsa och samhälle Kurskod: 00531HOS / 1

KURSPLAN Preliminär Telefon Sida 1 (2) Sektionen för hälsa och samhälle Kurskod: 00531HOS / 1 KURSPLAN Preliminär Telefon 035-16 71 00 - www.hh.se Sida 1 (2) Sektionen för hälsa och samhälle Kurskod: 00531HOS / 1 Hälsa och livsstil 15 hp Helath and Lifestyle 15 credits Kursplanen är inte fastställd.

Läs mer

Omvårdnad GR (A), Hälsa och ohälsa I, 7,5 hp

Omvårdnad GR (A), Hälsa och ohälsa I, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (A), Hälsa och ohälsa I, 7,5 hp Nursing Science Ba (A), Health and Ill Health I 7,5 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning

Läs mer

Rehabiliteringsvetenskap AV, Forskningsmetodik, 7,5 hp

Rehabiliteringsvetenskap AV, Forskningsmetodik, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Rehabiliteringsvetenskap AV, Forskningsmetodik, 7,5 hp Rehabilitation Science Adv, Research Methods 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn)

Läs mer

Hörselvetenskap, Vetenskaplig teori och metod, 13 högskolepoäng Audiology, Research Theory and Methods, 13 Credits

Hörselvetenskap, Vetenskaplig teori och metod, 13 högskolepoäng Audiology, Research Theory and Methods, 13 Credits 1(5) Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Hörselvetenskap, Vetenskaplig teori och metod, 13 högskolepoäng Audiology, Research Theory and Methods, 13 Credits Kurskod: HÖ013G Utbildningsområde: Vårdområdet

Läs mer

Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad

Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad Nämnden för Omvårdnadsutbildningar Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad Instruktioner för användning: Alla angivna kriterier ska vara godkända för att studenten ska uppnå betyget godkänd.

Läs mer

Kurskod: SA5761 Utbildningsområde: Samhällsvetenskapliga området Vårdområdet Huvudområde: Socialt arbete Högskolepoäng: 30

Kurskod: SA5761 Utbildningsområde: Samhällsvetenskapliga området Vårdområdet Huvudområde: Socialt arbete Högskolepoäng: 30 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete Socialt arbete C, Dokumentation, utvärdering och forskningsmetod, 30 högskolepoäng

Läs mer

Studiehandledning. Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt HT-12

Studiehandledning. Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt HT-12 Enheten för onkologi Institutionen för radiologi, onkologi och strålningsvetenskap Studiehandledning Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt Omvårdnad och onkologi vid onkologiska sjukdomar

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SIMM41, Samhällsvetenskap: Samhällsvetenskaplig forskningsmetod, 15 högskolepoäng Social Science: Methods for Research in the Social Sciences, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

Folkhälsovetenskap AV, Kvalitativ metod i hälsovetenskap, 7,5 hp

Folkhälsovetenskap AV, Kvalitativ metod i hälsovetenskap, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Folkhälsovetenskap AV, Kvalitativ metod i hälsovetenskap, 7,5 hp Public Health Science MA, Qualitative Methods in Health Sciences, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn:

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn: Kursrapport Kursens namn: Inom program /fristående: Kursansvarig: Kurstid: (ex: V34 V44 Ht05) Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp Sjuksköterskeprogrammet SSK 10 Eva Fransson Anna Kängström V39

Läs mer

KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng Mathematics för Teachers, 61-90 credits, 30 credits Kurskod: LMGN12 Fastställd av: Utbildningsledare 2012-06-15 Gäller fr.o.m.: HT

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2263 Psykoterapeutisk teori och metod, 30 högskolepoäng Psychoterapeutic Theory and Method, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd, fastställd av Institutionen för

Läs mer

Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 15 hp Degree Project in Nursing Science, 15 credits

Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 15 hp Degree Project in Nursing Science, 15 credits (6) 8SKG62 Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 5 hp Degree Project in Nursing Science, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 208 Kursplan Fastställd

Läs mer

Specialistutbildning för sjuksköterskor

Specialistutbildning för sjuksköterskor Instutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Sektionen för omvårdnad RIKTLINJER FÖR INDIVIDUELL PROJEKTPLAN AVANCERAD NIVÅ Specialistutbildning för sjuksköterskor Claudia Lampic, Zarina Kabir,

Läs mer

Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori PDF ladda ner

Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori PDF ladda ner Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Jan Hartman. Det vetenskapliga arbetet och dess resultat blir alltmer betydelsefulla i det

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

Litteraturstudie i kursen Diabetesvård I

Litteraturstudie i kursen Diabetesvård I Institutionen för medicinska vetenskaper Enheten för Diabetesforskning Litteraturstudie i kursen Diabetesvård I Anvisning, tips och exempel Författare: Lärare: Examinator: Diabetesvård 1 15hp 1 Anvisningar

Läs mer

Kurskod: OM2043 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 7,5

Kurskod: OM2043 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 7,5 1(5) Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Omvårdnadsvetenskap, avancerad nivå, Vetenskapsteori och forskningsmetodik, 7,5 högskolepoäng Nursing Science, Theory of Science and Research Methodology,

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom området ledarskap. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.förklara och illustrera

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SOL200. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SOL200. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter kursen skall studenten: Delkurs 1, 2 och 3: kunna redogöra för huvuddragen i dominerande vetenskapsteoretiska perspektiv kunna redogöra för olika former av etiska problem som

Läs mer

Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp. Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2016 PTU14

Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp. Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2016 PTU14 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp Nursing Science BA (B), Primary Health Care III - Psychiatric Nursing Practice, 15

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMC24, Strategisk kommunikation: Strategisk kommunikation och PR i digitala medier: Teorier, praktiker och metoder, 30 högskolepoäng Strategic Communication: Strategic

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Avancerad nivå/second Cycle

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Avancerad nivå/second Cycle SAHLGRENSKA AKADEMIN OM5510, Avancerad bedömning och vårdhandlingar vid ohälsa hos barn och ungdomar, 15,0 högskolepoäng Advanced assessment and nursing interventions in relation to illness in children

Läs mer

Kursplan. Röda korsets högskola Dnr 119/2014 Teknikringen 1 2014-12-18 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.

Kursplan. Röda korsets högskola Dnr 119/2014 Teknikringen 1 2014-12-18 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh. Sida 1 av 5 Kursplan Röda korsets högskola Dnr 119/2014 Teknikringen 1 2014-12-18 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.se Basal omvårdnad med inriktning mot den äldre

Läs mer

Uppföljning av magisterexamen i omvårdnad vid Göteborgs universitet

Uppföljning av magisterexamen i omvårdnad vid Göteborgs universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Susanna Lindenskoug 08-563 086 61 susanna.lindenskoug@uka.se Till rektor Uppföljning av magisterexamen i omvårdnad vid Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Statsvetenskap GR (C), 30 hp

Statsvetenskap GR (C), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Statsvetenskap GR (C), 30 hp Political Science Ba (C), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression SK026G Statsvetenskap Grundnivå (C) Inriktning (namn)

Läs mer

Studiehandledning Vårdvetenskapliga begrepp och forskningsetik 7,5hp Concepts in Health Science and Research Ethics

Studiehandledning Vårdvetenskapliga begrepp och forskningsetik 7,5hp Concepts in Health Science and Research Ethics Studiehandledning Vårdvetenskapliga begrepp och forskningsetik 7,5hp Concepts in Health Science and Research Ethics Examinator Ingrid Larsson ingrid.larsson@hh.se Kursmål Efter avslutad kurs ska studenten

Läs mer

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Kursens syfte och mål Kursen är en fortsättningskurs på XX1601 Organisatoriska förutsättningar

Läs mer

Kursplan Vetenskaplig design och metod, 5 poäng

Kursplan Vetenskaplig design och metod, 5 poäng Kursplan Vetenskaplig design och metod, 5 poäng Kurskod HARS22 Kursansvarig institution Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) Kursens benämning Vetenskaplig design och metod

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod ORG102. Organisations- och vetenskapsteori, Nät, 7.5 högskolepoäng

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod ORG102. Organisations- och vetenskapsteori, Nät, 7.5 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom områdena organisation och vetenskapsteori. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG301 Marknadsföring, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Marketing, Bachelor Course, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Samhällskunskap AV, Didaktisk inriktning , 30 hp

Samhällskunskap AV, Didaktisk inriktning , 30 hp 1 (5) Kursplan för: Samhällskunskap AV, Didaktisk inriktning 91-120, 30 hp Civics MA, Didactic Approach 91-120, 30 higher education credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning

Läs mer

Kurskod: OM2032 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 15

Kurskod: OM2032 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 15 1(5) Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Omvårdnadsvetenskap, avancerad nivå, Vuxnas och äldres hälsa och ohälsa, 15 högskolepoäng Nursing Science, Health and Ill-Health among Adults and the Elderly,

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Klinisk omvårdnad inom psykiatrisk vård 7,5 högskolepoäng

STUDIEHANDLEDNING. Klinisk omvårdnad inom psykiatrisk vård 7,5 högskolepoäng Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Specialistutbildning inom psykiatrisk vård STUDIEHANDLEDNING Klinisk omvårdnad inom psykiatrisk vård 7,5 högskolepoäng

Läs mer

Kursguide till. Fördjupningskurs del I i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

Kursguide till. Fördjupningskurs del I i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Kursguide till Fördjupningskurs del I i ryska, 30 hp Institutionen för språk och litteraturer 1 (6) Renströmsgatan 6, Box 200, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.sprak.gu.se

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING VT 2015

STUDIEHANDLEDNING VT 2015 STUDIEHANDLEDNING VT 2015 Självständigt examensarbete inom omvårdnad, 15 hp 120820/HV rev. 141124/HV Innehåll Allmänna anvisningar Grupphandledning Plagiatkontroll Inför examinationsseminarium Examinationsseminarium

Läs mer