Slutrapport för projektet barn och äldres utemiljö. Av Daina Måsviken. Sid. 1 (29)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport för projektet barn och äldres utemiljö. Av Daina Måsviken. Sid. 1 (29)"

Transkript

1 Slutrapport för projektet barn och äldres utemiljö Av Daina Måsviken Sid. 1 (29)

2 Innehållsförteckning Sammanfattning...sid. 3 Mål..sid. 4 Bakgrund..sid. 5 Resultat... sid. 5 Finansiering..sid. 5 Arbetssätt..sid. 6 Processarbete..sid Processarbeten med äldreboenden....sid Förskolor jag har besökt.sid. 24 Aktivt förändringsarbete.sid. 25 Fortsättning..sid. 26 Slutsatser..sid. 27 Bilagor.sid Sid. 2 (29)

3 Sammanfattning Jag har sedan 2005 arbetat med förskolornas uterum i Huddinge. Detta kan ses som en förlängning av mitt projekt 2004, då jag arbetade med de äldres utemiljö. Det finns 10 äldreboenden mot 63 förskolor och min tjänst har därför utökats från 40 % under 8 månader år 2004 till 80 % år 2005 och anställningen är nu på årsbasis. Min hjälp har sett olika ut beroende på behov och önskemål. Hela tiden har jag haft ett tätt samarbete med områdescheferna på Hugebostäder. Det har varit en viktig del i processen för att förankra planerad förändring av utemiljön hos fastighetsägaren/förvaltaren. Behovet av förbättringar har varit stort, då förskolorna i dag har ett ökat antal barn och detta leder till ett stort slitage av gårdsytorna. Under det senaste halvåret har jag arbetat mycket aktivt med 7 förskolor och som inspiratör till ytterligare tre stycken. Dessutom har jag fortsätt att utveckla utemiljön för ett äldreboende. Processarbetet har alltid avslutats med en gemensam arbetsdag tillsammans med personal, barn och föräldrar. När det gäller Solhöjdens dag- och avlastningsvård för dementa så har vi tidigare år haft ett par arbetsdagar men i år satsat på en hel arbetsvecka tillsammans. Jag har under detta projekt varit i närmare kontakt med 25 förskolor och 5 äldreboenden när det gäller arbetet med gårdarna. Som projektledare har jag det yttersta ansvaret för processen, men även kommit med tips, gjort skisser, hjälpt till med kontakter med ex Hugebostäder, inköpsställen mm. och hjälpt till rent fysiskt på arbetsdagar. Gårdsupprustningarna har varit av helt skild karaktär. Det har varit allt ifrån små förändringar till större projekt som att tillverka en balans/hinderbana eller att få Huge att sätta upp ett solskydd på en mycket öppen gård. De förskolor jag har valt att arbeta med under 2005 är de som kontaktat mig efter att de fått ett informationsbrev om möjligheten att få min hjälp. Jag har dessutom träffat samtliga enhetschefer vid ett gemensamt möte. De flesta enhetschefer har jag samtalat med på tu man hand, när jag har varit ute på stugorna för att träffa kokerskorna. Jag har även arbetat med att höja andelen ekologiska livsmedel i kommunens verksamheter (se separat rapport). Sid. 3 (29)

4 uteklassrum Mål Målet har varit att skapa en bättre utemiljö för brukarna på kommunens förskolor och några äldreboenden. Syftet har varit att genom en demokratisk process få personalen att påverka utemiljöns planering vid verksamheten. Jag vill visa på det pedagogiska verktyg som naturen är och som skulle kunna användas i högre utsträckning. Min önskan har också varit att göra barnen och personalen mer delaktiga i förvaltandet av gården, då det finns ett stort pedagogiskt värde i att lära barnen att ta ansvar för sin närmiljö. Jag har också haft som ambition att inspirera verksamheterna till att arbete mer pedagogiskt med utemiljön. För detta ändamål och som en hjälp för verksamheterna har jag skapat en aktivitetskalender, som ger inspiration till olika aktiviteter utomhus. Utemiljön kan med enkla hjälpmedel göras mer stimulerande för barnen. Den lekutrustning som vi skapar tillsammans med personal, barn och föräldrar på arbetsdagar ska uppmuntra till kreativa lekar. Det har varit viktigt för mig försöka ta hänsyn till allas behov och att tänka på både miljö och hälsa. Sid. 4 (29)

5 Bakgrund Under 2004 var jag anställd av Huddinge kommun/johanna Pettersson, Agenda 21 på 40 % för att hjälpa till att förbättra utemiljön för de äldreboenden som finns i kommunen. Detta har lett till en fortsättning, men då med en inriktning på förskolorna som har ett stort behov av en mer kreativ och hållbar utemiljö. Många förskolor arbetar redan aktivt med både kompostering och källsortering. Några förskolor har även valt att Grön Flagg -certifiera sig med hjälp av något miljötema. Uterummet blir på ett naturligt sätt mer och mer en viktig del i förskolepedagogiken. Resultat I dagsläget är det 16 förskolor och fem äldreboenden som har fått förbättrad utemiljö. Jag har också varit inspirationshjälp för ytterligare 8 förskolor. Dessutom har personalen fått uppleva den glädje och det engagemang som barnen och gästerna har visat med att hjälpa till i förändringsarbetet. En del barn som tidigare har haft svårt att aktivera sig har funnit en meningsfullhet i att få hjälpa till på riktigt. På Solhöjden, har gästerna haft möjlighet att vara med i skötseln av trädgården. Detta arbete har varit till glädje för alla. Gästerna visar mindre oro och sover bättre vid uteaktiviteter. Många förskolor och äldreboenden som jag har arbetat med har införskaffat trädgårdsredskap, så att personalen tillsammans med brukarna kan göra fint på gården. Finansiering De förändringar som har kommit till stånd har finansierats på olika sätt. Hugebostäder har t.ex. bekostat sand, en pergola, gräsarmering, armeringsjärn, jord, stenar, reaksand, rensning och röjning, växter, lekställningar, virke och färg mm. Dessutom har de lånat ut spadar, stora skottkärror, borr, slägga och andra verktyg som har gjort det möjligt för oss att arbeta tillsammans med föräldrarna på arbetsdagar. Enheterna har t.ex bekostat transport av stubbar och stockar till förskolorna, virke till bygge av kojor och kanter, tillverkning av trafikskyltar, båtar, betongskulpturer, en del växter till odlingslådor mm. På de flesta verksamheter har personalen tagit hjälp av föräldrar på gemensamma arbetsdagar. I några fall som på förskolan Fugan, där hela gården var mkt sliten, har Huge tagit på sig den största ekonomiska delen av förändringsarbetet. Skillnaderna är stora mellan ekonomin på kommunens förskolor. Detta beror dels på hur verksamheterna drivs dels på hur många barn som finns på förskolan och hur stor del av dagen som de är där. Sid. 5 (29)

6 Arbetssätt Redan i november månad 2004 skickade jag med hjälp av Johanna Pettersson ut ett informationsbrev till samtliga enhetschefer per mail där jag berättade om min tjänst som skulle träda i kraft 1/ Då endast två enhetschefer av 24 uppmärksammade detta så skickade vi samma brev i januari men med internposten. Detta gav omedelbart resultat och det dröjde inte länge förrän jag hade fler enheter som önskade min hjälp än jag kunde hinna med. Efter att ha blivit kontaktad av enhetscheferna eller någon av personalen på de olika förskolorna har jag kommit ut till dem för ett möte. Jag har då träffat de som ingår i en bildad gårdsgrupp. Det optimala har varit om en representant från varje avdelning har varit med på mötet, då barnens behov i olika åldrar varierar stort. Vi har tillsammans tittat på de behov, problem, möjligheter och visioner som personalen har med gården och vad de vill förändra. Det har varit viktigt att tydliggöra ansvarsfördelningen mellan Huge, verksamheten och mig, så att alla vet vem som gör vad och om det utökade ansvaret för gården och gårdsförändringen. Dessutom har vi tittat på vilka konsekvenser de önskade förändringarna innebär och vem som ansvarar för vad i processen. Den listan har jag sedan sammanställt för att ha som utgångspunkt vid ett samtal med områdeschefen Huge, som har deltagit vid många möten. Oftast har jag tagit på mig att göra en skiss över tänkta förändringar eller annat som vi behöver kunskap om till nästkommande möte. Jag har genom kommunen beställt stockar och stubbar, som har blivit till balans/hinderbanor, flintabilar, sittplatser mm. Ibland har jag haft en uttalad ekonomisk ram, vilket gör arbetet betydligt enklare. Personalen och enhetschefen har också ett stort ansvar i processen. Att måla på asfalten har ibland varit personalens ansvar, eftersom det är önskvärt att göra detta när gården är fri från barn. På väl organiserade arbetsdagar har vi lyckats med att spärra av gården där vi målat, trots att samtliga barn varit där. Sid. 6 (29)

7 Processarbete med förskolorna Dagsvärmaren och Daggkåpans förskola har jag endast besökt ett fåtal gånger. Dagsvärmarens förskola har haft hjälp av en kvinnlig trädgårdstuderande som förlagt sin praktik där. För mig kom hon som en avlastning under en tid då jag hade tagit på mig lite väl många uppdrag. Så jag släppte arbetet med denna förskola. När jag träffade dem efter sommaren för ett uppföljningsmöte, visade det sig att resultatet hade uteblivit. Jag kallade då till ett möte med Huge, då vi gick igenom de visioner personalen hade med gården. Huge lyssnade intresserat och lovade att se över hur mycket av detta som skulle kunna åtgärdas Protokollet från mötet skickades sedan både till förskolan och till Kent Holm på Huge. Jag bad gårdsgruppen att tillsammans med övrig personal fundera över vilka åtgärder som prioriterades högst och sedan tala om detta för Huge. På Daggkåpans förskola har jag hjälpt personalen med hur de ska göra för att arbeta med en odlingsyta som har legat i träda. Jag har också gett dem förslag på en lösning för att ha en vattenlek på ett enkelt sätt. Fugans förskola Sedan hösten 2005 har jag träffat Fugans förskola varje månad för att planera en gårdsupprustning. På ett par av dessa möten har Lars Rundqvist på Huge varit med. Alla protokoll från övriga möten har han också fått ta del av. En plan för förändringsarbetet som löper över flera år har skapats. Jag har hjälpt dem med idéer på lekredskap som föräldrar tillsammans med personal skulle kunna tillverka på en arbetsdag. I januari 2006 hade personalen ett visionsmöte angående gården tillsammans med mig, för att skapa så stor delaktighet som möjligt Fugans gård var i behov av en ordentlig upprustning när projektet startade. Här har Huges entreprenörer gjort ett mycket fint arbete som har inneburit en riktig ansiktslyftning för gården. Resultatet blev ny kant, en större sandlåda med möjlighet till solskydd och utbytt växtmaterial runt omkring. Här har vi på arbetsdagen tillsammans med några få föräldrar tillverkat en flintabil, grävt bort buskar, planterat blommor i odlingskärl och gjutit en enklare vattenlek. En förälder har skänkt några stora traktordäck som barnen har mycket roligt med. Dessutom har en bland personalen bidragit med en båt. Sid. 7 (29)

8 Fridhems förskola Jag har tillsammans med enhetschefen Christina Castefjord och tre ur personalgruppen arbetat med att planera en gårdsupprustning ht 2005-vt Under ett ATP möte under hösten 2005 hade jag ett förkortat visionsmöte där all personal gavs möjlighet att berätta om de problem och möjligheter de ansåg att gården har. Den person som är områdesansvarig på Huge har tagit del av det vi har kommit fram till och sedan blivit inbjuden till ett möte med gårdsgruppen. Det har då klargjorts vad som är Huges ansvar av åtgärderna och vad som ligger på förskolan att ta hand om. Vi har sedan träffats regelbundet för att först och främst planera en arbetseftermiddag tillsammans med föräldrarna under hösten Denna arbetsdag genomfördes i slutet på oktober med stor uppslutning av föräldrar. Vi valde att rensa och röja i rabatterna som det stora uppdraget denna gång, då vädret var för osäkert för asfaltsmålning. Föräldrarna hade i stor utsträckning egna redskap med sig, men det fanns även lite mindre redskap att låna på förskolan. Då upptäckte vi att fler små sekatörer, japanska sågar och några grensaxar bör inköpas till nästa arbetsdag, vilket verksamheten också har gjort. Vi har fortsatt att träffas regelbundet för att planera vårens arbetsdag/dagar, då vi ska låta asfalten blomma. Jag har blivit inspirerad av den workshop jag var på i Arvika i början av september. En inventering av den kompetens som finns inom föräldrakretsen kommer att göras i början av Det var tänkt att jag tillsammans med föräldrar i utemiljögruppen skulle börja planera arbetet. För att arbetet ska bli riktigt fruktsamt krävs det ett stort engagemang bland både personal och föräldrar. Tyvärr kom endast en förälder på detta möte. Kanske har vår ambitionsnivå varit lite väl hög. Sid. 8 (29)

9 Jag har träffat utegruppen varje månad under våren för att planera vårens två arbetsdagar. Några föräldrar hade klagat lite på att det inte skapades något som förbättrade barnens lekmiljö under höstens arbetsdag. Våra planer var därför att under vårens arbetsdag skapa en trafikbana med riktiga trafikskyltar. Jag kontaktade arbetsverksamheten i Huddinge som lovade att sköta om tillverkningen av dessa. Målningen av skyltarna skulle barnen tillsammans med personalen kunna göra på arbetsdagen. En förälder lovade att ordna texten till skyltarna. Jag har dessutom förmedlat kontakten med en betongkonstnär som har skapat tre små betongdjur tillsammans med personalen och gjutit tre lite större hästar på plats. Vi ägnade en arbetsdag åt betonggjutning och skapande av betongdjur(en groda, en sköldpadda och en nyckelpiga) tillsammans med konstnären Christer Sundström. Jag har tillsammans med barnen gjutit betongplattor för den rabatt som verksamheten har lovat Huge att sköta om. Under den andra arbetsdagen tillsammans med föräldrar, barn och personal tillverkades, en trafikbana, trafikskyltar färdigställdes och odlingslådor målades. Uppslutningen och arbetsvilligheten var fantastisk hos föräldrar, personal och barn. Jag har haft utvärdering av projektet med enhetschefen Christina Castefjord som tyckte att resultatet hade blivit bra. Dock hade projektet tagit mycket tid och kraft i anspråk. Hon har valt att vara mycket aktiv i processen. Fölets förskola har jag endast besökt en gång. Enhetschefen och jag gick runt gården och tittade på de brister som fanns där. En diger lista blev det som jag sedan mailade till Kent Holm på Huge som han sedan vidarebefordrade till den som är ansvarig för skötseln av förskolans gård. Vid en uppföljning visade det sig att dessa saker inte har åtgärdats. Grottans förskola har fått idéhjälp enligt samma system som Gräshoppan. Huge lovade att sätta upp ett staket på den brantaste delen av berget. Tips om val av växter har de fått av mig. De önskade också stubbar och stockar, men jag lämnade det till personalen att återkomma till mig angående lämpliga mått. De har inte blivit gjort. Gräshoppans förskola är varit en av de förskolor som jag har arbetat lite mer med. Vid nästan varje mötestillfälle har Pierre Persson som är trädgårds/områdesansvarig på Huge i Segeltorp varit med. Alla önskemål har listats och sedan har vi tittat på vad som är realiserbart ur praktisk, kostnads- och arbetssynpunkt. Eva Stensö som är enhetschef har delat ut arbetsuppgifter till både personalen, Pierre, mig och sig själv. Vid nästkommande möte har det därför varit lätt att följa upp arbetet. Gräshoppans gård har en stor del som är en underbart vacker naturtomt med höga träd och Sid. 9 (29)

10 stora stenar. Från början hade vi stora planer, men då gården saknar den fria yta som krävs så har vi börjat med att förbättra två av de tre atriumgårdar som finns. Huge har dessutom bistått med en lekställning som de hade över och som nu har pressats in bredvid gungställningen. Personalen har målat på asfalten och grävt ur en gammal överväxt rabatt som ska få nytt växtmaterial. Jag har bl.a. hjälpt dem med att hitta lämpliga planteringskärl, växter och jord. Två stora ekfat är införskaffade och syréner planterade med hjälp av personalen och Huge. Jag har också tillsammans med Eva Stensö varit till Zetas trädgård för att köpa perenner att ha i befintliga odlingslådor. före efter Höjdens förskola har en spännande gård med bra förutsättningar för lek. Tomten är kuperad och gården har därför blivit indelad i två gårdar. De minsta barnen är på den nedre flackare gården och de äldre får vara på den övre som är brantare, även om de också har en platt asfaltgård med sandlåda och utrymme för cyklande. Monica i personalen har varit språkrör för de andra när det gäller förändringar av utemiljön. För att sprida barnen över gården, hade personalen en önskan om flera platser på gården som kunde uppmuntra till lek. När vi sedan samtalade med Pierre Persson på Huge visade det sig att EU:s säkerhetsbestämmelser hindrade personalens planer. Min uppgift blev att hitta nya möjligheter som skulle kunna genomföras. Jag skissade på olika tänkta stationer som skulle stimulera till lek. Det var stubbar och stockar att sitta eller balansera på. En ränna som redan fanns skulle kunna förstärkas med betong och mosaik. På berget kan det vara svårt att ta sig upp och ett rep som är ordentligt fastsatt i båda ändar kan vara en hjälp, men även ett klätternät. Huges entreprenör har borrat i berget för att fästa järnöglor som repet kan fästas i. En koja är alltid rolig att gömma sig i eller bara ge den avskildhet som är viktig i en stor barngrupp. Detta var också ett av mina förslag och den är nu på plats. Berget var vasst och otrevligt. Jord behövdes för att dölja det och dessutom har det planterats växter för att hindra barnen att gräva och springa där. En del av branten har fått ett klätternät och det är noga förberett med gräsarmering för att få gräset att överleva ett hårt slitage. Gräset står redan högt och grönt i ett ymnigt flor. En grå och trist betongvägg har målats i terrakotta som står fint mot det gräsgröna. I odlingshörnan har en Buddleja planterats för att locka till sig fjärilar. Många små saker har hänt som tillsammans har förbättrat förutsättningarna för en positiv lek. En av de saker som jag tycker har Sid. 10 (29)

11 varit mest positiv med detta arbete är barnens delaktighet. Jag tänker speciellt på en pojke som plötsligt hittade en syssla som för honom kändes meningsfull efter att ha tyckt att förskoleverksamheten var tråkig. Här har jag hjälpt till i flera dagar tillsammans med personalen och barnen med att få jorden, stockar och stubbar på plats. Efter den regniga sommaren 2005 hade en del av jorden spolats bort, då växtligheten inte hunnit binda den med sina rötter. I denna brant skulle det behövas någon form av terrassering för att lösa detta problem. Christer Sundström renoverar ett vattenfall och bygger en betongbäck med hjälp av engagerade skolbarn på Kräppla Kräppla Jag blev kontaktad av Mikael Brozén för att han ville visa mig deras gårdsutvecklingsarbete. De har en gård med fantastiska förutsättningar och utvecklingsmöjligheter där de har gjort mycket för att förbättra lekmiljön. Ett påbörjat projekt, som inte hade slutförts var en vattenränna. Jag förmedlade kontakt mellan honom och Christer Sundström som har färdigställt den i betong. Sid. 11 (29)

12 Ladans förskolas gård var totalt nedsliten. Jag bjöd in Bengt Norling som är trädgårds/områdesansvarig på Huge. Det fanns träd/buskar som borde rensas på gammalt material, trasiga stuprännor, gamla bänkar, igenvuxna rabatter och grönsaksland som var övervuxet med ogräs. Vi har vid två tillfällen gått runt och sett vilka förändringar som är akuta. Då våren 2005 var sen blev också arbetet försenat. Jag har skaffat stockar och stubbar som Huge har åtagit sig att gräva ner. Många av de saker Huge lovat är åtgärdade. Några saker kvarstår som ex byte av gungor. Här har tallsnåret rensats ur och barnen är nu mer på den del där stubbarna har grävts ner. Perennrabatten har fått en ansiktslyftning med ett nytt växtmaterial. Verksamheten har fått pallkragar till grönsakslandet för att minska ogräsrensningen. På ena kortsidan har buskar tagits bort och marken närmast väggen har fyllts med små stenar. Det är fint, men stenarna får inte ligga kvar. Då barnen gärna kastar stenarna runt hela gården. Huge har insett problemet och lovat att åtgärda det. På framsidan har verksamheten fått nya bänkar och större stenar med makadamm runt om. Det skulle kunna vara fint, men passar tyvärr inte på en förskola, då barnen gärna gräver i det. Så är det med processer: nya problem uppstår som måste lösas. Under vintern har Ladans förskola skaffat ett staket som avgränsar en del av gården. Detta för att de små barnen ska få det lite lugnare. Sid. 12 (29)

13 Lilltorpets förskola har jag endast besökt en gång. Jag tog på mig uppgiften att kontakta Kent Holm, trädgårds/områdesansvarig på Huge för Fullersta - Snättringe för att diskutera en förbättring av verksamhetens gård. Problemet är att Lilltorpet är ett provisorium som så småningom ska tas bort. Här vistas endast små barn och gården är verkligen mycket oinspirerande. Det finns endast grus och asfalt runt byggnaden. Här blir gassande hett en solig dag och behovet av ett solskydd var därför akut. Tillsammans med Kent Holm var jag och tittat på gården och han kunde tänka sig att bygga upp en pergola trots att den kommer att tas bort inom de närmaste åren. Han bad mig göra ett förslag på en pergola som sol, regn och vindskydd. Sedan skulle han bolla detta med personalen. Pergolan är nu på plats men tyvärr inte placerad där personalen önskar. Rickardsvik Enhetschef Gunilla von Krusenstierna har jag träffat en gång och hon är mkt intresserad av utomhuspedagogik. Till hösten ska jag tillsammans med henne och personalen försöka arbeta med utomhuspedagogik parallellt med tankar på gårdsförbättringar. Jag hoppas att vi kan utarbeta en modell för hur det går att arbeta mer pedagogiskt med utemiljön. Sid. 13 (29)

14 Skansbergets förskola Här har jag hjälpt verksamheten att rita en balansbana och en flintabil. Personalen i storbarnsgruppen har varit mest aktiv. Jag har träffat 1 personal ur gruppen regelbundet under våren 2005 för att enas om vad som är lämpligt ur både kostnads och säkerhetsaspekt. Pierre Persson har varit med på samtliga möten. Jag vill verkligen ge en eloge till honom som har skött detta processarbete tillsammans med mig och personalen mycket professionellt. Under fyra dagar har jag arbetat tillsammans med barnen och personalen. Redskap har Huge lånat oss, så vi har kunnat bygga en ram runt balansbanan som består av vridna stockar och stubbar. Först var vi tvungna att ta bort ca 20 cm av jorden för att göra plats för reaksanden. Stubbarna grävdes ner ytterligare 20 cm. Sedan arbetade vi med att bygga en kant med brädor. Ett perfekt arbete har det inte blivit men riktigt nöjda är vi ändå. Barnen hade fått små spadar och skottkärror så de kunde hjälpa till när vi grävde bort jorden. När detta var gjort kom reaksanden. För att stubbarna skulle stå riktigt stadigt har vi vattnat jorden runt dem för att undvika luftfickor. Stockarna har sedan placerats ut enligt min ritning. De har till viss del grävts ner men vi har också borrat hål i dem och slagit i armeringsjärn så att de ligger stadigt. Huge har sedan kontrollerat balansbanan, då de ytterst är ansvariga för alla lekredskap på gården. Här fanns också en grå betongmur som förstärkte det grå intrycket av gården. Personalen bestämde sig för en färg som i mina ögon blev lite väl orange, men glatt blev det i alla fall. På baksidan önskade personalen någon form av vattenlek. En person som har arbetat med vattenlek på många förskolor och skolor är Nigel Wells, som på min inrådan blev anlitad, för att skapa en vattentrappa. Här har jag under några dagar under hösten tillsammans med personalen tillverkat en flintabil av stockar som kommunen tillhandahållit. Den här bilen var en idé som jag hade skissat på. Det visade sig att denna till synes enkla konstruktion, se bild nedan, tog betydligt längre tid att göra än jag hade beräknat. Vi var tvungna att förankra stockarna i både varandra och i marken för att fixera stockarna på plats. Sid. 14 (29)

15 Detta gjorde vi med hjälp av armeringsjärn som vi slog igenom de hål som borrats och sedan 40 cm ner i marken. Stockarna visade sig vara av färskt virke, vilket gjorde att borren inte orkade ta sig igenom träet. Verksamhetens vaktmästare fick då hyra en borr och en maskin från Cramo. När vi väl hade rätt borr gick arbetet lätt. Armeringsjärnen bankades i med en ordentlig slägga. Sittbrädorna var det enklaste momentet. Rattar till bilen har jag hittat på skroten. Till dessa var vi tvungna att hitta lämpliga skruvar för fastsättning. Det bästa skulle vara att även här ha en form av armeringsjärn med gängor(gängjärn), så att rattarna sitter fast bättre. Denna bil har blivit en favorit bland barnen. En vacker och rolig vattenlek skapade Nigel Wells från Virbela vatten & design i Järna. Sid. 15 (29)

16 Smista förskola är en helt nybyggd förskola eller rättare sagt just nu är det ett provisorium, men den ska i början på nästa år flytta in i permanenta lokaler på tomten bredvid. När jag blev kontaktad av enhetschefen Gunilla Bergqvist önskade personalen få vara med och bestämma över hur den nya gården skulle se ut. En arkitekt hade redan ritat ett förslag som på många punkter både var opraktiskt och fantasilöst. Ett ATP - möte avsattes till att visionera och konkretisera de behov som finns. Deras idéer har sedan skickats vidare till Pierre Persson på Huge som har lovat att beakta personalens önskningar i möjligaste mån. Stenbockens förskola Jag har besökt dem en gång för att hjälpa dem att själva komma igång med ett gårdsutvecklingsarbete. Storkens förskola har jag besökt sedan våren 2005 för att hjälpa dem med att förbättra sin utemiljö. På det första mötet var Lars Rundqvist som är trädgårds/områdesansvarig på Huge för Skogås/Trångsund med. På denna förskola finns ett stort engagemang bland personalen och de har dessutom arbetsdagar tillsammans med föräldrarna varje år. De arbetar aktivt med sin utemiljö och är mkt miljöengagerade. De komposterar sitt matavfall som sedan används som jordförbättring i rabatterna och arbetar med att Grön Flagg - certifiera förskolan. Gården ger ett grönt intryck, trots att endast en liten del är en naturtomt. Rabatter kantar fastigheten och de har lyckats få barnen att förstå att de inte ska vara där och leka, vilket gör att växterna har överlevt och nu prunkar. Sid. 16 (29)

17 Personalen vill dels skapa fler naturliga rum ute men också få vatten på gården och ett solskydd för de små barnen vid sandlådan. De två sistnämnda är akuta behov, då barnen är mycket oskyddade för stark UV-strålning här. Ett förslag för att skapa skugga är spaljéer som skulle sättas upp vid småbarnens sandlåda. Jag avrådde från växtlighet då barn, sand och växter inte trivs ihop. Denna diskussion har vi nu haft med Huge och ett solskydd är utlovat, men det har ännu inte åtgärdats. Under hösten har en kulle på gården fått en ansiktslyftning. Den har med åren blivit urgröpt och farlig åt den sidan som är närmast huset. Enligt Huge så gick det inte att schakta bort jorden/fyllnadsmassorna. Vårt förslag var därför att fylla på med jord där det har bildats gropar och sätta buskar åt norrsidan. Detta är nu gjort. Hinderbanan som finns behöver kompletteras och jag har givit olika förslag. Min hjälp har mest bestått av tips om hur de kan komma vidare och få Huge att göra det som ligger på dem att sköta om. Under våren 2006 har de utökat, flyttat och inhägnat trädgårdslandet. Arbetsdagen här gick i planteringens tecken. En större köksträdgård skapades på arbetsdagen med fyra olika odlingsbäddar. Dessutom tillverkades två spaljéer för klätterväxter. Kullen som finns på gården har fått planteringar på den sida som vetter mot huset. Betongplattor som personalen hade gjutit tillsammans med barnen lades ut bredvid lekstugan. Buxbomsbuskar som vuxit i rabatten mot husväggen flyttades för att omgärda detta nya trädgårdsrum. Fler örter planterades. Sångfågelns förskola: Jag besökte Sångfågelns förskola redan under våren 2005 för ett första möte. Fastigheten hade varit under renovering en längre tid pga. en anlagd brand. I samband med reparationerna har den forna utemiljön till viss del blivit förstörd. Vi har haft Lars Rundqvist på Huge med i processen. Vi har gått runt på gården och på plats visat på de förändringar som förskolepersonalen vill få till stånd. Dessutom har vi tittat på vem som ska ta ansvar för vad i processen. Detta har lett till att den som är trädgårdsansvarig på Huge har planterat nytt växtmaterial till glädje för alla, men de glömde sätta upp en kant, så en del av växtligheten blev förstörd. Under hösten har gårdsgruppen och jag träffats regelbundet för att se på vilka behov barnen har och hur vi tillsammans kan verka för att få en bättre gård för alla som brukar den. Sid. 17 (29)

18 Enhetschef Marianne Mellgren har varit mycket aktiv i processen. Hon har stor erfarenhet av gårdsutvecklingsarbete sedan hon arbetade som biträdande rektor på Mörtviks skola. Arbetet i gårdsgruppen ledde fram till en arbetsdag i början på maj. Föräldrarna hade fått anmäla sig och uppslutningen var stor. Vädret var underbart. Tyvärr hade kommunikationen med Huge inte fungerat trots en stor tydlighet från verksamhetens sida. Det innebar ett stort stressmoment för personalen att försöka få tag på alla redskap som vi blivit lovade men som inte fanns på plats. Jag tycker att utegruppen och Marianne Mellgren trots detta lyckades med en fantastiskt fin arbetsdag och att även tydliggöra för föräldrarna vad och var det skulle göras saker på gården. Under arbetsdagen skapade föräldrar och personal en stenlabyrint, en trafikbana, en flintabil, en hinderbana för barnen och en bensinmack Dessutom förstärktes gamla asfaltsmålningar. Detta är den enda enhetschef som aktivt deltagit på någon av mina arbetsdagar. Vi har även här hunnit med ett uppföljningsmöte och alla var positiva till resultatet av arbetsdagen. Det har varit ett stressmoment att Huge inte hade hållit vad de lovat angående redskap, men det ordnade sig till sist. Tjäderns förskola har en gård med potential. Baksidan, som är den mest spännande delen av gården utnyttjas nästan inte alls.. Det finns en stor vilja från enhetschefen Ann-Charlotte Garp och en ur personalgruppen. Här behövs ett större engagemang bland personalen för att kunna starta en förändringsprocess Trålarens förskola Här har vi haft ett långt processarbete. Detta är en av de få förskolegårdar i Huddinge som i stort sett inte har någon del av gården som är naturtomt. Vi har inlett en diskussion med både Huge och kommunen om att få ta en liten del av den angränsande skogen i anspråk. Gården är dessutom avlång. En stor del av den bakre gården är asfalterad och här cyklar barnen gärna. Liksom på de flesta gårdar är det stekande hett och för lite skugga varma dagar. Sid. 18 (29)

19 Här finns en positiv och arbetsvillig personal och föräldragrupp. Några föräldrar har ingått i gårdsgruppen. Dessutom har de haft ett stort stöd från de båda enhetscheferna som varit med på samtliga möten. Personalen hade en önskan att namnet Trålaren skulle finnas med som ett genomgående tema vid en gårdsupprustning. Parallellt med arbetet med att förbättra utemiljön har personalen Grön Flagg -certifierat sig. Flaggan hissades på arbetsdagen i den nyuppsatta flaggstången. Önskan har varit att den stora sandlådan skulle få en brygga, en båt och en liten bod där gamla flytvästar och andra båttillbehör kan finnas. Planteringarna runt huset var bristfälliga och här har Huge planterat in syréner, samt åtgärdat det trasiga staketet. Fortfarande behövs det en kant runt planteringarna. Behovet av solskydd är akut även här. Vi har ännu inte kunnat hitta någon bra praktisk lösning. Det har funnits en önskan att ta bort den tråkiga och taggiga växtligheten invid huset och göra en balansbana här istället. Jag tog på mig att göra en idéritning. Till detta behövdes stubbar, stockar, betong, stenar, lekskulpturer, träspångar, reaksand, täckbark, sjösten och kanske även snäck/musselskal. På arbetsdagen kom jag tidigt för att tillsammans med personalen och barnen ta bort ca 20 cm av jordlagret. Växtligheten var redan bortgrävd. Så långt stötte vi inte på några problem. Stubbarna grävde några pappor ner i ett huj. Det var när vi kom till fastsättande av byggtimret som skulle utgöra en högre kant och hjälp att hålla sanden på plats som problem tillstötte. Den befintliga kanten som består av betongsten var nedgjuten. Vi kunde därför inte lägga timret på den plats vi önskade. Vid ett uppföljningsmöte bestämdes det att Huge får hjälpa dem att lösa problemet. Jag har beställt mer virke för att underlätta arbetet. Förhoppningsvis kommer allt att vara klar efter sommarlovet då även tre lekskulpturer kommer att sättas på plats. Tuvans förskola Detta är en nyöppnad förskola som ligger i anslutning till Tvättbjörnens gård. Här har det tidigare funnits en gammal parkeringsplats vilket säger lite om hur gården ser ut. Växtligheten och grönytorna är ett minimum. Här finns det två småbarnsavdelningar. Jag har besökt verksamheten och hört om deras önskemål. Kontakt har tagits med Huge som lovade att jag skulle få komma med synpunkter när snön och tjälen hade gått ur jorden, men av detta har det blivit intet. Christer Sundström har även här blivit inkopplad för att på ett tidigt stadium göra några betongdjur till denna asfaltsgård. Dessa måste sättas på en mjukgjord yta och den måste skapas först. Tvättbjörnens förskola Här är en spännande, men sliten gård. Det finns ett naturligt vattenflöde på tomten som är roligt, men här blir periodvis under året mycket lerigt. En ränna av något slag skulle underlätta för vattnets flöde och minska de negativa konsekvenserna. Tvättbjörnens gård har minskat lite sedan Tuvans förskola byggdes och detta har lett till oro i föräldrakretsen. Jag har varit här på ett par möten dels med personalen och enhetscheferna, men även med föräldragruppsrepresentanter för att diskutera gårdsutvecklingen. Sid. 19 (29)

20 Processarbete med äldreboenden Björkbacken Björkbackens demensboende har en privat hyresvärd som heter Realia. Jag har efter diskussioner med förvaltaren fått kronor i bidrag till gårdsupprustningen. Ett lågt staket runt sittplatsen och en ny entrérabatt var de saker som personalen prioriterade högst. Jag såg ut lite olika stakettyper som jag presenterade. Staketet beställdes liksom en person som kunde gjuta stolpar och sätta upp det. Staketet vid uteplatsen är viktigt för att minimera risken för de äldre att göra sig illa då marken sluttar. Entrérabatten är till del omgrävd och har sedan fått ett nytt växtmaterial för att göra entrén mer inbjudande. Personalens egenhändigt planterade rabatt har också kompletterats med nya växter. Stor hjälp har jag haft av två personer från kommunens arbetslag. Det önskemål om att inhandla en ny sittgrupp för resterande pengar. Björnkulla Nya bänkar har bekostats av Huge. Gammalt växtmaterial har tagits bort och en ny rosenrabatt har planterats. Här har de en duktig trädgårdsansvarig och tillsammans med honom har jag köpt och planterat det nya växtmaterialet. Rosendalsgården De har fått fyra nya bänkar av Huge till den asfalterade gång som löper bakom huset. Det är tänkt att de äldre ska kunna ta sig en promenad och vid de olika sittplatserna kunna njuta av växtligheten. Det hela utmynnar i en syrénberså som är på tillväxt. Här har även trädgårdsansvarige på Huge hjälpt till med grävarbeten och ny jord. Då verksamheten har genomgått en kraftig ombyggnad har projektet inte helt kunnat fullföljas. Sid. 20 (29)

21 Solhöjdens dagvård och avlastning för dementa har jag nu arbetat med under tre år och det gör att denna process verkligen känns meningsfull. Vi har regelbundet tillsammans haft arbetsdagar vår och höst. På den första gjorde vi i ordning grönsakslandet. Pallkragar är nu inköpta så att bäddarna blir upphöjda och jorden ny för att grönsakerna ska trivas bättre. Det är endast potatislandet som är i markhöjd. Den andra arbetsdagen var mer slitsam, för då skulle vi plantera rosor och 180 inköpta perenner som marktäckare. Då jorden varit full med kirskål blev vi tvungna att först lägga en markduk och sedan göra hål där varje planta skulle sättas. För att sedan täcka den fula duken köpte vi täckbark. Resultatet blev bra. I mitten av september har vi haft ytterligare en arbetsdag då vi gjort i ordning trädgården för vintern. Trädgårdskomposten har grävts om och sedan lagts i en stuka som har halmtäckts. Den ligger på trädgårdslandet så att näringen kommer tillbaks till jorden som skall brukas nästa år. Ett utvecklingsarbete stöter alltid på olika problem och vi arbetar med att lösa dessa allt eftersom. Det har gällt att få upp ett bra staket, grindar, växtlighet, belysning, plattbelagd gång runt huset, odlingslådor med en spaljé, trädgårdsredskap, grönsaksodling och vattenutkast utomhus men inte minst att försöka få alla delaktiga i att hålla trädgården fin. Gräsklippningen sköter fastighetsägaren om men kanter ska klippas, ogräs rensas och odlingar vattnas. Det gäller att hitta rutiner för skötseln. Tidigare år har vi inte haft möten under vintern, men nu har gårdsgruppen efterlyst detta så att förberedelserna för vårens arbete ska bli ännu mer effektivt och riktat. En vecka under våren 2006 har jag varit på Solhöjden för att handleda personalen i vad de kan göra i trädgården tillsammans med sina gäster. Grönsakslandet har detta år fått högre odlingsbäddar och kanterna har målats med Falu-rödfärg till de äldres förtjusning. Sid. 21 (29)

22 Dessutom hoppas jag få tid att hålla i en kortare utbildning i enklare trädgårdsskötsel med kompostering framöver. Hos en del finns det en osäkerhet om vilka moment de kan sköta med de äldre i trädgården. Jag har arbetat fram en skötsel och en växtplan som ska underlätta arbetet i trädgården. Dessutom bör det finnas nedtecknat vad personal och gäster kan göra i trädgården månad för månad. Vi i trädgårdsgruppen har tillsammans gjort en ekonomisk kalkyl över årets förbättringar i trädgården. Det har blivit godkänt trots en snäv budget. Långsiktigheten i detta projekt har givit resultat. Jag har gjort en PowerPoint - presentation kring mitt arbete med Solhöjden, som jag har visat på ett seminarium på Stadshuset för Stockholms miljöombud, men även för miljöombuden i Hässelby, Älvsjö och på ett öppet seminarium om Helande Trädgårdar på Norrmalm. Sid. 22 (29)

23 Stortorps äldrecentrum Jag har varit ett stöd för arbetsterapeuten Lisbeth Westin i hennes strävan att få tillstånd en finare terrass mot sjösidan. Jag har hjälpt henne att skriva en ansökan för att försöka få ekonomiska medel från Demensförbundet. P.g.a. av många ansökningar fick vi inte de kronor vi sökt. Vi har träffat ordföranden i Demensförbundet för att tala om vikten av att arbeta med de äldres utemiljö. Lisbeth har då på eget initiativ tagit med sig två pallkragar hemifrån. Jord och växter har Huge bistått med. Här har hon tillsammans med de äldre planterat kryddor och en squashplanta. Varje vecka har hon haft trädgårdsgrupp med olika aktiviteter. Detta är en långsam process med en verksamhet som säger sig inte ha några ekonomiska medel att bistå med. Sid. 23 (29)

24 Förskolor där jag har träffat enhetscheferna angående deras utemiljö Sjödalen-Fullersta Fridhems förskola Fölets förskola Segeltorp Grottans förskola Gräshoppans förskola Höjdens förskola Skansbergets förskola Smista förskola Flemingsberg Ladans förskola Vista förskola Stuvsta-Snättringe Daggkåpans förskola Dagsvärmarens förskola Kräppla Lilltorpets förskola Skogvaktartorpets förskola Solrosens förskola Trångsund-Skogås Fugans förskola Rickardsvik Skyttens förskola Stenbockens förskola Storkens förskola Sångfågelns förskola Tjäderns förskola Tornets förskola Trångsunds förskola Tusenfotingens förskola Tvättbjörnens förskola Trålarens förskola Sid. 24 (29)

25 Förskolor där jag har arbetat aktivt med ett förändringsarbete Flemingsberg Ladans förskola Sjödalen-Fullersta Fridhems förskola Segeltorp Grottans förskola Gräshoppans förskola Höjdens förskola Skansbergets förskola Smista förskola Stuvsta-Snättringe Daggkåpans förskola Dagsvärmarens förskola Lilltorpets förskola Trångsund-Skogås Fugans förskola Storkens förskola Sångfågelns förskola Trålarens förskola Tuvan Tvättbjörnen Äldreboenden där jag har arbetat aktivt med ett förändringsarbete Fullersta Rosendalsgården Sollhöjdens dagvård och avlastning för dementa. Trångsund Skogås Stortorps äldrecentrum Flemingsberg-Vårby Gård Björkbacken Björnkulla Sid. 25 (29)

26 Fortsättning Under hösten 2006 kommer jag endast att arbeta med förskolan Rickardsvik, där jag har intentionen att integrera utomhuspedagogiken helt med förändringsprocessen. Dessutom fortsätter jag att arbeta med Solhöjdens dag och avlastningsvård för dementa. Jag kommer under hösten 2006 att fokusera mitt arbete på att höja andelen ekologiska livsmedel i kommunens verksamheter. Se separat rapport. Slutsatser Det finns ett stort behov för förskolorna liksom äldreboenden av att få hjälp med sin utemiljö. På många gårdar har de hårt slitna grönytor pga. stora barngrupper. Det är tyvärr svårt att förena grönytor med många barn och det gäller därför att dels få barnen att spridas över gården, men också att hitta kreativa lösningar för att få en ombonad gård. Det finns också många förskolor som har en stor del av gården som är en ren naturtomt. Här finns större möjlighet att ge plats för den naturliga leken. Den ger också utrymme för avskildhet som är mkt viktigt för alla människor, inte minst barn som vistas i stora grupper. Här gäller det att få personalen eller kanske framförallt föräldrarna att se den naturliga leken som en förmån och att inte stirra sig blinda på att en lekställning till löser alla problem. Jag tror att verksamheterna skulle vinna mycket på att utbilda pedagogerna i utomhuspedagogik, så de börjar använda gården som ett pedagogiskt uterum i större grad än det görs idag. Även på demens och äldreboenden som finns i kommunen skulle det finnas ett större utrymme för att ta med de äldre ut och låta de som är pigga hjälpa till med enklare trädgårdssysslor eller bara vistas ute. All forskning som finns kring utevistelse visar på att blodtrycket sänks, koncentrationsförmågan blir bättre liksom motoriken. Dessutom minskar oro och stress. Sid. 26 (29)

27 Bilagor Visionsmöte med förskolan Fridhem den 15/ Problem Lekställningen är för liten. Det finns för få ätbara växter och för lite odling tillsammans med barnen. Gården ger för få utmaningar för de äldre barnen. Gården skapar för få rörelseutmaningar. Det finns ingen bra vattenlek. Gården är för platt. Gården har för få klättermoment. Småbarnens hörna har för få rörelsemoment. Lilla gården är för öppen och fler rum behövs. Det är trångt för cyklar på den lilla gården. Det är för platt på den lilla gården. Gården saknar inspirationskällor. Möjligheter (de små barnen) De behöver små stockar att klättra på. A Stubbar behövs för att de vuxna ska kunna vara på samma nivå som de små barnen. A Staketet skulle behöva flyttas. En cykelbana som går ända till baksidan önskas. Cementrör eller annat som barnen kan krypa igenom. Kabelrullar och en bräda kan bli till en balanslek.a En förmiddag i veckan skulle kunna vara öppen för kladd.a En lekstuga skulle behövas. Möjligheter (de stora barnen) Väl förankrade rep skulle behövas till klättring. Cementrör kan bli till ett krypmoment. Stockar kan barnen balansera på A Gungbräda Däck kan användas till olika lekar. A Stora stenar kan formas till en labyrint. A Asfaltsmålning kan skapa löparbanor, riktiga vägar och cykelparkering. A Båtar och/eller bilar. Skapande av en hinderbana på baksidan för att sprida barnen mer över gården. A Vattenfall och bäck är ett spännande lekmoment. Klättervägg Basketkorg + resultattavla A Linbana Iskana A Sid. 27 (29)

28 Regler för backåkning med cyklar behövs. A Iordningställande av bersån och pilkojan. A Snurrmöjligheter Möjligheter (syskongrupp) Saker som inbjuder till lek för stunden. A Cementrör och andra rör. Rep Däck A Båt A Vatten + vattenfall A Vatten/bollbana A Trähästar A Byggmaterial A Plantera buskar A Tält A Måla på asfalten A A = Arbetsdag med Arbetsgrupp Möte på förskolan Fridhem tillsammans med Huge den 12/9-05 Vi gick igenom protokollet som skrevs på gårdsmötet den 5/9 tillsammans med trädgårdsansvarig på Huge. Vissa klargörande angående våra olika roller i förändringsprocessen av gården gjordes. Detta gällde även vad Huge, enheten och arbetsgrupp + barngrupp under ledning av Daina kunde sköta om. Dessa olika ansvarsområden har vi just nu och vi ska vid nästa möte bestämma vad som kommer att kunna utföras. HUGE Trappa/scen på den nedre gården Någon form av solskydd Växtmaterial Jord Säckar för att kasta trädgårdsavfall i Staket Markis som solskydd Betong för gjutning av plattor tillsammans med barnen, Förbättring av bersån Replek Enheten Färg till asfaltsmålning Sid. 28 (29)

29 Arbetsdag med personal, barn, Daina och ev föräldrar Plantera växter Måla på asfalten Gjuta i betong Ansa växtligheten Bygga ett planteringsskydd Skapa en vacker entré. Röja i rabatterna Sid. 29 (29)

Vika Förskola Spring önskelista 20100209

Vika Förskola Spring önskelista 20100209 Vika Förskola Spring önskelista 20100209 Då vi har en gård som är mycket exponerad för solen känns solskydd extra viktigt. Backen upp mot rutschkanan där det kan vara mycket sol vill vi ha som den är eftersom

Läs mer

Projekt. Utemiljön vid Huddinges äldreboenden. Av Daina Måsviken

Projekt. Utemiljön vid Huddinges äldreboenden. Av Daina Måsviken Projekt Utemiljön vid Huddinges äldreboenden Av Daina Måsviken 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...sid. 3 Mål sid. 4 Bakgrund..sid. 4 Finansiering.sid. 4 Arbetssätt.sid. 5 Grovplanering sid. 6 Äldreboenden.sid.

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och förändrats genom åren. Som

Läs mer

Rapport. Annegårdens förskolas utvecklingssatsning genom Gröna skolgårdar

Rapport. Annegårdens förskolas utvecklingssatsning genom Gröna skolgårdar Rapport Annegårdens förskolas utvecklingssatsning genom Gröna skolgårdar 1. På vilka sätt har projektet utvecklat er utemiljö enligt målen (en plats som visar att man bryr sig, en plats som går att påverka,

Läs mer

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Från grått och instängt till grönskande och luftig rumsindelning! Tack vare projektet Gröna skolgårdar har vi påbörjat förvandlingen av vår

Läs mer

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Projekt sinneslabyrinten Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Vad ville vi? Vi önskade göra ett större projekt i trädgården som kunde berika vår utemiljö. Målet var att göra något tillsammans

Läs mer

Röda Stugan och Tunastugan. ProjektnummerTRÖ

Röda Stugan och Tunastugan. ProjektnummerTRÖ Röda Stugan och Tunastugan. ProjektnummerTRÖ-2010-20000 Så här har vi fortsatt vårt utvecklingsarbete. Målet för byggandet av vår utemiljö är att förstärka och möjliggöra en mer variationsrik utemiljö,

Läs mer

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S EN VACKER TRÄDGÅRD KRÄVER OMSORG När du har skapat en trädgård precis som du vill ha den ger det en riktigt skön känsla - känslan att kunna slappna av

Läs mer

Ett pedagogiskt uterum

Ett pedagogiskt uterum 2017.11.08 Regnbågens förskola Lund Gröna skolgårdar-projektet Ett pedagogiskt uterum Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt

Läs mer

Gröna skolgårdars projekt på Häckeberga Förskola. Projekt Koja, bussbygge och balansvågar. Projektnr HÄF

Gröna skolgårdars projekt på Häckeberga Förskola. Projekt Koja, bussbygge och balansvågar. Projektnr HÄF Gröna skolgårdars projekt på Häckeberga Förskola. Projekt Koja, bussbygge och balansvågar. Projektnr HÄF-2019-3900 Häckeberga Förskola har två förskolegårdar och på båda dess gårdar har det skett förändringsarbete

Läs mer

Checklista för trädgårdsdesign

Checklista för trädgårdsdesign Denna checklista är tänkt att vara en inspirationskälla och ge mer vidgade vyer, inom ett område som man inte nödvändigtvis är insatt i. I de fall då man vill ha en designad trädgård, skall den också ligga

Läs mer

Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård

Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård Bakgrund: Humlebo Skola är en liten Träningsskola. Här går 15 elever från årskurs 0-10, som använder sig av rullstolar eller rullatorer

Läs mer

ASKIV 07-08 ATT SÄKERHETSSTÄLLA KVALITÉN I VARDAGEN UTOMHUSLEK

ASKIV 07-08 ATT SÄKERHETSSTÄLLA KVALITÉN I VARDAGEN UTOMHUSLEK ASKIV 07-08 ATT SÄKERHETSSTÄLLA KVALITÉN I VARDAGEN ATT SKAPA NYA MÖJLIGHETER FÖR UTOMHUSLEK Genom vattenleken utvecklar barnen förståelse för enkla naturvetenskapliga fenomen lpfö 98 SKÅRTORPS FÖRSKOLA

Läs mer

1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö.

1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö. Barn- och skolförvaltning Lunds stad Järnåkraskolan 4-9 1(9) Mikael Walles, bitr. rektor 046-359 72 04 mikael.walles@lund.se 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö. De fem pedagogiska

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund

Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund Sida 1 av 5 Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund Våren 2003 hade vi två studiedagar med inriktning på Hälsofrämjande. Vi delade oss i grupper efter intresse och önskemål. En av dessa

Läs mer

Byskolans redovisning av projekt Vatten PIN (Picnics in my neighbourhood) Gröna skolgårdar november 2010

Byskolans redovisning av projekt Vatten PIN (Picnics in my neighbourhood) Gröna skolgårdar november 2010 Byskolans redovisning av projekt Vatten PIN (Picnics in my neighbourhood) Gröna skolgårdar november 2010 Mål för projektet Att göra skolgården spännande i alla väder t.ex. att uppskatta att det regnar

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola (Projektnr: BMF-2017-25200) Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket På förskolan Tåget i Stångby har vi en naturlig gård som är uppbyggd utifrån de fyra elementen jord, eld, luft och

Läs mer

Nästa projekt som barnen önskade var en trädkoja precis som på gamla Tofsvipan

Nästa projekt som barnen önskade var en trädkoja precis som på gamla Tofsvipan Redovisning Gröna skolgårdar I augusti 2015 flyttade Tofsvipan till nya lokaler och efter ett år på plats kände vi att gårdarna var i behov av ett lyft för att skapa lekmöjligheter, naturupplevelser och

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Rapport från Grynmalaregårdens arbetemed Grönare skolgårdar.

Rapport från Grynmalaregårdens arbetemed Grönare skolgårdar. Rapport från Grynmalaregårdens arbetemed Grönare skolgårdar. Föräldrar, barn och pedagoger hade en härlig och trevlig fixardag på Grynmalaregården den 26 oktober, det var full aktivitet och det bl.a. snickrades,

Läs mer

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Att ha ett lättillgängligt förråd eller en förvaringsplats där all odlingsutrustning är samlad är det bästa sättet för att slippa leta efter

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

Småskalig och bostadsnära

Småskalig och bostadsnära Småskalig och bostadsnära odling i Lindome Rapport från odlingsinitiativet i Lindome Samhällsarbete Lindome Stadsledningsförvaltningen miljösamordning December 2013 Odlingsinitiativet i Lindome Under 2013

Läs mer

Utvärdering av Focusområden HT-14 VT-15

Utvärdering av Focusområden HT-14 VT-15 Utvärdering av Focusområden HT-14 VT-15 Utveckla lek, lärmiljön på förskolegården. Utveckla lek, lärmiljön på avdelningarna. Observationer av barnens lek och behov, intervjuer av barnen, KBU. Kurs för

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola

Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola Det hela började med att vi planerade vårt projekt. Vi delade in projektet i två delar. Första delen var vår baksida där vi ville gräva upp en gammal

Läs mer

Gården har vidareutvecklats

Gården har vidareutvecklats Rapport skolgårdsprojekt Häckeberga förskola HT12 Pallkragar Trädstammar Regntunnor Klättervägg Tipis Gården har vidareutvecklats Vår gård hade många möjligheter att utvecklas till en inspirerande pedagogisk

Läs mer

Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården

Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården Under hösten 2017 fick två förskollärare från Annegårdens förskola möjlighet att tillsammans med Naturskolan åka till Berlin och närvara i en internationell

Läs mer

Nya förutsättningar för utelek! Äpplebarnen <3 gården!

Nya förutsättningar för utelek! Äpplebarnen <3 gården! Nya förutsättningar för utelek! Äpplebarnen

Läs mer

Kontor Helsingborg Egnahemsvägen Mörarp. Kontor Halmstad Lilla Böslid Eldsberga

Kontor Helsingborg Egnahemsvägen Mörarp. Kontor Halmstad Lilla Böslid Eldsberga Idéer om en park Gröna ytor på ett annorlunda sätt Kontor Helsingborg Egnahemsvägen 64 260 34 Mörarp Kontor Halmstad Lilla Böslid 146 310 31 Eldsberga Telefon: 042-400 80 90 Fax: 042-716 70 Email: info@parksyd.se

Läs mer

Välkommen till RÖMOSSEN. långt ifrån lagom

Välkommen till RÖMOSSEN. långt ifrån lagom Välkommen till RÖMOSSEN långt ifrån lagom Projekt skol- och förskolegårdar Botkyrka kommun Barn och undgomsförvaltningen / SAmhällsbyggnadsförvaltningen Fastighetsenheten Projektledare Annelie Svanold

Läs mer

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD GESTALTNING KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD UTKAST MAJ 2016 FÖRUTSÄTTNINGAR AREALFÖRDELNING Trafik/Övrigt: 5300 kvm Skolgård: 9400 kvm, 19 kvm/barn Träningsskola: 2700 kvm, 60 kvm/barn Boverkets rekommendation

Läs mer

Ny skolgård på Byskolan 2005

Ny skolgård på Byskolan 2005 Sida 1 av 9 Ny skolgård på Byskolan 2005 Det hela startade hösten 2004 då vi fick reda på att våra rör för dagvatten var i stort behov av att utbytas. Det blev också bestämt och att på en del av vår skolgård,

Läs mer

Projekt Gröna skolgårdar, Tegelstugans förskola ht-2014

Projekt Gröna skolgårdar, Tegelstugans förskola ht-2014 Projekt Gröna skolgårdar, Tegelstugans förskola ht-2014 I detta projekt har vi valt att arbeta med alla tre utegårdarna samtidigt. Därför blir redovisningen i tre delar, innergård, yttergården och stora

Läs mer

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Åkerbo Förskola 1 vilken förskola går ditt barn på? Fridebo 0 0 Åkerbo 25 100 Ängabo 0 0 Obesvarad 0 0 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Månen 1 4 Regnbågen 0 0 Solen 0 0 Stjärnan 0 0 Flöjten 12 48

Läs mer

Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016

Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016 Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016 Skolan har nu varit igång några år och vi ser att utemiljön behöver utvecklas för mer lek. Vi har tidigare haft utedag en dag i veckan, samtliga klasser, men detta

Läs mer

Solskyddsfaktorer. Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn

Solskyddsfaktorer. Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn Solskyddsfaktorer Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn Vad har träd och buskar med cancer att göra? Hudcancer är idag den vanligaste cancerformen i Sverige. Medan dödssiffrorna minskar för

Läs mer

Malmö Kommun. Bilaga. metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel

Malmö Kommun. Bilaga. metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel Malmö Kommun Bilaga metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel 1 Bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Innehållet i lekvärdesfaktorn är hämtad från kapitlet Lekvärdesfaktor i dokumentet

Läs mer

Mångfunktionella förskolegårdar. som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017

Mångfunktionella förskolegårdar. som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017 Mångfunktionella förskolegårdar som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017 Mångfunktionella förskolegårdar som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet Teamet: Helén Carlsson, Pernilla Anehagen,

Läs mer

Kårkulla Sundom boende och lantgård

Kårkulla Sundom boende och lantgård Kårkulla Sundom boende www.karkulla.fi Kronviksvägen 68, 65410 Sundom, Finland Ulrike Björkqvist +358-6-3571302 sundom.boende@nic.fi Kårkulla Sundom boende och lantgård Verksamhet och organisation Kårkulla

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄT LILLA SNIGELN 2011

FÖRÄLDRAENKÄT LILLA SNIGELN 2011 FÖRÄLDRAENKÄT LILLA SNIGELN 2011 Det här tycker jag särskilt bra om i mitt barns förskola: 1. Personalen, tryggt, mycket ute. 2. Personalen är bra på bemötande, behandlar barnen med respekt. Aktiviteterna

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Norrgårdens Förskola Hudiksvall April 2017 - Februari 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 23 FEBRUARI 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport om er Grön Flagg-resa, härligt att läsa om allt ni

Läs mer

Gåsmossens Samfällighetsförening Förslag till renovering av lekplatser Årsmöte 2009-03-18

Gåsmossens Samfällighetsförening Förslag till renovering av lekplatser Årsmöte 2009-03-18 Gåsmossens Samfällighetsförening Förslag till renovering av lekplatser Årsmöte 2009-03-18 Bakgrund Gåsmossens lekplatser har sedan området byggdes varit mycket populära anläggningar för traktens barn.

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

1. Bakgrundsfaktorer och förutsättningar för lärande

1. Bakgrundsfaktorer och förutsättningar för lärande 1. Bakgrundsfaktorer och förutsättningar för lärande Föräldrakooperativet Stensödens ekonomiska förenings förskola ligger otroligt vackert vid skog och berg 5km från Idbynskolan, 1,5 mil norr om Örnsköldsvik.

Läs mer

Från kaos till struktur

Från kaos till struktur MALMBÄCKS ÖSTRA FÖRSKOLA AVD TROLLET Från kaos till struktur Trollets olika mötesplatser Cecilia Sparr, Ulrika Qvarnström och Veronica Öijerstedt 2017-10-02 Från kaos till struktur - Trollets olika mötesplatser

Läs mer

Rapport om vårt uteklassrum - första etappen.

Rapport om vårt uteklassrum - första etappen. Projektnummer: LER-2013-06000 Rapport om vårt uteklassrum - första etappen. Bild 1. Skolgårdseftermiddag vid stationen Uteklassrummet. Bakgrund För flera år sedan ordnade vi en miljövecka för f-3. En dag

Läs mer

Miljöplan för Torpets Förskola

Miljöplan för Torpets Förskola Miljöplan för Torpets Förskola 2015-2016 Reviderad 2016-01-07 Torpets miljöplan På Torpets Förskola ska vi sträva mot ett hållbart samhälle och värna om framtiden. Vi skall utveckla miljömedvetenheten

Läs mer

Multifunktionella utomhusmiljöer. Grimstorps förskola och fritidshem

Multifunktionella utomhusmiljöer. Grimstorps förskola och fritidshem Multifunktionella utomhusmiljöer Grimstorps förskola och fritidshem Teamet Grimstorps förskola och fritidshem ligger i Nässjö kommun ungefär 1 mil utanför Nässjö. Vi är en förskola och ett fritidshem med

Läs mer

Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola

Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola Inför våren 2016 sökte vi från Tvärflöjtens förskola pengar för att berika vår utemiljö. Vi på Ramsans avdelning ville skapa möjligheter för upplevelser

Läs mer

Rapport Naturskolan Ett uteklassrum vid Paradiset etapp 2.

Rapport Naturskolan Ett uteklassrum vid Paradiset etapp 2. Rapport Naturskolan Ett uteklassrum vid Paradiset etapp 2. Bakgrund Projektet avser att skapa ett uteklassrum och en utemiljö för de yngre barnens naturupplevelser. Vi tänker i banor så som kretslopp,

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström Grön Flagg- rapport Tema: Livsstil & hälsa Berga förskola Kontaktperson: Lena Sinnerström 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet har träffats en gång per termin. b. Hur har miljörådet

Läs mer

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN 1 Det bästa är att få ha egna idéer och att få säga vad vi tycker och vill. 2 Innehållsförteckning Vad är Urban X? Projektarbete med elever på Kirsebergsskolan

Läs mer

Baronens Hälsofrämjande gårdsprojekt

Baronens Hälsofrämjande gårdsprojekt Baronens Hälsofrämjande gårdsprojekt Team Eksjö kommun, Förskolan Baronen Susanne Ringblom, Kita Björk, Jennie Svensson, Susanne Lindström Mål En grönare gård som utmanar till spännande lek. Vi vill kunna

Läs mer

projektansvarige. Ett varierat och halsen. Undvik ett mail till sättas

projektansvarige. Ett varierat och halsen. Undvik ett mail till sättas 30 oktober RÅDGIVANDE REFERENS Planteringsskydd, lådor och sandlådor Bakgrund Grönska i form av träd och buskar utgör ett Om SISAB:s referenser värdefullt inslag på förskolegårdar. Grönskan bidrar SISAB:s

Läs mer

Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger.

Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger. Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger. Parken, med en storlek om 0,5 ha uppfördes 1960 som en kvarterspark. Den ligger framför en större byggnad av intresse för kulturvärden,

Läs mer

Lägesrapport Pedagogiska skolgårdar

Lägesrapport Pedagogiska skolgårdar Lägesrapport Pedagogiska skolgårdar Juni 2013 Under vårterminen 2013 har arbetet med de pedagogiska skolgårdarna fortlöpt enligt följande: Arbetsmodellen gick igenom och vi började arbeta enligt årshjulet

Läs mer

Mångfunktionella utomhusmiljöer

Mångfunktionella utomhusmiljöer Mångfunktionella utomhusmiljöer Utnyttja förskolegårdarnas fulla potential Oxhagens förskola 2017 Ett pilotprojekt med start våren 2017. Samverkan med olika aktörer såsom Jönköpings kommun, Vätterhem,

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Plåstrets Förskola Lund Maj 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för fin läsning av er Grön Flagg-resa och härliga bilder som speglar ert arbete

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

Från kaos till struktur

Från kaos till struktur MALMBÄCKS ÖSTRA FÖRSKOLA AVD TROLLET Från kaos till struktur Trollets olika mötesplatser Cecilia Sparr, Ulrika Qvarnström och Veronica Öijerstedt 2017-10-02 Från kaos till struktur - Trollets olika mötesplatser

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS

Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS-2017-8250 Efter vårt förra Gröna Skolgårdsprojekt, då vi i synnerhet byggde odlingslådor, renoverade solficka mm,

Läs mer

Dokumentation Tematräff Våxtorpsskolan 11 maj 2010

Dokumentation Tematräff Våxtorpsskolan 11 maj 2010 Dokumentation Tematräff Våxtorpsskolan 11 maj 2010 Vårens tematräff inom Hälsofrämjande skolutveckling hade temat utemiljö och fysisk aktivitet. Syftet med tematräffarna, som arrangeras inom ramen för

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Anna Dalins Förskola JÖNKÖPINGS KOMMUN. Förbättringsarbete för en hållbar utveckling

Anna Dalins Förskola JÖNKÖPINGS KOMMUN. Förbättringsarbete för en hållbar utveckling Anna Dalins Förskola JÖNKÖPINGS KOMMUN Förbättringsarbete för en hållbar utveckling Anna Dalins förskoleområde ULL - Teams projekt Deltagare: Nigar Syed, förskolechef. Adlije Zenelli, Annelie Hugosson,

Läs mer

Trädgårdsland på Palettskolan

Trädgårdsland på Palettskolan Sida 1 av 5 Trädgårdsland på Palettskolan På avdelningen Leonardo har man under året arbetat med att utveckla sitt trädgårdsprojekt. Här kan du läsa redovisningen. Text: Ann Olsson I många år har jag arbetat

Läs mer

Gräs och sly klipptes och beredde plats för hindebanan.

Gräs och sly klipptes och beredde plats för hindebanan. Bakgrund När vi för ett år sedan undersökte vad eleverna i saknade på skolgården var hinderbana och linbana det mest förekommande svaren. Eleverna fick rita och skriva om sin drömskolgård och förutom en

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola 2012-2013 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 3.

Läs mer

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR.

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. Tillbaka till naturen Skapa din egen unika odling var du vill. Bestäm vad du vill odla,

Läs mer

Brukarundersökning Skogshyddan 2016

Brukarundersökning Skogshyddan 2016 Brukarundersökning Skogshyddan 2016 1. Hur gammalt är ditt/ert barn? 3. Mitt/vårt barn trivs i förskolan/familjedaghemmet 4. Mitt/vårt barn tycker det är roligt att gå till förskolan/familjedaghemmet 5.

Läs mer

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Det är en känsla av vår i luften när vi når Hyltebruk klockan tio denna torsdag. Naturen är närvarande vart man än vänder sig. Skolan är uppdelad på

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Systematiska kvalitetsarbetet

Systematiska kvalitetsarbetet LULEÅ KOMMUN Systematiska kvalitetsarbetet Årans förskola 2012-2013 Eriksson, Anne-Maj 2013-08-19 Prioriterade mål hösten 2012 och våren 2013 - Årans förskola 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska aktivt

Läs mer

Förkolan Passaren. Kvalitet och måluppfyllelse vt.-12

Förkolan Passaren. Kvalitet och måluppfyllelse vt.-12 1 Förskolan Passaren Kvalitet och måluppfyllelse vt.-12 Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...3 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3-4 Beslutade mål och åtgärder 4 Slutord 6 Dokumenttyp Redovisning

Läs mer

Anna Dalins förskoleområde

Anna Dalins förskoleområde Anna Dalins förskoleområde ULL - Teams projekt Deltagare: Nigar Syed, förskolechef. Adlije Zenelli, Annelie Hugosson, Esra Mehdi, Marina Harutunjan,och Natalie Johansson. Anna Dalins förskola, Jönköpings

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2008-2009. Kvalitetsredovisning för Torstuna Förskola i Enköpings kommun

Kvalitetsredovisning Läsåret 2008-2009. Kvalitetsredovisning för Torstuna Förskola i Enköpings kommun Kvalitetsredovisning Läsåret 2008-2009 Kvalitetsredovisning för Torstuna Förskola i Enköpings kommun Detta är kvalitetsredovisning enligt Förordning om kvalitetsredovisning inom skolväsendet: 2 Arbetet

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SÖRGÅRDENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Inlämnad av Eva Hoffström 1 Inledning Som ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen av

Läs mer

CHECKLISTA. Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr:

CHECKLISTA. Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr: CHECKLISTA Kontaktperson: Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr: Kundbeskrivning Familjemedlemmar (inklusive husdjur) Namn Ålder Intressen Förväntningar Stil, karaktär, stämning och personlighet

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

Hans trädgård är en fest!

Hans trädgård är en fest! Hans trädgård är en fest! Text: Stina Lovisa Seger Bild: Ewa-Marie Rundquist Det är väl knappast någon som har missat att vi trädgårdsintresserade delar vårt intresse med Sveriges genom tiderna största

Läs mer

Frågor för reflektion och diskussion

Frågor för reflektion och diskussion Frågor för reflektion och diskussion Kapitel 2, Anknytningsteorin och dess centrala begrepp Fundera på de olika anknytningsmönster som beskrivs i detta kapitel. Känner du igen dem hos barn du möter eller

Läs mer

SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL

SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL 1 SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL KÄRLSTORLEKAR 140 l 1 190 l 370 l 2 660 l 2 HÖJD 106,5 cm 107,5 cm 106,8 cm 121,9 cm BREDD 48,4 cm 55,9 cm 77 cm 125,5 cm DJUP 55 cm 69 cm 81,1 cm 77,4 cm Skapa rum för kärlet

Läs mer

SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN

SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN -Designerns bästa tips Underhållsfri mur En solid och prydlig lösning som du kanske inte bygger på egen hand. Men när den väl är på plats klarar den sig utan underhåll. En mur är

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Sandalidens skola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Kunskapen finns i den egna praktiken för den som tittar

Kunskapen finns i den egna praktiken för den som tittar Kunskapen finns i den egna praktiken för den som tittar 1 Kunskapen finns i den egna praktiken för den som tittar Skapandet av en byggelibygghörna på förskolan blev inte bara en plats för konstruktion.

Läs mer

Så firade vi Förskolans dag på Överby förskola!

Så firade vi Förskolans dag på Överby förskola! Så firade vi Förskolans dag på Överby förskola! I år kom vi på idén att skapa stationer med olika aktiviteter ute på gården för att fira Förskolans dag tillsammans. Vi bjöd även in kollegor och barn från

Läs mer

GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18. Stockholm 2015.03.16

GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18. Stockholm 2015.03.16 GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18 Stockholm 2015.03.16 HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA DAGENS UTEMILJÖ OCH BIBEHÅLLA GÖSTA ÅBERGS ANDA? GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18 VAD SAKS IDAG

Läs mer

Ett Grönt lärande Gunnesboskolan åk 6-9 HT 2015 Rapport med redovisning och utvärdering

Ett Grönt lärande Gunnesboskolan åk 6-9 HT 2015 Rapport med redovisning och utvärdering Ett Grönt lärande Gunnesboskolan åk 6-9 HT 2015 Rapport med redovisning och utvärdering Bakgrund: På Gunnesboskolan har vi haft en slumrande skolgård med risiga bärbuskar, fruktträd och en damm med ett

Läs mer

Bybladet. Maj 2014. Bybladet innehåller:

Bybladet. Maj 2014. Bybladet innehåller: Bybladet Maj 2014 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Nya styrelsen och ansvarsområden Städdagen den 10/5 Fasadprojektet Takprojektet Ventilationsprojektet Nya skyltar till p-platserna Information

Läs mer

Grön Flagg 2006-2007

Grön Flagg 2006-2007 Grön Flagg 2006-2007 Utvärdering av Förskolan Spargrisens arbetat med Grön Flagg. Inledning Under läsåret 06-07 hade vi valt att fortsätt Grön Flagg- och miljö arbetet med tema Skogen. Skogen/skogarna

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

God ljudmiljö inom förskolan

God ljudmiljö inom förskolan God ljudmiljö inom förskolan Team: Angelica Ugrinovska, Fröafalls förskola avd. Sörgården, Tranås Kommun. Mål: En god ljudmiljö på vår förskola. Delmål: Lugnare måltider, lugnare tambur, mindre spring

Läs mer

Plan för Naturskolans insatser för förskolan Inspirationsträffar, utbildning, nätverk och handledning.

Plan för Naturskolans insatser för förskolan Inspirationsträffar, utbildning, nätverk och handledning. Plan för Naturskolans insatser 2012-2016 för förskolan Inspirationsträffar, utbildning, nätverk och handledning. Nynäshamns Naturskola är en resurs för skolor och förskolor i Nynäshamns kommun. Följande

Läs mer

Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé föds!

Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé föds! Sida 1 av 6 TRÄDGÅRDSPROJEKTET PÅ BOKSKOGEN September 2010 Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Segelkobben

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Segelkobben Rapport Grön Flagg Förskolan Segelkobben Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-09-18 17:41:51: Tillsammans kan vi göra mycket och NI gör mycket! Ni verkar ha ett engagemang som syns mellan raderna i er

Läs mer

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grön Flagg representanterna tillsammans med Barnrådet spelar en viktig roll i att driva Grön Flagg-arbetet framåt. Grön Flagg representanter (pedagogerna)

Läs mer