Manual. Avslutande hälsobesök 5-6 år på BVC. Borås Centrala Barnhälsovården Södra Älvsborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Manual. Avslutande hälsobesök 5-6 år på BVC. Borås 2011-05-28. Centrala Barnhälsovården Södra Älvsborg"

Transkript

1 0 Manual Avslutande hälsobesök 5-6 år på BVC Borås Daniel Wallmyr BHV-överläkare Katarina Almkivst Verksamhetsutvecklare Centrala Barnhälsovården Södra Älvsborg

2 1 Bakgrund Skolhälsovården har ansvaret för barn inskrivna i förskoleklass. Kravet på en skolförberedande utvecklingskontroll på BVC har slopats, vi erbjuder ett avslutande hälsobesök. BVC erbjuder alltid psykosocialt och medicinskt stöd när behov finns. Hälsobesök vid 5 år ingår i Basprogrammet för Barnhälsovården i Västra Götaland och i Verksamhetsbeskrivning för barnhälsovård i Västra Götalandsregionen. Alla skall erbjudas hälsobesök. Syftet med hälsobesöket Hälsobesöket med barn och föräldrar är att sammanfatta barnets utveckling och livssituation, samt kontakterna med BVC under uppväxtåren. Familjen ska känna sig nöjd med vad som erbjudits på BVC. Vi ska skapa en bro över till skolhälsovården för att ingen ska känna sig lämnad ensam med sin sjukdom, sin oro eller sitt bekymmer. Vi ska också identifiera barn med behov av extra stöd eller utvecklingsstimulans. Tidpunkt Det avslutande hälsosamtalet görs mellan 5 år och 5 år och 3 månaders ålder. Då tidsmarginalen mellan det avslutande besöket och överlämnandet av journalen blir kort för de barn som föds sent på året är det viktigt att samtalet inte blir uppskjutet. Inbjudan Tidkort (TBVC 5-6 år) för inbjudan trycks ut från Profdoc Journal III, så att familjen är förberedd på innehållet i besöket. Avsätt 45 min för besöket. Motiverande samtal Samtalet med barnet och vårdnadshavare utgår ifrån En personlig hälsojournal för NN och inbjudan TBVC 5-6 år. Ge tid till föräldrarnas/vårdnadshavarnas frågor och funderingar. Ge mer tid till den som behöver. Utgå alltid från den person du har framför dig, använd dig av MI teknik, motiverande samtal. Ställ öppna utforskande frågor: Hur? Vad? Lyssna noga, reflektera. Spegla, Sammanfatta. I Motiverande samtal pratar man också om informationsutbyte i tre steg.

3 2 Utforska Undersöka vad föräldrarna vet. Erbjuda Be om lov att ge information. Utforska Vad innebär det för föräldrarna. Exempel kan användas om en förändring önskas av sömn, mat, rörelsevanor, medievanor. Hur ser era måltider ut? När, var och hur? Vad tycker ditt barn om att äta och dricka? Vad har ni för regler kring godis och läsk? Vad gör ditt barn/familjen tillsammans? Innehåll Det avslutande hälsobesöket innefattar summering av BVC-tiden, nuvarande situation och familjens funderingar kring skolstarten. Samtliga barn erbjuds också vaccination difteri, stelkramp, kikhosta och polio. Dokumentation Slutanteckning ska göras i löpande text i journalen i form av en sammanfattning av BVC-tiden. Kontrollera att alla punkter på manualens checklista bockats av. Avsluta notatet med mall BHV Sammanfattning. Fråga föräldrarna om tillåtelse att föra över BHV journalen till skolhälsovården, använd journalmall BHV skolhälsovård. Ex: [Överlämnande] Vårdnadshavare medger att denna barnhälsovårdsjournal får överföras till skolhälsovården.. (skriv i mamma/pappa/partner medger osv). Överlämnande till skolhälsovården Överlämnande av journaler och genomgång av dessa ska ske till skolsköterskan personligen. BVC ansvarar för att skolhälsovården redan på våren får kännedom om barn som bör uppmärksammas extra. Barn som väljer bort förskoleklass hör till BVC tills de börjar första klass.

4 3 Delmoment 1. Sköterskesamtal a) Summering av BVC-journalen Hur har barnets medicinska och utvecklingsmässiga historia sett ut? Har åtgärder följts upp? Är föräldrarna tillfreds med de erbjudanden man fått? b) Diskussion med föräldrarna, se bilaga 1 Allt som föräldrarna kan vilja ta upp plus de frågeställningar som är listade. Uppdatera familje- och barnomsorgssituationen c) Utvecklingsuppgifter till barnet, se bilaga 2 Pröva de tre uppgifterna. d) Ett par minuter i enrum med föräldern/föräldrarna Ger föräldrarna en chans att prata om sådant de inte vill att barnet ska höra. Är det större problem, boka ny tid utan barnet. Ställ även de två frågorna sist i diskussionslistan. 2. Somatisk undersökning Barnet i underkläder. Somatiskt status omfattande hållning, hud, tänder. Fråga föräldrarna om bägge testiklarna är nere i pungen? Kort information om betydelsen av kost och kroppsrörelse för framtida hälsa. Syn: De barn som föll ut vid 4-årskontrollen testas om. BVC skriver vid behov remiss till Ögonmottagningen med svar till BVC, och ansvarar för att lämna svaret vidare till Skolhälsovården. 3. Tetravac Föräldrar som är tveksamma till vaccination ska erbjudas samtal med BHV-överläkaren / barnläkare. 4. Sammanfattning, se checklista bilaga 3 Om inget som kräver ytterligare åtgärd kommit fram, gå vidare till Få tillåtelse att skicka kopia på BHV- journalen till skolhälsovården Ge också information om när journalen kommer att överlämnas.. 6. Kontakten avslutas Föräldrarna uppmanas höra av sig igen om något tillstöter före överlämnandet till skolhälsovården. 7. Läkarbesök erbjuds vid behov.

5 4 Diskussionspunkter med förälder/föräldrar Bilaga 1 Barnets allmänna utveckling Har han/hon utvecklats ungefär som jämnåriga sedan 4-årsbesöket, eller har utvecklingen stannat av, eller gått tillbaka? Föräldern beskriver t ex vad barnet kan nu som det inte kunde förut. Om utvecklingen avstannat är det ett allvarligt tecken på fysisk eller psykisk ohälsa. Om det uppstår osäkerhet kring utvecklingstakten, konsultera mbhv-psykolog / BVC-läkare / barnläkare. Barnets språkutveckling Hur pratar ditt/ert barn idag jämfört med jämnåriga? Om du/ni tycker det är sämre, på vilket sätt? Är barnet flerspråkigt, och vilket är i så fall det mest utvecklade språket? Om det inte är svenska, ordna om möjligt opartisk bedömning av aktuellt språk. Språkutvecklingsproblem kan gälla ordförråd, uttal, meningsbyggnad eller bristande förmåga att återberätta. Betydande språkförsening påverkar både kamratrelationer och skolanpassning och ska åtgärdas så snabbt som möjligt. Lyssna själv av barnet. Där så är lämpligt hänvisas föräldrarna till barnlogopedernas hemsida. Konsultera vid behov mbhv-psykolog /barnlogoped. Dyslexi Finns läs- och skrivsvårigheter i släkten, och är det en oro inför skolstarten? Finns det anledning att tro att någon av föräldrarna är funktionella analfabeter, på svenska eller eventuellt hemspråk? Uppmärksamma skolsköterskan särskilt på detta. Föräldrarnas relation till skolan påverkas ofta negativt om de har dåliga erfarenheter pga egna skolsvårigheter. Berätta vilken hjälp som numera finns att få, men att utredning inte kan göras före skolåldern. Koncentrationsförmåga Tycker du/ni att ditt/ert barn har svårt att koncentrera sig? Om föräldrarna själva upplever barnet som påtagligt koncentrationsstört är det den viktigaste indikatorn på framtida problem också i skolan. Gör också egen bedömning vid besöket, hör med förskolan/dagmamman, konsultera vid behov mbhv-psykolog. Rådgivning till föräldrarna om att hjälpa barnet fokusera, mindre intryck tillräckligt med sömn o dyl. Notera som avvikelse.

6 5 Social anpassning Om barnet har barnomsorg, verkar det trivas där? Om inte, vad tror du/ni att det beror på? Deltar barnet i någon annan form av barngrupp, och hur går det? Om det finns problem; diskutera med föräldrarna hur situationen kan förbättras. Hur tycker du/ni att barnet leker med jämnåriga? Beskriv vad som händer. Ger information om både social mognad och utvecklingsnivå. Om barnet har svårt med kamratrelationer; hör efter hur föräldrarna försökt hjälpa sitt barn. Om barnet konsekvent föredrar att leka med ett eller två år yngre barn; fundera över den generella utvecklingen. Om barnet för det mesta föredrar avsevärt äldre eller yngre kamrater; fundera med föräldrarna på tidpunkt för skolstart. Notera som avvikelse om barnet mest leker ensamt eller med klart yngre barn. Allmän hälsa Har ditt/ert barn något medicinskt eller annat problem som Du/ni vill ha hjälp med? Tror Du/ni att det kan ha betydelse inför skolstarten? Pågår det vårdkontakter? Allergi, enures, syn och hörsel, sömnproblem, matproblem, påklädning, kamratrelationer, ängslan, osv kan komma upp här. Konsultera vid behov mbhvpsykolog / BVC-läkare / barnläkare/ dietist. Livssituation Kontrollera aktuell adress. Vilka familjemedlemmar finns för närvarande i barnets hem? Är syskon korrekt noterade på journalen? Finns ett fungerande socialt nätverk där familjen kan få stöd och praktisk hjälp? Kommer skolstarten att påverka boendet, t ex vid växelvis boende? Kommer barnet att gå på fritids, och behövs det extra stöd där? Kommer barnet att vara med om fler förändringar än skolstarten i den närmaste framtiden? Om familjen behöver stöd av socialtjänst, skolsköterska eller annan bör det initieras redan nu. Frågor som ställs i enrum med förälder Är det något annat som Du/ni tror har betydelse för hans/hennes välbefinnande? Är det något annat som Du/ni har tänkt på att vi borde göra innan Ditt/ert barn lämnar BVC?

7 6 Uppgifter att prova Bilaga 2 Om kriterierna för godkänt är uppfyllda, skriv 0 eller u a i BHV Sammanfattning. Vid avvikelse, skriv kommentar. 1. Finmotorik och generell utveckling Bjud ett vitt A4-papper, skanningsvänlig penna, kritor och suddgummi. Be först barnet rita en människa. Om barnet inte vill det, acceptera annat föremål. Om teckningen av en människa/annat föremål inte är klart godkänd, be barnet rita ett hus. Demonstration eller ledtrådar är inte tillåtet. Kriterier för godkänt: Gubben ska ha huvud + kropp + ben/armar + ytterligare fyra detaljer, alternativt huvud + kropp + armar + ben/fötter + ytterligare tre detaljer. Annat föremål ska vara lätt identifierbart av betraktaren och ha minst fyra detaljer. Huset ska ha huskropp (tre eller fyra linjer) + tre detaljer. För samtliga tre varianter gäller att en kategori räknas som en detalj oavsett antal, t ex knappar, ögon, öron, fönster. Sjuksköterskan ska kunna se vad teckningen och detaljerna föreställer utan att barnet behöver förklara det. Detaljerna ska vara logiskt riktigt placerade för att godkännas. Storlek eller riktning på hela teckningen spelar ingen roll om det är konsekvent genomfört. Exempel på godkända respektive icke godkända teckningar finns bifogade manualen med motivering. Åtgärd vid icke godkänd teckning: Jämför med 4-årsteckningen och konsultera mbhv-psykolog. Om föräldern hävdar att barnet kan bättre, be om teckning från förskolan. Teckning från hemmet godkänns inte. Notera även graden av motorisk ansträngning: Måste barnet anstränga sig onormalt mycket rent fysiskt för att kunna rita? Håller han/hon hårt i pennan, eller stelt/skakigt? Ligger han/hon praktiskt taget på bordet, eller sitter mycket stelt/spänt? Åtgärd vid avvikande motorik: konsultera BVC-läkare / barnläkare / sjukgymnast.

8 7 2. Språkutveckling och kommunikationsförmåga Be barnet berätta om något, t ex vad han/hon gjorde förut idag, vad de brukar göra på dagis, vad de önskar sig i julklapp/present, eller annat. Om barnet inte pratar spontant, visa en bild och be dem beskriva den. Lämpliga bilder medföljer manualen. Vid flerspråkighet ska helst både svenskan och eventuellt annat bättre språk bedömas. Kriterier för godkänt: Språket är förståeligt för personer utanför familjen. Åtminstone någon sexordsmening. Åtgärd vid icke godkänd språklig kommunikation: konsultera mbhvpsykolog / barnlogoped. Bedöm även samspelsförmåga, beteende, kontakt. Uppför sig barnet vid samtalet ungefär som det brukar (enligt föräldern)? Finns det släktdrag som kan förklara ett ev. annorlunda beteende? Åtgärd vid avvikande samspelsmönster: konsultera mbhv-psykolog / BVC-läkare / barnläkare. 3. Grovmotorik Barnet ska göra fem hopp framåt och fem hopp bakåt på slätt underlag. Bakåt eller framåt först spelar ingen roll. Flera försök kan göras, men trötta inte barnet. Demonstrera gärna. Kriterier för godkänt: Fem hopp framåt i sträck, fem hopp bakåt i sträck. Hoppen ska göras avspänt och med flyt, och inte medels hasning. Fötterna måste lyfta från golvet i varje hopp. Inget stöd tillåts. Barnet ska ha balans efter sista hoppet, och får inte avsluta med att falla omkull. Notera även om framförandet är stelt, vingligt eller kräver tydliga medrörelser. Åtgärd vid icke godkänd hoppserie eller avvikande motorik: konsultera sjukgymnast.

9 8 CHECKLISTA Bilaga 3 Summering BVC-journal Utfört Ej utfört Uppdatera familjesituation och barnomsorg Utfört Ej utfört Adress och tfn -nummer Diskussion med föräldrarna Utfört Ej utfört Att pröva Utfört Ej utfört Vaccination difteri, stelkramp, kikhosta Utfört Avstår och polio (Tetravac) Somatisk undersökning Utfört Ej utfört Mall BHV epikris Utfört Ej utfört Alla avvikelser följs av kommentar. Är allt bra, notera 0 eller Ua. Medicinska problem Betydande avvikelser vid BVC:s olika kontroller? Åtgärdade? Allmän hälsa, syn, hörsel, astma, diabetes, allergi, hjärtfel etc? Pågående vårdkontakter? Psykomotorik/utveckling Avvikelse vid hälsosamtalet? Åtgärd? Allmän utveckling, allmän hälsa, språkutveckling, dyslexi, koncentrationsförmåga, lek med jämnåriga, teckning, kommunikationsförmåga, och jämfotahopp. Psykosocial situation Avvikelse vid hälsosamtalet? Åtgärd? Livssituation, välbefinnande, uppdaterad familje- och barnomsorgssituation, ytterligare önskemål. Vaccinationsprogrammet Avvikelser? Riskbarn BCG? Medger överlämnande av BHV journal Tillåtelse Ej tillåtelse Journalmall för att vårdnadshavare medger/medger inte överlämnande av BHV journal till SHV, mall BHV Skolhälsovård. Sätt även bock i BHV-Specifikt under Medger inte journalexport om vårdnadshavare inte ger tillåtelse.

HÄLSOUNDERSÖKNING AV 5-ÅRINGAR INOM BARNHÄLSOVÅRDEN

HÄLSOUNDERSÖKNING AV 5-ÅRINGAR INOM BARNHÄLSOVÅRDEN Gävleborg HÄLSOUNDERSÖKNING AV 5-ÅRINGAR INOM BARNHÄLSOVÅRDEN Syfte Att uppmärksamma svårigheter som kan ha betydelse för barnets situation i förskoleklass och skola eller för barnets hälsa och välbefinnande

Läs mer

Manual för avslutande 5 ½-års hälsokontroll på BVC

Manual för avslutande 5 ½-års hälsokontroll på BVC Manual för avslutande 5 ½-års hälsokontroll på BVC 451 80 Uddevalla 1 Målsman för......... Välkomna till Barnavårdscentralen!.. är nu i 5 ½ - årsåldern och befinner sig i slutet av sin förskoleperiod.

Läs mer

Manual 18-månaders. Borås 2011-08-31. Centrala Barnhälsovården Södra Älvsborg

Manual 18-månaders. Borås 2011-08-31. Centrala Barnhälsovården Södra Älvsborg Manual 18-månaders hälsobesök på BVC Borås 2011-08-31 Daniel Wallmyr BHV-överläkare Katarina Almkivst Verksamhetsutvecklare Centrala Barnhälsovården Södra Älvsborg Manual Hälsobesök 18 månader 18-månadersbesöket

Läs mer

Manual 2½ år. Borås 2011-08-31. Centrala Barnhälsovården Södra Älvsborg

Manual 2½ år. Borås 2011-08-31. Centrala Barnhälsovården Södra Älvsborg Manual 2½ år hälsobesök på BVC Borås 2011-08-31 Daniel Wallmyr BHV-överläkare Katarina Almkivst Verksamhetsutvecklare Centrala Barnhälsovården Södra Älvsborg Manual hälsobesök 2½ år Hälsobesök vid 2½ år

Läs mer

Avslutande hälsosamtal på BVC vid 5, 5 års ålder

Avslutande hälsosamtal på BVC vid 5, 5 års ålder Avslutande hälsosamtal på BVC vid 5, 5 års ålder Reviderad 2014-03-04 1 Bakgrund I Hälsoövervakningsprogrammet för BVC, Socialstyrelsens Allmänna råd, 1991:8, har man föreslagit en hälsokontroll vid 5,5

Läs mer

Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun

Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun 2016-2017 Ett basprogram säkerställer likvärdig Elevhälsa medicinsk inriktning - för alla elever i Tierps kommun och programmet följer Socialstyrelsens

Läs mer

Hälsobesök vid 18 månader på BVC Göteborg

Hälsobesök vid 18 månader på BVC Göteborg Hälsobesök vid 18 månader på BVC Göteborg Målsättning med hälsobesöket vid 18 månader Bedöma om barnets utveckling är åldersadekvat Uppmärksamma varningstecken på avvikande tal-, språk- och kommunikationsutveckling

Läs mer

Konsultation med BVC och elevhälsa

Konsultation med BVC och elevhälsa Konsultation med BVC och elevhälsa När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsultera den medicinska komptens som finns runt barnet. Nedanstående punkter är ett stöd vid konsultation kring

Läs mer

Manual Social utredning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt Kompetenscentrum

Manual Social utredning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt Kompetenscentrum Manual Social utredning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt Kompetenscentrum Reviderad oktober 2011 Innehållsförteckning Sidan Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Elevhälsan. Manual. Social bedömning. inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Elevhälsan. Manual. Social bedömning. inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Elevhälsan Manual Social bedömning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Elevhälsan, För- och grundskolan Umeå kommun Telefon 090-16 12 20 sep 2013 Innehållsförteckning Social bedömning...

Läs mer

Utlåtande från hälso- och sjukvården

Utlåtande från hälso- och sjukvården Utlåtande från hälso- och sjukvården När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsulterar den medicinska kompetens som finns runt barnet. Denna mall kan användas om socialtjänsten behöver

Läs mer

SPRÅK, TAL OCH KOMMUNIKATION VID 2 ½ och 3 år

SPRÅK, TAL OCH KOMMUNIKATION VID 2 ½ och 3 år SPRÅK, TAL OCH KOMMUNIKATION VID 2 ½ och 3 år Hälsobesök vid 2 ½ års ålder följer riktlinjerna i barnhälsovårdens Rikshandbok. Besöket omfattar både den fysiska, psykosociala och språkliga utvecklingen.

Läs mer

Hälsoundersökning vid 4 år

Hälsoundersökning vid 4 år Hälsoundersökning vid 4 år Hälsoundersökning vid 4 års ålder ingår i barnhälsovårdens hälsoövervakningsprogram i enlighet med Socialstyrelsens Allmänna råd 1991:8 och Verksamhetsbeskrivning för barnhälsovården

Läs mer

Hälsobesök 5 år. 60 minuter

Hälsobesök 5 år. 60 minuter Hälsobesök 5 år 60 minuter Artikel 12: Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad. Alla Alla

Läs mer

Manual Social bedömning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt Kompetenscentrum

Manual Social bedömning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt Kompetenscentrum Manual Social bedömning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt Kompetenscentrum Reviderad december 2013 Innehållsförteckning Sidan Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Talscreening på barnavårdscentralen av 2,5 år gamla barn

Talscreening på barnavårdscentralen av 2,5 år gamla barn Talscreening på barnavårdscentralen av 2,5 år gamla barn Metodblad för 2½ års screening BVC-sjuksköterskan utför screeningen. 451 80 Uddevalla 1 Inbjudan skickas per brev eller via telefon. Kallas två

Läs mer

Basprogram för skolhälsovården i Uppsala kommun

Basprogram för skolhälsovården i Uppsala kommun Basprogram för skolhälsovården i Uppsala kommun Bakgrund Skolhälsovårdens mål är enligt Skollagen att: Främja och bevara elevernas fysiska och psykiska hälsa samt att verka för sunda levnadsvanor. Skolhälsovården

Läs mer

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern Syfte Syftet med detta formulär är att det ska följa eleven från det att han/hon anländer till Sverige och genom elevens skolgång. På

Läs mer

I begynnelsen (1935) Läkarundersökningar Allmänna råd Normalreglemente Nytt barnhälsovårdsprogram 2015

I begynnelsen (1935) Läkarundersökningar Allmänna råd Normalreglemente Nytt barnhälsovårdsprogram 2015 I begynnelsen (1935) Nytt barnhälsovårdsprogram 2015 Bernt Alm, barnhälsovårdsöverläkare Normalreglemente 1969 Läkarundersökningar 1969 Allmänna råd 1981 Nya arbetssätt 1981 1 Läkartidningen 2011 Allmänna

Läs mer

Manual 3 år Instruktioner för nytt 3-årsbesök

Manual 3 år Instruktioner för nytt 3-årsbesök Manual 3 år Instruktioner för nytt 3-årsbesök Av: Projektgruppen för BVC-Elvis Hälsoundersökning och utvecklingsövervakning av 3-åringar görs av BHVsjuksköterskan och ska erbjudas alla barn. För de flesta

Läs mer

Hälsobesök 2,5 år. 60 minuter. Artikel 2: Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.

Hälsobesök 2,5 år. 60 minuter. Artikel 2: Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. Hälsobesök 2,5 år 60 minuter Artikel 2: Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. Bildstöd vid besök på BVC https://kom-hit.se/content/uploads/2018/01/vgr15158-central-barnhälsovård-att-sluta-med-blöja-somaliska.pdf

Läs mer

Rutiner vid begäran om registerutdrag

Rutiner vid begäran om registerutdrag Rutiner vid begäran om registerutdrag Följande rutiner gäller i det fall ett barns vårdnadshavare begär information om de uppgifter som finns lagrade på barnet i Basta. 1. Vårdnadshavaren informeras av

Läs mer

3-ÅRSENKÄT. Välkommen till BVC! Information om hur svaren hanteras, anonymiseras och används för utvärdering. Datum: Denna enkät besvaras av:

3-ÅRSENKÄT. Välkommen till BVC! Information om hur svaren hanteras, anonymiseras och används för utvärdering. Datum: Denna enkät besvaras av: 3-ÅRSENKÄT Välkommen till BVC! Inför 3-årsbesöket ber vi er att besvara ett antal frågor om er och ert barns situation. Syftet med detta är att kunna anpassa besökets innehåll efter det som är aktuellt

Läs mer

Manual 3 år Instruktioner för nytt 3-årsbesök

Manual 3 år Instruktioner för nytt 3-årsbesök Manual 3 år Instruktioner för nytt 3-årsbesök Av: Projektgruppen för BVC-Elvis Hälsoundersökning och utvecklingsövervakning av 3-åringar görs av BHV-sjuksköterskan och ska erbjudas alla barn. För de flesta

Läs mer

PROGRAM FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATSER I HANINGE KOMMUN

PROGRAM FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATSER I HANINGE KOMMUN Elevhälsans Medicinska Insatser PROGRAM FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATSER I HANINGE KOMMUN REGELVERK Utdrag ur Skollagen 2010:800: Elevhälsans omfattning 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan,

Läs mer

Översikt basprogrammet [Gamla basprogrammet]

Översikt basprogrammet [Gamla basprogrammet] Översikt basprogrammet [Gamla basprogrammet] I följande avsnitt finns en beskrivning av verksamhetens innehåll och detaljerade anvisningar om vad man kan och bör göra vid de olika besöken på BVC. De ska

Läs mer

Information till personal inom barnhälsovården Marks kommun

Information till personal inom barnhälsovården Marks kommun Information till personal inom barnhälsovården Marks kommun Rutiner under pilotprojekt Tidig upptäckt, tidiga insatser Inledning Syftet med projektet som har fått namnet Tidig upptäckt, tidiga insatser

Läs mer

E-handbokens innehåll

E-handbokens innehåll E-handbokens innehåll 1. Akuta åtgärder och olycksfall Anafylaktisk reaktion/chock Astmaanfall Commotio Hyperglykemi Hypoglykemi Krampanfall Tillbudsanmälan 2. Barn I behov av särskilt stöd Basutredning

Läs mer

Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun

Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun 2017-2018 Ett basprogram säkerställer likvärdig Elevhälsa medicinsk inriktning - för alla elever i Tierps kommun och programmet följer Socialstyrelsens

Läs mer

års hälsobesök i team

års hälsobesök i team 3 års hälsobesök i team 1 Barnhälsovårdens nationella program Uppföljning av barnets utveckling från 2,5-års besöket Hoppar på hela fotsulan Sparkar boll Cirkelklotter Lyssnar gärna på sagor Enkla rollekar

Läs mer

Må bra. i förskola och skola. Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg

Må bra. i förskola och skola. Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg Må bra i förskola och skola Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg 1 Barn och ungdomar som mår bra har bättre förutsättningar att utvecklas och ta till sig kunskap. Vi vet att det finns

Läs mer

VÅRDNADS/BOENDE/UMGÄNGESUTREDNING Namn tingsrätt, mål nr T 00-00

VÅRDNADS/BOENDE/UMGÄNGESUTREDNING Namn tingsrätt, mål nr T 00-00 VÅRDNADS/BOENDE/UMGÄNGESUTREDNING Namn tingsrätt, mål nr T 00-00 BARNET Namn, personnummer Adress FÖRÄLDRAR/VÅRDNADSHAVARE Namn, personnummer Adress Namn, personnummer Adress BARNETS FAMILJERÄTTSLIGA STÄLLNING

Läs mer

Pedagogisk kartläggning för barn i förskolan

Pedagogisk kartläggning för barn i förskolan Pedagogisk kartläggning för barn i förskolan Till er som använder materialet pedagogisk kartläggning Detta dokument är avsett för förskolan och innehåller tre delar: Pedagogisk kartläggning Lathund Arbetsgång

Läs mer

Dags att välja Barnavårdscentral

Dags att välja Barnavårdscentral Dags att välja Barnavårdscentral Grattis till ditt föräldraskap! Nu har du möjlighet att välja Barnavårdscentral I denna broschyr kan du läsa hur vi kan hjälpa dig och hur du ska göra för att lista ditt

Läs mer

FRÄMJA GODA MAT- OCH AKTIVITETSVANOR

FRÄMJA GODA MAT- OCH AKTIVITETSVANOR FRÄMJA GODA MAT- OCH AKTIVITETSVANOR har till uppgift att bedriva ett hälsofrämjande och preventivt arbete för alla barnfamiljer, både generellt men också med specifika arbetsinsatser vid behov. Hälsosamtalen

Läs mer

3 års hälsobesök i team

3 års hälsobesök i team 3 års hälsobesök i team Sammanfattning av barnets första tre levnadsår och uppföljning av 2,5-års besök: t ex barnets språkutveckling, födoämnesallergi/intolerans, m.m. Alla Alla vid behov Alla vid behov

Läs mer

Hälsobesök 10 månader

Hälsobesök 10 månader Hälsobesök 10 månader Artikel 23: Ett barn med funktionsnedsättning har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv och hjälp att delta i samhället på lika villkor. Mollie Mollie är tio månader gammal

Läs mer

Språkscreening vid 2½ års ålder på BVC - metodbeskrivning

Språkscreening vid 2½ års ålder på BVC - metodbeskrivning Språkscreening vid 2½ års ålder på BVC - metodbeskrivning Logopeder AnnaKarin Larsson & Eva Sandberg Central Barnhälsovård i Göteborg & Södra Bohuslän, Västra Götalandsregionen Innehåll DEL I Varför screena?

Läs mer

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern 1 Namn: Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern Syfte Syftet med detta formulär är att det ska följa barnet från det att han/hon anländer till Sverige och genom barnets skolgång.

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

RÖSTKONSULTEN AB Träffgatan 4 136 44 Handen Selektiv mutism

RÖSTKONSULTEN AB Träffgatan 4 136 44 Handen Selektiv mutism Selektiv mutism Information för föräldrar, förskola och skola Vad är selektiv mutism? Selektiv mutism (SM) är ett tillstånd där någon kan tala flytande i somliga situationer, men inte i andra. Talhämningen

Läs mer

BVC-rådgivning om sömnproblem

BVC-rådgivning om sömnproblem Centrala Barnhälsovården 2013-05-02 BVC-rådgivning om sömnproblem Förebyggande strategier för BVC-ssk: håll dig uppdaterad på hela familjens sömnvanor under första året uppmuntra föräldrarna att vänja

Läs mer

Välkomna på föräldramöte läsåret

Välkomna på föräldramöte läsåret Välkomna på föräldramöte läsåret 2016-2017 Dagens möte Presentation Information skolledning Hemsida IKT 1:1 satsning Elevhälsa Skolsköterskans basprogram Mobila teamet Föräldraföreningen Likabehandlingsplanen

Läs mer

Datum för utvecklingssamtalet

Datum för utvecklingssamtalet Dokumentation för Datum för utvecklingssamtalet Normer och värden Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja

Läs mer

Hälsobesök 18 månader

Hälsobesök 18 månader Hälsobesök 18 månader 45 minuter Artikel 3: Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. "Vad är viktigt för er att prata om här i dag". Språkutveckling och bedömning av flerspråkiga

Läs mer

Frågeställningar från projektet

Frågeställningar från projektet Frågeställningar från projektet Förlossningsvården (FV) Fråga FV B 1: Idag står FV2, barnrapport och observationslista på mammans personnummer. Hur är det imorgon? Borde det inte vara barnets? Svar FV

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

Hälsosamt lärande Information om barn- och elevhälsan

Hälsosamt lärande Information om barn- och elevhälsan Hälsosamt lärande Information om barn- och elevhälsan Att må bra är en förutsättning för att kunna koncentrera sig i skolan, vara delaktig och ta till sig nya kunskaper. Elevhälsovården har till uppgift

Läs mer

EMI. Elevhälsans Medicinska Insats SKOLPOOL SVERIGE AB

EMI. Elevhälsans Medicinska Insats SKOLPOOL SVERIGE AB EMI Elevhälsans Medicinska Insats SKOLPOOL SVERIGE AB den 1 augusti 2017 Skriven av: Liza Blennerup Medicinsk Verksamhetschef / Legitimerad Barnsjuksköterska EMI Elevhälsans Medicinska Insats Information

Läs mer

Introduktionsutbildning barnhälsovård. Hembesök Barnsäkerhet Föräldrastöd i grupp

Introduktionsutbildning barnhälsovård. Hembesök Barnsäkerhet Föräldrastöd i grupp Introduktionsutbildning barnhälsovård Hembesök Barnsäkerhet Föräldrastöd i grupp Hembesök Vad tänker du på när du tänker på hembesök? Målet med hembesök till nyblivna föräldrar är att främja kontakten

Läs mer

Hälsobesök 2,5 år. 60 minuter. Artikel 2: Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.

Hälsobesök 2,5 år. 60 minuter. Artikel 2: Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. Hälsobesök 2,5 år 60 minuter Artikel 2: Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. Bildstöd vid besök på BVC https://kom-hit.se/content/uploads/2018/01/vgr15158-central-barnhälsovård-att-sluta-med-blöja-somaliska.pdf

Läs mer

Välkommen till BUP Kärnan

Välkommen till BUP Kärnan Välkommen till BUP Kärnan För barn i åldrarna 0-6 år och blivande föräldrar Barn- och föräldraverksamheten BUP Kärnan vänder sig till dig/er som snart ska få barn och till er föräldrar med barn i åldern

Läs mer

Barnvaccinationer. Vaccinationer inom barn- och skolhälsovård

Barnvaccinationer. Vaccinationer inom barn- och skolhälsovård 1(5) Utlåtande från expertgruppen för vaccinationer Barnvaccinationer Vaccinationer inom barn- och skolhälsovård Information om det allmänna vaccinationsprogrammet Det svenska barnvaccinationsprogrammet

Läs mer

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn och ungdomar

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn och ungdomar 1 (12) Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn och ungdomar Syfte Syftet med detta formulär är att det ska följa eleven från det att han/hon anländer till Sverige och genom elevens skolgång.

Läs mer

Med utgångspunkt i barnkonventionen

Med utgångspunkt i barnkonventionen Med utgångspunkt i barnkonventionen arbetar Stiftelsen Allmänna Barnhuset med att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik. Öka kompetensen hos de professionella som möter barn, påverka beslutsfattare

Läs mer

Ämnesområde Likabehandlingsplan

Ämnesområde Likabehandlingsplan Ämnesområde Likabehandlingsplan Syftet med planen är: Alla elever har rätt att utvecklas och lära i en trygg miljö och bemötas med respekt. Skolan och fritidshemmet ska vara fria från diskriminering, trakasserier

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I ÅRSKURS 7

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I ÅRSKURS 7 HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I ÅRSKURS 7 Alla elever i årskurs 7 bjuds in till ett hälsobesök hos skolsköterskan. I den här enkäten ställer vi frågor om din hälsa, levnadsvanor, trivsel och skolmiljö som

Läs mer

Manual 4-års hälsobesök på BVC. Borås 2008-05-05

Manual 4-års hälsobesök på BVC. Borås 2008-05-05 Manual 4-års hälsobesök på BVC Borås 2008-05-05 Daniel Wallmyr Katarina Almkvist Centrala Barnhälsovården BHV-överläkare Vårdutvecklare Södra Älvsborg Manual Hälsobesök, 4 år Hälsobesök vid 4 år ingår

Läs mer

I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS

I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS Barn- och ungdomsförvaltningen Resurscentrum TINS - LättLäst I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS Barnen får språkträning varje dag, på flera olika sätt och i

Läs mer

Manual Pedagogisk utredning inför mottagande till grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt kompetenscentrum

Manual Pedagogisk utredning inför mottagande till grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt kompetenscentrum Manual Pedagogisk utredning inför mottagande till grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt kompetenscentrum Reviderad oktober 2011 Innehållsförteckning Innehållsförteckning ---------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Barns psykosociala ohälsa

Barns psykosociala ohälsa Barns psykosociala ohälsa Vägledning för pedagoger www.sollentuna.se Den här vägledningen har tagits fram på initiativ av, och samverkan mellan, representanter från förskolor, Barnoch utbildningskontoret

Läs mer

Centrala Barnhälsovården 2009-11-27 Bilaga 0 VACCINATIONER. Gemensamt vaccinationsprogram för BVC i Västra Götalandsregionen. Centrala Barnhälsovården

Centrala Barnhälsovården 2009-11-27 Bilaga 0 VACCINATIONER. Gemensamt vaccinationsprogram för BVC i Västra Götalandsregionen. Centrala Barnhälsovården Centrala Barnhälsovården 2009-11-27 Bilaga 0 VACCINATIONER Gemensamt vaccinationsprogram för BVC i Västra Götalandsregionen Centrala Barnhälsovården Centrala Barnhälsovården 2009-11-27 1 Din egen förberedelse

Läs mer

Hälsofrågor till elever i gymnasiet och information om samtycke för överföring av data till Region Dalarna

Hälsofrågor till elever i gymnasiet och information om samtycke för överföring av data till Region Dalarna Hälsofrågor till elever i gymnasiet och information om samtycke för överföring av data till Region Dalarna I den här enkäten ställer vi frågor om din hälsa, levnadsvanor, trivsel, relationer och skolmiljö.

Läs mer

Konsultation med förskola

Konsultation med förskola Konsultation med förskola När ett barn utreds och vid uppföljning av insatser behöver socialsekreterare i de flesta fall konsultera den pedagogiska kompetens som finns runt barnet. Nedanstående punkter

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET I den här enkäten ställer vi frågor om mat och sovvanor, fysisk aktivitet och fritid, skola och arbetsmiljö, trivsel och relationer och din hälsa som sen utgör

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Mangårdens förskola Vår grundverksamhet:

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Mangårdens förskola Vår grundverksamhet: Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Mangårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Lämning Vi vill att barn och föräldrar ska känna sig välkomna till Mangården. Det ska kännas tryggt att lämnas/bli

Läs mer

Elevhälsans medicinska insats i Mörbylånga kommun

Elevhälsans medicinska insats i Mörbylånga kommun Elevhälsans medicinska insats i Mörbylånga kommun Information till vårdnadshavare Så här arbetar elevhälsans medicinska insatser i grundskolan Skolsköterskan Finns på skolan olika dagar med öppenmottagning.

Läs mer

Arbetsgången mellan EHT och Resurscentrummöte

Arbetsgången mellan EHT och Resurscentrummöte Bilaga 4 Arbetsgången mellan EHT och Resurscentrummöte Fem ingångar till att begära Resurscentrummöte 1. Många involverade utan gemensam handlingsplan. 2. De insatser Elevhälsateamet hittills provat är

Läs mer

BNP Barnhälsovårdens Nationella Programråd

BNP Barnhälsovårdens Nationella Programråd BNP Barnhälsovårdens Nationella Programråd Antonia Reuter Kristin Lindblom Linda Håkansson Margaretha Magnusson Nationella barnhälsovårdsdagar Luleå 20170906 Bakgrund till 3 års teambesök på BVC Tre års

Läs mer

Hälsobesök 18 månader

Hälsobesök 18 månader Hälsobesök 18 månader 45 minuter Artikel 3: Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. Alla Alla vid behov Alla vid behov Hälsosamtal-vägledning Hälsoövervakning-undersökning

Läs mer

Pedagogisk planering inför projekt: Fritidshemsmuseet

Pedagogisk planering inför projekt: Fritidshemsmuseet Pedagogisk planering inför projekt: Fritidshemsmuseet Reglus Östman Pedagogisk Planering Fritidshemmet 5/14/2013 Pedagogisk planering inför projekt: Fritidshemsmuseet Kvarnbyskolan 2013 05 20 Beskrivning

Läs mer

Grunda Sunda Vanor. Prevention av övervikt och fetma i barnhälsovården Blekinge

Grunda Sunda Vanor. Prevention av övervikt och fetma i barnhälsovården Blekinge Grunda Sunda Vanor Prevention av övervikt och fetma i barnhälsovården Blekinge Ett projekt med referensgrupp bestående av: BHV-samordnare BHV-överläkare Dietist Skolsköterska MHV-överläkare Distriktssköterska

Läs mer

Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan

Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SPECIALKOSTER I SKOLAN

RIKTLINJER FÖR SPECIALKOSTER I SKOLAN STYRDOKUMENT 1 (12) RIKTLINJER FÖR SPECIALKOSTER I SKOLAN Samarbetsprojekt mellan Folkhälso- och Kostförvaltningen, Barn- och utbildningsförvaltningen i Karlskoga kommun samt Kultur- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

ÖVERGÅNGSRUTIN FRÅN FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM TILL FÖRSKOLEKLASS PÅ ÖSTTEGS SKOLA

ÖVERGÅNGSRUTIN FRÅN FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM TILL FÖRSKOLEKLASS PÅ ÖSTTEGS SKOLA Uppdaterad 160321 ÖVERGÅNGSRUTIN FRÅN FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM TILL FÖRSKOLEKLASS PÅ ÖSTTEGS SKOLA ARBETSPLANEN GÄLLER: Östtegs skola, Karlavagnen, Pennan, Linjalen, Visionen, Rymden och dagbarnvårdare

Läs mer

Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Tidig upptäckt av AUTISM på BVC

Tidig upptäckt av AUTISM på BVC Tidig upptäckt av AUTISM på BVC Autism/Autismspektrumtillstånd(AST) Debuterar tidigt, redan under barnets första levnadsår och har stor inverkan på barnets utveckling. Förekomst ca 1% (ca 25-30 barn/år

Läs mer

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention En standard för barnperspektiv, utarbetad av Habilitering & Hälsa, Västra Götalandsregionen i samarbete med NOBAB Habilitering & Hälsa i Västra Götalandsregionen,

Läs mer

www.medalgon.se Mina föreläsningar - Dokumentation

www.medalgon.se Mina föreläsningar - Dokumentation www.medalgon.se Mina föreläsningar - Dokumentation Mål: Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed också den förväntade kvalitetsutvecklingen i förskolan förskolan ska.. Riktlinjer: Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för specialkost i skolan

Riktlinjer för specialkost i skolan Riktlinjer för specialkost i skolan Samarbetsprojekt mellan Folkhälsoförvaltningen, Karlskoga och Degerfors 2012-09-11 Syfte Syftet med Rutiner för specialkoster i skolan är att alla elever i skolan ska

Läs mer

Plan för inskolning och överlämnande 2016

Plan för inskolning och överlämnande 2016 Plan för inskolning och överlämnande 2016 Frösön Orrviken Reviderad 20160222 Innehållsförteckning Utdrag ur läroplanerna 3 Rutiner för överlämnande 4 - Enskilda barn/elever 4 - Från förskola till skola

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET I den här enkäten ställer vi frågor om din hälsa, levnadsvanor, trivsel, relationer och skolmiljö. Frågorna utgör grunden för ditt hälsosamtal. I samband med samtalet

Läs mer

Mål och riktlinjer för skolhälsovården i Sotenäs kommun

Mål och riktlinjer för skolhälsovården i Sotenäs kommun SOTENÄS KOMMUN Arbetsutskottet 2007-05-10 Beslut i Utbildningsnämnden 2007-05-31 68 och riktlinjer för skolhälsovården i Sotenäs kommun K:\PROT\UN\2007\ och riktlinjer för skolhälsovården 070531.doc 2008-08-21

Läs mer

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten.

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten. Inledning Maskrosbarn är en ideell förening som arbetar med att förbättra uppväxtvillkoren för ungdomar som lever med föräldrar som missbrukar eller föräldrar som är psykiskt sjuka. Syftet med rapporten

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan. Johannes Lunneblad

Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan. Johannes Lunneblad Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan Johannes Lunneblad Migration Legal migration : Tvingad migration Familjeanknytning Illegal migration (pappers lösa) Flyktingar och nyanlända Konventionsflykting:

Läs mer

Samarbete mellan BHV och biblioteken i Västra Götaland

Samarbete mellan BHV och biblioteken i Västra Götaland Samarbete mellan BHV och biblioteken i Västra Götaland Checklista Bakgrund Barnhälsovård och bibliotek har ett gemensamt uppdrag att på olika sätt stimulera barns språkutveckling. En framgångsfaktor i

Läs mer

Välkommen till TAKK för Språket. september- oktober 2015

Välkommen till TAKK för Språket. september- oktober 2015 Välkommen till TAKK för Språket september- oktober 2015 Värdegrund för flerspråkighet Interkulturalitet Mänskliga rättigheter Nationell lagstiftning. AKK- Alternativ och kompletterande kommunikation Metoder

Läs mer

Frågor kopplade till uppstartssamtal

Frågor kopplade till uppstartssamtal 1(5) Följande dokument är utformat för att vara ett stöd till kontaktpersonalen vid med ny deltagare och är en bilaga till dokumentet. Frågorna är exempelfrågor och alla frågor behöver inte användas. Frågeställningen

Läs mer

Information angående 2½ års språk- och autismscreening fortsatt utförande from 1 januari 2011

Information angående 2½ års språk- och autismscreening fortsatt utförande from 1 januari 2011 Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg 2010-12-06 Information angående 2½ års språk- och autismscreening fortsatt utförande from 1 januari 2011 2½ års språk och autismscreening fortsätter i sin nuvarande

Läs mer

Till dig som vill remittera till språkförskoleavdelningen Ugglan

Till dig som vill remittera till språkförskoleavdelningen Ugglan Till dig som vill remittera till språkförskoleavdelningen Ugglan Målgruppen är barn med - måttlig till grav generell språkstörning - grav expressiv språkstörning - pragmatisk språkstörning i kombination

Läs mer

Välkomna på föräldramöte läsåret

Välkomna på föräldramöte läsåret Välkomna på föräldramöte läsåret 2016-2017 Dagens möte Presentation Information skolledning Hemsida IKT 1:1 satsning Elevhälsa Skolsköterskans basprogram Fritidhemmet F-3 och öppen fritids 4-6 Föräldraföreningen

Läs mer

Språkledarutbildningen TAKK för Språket. 3 september 2015

Språkledarutbildningen TAKK för Språket. 3 september 2015 Språkledarutbildningen TAKK för Språket 3 september 2015 Vad är en funktionsnedsättning? Beror på en sjukdom eller skada på kroppen. Den kan vara medfödd eller komma senare i livet. Det är en nedsättning

Läs mer

PROGRAM SÖDERTÄLJE 120319. 13.30-14.30 Placerade barns psykiska hälsa. 15.00 16.00 Socialtjänstens roll och möjlighet. Är BBIC lösningen?

PROGRAM SÖDERTÄLJE 120319. 13.30-14.30 Placerade barns psykiska hälsa. 15.00 16.00 Socialtjänstens roll och möjlighet. Är BBIC lösningen? PROGRAM SÖDERTÄLJE 120319 10.00 10.15 Välkommen FsF 10.15 12.30 Resultat, erfarenheter och lärdomar utifrån projektet. Stefan Kling Marie Köhler 12.30-13.30 Lunch 13.30-14.30 Placerade barns psykiska hälsa.

Läs mer

Hälsoundersökning av barnet i samband med placering eller socialtjänstens utredning av ett barn

Hälsoundersökning av barnet i samband med placering eller socialtjänstens utredning av ett barn Hälsoundersökning av barnet i samband med placering eller socialtjänstens utredning av ett barn Används av sjuksköterska inom barnhälsovård eller skolsköterska inom elevhälsa (alternativt av undersökande

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Manual instruktioner för nytt 4-årsbesök i BVC-Elvis

Manual instruktioner för nytt 4-årsbesök i BVC-Elvis Manual instruktioner för nytt 4-årsbesök i BVC-Elvis Av: Emma Fransson, Malin Bergström, Carina Callenholm Lundberg, Gabriella Libot, Malin Molin & Clara Linnros Granskad av: Övriga projektgruppen för

Läs mer

handbok a ELEVHÄLSAN/skolhälsovården (rev. okt 08) (grundskolan) Verksamhetsplan

handbok a ELEVHÄLSAN/skolhälsovården (rev. okt 08) (grundskolan) Verksamhetsplan Bildningsförvaltningen handbok 1.7.1.a ELEVHÄLSAN/skolhälsovården (rev. okt 08) (grundskolan) Verksamhetsplan ELEVHÄLSAN/ skolhälsovården i Bildningsförvaltningen Katrineholms kommun Läsåret 2008-2009

Läs mer